ZIRCINFO

A Tour de Hongrie áthaladt Zircen

A Tour de Hongrie áthaladt Zircen

2021. május 14. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára először a Tour de Hongrie mezőnye. Az első magyar Tour hajnali négy órakor a budapesti Gellért-szálló elől indult.

A Tour de Hongrie versenyről bővebben itt: https://www.tourdehongrie.hu/a-tour-de-hongrie-tortenet

A 2021. évi Tour de Hongrie harmadik szakasza érintette Zircet, május 14-én haladtak át a kerékpárosok  városunkon. A versenyzők Hárskút felől érkeztek és a 82-es főúton továbbhaladva tekertek Pannonhalma felé. A kerékpárosok áthaladása idejére teljes szélességében lezárták az utakat. 
A versenyútvonal belvárosi szakaszára szép számmal érkeztek szurkolók, érdeklődők.

tourdehongrie.jpg

A Bagolyvár Fogadónál várakozó szurkolók különleges fogadtatásban részesítették a kerékpárosokat.

torszurkolo.jpg

A versenyzők érkezéséről készült videót megnézhetitek itt:

https://www.facebook.com/mihaly.pej/videos/4331487786871433

A Tour de Hongrie áthaladt Zircen Tovább
Síaréna, Bringaréna már van, jön a Vízi csúszda ?- ráadásul a világon a leghosszabb - Eplény

Síaréna, Bringaréna már van, jön a Vízi csúszda ?- ráadásul a világon a leghosszabb - Eplény

2021. április 19. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Felkerülhet a világ idegenforgalmi térképére a vízi csúszdával Eplény, ahol az elmúlt síszezonban 12 ezer általános iskolás diák tanult meg síelni, illetve sportolhatott teljesen ingyen – utalt megkeresésünk kapcsán az elmúlt téli szezonra Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója.

Örömmel beszélt arról, hogy 116 napon lehetett sportolni a bakonyi síarénában a mögöttünk hagyott szezonban. Ebele Bálint hozzátette, nagypéntek óta már a tavaszi, illetve nyári hangulat jegyében Kalandhegy néven működnek tovább, és a sífelvonók libegőként szállítják az embereket. Reményeik szerint minél többen ellátogatnak a páratlan szépségű bakonyi környezetbe és élvezik a friss levegőt, a mozgást.

Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a kitűnő téli szezon kulcsa a nagy kapacitású hógyártó rendszer. Ennek alapját jelentik a nagy víztározók, valamint a négy erős szivattyú és ötven hóágyú, amely hóvá alakítja a vizet. Ezeknek a berendezéseknek két transzformátor biztosítja az elektromos áramot. – Így lehetséges, hogy ennyi havat tudtunk gyártani. Télen éjjel-nappal, folyamatosan figyeljük az előrejelzést. Amikor a hőmérséklet megengedi, azonnal indítjuk az ágyúkat és gyártjuk a havat, hogy az enyhébb időszakban is jók legyenek a pályák – mondta az ügyvezető igazgató.

A pandémiás időszakról kifejtette, többen síeltek itthon, mint az előző években, de a járványhelyzet negatívan érintette a szolgáltatásokat, ilyen volt például az étterem és a síoktatás. Mindettől függetlenül nagyon örültek annak, hogy hosszú időn át működtek, és az emberek el tudtak jönni a szabadba mozogni. Egy országos sportprogram keretében 12 ezer általános iskolás sportolhatott náluk ingyen, akik térítés nélkül kapták a síoktatást és a felszerelést, használhatták a pályákat, és kaptak elviteles ételcsomagot is.

Az idei szezonban 116 napon lehetett síelni Fotó: Penovác Károly/Napló

Ebele Bálint a leendő csúszdáról elmondta, a létesítmény tervezése már a finisben van, utána kezdődhet az engedélyezés. Ha minden jól megy, a világon elsőként építenek ilyen csúszdát a meglévő infrastruktúrával, és ezzel felkerülhet Eplény a világ térképére. Céljuk az, hogy a jövő nyáron már működjön, de addig még bőven adódik tennivaló. Úgy fogalmazott, vannak más fejlesztési elképzeléseik is, amelyeket idén valósítanak majd meg. Így szeretnének új beengedőkapukat telepíteni, illetve tervezik internetes oldalaik megújítását is. Szükség lenne további hóágyúkra és egy fiatalabb pályakarbantartó gépre, ratrakra is. Nyári terveik között szerepel, hogy ismét megrendezik a hegyi bringás országos bajnokságot, amiről még egyeztetnek az illetékesekkel.

