ZIRCINFO

"Megcsináltuk, sikerült!" Beszámoló a "Határtalanul táncolni jó!" programról

"Megcsináltuk, sikerült!" Beszámoló a "Határtalanul táncolni jó!" programról

2018. augusztus 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 18-08_tancosok_felvonulas.jpg

"Megcsináltuk, sikerült!" Beszámoló a "Határtalanul táncolni jó!" programról

Ezek voltak azok a megkönnyebbült felsóhajtások, amikor vasárnap reggel a vendégeinket szállító utolsó jármű is kigördült a Reguly Antal Szakképző Iskola kollégiumának udvaráról.

Néhány perccel előtte a vendég gyerekek csüngtek rajtunk, köszöngették az elmúlt egy hetet, most viszont mi, a búcsúztató baráti körösök ugrottunk  egymás nyakába,  hogy megköszönjük magunknak, egymásnak a közös élményszerzés örömét. Jó volt ott lenni, hiszen abban a pillanatban eltörpült a sok munka, idegeskedés, és átadhattuk magunkat annak a határtalan jó érzésnek, hogy ismét sikerült a Kárpát-medencei  testvértelepüléseink fiataljainak maradandó élményt szerezni.

Lassan a hagyományos jelzőt érdemli ki az a törekvése Erdélyi Baráti Kör Egyesületünknek, hogy a Bakonyi Betyárnapokra meghívjuk a baróti és a derceni hagyományőrző fiatalokat.

Dercenből, az 1975-ben alakult Gyöngyösbokréta Népi Együttes 5. alkalommal lépett fel a Betyárnap színpadára, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptáncos csoportja a Syncron táncegyüttes tudását, tapasztalatait felhasználva néhány éve alakult meg és második alkalommal táncoltak a zirciek előtt.

A Syncron táncosok az elmúlt évben ünnepelték 25. születésnapjukat.

Ezt a két, pontosabban három csoportot invitáltuk meg városunkba július 30.-a és augusztus 5.-e között, a Bakonyi Betyárnapokra.

Ittlétük alatt a csoportok táncosai nagyon összebarátkoztak, búcsúzáskor összekapaszkodva énekeltek, és fogadkoztak, hogy hamarosan viszont látják egymást. Jó érzés volt azt a sok boldog-szomorú gyereket látni, akik a maguk módján fejezték ki, hogy "....egy vérből valók vagyunk, összetartozunk..."

Köszönetet mondunk a NEA Nemzeti összetartozás kollégiumának, hogy a 2018. január végén benyújtott pályázatunkat támogatásra érdemesítette, és 1,5 millió forint támogatásban részesítette.

Köszönetet mondunk továbbá Zirc Képviselőtestületének, és a városban működő gazdasági és civil szervezeteknek, hogy támogatásukkal elősegítették a program megvalósulását.

Ismét megtapasztaltuk, amit eddigi munkánk során mindig: "Jót tenni könnyű, ha sokan segítenek!"

Részletes és fényképes beszámoló Egyesületünk honlapján olvasható:

https://sites.google.com/site/ebkzirc2000/programok-beszamolok-1/megcsinaltuksikerueltbeszamoloahatartalanultancolnijoprogramrol

Erdélyi Baráti Kör Egyesület 

 Sztana Éva.

 

 

 

"Megcsináltuk, sikerült!" Beszámoló a "Határtalanul táncolni jó!" programról Tovább
Kigyulladt egy ház Borzaváron

Kigyulladt egy ház Borzaváron

2018. augusztus 12. Szerkesztő: zircblog

2018.08.11 Borzavár.

Családi ház kigyulladt ,a helyszínre a zirci és kettő veszprémi egység érkezett. A helyszínre a zirci egység érkezett elsőként akik az égő épületből 1 db PB gázpalackot és 1 db oxigénpalackot hoztak ki ,majd megkezdték a tetőszerkezet oltását.

A helyszínről a mentősök 1 főt kórházba szállítottak további kivizsgálásra. Az érintett útszakaszt a munkálatok idejére a rendőrség lezárta.

Kigyulladt egy ház Borzaváron Tovább
Elveszett, keressük!

Elveszett, keressük!

2018. augusztus 12. Szerkesztő: Atyavilág

a gazdáját annak a fekete fóliazsáknak, amelyet augusztus 10. (péntek) reggel 7 óra és augusztus 12. (vasárnap) reggel 7 óra között veszített el a Hoffer-tanya feletti tsz-kút mellett.

18-08-12_szemet_1.jpg

Ez a terület nem tartozik a hagyományos zirci illegális szemétlerakók közé, mint pl. az Irtás utcáról Tündérmajorba vezető köves út, vagy a Kőkapu, itt egyedül a kútból vizet vételezők által hátrahagyott, messziről is szagolható gázolaj és hidraulikaolaj szennyezi a környezetet (amelyről tettünk már bejelentést az önkormányzat felé, szokás szerint eredmény nélkül), tehát a fóliazsákos megjelenés határozottan újdonságnak számít.

18-08-12_szemet_4.jpg

18-08-12_szemet_3.jpg

A zsákot felfordítva két hasadás látható, ezekben fűvel kevert föld tűnik elő, de hogy mi van a zsák belsejében, azt nem tudjuk.

Mindenesetre idővel az UV-sugárzás széteszi a fóliazsákot, akkor előtűnik majd a tartalom, amely - legjobb esetben - egyszerűen lebomló fűnyírási termelvény. Rosszabb esetben elhullott szárnyasok, agyonvert, nem kívánt kiscicák, rapsicok által elejtett vaddisznó belsőségei bújnak meg a lelkiismeretes kertgondozás maradványai között (mindre volt már példa).

De ha csak fű, akkor miért nem él az önkormányzat által kínált szelektív gyűjtés lehetőségével, és igényel zöldkukát?

Koós Gábor

(Köszönjük olvasónknak)  

 

Elveszett, keressük! Tovább
Figyelmeztető előrejelzés péntek éjfélig: hőség, heves zivatar, felhőszakadás

Figyelmeztető előrejelzés péntek éjfélig: hőség, heves zivatar, felhőszakadás

2018. augusztus 10. Szerkesztő: Atyavilág

Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)

HŐSÉG:

A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett alakul, de az Alpokalján már enyhül, majd megszűnik a hőség.

18-08-10_figyelmezteto_elorejelzes_1.png

ZIVATAROK:

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar.

Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok éjfélig közelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.

A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-80 km/h) lökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 km/h-t meghaladó lökések és felhőszakadás (> 30, esetleg > 50 mm) is társulhat.

18-08-10_figyelmezteto_elorejelzes_2.png

18-08-10_figyelmezteto_elorejelzes_3.png

2018.08.10. 05:12 Országos Meteorológiai Szolgálat

Figyelmeztető előrejelzés péntek éjfélig: hőség, heves zivatar, felhőszakadás Tovább
S.O.S az óvodákért! - Petíció prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úrhoz!

S.O.S az óvodákért! - Petíció prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úrhoz!

2018. augusztus 09. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-09_sos_ovoda_ambisza.jpgKóber György budapesti "óvóbácsi" (https://kobergyorgy.blog.hu/) a múlt vasárnap az emberi erőforrások miniszteréhez címzett petíciót tett közzé (olvasható és aláírható itt: https://www.peticiok.com/sos_az_ovodakert).

(Kép: innen)

"Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvónéniknek a magyar óvodákban – legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából. ...

A július 25-én kiadott módosítás szerint az óvoda 'a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja'". (Népszava)

A tényleges szakmai és érdekképviseleti szervezeteknek ismét csak fogalma sem volt, hogy milyen változtatás készül; egyedül a kormány-kreáció Nemzeti Pedagógus Karral egyeztettek.

"– A módosításokról semmit nem tudunk, velünk sem, és tudtommal, másokkal sem egyeztettek – nyilatkozta lapunknak Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja. Úgy véli, a módosítások nem igazán indokoltak, hiszen a nemzettudat kérdésköre eddig is jelen volt az óvodákban, ahogy a népmesék, népdalok is fontos szerepet kaptak a pedagógiai programokban. – Ettől függetlenül nem vagyok túl optimista, mert nem értjük a változtatás okát. Nem tudjuk, kicsoda, milyen megrendelésre, pontosan milyen okból kérte a módosításokat. Félő, hogy egyes intézményekben túlkapásokra használhatják. A hangsúlyokat lehet jól is értelmezni, és lehet hivatkozni a szövegre úgy is, hogy a gyerekek nem az életkoruknak megfelelő módon tanulnak – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: sajnálja, hogy például a Digitális Oktatási Stratégia óvodai vonatkozásából semmi nem jelent meg a módosításokban, pedig az óvodai nevelés korszerűsítése szempontjából annak valóban lett volna értelme.

Fogalmunk sem volt, hogy ilyen módosításokra készülnek. Azt sem tudom, kikkel egyeztettek arról, hogy ezeknek a módosításoknak bele kell kerülniük az alapprogramba – erről már Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke beszélt a Népszavának. Ő is megerősítette, hogy a nemzeti értékekről eddig is sokat beszélgettek a gyerekekkel, természetesen csak az óvodásoknak megfelelő szinten. – Semmi gond nincs azzal, ha ismerik a nemzeti jelképeinket, vagy tudják, melyik nemzeti ünnep miről szól. De minderre eddig is figyeltünk. Az viszont, hogy mindezt rendeletbe adták, azt valószínűsíti, hogy még többször elő kell majd vennünk ezeket a témákat. ... Verba Attiláné ugyanakkor hangsúlyozta: a „keresztény értékeknek” elsősorban a vallási intézményekben kell megjelenniük, egy önkormányzati, „világi” óvodában kevésbé kellene erőltetni – legfeljebb olyan ünnepek alkalmával kerülhetnek jobban előtérbe, mint például a húsvét vagy a karácsony." (Népszava)

Főcímek az eduline-ról

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének (2018.07.06)

18-08-09_sos_ovoda_1.png

Elbírálási határidő: augusztus 10. (holnap). Vajon lehet-e válogatni a jelentkezőkben? (Forrás: workania)

Nemzeti nevelés az óvodában: módosították az alapprogramot, de senki nem tudott róla (2018.08.06)

Odacsaptak a miniszternek óvodapedagógusok: "sajnos a legtöbb pedagógus fél" (2018.08.07)

Öröm nézni

Az áprilisi országgyűlési választások előtt sorozatban jöttek ki képek fideszes politikusokról - részben a sajtón keresztül, részben a kampányolók saját közösségi oldalán -, amint óvodások, kisiskolások körében fényezik magukat, sok esetben a rajongó gyermekek számára tökéletesen érthetetlen mondanivalóval (a Zircinfo-n itt írtunk róla). A választás után sem hagyták abba, és legfelsőbb szinten és nyíltan sértenek törvényt - mindenfajta következmény nélkül. Régi lélektani marketingfogás, hogy kisgyermekekkel és cuki szőrös állatokkal mindent el lehet adni.

Májusban az óvodákra és iskolákra kötelezően előírt Honvédelmi Intézkedési Terv (HIT) kapcsán képzeltük el, milyen jól mutat majd "megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, vagy váratlan támadás" esetén, amikor a Minta Utcai Óvoda óvodapedagógusai Dr. Minta Mária intézményvezető vezényletével a 34 oldalas minisztériumi útmutató alapján lelkiismeretesen összeállított, Példa Géza Fenntartó által jóváhagyott  HIT egy-egy példányával a kezükben vezénylik az óvóhelyekre a díszlépésben vonuló lurkókat.

Tisztára az ötvenes évek hidegháborús-imperializmusrettegő-légógyakorlatos fílingje.

18-08-09_sos_ovoda_2.jpgAz említett bejegyzéshez egy 2012-ben készült videobeszámolóból emeltünk ki néhány másodpercet, szemléltetve a nemzeti identitástudat és a hazafias nevelés beláthatatlan távlatait. Ide most csak egy képet szúrunk be figyelmeztetésként ugyanabból az országból, viszont teljesen nyomdafrissen. A kép forrása egy alig egy hónapos Guardian-cikk, ahol a kép nagyobb méretben is megcsodálható (a cím arról szól, hogy öt észak-koreai gyermekből egy alultáplált). Ide azért teszünk be kisebbet, mert egy ideje az az érzésünk, hogy a legrosszabb várakozásaink, rémálmaink is előbb-utóbb valósággá válnak, és nem akarunk túlságosan játszani a tűzzel.

Koós Gábor

S.O.S az óvodákért! - Petíció prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úrhoz! Tovább
Hőségriadó 2.0!!!

Hőségriadó 2.0!!!

2018. augusztus 08. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-08_hosegriado.jpgA másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tiszti főorvos.

Kovács Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a hőségriasztás kedd éjféltől pénteken éjfélig tart.
Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket. 

A szakember ismételten kiemelte, hogy a napokig tartó meleg idő már az egészséges szervezetet is megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és öltözetre, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon.

Mint mondta, kánikula idején úgy csökkenthetjük a hőség negatív hatását, ha a lakásból kizárjuk a meleget, besötétítünk, és éjszaka szellőztetünk, ezen kívül a gyakori zuhanyozás és a test vizes borogatása is ajánlott. Rendkívül fontos a sok folyadék fogyasztása, erre az idősek esetében kiemelten kell figyelni. Azt tanácsolta, hogy óránként egy pohár vizet igyon meg mindenki.

(Szöveg: hvg.hu, kép: boon)

Hőségriadó 2.0!!! Tovább
Vizet! Vizet! Ja, nincs.

Vizet! Vizet! Ja, nincs.

2018. augusztus 07. Szerkesztő: Atyavilág

A Rákóczi tér legutóbbi nagy átépítése során eltűnt (illetve végleg föld alá került) az 1895-ben átadott közkút, a Király-kút (érdekes történelmi adalék és az átépítés előtt állapot fényképei a Zircinfo-n itt). 

A 2012-13-as átépítés enyhén szólva is megosztotta a zirci közvéleményt, és talán azóta már a döntéshozók egyike-másika is belátta, hogy eléggé sivár és lélekidegen alkotást sikerült a város szívébe helyezni.

Ennek az alkotásnak része az új Király-kút, amely nyilván hosszú életű elődjét hivatott idézni.

A kút, a tér átadása óta, eléggé zaklatott sorsú. Volt már tényleg folyó, volt már csikk-, avar- és egyébgyűjtő hely, és legutóbb már a viharvert OSB-lapokból barkácsolt fagytető helyett is kissé igényesebbet kapott.

Csak éppen víz nincs benne. Nem tudni, mi a műszaki vagy pénzügyi akadálya. Ilyen kánikulában különösen jól jönne, ha a látvány és a hűsítő közeg együttesen enyhítenék a hőérzetet.

De egyébként is, ha egyszer már ott van, akkor folyjék, és színesítse a rideg kőkörnyezetet. Legalább is az első fagyokig.  

18-08-07_vizet_1.jpg

18-08-07_vizet_2.jpg

Koós Gábor

Vizet! Vizet! Ja, nincs. Tovább
Balesetveszély a Rákóczi téren!

Balesetveszély a Rákóczi téren!

2018. augusztus 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-07_bukkano_2.jpgA Rákóczi téri buszmegálló buszállásainak nyomvonalában a hőség miatt meglágyult aszfaltban a buszok kerekei nyomvájúkat hagytak, amelyek ebben az időjárásban folyamatosan mélyülnek. Az 1. buszállásban álló buszok bal hátsó kereke helyén már olyan mély a gödör, hogy az az ott áthaladó személygépkocsik számára komoly balesetveszélyt jelent, és az autó sérülését is okozhatja.

18-08-07_bukkano_4.jpg

18-08-07_bukkano_1.jpg

18-08-07_bukkano_3.jpg

Az OTP felől érkező autós, ha Veszprém felé akar kihajtani, és a megállóban nem állnak buszok, akkor természetesen a járda mentén halad. Ha nem veszi észre időben, nem kerüli ki, és két kerékkel belehajt a nyomvájúba, a felgyűrt aszfaltot "láb közé" kapja, szinte biztos, hogy leér az autó alja. A borda tetején jól kivehető több "szántás" is mutatja, hogy nem egy autós futhatott már rá.

