ZIRCINFO

Bajban a veszprémi kórház is, az érsebészek fele távozott

Bajban a veszprémi kórház is, az érsebészek fele távozott

2019. február 22. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-22_ersebeszet.png (A kép illusztráció. Forrás: itt.)

"Nem csak a fővárosi Péterfy Kórház van amiatt bajban, hogy kevés az érsebészorvosa: Veszprém megye súlyponti kórházában, a megyeszékhelyen működő Csolnoky Ferenc Kórházban rövid időn belül az érsebészeti osztály hat orvosa közül hárman felmondtak, köztük az osztályvezető főorvos is távozott – tudta meg a 24.hu. ...

Az érsebészek felének elvesztése már okozott galibát. Előfordult, hogy komoly beavatkozást igénylő beteget nem tudott fogadni a veszprémi kórház, mert a specialista érsebész a távozók között van, ezért át kellett irányítani a beteget egy másik kórházba. Ügyeletet egyelőre még el tud látni a kórház, de úgy, hogy a sebészetről ugranak be, pótolva a távozott érsebészeket.

A kórház főigazgatója válaszában nem cáfolta információinkat. Rövid levele arra korlátozódott, hogy az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik a nap 24 órájában és a hét minden napján. ..." (24.hu)

Bajban a veszprémi kórház is, az érsebészek fele távozott Tovább
Ön is segíthet jobbá tenni turistatérképeinket!

Ön is segíthet jobbá tenni turistatérképeinket!

2019. február 22. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-22_bukk_1962.jpg(Kép: a Bükk turistatérképe a Cartographia kiadásában 1962-ből, magángyűjteményből)

A nyomtatott térképek a digitális világ okos készülékeinek robbanásszerű elterjedésével sem mentek ki a divatból. Teljesen más élmény a széthajtogatott térképen egyben áttekinteni és részleteiben követni az útvonalunkat, mint egy tenyérnyi képernyőt görgetni jobbra-balra, hogy rátaláljunk a keresett helyre.

Aki a természetjárás során rászokott a hajtogatós turistatérképekre vagy lapozgatható atlaszokra, kalauzokra, biztosan visz magával, még ha van is nála okostelefon. A Cartographia, többek között hazai turistatérképeink nagy múltú kiadója, rendszeresen frissített térképekkel jelenik meg, amelyeket a környékünkön szinte minden turisztikai információs ponton kapni lehet.

Amellett, hogy a térképek szerkesztői többnyire úgy ismerik a területet, mint a saját tenyerüket, a térképek pontosításában, adatainak javításában a helyben lakókra is támaszkodnak. A jelentősebben hozzájáruló külső közreműködőket gyakran a térképek impresszumában is feltüntetik. A tavalyi kiadású Bakony (északi rész) turistatérkép aktualizálását segítők mögött azonban több más "névtelen segítő", barátok, ismerősök, családtagok, egyesületi tagtársak is találhatók, akik észrevételeiből kiindul és összeáll egy-egy módosító javaslat.

19-02-22_bakony_e-i_resz_2018.jpg

Ilyen jelentősebb, "külsősök" által kezdeményezett változás volt az elmúlt egy-két évben például, hogy Cseszneknél sikerült a Rómer Flóris Emlékút (sárga sáv) egy kb. 200 méteres szakaszát a gyalogosok számára életveszélyes 82-es szerpentinről levinni, Pénzesgyőrben megszüntetni a Kerteskőnél bejelentés nélkül elkerített, Ráktanya felé vezető, korábban évtizedeken keresztül élő piros kereszt jelzést. Zirc környékén jelenleg a Pintér-hegyi tanösvény és az Erdészeti tanösvény újrafelmérése történt meg (a digitális térképeken már a pontosított állapot látható), és a Mária út egy rövid szakaszát is helyesbítettük Kardosrétnél. Ezek a készülő nyomtatott térképen is megjelennek majd.

Most a Bakony (északi rész) és Bakony (déli rész) 2019-es aktualizált kiadásának előkészítése zajlik.

A térkép szerkesztői minden javaslatot, észrevételt köszönettel fogadnak. Az északi részről az eddigi utolsó kiadás 2018-as, a déli részről 2017-es, tehát aki szeretné összevetni a térképi állapotot a túrázás közben tapasztalt, meglévő állapottal, ezeket a kiadású térképeket használja. A kiadás évszáma megtalálható a térkép impresszumában (a fenti kép az északi rész 2018-as kiadása, ahogyan ott olvasható is).

Az észrevételeket közvetlenül elküldheti az impresszumban megadott email címre (mail@cartographia.hu), közvetlenül a térkép szerkesztőjének, Berki Zoltánnak (berki.zoltan@t-online.hu), vagy például átadhatja az impresszumban is feltüntetett ismerősének.

Nem mindegyik javaslatból lesz azonnal térképi ábrázolás, néha hosszabb egyeztetésre van szükség a hivatalos szervekkel, hatóságokkal, ingatlantulajdonosokkal, térségi turisztikai szervezetekkel, de a minden javaslatot komolyan vesznek.

A szerkesztők az észrevételeket, javaslatokat, pontosításokat 2019. április 23-ig várják. Legyen részese ön is e fontos turisztikai szolgáltatás fejlesztésének!

Ön is segíthet jobbá tenni turistatérképeinket! Tovább
Megújult a Reguly Múzeum - érdekes újdonságokat mutatnak be április 5-én, 6-án

Megújult a Reguly Múzeum - érdekes újdonságokat mutatnak be április 5-én, 6-án

2019. február 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Teljességében megújult a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Műhelysora.
Ez alkalomból az Alkotóházak Országos Hétvégéje programhoz csatlakozva, hivatalosan is átadásra kerülnek a megújult műhelyek.

Az esemény első napján a népi mesterségeken és a megújult műhelysoron lesz a hangsúly. A második nap pedig a tavaszhoz, húsvéthoz és a megújuláshoz kapcsolódik majd.
A programok még bővülnek és egyéb részleteket is megosztunk még a későbbiekben.

Április 5., péntek

*15.00 - A Megújult műhelysor hivatalos átadása

*15.30 - "Műhelytitkok" premier! Az alkotóház műhelyeit és a bakonyi mesterségeket bemutató interaktív tárlatvezetés, Marton Károllyal.

*16.00 - 19.00- Kézműves mesterségek, kézműves foglalkozások: szövés, kosárfonás, nemezelés, kovácsolás

Április 6., szombat

*10.00 - 19.00 - Alkotónap a megújulás jegyében. Kézműves programok: dúcnyomás, növényi tojásfestés / batikolás , növényi textilfestés (a lista még bővülhet) Ezen kívül közösségi főzéssel várunk mindenkit az Alkotóház új kemencéje körül.

*10.00 - 19.00 - Palántacserebere, Palántabörze
A tavasz kezdetével elkezdődnek a kerti munkák . Ehhez kapcsolódóan palánta csereberére hívunk mindenkit. Ha van a kertekben kiegyelni, kihúzni, ritkítani való növényetek, hozzátok el hozzánk a palánta/növény csereberére és válasszatok magatoknak valamit mások cserére szánt növényeiből. Ha valamelyik palántából túl sokat neveltetek, azt is elcserélhetitek nálunk. Mi is palántáztunk már a múzeumban. Növénycserére fel!

*10.00 - 19.00 - Egynapos kiállítás. Módra Bettina, textiltervező élő, növényi mintái.

*19.00 - Előadás a Bakony gyógynövényeiről.

A programok még finomhangolás alatt állnak. Minden esetleges változásról és részletről értesítünk mindenkit.
Várunk szeretettel!

A képen a következők lehetnek: szöveg

Megújult a Reguly Múzeum - érdekes újdonságokat mutatnak be április 5-én, 6-án Tovább
Akliban forgatják a Magdolna című film háborús jeleneteit - szereplőket keresnek

Akliban forgatják a Magdolna című film háborús jeleneteit - szereplőket keresnek

2019. február 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

A filmről
A Magdolna című játékfilm egy veszprémi kötődésű történelmi személy, a fiatalon elhunyt Bódi Mária Magdolna életét idézi meg, életútjának néhány sorsfordító napját bemutatva kb. 90-100 perc hosszúságban. A vázolt szerkezet izgalmas sűrítésre, lényegkiemelésre ad lehetőséget, a játékfilmek újszerű, kísérletezőbb formáját nyújtja, valamint a filmterv lényeges szempontja az is, hogy – tekintettel a kevés számú helyszínre – szerényebb költségvetés mellett is megvalósítható legyen.
Gondoljuk és reméljük, hogy a címszereplő életével nem csak az adott történelmi korban mutatott példát embertársai, szűkebb közössége számára, hanem teheti ezt ma is a filmen keresztül, melyben megismerhetővé válnak motivációi, értékrendje, életútjának egyes állomásai és áldozathozatala a szélesebb közönség, például a fiatalabb generációk számára. Szándékunk szerint a magyar történelem elevenedik meg korszerű és közérthető módon e játékfilm segítségével. A történelmi pillanatoknak, sorsfordító napoknak fontos, hogy maradjanak mozgóképes lenyomatai, filmes feldolgozásai: ezért is szeretnénk elkészíteni ezt a filmet.

Bódi Mária Magdolna 23 éves korában, 1945. március 23-án, Litéren halt vértanúhalált. Boldoggá avatását kérelmezve a veszprémi egyházmegyei küldöttség 2017. március 10-én nyújtotta be a dokumentumot a vatikáni Szentéavatási Kongregációban. Emlékét mindeddig nem őrzi fikciós film, játékfilmes mozgókép-idézet.

(Forrás és több információ a filmről: www.szeretfilm.hu)

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg

 

Akliban forgatják a Magdolna című film háborús jeleneteit - szereplőket keresnek Tovább
Halló, településfejlesztési koncepció - eredményhirdetés!

Halló, településfejlesztési koncepció - eredményhirdetés!

2019. február 19. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-06_telepulesfejlesztesi_koncepcio.pngA város következő kb. 10 éve fejlesztési irányainak kijelölésére hivatott új településfejlesztési koncepció lakossági vitájának részeként az elmúlt héten kiemeltük a koncepció vitaanyagának legfontosabb részeit, és melléje tettük a korábbi években készült két stratégiai dokumentum, az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS, 2015) és Zirc város stratégiai programja (MTA, 2016,  mindkettő megtalálható Zirc város honlapján).megfelelő részeit.

A február 11-i első bejegyzésben a dokumentumok helyzetelemzéseit, a másnapi bejegyzésben a dokumentumokban felvázolt jövőképeket, és a fejlesztési célrendszereket állítottuk egymás mellé.

Mindhárom összehasonlított stratégiai dokumentum készítésének volt olyan szakasza, amit (csúnya kifejezéssel) "társadalmasításnak" szoktak nevezni, vagyis a dokumentumtervezeteket nyilvánosságra hozták, vitára bocsátották, véleményeket kértek a széles közvéleménytől vagy kiválasztott célcsoportoktól, közvetlenül is bevontak kívülállókat a készítési folyamatba - egy vagy több ilyen eszközt alkalmaztak.

Annak számára, aki nem közvetlen közreműködője egy ilyen több hónapos alkotási folyamatnak - gyakorlatilag mindenki a dokumentumok szerzőin, szerkesztőin kívül - maga az elkészült vitaanyag, végleges dokumentum végigolvasása is komoly időráfordítást igényel, és még nem is beszéltünk arról, hogy hányan lehetnek, akik rendelkeznek a szükséges tudással és veszik a fáradságot az adatok, állítások mögé nézni, azokat ellenőrizni, alternatívákat keresni, ellenérveket megfogalmazni, vitába szállni.

Vagyis a gyakorlatban többnyire az történik, hogy az érdeklődő állampolgár kezébe kap egy több tíz, esetleg több száz oldalas dokumentumot, és ha egyáltalán átlapozza, és ha ennek során nem fedez fel valamilyen ordító hibát a szövegben, akkor kész tényként kezeli, végtére is okos emberek csinálták sok pénzért, tehát jónak kell lennie.

Mi a helyzet a döntéshozókkal? A képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit böngészve bizony gyakran kérdezi magát az ember, hogy egy-egy nagyobb horderejű előterjesztés vitájában hogy-hogy nincs kérdése, véleménye a képviselőnek? Néha úgy mennek át minden megjegyzés nélkül a határozati javaslatok, mint kés a vajon. Igaz, volt olyan polgármesterünk, aki szerint a vitákat a bizottsági üléseken kell lefolytatni, nem a testületi ülésen a kamerák előtt (ami arra is jó, hogy elfedje az előre lepacsizott szavazásokat). Hogy most ez a felfogás érvényesül-e a testület munkájában (és ezért nincs sokszor vita, pedig kellene), vagy pedig a képviselők nem készülnek fel a témából (és ezért nem tudnak mit kérdezni, vagy nem tudnak vitatkozni), csak ők tudják.

A testületi döntéshozatal szépségeiről muszáj ide hozni az utóbbi években méltatlanul keveset emlegetett Cyril Northcote Parkinson első könyvét, a Parkinson törvényét. Az először 1955-ben megjelent, korának bürokráciáját tollhegyre tűző, ironikus fiktív esetgyűjtemény évtizedeken át volt a vezetőképzés kötelező olvasmánya.

A Nagyszabású pénzügyek vagy az Érdeklődés Nullfoka fejezetben a pénzügyi bizottság ülésezik. Az ülés kilencedik pontjának témája az atomreaktor költségvetése. Összköltség: tízmillió font.

"Leszámítva azt a néhány másodpercet, amit papírok zörgetésével, grafikonok kigöngyölítésével töltöttek, a kilencedik pontra fordított idő pontosan két és fél perc volt." Az előterjesztést jóváhagyták.

Az elnök bejelentette a tizedik pontot: Kerékpárfészer az irodai személyzetnek. Összköltség háromszázötven font.

"Ez a napirendi pont egy és negyed óra hosszat foglalkoztatja a tagokat s végül meghagyják a titkárnak, hogy szerezzen be további adatokat, a döntést pedig elnapolják a következő ülésre."

(C. Northcote Parkinson: Parkinson törvénye, vagy az Érvényesülés iskolája. Minerva, Budapest, 1990. 99-110. oldal)

Olvasóink szavaztak

A három városfejlesztési stratégiai dokumentum jövőképeit és a fejlesztési céljait egymás mellé állító bejegyzésünkben szavazásra tettünk fel két kérdés. Ezek ma reggel 8 órai eredményei az alábbiak:

19-02-19_koncepcio_szavazas_2.png

19-02-19_koncepcio_szavazas_1.png

Mivel a mostani vitaanyaghoz megtehető észrevételek határideje gyakorlatilag lejárt, ezért újabb szavazási eredményt már nem fogunk közzé tenni.

A szavazási eredményekben a legfeltűnőbb, hogy az ITS, amely a három közül valószínűleg messze a legdrágább projekt volt, még ha nem is közvetlenül a város pénzéből, de mégis csak adófizető pénzekből készült, mennyire nem győzte meg a szavazókat. Ehhez köze lehet annak, hogy ez a dokumentum jogszabályi előírás alapján, gyakorlatilag központi kötelezettség eredményeként jött létre, "készen" kaptuk a tanulmányt készítő, központilag kiválasztott  tervező konzorciumot (ilyen csapatok járták az országot, ingáztak az egyes települések között, párhuzamos több település projektjein is dolgoztak), Zirc városnak "csak" annyi dolga volt, hogy bocsássa rendelkezésre a szükséges információkat, és biztosítsa helyben a szervezeti hátteret. A programban történő közreműködésre előzetesen jelentkezni lehetett, és sokan éltek is a lehetőséggel.

Most tehát a helyi döntéshozókon a sor, hogy az MTA és a mostani Vitaanyag összefésülésével használható, a helyi társadalom számára érthető, vállalható és főként követhető jövőképet és fejlesztési célokat fogalmazzanak meg. Hangsúlyozottan felhívva a figyelmet a Vitaanyag utolsó fejezetére: "Javaslat a változások nyomon követésére, a felülvizsgálat rendjére". Mert évzáró, vagy választások előtti termelési jelentésnek még elmegy, hogy mennyi minden épült-szépült, de ha nem tudjuk, hogy ebből mi az, amit terveztünk, mi jött csak úgy,  a tervezettből mi nem valósult meg, és miért nem, akkor minden tervezésre fordított idő és pénz felesleges: hagyjuk a dolgokat menni a maguk útján, úgy még soha nem volt, hogy ne lett volna valahogy.

