Várpalota, Zirc - Helyben termelt, egészséges élelmiszerekhez juttatná a két településen és környékén élőket a DNS Egyesület által útjára indított környezettudatos mintaprojekt. Tovább ►
Antal Csaba, a DNS Egyesület elnöke (balra) és Harmati Zsombor projektfelelős a sajtótájékozatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)
A DNS Egyesület alelnöke hozzátette, az első lépés a termelők felkészítése most februárban indul. - A május végéig tartó képzés során ökológiai szemléletű, környezettudatos gazdálkodásra készítjük fel a résztvevőket. A zirci és a várpalotai kistérségből összesen 80 termelőt tudunk fogadni az elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt magában foglaló tanfolyamra. A regisztrációra a Thuri-várban lesz lehetőség február elején, ahol részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők - emelte ki Harmati Zsombor.
A projekt részeként egyébként mintagazdaságot is kialakítottak Zircen, ahol a nyilvánosság számára megtekinthető a pályázatban foglalt környezettudatos gazdálkodási modell, valamint itt történik a programba bevont háztáji termelők felkészítése is. A tervek szerint a projekt későbbi szakaszában támogatni kívánják a termelőket abban is, hogy termékeiket feldolgozott formában is, félkész vagy késztermékké alakítva állítsák elő.
Harmati Zsombor projektfelelős (balra), valamint Nyúzó Áron, a DNS Egyesület munkatársa a sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)
Ehhez a volt bányamentő állomás épületében logisztikai-koordinációs központot hoznak létre Várpalotán, amely összefogja a kistermelőket és terményeiket összegyűjtve eljuttatja a feldolgozóiparba. A központ a tervek szerint három fő funkciót lát majd el. Egyrészt mintaboltként üzemel a háztáji termelők által előállított minősített helyi termékek forgalmazására, raktár a termékek tárolására, valamint logisztikai-koordinációs iroda a fogyasztói igények kiszolgálására, illetve a szemléletformáló kommunikációs kampány kivitelezésére, majd a fenntartási időszakban a lakossági tanácsadás elvégzésére.
forrás: http://naplo-online.hu