ZIRCINFO

Középiskolás fiú tévedt el a Cuha-völgyben

Középiskolás fiú tévedt el a Cuha-völgyben

2018. október 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018.10.12.  Egy veszprémi szakgimnázium tanulója tévedt el a Bakonyban pénteken délután fél négy körül.

20.46 - Szolgálaton kívüli rendőr segített

police.hu szerint Molnár Krisztián rendőr főtörzszászlós szolgálaton kívül vett részt a keresésben, amikor polgárőr társával együtt rábukkantak az utat tévesztett túrázóra. A fiú Vinyétől néhány kilométerre volt már csak, de a sötétben nem találta meg a helyes utat. Az eltévedt diákot így épségben kísérték vissza társaihoz.

20.06 - Nem esett baja a fiúnak 

Úgy tudjuk, a fiú osztályával a Győr-Moson-Sopron megyei Bakonyszentlászló-Vinye és a Veszprém megyei Porva–Csesznek között túrázott, amikor elmaradt társaitól, majd rossz irányba indult el. A bakonyszentlászlói polgárőrök, a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók és a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület tagjai keresték a diákot, akit szerencsére még sötétedés előtt, este fél hét körül sértetlenül megtaláltak.

Forrás: http://www.kisalfold.hu

undefined

Középiskolás fiú tévedt el a Cuha-völgyben Tovább
A türkizkék Tengerszem-tó - az Aggteleki-hegységben jártunk

A türkizkék Tengerszem-tó - az Aggteleki-hegységben jártunk

2018. október 13. Szerkesztő: Atyavilág

Egy évvel ezelőtt az őszi szünetben voltunk itt, de akkor csak barlangozni. Az utazással együtt három napba belefért a Baradla rövid- és középtúra, a Rákóczi-barlang, szlovák oldalon a Domica, és ha már odaát voltunk, akkor meglátogattuk apai ági felmenőink szülőfaluját is.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_21.JPG

Ez a kép a tavalyi középtúrán készült. Sajnos a hosszútúrába nem fértünk be, ha pl. egy iskolai csoport lefoglalja, akkor sem csatlakozhatnak hozzá egyéni indulók, ha nincs ki a csoportlétszám. Érdemes tehát nagyon időben előre bejelentkezni. Ráadásul nyár óta, nem részletezett "technikai okok" miatt (a helyiek szerint nincs elég alkalmazott), egy sor túra nem indul, így a hosszútúra, speciális túra, Kossuth-, Meteor-, Vass Imre-barlang, és ami a legfájóbb, és tavaly a legnagyobb élményt nyújtotta, az Esztramos-hegyi Rákóczi-barlang.

Most azonban minden nap a túrázásé volt

Ha néhány héttel ezelőtt a Zempléni-hegység romantikáját dicsértük, akkor legalább ennyit megérdemel az Aggteleki-hegység is. Ez utóbbiról többet tudunk, hiszen általános iskolai földrajztanulmányaink alatt Aggtelek és Jósvafő neve belénk égett, és alig van osztály, amelyik ne járt volna tanulmányi kiránduláson itt.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_1.jpg

A jósvafői Tengerszem-tó ilyen színű volt a mellette futó ösvényről nézve szerdán . Az Aggteleki Nemzeti Park ügyfélszolgálatát kérdeztük, hogy ez egyedi fényhatás, vagy van valamilyen biológiai magyarázata, még nem válaszoltak. Az biztos, hogy ismétlődő jelenség, mert számos fényképen láthatjuk.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_2.jpg

A gátról fényképezve (a Tengerszem mesterséges tó) már nem türkizkék.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_4.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_3.jpg

Néhány perc múlva felkel a nap. A Szabó-pallag erdészház felé kapaszkodva visszapillantunk a Bódva völgyére, ahol a hajnali párából Bódvaszilas (évszázadokon keresztül jelentős térségi központ, kétszer járási székhely is) templomtornya és uradalmi magtára emelkedik ki. Háttérben a Bódva-völgyet másik oldalról kísérő Szalonnai-hegység.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_18.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_5.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_19.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_15.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_20.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_16.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_17.jpg

Szinte csak a vágyálmokban létezik, hogy több napon keresztül ilyen ideális túrakörülmények adódjanak. Se túl meleg, se túl hideg, szinte felhőtlen ég, enyhén lengedező szellő, semmi sár, cipőt áztató harmat, repkedő rovar alig, a réteken békésen legelésző vadak, és bár a nem túl régi hírek alapján felkészültünk rá, de Szlovákiából átkóborolt medvéknek sem láttuk nyomát. Sokkal kevesebbet kellett a lábunk elé nézni, sokkal többet láthattunk a körülöttünk lévő világból.

A világ legnagyobb foltos szalamandrája

18-10-12_aggteleki-hegyseg_23.pngAz Aggteleki Nemzeti Park emblémája, "címerállata" a foltos szalamandra. A nemzeti park területén fekvő, Jósvafővel szomszédos Szinpetri nem csak arról híres, hogy itt található a világ legnagyobb, Guinness-rekorder könyve (346 oldal, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya 1420 kg), amely az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról, valamint épített örökségéről szól, hanem arról is, hogy a falu feletti domboldalon "lakik" a világ (valószínűleg) legnagyobb foltos szalamandrája:

18-10-12_aggteleki-hegyseg_22.jpg

Derenk, az élő romfalu

Először évekkel ezelőtt hallottunk róla, és nagyon érdekesnek találtuk a történetet. Az Országos Kéktúra Bódvaszilas-Jósvafő közötti szakasza vezet át rajta, pecsételőhely is, így végre személyesen is eljuthattunk ide.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_24.png

Rom, mert egyetlen lakóháza sem áll már, sőt a legtöbbnek a maradványait is eltüntette a természet, nem lakja senki. Élő, mert egykori lakóinak leszármazottai életben tartják, honlapja is van.

"Derenk, a leghűségesebb magyar falu
Lengyel sziget a magyarság tengerében 

A trianoni Magyarországon egyetlen lengyel többségű település maradt, a szlovák határszéli Derenk, amelyet 1943-ban Horthy medvéskertje miatt felszámoltak, nyomát is alig találni már. A szétszóródott lakosság viszont számon tartja származását, a rendszerváltás után újra tartanak búcsút a romfaluban, ..." (további érdekes történelmi részletek: derenk.hu)

"Misztikus erdei temető néhány fakereszttel, többnyire elhagyatott sírokkal. Ház ajtó nélkül, benne kiállítás a valaha itt élt lengyelekről. Táblák, amelyek a falu egykori lakóira, házaira emlékeztetnek. Egy csöndbe süllyedt magyar település, mementó a magyar–szlovák határ mentén. Helyszíni riport Derenkről, Magyarország egyik kihalt kis falujáról." (Horthy csinált belőle szellemfalut, Origo, 2016. 02. 04.)

18-10-12_aggteleki-hegyseg_6.jpg

Ilyen út vezet a mögöttünk 4 kilométerre lévő Szögligetről az előttünk egy kilométerre lévő szlovák határra. Ennél az oszlopnál ágazik el Derenk bekötőútja, amely ma egy köves-füves erdei-mezei út, de autóval viszonylag jól járható.

18-10-12_aggteleki-hegyseg_11.jpg

A falu egyetlen utcáján közeledünk. Kétoldalt az egykori lakóházak helyét jelző táblák.

Ők mind mentek:

18-10-12_aggteleki-hegyseg_10.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_7.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_8.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_9.jpg

Ő egyedül itt maradt:

18-10-12_aggteleki-hegyseg_12.jpg

18-10-12_aggteleki-hegyseg_13.jpg

A falu egyetlen, le nem rombolt épülete az egykori iskola volt, amelyet szépen felújítottak (körülötte még néhány romos melléképület áll),

18-10-12_aggteleki-hegyseg_14.jpg

és amelyet emlékhellyé nyilvánítottak. 

Az 1994. óta évente megtartott derenki búcsú (az idén július 29-én volt) őrzi és ápolja ennek a különleges helynek, történetének és szereplőinek emlékét.

Koós Gábor

Történelmi gondolattársítások Derenk példáján

A hatalom urai mindig is szerették a vadászatot. Csak a nem olyan nagyon régmúltból néhány példa:

A rendszerváltás nem hozott változást, "az új elit" ott folytatja, ahol kárhoztatott elődje abbahagyta.

 • 2000-ben, az első Orbán-kormány idején a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai vendégházában rendeztek szülinapi partit egy államtitkár tiszteletére, amelynek hevében szétlőtték egy ma is élő, többszörösen kitüntetett művész festményét.
 • Lapozgassuk az arisztokrácia és az új politikai elit hétköznapjairól készített friss életképeket (erre mondja azt a humorista, hogy milyen már az, amikor hatmilliós vadászfelszerelésben lövöldözik valaki háromkilós nyulakra?)
 • Viszont új minőségi szintre emelkedett a hazai vadászkultúra azzal, hogy a vadásztársadalom legfőbb, megválasztott tisztségviselője tavaly háziállatra vadászhatott.

Egyetlen dolgot azonban sem az átkosban, sem a rendszerváltás utáni időkben eddig egyetlen hatalom sem követett el: az úri kedvtelés miatt lerombolni egy falut. Ez eddig Horthy privilégiuma volt, és reméljük, így is marad örökre.

Aki még többet szeretne tudni, olvassa el ezt a jó összefoglalót: Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon (Magyar Narancs, 2014.06.19.)

A türkizkék Tengerszem-tó - az Aggteleki-hegységben jártunk Tovább
A Lovassy az ország legjobb középiskolája!

A Lovassy az ország legjobb középiskolája!

2018. október 08. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-08_lovassy.png"Az ország legjobb középiskolája egy négy évfolyamos gimnázium,

a veszprémi Lovassy László Gimnázium.

A második legjobb vidéki iskola a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hat évfolyamos képzése, a harmadik legjobb a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája hat évfolyamos képzése.