Mindenesetre késhegyig menő vitára nem számíthatunk a február 28-i ülésen az új településfejlesztési koncepció vitájában. A téma túl átfogó (mert stratégiai), túl sok pénzről szól, túlságosan kiszámíthatatlan a szabályozási-jogi környezet, és a pénzt nem valódi igényeket lefedő, megalapozott célkitűzések alapján, települések közötti tisztességes versenyben osztják. 

Koós Gábor

Halló, településfejlesztési koncepció - eredményhirdetés! Tovább
Ilyen cuki felvételt még nem láttál az egyik legvérengzőbb emlősről

Ilyen cuki felvételt még nem láttál az egyik legvérengzőbb emlősről

2019. február 17. Szerkesztő: Atyavilág

Ezt a videót nem öncélúan tettük fel a Zircinfo-ra. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha az esetleg közeljövőben kiírandó, nemzeti állatparkok létesítését célzó uniós pályázatok központilag kijelölt nyertesei közé esetleg Zirc is bekerülne (lásd uszoda), akkor feltétlenül vegyük tervbe egy jegesmedve beszerzését, mert az nem csak kicsinek cuki, hanem nagynak is. Veszélyeztetett faj, az éghajlatváltozás miatt új élőhelyeket keres, egy példányának biztos megélhetést tudnánk adni, jelentősen hozzájárulna Zirc turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Magyarországon 1990 óta négyévenként választottunk önkormányzatot. 2019-ben, első alkalommal a Fidesz 2013-as Alaptörvényének rendelkezései szerint, ötévenként. A 2014-es önkormányzati választás előtti sorozatunkban, a Hátraarc-ban többek között ezt írtuk elvárásként a 2014-ben megválasztandó képviselő-testület felé:

"• a fejlesztésekről a városfejlesztési stratégia alapján dönt, és nem épül csak azért nemzetközi repülőtér vagy nemzeti kancafedeztető állomás Zircen, mert éppen erre lehet pályázatból pénzt szerezni;"

Lesz még nekünk itt állatparkunk, akár akarjuk, akár nem. Ha igen, gondoljunk a jegesmedvére.

Koós Gábor

Kéretik jelképesen érteni.

Ilyen cuki felvételt még nem láttál az egyik legvérengzőbb emlősről Tovább
Sétával emlékezz Reguly Antalra

Sétával emlékezz Reguly Antalra

2019. február 15. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

XIII. Reguly Antal Emléktúra 35, 22, 7

2019. március 9. szombat

A túra Zircről indul a csodálatos Cuha-völgyön át vezet Csesznekre, ahol több oldalról is megcsodálhatjuk a cseszneki várat. Majd ismét vissza vezet a Cuha-völgybe és a Kőpince-forrás után Vinye érintésével Porvára, a hangulatos és rejtett kis faluba érkezünk. Tovább Borzaváron át haladunk, majd a Fiatalító-forrástól megfiatalodva érkezünk a célba, Zircre.

Rajt és cél helye: Zirc, Rákóczi tér 10.
Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház
A 14 év alatti (2005.-ben és utána született) gyermekeknek
50% kedvezményt adunk a helyszíni nevezési díjból.
Kedvezményesen előnevezni február 26. 12.00-ig lehet.
Az előnevezési díjat 4 napon belül utald át.


Előnevezés: https://bit.ly/2BE67mH


Reguly Antal Emléktúra 35
Útvonal: #Zirc - Kardosrét széle - #Cuha-völgy -
Porva-Csesznek vá. - Károlyháza - Aranyos-völgy - Suttony (Csesznek széle) - Zörög-hegy oldala - #Kőpince-forrás - #Vinye - Hódos-ér - Üveghuta - #Porva - #Borzavár - Pintér-hegy – Fiatalító-forrás – Parkerdő – Zirc
Táv: 35,6 km Szint: 690 m Szintidő: 9 óra
Indítási idő: 7.30 - 9.00 között
Helyszíni nevezési díj: 1.800 Ft/fő
14 év alatt: 900 Ft/fő
Előnevezéssel: 1.300 Ft/fő

Reguly Antal Emléktúra 22
Útvonal: Zirc – Kardosrét széle – Cuha-völgy – Porva-Csesznek vá. – Nyolckaszás – Porva – Borzavár – Pintér-hegy – Fiatalító-forrás – Parkerdő – Zirc
Táv: 21,9 km Szint: 380 m Szintidő: 6 óra
Indítási idő: 7.30 – 10.30
Helyszíni nevezési díj: 1.600 Ft/fő
14 év alatt: 800 Ft/fő
Előnevezéssel: 1.100 Ft/fő

Reguly Antal Emléktúra 7
Útvonal: Zirc – Kardosrét széle – #Grófi sírkert - Pintér-árok – Pintér-hegy – #Fiatalító-forrás – Parkerdő - Zirc
Táv: 7,4 km Szint: 100 m Szintidő: 3 óra
Indítási idő: 9.30 – 12.00
Helyszíni nevezési díj: 1.400 Ft/fő
14 év alatt: 700 Ft/fő
Előnevezéssel: 1.000 Ft/fő

Frissítés útközben édesség, pogácsa, italjegy.
A célban zsíros-, vajas-, lekváros kenyér és szörp.
Díjazás: kitűző, emléklap

A túra része az Ösvénytaposó Kupának és az Észak-Dunántúli Kupának.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Forrás:  Ösvénytaposó Baráti Társaság 

Sétával emlékezz Reguly Antalra Tovább
Erdőlátogatási korlátozás Zirc környékén február 18.-április 14. között!

Erdőlátogatási korlátozás Zirc környékén február 18.-április 14. között!

2019. február 15. Szerkesztő: Atyavilág

"A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. felhívja a figyelmet, hogy az üzemi vadászterületén (Zirc, Királyszállás) a vaddisznó ellési időszaka miatt, ill. a vad nyugalmának biztosítása érdekében erdőlátogatási korlátozást vezet be.

A korlátozás a kijelölt turista útvonalakra, valamint az esetileg bejelentett és engedélyezett rendezvényekre nem vonatkozik. Kérjük a lakosságot, a természetjárókat és a kirándulókat, hogy az erdei élővilág védelme érdekében a kijelölt turista útvonalakat a jelzett időszakban ne hagyják el!" (erdeiprogramok.hu, verga.hu)

19-02-15_erdolatogatasi_korlatozas_uzemi_vadaszterulet.jpg

A megjelölt területen halad át a regionális jelentőségű Közép-dunántúli Piros túramozgalom (KDP) útvonala (Hárskútnál lép be és Római-fürdőnél lép ki), egyébként pedig csak az eplényi Ámos-hegy és Malom-völgy tanösvényei, Olaszfaluban az Eperjes tanösvény, és a Csengő-Bongó tanösvény Bakonynána-Pere-Olaszfalu között találhatók a területen.

Aki online (és letölthető) turistatérképeken szeretne tájékozódni, napi frissítésű szolgáltatásokat érhet el pl. a Turistautak (https://turistautak.openstreetmap.hu/), OpenMaps (https://openmaps.eu/), Waymarked Trails: Turistautak (https://hiking.waymarkedtrails.org/) oldalakon az országról és az egész világról, magyarul is.

Erdőlátogatási korlátozás Zirc környékén február 18.-április 14. között! Tovább
Halló, megint belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 2. rész. Szavazzon!

Halló, megint belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 2. rész. Szavazzon!

2019. február 12. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-06_telepulesfejlesztesi_koncepcio.pngA ma délután sorra kerülő lakossági fórumon a város következő kb. 10 éve fejlesztési irányainak kijelölésére hivatott új településfejlesztési koncepció vitaanyagáról lesz szó.

Tegnapi bejegyzésünkben összehasonlítottuk az utóbbi évek két fontos stratégiai dokumentumát a most elkészült vitaanyaggal. Az egyik stratégiai dokumentum a 2015-ben elkészült Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS), a másik a 2016-ban készült Zirc város stratégiai programja (MTA, mindkettő megtalálható Zirc város honlapján).

A tegnapi összehasonlítás arról szólt, hogy a három dokumentum hogyan látja Zirc erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit is veszélyeit, amelyekre egy jövőbeni fejlesztési célrendszert alapozni lehet.

A lényegi megállapításunk az volt, hogy a három dokumentum megvizsgált fejezetei között nincsenek alapvető ellentmondások, az egyezés meghatározó.

A tegnapi bejegyzésben azt ígértük, hogy ebben a részben megpróbáljuk összehasonlítani, milyen fejlesztési célokat vezetett le a három stratégiai dokumentum a saját helyzetelemzéséből.

Jövőképek ... (Ön melyikkel tud leginkább azonosulni?)

Mindhárom dokumentum megfogalmaz egy jövőképet.

1. Az ITS által kínált jövőkép Zirc polgárai számára:

19-02-12_jovokep_its.png

2. Az MTA ezt kínálja:

19-02-12_jovokep_mta.png

3. Végül a ma délutáni fórum 2018 végére elkészült Vitaanyaga ezt tartalmazza: 

19-02-12_jovokep_vitaanyag.png

Szavazzon a jövőképünkről!

 

... és fejlesztési célok (Mely célok találkoznak leginkább az Ön igényeivel?)

1. Az ITS részletes, időben ütemezett fejlesztési célrendszert állított össze (sőt, a dokumentum költségigényeket is megad az egyes fejlesztésekhez. Tanulságos látni, hogy a célok egy része már megvalósult, mások határidejei lejártak. Egyelőre nem találtuk nyomát, hogy 2015 óta felülvizsgálta és aktualizálta volna valaki ezeket.) A javasolt időbeni ütemezés azonban nem feltétlenül jelenti a tényleges közösségi szükségletekhez igazodást, sokkal inkább egyfajta tervezési támpontot jelent a döntéshozóknak, illetve az igazodás talán a megvalósítási esélyekre vonatkozhatott.

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_its_1.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_its_2.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_its_3.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_its_4.png

2. Az MTA 2016-os fejlesztési célrendszere igen részletes, azonban a prioritások meghatározása itt is a döntéshozókra marad. A tudományos alapossággal, részletesen kidolgozott, ezáltal szakmailag megbízhatóan alátámasztott javaslatok általában nem könnyítik meg a döntéshozók dolgát, ők a könnyen érthető kérdésekre adható egyszerű válaszokat szeretik.

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_mta_1.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_mta_2.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_mta_3.png

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_mta_4.png

3. A mai Vitaanyag egyetlen jól áttekinthető ábrában foglalja össze a fejlesztési célokat. Ezeknek a szöveges, nem pontokba szedett kifejtése elolvasható a dokumentumban, vagyis aki szeretné tudni, mi ezeknek a céloknak a javasolt tartalma, annak bele kell mélyednie kicsit a szövegbe.

19-02-12_fejlesztesi_celrendszer_vitaanyag.png

Bizony nem könnyű dönteni, hogy melyik dokumentum javaslatai mellé tesszük le a voksunkat. Nézzük azt, hogy mi a megvalósulás realitása? Vagy azt, hogy melyikkel lehet leggyorsabban látványos, népszerűségre váltható eredményeket felmutatni? Vagy hogy melyik szolgálja a hosszú távú közösségi érdekeinket? Vagy hogy melyik hozza nekem és családomnak a legtöbb hasznot? A döntési szempont kiválasztását ezúttal az olvasóra bízzuk.

Szavazzon a fejlesztési céljainkról!

Annak, aki nem jutott el a mai fórumra, vagy nem volt még ideje áttanulmányozni a vitaanyagot, további 8 napja (tehát február 20-ig) marad a kérdéseinek, véleményének eljuttatására az önkormányzathoz. A koncepciót a képviselő-testület a február 28-i ülésén tárgyalja.

A két szavazás eredményét jövő héten nyilvánosságra hozzuk, hogy még beleférjen a vélemények számára nyitva tartott határidőbe. Ne hagyja ki a lehetőséget, legyen részese a város következő évtizedének sorsáról szóló döntésnek!

Koós Gábor

Halló, megint belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 2. rész. Szavazzon! Tovább
Megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma

Megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma

2019. február 12. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-12_megyei_lapok.jpeg (Kép: 444)

"Hiába kerültek közvetlen kormányzati befolyás alá, a trend egyértelmű. ...

Tavaly ősszel értekeztünk arról, hogy mekkora befolyással bírnak a nyomtatott megyei napilapok.

Tettük ezt annak tükrében, hogy gyakorlatilag az összes – így vagy úgy, de - kormányzati befolyás alá került.

Akkor azt a következtetést vontuk le, hogy hiába tűnnek őskövületnek ezek a sajtótermékek, összességében még mindig nagyon sok embert érnek el, olyanokat is, akiket máshogy nehéz megszólítani.

Ebből a szempontból teljesen érthető, hogy a ... kormánypárt igényt tart rájuk és közvetve vagy közvetlenül biztosítja a biztos pénzügyi hátterüket is.

Tavaly ősz óta azonban sok minden változott.

Leglátványosabb fejlemény, hogy gyakorlatilag az összes Fidesz-média – egészen elképesztő módon – egyetlen fedőszervezet, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került.

Méghozzá úgy, hogy a korábbi tulajdonosok és kulcsemberek ... egyszerűen odaajándékozták saját kisebb-nagyobb médiabirodalmukat.

Így kerültek egyetlen ernyő alá a fent említett napilapok is.

Az önmagában is csodálatos történetre azonban két árnyék is vetül.

Az egyikről lapunk is beszámolt: Varga István, a KESMA birodalom első számú vezetője lemondott, miután meglehetősen őszintén elmondta a véleményét a jobboldali sajtóról, mondván, igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát, és kormánypárti ember létére inkább Élet és Irodalmat járat, Origó helyett Indexet olvas és a napot Népszavával kezdi.

A minőség megítélése szubjektív ugyan, de a számok önmagukért beszélnek. ...

19-02-12_megyei_lapok_peldanyszama.png

(Adatok és szöveg: nyugat.hu)

A kormánypárti médiabirodalom, benne a Napló helyzetével eddig több alkalommal is foglalkoztunk:

2018. december 01.: "Tovább zuhant a Napló példányszáma"

2018. május 12.: "Kormánypropaganda durván csökkenő példányszámmal - nagyot zuhant a Napló is"

2017. január 04.: "Mi lesz veled, kedves Naplóm?"

2014. szeptember 05.: "Kirúgták a veszprémi Napló törzsgárdáját"

A Napló összes értékesített példányszáma (nyomtatott+digitális) a 2017/2016-os kb. 15%-kal szemben tavaly év végére 17%-kal csökkent, vagyis a csökkenés felgyorsult.

Koós Gábor

Megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma Tovább
Halló, belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 1. rész

Halló, belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 1. rész

2019. február 11. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-06_telepulesfejlesztesi_koncepcio.pngMúlt héten tettük közzé a Zircinfo-n azt a meghívót, amely a város következő kb. 10 éve fejlesztési irányainak kijelölésére hivatott új településfejlesztési koncepció lakossági megvitatására szól. A fórum holnap, február 12-én este 5-kor kezdődik a Városházán. Zirc honlapján a meghívót itt olvashatja, a vitaanyag pedig már a honlapról is letölthető a címlapjára kattintva.

Annak, aki nem tud elmenni a fórumra, vagy nem volt még ideje áttanulmányozni a vitaanyagot, további 8 napja (tehát február 20-ig) marad a kérdéseinek, véleményének eljuttatására az önkormányzathoz. A koncepciót a képviselő-testület a február 28-i ülésén tárgyalja.

Ebben a bejegyzésben most csak a koncepció kiinduló helyzetelemzésével foglalkozunk

Először azt néztük meg, hogy a koncepció milyen kiinduló helyzetet határozott meg (amelyre aztán majd felépíti a fejlesztési célokat). Nem a megállapítások valóságtartalmát vizsgáltuk, nem vitatkozunk a megállapításokkal, mindössze arról van szó, hogy a mostani helyzetelemzés mennyiben esik egyben a korábbi évek települési stratégiáinak helyzetelemzéseivel. 

A stratégiaalkotás folyamatának egyik első lépése a SWOT-elemzés (az erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek felmérése).

Zirc város a korábbi években két átfogó stratégiai dokumentumot készíttetett:

2015-ben az Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS)

A dokumentum két fő fejezetből áll, terjedelme 347 oldal. Zirc város honlapján elérhető "Zirc Város integrált településfejlesztési stratégiája" cím alatt. A következőkben ITS néven hivatkozunk rá.

2016-ban a Zirc város stratégiai programja című dokumentumot

Ez a dokumentum is két fő részből áll.

Az első rész terjedelme 253 oldal. Zirc honlapján elérhető "Zirc Város stratégiai programja 2016" cím alatt.