A polgármesteri hivatal Városüzemeltetési osztályától megtudtuk, hogy többször is jelezték a Magyar Közútnak (ez az útszakasz nem önkormányzati, hanem állami kezelésű), de eddig semmi nem történt.

Ismerve az állami szervek problémamegoldási hajlandóságát és gyorsaságát (tisztelet a kivételnek), ezen nem is csodálkozunk. Annyit azonban már megtehettek volna, hogy legalább az "Egyenetlen úttest" közlekedési jelzőtáblát kihelyezik ideiglenesen a buszmegálló sarkára.

Bár ezt az intézkedést a város saját hatáskörben is megtehette volna már, ha már egyszer úgyis ismeri a problémát, hogy a saját lakosait megóvja más illetékes szervezet hanyagságának következményeitől.

Annyit tanácsolhatunk, hogy ha egy autó mégis sérülést szenvedne az úttest állapota miatt, a tulajdonos ne hagyja szó nélkül. Készítsen fényképeket, kérjen meg tanúkat, jelentse be kárigényét a polgármesteri hivatalnál. Az állampolgár nem köteles tudni, kié az az útszakasz a városon belül, és joggal feltételezi, hogy a város az illetékes. A hivatal szakemberei pedig majd segítséget adnak a jegyzőkönyv felvételéhez és az ügy továbbviteléhez. Ez arra is jó lenne, hogy talán megmozdulna valaki a helyzet orvoslása érdekében.

Koós Gábor

Balesetveszély a Rákóczi téren! Tovább
BŰNMEGELŐZÉSI MINICENTRUM NYÍLT ZIRCEN

BŰNMEGELŐZÉSI MINICENTRUM NYÍLT ZIRCEN

2018. augusztus 06. Szerkesztő: zircblog

Egész évben várja az érdeklődőket a Zirci Információs Pont, ahol a látogatók bűn- és baleset-megelőzési kiadványokat vehetnek át és hasznos tanácsokat kaphatnak az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről.

reguly_1.jpg

A nyári idegenforgalmi szezonban a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén immár évek óta két veszprémi belvárosi iroda működik prevenciós centrumként. Zircen 2018. augusztus 1-én nyitották meg a bűnmegelőzési minicentrumot a Zirci Információs Pontban, amely a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház ajándékboltjában működik, és egész évben várja az érdeklődőket. A szakkönyvek, kézműves tárgyak és a helyi termékek mellett a rendőrségi prevenciós kiadványok is elérhetőek már a látogatók számára. A veszprémi rendőrök az irodában dolgozók részére bűnmegelőzési oktatásokat tartottak, hogy hasznos bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal tudjanak szolgálni. Ennek eredményeként az információs pont munkatársai felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre! Közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyeljenek táskáikra, és csomagjaikat ne bízzák ismeretlen személyekre! Jól látható helyen soha ne tartsanak értéket, mert azt könnyebben ellophatják anélkül, hogy azt észrevennék!

A Zirci Információs Pont hétfőtől szombatig 9 órától 19 óráig, vasárnap 10 órától 18 óráig tart nyitva.

 

forrás: police.hu

BŰNMEGELŐZÉSI MINICENTRUM NYÍLT ZIRCEN Tovább
Tudta? - a munkáltatói juttatások adóterheinek változása 2019-ben

Tudta? - a munkáltatói juttatások adóterheinek változása 2019-ben

2018. augusztus 03. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-03_juttatasok_adoterhei_1.jpg

18-08-03_juttatasok_adoterhei_2.jpg

(Forrás: itt

"A cafetéria társadalompolitikai szerepe megkerülhetetlen

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) elfogadhatatlannak tartja a cafetéria-rendszer jelenlegi átszabását. Különösképpen elszomorítónak tartják, hogy mindennemű egyeztetés nélkül fogadták el. A Szövetség szerint az intézkedés elsősorban az alsóbb bérezésű rétegeket sújtja, mivel az általuk választott cafeteria-elemek adómentesek, vagy kedvezményes adózásúak és népszerűek - írják sajtóközleményükben." (hrportal.hu)

"Cafeteria 2019 - Megdöbbentek a munkavállalók

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását indítványozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy a cafetéria kapcsán tervezett változásokról érdemi konzultáció folyhasson.
Tiltakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a cafetéria keretében nyújtható egyes juttatások adómentességének megszüntetése miatt. A konföderáció azzal sem ért egyet, hogy a rendszer egyetlen kedvezményesen adózó eleme a SZÉP-kártya marad - olvasható közleményükben." (napi.hu)

 

Ön mennyit bukik rajta?

Tudta? - a munkáltatói juttatások adóterheinek változása 2019-ben Tovább
"Visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk" - ilyen volt a "régi, jó Hír TV"

"Visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk" - ilyen volt a "régi, jó Hír TV"

2018. augusztus 03. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-02_hirtv_1.pngTegnapi bejegyzésünkben összefoglaltuk a Hír TV "visszafideszesítésének" elmúlt két napját.

A fenti címben olvasható kijelentést a csatorna régi-új vezérigazgató-helyettese tette.

A 444.hu pedig összefoglalta, milyenek is voltak azok a "régi, jó értékek"

a hazudozástól a sztálinista lejáratókampányokig,

amik most vissza fognak térni.

"A székházostrom

A 2006-ig nem sok vizet zavaró Hír TV az év szeptember 18-án lépett a teljes magyar nyilvánosság elé, amikor az őszödi beszédet követő tévészékház-ostromot Császár Attila olyan lelkesedéssel és olyan pátosszal közvetítette, mintha minimum a honfoglalásról lenne szó. Császár egyébként nem minden tüntetést közvetített ilyen stílusban, érdemes megnézni ezt a videót, amin egy 2014-es, mit ad isten Fidesz-ellenes demonstrációhoz fűzött megjegyzéseket.

Barakonyi SS Szabolcs

A 2006 őszi események után kicsit elszaladt a ló a Hír TV-vel. Néhány hónappal később már beleálltak abba, amit kormánymédia azóta is imád csinálni: hülyeségeket kezdtek hazudozni a független magyar sajtóról. Emlékezetes volt például az eset, amikor azzal vádolták meg Barakonyi Szabolcsot, az Index fotósát, hogy egy nyivános eseményen készült képet úgy manipulált utólag, hogy a csatorna opertőrének kabátján a PRESS feliratból direkt csak az utolsó két, hitleriánus betű látszódjon. Érdekes módon néhány évvel később ők tényleg lebuktak egy hangfelvétel manipulálásával.

A teljes őrület

A régi Hír TV alapvetően a következetes benyalásaival lett híres, de fontos szerepe volt a jobboldali nyilvánosság fejben kicsit labilis részének pátyolgatásában is. Ezek a műsorok közül a legemlékezetesebb egyértelműen Kerényi Imre Szerintem című kis etűdjei, amik így, néhány év távlatából is egészen hihetetlennek tűnnek. Kerényi panyókára vetett zakóval, mániákus hangon és tekintettel kommentálgatott a szándék szerint viccesen összevágott híreket. Ez az a műsor, amit a BP TV is visszadobott volna.

A másként gondolkodók megtámadása

Simicska Lajos és emberei sok aljas dolgot követtek el a magyar társadalom és a magyar demokrácia ellen. Ezek közül is kiemelkedik a klasszikus sztálinista módszerek visszaemelése a szerkesztőségi mindennapokba. Ma már a teljes propagandamédia így működik, de amikor 2013-2014-ben a Hír TV elkezdett hosszú riportműsorokat forgatni teljesen marginális civilekről, akiknek összesen annyi volt a bűne, hogy más mertek gondolni, mint amit a kormány parancsolt, a jelenség még újdonságnak számított.

2013 végén még csak kioktatták a kishantosi biogazdaság vezetőjét, hogy mi, merre, mennyi, az egy évvel későbbi nagy ellenzéki tüntetéseken viszont már komplett lejáratókampányokat bonyolítottak mindenki ellen, aki csak a mikrofon közelébe mert menni a színpadon. Kisebb közlekedési kihágásoknakés 0,19 gramm növényi törmeléknek akkora feneket tudtak keríteni, mintha pedofíliáról lenne szó.

Goodfriend törlése

A magyar televíziózástörténet egyik nagy pillanata volt, amikor Vida Ildikó NAV-elnök a Hír TV kamerái előtt próbálta meg megtudni André Goodfriendtől, az amerikai követség ügyvivőjétől, hogy mi a bűne. A többnyelvű kabaréjelenet a magyar köztisztviselő teljes megsemmisülésével végződött, ami a Hír TV-nek is annyira ciki lehetett, hogy megpróbálták mindenhonnét töröltetni a fergeteges kisfilmet. Szerencsére nem sikerült, de a történelem kiradírozására tett kísérlet akkor is szánalmas volt.

Drogellenes kereszteshadjárat

A média őrkutya-szerepét kicsit félreértve a Hír TV éveken át igyekezett a média drogkeresőkutya-szerepét eljátszani. A 0,19 gramm növényi törmelék feletti sipítozás semmi sem volt ahhoz képest, hogy 2012-ben konkrétan az ő aknamunkájuknak köszönhetően volt hatalmas rendőrségi drograzzia az Ozora fesztiválon. Ennél már talán csak az volt szánalmasabb, amikor 2014 végén, miután valaki belengette az újságírókon elvégzendő kötelező drogteszt ötletét, levelet írtak különböző igazi szerkesztőségekbe, azt tudakolva, hogy azokban kábítószerezik-e bárki.

Következetes, bátor kiállás minden társadalmi csoport mellett

Az se volt rossz, amikor Maksa Zoltán a ELTE gólyatáboros zaklatási botrány után azzal viccelődött, hogy nők tömegei ólálkodnak a jogi kar körül, hátha megerőszakolja valaki. De a műfaj csúcsát a mostani diadalittas visszatérő közleményben külön kiemelt, Célpont nevű „emblematikus oknyomozó műsor” nyújtotta, amikor a kormánymédiával egyébként kesztyűs kézzel bánó Médiatanács pénzbírsággal sújtotta, mert „megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tilalmazó rendelkezést”. Magyarul cigánybűnözőztek."

(444.hu)

Koós Gábor

"Visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk" - ilyen volt a "régi, jó Hír TV" Tovább
A Hír TV-t is benyelte a Fidesz propagandagépezete

A Hír TV-t is benyelte a Fidesz propagandagépezete

2018. augusztus 02. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-02_hirtv_1.pngAz Orbán Viktorral 2015-ben szakító Simicska Lajos gazdasági birodalmának (kb. 60 cég) 2018. júliusában történt "visszafideszesítése" még nem fejeződött be, de médiavállalkozásai sorsának "rendezése", úgy tűnik, nem tűrt halasztást. A Simicskánál maradt Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió még áprilisban lehúzták a rolót, a 2013-ban, az alapításkor "polgárinak" beharangozott, de egyértelműen Fidesz-kötődésű, majd a G-napig fideszes hírcsatornaként működő Hír TV három éve vörös posztó a hatalom szemében. A G-nap után ugyanis ezek vezérkara "lelkiismereti okokra" hivatkozva "távozott" a szerkesztőségekből. A Hír TV új vezetése a csatorna G-nap utáni tartalmi-arculati megújulásáról ezt mondta:

"... szándékuk „lebontani azt a gettót, amit az előző vezetés épített a tévé köré”.[15] Tarr Péter a megújulás után a Kreatívnak adott interjúban azt mondta: „Korábban ez a televízió ezer szállal a kormánypártokhoz köthető médium volt. A kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart.”[16]"

Tegnap, augusztus elsején a Hír TV-nél tíz perc alatt megtörtént a fideszes hatalomátvétel. "Liszkay Gábor és Szikszai Péter megjelenésével egyértelművé vált, hogy a Hír TV tartalma gyökeresen megváltozik." (mf.hu)

18-08-02_hirtv_2.png

Augusztus 2.:

"A mai nap újabb dolgozók mondtak fel a Hír TV-nél, többen pedig felmondásukat fontolgatják, mivel nem kívánnak együttműködni a régi-új vezetéssel, értesült a Privátbankár.hu. Sokan csak azért maradnak, mert nincs hova menniük, így egyelőre kénytelenek kivárni. „Kilencven százalék azonnal menne, ha tudna” – fogalmazott forrásunk.

Teljes sorcsere

Ez persze logikusnak tűnik abból a szempontból, hogy a Hír TV állománya jelentős változáson ment keresztül a 2015 februári G-nap, a Fidesszel való szakítás óta, azaz a kormánypárthoz hű újságírók az elmúlt három évben fokozatosan elhagyták a televíziót.

A legtöbben az Echo TV-hez mentek át, miközben számos újságíró érkezett kormánykritikus médiumoktól. Őket épp azért hozták a csatornához, hogy a hatalom korrupciógyanús ügyeivel foglalkozzanak. Nehezen képzelhető el, hogy ezek az újságírók önként beállnak majd az új, kormánybarát vezetés mögé."

A Fidesz-elit tort ül Simicska egykori médiabirodalmának romjai felett

Szerdán este már a Hír TV stúdiójában is elégedetten konstatálták kormánypárti politikusok és publicisták a csatorna „visszafoglalását”, de a hvg.hu úgy tudja, ezzel még nincs vége a „visszarendeződésnek”. (24.hu) Természetesen a tábor is azonnal rámozdul, ha látja az útmutató kezet (komment az mf.hu-ról):

18-08-02_hirtv_3.png

Mit hoz nekünk a Hír TV újabb "irányváltása"?

Általános tendencia, hogy a Fidesz propagandagépezetének részévé váló média nézettsége/olvasottsága elkezd - gyakran meredeken - csökkenni (lásd pl. a Figyelőt, a megyei lapokat), új alapítású médiumnál pedig alig tud kitörni a jelentéktelenségből (888.hu, Magyar Idők). A propaganda sajtótermékek nem is auditáltatják a példányszámokat.

Ezzel szemben a propagandagépezetből kitört médiumok iránt gyorsan nő az érdeklődés, ilyen volt a Hír TV is 2015 után: a 2013-as (teljes népességre vonatkozó) 1-3%-os nézettségből 2015-ben hírműsorai "többször lekörözték az állami hírcsatorna, az M1 híradójának nézettségét".

A mai helyzet itt.

Azt hozza, hogy mostantól egy újabb, adófizetői pénzekből (állami hirdetésekből) százmilliókkal telepumpált csatorna önti majd ránk a propagandaminisztérium, a kormányzati tanácsadók, kormányzati "kutatóintézetek" boszorkánykonyháiban kotyvasztó spin doktorok agyunkra és testünkre szabott, gátlástalan termékeit.

Bruhaha

Magyarország Alaptörvénye

(2011. április 25.)

Szabadság és felelősség

IX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Ez különösen a nyolcvanmilliárdos állami - leánykori nevén: közszolgálati - média (M1, 2, 3, 4, 5, X tévék) és rádiók (Kossuth, Petőfi) műsorában érhető tetten. Meg persze a velejéig pártállami Médiatanács döntéseiben.

Örüljünk együtt, mert talpaink egymásra lépnek

Már régóta egyszerűbb felsorolni, mi maradt mint független, vagy kormánykritikus média

Tévék:

ATV: Azért ne higgyünk a szemünknek, a csatorna tulajdonosai, a hitgyülis Németh Sándor és érdekeltségi körébe tartozó cégek csak azért működtethetik az ATV-t, mert "kölcsönösen előnyös viszonyt" sikerült kialakítani a hatalommal. Középtávon az várható, hogy az ATV lesz az egyetlen hazai, finom kormánykritikákat megfogalmazó tévé, amelyik komolyabb fideszes zaklatások nélkül működhet. Vele lehet demonstrálni a külföld előtt, hogy Magyarországon "sajtószabadság" van az elektronikus médiában.

RTL Klub: Magyarország piacvezető kereskedelmi csatornája. A Fidesz régóta feni rá a fogát ("sebaj, az oroszok, vagyis a Roszatom, majd megveszi neki"), egyelőre be kellett érnie a TV2-vel. Csak idő kérdése, mikor egyezik ki a Fidesz a tulajdonosaival, az RTL Group-pal, és mikor veszi meg sok százmilliárd adóforintunkért, csak hogy ne maradjon egyetlen itthon fogható tévécsatorna se, amelyik nem a kormány sikerét és nagyszerűségét zengi.

