ZIRCINFO

Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban!

Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban!

2019. január 13. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-13_simics.jpeg(Kép: innen)

Ma jelent meg a Direkt36 oknyomozó portál újságíróinak tényfeltáró írása arról, hogyan romlott meg Simicska Lajosnak, a Fidesz egykori "fékezhetetlen agyvelejű" gazdasági varázslójának, többek között az egykori adóhivatal elnöknek a viszonya Orbán Viktorral, és mindennek milyen következményei voltak. Az Orbán-Simicska konfliktust a Wikipédiában is olvashatják.

Ahogy a Zircinfo-n már korábban is írtuk, Simicska itt marad nekünk a Bakonyban. Ha csak a hatalom nem gondolja úgy, hogy kegyvesztett oligarchaként a megmaradt javaitól is meg kell válnia az éppen a "pikszisben" lévők számára. A helybéliek, a Hárskúton lakók számára végül is mindegy, ki fizeti a bérüket, lényeg, hogy legyenek helyben munkahelyek, és ne kelljen bebuszozni Veszprémbe valamelyik autóipari beszállítóhoz, három műszakba, 400 órás túlórakerettel, három évi végelszámolással.

( A Direkt36 terjedelmes írását itt olvashatják)

És további, a helyi turizmus fejlesztése iránt elkötelezett szakmai(?) befektetőkre is számíthatunk a Bakonyban. A kormányzat által elképesztő díjazásért foglalkoztatott ügyvédi irodák tulajdonosai és tagjai élénk érdeklődést mutatnak a Bakony iránt, és sorban vásárolnak föl telkeket, ingatlanokat, működő szolgáltatásokat a zirci vonzáskörzet településein.

A miniszterelnök-pártelnök által meghirdetett "nemzeti tőkésosztály" így épül ki. Amelynek mi csak legfeljebb egy kis csavarja leszünk a gépezetben, nem pedig szuverén, döntéshozó elemei.

Mert nekünk így is jó.

Soha nem gondoltuk volna, hogy három évtizeddel a rendszerváltás után mekkora aktualitása lesz ennek a dalnak. Emlékeztetnénk a zirci reformkörök összejöveteleire 1988-89-ben a szép emlékű apátsági Pinceklubban, amikor egy végóráit élő despota rendszer utáni világról elmélkedtünk, és amikor még a jelenlegi hatalom keresztény-nemzeti helyi gladiátorai még a tavaszi álmukat aludták. 

Koós Gábor

Feltárul Simicska bukásának titkos története - de nekünk ő itt marad a Bakonyban! Tovább
Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak

Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak

2019. január 13. Szerkesztő: Atyavilág

19-01-11_fakenews_2.jpg(Kép: innen)

Hány napra elég a pénzügyi tartalékod?

"A magyar társadalom összességében mintegy kétharmada úgy érzi, hogy nincs anyagilag felkészülve, ha kisebb váratlan kiadást kellene finanszíroznia." (index.hu)

"1,4 millióan az átlagnyugdíj összege alatt nyomorognak - Az uniós átlag alatt élnek a magyar nyugdíjasok" (civilhetes.net)

Fordítva ugyanúgy: pontosan tudod, melyik napon milyen pénzügyi kötelezettségeid vannak (sárgacsekk-befizetés, óvodai vagy menzabefizetés, szolgáltatói díjterhelés a számládon, ezer más), csak éppen nem érkezett meg a pénzügyi fedezete, mert nem kaptál fizetést a fizetésnapon, vagy, mint most, nem érkezett meg a nyugdíjad.

Milyen lenne a lelkiállapotod, ha nem kapnád meg a fizetésedet a megszokott és megígért napon? És egyetlen hivatalos hely sem lenne, amelytől hiteles felvilágosítást kaphatnál, hogy mi történt, mi az oka, hogy nem kaptad meg a pénzedet, megkapod-e egyáltalán, és ha igen, mikor? És ott állsz a pénzügyi kötelezettségeid nyomasztó terhével, a következő havi családi kiadások ütemezésével, és már előre bőven elköltötted azt, amit meg sem kaptál?

Ez történt pénteken, január 11-én, nagyjából egymillió magyar állampolgárral.

Január 11-én nem érkezett meg a bankszámlára utalt nyugdíj. Aztán talán mégis.

A nyugdíjak kifizetési időpontjait jogszabály rögzíti. Ha a nyugdíjat (és a nyugdíjszerű ellátásokat) bankszámlára utalják, annak az időpontja minden hó 12. napja (december kivétel), ha ez bankszünnapra esik, akkor az ezt a napot megelőző utolsó munkanap.

Mivel ez év januárjában tizenkettedike szombat volt, ezért az utalásnak az előző napon, pénteken, tizenegyedikén kellett megtörténnie.

A lakossági folyószámlákra utalt nyugdíjaknak a bankok nyitásakor már rendelkezésre kell állni, azaz aznap reggeltől már lehet pénzt felvenni, kártyával vásárolni.

"Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében.  A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.  A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják." (index.hu)

"Sajnos a mai Magyarországon a nyugdíjasok egy jelentős része semmit sem tud félretenni hónapról hónapra, így fontos, hogy melyik hónapban mikor érkezik az ellátás." (zsebremegy.hu)

"Eddig példátlan módon reggelre nem érkeztek meg a nyugdíjak a számlákra, az Államkincstár azonban nyugtat: még ma a számlákon lesznek a várt összegek. Piaci forrásból most úgy értesültünk: a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. A MÁK nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésünket. Lapunknak küldött tájékoztatásuk szerint a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett 16-án indulnak el, a MÁK 14-én csak beadja a postai megbízásokat." (portfolio.hu)

Nem tudni, hány helyen írták jóvá a bankok még pénteken, január 11-én a Magyar Államkincstár által utalt nyugdíjakat.

Azt személyes tapasztalatból tudjuk, hogy a Zircen fiókkal rendelkező négy bank közül kettő (K&H és Takszöv) még pénteki dátummal jóváírta az állami kifizetéseket, azonban mindkettő csak valamikor az éjfél előtti órákban, tehát több mint húsz órával (gyakorlatilag egy nappal) a jogszabályban rögzített időpont után (hiszen az utalások jogosultjai pénteken még nem rendelkezhettek a járandóságaik felett).

Zircen legalább 500, de talán ezer állampolgárt is érinthetett a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások késése.

Érthetően izzottak napközben a banki ügyfélszolgálatok telefonvonalai és a közösségi oldalak, amelyeken gyakorlatilag az elhárításon és találgatásokon kívül semmilyen biztos információt nem lehetett megtudni. 

Az állami hivatal a lehető leghumánusabb módon reagált:

"A 24.hu egy nyugdíjas olvasója, akinek éppen életmentő gyógyszereket kellene sürgősen kiváltania, felhívta a Magyar Államkincstár hozzá legközelebb eső veszprémi fiókját, hogy érdeklődjön. Amikor elmondta, mennyire nagy szüksége volna most a pénzre, az ügyintéző így reagált:

Úgy látom, azért telefonálni még van pénze." (civilhetes.net)

A lakossági visszajelzések alapján többen még szombaton délelőtt sem jutottak hozzá a pénzükhöz

Ilyen esetre még soha nem volt példa.

A Klubrádió pénteken délután megkérdezte dr. Barát Gábort, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatóját (akit a második Orbán-kormány hatalomra kerülésekor az elsők között rúgtak ki):

"...én és az apparátusom 2010 előtt több évtized alatt ilyen helyzetbe nem került, mert a nyugdíjfolyósítás az a terület, hogy a nyugdíjak utalásában, ügyviteli előkészítésében nem lehet hibázni. Ami itt történt, az több okból is tanulságos és sajnálatos. Sajnálatos azért, mert szerintem kilenc óra körül már érezni lehetett volna a MÁK vezetésének, hogy itt probléma van, és legkésőbb tíz után ki kellett volna állni valakinek, és őszintén megmondani, hogy tisztelt nyugdíjasok, egy új pénzügyi rendszerre állunk át, mert ugye ezt olvastam a honlapjukon, hogy ez volt a hiba alapja, hogy átállnak egy hosszabb távon korszerűbb, gyorsabb rendszerre, sajnos ez előfordul. Kétszer hibáztunk, először meg utoljára, bocsánatot kérünk, és rendben van. Senki nem szólalt meg, egymást brusztolta a MÁK és a kereskedelmi bank, és ami nagyon meglepő, hogy a politika is csak későn mozdult rá, pedig ugye hát van egy mindent tudó és mindent megmondó emberük, a Rétvári államtitkár úr, aki kiáll, főosztályvezetői szintű szövegeket nyom, itt pedig nagy csönd volt, és senki nem, pedig több mint egymillió embert érintett. Megdöbbentő, megmondom őszintén..." (Klubrádió, 2019. január 11., 16:28:55-től)

Nem tudjuk, van-e igazságtartalma az egyik ellenzéki párt képviselője által tett nyilatkozatnak, hogy a probléma forrása az elmúlt hetekben elbocsátott 8000 állami alkalmazott.

A kormányzat és az állami média így kezelte az ügyet.

"Hétfőn (december 3-án) megérkeznek az átutalással folyósított decemberi nyugdíjak a bankszámlákra, és a posta szintén megkezdi a kézbesítést - jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A politikus szerint a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket - írja az MTI." (napi.hu)

Nem hogy Novák Katalin nem szólalt meg pénteken, de a közszolgálatiság csúcsát képviselő állami média sem: az M1 Híradóba nem fért be egy tudósítás a nyugdíjkifizetések csúszásáról. (444.hu)

A nemzet ellenségeinek kikiáltott bankok mentették meg most a kormányt az általános felháborodástól.

Pénteken a Magyar Államkincstár "technikai okok"-ra hivatkozott. A bankközi elszámolásokat bonyolító, a Magyar Nemzeti Bank (tehát a magyar állam) tulajdonában lévő GIRO Zrt. napközben két sajtóközleményt is kiadott, hogy az ő rendszerük napközben hibamentesen működött. A bankok ugyanezt mondták az érdeklődőknek, az OTP már azt nyilatkozta, hogy csak hétfőn lesznek a számlán a nyugdíjak.

A nyugdíjak késésének legvalószínűbb oka tehát a Portfolio által közölt ok, mely szerint a Magyar Államkincstár hibázott. Ezt azonban senki nem volt hajlandó bevallani.

A bankszámla használók pontosan tudják, hogy a bankok hivatalos nyitvatartási idejükön kívül nem fogadnak és nem teljesítenek átutalásokat. Ilyenkor a bankkártyával vásárlást, pénzfelvételt zárolt összegként kezelik, de a bankszámla egyenleg csak a "nyitvatartási" időben változik.

