ZIRCINFO

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-01_veszprem_ekf_1.pngItt írtunk két hete arról, hogyan készül fel Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Ma pedig azt a hírt olvashatjuk, hogy "Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete." (444.hu)

Hajrá! A zirci városimázs és turisztikai marketing gazdáinak egy soha vissza nem térő alkalom, valami nagyot alkotni! 

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Tovább
Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok

Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-14_jon_a_ho.png

Az Időkép radarképén folyamatosan figyelemmel kíséreti az időjárási frontokat. Most délnyugat felől érkezik a hó, meglátjuk, mennyi esik reggelre.

Az Időkép naponta többször frissített zirci időjárás-előrejelzéseit itt érheti el: https://www.idokep.hu/elorejelzes/Zirc

Ezen kívül a Zircinfo főoldalán, a jobb oldali sávban folyamatosan frissül az Időkép zirci automata mérőállomásának hőmérséklet, szélsebesség és -irány, csapadék, páratartalom és légnyomás adata.

Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok Tovább
Kirúgták a kukaholding vezetőit

Kirúgták a kukaholding vezetőit

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgDecember elején írtunk Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (a "kukaholding"-nál) uralkodó felháborító számlázási gyakorlatról, aminek a levét mindannyian isszuk.

Úgy látszik, mostanra elfogyott az ezt az abnormális "közszolgáltató" monstrumot kitaláló és évekig életben tartó politika türelme is, és a sorozatos botrányok és az eddig ismerteket többszörösen meghaladó veszteségek láttán menesztették a cég kulcsvezetőit.

Sajnos azonban arra kell számítanunk, hogy ez is csak egy újabb látszatintézkedés, mint amikor a rozsdás karosszériát újralakkozzuk, hogy könnyebben eladható legyen az autó. A politikai döntéshozók nem látják be, hogy míg a hulladékszállítási közszolgáltatás, amikor még az a települések, településszövetségek kezében volt, nyereségesen működött, addig a nemzeti központosítással totál csőd lett. Csak toljuk bele az közpénzek milliárdjait, és a helyzet egyre romlik.

Itt néhány szemelvény a 24.hu tegnapi összefoglalójából.

"Manapság teljességgel szokatlan, hogy egy állami cég viselt dolgait a kormánymédia siessen a nyilvánosság elé tárni, különösen miután a kormányzat már nyilvánvalóvá tette, hogy hiába halmoz botrányt botrányra az NHKV, meg fogják védeni a központosított rendszer kulcselemének számító céget. ...

A kukaholding mérlegében ugyanis egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a mérleg leadása után szinte a teljes eddigi menedzsementet kirúgták az NHKV-tól – értesült a 24.hu. ...

A Világgazdaság" (egykor egy mértékadó független gazdasági napilap, 2014-től a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks tulajdona, november vége óta az új kormánypárti médiabirodalom része - a szerkesztő megjegyzése)  "nem csupán a vezetőség nagy részének lecserélését felejtette el megemlíteni, hanem azt is, hogy a korábban használt hibás adatok hibái miatt újra kellett számolni a 2016-os jelentésben közzétett veszteséget.

Az új végeredmény 1,7 helyett 5,4 milliárd lett, vagyis a működése első két évében saját kimutatása szerint is több mint 9 milliárdos veszteséggel működött. ...

A lap a beszámoló alapján pozitív fejleményként említi, hogy az NHKV a 2016-os 61,7 milliárdos bevételét 2017-ben 82,5 milliárdra emelte. A növekedés mögött azonban egyáltalán nem a menedzsment jobb teljesítményének köszönhető, hanem szimplán annak, hogy tavaly Budapestet is hozzácsatolták a központosított rendszerhez, így elvileg a kukaholdingnak kellett volna beszedni a fővárosi szemétdíjakat is. De nem tette.

A 82,5 milliárdos bevétel ugyanis csak elvileg létezett, hiszen a kukaholding tavaly összesen 43,5 milliárd forintnyi számlát egyáltalán nem tudott behajtani." (azaz mintha a kicsit több mint négymillió magyar háztartás mindegyike 2017-ben 11 ezer forint szemétdíjjal tartozott volna! - a szerkesztő megjegyzése) " ... A hatalmas összegű követelés azt jelenti, hogy valójában a pénzügyi elszámolás lezárásakor a teljes forgalom felét érintően fogalma sem lehetett a cégvezetésnek, hogy sikerül-e behajtani. ...

A kormányoldali lap mérlegelemzéséből kimaradt az is, hogy az NHKV Zrt.-nek úgy sikerült 3,6 milliárdos mínuszt produkálnia, hogy közben felélte az 5 milliárd forintos alaptőkéjét, valamint egy 10 milliárdos tulajdonosi kölcsönt és egy 20 milliárdos MKB-hitelt. Az idén pedig egy kormányhatározattal további 26,5 milliárd forintot is bele kellett pumpálni a cégbe, hogy megőrizzék a működőképességét."

A kirúgott felsővezetők miatt ne fájjon a fejünk, aki egyszer bizonyította hűségét, annak nem engedi el a kezét a rendszer. Mint a fecskék a villanydróton, ha felzavarják őket, tesznek egy kört, majd visszaülnek, van, amelyik a magasabb vezetékre, és más sorrendben, de le nem esik egy sem. A kukaholding pedig nyeli az újabb tízmilliárdokat, a jelek szerint nem csak "amit korrupciónak neveznek" "gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája" (mint Lánczi András, a rendszer egyik ideológusa, többek között a Corvinus jelenlegi rektora, volt szíves pont három éve közölni), hanem az esztelen pazarlás is. Ami aztán kicsiben lecsorog a társadalom alsóbb szintjeire, ahol ugyancsak következmények nélkül lehet elpacsizni a közpénzmilliókat: másfél hónapja írtunk a Városüzemeltetés Kft. nehezen indokolható presztizsjármű-beszerzéséről, amely ráadásul változatlanul egy zirci családi ház előkertjében, a szabad ég alatt tölti a szabadidejét, amikor a cég telephelyén több garázs is ott áll, állítólag hőszigetelve is.

Koós Gábor

Kirúgták a kukaholding vezetőit Tovább
"Közös kötelék magyarságuk."

"Közös kötelék magyarságuk."

2018. december 13. Szerkesztő: Atyavilág

"Fekete Istvánnak annyi köze van Zirchez, mint Széchenyinek, Petőfinek, Vörösmartynak, Adynak, Liszt Ferencnek, Kodály Zoltánnak. Közös kötelék magyarságuk."

Ez volt az emlékműállítást kezdeményező Zirci Országzászló Alapítvány beadványában a lényegi érvelés Fekete István emlékművének a Rákóczi téren történő felállítása mellett.

18-12-09_feketi_zirc.jpg

A Rákóczi téren múlt pénteken átadott Fekete István emlékmű, 

18-05-31_zoa_fekete-szobor_budakeszi.png
és a zirci emlékmű mintájául szolgáló emlékoszlop a Budakeszi Vadasparkban.

Fekete Istvánt nagyon szeretjük. A regényein nőttünk fel, állatfőhőseit könyv nélkül ismerjük. Kis-balatoni kutatómunkájának helyszíneit másfél hónapja látogattuk meg, az eldugott baranyai Felső- és Alsókövesdet, segédtiszti működésének helyszínét a Dél-Dunántúli Kék Túra is érinti.

18-12-09_feketi_zirc_2.jpg

"Ezen a helyen állt az az "L"-alakú épület, amelynek első lakásában lakott Fekete István 1926-1929-ig. Itt írta kedves leveleit naponta - esetenként többet is -  Piller Edithke "doktorkisasszonynak", majd menyasszonyának. A leveleket a tejeskocsi hozta-vitte Alsókövesdről Bakócára és vissza." - olvastuk ottjártunkkor ezelőtt hét évvel.

A "közös kötelék"

Ha már választani lehet, akkor inkább Fekete István, mint mondjuk a jelenlegi politikai kurzus által rehabilitált Horthy Miklós vagy Tisza István, bár elnézve a történéseket, nincs kizárva, hogy a zirci képviselő-testület ilyen kérelemmel is szembesülni fog előbb-utóbb.

Elég csak a Március 15. téren öt éve felállított aradi vértanúk emlékművére gondolni, amelyet ugyancsak a Zirci Országzászló Alapítvány kezdeményezett és épített, ahol nem volt annyira szempont a magyarság, mint közös kötelék, bár mindannyian magyar ügyért harcoltak, és nem tizenhárman, hanem tizenhatan voltak, és korántsem csak magyarok ("közös kötelék"), hanem németek, délszlávok, örmények, akik közül többen nem is tudtak magyarul. Szóval csak kicsit megfontoltabban ezzel a nemzetiségi-magyarsági demagógiával.

18-12-09_feketi_zirc_3.jpg

Az pontosan nem követhető vissza, hogy Zirc város közönsége mennyiben támogatta az emlékmű felállítását, lásd az oszlop hátoldalát. A Zircinfo-n indított szavazás egy hét után 53% "igen"-t mutatott, azonban a szavazási modul eltűnt az eredeti blogból (magyarázat eddig nincs rá, hogyan és miért), tehát nem tudni, hogy a jelenleg 849 megtekintés után mi lenne a szavazás állása, mit mondana róla Zirc város közössége.

De nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy ilyen érveléssel - "közös kötelék magyarságuk" - nagyjából néhány százezer, egyébként arra érdemes, jelentős tudományos, művészeti, közéleti múlttal, tisztességben, becsületben leélt élettel rendelkező, ám Zirchez semmilyen módon nem kötődő honfitársunknak állíthatnánk emlékművet városunkban, megtámogatva egy kis állami pályázati pénzzel, egy kis önkormányzati pénzzel, egy kis lakossági adakozással, és a nevünk, mint ötletadó, emlékműállító, örök időkig kőbe vésve díszeleghet az idelátogatók épülésére és okulására. "Lehet ötletelni, meg javasolni, de akkor meg is kell valósítani." - ahogy a javaslattevő szervezet egyik képviselője a testületi ülés vitájában nagyon helyesen kifejtette.

Hogyan veszítsünk el könnyen, gyorsan egy aktív közéleti szereplőt

A Rákóczi térre javasolt Fekete István emlékműről szóló támogató döntés tehát a 2018. április 26-án megtartott képviselő-testületi ülésen született. Egy nappal később, április 27-én az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, Varga Zita az alábbi levelet kapta:

18-12-09_feketi_zirc_4.jpg

Minden okunk megvan feltételezni, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtárának köztiszteletben álló vezetője az előző napi testületi ülés Fekete István-témát tárgyaló napirendi pontjának vitája, leginkább a vita végén hozott második döntés - a testület fideszes többsége által elutasított polgármesteri javaslat  - miatt állt fel a bizottságból - de ezt megírtuk az egy hónappal későbbi bejegyzésünkben a Zircinfo-n is.

A jegyzőkönyv szerint:

18-12-09_feketi_zirc_5_1.jpg

Németh Gábor olyan szoborállítási koncepció mellett érvelt, mely szerint " legyenek kijelölve azok a területek hová lehet szobrot állítani, illetve legyen átgondolva, mit állítsanak hova." (jegyzőkönyv, 11. oldal, 12. napirendi pont; a napirend teljes vitája a StúdióKB felvételén nézhető meg). De mert a képviselők nem fogadták el a javaslatot, így hát mindegy is volt, mi lett volna a szoborállítási koncepció tartalma.

Most jön a csavar a történetben

Az ember azt gondolná, hogy a független képviselők és bizottsági tagok által szorgalmazott "szoborállítási koncepció" ügye ezzel le is került a napirendről.

Ám csodálkozva láttuk, hogy a testület 2018. szeptember 20-i rendes ülésének napirendjében 5. pontként megjelent a következő: "Tárgy: Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés meghozatala" Ami pont arról szól, amit a Fekete István emlékmű áprilisi vitájában a kezdeményező képviselők akartak, vagyis ez lenne az a bizonyos "szoborállítási koncepció".

Az előterjesztés indoklása így kezdődik: "Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület a 2018. II. félévi munkatervében felvette napirendi javaslatként a „Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés” című napirendet."

Nos, a II. félévi munkaterv, amelyet a testület a 2018. június 28-i ülésén 4. napirendi pontként tárgyalt és fogadott el, az előterjesztésben nem tartalmaz ilyen napirendi pontot. Az ülés jegyzőkönyvében három újabb napirendet javasoltak a bizottságok felvenni a II. félévi munkatervbe, ezek között azonban ezen vagy más címen sem található a témával kapcsolatos napirendi javaslat. 