Rádiók:

Klubrádió: Földi sugárzással csak Budapest vételkörzetében fogható, mert 12 vidéki frekvenciáját a már fideszes médiahatóság már 2010-ben egy elképesztő pályázati indoklással elutasította (emiatt még ma is zajlik per, a korábbi per a cég javára dőlt el, most a kártérítés van napirenden). Máshol csak interneten.

Független rádió esetleg még létezhet más régiókban, azonban ezeknek is az lesz a sorsa, mint több más régiós rádiónak az utóbbi hónapokban, hogy a kedvelt, de elnémított Class FM frekvenciáit elnyerő, Vajna-közeli Retro Rádió a szóbeszéd szerint nem egészen úriemberi eszközökkel magába olvasztotta őket. A Retro Rádió rendkívül népszerű lett rövid idő alatt, ma még nyoma sincs politikának, azonban bármibe fogadhatunk, hogy ha a hallgatottsága elér egy bizonyos szintet, megjelennek benne a Fidesz propagandagépezetének szólamai. Ugyanaz a technika, mint a TV2-nél: dönteni a nagyon népszerű slágereket-filmeket, hogy aztán megfelelő időpontban beleágyazhassuk a saját politikai üzeneteinket.

Nyomtatott lapok

Népszava: A 140 éves múltú napilap túlélését talán csak az biztosítja, hogy kap kormány- és kormányközeli hirdetéseket. Ebben a tekintetben nagyon hasonlít az ATV helyzetére: a Népszavát is azért tartja el?/fenn? a kormányzat, hogy mutogathasson rá a hazai sajtószabadságot érő esetleges uniós kritikáknál. Őfelsége ellenzéke. Bírálhat, de van egy határ, amikor Állj-t parancsol a Gazda.

168 óra, Magyar Narancs, Élet és Irodalom, HVG, Hócipő: Előfizetésekből, és kis részben hirdetésekből élő heti-/kétheti lapok. A második Fidesz-kormány (2010) óta az egyébként politikailag semleges(ként magukat feltüntető) gazdasági szereplők is kivonultak a független és kormánykritikus nyomtatott lapok hirdetéseiből, és gyakorlatilag csak az állami és kormányközeli médiában hirdetnek, biztosítva azok fennmaradását a csekély érdeklődés ellenére is, mert piaci körülmények között nem élnének meg. Emiatt a független sajtó napi túléléséért küzd, és folyamatosan kéri az olvasók támogatását.

Internetes portálok, blogok

Index.hu: Hogy meddig él még, nem tudni. Gondoljunk csak az origo.hu beszántására, amikor a Magyar Telekom 2014-ben szimplán eladta fideszes oligarcháknak. De az Index ma még él és független.

444.hu, 24.hu, Kolozsvári szalonna, (a nyomtatott lapok blogjait itt nem soroljuk fel), az Átlátszó és al-lapjai.

Minden egyéb már a Fidesz és oligarchái kezében: az állami rádió és televízió, minden országos és regionális rádióadó, a második legnagyobb kereskedelmi tévé és kábelcsatornái, a megyei napilapok, a városi, kerületi, helyi önkormányzati újságok és tévék. Mindet a mi pénzünkből fizetik, mert a piacon egy sem él meg.

„A Fidesz Goebbels propaganda-kézikönyvét tartja az ágya mellett” (168 óra)

Van remény?

"Egy évtizedes szünet után idén újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait a Szabad Európa Rádió (SZER), a két ország médiakínálatának erősítése érdekében - jelentette be a SZER az MTI híre szerint."

"Elkaszálták a független magyar vidéki sajtó megerősítéséről szóló amerikai pályázatot" (444.hu)

Itt tartunk, erre számíthatunk.

Koós Gábor

A Hír TV-t is benyelte a Fidesz propagandagépezete Tovább
Animal Cannibalst rappeltek Jimmy Fallon műsorában - műsorajánlat

Animal Cannibalst rappeltek Jimmy Fallon műsorában - műsorajánlat

2018. augusztus 02. Szerkesztő: Atyavilág

"Kate McKinnon, akit a legtöbben valószínűleg a női főszereplős Szellemirtókból ismernek, Jimmy Fallon műsorának vendége volt, hogy új filmjét promózza, amit Magyarországon forgattak.  "(A kém, aki dobott engem)" McKinnon elmondta, hogy szerinte egy angol anyanyelvű embernek a magyar a második legnehezebben megtanulható nyelv – arról nem volt szó, hogy mi az első – és hogy egy év alatt arra sem volt képes, hogy megtanuljon magyarul rendelni egy étteremben. Arra viszont igen, hogy megtanulja az Animal Cannibals  Yozsefváros című számát, amit magyarországi sofőrje, egy bizonyos Erik tanított meg neki." (24.hu)

A videót 9 óra alatt már 2,1 milliónál többen látták, a különböző portálokon rengeteg a komment, egyet idézünk a 444.hu-cikk alól:

18-08-02_yo-yo.png

(OJD: Orbán János Dénes, munkásságáról egy két évvel ezelőtti elemzés itt, az egy héttel ezelőtti tusványosi szerepléséről itt.)

Nem valószínű, hogy Magyarországon tömegek néznék az USA legrégebben futó és legnézettebb szórakoztató műsorát, a The Tonight Show-t. Jimmy Fallon színész, producer, műsorvezető a műsor 60. évében, 2014-ben vette át a vezetését. Végtelen profizmussal és természetességgel beszélget vendégeivel, a stúdióban megfordulnak amerikai elnökök, a művészvilág nagyjai. Nyoma sincs az itthoni showműsorok vezetőinél olyan kínos modorosságoknak, affektálásoknak, erőltetett vidámkodásoknak, haverkodásoknak.

A beszélgetések követéséhez természetesen kell a nyelvtudás, azonban Fallon egy sor olyan műsort is készít, amelyben ő és vendége közösen lépnek fel. Ezt pedig csak élvezni kell. A youtube-on rengeteg felvétele van, most csak egy sorozatára hívnám fel a figyelmet. Fallon a The Roots nevű zenekarral híres énekesek népszerű számait kíséri, úgy, hogy a zenekar gyerekjáték zeneszerszámokkal ("classroom instruments") adja hozzá a ritmust és a dallamot. Példaként álljon itt Carly Rae Jepsen-nel felvett számuk, a Call Me Maybe.

A Youtube keresőjébe írjuk be, hogy Jimmy Fallon & The Roots, és megkapjuk a listát: Adele, Metallica, Natalie Portman, Madonna, a Sesame Street szereplői, ...

Koós Gábor 

Animal Cannibalst rappeltek Jimmy Fallon műsorában - műsorajánlat Tovább
KÁRPÁTIA koncert - Eplényi Vigasságok - 2018.augusztus 11., szombat

KÁRPÁTIA koncert - Eplényi Vigasságok - 2018.augusztus 11., szombat

2018. augusztus 02. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Eplény Községi Önkormányzat 2018. augusztus 11-én, szombaton Eplényi Vigasságok címmel, XVII. alkalommal falunapot rendez.

A korábbi évekhez képest annyi a változás, hogy a hagyományként szervezett programban – már nem meghívott települések 25-25 fős csapatai, hanem – mindenki (bárki – egyénileg, párosban vagy akár baráti társasággal, de települési csapatként is, stb.) próbára teheti tudását, ügyességét, erejét a „tízpróba” bármelyik versenyszámában.

Az egyéni és páros versenyszámokban az I-III. helyezettet éremmel, a csapatversenyek I-III. helyezettjeit pedig kupákkal jutalmazzuk.

A falunap egyik kiemelt programja, hogy a 

      KÁRPÁTIA     

zenekar 90 perces élőkoncertet ad.

A programok elérhetők, letölthetők és megoszthatók a következő linkekről is:

http://epleny.hu/hirek/olvas/187

http://epleny.hu/a_telepulesrol

Versenyszámokban való részvétel feltétele, nevezés: Minden versenyszámra a tervezett kezdési időpontot megelőző 10-dik percig lehet a helyszínen nevezni, kivétel a kispályás labdarúgást, ahol – az előkészületek és lebonyolítás miatt – 2018. augusztus 3-án (péntek) 16 óráig kell nevezni női és férfi csapatoknak  egyaránt!         

                                                 

 Forrás:

Fiskál János

polgármester

KÁRPÁTIA koncert - Eplényi Vigasságok - 2018.augusztus 11., szombat Tovább
Baleset Zirc mellett, Imremajornál

Baleset Zirc mellett, Imremajornál

2018. augusztus 01. Szerkesztő: zircblog

2018.08.01. -  Zirc-Imre major 82.sz. főút.

Jelzett helyen egy Fiat Ducato típusú kisteherautó az útról lesodródott és fának ütközött. A baleset során összesen 6 fő sérült ,a sofőr súlyos életveszélyes ,az utasok közül 1 fő súlyos és további 4 fő könnyű sérüléseket szenvedett.

A gépjárművet vezető sofőr a roncsba beszorult ,őt az egység hidraulikus feszítő-vágó segítségével kiszabadította és a mentősöknek átadta. A mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére teljes útzár volt érvényben az adott útszakaszon.

Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.

További fotók a forrás oldalán: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

 

Kapcsolódó korábbi bejegyzésünk: 

Halálutak live

Baleset Zirc mellett, Imremajornál Tovább
Ez volt az a nagy szirénázás ma délután - hat személy sérült meg egy balesetben a 82-esen

Ez volt az a nagy szirénázás ma délután - hat személy sérült meg egy balesetben a 82-esen

2018. augusztus 01. Szerkesztő: Atyavilág

2018. 08. 01., sze - 17:16  Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Közlekedési baleset történt Zirc-Kardosrét közelében.

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig tisztázatlan körülmények között egy tehergépkocsi fának ütközött a 82-es számú főút 26. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét közelében 2018. augusztus 1-jén 15 óra 15 perckor. A balesetben hat személy megsérült. A korábbi teljes útlezárást követően az érintett útszakaszon a forgalom rendőri irányítás mellett 17 óra 10 perckor félpályán megindult.

Kérjük az erre haladó járművezetőket, hogy a baleset helyszínénél fokozott figyelemmel közlekedjenek!
     
2018. 08. 01., sze - 15:26  Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy tehergépkocsi fának ütközött Zirc-Kardosrét közelében.

Eddig tisztázatlan körülmények között egy tehergépkocsi fának ütközött a 82-es számú főút 26. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét közelében 2018. augusztus 1-jén 15 óra 15 perckor. Az elsődleges adatok szerint a balesetben két személy megsérült. Az érintett útszakaszon a baleset helyszínelésének és műszaki mentésének idejére teljes pályás útlezárás van érvényben, a forgalmat a rendőrök Nagyesztergár, Dudar, Bakonyoszlop és Bakonyszentkirály felé terelik.

Kérjük a közlekedők türelmét és fokozott figyelmét!

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság képei:

18-08-01_82-es_baleset_1.jpg

18-08-01_82-es_baleset_2.jpg

A 26-os kilométer Imremajor és Kardosrét között a tetőn van, ennek közelében történt a baleset.

18-08-01_82-es_baleset_3.png

Koós Gábor

Ez volt az a nagy szirénázás ma délután - hat személy sérült meg egy balesetben a 82-esen Tovább
Hová menjünk egy kánikulai napon Zircről? A Balatonhoz? Nem, a Szigetközbe!

Hová menjünk egy kánikulai napon Zircről? A Balatonhoz? Nem, a Szigetközbe!

2018. július 31. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-29_szigetkoz_6.jpgMár a Dunakanyar szabadstrandjairól készített drónfelvételek láttán is sokkal könnyebb elviselni a kánikulát, hátha még azt is elmondjuk, hogy nem kell ezért százötven kilométert autózni: már százra is élvezhetjük a Duna hűsítő hullámait, ráadásul varázslatos természeti környezetben.

Természetesen szeretjük Almádi, Alsóörs, Sajkod strandjait. Ha fürdés, akkor elsőre mindig a Balaton jut eszünkbe. Sokszor megyünk oda. Csak néha már elegünk van a hőségben parkoló keresésből, majd este az izzó autóba beszállásból, az árnyékos helyekért folytatott küzdelemből, a lángos- és halsütödék környékét belengő forró olaj szagából.

A bősi erőmű építése, a Dunának a szlovák oldali egyoldalú elterelése után sokan a Szigetköz halálát jósolták. Lehet, hogy az ökológusok máshogy látják, de mi egy zavartalan vízivilágot találtunk, lassú sodrású ágakat, amelyekben vitethetjük magunkat lefelé, de ár ellen sem nehéz evezni, helyenként olyan kristálytiszta vízzel, hogy a meder aljáig lelátunk, és valamelyik part mentén szinte mindig van árnyék, ha nagyon nem bírnánk már evezés közben a napsütést.

Egy későbbi tiszai vízitúra előkészületeként töltöttünk el néhány napot, hogy összeszokjon az új csapat az evezéshez. Sok évvel ezelőtt volt már részünk néhány tiszai túrában, és aki még nem élt át ilyen, nem tudja, mekkora buli. Ugyanezt a hangulatot találtuk most is: mindegy, hogy hétvége vagy hétköznap, vidám csapatok jönnek-mennek, szállnak vízre, vagy éppen érkeznek be, tarzánoznak a parti fákról lelógó köteleken, késő éjszakáig megy a játék, tévézés a büfénél.

Ha valaki rákeres arra, hogy "vízitúra", rengeteg találat jön fel. Mi Dunasziget település Cikolasziget településrészén, a Kisvesszősi kempingben foglaltunk szállást és béreltünk kenut és kajakot. Zircről két óra alatt érünk oda kényelmesen Mosonmagyaróváron, vagy Győrön keresztül.

18-07-29_szigetkoz_18.png

Akinek nincs helyismerete, legjobb, hogy ha csatlakozik valamelyik vezetett túrához. Különböző hosszúságú (15-25 km) és nehézségi fokú (hányszor kell átemelni a hajót töltésen, műtárgyon) túrákhoz lehet csatlakozni, amelyek délelőtt indulnak és délután térnek vissza. Naponta találkoztunk csoportokkal, amelyek korán reggel indultak Budapestről, délutánig eveztek, majd egy kis fürdés után indultak vissza. Az éppen járni tudó csemetétől a keményen szépkorúakig minden korosztályt képviselve.

18-07-29_szigetkoz_1.jpg

A Kisvesszősi kemping "Mezítlábas" büféjének előtere. A büfé egyúttal a kemping recepciója is. A kempingben bérelhetünk sima autós-sátras helyet, vízparti sátorhelyet, turistaszállást és panziószobát. Itt kapjuk meg az evezési kellékeket, és ez a helyszíne az esti buliknak.

18-07-29_szigetkoz_5.jpg

Ha több napra megyünk, végig ugyanazt a kenut használjuk. Esténként kihúzzuk a partra, lefordítjuk, és csak az evezőket, a mentőmellényeket és a hordót visszük be a szállásra. A hajót nem viszik el, de a kellékeknek esetleg lába kelhet, amit persze ki kell fizetnünk, ha elvész. A vízzáró hordóban visszük magunkkal, amire útközben szükségünk lehet: törülközőt, napvédő krémet, mobiltelefont, pénzt, enni-innivalót.

18-07-29_szigetkoz_14.jpg

18-07-29_szigetkoz_11.jpg

Útközben számos pihenési lehetőség kínálkozik, ha elfáradunk: horgászhelyeken, vadkempingezők vízreszállási helyein, műtárgyak töltésein. Szinte mindegyiknél fürödhetünk is, ha nem nagyon iszapos. A víz egyébként nem mély, a keskenyebb ágakban helyenként át tudunk sétálni egyik partról a másikra.

18-07-29_szigetkoz_15.jpg

Az ágakat több helyen műtárgyak keresztezik: hidak, bukók. Ha a vízállás megengedi, a bukókon folyásirányban át tudunk hajózni. A hidak alatt tilos átmenni, így ezeken a helyeken ki kell szállni, és kézben átvinni a hajót a felvízre. A bukókon felfelé is csak kiszállva, esetleg a vízben áthúzva jutunk túl. Minden ilyen helyzet egyúttal remek pihenési és fürdési lehetőség is.