Ebele Bálint a kérdésre, hogy van-e ideje egy síaréna-vezetőnek élvezni a sportot is, vagy a munka tölti ki az életét, azt mondta, erre csak a szezon végén volt néha ideje, amikor kevesebben voltak a pályán, és akkor ő is csúszott néhányat. A szezon közbeni síelés mindig munkajellegű, olyankor másra koncentrál az ember. Megjegyezte, ez a környezet, amely az otthona is egyben, fantasztikus számára. Nagyon büszke rá, hogy itt működik Magyarország legnagyobb sípályája, és amiatt is szerencsésnek tekinti magát, hogy télen lát havat, ami manapság az időjárás miatt kevés embernek adatik meg.

Ebele Bálint Fotó: Pesthy Márton/Napló

A témában korábban megírtuk, Révész Máriusz kormánybiztos az Eplényi Síarénában tavaly januárban azt mondta, kormányzati cél, hogy 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzunk, ennek egyik fontos feltétele a szabadidő hasznos eltöltése télen is. Hozzátette, van igény a hazai sípályákra, amit az élénk hétköznapi forgalom is jelez. Az eplényi, amely az egyik legnagyobb favoritjuk a hazai síelőknek, évente 50–60 ezer látogatót vonz, és a vendégek száma akár 100 ezerre is nőhet a fejlesztésekkel. Eplényben elkötelezett szakemberek és kiváló magyar oktatók dolgoznak – zárta a beszélgetést Ebele Bálint.

Forrás:veol.hu

Síaréna, Bringaréna már van, jön a Vízi csúszda ?- ráadásul a világon a leghosszabb - Eplény Tovább
Bringapályák épülnek megyénkben - Zircen is

Bringapályák épülnek megyénkben - Zircen is

2021. április 16. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) bevonásával 2021-ben is Országos bringapark programot hirdetett azzal a céllal, hogy Magyarországon minél nagyobb számban és minél magasabb színvonalon álljon rendelkezésre a sportolni vágyók számára bringa- és görpark. 

A kormánybiztosi iroda az 50 százalékos önrész mellett idén 558 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt ilyen létesítmények építésére, így 36 új bringapark és 3 görpark épül az országban 1,1 milliárd forintot meghaladó értékben. A hozzájárulási összegeket nem kizárólag a bringaparkok építésére, hanem a közvetlen környezetükben felépülő, felújítandó infrastruktúra fejlesztésére is fordíthatják a jelentkezők.

 

Illusztráció: Vander Films on UnsplashIllusztráció: Vander Films on Unsplash

A tájékoztatás szerint a támogatásra minden olyan önkormányzat, önkormányzati szerv, nemzetipark-igazgatóság, erdészeti szervezet, sportegyesület, natúrpark, egyházi szervezet, illetve egyéb civil- és gazdasági szervezet jelentkezhetett, amely többek között vállalta, hogy beruházását legkésőbb 2022. március 31-éig megvalósítja. Hozzátették, hogy az Országos bringapark program iránt hatalmas volt az érdeklődés, végül 39 jelentkező nyert támogatást. A létrejövő parkokkal a kormány célja az volt, hogy az alapvetően óvodás és alsó tagozatos korú gyermekek számára épült hagyományosabb játszóterekből már kinőtt fiataloknak ne a digitális világ legyen az egyetlen alternatíva a szabadidő eltöltésére.

Az építési program támogatási kerete számos különböző pályatípust tartalmaz. A pályázók single trailek (egynyomvonalas, földutas pálya), pumpapályák (épített, egyensúlyérzéket fejlesztő ügyességi pálya) és kifejezetten az extrém sportok szerelmeseinek szánt BMX-, triál- és görparkok, valamint dirt/freeride pályák létesítését vállalták. 

Forrás: vehir.hu

Bringapályák épülnek megyénkben - Zircen is Tovább