ZIRCINFO

Utolsó kommentek:

TóthKovácsEszter. 2018.10.29. 11:20:56

Frissítéseket nem küldenek, elkészült a saját honlapjuk, a változások utáni (aktuális) állapot ott látszik :)
zivu.hu

Bejegyzés: Változik a helyi járat menetrendje

siófoki35 2018.10.29. 10:51:43

Ez a most érvényes menetrend?

Bejegyzés: Változik a helyi járat menetrendje

IstvanNy 2018.10.22. 13:31:39

Szimpatikus, hogy vannak ilyen jó példák. Szomorú, ha sokan még nem látják, hogy ez értük is van. (Hacsak nem akarnak tüdőrákot maguknak vagy utódaiknak...) Jónak tartanám, ha más önkormányzatok is tennének az egészségesebb levegőért... + komposztálás stb.

Bejegyzés: TELJES EGÉSZÉBEN TILTÁSRA KERÜL A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSE ZIRCEN

Atyavilág 2018.10.20. 07:04:55

Ez egy helyes döntés (lásd pl. itt: zirc.blog.hu/2018/10/16/miert_ne_egessunk_avart_ezt_meg_nem_tudtad).
A rendeletalkotásokkal eddig sem volt baj, ez a könnyebbik vége a dolognak. Amivel baj van, az a rendeletek, szabályok betartatása (lásd pl. itt: zirc.blog.hu/2018/10/07/az_osz_szinei_es_illatai, itt: zirc.blog.hu/2018/09/06/ovjuk_meg_a_jardainkat)
Hány eljárás indult az eddigi, enyhébb égetési szabályok megszegése miatt? A közterület-használat szabályainak megszegése miatt? A KRESZ szabályainak megszegése miatt a város tulajdonában lévő utakon? A vasárnapi fűnyírási, fűrészelési szabályok be nem tartása miatt? Az illegális hulladéklerakások miatt?
Bármilyen szép és nemes szabályokat alkotunk, ha nincs egy olyan, a város lakossága előtt is ismert szervezet, amely folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását, határozott intézkedéseket tesz (figyelmeztet, eljárást kezdeményez, büntet, az intézkedéseket tanulságképpen nyilvánosságra hozza), akkor semmit nem csináltunk. Mert ez a dolog nehezebbik vége, talán ezért sincs ilyen szervezet, vagy ha van, nem látjuk eredményét a munkájának.

Bejegyzés: TELJES EGÉSZÉBEN TILTÁSRA KERÜL A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSE ZIRCEN

Atyavilág 2018.09.29. 23:38:57

A képviselő-testület 2018. szeptemberi ülésének meghívójában (zirc.hu/onkormanyzat/kepviselo-testulet/testuleti-anyagok/testuleti-eloterjesztesek/2018) nem olvasható a városi naptárról szóló napirend. Az ülésről szóló önkormányzati tudósításban (zirc.hu/aktualis/hirek/falinaptar-fotopalyazat-projektek) már ez szerepel: "Naptár kiadását tervezte el és ehhez kapcsolódóan fotópályázatot ír ki a képviselő-testület. „Zirc 2019” falinaptár kiadvánnyal gazdagodhat a város az önkormányzati kezdeményezés eredményeként."

Nem láttam az ülés felvételét, de nem merült fel valakiben, hogy Zircnek van már egy több mint másfél évtizede évente kiadott, igen színvonalas naptára, a Zirc anno? Ha a most tervezett önkormányzati naptár reprezentációs célokat szolgálna, nem lett volna értelmesebb a Zirc anno példányait felhasználni reprezentációs naptárként (ezzel támogatva a Zirc anno kiadóját is), és a városi imázs erősítésére esetleg más reklámhordozókat választani? Miért kell konkurenciát teremteni közpénzből egy helyi, sikeres magánkezdeményezésnek, amikor erre számos más eszköz is felhasználható lenne? Rendeljen a város többletpéldányokat a Zirc anno-ból, ezeket ajándékozza el a vendégeinek/partnereinek, vagy értékesítse jutalékért, és sokkal jobban jár, mintha nekiáll kitalálni egy újat.