A második rész terjedelme 54 oldal, a honlapon "Zirc Város Stratégiai programja 2016.pdf" cím alatt érhető el (a szinte azonos cím tényleg így szerepel, de rejtély, hogy az egyébként szorosan összetartozó két dokumentum közül az első miért az "Önkormányzat/Rendeletek, Szabályzatok, Koncepciók/Tanulmányok, Koncepciók", a második pedig miért a "Településfejlesztés" menüpont alatt található? Szinte lehetetlen megtalálni.)

Mivel ezt a dokumentumot (amely a másfél évtizede készült tanulmány felülvizsgálata) a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézete készítette, ezért a következőkben MTA néven hivatkozunk rá.

2018-ban pedig elkészült a mostani, 41 oldalas Vitaanyag, amelyre ezzel a megnevezéssel hivatkozunk.

A Vitaanyag a következőket írja a két előző stratégiához való viszonyáról (16. oldal):

19-02-11_vitaanyag-its-pdf.png

Mindhárom stratégiai dokumentum tartalmaz SWOT-elemzést

A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért mindhárom dokumentumból kiemeltük a SWOT-elemzéseket (a fájlok ideiglenes tárolóhelyen találhatók, és egy idő után törlődnek. Törlés után az eredeti dokumentumokban természetesen továbbra is olvashatók.):

A Vitaanyag SWOT-elemzése a következő:

swot_vitaanyag-p1.jpg

swot_vitaanyag-p2.jpg

swot_vitaanyag-p3.jpg

A Vitaanyag fenti SWOT-elemzésének minden pontját összevetettük a két másik dokumentum megfelelő kategóriáinak (Erősségek-Gyengeségek-Lehetőségek (esélyek)-Veszélyek) pontjaival. Az eredmény a következő lett:

  • A Vitaanyag gyakorlatilag minden megállapítása megtalálható vagy az ITS, vagy az MTA, vagy mindkettő megfelelő kategóriájában. A megfogalmazások nem azonosak szó szerint (néha igen), de a tartalmi azonosság, vagy a kifejezni szándékozott körülmény egyértelmű.
  • A Vitaanyag és az ITS SWOT-elemzései hasonló terjedelműek, az MTA-é közel kétszer annyi.
  • Az ITS és az MTA a SWOT-analízisen belül csoportokba sorolta a megállapításokat (pl. Humán, Gazdaság, Turizmus, Közművelődés, Kiskereskedelem, Közlekedés, stb.). A részletesebb csoportosítás az MTA-ban található. Ez megkönnyíti az eligazodást a különböző társadalmi-gazdasági szakterületek között. A Vitaanyag semmilyen csoportosítást nem használ, és ezért a felsorolások eléggé strukturálatlanok.
  • Mindhárom dokumentumra jellemző a különböző időtávú megállapítások keveredése: a hosszú távú célok vegyesen szerepelnek a rövidebb távúakkal. A leginkább távlati (stratégiai) szemléletű az MTA.

Eddig mi is azt látjuk, hogy a három összehasonlított dokumentumnak a most megvizsgált fejezetei között nincsenek alapvető ellentmondások, az egyezés meghatározó. Az időben korábbi két dokumentum természetesen tartalmaz olyan pontokat, amelyek már megvalósultak, vagy a jelentőségük változott. Alapvetően azonban a a véleményünk, hogy a Vitaanyag helyzetmeghatározó részének tartalma előállítható lett volna az előző két, jóval részletesebb dokumentumból is.

Koós Gábor

A következő részben megpróbáljuk összehasonlítani, hogy a három stratégiai dokumentum milyen fejlesztési célokat vezetett le a helyzetelemzésekből.

Halló, belenéztünk a településfejlesztési koncepció vitaanyagába! - 1. rész Tovább
Megnyitja a zarándokszezonját a Mária Út

Megnyitja a zarándokszezonját a Mária Út

2019. február 08. Szerkesztő: zircblog

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándokút-hálózat, melynek keletnyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es
távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan, érintve a magyarság Mária-kegyhelyeit. Az utat
útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat. A gyaloglás közben
megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a
fizikai teljesítményből fakadó fáradtság, a spirituális helyek felkeresése, valamint a mély lelki
élmények új nézőpontba helyezik a világot. A Mária Úton egyénileg és csoportosan is útra
lehet kelni, akár egy nap, akár több hét erejéig, kinek-kinek ideje és energiája szerint. A Mária
Út önkéntesei számos kistérségi gyalogos zarándoklatot is szerveznek egy-egy régió Máriakegyhelyeinek búcsújára, vagy az érintett helységek szakrális értékeinek mentén.
A Mária Út több tízezer embert mozgató, évente ismétlődő rendezvénye az 1Úton, melynek
során egy augusztusi napon a Mária Út szakaszain zarándokcsoportok indulnak útra, hogy egy
közös célért imádkozzanak.
Sportszerető emberek akár kerékpáron is elindulhatnak a Mária Úton, Mariazell és Csíksomlyó
között számos alkalommal került már sor kerékpáros zarándoklatra is. Ferenc pápa 2019-es
csíksomlyói látogatására is felkerekedhetnek kerékpáros zarándokcsoportok.
Az idősebb, kevésbé mozgékony embereknek a Mária Út autóbuszos zarándoklatokat szervez,
hogy megismerhessék Közép-Európa máriás kegyhelyeit és kultúrkincseit. Ferenc pápa
csíksomlyói látogatására, valamint a pünkösdi csíksomlyói búcsúra a Mária Út külön buszos
zarándoklatokat indít, épp úgy, mint a lengyelországi Czestochowa-ba.
A belföldi és külhoni zarándoklatok teljes listája megtalálható a www.mariaut.hu weboldalon,
a Mária Út facebook-oldalán pedig folyamatosan friss információkkal szolgálunk.
2016 óta a Mária-tisztelet zarándok- és búcsús hagyománya Magyarországon a Szellemi
Kulturális Örökség része.

 

Beküldte:

Molnár Anikó
Mária Út Egyesület

 

Megnyitja a zarándokszezonját a Mária Út Tovább
"Rajzolj és mesélj" - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma időszaki kiállítás

"Rajzolj és mesélj" - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma időszaki kiállítás

2019. február 08. Szerkesztő: zircblog

A „Rajzolj és mesélj! című időszaki kiállítás nyitvatartása március 16-igmeghosszabbítva!

 

rajzolj_es_meselj_kiallitasi_plakat.jpg

 

Beküldte:

Ujvári Judit

könyvtáros-múzeumpedagógus

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

"Rajzolj és mesélj" - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma időszaki kiállítás Tovább
Bakonyi kalandok - Bakony, a terep, ami leteper

Bakonyi kalandok - Bakony, a terep, ami leteper

2019. február 08. Szerkesztő: Atyavilág

veszpremi_bridzs_logo.pngTündér-hegy 20/12,5/7 gyalogos teljesítménytúra

2019 február 17. vasárnap

Vadregényes Balaton-felvidéki tájon vezető farsangi gyalogos teljesítménytúrára várjuk sok szeretettel a kalandozni vágyókat.

 

Tündér-hegy 20/12,5/7
teljesítménytúrák kiírása

Dátum: 2019.02.17. vasárnap
Gyalogos nappali teljesítménytúrák

Rajt és cél helye: Vilonya Művelődési Ház Kossuth u. 11.

Tündér-hegy 20 túra tervezett útvonala: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=hcgusxjllmktejsz
Szintidő: 6 óra   Indítási idő: 8:00-10:00

Nevezési díj: 2019. február 11-ig 1700 Ft/fő, február 11-e után és a helyszínen: 2200 HUF/fő 

Nevezési díjkedvezmény: MTSZ, MSTSZ, TTT, Magyar Turista Kártya, Szervezett turista, Diák, Nyugdíjas: egységesen 200 Ft az aktuális nevezési díjból.


Tündér-hegy 12,5 túra útvonalterve:
 https://www.gpsies.com/map.do?fileId=hdmoavupfunqrogv

Szintidő: 4 óra   Indítási idő: 8:00-10:00

Nevezési díj: 2019. február 11-ig 1500 Ft/fő, február 11. után és a helyszínen: 2000 HUF/fő 

Nevezési díjkedvezmény: MTSZ, MSTSZ, TTT, Magyar Turista Kártya, Szervezett turista, Diák, Nyugdíjas: egységesen 200 Ft az aktuális nevezési díjból.

Frisstő állomás Lókúton az első kör végén.

Tündér-hegy 7 túra tervezett útvonala: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=xesxpcpfclsikqwi

Szintidő: 3 óra   Indítási idő: 8:00-11:00

Nevezési díj: 2019. február 11-ig 1200 Ft/fő, február 11. után és a helyszínen: 1700 HUF/fő 

Nevezési díjkedvezmény: MTSZ, MSTSZ, TTT, Magyar Turista Kártya, Szervezett turista, Diák, Nyugdíjas: egységesen 200 Ft az aktuális nevezési díjból.

Nevezés: on-line a http://nevezes.bakonyikalandok.hu oldalon, vagy a tajfutas@outlook.hu e-mail címen.

Szeretnénk segíteni egy kicsit a mindennapos testnevelés órákon kívüli lehetőségeit, ezért legalább 5 fős iskola csoport esetén a diákok 800 Ft/fő kedvezményes áron nevezhetőek elő bármelyik távra. Helyszíni nevezés esetén viszont rájuk is a hivatalos nevezési díjak érvényesek! A csoportos nevezést e-mailben kérnénk megküldeni.

A nevezés nem jelent automatikus fizetési kötelezettséget, az előnevezési lehetőséget, csak a rendezők munkájának megkönnyítése érdekében vezettük be. Nevezési díj fizetése a helyszínen készpénzben is lehetséges.

A túrát extrém időjárási viszonyok között is megrendezzük!

A túrát teljesítők kitűzőt vehetnek át a célban, a túra emléklapját saját nyomtatásra a teljesítők a túrát követően e-mailben igényelhetik a tajfutas@outlook.hu címen.

Nagyszámú helyszíni nevezés esetén azoknak, akiknek a helyszínen nem jutna, a kitűzőt postázzuk.

Szeretnénk minél kevesebb hulladék termelésével megrendezni a túrát, ezért arra kérünk Benneteket, hogy hozzatok saját poharat magatoknak!

Együttműködő partnereink: Vilonya község önkormányzata, Haribo, Chio

Bakonyi kalandok - Bakony, a terep, ami leteper Tovább
Halló, itt lehet véleménye Zirc fejlesztéséről!

Halló, itt lehet véleménye Zirc fejlesztéséről!

2019. február 06. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-06_telepulesfejlesztesi_koncepcio.png2019. február 12-én, kedden délután 17 órakor lakossági fórumra kerül sor a Városházán,

amelynek témája Zirc város településfejlesztési koncepciója. A meghívó elolvasható Zirc város honlapján (dátum nélkül, nem tudni, mikor tették fel), a településfejlesztési koncepció szövege pedig letölthető ... na, ezt nem találtuk meg a város honlapján, de mert a tanulmány készítésének kezdeti szakában lakossági "véleményformálók" is közreműködtek, akiknek a mai napon (február 6.) kiküldték a dokumentumot, mint vitaanyagot, ezért azt (korlátozott ideig) elérhetővé tettük itt: Zirc településfejlesztési koncepció.

Mennyi időt kapnak az érdeklődő zirci polgárok a 41 oldalas dokumentum  áttanulmányozására?

Ha a mai napot is, amikor a dokumentum nyilvánosságra kerül, beleszámoljuk, hét napot.

A figyelmes olvasó a tanulmány címlapján megtalálhatja, hogy a dokumentum 2018. novemberében készült, és a lezárás (átadás?) dátuma: "zirc koncepció20181201". Vagyis a tízmillió forintért megrendelt tanulmány több mint két hónapot pihent valahol, amíg 2019. februárjában a közvélemény számára elérhetővé vált, hogy aztán a "lakosság" egy hét alatt véleményezze (amihez egyelőre hivatalosan nem fér hozzá), majd pedig - a hivatalos tájékoztatás szerint - a február 28-i képviselő-testületi ülés dönt róla. Tényleg komolyan gondolja valaki, hogy az érintett közvélemény körülbelül tizedannyi időt kap, mint amennyi idő óta a tanulmány az önkormányzat rendelkezésére áll? Mi az a sürgető ok, ami miatt egy hónap alatt át kell verni a döntéshozó fórumon a több mint fél év alatt készült, talán a város következő kb. tíz évét meghatározó stratégiai dokumentumot?

Stratégiáink egymás hegyén-hátán

E sorok írója elkötelezett híve a hosszú távú fejlesztési terveknek (hívják akár stratégiának, akár koncepciónak, függetlenül attól, hogy ezek önmagukban eltérő részletezettségű elképzeléseket fednek). Kifejezetten üdvözölte a 2002-2006 közötti ciklusban, hogy az önkormányzat stratégiai programot dolgoztatott ki egy neves tudományos műhellyel, amely program felülvizsgálatára 2016-ban került sor. Az akkori javaslatát, hogy a város minden költségvetési kiadását kösse a képviselő-testület által szentesített stratégia nevesített pontjaihoz, ketten tartották be úgy-ahogy: Horváth László akkori polgármester, és Encz Ilona, az akkori Művelődési Ház több területért felelős munkatársa.

A jelenlegi képviselő-testület az utóbbi években több mint elég stratégiai dokumentumot rendelt meg több tízmillió forint értékben. Ezek között vannak általános fejlesztési programok és szakterület-specifikus programok is. Zirc város honlapján az elég nehezen megtalálható Tanulmányok, koncepciók menüpontban olvashatók ezek (nem könnyítik meg az érdeklődő állampolgárok életét pl. az ilyen megnevezések, hogy "Zirc_KHT_2018 04_ZSURIZETT_vegl.pdf", ebből senki nem találja ki, hogy "ZIRC VÁROS KERÉKPÁRFORGALMI HÁLÓZATI TERVE" című stratégiai dokumentumról van szó). Az átfogó és szakterületi stratégiai programok között elég nagy az átfedés, ezek jelentős részben egymásra is hivatkoznak és egymásból is épülnek. Talán el kellene kezdeni stratégiák mentén gondolkozni, cselekedni és fejleszteni.

Ne fizessünk feleslegesen

Például ismét bevezetni azt a gyakorlatot, hogy egyetlen pénzügyi döntés sem születhet az önkormányzatnál, amelyet nem támaszt alá bármelyik stratégiánkban konkrétan nevesített célkitűzés. Például nem, vagy csak csökkentett összegben fogadni el silány szolgáltatói teljesítményeket (a város új honlapjának fejlesztése látványos példa erre).

Csak hát az a helyzet, hogy ezek a soktízmilliós koncepciók részben teljesen maguktól értetődő, ezerszer elmondott dolgokat tartalmaznak - mert aki itt él, mindenki tisztában van vele -, másrészt nem vesszük figyelembe az ajánlásaikat ("most éppen nincs erre pályázati forrás"). A kutyafuttában lezavart "lakossági véleményezés"-nek sem esélye, sem következménye nincs.

Olvasatlanul nem szeretnénk ítélni

Ez a bejegyzés egyelőre csak legújabb stratégia bejelentésének körülményeivel foglalkozik, és nem minősíti a "településfejlesztési koncepció" tartalmát. Ha a jövő hét keddi fórum előtt lesz kialakult véleményünk a tartalomról is, azt a Zircinfo-n közzé tesszük.

Koós Gábor

Halló, itt lehet véleménye Zirc fejlesztéséről! Tovább
"Mostantól nem kell közzé tenni a rendőrség honlapján, ...

"Mostantól nem kell közzé tenni a rendőrség honlapján, ...

2019. február 04. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-04_traffi.jpg(Kép: hvg.hu)

... hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi a mozgó traffipaxok bevetését." (Klubrádió, Megbeszéljük, 2019. február 4., 16  óra)

"Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

Decemberben törölték a közlekedési jogsértések dokumentálásához használt technikai eszközökre vonatkozó, hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból azt a passzust, amely előírta a rendőrségnek, hogy a Police.hu-n minden hónapban tegye közzé, hol figyelik majd a gyorshajtókat.

A rendőri vezetés valójában már hónapokkal a decemberi módosítás előtt véget vetett a korábbi gyakorlatnak: leállították a megyei kapitányságok traffipaxos vezénylési tervének közlését. A rendőrségi oldalon a Sebességellenőrzések rovat szeptember óta nem frissül.

A rendőrség azóta bejelentés nélkül, és egyre gyakrabban álcázva vagy lesből traffipaxozik. ..." (a teljes, tanulságos cikk: 24.hu)

Vélemény

Az ember itthon, Magyarországon ambivalens érzéseket táplál az előre bejelentett traffi-helyszínekkel kapcsolatban: ha egyébként alapvetően szabálykövető, akkor azt mondja, nem kell bejelenteni, hol mérnek aznap, ha meg szeret rálépni a pedálra, akkor csak megnézi, hol kell majd visszavennie a gázból.