Hogy ennek a napirendnek mi lett a sorsa, nem tudjuk. Ugyanis a város honlapján a testületi ülés jegyzőkönyve nem található meg.

Viszont a következő havi, 2018. október 18-án tartott testületi ülés 4. napirendjeként ismét felbukkan a téma: "Tárgy: Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés meghozatala". Hogy mit határoztak a képviselők, itt sem tudjuk, mert ennek az ülésnek sincs még  jegyzőkönyve.

Aztán eljött a november, amikor is a havi rendes ülésen harmadszor is napirendre került (2018. november 15., 4. napirendi pont): "Tárgy: Zirc város köztéri művészeti alkotások és emléktáblák elhelyezésének rendjéről szóló rendelet megalkotása" . Testületi jegyzőkönyv itt sincs, de az ülés teljes felvétele megtekinthető a Zircinfo-n, a napirend tárgyalása 1:00:40-nél kezdődik, és 1:01:59-nél ér véget (sem kérdés, sem hozzászólás nem volt, az előző alkalmakkor ez már megtörtént remélhetőleg. Vagy nem. A rendeletet a testület minden jelenlévő tagja elfogadta, azok a fideszes képviselők is, akik az erre vonatkozó javaslat április elhangzásakor nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak.)

A rendelettervezet az októberi ülésre jelentősen átalakult, de a novemberi változat már csak néhány módosítást tartalmaz az októberihez képest. Az indoklásból kiderül, hogy az újbóli tárgyalásra azért került sor, mert az októberi változatot benyújtották a Kormányhivatalnak, amely nem emelt kifogást.

Most már csak az a kérdés, hogy mi változott meg (vagy éppen mi nem) a független képviselők és bizottsági tagok áprilisi javaslatát ellenző képviselők fejében és lelkében, amikor az ugyanolyan témájú javaslatot a háromszori tárgyaláson már támogatták? Miért volt szükség arra a megalázó, az ő személyes hitelüket is megkérdőjelező színjátékra?

Koós Gábor

Utóiratként egy kis nemszeretem-statisztika

A város honlapjáról a mai állapot szerint (az esetleges tévedésekért előre elnézést kérünk).

A képviselő testület eddig ebben az évben 22 ülést tartott. Ezek közül 8 ülésről nincs a honlapon elérhető jegyzőkönyv (a kilencedik ülés ma van, erről nem is lehet még). A májusi rendes ülés a legkorábbi, azt követően az augusztus 16-i ülés óta egyről sem.

18-12-13_ktules_statisztika_1.png

Kilenc ülésnek (jellemzően rendkívüli ülésekről van szó) nincs a honlapon elérhető előterjesztése. Tehát nem lehet tudni, miről vitáztak a képviselők. Ez a szám nem tartalmazza azokat az üléseket, amelyek egy vagy több napirendi pontjához a képviselők csak az ülésen kapják kézhez az előterjesztést, emiatt tehát ezek sem kerülnek fel utólag a honlapra. 

18-12-13_ktules_statisztika_2.png

A honlap Testületi anyagok menüpontjában a feltöltött dokumentumok zűrzavaros elnevezési gyakorlata, az ugyanahhoz az eseményhez tartozó dokumentumok közötti kapcsolat hiánya, a hiányos dokumentáció még azoknak a kedvét is elveszi a testület munkájának követésétől, akiknek lenne ideje ezeket tanulmányozni, ezekből felkészülni, és észrevételeket tenni. Többször tettünk észrevételeket és javaslatokat a városi honlap kezelőinek, nem látszik az eredménye.

Miért és kinek jó ez?

"Közös kötelék magyarságuk." Tovább
Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

2018. december 13. Szerkesztő: zircblog

December 14-én és december 15-én szeretettel hívunk és várunk mindenkit a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba. Ahogyan azt korábban is megszokhatták karácsony felé közeledve ajándékkészítő alkalmakat hirdetünk, amelyen mindenki saját kezűleg készíthet meglepetést szeretteinknek az ünnepre népi iparművészek, kézműves oktatók vezetése mellett. 

Időpontok: december 14-én, pénteken 15-től 17 óráig és december 15-én, szombaton 10-től 17 óráig. 

Oktatók és elkészíthető ajándékok:

 

Czeglédiné Budai Katalin - festett asztali mécsestartó, kopogtató és üdvözlőtábla
 
Marton Károly és Marton-Bőczy Boglárka - nemez apróságok, ékszerek 
Pappné Rácz Ildikó - csuhé betlehem
Szőnyegi Zsófia - szitanyomás vászonzsákra
Szurgyi Zsuzsanna - szalma- és csuhédíszek
Wolfné Litter Beáta - ablakdísz, dióhéjbaba
A programon való részvétel ingyenes.   
karacsony_2018.jpg
Beküldték:
A Reguly Antal Múzeum munkatársai
Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban Tovább
Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés*

Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés*

2018. december 13. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-13_v-busz.png(Kép: V-Busz Facebook)

Ahogy a szóbeszédből már korábban tudni lehetett, a veszprémi helyi buszközlekedést a város az eddigi állami Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központtól (ÉNYKK, az összevont Volánok egyik utódcége) a saját kezébe veszi. Erre a célra alapította az önkormányzat a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft-t.

Az ÉNYKK veszprémi járatain tegnap kifüggesztettek egy értesítést az utastérben, hogy a váltás január 1-től következik be. Ezt az értesítést ma reggel még sem Veszprém város, sem az ÉNYKK honlapjain nem találtuk, és sajnos tegnap nem sikerült fényképet készíteni a buszban róla, de a felületes átolvasás után az maradt meg a hosszú szövegből, hogy egyelőre a menetrendben nincs változás, viszont a bérleteseknek lehet fontos, hogy az eddigi ÉNYKK-s bérletek valószínűleg nem lesznek érvényesek a veszprémi helyi járatokon. De ez nem hivatalos tájékoztatás, mert nem ismerjük a pontos szöveget.

Javasoljuk ezért, hogy akiket érint, tájékozódjanak az ÉNYKK utasforgalmi irodáiban, a gépkocsivezetőknél, vagy a buszokon kifüggesztett értesítésekből.

*Frissítés Itt a hivatalos tájékoztató:

18-12-13_v-busz_1.jpg

Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés* Tovább
Fekete István emlékmű avatás Zircen

Fekete István emlékmű avatás Zircen

2018. december 12. Szerkesztő: zircblog

 

fekist.jpg

A zirci Országzászló Alapítvány Egervölgyi Dezső elnök kezdeményezésére Fekete István dombormű felállítására tett kezdeményezést, melyet a város önkormányzata elfogadott és támogatott.

Köztudott, hogy az író sokat vadászott a Bakonyban és több alkalommal járt a településen is. A zirci Országzászló Alapítvány Egervölgyi Dezső elnök kezdeményezésére Fekete István dombormű felállítására tett kezdeményezést, melyet a város önkormányzata elfogadott és támogatott.

A megemlékező ünnepség az emlékmű leleplezésével és megáldásával kezdődött a Rákóczi téren. Az emlékmű megáldását és megszentelését Vecsey Katalin református lelkész és Imrefi Mór O. Cist. plébános végezték. A megjelent diákokat, pedagógusokat, szervezőket és vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte, aki átadta a városnak a felavatott emlékművet, majd az apátság Gobelin termében műsor és emlékbeszédek megtartásával folytatódott a rendezvény.

Elsőként Egervölgyi Dezső elnök köszöntötte a megjelenteket, majd az általános iskolások Vuk indulója és szavalatok után a meghívott előadók emlékeztek a nagy magyar íróra. Ottó Péter ünnepi megnyitója után Egervölgyi Dezső elnök ismertette az Országzászló alapítvány munkáját és emlékezett Fekete István íróra. A műsor keretében Szollár András a Fekete István Kulturális Egyesület elnökségi tagja olvasta fel ifj. Fekete István Chicago-ból küldött levelét. Bodó Imre elnök a dombóvári Fekete István Múzeum történetével és a Kulturális Egyesület tevékenységével ismertette meg a megjelenteket. Horváth Tibor az ajkai Fekete István Irodalmi Társaság elnöke az író ajkai tevékenységéről a sokoldalúságáról beszélt, végül dr. Hermann Istvánné pedagógus Fekete István művei az oktatásban című előadásával és saját élményeivel, tapasztalataival zárta az emlékezők sorát.

A képen lévők: Szollár András, Horváth Tibor és Bodó Imre.

 

forrás: www.infodombovar.hu

Fekete István emlékmű avatás Zircen Tovább
Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca

Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca

2018. december 09. Szerkesztő: Atyavilág

A képviselő-testület csütörtöki, december 13-i ülésének 10. napirendi pontjában a képviselők új utcanevekről határoznak.

Kevesen tudják, hogy az úgynevezett Penny parkoló nem teljesen a Pennyé: az Ady Endre utca felőli bejárat a Pennyvel szomszédos Rákóczi tér 11. számú ingatlan kertje végén keresztül a Reguly múzeum telekhatáráig, valamint ebből a virágboltnál elágazóan az üzletek előtt az OTP-udvarig utcányi szélességben a városé maradt. Ez a kétágú utca kapja most a Piac tér nevet:

18-12-09_utcanevek_1.png

A Faller Jenő (korábban November 7.) és a Szeptember 6. (korábban Szeptember 6.) utcák közötti összekötő utca ingatlanjai eddig a határoló Faller, illetve Szeptember 6. utcára voltak számozva, most önálló utcanevük lesz: 

18-12-09_utcanevek_2.png

18-12-09_utcanevek_3.png

Az új utcaelnevezésekre vonatkozó javaslat "szélesebb körben véleményezésre került". A helyi önkormányzati gyakorlat szerint ez azt jelenti, hogy megkérdezünk egy valamilyen szempontok alapján kiválasztott embercsoportot, baráti társaságot, facebook-közösséget (lásd korábban Zirc város logójának, vagy a városi honlapnak az esetét - a mérsékelten sikeres végtermékek magukért beszélnek). De a "közvéleménykutatások"  eredménye nyilván kielégítő a döntéshozók számára, és a javaslatok simán átmennek.

Valamilyen ok miatt azonban csak azok maradnak ki a "véleményezésre" felkért körből, akiket a leginkább érint: a város lakossága. 

Most is ez történt.

A polgármester által jegyzett előterjesztésből tudjuk, hogy

18-12-09_utcanevek_4.pngA megkeresett kör rendben van, sőt nagyon fontos. De például miért nem az összes "zirci bejegyzésű civil szervezetet" keresték meg? Vagy miért nem fért volna bele a Zirc és Vidéke legutóbbi, november 10-i számába ez a felhívás, megkérdezve a teljes lakosságot? Vagy megnyitni ezzel a kérdéssel a városi honlap Fórum rovatát, amely az új honlap belépése óta teljesen üres? Vagy a legnépszerűbb közösségi médiának a hírek szerint aktívan működő "Zirciek" csoportját? Vagy az egyetlen aktívan működő helyi blogot?

Hogy mi lett a "megkeresés" eredménye? Sajnos, a szokásos.

18-12-09_utcanevek_5.png

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy van véleménye, már csak annyit tehet, hogy elmegy csütörtökön a testületi ülésre, és ott elmondja.

Koós Gábor

Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca Tovább
Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása

Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása

2018. december 09. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-31_1984-big-brother_sm.jpg"Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény ... George Orwelltől. Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. ... 

Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget,..." (Wikipédia)

 

Előzmény (2018. október 31.): Big Brother 1 - A Miniszterelnöki Kabinetiroda figyeltethet téged is!

Zirci kamerák

Önkormányzati intézményi kamerarendszerek

A képviselő-testület a 2015. május 7-i ülésén döntött a város tulajdonában lévő közintézmények térfigyelő kamerarendszerének kiépítésére beérkezett ajánlatokról (az ülés 14. napirendi pontja volt, de a 2016. szeptember előtti testületi ülések előterjesztéseit már törölték a város honlapjáról, csak a meghívók olvashatók még):

18-12-08_bb2_1.png

Az egyes épületekre annál több kamerát kellett felszerelni, minél bonyolultabb az épület alaprajza: a legtöbbet, 12 darabot az F épületre, a legkevesebbet, kettőt a Városházára. A kamerák ma is jól láthatók az épületeken (a fényképek készítésének időpontjában egyedül az óvodánál nem találtuk őket, lehet, hogy az éppen zajló külső hőszigetelés miatt szerelték le ideiglenesen).

