A hűvös,esős időszak beköszöntével a szervezetnek nagyobb szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, a jó emésztéshez pedig rostokra és vízre. Immunrendszerünket egészséges élelmiszerek fogyasztásával, természetes vitaminforrásokkal is felkészíthetjük a hűvösebb napokra! Akli MajorPiac termelői kínálatában minden megtalálható, ami a szervezet őszi vitaminpótlásához szükséges.
A csipkebogyó legnagyobb értéke magas C-vitamin tartalma, mely a tél közeledtével a szervezet ellenálló-képességének erősítésére, a meghűléses betegségek kezelésére ajánlott, továbbá fogyasztásával javul a vérképzés. Fogyasztható lekvárként, szörpként, teaként és Akli MajorPiacon mindhárom formában beszerezhető. (Folytatáshoz kattints a címre!)
Nagy örömünkre megérkeztek Gyöngyösi István borzavári ökogazdaságából az első sütőtökök is a piacra.
Ez a zöldség talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle leves, sütemény, főzelék, lekvár, ivólé. A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális.
Az Olaszfaluról érkező Barcsai házaspár többek között ízletes házi savanyúságokkal, pikáns cukkinivel, paprikakrémmel érkezik a piacra. A cukkini nagy víztartalmának köszönhetően pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag. Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Az ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint a kálium és a vas jelentős. A paprika remek béta karotin-forrás.
A hétvégén szép, napos idő várható. Akli MajorPiac barokk kemencéjében házias langalló sül, a sarokban pedig Litter Bea kézműves foglalkozást tart kicsiknek és nagyoknak. Mindenkit sok szeretettel vár Akli MajorPiac közössége.