A teljes listát, ahol képzési rend szerint is rangsorolhatják a magyarországi középiskolákat, a legjobbiskola.hu oldalon érhetik el. A rangsort az elmúlt öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményei alapján számolták, hogy kiküszöböljék egy-egy jó vagy rossz év torzításait." (444)

18-10-08_lovassy_2.png

A Lovassy az ország legjobb középiskolája! Tovább
Elhunyt Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színésze

Elhunyt Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színésze

2018. október 07. Szerkesztő: Atyavilág

tothloon14412_2.jpgMinden hírportál hozza már: "A Veszprémi Petőfi Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy 2018. október 07-én hajnalban, hosszan tartó, súlyos betegség után Tóth Loon színművész az égi társulathoz szerződött." (Petőfi Színház)

Amikor bérletesként húsz évvel ezelőtt először találkozunk a nevével, fogadni mertünk volna, hogy kínai-magyar házasság gyümölcse, de a színpadon meglátva őt, elvetettük - az életrajza igazolja is ezt.

Szerettük a színpadon, az Abigél rendezését különösen. Fáj a szívünk érte.

 

 

 

 

Elhunyt Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színésze Tovább
Magashegységi élmények - Az Ember, aki a legtöbbször volt a Világ Tetején

Magashegységi élmények - Az Ember, aki a legtöbbször volt a Világ Tetején

2018. október 07. Szerkesztő: Atyavilág

A sorozat összes eddigi részében személyes élményeket osztottunk meg. Ez alkalommal egy nagyon távoli, a legtöbb zirci számára nagyon elérhetetlen magashegységbe hívjuk meg az olvasót. Szó sincs saját élményről, és még inkább nem sportteljesítményről. Amiről szó van, az az életveszélyes, igen fáradságos munka, az önzetlenség, és a társadalom leginkább esélytelen csoportjai iránt érzett felelősségérzet.

"Apa (születési nevén Lhakpa Tenzing Sherpa (1960. január 20.– ) nepáli serpa, az első ember, aki 21 alkalommal mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Mount Everestet 1990 és 2011 között, többször, mint őelőtte bárki más. 2013 óta közösen tartja ezt a rekordot egy másik nepáli serpával, Phurba Tashival."

 "2009 áprilisában létrehozta az Apa Sherpa Alapítványt, azzal a céllal, hogy segítséget tudjon nyújtani a nepáli gazdaság és az ottani oktatási rendszer fejlesztéséhez."

Szánjunk 35 percet ennek a két, elképesztően szép magashegységi felvételeket felvonultató videónak a megtekintésére. Éljük bele magunkat a Himalája zord vidékén élő kisfiúnak a helyzetébe, aki három hónapos korában élve került elő egy lavinából (ezért új neve "Mindenki szereti" lett), és aki édesanyjának határozott kívánságára járt iskolába, naponta hat órát gyalogolva az iskoláig és vissza. Képzeljük el, hogy tizenkét éves korában ott kellett hagynia az iskolát, mert az ugyancsak serpaként dolgozó édesapja meghalt. Képzeljük el, hogy oktatás híján nincs más választásuk az ottaniaknak, mint hogy a "nyugati" hegymászók felszerelését cipeljék, a Mount Everest meghódításához kiépítsék, biztosítsák az útvonalat és az ellátást, megmentsék őket kritikus helyzetekben, és esetleg velük együtt tűnjenek el örökre a jég- és sziklahasadékokban.

Az alapítvány azért jött létre, hogy a nepáli gyerekeknek kitörési lehetőséget kínáljon azáltal, hogy tanulhatnak.

Legyen ez példa és tanulság azoknak hazai újgazdagoknak, akik érdemi személyes teljesítmény nélkül milliárdos vagyonokra tettek szert csak azáltal, hogy jókor voltak jó helyen, az aktuális politika kegyeltjei, és részvétlenül nézik a magyar társadalom megállíthatatlan polarizálódását a leggazdagabbak és a szegényedő többség között.

Koós Gábor 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában:
https://zirc.blog.hu/2018/07/16/magashegysegi_elmenyek_a_lombkorona_setaut_zarban

A Magistrála a Tátrában:
http://zirc.blog.hu/2017/10/15/magashegysegi_elmenyek_a_magistrala_a_tatraban

Az Ötschergräben Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2017/04/15/magashegysegi_elmenyek_az_otschergr_ben_also-auzstriaban

A Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2016/10/17/magashegysegi_elmenyek_a_myraf_lle_es_a_steinwandklamm_also-ausztriaban

Gerinctúra az Alacsony-Tátrában:
http://zirc.blog.hu/2016/09/19/magashegysegi_elmenyek_gerinctura_az_alacsony-tatraban

A Hargita-gerinctúra:
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek a térképen:

18-07-11_tatra_9.png

Magashegységi élmények - Az Ember, aki a legtöbbször volt a Világ Tetején Tovább
Frissíti utcaképeit a Google

Frissíti utcaképeit a Google

2018. október 07. Szerkesztő: Atyavilág

Aki mostanában nézegette a Google Térkép (Google Maps) utcaképeit Zircről, felfigyelhetett néhány furcsaságra.

18-10-07_utcakep_4.png

Ha az Utcaképen a 82-esen állva benézünk a negyven lakás (Rákóczi tér 16.) előtti egyirányú utcába, a mai városképet látjuk: a Randevú Eszpresszó feliratából két betű is hiányzik, az egykori könyvesbolt felirata már lekerült a homlokzatról, az Erste Banknak már csak egy cégfelirata van,  virágbolt előtti reklámtáblasorban legalul ott az Okulusz optika táblája, és még egy sor apróság.

Ha azonban az Utcaképen "behajtunk" az egyirányú utcába, egyből megváltozik a negyven lakás homlokzata:

18-10-07_utcakep_2.png

Még megvan a könyvesbolt, nyitva a Randevú, más táblája van a virágboltnak, a Csopaki pincének.

"Elkezdték lecserélni a Google Street View alkalmazásában a magyarországi utcaképeket a legfrissebb, idei készítésű fényképekre" - írja az Index.

Öt évvel ezelőtt írtunk a Zircinfo-n a Google Utcaképről, azóta általánosan ismertté és használttá vált. Nagyon megkönnyíti az utazás- és útvonaltervezést, a tájékozódást. A mostani magyarországi "ráncfelvarrás" nyilván ismét fontossági sorrendben történik, tehát az országos közutakkal, nagyvárosokkal kezdenek. Ez a magyarázata a fenti két zirci kép közötti eltérésnek is: az első kép dátuma 2018. május, a másodiké 2011. december.

Másik példa a CBA-üzletház sarkáról. Az Utcaképben a Széchenyi utcáról (82-es) nézve a most májusi képen ezt látjuk:

18-10-07_utcakep_1.png

A Petőfi utcáról a 2012. januári képen nézve viszont ezt:

18-10-07_utcakep_3.png

Előbb-utóbb nyilván frissülnek a zirci városi utcák képei is. Addig is érdemes mindig meggyőződni arról, hogy mikori felvételek jelennek meg a képernyőnkön. A kép készítésének dátuma a kép jobb alsó sarkában a fekete sávban található.

18-10-07_utcakep_5.png

A Google Utcakép versenytársának ígérkező HERE zirci fényképezéséről nemrég írtunk a Zircinfo-n.

Koós Gábor 

Frissíti utcaképeit a Google Tovább
Az ősz színei és illatai

Az ősz színei és illatai

2018. október 07. Szerkesztő: Atyavilág

Amilyen szeptember második fele volt, és amilyennek október ígérkezik, kivételes hosszú és szép őszre számíthatunk.

18-10-07_osz_1.jpg

Örül az ember szíve, amikor napról napra figyelheti a természet színeinek változását, érezheti a semmi mással össze nem téveszthető őszi illatokat. Ez utóbbiak megszokott alkotóeleme a kertekben összegereblyézett és meggyújtott avar szaga is, mint amit a Pintér-hegy környékén lakók ezen a reggelen érezhettek.

18-10-07_osz_2.jpg

Néhány perc múlva már a városközpont felé húzódik a füstfelhő a szinte mozdulatlan levegőben.

Az időlegesen elrendelt tűzgyújtási tilalmak, vagy a tűzgyújtásra vonatkozó aktuális felhívások általában jobban eljutnak az állampolgárokhoz, mint az általános szabadtéri tűzgyújtási szabályok.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének ... 33/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelete a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról a levegő tisztaságának védelméről szóló fejezetében ezt írja:

5. § (1) Az avar és a kerti hulladékok égetése május 1-jétől augusztus 31-ig, valamint ezen időszakon kívül a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon és vasárnap, a város teljes közigazgatási területén tilos. ...

A rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás fejezetben ezt írja:

14/A. §1 (1)2 A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a ..., 5. §-ban, ... foglaltakat megszegi. 

Vagyis az az állampolgár/ingatlantulajdonos, aki a Pintér-hegy előtti városrészben a mai napon (október 7., vasárnap) a reggel órákban avar, zöldhulladék égetésével foglalkozott, megsértette a közösségi együttélés alapvető szabályait.

Szokott ilyesmi érdekelni bárkit is?

Persze lehet, hogy tragikus tűzeset történt, és épület égett. Ez természetesen vis maior. Vagy bográcsozáshoz, szalonnasütéshez gyújtottak tüzet. Azt meg vasárnap is szabad.

Koós Gábor 

Az ősz színei és illatai Tovább
Uszodasztori 8. rész - Egyre nagyobb csúszások, meredeken emelkedő költségek

Uszodasztori 8. rész - Egyre nagyobb csúszások, meredeken emelkedő költségek

2018. október 05. Szerkesztő: Atyavilág

17-07-05_veol.png

 

A Napló 2017. július 5-i cikke (a Zircinfo egy nappal később hozta) igazi meglepetés volt a zirciek számára. Sorozatunkban az ötlet megszületésétől az uszoda átadásig próbáljuk kideríteni a történéseket és kísérjük figyelemmel az eseményeket. 

