A hazai kézműves sörforradalom újabb fejezetét nyitja meg pénteken a 10. jubileumi Főzdefeszt. A magyar egyházi sörfőzdék termékeinek nagyközönség előtti premierjének lehetnek tanúi azok, akik kilátogatnak 2015. szeptember 11-12-13-án Budapestre a Felvonulási térre, ahol három vadonatúj egyházi sörmárka mutatkozik be: a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor és a Székesfehérvári Püspökség.
A „Főzdefeszt – Első Kézműves Sörfesztivál” Kelet-Európa legnagyobb kézműves sörszemléje és fesztiválja, amelyen a kolostori sörök mellett most további közel 50 hazai kisüzemi főzde, gerilla sörfőző majd 300 söre, továbbá 40 vadonatúj sörkülönlegessége mutatkozik be. A Főzdefeszten ott lesz egy osztrák, egy holland és egy londoni főzde is, továbbá lesz még angol, belga, cseh sörfelhozatal, és kóstolóval jelen lesznek orosz, tadzsik, ukrán és görög főzdék.
A Főzdefeszt ma tartott sajtótájékoztatóján a szakmai zsűri kihirdette az Év Sörfőzdéjének járó díjat is, amelyet Monyó Brewing Co. képviseletében Németh Antal Ádám vehetett át. Ezt az elismerést 5 éve annak ítélik meg, aki az adott évben követendő példát mutatott a hazai kézműves sörpiacnak. Szombat este pedig kihirdetik „Magyarország kedvenc sörét” és odaítélik az Év Legjobb Sörcímkéje díjat is. Így a Főzdefeszt záró napján, vasárnap még mindenki megkóstolhatja a helyszínen 2015. legkedveltebb hazai sörét, s megnézheti a dizájn díjasakat is.
Az egyházi sörforradalom remekei
Az őszi Főzdefeszt legnagyobb szenzációja, hogy a látogatók tanúi lehetnek a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásának. Habár az egyház és a sörkultúra kapcsolata évezredes, pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak. Idén mégis három vadonatúj egyházi sörmárkát mutat be a Főzdefeszt.
A Zirci Ciszterci Apátság újra felépítette a monostor épületében található a 18. századi sörfőzdéjét 2015-ben, ahol az apátok saját maguk főzik modern felfogásban az első valódi magyar kolostori sört. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor három fajta sört készíttet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újra teremtette a legendás Szt. István Portert, amelyet ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.
forrás:http://orientpress.hu/