Egyes kamerák beállításait látva felmerül a kérdés, hogy azok tényleg csak az épület biztonságához feltétlenül szükséges területeket figyelik-e, vagy olyan közterületet is, amelyet nem szabadna figyelniük (pl. a tanuszoda bejárati kamerája valószínűleg a Fáy András utca épület előtti szakaszának indokolatlanul nagy részét is "látja").

Néhány kép:

A Tanuszoda:

18-12-08_tanuszoda.jpg

A Városháza:

18-12-08_pmh_1.jpg

18-12-08_pmh_2.jpg

A sportpálya:

18-12-08_sportpalya_1.jpg

18-12-08_sportpalya_2.jpg

Az Ifjúsági Ház (ma Művelődési Ház, előtte MHSZ):

18-12-08_mhsz_1.jpg

18-12-08_mhsz_3.jpg

18-12-08_mhsz_2.jpg

A Könyvtár (előtte Művház):

18-12-08_muvhaz.jpg

A III. Béla:

18-12-08_gimi_1.jpg

Az F épület:

18-12-08_f_epulet_2.jpg

18-12-08_f_epulet_1.jpg

A műszaki leírás szerint a kamerák felvételeit minden intézményben merevlemezre rögzítik, amelyek távoli elérési móddal rendelkeznek.

Azonban sem a testületi előterjesztésekben, sem más helyen nem találtuk nyomát az intézményi kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályoknak, annak, hogyan biztosítják az ilyen rendszerek esetében alapkövetelménynek számító adatvédelmet:

- Kik (nem név, hanem tisztség, beosztás szerint) és milyen feltételek mellett láthatják a kamerák felvételeit?
- Ki ellenőrzi, hogy betartják-e a felvételek megőrzésének határidejét, a felvételek végleges törlését?
- Létezik-e a kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályzat (mint pl. a hatvani önkormányzatnál), és ha igen, hol tekinthető meg, illetve miért nem nyilvános?
- A nyertes kivitelező árajánlatában szereplő, az összes intézményre együttesen beállított "távoli elérés beállítása, oktatás" nettó 152.000 forintos tétele tartalmazta-e a hozzáférésre jogosultak adatvédelmi képzését is? 

A közterületi térfelügyeleti kamerarendszer

A képviselő-testület a 2015. július 16-i rendkívüli ülésén tárgyalta egy ilyen rendszer kiépítését (11. napirendi pont, előterjesztés ugyancsak nincs már fent a városi honlapon). Az aktualitást az adta, hogy egy korábbi pályázat kedvező elbírálásával állami támogatáshoz jutott a város. A döntés alapján a kamerák megvalósuló és elmaradó helyszínei:

18-12-08_bb2_2.pngElfogadott kivitelező a legolcsóbb ajánlattal pályázó I.D.S. Kft Veszprém (amely Zircen jelentős üzemeltetési referenciákkal is rendelkezik).

Azt nyilvános forrásokból pontosan nem tudtuk visszakövetni, hogy mióta üzemel élesben a rendszer. Az biztos, hogy már több mint egy éve fent voltak a kamerák, és még mindig nem jelentek meg a közterületeken a kamerás megfigyelésre figyelmeztető táblák (egyetlen helyet, a Rákóczi téren a Reguly Múzeum előtti oszlopot kivéve; hogy miért a Dombi Elektro táblája, amikor az I.D.S.-nek kellett szerelni ezt a rendszert, rejtély.): 

18-12-08_terfigyelo_1.jpg 

A testületi előterjesztésben szerepel, hogy "A támogatási szerződés 2014. december 18-án aláírásra került, a megvalósítás végső határideje 2015. december 31-e." Tehát ha az állami támogatást az önkormányzat megkapta, akkor a határidő után már élesben kellett üzemelnie a rendszernek. A fenti kép 2017.március 1-jén készült, ebben az időpontban a város más részén nem voltak láthatók figyelmeztető táblák, amik nélkül viszont szabályosan nem működhetett volna a térfigyelés. A ma is látható figyelmeztető táblák valamikor az elmúlt egy-másfél év folyamán kerülhettek ki, azt megelőzően vagy nem működött a rendszer, vagy ha működött, nem szabályosan.

A mai helyzet szerint az egyes helyszíneken a következő számú kamera tapasztalható (a kamera iránya csak hozzávetőleges, az utcaszintről becsült):

A Tesco előtti elágazó és a Köztársaság-Fáy utcai kereszteződés:

18-12-08_tesco_elotti_elagazo_es_fay_andras_utca.png

A teljes Rákóczi tér:

18-12-08_rakoczi_ter.png

A Pintér-hegyi parkerdő (itt a játszótérre néző kamerát a Verga fizette):

18-12-08_borzavari_ut.png

A Bakonybéli-Kossuth utcai kereszteződés:

18-12-08_bakonybeli_utca.png

A Városháza:

18-12-08_varoshaza.png

Ha a térképeket összevetjük az elfogadott (2. számú) változattal látjuk, hogy a kettő között vannak kisebb eltérések (a Rákóczi téren az Alkotmány-Köztársaság csomópontjában, illetve a Reguly múzeum előtt), bár lehet, hogy ezek más rendszerek részei. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a térfigyelő rendszernek van-e máshol is még kamerája. Mint például a Penny parkoló végében található, ellenőrizetlen hulladékudvarrá átlényegült szelektív sziget megfigyelésére is volt emlékeink szerint egy kamera felszerelve, amelynek már csak oszlopa áll, rajta a megfigyelésre figyelmeztető táblával (ugyancsak az emlékeinkben él, hogy talán egy lakossági kérdésre az itt uralkodó állapotokkal kapcsolatban valamikor érkezett egy olyan hivatalos válasz, hogy megnézték a kamera felvételeit, de nem lehetett beazonosítani, kik használják illegális szemétlerakónak a területet):

18-12-08_penny.jpg

Az abszolút kakukktojás a tervezett és megvalósult rendszerben a Fáy utcába betekintő kamera. Rejtély, hogy milyen jelentős közérdek fűződik ennek a megfigyeléséhez, tekintettel arra, hogy az utca átmenő forgalma nulla, a teljes utca lakó-pihenő övezet az ezzel járó összes korlátozással, plusz a haladási sebességet fekvőrendőr is mérsékli. Ha mondjuk ezt a kamerát a Kukoricaföld II-n kijelölt 30 km-es zónához teszik, ahol senki nem tartja be a sebességkorlátozást, az összes gyerek az utcán játszik, az érthető lenne. Vagy az van, hogy a Fáy utca bűnözési statisztikája kiugróan magas, vagy az, hogy egy jelentős önérdekérvényesítési képességű állampolgár lakik vagy dolgozik itt.

Az intézményi kamerendszereknél feltett kérdések itt is érvényesek:

- Kik (nem név, hanem tisztség, beosztás szerint) és milyen feltételek mellett láthatják a kamerák felvételeit?
- Ki ellenőrzi, hogy betartják-e a felvételek megőrzésének határidejét, a felvételek végleges törlését?
- Létezik-e a kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályzat, és ha igen, hol tekinthető meg, illetve miért nem nyilvános?
- Mikortól működik egyáltalán élesben?
- Mivel az ajánlat ebben az esetben is tartalmaz oktatást, kaptak-e a hozzáférésre jogosultak adatvédelmi képzést?

A kérdések azért is izgalmasak, mert az előterjesztésben szerepel, hogy "A rendszer szinte teljes egészében vezeték nélküli, biztonságos kapcsolattal működik, a központ a tűzoltóság épületében kerül elhelyezésre". A laikus, a közterületeket nem csak munkába járásra és járdasöprögetésre használó állampolgár, aki esetenként betintázva bandukol haza a kocsmából, vagy a felesége előtt titokban tartott barátnőjével enyeleg éjjel a padon, nem örülne neki, ha tudomására jutna, hogy az épületben egy vagy több éppen ráérő ismerőse szórakozik rajta a térfigyelő kamerák képei közt szörfölgetve.

Más közterületi kamerarendszerek is figyelnek

18-12-08_domkamera_1.jpgItt nem szükséges említenünk, hogy a komolyabb vagy gyanakvóbb cégek, üzletek, szolgáltatók természetesen állandóan megfigyelik a történéseket az üzlet, épület körül és belsejében (és persze a saját pénztárosaikat, alkalmazottaikat is). Ha önök vásárlóként éppen sorban állnak egy boltban, és várakozniuk kell, nézzenek fel az üzlethelyiség mennyezetére, ott láthatják a sötét burába rejtett dómkamerákat, amelyek vezérelhetők, és amelyeket egy vagy több biztonsági őr figyel. A Pennyben a befelé haladók önmagukat is látják a mennyezeti képernyőn, de biztosak lehetnek benne, hogy a biztonsági őr a többi kamera képén is követheti a bóklászásukat a boltban.

Ami a közszolgáltatásokat illeti, Zircen kamerái vannak az autóbusz állomásnak a vasútállomás mellett:

18-12-08_buszallomas.jpg

és a kórháznak is:

18-12-08_korhaz.jpg

amelyek a saját területeiket figyelik.

A mindent látó Nagy Testvér

18-12-08_nepszava.png(Kép: Népszava)

Elsőként a Népszava írta meg október végén: "Pintér Sándor már benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni."

Az országgyűlés honlapján olvasható a T/2930 számú törvényjavaslat, amely túl van a bizottsági megtárgyalásokon, és december 11-én nyújtják be a képviselők elé. Ez a halandó állampolgár számára követhetetlen salátatörvény módosítja többek között Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényt, amelyhez egy új fejezetet csatol:

"XIII/A. FEJEZET KÉP-, HANG, KÉP- ÉS HANGFELVÉTEL KÖZPONTI TÁROLÁSA

44/A. A Kép-, hang, kép- és hangfelvétel központi tárolása

73/A. § (1) A Kormány által rendeletben kijelölt szerv (a továbbiakban: tárhelyszolgáltató) informatikai alkalmazás útján, központi tárhely működtetésével biztosítja

a) a közút kezelője,
b) a közlekedésrendészeti intézkedés keretében a rendőrség,
c) a rendőrség által kihelyezett képfelvevők,
d) a közterület-felügyelet által kihelyezett képfelvevők,
e) a pénzügyi szolgáltatást, kiegészítő pénzügyi szolgáltatást folytatóknak a feladatai ellátáshoz szükséges, közönség számára nyilvános magánterületének védelme céljából személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző,
f) a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 8. § (1a) bekezdése szerinti szolgáltató,
g) az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló törvény szerinti útdíjszedő (a továbbiakban együtt: központi tárhely használatára kötelezett) által készített kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételek (a továbbiakban: felvétel) tárolását."

A média azonnal ráugrott, és - politikai irányultságától függően - emelte ki az előnyeit, és/vagy kockázatait. Nem csoda, hiszen itt nem csak képletesen, hanem valóságosan is az 1984 című könyv "Nagy Testvér"-ének magvait veti el a törvényalkotó.

168ora_logo_2017_shadows.png"Az állampolgárokról beszerzett teljes körű információknak egy közös állami adatbázisban való tárolására egyelőre kevés esélyt adnak a területet jól ismerő szakemberek. Szerintük egy ilyen rendszer létrehozását leginkább a jogi bizonytalanság és a belső hatalmi játszmák akadályozzák. Eközben a magán- és a gazdasági szférában gátlástalanul zajlik a kontroll nélküli információszerzés. ...

A térfigyelő kamerák felvételei, valamint digitális nyomaink kiértékelése, továbbá az egyre növekvő számú lehallgatások egyértelműen hatékonyabbá teszik a bűnügyi felderítést. Mivel egyre többször már csak ilyen típusú bizonyítékok állnak rendelkezésre, a hatóságok szeretnék tovább-bővíteni és egyszerűsíteni jogi lehetőségeiket ezen a téren. Így született meg az a belügyminisztériumi törvényjavaslat, miszerint minden felvétel – első körben a fővárosból, majd később a vidéki városokból – egy tárolóra kerüljön a könnyebb és gyorsabb kiértékelés érdekében. Ugyanis a kisebb térfigyelő kamerák gyakran csak 24–48 óráig őrzik meg a felvételeiket, emiatt pedig esetleg hiányozhat egy láncszem egy bűncselekmény elkövetőjének mozgásából, cselekvéséből. ...