 

Az Uszodasztori első részében (2017. szeptember 27.) a tervezett új zirci tanuszoda ötletének keletkezését próbáltuk felderíteni. Arra jutottunk, hogy ezt nem a város kezdeményezte, ilyenre nem pályázott, ráadásul a kormánydöntés egy új uszoda építéséről még azelőtt megszületett, hogy erről a városvezetés, a képviselő-testület és a helyi közvélemény tudomást szerzett volna.

Az Uszodasztori második részében (2017. szeptember 29.) a 444.hu összefoglalóját olvashattuk a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemébe belekerült 25 település uszodaépítéseinek helyzetéről (Zirc és további 25 település, a megyéből még Várpalota és Tapolca a program második ütemében szerepel).  A cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg, két nappal az Uszodasztori 1. rész megírása után, az Uszodasztori 1. Zircinfo-ban publikálása napján.

Akkor ez volt a véleményünk: "A kép elborzasztó: a vizes világbajnokság kicsiben."

Az Uszodasztori harmadik részében (2017. október 19.) a 444.hu írását ismertettük, amely folytatta a tanuszoda-projekt első fordulója beruházásainak nagyító alá vételét: "Ehhez képest a tanuszodaépítés lett az új vizesvébé, állandóan újabb és újabb szerződésmódosítások kerülnek elő, amik emelik a költségeket."

Az Uszodasztori negyedik részében (2017. november 9.) a Magyar Nemzet beszámolóját ismertettük: végre átadták a tanuszoda-építés első ütemében szereplő Derecske új tanuszodáját. De nincs benne sok köszönet.

Az Uszodasztori ötödik részében (2017. december 1.) a 444.hu hírét ismertettük, mely serint október végén megtörtént a legeslegelső bejelentett uszoda műszaki átadás-átvétele Putnokon - három évvel, több határidőmódosítással az alapkő letétele után, és persze jóval drágábban.

A 2018-as országgyűlési választásokra is jutott uszodahír: a Fidesz helyi kampánykiadványában megépültként mutatnak be egy csak a tervekben létező uszodát, amelyet a fideszes képviselő és -jelölt úrnak sikerült megépíttetnie. Aztán hirtelen meglátjuk ugyanezt a történetet Zircről.

Az Uszodasztori hatodik részében (2018. március 24.) bemutattuk, mire nem képesek a hatalom birtokosai, hogy szavazatokat nyerjenek: Gödöllőn, és Zircen is olyan létesítményekkel kampányoltak az országgyűlési választások előtt, amelyek akkor még csak ígéret szintjén léteztek (és azóta is csak ígéretek maradtak).

Az Uszodasztori hetedik részében (2018. szeptember 18.) megírtuk, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizte az uszodákat köztük a majdani zircit építtető és üzemeltető Nemzeti Sportközpontokat (MNSK), ahol "szinte mindent szabálytalanul csinálnak" a közpénzekkel. Utaltunk arra is, hogy óriási lemaradásban van az uszodaépítési program.

 

"Az 1904/3 helyrajzi számú ingatlan tulajdonjogának ingyenes állami tulajdonba adásáról is döntés született. Ezen a területen fog megvalósulni a város új tanuszodája, amelynek az építési engedélye már rendelkezésre áll. Ottó Péter polgármester reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben elindulhatnak a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárások. Hozzátette, hogy fontos létesítménnyel gazdagodik a város, a tervek pedig a környezethez illeszkednek. A beruházás megvalósítói és későbbi üzemeltetői a Nemzeti Sportközpontok lesznek." (a városi honlap beszámolója a szeptember 20-i képviselő-testületi ülésről)

Tehát a Zirc város valószínűleg teljesítette az uszodaépítés állam által támasztott feltételeit (ha csak nem jönnek később elő olyan apróságok, mint az eddigi utolsóként, 16 hónapos csúszással megnyitott derecskei tanuszodánál, amely tavaly október óta állt komplett készen, de "elfelejtették" megtervezni és megépíteni a szennyvízhálózatra rákötését, ami állítólag az önkormányzat feladata lett volna.)

Kifejezzük a reményünket

Az országos tanuszodaépítési program aktuális helyzetéről egy ma megjelent írásból tájékozódhatunk ("Van valami, ami meghaladja a kormány képességeit: pár tanuszoda felépítése a megígért határidőre"). Nem rövid, de érdemes elolvasni, igen szórakoztató. A következőkben néhány részletet emelünk ki belőle.

"Ha minden megvalósult volna az ígéretekből, akkor most országszerte 51 új tanuszodát használhatnának a gyerekek. Ennek a harmada sem készült el. ...

Orbán Viktor 2013 végén, pár hónappal a 2014-es választás előtt ígérte meg, hogy minden járásban lesz tanuszoda, majd Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és Balog Zoltán akkori emberierőforrás-miniszter 2015-re ígérte a létesítményeket. Most már egyikük sem miniszter, a tanuszodák egy része pedig még mindig épül. ...

Az uszodaépítési program első ütemében eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, a szerződésekben szereplő határidőre egyetlen helyen sem volt átadás, Putnokon például 3 év telt el az alapkőletétel és tanuszoda megnyitása között, miközben a kivitelezési költségek folyamatosan nőttek.

Az első ütemben szereplő 25 településből 16-ban volt végül szalagátvágás, hat helyen még dolgoznak valamin, három helyen pedig nem is dolgoznak semmin, mert még el sem kezdődött a munka. ...

Az nem számított, hogy az első ütem sem zárult még le, tavaly nyáron bejelentették, hogy indult a második, 26 településsel: Budakeszi, Cigánd, Csorna, Encs, Heves, Kapuvár, Kisbér, Kisvárda, Letenye, Mosonmagyaróvár, Orosháza, Pásztó, Pétervására, Pilisvörösvár, Rétság, Sarkad, Szécsény, Szentlőrinc, Tamási, Tapolca, Tét, Tiszakécske, Tiszavasvári, Várpalota, Vecsés, Zirc van az új listán. ...

A második ütem bejelentése 2017 nyarán azonos menetrend szerint zajlott: a helyi fideszes képviselő büszkén hírt adott arról, hogy kilobbizta a kormánynál a tanuszodát. Gyopáros Alpárnak például olyan szerencséje volt, hogy az ő választókerületének három települése is felkerült a listára: Csorna, Kapuvár és Tét. „A létesítményeknek a 2018/2019-es tanévkezdésre mindhárom városban üzemelnie kell” - nyilatkozta a képviselő. " (Szó szerint ugyanekkor, ugyanígy, ugyanez történt Zircen is, csak egy évvel későbbi megnyitás ígéretével, lásd a bejegyzés első keretes lapkivágását.)

"Ehhez képest a 26 településen nemhogy tanuszoda nem nyílt a mostani tanévkezdésre, de egyetlen kivétellel még a közbeszerzéseket sem írták ki. Az egyetlen kivétel Seszták Miklós, egykori miniszter Disneylandje, Kisvárda. ...

Ami viszont egészen meghökkentő, míg a korábbi, 2015 végi pályázatokon nettó 285-360 millióval nyertek a cégek, amik aztán felkúsztak a plusz munkák miatt jó pár tízmillióval, most már eleve 520 milliós szerződést írt alá a Nemzeti Sportközpontok a pont ugyanolyan egyentanuszoda felépítésére. ...

Közben pályázatot írtak ki a tanuszodák üzemeltetésére is, hiszen azt nem az önkormányzatok, hanem az állam vállalja magára. Az ötven tanuszoda üzemeltetésére 4 évre keresnek céget, 2,9 milliárd forintos keretből. Május volt a pályázat határideje, azóta nincs hír róla."

Az uszodára várakozás unalmát addig is üssük el azzal, hogy a bevezetőben már említett Derecske új uszodájának belépődíjait böngésszük:

18-10-05_derecske_tanuszoda_belepodijak.png

Koós Gábor

(Folytatjuk)

Uszodasztori 7. rész - És ők építik, majd üzemeltetik a zirci uszodát 2018. szeptember 14.

Uszodasztori 6. rész - A gödöllői választási kamuszoda, és zirci kistestvére 2018. március 24.

Uszodasztori 5. rész - "Nem hiába áztak bőrig a gyerekek Balog miniszter úr alapkőletételénél, alig három év múlva el is készült a tanuszoda" 2017. december 1.

Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből" 2017. november 9.

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket" 2017. október 19.

Uszodasztori 2. rész - "Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka" 2017. szeptember 29.

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? 2017. szeptember 27.

Uszodasztori 8. rész - Egyre nagyobb csúszások, meredeken emelkedő költségek Tovább
Milyen WIFI-routert használ otthon? TP-Link WR841N-et? Akkor kezdjen el aggódni.

Milyen WIFI-routert használ otthon? TP-Link WR841N-et? Akkor kezdjen el aggódni.

2018. október 04. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-04_wifi_router_1.jpgGyorsan nézze meg az otthoni vagy céges WIFI routerének hátoldalát, és ha ezt a sorozatszámot látja, ne aludjon nyugodtan.

Az 24.hu értesülése szerint "Több ezer router van veszélyben hazánkban", ugyanis "A Tenable figyelmeztetést adott ki arról, hogy TP-Link WR841N sorozatú router eszközei olyan összetett sérülékenységgel rendelkeznek, amelyen keresztül távolról is átvehető az irányítás a router, és azon keresztül a mögöttes hálózat felett."

Tehát amíg a gyártó nem ad ki valamilyen javítást, addig a házi/céges wifijéről lehetőleg ne indítson olyan kommunikációt, amiből később baja származhatna. De ezeket manapság a hétköznapi ember már nem igazán tudja ellenőrizni, és abszolút biztos lehet benne, amit egyszer már az internet segítségével intézett, az az idők végezetéig ott dokumentálva is van, még ha nagy bukás/veszteség is lett a vége.

A kép a szerkesztő saját wifi routeréről készült :-(((((((((

Milyen WIFI-routert használ otthon? TP-Link WR841N-et? Akkor kezdjen el aggódni. Tovább
Mielőtt mi is hülyét csinálunk magunkból: miről szól valójában a Sargentini-jelentés?