A fényképpályázat egyébként jó ötlet, de nem kellene leszűkíteni a valamilyen elvek alapján kiválasztott, a tervezett önkormányzati naptárba kerülő 12 legjobbra, hanem időszaki kiállítást nyitni évente a legjobb több tíz vagy száz képből. Így jobban járnának a pályázók (mert a nyilvánosság elé léphetnek a képeikkel, esetleg díjat is kapnak) és a város lakói is (mert nem csak 12, hanem sokkal több jó képet láthatnak a városról). Nem beszélve a turistákról.

Koós Gábor

Bejegyzés: „ZIRC 2019 NAPTÁR” FOTÓPÁLYÁZAT

Atyavilág 2018.08.31. 19:32:57

A Google keresője nem ad találatot "A csatkai szent"-re, pedig ez Eötvös Károlynak (hu.wikipedia.org/wiki/E%C3%B6tv%C3%B6s_K%C3%A1roly), kora egyik legismertebb közéleti, politikai, irodalmi személyiségének, a Bakony szerelmesének nagyszerű novellája.
Ha valaki nagyszülei padlásán megtalálja még az Olcsó Könyvtár 1956-os kiadású Házassági viszontagságok című kötetét (4 forint), ott a 175. oldalon, vagy ha hozzájutott a Vitis Aureus kiadó 2008-as kiadású Bakonyi utazás kötetéhez, abban a 303. oldalon találja (a tartalomjegyzék hibásan a 305. oldalt tünteti fel).
Eötvös Károly Veszprém megyei írásai igazi csemegék azoknak, akik éreznek valami nosztalgiát, vagy egyszerűen érdeklődnek a XIX. század végi közállapotok iránt.
"Csatka kis falu a nagy Bakonyerdőben. Távol esik minden vasúttól és országúttól. A tudománynak, műveltségnek és felvilágosodásnak nem valami virágzó tanyája. Nem magyarok lakják. Őseik valami jámbor, szegény német és tót jövevények lehettek. Csöndes jobbágyok a múltban, csöndes mezei és erdei munkások a jelenben. S jól beszélik a magyar nyelvet. A "minden német" és "minden tót" eszme el nem ér hozzájuk soha. Istenfélő, kegyes és vallásos örege-apraja. Eljár a búcsúkra hűségesen. Van is benne módja. A mi vármegyénkben ugyan nincs búcsújáró hely, de Bodajk, Kiscell és Andocs ott fekszik a vármegye határán. Fejérben, Vasban és Somogyban.
1865-ben furcsa eset kezdődött a csatkai határban."
Két éve túráztunk arra, nagy élmény volt a Szentkút, Bakonyoszlop felé jöttünk vissza a Mária úton. Aki közösségi közlekedéssel akar menni, nehéz dolga lesz, mert Zirc felől Bakonycsernyén keresztül talán egy járattal lehet odajutni, egyébként Győr-Kisbéren keresztül 2-3 járattal.

Bejegyzés: Csatkai cigánybúcsú - Mária napi búcsú , (35km - gyalog 21km) 2018. szeptember 8. szombat, 9. vasárnap

Atyavilág 2018.08.21. 06:45:45

A járda és a 82-es útnak ez a szakasza "Kiemelten védett régészeti terület B.hat:47291/2009.09.07 T.hat:"

Bejegyzés: Vajon beszakad a 82-es út a Tesconál?

Atyavilág 2018.08.20. 15:55:00

Nem volt itt régészeti lelőhely is a Tesco építése körüli időben?
És az építési hatóságnak nem lenne itt teendője, hogy szabályos-e a közterület (önkormányzati tulajdon) ilyesfajta megközelítése, veszélyeztetése a megtámasztás nélküli munkagödörrel? A járda lezárása (közterület-használati engedély?) és a gyalogosok kiterelése az úttestre is elég hevenyészettnek tűnik.

Bejegyzés: Vajon beszakad a 82-es út a Tesconál?

bosolaris 2018.05.31. 19:09:30

Kivalo leiras! Ez alapjan terveztem meg a sajat turam az Alacsony-Tatraba. Koszi!

Bejegyzés: Magashegységi élmények - gerinctúra az Alacsony-Tátrában

Mária Bárányné 2018.05.27. 14:53:30

Gyógyszer s lehet hogy drog függő anya esetén mit lehet tenni egy unoka érdekében ? Kislány 4 éves. Szét költöztek a szülők. Az apa az én fiam. Mit tehetünk? A gyermek érdekében?