Ha csak a szomszédba nézünk, Ausztriában rendszeresen bemondják a rádióadók, hol mérnek aznap (Achtung, es wird geblitzt!). Na, ez szűnik meg most nálunk.

A probléma alapvetően nem az, hogy bejelentik-e, vagy sem; hanem az, hogy sokszor nem ott mérnek, ahol kellene. Álljon ki egy mérőautó hétköznapokon Zircen a Rákóczi téren reggel fél öt és hét óra között, amikor munkába mennek a csapatok, és mérjék be az irányjelzés nélkül, padlógázzal száguldozó munkába sietőket. Vagy nyári hétvégeken, szombaton-vasárnap a zirci utcákon száguldozó motorokat, amelyek idegborzoló hangja a városhatárig kiér. 

A traffipaxok előzetes bejelentésének megszüntetése igazából egy elég kétségbeesett intézkedésnek tűnik (még ha van is racionális magva), csak remélhető, hogy lesz tényleges hatása a közlekedési fegyelemre. Különösen annak fényében, hogy Zircen számtalanszor voltunk tanúi, amikor rendőrségi autók szó nélkül mentek el ordító, rendszeresen ismétlődő közlekedési szabálysértések mellett (ezekről a szabálysértésekről az egykor működött Civil8420 honlap bőséges példákkal szolgált; ezek egy része ma is pontosan ugyanúgy fennáll).

Koós Gábor

"Mostantól nem kell közzé tenni a rendőrség honlapján, ... Tovább
Tanulj angolul vagy németül - ingyen!

Tanulj angolul vagy németül - ingyen!

2019. február 04. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

(A jelentkezés lezárult, a tanfolyam elkezdődött)

Kezdőknek, újrakezdőknek, haladóknak angol vagy német nyelvoktatás

 Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzés
1 év

A képzés ingyenes!


Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:
- telefon: 88/595-010
- e-mail: igazgato@rszi-zirc.hu
-személyesen az iskolában: 8420 Zirc, Alkotmány u. 16.

Bővebb információ itt: 

http://www.rszi-zirc.hu/refs/hu/index.html?locality=Zirc&country=HU&geopos=47.2631,17.8725#

Jelentkezési lap az alábbi linken tölthető le:
http://www.rszi-zirc.hu/refs/hu/forms/jel_lap_fokt_201902.pdf?fbclid=IwAR0VYnOUKJz5M0L-7x64Zf4Aw8_cl3Ek2XSQ_DjNtXD35sZ2fnG_j6Jsrk4

 

Képtalálat a következőre: „angol nyelvoktatás”

Tanulj angolul vagy németül - ingyen! Tovább
Elfogyott a magyar krumpli

Elfogyott a magyar krumpli

2019. február 03. Szerkesztő: Atyavilág

19-02-03_magyar_krumpli_alsomti-5.jpg"Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség...

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható. ...

Magyarországon a levegő páratartalma alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. Emiatt január végénél, február közepénél tovább itthon nem tárolják a krumplit. ...

A KSH szerint

  • 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés,
  • ez 1990-ben 1,2 millióra,
  • a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

üzemi méretekben alig több mint nyolcezer hektáron termelnek burgonyát, ahonnan mintegy 200 ezer tonna termést takarítanak be. " (vg.hu)

Van már vagy húsz éve, hogy az Esztergár alatti kanyarban kisodródott egy utánfutós személygépkocsi. Az Alföldről jöttek Zircre krumpliért, mert tudták, hogy itt mindig van és jó minőségű (az alföldi autós számára a Bakony útjai a rémálommal érnek fel). Ugyancsak sok éve, hogy egy egészen távoli dunántúli faluban találkoztunk zirci teherautóval, amelyik krumplit kiabált el.

Kilenc éve jelentette be a Chio, hogy Zircen megszűnik a burgonyachips gyártása, csak raktárbázist alakítanak ki. Tavaly már csak a Bakony-Agro burgonyatárolóját mutatta a tábla a Google Maps Utcaképén: 

19-02-03_magyar_krumpli_alsomti-5_2.jpg

Azt az agrárszakemberek tudnák megmondani, hogyan áll most a nagyüzemi és magángazdasági krumplitermesztés a környékünkön. Azt vásárlóként tapasztalatból tudjuk, hogy míg sok évvel ezelőtt válogatni lehetett a magángazdák közül, kitől vegyük a zsákos krumplit, az utóbbi években szűkült a kínálat.

A Jófogáson ma tyúk- és lúdtojás méretű krumplit kínálnak Bakonybélből 50 forintért 34 zsákkal (egyben 50 ezer), egyébként 90-140 forint között mennek az étkezési és vetőburgonyák. 

"Magyarországon ... a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP)
termeléséhez 3,3%-kal járult hozzá 2017-ben. A bruttó hozzáadott értékből 3,9%-ot adott az
agrárium, a beruházásokban 4,8, a foglalkoztatásban 5,0% volt az aránya. " (KSH)

A rendszerváltás után hatalmas reményeket fűztünk ahhoz, hogy az átlagosnál kedvezőbb adottságaink miatt Európa egyik éléskamrájává válhatunk. Az ezt követő negyedszázadban azonban egyetlen mezőgazdasági szegmensben sem sikerült akár megközelítenünk az Európai Unió első három helyezettjét. A  KGST-piacaink elvesztésekor kiderült, hogy a magyar mezőgazdaság mennyiséget ugyan igen, de minőséget nem tudott termelni, és még ma sincs olyan termék, amelyről igazán híresek lennénk, talán a külföldiek lelkében élő nosztalgia emleget egy-egy terméket, amelyet ők Magyarországhoz kötnek.

Természetesen vannak csúcstechnológiával dolgozó mezőgazdasági üzemeink, amelyek csúcsminőséget állítanak elő és adnak el jó áron külföldön, ez azonban sokkal inkább kivétel, mint szabály. A mezőgazdaság évtizedek óta égetően szükséges átalakítása és megújulása útjában eddig leginkább a politika áll, amely ma is hatalmi játszmák eszközének tekinti ezt a gazdasági ágat.

Annak ellenére, hogy Magyarország az EU mezőgazdasági termelésének csak 2,1%-át adja, "a Közös Agrárpolitika keretei között Magyarország hívja le Brüsszeltől az egyik legnagyobb támogatási csomagot. A magyar részarány a teljes agrárköltségvetésben 3,19 százalék". (K-MONITOR) Erre a bizniszre nagyon jól ráérzett a hatalomközeli elit, mezőgazdasággal soha nem foglalkozó ügyvédek, műkörömépítők, gázszerelők sora vásárolt vagy kapott bérletbe földeket, amelyek után, legtöbbször mindenfajta érdemi mezőgazdasági tevékenység nélkül, területalapú támogatások tíz-és százmillióit vehetik fel évente, amelyek az egyéni gazdagodáson túl semmit nem tesznek hozzá a mezőgazdaság fejlődéséhez.  

Koós Gábor

Elfogyott a magyar krumpli Tovább
Welcome to Zirc! - *Frissítés!

Welcome to Zirc! - *Frissítés!

2019. február 01. Szerkesztő: Atyavilág

*Frissítés 2019. február 9.

Alig egy hét tellett bele, és eltűntek az autóbusz állomásról a kevéssé szalonképes feliratok:

19-02-01_welcome_to_zirc_6.jpg

Amelyek egyébként már jó régen ott virítottak. Akár a városi közterületek állapotáért felelősök intézkedtek, akár az autóbusz-állomást használó Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ (leánykori nevén Volán), akár valamelyik civil szervezet, vagy erre érzékeny magánszemély tüntette el, köszönjük nekik.

Ez a példa arra jó, hogy igazolja: nem kell túl sok erőfeszítés ahhoz, hogy azt a környezetet, amelyben élünk, rendben tartsuk. Ha dolgok rendben mennek, ha nincsenek zavaró körülmények, vagy ha ilyenek előállnak, azonnal elhárítjuk őket, mindenki komfortosabban érzi magát. Egy közérzetet rontó állapotot sokkal könnyebb, gyorsabb, olcsóbb rögtön elhárítani, mintha összevárunk száz ilyet.

Az autóbusz állomás falfirkáiról szóló eredeti bejegyzés meglepően nagy érdeklődést váltott ki a Zircinfo olvasóinak körében. Ebből arra következtetünk, hogy egy ilyen viszonylag szerény téma is jelentőséggel bír a helyi közvéleményben. Emiatt úgy gondoljuk, hogy folytatjuk a sorozatot, és hamarosan megjelenik a Welcome to Zirc  - Part two.

Már most, a sorozat elején szeretnénk nyomatékosan hangsúlyozni: a közterületeken tapasztalható rendellenes állapotokért a felelősséget nem varrhatjuk mérlegelés nélkül az önkormányzat nyakába. Hiszen azáltal, hogy a közterületet a köz (vagyis mindenki) használja, azáltal a köz (vagyis bárki) okozhat kárt benne. Az viszont, hogy az önkormányzat erőfeszítéseket tegyen a közterületet szabálytalanul használó, a közterületet rongáló felderítésére, felelősségre vonására, az eredeti állapot helyreállítására kötelezésre, a közterület-használat után fizetendő díjak kirovására és beszedésére, nem csak elvárás, hanem alapvető kötelessége is az önkormányzatnak

Eredeti bejegyzés 2019. február 1.:

A január 31-i (tegnapi) képviselő-testületi ülés 14. napirendi pontja a meghívó szerint turisztikai témát tárgyalt, most Bakonybél és Zirc tervezett turisztikai együttműködésének kereteibe beleépítve olyan, a Bakony egészére kiterjedő, évtizedek óta aktuális célokat, amelyek azért eléggé meghaladják a két település erejét. Nem ez az első nekifutás, de bízzunk benne, hogy most legalább valami kikerekedik az igen-igen indokolt, és nagyon elkésett térségi összefogásból.

Addig is, amíg megszületnek a kezdeményezés első eredményei, érdemes lenne kicsit szétnézni a házunk táján, milyen aprómunkákkal lehetne vonzóbbá tenni az idelátogatók számára a várost.

Gyulafirátót határában így üdvözli Veszprém a látogatókat:

19-02-01_welcome_to_zirc_5.jpg

Nálunk, a sokszáz millióból épült "Autóbusz-állomás (vasútállomás)" (ez a hivatalos menetrendi neve)

19-02-01_welcome_to_zirc_3.jpg

két pillérjén

19-02-01_welcome_to_zirc_4.jpg

kevésbé pallérozott nyelvezetű és grafikailag is kevésbé igényes feliratok fogadják az utazót:

19-02-01_welcome_to_zirc_1.jpg

19-02-01_welcome_to_zirc_2.jpg

Koós Gábor

Welcome to Zirc! - *Frissítés! Tovább
A szelektív szigetek végórái? - *Frissítés!

A szelektív szigetek végórái? - *Frissítés!

2019. február 01. Szerkesztő: Atyavilág

Egyre több településen számolják fel a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. Ezt változatos indokokkal teszik, pl. hogy túl sok a szemét a szigetek körül, vagy hogy az államosított szemétszállítás csődje miatt a hulladékszállító cégeknek, önkormányzatoknak nincs pénzük fenntartani. A szigetek túlterhelése Zircen sem ismeretlen jelenség, legutóbb szilveszterkor foglalkoztunk vele.

Az állampolgárok szelektív gyűjtésre szoktatása nálunk már vagy két évtizedes törekvés, és bár nagyon messze vagyunk még a németektől, ahol a Müllpolizei, a "szemétrendőrség" nem csak a közterületi hulladékok miatt szabhat ki kemény bírságokat, hanem belenézhet a kukákba is, nincs-e bennünk vegyes gyűjtésre nem engedélyezett, szigorúan szelektíven gyűjtendő hulladék, azért itthon is látványos, ha még sokszor kétes eredményei vannak a lakosság szelektív gyűjtésének. (Izgalmas látvány odakint, amikor a Müllpolizist, a "waste watcher" egy erre a célra alkalmazott botszerű szerszámmal, védőkesztyűben matat pl. a szelektív konténerben).

A lakossági ügybuzgalmat jelentősen mérsékelheti, ha úgy látja, hogy a hulladék begyűjtésének és kezelésének során az ezt végző szolgáltató már közel sem olyan lelkes, mint azt a lakosságtól elvárják. Nálunk a folyamat végén, a hulladéklerakásnál él az a nagyon határozott meggyőződés, hogy a királyszentistváni regionális hulladéklerakóban gyakorlatilag mindenfajta válogatás nélkül, vegyesen helyezik el a szemetet, vagyis a projekt egyik lényeges célja, a még hasznosítható, vagy ártalmatlanítható hulladék a többivel együtt megy levesbe, lenullázva ezzel a lakossági ügybuzgalmat is.

De a folyamat elején, a begyűjtésnél is van, ami elvegye a kedvünket. Itt most egy friss esetet mutatunk be, ami nem egyedi a zirci szelektív szigeteknél.

19-02-01_thury_szelektiv_2.jpg

A Thury György utcai szelektív sziget műanyagos konténerét a legutóbbi ürítés után leszakadt tetővel rakták vissza. Viszonylag kevés vandál lát örömet abban, hogy ezt a nehéz fedelet letépje a konténerről, meg hát kevés embernek van hozzá ereje.

19-02-01_thury_szelektiv_1.jpg

A kukásautóról levéve még arra sem vették a fáradságot, hogy visszatolják az eredeti helyére (a hóban jól látszik, hol állt előzőleg). Itt jó sok hely van az úttest mellett, de hát ugye az pluszmunka betolni a hóba, ott hagyták a kijárt közlekedési sáv szélén, még jobban leszűkítve az úttestet.

Remek teljesítmény, gratulálunk a VHK-nak.

Koós Gábor

*Frissítés!

Olvasónk jelezte, hogy a Thury György utcai szelektív gyűjtő tényleg nincs egyedül. A Kodály/Munkácsy sarkon az egyik konténer fedele már hónapok óta félredobva hever a konténerek mögött:

19-02-03_kodaly_szelektiv_2.jpg

19-02-03_kodaly_szelektiv_1.jpg

Ebből az alkalomból benéztünk a Penny parkoló végébe is, hogy néz ki most a szelektív sziget a szilveszteri megpróbáltatások után. Úgy tűnik, kezd visszaállni a jól ismert állapot:

19-02-03_penny_szelektiv_4.jpg

19-02-03_penny_szelektiv_3.jpg

19-02-03_penny_szelektiv_2.jpg

19-02-03_penny_szelektiv_1.jpg

Azon, hogy az üveges konténerben lelkiismeretesen bezsákolt (műanyag) PET-palackok rejlenek, már nem is csodálkozunk: a gazdája legalább konténerbe tette. A konténerek mellé halmozott, zsákolt PET-palackok azonban NEM lakossági hulladék. Véget ért a szombat esti láz (a felvételek vasárnap reggel készültek), a szórakozóhelyek így szabadulnak meg a műanyag hulladékuktól. De LEGALÁBB ÖSSZETAPOSNÁK a PET-palackokat! Tizedannyi helyen elférnének.

A Penny-sziget körüli takarítást hétfőn feltehetően közmunkásokkal végezteti el a város, vagyis adófizetői pénzen teszi rendbe azt, amit részben jogellenesen okoztak mások.

Ellenőrzi valamikor valaki az önkormányzat részéről, hogy a hulladékot termelő helyi vállalkozásoknak van-e szerződése a szemétszállító vállalkozással, vagy egyszerűen a lakossági hulladékszállítás keretében, "rezsicsökkentve" (gyakorlatilag ingyen) szabadul meg a vállalkozása által termelt hulladéktól?

kmft

 

A szelektív szigetek végórái? - *Frissítés! Tovább
Elindult az oldal, ahol mindent megtudhat az EP-választásokról

Elindult az oldal, ahol mindent megtudhat az EP-választásokról

2019. január 28. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-28_ep-valasztasok.png "A szavazást segítő internetes oldallal is igyekszik élénkíteni a választói aktivitást az Európai Parlament. A 24 nyelvű, magyarul a https://www.europai-valasztasok.eu/ címen elérhető oldal a májusban esedékes EP-választásra való felkészülést segítő, a voksolás menetéről szóló útmutatót is tartalmaz.

Lépésről lépésre, kérdés-felelet formában magyarázza el a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat egyebek között a választás (Magyarország esetében egyelőre nem hivatalos) napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Az oldal az országonként jelölt képviselők számát és a nemzeti választási hatóság elérhetőségét is tartalmazza. ...