Mielőtt mi is hülyét csinálunk magunkból: miről szól valójában a Sargentini-jelentés?

2018. október 02. Szerkesztő: Atyavilág

"A Pest megyei Nagykőrös fideszes többségű önkormányzata megalapozatlan, kommunista hangvételű aljamunkának tartja a Sargentini-jelentést, ezért a múlt heti testületi ülésen külön határozatban ítélte el azt. Ezzel egyrészt helyre akarták tenni az EU bevándorláspárti, kommunista politikusait, másrészt fontosnak tartották, hogy kiálljanak Orbán Viktor és a kormány mellett. ... A kormánypárti egyben felszólította azokat a magyar EP-képviselőket, akik hazaáruló módon nem utasították el a Magyarországot támadó Sargentini-jelentést, hogy azonnal adják vissza mandátumukat, melyet a magyar emberektől kaptak"." (444)

Erdélyi testvérvárosunk, Barót hetente megjelenő újságja, az Erdővidéki Hírlap egy igazi kistérségi (amilyen a Zirc és Vidéke az 1991-es újraindulása óta sajnos nem tudott újra lenni), kiegyensúlyozott közéleti lap. A döntően erdővidéki vonatkozású hírek, tudósítások mellett figyelemmel kíséri a magyarországi belpolitikai helyzetet, és erről alkalmanként véleménye is van. A lap finoman szólva sem tartozik a magyar kormány és kormánypártok vitriolos tollú kritikusai közé (ha így lenne, ő már valószínűleg nem lenne, tekintve, hogy a határon túli magyar média életben maradása alapvetően az anyaországi támogatásoktól függ, amelynek ellenében persze elvárt a "megfelelő" hozzáállás).

A lap ez évi 36., két hete megjelent számában egyik szerkesztője, állandó szerzője írt hosszabb cikket a Sargentini-jelentésről. Az alábbiakban olvashatják.

18-10-03_sargentini_1.png

18-10-03_sargentini_2.png

18-10-03_sargentini_3.png

Ezzel a bejegyzéssel arra szeretnénk felhívni a zirci döntéshozók figyelmét, hogy még mielőtt esetleg az októberi rendes testületi ülés, vagy egy rendkívüli ülés napirendjére kerülne egy előterjesztés az Európai Parlamentben szeptember 12-én a leadott szavazatok kétharmadával és az összes képviselő abszolút többségével elfogadott Sargentini-jelentés elítéléséről, olvassák el, értelmezzék, és alakítsanak ki szuverén véleményt a jelentésről. Ha ezek után is úgy gondolják, hogy Zirc városának vezető testülete indokoltnak tartja a Sargentini-jelentés elítélését, a lelkük rajta.

Emlékeztetnénk arra, hogy a zirci képviselő-testület 2016. január 28-i ülésének meghívójában 17. napirendi pontként szerepelt a "Kötelező betelepítési kvóta elleni tiltakozás"  Ottó Péter polgármester előterjesztésében. Az ülésen az Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság nevében Horváth László bizottsági elnök javasolta a napirendről történő levételét. A testület józan többsége ezt meg is szavazta. Nem sokkal később kiderült, hogy a fideszes városok mind ugyanazt az egyenszöveget kapták meg elfogadásra (a Veszprém városi képviselő-testület ugyanazon a napon tárgyalta, eredetileg az 5., de a jegyzőkönyv szerint 7. napirendi pontként). De ez úgy látszik, nem volt elég tanulság itthon, mert két évvel később egy újabb, pártközpontból kiadott  egyendokumentumot terjesztett a polgármester a zirci testület elé: "„Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat” felhívás megtárgyalása" a testület január 25-i ülésének 14. napirendi pontjaként. Itt már nem voltak annyira egyértelműek a képviselőink, dr. Kovács László javaslatát a napirendről levételre 5:2 arányban elvetették, a tárgyalás során Lingl Zoltán szövegszerű módosítási javaslatával a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadták. (A Zircinfo-n még a szavazás eredményének ismerete nélkül itt írtunk erről).

Koós Gábor

Mielőtt mi is hülyét csinálunk magunkból: miről szól valójában a Sargentini-jelentés? Tovább
"... a támogatás teljes megvonása, 100 százalék büntetés néz ki a 8. sz. főút Várpalotát elkerülő szakasza miatt."

"... a támogatás teljes megvonása, 100 százalék büntetés néz ki a 8. sz. főút Várpalotát elkerülő szakasza miatt."

2018. október 02. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-02_varpalotai_elkerulo.png"... kiderült, hogy az elkerülő második, befejező szakaszának megépítésére szóló közbeszerzés a lehető legszabálytalanabb volt. Azért nem túlzás ezt állítani, mert az Európai Bizottság a teljes uniós támogatás megvonását kéri, márpedig ilyesmi értelemszerűen csak a legsúlyosabb esetekben fordul elő. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (NIF) ugyanis nem írt ki új tendert, arra hivatkozva, hogy a munka szorosan összefügg az elkerülő első szakaszával, így mindkettőt ugyanazok a cégek* építhették meg. A második szakasz 6,3 milliárd forintba került, amelyből 5,3 milliárd volt az uniós támogatás. Ezt az Európai Bizottság teljes egészében meg akarja vonni."

(A G7 hírportál friss cikke: "Milliárdos szabálytalanságok, amelyeket a kormányzat szerint is nehéz lesz kimagyarázni"

(A várpalotai elkerülő márciusi átadásáról a választási kampányban a Zircinfo-n itt írtunk)

 

"... a támogatás teljes megvonása, 100 százalék büntetés néz ki a 8. sz. főút Várpalotát elkerülő szakasza miatt." Tovább
"A rendőrség ... októbertől nem akarja előre közzétenni ...

"A rendőrség ... októbertől nem akarja előre közzétenni ...

2018. október 02. Szerkesztő: Atyavilág

... a Police.hu oldalon, hogy hová állnak ki a munkatársai a sebességmérő műszerekkel." (Index)

"Mostantól big data elemzések segítenek a Traffi Hunter app felhasználóinak, hogy megjósolják, várhatóan hol fognak traffipaxszal mérni.

...

Az app, amely 2015-ben elnyerte az év alkalmazása díjat, Androidra, iOS-re és Windows Phone rendszerre egyaránt letölthető."

18-10-02_traffi.png

"A rendőrség ... októbertől nem akarja előre közzétenni ... Tovább
Hírhamisító újságíró az állami média élén

Hírhamisító újságíró az állami média élén

2018. október 02. Szerkesztő: Atyavilág

Tegnaptól, október 1-től megbízott vezérigazgató irányítja az állami médiát, miután az eddigi vezérigazgató, Vaszily Miklós a Mészáros Lőrinc médiabirodalmához tartozó az Echo TV élére váltott.

Az új vezérigazgató Papp Dániel, aki e megbízatása mellett megtartotta eddigi tartalomszolgáltatási igazgatói posztját is. A Kúria szerint "erőteljes vélemény"-nek tekinthető "hírhamisító" jelző egy 2011-es ügyből fakad. Az emiatt indított per 2015-ben, a Kúria döntésével zárult le jogerősen. Pappnak azonban volt egy másik hamisítási ügye is, amelyből azonban nem lett per.

Normális országban egy ilyen eset is az újságírói pályafutás végét jelenti, de úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében előfeltétel a szakmai felemelkedéshez. Papp karrierje ugyanis évek óta töretlenül ível felfelé, és nem biztos, hogy a mostani vezérigazgatói megbízatással elérte a csúcsát.

Az állami médiabirodalom

18-10-02_hirhamisito_1.png

Magyarország Alaptörvénye

"IX. cikk

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit."

Na, ez konkrétan egyik elemében sem teljesül.

 • Ami az állami médiát (MTVA) illeti, az a kormány, ezen keresztül a Fidesz politikájának szócsöve, egyik legfontosabb propagandaeszköze. Az állami médiában egy Magyarország van: a Fidesz Magyarországa.
 • Ami a nem állami médiát illeti:
  • Van a Fidesz körül kiépült, formailag piaci alapon működő, valójában piaci alapon életképtelen médiumok serege. Az ő túlélésük döntően az állam kegyein - állami hirdetéseken, megrendeléseken - múlik, és azon, hogy nincsenek "tiltólistán" az üzleti hirdetők felé. Az alábbi kép korábbi, hiányoznak róla fontos elemek (pl. a Retro Rádió, a veszprémi Napló, a veol.hu, stb). 

18-10-02_hirhamisito_22.jpg

Az ezeket a médiumokat birtokló, a Fidesz bűvkörébe tartozó, rajta keresztül a magyar és európai adófizetők pénzéből meggazdagodott oligarchák folyamatosan vásárolják fel a még elérhető, többé-kevésbé független médiumokat (a néhány megmaradt helyi rádiót, helyi tévéket) és terelik be a politikai fősodorba.

Ennek a hatalmas konglomerátumnak a kézben tartására, egységes szellemű irányítására a múlt héten bejegyezték a "Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt".

"Az alapítvány célja - egyebek mellett - a bírósági irat szerint: a magyar tömegtájékoztatás részét képező nyomtatott sajtó, rádió, tv, online felületeinek értékteremtő, valamint a magyar nemzeti öntudat erősödését szolgáló tevékenységét elősegítse. Mindehhez kapcsolódóan elsődleges cél az Alaptörvény IX. és XI. cikkeiben foglalt alapvető értékek biztosítása. Így különösen a magyar helyi (megyei, városi, lokális) sajtó támogatása, a helyi közösségek minél teljesebb értékű tájékoztatása érdekében végzett terjesztésük és közösségépítő munkájuk fenntartása."

Különösen cinikus az Alaptörvény IX. cikkére hivatkozás, amelynek második bekezdéséről fentebb már szó volt.

