Az idei országtorta a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás mogyorótorta, melyet a salgótarjáni Kézműves Cukrászda cukrászmestere, Szó Gellért készített.
2015 országtortája több ok miatt is különleges: tésztája gluténmentes, mert nem búzalisztből, hanem mandulalisztből készült. A mandulapiskótát a cukrászmester pannonhalmi sárgabarack pálinkás sziruppal locsolta meg. Erre az alapra kakaóvajas sárgabarack krém került. Majd fölé egy újabb mandulás piskóta, ezután pedig egy mogyorós tejcsokoládé mousse került, végül a cukrászmester karamellel húzta át a torta tetejét.
Minden évben a magyar állam születésének szimbolikus napján, augusztus 20-án mutatják be Budapesten és az ország cukrászataiban az ország tortáját. Az alapötlet az adta, hogy olyan torta készüljön, amelyet azután egész évben országszerte több cukrászdában kóstolhatunk, mivel a győztes sütemény receptúráját nyilvánosságra hozzák.
2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztás egy neves szakmai zsűri végzi, több fordulós szavazással.
2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta, 2009-ben a Pándi meggytorta nyert. 2010-ben a Szilvagombóc torta, 2011-ben a Kecskeméti barackos kölestorta, 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta, 2013-ban a Milotai mézes grillázstorta kapta a megtisztelő címet. Tavaly, 2014-ben a Somlói revolúció lett az ország tortája.