Azzal tehát, hogy a lakossági folyószámlákat kezelő kereskedelmi bankok pénteken a késő esti órákban is hajlandóak voltak fogadni a Magyar Államkincstártól érkező nyugdíjutalásokat, és ezeket jóváírták az ügyfelek folyószámláin, hogy szombaton már legalább vásárolhattak belőle, vagy vehettek fel pénzt az automatákból, tulajdonképpen megóvták a kormányzatot egy országos felháborodáshullámtól.

Azok bankok mentették most meg a kormányzatot, amelyeket a második Orbán-kormány a hatalomra kerülése után legelőször vett célba, mint a nemzetet kiszipolyozó multikat, sújtotta őket bankadóval (amit mi, banki ügyfelek most, sok évvel később, a brutálisan megdrágult banki költségekkel fizetünk vissza, valószínűleg többszörösen).

Az erőszakos központosítás újabb látványos kudarca.

Már szinte röstelljük felsorolni, hol mindenhol voltunk eddig tanúi a 2010 óta dühöngő kormányzati központosítási mánia csődjeinek.

Az újabb és újabb állami gigaszervezetek (az emberminisztériumtól, az iskolarendszert gúzsba kötő KLIK-től, a tankönyvkiadás sokszínűségének véget vető állami monopóliumtól kezdve a Volán vállalatok "közlekedésiközpontosításán", a kukaholdingon keresztül a takarékszövetkezetek éppen most folyó második, végső egyesítéshullámáig, az önkormányzati nagyberuházások előkészület alatt lévő állami kézbe vételéig, az egészségügyi alapellátás tervezett központosításáig, felsorolni is nehéz, és talán soha nem is lesz vége), ilyen a Magyar Államkincstár is, amely benyelte a korábban önálló nyugdíjbiztosítási rendszert is, mind azt a cél szolgálják, hogy egy szűk, politikailag tökéletesen megbízható klientúra irányítása alatt a társadalmi intézményrendszert közvetlenül felügyelhesse a politika.

Nincs helye vitáknak, szakmai érveknek, egyetlen cél van: a hatalom közvetlen szolgálata. Ha pedig az intézményrendszer ennek a követelménynek kell megfeleljen, akkor a társadalom érdekei, a szakmaiság a háttérbe szorulnak. Készüljünk fel arra, hogy nem ez volt az utolsó gigabaki, és nem is ez volt a legtragikusabb, akárhány kisnyugdíjas esett is kétségbe a következő napok-hetek esetleg elmaradó nyugdíj okozta kilátástalansága miatt január 11-én, pénteken. 

Koós Gábor

Egy "technikai ok" tanulságai - a januárban késve kifizetett nyugdíjak Tovább
Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is

Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is

2019. január 11. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

VII. Illéssy Gasztro Kupa 
Országos Ételművészeti Verseny 
Kisújszállás

Hetedszer került megrendezésre az Országos Ételművészet Verseny Kisújszálláson.
Ezen a méltán nevezetes országos szintű versenyen a diákok - összesen 240 diák - számtalan nevezési számban mérkőzhettek meg az ország legjobbjaival.

PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma már másodszor nevezett be, és szerepelteti magát, a legjobb szakácsait ezen a nívós versenyen, ezzel emelve a szakma, és az iskola hírnevét is!

A versenyen iskolánkat, Kiss Anikó és Panyi Krisztián képviselte. 
Méltán lehetünk büszkék rájuk, hiszen nem csak részvételükkel tették öregebbé iskolánk hírnevét, hanem elhozták egy aranyérmet, és egy ezüstérmet is!

Felkészítő tanáruk Nagy Roland, szakács szakoktató és gazdasági szaktanár, illetve a külső gyakorlati munkahelyek tanulófelelősei. 
A közös munka meghozta ezen kiemelkedő eredményeket!
Gratulálunk a versenyzőknek, és felkészítőiknek!

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

Forrás: PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Megnyerték az arany- és az ezüstérmet is Tovább
KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség

2019. január 10. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgÉvek óta kísérjük figyelemmel Zirc, Zirc térsége, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás történéseit, mert a lakossági szemétszállítás azért mégis egy kiemelt közösségi szolgáltatás. Nincs halandó zirci állampolgár, aki lépésről-lépére vissza tudná idézni az elmúlt évtizedből, hogy a biztosan nem optimális, ámde megbízható, kiszámítható helyi (térségi), önkormányzati megbízással működő, mindenki által ismert, a lakossággal beszélő viszonyban lévő szolgáltató után hány áttételen jutottunk el a mai állapotba. Hogyan dől be  szemmel láthatólag ez a biztatóan indult nagytérségi (másfélszáz települést érintő) projekt, hogyan nyelt el tíz- és tízmilliárd uniós és hazai adóforintokat. Hogyan súlyosbítja a helyzetet a szemétszállítás államosítása.

A veszprémi kocsmahíradó a királyszentistváni regionális lerakó bezárásáról beszél (teljesen friss, ma hajnali pletyka a fűzfőgyártelepi buszról). A megyei hírportál ezt írta tegnapelőtt:

"Sanyarú helyzetű a Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca és Pápa társasági tulajdonában lévő ÉBH. Itt a saját tőke mínusz félmilliárd, a kötelezettségek pedig több mint kétmilliárdra rúgnak. A tartozásból közel egymilliárd az OTP faktorral szemben állt fenn, de nyilvántartottak tulajdonosi kölcsönt is. Jelentésükben többször is utalnak arra, hogy az NHKV-tól az általuk igényeltnél kevesebb forrást kaptak, írja a Népszava. Bővebben itt olvashat róla.

Az elmúlt években az ocsmány bűzben élő települések lakói írtak, tiltakoztak, érveltek, dokumentáltak, magyaráztak, fenyegetőztek. Minden hivatalos fórumot, személyt, támogatót, képviselőt, környezetvédőt, kormányhivatalt megkerestek tisztességtudó kérelmeikkel és panaszaikkal – nem hivatalosan és hivatalosan. Képviselők, környezetvédők minden követ megmozgattak, a lakosság megszámlálhatatlan mennyiségű panaszával kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”.

Tény, hogy az ÉBH súlyos veszteségeket termelt, mert a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújtott teljes körűen fedezetet” a gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre, amit a rezsicsökkentés és számlázási visszásságok súlyosbítottak, miközben a kukaholdingnak „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése” lett volna a humor kategóriájába sorolható megoldási javaslata. Az országgyűlési választások kampányfinisében előhozakodtak a tökéletes hülyítéssel is: hogy „bezárják és a hulladékkezelési folyamatokat átszervezik”. Aztán még további nyolc település szemetét hordták a telepre, és az éj leple alatt szállították valahova, egyesek szerin Vilonyára." (veszprémkukac)

Zircen ezt látjuk

Amennyire helyi lakosként látjuk, a szemétszállítás viszonylag zavartalan Zircen, és itt még nem érezzük a magasabb és távolabbi régiókban gyülekező felhőket. Reméljük, nem is fogjuk. De azért abban reménykedjünk, hogy a váratlan helyzetekre (mint pl. a királyszentistváni hulladéklerakó esetleges bezárása) létezik kidolgozott forgatókönyv az önkormányzatoknál. De ez nem igaz, mert egy ekkora régió hulladékelhelyezése nem az egyes önkormányzatok ügye. Tehát reménykedjünk, hogy létezik térségi stratégia.

Fontos megjegyezni, hogy a városban tapasztalható egyes szemét-anomáliák nem a hulladékszállítási rendszer rovására írandók: ezek helyi ügyek, amelyeket helyben (önkormányzati szinten) kell kezelni.

Koós Gábor

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség Tovább
Kinek a hava... *Frissítés!

Kinek a hava... *Frissítés!

2019. január 08. Szerkesztő: Atyavilág

*Frissítés 2018. január 11-én:

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az eredeti bejegyzés tárgyául szolgáló városközponti járdaszakaszt az elmúlt napok nulla fok körüli nappali hőmérséklete és a néha előbukkanó gyenge napsütés kissé felolvasztotta, és a mai napon már így néz ki:

19-01-11_kinek_a_hava_2.jpg

19-01-11_kinek_a_hava_3.jpg

Vagyis az eddigi jégbordás járdafelületet latyakos járdafelület váltotta fel. A járdaszakasz két végén, tehát a monostori zebra és a városháza oldaláról becsatlakozó járdák viszonylag rendesen le vannak takarítva, és járdához méltó módon járhatók:

19-01-11_kinek_a_hava_1.jpg

19-01-11_kinek_a_hava_4.jpg

Tehát semmi nem történt három nap óta, hogy ezt a száz métert valaki - a városi rendeletben foglalt követelményeknek megfelelően - letakarítsa.

A járda túloldalán az arborétum területe, aminek az apátság a tulajdonosa.

Miért csodálkozunk, ha a városközponttól távolabbi (és nem is olyan távoli) utcákon biztonságosabb az úttesten gyalogolni, mint az ingatlantulajdonos által le nem takarított, le nem szórt, eljegesedett járdákon? 

Eredeti bejegyzés 2018. január 8-án: (Kinek a hava...)

... a Széchenyi utca arborétum oldali járdája?

19-01-08_kinek_a_hava_4.jpg

A városháza melletti szakasz, beleértve a városháza felső parkolójának bejáratát is, szépen el van takarítva.

19-01-08_kinek_a_hava_1.jpg

A Rákóczi tér felől a monostori zebráig tartó szakasz szépen el van takarítva.

19-01-08_kinek_a_hava_3.jpg

19-01-08_kinek_a_hava_2.jpg

A kettő között, mintha senki földje lenne, 100 m takarítatlan, gyakorlatilag a gyalogosok által kitaposott ösvény. A város egyik legforgalmasabb járdája.

A tél első felének tapasztalata a szerző véleménye szerint pozitív: mind az utcák hóeltakarítása és szórása, mind a közterületi hóeltakarítás és síkosságmentesítés jól működik, minden elismerés a járdákat, egyéb közterületeket rendben tartó Városüzemeltetés Kft-nek, illetve az utcai hóeltakarítást végző vállalkozónak (a testületi ülések jegyzőkönyveinek hiányában nem tudjuk hivatalosan, kik ők, de azért mindenki tudja).

A kérdés csak az, hogy nem tűnik fel napokig (heteknek tűnik) senkinek, hogy ezen a száz méteren, a város egyik legforgalmasabb járdaszakaszán ott bukdácsol a gyalogos a letaposott, takarítatlan járdán (napok óta látjuk), az önkormányzat orra előtt, amikor mind az előtte, mind a mögötte lévő szakasz, sőt, az utca túloldala is szépen (járhatóan) el van a hótól takarítva?

"16. § (1) Az ingatlanhasználónak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a)1 az ingatlan előtti ... járdának, ... tisztántartása, ... burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése, ..."

ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK az 5/2016.(II.29.), a 14/2016.(V.30.), 26/2016.(XII.19.) és az 1/2018.(I.26.) önkormányzati rendeletekkel módosított 19/2014.(IX.22.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról egységes szerkezetben"

Hány figyelmeztetést kapott az ingatlantulajdonos? Milyen szankciókat alkalmazott vele szemben az önkormányzat, mert nem tett eleget a felszólításoknak?

Autóból mindez persze nem látszik, a 82-est (így a Széchenyi utcát is) a Magyar Közút kifejezetten jól takarítja.

Koós Gábor

Kinek a hava... *Frissítés! Tovább
Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat

2019. január 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-31_1984-big-brother_sm.jpg"Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény ... George Orwelltől. Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. ... 

Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget,..." (Wikipédia)

 

Előzmények:

(2018. december 9.): Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása 

(2018. október 31.): Big Brother 1 - A Miniszterelnöki Kabinetiroda figyeltethet téged is!

19-01-07_big_brother_2_1.jpg(A kép illusztráció)

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a legutóbbi bejegyzésünk fő témájáról, a térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolásáról. (24.hu)

"Gigantikus mennyiségű költségvetési pénzt emészt majd fel a Belügyminisztérium központi figyelőrendszere, mire elkészül. Pintér Sándor belügyminiszternek azonban nem kell sajnálnia a pénzt az infrastruktúraépítésre, Orbán Viktor kormányfő támogatásával olyan hardverek és szoftverek beszerzését tűzte ki célul, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a hatóságok másodpercek alatt kiderítsék egy-egy keresett személyről vagy járműről, hogy éppen benne van-e az országos rendszer bármelyik kamerájának látóterében, vagy hogy egy korábbi időszakban ki merre járt. ...

... a belügyi zsargonban Szitakötő fedőnevet viselő projektben csak a megfelelő minőségű kamerák beszerzési költsége megközelítheti a 40 milliárd forintot.

És akkor még nem beszéltünk a Magyarországon eddig soha nem látott kapacitású adattároló rendszerről, valamint a speciális, a világpiacon is csak néhány gyártó kínálatában szereplő, ezért méregdrága szoftverekről. ...

Egyes hírek szerint az is szerepel a tervekben, hogy a parkolóautomaták következő generációját is bevonják a hálózatba, és olyan nagylátószögű kamerákkal látják el, amelyek nem az autóforgalmat, hanem a járdát és az ott zajló gyalogosforgalmat figyelnék. ..."

Zirc húsz új mindentlátó szemet kap

a meglévő térfelügyeleti rendszerbe kapcsolt kb. 17 kamera mellé, amelyekről még ma sem tudják az állampolgárok, hol gyűjtik a kamerák felvételeit, ki láthatja azokat, milyen szabályok szerint működnek, és például hogy - a visszatartó erején kívül - történt-e már intézkedés a felvételek alapján bárki szabályszegővel szemben.

"A megyei jogú városok mindegyikébe ötven új kamerát helyeznének ki, az 5000 lakosnál népesebb településeken húszat, a kisebbeken pedig tízet. ...

A rendszer felállása után a rendőrség és a titkosszolgálatok a hozzávetőleg 35 ezer helyen éjjel-nappal rögzített hatalmas mennyiségű adatból kérhetne le információkat bárkiről. ..."

Nem is az a baj

Hanem ez:

"Az adatvédelmi biztos legfőbb kritikája éppen erre a rendkívül tágra hagyott lehetőségre vonatkozott. Péterfalvi szerint a törvénytervezet szövegéből ugyanis szinte teljes mértékben hiányoznak az adatvédelmi garanciák, és nem tudni ki lesz a felelős, ha a képfelvételekből kinyert személyes információkat valaki nem rendeltetésszerűen használja fel."

Sőt, még van ennél is nagyobb:

Az, hogy a jelenlegi hatalmat a saját maga által, saját érdekei szerint alkotott törvények sem korlátozzák, és gondolkodás nélkül képes nyíltan átlépni ezeken, ha az újabb érdekei megkívánják. Ugyanis semmiféle érdemi alkotmányos kontroll nem létezik már a működése felett.

Koós Gábor

Big Brother 2.1 - A parkolóautomatákból is Pintér kamerái pásztázhatják az arcokat Tovább
10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek

10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek

2019. január 06. Szerkesztő: Atyavilág

Tudod már, hol szórod el a 2019-re ismét hatalmasan megemelt minimálbéredet, a munkaerőhiány által kikényszerített - sok munkáltatónál még döntés előtt álló - megemelt fizetésedet, az átlagosan 42 ezerrel több nyugdíjadat? Esetleg te is hozzájárultál már, hogy a lakossági hitelek - köztük a személyi kölcsönök - tavaly történelmi rekordot döntöttek?

A lakossági fogyasztás rakétapályán tör újabb csúcsok felé. Úgy költekezünk és adósodunk el, mintha nem lenne holnap. A háttérben pedig már olyan dolgok történnek, amelyek legalább is komolyan el kellene hogy gondolkoztassanak mindenkit: "...az elmúlt évek dinamikus minimálbér-emelésének fenntartására a jövőben már nem lesz lehetőség, mert elfogy a szusz a gazdaságból..." - és ez nem gazdasági elemzői feltételezés, hanem a kormány egyik lehetséges alternatívája volt az idei évre vonatkozó döntés előtt, ugyanis "...a kormányoldal nem tartotta lehetetlen megoldásnak, hogy ne emelkedjen a minimálbér 2018-as összege 2019-ben..." (mfor.hu)

A 2003-2008 közötti hasonló fogyasztási tendenciáknak a 2008-2009-es gazdasági világválság vetett véget - magával rántva többek között a magyar gazdaságot is -, ennek csak egyik tragikus következménye az, hogy a hazai felelőtlen devizahitel-felvételek ezermilliárdos költségét az egész társadalom fizette meg - azok is, akik a devizahitel közelébe se kerültek - : azokét is, akik nagyon jól jártak a devizahitelekkel és a devizahitel-konszolidációval, azokét is, akik emiatt elvesztették a házukat, lakásukat, és az utcára kerültek.

Jobb lenne tehát gondolni a jövőre, és minél többet félretenni. Nem csak a nyugdíjrendszer még nagyon homályos, de egyre sötétedő kilátásai miatt, hanem egyszerűen a következő néhány évre gondolva. Legyen tanulság, ami egy évtizeddel ezelőtt történt.

A mellékelt videó egy kis segítséget nyújt ahhoz, hogy az ujjaink közül lassan, de naponta folyamatosan kicsorgó aprópénzfolyamot - amelyből az év végére tekintélyes összeg kerekedhetne ki, csak ennek soha nem számolunk utána - egy kis figyelemmel hogyan fékezhetjük. 

"Már az öreg Wilhelm Werhahn is, aki 1964-ben szenderült örök álomra, addig pedig a jámbor és hatalmas Wehrhahn-klán szeniorjaként kormányozta Neussból, az immár nem is annyira feudális jellegű Königsstrasséról az óriási családi impériumot, aki tehát kétségkívül a Német Szövetségi Köztársaság leggazdagabb és legbefolyásosabb polgárai közé tartozott mint barnaszénmezők és standard mosószerek, elektromos művek és vasutak, supermarketok és édességboltok, magaskohók, csokoládégyárak, kőfejtők, hengerművek és számos egyéb vállalkozás, például a Wicküler-sör és a Bolle-tej ura - ez a férfiú, aki valóban illetékes volt a vagyon felhalmozásának és megőrzésének kérdéseiben, gyakran fejezte ki magát a következőképpen:

"Nem abbaó van, hogy elvesszük, hanem hogy jaól megszoriccsuk!"

Irodalmi nyelven, amelytől Wilhelm Werhahn mindig is tartózkodott, ez annyit jelent: nem abból van, mármint a pénzünk, hogy kiadjuk, hanem hogy nem adjuk ki..."

Bert Engelmann: A Rajna urai - Barátaim, a pénzmágnások. 10. oldal.
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1976.

Kapható: pl. Moly

 Koós Gábor

10 marketing trükk, amivel a boltok simán átvernek Tovább
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton.

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton.

2019. január 05. Szerkesztő: Atyavilág

"A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze frontálisan két személygépkocsi 2019. január 5-én 15 óra 28 perckor a 82-es számú főút 11+700. kilométerszelvényében, Eplény és Gyulafirátót között. Az elsődleges információk alapján a balesetben egy személy súlyosan megsérült." (police.hu)

19-01-05_baleset_82-es.png

 

2019. 01. 05., szo - 17:15  Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

"Három személy sérült meg a balesetben Eplény és Gyulafirátót között.

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan ütközött össze két személygépkocsi a 82-es számú főútvonal 11+700. kilométerszelvényében, Eplény és Gyulafirátót között 2019. január 5-én 15 óra 28 perckor. A baleset következtében egy személy súlyos, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A helyszínelés és a műszaki mentés véget ért, a főúton a forgalom ismét zavartalanul halad." (police.hu)

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton. Tovább
Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés!

Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés!

2018. december 31. Szerkesztő: Atyavilág

Frissítés: Azt ugyan nem tudjuk, hogy elsejére virradóra történt-e csoda, viszont január másodikán kora délután már csak néhány, az erős szél kergette, össze nem nyomott pillepalack hevert szanaszét. Tehát elsején vagy másodikán  szorgos kezek tényleg összeszedték. Köszönet érte mindenkinek, aki tett az ügyben, mégis elviselhetőbben néz így ki.

Már "csak" meg kellene előzni azt az állapotot, hogy a konténerek állandóan púpozottan tele legyenek, és körülöttük a földön is zsákok garmadája heverjen (pl. gyakrabb ürítéssel, vagy az illegális lerakások megszüntetésével), és hogy a szemetet széthordhassa a szél (pl. a konténerek drótfonattal körbekerítésével). Így tényleg jobb lesz az új esztendő.

Eredeti bejegyzés: 

Természetesen semmilyen babonában nem hiszünk, de azért mégis...

Az óév utolsó napjának délelőttjén így néz ki a Penny parkoló szelektív hulladékgyűjtő sziget néven közismert városközponti illegális szemétlerakóhely környéke:

18-12-31_penny_parkolo.jpg

18-12-31_penny_parkolo_3.jpg

18-12-31_penny_parkolo_2.jpg

A köztudatban ugyan Penny parkolóként él, de ahogy nemrég írtuk, a városnak van itt egy belterületi útja, amelyik az Ady Endre utcából ágazik el, és amely éppen ebben a hónapban kapta a keresztségben a Piac tér nevet. Amit tehát a képeken látunk, annak egy része a Piac tér nevű közterület (belterületi önkormányzati út), egy része nem, de ezt a helyszínen nem látjuk, mert semmi nem mutatja, meddig tart a városi, és hol kezdődik a magánterület. A hulladékgyűjtő szelektív sziget viszont a város fennhatósága alá tartozik.