Bejegyzés: A gyermekek veszélyeztetettségét kötelesség jelezni

Juli Szubotin 2018.05.26. 21:15:45

"Én itthon fogom gyűjteni a cigányok "romák" Orbán között.

Bejegyzés: Aláírásgyűjtés a nemzeti kisebbségek védelmére

Juli Szubotin 2018.05.26. 21:11:57

KÖSZÖNÖM SZÉPEN, DE NEKEM NEM A HATÁRON TÚLI MAGYAROK SZAVAZATA KELL!!!!!!!

Bejegyzés: Aláírásgyűjtés a nemzeti kisebbségek védelmére

Dr. Gúz Bende 2018.03.20. 18:41:09

Bibliai tanmese cimü rovatunk következik. Idöben megpattant a pâsztor, a nyâj meg szèled szèt. Felkèszül: Doktor. Az Egyiptomi Sötètsèg a hâttèrben kuncog és a kezeit dörzsöli.

Bejegyzés: Tisztelt Zirci Lakosok!

tótágas 2018.02.18. 10:48:34

Úgy látom, a zircieknek erről nincs véleményük, vagy gyávák nyilatkozni. legjobb esetben, a hallgatás beleegyezés?!

Bejegyzés: Gondoljon óvodás gyermeke karrierjére, és írja alá!

Atyavilág 2018.01.19. 14:09:09

B. rész

5. Végül két finomság a város zászlajának megjelenéséről a tanácskozáson.

Igen előkelő helyet kapott a zászlónk. Hogy ez véletlen (pl. mert érkezési sorrendben tűzték ki), vagy szándékos (mert egyfajta fontossági rangsort, politikai súlyt fejez ki), nem tudni: de több hírforrás képén is az előadó jobb oldalán a harmadik vagy negyedik helyen áll, úgy fordítva, hogy a város neve (de csak az) jól látható legyen.

A második finomságot pont a zászló felirata adja. A felirat betűtípusa ugyanis nem egyezik meg a városi jelképrendeletben látható zászlókép betűtípusával. A hivatalos zászló betűtípusa ugyanis Times New Roman (vagy hasonló társa, akik számítógéppel dolgoznak, tudják, hogy ez az egyik alap-betűtípus), a tanácskozási zászlón pedig Arial (vagy hasonló) betűtípussal van írva a ZIRC. A zászló helyzetéből pedig arra lehet következtetni, hogy fekvő kivitelű zászlómásolattal állunk szemben, jóllehet a jelképrendelet szerint a város zászlaja álló. Gondolni sem merünk rá, hogy egy bújtatott ellenzéki aknamunkának vagyunk tanúi?

Koós Gábor

Bejegyzés: Zirc város képviseletében Ottó Péter is részt vett a polgármesterek találkozóján

Atyavilág 2018.01.19. 14:08:20

Terjedelmi okok miatt két részből áll a komment. Így is elég hosszú, ezért az egyes információk internetes forrásai nincsenek feltüntetve, de minden hivatkozás rendelkezésre áll, és igény esetén megadom.

A. rész:

1. Szita Károly, Kaposvár polgármestere (a Fidesz jelöltjeként), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke január 12-re tanácskozásra hívta össze polgármester kollégáit a budapesti Bálnába (ahol a Fidesz választásieredmény-váróit is tartani is szokták). A tanácskozás témája pedig a Soros György által támogatott, szerintük bevándorlást szervező irodák terjeszkedése volt. (Szitáról tudni kell, hogy hálózati személyként együttműködött a kommunista állambiztonsággal, 1980-tól '89-ig titkos megbízottként dolgozott a III/II-es ügyosztálynak, azaz a kémelhárításnak).

Szita arra kérte a meghívottakat, hogy a városuk zászlaját is vigyék magukkal.

A meghívást nem minden polgármester fogadta lelkesedéssel. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere pl. ezt írta: „"Ezt az ócska, hazug, uszító levelet ma hozta a posta... A levél írója a régi rendszerben is jó elvtárs volt, még III/2-es ügynökként is védte a hazát”.