18-07-29_szigetkoz_13.jpg

18-07-29_szigetkoz_16.jpg

A Kisvesszősi kemping kikötője, egyben strandja. Kockázat - de nem felügyelet - nélkül kiengedhetjük még az evezésben kezdő csemetéinket is a vízre. 

18-07-29_szigetkoz_12.jpg

Egy kellemes, kavicsos szigetcsúcs Doborgazsziget környékén

18-07-29_szigetkoz_3.jpg

18-07-29_szigetkoz_2.jpg

18-07-29_szigetkoz_4.jpg

A Denkpál ágvégzáró, hallépcső és megcsapoló műtárgy. Ilyen műtárggyal csatlakoznak a szigetközi mellékágak az Öreg-Duna medréhez. Az alvízen nem messze már az Öreg-Dunán lennénk. A lezúduló víz dübörgése kilométerekre elhallatszik.

Mi van, ha rossz az idő?

A tiszai tapasztalatok azt mutatják, hogy evezéskor nincs rossz idő. De ha tényleg cudarul kezdődne a nap, és nincs kedvünk a büfében ücsörögni a jó időre várva, két dolgot tehetünk: vagy átmegyünk Lipótra (igen, ez a Lipóti Pékségek szülőhazája is), nincs 20 km, viszont van egy nagyszerű élmény- és gyógyfürdő, vagy pedig átmegyünk Szlovákiába, és megnézzük a bősi vízierőművet.

18-07-29_szigetkoz_8.jpg

Az egyik zsilipkamrát épp most hagyja el egy turistahajó Pozsony felé

18-07-29_szigetkoz_10.jpg

Cikolaszigettől oda-vissza 120-140 km, attól függően, hogy Rajka, vagy Vámosszabadi felé megyünk. Két nagy ingyenes parkoló a gát két végén, és fél-egy óra séta és nézelődés az igazán impozáns műszaki alkotáson. Még pénzt sem kell váltanunk.

Mennyibe kerül?

Egy szigetközi kirándulás költségei jól kalkulálhatók. Az utazási költség adja magát, kb. 200-220 km oda-vissza. Parkolásért nem kell fizetni, egész nap hatalmas ártéri fák árnyékában állhatunk a parton. Kenu-, vagy kajakbérlés a helyszínen 3600 Ft/nap, órára nem bérelhető, az árban minden kellék benne van. A szállásárak 1400 Ft/fő/éj (sátrazás) - 4500 Ft/fő/éj (panzió) között. A többnapos, ottalvós szervezett túráknak jóval kedvezőbb az ára, de mindenféle más kedvezmények is vannak (pl. május 15 előtti rendeléssel és foglalózással sokat megtakaríthatunk - a csónak csak 2800 Ft/nap).

Balatoni strandbüfészerűségek nincsenek, a kemping büféjében, és a közvetlen szomszédos kerthelyiségben kaphatók egyszerűbb meleg ételek. Pár percre vegyesbolt, bolti árakkal. A turistaszállóban, panzióban jól felszerelt konyhák, hűtők, tehát saját magunknak is főzhetünk.

Nem biztos, hogy minden héten odamegyünk

De aki egyszer belekóstolt, nehezen felejti, és előbb-utóbb talán más vizeken is kipróbálja magát. Az biztos, hogy egy néhány napos evezős túra teljes értékű kikapcsolódás.

Koós Gábor

 

 

 

Hová menjünk egy kánikulai napon Zircről? A Balatonhoz? Nem, a Szigetközbe! Tovább
Hőségriadó!!!

Hőségriadó!!!

2018. július 30. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-30_hosegriado.png

Levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága arról, hogy másodfokú hőségriadó lépett életbe az egész ország területén, méghozzá egészen péntek éjfélig.

A tiszti főorvos három típusú riasztást adhat ki, közülük a második fokozat akkor érvényes, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. 

A másodfokú riasztás, írja az MTI, olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A kormányhivatalok ilyenkor kötelesek felkészíteni és tájékoztatni a közintézményeket, valamint a lakosságot a rendkívüli helyzetről. 

Az Emmi a közleményben arra figyelmeztet, hogy a hőség az egészséges szervezeteket is megterheli, de különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, az idősek és a szív- valamint érrendszeri betegek, ezért mindenkinek rendszeres folyadékbevitelt, minél kevesebb kávé- és alkoholfogyasztást ajánlanak. 

Óvatosan a hirtelen csobbanásokkal, mindenki kenje be magát, aki napra megy, az autósok pedig különösen figyeljenek oda, mert a nagy melegben csökken a koncentrációs képesség is. 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint is az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

(444.hu)

A pillanatnyi zirci időjárásról a Zircinfo kezdőképernyőjén, a jobb oldali képernyősávban megjelenő Időkép-modulból tájékozódhat. 

Hőségriadó!!! Tovább
"... a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát."

"... a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát."

2018. július 30. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-30_zirci_e-kut.jpgEgy hónappal ezelőtt helyezték üzembe Zircen az állami beruházásként létesülő országos e-töltőhálózat állomását. Bár előzetesen külön nem volt szó róla, csak következtetni lehetett, hogy a töltő használata ingyenes lesz.

Igen, csak meddig?

Feltétlenül támogatandó, ha egy pozitív gazdasági-társadalmi trendhez az állam is csatlakozik, ebben az esetben állami források segítik az elektromos autók térhódítását. Arra azonban készülni kell, hogy ez nem lesz mindig így, és az állam előbb-utóbb kiszáll, vagy üzleti alapra helyezi (értsd: fizetőssé teszi) a szolgáltatást.

Ahogy most a MOL is: augusztus 1-től megszűnik a MOL-töltők ingyenessége.

“A MOL 2012-ben elsőként helyezett üzembe gyors elektromos töltőt, és azóta is folyamatosan bővíti hálózatát. A fogyasztók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása, a fenntartási költség, valamint az infrastrukturális beruházások megtérülésének érdekében a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát. ...

A lassabb AC töltés ára 1.990 Ft-ba kerül, míg a gyorsabb DC töltés ára 2.990 Ft."

(A teljes cikk, amely megírja a MOL-hálózat bővítésének helyszíneit is, az e-cars.hu oldalán olvasható.)

Mire számítsunk az állami e-kutaknál?

Amikor beindult a politika gerjesztette stadionépítési láz, az óvatosabb szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy lesz ennek még böjtje: a sokmilliárdos építményeknek üzemeltetési és fenntartási költségei is vannak, és csak idő kérdése, mikor ürül ki a most feneketlennek látszó állami pénzeszsák. "Nem kötelező fűteni" a fűthetőre épített stadiongyepeket (mert ugye sok pénzbe kerül), a kacsalábon forgó - jellemzően többszörösen túlméretezett - stadionoknak nem akad fenntartója, a számlát az önkormányzatnak kell állni.

Egy évvel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az állam uszodát épít Zircen (bár a beharangozott tavaszi alapkőletételre még mindig várunk, viszont a nem létező uszoda jól hangzott az országgyűlési képviselő őszi kampánykezdő fórumain és a tavaszi választási kiadványában). Már akkor megfogalmaztuk aggodalmainkat, hogy eljöhet még az idő, amikor a Zircnek és a többi kijelölt járási székhelynek, kisvárosnak "ingyen" adott állami ajándék (akár akarták azt, akár nem) előbb-utóbb az adott település nyakába szakadhat, mert az állam nem tudja, vagy nem akarja tovább működtetni.

Van olyan sejtésünk, hogy az állami elektromos töltőállomások is hasonló sorsra jutnak.

Koós Gábor  

 

 

 

"... a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát." Tovább
A Győr-Veszprém közötti vonalon fakidőlés akadályozza a vonatközlekedést

A Győr-Veszprém közötti vonalon fakidőlés akadályozza a vonatközlekedést

2018. július 30. Szerkesztő: Atyavilág

2018. július 30. hétfő, 06.27 / Utolsó módosítás: 2018. július 30. hétfő, 06.32
 

Zirc és Bakonyszentlászló között egy, a sínekre kidőlt fa akadályozza a vonatközlekedést.A fa eltávolítását a katasztrófavédelem munkatársai megkezdték. Addig a Veszprém-Győr vonalon a vonatoknak kényszerűen várakozniuk kell. A vasúttársaság az arra utazóktól elnézést és türelmet kér. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság - MÁVINFORM 

A Győr-Veszprém közötti vonalon fakidőlés akadályozza a vonatközlekedést Tovább
47,1 mm / 24 óra

47,1 mm / 24 óra

2018. július 28. Szerkesztő: Atyavilág

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zirci csapadékmérő állomása az elmúlt 24 órában 47,1 mm esőt mért. 2017. októbere, az állomás új helyre költöztetése óta ez volt a második legtöbb mért csapadék egyetlen napon: 2017. október 24-én 50,1 mm esett.

A zirci állomás évtizedeken keresztül az Ady Endre utcában, Hoffmann Imre udvarában állt. Imre bácsi naponta jegyezte az észleléseket, és telefonon jelentette. Több naplót tesznek ki a feljegyzései. Tavaly már nem tudta vállalni ezt a munkát, ezért kellett új helyre költöztetni az állomást.

Az OMSZ csapadékmérő állomás most az Időkép időjárásiadat-szolgáltatónak a zirci önkormányzat által működtetett automata állomása közelében áll.

18-07-28_nagy_eso_1.jpgAz ún. Csomor-féle duplafalú alumínium csapadékmérő az OMSZ megfigyelő hálózatában 1966 óta van rendszeresítve. Úgy van kialakítva, hogy minimálisra csökkentse a mérőbe hullott csapadék párolgását, és megakadályozza, hogy a belehullott havat a szél kifújja belőle. A megfigyelési időszakban összegyűlt csapadékot egy mérőskálával ellátott üveghengerbe öntjük, amelyben tizedmilliméter pontossággal olvassuk le a csapadékmennyiséget. Mérés előtt a havat fel kell olvasztani.

A csapadék mérése naponta 6:45-kor történik. A mért adat az előző nap reggel 7 órától a mérési nap reggel 7 óráig tartó 24 órájára vonatkozik, tehát a ma, július 28-án reggel mért 47,1 mm csapadék az adatbázisba a július 27-i dátumhoz kerül be.

A mért adat - és az egyéb időjárási megfigyelések, észlelések - rögzítésére az országos észlelői hálózat MET-ÉSZ internetes alkalmazása szolgál.

Rekordok

A rendszeres meteorológiai adatgyűjtés több mint száz éves történetében érdekes adatokat találhat az érdeklődő.

18-07-28_nagy_eso_3.jpg

A rendszeres mérések kezdetétől a júliusi csapadékrekordok között találjuk Zircet, itt 1960. július 25-én 149 mm eső esett. A tegnapi, július 27-i "nagy esőnk" elbújhat Hatvan mögött, ahol 1963-ban ugyanezen a napon 190,2 mm-t mértek.

Emlékeztető

2010. májusában, amikor az a több napos eső és viharos szél tört rá a Bakonyra, kidöntve a Rákóczi-tér, Március 15. tér, az Arborétum hatalmas fáit, elárasztva a Hosszúrétet, a Gyóni Géza utcát, számos lakóházat, sárral beterítve sok utcát, ugyancsak rekordot állítottunk be: május 16-án, az ítéletidő első napján 98,2 mm-rel Zircen mértük az országban az eddigi legnagyobb csapadékmennyiséget. Ez a kétszerese a tegnapi esőnek. A 2010-es pusztításhoz azonban a rendkívül erős szél is hozzájárult, tegnap szerencsére nem volt viharos szél.

Néhány kép az akkori ítéletidő pusztításaiból:

18-07-28_nagy_eso_4_1.jpg

A III. Béla utca felső szakasza

18-07-28_nagy_eso_4_2.jpg

A Hosszúrét a szennyvíztelepnél 

18-07-28_nagy_eso_4_3.jpg

A Gyóni Géza utca

18-07-28_nagy_eso_4_4.jpg

A mai Művelődési Ház (MHSZ) elárasztott társalgója

18-07-28_nagy_eso_4_5.jpg

A Március 15. tér

 

18-07-28_nagy_eso_4_6.jpg

Rákóczi tér 2. (a volt leányiskola épülete)

18-07-28_nagy_eso_4_7.jpg

18-07-28_nagy_eso_4_8.jpg

A Rákóczi tér

Az OMSZ csapadékmérő és az Időkép időjárás-automata adatainak pontossága

18-07-28_nagy_eso_2.jpg

Ez az Időkép zirc_onkorm automatájának csapadékmérője. Az automata nem csak csapadékot mér, hanem hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást, szélerősséget, szélirányt is (ezek a szenzorok nem láthatók a képen). Az adatokat közvetlenül tölti fel az internetre, és ezeket az Időkép - kis feldolgozási késleltetéssel - azonnal meg is jeleníti. A megjelenített adatok "csúszó" 24 órásak, tehát a mindenkori időponttól visszafelé látjuk a 24 óra eredményeit (szemben az OMSZ 7-től 7-ig tartó megfigyelési időszakával). A zirc_onkorm automata pillanatnyi adatai a Zircinfo bejelentkező oldalán a jobb oldalsávban található időjárásmodulban jelennek meg. 

Az Időkép automata online adatszolgáltatása gyakorlatilag mindig aktuális információkat jelent, hátránya viszont, hogy esetleges technikai problémák (pl. áramkimaradás) esetén a kieső időszak adatai elvesznek. A beérkező adatoknál működik egyfajta automatikus hibaszűrés, de részben moderátorok is ellenőrzik, és ha szükséges, rákérdeznek.

A zirci időjárási események megbízhatóságát nagymértékben javítja, hogy egy másik Időkép-automata is működik a városban. Ha tehát bizonytalanok vagyunk egyik vagy másik adat hitelességében, látogassuk meg a zircmeteo automata oldalát is.

Háromnegyed év tapasztalatai alapján az egymástól mindössze néhány méterre telepített OMSZ csapadékállomás és az Időkép automata csapadékmérőjének adatai elég nagy pontossággal, esetenként 0,1 mm-re is egyeznek (ez az állítás a mai csapadékadatnál pont nem áll meg, az OMSZ-észlelés eredménye sokkal közelebb áll zircmeteo méréséhez, mint a zirc_onkorm-éhoz).  A kettő közül természetesen az OMSZ a pontosabb, hiszen itt gyakorlatilag csak az emberi tényező (valamit elnézünk a méréskor) okozhat hibát, de ennek igen csekély a valószínűsége. A két mérés rendeltetése is eltérő: az Időképnél elsősorban a gyors információszolgáltatás a cél, míg az OMSZ-nél a tudományos igényű adatgyűjtés.

18-07-28_nagy_eso_5.jpg

47,1 mm / 24 óra Tovább
Mindenki lenyugodhat: Simicska marad itt a Bakonyban nekünk!

Mindenki lenyugodhat: Simicska marad itt a Bakonyban nekünk!

2018. július 27. Szerkesztő: Atyavilág

A G7 gazdasági portál hozta ma reggel a szenzációszámba menő hírt

egy társaságtól nem válik meg Simicska: a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-től.

 

"Simicska Lajos, a nem olyan rég még kormányközeli vállalkozó megvált szinte az összes üzleti érdekeltségétől, amelyeket üzlettársa, Nyerges Zsolt vásárolt meg. A tranzakciót július 4-én jelentették be, Nyerges engedélykérelme 18-án jelent meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján, a szervezet pedig 24-én már jóvá is hagyta az üzletet. Ezzel lezárult a tulajdonosváltás, július 25-én pedig már meg is történtek a személycserék a fontosabb vállalatok, a Hír TV, a Közgép és az agrárérdekeltségek zömét összefogó Mezort élén.

Az eredeti közlemény úgy fogalmazott, hogy Nyerges Zsolt vásárolja meg Simicska Lajos és családja építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A GVH-dokumentumban szerepelt egy céglista, amely ugyan csak hét nevet tartalmazott, de ezek majdnem mindegyike holdingvállalat, ezáltal lefedték a teljes Simicska-birodalmat – azaz csak majdnem.

...

A Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. nem tartozott a jelentős Simicska-agrárcégek közé, ... Simicska Lajos (és felesége) 2012 márciusában vette saját nevére a céget, amely ekkor váltott nevet és tette át székhelyét Budapestről a Veszprémhez közeli Hárskútra.