A weboldalról kiderül, hogyan lehet külföldről - az unión belülről vagy akár kívülről -, esetleg meghatalmazott révén leadni a szavazatokat. Ez az információ főként az Egyesült Királyságban élő, több mint hárommillió uniós állampolgár számára nyújthat segítséget.

A weboldalon emellett információk találhatók az Európai Unióval, a vezető jelöltekkel és a választás utáni eseményekkel kapcsolatban. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan kapcsolódhatnak be abba a figyelemfelkeltő kampányba, amely a választási részvételt kívánja ösztönözni. Az önkéntes részvétellel zajló kampánnyal kapcsolatos információk egyébként a Szavazni fogok oldalon érhetők el, itt lehet csatlakozni is. ...

A magyarok – akárcsak öt éve – most is 21 képviselőt juttathatnak szavazataikkal az Európai Parlamentbe. A közvélemény-kutatások a Fidesz előnyét mutatják, a kormánypárt akár 13-14 mandátum megszerzésére is esélyes lehet. Európai szinten a választás fő tétje az, hogy mennyire erősödhetnek meg a populista, sokszor euró- vagy EU-ellenes szerveződések.

Magyarországon a részvétel az előző, 2014-ben rendezett EP-választáson jócskán elmaradt a parlamenti választásokon megszokott részvételtől: mindössze az arra jogosultak 29 százaléka adta le voksát. Ez az arány idén magasabb lehet – az Eurobarometer előzetes felméréséből legalábbis az derült ki, hogy a magyarok háromnegyede tud a választás dátumáról, ami jóval magasabb, mint a 41 százalékos uniós átlagarány." (hvg.hu)

Elindult az oldal, ahol mindent megtudhat az EP-választásokról Tovább
Figyelem! Tükörjég a városban! - * fontos kiegészítés

Figyelem! Tükörjég a városban! - * fontos kiegészítés

2019. január 28. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-28_onos_eso_2.jpgAz éjszaka kezdődött ónos eső összefüggő jégréteggel vonta be a várost. Még ha egyelőre nem is nagyon vastag, de az eső szakaszosan, és ezekben a percekben is tovább szemerkél, és a hőmérséklet várhatóan egész nap nulla fok körül ingadozik, csak estére jön újabb lehűlés.

Az utakon a járművek még feltudják törni a jégréteget, de a járdákon a gyalogosok nem. Mivel az ingatlantulajdonosok kisebb része szórja fel ilyenkor a háza előtti járdát hamuval, murvával, netalán sóval, feltörni pedig szinte senki szokta a jeget, a gyanúsan csillogó járdaszakaszok előtt inkább menjünk le az úttestre. A többség azonban egyáltalán nem foglalkozik ilyenkor a járdával, mondván, hiába a szórás, az újabb ónos eső a szórást is betakarja.

A nap folyamán kritikusabb is lehet a helyzet, mivel gyenge hóesés érkezhet, ami elfedi a jeget, és még veszélyesebb lesz járni rajta.

Íme a térképes előrejelzés mára:

19-01-28_onos_eso_1.png

Módszertani útmutató azoknak, akik mindenáron útra kell hogy keljenek (forrás: googleme420):

*Fontos kiegészítés

Ha valakit a takarítatlan járdán baleset ér, az emiatt keletkezett kára (jövedelemkiesés, többletköltségek, egyéb károk) miatt kártérítés illeti meg. A kártérítést annak kell fizetnie, akinek a járdát azon a helyen takarítani, síkosságmentesíteni kellett volna. Ez alapesetben annak az ingatlannak a tulajdonosa, amely előtt a járda húzódik, vagy - közterület esetén - a közterület tulajdonosa.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési szabályokat Zirc területén a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 19/2014.(IX.22.) önkormányzati rendelet 16.§ (1) bekezdés a) pontja tartalmazza:

"16. § (1) Az ingatlanhasználónak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a)1 az ingatlan előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdának, járda hiányában egy méter széles területsávnak, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az ingatlan 10 méteres körzetén belüli területének tisztántartása, gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése, (ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak) kivéve azon szakaszokon, amelyeken azt a Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a 234/2013.(X.28.) és az ezt módosító 246/2013.(XI.25.) határozatai alapján az ingatlantulajdonos kérelmére a „Zirci Városüzemeltetés” Kiemelten Közhasznú Non-profit Kft. végez el,"

A legtöbb ingatlanbiztosítás tartalmaz felelősségbiztosítást is, tehát ha az ingatlantulajdonos nem takarította a járdát, és valaki emiatt a lábát töri, az így keletkezett kárt a károsultnak kifizeti a biztosító az ingatlantulajdonos helyett. Az önkormányzat is rendelkezik erre vonatkozó biztosítással.

A szóbeszéd szerint már ezen a télen is történt baleset síkos járdán, de a károsult nem nyújtott be kárigényt,

Természetesen senkinek nem kívánjuk, de egyáltalán nem ártana, ha sor kerülne néhány ilyen kárigény benyújtására. Míg a tapasztalatok szerint a közterületeken általában időben és alaposan takarítja a járdákat a Városüzemeltetés, addig a magántulajdonú ingatlanok előtti járdák talán soha nem voltak ennyire rossz állapotban, mint ezen a télen. Ha néhány tulajdonosnak (vagy a biztosítójának) fizetnie kellene néhány tízezer forintot a megsérült gyalogosnak, az biztosan elterjedne a városban, és talán növelné a járdatakarítás hajlandóságát. Ha már más eszközünk nincs arra, vagy ha van is, nem használjuk ezeket, hogy rákényszerítsük őket a kötelességük teljesítésére.

Koós Gábor 

Figyelem! Tükörjég a városban! - * fontos kiegészítés Tovább
Tízéves munkát követően régi fényében tündököl a zirci templom

Tízéves munkát követően régi fényében tündököl a zirci templom

2019. január 27. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-27_templom_dsc02057-768x576.jpg"Az átfestést lemosva világos, virágfüzérekkel, élénk, pompázatos színekben káprázó virágcsokrokkal díszített felületeket látunk. A sötét márványutánzat alatt világos pasztellszínek rejlettek. Mindezek a barokk életigenlés jelképei. Megújult a faberendezés is, mivel az a 250 év alatt a szú- és gombafertőzés következtében erősen károsult, ezért alapjáig szét kellett bontani. Fertőtlenítés, szútalanítás, műgyantával való megerősítés után újra összeépítették, majd az átfestéstől megtisztítva visszaállították eredeti állapotukat. Restaurálták a színes ablakokat is, ezek egyike egészen egyedi darab, Kratzman Ede által 1891-ben szignált.

A 100 milliós költségvetésű, mintegy tízéves munka után a templom eredeti, 18. századi pompáját tárja a látogatók szeme elé, gyönyörködtetve a barokk vidám életigenlésében."

Müller Anikó írása a Napló internetes kiadásában itt olvasható.

Tízéves munkát követően régi fényében tündököl a zirci templom Tovább
Bronzjelvényes túravezető képzés Veszprémben

Bronzjelvényes túravezető képzés Veszprémben

2019. január 26. Szerkesztő: zircblog

Tisztelt tagszervezeti vezetők és túravezetők! 

A Bakony TE meghirdeti a bronzjelvényes túravezető tanfolyamot. A tanfolyamot vizsga zárja. A tanfolyam bejelentésre került az MTSZ-nél.

A tanfolyam kiírását csatolom, de megtalálható a weboldalon is a https://bakonyituravezeto.hu/kozepfoku.html címen, ahol a tanfolyam részletes leírása is megtalálható.

Jelentkezni a tanfolyam@bakonyituravezeto.hu email címen lehet. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében bíráljuk el. A minimális létszám 16 fő, a maximális 24 fő.

A tanfolyam mellett egy ún. mentor programot is indítunk, aminek célja, hogy segítse a frissen végzett túravezetők beilleszkedését az egyesületi túravezetői közösségekbe. Ezért szívesen vesszük olyan, már végzett túravezetők jelentkezését az egyesületekből, akik ebben a programban részt tudnak venni. Jelentkezni szintén a tanfolyam@bakonyituravezeto.huemail címen lehet.

 
 
 

 

Beküldte:

Cseh György

Bronzjelvényes túravezető képzés Veszprémben Tovább
A január 31-i képviselő-testületi ülés programja

A január 31-i képviselő-testületi ülés programja

2019. január 25. Szerkesztő: Atyavilág

testuleti_eloterjesztesek_2019.png

 

 

 

 

ZIRC VÁROS POLGÁRMESTERE

8420 Zirc, Március 15. tér 1.

Szám: 4/2019.

M E G H Í V Ó

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének ülését 2019. január 31-én (csütörtök) 18,15 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

Amennyiben a képviselő-testület által megállapított napirendi pontok megtárgyalása e napon nem fejeződik be, akkor az ülés folytatása az SZMSZ 24. § (6) bekezdése alapján 2019. február 5-én (kedd) 18,00 órakor lesz.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

I. Önkormányzati rendeletek alkotása

1./ A környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 33/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata a környezeti zajterheléssel, valamint a levegő tisztaságának védelmével kapcsolatosan

Előadó: Sümegi Attila jegyző

II. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

2./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a „Zirci Városüzemeltetési” Közhasznú Nonprofit Kft. között a 2019. évre megkötendő Közhasznúsági és Feladat –ellátási Szerződéssel kapcsolatos döntések meghozatala

Előadó: Ottó Péter polgármester

3./ A „Zirci Városüzemeltetési” Közhasznú Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzatának felülvizsgálata

Előadó: Ottó Péter polgármester

4./ Zirc város középiskolai tanulmányi ösztöndíja, 2019. I. félévi pályázati kiírás

Előadó: Varga Zita Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke

5./ Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közti Együttműködési megállapodás felülvizsgálata

Előadó: Ottó Péter polgármester

6./ Zirc Városi Önkormányzat – mint Ellátásért Felelős – tulajdonában lévő víziközmű energiahatékonyságának fejlesztése tárgyában kiírt egyedi támogatásról szóló pályázatban való részvétel, az ehhez szükséges döntés meghozatala

Előadó: Ottó Péter polgármester

7./ Zirc Városi Önkormányzat - mint Ellátásért Felelős - tulajdonában lévő víziközmű rendszerek rekonstrukciós pályázatban való részvétele, az ehhez szükséges döntés meghozatala

Előadó: Ottó Péter polgármester

8./ Zirc Városi Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának felülvizsgálata

Előadó: Ottó Péter polgármester

9./ Mészely Attila Zirc 0215/1 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó csere kérelme

Előadó: Ottó Péter polgármester

10./ Fejlesztési hitel felvételéhez kapcsolódó döntés meghozatala

Előadó: Ottó Péter polgármester

11./ A kötelező felvételt biztosító általános iskolák felvételi körzethatárainak véleményezése

Előadó: Ottó Péter polgármester

12./ Zirc 1916/24 hrsz-ú ingatlan egy részére benyújtott vásárlási szándékkal kapcsolatos döntés

Előadó: Ottó Péter polgármester

13./ EFOP-4.1.8-16- 2017-00095 kódszámú, a „Békefi Antal Városi Könyvtár„ infrastrukturális fejlesztése az élethosszigtartó tanulás érdekében” projektek közbeszerzési eljárásának indítása

Előadó: Ottó Péter polgármester

14./ Turisztikai együttműködés Bakonybél és Zirc települések között

Előadó: Ottó Péter polgármester

15./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

III. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

16./ Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás  2018. évi beszámolója

Előadó: Ottó Péter polgármester

17./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

Előadó: Ottó Péter polgármester

18./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Előadó: Ottó Péter polgármester

19./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott polgármesteri döntésekről

Előadó: Ottó Péter polgármester

20./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

Előadó: Sümegi Attila jegyző

21./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről

Előadó: Varga Zita bizottsági elnök

Kérem a képviselő-testület tagjait, hogy az ülésen szíveskedjenek részt venni.

Esetleges távolmaradásukat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán jelezzék.

Z i r c, 2019. január 23.

Ottó Péter

polgármester

(Forrás: Zirc város honlapja)

Szerkesztői megjegyzések a napirendi pontokhoz

Az eddig követett gyakorlat szerint a városi honlapra a testületi ülések meghívójával együtt az egyes napirendi pontokhoz tartozó írásos előterjesztések is felkerültek (legalább is a rendes ülések esetében; a rendkívüli ülések esetében többször elsőre csak a meghívó került fel. A 2018-as rendkívüli ülések év végén még hiányzó előterjesztéseit 2019. januárjában töltötték fel.)

A 2019. január 31-i ülés írásos előterjesztései az egyébként határidőre nyilvánosságra hozott meghívóval együtt nem kerültek fel a honlapra január 23-án, az erre vonatkozó kérdésünkre egyelőre nem érkezett válasz. Így az előterjesztésekhez egyelőre nem tudunk észrevételeket tenni. 

Együttes ülés

A testület januári rendes ülését megelőzően - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - a társ-önkormányzatokkal együttes testületi ülésre kerül sor, amely egyetlen napirendi pontjának előterjesztése ugyancsak nincs fenn még a honlapon.

ZIRC VÁROS POLGÁRMESTERE

8420 Zirc, Március 15. tér 1.

Szám: 3/2019

M E G H Í V Ó

Zirc Városi Önkormányzat, Lókút Község Önkormányzata és Borzavár Községi Önkormányzat Képviselő-testületeinek együttes ülését 2019 január 31-én (csütörtök) 18,00 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

1./ Zirci Közös Önkormányzati Hivatal 2019. évi költségvetésének elfogadása (az anyag később kerül kiküldésre)

Előadó: Ottó Péter polgármester

Kérem a képviselő-testület tagjait, hogy az ülésen szíveskedjenek részt venni.

Esetleges távolmaradásukat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán jelezzék.

Zirc, 2019. január 23.

Ottó Péter

polgármester

 

avatarzircinfokerek_1.jpg Zircinfo. Köz. Szolgálat.

A január 31-i képviselő-testületi ülés programja Tovább
Big Brother 3 - Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára

Big Brother 3 - Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára

2019. január 20. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-31_1984-big-brother_sm.jpg"Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény ... George Orwelltől. Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. ... 

Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget,..." (Wikipédia)

 

Előzmények:

(2019. január 7.): Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

(2018. december 9.): Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása 

(2018. október 31.): Big Brother 1 - A Miniszterelnöki Kabinetiroda figyeltethet téged is!

 

duna-szallo-recepcio-1959-bauer_sandor-fortepan_128218-777x437.jpg(Kép: innen)

"Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, aminek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe.

... a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló “egyéb szálláshelyeknek” december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK). Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a “szálláshelykezelő szoftvert” (SzSZ), hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről." (balatontipp.hu)

Big Brother 3 - Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára Tovább
"A vesztesek között van Veszprém és Szekszárd is."

"A vesztesek között van Veszprém és Szekszárd is."

2019. január 20. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-20_modernvarosok.jpg

(Kép: innen)

Zirc is a vesztesek között lesz?

"Az elszabadult építőipari árak miatt sorra dobja vissza a kormány a megyei jogú városok támogatási kérelmeit, ami azzal jár, máról holnapra le kell fújni vagy el kell halasztani közbeszerzéseket. Legutóbb a székesfehérvári polgármester kérte ki magának a Facebookon, hogy nincs, aki dolgozzon a városban, így nem tudni, mikor bővülhet tovább a megyei kórház és lehet kész az új jégkorongcsarnok." (HVG, 2019. január 18., Cser-Palkovics András Facebook-bejegyzését a cikk végén olvashatja).

A HVG két nappal ezelőtti híre után még aznap érkezett a következő:

"Eredménytelenül zárult a debreceni főpályaudvar megvalósítására kiírt második közbeszerzési eljárás is, mivel a legjobb ajánlat szerinti kivitelezési költség meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet" (Magyar Idők, 2018. január 18.)

Mit bukik Veszprém?

"Parkolópálya

Nemcsak Székesfehérváron, hanem más városokban is visszafogta a költekezést az állam a Modern Városok Programban. Veszprémben például a november 22-i közgyűlésen szerepelt a napirendi pontok között a „Modern Városok Programban való részvétel előrehaladása”. A közgyűlésről készült beszámoló szerint az LMP képviselője, Gerstmár Ferenc azt a kérdést tette fel a városvezetőknek, „honnan lesz forrás a megemelkedett költségekre, meddig növelhető a beruházások büdzséje, hogy még hihető legyen, belátható időn belül megvalósulnak a fejlesztések”. Erre Porga Gyula veszprémi polgármester úgy reagált, hogy a Települési Operatív Programokból a megye 50 milliárd forintot költhet el, ebből Veszprémnek 11,4 milliárd forint jut, és ehhez jön még a Modern Városok Programban a városnak megítélt 130 milliárd forint.