2. A rendezvényről az Index egy héttel ezelőtt részletes beszámolót írt, amelynek címképén városunk polgármestere, járási kollégái (Bakonyszentkirály, Borzavár) körében tart a rendezvényre. Ebből a beszámolóból idéz részleteket a Zircinfo fenti bejegyzése.

Ez a tanácskozás egy országos pártpolitikai és kampányrendezvény volt, az áprilisi országgyűlési választások február 17-én kezdődő hivatalos választási kampánya előtt. A Fidesz már hónapok óta választási nagyüzembe kapcsolt, ezt a helyi közéletben is jól követhetjük (novemberben műfüves pálya átadás, decemberben Országzászló Alapítvány könyvbemutató, januárban Rákóczi tér- és piacépítés sajtótájékoztató).

3. Az teljesen természetes, hogy egy politikus tevőlegesen kiveszi részét az őt támogató politikai párt tevékenységétől: azonosul a párt küldetésével, a szervezetben tisztséget vállal, a pártéletben aktívan részt vesz. Így tehát egy országos pártrendezvényen való részvétele természetes.

A zirci jelképek használatáról szóló 18/2016. (X.18.) önkormányzati rendelet 2. fejezete szól Zirc város zászlajáról. Eszerint a zászló használható „több település részvételével tartott rendezvényeken” (11.§ (2) d)), valamint „A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.” (11.§ (3)).

A rendelet nem szól arról, hogy a zászlót tilos lenne használni pártpolitikai rendezvényeken, vagy például kampánycélokra.

Mindebből következik, hogy városunk polgármesterét, aki hivatalánál fogva a város képviselője, semmilyen szemrehányás nem érheti, hogy a város zászlaját magával vitte egy pártpolitikai rendezvényre.

A kettő együtt azonban bizonyos fenntartásokra ad okot egy településvezető taktikai érzékét, a körülmények megfontolt mérlegelési képességét illetően.

Ottó Pétert 2014-ben a szavazáson részt vett választók 56,5%-a választotta meg. A részvételi arány azonban csak 41,6% volt, így a reá szavazók az összes választásra jogosult állampolgárnak mindössze 23,1%-át tették ki.

Ilyen körülmények között egy párt kampányrendezvényén megjelenni a politikamentes, a város teljes közösségét jelképező települési zászlóval – amely gesztus mindenki számára azt jelzi, hogy a város teljes közössége a rendezvény szellemisége mögött áll -, az egyet nem értők ismeretlen nagyságú, de igencsak létező csoportja véleményének negligálását jelenti.

4. Tételezzük fel azt az esetet, hogy dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere (a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként), a Magyar Önkormányzati Szövetség elnöke, az Új Kezdet Párt alapítója és elnöke (2017) országos tanácskozást hív össze. A tanácskozás témája pedig a fikció és valóság a Soros-terv körül. Arra kéri a résztvevőket, hogy városuk zászlaját is vigyék magukkal.

Egy zirci magánszemély úgy gondolja, hogy szimpatikus neki a kezdeményezés. Azt is tudja, hogy a környezetében ez más zircieket is érdekel. Így hát mindezek képviseletében részt fog venni, és ennek demonstrálására elkéri ugyanazt a zászlót, amelyet a polgármesterünk magával vitt.

Vajon szó nélkül, az anyagi felelősségvállalás terhe mellett megkaphatná a zászlót a városházán? A rendelet szerint erre ugyanis minden további nélkül joga lenne.

Folytatás a B. részben

Bejegyzés: Zirc város képviseletében Ottó Péter is részt vett a polgármesterek találkozóján

Dr. Gúz Bende 2018.01.16. 20:48:54

Seggszàj cimü rovatunk következik.
Szándékosan nem hozta nyilvánosságra a kormány, hogy befogadott az 1300 menekültet. Elismerte Altusz Kristóf, hogy a magyar kormány tavaly titokban befogadott csaknem 1300 menekültet. A Hír TV birtokába jutott interjú szerint a külügyminisztérium helyettes államtitkára a máltai újságíró kérdésére azt mondta: nem akarták a nyilvánosság előtt.
Hajrà Magyarorszàg! Hajrà Zirc!

Bejegyzés: Zirc város képviseletében Ottó Péter is részt vett a polgármesterek találkozóján