Tudtad? A komló termesztés legkorábbi magyarországi írásos említése a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor 1086-ban keletkezett, Szent László királyunk által készíttetett összeírólevelében található.
Az idén áprilistól - évezredes hagyomány élesztésével - kétféle sört kínálnak. Söreink a bakonybéli apátság védőszentjeinek, a thébai légió vértanú katonáinak nevét viselik.
MAURITIUS
apátsági dubbel ale (felső erjesztésű erős barna sör, belga ízvilággal)
Mélyborostyán színű, krémesen lágy habú, illata virágos mezőket idézi, karamellás, gyümölcsös jegyekkel. A test erős, de nem robosztus, a fűszeres-gyümölcsös ízt a komlók nem tolakodó, de karakteres keserűje csak az utóízben követi.
Alk. 7,5 %, 0,33l
VITALIS
erős ale, gyógynövénnyel (felső erjesztésű világos sör)
A színe szalmasárgába hajló borostyán, tartós fehér habkoronával. Illatában a gyógynövényes kert keveredik élesztővel, citrussal. A közepes test miatt selymesen csúszik, az angol komlók fanyarsága csak lassan kap erőre a belga blond sörökre jellemző malátás édességen.
Alk. 7%, 0,33l
A bakonybéli sörkultúra újjáélesztésének szándékában a szerzetesek olyan kiváló partnerre leltek, mint az országosan elismert győrzámolyi Bors Serfőzde. Bors László szakértelme garantálja az apátsági kézműves sörök különleges minőségét.
A gyógynövénylikőrjeik is említésre érdemesek.
A monostorban termesztett, feketeribizliből készült Nigra Sum likőrt főként hölgyeknek ajánlják.
A likőr neve a Bibliából származik, az Énekek énekében a menyasszony mondja magáról: "Nigra sum sed formosa" - Fekete vagyok, de szép.