Persze ma éjfélig még történhetnek csodák, és nulla órakor, amikor a szegény kutyák remegve menekülnek az illegális petárdák durrogásaitól, már szépen rendezett lesz a frissen avatott városi utcánk és környéke. Akkor igaza lesz a babonának, és talán olyan lesz ez a hely egész évben, amilyen január elsején. De ha mégsem, akkor legalább tartsuk magunkat a másik újévi babonához:

"Ne vigyük ki a szemetet

Ha az év első napján visszük ki a szemetet, akkor azzal együtt kidobjuk a szerencsénket."

Sziszüphosz versus Gordiusz

Bátran állítható, hogy ma már a városkörnyéki illegális szemétlerakóhelyek között sem található sok olyan, amelyik felvehetné a versenyt a Penny parkoló hivatalosan kijelölt szelektív szigetével. Ezek az állapotok itt évek óta fennállnak - sok fényképfelvétel igazolja, egyébként meg mindenki tudja, mert nap mint nap tapasztalja -, és a hivatalos szervek tehetetlenségét jól szemlélteti az a valahol elhangzott kijelentés, hogy a kamerafelvételek (ma nincs ott kamera) alapján sem tudták beazonosítani a szabálytalan hulladékelhelyezőket.

A város más szelektív szigetein is vannak néha elképesztő állapotok (Munkácsy, Semmelweis, Kodály, de pl. a Fáy utcában elég jól sikerült kezelni, ott most rend van), a Penny parkolói helyzet viszont mindenen messze túltesz.

Kinek lenne a dolga? A konténerürítő kukásautók munkásai biztosan nem fognak nekiállni összetakarítani a túlcsordult, szélszétfútta-kutyaszétrángatta utcai szemetet. Tehát akkor marad a jószándékú ingatlantulajdonos, aki röstelli, hogy a háza előtti szelektív sziget környéke így néz ki. De a Pennynél nincs ilyen tulajdonos (illetve lenne, de ő nem tulajdonos, csak önkormányzati lakásbérlő), tehát az egész marad a városra.

Ki látja el a város utcáinak takarítását az önkormányzat megbízásából és az adófizető polgárok pénzéből? Hát a Városüzemeltetés Kft. (a "káháté", a "zivu", kinek hogy tetszik). Hogy a város és a Kft közötti közszolgáltatási szerződés konkrétan kitér-e arra, hogy a Kft köteles rendszeresen összetakarítani a szelektív szigetek környékét, nem tudjuk, azt azonban igen, hogy a cég honlapján ez áll: "...Társaságunk végzi a Zirc Város Önkormányzata tulajdonát képező közterületek kézi és gépi tisztítási és pormentesítési munkáit"

Vagyis van válasz arra, hogy a Penny parkoló szelektív szigete környéki állapotokkal évek óta reménytelen küzdelmet vívó illetékesek egy huszárvágással felszámoltassák a helyzetet.

Minden segítség jól jön

A város kitakarítására, a városkörnyéki illegális szemétlerakók felszámolására több mint harminc éve  szerveződnek akciók. A nyolcvanas évektől a Föld Napja alkalmából, a kétezres évek végétől a Zirciek Tavasza program keretében, 2010 után a beállamosított céges kezdeményezések és az új állami megmozdulások részeként, de a még nyomokban megmaradt valódi civil szervezetek is komoly hozzájárulásokat teljesítenek.

18-12-08_zivu_ford.jpgItt felhívnánk a felelős önkormányzati és céges vezetők figyelmét, hogy lennének önkéntesek a szemét összeszedésére, ha a felelősök meg tudnák akadályozni az újratermelődést (ha az újratermelődés elkerüléséhez útmutatásra lenne szükségük, javasoljuk, használják a rendelkezésükre álló eszközöket). Volt olyan akció, amelynek során egy önkéntes segítő a saját terepjárós pick-up-jával, saját költségén hordta össze egy helyre az önkéntesek által bezsákolt illegális hulladékot (ahonnan aztán a káháté szállította el). Ilyen célra a Penny hulladéksziget esetében is teljesen alkalmas lenne a káháté frissen vásárolt, egyébként az önkormányzat tulajdonában lévő gépjárművek legdrágábbika, egy Ford Ranger XLT 4x4, amelyik méltatlanul háttérbe szorítva tölti napjait, várva arra, hogy valamikor majd közérdeket is szolgáljon, ha már egyszer a város pénzéből vették.

Koós Gábor

Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő - Frissítés! Tovább
Az eltűnt három posztról

Az eltűnt három posztról

2018. december 29. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-29_zircinfo_kimoderalt.jpgAz elmúlt héten ezen a blogon megjelent három bejegyzés, amelyek egy-két napi nyilvánosság után eltűntek, mert a blogtulajdonos – utólagos, nem nyilvános értesítéssel – ezeket kimoderálta. Az értesítést személyes üzenetben közölte, így azt én sem hozom nyilvánosságra.

Mindhárom bejegyzés olyan, a Karácsony előtti napokban nyilvánosságra került közéleti-politikai tényeket, és az azokhoz kapcsolódó véleményemet tartalmazta, amely tények közvetlenül érintik Zirc város lakosságát, vagy a lakosság jelentős csoportjait.

A bejegyzéseknek a nyilvánosság számára elérhetetlenné tétele meggyőződésem szerint ellentétes Magyarország Alaptörvénye IX. cikk (1) és (2) bekezdéseivel, a Médiatörvény (2010. évi CLXXXV. törvény) 203.§ 60. pontban leírt szerkesztői felelősséggel, és a Kormány hivatalos álláspontjával.

A kimoderált bejegyzések teljes szövege – a zirc.blog.hu tulajdonosának korrekt felajánlásával élve – letölhető ezen a linken.

Ez az eljárás nem példa nélküli a zirci helyi média történetében: a városi tévében és a Zirc és Vidékében is volt rá példa, hogy a felelős szerkesztő nem tett közzé véleményt, amiről a néző/olvasó azt gondolta, hogy közügy. A felelős szerkesztőknek ez módjukban áll, és egy ilyet vitatni lehet, de tenni ellene nem sokat.

Koós Gábor

Az eltűnt három posztról Tovább
Ki keresi ezt a kutyust?

Ki keresi ezt a kutyust?

2018. december 23. Szerkesztő: Atyavilág

Ma, december 23-án, vasárnap reggel ez a kutyus szaladgál a Kinizsi utcai játszótér környékén. Fiatal, nagyon szépen ápolt szuka, igen barátságos, mindenkihez odaszalad, és nagyon éhes. Nem úgy tűnik, mintha csak úgy elkóborolt volna, hanem inkább megunhatták és kitehették. Tehát lehet, hogy nem is keresi a gazdája, persze az lenne a jó, ha keresné és megtalálná. Nyakörv nincs rajta.

Talán befogadja valaki, amíg az ünnepek után az önkormányzat tenni tud a befogásában és menhelyre szállításában.

18-12-23_kobor_kutya_1.jpg

18-12-23_kobor_kutya_2.jpg

18-12-23_kobor_kutya_3.jpg

Ki keresi ezt a kutyust? Tovább
Nézzen bele, mielőtt a neten vásárol!

Nézzen bele, mielőtt a neten vásárol!

2018. december 18. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-18_webaruhaz_adatbazis.png

Igen hasznos, fogyasztóbarát szolgáltatással állt elő az Innovációs és Technológiai Minisztérium: nyilvánossá tette a jogsértést elkövetett webáruházak adatbázisát.

A GKI Digital piackutató cég 2015 óta figyeli az online kiskereskedelem fejlődését, 2018-as jelentésük itt olvasható. 2017-ben a 10 legnagyobb webáruház nettó 135 milliárd forinttal a teljes online kiskereskedelem 37%-át adta, növekedési ütemük az előző évhez képest 26% volt. De más előrejelzések is a webáruházak népszerűségének meredek emelkedését mutatják.

Ezért is nagyon fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek ennek az új kereskedelmi formának az esetleges kockázataival.

Az oldal a következő szolgáltatásokat nyújtja:

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_3.png

A keresőmezőbe bármilyen szöveg beírható, nem csak a webáruház nevében keres, hanem a működtető cég nevében is. Számos webáruház nevében szerepel a "shop" szó, erre most 82 találatot ad, pl. a www.marapiac.hu webáruház működtetője a MARA SHOP Korlátolt Felelősségű Társaság.

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_4.png

A kijelzett információk köre kiterjed a jogsértés jellegére, a webáruház és a működtető cég nevére, mettől meddig lesz "büntiben", azaz marad a listában, és hogy kapott-e bírságot. Ez a cég például igen szorgalmas üzenetküldő, ehhez képest eléggé "amatőr", és szinte minden, a listában szereplő cégnél előforduló hiba miatt bukott meg:

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_2.png

A legtöbb, a listában szereplő cég már orvosolta a kifogásolt hibákat, ekkor a következő szöveg jelenik meg a kijelzett információk között:

A vállalkozás utólag pótolta a hiányosságokat, a határozatban foglaltakat teljesítette!

Ettől azonban még a megjelölt törlési időpontig benne marad a listában.

A webáruház nevére kattintva a teljes hatósági eljárás anyaga letölthető. Egy zirci webáruház is szerepel a listában, amely azonban már ugyancsak pótolta a hiányosságokat, és bírságot sem kapott.

Egyéb jelek is inthetnek óvatosságra

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_5.png

(Kép: DigitalHungary)

A Google Chrome böngészőt használóknak feltűnhetett, hogy néhány hónap óta egyes internetes oldalak címe előtt a "Nem biztonságos" felirat jelenik meg. Ezek az oldalak nem titkosított kapcsolaton keresztül kommunikálnak a látogatók böngészőjével.

A Kosárérték e-kereskedelmi magazin tavasszal egy vizsgálatot végzett 2864 webáruház elemzésével, és azt találta, hogy

"A vizsgált webáruházak mindössze alig több mint fele biztonságos, 52%-uk felel meg az SSL titkosítással ellátott kommunikáció követelményeinek. Azok a kereskedők, akiknek az oldala továbbra is http:// protokollon jelenik meg, a “Nem biztonságos” figyelmeztetésre, és ezzel a vásárlói bizalom megingására számíthatnak."

Hol inog a bizalom?

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_7.png

Zirc város honlapja biztonságos.

 

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_8.pngA Zircinfo biztonságos.

 

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_6.png

A súlyos jogsértést elkövető webáruházak kormányzati oldala nem biztonságos.

18-12-18_webaruhaz_adatbazis_9.pngErre tényleg már csak viccből kerestünk rá, és láss csodát: a magyar országgyűlés honlapja sem biztonságos.