A főtevékenység is alaposan megváltozott: juh, kecske tenyésztése lett, és az is mind a mai napig.

A társaság valóban állattartással foglalkozik, a hvg.hu 2014-es cikkében az akkori támogatási adatok alapján úgy kalkulált, hogy a vállalat mintegy 200 hektáron gazdálkodik, amelynek körülbelül negyede erdő. ...

A támogatott projektek hivatalos keresője hat alkalommal adja ki a vállalat nevét, ezek mindegyike a 2016-18-as időszakra esik, összértékük 67,3 millió forint. Ezek között vannak például védett erdő- és mezőgazdasági területek után járó kompenzációs kifizetések, ökológiai gazdálkodást segítő támogatás, és olyan is, amely védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának helyben történő megőrzését szolgálja. ...

A 10 embert foglalkoztató cég saját tőkéje 278 millió volt 2016 végén.

... Simicskáék nem üzleti érdekeltségként kezelik. Vélhetően inkább olyan vidéki birtokként, ahova elvonulhatnak, ha kedvük tartja. Nemcsak állattartó létesítmények tartoznak ugyanis a céghez, hanem egy hárskúti ház is, amely korábban a megújuló energiaforrások alkalmazását bemutató ökoházként működött, ..."

Volt már dolgunk vele

Tavaly májusban számoltunk be a Zircinfo-n arról, hogy Hárskút határában, Gyenespusztánál kerítéssel zárták el a Zircről induló, és a Komárom-Esztergom megyei Piszkéig tartó, 270 kilométeres Közép-Dunántúli Piros túramozgalom (KDP) útvonalának egy 1200 méteres szakaszát. Amikor kimentünk megnézni a lezárást, és a helyszínen kerestünk alternatív útvonalat (az elzárás miatt közel 3 kilométeres szakaszon kellett áthelyezni a KDP nyomvonalát Öreg-folyás és Augusztintanya között), helybéliekkel is beszéltünk, és ezt írtuk:

A helyi körülményeket jól ismerő forrás szerint a bekerített terület tulajdonosa az ország egyik leggazdagabb embere, sok éven keresztül a politika egyik első számú kedvezményezettje, pénzügyi hátországának bázisa, Hárskút környékén óriási területek birtokosa ("Hárskúton minden az övé" - így a forrás). A jelenleg kegyvesztett, és a napi politika célpontjaként szereplő oligarcha vagyonának döntő része számolatlan állami megrendelésből - hazai és uniós adófizetői pénzekből - ered. A társadalom erőfeszítéseinek eredményeként kivételezett helyzetbe került állampolgároktól különösen elvárható lenne egy, a helyzetükkel arányos, közösség iránti felelősségtudat. Nem kellene folyosót építeni a saját területén keresztül, hogy a turisták a megszokott úton haladhassanak, de annyit megtehetett volna, hogy néhány hónappal előtte tájékoztatja a szakmai szövetségeket és közösségeket, nem is szólva arról, hogy pl. anyagilag támogassa a lezárás miatt szükséges új útvonal kialakítását.

Ez volt Simicska Lajos.

Amerikában készítik elő a terepet?

Egy héttel ezelőtt hozták a lapok, hogy "Simicska Amerikába küldi fiát, hogy készítse elő a terepet". A találgatások része volt az is, hogy "a szeptemberben utazó 26 éves fiút később "az oligarcha több, korábban kulcspozíciót betöltő embere is" követheti, illetve a család is."

A hárskúti cég saját tulajdonban tartása ennek ellentmondani látszik, legalább is ami a család kiköltözését jelenti.

18-07-27_simicska.jpg

 A Hócipő 2018. július 18-i (XXX/15) száma még akkor íródott, amikor az Amerikába megyünk-verzió volt a sláger. A mellékelt kép és az idézetek a Fegyverletét című írásból valók.

  

 

  

18-07-27_simicska_1.jpg

...

18-07-27_simicska_2.jpg

...

18-07-27_simicska_3_1.jpg

18-07-27_simicska_3_2.jpg

...

18-07-27_simicska_4.jpg

"Ahol elefántok harcolnak, ott nem jó fűnek lenni." (szuahéli közmondás)

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az oligarchajelöltség közelébe kerülést is csak kivételes hűséggel és lángoló odaadással lehet kiérdemelni. Ha azonban már ott vagy, akkor jön a vagyon, de nagyon. A milliárdos szint alatt persze ott van a tíz-százmilliós NER-lovag fityfirittyek tömege, a helyi oligarchák, a rendszer bázisai. A fityfirittyek kegyvesztéséhez rögös az út, nem elég valami nagyon gáz, a társadalmi jó erkölcsbe ütköző dolgot művelni, kell néhány köztörvényes-gyanús eset is (amiért a NER-en kívüli delikvenst többszörösen gyanúsítják és hurcolják meg).

A nagyhalaknak ezzel szemben könnyebb kiesni a hálóból (jelen esetben elég volt hozzá némi sperma, de ez már csak a korábbi nézetkülönbségeket tetőzte be), viszont sokkal több a vesztenivalójuk is. Simicska a 2018-as leggazdagabblistán a 13. helyen áll 77 milliárdra becsült vagyonával. Kérdés, hogy a megtartott Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-n kívüli összes egyéb vagyon vajon értéken ment-e át a korábbi társ Nyerges tulajdonába - ahonnan egyenes út vezet a Mészáros-klán ölelésébe -, vagy - ahogy pl. a Máglyatűz című zseniális geopolitikai thriller néhány ukrajnai esetet bemutat - 1 forintért.

Ezek az emberek, a cár, az országos és helyi oligarchák, a nagymenők és a kiskirályok a magyar és az európai uniós adófizetők pénzéből híznak, csalárd jogszabályokkal "törvényesítve" a törvénytelenséget. A mi pénzünkből élnek luxuskörülmények között, velünk fizettetik meg költséges hobbijaikat, utazásaikat, vásárolják meg emberek hallgatását, rászorulók szavazatát, tömik be a száját az elesetteknek. Felhőtlenül boldog, saját lábukon lejtett násztáncukhoz önfeledten tapsolnak fűszálak milliói.

Koós Gábor

Mindenki lenyugodhat: Simicska marad itt a Bakonyban nekünk! Tovább
"Veszprém nemrégiben lett onkológiai központ, de Veszprémben jelenleg nincsen idegsebészet, ez nonszensz."

"Veszprém nemrégiben lett onkológiai központ, de Veszprémben jelenleg nincsen idegsebészet, ez nonszensz."

2018. július 19. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-19_kunecz.jpgKunetz Zsombor: Az orvoselit mindent meg fog tenni, hogy megmaradjon a hálapénzes rendszer

Dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos, egykori légimentő megunta, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem hajlandó elszámolni a költéseivel és olyat tett, amit előtte egyetlen orvos sem: addig perelte a szervezetet, amíg meg nem kapta a listákat. Kunetz doktor 1995 óta foglalkozik mentéssel: az Országos Mentőszolgálat Motoros Mentő projekt alapítója és vezetője volt, majd 2005 és 2010 között a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója lett. Ekkor váltott a magánszektorra és az Istenhegyi Magán Klinika Zrt. vezetőjeként dolgozott. Jelenleg szabadúszó orvos és egészségügyi rendszerfejlesztő. Külföldön.(24.hu)

"Miért akarnák szőnyeg alá söpörni a problémákat? Ők is praktizáló orvosok.

Mert a MOK egy kommunista csökevény. Nem szeretik a botrányt, viszont szeretik a megszerzett székeiket. Szerintük ami nem látszik, az nincs is, a rendszer meg majd csak elrobog valahogy. Az egész egsészségügyre jellemző ez a buta lapítás. Mondok egy példát, csak a párhuzam kedvéért: amikor elkezdtem mentőzni, sokként ért, hogy a vezetőség akkor is hallgatott, akkor is a közös megegyezés mellett döntött, ha a mentőst bilincsben vitték el, mert lopott a betegtől. Lehet azt mondani, hogy a betegek bizalmát féltették, pedig éppen ezekkel a húzásokkal lehet elveszíteni azt. Ez egy inkorrekt túlélési taktika, Éger István is ezt választotta."

"Az új miniszter, Kásler Miklós is orvos, ő hozhatja el a kánaánt?

Kásler Miklós az Emminél jóval kisebb rábízott feladatot sem tudta ellátni. Meg kellett volna szerveznie az onkológiai központok rendszerét. Akit valóban érdekel, hogy Kásler Miklós mit tett le az asztalra, az nézze meg a statisztikákat: világviszonylatban a harmadik legkilátástalanabb a helyzetünk.

Csak Zimbabwe és Örményország van mögöttünk a daganatos betegek túléséi esélyeit tekintve. Elég elmenni a régi főhadiszállására, a Kékgolyó utcába egy hétköznap reggel, 8 órakor. Aki talál széket, amire leülhetne, az vendégem egy sörre. Súlyos beteg emberek órákat töltenek el állva, ilyen jól sikerült a Kásler-csoda, amire a sajtó is szívesen hivatkozik. Nem volt csoda, uniós pénz volt, amit nem sikerült éssszerűen felhasználni."

"A kórházi orvosok szerint a háziorvosok kényelmesek.

Sokan nem szeretik a felelősséget, de sokan a kényszer miatt ügyeskednek. Hátfájás? Menjen a sürgősségire! Magas vérnyomás? Irány a sürgősségi! A valóban akut problémával küzdők pedig azt érzékelik ebből, hogy a sürgősségi osztályon 3-5 vagy akár 10 órát is várni kell. Na igen, a hátfájás és a magas vérnyomás leköti a kapacitásokat. A háziorvos így kerüli meg a szakorvosi ellátást, ott ugyanis azt mondanák a hátfájós páciensnek, hogy a rheumatológiára csak 3 hónap múlva van időpont. A hátfájós beteg viszont egy hét múlva visszamenne a háziorvoshoz, hogy még mindig nem javult az állapota. Két, három hét múlva újra és újra a nyakára járna, ezt pedig a háziorvos nem akarja.

Mit tesz egy ideális háziorvos?

Összefog, koordinál, menedzsel. De ezt csak akkor tudja megtenni, ha képzett és mer diagnosztizálni. Ismét a MOK-nál tartunk, ami nem hajlandó komolyan számot vetni és nekilendülni az alapellátás újraszervezésének."

"Aki kórházat vagy kórházi osztályt zár be, az politikailag megbukik. Láttuk, mi történt Tapolcán.

Biztosra mondom, hogy nincs mindegyikre szükség. Viszont nem lenne egy rossz irány ezek közül néhányat átalakítani krónikus betegellátási intézményekké, mert abból komoly hiány van mindenhol. Az nem megoldás, hogy a krónikus betegeket bedugjuk a húgyszagú elfekvőbe, ahol egy nővér rohangál az ágytálakkal, már ha nem fáradt bele az egészbe. A bezárt osztályokon vagy intézményekben tisztességes utógondozókat lehetne kialakítani. Abban igaza van, hogy más a politikai és más az egészségügyi realitás. De könyörgöm, kétharmad van! A kurzus elején vagyunk, ha most lenyeletik a keserű pirulákat, négy év múlva egy jól működő rendszert mutathatnak fel.

A Fidesz kommunikációban nagyon erős, de azt nehezen lehetne megmagyarázni, hogy bezár a jól ismert, otthonos kis kórház.

Tapolcán ugyanazt a hibát követték el, mint Molnár Lajos, akinek elég épkézláb ötletei voltak. Arrogáns stílusban kommunikáltak, ezzel halálra ítélték a jónak tűnő terveket is. A kampányban az jelent meg, hogy a tapolcaiaktól elvesznek valamit, de azt nem hangsúlyozták, hogy a tapolcaiak cserébe máshol sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást kaphatnak. A Fidesz viszont nagyon jó az előnyök kiemelésében. Nem mellesleg politikai lépéskényszerben vannak, nyolc év után újabb négy évre kaptak bizalmat, ki mögé bújnak, ha a pocsék egészségügyről kérdezik őket?"

"Sok éve harsogják, hogy összeomlik az egészségügy, mégsem omlott össze. Farkaskiáltásnak tűnik állandóan apokalipszist emlegetni.

Az összeomlást nem úgy kell elképzelni, hogy lelakatolják a János Kórházat. Már most kegyetlenül kinyílt a társadalmi olló: egy borsodi szegény család alig fér hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, míg egy városi középosztálybeli megengedheti magának a magán fogorvost, a magán nőgyógyászt, a magán anyajegyvizsgálatot. Gondoljunk bele: nem csak elvekről van szó, hanem életminőségről és várható élettartamról. Néhány éven belül ez a szakadék tovább fog nőni, ahogy az állami rendszer leépül és a feladatait átveszi magánszektor. Az egészség nem jog lesz, hanem egy árucikk, amit vagy meg tud valaki venni vagy nem. A túlélési esélyek a pénztárcától függenek, akinek a legnagyobb odafigyelésre lenne szüksége, annak jószerével csak a patológia jut. Ezt jelenti az állami egészségügy összeomlása."

A teljes interjú elolvasható itt.

"Veszprém nemrégiben lett onkológiai központ, de Veszprémben jelenleg nincsen idegsebészet, ez nonszensz." Tovább
Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában

Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában

2018. július 16. Szerkesztő: Atyavilág

Tavaly szeptember 29-én nyitották meg a magyar síelők által jól ismert Bachledka Ski&Sun síparadicsom területén a lombkorona sétautat és kilátót (Treetop walk), amely pillanatok alatt nagyon népszerű lett. Második lépésként most az eddigi sífelvonó helyett építenek egy nagy befogadóképességűt, amire ugyancsak szükség van/lesz, mert a régi biztosan nem bírná a látogatók rohamát.

18-07-08_lombkorona_1.jpg

Az épülő új felvonó felső állomása, mögötte a lombkorona sétány kilátója. Most, felvonó híján, gyalogosan is ezrek sétálnak fel a fárasztó kapaszkodón, kisgyerekeket tolva kocsiban, cipelve háton, cibálva kézen fogva.

Hol vagyunk egyáltalán?

Zár avagy Zsgyár (korábban Zsdjár, szlovákul Ždiar, németül Morgenröthe) község Észak-Szlovákiában, az Eperjesi kerület Poprádi járásában. Műemléki védettséget élvező szórványtelepülés színes faházakkal, népviselettel, néptáncegyüttessel. (Wikipédia)

Ha Poprád, vagy Tátralomnic felől indulunk el északnak, akkor utunk Lengyelország (Zakopane) felé Záron halad keresztül. Elhagyjuk Barlangligetet, és mielőtt beérnénk Zárba, egy jobbra nyíló völgybe, a Bachledová dolinába bekanyarodva 1 km után találjuk az üdülőközpontot.

Az üdülőközpont felett magasodó gerincre épült a lombkorona sétány.

18-07-08_lombkorona_1.png

A gerincen, a lombkorona sétány körül összefutó sípályák három völgyet kötnek össze.
Azt a völgyet, amelyben a főútvonal halad, és amelyben a település fekszik, nyugatról a Bélai-Tátra határolja, a képen két legmagasabb csúcsa, a Havran és a Zdiarska vidla látható. 

Mi ez a lombkorona sétány?

Ez egy fából készült, 1,8 méter széles, kétoldalt korláttal ellátott padozat, amely a körülötte álló, hatalmas fenyőfák csúcsai között kanyarog 600 méter hosszan.

18-07-08_lombkorona_13.jpg

A sétány látképe a kilátóból. Bejárata a bal oldali végén, másik végpontja a kilátó, amelyen állunk. A szemközti völgyben húzódik Zár település.

18-07-08_lombkorona_2.jpg

18-07-08_lombkorona_5.jpg

A sétány 21 támon nyugszik, legmagasabb pontja a talajszint felett 24 m. Építéséhez 1000 köbméter Douglas-fenyőt és vörösfenyőt használtak fel Észak-Európából és Szlovákiából. A legnagyobb méretű törzs 25 méteres, 48 cm átmérőjű volt. Három hónap alatt építették fel.

18-07-08_lombkorona_4.jpg

18-07-08_lombkorona_7.jpg

18-07-08_lombkorona_3.jpg

Ahogy már lenni szokott, a sétány mentén ötletes bátorságpróbák, játékos természetismereti pontok teszik változatossá és izgalmassá a sétát. Itt szlovák-lengyel-angol nyelven. Szlovákiában nincs egységes gyakorlat, néhány helyen van orosz, német, és egészen kivételes esetben magyar is. De angol mindenütt.