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, ki, hol és milyen költségvetésből működtetné ezt a tervezett központi tárhelyszolgáltatót, továbbá kinek lenne hozzáférési jogosultsága. A következő választ kaptuk: „Az ön által hivatkozott törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlés tárgyalja. Amennyiben a javaslatot a T. Ház elfogadja, úgy végrehajtási rendelet jelöli majd ki a központi tárhely szolgáltatóját (ezzel értelemszerűen költségviselőjét és a tárhely helyszínét). A végrehajtási rendelet koncepciója szerint a tárhelyen tárolt felvételekhez jogszabályban meghatározott szervek célhoz kötötten férhetnének hozzá. A tárhelyszolgáltató a tároláson kívül más adatkezelési műveletet (gyűjtés, felvétel, rögzítés, rendszerezés, megváltoztatás, felhasználás, lekérdezés, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, összehangolás vagy összekapcsolás, zárolás, törlés és megsemmisítés stb.) a feltöltött felvételekkel nem végezhetne, azok tartalmát nem ismerhetné meg.” " (168ora.hu)

A törvényjavaslattal kapcsolatban azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) komoly aggályokat fogalmazott meg.

hvg_hu.png"35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség. ...

Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből, ..." (hvg.hu)

Akkor most hogyan is a zirci kamerákkal?

18-12-08_bb_kovacsz_1.pngA törvényjavaslat a jelenlegi formájában nem tér ki az önkormányzati, kormányzati intézmények saját kamerarendszereire. Ez azt jelenti, hogy ma bárki bátran bemehet az országgyűlési képviselőnk fórumára a Könyvtárba, anélkül, hogy a Könyvtár kamerarendszere által rögzített, és egy központi kormányzati tárhelyre továbbított (mert nem továbbított) képekből azonosítható lenne, hogy ő ott volt, és emiatt őt vagy családját hátrányos megkülönböztetés, esetleg állásvesztés érné. Elég, ha az önkormányzati intézmények kamerarendszereinek képeihez közvetlenül vagy táveléréssel hozzáférő, a nyilvánosság számára ismeretlen helyi adatkezelő tudja, hogy valaki politikailag megbízhatatlan, mert kormánypárti rendezvényekre jár (a szatirikus hangnem szándékos, a kormánypropaganda mintáját követi).

Azt azonban, hogy a zirci térfelügyeleti kamerarendszer képei bekerülnek-e a Nagy Testvér ötvenmilliárdos projektjébe, a törvényjavaslat alapján nem dönthető el egyértelműen. Az ugyanis közterület-felügyelet által kihelyezett képfelvevőkről szól (73/A.§ (1) d)), azonban Zircen nincs hivatalos közterület-felügyelet, a kamerarendszert az önkormányzat működteti. Valószínűleg több száz (ezer) településen van ez így, és ha a törvényalkotó a jogszabály pikk-pakk elfogadása után rájön erre, akár két napon belül is módosítja a friss, gránitszilárdságú törvényt, és onnantól a ma még ismeretlen kormányzati szervek, hatóságok online nézhetik, ahogy Iborfia polgármestere, Lakatos József személyesen invitálja a falu mind a 7 lakosát a törvényileg előírt évi egyszeri közmeghallgatásra.

Mert megvalósul

Nem az a baj, hogy ilyen rendszerek épülnek (Kínában a totális állampolgári ellenőrző rendszer épül ki, plusz pontokat, "krediteket" kapnak az emberek a digitális viselkedésük, az utcákon, tereket, közintézményekben, üzletekben elhelyezett kamerák, arcfelismerő szoftverek, vásárlási, internetezési szokásaik alapján, minél magasabb valakinek a pontszáma, annál könnyebben boldogul az életben, könnyebben kap állást, hitelt, és ugyanez fordítva: minél kevesebb a kredit, annál nehezebben jut egyről a kettőre) hanem az, hogy a mai NER-Magyarországon nincs (mint ahogy Kínában sincs) olyan független intézmény, szervezet, amely ellenőrizhetné, korlátozhatná az állam túlhatalmát. Azaz, ha a Nagy Testvér egy csókost figyel meg bűncselekmény elkövetése közben, az bocsánatos lesz, ha pedig egy "idegenszívűt", arra teljes szigorral sújt le a hatalom.

Készüljünk tehát arra, hogy a zirci térfelügyeleti rendszerünk által rögzített képek (és később talán még az orvosi rendelői megjelenéseink, bolti vásárlásaink, a könyvtárba járásunk, a misére menésünk képei is) előbb-utóbb bekerülnek a Nagy Testvér gigantikus adatbázisába, ahonnan a mindenkori célok, szándékok szerint, számunkra ismeretlen elemzők állapítják meg, nem vétkeztünk-e valamely társadalmi norma ellen, nem követtünk-e el szabálysértést, bűncselekményt, nem csaltuk-e meg a házastársunkat, eleget tettünk-e a hóeltakarítási kötelezettségünknek az ingatlanunk előtt, váltottunk-e jegyet a helyijáraton, nem fogyasztottunk-e alkoholt közterületen, és egyáltalán.

Koós Gábor

Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása Tovább
Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók

Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók

2018. december 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-07_utelzaras_veszpremben.png"Miután a kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, sőt a Fidesz utolsó pillanatban még szigorított is a dolgozók túlórakeretét az éves 250-ről 400 órára emelő rabszolgatörvényen, a szakszervezetek megkezdték az utcai tiltakozásokat. A szombat délelőtti, 10 órakor kezdődő budapesti tüntetéselőtt a Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárást tart péntek kora délután Veszprémben.

A 13 óra és 14.15 között megtartott útlezáráson 15-20 személygépkocsi sorakozott fel a Házgyári út egy szakaszán, a helyi Lb-Knauf cementgyár előtt. A tiltakozás előtt a Vasas Facebook-oldalán azt írta:

„Meg kívánjuk mutatni, hogy kisebb, összehangolt csoportokkal is tudunk nyomást gyakorolni, és ha szükséges, nagy mértékben tudjuk fokozni a tevékenységet! Veszprémben egy viszonylag rövid időtartamra és rövid távolságon zárjuk le az útszakaszt. Ha azonban a kormány nem enged az álláspontjából, más helyszíneken, hosszabban felvonulva és hosszabb időtartamra fogunk blokkolni demonstrálni. A következő héten Pécsen és Győrben folytatjuk!”

Ahogy a szakszervezet közleményéből is kiderül, jövő héten több vidéki helyszínen is lesznek hasonló útlezárások. A szakszervezetek azonban a sztrájktól sem zárkóznak el. A Vasas Szakszervezet egyik veszprémi tisztviselője a Veszpresszó portálnak azt mondta, a mostani, rövidebb ideig tartó útlezárásokkal saját tárgyalókészségüket is demonstrálni próbálják, de ha a kormány nem hajlik a kompromisszumra, akkor hosszabb útszakaszon, hosszabb ideig is lezárásokat tarthatnak."

(Mérce)

Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók Tovább
Fenyőfa, ajándék, nyeremény -  Karácsonyi készülődés jó szándékkal, együttműködéssel

Fenyőfa, ajándék, nyeremény - Karácsonyi készülődés jó szándékkal, együttműködéssel

2018. december 07. Szerkesztő: zircblog

nyeremenynaptarak.png

 A karácsonyi adakozás mindannyiunk számára lelket melengető gesztus. Azok számára is akik adják és azoknak is akik kapják, vagy éppen segítik a megvalósulását.
A zirc.blog.hu információs portál ajánlása és segítő közreműködése alapján, magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozás, és az önkormányzat együttműködésével különleges jótékony kezdeményezés indult Zircen az adventi időszakban.

Nagy Zoltán nem ismeretlen a Zircen vásárlók körében, három éve foglalkozik gyümölcsárusítással a városban. A karácsony közeledtével decemberben fenyőfát árusít, ehhez kapcsolódóan ajánlotta fel az Erdélyi Baráti Kör Egyesületen és a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületen keresztül a támogatását.

karacsonyi_csop2.png

Fotón: Tóth-Kovács Eszter (zirc.blog.hu), Nagy Zoltán, Müllerné Wenczel Rita (Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület), Koósné Stohl Ilona(Erdélyi Baráti Kör Egyesület), Móricz Jánosné (Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület)

A kereskedő jó példával szolgálva, lehetőséget biztosít az egyesületek adományainak gyűjtésére, vevőitől pedig átvállalja az adakozás anyagi részét.  Minden eladott fenyőfa után 200 Ft-ot dob a gyűjtődobozba, mellyel hozzájárul a két zirci Pro Urbe díjas egyesület tevékenységéhez. Ezzel egyúttal köszönetét is szeretné kifejezni a városnak és vevőinek az elmúlt évek bizalmáért és vásárlásáért.

Koósné Stohl Ilona, és Müllerné Wenczel Rita, a szervezetek képviseletében  és az egyesületek köszönete  jeléül, a vásárlók között

Zirc anno…2019,

Zirc és a Bakony 2019 

és Zirc Városi Önkormányzat által kiadott 2019. évi naptárakat

sorsolnak ki

2018.december 22-én, 15 órakor a Zirciek Adventje programon.

 naptarak.png

Tóth-Kovács Eszter, a zirc.blog.hu szerkesztője szerint az ilyen, és ehhez hasonló  jótékony, sokszereplős  együttműködések egy kicsit mindig többet adnak a cél elérésénél.  Megmutatják az emberek lelkének jóságát, szépségeit is.

A lakosság számára 2018.december 08-24-ig terjedő időszakban reggel  9 és este 19 óra között a Tesco bejáratánál van lehetőség arra, hogy csatlakozzon -akár vásárlása által, akár adakozás formájában - az egyesületek támogatásához.

A szervezetek a támogatást a rendezvényeik megvalósítására fordítják majd, gazdagítva ezzel Zirc város programkínálatát.

fenyovizszintes.png

 

Fenyőfa, ajándék, nyeremény - Karácsonyi készülődés jó szándékkal, együttműködéssel Tovább
Döbbenetes fotó készült Zircen. Mi az ott az égbolton?

Döbbenetes fotó készült Zircen. Mi az ott az égbolton?

2018. december 04. Szerkesztő: zircblog

y7aktkqturbxy8wotaxyty4ntaxzgyxndjlnjzjzjk2nzzlztuwmdk0ns5qcgvnkpudaf_ncrznbgmtbc0dfm0bva.jpg

 

Megzavarodhat az ember hirtelen, ha felnéz az égre, s nem egy, hanem 3 napot is lát. Ha éppen semmiféle alkoholos befolyásoltság nem áll fenn, még inkább megdöbbentő a dolog. Most Zircen csodálkozhattak rá a "napkutya" (melléknap) jelenségre az égre tekintők.

A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg.

 

forrás: blikkruzs.blikk.hu

 

Döbbenetes fotó készült Zircen. Mi az ott az égbolton? Tovább
Zirci Mézeskalácsfalu - 2018. december 6

Zirci Mézeskalácsfalu - 2018. december 6

2018. december 04. Szerkesztő: zircblog

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban a népszerű, karácsonyváró közösségi program, a „Zirci Mézeskalácsfalu”. 2019-ben is bárki csatlakozhatott a felhíváshoz, az alkotásokat ezúttal a „Téli Bakony” témakörhöz kapcsolódva várták a szervezők november 30-i határidővel. 
Az előző két évhez hasonlóan az előre lefoglalt A/4-es méretű telkeken ki-ki felépítheti a maga mézeskalácsházát, de lehetett hidat, malmot, erdőt vagy bármi mást építeni, ami a témához illik. Az ünnepélyes megnyitóra 2018. december 6-án 16 órától kerül sor. A kiállítást Dr. Kovács László nyitja meg.  
A városban és környékén is népszerű közösségi programot Bognár Anita mézeskalács-készítő, porcelánfestő hívta életre 2016-ban. Az installáció látványát a fehér és színes cukormázzal dekorált építményeket megvilágító LED fényfüzérek teszik még inkább ünnepivé.

A kiállítást 2019. január 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Múzeum nyitva tartási idejében. (http://regulymuzeum.hu/nyitva-tartas)

 

nyitvatarrtas.jpg

 

Beküldték:

a Reguly Antal Múzeum munkatársai

Zirci Mézeskalácsfalu - 2018. december 6 Tovább
Tudni akarja, milyen országban élünk? Lengyel barátaink megmondják.