Ekkora volumenű pénznek az egyidejű elköltése képtelenség, hiszen az építőipar nincs erre a volumenre felkészülve

– ismerte el a veszprémi polgármester is. Az ellenzék azonban ezt nem fogadta el, Gerstmár Ferenc viszontválaszában azt mondta,

persze, szét lehet tárni a karokat, hogy az áremelkedéseket adottságként el kell fogadni, de az árak alakulásáért egy országban a kormányzati politika is felelős.

Korábban, a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sem titkolta a Veszprém Megyei Napló kérdésére, hogy a Modern Városok Program keretében tervezett fejlesztések csúszhatnak az építőipari kapacitáshiány miatt. Kijelentette, „az építőipari kapacitásokat jelenleg jóval meghaladja az építőipar megrendelés-állománya. A különbség olyan nagy, hogy a kapacitás mintegy háromezermilliárd forint körüli, a rendelésállomány pedig meghaladja a négyezermilliárdot. Mindebből két dolog következik: az árak rendkívül magasak, 30-50 százalékkal emelkedtek, és az, hogy csúsznak a beruházások”.  

A veszprémi Petőfi Színház komplex felújítására 2019-re beígért 4,5 milliárd forintot például éppen ezért csak 2020-ban kapja meg a város. Az épületre összesen 9,2 milliárdot költenek, a pénz felét már korábban kifizették: 680 milliót 2017-ben, 4 milliárdot pedig 2018-ban. Megkeresésünkre a veszprémi önkormányzat azt közölte, hogy a számlájukon lévő 4,68 milliárd forint elég lesz az idei munkálatokra is, ezért csoportosították át a fennmaradó 4,55 milliárd forintot 2020-ra.

Érdekesség, hogy a színház felújítása több ingatlant, köztük a volt Korona Szállót is érinti. Ahhoz, hogy a munka elkezdődhessen, az önkormányzatnak meg kell vennie az épületet, amelynek tulajdonosai között gazdasági társaságok és magánszemélyek is vannak, és a ház homlokzatát, illetve tetőszerkezetét azonban 2012-ben részben európai uniós pénzből újították fel. Az önkormányzat szerint a város az adásvétellel nem jut jogtalan előnyhöz, mindenesetre az ügyletet a Regionális Operatív Programok Közreműködő Szervezetének is jóvá kell hagynia." (HVG)

Mit bukik Zirc?

A 2017. júliusában látványos sajtótájékoztatón bejelentett, szép makettel demonstrált új zirci tanuszoda (ami tulajdonképpen semmilyen városi stratégiai programban nem szerepel, és tulajdonképpen a városban senki nem akarta, de ettől még lehet majd jó) belengetett határidői közül eddig egy sem teljesült. Nem tétetett le az alapkő 2018 tavaszáig, és bár az időjárás engedte, az építkezés sem kezdődött el. A 2019 nyarára ígért befejezés ma kissé valószínűtlennek tűnik, és bár utasításban ki lehet adni a testneveléstanároknak, hogy tervezzék itt a testnevelés órákat, de a nebulók legfeljebb szárazon tudják majd gyakorolni az úszómozgásokat a Hosszúrét zöld gyepén. A vízben pedig az eddigi, Fáy utcai kis tanuszodában.

A megszokott propagandacunamival beharangozott országos tanuszodaépítés most ott tart, hogy az első lépcsőben szereplő uszodák sem készültek el még mind, pedig az ígért határidők rég lejártak. A Nemzeti Sportközpontok (MNSK) honlapján jelenleg 17 működő tanuszoda olvasható, és ez még messze van a 25-től. A második lépcső 26 uszodájából (ebben van Zirc is) viszont eddig egyetlen egy sem készült el, és azt sem tudjuk, hogy egyáltalán hány építéséhez fogtak már hozzá. Viszont biztos hozott néhány szavazatot az országgyűlési választások felkészülési időszakában az uszodaépítés beharangozása

A Modern Városok Program eddigi eseteiből nagy valószínűséggel le lehet vezetni a kistelepülések (a tanuszodaépítési program szempontjából pedig a járási székhelyek) beígért fejlesztéseinek sorsát. Ha el is tekintünk attól, hogy az aktuálpolitika által a településeknek ajándékozott fejlesztésekre tényleg szükség van-e ott vagy nincs, számíthatunk arra, hogy ezek meglehetős csúszásokkal valósulnak majd meg. Ha egyáltalán. 

Koós Gábor 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterének Facebook-bejegyzése

19-01-20_modenvarosok_1.png

19-01-20_modenvarosok_2.png

"A vesztesek között van Veszprém és Szekszárd is." Tovább
Veszprém – 12:45-től autós felvonulás, 14:45-től pedig gyalogos menet lesz, végén beszédekkel a Szent Imre téren - *Frissítés!

Veszprém – 12:45-től autós felvonulás, 14:45-től pedig gyalogos menet lesz, végén beszédekkel a Szent Imre téren - *Frissítés!

2019. január 19. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-19_alljon_le.png(Kép: innen)

Közel 60 helyen tüntetnek a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen – percről percre a Mércén (Mérce)

"42 napja tart a tiltakozáshullám a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen. A december közepi nagy tiltakozási hullám januárban tiltakozási napokban sűrűsödött össze. Ma közel 60 helyen tüntetnek a kormány intézkedései ellen, helyi civilek, szakszervezetek, pártok. A Mérce több városból is élőben közvetít majd, és késő estig beszámol a tüntetésekről.

Ma tényleg országos lett a rabszolgatörvény elleni tiltakozás!

Londontól Barcelonáig, Oslótól Stuttgartig tüntetnek ma a magyarok"

A decemberi veszprémi sétáról itt írtunk.

*Frissítés! (veszpremkukac.hu)

"TILTAKOZÁS – Nem vagyunk rabszolgák!

Orbán számára Magyarország egy óriási malacpersely, amit arra használ, hogy kitömje a családját, a vejét, a strómanjait és a talpnyalóit – mondta a Szent Imre téren Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja a szakszervezetek által szervezett tiltakozáson. 

Közel száz gépkocsival vonultak a rabszolgatörvény és a rezsim ellenzői a városon keresztül ma délután, majd csatlakoztak azokhoz, akik a Megyeháza előtti térről sétáltak a Szent Imre térre.

Az autós vonulás szervezői, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezeti Szövetség megyei képviselői azért hívták utcára a veszprémieket, hogy ismertessék a szakszervezetek követeléseit, a gyalogos vonulás szervezői (a szakszervezetek és az ellenzéki pártok) pedig azért, hogy csatlakozzanak az Álljon le az ország! elnevezésű akcióhoz.

..."

 

Veszprém – 12:45-től autós felvonulás, 14:45-től pedig gyalogos menet lesz, végén beszédekkel a Szent Imre téren - *Frissítés! Tovább
Figyelem! Trükkös csalók az E.ON nevében

Figyelem! Trükkös csalók az E.ON nevében

2019. január 19. Szerkesztő: Atyavilág

Az E.ON áramszolgáltató január 17-én küldte ki fogyasztóinak emailben az alábbi figyelmeztetést, amelyet változtatás nélkül közlünk:

19-01-19_eon_1.png

19-01-19_eon_2.png

Az E.ON honlapján az alábbi bejelentkező üzenet fogadja a látogatót:

19-01-19_eon_3.png

Látogassuk meg a másik nagy egyetemes áramszolgáltató, az ELMÜ-ÉMÁSZ honlapját! Ott is hasonló figyelmeztetés fogad:

19-01-19_elmu-emasz.png

 

Akiktől ma áramot vehetünk

Az ország területén jelenleg három cég, illetve cégcsoport szolgáltat villamos energiát (kép):

19-01-19_aramszolgaltatok.jpgAz Észak-Magyarországon és Budapest környékén működő ELMÜ-ÉMÁSZ cégcsoport két tőzsdén jegyzett, nyílt részvénytársaságból áll, amelyek több mint háromnegyed részben három külföldi cég tulajdonában vannak, de húsz százalék alatti arányban magyar állami cégek is tulajdonolnak részvényeket mindkettőben.

Az Alföld délnyugati részén narancssárgával jelölt szolgáltatási területen egykor a francia tulajdonú EDF-DÉMÁSZ szolgáltatott, amely céget azonban 2017-ben megvásárolta a magyar állam, és ma már (a lakossági gázszolgáltatásból három évvel ezelőtt többek között a "rezsicsökkentés"-sel kiszorított E.ON helyébe lépett FŐGÁZ-zal együtt) a Nemzeti Közművek nevet viseli.

Az ország meghatározó területét áramszolgáltatás tekintetében legnagyobb az E.ON fedi le.

Cél: az összes lakossági közszolgáltatás államosítása

Ezt a stratégiát a második Orbán-kormány második félidejében hirdették meg, összhangban a "rezsicsökkentés"-nek elnevezett nemzeti szemfényvesztéssel. Az államosítási, központosítási folyamat évek óta zajlik.

A lakossági gázszolgáltatás területén már csak egyetlen állami szolgáltató létezik, a másik négy szinte egyszerre adta vissza az engedélyét 2015-ben.

A kéményseprő cégek ellehetetlenítése, és a (csökkentett színvonalú) szolgáltatás katasztrófavédelem nyakába varrása már halálos áldozattal is járt.

A helyi, térségi önkormányzati szemétszállítás tönkretételét eredményező nemzeti kukaholding nevének hallatán hallatán már csak sírni tudunk.

Most az áramszolgáltatás van soron.

Különös egybeesése a véletleneknek.

A Nemzeti Közművek nemrég szolgáltatóváltási kampányt indított. Ennek a kisebb településeken, így Zircen sem látjuk egyelőre nyomát, de városokban, nagyobb helyeken feltűnnek járműreklámok, plakátok, újsághirdetések. A kampány arra biztatja a lakossági fogyasztókat, hogy hagyják ott a jelenlegi áramszolgáltatójukat, és menjenek át a Nemzeti Közművekhez. A fő érv: "tartsa egy kézben villamosenergis és földgáz ügyeit" (szó szerint így).

Most képzeljük el azt az E.ON- vagy ELMÜ-ÉDÁSZ-ügyfelet, akit a csalóknak sikerült csőbe húzni, és megszabadítani néhány ezer forintjától, amit soha nem fog viszontlátni. Nem sok rábeszélés kell az eddigi szolgáltatójában csalódott fogyasztónak, hogy átmenjen az egész országra kiterjedő szolgáltatási jogosultsággal rendelkező Nemzeti Közművekhez, amellyel megteremtődött a lehetősége annak, "hogy a fogyasztók egy nemzeti tulajdonú társaságcsoporttól vehessenek igénybe mind a földgáz, mind a villamos energia esetében biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást."

Az államnak a villamosenergiával valószínűleg nincs olyan könnyű dolga, mint a lakossági gázszolgáltatás esetében, ahol az összes fogyasztó gyakorlatilag ingyen hullott az állami cég ölébe. Hiába a rögzített lakossági áramár, mind az E.ON, mind az ELMÜ-ÉMÁSZ viszik tovább az üzletágat így is fél évtizede. Tehát nyilván kézben tudják tartani a költségeiket, vagy ellensúlyozzák az esetleges veszteséget a cégcsoport más tagjainak (pl. a hálózatüzemeltetésnek) a nyereségéből. De azt is tudjuk, hogy van az a pénz, amitől majd megválnak a lakossági szolgáltatásuktól, és átadják négy és fél millió fogyasztójukat az állami óriáscégnek, de ez a magyar adófizetőknek igen sokba fog kerülni.

Örüljünk együtt - a rezsicsökkentés határa a csillagos ég

Kinek a szívét ne melengetné, amikor megkapja a havi gáz- vagy villanyszámlát, a kéthavi vízszámlát, a negyedévi szemétszámlát, és látja, mennyit hagyott a zsebében a rezsicsökkentés 2013. január 1. óta. A rezsiszámláknak ezt a tartalmát az akkori jogszabály szigorúan előírta, sőt még azt is, hogy milyen háttérszínnel emeljék ki a rezsicsökkentés eredményeként elért megtakarítást. Amely háttérszín véletlenül egybeesett a Fidesz-narancs retinánkba beleégett színével:

19-01-19_eon_4.png

Aztán valaki rájött, hogy ez azért túlzás, és törölték a háttérszínre vonatkozó előírást. A szemétszámlán ez a szín például zöld, a vízszámlán kék, az állami gázszámlán citromsárga, de az E.ON áramszámlája azóta is narancsban pompázik. Csak hogy el ne felejtsük, kinek legyünk hálásak.

Annak állami hivatalnak a felállításával azonban még adós a kormány, amelyik kimutatja és havonta közzé teszi, hogy a nem lakossági fogyasztóknak (pl. vállalkozásoknak) mennyivel emelkedik például az áram ára, és ez hogyan csapódik le a fogyasztói árakban. Ezekre ugyanis nem vonatkozik a rezsicsökkentés.

2018-ban felrobbant az áram ára. 2019. januártól a vállalkozások több mint ötven százalékkal fizetnek többet az áramért. A BKV kétszer annyit fizet, mint a lakosság.

"A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása 2013. január 1-je óta összesen" a vállalkozói áramár emelkedése miatt emelkedő fogyasztói árakon keresztül szépen lassan ugyanúgy olvad le nullára, és száll tovább le nulla alá, mint ahogy a bankok is velünk fizettetik meg most a 2010-es győzelmi eufóriában rájuk kivetett több százmilliárdos különadót. Amennyivel kevesebbet fizettem eddig a gázért-vízért-áramért-szemétért, annyival többet a szolgáltatásokért, élelmiszerekért, építőanyagokért. Az egyenleg csak látszólag, elsősorban az állami propaganda hatására pozitív, valójában nagyon is negatív.

Koós Gábor

Figyelem! Trükkös csalók az E.ON nevében Tovább
Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban!

Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban!

2019. január 13. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-13_simics.jpeg(Kép: innen)

Ma jelent meg a Direkt36 oknyomozó portál újságíróinak tényfeltáró írása arról, hogyan romlott meg Simicska Lajosnak, a Fidesz egykori "fékezhetetlen agyvelejű" gazdasági varázslójának, többek között az egykori adóhivatal elnöknek a viszonya Orbán Viktorral, és mindennek milyen következményei voltak. Az Orbán-Simicska konfliktust a Wikipédiában is olvashatják.

Ahogy a Zircinfo-n már korábban is írtuk, Simicska itt marad nekünk a Bakonyban. Ha csak a hatalom nem gondolja úgy, hogy kegyvesztett oligarchaként a megmaradt javaitól is meg kell válnia az éppen a "pikszisben" lévők számára. A helybéliek, a Hárskúton lakók számára végül is mindegy, ki fizeti a bérüket, lényeg, hogy legyenek helyben munkahelyek, és ne kelljen bebuszozni Veszprémbe valamelyik autóipari beszállítóhoz, három műszakba, 400 órás túlórakerettel, három évi végelszámolással.

( A Direkt36 terjedelmes írását itt olvashatják)

És további, a helyi turizmus fejlesztése iránt elkötelezett szakmai(?) befektetőkre is számíthatunk a Bakonyban. A kormányzat által elképesztő díjazásért foglalkoztatott ügyvédi irodák tulajdonosai és tagjai élénk érdeklődést mutatnak a Bakony iránt, és sorban vásárolnak föl telkeket, ingatlanokat, működő szolgáltatásokat a zirci vonzáskörzet településein.

A miniszterelnök-pártelnök által meghirdetett "nemzeti tőkésosztály" így épül ki. Amelynek mi csak legfeljebb egy kis csavarja leszünk a gépezetben, nem pedig szuverén, döntéshozó elemei.

Mert nekünk így is jó.

Soha nem gondoltuk volna, hogy három évtizeddel a rendszerváltás után mekkora aktualitása lesz ennek a dalnak. Emlékeztetnénk a zirci reformkörök összejöveteleire 1988-89-ben a szép emlékű apátsági Pinceklubban, amikor egy végóráit élő despota rendszer utáni világról elmélkedtünk, és amikor még a jelenlegi hatalom keresztény-nemzeti helyi gladiátorai még a tavaszi álmukat aludták. 

Koós Gábor

Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban! Tovább
Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak

Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak

2019. január 13. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-11_fakenews_2.jpg(Kép: innen)

Hány napra elég a pénzügyi tartalékod?