Koós Gábor

Nézzen bele, mielőtt a neten vásárol! Tovább
Gyermekorvosi rendelés az ünnepek alatt - 2018.12.21-2019.01.01.

Gyermekorvosi rendelés az ünnepek alatt - 2018.12.21-2019.01.01.

2018. december 18. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Kedves Szülők, Gyerekek!

Az ünnepek körüli rendelésben a következő változások lesznek:

- 2018. december 21-én (pénteken) Gelencsér doktornő és Brigi is szabadságon lesz
helyettesítés Benczik Adrienn rendelési idejében 8-11-ig

-2018.december 28-án (pénteken) Benczik doktornő és Erika is szabadságon lesz
helyettesítés Gelencsér Mária rendelési idejében fél12-2-ig

Dec. 22-26-ig és dec. 29-jan.1-ig ünnepnapnak megfelelően ügyeleti ellátás lesz.

Megértésüket köszönjük!

Békés, boldog szeretetteljes ünnepeket kívánunk

gyorvosunnepek.jpg

Forrás: Dr. Benczik Adrienn

Gyermekorvosi rendelés az ünnepek alatt - 2018.12.21-2019.01.01. Tovább
Disznótoros véradás - Zirc, 2018.december 21.

Disznótoros véradás - Zirc, 2018.december 21.

2018. december 18. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Arra kérünk, hogy ajándékozd a véred egy részét, egy olyan Embernek önzetlenül, akit még csak nem is ismersz!! Nem lehet ennél szebb ajándékot adni....

És ha megteheted, hozz egy új véradót is magaddal!❤️
Zircen december 21-én pénteken 14.00-19.00 várunk véradásra

a Müv.Házban ( Alkotmány út. 14.)

 

A képen a következők lehetnek: szöveg

Disznótoros véradás - Zirc, 2018.december 21. Tovább
Mi történt tegnap délután Veszprémben? A mértékadó sajtóból válogatunk.

Mi történt tegnap délután Veszprémben? A mértékadó sajtóból válogatunk.

2018. december 17. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-16_veszprem_seta.jpg(Kép: veszpremkukac.hu)

Tegnap hírt adtunk arról, hogy a napok óta tartó budapesti séták, tiltakozások és tüntetések nyomán vasárnap több vidéki nagyvárosban, köztük Veszprémben is sor kerül hasonlókra.

Készítettünk egy gyors áttekintést arról, hogy Magyarország Alaptörvénye "Szabadság és felelősség" fejezet IX. cikk (2) bekezdése (mely szerint: "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.") szellemében hogyan tájékoztatott a mértékadó sajtó a veszprémi séta eseményeiről.

Állami média

HIRADO.HU: nincs hír.

Kormány- és kormánypárti média

VEOL (a Napló internetes kiadása): nincs hír.

Magyar Idők (az egykori Napi Gazdaság): "Veszprémben mintegy száz fő sétált tiltakozásképpen békés körülmények között egy órán keresztül a városban." ("Csekély volt az érdeklődés vidéken" - Magyar Idők)

Blikk: nincs hír.

Világgazdaság: nincs hír.

ORIGO (a legnagyobb kormánypárti hírportál): nincs hír.

Hír TV: nincs hír.

Echo TV: nincs hír.

Független média

VeszprémKukac: "A várba igyekvő 150–200 fős menet a járási ügyészség épülete előtt megállt. Katanics Sándor arra kérte a szimpatizánsokat, hogy onnan forduljanak vissza, mert a demonstráció célja nem az ünnepi szentmise megzavarása, és még véletlenül sem az egyház vagy a kereszténység ellen irányul. Ahogy portálunk kérdésére fogalmazott, nála azzal telt be a pohár, hogy a parlament legutóbb úgy fogadott el egy csomó törvényt, hogy az ott ülő képviselők azt se tudták, miről szavaznak. ..." ("DEMONSTRÁCIÓ – Orbán Viktor mégse jött Veszprémbe" - VeszprémKukac)

Népszava: nincs hír.

Index (a legolvasottabb hírportál): nincs hír.

444: "Hiába várták tüntetők is, Orbán Viktor vasárnap nem járt Veszprémben. ... A miniszterelnök érkezését 150-200 tüntető várta hiába. Őket Katanics Sándor helyi önkormányzati képviselő mozgósította. A tiltakozók a szentmisét nem kívánták megzavarni. ..." ("Demonstrálók várták Veszprémben Orbánt, de a miniszterelnök nem ment oda" - 444)

Koós Gábor

Mi történt tegnap délután Veszprémben? A mértékadó sajtóból válogatunk. Tovább
Vasárnap 14:30-tól Veszprémben is

Vasárnap 14:30-tól Veszprémben is

2018. december 16. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-16_rabszolgaseta_veszprem.png(Kép: Google)

A múlt hét pénteki, (az akkor még nem elfogadott) "rabszolgatörvény" elleni veszprémi tiltakozás után ma ismét lesz esemény Veszprémben. Miután a törvényt e hét szerdán botrányos körülmények között elfogadta az Országgyűlés, folyamatosak a tiltakozások Budapesten. Ma délután "az e heti spontán városi sétáknál jóval nagyobbnak ígérkező tüntetés" várható, amelyhez időzítve eddig hét vidéki és három külföldi nagyvárosban hirdettek  sétát, tiltakozást.

"Veszprémben izgalmas és zavaros a helyzet. A DK-s önkormányzati képviselő meghirdetett egy sétát, és hozzátette: „Ha összetalálkozom veletek, néhányan velem tartotok, annak kifejezetten örülni fogok, hiszen sétálni (még) nem tilos, akár csoportosan sem.”"

"... vasárnap 14.30-kor sétálni kezdek Veszprém városában. A Kossuth utcáról indulok, az "óra" mellől. Meleg ruhát öltök magamra, hogy egy hosszú séta is beleférjen a hideg időben. Fehér sálat veszek, mert ezzel is szeretném kifejezni, az erőszakmentesség számomra mindennél fontosabb." (444)

Koós Gábor

 

Vasárnap 14:30-tól Veszprémben is Tovább
Bakony, a betyárok otthona

Bakony, a betyárok otthona

2018. december 15. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-15_bakony_a_betyarok_otthona.jpg"Nem véletlen volt a Bakony az olyan híres betyárok hazája, mint Sobri Jóska vagy Savanyó Jóska: zegzugos völgyei, szurdokai, barlangjai kiváló rejtekhelyeket nyújtottak. Ami régen előnyös volt a betyároknak, az teszi izgalmassá a mai túrázók előtt a hegységet.

Kéktúra-sorozatunkat a Bakonyban folytattuk idén tavasszal. Eredetileg két részt akartunk itt forgatni, de a hegység olyan sokszínű, és annyi érdekes helyet rejt, hogy végül majdnem négy rész kerekedett belőle."

Látványos képek, videók az Országos Kéktúra útvonaláról: A Kék menet.

Bakony, a betyárok otthona Tovább
Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban - Frissítés

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban - Frissítés

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-01_veszprem_ekf_1.pngItt írtunk két hete arról, hogyan készül fel Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Ma pedig azt a hírt olvashatjuk, hogy "Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete." (444.hu)

Hajrá! A zirci városimázs és turisztikai marketing gazdáinak egy soha vissza nem térő alkalom, valami nagyot alkotni!

Frissítés: Porga Gyula polgármester ezzel a Facebook-képpel jelentette be az örömhírt. Hát, a logojukon nekik is lenne mit finomítani...

18-12-15_vezsprem.png

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban - Frissítés Tovább
Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok

Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-14_jon_a_ho.png

Az Időkép radarképén folyamatosan figyelemmel kíséreti az időjárási frontokat. Most délnyugat felől érkezik a hó, meglátjuk, mennyi esik reggelre.

Az Időkép naponta többször frissített zirci időjárás-előrejelzéseit itt érheti el: https://www.idokep.hu/elorejelzes/Zirc

Ezen kívül a Zircinfo főoldalán, a jobb oldali sávban folyamatosan frissül az Időkép zirci automata mérőállomásának hőmérséklet, szélsebesség és -irány, csapadék, páratartalom és légnyomás adata.

Éjjel jön a hó, és lehet, hogy sok Tovább
Kirúgták a kukaholding vezetőit

Kirúgták a kukaholding vezetőit

2018. december 14. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgDecember elején írtunk Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (a "kukaholding"-nál) uralkodó felháborító számlázási gyakorlatról, aminek a levét mindannyian isszuk.

Úgy látszik, mostanra elfogyott az ezt az abnormális "közszolgáltató" monstrumot kitaláló és évekig életben tartó politika türelme is, és a sorozatos botrányok és az eddig ismerteket többszörösen meghaladó veszteségek láttán menesztették a cég kulcsvezetőit.

Sajnos azonban arra kell számítanunk, hogy ez is csak egy újabb látszatintézkedés, mint amikor a rozsdás karosszériát újralakkozzuk, hogy könnyebben eladható legyen az autó. A politikai döntéshozók nem látják be, hogy míg a hulladékszállítási közszolgáltatás, amikor még az a települések, településszövetségek kezében volt, nyereségesen működött, addig a nemzeti központosítással totál csőd lett. Csak toljuk bele az közpénzek milliárdjait, és a helyzet egyre romlik.

Itt néhány szemelvény a 24.hu tegnapi összefoglalójából.

"Manapság teljességgel szokatlan, hogy egy állami cég viselt dolgait a kormánymédia siessen a nyilvánosság elé tárni, különösen miután a kormányzat már nyilvánvalóvá tette, hogy hiába halmoz botrányt botrányra az NHKV, meg fogják védeni a központosított rendszer kulcselemének számító céget. ...

A kukaholding mérlegében ugyanis egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a mérleg leadása után szinte a teljes eddigi menedzsementet kirúgták az NHKV-tól – értesült a 24.hu. ...

A Világgazdaság" (egykor egy mértékadó független gazdasági napilap, 2014-től a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks tulajdona, november vége óta az új kormánypárti médiabirodalom része - a szerkesztő megjegyzése)  "nem csupán a vezetőség nagy részének lecserélését felejtette el megemlíteni, hanem azt is, hogy a korábban használt hibás adatok hibái miatt újra kellett számolni a 2016-os jelentésben közzétett veszteséget.

Az új végeredmény 1,7 helyett 5,4 milliárd lett, vagyis a működése első két évében saját kimutatása szerint is több mint 9 milliárdos veszteséggel működött. ...

A lap a beszámoló alapján pozitív fejleményként említi, hogy az NHKV a 2016-os 61,7 milliárdos bevételét 2017-ben 82,5 milliárdra emelte. A növekedés mögött azonban egyáltalán nem a menedzsment jobb teljesítményének köszönhető, hanem szimplán annak, hogy tavaly Budapestet is hozzácsatolták a központosított rendszerhez, így elvileg a kukaholdingnak kellett volna beszedni a fővárosi szemétdíjakat is. De nem tette.