Tudni akarja, milyen országban élünk? Lengyel barátaink megmondják.

2018. december 04. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-04_klub_jagellonski.png"Ez a cikk a Jagelló Klub (Klub Jagiellonski) nevű lengyel társaság oldalán jelent meg eredetileg, 2018. október 30-án, lengyelül. A pártoktól független szervezet politikáról, gazdaságról, történelemről és kultúráról ír elemzéseket, illetve javaslatokat tesz a kormánynak. A cikket Dariusz Kałan elemző, újságíró írta. Cikkei többek között a tekintélyes krakkói katolikus társadalmi-kulturális hetilapban, a Tygodnik Powszechnyben, és a balliberális véleményformáló Politykában jelennek meg. 2012 és 2016 között a Lengyel Külügyi Intézet munkatársa volt."

 

A magyar változat a tldr blogon jelent meg tegnap.

Koós Gábor

(Wikipédia: "TL;DR az internetes szleng egyik kifejezése, az angol „too long, didn’t read” (magyarul: „túl hosszú, nem olvastam el”) kifejezés rövidítése. Használatos kisbetűs, tl;dr alakban, sőt találkozhatunk vele TLDRtldr formában, közbeékelt írásjel nélkül is.")

Megelőzendő az erre vonatkozó kérdéseket, a cikk témája Zirc város összes lakosát - 6803 fő 2018. január elsején - érinti.

Tudni akarja, milyen országban élünk? Lengyel barátaink megmondják. Tovább
Menetrendi és egyéb változások a MÁV-nál december 9-től

Menetrendi és egyéb változások a MÁV-nál december 9-től

2018. december 04. Szerkesztő: Atyavilág

Most vasárnaptól változik a menetrend. Csak példaként mutatjuk meg a Zirc-Vinye szakasz változásait, a vasárnaptól tervezett utazások előtt feltétlenül tájékozódjanak!

A pénteki menetrend változásai: a jelenleg érvényes és az új menetrend (lásd a dátumokat a képek jobb felső sarkában)

kepernyofelvetel_223.png

kepernyofelvetel_224.png

A szombati menetrend változásai: a jelenleg érvényes és az új menetrend (lásd a dátumokat a képek jobb felső sarkában)

kepernyofelvetel_225.png

kepernyofelvetel_226.png

A vasárnapi menetrend változásai: a jelenleg érvényes és az új menetrend (lásd a dátumokat a képek jobb felső sarkában)

kepernyofelvetel_230.png

kepernyofelvetel_228.png

Másik fontos változás: kevesebb ideig lesznek érvényesek a 100 km alatti vonatjegyek.

"A decemberi változtatások közül a legfontosabb, hogy a 100 km alatti utazásra szóló jegyek december 9. után már csak 4 órán keresztül lesznek érvényesek, ha letelt a 4 óra, már nem lehet azokkal utazni.

A módosítást a MÁV szerint tette szükségessé, hogy sokan visszaélnek a 100 kilométernél rövidebb távolságra, egy útra szóló jegyekkel, amit a kalauz nem kezel. Ezt különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár-vonalon nyáron, illetve a Budapest–Vác–Szob-vonalon tapasztalják, az utóbbi vonalon egész évben. Ezek a visszaélések a MÁV szerint egyre aggasztóbb méreteket öltenek, a trükközők kihasználják, hogy kevés a kalauz, az utasok száma viszont egyre nő."

További részletekért és változásokért olvassa el a hvg.hu tegnapi cikkét

Menetrendi és egyéb változások a MÁV-nál december 9-től Tovább
Kapott ön számlát a napokban a kukaholdingtól? Ha igen, legyen nagyon-nagyon dühös!

Kapott ön számlát a napokban a kukaholdingtól? Ha igen, legyen nagyon-nagyon dühös!

2018. december 02. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgLegalább is, ha ön úgy döntött, hogy csoportos beszedési megbízással ("inkasszóval") fizet, és az erre vonatkozó megbízást meg is adta a számlavezető bankjának.

Ugyanis (a pirossal kiemelt részek a szemétszámlán megadott ügyfélszolgálat válaszaiból valók):

"A 2017. évi I-II-III-IV., valamint  a 2018. évi I- II. negyedéves hulladékszállítási számlák csoportos beszedése sajnos  rendszerhiba folytán nem működött."

Vagyis ön viszonylag rendszeresen megkapta a negyedéves számlákat a NHKV (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő) Zrt.-től (ez az a bizonyos állami alapítású kukaholding, amelyik a pénzbeszedésen kívül az égvilágon semmi mást nem csinál, mert a tényleges szemétszállítást továbbra is a helyi, kistérségi hulladékszállítók végzik, amelyek azonban nem jutnak a pénzükhöz, mert a kukaholding két éve képtelen tisztességesen beszedni az ügyfelektől a szemétszállítási díjat, ennél fogva nem is tudja kifizetni a helyi szemétszállítókat, így aztán ezek, tudja, miből élnek? Hát abból, hogy a helyi önkormányzatok fizetik meg őket a mi adóforintjaikból!!! Egyszerű, nem??? Kétszer fizetünk ugyanazért: egyszer - majd valamikor - behajtja rajtunk a kukaholding, de még azelőtt kifizetik a önkormányzatok is a szemétszállító céget, mert anélkül az nem vinné el a szemetet, amiről gondoskodni viszont az önkormányzat kötelessége), amely azonban ténylegesen nem terhelte meg az ön bankszámláját a szemétszállítási díjjal hónapokon keresztül!!!

"Azon Ügyfeleinknél, akiknél nem működött a csoportos beszedés, a rendszer automatikusan csekkes fizetési módra állította át a fizetési módját, ezért kapott Ön csekket."

Ön, mint csoportos beszedéssel fizető, most valószínűleg csekket is kapott mellékelve, hogy fizesse be a 2018. július-szeptemberi szemétszállítási díjat. Csak hát 2017 eleje óta felhalmozódott több mint másfél év tartozása (mert a kukaholding nem vonta le a folyószámlájáról a díjat, de erről ön nem kapott tőlük értesítést, a folyószámláját meg nem nézte meg külön emiatt, hogy befizethette volna csekken vagy átutalással), úgy hogy most, karácsony előtt, ott áll másfél évnyi, vagy még több tartozással, amelyről eddig nem tudott).

A fenti ügyfélszolgálati válasz konkrétan nem igaz. Nem kaptunk azonnal csekkes fizetési módot. Több mint másfél éven keresztül küldték a számlákat, mintha minden rendben lett volna a csoportos beszedéssel, és csak most novemberben jött először csekk is.

Amely csekk a 2018. július-szeptemberi időszakról szól. Íme az érkezett számla harmadik oldala a szemétszállítási szolgáltatás részletezésével:18-11-29_kukaszamla_1.jpg

Azon kívül hogy ekkora teret szentelnek egy szimpla szemétszállítási számlának (két papírlap, négy oldal, színes nyomtatás, mert elektronikusan nem érhető el a számla, postai kiküldés), van egy jó hír: a szemétszállítási folyószámla egyenlegem 19.944 forint pluszt mutat! De hogyan vonhatott le a kukaholding annyi pénzt a lakossági folyószámlámról - amely levonásoknak ott nyoma sincs , hogy ennyi túlfizetésem keletkezett?

"A 2017. évi I-II-III-IV., valamint  a 2018. évi I- II. negyedéves hulladékszállítási számlák csoportos beszedése sajnos  rendszer hiba folytán nem működött, tehát az egyenlegközlő nem túlfizetést, hanem tartozást mutat."

Értik ezt? Egy folyószámla-egyenleg, amely pluszt mutat, nem túlfizetés, hanem tartozás? Hát milyen fordított világ ez? Ha a banki folyószámlám azt mutatja, hogy

18-12-01_kukaszamla.png

akkor még én tartozom a banknak, nem az van, hogy van még ennyi pénzem elkölteni?

 Az egyik leglátványosabb csőd

A szemétszállítás díjbeszedésének(!, nem a tevékenységnek!) központosítása az Orbán-kormányok minden területre kiterjedő voluntarista törekvéseinek egyik leglátványosabb csődje. A Zircinfo-n korábban is írtunk már erről. Nem csak a koncepció vált nevetségessé (egy frissen gründolt állami szerv beszedi a pénzt, majd abból fizetné - de nem fizeti - a tényleges munkát helyben végzőket, amely szolgáltatás működtetése viszont a helyi önkormányzatok kötelessége), hanem a végrehajtás amatőr volta is.

  • Majdnem biztos, hogy a kukaholding lakossági ügyfelek (tíz)ezreitől nem tudta eddig beszedni a szemétszállítási díjat, mert nem volt képes kezelni a számtalan helyi szolgáltatótól beközpontosított ügyféladatokat.
  • Látjuk, hogy ügyfelek százezreitől-millióitól nem kapott eddig befizetést, mert nem volt képes kiküldeni a megfelelő számlákat, fizetési felszólításokat.
  • Ügyfelek tíz(száz)ezreit hozta olyan helyzetbe, hogy időben történő felszólítások helyett hagyta őket abban a hitben, hogy a díjakat beszedi tőlük, közben nem szedte be, így azoknak több tízezres hátralékuk halmozódott fel.
  • A számlákon túlfizetésként tünteti fel a tartozásokat, amelyeket ő idézett elő, és ezáltal abba a hamis hitbe ringatja az ügyfeleket, hogy minden fizetési kötelezettségüknek eleget tettek.

2016-ban kb. 20 milliárd, 2017-ben további 10 milliárd forintot nyelt el ez az állami cég, hogy működőképessé váljon. Csak a számlázási rendszerére 736 milliót kapott még külön. Ez az a rendszer, amely a mai napig nem működik, ezért állt elő a fenti pontokban vázlatosan említett helyzet, és ezért mennek csődbe a szemétszállító vállalkozások, mert őket meg nem tudja kifizetni. Egy hónapja újabb 26,4 milliárd forintot csoportosítottak át a kukaholdingba, elvonva több más állami költségvetési tételtől.

18-12-01_kukaholding.jpegMilyen zseniális ötletektől működik majd az állami szemétbiznisz? (kép: innen)

A jó munka jutalma

Megszokhattuk már, hogy vannak emberek, akik egyszerűen nem tudnak hibázni. Azt gondolnák, hogy az ezt a tízmilliárdokat elnyelő csődtömeget kezdettől fogva igazgató Weingartner Balázs Józsefet érdemei elismerése mellett úgy rúgják ki, hogy csak na? Esetleg hűtlen kezelés miatt börtönbe kerül? (Czeglédy Csaba volt ellenzéki politikust, jogászt ennél nagyságrenddel kisebb összegű költségvetési csalás vádjával már egy éve tartják előzetes letartóztatásban).  Dehogy. Ő lett a tavaszi választások után újonnan létrehozott innovációs minisztériumban a fenntarthatóságért felelős államtitkár, és ebből a pozícióból felügyelheti volt cégét.

Hogy valami hasznos tanácsot is megosszunk a szeméttermelő dühös ügyféllel

Ha továbbra is csoportos beszedési megbízással akar fizetni, feltétlenül tartsa be a következőt:

"Felhívjuk figyelmét, a jövőbeni számlákkal kapcsolatban szükséges új megbízás megadása (a lakossági folyószámlát vezető banknak) az alábbi azonosítókkal: 

· Giro azonosító: A25456790T152
   Vevő (fizető) azonosító: a harmadik oldal bal felső sarkában található vevő azonosító
           

            Kérjük a korábbi csoportos megbízások törlését!" 

Azonban figyelem, fontos tudni MINDEN ügyfélnek, akár csekkel, akár átutalással, akár csoportos beszedéssel fizet! A szemétszámlán KÉT azonosító van: az első oldalon a Felhasználó azonosító száma (ő az, aki a szemetet termeli, és akitől a szemetet elszállítják), a harmadik oldalon a Vevő (fizető) azonosító száma (ő fizeti a számlát). Ez a két szám különböző, még abban az esetben is, ha ugyanaz a személy fizet, aki a szemetet termeli (a többi szolgáltatónál ez a két szám ugyanaz, ha a vevő és a felhasználó ugyanaz a személy).

Ha eléggé dühös lett, és a karácsony előtti osztok-szorzok eredményeként mégis ki tudja gazdálkodni a néhány ezres-tízezres adósságát a kukaholding felé, levezetésként nézegesse Bambit a Pintér-hegyen.