18-07-08_lombkorona_6.jpg

A sétány végén már látjuk a kilátót

18-07-08_lombkorona_8.jpg

A kilátó 32 méter magas, 20 méter átmérőjű. Nem kell lépcsőzni, kellemes emelkedőjű rámpán sétálhatunk fel rá.

18-07-08_lombkorona_9.jpg

A kilátó egyik nagy attrakciója a 67 méter hosszú csúszda, amelyen a kilátó tetejéről ebben a zárt csőben suhanhatunk le mindössze 2 euróért. Nincs benne teljesen sötét, mert felül ablakai vannak.

18-07-08_lombkorona_11.jpg

18-07-08_lombkorona_14.jpg

A másik nagy attrakció az "adrenalinháló". A kilátó tetőteraszának közepére egy 88 négyzetméteres hálót feszítettek ki, amely alatt "nincs semmi", csak a talajszint.

Megközelítési nehézségek

Felvonó tehát nincs. Amíg az építkezés tart, az üdülőközpontból csak gyalog lehet feljutni a gerincre, a sétány bejáratához. Ez kb. 250 méter szintemelkedést jelent kb. 2,5 km hosszon. Több út is vezet felfelé, az egyik sárga nyilakkal jelölve is van, az a rövidebb, de meredekebb. Azt javasoljuk, hogy a hosszabb, de nem annyira meredek szállítóutat válasszák, amelyen a teherautók közlekednek az építkezéshez. Közepes tempóban, pihenő megállásokkal 40-50 perc, gyerekekkel ennél több.

Fent a gerincen büfék is találhatók.

Nagyobb kihívást jelenthet magának az üdülőközpontnak a megközelítése. Ugyanis az építkezés idejére az üdülőközpontban rendelkezésre álló, kb. 500 autós parkoló 150 férőhelyesre szűkült. Ez gyakorlatilag pillanatok alatt betelik a nap kezdetén. Ha tele van, akkor a főútról már be sem engednek kanyarodni az üdülőközpontba vezető, kb. egy kilométeres bekötőútra.

Két lehetőségünk van:

 • Megyünk tovább a falu felé, és ha a faluban találunk egy helyet, amelyet tábla nem tilt, akkor megállunk ott, majd étellel-itallal felszerelkezve gyalog visszaindulunk az üdülőközpont felé. Ez azt is jelenti, hogy esetleg 2-3 km gyaloglás (plusz az üdülőközponttól fel a hegyre). A faluban készülni kell arra, hogy az alkalmas parkolónak kínálkozó helyeken, pl. a boltok parkolójában, táblák figyelmeztetnek, hogy az a vásárlóknak van fenntartva, és az autót elszállítják.
 • Nem állunk meg a faluban, hanem túlmegyünk rajta, és kb. két kilométer után balra találjuk a Skicentrum Strednica nagy parkolóját, ahol 3 euróért kényelmesen beparkolhatunk, majd megvárjuk az ingyenes buszjáratot, amely levisz minket az üdülőközpontba, és a sétány után vissza is hoz. Amíg a parkolóban buszra várunk, gyönyörködhetünk a Bélai-Tátra felettünk emelkedő csúcsaiban, elmehetünk vécére, és a büfében olthatjuk éhünket-szomjunkat. 

Itthon is vannak lombkorona sétányok

A Turista Magazinban hasznos összeállítást olvashatunk az eddig megépült hazai lombkorona sétányokról, az egyik ezek közül ráadásul a közelünkben is van, Pannonhalmán. Természetesen senki nem fog csak azért autózni nyolcszáz kilométert oda-vissza, hogy egy órát elsétálgasson a Bachledka fenyőinek csúcsai között, bármilyen impozáns is legyen a panoráma, és maga az építmény. Mi sem csak ezért mentünk oda, de ha már egyszer a közelben vagyunk, nem hagyhatjuk ki, és ezt tanácsoljuk mindenkinek.

Amiért tulajdonképpen odamentünk

Egy nagyon feszes, odautazással-hazaérkezéssel együtt ötnapos program első napjának része volt Bachledka.

Ez az öt nap annak a 12 éves folyamatnak a lezárást jelentette, amely arról szólt, hogyan lehet megkedveltetni gyermekeinkkel a természetjárást, és amely 12 év tapasztalatait a Zircinfo-n tavasszal itt foglaltuk össze. A mostani programunk mind mentális, mind erőnléti szempontból megnyugtató végeredménnyel zárult.

Programunk színesítéseként meglátogattuk a Bélai-Cseppkőbarlangot, a Magas-Tátra egyetlen látogatható barlangját, és a Dobsinai jégbarlangot is. Elmentünk a poprádi Aqua City-be, amelynek igen húzós belépőjegy árai vannak, viszont ezért igen magas színvonalú, gazdag élményfürdő kínálata, szinte sterilen tiszta környezettel, és megunhatatlan gyermekprogram-választékkal.

Persze, mondhatja az olvasó, hogy az is hülye, aki Magyarországról északra megy élményfürdeni, és igaza is van. Az előbbiekben felsorolt programválaszték arra jó, hogy ha már egyszer a Magas-Tátrába megyünk túrázni, de bármilyen okból szabadidőnk keletkezik (mert pl. annyira elromlik az idő, ami bármikor megtörténhet bármilyen időjárás-előrejelzés esetén, vagy pl. meghiúsul egy előre rögzített és befizetett programunk, mindkettőben volt részünk), akkor ne a panzióban ücsörögve kelljen agyoncsapni üres óráinkat.

A Magistrála talán legszebb és legnehezebb szakasza

Tavaly egyszemélyes vállalkozásként jártuk be a Tatranská Magistrálát, a Magas-Tátra és a Liptói-havasok (Nyugati-Tátra) oldalában húzódó turistautat (a Zircinfo-n itt számoltunk be az élményekről). Ennek most azt a szakaszát választottuk, amelyik a legnagyobb kihívást jelentheti egy tapasztalt hazai túrázónak. A tét nem az volt, hogy a senior újra teljesíti, hanem hogy a junior hogyan.

A Kő-pataki-tó - Csorba-tó közötti, kb. 27 km-es, 1300-2100 méter magasságban, fenyvesek-törpefenyők-sziklák világában húzódó szakaszt másfél nap alatt, egy éjszakázással (a tavaly is kipróbált Zamkovszky-menedékházban) tettük meg. Az út utolsó, ráadásul legnehezebb harmadát változó erősségű esőben, amelyben - ahogy tavaly is - még az esőköpenyeink és a hátizsákvédő huzataink is beáztak. A magashegységi élményt azonban, amelyet a fényképek sem igazán adnak vissza, ez sem ronthatta el.

18-07-11_tatra_10.png

A megtett út domborzati profilja. A Kő-pataki-tónál (1759 m) indultunk, és Csorba-tónál (1351 m) fejeztük be.

18-07-11_tatra_1.jpg

A több napra tervezett útra vinni kellett a hálózsákot (ha a menedékházban nem adnának ágyneműt), az ellátmányt, ha nem akarjuk magashegyi áron megvenni az ennivalót (konzerveket, innivalót: másfél literes ásványvíz a menedékházakban ezer forint) a személyes ruházatot. A képen látható hátizsák szűk néhány napos túra kellékeit tartalmazza. Itt a második túranap hajnalán a tarajkai vízeséseknél.

18-07-11_tatra_2.jpg

A Magistrála 1600 méter felett. Jobbra, a sziklán látjuk a piros sáv turistaút jelzést. Felettünk sötétszürke esőfelhők (korábban és későbben is kiadósan esik, most éppen nem), balra lent a napfényes Vág-völgy. Ilyen a Tátra.

18-07-11_tatra_6.jpg

A Batizfalvi tónál 1884 méteren.

18-07-11_tatra_4.jpg

1996,4 m - az Oszterva-nyereg. Idefelé voltunk 2100 körül is, innen már csak lefelé, a Poprádi-tó 1500 méteren van.

18-07-11_tatra_5.jpg

A tátrai szállások nem olcsók, ráadásul időben kell foglalni. Az előre tervezett menetrendünkhöz igazítva foglaltunk egy éjszakát a felsőtátrafüredi Partizán panzióban, ami ár-érték arányban pont az igényeinkhez igazodott (konkrétan a legolcsóbb volt, szűk tízezer). A menet közbeni programváltozások miatt plusz egy éjszakát töltöttünk autóban egy asztalos-pados autóspihenőben, ami egyáltalán nem volt vállalhatatlan, viszont legalább komoly költségmegtakarítást eredményezett.

Költségek

Az autós utazásra Zirctől a Magas-Tátrába, majd tovább Zárba, oda-vissza 800 kilométerrel érdemes számolni. Ez hosszabbodhat a helyi programok útigényével.

Számítsunk arra, hogy ingyen legfeljebb a szálláshely parkolójában, vagy az út menti kevés nem fizetős parkolóban állhatunk meg, amelyek azonban nem feltétlenül vannak közel a mi turisztikai terveinkhez. Barlangligeten, a Bélai-cseppkőbarlang több parkolójában például 4,5  euró a díj két órára.

A Magas-Tátra üdülőövezetében, illetve a Poprád-Ótátrafüred szakaszon a Tátrai Villamosvasút az optimális megoldás költség- és időigény szempontjából. Menetrendje a netről letölthető, általában óránkénti ütemezésben járnak.

Szállásköltség tekintetében a szálláshelykínáló netes alkalmazások vetélkednek a kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal. Ha valaki 20 eurónál olcsóbb szállásra akad, már örülhet.

Ahogy tavaly is írtuk, a menedékházak árai eléggé megbízhatók. 20 +/- euró áron turisztikai színvonalú (értsd: legegyszerűbb) szálláshelyet kaphat még a későn beeső vendég is (ha csak be nem telik; most elsőként érkeztünk, elég jó helyet sikerült kifognunk a padlástérben, utánunk mindenféle más náció is jött, késő estig be is telt a padlástér).

A felvonók árai kemények. Junior, senior kedvezmények, egy út csak fel, csak le, oda-vissza, nagyon érdemes előzetesen tájékozódni.

Több netes oldal is közöl információkat a felvonókról, de ebben a pillanatban a legmegbízhatóbb forrás a nemrég beindult gopass.sk. Itt regisztrálhatunk, és 2 euró fejében kaphatunk egy kártyát, amellyel egy csomó kedvezményhez jutunk. Többek között foglalhatunk helyet a tátrai felvonókra (tudni kell, hogy pl. a Kő-pataki-tótól a Lomnici-csúcsra vivő lanovkára nem lehet csak úgy odamenni és jegyet venni, ha nem foglaltál előre, akkor csak a szerencsén múlik, van-e éppen szabad hely a kabinban), és minden, előre a neten vásárolt jegy olcsóbb, mintha a helyszínen vennéd. Éltünk is ezzel. Biztos, hogy egyre több szolgáltató csatlakozik majd a gopass-hoz.

A barlangok Szlovákiában országos kezelésben vannak, ennek megfelelően az áraik és feltételeik is közel azonosak. Itt tájékozódhatunk magyar nyelven is.

A tátrai serpák

Végül egy izgalmas élmény.

Tavalyelőtt és tavaly is írtunk arról, hogy a járművel megközelíthetetlen menedékházakat háton cipelve látják el enni-innivalóval, eszközökkel. Akkor csak az erre szolgáló hordkeretekről, illetve a serpákat ábrázoló szobrokról tudtunk képeket mutatni. Most azonban a szerencse egy igazi serpával hozott össze minket.

18-07-11_tatra_7.jpg

A Zamkovszky-menedékház teraszán és a ház előtt játszótéren sziesztázó turistatömeg őszinte csodálatától kísérve érkezett meg. Azt nem követtük, hogy vajon ide jött, vagy a 600 méterrel magasabban fekvő Téry-menedékházhoz ment tovább. Gyorsan megszámoltuk, csak másfél literes üdítős palackból 24 darab volt a fóliákban, ami önmagában legalább 36 kiló. Plusz ami még az egységcsomagok alatt és felett van.

18-07-11_tatra_8.jpg

Ezek a hordkeretek arra várnak, hogy akár önkéntesek, akár hivatásosok felvigyék őket 700 méterrel magasabbra, a Tátra legmagasabban fekvő menedékházába, a csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-hágó alatti menedékházba. Gázpalackok, üzemanyagos kannák, és még ki tudja, mi minden. Bárki felvehet egyet, ha már felfelé tart, vannak könnyebbek és nehezebbek. Fent aztán jutalmat kapnak érte, fizetséget nem.

Koós Gábor 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában*
http://zirc.blog.hu/2017/10/15/magashegysegi_elmenyek_a_magistrala_a_tatraban

Az Ötschergräben Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2017/04/15/magashegysegi_elmenyek_az_otschergr_ben_also-auzstriaban

A Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2016/10/17/magashegysegi_elmenyek_a_myraf_lle_es_a_steinwandklamm_also-ausztriaban

Gerinctúra az Alacsony-Tátrában:
http://zirc.blog.hu/2016/09/19/magashegysegi_elmenyek_gerinctura_az_alacsony-tatraban

A Hargita-gerinctúra:
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek a térképen:

18-07-11_tatra_9.png

Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában Tovább
Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért

Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért

2018. július 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Porva.hu fényképe.

Első alakalommal kerül megrendezésre településünkön a Hungarikum Fesztivál,
amelynek főszereplője a pálinka és a mézeskalács lesz. 

A fesztiválra készült egyedi fizető eszközt vezettünk be, ez a Porvai Mézeskalács Tallér. 

Számos kézműves és helyi és térségi termelők mutatják meg termékeiket, munkájukat. 
Már reggel 7 00 órától lehetőség nyílik az eseményhez kötött teljesítménytúrára nevezni, amelyen a Bakony csodálatos természeti környezetét ismerhetik meg a nevezők a 30, 20, illetve a 10 km-es távokon.
A Fesztiválunk díszvendégei Erdélyből érkező Gyergyócsomafalva büszkeségei a Mocorgó Néptánc együttes, akik sok vidék néptáncát fogják a közönség számára bemutatni a mai napig büszkén hordott népviseletükben. 
Természetesen kedvenc betyárjaink is hozzák a jó hangulatot a Betyárok határok nélkül... produkciójukkal.
Tóth Tünde énekesnő előadásában számos magyar melódia hangzik majd el. Csutak Noémi ezen a rendezvényen is megmutatja csodaszép hangját. Jolly és Suzy előadása pedig a mulatós zenét kedvelőket örvendezteti meg. 
Sok-sok gyermekprogram, foglalkozás, ringlis, légvár várja az ifjakat. 

A folklór mellett őrizzük a hagyományokat is. Sajnos kezd feledésbe merülni a káposzta savanyítás házi hagyománya. Szeretnénk ha a fiatalabb nemzedék is megismerhetné ezt a népi tartósítási eljárás egy részét, így a programba illesztettük a káposzta taposást szapullóban.
Községünk környezetében nagy számú hód populáció él, a fesztivál ideje alatt vezetett hód mustrákon vehetnek részt az érdeklődők…

Sok finom étel kóstolására nyílik a fesztiválon lehetőség, készítünk: vadpörköltet, gulyáslevest, sajtos-tejfölös lángost, palacsintát, kürtöskalácsot is.
Vásárolható lesz csodaszép mézeskalács és Porvai Hódító Pároskolbászt, Porvai Szénégető szalámi, Porvai Tűzrőlpattant szalámi....
A rendezvényen a meghirdetett főzőversenyen a téréség lakosságát szolgáló szakmák képviselői mérik össze főzési tudásukat...

A rendezvény ingyenesen látogatható

forrás: utirany.hu

Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért Tovább
Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás

Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás

2018. július 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-06_ferto-to-kerules_11.pngNapra pontosan hat évvel ezelőtt számoltunk be a Zircinfo-n a Fertő-tó-kerülő biciklis túránkról (az eredeti bejegyzés több képe a blog.hu évekkel ezelőtti frissítése során sajnos elveszett). Nem gondoltuk volna, hogy ennyi olvasót érdekelhet, ebben a pillanatban a Zircinfo TOP10 hetedik helyén találjuk 10317 letöltéssel.

