Forrás: Szarvaskút Kemencés Étterem
A Bakonyban is elkezdődött a medvehagyma szezon
Különleges élményt kínálunk március és április hónapban a szállodánkba látogató Vendégeknek.
A bakonyi erdők gazdagon megajándékozzák az idelátogatókat ezzel a csodálatos, enyhén fokhagymaízű, sokféleképpen felhasználható fűszernövénnyel.
A medvehagymát fogyaszthatod a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, de jót tesz az emésztésnek is. Tisztítja a májat, az ereket, a beleket. Magas a C-vitamin tartalma is, és felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurut súlyosságának csökkentésére is jó.
Számos módon felhasználható, néhány tippet adunk is hozzá:
Medvehagymás pogácsa:
Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 csokor medvehagyma
• 2 tojássárgája
• 1 dl tejföl
• 25 dkg margarin
• 3 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 1 dkg cukor
• só
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.
A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd kisütjük.
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók:
• 1 nagy csokor medvehagyma /baranyai erdők többségében szedhető/
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 db nagyobb
• burgonya
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 leveskocka
• 2 dl főzőtejszín /a soványabbat szeretem
• só
• bors
Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztom az aprított vöröshagymát, rádobom az apróra kockázott burgonyát, felengedem a 8 dl meleg vízzel. Míg felforr, addig a medvehagymát megmosom, és vastag szárától megtisztítom.
Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobom a medvehagymát és a fokhagymát, forrástól számítva kb. 5-8 percig főzöm. Ezután botmixerrel jól eldolgozom.
Visszateszem a tűzhelyre, 1-2 kanál levessel elkeverem a tejszínt jó simára, és a gyöngyöző levesbe öntöm folytonos keverés mellett. Kóstolom, és ha kell, sózom, ízlés szerint borsozom. A tejszínnel csak egyet rottyanjon.
Kissé lehűtöm (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálalom.
Sajttal, baconnel, medvehagymával töltött csirkemell
Hozzávalók:
• 4 db csirkemell f ilé
• 4 szelet bacon
• 4 szelet trappista sajt
• 8 levél medvehagyma
• só
• A panírozáshoz:
• liszt
• tojás
• zsemlemorzsa
• A sütéshez:
• étolaj
Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk. Mindegyik szelet csirkemellre teszünk 1-1 szelet bacont, trappista sajtot és 2-2 levél medvehagymát. A csirkemelleket összehajtjuk, és a szokásos módon bepanírozzuk.
Bő olajban közepes lángon kisütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!