ZIRCINFO

Hova tűnt a sajtmester?

Hova tűnt a sajtmester?

2012. február 15. Szerkesztő: zircblog

Az alábbi cikk ugyan nem zirciről szól, mégis sokan ismerősként, vagy inkább az AkliPiac sajtos asztalának törzsvendégeként olvashatnak arról, hogy vajon mi volt az oka annak, hogy múlt szombaton Ivácson Attila sajtkészítő mestert nem találtuk a piacon.

Tovább ►

 

Sajtkészítő tanfolyam kezdődött Csíkszeredában
 
Sajtkészítő tanfolyam kezdődött Csíkszeredában


Sajtkészítő tanfolyam kezdődött február 7-én reggel Csíkszeredában a Hargita Megye Tanácsa keretében működő Hargita Megyei Agrárkamara szervezésében. 

A tavalyi kurzus után immár másodjára rendezték meg ezt a tanfolyamot, és idén mintegy 120 gazda iratkozott be, hogy elsajátítsa a sajtkészítés tudományát. Közülük 32-en haladók, akik már a 2011-es kurzusokon is részt vettek. Ezúttal is magyarországi mesterek oktatnak: Kiss Ferenc Körösladányból, aki a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhének alapító tagja, valamint Sándor Tamás Egerből és Ivácson Attila Veszprémből. Utóbbi kettő a kezdő csoportokkal foglalkozik a megyeházán péntekig, míg Kiss Ferenc a haladókkal a megyei tanács csíksomlyói Multifunkcionális Központjában. 

A kedd reggeli megnyitón, a már említett anyaországi mestereken kívül, jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője és Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója is. Borboly Csaba beszámolt a megyei tanács agárstratégiájáról, valamint a székelyföldi gazdák életminőségének javítását célzó programjairól. Mint hangsúlyozta, nem elég aszfaltozni meg betonozni, ezért az infrastrukturális fejlesztések mellett az intézmény a gazdák jövedelemszerzési lehetőségeinek bővítésére törekszik. A tanácselnök szerint az önkormányzatoknak saját költségvetésükből is többet kellene fordítaniuk mezőgazdaságra, tehát az agrárszektor fejlesztése kellene legyen a prioritás, mert nem biztos, hogy például a csatornázás megtérülő, fenntartható befektetés, annak lehet olcsóbb alternatívája. 

– Szemléletváltásra van szükség. Egyre nagyobb értéke lesz a termőföldnek, az élelmiszernek, ebben van a jövő, a pénz, csak oda kell figyelni a jó minőség biztosítására, a hitelesség megőrzésére – jelentette ki Borboly Csaba, felsorolva a megyei tanács székely termékek érdekében tett lépéseit: a Székely termék közösségi védjegy levédése, havi vásárok szervezése, magyarországi piac teremtése (a Cora és a CBA áruházakban), törvénymódosítás a kisvágóhidak és barompiacok újranyitása érdekében, a Székely Gazda havilap támogatása. – A havi vásárokon látható tömeg és a magyarországi Corában rendezett Székely Heteken megjelent nagyszámú érdeklődő is bizonyítja, hogy igény van a székely termékekre itthon és külföldön egyaránt – tette hozzá a tanácselnök, aki kitért a nemrég megjelent legeltetési törvényre (214/2011) is, amely támogatja az állattartókat, ugyanakkor szigorúan szabályozza a legelők utáni támogatások felhasználását. Borboly Csaba az összefogás, egységes arculat, összehangolt népszerűsítő kampányok szükségességét hangsúlyozta, mert a gazdák termékeiket csak így tudják minél szélesebb körben értékesíteni – mindennek érdekében pedig egységes jövőképet kell kialakítani, hangzott el. 

A kurzus összesen 450 órából áll, ebből 150 óra elmélet, 300 óra gyakorlat. Keddtől péntekig gyakorlat lesz, de később, a márciusban kezdődő elméleti órákkal párhuzamosan is tartanak még foglalkozásokat. Az elméleti kurzusokra a gyergyóiak és a csíkiak Csíkszeredában, az udvarhelyszékiek pedig Székelyudvarhelyen járhatnak. A résztvevők a júniusi záróvizsga után kaphatnak oklevelet, amelyet elismer a munkaügyi minisztérium, és az Európai Unió egész területén érvényes.