Ezért gondoljuk, hogy a mostani ugyanezen túránk során szerzett néhány tapasztalat is érdekelheti azokat, akik a Fertő-tó környékére mennek kerékpárral, akár az egész tavat akarják megkerülni, akár csak csillagtúrákat tenni a tó körüli és a környéki utakon.

Az újabb túrára abból az alkalomból került sor, hogy ezzel a junior útitárssal (a hat évvel ezelőtti túratárs tesójával) már legyűrtük a Tisza-tavat, a Balatont másfélszer, de a Fertő-tó még hátra volt.

Az ütemezés ugyanaz volt, mint hat éve a másik juniorral, a kerülésre három biciklis napot szántunk:

0. nap: érkezés Hegykőre, sátorverés a SÁ-RA kempingben (azért ott, mert egyben van a hegykői termálfürdővel, és a szállásdíj a fürdőbelépőt is tartalmazza).
1. biciklis nap: Hegykő-Fertőszéplak-Fertőd-Pamhagen (határ)-Apetlon-Illmitz-Podersdorf. Táv kb. 39 km. Sátrazás a podersdorfi kempingben.
2. biciklis nap: Podersdorf-Weiden am See-Neusiedl am See-Jois-Winden am See-Purbach am Neusiedler See-Oggau am Neusiedler See-Rust. Táv kb. 50 km. Sátrazás a rusti kempingben.
3. biciklis nap: Rust-Mörbisch am See (határ)-Fertőrákos-Balf-Fertőboz-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő. Táv kb. 32 km. 

A kerékpárutak vonalvezetéséről és minőségéről

Az osztrák szakaszokon szerencsére semmilyen változásról nem kell beszámolnunk. Mind az elkülönített kerékpárutak, mind a közutakon, vagy mezőgazdasági utakon vezető szakaszok kiváló minőségűek, gyakorlatilag semmilyen meglepetésre nem kell számítani (na jó, egy helyen a kerékpárút melletti fa gyökere felnyomta az aszfaltot, ez a magyar kerékpárutakon, akár Balaton, akár máshol, sorozatban fordul elő). Még a Podersdorf-Weiden közötti 10 kilométer egy 3,8 km-es szakaszán is, amelyik természetvédelmi okokból nem aszfaltozott, hanem csak finom murvás, de kemény, igen jól lehet haladni.

Az osztrák oldalon B10 jelzést viselő útvonal több helyen újabb B10 Alternative szakaszokkal egészült ki, ezek egy ponton elválnak a gerincútvonaltól, majd egy másik helyen visszatérnek. Mi ismét csak a gerincútvonalhoz tartottuk magunkat. Az útvonal végig kiválóan táblázott.

Ezzel szemben a magyar oldalon több figyelemre méltó körülményről kell beszámolni.

A Fertőd-Pamhagen bicikliút határ előtti, magyar oldali kb. 5-6 km-e igen rossz állapotban lévő, töredezett, hepehupás, helyenként kátyús betonsáv, a lenti kép nem igazán adja vissza. A korábbi emlékeinkben ennél jobb állapotban élt.

18-07-06_ferto-to-kerules_1.jpg

A Fertőrákos-Balf szakasz a hat évvel ezelőtti forrás szerint az országúton haladt. Most megnéztük ugyanezt a honlapot, és ma is ugyanazt mutatja.

A két falu határa között az országút minősége katasztrofális volt, és ez máig semmit nem is változott. Gyakorlatilag egy leaszfaltozott szekérút, amelyet úgy "szélesítettek" a gépjárművek számára kétnyomúra, hogy a déli (domb felőli) oldalán a padkára talán évtizedekkel ezelőtt rákentek valamennyi aszfaltot. Amely, megfelelő alapozás hiányában, hepehupássá olvadt. Két gépjármű még most sem tud elmenni egymás mellett anélkül, hogy le ne mennének a padkára.

Na, ezen kellett elmenni biciklivel. Akárhogy vigyáztunk, a lelkünket rázta ki ez a 6 km. A kerékpárosok jó része most is ezt használja.

Pedig, ahogy utólag sikerült kideríteni, "2015 év végén elkészült a Fertő tó körüli kerékpárút magyar hiányos szakasza. Büszkén adták át, állítólag Európai színvonalú. A valóságban életveszélyes, átgondolatlan, rossz a közlekedésben résztvevőknek, rossz a településnek. A lakók és civil szervezetek már most rettegnek a nyártól, és még pénzbe is került. Kizárt, hogy ezt bárki így megtervezte, engedélyezte, aláírta." - írta talán kicsit túlozva a következő videó szerzője, aki bemutatja az országutat kiváltó új bicikliút fertőrákosi kivezető szakaszát. Egy másik biciklis Balfról indulva járta végig az új kerékpárutat, és készített róla hosszabb videót. A számos internetes kerékpáros térkép közül csak egy térképen (merretekerjek.hu) találtuk meg az új nyomvonalat Fertőrákos és Balf között, illetve Balf belterületén egy szakaszon.

Hogy mi ez az új út? A szőlőhegyek meglévő, betonozott, aszfaltozott gazdasági útjaira felvezetett nyomvonal, helyenként új építésű, csak kerékpáros szakaszokkal, kb. 1 km-en burkolatlan, vízmosásos, sáros erdei út, több, 8% feletti kapaszkodóval. Mi Fertőrákos-Balf között a felét tettük meg az új úton, utána visszatértünk az országútra.

A mai helyzet szerint a két falu között nincs jó választás. A rövidebb, hepehupás közút, vagy a hosszabb, többnyire sima útfelület, de fel-le, meredek szakaszokkal. Osztrák oldalon, a nyugati tóparton is számos szakasz halad szőlőhegyek között, csak hát nem ilyen radikális váltásokkal

A Balf-Fertőboz-Hidegség-Fertőhomok lakott területen kívül menő szakaszai az országút északi, tavi oldalán, szintben mélyebben haladnak. Ennek az a következménye, hogy a jelentősebb csapadék a domboldalról lemosott homokot a közút úttestén keresztül a kerékpárútra rakja le. A nyomokból ítélve a Magyar Közút reménytelen harcot vív ezzel a jelenséggel, mivel a kiváltó okot nem tudják megszüntetni, és ezért a kerékpárutat is állandóan takarítani kell a sártól.

Ahol pedig nem a sár, ott a kerékpárút melletti - kánikulában megfizethetetlen árnyékot adó - nyárfasor gyökerei nyomják fel az aszfaltot, helyenként félméteres sűrűséggel. Az autós tesztpályák rázószakaszai elbújhatnak a több száz méter hosszú kerékpáros kínzópályák mögött. A falvak belterületén viszont mindenütt kiváló kerékpáros útviszonyokat találunk.

Schengeni migránspara, vagy valami más?

A rendszerváltás előtti korosztályok számára euforikus élmény volt az útlevélellenőrzés megszűnése "nyugatra", a megállítás nélküli áthaladás, a korábbi határállomások funkcióvesztése (amelyek a magyar oldalon most ott állnak kiüresedve, omladozva). Most, hat év után, azt látjuk, hogy mind a Fertőd-Pamhagen, mind a Mörbisch-Fertőrákos határon, mind Sopronpusztánál határőr-konténereket állítottak fel osztrák oldalon, 24 órás őrszemélyzettel. Ők nem állítják meg a forgalmat, nem kérnek igazolványt, csak figyelnek.

18-07-06_ferto-to-kerules_13.jpg

A sopronpusztai határátkelő ma. A rendszerváltás előtti korosztályoknál csak rémálmokban fordul elő, hogy valaki leülhetett egy határkőre, mert a saját egyenruhás honfitársai vagy lelőtték volna már előtte, vagy a dutyiba vitték volna, vagy az elmegyógyintézetbe. Ha egyáltalán eljutott volna odáig, hogy leülhessen rá.

18-07-06_ferto-to-kerules_12.jpg

Hat évvel ezelőtti kép, az akkori túratárs ugyanezen a határkövön ül. A háttérben balra, körülbelül ahol a zöld tájékoztató tábla látható, és mögötte a piros ruhás biciklista, ott áll ma az osztrák határőrség konténere, amit most nem tartottunk illendőnek lefényképezni. És már nem 50 km/h, hanem csak harminc, hogy alaposabban meg lehessen nézni az átkelőket.

Vajon kinek szól, és mit üzen ez?

Sopronpusztán, az 1989-es Páneurópai Piknik helyszínén a junioroknak elég nehéz elmesélni, mit is jelentett Európa 1989 nyara előtt és után.

18-07-06_ferto-to-kerules_14.jpg

Még egy "újdonság": a határ magyar oldalán felállították az egykori vasfüggöny (Fertőrákoson múzeuma is van) szerkezetét bemutató rövid kerítésszakaszt. A háttérben az aszfaltcsík a határral párhuzamosan futó kerékpárút, a tényleges államhatár a bicikliúttól még kijjebb húzódik, egy fehér határkő látható is. Közvetlenül mellette, már az osztrák oldalon, a határőrök mobil vécéje.

Ez a kettő, így együtt, elég rossz előérzetet kelt az emberben: az osztrákok határállomásokat telepítenek, a magyarok a vasfüggönyt szemléltetik, meg a rendszerváltás utáni világ európai kerítésépítő bajnokai is lettünk, tessék mondani, lehet már sorszámot húzni a nyugat-európai vízumkérelem beadásához a kormányablakban?

Most is megnéztük, de van egy nagy durranás

Persze nem lehet kihagyni a Mörbisch-Fertőrákos útvonalon, közvetlenül a határon található Mithras-szentélyt, de ami a legfontosabb, hogy a hat évvel ezelőtti csalódáshoz - mert be volt zárva - képest most a fertőrákosi kőfejtő, több éves, kétmilliárd uniós és hazai adóforintba került felújítás után, újra látogatható.

A szerző évtizedekkel ezelőtt, általános iskolás korában látta utoljára. A kőfejtő felújítását 2007-ben kezdték tervezni, 2015-ben nyílt meg újra a látogatók számára.

Menjünk el oda családostul, felnőttek és gyerekek imádni fogják.

18-07-06_ferto-to-kerules_6.jpg

A kőfejtő peremén két kilátóteraszos tanösvényt alakítottak ki, pazar kilátással a Fertő-tóra és környezetére, és a kőfejtő udvarára 

18-07-06_ferto-to-kerules_8.jpg

A mesterséges "barlang"termekben (az évszázadok során kitermelt mészkő üregeiben) a lajtamészkő sokmillió éves történetének rekonstruált környezete ejt ámulatba, folyamatosan futó videóismertetőkkel. Óra tízkor pedig bővebb (geológiai, és majdnem aktuálpolitikai, a határnyitásról szóló) összeállítás is jön.

18-07-06_ferto-to-kerules_7.jpg

Ez például egy őscápa rekonstruált állkapcsa

18-07-06_ferto-to-kerules_10.jpg

Így szállították a kifejtett mészkőtömböket a régmúltban. Múzeumpedagógiai (ezt a fogalmat kicsit ízlelgetni kell) szempontból  nagyon hatásos, könnyen megjegyezhető megoldásokkal találkozunk az egész kőfejtőben

18-07-06_ferto-to-kerules_9.jpg

A barlangszínházban fűthető ülések teszik elviselhetővé a művészi élményt

Az első látogatásunkkor is írtunk ilyenekről

18-07-06_ferto-to-kerules_2.jpg

Például a Nemzeti Parkon keresztülvezető kerékpárútról megbámulható  bivalyok,

18-07-06_ferto-to-kerules_3.jpg

a Fertő-tó melléktó- és nádasvilága a podersdorfi kilátóból.

18-07-06_ferto-to-kerules_4.jpg

A Tófürdő élményfürdő medencéi Rustban. Természetesen a tóparton is van kialakítva strand. A kempingbelépőkhöz járó, névre szóló Neusiedler See Card ingyenes belépést nyújt ott, ahol a kempingnek nincs saját strandja. Meg egy sor más szolgáltatás is ingyenes, vagy kedvezményes vele.

18-07-06_ferto-to-kerules_5.jpg

A fertőrákosi városnéző programunk részeként ismét kimentünk a tóra sétahajózni. Itt a Mörbisch-i víziszínpad mellett haladunk el. Hatezer férőhelyes, a nézők a szárazföldi lelátókon ülnek, a színpad áll a víz felett. Ebben az évben a Marica grófnőt játsszák. Kicsit nehezen, de figyelmesen szemlélve látjuk, hogy a díszlet egy hatalmas fekvő hegedű.

Most mennyibe kerül?

A hat évvel ezelőttihez képest 30+ százalékos árakkal kell számolnunk a kempingekben. Ausztriában felnőtt+diák+sátor+helyi adó kb. 22 € egy éjszakára, ebben benne van a Neusiedler See Card és az ingyenes strand/fürdőbelépő. Átszámítva Hegykő is kb. ennyi, itt a termálfürdő ingyenes.

Az üdülőhelyi éttermi és büféárak az igazán húzósak. Rustban a kemping éttermében a napi menü (leves, rántott hús, szalmaburgonya) 9 €, a strandbüfében a sült kolbász 8, egy korsó sör 4,50, egy tölcséres gépfagyi (Softeis) 2,70. Hegykőn a fürdő több éttermében, büféjében komolyabb húsétel nincs 2500 Ft alatt, egy csésze gulyásleves vagy Jókai-bableves 900, kisbográcsban 1400. A sajtos-tejfölös lángos 600. A fürdő előtti zöldségesnél a cseresznye kilója 1950, a kis élelmiszerboltban a szőlő 2500.

Az osztrák kempingekben sehol főzési lehetőség (vajon miért?), nincs mosógép, centrifuga, ami a magyarokban eléggé általános, a SÁ-RA kempingben is van.

Egy meglepő felismerés

Visszaidézve a két utunk élményeit, rá kellett jönnünk, hogy a turisztikai táplálkozási lánc utolsó előtti helyén tanyázó kerékpáros-sátras réteg kihalófélben van. Hat éve Podersdorfban még láttunk hozzánk hasonlóan nagy csomaggal kerekezőket, és az ilyenek számára kijelölt sátorhely is elég nagy volt, közel a bejárathoz. Most sem útközben, sem a kempingekben nem láttunk sorstársakat. Podersdorfban pedig a tóparton hosszan húzódó kemping messze hátsó területére száműztek minket, egyedüliként a néhány lakatlan lakókocsi közötti kis zöld folton.

A tó körüli bicikliutakon egyébként hatalmas a forgalom, döntő többségét az autóval, lakókocsival, lakóautóval érkezők és a biciklijüket magukkal hozók teszik ki, ők rajzanak ki hosszabb-rövidebb csillagtúrákra, vagy a városokból vonattal érkező biciklisek jönnek egynapos tekerésekre. A többnapos túrázók fedél alatti szállásokat választanak, így nem kell cipelni a kétségtelenül terjedelmes hálóalkalmatosságokat, és az éjszakázás is pihentetőbb.

Miért (is)?

Mert ezúttal a teljes, kb. 120 km-es út egy részét gyalogosan és vonattal tettük meg.

Történt ugyanis, hogy a nagyobb súlyt hordozó kerékpár nullkilométeres hátsó gumija a 25. kilométernél hirtelen leeresztett. Ragasztó lett volna, de pumpa nem volt. két kilométer tolás Illmitzig (az útitárs kerekezett tovább, csak néha bevárt), ahol egy benzinkútnál próbapumpálás, és láss csodát, nem ereszt. Csak kibírja a kempingig, de nem bírta, újabb két kilométer után megint. Na, itt már nem volt mese, tíz kilométer tolás, mert útközben csak természet van.

Podersdorfban az egyetlen, vasárnap is nyitva tartó kerékpárműhelyben új belső, csere, pumpa. Biciklit összeszerel, másnap reggel felmálház, és a kellemesen hűvös reggelben, remek tempóban haladunk Weidenig, néhány megállás, gumiellenőrzés, minden rendben. Aztán Weidenben egy vasúti átjárónál megállva félreérthetetlen, hangos sziszegés.