Koós Gábor

Utóirat: Ha azonban nem lett volna még eléggé dühös, olvasson tovább.

18-12-02_kukaholding_tehen_a_teton.jpg(A kép illusztráció, és semmilyen összefüggésben nincs a bejegyzés témájával.)

A NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis a nemzeti kukaholding a fennállása óta eltelt két évben elképesztő mennyiségű kintlevőséget halmozott fel (nem számlázott, az ügyfelek nem fizettek, lásd fentebb).

Amikor látták, hogy saját erőből már nem képesek uralni a helyzetet, tehát az ő hibájukból a lakosság és más ügyfelek által be nem fizetett szemétszállítási díjakat beszedni, akkor kiírtak egy pályázatot a hátralékok behajtására.

Az ugyancsak elképesztő sztori részleteit itt olvashatják.

Egy nyírségi kocsmába bejegyzett, főként élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kisvállalkozás kapta a megbízást, a kukaholding 7,6 milliárd forintot szán a több százezer ügyfelet érintő követelések behajtására. És mert ez a kis cég persze önmagában képtelen erre, ezért egy országos, áttekinthetetlen alvállalkozói céghálót hozott létre.

A Veszprém megyei szemétdíj-tartozásokat a kaposvári Somogy-Cash Pénzügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság próbálja beszedni, amelynek egyetlen tevékenységi köre a 8291 Követelésbehajtás. Nemrég hirdettek több médiában "Díjbeszedői munka" címen állást. Az a feladatuk, hogy a kukaholding nem fizető ügyfeleitől behajtsák a hátralékot. Azért Kaposvárról keresnek Veszprémre, mert az eddigi Veszprém megyei "koordinátort" kirúgták. A beszedési eljárás korrektnek tűnik, mert nem verőembereket küldenek az adósokhoz, elfogadják azt is, ha az illető nyilatkozik, hogy késve ugyan, de már befizette, vagy ha simán kamuzik, és állítja, hogy befizette, de mégsem. Az optimális természetesen az, ha az adós megérti, hogy a következő lépés a büntetéssel és pótlékkal megnövelt hatósági behajtás az adóhivatal részéről, és helyben fizet.

A díjbeszedők jutaléka igen szerény (40 forint meglátogatott címenként) ahhoz képest, hogy mennyit kell talpalni és saját kocsival utazni (kilométerpénz nincs), egyetlen ösztönző, hogy ha készpénzes díjbeszedés sikeres, akkor a jutalék 100 forint címenként (információk innen a kommentekből, de utánanéztünk).

Zirc jelenleg kb. kétszáz címmel szerepel az aktuális adóslistában, de ez a lista állandóan újratermelődik. Fontos tudni, hogy ha a személyes pénzbehajtás nem jár sikerrel, akkor a kukaholding átadja a listát a NAV-nak, amely adók módjára hajtja be pótlék és büntetés kiszabásával.

Számoljunk

Zircen a 80 literes kuka havi ürítési díja 1.108 forint 1 fillér (igen, lásd a számlát fentebb). A negyedéves számlázás és kerekítés miatt egy számla 3.324 forint összegű. Ha ezt be kell hajtani, mert az ügyfél nem fizet, és a behajtás sikeres, akkor fizetni kell a díjbeszedőnek 100 forintot, a díjbeszedőt "kreatív" foglalkoztatási formában (igen, ezt mondják annak, aki a munkára jelentkezik) foglalkoztató behajtási alvállalkozó kft-nek ismeretlen összegű jutalékot, a fővállalkozónak 500 forint összegű jutalék jár. De ugyanennyi jár akkor is, ha a számla összege egyhavi, 120 literes edény, 594 forint (lásd a 24.hu hivatkozását).

Csakhogy a díjbeszedő talpasnak akkor is jár a legalább 40 forint címenként, ha a behajtás sikertelen.

Nincs kizárva, hogy a behajtási akció többet visz el a cégtől, mint amennyit hoz. Egy azonban biztos: a kocsmacég és alvállalkozói hülyére keresik magukat. A MI PÉNZÜNKBŐL. Ja, és még annyi, hogy talán végre lesz egy többé-kevésbé megbízható ügyféllistája a kukaholdingnak az ügyfeleiről, mert ilyen még ma sincsen(!!!)

Mindig ugyanaz

A lassan százmilliárdossá növő játszadozás a közpénzekkel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. esetében még csak nem is jéghegy csúcsa. A csúcsot az egészségügy, az oktatási rendszer és a sportfinanszírozás jelentik. A görcsös akarnokság, a mindent egy kézben, egyszemélyi irányítás alatt tartani akarás a hatalmi hierarchia alsóbb szintjein megsokszorozva okoznak társadalmi méretű károkat. Attól, hogy a budapesti elektronikus jegyrendszer milliárdokat felemésztő bedőlése után a héten beáldozták a BKK vezérét, még az égvilágon semmi nem fog változni, a rendszer marad. Amely tele van - a helyi önkormányzatoktól a legfelsőbb kormányzati szintekig, az állam- és közigazgatásig, az állami tulajdonú, az állami és önkormányzati megrendelésekből élő, azokra számító, a vállalkozási szférába tartozó cégekig - olyanokkal, akiknek fontosabb az "elvárásnak" megfelelés, mint az önálló gondolkodás, a munkakörének a köz érdekében történő gyakorlása, a piaci követelményeknek megfelelést biztosító versenyképesség elérése. És ami az igazán durva: egyre több a hozzá nem értő, szimplán politikailag kóser s*ggfej az egyes vezetői szinteken.

Mindez országunknak ezermilliárdos szükségtelen kiadásokat okoz, amelyeket egy szűk elit és a hatalom kedvezményezettjei vágnak zsebre, ahelyett, hogy azok a társadalom jólétére, felemelkedésére fordítódnának.

Kapott ön számlát a napokban a kukaholdingtól? Ha igen, legyen nagyon-nagyon dühös! Tovább
Veszprém rekorddal száll versenybe az Európa Kulturális Fővárosa címért

Veszprém rekorddal száll versenybe az Európa Kulturális Fővárosa címért

2018. december 01. Szerkesztő: Atyavilág

Az Európa Kulturális Fővárosa-sorozat (EKF) több évtizedes történetében 2023 lesz az első év, amikor csak egyetlen város kapja meg az uniós címet. A szokások szerint eddig mindig két város – egy az EU-alapító országokból, egy pedig az újonnan csatlakozottak közül – nyert a pályázaton. A 2023-as év meghirdetésekor Magyarország mellett Nagy-Britannia városai kaptak lehetőséget, de közbejött a Brexit.

A britek a Brexit-szavazás után érdeklődtek az EU Bizottságnál, hogy maradhatnak-e pályázatban. Előbb kaptak egy igent, de tavaly maga Jean-Claude Junkers, az Európai Bizottság elnöke írta meg, hogy erre a továbbiakban már nincs mód.

Így 2023-ra csupán egyetlen város kaphatja meg az EKF címet, és ez Debrecen, Győr, vagy Veszprém lesz.

18-12-01_veszprem_ekf.png

A végleges pályázatokat november 9-ig kellett leadnia a városoknak. December 10-én Debrecent, 11-én Győrt, és 12-én Veszprémet és a Balatont látogatja meg a zsűri.

Veszprémben például úgy készültek, hogy szombaton 2023Veszprém-esítették a Lovassy László Gimnázium tornatermét, azaz a Veszprém2023 feliratot felnagyították 30×10 méteresre a padlón, azt gyerekek állták körbe, és különböző színű festékekbe mártott kézzel felvitték a kézlenyomatukat, üzenve ezzel, hogy az ország első gimije is kiáll a 2023Veszprém mellett és a színesebb jövő mellettEzzel rekordot is döntöttek.

(Több részlet a 24.hu-n)

Bátortalan kérdésünk: Ha már lehetőség van a régió bevonására, a Balaton-régió mellett nem lett volna érdemes a Bakony-régiót is bevonni?

Veszprém rekorddal száll versenybe az Európa Kulturális Fővárosa címért Tovább
Tovább zuhant a Napló példányszáma

Tovább zuhant a Napló példányszáma

2018. december 01. Szerkesztő: Atyavilág

A hazai sajtó einstandja, kormány(párt)irányítás alá vonása évekkel ezelőtt kezdődött. A megyei lapokat - amelyek egy-két kivétellel már akkor sem voltak igazán kritikusak, sőt igen lojálisak voltak a regnáló kurzus iránt - négy évvel ezelőtt érte el a hatalom keze. A Zircinfo-n erről először, 2014. szeptemberében itt számoltunk be: Kirúgták a veszprémi Napló törzsgárdáját.

2017. januárjában áttekintést adtunk a szinte az összes megyei lapot érintő tulajdonosváltásokról, amelynek során a miniszterelnök strómanjának, a felcsúti gázszerelőnek a tulajdonába kerültek: Mi lesz veled, kedves Naplóm?

Másfél évvel később, ez év májusában számolt be a még létező néhány független hírportál a kormányzati propaganda által közvetlenül irányított egykori szerkesztőségek belső állapotairól, a tényleges újságírás megszűnéséről, a még ott dolgozók lefokozásáról újságcsinálóvá. A lapok színvonalának visszaesése további példányszám-csökkenéseket hozott magával: Kormánypropaganda durván csökkenő példányszámmal - nagyot zuhant a Napló is

A Menedzsment Fórum két hete számolt be arról, hogy a példányszámcsökkenés a megyei lapoknál nem állt meg: Lejtmenet: újabb 5000 vevő pártolt el Mészáros lapjaitól. Az alábbi diagram az idézett cikkből való, és a 20 ezernél nagyobb példányszámú lapok állapotát mutatja:  

18-12-01_naplo_peldanyszam_2.pngVagyis 2014. első negyedévétől (a hatalmi beavatkozások kezdetétől) 2018. harmadik negyedévéig a Napló példányszáma kb. 35 százalékkal csökkent (a tendencia ugyanilyen az összes többi lapnál).

Az mfor.hu cikke november 18-án jelent meg. Ma már nem szerepelhetne a "Mészáros Lőrinchez köthető lapok..." fejléc a diagram felett.

Ezen a szerdán, november 28-án ugyanis gyakorlatilag a teljes jobboldali médiát összevonták a szeptemberben alapított, a Fidesz közvetlen irányítása alatt álló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba. "Mészáros Lőrinc, Matolcsy Ádám, Schmidt Mária, Habony Árpád, Győri Tibor és más jobboldali médiatulajdonosok egy nonprofit alapítványnak ajándékozzák lapjaikat, nem tulajdonolnak többé újságot, televíziót és rádiót.
Egy nonprofit médiaholding jön létre, Liszkay Gábor irányítása alatt." (Magyar Idők)

Ha kíváncsiak arra, mely sajtó- és médiatermékekben (az egész országot lefedő nyomtatott, elektronikus sajtóban, rádió- és tévéadóknál, számban egyelőre kb. 400) számíthatnak most már minden a minden elhajlástól mentes, uniszónó központi politikai üzenetáradatra, nézzék meg az alapítvány kuratóriumi elnökének, Liszkay Gábor (akinek lakóhelyére, Balatonföldvárra van az alapítvány bejegyezve) "főcenzornak" (444.hu)  a virtuális névjegykártyáját.

Meg fogják találni összes kedvenc újságjukat, adójukat, hírportáljukat a TV2-től a Retro Rádióig, az Echo TV-től a Hír TV-n át az Ozone TV-ig, a Riposttól a Lokálon át a Nemzeti Sportig, a Szuperinfótól a Szabad Földig, a Világgazdaságtól a Figyelőn és az Autó-Motoron keresztül a Lakáskultúráig, és persze a Naplót, a Veszprémi 7 Napot, sorolhatjuk napestig. Pikáns találatok a listában néhány kisvárosi, kistelepülési újság: Érdi Újság, Pápai Hírlap, Litéri Hírmondó. Felkészül az augusztusban újraindított Zirc és Vidéke?  

Koós Gábor

Tovább zuhant a Napló példányszáma Tovább
*Árufuvarozó* munkatársat keres azonnali kezdéssel a Sörfőzde

*Árufuvarozó* munkatársat keres azonnali kezdéssel a Sörfőzde

2018. november 30. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

*Árufuvarozó* munkatársat keresünk azonnali kezdéssel Sörfőzdénkbe.