A 82,5 milliárdos bevétel ugyanis csak elvileg létezett, hiszen a kukaholding tavaly összesen 43,5 milliárd forintnyi számlát egyáltalán nem tudott behajtani." (azaz mintha a kicsit több mint négymillió magyar háztartás mindegyike 2017-ben 11 ezer forint szemétdíjjal tartozott volna! - a szerkesztő megjegyzése) " ... A hatalmas összegű követelés azt jelenti, hogy valójában a pénzügyi elszámolás lezárásakor a teljes forgalom felét érintően fogalma sem lehetett a cégvezetésnek, hogy sikerül-e behajtani. ...

A kormányoldali lap mérlegelemzéséből kimaradt az is, hogy az NHKV Zrt.-nek úgy sikerült 3,6 milliárdos mínuszt produkálnia, hogy közben felélte az 5 milliárd forintos alaptőkéjét, valamint egy 10 milliárdos tulajdonosi kölcsönt és egy 20 milliárdos MKB-hitelt. Az idén pedig egy kormányhatározattal további 26,5 milliárd forintot is bele kellett pumpálni a cégbe, hogy megőrizzék a működőképességét."

A kirúgott felsővezetők miatt ne fájjon a fejünk, aki egyszer bizonyította hűségét, annak nem engedi el a kezét a rendszer. Mint a fecskék a villanydróton, ha felzavarják őket, tesznek egy kört, majd visszaülnek, van, amelyik a magasabb vezetékre, és más sorrendben, de le nem esik egy sem. A kukaholding pedig nyeli az újabb tízmilliárdokat, a jelek szerint nem csak "amit korrupciónak neveznek" "gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája" (mint Lánczi András, a rendszer egyik ideológusa, többek között a Corvinus jelenlegi rektora, volt szíves pont három éve közölni), hanem az esztelen pazarlás is. Ami aztán kicsiben lecsorog a társadalom alsóbb szintjeire, ahol ugyancsak következmények nélkül lehet elpacsizni a közpénzmilliókat: másfél hónapja írtunk a Városüzemeltetés Kft. nehezen indokolható presztizsjármű-beszerzéséről, amely ráadásul változatlanul egy zirci családi ház előkertjében, a szabad ég alatt tölti a szabadidejét, amikor a cég telephelyén több garázs is ott áll, állítólag hőszigetelve is.

Koós Gábor

Kirúgták a kukaholding vezetőit Tovább
"Közös kötelék magyarságuk."

"Közös kötelék magyarságuk."

2018. december 13. Szerkesztő: Atyavilág

"Fekete Istvánnak annyi köze van Zirchez, mint Széchenyinek, Petőfinek, Vörösmartynak, Adynak, Liszt Ferencnek, Kodály Zoltánnak. Közös kötelék magyarságuk."

Ez volt az emlékműállítást kezdeményező Zirci Országzászló Alapítvány beadványában a lényegi érvelés Fekete István emlékművének a Rákóczi téren történő felállítása mellett.

18-12-09_feketi_zirc.jpg

A Rákóczi téren múlt pénteken átadott Fekete István emlékmű, 

18-05-31_zoa_fekete-szobor_budakeszi.png
és a zirci emlékmű mintájául szolgáló emlékoszlop a Budakeszi Vadasparkban.

Fekete Istvánt nagyon szeretjük. A regényein nőttünk fel, állatfőhőseit könyv nélkül ismerjük. Kis-balatoni kutatómunkájának helyszíneit másfél hónapja látogattuk meg, az eldugott baranyai Felső- és Alsókövesdet, segédtiszti működésének helyszínét a Dél-Dunántúli Kék Túra is érinti.

18-12-09_feketi_zirc_2.jpg

"Ezen a helyen állt az az "L"-alakú épület, amelynek első lakásában lakott Fekete István 1926-1929-ig. Itt írta kedves leveleit naponta - esetenként többet is -  Piller Edithke "doktorkisasszonynak", majd menyasszonyának. A leveleket a tejeskocsi hozta-vitte Alsókövesdről Bakócára és vissza." - olvastuk ottjártunkkor ezelőtt hét évvel.

A "közös kötelék"

Ha már választani lehet, akkor inkább Fekete István, mint mondjuk a jelenlegi politikai kurzus által rehabilitált Horthy Miklós vagy Tisza István, bár elnézve a történéseket, nincs kizárva, hogy a zirci képviselő-testület ilyen kérelemmel is szembesülni fog előbb-utóbb.

Elég csak a Március 15. téren öt éve felállított aradi vértanúk emlékművére gondolni, amelyet ugyancsak a Zirci Országzászló Alapítvány kezdeményezett és épített, ahol nem volt annyira szempont a magyarság, mint közös kötelék, bár mindannyian magyar ügyért harcoltak, és nem tizenhárman, hanem tizenhatan voltak, és korántsem csak magyarok ("közös kötelék"), hanem németek, délszlávok, örmények, akik közül többen nem is tudtak magyarul. Szóval csak kicsit megfontoltabban ezzel a nemzetiségi-magyarsági demagógiával.

18-12-09_feketi_zirc_3.jpg

Az pontosan nem követhető vissza, hogy Zirc város közönsége mennyiben támogatta az emlékmű felállítását, lásd az oszlop hátoldalát. A Zircinfo-n indított szavazás egy hét után 53% "igen"-t mutatott, azonban a szavazási modul eltűnt az eredeti blogból (magyarázat eddig nincs rá, hogyan és miért), tehát nem tudni, hogy a jelenleg 849 megtekintés után mi lenne a szavazás állása, mit mondana róla Zirc város közössége.

De nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy ilyen érveléssel - "közös kötelék magyarságuk" - nagyjából néhány százezer, egyébként arra érdemes, jelentős tudományos, művészeti, közéleti múlttal, tisztességben, becsületben leélt élettel rendelkező, ám Zirchez semmilyen módon nem kötődő honfitársunknak állíthatnánk emlékművet városunkban, megtámogatva egy kis állami pályázati pénzzel, egy kis önkormányzati pénzzel, egy kis lakossági adakozással, és a nevünk, mint ötletadó, emlékműállító, örök időkig kőbe vésve díszeleghet az idelátogatók épülésére és okulására. "Lehet ötletelni, meg javasolni, de akkor meg is kell valósítani." - ahogy a javaslattevő szervezet egyik képviselője a testületi ülés vitájában nagyon helyesen kifejtette.

Hogyan veszítsünk el könnyen, gyorsan egy aktív közéleti szereplőt

A Rákóczi térre javasolt Fekete István emlékműről szóló támogató döntés tehát a 2018. április 26-án megtartott képviselő-testületi ülésen született. Egy nappal később, április 27-én az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, Varga Zita az alábbi levelet kapta:

18-12-09_feketi_zirc_4.jpg

Minden okunk megvan feltételezni, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtárának köztiszteletben álló vezetője az előző napi testületi ülés Fekete István-témát tárgyaló napirendi pontjának vitája, leginkább a vita végén hozott második döntés - a testület fideszes többsége által elutasított polgármesteri javaslat  - miatt állt fel a bizottságból - de ezt megírtuk az egy hónappal későbbi bejegyzésünkben a Zircinfo-n is.

A jegyzőkönyv szerint:

18-12-09_feketi_zirc_5_1.jpg

Németh Gábor olyan szoborállítási koncepció mellett érvelt, mely szerint " legyenek kijelölve azok a területek hová lehet szobrot állítani, illetve legyen átgondolva, mit állítsanak hova." (jegyzőkönyv, 11. oldal, 12. napirendi pont; a napirend teljes vitája a StúdióKB felvételén nézhető meg). De mert a képviselők nem fogadták el a javaslatot, így hát mindegy is volt, mi lett volna a szoborállítási koncepció tartalma.

Most jön a csavar a történetben

Az ember azt gondolná, hogy a független képviselők és bizottsági tagok által szorgalmazott "szoborállítási koncepció" ügye ezzel le is került a napirendről.

Ám csodálkozva láttuk, hogy a testület 2018. szeptember 20-i rendes ülésének napirendjében 5. pontként megjelent a következő: "Tárgy: Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés meghozatala" Ami pont arról szól, amit a Fekete István emlékmű áprilisi vitájában a kezdeményező képviselők akartak, vagyis ez lenne az a bizonyos "szoborállítási koncepció".

Az előterjesztés indoklása így kezdődik: "Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület a 2018. II. félévi munkatervében felvette napirendi javaslatként a „Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés” című napirendet."

Nos, a II. félévi munkaterv, amelyet a testület a 2018. június 28-i ülésén 4. napirendi pontként tárgyalt és fogadott el, az előterjesztésben nem tartalmaz ilyen napirendi pontot. Az ülés jegyzőkönyvében három újabb napirendet javasoltak a bizottságok felvenni a II. félévi munkatervbe, ezek között azonban ezen vagy más címen sem található a témával kapcsolatos napirendi javaslat. 

Hogy ennek a napirendnek mi lett a sorsa, nem tudjuk. Ugyanis a város honlapján a testületi ülés jegyzőkönyve nem található meg.

Viszont a következő havi, 2018. október 18-án tartott testületi ülés 4. napirendjeként ismét felbukkan a téma: "Tárgy: Zirc város közterületein köztéri alkotások elhelyezésének általános rendjével kapcsolatos döntés meghozatala". Hogy mit határoztak a képviselők, itt sem tudjuk, mert ennek az ülésnek sincs még  jegyzőkönyve.

Aztán eljött a november, amikor is a havi rendes ülésen harmadszor is napirendre került (2018. november 15., 4. napirendi pont): "Tárgy: Zirc város köztéri művészeti alkotások és emléktáblák elhelyezésének rendjéről szóló rendelet megalkotása" . Testületi jegyzőkönyv itt sincs, de az ülés teljes felvétele megtekinthető a Zircinfo-n, a napirend tárgyalása 1:00:40-nél kezdődik, és 1:01:59-nél ér véget (sem kérdés, sem hozzászólás nem volt, az előző alkalmakkor ez már megtörtént remélhetőleg. Vagy nem. A rendeletet a testület minden jelenlévő tagja elfogadta, azok a fideszes képviselők is, akik az erre vonatkozó javaslat április elhangzásakor nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak.)

A rendelettervezet az októberi ülésre jelentősen átalakult, de a novemberi változat már csak néhány módosítást tartalmaz az októberihez képest. Az indoklásból kiderül, hogy az újbóli tárgyalásra azért került sor, mert az októberi változatot benyújtották a Kormányhivatalnak, amely nem emelt kifogást.