Ez volt az a pont, amikor dönteni kellett, hogy félbeszakítjuk és mentés kérünk otthonról, vagy valahogy folytatjuk. Olyan nincs, hogy vadonatúj gumik hirtelen elengedik a levegőt, ott valami szerkezeti problémának lenni kell. Ez a kerék a korábbi hosszú útjainkon is többször lett defektes, tettünk vissza újat és foltozottat is, ráadásul most a külső is vadonatúj. Nincs több próbálkozás.

Egy órányi megoldáskeresés (hol tudjuk letenni a gépeket csomagostul, visszautazni Hegykőre az autóért, hogy tudunk mindenestül mégis továbbmenni) után a folytatás mellett döntöttünk: betoltuk Neusiedl-be, ott a város túlsó végén található vasútállomásra, ahonnan elvonatoztunk - a Neusiedler See Card-nak köszönhetően ingyen - a következő szálláshelyünkhöz, Rusthoz legközelebbi vasútállomásra, onnan áttoltuk a rusti kempingbe. Itt felvertük a sátrat, elmentünk strandolni, majd hajnalban az ép géppel vissza Hegykőre, onnan autóval vissza Rustba, és mielőtt a junior felébredt volna, már meg is oldottuk hazajutást.

Így történt, hogy végül is két keréken fejenként csak kb. 70 km-t tettünk meg, viszont a tervezett programot hiánytalanul teljesítettük. Talán néhány, egyébként strandolásra szolgáló óra esett ki az életünkből, mert ennyivel tovább tartott tolni, mint hajtani.

18-07-06_ferto-to-kerules_15.jpg

A kiszolgált bicaj, viszonylag kevéssé használt, értékesebb részeitől megszabadítva, negyedszázados életútját a hegykői kemping lomtárolójában fejezte be.

Csak az a kis darab sz.r ne lenne

Ez a fejezet hosszú és unalmas

"Hadd mondjak egy példát. Meghívnak téged valahová, és a házigazdák igazán kitesznek magukért: öt asztalon terítenek, feltálalnak, velőscsontot, ötféle húst, halat, rákot, süteményt, bort, sört, francia konyakot, skót whiskyt, de – emelte fel a mutatóujját Alfonzó – az egyik asztal sarkán egy egészen kis tányérban van egy icipici darab szar. Van neked kedved az egész ebédhez?"

(Moldova György: Lopni tudni kell)

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 • Egy abszolút európai színvonalú felújítás és fejlesztés, minden, amit egy ilyen helyen a látogató elvárhat. Tetőtől talpig sötétített üvegfalú fogadóépület, büfé, fagyizó, pénztár. Az üvegfalon jól olvasható, fehér feliratok a látogatás szabályairól, és egyéb tudnivalókról. Keressük a nyitvatartási időket, de nem látjuk. Kicsit távolabb megyünk az épülettől, hogy messziről majd talán jobban, de így sem.
  A pénztárban ülő hölgyet kérdezzük. "Hát ott van kint" - mutat ki a pénztárablakon. A hülye látogató persze nem szól, hogy itt kint nincs, minek még feszíteni a húrt. Újabb tipródás, nézelődés, távolról, közelről, semmi. Aztán egyszer csak valami homályos fehér folt tűnik fel derékmagasságban a szép fehér feliratok alatt. Egy álló A4-es lapra számítógéppel felírva a naponkénti nyitvatartás, és mindez felragasztva a sötétített üveg mögé, belülre.
 • Az autós behajt a főkapun (kötelező haladási irány tábla), jobbra fordul a szép, nagy, kulturált parkoló felé (kötelező haladási irány tábla), majd távolabb hátul látja is a parkoló kijárataként szolgáló nagy kaput.
  Beáll egy parkolóhelyre, megcsodálja a látványosságokat, elnyal egy fagyit, vissza az autóhoz, és, mivel emlékszik, hogy egyirányú a közlekedés, elindul hátrafelé a kijárathoz.
  Csak hát az lánccal le van zárva..
  Tolatásos fordulás, óvatosan, hogy össze ne menjünk a másik hülyével, aki ugyancsak hitt a kihelyezett közlekedési tábláknak, visszagurul a főbejárathoz, és a tiltó tábla ellenére kihajt a főutcára. Amely kihajtásnál kerékpárút van, és jobbra alig lehet kilátni, míg a bezárt hátsó kapunál, az egyébkénti kijáratnál semmi nem takar se jobbra, se balra nézve.  

Fertőrákosi Kirándulás

 • Hat éve is befizettünk egy hosszú városnéző programra a bezárt kőfejtő miatti csalódottságunkban, de nagyon nem bántuk meg. Így hát most is beütemeztük, és már előző nap megvettük a jegyeket, nehogy lemaradjunk. Szépen kialakított turisztikai információs pont, ajándékbolt az indulási hely. A kikötő felé haladva elektromos kisvonattal megyünk, a hangszóróból szép tisztán, tévébemondói minőségben felvett idegenvezetés érdekes és hasznos információkkal. Sétahajózás ragyogó időben, a kapitány által élőszóban tartott ismertető magyarul és németül. Tehát igazán színvonalas tartalom.
  Csak hát.
  Az indulási helyen ott toporog a tűző napon a kirándulósereg, az információs pont tíz perccel tíz előtt nyit. Rajtunk kívül mindenki akkor veszi meg a jegyét. Negyed óra késéssel indulunk, és a figyelmet lekötő történelmi érdekességek, látványosságok ellenére érződik, hogy időszűkében vagyunk, mert elég gyorsan megy a kisvonat.
  Tíz negyven, kint vagyunk a kikötőben. Menjünk a mólóhoz, 11-kor indul a sétahajó, 12-re ér vissza, 12.40-ig szabad program a kikötői árus- és büfésoron, akkor jön vissza a kisvonat, és visszafelé még helyi legendákat hallunk.
  A mólóra érve megtudjuk, hogy a hajó még kint van, kb. tíz perccel később indulunk. De már nem menjünk sehová, vagy ha átmegyünk a büfékhez, 11-re jöjjünk vissza. Maradunk.
 • Fél tizenkettőkor ér vissza a hajónk, beeshetett az a nagyobb csoport iskolás, hozzá felvették a már hajóra várókat, és még kimentek a menetrend szerinti indulás előtt. Üzlet az üzlet, a fillérért is le kell hajolni.
  Az ígért tíz helyett harmincöt perc késéssel futunk ki, kapunk tíz perc ráadást az órányi hajókázásra, így amikor visszaérünk, már ott vár egy másik kisvonat, amelyiket egy dínós Merci húz. Szó sem lehet a büfésori szabadidőről. Beszállás, indul az idegenvezetés a legendákkal és mondákkal, csak éppen foszlányokat hallunk belőle, mert itt is szorít az idő, és a kocsik olyan zörgéssel, rángatózással haladnak, hogy egymás szavát sem értjük, viszont ingyen kapunk egy FLABéLOS alakformáló mozgásterápiát ülőmunkások számára.
 • Ha valaki azt hiszi, hogy akár a szervezőtől, akár a hajósoktól kaptunk egy bocsánatkérést, vagy magyarázkodást, akkor téved. A hajóskapitány legalább mondott egy viszlátot. A programszervező még azt sem.

Azt hisszük, hogy a hazai turizmusban sokszáz milliárdos EU-támogatásból megvalósult infrastruktúra-fejlesztésekkel a dolog le van tudva, itt vannak az eszközök, a létesítmények, ezek majd számolatlanul termelik a pénzt. Hát nem, mégpedig azért, mert az ezeket üzemeltetők mentalitásának, szemléletének alakításával, fejlesztésével senki nem foglalkozik. A szerző pályafutásának egy szakaszában ügyfélorientációs programokban is dolgozott, és mindig csodálkozva tapasztalta, hogy neves szolgáltató cégek évek óta ügyfelekkel, vevőkkel, vendégekkel foglalkozó munkatársainak fejében milyen képek élnek az ügyfelekről, milyen természetességgel hajtják el őket, meg sem kísérelve megérteni a problémájukat, arról már nem is beszélve, hogy esetleg kitalálják, mit is akar. Legfrissebb, tegnapi példa, amikor az egyik nagy bank helyi fiókjában kapott kioktatást arról, hogy egy betétkönyv nem értékpapír, nem befektetés, hanem betétkönyv, amiből a szerző rögtön tudta, hogy ő mennyire hülye, és ezért nyomott rossz gombot a sorszámkiadón.

De hogy mégis pozitív élménnyel fejezzük be:

BILLA szupermarket, Rust

 • Negyed óra zárásig. A boltban egy négy-öt fős fiatal csapat, egy-két magányos vásárló és mi. A kettőből már csak az egyik pénztár nyitva, az egyenpólós pénztároson kívül más eladó sem látható (biztonsági őr pláne nem).
  A pénztárnál a sorban előttünk civilruhás hölgy fizet, a pénztárossal folytatott beszélgetésből kiderül, hogy ő a másik pénztáros, letelt a munkaideje, most megy haza a bevásárlással.
  Utánunk a fiatal csapat, mindegyiknél egy-két dolog, talán az esti bulira. Mögöttük egy láthatóan türelmetlen férfi toporog, majd előreszól, hogy nem lehetne-e kinyitni a másik pénztárat, mert siet.
  A pénztáros és a hazafelé tartó kolléganője összenéz, fél mondatot váltanak, majd a lejárt munkaidejű hölgy félreteszi a bevásárlókosarát, csak úgy, civilben kinyitja a másik pénztárat, beül, a türelmetlen férfi átmegy oda, fizet, és elhúz.
  És egyik pénztáros sem szólt be a türelmetlen vevőnek, nem utasította rendre, vagy kérte ki magának. Nem vágtak képeket, nem morogtak a bajuszuk alatt. Mintha az lenne a természetes, ami történt. És majdnem biztos vagyok benne, hogy számukra az is.

Koós Gábor

Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás Tovább
Zircen üléseztek a férfi szerzetes-elöljárók

Zircen üléseztek a férfi szerzetes-elöljárók

2018. július 06. Szerkesztő: zircblog

2018. június 6. szerda 12:19

A Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK) legutóbbi plenáris ülését május 31-én tartotta, ezúttal a Zirci Ciszterci Apátságban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A férfi szerzetes-elöljárók találkozója sokszínű volt, a nap változatos programokkal telt, és lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre is.

Az együttlét beszámolókkal kezdődött a szerzetesek képzéséről, a rendek szolgálatainak összehangolását szolgáló REM beszélgetéssorozatról és a rendek közötti hatféle együttműködés magcsoportjainak munkájáról.

A Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele, Bérczi László Bernát bemutatta a területet: tette ezt kis előadással a rendről; majd a látogatóközpont, a könyvtár, a sörfőzde és a torony megtekintésére invitált.

Az együttlét másik pillére a közösen mondott zsolozsma és szentmise volt.

Forrás: FSZK

Fotó: Kiss Didák OFM

Magyar Kurír

Zircen üléseztek a férfi szerzetes-elöljárók Tovább
Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat

Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat

2018. július 05. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018. július 14-én, szombaton a Zirci Arborétumban

szabadtéri pihenőszékes meditatív koncertek 13,15,17 és 19 órakor.
A korlátozott férőhelyek miatt előzetes jelentkezés szükséges az info@koviszabolcs.hu címen.

Egy előadáson egyszerre maximum 30 fő vehet részt a pihenőszékek korlátozott száma miatt.

Jegyár: 2500 Ft, amely teljes egészében levásárolható CD lemezekre!

Figyelem! Jegyvásárlás csak Kövi Szabolcstól közvetlenül!

Ne hívja, ne keresse az Arborétum pénztárát! 

Kövi Szabolcs fényképe.

Forrás: · Kövi Szabolcs 

Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat Tovább
20. Bakonyi Betyárnapok - 2018. augusztus 3-4., péntek-szombat

20. Bakonyi Betyárnapok - 2018. augusztus 3-4., péntek-szombat

2018. július 05. Szerkesztő: zircblog

Frissítés (2018. július 21.)
A szervező nyilvánosságra hozta a részletes programot, megtekinthető itt: 

XX. Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó

 

Kerek évfordulóhoz érkezett a Bakonyi Betyárnapok, immár 20. alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény hivatalos oldalain (www.betyarnapok.hu, Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó) már régóta látható a dátum. 2018. augusztus 3-4., péntek-szombat.


A négy hét múlva megrendezésre kerülő rendezvény programjait egyenlőre nem találjuk az oldalakon, de a meghívott előadók személyéről már csepegnek az információk.

A legutolsó programinformációt június 24-én tették közzé:

Pénteken 21.30 órakor fellép Falusi Mariann,
szombaton este 20.00 órakor pedig a CSIK zenekar

mindkét nap "betyárjó buli", szombaton a RULETT együttessel!

Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó fényképe.

forrás: 

betyarnapok.hu

Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó - facebbok oldal

20. Bakonyi Betyárnapok - 2018. augusztus 3-4., péntek-szombat Tovább
KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN

KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN

2018. július 04. Szerkesztő: zircblog

2018. 07. 03., k - 14:14   Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A BikeSafe program keretein belül egy zarándokút résztvevőinek nyílt lehetősége kerékpárjak nyilvántartásba vételére.

rend.jpg

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai és a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium közösségi szolgálatot ellátó diákjai a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó kerékpáros zarándoklat résztvevőit fogadták a Bakony fővárosában 2018. július 1-jén délelőtt. A kerékpár-tulajdonosoknak egy adatlapot kellett kitölteniük, majd a rendőrök rögzítették a jármű színét, típusát, gyártóját, gyártási számát és fényképfelvételeket készítettek. A közlekedési eszköz jellegzetességei, adatai egy központi adatbázisba kerültek fel, amely egy esetleges lopás során megkönnyíti a rendőrök munkáját a felderítés és az azonosítás terén egyaránt. 

A résztvevők a regisztráció mellett hasznos tanácsokat is kaptak a kerékpárok helyes lezárásával és a közlekedési szabályaival kapcsolatban. A rendőrök hangsúlyozták, hogy ne hagyják soha őrizetlenül a kétkerekűket! Ha mégis felügyelet nélkül maradnak a járművek, mindig lakatolják le azokat! Felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes a bicikliről fényképet készíteni, alvázszámát, egyedi ismertetőjegyeit feljegyezni és megőrizni.

 

forrás: police.hu

KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN Tovább
Hírlevél javítás - Gyuritúra

Hírlevél javítás - Gyuritúra

2018. július 04. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
A hírlevélben szereplő június 8-i túra dátumát tévesen írtam be, a valós dátum július 22-e lesz, a többi részlet változatlan.

 

július 22., vasárnap

Balatonfőkajári pincék

Útvonal: Veszprém - Litér - Berhida - Balatonfőkajár - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Veszprém

Dr. Cseh György

Veszprém, Szatmári áruház parkolója, 8:30-kor

Táv: 75km, szint: +475m

 

 

beküldte:

Dr Cseh György

Hírlevél javítás - Gyuritúra Tovább
2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon

2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon

2018. július 02. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, Gyerekek!

2018. július 9- 20-ig szabadságon leszek.

Helyettesít dr. Gelencsér Mária saját rendelési idejében.
Adminisztratív teendőkkel kérem Erikát keressék a mi rendelési időnkben! 
Tervezhető kérdésekkel lehetőség szerint még a héten, vagy a szabadságot követően jelentkezzenek!

Megértésüket köszönöm

Benczik Adrienn

Tájékoztatás - Dr. Benczik Adrienn, gyermekorvos

 

2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon Tovább
Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő

Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő

2018. július 01. Szerkesztő: zircblog

 

Módosult a Bakonyi Vágta rendezvény időpontja!

2018. július 8., vasárnap helyett augusztus 20., hétfő

 

A június 28-i testületi ülés előterjesztésében (mely a Bakonyi Vágta Regionális Elődöntő anyagi támogatásáról szól) még 2018. július 8-a van feltüntetve a rendezvény dátumaként. A Bakonyi Vágta facebook oldalán ugyan még júliusi dátumot mutatja háttérkép, a június 30-i bejegyzés alapján a rendezvény dátuma augusztus 20-ra változott, a módosult dátumot a honlapon is frissítették. (A rendezvény 2018. évi programját egyenlőre nem találjuk.)

 

Bakonyi Vágta facebook oldalán:

Bakonyi Vágta fényképe.

 

A Bakonyi Vágta honlapján már augusztus 20-a a dátum.

Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő Tovább