Jól nézünk ki, ha elkezdik "támogatni" az Stúdió KB-t és a Zirc és Vidékét, és cserébe "csak" annyit kérnek majd, hogy a Képújságban 24 órában pörögjön a legújabb nemzeti konzultáció óriásplakátja, ugyanez az újságban egész oldalas hirdetésként. Mert ez is egyik módja a settenkedő befolyásszerzésnek. Emlékezzünk rá, amikor ingyenessé tették az MTI híreinek egy részét, a helyi, régiós rádiók attól kezdve csak azokat adták, független hírek után nem törték magukat. De nem is kell settenkedni: egyszerűen jön majd az alapítvány, felvásárolja a két helyi médiumot, a város megszabadul évi sok millió kiadástól, és mindenki örülni fog. Magyarország elismeri a sajtó szabadságát és sokszínűségét.

 • A nem állami média - darabszámot is, a társadalom széles körének elérését, és a médiumok elérhetőségét tekintve is - szinte elenyésző része a ma még független média. Ezek gyakorlatilag naponta küzdenek a túlélésért, mert hivatalosan el nem ismert, azonban a gyakorlatban tökéletesen működő tiltólistán vannak. A gazdasági élet szereplői nem hirdetnek náluk, mert azt kockáztatják, hogy kiesnek a politika kegyeiből, és búcsút mondhatnak az állami megrendeléseknek. Az előfizetői díjakból, eladási árbevételekből senki nem tud megélni.

  Ezeket a médiumokat folyamatosan támadja a hatalom, és minden eszközt megragad az ellehetetlenítésükre (lásd pl. Népszabadság, a 80 éves Magyar Nemzet), vagy felvásárlásukra és a rendszerhű médiába betagozásukra (lásd pl. Hír TV).

  Alig két hetes ügy, hogy váratlan tulajdonosváltással indult alig félreérthető támadás a legnagyobb, legolvasottabb, komoly nyereséget hozó Index hírportál függetlensége ellen.

  A független médiumok ma csak olvasóiknak, szimpatizánsaiknak támogatásaiból, adományaiból tudnak fennmaradni; tegnap már az Index is támogatási akciót indított.

  Na, ezeknek a tényeknek a fényében tessék értelmezni Szájer József fideszes EP-képviselő augusztusi kijelentését: "fenntartom, hogy továbbra is baloldali túlsúly tapasztalható". 

Mivel - az országos helyzettel megegyezően - a zirci médiafogyasztók döntő többsége is az állami médiából (vagy a Fidesz körüli médiabirodalom széles körben elérhető tévéiből, rádióiból és újságjaiból) tájékozódik, nap mint nap meggyőződhetnek arról, hogy adóforintjaik a legjobb kezekben vannak, amíg olyan médiavezérek irányítanak, mint Papp Dániel. Továbbá az M1, M2, M3, M4, M5, Duna, Duna World tévécsatornák híreinek nézésekor, a Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó híreinek hallgatásakor, a Médiaklikk.hu és a Híradó.hu híreinek olvasásakor is tudják, hogy az évi nyolcvanmilliárd forintot, amibe az állami média az adófizetőknek kerül, csak a legtisztább forrásból származó információkra, csak az igazat, a színtiszta igazat közlő tudósításokra költik. Ja, és természetesen a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatásra.

Koós Gábor

Hírhamisító újságíró az állami média élén Tovább
BakonyTE Hírlevél 2018_09

BakonyTE Hírlevél 2018_09

2018. október 01. Szerkesztő: zircblog

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2018. Október)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

Október 6., szombat

Zselic IVV

Harkai Ferenc
Zsirai Éva

Különjáratú autóbuszos túra,
előzetes jelentkezés szerint.

Október 14., vasárnap

Mozdulj a sínekért ősz
Útvonal: Veszprémvarsány - Gyiróti pincék - Vinye

Harkai Ferenc

Vp. MÁV pu.08.00

Október 14., vasárnap

Szentantalfa - Pula

Herczeg Endre

Vp. volán pu.08.45 ind:09.000

12 km

Október 14., vasárnap

Csóri-horgok ELMARAD,
Pótlás november 11-én.

Varga Zoltán

Október 20 -22.

Szombat - hétfő

KDP-túra Piszke-Szár befejező szakasza

Peer Gyula

20-án 05.45 ind:05.55

Részvétel előzetes jelentkezés szerint.

Október 20., szombat

Bakonyjákó - Döbrönte - Magyarpolány

Kovács Gyula

Vp. Volán pu:07.15
ind: 07.25

Részvétel előzetes jelentkezés szerint.

Október 21., vasárnap

"Őszi völgyek"
Útvonal: Dörgcse - Kű-völgy - Horog-völgy - Keresztfa-tető - Vászoly - Vöröstó

Csornai Edina

Vp.Volán pu.06.40

22 km, szint:+570 m

Október 27., szombat

Őszi Badacsony
Útvonal: Gyulakeszi - Csobánc - Gulács - Badacsony, kilátó - Badacsony, móló

dr. Cseh György

Badacsony, mólónál, 8:30-kor, utazás telekocsival

19km, szint: +770m

Október havi IVV-túrák:

 • Október 6. VI. ZSELIC IVV Túranap

 • Október 6. XX. Világ Gyalogló Nap és IVV Túranap

Október havi ÉDK-túrák:

 • Október 6. Hatos - tölgy 30, 10 Kajárpéc

 • Október 6. Tata XX. Világ Gyalogló Nap és IVV 20, 14, 10, 5, 2 Tata

 • Október 6. Bakonyi Barangolás 70, 40, 30, 20, 10 Bakonybél

 • Október 14. Mozdulj a sínekért Ősz 28, 13 Veszprémvrsány

 • Október 20. Tanösvény találkozó, Csúcs ez a hely! 40, 30, 15, 10 Bánd

 • Október 20. Tés-Római fürdő 50, 25, 15 Tés

 • Október 21. Tatabánya XIX. Túra 30, 20 Tatabánya

 

A túrákkal kapcsolatos változásokat a honlapon tesszük közzé, ezért érdemes indulás előtt ott is tájékozódni. A programok nyomtatható formában a honlapról is letölthetőek. A kirándulásokról készült képeket a honlapra is feltöltjük.
Túratársi üdvözlettel: Bakony TE

http://bakony-te.hu

 

Beküldte:

Dr Cseh György

BakonyTE Hírlevél 2018_09 Tovább
Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

2018. október 01. Szerkesztő: zircblog

Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget hazánkban országszerte előforduló, gyakori szúnyogfajok terjesztik, melyek lárvái kis vízgyülemekben, különböző tárgyakban összegyűlő esővízben fejlődnek. A szúnyogok elleni védekezés legfontosabb részét a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyésztőhelyek felszámolása képezi. A Veszprémi Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának tájékoztatója.

szunyog.jpg

Beküldte:

Kelemen Gábor

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! Tovább
Szünetel a temetkezési szolgáltatás a Városüzemeltetési Kft-nél - kérdőjelekkel

Szünetel a temetkezési szolgáltatás a Városüzemeltetési Kft-nél - kérdőjelekkel

2018. október 01. Szerkesztő: Atyavilág

18-09-30_zivu_temetkezes.pngA képviselő-testület szeptember 20-i üléséről közzé tett önkormányzati összefoglaló így kezdődik: "A „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. a vállalkozási tevékenységként folytatott temetkezési szolgáltatást technikai okok és a feladat ellátásához szükséges személyi feltételek hiánya miatt nem látható időtartamra felfüggesztette. A képviselő-testület elfogadta az erről szóló tájékoztatót,  ..."

Akinek volt (szomorú) dolga a a Városüzemeltetéssel temetkezési ügyben, jól tudja, hogy ez az üzletág a cég korábbi vezetőjének Schreindorfer Károlynak szívügye volt. Családunk két közvetlen hozzátartozójának végső tisztességét bízta rájuk, és nagyon lelkiismeretesen intézték, jóllehet mindkettő Zircen kívüli helyszínen, az egyik ráadásul 300 kilométerre Zirctől volt.

Akkor mi is a szüneteltetés oka?

A temetkezési szolgáltatás "technikai okok" miatti szüneteltetésére nincs igazán magyarázat, ilyet a testületi ülésre készített ügyvezetői beszámoló (6. napirendi pont) sem tartalmaz.

A beszámoló kifejezetten a személyi feltételekről szól, gyakorlatilag a régi alkalmazottak egy része, és az újonnan felvettek sem vállalják a temetéseket.

A kocsmahíradó szerint szerint újabb kulcsalkalmazottak hagyják el a város tulajdonában álló céget, ami összefügghet az általános munkaerőhiány miatt felerősödött mobilitással, de talán az ügyvezető váltással is.

Feltette a képviselők valamelyike azt a kérdést, hogy vajon a város egyetlen magáncége, amely a zirci temetőkben 2017-ben nem egészen kétszer annyi temetést (46) végzett, mint a Városüzemeltetés (25), honnan tudja biztosítani a személyi feltételeket? A munkaerőpiaci környezet ugyanaz a "Zirci Városüzemeltetés" Nonprofit Kft. számára, mint a Főnix 2004 Kft. számára.

Talán érdemes lenne az új vezetőnek összeülni az előző vezetővel (formailag mindketten hivatalban lévő ügyvezetők önálló képviseleti joggal), hogy ő hogyan oldaná meg a létszám- és hajlandósági problémát.

Mert mi fog most történni?

Meg nem erősített információk szerint a Városüzemeltetés a temetkezési szolgáltatásokban belátható ideig kisebb piaci részesedéssel bírna Zirc területén, viszont vidéken szépen teljesítene.

Ha most ez a szolgáltatás szünetel (márpedig egy negyed éve szünetel már), akkor azonnal elveszíti a piacát. A temetés nem várhat addig, amíg a Városüzemeltetés újra meg tudja teremteni a működési feltételeket. A zirci konkurens egy év alatt 50%-os üzleti növekedést ér el, mert egyedül marad a piacon.

A Városüzemeltetésnek természetesen megmarad a köztemető üzemeltetésből eredő bevétele (2017-ben 2,8 MFt önkormányzati támogatás, 3,0 MFt temetkezési szolgáltatók által befizetett díjak, sírhelymegváltás, egyéb szolgáltatási díjak, 800 ezer Ft eredmény). Viszont a cég elveszíti a temetkezési szolgáltatásból eredő bevételeit, amelyek 2017-ben 10,3 millió bevételt hoztak, és 1,8 millió forint nyereséget eredményeztek!