Most már csak az a kérdés, hogy mi változott meg (vagy éppen mi nem) a független képviselők és bizottsági tagok áprilisi javaslatát ellenző képviselők fejében és lelkében, amikor az ugyanolyan témájú javaslatot a háromszori tárgyaláson már támogatták? Miért volt szükség arra a megalázó, az ő személyes hitelüket is megkérdőjelező színjátékra?

Koós Gábor

Utóiratként egy kis nemszeretem-statisztika

A város honlapjáról a mai állapot szerint (az esetleges tévedésekért előre elnézést kérünk).

A képviselő testület eddig ebben az évben 22 ülést tartott. Ezek közül 8 ülésről nincs a honlapon elérhető jegyzőkönyv (a kilencedik ülés ma van, erről nem is lehet még). A májusi rendes ülés a legkorábbi, azt követően az augusztus 16-i ülés óta egyről sem.

18-12-13_ktules_statisztika_1.png

Kilenc ülésnek (jellemzően rendkívüli ülésekről van szó) nincs a honlapon elérhető előterjesztése. Tehát nem lehet tudni, miről vitáztak a képviselők. Ez a szám nem tartalmazza azokat az üléseket, amelyek egy vagy több napirendi pontjához a képviselők csak az ülésen kapják kézhez az előterjesztést, emiatt tehát ezek sem kerülnek fel utólag a honlapra. 

18-12-13_ktules_statisztika_2.png

A honlap Testületi anyagok menüpontjában a feltöltött dokumentumok zűrzavaros elnevezési gyakorlata, az ugyanahhoz az eseményhez tartozó dokumentumok közötti kapcsolat hiánya, a hiányos dokumentáció még azoknak a kedvét is elveszi a testület munkájának követésétől, akiknek lenne ideje ezeket tanulmányozni, ezekből felkészülni, és észrevételeket tenni. Többször tettünk észrevételeket és javaslatokat a városi honlap kezelőinek, nem látszik az eredménye.

Miért és kinek jó ez?

"Közös kötelék magyarságuk." Tovább
Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

2018. december 13. Szerkesztő: zircblog

December 14-én és december 15-én szeretettel hívunk és várunk mindenkit a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba. Ahogyan azt korábban is megszokhatták karácsony felé közeledve ajándékkészítő alkalmakat hirdetünk, amelyen mindenki saját kezűleg készíthet meglepetést szeretteinknek az ünnepre népi iparművészek, kézműves oktatók vezetése mellett. 

Időpontok: december 14-én, pénteken 15-től 17 óráig és december 15-én, szombaton 10-től 17 óráig. 

Oktatók és elkészíthető ajándékok:

 

Czeglédiné Budai Katalin - festett asztali mécsestartó, kopogtató és üdvözlőtábla
 
Marton Károly és Marton-Bőczy Boglárka - nemez apróságok, ékszerek 
Pappné Rácz Ildikó - csuhé betlehem
Szőnyegi Zsófia - szitanyomás vászonzsákra
Szurgyi Zsuzsanna - szalma- és csuhédíszek
Wolfné Litter Beáta - ablakdísz, dióhéjbaba
A programon való részvétel ingyenes.   
karacsony_2018.jpg
Beküldték:
A Reguly Antal Múzeum munkatársai
Kézműves alkalmak karácsonyi ajándékkészítő hétvége - a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban Tovább
Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés*

Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés*

2018. december 13. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-13_v-busz.png(Kép: V-Busz Facebook)

Ahogy a szóbeszédből már korábban tudni lehetett, a veszprémi helyi buszközlekedést a város az eddigi állami Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központtól (ÉNYKK, az összevont Volánok egyik utódcége) a saját kezébe veszi. Erre a célra alapította az önkormányzat a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft-t.

Az ÉNYKK veszprémi járatain tegnap kifüggesztettek egy értesítést az utastérben, hogy a váltás január 1-től következik be. Ezt az értesítést ma reggel még sem Veszprém város, sem az ÉNYKK honlapjain nem találtuk, és sajnos tegnap nem sikerült fényképet készíteni a buszban róla, de a felületes átolvasás után az maradt meg a hosszú szövegből, hogy egyelőre a menetrendben nincs változás, viszont a bérleteseknek lehet fontos, hogy az eddigi ÉNYKK-s bérletek valószínűleg nem lesznek érvényesek a veszprémi helyi járatokon. De ez nem hivatalos tájékoztatás, mert nem ismerjük a pontos szöveget.

Javasoljuk ezért, hogy akiket érint, tájékozódjanak az ÉNYKK utasforgalmi irodáiban, a gépkocsivezetőknél, vagy a buszokon kifüggesztett értesítésekből.

*Frissítés Itt a hivatalos tájékoztató:

18-12-13_v-busz_1.jpg

Figyelem! Január 1-től változások a veszprémi helyi közlekedésben - Frissítés* Tovább
Fekete István emlékmű avatás Zircen

Fekete István emlékmű avatás Zircen

2018. december 12. Szerkesztő: zircblog

 

fekist.jpg

A zirci Országzászló Alapítvány Egervölgyi Dezső elnök kezdeményezésére Fekete István dombormű felállítására tett kezdeményezést, melyet a város önkormányzata elfogadott és támogatott.

Köztudott, hogy az író sokat vadászott a Bakonyban és több alkalommal járt a településen is. A zirci Országzászló Alapítvány Egervölgyi Dezső elnök kezdeményezésére Fekete István dombormű felállítására tett kezdeményezést, melyet a város önkormányzata elfogadott és támogatott.

A megemlékező ünnepség az emlékmű leleplezésével és megáldásával kezdődött a Rákóczi téren. Az emlékmű megáldását és megszentelését Vecsey Katalin református lelkész és Imrefi Mór O. Cist. plébános végezték. A megjelent diákokat, pedagógusokat, szervezőket és vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte, aki átadta a városnak a felavatott emlékművet, majd az apátság Gobelin termében műsor és emlékbeszédek megtartásával folytatódott a rendezvény.

Elsőként Egervölgyi Dezső elnök köszöntötte a megjelenteket, majd az általános iskolások Vuk indulója és szavalatok után a meghívott előadók emlékeztek a nagy magyar íróra. Ottó Péter ünnepi megnyitója után Egervölgyi Dezső elnök ismertette az Országzászló alapítvány munkáját és emlékezett Fekete István íróra. A műsor keretében Szollár András a Fekete István Kulturális Egyesület elnökségi tagja olvasta fel ifj. Fekete István Chicago-ból küldött levelét. Bodó Imre elnök a dombóvári Fekete István Múzeum történetével és a Kulturális Egyesület tevékenységével ismertette meg a megjelenteket. Horváth Tibor az ajkai Fekete István Irodalmi Társaság elnöke az író ajkai tevékenységéről a sokoldalúságáról beszélt, végül dr. Hermann Istvánné pedagógus Fekete István művei az oktatásban című előadásával és saját élményeivel, tapasztalataival zárta az emlékezők sorát.

A képen lévők: Szollár András, Horváth Tibor és Bodó Imre.

 

forrás: www.infodombovar.hu

Fekete István emlékmű avatás Zircen Tovább
Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca

Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca

2018. december 09. Szerkesztő: Atyavilág

A képviselő-testület csütörtöki, december 13-i ülésének 10. napirendi pontjában a képviselők új utcanevekről határoznak.

Kevesen tudják, hogy az úgynevezett Penny parkoló nem teljesen a Pennyé: az Ady Endre utca felőli bejárat a Pennyvel szomszédos Rákóczi tér 11. számú ingatlan kertje végén keresztül a Reguly múzeum telekhatáráig, valamint ebből a virágboltnál elágazóan az üzletek előtt az OTP-udvarig utcányi szélességben a városé maradt. Ez a kétágú utca kapja most a Piac tér nevet:

18-12-09_utcanevek_1.png

A Faller Jenő (korábban November 7.) és a Szeptember 6. (korábban Szeptember 6.) utcák közötti összekötő utca ingatlanjai eddig a határoló Faller, illetve Szeptember 6. utcára voltak számozva, most önálló utcanevük lesz: 

18-12-09_utcanevek_2.png

18-12-09_utcanevek_3.png

Az új utcaelnevezésekre vonatkozó javaslat "szélesebb körben véleményezésre került". A helyi önkormányzati gyakorlat szerint ez azt jelenti, hogy megkérdezünk egy valamilyen szempontok alapján kiválasztott embercsoportot, baráti társaságot, facebook-közösséget (lásd korábban Zirc város logójának, vagy a városi honlapnak az esetét - a mérsékelten sikeres végtermékek magukért beszélnek). De a "közvéleménykutatások"  eredménye nyilván kielégítő a döntéshozók számára, és a javaslatok simán átmennek.

Valamilyen ok miatt azonban csak azok maradnak ki a "véleményezésre" felkért körből, akiket a leginkább érint: a város lakossága. 

Most is ez történt.

A polgármester által jegyzett előterjesztésből tudjuk, hogy

18-12-09_utcanevek_4.pngA megkeresett kör rendben van, sőt nagyon fontos. De például miért nem az összes "zirci bejegyzésű civil szervezetet" keresték meg? Vagy miért nem fért volna bele a Zirc és Vidéke legutóbbi, november 10-i számába ez a felhívás, megkérdezve a teljes lakosságot? Vagy megnyitni ezzel a kérdéssel a városi honlap Fórum rovatát, amely az új honlap belépése óta teljesen üres? Vagy a legnépszerűbb közösségi médiának a hírek szerint aktívan működő "Zirciek" csoportját? Vagy az egyetlen aktívan működő helyi blogot?

Hogy mi lett a "megkeresés" eredménye? Sajnos, a szokásos.

18-12-09_utcanevek_5.png

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy van véleménye, már csak annyit tehet, hogy elmegy csütörtökön a testületi ülésre, és ott elmondja.

Koós Gábor

Hogy tetszik elölről?: Piac tér, Bér Júlia utca Tovább
Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása

Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása

2018. december 09. Szerkesztő: Atyavilág

18-10-31_1984-big-brother_sm.jpg"Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény ... George Orwelltől. Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. ... 

Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget,..." (Wikipédia)

 

Előzmény (2018. október 31.): Big Brother 1 - A Miniszterelnöki Kabinetiroda figyeltethet téged is!

Zirci kamerák

Önkormányzati intézményi kamerarendszerek

A képviselő-testület a 2015. május 7-i ülésén döntött a város tulajdonában lévő közintézmények térfigyelő kamerarendszerének kiépítésére beérkezett ajánlatokról (az ülés 14. napirendi pontja volt, de a 2016. szeptember előtti testületi ülések előterjesztéseit már törölték a város honlapjáról, csak a meghívók olvashatók még):

18-12-08_bb2_1.png

Az egyes épületekre annál több kamerát kellett felszerelni, minél bonyolultabb az épület alaprajza: a legtöbbet, 12 darabot az F épületre, a legkevesebbet, kettőt a Városházára. A kamerák ma is jól láthatók az épületeken (a fényképek készítésének időpontjában egyedül az óvodánál nem találtuk őket, lehet, hogy az éppen zajló külső hőszigetelés miatt szerelték le ideiglenesen).