*Új munkatársunk feladata:*
 Felrakodás a telephelyünkön
 Budapesti és vidéki címek áruterítése
 Irodai elszámolás

*Amit szeretnénk:*
 Zirc +30km-es körzetében élsz
 Rendelkezz B kategóriás jogosítvánnyal
 Legyen vezetési tapasztalatod, mert Budapesten nagy autóval kell majd forgolódnod
 Légy ápolt, udvarias és kommunikatív, hiszen Te találkozol legtöbbet megrendelőinkkel

*Amit kínálunk:*
 Hosszú távú, stabil munkahely, ahol megbecsüljük a munkádat
 Versenyképes jövedelem
 Önállóság
 Családias környezet és jó hangulat

Jelentkezéseiteket kérlek küldjétek el nekünk az iroda@zircimanufaktura.hu email címre. A megosztásokat előre is köszönjük! 

Nem található automatikus leírás.

Forrás: 

Zirci Apátsági Manufaktúra
*Árufuvarozó* munkatársat keres azonnali kezdéssel a Sörfőzde Tovább
II. Olaszfalui Házias Ízek Vására - 2018. december 2., vasárnap

II. Olaszfalui Házias Ízek Vására - 2018. december 2., vasárnap

2018. november 26. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018. december 2-án, vasárnap

13.00 - 17.00 óráig

immár második alkalommal kerül megrendezésre az

Olaszfalui Községi Önkormányzattal közösen az Olaszfalui Házias Ízek Vására. 


Ennek keretében újra lehetőség lesz az olaszfalui és felsőperei őstermelők, kistermelők által készített sajtok, lekvárok, mézek, befőttek,rétesek, savanyúságok, füstölt áruk kóstolására és vásárlására.

Mivel ez a nap az advent első vasárnapja, így szebbnél szebb karácsonyi kézműves termékek közül is válogathatnak a vásárba látogatók.
Az Olaszfalui Általános Iskola is képviselteti magát. Az iskola pedagógusai által készített karácsonyi díszek vásárlásával, az ide járó gyermekek iskolán kívüli programjait támogathatják.

Ez alkalommal Olaszfaluban a Közösségi Ház udvara ad helyet a termelői vásárnak. A gyermekeket a közösségi házban karácsonyi kézműves foglalkozás várja.
A téli hideg időjárást szeretnénk forró teával hangulatosabbá tenni, és a vásárlást forralt borra váltható ital jeggyel megköszönni.

Szeretettel várunk közelről távolról minden érdeklődőt!

 

A képen a következők lehetnek: szöveg

Forrás: Olaszfalui Házias Ízek‎ - Ringl Krisztina 

II. Olaszfalui Házias Ízek Vására - 2018. december 2., vasárnap Tovább
Hol töltöd le az 50 óra önkéntes munkát?

Hol töltöd le az 50 óra önkéntes munkát?

2018. november 26. Szerkesztő: Atyavilág

"A középiskolai nappali képzésben résztvevő és az érettségi vizsgát 2016. január 1-ét követően megkezdő tanulók esetében az érettségi vizsga megkezdésének feltétele az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése. ... A sajátos nevelési igényű tanulók körében a szakértői bizottság ez irányú javaslata alapján a közösségi szolgálat teljesítésének kötelezettsége mellőzhető.

Azok a diákok, akik szakközépiskolában nappali rendszerű iskolai oktatásban szereznek érettségi bizonyítványt, szintén vonatkozik az Iskolai Közösségi Szolgálat kötelezettsége. Nekik is kötelező az 50 óra iskolai közösségi szolgálat teljesítése." (innen)

Ha szereted a természetet, vagy csak ki akarod próbálni magad egy vidám közösségben, jelentkezz önkéntesnek az Ösvénytaposó Baráti Társaság programjaira!

Mi az az Ösvénytaposó Baráti Társaság?

Az ÖBT egy természetjáró egyesület, amelynek nevéhez a Bakony néhány kedvelt túramozgalma, teljesítménytúrája kötődik, és amely ebben az évben ünnepelte 20 éves évfordulóját. A jubileumi hétvégéről a Zircinfo-n itt számoltunk be.

Milyen önkéntes munka végezhető itt?

Az egyesület Zirc környéki egynapos teljesítménytúráin (márciusban a Reguly Antal Emléktúrán, októberben a Bakonyi Barangoláson)

  • a rajtnál segíteni az indulók regisztrációjában, az igazoló füzetek kitöltésében,
  • az ellenőrzőpontokon pontőrként bélyegezni az áthaladók igazoló füzeteit, osztani a csokoládét, gyümölcsöt, frissítőt,
  • a célban zsíroskenyér kenés, tea, szörp készítése és kiszolgálása,
  • segíteni a helyszín berendezésénél a túra előtt vagy után.

reguly-emlektura_2015_9.JPG

Önkéntes junior pontőrök a 2015-ös Reguly Emléktúrán a Fiatalító-forrás ellenőrzőponton

Mennyi ideig tart a munka, és hol kell dolgozni?

Ha a rajtnál és a célban akarsz önkénteskedni, akkor választhatod a reggeli rajt, vagy a délutáni célba érkezés néhány órás időszakát, de akár mindkettőt is, és napközben szabad vagy. A rajt/cél a Reguly Emléktúrán Zircen, a Reguly Múzeumban van, a Bakonyi Barangoláson Bakonybélben az Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza épületében. Ez a munka elég kényelmes, mert zárt, és ha hűvös az idő, fűtött helyen van.

Aki a nagyobb kihívásokat szereti, esetleg már van természetjáró tapasztalata, jelentkezzen pontőrnek. Itt - felnőtt pontőr társával - egész nap kint vannak a természetben a túraútvonalak ellenőrzőpontjain a Bakony változatos helyszínein, a Kőris-hegytől a kardosréti Cuha-hídig. Itt a "szolgálat" annyi ideig tart, amíg a túraprogram szerint az adott ellenőrzőpont "nyitva" van, tehát nem a reggeli rajttól a cél délutáni-esti zárásáig.

A pontőröknek fel kell készülniük, hogy néha bizony cudar az időjárás, nem mindig van "fedél" (esőbeálló, fedett pihenő) a fejük felett, és melegedési lehetőség is néha csak annyi, hogy tüzet raknak, ha éppen nincs tilalom, vagy beülnek az autóba, ha az ellenőrzőpont gépkocsival megközelíthető.

18-11-26_obt_onkentes_munka.jpg

A kardosréti ellenőrzőpont a 2018-as Reguly Emléktúrán

Mit kap az önkéntes a munkájáért?

Elsősorban természetesen az önkéntes munka igazolását. Aztán az egyesület megtéríti az útiköltségedet. Feladattól függően biztosítanak számodra étkezést (a pontőröknek maguknak kell gondoskodniuk a napi enni-innivalóról, hiszen ők napközben kint vannak, viszont beérkezve a célba őket is várja az enni-innivaló). Rendezői kitűzőt adnak minden önkéntesnek. A túrán díjmentesen indulhatsz (ez kicsit furcsának tűnik, de ha többen vannak egy ellenőrzőponton, akkor a vállalkozó kedvűek legyalogolhatnak egy rövidebb távot, amíg a többiek tartják a frontot az ellenőrzőponton, és megszerezhetik a teljesítés után járó jelvényt részvételi díj nélkül).

18-11-26_obt_onkentes_munka_2.jpg

Junior zirci pontőrök ez év szeptemberében az ÖBT Kevély körüli teljesítménytúráinak ellenőrzőpontján Pilisborosjenőn, az Egri csillagok forgatásának helyszínén épített várrom tövében. Egyikük napközben még lefutotta a Kevély alatti bolyongás 11 km-es távját, majd folytatta a pontőrködést. A Reguly Emléktúrán is előfordul, hogy valaki lejárja mondjuk a 22 km-es távot, aztán még levezetésnek a 7 km-est is. Vagy az osztott pontőrködés letelte után még elindul a rövid távon.

Hol jelentkezhetsz önkéntes munkára, honnan szerezhetsz több információt?

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság Egyesület honlapja: http://www.osvenytaposo.hu/

Email címe: osvenyinfo@gmail.com

Levélcíme: Ösvénytaposó Baráti Társaság 
Petró Zoltán Tamás 
1476 Budapest, Pf. 140.

Elnöke: Petró Zoltán Tamás 
Telefon: 06 30 319 3378

Az ÖBT felnőtt önkénteseket is szívesen fogad!

Hol töltöd le az 50 óra önkéntes munkát? Tovább
Az égő házból mentette ki a tulajdonost

Az égő házból mentette ki a tulajdonost

2018. november 25. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kimenekítette egy égő ház lakóját Zircen, Hunyadvári Antal rendőr törzszászlós, Zirci Rendőrőrs szolgálatparancsnoka, és ezzel feltehetően az életét is megmentette - közölte Kucsera Katalin megyei sajtóreferens.

Hunyadvári Antal szolgálatparancsnok november 21-én este, két robbanást hallott, amely – mint később kiderült – két PB gázpalack robbanásakor történt. A hangra Hunyadvári Antal törzszászlós kirohant a Zirci Rendőrőrs épületéből, és azt látta, a szomszéd utcában ég egy ház. A szolgálatparancsnok a lángoló ház tulajdonosát kisegítette az épületből, majd a szomszédok értesítését is megkezdte a közben helyszínre érkező Simon Balázs törzszászlós és Papp Gyula zászlós segítségével. Időközben a zirci és a veszprémi tűzoltók is megérkeztek, és megkezdték az oltást, miután még egy PB gázpalack került elő a lángoló házból, ami még nem robbant fel. A gyors intézkedés miatt senki nem sérült meg.

Képtalálat a következőre: „égő ház”

Forrás: veol.hu

Az égő házból mentette ki a tulajdonost Tovább
Épül a III. Zirci Mézeskalácsfalu

Épül a III. Zirci Mézeskalácsfalu

2018. november 23. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Alkotók, Érdeklődők!

Idén is lesz "Zirci Mézeskalácsfalu", melyre várjuk a telekfoglalásokat.

Még mindig ingyenes a telek, mely A4-es méretű. Egy ember foglalhat egy, vagy több telket is, mely foglalással vállalja, hogy mézeskalácsból épít rá valamilyen házat, várat, hidat, malmot, erdőt..stb.. 
Idei témánk: "Téli Bakony"

Kérünk minden alkotót, hogy építkezési szándékát a 

Zirci Mézeskalácsfalu

oldalnak

vagy a

zircimezeskalacsfalu@gmail.com

e-mail címre írt üzenetben jelezze!

Határidő: 2018.11.30.


A kész műveket 2018.12.01-05-ig várjuk a múzeum kiállítótermében. 

Örömteli készülődést kívánunk!

A képen a következők lehetnek: éjszaka

Beküldte: Bognár Anita

Épül a III. Zirci Mézeskalácsfalu Tovább
Készül a Fekete István Emlékmű Zircen

Készül a Fekete István Emlékmű Zircen

2018. november 23. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

A Zirci Országzászló Alapítvány tagjai megkezdték a Fekete István magyar írónak emléket állító szobor tereprendezési munkálatait a Rákóczi téren, 2018. november 12-én.

Az alapítvány tagjai, balról: Bittmann Károly titkár, Máj János elnök és Egervölgyi Dezső kulturális felelős

Az emlékmű a diákfórum előtti részen, az iskola bejáratával szemben kerül elhelyezésre, gondolva Fekete István műveinek elsődleges célközönségére, az ifjúságra. Az alapítványi tagok hangsúlyozzák, ez a kezdeményezésük is a köz érdekében történik, a gyermekek jövőjéért cselekszenek, amikor emlékművet állítanak az egyik legnagyobb magyar írónak.

Az alapítvány továbbra is köszönettel fogadja az adományokat az emlékmű felállításához, örömüket fejezik ki, hogy már több támogatást kaptak, volt olyan felajánló, aki azért adományozott, mert férjének a kedvenc írója volt Fekete István.

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, a héten elkészül az emlékmű alapja, s november végén, december elején átadásra kerülhet. A szobrot tartó oszlopra mintegy könyvajánlóként az író több műve is feltüntetésre kerül. A háromszög alakú területet, ahová elhelyezik a szobrot, befüvesítik majd. Kis zöld sziget lesz ez a városban, ahol talán még jobban megelevenednek előttünk a lelket megszépítő olvasmányok, és azok hősei.