 

 Forrás: http://www.zoldportal.ro

 

 

 

a cikk: http://zirc.blog.hu/2012/02/15/csikszteredan_oktatott#c15827541

Örülök, hogy visszhangja van a dolognak és ha már érintett vagyok leírom a saját álláspontom:
Azért mentünk, mert hívtak és ha már ott voltunk, tanultunk is. Nagyon jók az erdélyi sajtok, de ha fent maradnak a hegyoldalon és csak maguknak készítik, akkor annyit is érnek. Csodálatos szimbiózisban élnek a természettel és az állataikkal, de egy kicsit még kell csiszolniuk a sajtjaikon és felvehetik a versenyt Svájccal vagy Franciaországgal. Amit az összefogásról(politikai hovatartozás nélkül) tanultunk, azt itthon nem látjuk sajnos.
Már csak az a jobb hír, hogy a tavalyi képzés résztvevői idén már olyan termékeket tettek az asztalra, hogy azok a világpiacon is megállják a helyüket. Szerintem ezért megéri nekik is és nekünk is foglalkozni a kérdéssel. Nem kioktatás, hanem közös fejlődés a cél.

 

 
Hova tűnt a sajtmester? Tovább

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atyavilág 2012.02.14. 20:51:25

Én vagy félreértem ennek a tudósításnak a lényegét, vagy valami hiányzik a tudósításból.
Aki járt Székelyföldön, tapasztalhatta, hogy az ottaniakban (egyébként Erdély bármilyen nemzetségében, a székelyeken túl a románokban, szászokban, magyarokban) az évszázadok megpróbáltatásinak, nyomorúságainak okán számunkra szinte ismeretlen önfenntartási gyakorlat alakult ki, amelynek nélkülözhetetlen része a termőföld, az erdő, a háziállat. Ma is onnan hozunk itthon nem kapható tejtermékeket az esztenák világából, és ezeknek jó ára is van. MI, Magyarországról megyünk oda sajtot oktatni? MI megyünk oda beszélni a termőföld jelentőségéről, az állattartás fontosságáról és gyakorlatáról? Valami nagyon összekeveredett itten.

brúszlí 2012.02.15. 11:53:52

@Atyavilág: nem összekeveredtél, hanem sablonokban gondolkodsz. Miért ne oktathatna egy magyar ember sajt készítést, ha egyszer kitanulta és jobban tudja mint mások? Az inkák utódai is beszólhatnának a kalocsaiaknak, hogy milyen jogon termesztenek paprikát, a new-yorkiak meg az alföldieknek, hogy miért termesztenek kukoricát.

IvácsonSajtok 2012.02.15. 12:40:18

Visszatértem és már készülök a szombati Akli majorpiacra. A fenti hozzászólásra jobbra olvasható a hozzáfűznivalóm. Szó sincs kioktatásról, csak fejlődésről! :-)

valmafa 2012.02.15. 12:40:25

Ha Csíkszeredában profik ebben, akkor ez a felkérés a magyar oktató számára a legjobb helyről kapott elismerés. Annak meg pláne örülök, hogy számunkra is elérhetők a termékei.

Atyavilág 2012.02.15. 13:16:39

@IvácsonSajtok:
Na, pont ez a hozzáfűznivaló hiányzott a tudósításból, ez ugyanis a lényegről szól.

IvácsonSajtok 2012.02.15. 16:03:01

@Atyavilág: Helyi tudósító írta a cikket, valószínűleg ezért lehet máshogy értelmezni. Tudják ők a dolgukat, csak megrekedtek egy szinten bizonyos tekintetben, más tekintetben meg messze mindenki előtt vannak.
Közbirtokosságról most hallottam először és igen megtetszett a dolog. Ilyenről max. lexikonban olvasok. Náluk természetes, hogy a tulajdonukban vannak akár a szomszéd megye földjei. Ja és csapatban érik el eredményeiket és nem irigyek a egymásra, hanem többet dolgoznak, ha többet akarnak. Hamarosan megyünk sajtkészítést tanulni tőlük, mert azt is csapatban gondolják át és segítenek egymásnak.
A lényeg, hogy jól éreztük magunkat és tanultunk egymástól.

IvácsonSajtok 2012.02.15. 16:39:32

@valmafa: Megtisztelő vélemény. Köszönöm!
süti beállítások módosítása