ZIRCINFO

Megújulhat a zirci Bagolyvár

Megújulhat a zirci Bagolyvár

2011. június 14. Szerkesztő: muemlekkonyvtar

 2011. június 11-én jelent meg ez a cikk a Heti Gazdaság internetes oldalán:

 

Megújulhat a zirci Bagolyvár

2011.06.11 09:49 - Müller Kinga

Háromlépcsős ingatlanfejlesztési tervet adott be az MG Építész Kft. a Bagolyvár történetileg hiteles felújítására. A nagy történelmi múltú város főutcáján álló, jelenleg magántulajdonban lévő ház építészeti terveiben fontos szerepet kapott korhű helyreállítása mellett új funkciók kialakítása is, így látványkonyha és kiállítótér is helyet kaphat benne.

bagolyvár, mgg építész kft - © MG Építész Kft.

A zirci Bagolyvár anno; kép © MG Építész Kft.

 

A tervezést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal részletes kutatása előzte meg, amelyet G. Lászay Judit művészettörténész végzett, M. Bán Beatrix és M. Nagy Éva festő- restaurátorok közreműködésével. A munkát Németh Katalin műemléki felügyelő szintén segítette.

A településen a ciszterci apátság a 12. században alapította első kolostorát, amely a török hódoltságig az egyik legjelentősebb szerzetesi központ volt Magyarországon. Az idegen uralom után, a 18. században került újra Zircre a ciszterciek központja és 1723-ban, barokk stílusban épült meg a fogadó. Ebben rejlik Zirc egyik legelső épületének jelentősége: a ház a mai napig szinte változatlan állapotban áll és ezzel jelentős történeti értéket képvisel. Az engedélyezési tervek során a műemlékvédelmi hatósággal és a szakhatóságokkal való egyeztetés éppen ezért szükséges és folyamatos volt.

 

 

A ház a falán található felirat szerint 1723-ban épült, a történeti források alapján azonban a ma látható épület 1780 óta áll e formában, jelenlegi képét több periódusban nyerte el. 1727-32 között épültek meg például a mai templomhoz csatlakozó kis udvart körbeölelő szárnyak. Az épület akkoriban a rend számára legszükségesebb funkciókat látta el: három lakószobája, kápolnája, konyhája és mellékhelyiségei, boltozatos pincéje és nagy kertje volt. Az 1780-as átépítés során istállót, kocsiszínt és vendégszobákat is kialakítottak. A 20. században, az államosítás után az épületben válaszfalakat húztak fel és szociális bérlakásokat alakítottak ki benne, karbantartás hiányában azonban az 1950-es évek közepére állaga meglehetősen leromlott, vakolata mállott, északi kosáríves kapuja pedig teljesen beomlott. A ház részleges felújítására az ’50-es évek végén került sor, ami igen mérsékelt lehetett, hiszen a ’70es években újravakolták a falakat és kicserélték a nyílászárókat is. Napjainkig ez volt az utolsó változás a ház történetében.

bagolyvár, mgg építész kft - © MG Építész Kft.

bagolyvár, mgg építész kft - MG Építész Kft.

A zirci Bagolyvár régen és most; kép © MG Építész Kft.

  

Az évszázadok során véghezvitt javítások miatt a tervezőiroda koncepciója tartalmazza a homlokzatok eredeti kialakításának felderítését, mivel az egymásra húzott vakolatrétegek eltávolítása után derülhet csak fény az épület történeti állapotára. Az épület kosáríves kapuival kiválóan beleillik az utcaképbe, szobái szép boltozatos helyiségek, amelyek hosszú, szintén boltozott folyosókon, barokk térkapcsolatokkal alkotnak egységes képet. Az épület legfontosabb értéke történeti karaktere, amely egyszerű és visszafogott anyagokat alkalmazva megfelelő hangsúlyt kaphat a felújítás után.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal épületkutatása alapján kiderült, hogy a módosítások ellenére a ház megőrizte eredeti karakterét, így az építészeti felderítés után végbemehet eredeti állapotban való helyreállítása, és az épület új funkciók behelyezésével, gondos felújítással hiteles tanúja és korhű bemutatóhelye lehet az egykori 18. századi világnak.

 - © MG Építész Kft.

Ilyen lesz a felújított Bagolyvár; kép ©  MG Építész Kft.

 A felújítás mellett az MG Építész Kft. terveiben szerepel korhű látványkonyha és várostörténeti múzeum kialakítása is a fogadóban. Az eredeti alaprajztól nem tér el az új kialakítás, az újdonságként szereplő látványkonyha is a korábbi földszinti konyha terében kap majd helyet, központi eleme pedig egy kombinált látványkemence lesz. Ez a tér speciális vendéglátási feladatokat kíván ellátni, a gasztronómia történetének megismerése jegyében. A magyar népi ételek között méltán híres kürtőskalács és kenyérlángos készítésével, továbbá helyszíni hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal a tervezők versenyképes turisztikai szolgáltatást szeretnének elérhetővé tenni.

 

 A terv keretein belül új padlószerkezetet alakítanának ki, a homlokzat és a gépészeti rendszer átépítésére is sor kerül, és mivel a jelenlegi nyílászárók nem eredeti darabok, újak beépítése is javasolt. A fűtést egy gázkazán fogja biztosítani, az épületet pedig bekötik a csatorna-közműhálózat rendszerébe, így a szennyvíz-elvezetés problémája is megoldódik.

A beruházás rövid távú célja az épület és a hozzá tartozó istálló igényes felújítása, majd hosszabb távon szálláshelyek, közösségi terek és étterem kialakítását is tervezik, amelyek a Bagolyvárral kölcsönhatásban működhetnének a jövőben, összeolvasztva a történeti értékeket a modern kor igényeivel.

 

hg.hu/cikk/epiteszet/12333-megujulhat-a-zirci-bagolyvar#

 

Megújulhat a zirci Bagolyvár Tovább

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása