ZIRCINFO

Magyar passió - filmvetítés, vendég: Eperjes Károly  - Zirc, 2022. február 4., péntek,

Magyar passió - filmvetítés, vendég: Eperjes Károly - Zirc, 2022. február 4., péntek,

2022. január 19. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

M E G H Í V Ó
A Zirci Országzászló Alapítvány
tisztelettel meghívja Önt és kedves családját
2022. február 4-én 17 órára
a zirci Apátság Gobelin termébe
a MAGYAR PASSIÓ
című film vetítésére
Vendégünk: Eperjes Károly Kossuth díjas színművész
Köszöntöt mond: Dr. Kovács Zoltán
országgyűlési képviselő
A rendezvényen a részvétel díjtalan, adományokat elfogadunk.
A várható érdeklődésre való tekintettel kérjük részvételi szándékát szíveskedjen jelezni, személyesen az Apátság látogatóközpontjában, vagy a Bittmann Károly 30-348-2249 telefonszámán.
Bittmann Károly Egervölgyi Dezső Máj János
passio.jpg
Magyar passió - filmvetítés, vendég: Eperjes Károly - Zirc, 2022. február 4., péntek, Tovább
Zirci valóság, fantázia, titkok, kérdések és válaszok - zirci szerzőtől  - megjelent a könyvtrailer is

Zirci valóság, fantázia, titkok, kérdések és válaszok - zirci szerzőtől - megjelent a könyvtrailer is

2022. január 19. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Valóság és fantázia Szent Bernát szellemisége kapcsán

Írói nevén George Aurum – latinról fordítva Arany György – a közelmúltban jelentette meg a Szent Bernát titkai című kötetét. Valóság és fantázia. Tények, rejtélyek és titkok. Misztikum. Izgalmas kérdések, összefüggések a történelmi adatok tükrében. A könyv erről szól.

 

A szerző mély tisztelettel viseltetik a 12. század legnagyobb hatású gondolkodója, Clairvaux-i Szent Bernát iránt. Karaktere magával ragadta, kutatta, ki is volt ő valójában, milyen titkot őriz és miért fontos állomás Clairvaux és Jeruzsálem közötti úton, a Bakony szívében a CRK-i, azaz a zirci ciszterci monostor. Az első meghatározó „jelre” gyermekkorából emlékszik, amikor kisiskolásként a hittanteremben az ő mellszobrával szemben ült és a sekrestye kis oltárán a gót betűk megragadták kisgyermeki fantáziáját. Mindig érdekelte a történelem és a szülőhelyéhez kötődő ciszterci rend múltja. Az élmények fel-feltörtek, egymásra rakódtak, mára kiteljesedtek, e könyv formájában testet öltöttek.

– Ha Szent Bernát ma élne, magazinok címlapjáról ismernénk, vallási vezetőként, a hálózatépítés mestereként, a világ legvagyonosabb, legbefolyásosabb embereként, aki otthonosan mozog a politika világában, számos szervezet tagja és vezetője. Szelleme a sötétnek nevezett középkor hajnalán nem csupán lángolt, de világított is. Számos monostort építtetett, hatalmas egyházi vagyont hozott létre, „mézajkú ” szónokként emlegették, az ez idáig egyetlen ciszterci pápa, III. Jenő is az ő tanítványa volt.

A kötet írója beleásta magát a szabadkőművesek és a templomos lovagrend történetébe, ahol mindig visszatérő alak volt Bernát. Bár előbbieknél direktben nem jelent meg, de azt gondolja – fenntartja, állítását lehet vitatni – szellemisége érezhető tevékenységükben. A templomos rendet 1118-ban – főként a szentföldi zarándokok védelmére – Hugues de Payens champagne-i lovag nyolc társával együtt hozta létre. A középkor legnagyobb befolyással rendelkező, de egyben legtitokzatosabb rendje volt. A templomosok egyszerre voltak katonák és szerzetes papok. A vatikáni körökben is komoly befolyással rendelkező Bernát 1132 és 1135 között alkotta meg szellemi programjukat, a regulát. A nagybátyja volt André de Montbard, a lovagrend egyik alapító tagja és 5. nagymestere. Bernát egymaga 68 monostort alapított, Clairvaux 700 szerzetesre duzzadt 39 év alatt, Európában 718 lett a ciszterci monostorok száma. A semmiből hívta őket életre, a hit ereje által. Már életében szentként tisztelték. III. Sándor pápa, halála után 21 évvel, 1174-ben szentté avatta, VIII. Pius pápa pedig 1830-ban az egyházdoktorok sorába iktatta.

– A templomosok voltak az akkori kor, mai szóhasználattal élve, internethálózata, vagy mondhatni a bankkártya előfutárai. Az Európából Jeruzsálembe tartó zarándokút nem volt veszélytelen. A templomosok nemcsak kísérték a zarándokokat, de banki tevékenységet folytattak érdekükben, mert pénzt bármelyik templomos rendházban letétbe lehetett helyezni s egy jelszó, a „kód” birtokában részesedhettek abból, ami a következő állomásig, „banki kirendeltségig” fedezte szükségleteiket.

A „mézajkú” egyházdoktorról írt könyv angol fordítása jövőre készül el Fotó: Müller Anikó Hanga

George Aurum története azzal kezdődik, hogy 1979 telén egy rejtélyes idegen érkezik a zirci apátságba, ahol Szilvió atya fogadja. Kézfogásuk és párbeszédük a bizalom kódja. „Honnan jössz? A világosság völgyéből. Ki vezetett utadon? Szent Bernát.” Az idegen részt vesz a szentmisén, tudatosan kiválasztva ülőhelyét, rálátva a Szent Kereszt oltárra. Számba veszi a régi kövek, jelképek, korok üzenetét. Mindeközben az író áttekinti az 1944-ben lángokban állt műemlékkönyvtár értékeit, fantáziáját szabadjára engedve ősi, szimbólumokat keresve, elemezve, máig felfedezetlen titkokat sejtetve. Leírja a templomosok utolsó nagymesterének kínvallatását, az ezekről készült jegyzőkönyveit, őrzési helyét, utalva a zirci szerzetesek szerepére, mely ugyancsak a képzelet szüleménye. Szól Salamon templomáról, mely szentélyének paramétere megegyezik a zirci ciszterci könyvtár dísztermével, bemutatja az ott elhelyezett intarziás szekrénylapot, melynek méretei pontosan egyeznek a frigyláda belső méreteivel. Korábbi leírások szerint a Zirc név egyik eredete a szláv crk szó, mely templomot jelent. A kései utód ezt másként értelmezi.

– CRK, a titokzatos három betű. „Christus, Regina, Kyrie Eleison – Te érted, Te veled, A te kegyelmdért.” A templomosok információikat kódolták, tájékozódási pontokkal látták el a számukra fontos helyeket. CRK, e három betű jelzi majd a Salamon templomából elszállított kincsek helyét.

A történet az író képzeletének szárnyán folytatódik, kérdéseket felvetve, titkokat, csodákat sejtetve. Az elsőkötetes szerző szeme előtt filmkockák peregtek, a történetét filmvásznon látná szívesen.

– Látványos lenne, megelevenedhetnének a Szent Bernát életében meghatározó helyszínek, így Párizs, Clairvaux, Jeruzsálem és persze Zirc. Lehet, majd egyszer valakinél bekattan egy ötlet, lesz egy szikra, ez olyan, mint egy palackposta, elengeded, majd valaki, egyszer megtalálja. Szerintem a középkori mozi hősök mára megkoptak, Szent Bernát személye új alternatívát tudna nyújtani. A könyvvel az volt a célom, hogy népszerűsítsem Zircet és hozzásegíteni az olvasókat képzeletük szabadjára engedéséhez. Mozaikdarabkákat raktam össze, ha valaki „hátralép”, lehet, egészében tudja látni. Számomra izgalmas szellemi kaland volt az írás – zárta a beszélgetést George Aurum, aki jövőre angolra tervezi lefordíttatni a kötetet. (Forrás: veol.hu)

 

Kapható Zircen a Bagolyvárban és a Deák Ferenc utcai papírboltban!

 

Zirci valóság, fantázia, titkok, kérdések és válaszok - zirci szerzőtől - megjelent a könyvtrailer is Tovább
Előadás a barlangokról - Zirc, 2022. február 24., csütörtök

Előadás a barlangokról - Zirc, 2022. február 24., csütörtök

2022. január 17. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Sok fajta haszna van a barlangoknak: gazdasági a turista barlangoknak, egészség ügyi a gyógybarlangoknak, tudományos a feltáró és tudományos kutatásnak. Erről beszélek az előadásomon vetített képekkel illusztrálva.
Szájmaszk használata kötelező!

2022. FEBRUÁR 24., CSÜTÖRTÖK, 17:00

Zirc, Rákóczi tér 3-5.

 

271775769_4952405201488528_8078823599446676556_n.jpg

Előadás a barlangokról - Zirc, 2022. február 24., csütörtök Tovább
Horgász közgyűlés - Zirc, 2022., 01.16.

Horgász közgyűlés - Zirc, 2022., 01.16.

2022. január 15. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Egyesületi Tagok!

Az újév első fontos eseményét, az Egyesületi Közgyűlést 2022.01.16.-án tartjuk Zircen a Polgármesteri Hivatalban, 9 órai kezdettel!

Várunk mindenkit az eredményes munka érdekében, 2021-es év beszámolási kötelezettségével, 2022-es tervekkel kapcsolatban!

Megjelenésre feltétlenül számítunk!

Kérjük az információ továbbadását!

Köszönettel
Zirci Sporthorgász Egyesület Vezetőség

horgaszgyules2022.jpg

Horgász közgyűlés - Zirc, 2022., 01.16. Tovább
Erdőlátogatási korlátozások januárban - 2022.

Erdőlátogatási korlátozások januárban - 2022.

2022. január 02. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

VADÁSZAT MIATTI ERDŐLÁTOGATÁSI KORLÁTOZÁSOK JANUÁRBAN! Kirándulás előtt nézzünk utána van-e korlátozás!
A társas vadászatok az erdő látogatók életére, testi épségére fokozott veszélyt jelentenek, ezért kérik az erdőlátogatási tilalom betartását!
A VERGA Zrt., Bakonyerdő Zrt., Hajag Vidéki Vadásztársaság felhívja a figyelmet, hogy az üzemi vadászterületén szervezett társas vadászatok miatt az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (2) bekezdése alapján erdőlátogatási korlátozást vezet be, az alábbi időszakokban:
-HAJAG Vidéki Vt. területén:
2022.01.08.
(Kauker túra útvonalát nem érinti, S+ jelzésről letérni TILOS!)
2022.01.15.
A megrendezésre kerülő vadászat érinti a Herend, Márkó, Hárskút, Ráktanya területeket.
-VERGA Zrt. területén
Kab-hegyi erdészet:
2022. január 6-7.
2022. január 21-22.
2022. február 1.
Királyszállási erdészet:
2022. január 7.
2022. január 13.
2022. január 17.
2022. január 21-22.
Zirc:
2022. január 9-11.
2022. január 14-15.
-Bakonyerdő Zrt. területén
Farkasgyepű:
2022.01.06/12/14/28
Bakonybél:
2022.01.10/14/19/29
Az MTSZ erdőlátogatási korlátozások országos gyűjtőoldala:
Katonai gyakorlat 01.10-21.
Hajmáskéri Gyakorló- és Lőtér (..0''-pont és Kőröshegy lő- és gyakorlóterek) területén harcászati gyakorlatot és éleslövészetet tartanak 01.10-21. időpontban! Lövészetek és katonai tevékenységek ideje alatt a lőtér területén történő tartózkodás fokozottan baleset- és életveszélyes, valamint TILOS!
vaddisznokep.jpg
Forrás: 

Hajag.Hu

Erdőlátogatási korlátozások januárban - 2022. Tovább
Gyermekorvosi rendelések az ünnepek körül - 2021. december 20-31.

Gyermekorvosi rendelések az ünnepek körül - 2021. december 20-31.

2021. december 19. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, Gyerekek!
Az ünnepek körüli rendelések az alábbiak szerint alakulnak. Jelentkezni csak előzetes időpont egyeztetés után lehet (akár a rendelés ideje alatt is)
Benczik Adrienn : 88/ 414 994
Gelencsér Mária : 88/ 414 970
Kérünk mindenkit, hogy az ügyeleti ellátást csak indokolt esetben vegye igénybe!
Mindenkinek békés, boldog, szeretetteljes ünnepeket kívánunk, vigyázzanak magukra és családjukra!
gyerekorvos2021unnep.jpg
Forrás: Dr. Benczik Adrienn - gyermekorvos, Zirc
Gyermekorvosi rendelések az ünnepek körül - 2021. december 20-31. Tovább
Megnyitott a Síaréna - 2021.12.10.

Megnyitott a Síaréna - 2021.12.10.

2021. december 10. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

A HÍR IGAZ:
A Síaréna Vibe Park megnyitotta kapuit, így ezennel hivatalosan is megkezdődött a szezon! 
Gyere, és élvezd velünk Eplényben a legegészségesebb függőséget, vagyis a síelést és a snowboardozást! 
Jelenleg a főbejáratunkon keresztül (Audi bejárat) tudsz majd belépni a Síaréna területére és az A1-es pályán már meg is kezdheted a csúszkálást! Mától az összes rezgésével csak rád vár a Síaréna Vibe Park! 
A MAI NAPON (12. 10.)
Nyitvatartás: 9:00-18:00 óra
� A belépés belépőjegyhez kötött, melyet a főbejáratnál lévő pénztárunkban tudsz megváltani.
Habár a Síarénában megszűnik a készpénzes fizetés, aggodalomra semmi ok! Egyéb szolgáltató egységeinknél használd bankkártyádat vagy cashless rendszerünket. Keresd Festipay automatáinkat a főbejáratnál, hogy jegyvásárlás után feltölthesd a kártyádra a kívánt összeget!
Holle Anyó hüttéjében pedig isteni finomságokkal várunk!
Ezen a napon már kölcsönözni is tudtok, viszont oktatás még nem lesz. Az egészségügyi szolgálat folyamatos.
SZOMBAT ÉS VASÁRNAP (12. 11. és 12.)
Nyitvatartás: 9:00-18:00 óra
A pénteki naphoz hasonló feltételekkel várunk Téged! A hétvégén a főbejáratunknál lévő gasztroegységünk lesz nyitva, ugorj be, ha 2 csúszás között megéheztél, és valami igazán finomra vágysz!
Ezen a napon már kölcsönzésre és oktatás igénybevételére is lesz lehetőséged.
Fontos kiegészítés:
a Síaréna területén jelenleg még zajlanak a fejlesztési munkálatok, ezért bizonyos részek kordonnal vannak elkerítve. Türelmed és megértésedet köszönjük! Várunk szeretettel!
Folyamatosan figyeljük a koronavírussal kapcsolatos szabályozásokat, a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően a Síaréna Vibe Park védettségi igazolvány nélkül látogatható.

 

Ünnepi nyitva tartásunk a következőképpen alakul:
December 24. | 09:00 - 14:00
Ezen a napon csak a 4 órás jegyünk lesz elérhető, 13:00 órától pedig karácsony alkalmából megnyitjuk a kapukat, és mindenki ingyenesen síelhet az utolsó egy órában!
 December 25-26. | 09:00 - 19:00
 December 31. | 09:00 - 17:00
 Január 1. | 10:00 - 19:00
NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓKÉRT KERESD FEL FACEBOOK OLDALUKAT: https://www.facebook.com/siarena 
siarena_terkep2021.jpg
Megnyitott a Síaréna - 2021.12.10. Tovább
Megnyílt az EPL Bisztró Eplényben - íme az étlap

Megnyílt az EPL Bisztró Eplényben - íme az étlap

2021. november 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

"Egy marék Bakony és cseppnyi Balaton, egy település, ahova az Epl Bisztró elhozza az olaszos életérzést és a nápolyi pizza ízét. Konyhájával melyet Endrédi Zoltán Séf vezet valódi élményt nyújt."
Forrás: https://www.facebook.com/EPL-Bisztr%C3%B3-111337071321765/?ref=page_internal

251879910_122182493570556_9046551206948337230_n.jpg

252637904_122182600237212_8468276116372847693_n.jpg

Bővebb infó a 

Megnyílt az EPL Bisztró Eplényben - íme az étlap Tovább
51 db aknavető gránátot találtak a Gerence patakban, Bakonybélnél

51 db aknavető gránátot találtak a Gerence patakban, Bakonybélnél

2021. szeptember 08. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Távolról nézve úgy tűnt, mintha csak nagyméretű halak pihentek volna a Gerence patakban, Bakonybél külterületén a Szajhavölgyi rét mellett. Közelebb érve azonban szunnyadó világháborús robbanótestek formája rajzolódott ki a mederben.
☠️ Az évtizedek során már elrozsdásodott, de még mindig veszélyes eszközök az alacsony vízállás miatt váltak láthatóvá és egyben könnyen megközelíthetővé. Alakulatunk tűzszerészei összesen 34 darab 120 milliméter átmérőjű német gyártmányú aknavetőgránátot, 17 darab 8 centiméteres, ugyancsak német aknavetőgránátot és egy Faustpatrone 2-es kézi páncélelhárító eszközt emeltek ki a patakból. �
Állapotfelmérésük során Zsolnay Gábor százados, járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanótestek szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából. ✅
✍ Gajdos Milán hadnagy
� Kapitány Gábor hadnagy, Vass Tamás főtörzsőrmester

240598796_4571100966289548_2447754959678899040_n.jpg

51 db aknavető gránátot találtak a Gerence patakban, Bakonybélnél Tovább
Újra indul a Bakonyi-babázó Klub - Zirc , 2021. szeptember 6-tól

Újra indul a Bakonyi-babázó Klub - Zirc , 2021. szeptember 6-tól

2021. szeptember 08. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

bakonyi_babazo2021.jpg
Újraindul a Bakonyi Babázó, a zirci baba-mama klub!
Hétfőnként 9.00-től az MHSZ-ben.
Kedves Anyák!
Egy nagyobb szünet után szeretnénk, ha lenne lehetőségük az apróságoknak újra együtt játszani, a szülőknek jót beszélgetni és baráti közösségben mulatni az időt! �
Várunk Titeket hétfőnként, 9:00-tól a megszokott helyen, az MHSZ-ben egy jó kis babaklubozásra! ��
Senkinek semmi nem kötelező, az érkezést és távozást mindenki a saját napirendjéhez igazítja.
Tagdíj nincs a csoportban.
Éves nagyobb rendezvényeink ingyenesen látogathatók.
Hozzatok nyugodtan apát, nagyit, nagytesót is! �
Kire számíthatunk? �
Egy kis kedvcsináló videó tavalyról:
Újra indul a Bakonyi-babázó Klub - Zirc , 2021. szeptember 6-tól Tovább
Érdekes, tartalmas lehetőségek Lókúton

Érdekes, tartalmas lehetőségek Lókúton

2021. szeptember 04. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

lokut_progr.pngHagyományainkra új, kulturális hutát építünk

Egy falunak, ha nem akar alvó településsé válni, tisztában kell lennie hagyományának értékeivel, azokat újra és újra fel kell fedeznie, fel kell iránta ébresztenie a vágyat az új lakókban, céljaival, és az azokba épülő programjaival közvetítenie kell a lakópark és egy élő faluközösség közti minőségi különbséget.

Mindezt végig gondolva jutottunk arra, hogy az EKF célkitűzése olyan lehetőség, amivel ez a kis zsákfalu meg tud nyílni és be tudja mutatni mindazokat a természeti, ipartörténeti, sajátos hagyományaiban rejlő értékeit, amik eddig nem kaptak elég hangsúlyt, ugyanakkor pedig építő hatással lennének közösségünkre, beindítanának belső folyamatokat, külső kapcsolatokat, gyógyíthatnának sebeket, összehoznának generációkat, régi és új lakót.

2023 az üveg nemzetközi éve. Az üveggyártás szervesen kapcsolódik településünk történelméhez, hiszen az első német ősök az óbányai üveghuta megalapításakor érkeztek.

Új Huta

Lókút-Rossbrunn

A címválasztás talán első látásra furcsának tűnik. Azonban számunkra mély tartalommal bír. Az egykori sváb ősök a Lókút melletti Óbányán alapított üveghuta munkásaiként érkeztek a 18. század végén.

Az Új Huta elnevezés számunkra négyes szimbólum.
Jelenti egyrészt az ősök iránti tiszteletet,
másrészt a programban megvalósításra kerülő edukációs, kulturális, szórakoztató rendezvények által a 18. században érkezett ősök leszármazottainak, és a 21. században érkező új lakóknak közösségépítését,
harmadrészt pedig a környék számára mintegy kulturális hutaként való megjelenést,
valamint a határon túl lépve az egykori lókúti kitelepítetteket befogadó Hebertshausen településsel való partnerkapcsolat elmélyítése által történelmi gyógyító szerepe is van.

A hutában olvasztott üveg kemény kvarckristályból előbb képlékeny, formálható anyaggá válik, hogy aztán finom, áttetsző érték jöjjön létre belőle.
Ugyanígy fogjuk időről-időre, az időközben felgyűlt tapasztalatok alapján formálni az egyes altémákat, programokat az előre kitűzött tervünk mentén. Első körben felmértük a helyi lakosok igényét, később pedig tervezzük az elégedettség felmérése mellett új ötletek, vélemények gyűjtését, hogy a programsorozat valóban fenntartható legyen, és megfeleljen eredeti céljának.
Az alábbi honlapon bővebben tájékozódhattok:
Érdekes, tartalmas lehetőségek Lókúton Tovább
süti beállítások módosítása