"A magyar társadalom összességében mintegy kétharmada úgy érzi, hogy nincs anyagilag felkészülve, ha kisebb váratlan kiadást kellene finanszíroznia." (index.hu)

"1,4 millióan az átlagnyugdíj összege alatt nyomorognak - Az uniós átlag alatt élnek a magyar nyugdíjasok" (civilhetes.net)

Fordítva ugyanúgy: pontosan tudod, melyik napon milyen pénzügyi kötelezettségeid vannak (sárgacsekk-befizetés, óvodai vagy menzabefizetés, szolgáltatói díjterhelés a számládon, ezer más), csak éppen nem érkezett meg a pénzügyi fedezete, mert nem kaptál fizetést a fizetésnapon, vagy, mint most, nem érkezett meg a nyugdíjad.

Milyen lenne a lelkiállapotod, ha nem kapnád meg a fizetésedet a megszokott és megígért napon? És egyetlen hivatalos hely sem lenne, amelytől hiteles felvilágosítást kaphatnál, hogy mi történt, mi az oka, hogy nem kaptad meg a pénzedet, megkapod-e egyáltalán, és ha igen, mikor? És ott állsz a pénzügyi kötelezettségeid nyomasztó terhével, a következő havi családi kiadások ütemezésével, és már előre bőven elköltötted azt, amit meg sem kaptál?

Ez történt pénteken, január 11-én, nagyjából egymillió magyar állampolgárral.

Január 11-én nem érkezett meg a bankszámlára utalt nyugdíj. Aztán talán mégis.

A nyugdíjak kifizetési időpontjait jogszabály rögzíti. Ha a nyugdíjat (és a nyugdíjszerű ellátásokat) bankszámlára utalják, annak az időpontja minden hó 12. napja (december kivétel), ha ez bankszünnapra esik, akkor az ezt a napot megelőző utolsó munkanap.

Mivel ez év januárjában tizenkettedike szombat volt, ezért az utalásnak az előző napon, pénteken, tizenegyedikén kellett megtörténnie.

A lakossági folyószámlákra utalt nyugdíjaknak a bankok nyitásakor már rendelkezésre kell állni, azaz aznap reggeltől már lehet pénzt felvenni, kártyával vásárolni.

"Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében.  A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.  A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják." (index.hu)

"Sajnos a mai Magyarországon a nyugdíjasok egy jelentős része semmit sem tud félretenni hónapról hónapra, így fontos, hogy melyik hónapban mikor érkezik az ellátás." (zsebremegy.hu)

"Eddig példátlan módon reggelre nem érkeztek meg a nyugdíjak a számlákra, az Államkincstár azonban nyugtat: még ma a számlákon lesznek a várt összegek. Piaci forrásból most úgy értesültünk: a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. A MÁK nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésünket. Lapunknak küldött tájékoztatásuk szerint a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett 16-án indulnak el, a MÁK 14-én csak beadja a postai megbízásokat." (portfolio.hu)

Nem tudni, hány helyen írták jóvá a bankok még pénteken, január 11-én a Magyar Államkincstár által utalt nyugdíjakat.

Azt személyes tapasztalatból tudjuk, hogy a Zircen fiókkal rendelkező négy bank közül kettő (K&H és Takszöv) még pénteki dátummal jóváírta az állami kifizetéseket, azonban mindkettő csak valamikor az éjfél előtti órákban, tehát több mint húsz órával (gyakorlatilag egy nappal) a jogszabályban rögzített időpont után (hiszen az utalások jogosultjai pénteken még nem rendelkezhettek a járandóságaik felett).

Zircen legalább 500, de talán ezer állampolgárt is érinthetett a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások késése.

Érthetően izzottak napközben a banki ügyfélszolgálatok telefonvonalai és a közösségi oldalak, amelyeken gyakorlatilag az elhárításon és találgatásokon kívül semmilyen biztos információt nem lehetett megtudni. 

Az állami hivatal a lehető leghumánusabb módon reagált:

"A 24.hu egy nyugdíjas olvasója, akinek éppen életmentő gyógyszereket kellene sürgősen kiváltania, felhívta a Magyar Államkincstár hozzá legközelebb eső veszprémi fiókját, hogy érdeklődjön. Amikor elmondta, mennyire nagy szüksége volna most a pénzre, az ügyintéző így reagált:

Úgy látom, azért telefonálni még van pénze." (civilhetes.net)

A lakossági visszajelzések alapján többen még szombaton délelőtt sem jutottak hozzá a pénzükhöz

Ilyen esetre még soha nem volt példa.

A Klubrádió pénteken délután megkérdezte dr. Barát Gábort, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatóját (akit a második Orbán-kormány hatalomra kerülésekor az elsők között rúgtak ki):

"...én és az apparátusom 2010 előtt több évtized alatt ilyen helyzetbe nem került, mert a nyugdíjfolyósítás az a terület, hogy a nyugdíjak utalásában, ügyviteli előkészítésében nem lehet hibázni. Ami itt történt, az több okból is tanulságos és sajnálatos. Sajnálatos azért, mert szerintem kilenc óra körül már érezni lehetett volna a MÁK vezetésének, hogy itt probléma van, és legkésőbb tíz után ki kellett volna állni valakinek, és őszintén megmondani, hogy tisztelt nyugdíjasok, egy új pénzügyi rendszerre állunk át, mert ugye ezt olvastam a honlapjukon, hogy ez volt a hiba alapja, hogy átállnak egy hosszabb távon korszerűbb, gyorsabb rendszerre, sajnos ez előfordul. Kétszer hibáztunk, először meg utoljára, bocsánatot kérünk, és rendben van. Senki nem szólalt meg, egymást brusztolta a MÁK és a kereskedelmi bank, és ami nagyon meglepő, hogy a politika is csak későn mozdult rá, pedig ugye hát van egy mindent tudó és mindent megmondó emberük, a Rétvári államtitkár úr, aki kiáll, főosztályvezetői szintű szövegeket nyom, itt pedig nagy csönd volt, és senki nem, pedig több mint egymillió embert érintett. Megdöbbentő, megmondom őszintén..." (Klubrádió, 2019. január 11., 16:28:55-től)

Nem tudjuk, van-e igazságtartalma az egyik ellenzéki párt képviselője által tett nyilatkozatnak, hogy a probléma forrása az elmúlt hetekben elbocsátott 8000 állami alkalmazott.

A kormányzat és az állami média így kezelte az ügyet.

"Hétfőn (december 3-án) megérkeznek az átutalással folyósított decemberi nyugdíjak a bankszámlákra, és a posta szintén megkezdi a kézbesítést - jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A politikus szerint a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket - írja az MTI." (napi.hu)

Nem hogy Novák Katalin nem szólalt meg pénteken, de a közszolgálatiság csúcsát képviselő állami média sem: az M1 Híradóba nem fért be egy tudósítás a nyugdíjkifizetések csúszásáról. (444.hu)

A nemzet ellenségeinek kikiáltott bankok mentették meg most a kormányt az általános felháborodástól.

Pénteken a Magyar Államkincstár "technikai okok"-ra hivatkozott. A bankközi elszámolásokat bonyolító, a Magyar Nemzeti Bank (tehát a magyar állam) tulajdonában lévő GIRO Zrt. napközben két sajtóközleményt is kiadott, hogy az ő rendszerük napközben hibamentesen működött. A bankok ugyanezt mondták az érdeklődőknek, az OTP már azt nyilatkozta, hogy csak hétfőn lesznek a számlán a nyugdíjak.

A nyugdíjak késésének legvalószínűbb oka tehát a Portfolio által közölt ok, mely szerint a Magyar Államkincstár hibázott. Ezt azonban senki nem volt hajlandó bevallani.

A bankszámla használók pontosan tudják, hogy a bankok hivatalos nyitvatartási idejükön kívül nem fogadnak és nem teljesítenek átutalásokat. Ilyenkor a bankkártyával vásárlást, pénzfelvételt zárolt összegként kezelik, de a bankszámla egyenleg csak a "nyitvatartási" időben változik.

Azzal tehát, hogy a lakossági folyószámlákat kezelő kereskedelmi bankok pénteken a késő esti órákban is hajlandóak voltak fogadni a Magyar Államkincstártól érkező nyugdíjutalásokat, és ezeket jóváírták az ügyfelek folyószámláin, hogy szombaton már legalább vásárolhattak belőle, vagy vehettek fel pénzt az automatákból, tulajdonképpen megóvták a kormányzatot egy országos felháborodáshullámtól.

Azok bankok mentették most meg a kormányzatot, amelyeket a második Orbán-kormány a hatalomra kerülése után legelőször vett célba, mint a nemzetet kiszipolyozó multikat, sújtotta őket bankadóval (amit mi, banki ügyfelek most, sok évvel később, a brutálisan megdrágult banki költségekkel fizetünk vissza, valószínűleg többszörösen).

Az erőszakos központosítás újabb látványos kudarca.

Már szinte röstelljük felsorolni, hol mindenhol voltunk eddig tanúi a 2010 óta dühöngő kormányzati központosítási mánia csődjeinek.

Az újabb és újabb állami gigaszervezetek (az emberminisztériumtól, az iskolarendszert gúzsba kötő KLIK-től, a tankönyvkiadás sokszínűségének véget vető állami monopóliumtól kezdve a Volán vállalatok "közlekedésiközpontosításán", a kukaholdingon keresztül a takarékszövetkezetek éppen most folyó második, végső egyesítéshullámáig, az önkormányzati nagyberuházások előkészület alatt lévő állami kézbe vételéig, az egészségügyi alapellátás tervezett központosításáig, felsorolni is nehéz, és talán soha nem is lesz vége), ilyen a Magyar Államkincstár is, amely benyelte a korábban önálló nyugdíjbiztosítási rendszert is, mind azt a cél szolgálják, hogy egy szűk, politikailag tökéletesen megbízható klientúra irányítása alatt a társadalmi intézményrendszert közvetlenül felügyelhesse a politika.

Nincs helye vitáknak, szakmai érveknek, egyetlen cél van: a hatalom közvetlen szolgálata. Ha pedig az intézményrendszer ennek a követelménynek kell megfeleljen, akkor a társadalom érdekei, a szakmaiság a háttérbe szorulnak. Készüljünk fel arra, hogy nem ez volt az utolsó gigabaki, és nem is ez volt a legtragikusabb, akárhány kisnyugdíjas esett is kétségbe a következő napok-hetek esetleg elmaradó nyugdíj okozta kilátástalansága miatt január 11-én, pénteken. 

Koós Gábor

Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak Tovább
Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is

Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is

2019. január 11. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

VII. Illéssy Gasztro Kupa 
Országos Ételművészeti Verseny 
Kisújszállás

Hetedszer került megrendezésre az Országos Ételművészet Verseny Kisújszálláson.
Ezen a méltán nevezetes országos szintű versenyen a diákok - összesen 240 diák - számtalan nevezési számban mérkőzhettek meg az ország legjobbjaival.

PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma már másodszor nevezett be, és szerepelteti magát, a legjobb szakácsait ezen a nívós versenyen, ezzel emelve a szakma, és az iskola hírnevét is!

A versenyen iskolánkat, Kiss Anikó és Panyi Krisztián képviselte. 
Méltán lehetünk büszkék rájuk, hiszen nem csak részvételükkel tették öregebbé iskolánk hírnevét, hanem elhozták egy aranyérmet, és egy ezüstérmet is!

Felkészítő tanáruk Nagy Roland, szakács szakoktató és gazdasági szaktanár, illetve a külső gyakorlati munkahelyek tanulófelelősei. 
A közös munka meghozta ezen kiemelkedő eredményeket!
Gratulálunk a versenyzőknek, és felkészítőiknek!

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

Forrás: PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is Tovább
KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség

2019. január 10. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgÉvek óta kísérjük figyelemmel Zirc, Zirc térsége, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás történéseit, mert a lakossági szemétszállítás azért mégis egy kiemelt közösségi szolgáltatás. Nincs halandó zirci állampolgár, aki lépésről-lépére vissza tudná idézni az elmúlt évtizedből, hogy a biztosan nem optimális, ámde megbízható, kiszámítható helyi (térségi), önkormányzati megbízással működő, mindenki által ismert, a lakossággal beszélő viszonyban lévő szolgáltató után hány áttételen jutottunk el a mai állapotba. Hogyan dől be  szemmel láthatólag ez a biztatóan indult nagytérségi (másfélszáz települést érintő) projekt, hogyan nyelt el tíz- és tízmilliárd uniós és hazai adóforintokat. Hogyan súlyosbítja a helyzetet a szemétszállítás államosítása.

A veszprémi kocsmahíradó a királyszentistváni regionális lerakó bezárásáról beszél (teljesen friss, ma hajnali pletyka a fűzfőgyártelepi buszról). A megyei hírportál ezt írta tegnapelőtt:

"Sanyarú helyzetű a Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca és Pápa társasági tulajdonában lévő ÉBH. Itt a saját tőke mínusz félmilliárd, a kötelezettségek pedig több mint kétmilliárdra rúgnak. A tartozásból közel egymilliárd az OTP faktorral szemben állt fenn, de nyilvántartottak tulajdonosi kölcsönt is. Jelentésükben többször is utalnak arra, hogy az NHKV-tól az általuk igényeltnél kevesebb forrást kaptak, írja a Népszava. Bővebben itt olvashat róla.

Az elmúlt években az ocsmány bűzben élő települések lakói írtak, tiltakoztak, érveltek, dokumentáltak, magyaráztak, fenyegetőztek. Minden hivatalos fórumot, személyt, támogatót, képviselőt, környezetvédőt, kormányhivatalt megkerestek tisztességtudó kérelmeikkel és panaszaikkal – nem hivatalosan és hivatalosan. Képviselők, környezetvédők minden követ megmozgattak, a lakosság megszámlálhatatlan mennyiségű panaszával kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”.

Tény, hogy az ÉBH súlyos veszteségeket termelt, mert a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújtott teljes körűen fedezetet” a gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre, amit a rezsicsökkentés és számlázási visszásságok súlyosbítottak, miközben a kukaholdingnak „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése” lett volna a humor kategóriájába sorolható megoldási javaslata. Az országgyűlési választások kampányfinisében előhozakodtak a tökéletes hülyítéssel is: hogy „bezárják és a hulladékkezelési folyamatokat átszervezik”. Aztán még további nyolc település szemetét hordták a telepre, és az éj leple alatt szállították valahova, egyesek szerin Vilonyára." (veszprémkukac)

Zircen ezt látjuk

Amennyire helyi lakosként látjuk, a szemétszállítás viszonylag zavartalan Zircen, és itt még nem érezzük a magasabb és távolabbi régiókban gyülekező felhőket. Reméljük, nem is fogjuk. De azért abban reménykedjünk, hogy a váratlan helyzetekre (mint pl. a királyszentistváni hulladéklerakó esetleges bezárása) létezik kidolgozott forgatókönyv az önkormányzatoknál. De ez nem igaz, mert egy ekkora régió hulladékelhelyezése nem az egyes önkormányzatok ügye. Tehát reménykedjünk, hogy létezik térségi stratégia.

Fontos megjegyezni, hogy a városban tapasztalható egyes szemét-anomáliák nem a hulladékszállítási rendszer rovására írandók: ezek helyi ügyek, amelyeket helyben (önkormányzati szinten) kell kezelni.

Koós Gábor

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség Tovább
Kinek a hava... *Frissítés!

Kinek a hava... *Frissítés!

2019. január 08. Szerkesztő: Atyavilág

*Frissítés 2018. január 11-én:

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az eredeti bejegyzés tárgyául szolgáló városközponti járdaszakaszt az elmúlt napok nulla fok körüli nappali hőmérséklete és a néha előbukkanó gyenge napsütés kissé felolvasztotta, és a mai napon már így néz ki:

19-01-11_kinek_a_hava_2.jpg

19-01-11_kinek_a_hava_3.jpg

Vagyis az eddigi jégbordás járdafelületet latyakos járdafelület váltotta fel. A járdaszakasz két végén, tehát a monostori zebra és a városháza oldaláról becsatlakozó járdák viszonylag rendesen le vannak takarítva, és járdához méltó módon járhatók:

19-01-11_kinek_a_hava_1.jpg

19-01-11_kinek_a_hava_4.jpg

Tehát semmi nem történt három nap óta, hogy ezt a száz métert valaki - a városi rendeletben foglalt követelményeknek megfelelően - letakarítsa.

A járda túloldalán az arborétum területe, aminek az apátság a tulajdonosa.

Miért csodálkozunk, ha a városközponttól távolabbi (és nem is olyan távoli) utcákon biztonságosabb az úttesten gyalogolni, mint az ingatlantulajdonos által le nem takarított, le nem szórt, eljegesedett járdákon? 

Eredeti bejegyzés 2018. január 8-án: (Kinek a hava...)

... a Széchenyi utca arborétum oldali járdája?