 

Adakozási lehetőségek a Fekete István emlékműhöz: B Takarék Szövetkezet 73610021-0030524 számlára

Személyesen: Máj János, Bittmann Károly, Egervölgyi Dezsőnél

 

Írta: Kelemen Gábor

Forrás: zirc.hu

 

A szobor állításának előzménye itt olvasható:

Akar Ön Fekete István-szobrot a Rákóczi térre? Itt szavazhat!

Készül a Fekete István Emlékmű Zircen Tovább
Megjelent  a ZIRC ÉS A BAKONY 2019-es falinaptára

Megjelent  a ZIRC ÉS A BAKONY 2019-es falinaptára

2018. november 22. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Megjelent  a ZIRC ÉS A BAKONY 2019-es falinaptára

A naptár három helyen kapható:

– a Ciszterci Apátság látogató központban, 

- a Reguly Antal Múzeum ajándékboltban

-  a Békefi Antal városi könyvtárban 

A naptár bruttó ára: 2.500.- HUF

A képen a következők lehetnek: égbolt, fa, túra/szabadtéri és víz

Forrás: ZIRC ÉS A BAKONY

 

 ( Ez a naptár nem az önkormányzat által meghirdetett fotópályázat alapján készülő kiadvány. Az önkormányzat által készülő naptár megjelenésének idejéről érdeklődtünk, azt a tájékoztatást kaptunk, hogy ha aktuális lesz, akkor tájékoztatást kapunk róla  :) - a szerk.)

Megjelent  a ZIRC ÉS A BAKONY 2019-es falinaptára Tovább
Lókúti Mikulás terepfutó verseny december 2-án - előnevezés!

Lókúti Mikulás terepfutó verseny december 2-án - előnevezés!

2018. november 18. Szerkesztő: Atyavilág

18-11-18_lokuti_mikulas.pngLókúti Mikulás

szabadidősport rendezvény
terepfutó verseny

2018. december 2. vasárnap

Szervezők: Lókút SE és a Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE. Főszervező: Hites Viktor telefon: 30/3476356 e-mail: tajfutas@outlook.hu

Helyszín: Lókúti volt kocsma, Lókút Bem József u. 36. 

Leírás: A terepfutó verseny pályája a Lókút környéki, mezőkön és erdőkben kerül kijelölésre szalagozással. Terveink szerint minden táv egy körös lesz, és a tavalyi útvonalon bonyolítjuk a versenyt, de ez már hajtóvadászat szezon, ezért az útvonalváltoztatás jogát fenntartjuk.

Rajt: 2018. december 2. (vasárnap) 11.00 óra

Jelentkezés: december 2-án 8:00-10:30-ig a volt kocsma épületében. Cím: 8425 Lókút, Bem József u. 36.

A szervező honlapja: www.bakonyikalandok.hu

Nevezési díjak:     

november 13- november 21-ig

Félmaraton:                3200 Ft/fő                                                                  
5 és 10 km:                 2700 Ft/fő                                                                  
Gyerekfutam:             1200 Ft/fő                                                                  

november 22- november 26-ig:

Félmaraton:                3700 Ft/fő                                                                  
5 és 10 km:                 3200 Ft/fő                                                                  
Gyerekfutam:             1500 Ft/fő                                                                  

november 26-a után és a helyszínen:

Félmaraton:                4700 Ft/fő                                                                  
5 és 10 km:                 4200 Ft/fő                                                                  
Gyerekfutam:             1700 Ft/fő      

Runcard és Spuri aranykártyával rendelkezőknek november 26-ig történő előnevezés esetén 500 Ft kedvezményt adunk a nevezési díjból, Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE tagoknak 1000 Ft. Lókúti lakosoknak előnevezés esetén 50 % nevezési díj kedvezmény.

Az induló korcsoportok, további nevezési feltételek és információk a túra oldalán: http://www.bakonyikalandok.hu/programok/1/129/lokuti-mikulas-terepfuto-verseny.html

 

Lókúti Mikulás terepfutó verseny december 2-án - előnevezés! Tovább
Ki méltó a város elismerésére?

Ki méltó a város elismerésére?

2018. november 15. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Ja v a s l a t t é t e l i   f e l h í v á s

„Z I R C   V Á R O S   E L I S M E R Ő   O K L E V E L E”

ELISMERÉS ADOMÁNYOZÁSÁRA

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 6/2015(III.13.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozható azon személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik/amelyek a város közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, és ezzel a város értékeit növelték. A kitüntetést olyan személyek és közösségek kaphatják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak. A díszoklevéllel járó elismerés évente legfeljebb 3 személy, illetve közösség részére adományozható.

„Zirc Város Elismerő Oklevele” átadására minden évben Zirc Város Polgármesterének újévi fogadásán kerül sor.

A rendelet értelmében az elismerés adományozására a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

 

Az Emberi kapcsolatok bizottságnak címzett,

az alábbi szempontok szerint megfogalmazott,

részletesen indokolt, és a

javaslattevő(k) aláírásával ellátott ajánlásokat

2018. november 30. napjáig lehet benyújtani

a ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

ügyfélszolgálatára

 

Kérjük, hogy tegyen javaslatot „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozására!

Együttműködését köszönjük!

Zirc, 2018. szeptember 17.                                                                   
    Ottó Péter
                                                                polgármester

Képtalálat a következőre: „kézfogás”

Ki méltó a város elismerésére? Tovább
Facebook helyett közmeghallgatás - kérdéseket és javaslatokat várnak -2018. november 15., csütörtök, 17 óra

Facebook helyett közmeghallgatás - kérdéseket és javaslatokat várnak -2018. november 15., csütörtök, 17 óra

2018. november 14. Szerkesztő: zircblog

Közmeghallgatást tart az önkormányzat


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. november
15-én (csütörtökön) 17.00 órai kezdettel közmeghallgatást tart,
melyre várja az érdeklődő állampolgárokat.

 
A facebook "Zirciek" csoportjában számos vélemény olvasható a zöldhulladék kezelésének, égetésének dilemmájáról. Nyilván a leírtak valamilyen formában eljuthatnak az illetékesekhez , de mivel ez nem hivatalos fórum, az itt leírtakra nem köteles a testület sem reagálni sem figyelembe venni. (Ennek megfelelően a facebook csoportban jelen lévő képviselők -sem magánszemélyként, sem képviselői titulusukat felvállalva-  nem is reagáltak.)

Kötelesek viszont figyelembe venni a testülethez eljuttatott igényeket. Ilyen például a nemrég egy helyi magánszemély által beadott rendeletmódosító javaslat, melynek elsődleges célja a kerti hulladék égetésének teljes betiltása a településen.

Más vélemény vagy igény híján ez a beadvány képviseli a lakosságot. (Itt olvasható: Kérelem)

(Idézet a beadványból: "Egyetlen jó megoldás a teljes tiltás és annak betartatása megfelelő szankciók alkalmazásával.")

(Idézet a döntésről szóló beszámolóból: "A képviselő-testület a döntés meghozatalánál figyelembe vette a lakossági észrevételeket is, aláírásokat gyűjtöttek, Nemes Katalin alkalmazott környezetkutató végzettségű zirci lakos pedig levelet is felolvasott az ülésen a tárgykörhöz kapcsolódóan.")

A testület ezen beadványban nyilatkozó lakosok igényét, véleményét ismerte meg, ebből kiindulva (és a saját ismereteire alapozva) a teljes tiltás mellett döntött. 

A rendelet
módosításának tartalma viszont még nem végleges.

Egyenlőre a rendelet tervezete készült el
, mely megküldésre került a Veszprém Megyei Kormányhivatal, illetve a többi illetékes szerv részére. Várhatóan 2019-ben emelkedik jogerőre. Tartalmát a közmeghallgatáson elhangzó vélemények is befolyásolhatják.

(A testületi beszámoló itt olvasható: TELJES EGÉSZÉBEN TILTÁSRA KERÜL A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSE ZIRCEN)

 

Vagyis:

Akik a beadvány tartalmával, vagy a tárgyalását követő döntéssel nem teljesen értenek egyet, azok számára itt a lehetőség, hogy hivatalos fórumon is elmondják a véleményüket vagy  javaslatot tegyenek a teljes égetési tilalomról hozott döntéssel, illetve a zöldhulladék elszállítási igényeikkel kapcsolatban.

A közmeghallgatás tartalmáról hivatalos jegyzőkönyv készül. Az elhangzott javaslatra, kérdésre a közmeghallgatáson vagy legkésőbb tizenöt napon belül választ kell adni.

2011. évi CLXXXIX. törvény 54. § 

A képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatot tehetnek.

Az elhangzott javaslatra, kérdésre a közmeghallgatáson vagy legkésőbb tizenöt napon belül választ kell adni.

 

Napirendi javaslat:

1./ Szelektív hulladékgyűjtés, tűzmegelőzés, környezetvédelem.

2./ Tájékoztató a környezet állapotáról.

3./ Az érdeklődő
állampolgárok által felvetett kérdések és közérdekű
bejelentések, javaslatok megvitatása. 

 

 

 

kepviselotestzirc_2018_1.png

Fotón: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 

Fotók forrása: zirc.hu, zirc.blog.hu, jocozene.hu

Facebook helyett közmeghallgatás - kérdéseket és javaslatokat várnak -2018. november 15., csütörtök, 17 óra Tovább
Finn iskolákban jártak... Mitől ilyen sikeresek?

Finn iskolákban jártak... Mitől ilyen sikeresek?

2018. november 08. Szerkesztő: Atyavilág

Három és fél éve írtunk egy norvég iskoláról, amelyben - finn kezdeményezést követve - eltörölték a tantárgyakat, és a siker hatalmas.

A dunabogdányi általános iskola képviselői most Finnországban jártak és iskolákat látogattak.

18-11-08_finn_iskolak_7.jpg

You are the REASON!

18-11-08_finn_iskolak_3.jpg

18-11-08_finn_iskolak_8.jpg

18-11-08_finn_iskolak_1.jpg

18-11-08_finn_iskolak_9.jpg

18-11-08_finn_iskolak_5.jpg

18-11-08_finn_iskolak_2.jpg

18-11-08_finn_iskolak_4.jpg

18-11-08_finn_iskolak_6.jpg

A teljes galéria megtekinthető az iskola Facebook-oldalán, nagyon tanulságos és szívfájdító nézegetni.

18-11-08_finn_iskolak_1.png

El nem tudjuk képzelni, hogy mitől sikeresek a skandináv országok oktatási rendszerei.  Hát ettől:

18-11-08_finn_iskolak_10.jpg

Mi itthon a városi évzárókon meg hálaszavakat rebegünk az iskolánkat a hatalom eszközeivel államosító és most tulajdonló államot képviselő, az iskolánkat fenntartó(?) tankerületi központnak (KLIK), hogy méltóztatik hozzájárulni az év végi jutalomkönyvekhez.

Közadakozásból kell felújítanunk iskolánk vizesblokkját.

A tanárhiány - az állam kozmetikázott adataival szemben - akár a 30%-ot is elérheti.

Tető nélküli iskolában tanítanak Heves megyében.

Nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a kivándorlás dinamikája 2012-17 között az azt megelőző időszakhoz képest. Továbbra is elsősorban a fiatal, képzett magyarok mennek el. Csodálkozunk? Az ő gyerekeik kint majd úgy tanulhatnak, ahogy itthon szeretnék, hogy tanulhassanak, csak ezt nem fogják kivárni.

Koós Gábor

Finn iskolákban jártak... Mitől ilyen sikeresek? Tovább
Doppingvétség a versenyen, a zirci kishuszár nyerte el az első helyet

Doppingvétség a versenyen, a zirci kishuszár nyerte el az első helyet

2018. november 07. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A 2018. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta döntőjében Sepsiszentgyörgy település színében győztes Kolumbán Örs-István által lovagolt Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult.

A Szervezőbizottság a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020. évi Nemzeti Vágtán és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől, a települést pedig a 2019. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől eltiltotta.

Ennek következményeként változások történtek a 2018. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta döntőjének eredményében:

1. helyezett: Zirc, Rigó Loretta, Virág

2. helyezett: Hernádnémeti, Éles Virág, Robika

3. helyezett: Csetény, Vörös Tamara, Büszke

4. helyezett: Kunpeszér, Tóth Rozi, Ricsi

5. helyezett: Bőcs, Kiss Roxán, Sólyom

Forrás: vagta.hu

img_20180916_163359.jpg

Fotó: Tóth-Kovács Eszter

Doppingvétség a versenyen, a zirci kishuszár nyerte el az első helyet Tovább