"...a felfüggesztést megszünteti" 

Arról nem ír a beszámoló, hogy megvan-e még a cégben a temetkezési szolgáltatáshoz szükséges szakismeret/jogosultság, és főként a szolgáltatás folytatásához a megfelelő motiváció

Félő, hogy a beszámoló ígérete ("A Társaság a temetkezési tevékenységet erre alkalmas munkaerő hiányában bizonytalan ideig felfüggesztette. Amennyiben a helyzet változik a felfüggesztést megszünteti.") ellenére nem kapjuk már vissza. Mert ha a jövőben a személyi feltételek elő is állnak, az elveszített piacokat újra kell építeni, az elveszített bizalmat meg kell szerezni: a temetkezés abszolút bizalmi üzlet.

Nem lenne talán szerencsésebb most nagyobb erőfeszítéseket tenni, hogy minimálisra szűkítsük a kieső időt, minimalizáljuk a pénzügyi veszteségeket, mint később sokszoros áron újraindítani a temetkezési bizniszt a Városüzemeltetésnél? Ha egyáltalán akarjuk. Mert nagy lelkesedés a beszámolóból nem sugárzik.

Esetleg ha a képviselők nem úgy zárnának le egy ilyen negatív pénzügyi hatással járó ügyet, hogy "A képviselő-testület elfogadta az erről szóló tájékoztatót,", hanem határozatot hoz, határidőt szab a cégvezetésnek, hogy mondjuk október 31-ig köteles újraindítani a temetkezési szolgáltatást.

Koós Gábor

Szünetel a temetkezési szolgáltatás a Városüzemeltetési Kft-nél - kérdőjelekkel Tovább
ZIRC30 ŐSZKÖSZÖNTŐ TÚRA - de könyörgöm, miért a Bakonyi Barangolás napján?

ZIRC30 ŐSZKÖSZÖNTŐ TÚRA - de könyörgöm, miért a Bakonyi Barangolás napján?

2018. szeptember 29. Szerkesztő: Atyavilág

Forrás: Zirc honlapja

18-09-29_1.png

18-09-29_2.png

Forrás: TTT teljesítménytúra naptár

18-09-29_3.png

18-09-29_4.png

Miért kell egy helyi rendezvényt rászervezni a Bakony egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájára, amelynek időpontja gyakorlatilag egy évre előre ismert? Kinek jó ez? Mert hogy egyik szervezőnek sem, az biztos.

Koós Gábor

ZIRC30 ŐSZKÖSZÖNTŐ TÚRA - de könyörgöm, miért a Bakonyi Barangolás napján? Tovább
Mikulás Feeder Kupa - Zirc,Szarvas-tó, 2018. december 2., vasárnap

Mikulás Feeder Kupa - Zirc,Szarvas-tó, 2018. december 2., vasárnap

2018. szeptember 26. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is megszervezem a versenyt, új helyszín, kétszer annyi résztvevő (remélhetőleg...). Forralt bor, tea, na meg persze zsíroskenyér garantált, Zircet ismerve, hó, köd, szél és kicsi hideg is várható!

Te jössz? Én szerintem ott leszek! 

Néhány fontos információ! 
A versenyen csak 1 feederbottal lehet horgászni, a nevezési díj 5.000 Ft, maximum 30 fő nevezését tudjuk elfogadni! 

Nevezni szeptember 29-től lehet az alábbi elérhetőségeken:

e-mail:
krinya1997@gmail.com

Telefon:

+36306449239

facebookon:

Szakács Krisztián

peca.png

 

Mikulás Feeder Kupa - Zirc,Szarvas-tó, 2018. december 2., vasárnap Tovább
Szent Mihály-napi családi nap a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

Szent Mihály-napi családi nap a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

2018. szeptember 25. Szerkesztő: zircblog

Őszi első családi napunk hagyományosan egy jeles naphoz, Szent Mihály napjához kötődik. Idén is nagy hangsúlyt fektetünk a kézműves foglalkozásokra: a „Nagy Szakkörválasztó” címen meghirdetett programunkon, az őszi-téli kézműves szakköreink bemutatóján reményeink szerint mindenki talál majd a kínálatban olyan foglalkozást, egyszeri vagy rendszeres alkalmat, ahol valami újat tanulhat, vagy éppen felelevenítheti, pontosíthatja tudását. 

2018-ban a Mátyás király emlékévhez kapcsolódunk mi is, vendégeink érdekes előadást hallgathatnak meg Mátyás királyról dr. Pálosfalvi Tamás történésztől, a kisebb korosztályt pedig egy Mátyás királyról szóló mese-előadással várjuk a Magyar Népmese Színház tolmácsolásában.

A nap lezárásaként, sötétedés után fáklyás várostörténeti séta indul a Múzeum elől.

Várunk tehát mindenkit 2018. szeptember 29-én 15 órakor kezdődő rendezvényünkre!

szt_mihaly.jpg

kezmuves.jpg

 

Beküldte:

Kirmer Anna
 Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház
Szent Mihály-napi családi nap a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban Tovább
„ZIRC 2019 NAPTÁR” FOTÓPÁLYÁZAT

„ZIRC 2019 NAPTÁR” FOTÓPÁLYÁZAT

2018. szeptember 25. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Zirc Városi Önkormányzat elhatározta egy „Zirc 2019” falinaptár kiadását, attól a céltól vezérelve, hogy településünk ismert vagy rejtett értékei szélesebb körben is megismerhetővé váljanak, illetve a helyi fotósok, fotózás iránt érdeklődőknek egy gyűjteményben történő megjelenési lehetőséget kínáljunk.

A pályázatra bárki benyújthat alkotást, azzal, hogy a pályamű felhasználási jogát átengedi a pályázat kiírója részére. A felhívásra csak saját fotóval lehet pályázni. Az alkotások témájának Zirchez kell kötődniük, és lehetőleg illusztrálják az év egy-egy hónapját, de legalábbis évszakát. Egy pályázó maximum 6 alkotást nyújthat be.

Az alkotásokat csak és kizárólag digitális formában várjuk a sajto@zirc.hu és a kelemen83@gmail.com e-mail címre az alkotó nevének, címének, elérhetőségének megadásával, illetve – amennyiben van – a fotó / fotók címének feltüntetésével és a pályázati kiíráshoz tartozó adatlap kitöltésével, amely letölthető a www.zirc.hu városi honlapról az Önkormányzat / Pályázatok menüpont alatt.

Formai követelmények:

- minimális felbontás 9 MPixel, azaz 3488x2616 képpont, - jpg kiterjesztés, - fekvő tájolás

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. október 15. (hétfő), 16.00

A naptárba 12 alkotás kerül be. Minden pályázó – függetlenül attól, hogy bekerült-e az alkotása a naptárba – egy „Zirc 2019” ajándéknaptárt kap. Azok a pályázók, akiknek kiválasztásra került a fotójuk, 5 db ajándékpéldányban részesülnek a naptárból. A fotó készítőjének neve a naptár lapjain, a fotó közvetlen környezetében feltüntetésre kerül.

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

 

„ZIRC 2019 NAPTÁR” FOTÓPÁLYÁZAT Tovább
Egyre több baleset a magyar via ferrata utakon

Egyre több baleset a magyar via ferrata utakon

2018. szeptember 25. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Két hete hétvégén a cseszneki via ferrata pályán másztunk ismerősömmel, amikor találkoztunk egy fiatal sráccal, aki olyan helyet keresett, ahol ki lehet szállni. Nőrokona kissé arrébb, egy párkányon ült, szétnyílt térddel, amiből folyt a vér. Valószínűleg elfogyott az ereje és visszacsúszott, így szerezhette a sérülést

– mondta lapunknak egy helyi mászó, aki amikor nem civilben mászik, akkor a pályát építő és fenntartó vasaltutak.hu munkatársa.

Mint közölte, nyilvánvaló volt, hogy a nőnek nem szabad onnan már elmozdulni, ezért segítséget hívtak, és a gyors ellátás után leeresztették egy kötélen a sérültet a földre. A nőt mentők szállították el a helyszínről, később meg kellett műteni.

Olvasónk fotója a helyszínről
Olvasónk fotója a helyszínről
Fotó: Olvasói fotó / Index

Megkerestük a nő hozzátartozóját, hogy mit szűrtek le az esetből, ami másoknak esetleg érdemes lehet tudni, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, de a férfi nem kívánt nyilatkozni.

Mint Kovács Tamás, a magyarországi via ferrata útvonalak egyik tervezője és építője (valamint fenntartója) elmondta, az utóbbi időkben megszaporodtak a balesetek a pályákon: másfél-két év alatt ez a negyedik súlyosabb eset.

A nagy érdeklődést kihasználva véleménye szerint megjelentek olyan illegális vagy nem hozzáértő túravezetők, akikkel nem szabadna útnak indulni kezdő via ferrátázónak. Bár mindenki mászhat, a via ferrátázásnak megvannak az alapszabályai. Sokan azonban, akik például nem a hivatalos honlapról tájékozódnak, nem kapják meg az alapvető információt arról, hogy kezdőként nem tanácsos elindulni a falon bármelyik nehézségű úton, bármilyen vezetővel, bárkinek.

Via ferrata: Beépített, a sziklafalba erősített fix drótkötéllel biztosított mászópályák. Népszerűségük főleg Ausztriából, Olaszországból terjedt át Magyarországra, ahol 2013 óta több helyszínen is kiépítettek különböző nehézségűeket. (Csesznek, Tatabánya, Cuha-szurdok, sőt a Gellért-hegy szikláira is terveznek egyet.) Előnyük, hogy különösebb hegymászótudás nélkül, gyorsan elsajátítható a mászás rajtuk amatőröknek is.