19-01-08_kinek_a_hava_4.jpg

A városháza melletti szakasz, beleértve a városháza felső parkolójának bejáratát is, szépen el van takarítva.

19-01-08_kinek_a_hava_1.jpg

A Rákóczi tér felől a monostori zebráig tartó szakasz szépen el van takarítva.

19-01-08_kinek_a_hava_3.jpg

19-01-08_kinek_a_hava_2.jpg

A kettő között, mintha senki földje lenne, 100 m takarítatlan, gyakorlatilag a gyalogosok által kitaposott ösvény. A város egyik legforgalmasabb járdája.

A tél első felének tapasztalata a szerző véleménye szerint pozitív: mind az utcák hóeltakarítása és szórása, mind a közterületi hóeltakarítás és síkosságmentesítés jól működik, minden elismerés a járdákat, egyéb közterületeket rendben tartó Városüzemeltetés Kft-nek, illetve az utcai hóeltakarítást végző vállalkozónak (a testületi ülések jegyzőkönyveinek hiányában nem tudjuk hivatalosan, kik ők, de azért mindenki tudja).

A kérdés csak az, hogy nem tűnik fel napokig (heteknek tűnik) senkinek, hogy ezen a száz méteren, a város egyik legforgalmasabb járdaszakaszán ott bukdácsol a gyalogos a letaposott, takarítatlan járdán (napok óta látjuk), az önkormányzat orra előtt, amikor mind az előtte, mind a mögötte lévő szakasz, sőt, az utca túloldala is szépen (járhatóan) el van a hótól takarítva?

"16. § (1) Az ingatlanhasználónak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a)1 az ingatlan előtti ... járdának, ... tisztántartása, ... burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése, ..."

ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK az 5/2016.(II.29.), a 14/2016.(V.30.), 26/2016.(XII.19.) és az 1/2018.(I.26.) önkormányzati rendeletekkel módosított 19/2014.(IX.22.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról egységes szerkezetben"

Hány figyelmeztetést kapott az ingatlantulajdonos? Milyen szankciókat alkalmazott vele szemben az önkormányzat, mert nem tett eleget a felszólításoknak?

Autóból mindez persze nem látszik, a 82-est (így a Széchenyi utcát is) a Magyar Közút kifejezetten jól takarítja.

Koós Gábor

Kinek a hava... *Frissítés! Tovább
Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

2019. január 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-31_1984-big-brother_sm.jpg"Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény ... George Orwelltől. Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. ... 

Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget,..." (Wikipédia)

 

Előzmények:

(2018. december 9.): Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása 

(2018. október 31.): Big Brother 1 - A Miniszterelnöki Kabinetiroda figyeltethet téged is!

19-01-07_big_brother_2_1.jpg(A kép illusztráció)

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a legutóbbi bejegyzésünk fő témájáról, a térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolásáról. (24.hu)

"Gigantikus mennyiségű költségvetési pénzt emészt majd fel a Belügyminisztérium központi figyelőrendszere, mire elkészül. Pintér Sándor belügyminiszternek azonban nem kell sajnálnia a pénzt az infrastruktúraépítésre, Orbán Viktor kormányfő támogatásával olyan hardverek és szoftverek beszerzését tűzte ki célul, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a hatóságok másodpercek alatt kiderítsék egy-egy keresett személyről vagy járműről, hogy éppen benne van-e az országos rendszer bármelyik kamerájának látóterében, vagy hogy egy korábbi időszakban ki merre járt. ...

... a belügyi zsargonban Szitakötő fedőnevet viselő projektben csak a megfelelő minőségű kamerák beszerzési költsége megközelítheti a 40 milliárd forintot.

És akkor még nem beszéltünk a Magyarországon eddig soha nem látott kapacitású adattároló rendszerről, valamint a speciális, a világpiacon is csak néhány gyártó kínálatában szereplő, ezért méregdrága szoftverekről. ...

Egyes hírek szerint az is szerepel a tervekben, hogy a parkolóautomaták következő generációját is bevonják a hálózatba, és olyan nagylátószögű kamerákkal látják el, amelyek nem az autóforgalmat, hanem a járdát és az ott zajló gyalogosforgalmat figyelnék. ..."

Zirc húsz új mindentlátó szemet kap

a meglévő térfelügyeleti rendszerbe kapcsolt kb. 17 kamera mellé, amelyekről még ma sem tudják az állampolgárok, hol gyűjtik a kamerák felvételeit, ki láthatja azokat, milyen szabályok szerint működnek, és például hogy - a visszatartó erején kívül - történt-e már intézkedés a felvételek alapján bárki szabályszegővel szemben.

"A megyei jogú városok mindegyikébe ötven új kamerát helyeznének ki, az 5000 lakosnál népesebb településeken húszat, a kisebbeken pedig tízet. ...

A rendszer felállása után a rendőrség és a titkosszolgálatok a hozzávetőleg 35 ezer helyen éjjel-nappal rögzített hatalmas mennyiségű adatból kérhetne le információkat bárkiről. ..."

Nem is az a baj

Hanem ez:

"Az adatvédelmi biztos legfőbb kritikája éppen erre a rendkívül tágra hagyott lehetőségre vonatkozott. Péterfalvi szerint a törvénytervezet szövegéből ugyanis szinte teljes mértékben hiányoznak az adatvédelmi garanciák, és nem tudni ki lesz a felelős, ha a képfelvételekből kinyert személyes információkat valaki nem rendeltetésszerűen használja fel."

Sőt, még van ennél is nagyobb:

Az, hogy a jelenlegi hatalmat a saját maga által, saját érdekei szerint alkotott törvények sem korlátozzák, és gondolkodás nélkül képes nyíltan átlépni ezeken, ha az újabb érdekei megkívánják. Ugyanis semmiféle érdemi alkotmányos kontroll nem létezik már a működése felett.

Koós Gábor

Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat Tovább
10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek

10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek

2019. január 06. Szerkesztő: Atyavilág

Tudod már, hol szórod el a 2019-re ismét hatalmasan megemelt minimálbéredet, a munkaerőhiány által kikényszerített - sok munkáltatónál még döntés előtt álló - megemelt fizetésedet, az átlagosan 42 ezerrel több nyugdíjadat? Esetleg te is hozzájárultál már, hogy a lakossági hitelek - köztük a személyi kölcsönök - tavaly történelmi rekordot döntöttek?

A lakossági fogyasztás rakétapályán tör újabb csúcsok felé. Úgy költekezünk és adósodunk el, mintha nem lenne holnap. A háttérben pedig már olyan dolgok történnek, amelyek legalább is komolyan el kellene hogy gondolkoztassanak mindenkit: "...az elmúlt évek dinamikus minimálbér-emelésének fenntartására a jövőben már nem lesz lehetőség, mert elfogy a szusz a gazdaságból..." - és ez nem gazdasági elemzői feltételezés, hanem a kormány egyik lehetséges alternatívája volt az idei évre vonatkozó döntés előtt, ugyanis "...a kormányoldal nem tartotta lehetetlen megoldásnak, hogy ne emelkedjen a minimálbér 2018-as összege 2019-ben..." (mfor.hu)

A 2003-2008 közötti hasonló fogyasztási tendenciáknak a 2008-2009-es gazdasági világválság vetett véget - magával rántva többek között a magyar gazdaságot is -, ennek csak egyik tragikus következménye az, hogy a hazai felelőtlen devizahitel-felvételek ezermilliárdos költségét az egész társadalom fizette meg - azok is, akik a devizahitel közelébe se kerültek - : azokét is, akik nagyon jól jártak a devizahitelekkel és a devizahitel-konszolidációval, azokét is, akik emiatt elvesztették a házukat, lakásukat, és az utcára kerültek.

Jobb lenne tehát gondolni a jövőre, és minél többet félretenni. Nem csak a nyugdíjrendszer még nagyon homályos, de egyre sötétedő kilátásai miatt, hanem egyszerűen a következő néhány évre gondolva. Legyen tanulság, ami egy évtizeddel ezelőtt történt.

A mellékelt videó egy kis segítséget nyújt ahhoz, hogy az ujjaink közül lassan, de naponta folyamatosan kicsorgó aprópénzfolyamot - amelyből az év végére tekintélyes összeg kerekedhetne ki, csak ennek soha nem számolunk utána - egy kis figyelemmel hogyan fékezhetjük. 

"Már az öreg Wilhelm Werhahn is, aki 1964-ben szenderült örök álomra, addig pedig a jámbor és hatalmas Wehrhahn-klán szeniorjaként kormányozta Neussból, az immár nem is annyira feudális jellegű Königsstrasséról az óriási családi impériumot, aki tehát kétségkívül a Német Szövetségi Köztársaság leggazdagabb és legbefolyásosabb polgárai közé tartozott mint barnaszénmezők és standard mosószerek, elektromos művek és vasutak, supermarketok és édességboltok, magaskohók, csokoládégyárak, kőfejtők, hengerművek és számos egyéb vállalkozás, például a Wicküler-sör és a Bolle-tej ura - ez a férfiú, aki valóban illetékes volt a vagyon felhalmozásának és megőrzésének kérdéseiben, gyakran fejezte ki magát a következőképpen:

"Nem abbaó van, hogy elvesszük, hanem hogy jaól megszoriccsuk!"

Irodalmi nyelven, amelytől Wilhelm Werhahn mindig is tartózkodott, ez annyit jelent: nem abból van, mármint a pénzünk, hogy kiadjuk, hanem hogy nem adjuk ki..."

Bert Engelmann: A Rajna urai - Barátaim, a pénzmágnások. 10. oldal.
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1976.

Kapható: pl. Moly

 Koós Gábor

10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek Tovább
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton.

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton.

2019. január 05. Szerkesztő: Atyavilág

"A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze frontálisan két személygépkocsi 2019. január 5-én 15 óra 28 perckor a 82-es számú főút 11+700. kilométerszelvényében, Eplény és Gyulafirátót között. Az elsődleges információk alapján a balesetben egy személy súlyosan megsérült." (police.hu)

19-01-05_baleset_82-es.png

 

2019. 01. 05., szo - 17:15  Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

"Három személy sérült meg a balesetben Eplény és Gyulafirátót között.

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan ütközött össze két személygépkocsi a 82-es számú főútvonal 11+700. kilométerszelvényében, Eplény és Gyulafirátót között 2019. január 5-én 15 óra 28 perckor. A baleset következtében egy személy súlyos, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A helyszínelés és a műszaki mentés véget ért, a főúton a forgalom ismét zavartalanul halad." (police.hu)

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton. Tovább
Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés!

Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés!

2018. december 31. Szerkesztő: Atyavilág

Frissítés: Azt ugyan nem tudjuk, hogy elsejére virradóra történt-e csoda, viszont január másodikán kora délután már csak néhány, az erős szél kergette, össze nem nyomott pillepalack hevert szanaszét. Tehát elsején vagy másodikán  szorgos kezek tényleg összeszedték. Köszönet érte mindenkinek, aki tett az ügyben, mégis elviselhetőbben néz így ki.

Már "csak" meg kellene előzni azt az állapotot, hogy a konténerek állandóan púpozottan tele legyenek, és körülöttük a földön is zsákok garmadája heverjen (pl. gyakrabb ürítéssel, vagy az illegális lerakások megszüntetésével), és hogy a szemetet széthordhassa a szél (pl. a konténerek drótfonattal körbekerítésével). Így tényleg jobb lesz az új esztendő.

Eredeti bejegyzés: 

Természetesen semmilyen babonában nem hiszünk, de azért mégis...

Az óév utolsó napjának délelőttjén így néz ki a Penny parkoló szelektív hulladékgyűjtő sziget néven közismert városközponti illegális szemétlerakóhely környéke:

18-12-31_penny_parkolo.jpg

18-12-31_penny_parkolo_3.jpg

18-12-31_penny_parkolo_2.jpg

A köztudatban ugyan Penny parkolóként él, de ahogy nemrég írtuk, a városnak van itt egy belterületi útja, amelyik az Ady Endre utcából ágazik el, és amely éppen ebben a hónapban kapta a keresztségben a Piac tér nevet. Amit tehát a képeken látunk, annak egy része a Piac tér nevű közterület (belterületi önkormányzati út), egy része nem, de ezt a helyszínen nem látjuk, mert semmi nem mutatja, meddig tart a városi, és hol kezdődik a magánterület. A hulladékgyűjtő szelektív sziget viszont a város fennhatósága alá tartozik.

Persze ma éjfélig még történhetnek csodák, és nulla órakor, amikor a szegény kutyák remegve menekülnek az illegális petárdák durrogásaitól, már szépen rendezett lesz a frissen avatott városi utcánk és környéke. Akkor igaza lesz a babonának, és talán olyan lesz ez a hely egész évben, amilyen január elsején. De ha mégsem, akkor legalább tartsuk magunkat a másik újévi babonához:

"Ne vigyük ki a szemetet

Ha az év első napján visszük ki a szemetet, akkor azzal együtt kidobjuk a szerencsénket."

Sziszüphosz versus Gordiusz

Bátran állítható, hogy ma már a városkörnyéki illegális szemétlerakóhelyek között sem található sok olyan, amelyik felvehetné a versenyt a Penny parkoló hivatalosan kijelölt szelektív szigetével. Ezek az állapotok itt évek óta fennállnak - sok fényképfelvétel igazolja, egyébként meg mindenki tudja, mert nap mint nap tapasztalja -, és a hivatalos szervek tehetetlenségét jól szemlélteti az a valahol elhangzott kijelentés, hogy a kamerafelvételek (ma nincs ott kamera) alapján sem tudták beazonosítani a szabálytalan hulladékelhelyezőket.

A város más szelektív szigetein is vannak néha elképesztő állapotok (Munkácsy, Semmelweis, Kodály, de pl. a Fáy utcában elég jól sikerült kezelni, ott most rend van), a Penny parkolói helyzet viszont mindenen messze túltesz.

Kinek lenne a dolga? A konténerürítő kukásautók munkásai biztosan nem fognak nekiállni összetakarítani a túlcsordult, szélszétfútta-kutyaszétrángatta utcai szemetet. Tehát akkor marad a jószándékú ingatlantulajdonos, aki röstelli, hogy a háza előtti szelektív sziget környéke így néz ki. De a Pennynél nincs ilyen tulajdonos (illetve lenne, de ő nem tulajdonos, csak önkormányzati lakásbérlő), tehát az egész marad a városra.

Ki látja el a város utcáinak takarítását az önkormányzat megbízásából és az adófizető polgárok pénzéből? Hát a Városüzemeltetés Kft. (a "káháté", a "zivu", kinek hogy tetszik). Hogy a város és a Kft közötti közszolgáltatási szerződés konkrétan kitér-e arra, hogy a Kft köteles rendszeresen összetakarítani a szelektív szigetek környékét, nem tudjuk, azt azonban igen, hogy a cég honlapján ez áll: "...Társaságunk végzi a Zirc Város Önkormányzata tulajdonát képező közterületek kézi és gépi tisztítási és pormentesítési munkáit"

Vagyis van válasz arra, hogy a Penny parkoló szelektív szigete környéki állapotokkal évek óta reménytelen küzdelmet vívó illetékesek egy huszárvágással felszámoltassák a helyzetet.

Minden segítség jól jön

A város kitakarítására, a városkörnyéki illegális szemétlerakók felszámolására több mint harminc éve  szerveződnek akciók. A nyolcvanas évektől a Föld Napja alkalmából, a kétezres évek végétől a Zirciek Tavasza program keretében, 2010 után a beállamosított céges kezdeményezések és az új állami megmozdulások részeként, de a még nyomokban megmaradt valódi civil szervezetek is komoly hozzájárulásokat teljesítenek.

18-12-08_zivu_ford.jpgItt felhívnánk a felelős önkormányzati és céges vezetők figyelmét, hogy lennének önkéntesek a szemét összeszedésére, ha a felelősök meg tudnák akadályozni az újratermelődést (ha az újratermelődés elkerüléséhez útmutatásra lenne szükségük, javasoljuk, használják a rendelkezésükre álló eszközöket). Volt olyan akció, amelynek során egy önkéntes segítő a saját terepjárós pick-up-jával, saját költségén hordta össze egy helyre az önkéntesek által bezsákolt illegális hulladékot (ahonnan aztán a káháté szállította el). Ilyen célra a Penny hulladéksziget esetében is teljesen alkalmas lenne a káháté frissen vásárolt, egyébként az önkormányzat tulajdonában lévő gépjárművek legdrágábbika, egy Ford Ranger XLT 4x4, amelyik méltatlanul háttérbe szorítva tölti napjait, várva arra, hogy valamikor majd közérdeket is szolgáljon, ha már egyszer a város pénzéből vették.

Koós Gábor

Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés! Tovább