Forrás: index.hu

Egyre több baleset a magyar via ferrata utakon Tovább
Erdőlátogatási korlátozás október 15-ig a Verga területén - kirándulók figyelmébe

Erdőlátogatási korlátozás október 15-ig a Verga területén - kirándulók figyelmébe

2018. szeptember 24. Szerkesztő: Atyavilág

A városi honlapon, megjelenési dátum nélkül találtuk a Verga alábbi felhívását, amely még mindig aktuális, ezért itt is közzé tesszük:

KÖZLEMÉNY Erdőlátogatás korlátozásáról

Felhívjuk a figyelmet, hogy a VERGA Zrt. az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdés a) pontja alapján

2018. szeptember 1. és 2018. október 15. között

délután 16:00 óra után és reggel 9:00 óra előtti időszakra vonatkozóan

erdőlátogatási korlátozást vezet be a mellékelt térképen látható területen.

A VERGA Zrt. kéri, hogy a korlátozással jelzett időszakban az erdőben ne tartózkodjanak!

A tilalmi időszakban a területen nagyvad vadászat folyik, amely az erdő látogatóinak életét, testi épségét veszélyezteti.

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal

JEGYZŐJE

A közleményhez mellékelt térkép, illetve annak a Zirc környéki részlete:

18-09-24_verga_latogatasi_tilalom_1.png

18-09-24_verga_latogatasi_tilalom_2.png

 

Erdőlátogatási korlátozás október 15-ig a Verga területén - kirándulók figyelmébe Tovább
Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat?

Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat?

2018. szeptember 21. Szerkesztő: Atyavilág

(nepszava.hu, 2018. szeptember 21.)

"Rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt oly bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Nem lehet másként értelmezni azt a levelet, amelyet az elmúlt napokban számos település polgármestere megkapott, ... Ebben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett, mondván, lám, nem csak ígérgetni tudnak – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva.

Az önkormányzatok élete azonban biztosan megnehezedik. Hajdúdorognak például közel kétszáz millió forintot kell visszaküldenie szeptember végéig, amiből épületfelújítást, barna mezős beruházást, kerékpárút-építést finanszíroznának. Most majd külön-külön kell elkérniük a pénzt a MÁK-tól, s abban sem lehetnek biztosak abban, hogy az átutalás gördülékenyen megy majd. Nemcsak a nagyobb városokat érinti az intézkedés: a pár száz lelkes zempléni Komlóskát közel ötvenmillió forinttól „szabadítja meg” így az állam – tudtuk meg Köteles László polgármestertől. ..."

Hogyan érinti ez az intézkedés Zircet?

A képviselő-testület tegnapi ülésének 13. napirendi pontjában szerepelt a polgármester beszámolója a Zirc Városi Önkormányzat által benyújtott TOP- és egyéb pályázatok állásáról. Eszerint jelenleg 7 TOP- és 4 egyéb projekt van az előkészítés vagy megvalósítás különböző szakaszaiban. A beszámoló összegeket nem tartalmaz, de a projektek nagyságrendje többszörösen kiteszi az ötvenmilliót.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Zirc is kapott-e levelet, vissza kell-e fizetni, ha igen mennyit, és hogyan érinti ez a futó projektek további sorsát.

18-09-21_mak-visszafizetes_1.png

18-09-21_mak-visszafizetes_2.png

18-09-21_mak-visszafizetes_3.png

Koós Gábor

 

Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat? Tovább
"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak"

"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak"

2018. szeptember 21. Szerkesztő: Atyavilág

18-09-21_ajka_korhaz.png(Magyar Narancs, 2018. szeptember 20. Kép: Google Utcakép)

"Több forrásból is megerősített információnk szerint az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát az intézményben.

Mint ismert, ..., a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat. A főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.

Az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak. Ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. Információink szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik informátorunk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását."

Az ápolók távozásáról a 24.hu közölt beszámolót pontosan két héttel ezelőtt: "Az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán":

"Az ajkai kórház intenzív osztályán fokozatos fogyatkozással kezdődött a nővérhiány. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek. Az egyik fő gond az volt, hogy az aránytalanul sok munkáért alacsony fizetés járt – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes. Érdemes viszont tudni, hogy olyan esetekben, amikor gyakorlatilag lehetetlenné válna egy teljes kórházi osztály működtetése, nem egyszer fordult elő, hogy a távozni szándékozók közül többen visszavonták a felmondásukat, akár felülről érkező nyomásra. ...

Nemcsak az ajkai kórház intenzív osztályán indul nehezen az ősz, hanem a sürgősségin is, miután annak főnővére is beadta a felmondást. Ezt egy azóta már nem nyilvános Facebook-posztban közölte, amiben leírta, hogy az osztályon nap mint nap megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.” Egy ideje már érlelődő döntését azzal indokolta, hogy nem akart túlélésre játszó főnővér lenni."

 

"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak" Tovább
Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul

Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul

2018. szeptember 20. Szerkesztő: Atyavilág

Az első leckéhez nézzük meg az ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) honlapjának mai címlapját:

18-09-20_hu_eu_2.png

Majd tekintsük meg a Twitteren ma nyilvánosságra hozott videójukat a magyar gazdagodásokról (egyelőre sajnos csak így érhető el, kapcsolj hangot).

Az esetleg előforduló ismeretlen kifejezésekért kérjük használja a Google Fordító alkalmazást. A felhasználói élmény javítására összefoglaljuk a videó lényegi mondanivalóját:

Az angol nyelvű videóban elhangzik, hogy Orbán és kormánya korrupt oligarchiát hozott létre Magyarországon,

 • Orbán dönti el, ki lesz gazdag Magyarországon, legyen szó a saját vejéről vagy gyerekkori barátjáról, de megemlítik benne Garancsi Istvánt és Simicska Lajost is,
 • a videóban külön kitérnek a gázszerelőből milliárdossá váló Mészáros Lőrincre, és Orbán vejére, Tiborcz Istvánra, azon belül is az Elios-ügyre,
 • a top 4 magyar oligarcha (Simicska, Tiborcz, Garancsi, Mészáros) 6 év alatt 1,88 milliárd eurót kapott ilyen-olyan fejlesztésekre az EU-tól
 • 2007 óta az EU-s megbízásokkal kapcsolatos szerződéseket 25 százalékkal magasabb áron kötik meg, mint a piaci realitás,
 • a Fidesz-közeli gazdasági szereplők a vagyonuk 60%-át EU-s pénzeknek köszönhetik,
 • a magyar gazdasági rendszer a Putyin-féle orosz gazdasági rendszer miniatűr változata.

  Majd a videó a végén levonja a következtetést, hogy ezt az egész rendszert nem Oroszországban hozták létre, hanem az EU-ban, EU-s pénzekből. Nem így kell elkölteni az európai pénzeket.
  (index.hu)

A fent leírt esetek természetesen csak példák, amelyeket a tananyagszerkesztő a tudományos-fantasztikus irodalomból válogatott.

Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul Tovább
Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír

Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír

2018. szeptember 20. Szerkesztő: Atyavilág

Az Országos Kéktúra (OKT) 26., Boldogkőváralja - Nagy-nyugodó-nyereg (Sátoraljaújhely) közötti szakasza a Zempléni-hegységben halad. Ezen az útvonalon találjuk Regécet, ezt a nem egészen nyolcvan lelkes, varázslatos falucskát, amelyet a vára tett híressé.

Ha az OKT-n Regéc felől Makkoshotykára tartunk, nem egészen két kilométerre és 140 méterrel magasabban állnak a Kemence-kő sziklái.

18-09-20_miert_kek_az_okt_2.jpg

A sziklák tövében találjuk ezt táblát, amelyet 2009-ben a regéci önkormányzat helyezett ki, és amely több olyan érdekes részletet ismertet az Országos Kéktúra történetéből, amelyet még a Wikipédia szócikke sem.

18-09-20_miert_kek_az_okt_1.jpg

A szerző másfél hete már közzé tett néhány friss impressziót a Zempléni-hegységből, és talán érződik a sorokból, mekkora élmény volt. Most, a második látogatás csak ráerősített erre.

Aki szeretne sokkal hatásosabb és látványosabb leírást olvasni, annak ajánlom ezt a két évvel ezelőtti bejegyzést: "Távol a világ zajától: öt nap a Zempléni rengetegben". Ők csillagtúráztak, egy olyan, a rengeteg mélyén megbújó szálláshelyről kiindulva, amelyik egyúttal OKT bélyegzőhely is, és ahol a szerző most hétfőn az első nagy pihenőjét tartotta.

Koós Gábor

 

 

Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír Tovább
CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat

CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Várunk minden civil szervezeti vezetőt, tagot képzés sorozatunkra!

Az elmúlt évek képzési tapasztalatait elemezve hirdetjük képzéseinket!

Tudjuk, sokan mondják azt, mi ehhez már értünk, nem érdemes ezzel foglalkozni, ám mi úgy látjuk, nagyon sokan az elmúlt évek rossz tapasztalataiból vonják le ezt a következtetéseiket! Mi azt tartjuk, hogy nem a sikertelenségek viszik előbbre a civil szektor törekvéseit, hanem az, hogy minél jobban próbálunk megfelelni az   új kihívásoknak! Az ehhez való tudás sokak birtokában vannak , ezért mi szeretnénk megszólítani azokat, akik úgy érzik van még hová fejlődniük. Ha egy szervezet fenntartható, hosszú távon szeretne pozitív változást generálni az általa megcélzott érintettek életében, ehhez nem csak pénzügyi szinten kell kiegyensúlyozni a szervezet működését, hanem a vezetők és munkatársak, a szakmai tevékenységének fejlesztését is szem előtt kell tartania Ezt a célt szolgálja a következő képzéssorozatunk.

 

A képzés sorozat moduljai:

 1. Pályázatírás „élesben” civileknek

Hogy kell egy projektet a pályázat kiírásának  szempontjai szerint  nyertessé tennünk! A  meglévő tudásunk gyakorlatba ültetéséről szól képzésünk.

 

2 modulos képzés

Időpontok:

 1. szeptember 25. 9.30 – 16.00 óra között
 2. október 10. 9.30 – 16.00 óra között

 

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

 

Jelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScO0TgAkuy0Nfclz90bmbkz9gtcChKetVhxWKuGvz40aikn8g/viewform

 

 

 1. Ember a szervezetben - Motiváció, kommunikáció, konfliktus kezelés

Miért van annyi feszültség, konfliktus szervezetünkben? Átvizsgáljuk közösen, hogy tudnánk lebontani a szervezetünk tagjai által épített falakat!

Idópont:

 1. november 21. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

Jelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc788HKBnCkC7Hscc4djiVLiI6pqOnCFywgpuueOWHmw4QlHg/viewform

 

 1. Ember a szervezetben- Asszertivitás

Mit tegyünk a nyertes-nyertes játszmák érdekében, hogy szervezetünk építőköve legyen kommunikációs stratégiánk!

Időpont:

 1. november 28. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3hYmxrluRGc8mKa_rQp2R9T8LAAD_A4G-U8tJoTeESt7SRg/viewform

 

 1. Közösségfejlesztés helyi szinteken

Ha környezetünkben változást szeretnénk elérni, milyen stratégiával motiválhatjuk a lakosságot, civil szervezeteket, és a döntéshozókat. Képzésünk során erre keresünk megoldásokat.

2 modulos képzés

Időpontok:

2018 október 29. 9.30 – 16.00 óra között

2018november 7. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

 

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekI-C8GJsZZYBS4jiWic-cXBEP4TcM9FNQBzR1_VaLfvnsXA/viewform

 

FIGYELEM!

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Külön is lehet jelentkezni egy-egy képzésre,de

a két modulos képzések egymásra épülnek, így kérjük, hogy  arra csak azok jelentkezzenek, akik vállalni tudják mind a két képzésen való megjelenést! Képzésünk Civil Információs Centrum pályázatnak köszönhetően, az Önök számára térítésmentes.

 

Bővebb információ az alábbi telefonszámokon kérhető:

0620/342-95-00

0620/463-88-00

Meleg Tamás

Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület

Veszprém Megyei Civil Információs Centrum

Veszprémi Civil Ház

www.cicveszprem.hu

Képtalálat a következőre: „veszprémi civil ház”

CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat Tovább
Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat

Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

KÜLÖNLEGES lehetőség most szombaton!
Mozogni szeretők és a testmozgás elkezdését fontolgatók figyelmébe:

A sportpálya mellett található kültéri edzőparkunkat (sportparkot) már sokan használják, és nagyon jók a visszajelzések. Aki eddig csak fontolgatta, hogy kipróbálja az eszközöket, vagy aki már próbálta, de nem tudja pontosan mit hogyan kell használni, illetve hogyan érdemes felépíteni egy edzést, most szombaton megtanulhatja.

Az Európai Mobilitási Hét programjához kapcsolódva szeptember 22-én 9 órakor INGYENESEN lehetőséget biztosítunk minden (nemcsak bakonynánai) érdeklődőnek, hogy profi edzőktől tanulja meg az eszközök helyes használatát, edzéstippeket és edzéstervet kapjon, feltehesse kérdéseit... A zirci B-P Fitness profi edzői lesznek ebben a segítségünkre

Ráadásként pedig a résztvevők között kisorsolunk 3 db 12 alkalmas bérletet a zirci B-P Fitness terembe, mellyel nagyon változatos edzésformákat lehet kipróbálni.

A sportpak hivatalos átadására is ekkor kerül sor, Ovádi Péter országgyűlési képviselőnk közreműködésével.

Szeretettel várunk minden korosztályt!

 

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

Forrás: Bakonynána

Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat Tovább
Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert

Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére, valamint későbbi piaci bevezetésére indul kísérleti projekt Veszprémben, közölték a rendszer fejlesztői és üzemeltetői hétfőn Veszprémben sajtótájékoztatón. A projekt minden eleme kísérleti fázisban van, szeptember 17-től egy hónapon át ingyenes tesztüzemben kezd működni az elektromos hálózati elérések közösségi megosztása Veszprémben, írja az MTI.

Veszprémben hét helyszínen lesznek töltőpontok, illetve Balatonalmádi központjába is tervben van egy kiépítése, amelyek a tesztüzem alatt ingyenesen hozzáférhetők, és az elektromos járművek mellett telefonok, laptopok töltésére is alkalmasak.

Fotó: Servo Movement / Facebook

A tesztelők elektromos kerékpárokkal, kismotorokkal és rollerral járják majd a várost, és internetre kötött fedélzeti egységekkel kapnak visszajelzéseket a rendszer használatáról. A tesztüzemben futni fog Veszprém útjain a másfél éve bemutatott, fentebb látható Servo Linda elektromos moped prototípusa is.

A Servo Movement tervei szerint később "nagyon kis összegért" lehetne használni a bővíthető töltőhálózatot, amelyek bevétele az elektromos hálózatot megosztók, az üzemeltetők és a rendszer fejlesztői közt oszlana meg.

Csapó Balázs, a rendszert fejlesztő Servo Movement ügyvezetője elmondta: kezdeményezésük a globális piacra tervezett megoldás, a projektben svájci befektető vesz részt, míg tapasztalataikat Kínában szerezték, ahol sok elektromos jármű közlekedik.

Temesvári Balázs, az üzemeltető Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, fontosnak érzik az innovatív kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a város és a térség élhetőségének javításához. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere szerint a környezetbarát közlekedési módok elterjedése illeszkedik a város környezettudatos vállalásaiban foglalt célkitűzéseihez.

Forrás: index.hu

Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert Tovább
Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök

Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018. szeptember 20-án, csütörtökön

Szüreti Véradást szervezünk Zircen

a Művelődési Házban ( Alkotmány út. 14. ) 
14.00-18.00-ig.


Minden véradót megvendégelünk szüreti finomságokkal, és még az Algida meglepetés ajándékát is hazaviheti! 
Szeretettel várjuk !

Vöröskereszt Zirc Terület

A képen a következők lehetnek: növény és étel

Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök Tovább
PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT

PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT

2018. szeptember 17. Szerkesztő: zircblog

Lopás bűntett és lopás vétség miatt indított büntetőeljárást a Veszprémi Rendőrkapitányság egy 24 éves polgárdi férfi ellen, akinek letartóztatását a bíróság elrendelte.

rend_1.jpg

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018. augusztus 14-én érkezett a rendőrségre bejelentés arról, hogy előző nap ismeretlen tettes betört egy zirci sportegyesület épületébe, ahol a vasszekrényekről leverte a lakatot és azokból összesen közel százezer forint készpénzt, valamint különböző munkavédelmi eszközöket tulajdonított el. A férfit a rendőrök 2018. augusztus 16-án gyanúsítottként hallgatták ki és szabadlábon hagyása mellett a Veszprémi Rendőrkapitányságon büntetőeljárás indult ellene. Ezt követően a gyanúsított 2018. augusztus 18. és szeptember 1. közötti időszakban több alkalommal  betört egy lókúti épületbe is, ahonnan megközelítőleg ötvenezer forint értékben pékárut, késeket és kalapácsot lopott. A rendőrök megállapították továbbá, hogy a 24 éves polgárdi lakos 2018. szeptember 8-ára virradó éjszaka egy zirci nyilvános illemhely beléptető készülékét szakította le a falról és a benne talált készpénzt magával vitte.

A férfit lopás bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a veszprémi rendőrök őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásnak indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2018. szeptember 14-én elrendelt.

PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT Tovább
Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat

Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat

2018. szeptember 16. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-14_gerendavagas_6.png

(A kép illusztráció, nem az aktuális állapotot mutatja)

Egy hónappal a tervezett határidő előtt átadták a forgalomnak a bekötőutat Gerendavágáson, így ismét négy kilométerrel rövidebb úton juthatunk el Zircről Csesznekre.

Az útkoronát jelentősen kiszélesítették a 82-estől a cseszneki temetőig, így elfér egymás mellett a két sáv. Az első gyors benyomások szerint az úttest két szélén folyamatos a fehér vonal, ez azt jelenti, hogy végig megállni tilos, kivéve a becsatlakozó földutaknál. Ugyancsak fontos, hogy végig záróvonal van.

A régóta esedékes felújításnak annyi a szépséghibája, hogy a padkára hajtani eléggé kockázatos, mert a terepszintet nem igazították a néhol jelentősen megemelt padkaszinthez, ezért helyenként csúnyán le lehet szaladni róla. Az is kérdés, hogy a padka hogyan fogja bírni a nagy esőket.

Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat Tovább
Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.)

Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.)

2018. szeptember 15. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

4 bakonyi település bekerült a 2018. szeptember 15-16-án, Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta versenyére.

Az Andrássy úton felállított sátrakban ezen településeknek, lehetőségük lesz bemutatni mindennapi életüket, hagyományaikat az összefogás jegyében.

 • Frissítve 2018.09.07.

Ma kisorsolták, hogy a jövő hétvégén megrendezésre kerülő XI. Nemzeti Vágtán melyik település-melyik előfutamban fog versenyezni.

A sorsoláson részt vett Bakonyszentkirály és Porva polgármestere is, tőlük kaptam meg az alábbi eredményt:

2.futam

-Lendva, Csetény, Lemhény, Pogány, Tata, Oromhegyes

4.futam

-Porva, Gyenesdiás, Negyed, Debrecen, Tiszatelek, Petesháza

8.futam

-Taksony, Heves, Bakonyszentkirály, Baja, Szentlőrinc, Bőcs

10.futam

-Decs, Szentkirály, Polány, Gyergyószárhegy, Dunakeszi, Zirc

Forrás: porva.hu

A 4 település "A Bakony a világ közepe" elnevezéssel, közös standon mutatja be turisztikai értékeit a Vágta Korzón.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: 5 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és szöveg

 

Fotók forrása: Veinperlné Kovács Andrea - Porva polgármestere

(A Polgármester Asszony jelen van a vágtán, a rendezvényről folyamatosan készíti a fotókat, melyeket a facebook oldalán tesz közzé. Itt követhetitek az aktuális eseményeket!)

 

Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.) Tovább