Egyes kamerák beállításait látva felmerül a kérdés, hogy azok tényleg csak az épület biztonságához feltétlenül szükséges területeket figyelik-e, vagy olyan közterületet is, amelyet nem szabadna figyelniük (pl. a tanuszoda bejárati kamerája valószínűleg a Fáy András utca épület előtti szakaszának indokolatlanul nagy részét is "látja").

Néhány kép:

A Tanuszoda:

18-12-08_tanuszoda.jpg

A Városháza:

18-12-08_pmh_1.jpg

18-12-08_pmh_2.jpg

A sportpálya:

18-12-08_sportpalya_1.jpg

18-12-08_sportpalya_2.jpg

Az Ifjúsági Ház (ma Művelődési Ház, előtte MHSZ):

18-12-08_mhsz_1.jpg

18-12-08_mhsz_3.jpg

18-12-08_mhsz_2.jpg

A Könyvtár (előtte Művház):

18-12-08_muvhaz.jpg

A III. Béla:

18-12-08_gimi_1.jpg

Az F épület:

18-12-08_f_epulet_2.jpg

18-12-08_f_epulet_1.jpg

A műszaki leírás szerint a kamerák felvételeit minden intézményben merevlemezre rögzítik, amelyek távoli elérési móddal rendelkeznek.

Azonban sem a testületi előterjesztésekben, sem más helyen nem találtuk nyomát az intézményi kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályoknak, annak, hogyan biztosítják az ilyen rendszerek esetében alapkövetelménynek számító adatvédelmet:

- Kik (nem név, hanem tisztség, beosztás szerint) és milyen feltételek mellett láthatják a kamerák felvételeit?
- Ki ellenőrzi, hogy betartják-e a felvételek megőrzésének határidejét, a felvételek végleges törlését?
- Létezik-e a kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályzat (mint pl. a hatvani önkormányzatnál), és ha igen, hol tekinthető meg, illetve miért nem nyilvános?
- A nyertes kivitelező árajánlatában szereplő, az összes intézményre együttesen beállított "távoli elérés beállítása, oktatás" nettó 152.000 forintos tétele tartalmazta-e a hozzáférésre jogosultak adatvédelmi képzését is? 

A közterületi térfelügyeleti kamerarendszer

A képviselő-testület a 2015. július 16-i rendkívüli ülésén tárgyalta egy ilyen rendszer kiépítését (11. napirendi pont, előterjesztés ugyancsak nincs már fent a városi honlapon). Az aktualitást az adta, hogy egy korábbi pályázat kedvező elbírálásával állami támogatáshoz jutott a város. A döntés alapján a kamerák megvalósuló és elmaradó helyszínei:

18-12-08_bb2_2.pngElfogadott kivitelező a legolcsóbb ajánlattal pályázó I.D.S. Kft Veszprém (amely Zircen jelentős üzemeltetési referenciákkal is rendelkezik).

Azt nyilvános forrásokból pontosan nem tudtuk visszakövetni, hogy mióta üzemel élesben a rendszer. Az biztos, hogy már több mint egy éve fent voltak a kamerák, és még mindig nem jelentek meg a közterületeken a kamerás megfigyelésre figyelmeztető táblák (egyetlen helyet, a Rákóczi téren a Reguly Múzeum előtti oszlopot kivéve; hogy miért a Dombi Elektro táblája, amikor az I.D.S.-nek kellett szerelni ezt a rendszert, rejtély.): 

18-12-08_terfigyelo_1.jpg 

A testületi előterjesztésben szerepel, hogy "A támogatási szerződés 2014. december 18-án aláírásra került, a megvalósítás végső határideje 2015. december 31-e." Tehát ha az állami támogatást az önkormányzat megkapta, akkor a határidő után már élesben kellett üzemelnie a rendszernek. A fenti kép 2017.március 1-jén készült, ebben az időpontban a város más részén nem voltak láthatók figyelmeztető táblák, amik nélkül viszont szabályosan nem működhetett volna a térfigyelés. A ma is látható figyelmeztető táblák valamikor az elmúlt egy-másfél év folyamán kerülhettek ki, azt megelőzően vagy nem működött a rendszer, vagy ha működött, nem szabályosan.

A mai helyzet szerint az egyes helyszíneken a következő számú kamera tapasztalható (a kamera iránya csak hozzávetőleges, az utcaszintről becsült):

A Tesco előtti elágazó és a Köztársaság-Fáy utcai kereszteződés:

18-12-08_tesco_elotti_elagazo_es_fay_andras_utca.png

A teljes Rákóczi tér:

18-12-08_rakoczi_ter.png

A Pintér-hegyi parkerdő (itt a játszótérre néző kamerát a Verga fizette):

18-12-08_borzavari_ut.png

A Bakonybéli-Kossuth utcai kereszteződés:

18-12-08_bakonybeli_utca.png

A Városháza:

18-12-08_varoshaza.png

Ha a térképeket összevetjük az elfogadott (2. számú) változattal látjuk, hogy a kettő között vannak kisebb eltérések (a Rákóczi téren az Alkotmány-Köztársaság csomópontjában, illetve a Reguly múzeum előtt), bár lehet, hogy ezek más rendszerek részei. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a térfigyelő rendszernek van-e máshol is még kamerája. Mint például a Penny parkoló végében található, ellenőrizetlen hulladékudvarrá átlényegült szelektív sziget megfigyelésére is volt emlékeink szerint egy kamera felszerelve, amelynek már csak oszlopa áll, rajta a megfigyelésre figyelmeztető táblával (ugyancsak az emlékeinkben él, hogy talán egy lakossági kérdésre az itt uralkodó állapotokkal kapcsolatban valamikor érkezett egy olyan hivatalos válasz, hogy megnézték a kamera felvételeit, de nem lehetett beazonosítani, kik használják illegális szemétlerakónak a területet):

18-12-08_penny.jpg

Az abszolút kakukktojás a tervezett és megvalósult rendszerben a Fáy utcába betekintő kamera. Rejtély, hogy milyen jelentős közérdek fűződik ennek a megfigyeléséhez, tekintettel arra, hogy az utca átmenő forgalma nulla, a teljes utca lakó-pihenő övezet az ezzel járó összes korlátozással, plusz a haladási sebességet fekvőrendőr is mérsékli. Ha mondjuk ezt a kamerát a Kukoricaföld II-n kijelölt 30 km-es zónához teszik, ahol senki nem tartja be a sebességkorlátozást, az összes gyerek az utcán játszik, az érthető lenne. Vagy az van, hogy a Fáy utca bűnözési statisztikája kiugróan magas, vagy az, hogy egy jelentős önérdekérvényesítési képességű állampolgár lakik vagy dolgozik itt.

Az intézményi kamerendszereknél feltett kérdések itt is érvényesek:

- Kik (nem név, hanem tisztség, beosztás szerint) és milyen feltételek mellett láthatják a kamerák felvételeit?
- Ki ellenőrzi, hogy betartják-e a felvételek megőrzésének határidejét, a felvételek végleges törlését?
- Létezik-e a kamerarendszerek üzemeltetésére vonatkozó szabályzat, és ha igen, hol tekinthető meg, illetve miért nem nyilvános?
- Mikortól működik egyáltalán élesben?
- Mivel az ajánlat ebben az esetben is tartalmaz oktatást, kaptak-e a hozzáférésre jogosultak adatvédelmi képzést?

A kérdések azért is izgalmasak, mert az előterjesztésben szerepel, hogy "A rendszer szinte teljes egészében vezeték nélküli, biztonságos kapcsolattal működik, a központ a tűzoltóság épületében kerül elhelyezésre". A laikus, a közterületeket nem csak munkába járásra és járdasöprögetésre használó állampolgár, aki esetenként betintázva bandukol haza a kocsmából, vagy a felesége előtt titokban tartott barátnőjével enyeleg éjjel a padon, nem örülne neki, ha tudomására jutna, hogy az épületben egy vagy több éppen ráérő ismerőse szórakozik rajta a térfigyelő kamerák képei közt szörfölgetve.

Más közterületi kamerarendszerek is figyelnek

18-12-08_domkamera_1.jpgItt nem szükséges említenünk, hogy a komolyabb vagy gyanakvóbb cégek, üzletek, szolgáltatók természetesen állandóan megfigyelik a történéseket az üzlet, épület körül és belsejében (és persze a saját pénztárosaikat, alkalmazottaikat is). Ha önök vásárlóként éppen sorban állnak egy boltban, és várakozniuk kell, nézzenek fel az üzlethelyiség mennyezetére, ott láthatják a sötét burába rejtett dómkamerákat, amelyek vezérelhetők, és amelyeket egy vagy több biztonsági őr figyel. A Pennyben a befelé haladók önmagukat is látják a mennyezeti képernyőn, de biztosak lehetnek benne, hogy a biztonsági őr a többi kamera képén is követheti a bóklászásukat a boltban.

Ami a közszolgáltatásokat illeti, Zircen kamerái vannak az autóbusz állomásnak a vasútállomás mellett:

18-12-08_buszallomas.jpg

és a kórháznak is:

18-12-08_korhaz.jpg

amelyek a saját területeiket figyelik.

A mindent látó Nagy Testvér

18-12-08_nepszava.png(Kép: Népszava)

Elsőként a Népszava írta meg október végén: "Pintér Sándor már benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni."

Az országgyűlés honlapján olvasható a T/2930 számú törvényjavaslat, amely túl van a bizottsági megtárgyalásokon, és december 11-én nyújtják be a képviselők elé. Ez a halandó állampolgár számára követhetetlen salátatörvény módosítja többek között Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényt, amelyhez egy új fejezetet csatol:

"XIII/A. FEJEZET KÉP-, HANG, KÉP- ÉS HANGFELVÉTEL KÖZPONTI TÁROLÁSA

44/A. A Kép-, hang, kép- és hangfelvétel központi tárolása

73/A. § (1) A Kormány által rendeletben kijelölt szerv (a továbbiakban: tárhelyszolgáltató) informatikai alkalmazás útján, központi tárhely működtetésével biztosítja

a) a közút kezelője,
b) a közlekedésrendészeti intézkedés keretében a rendőrség,
c) a rendőrség által kihelyezett képfelvevők,
d) a közterület-felügyelet által kihelyezett képfelvevők,
e) a pénzügyi szolgáltatást, kiegészítő pénzügyi szolgáltatást folytatóknak a feladatai ellátáshoz szükséges, közönség számára nyilvános magánterületének védelme céljából személy- és vagyonvédelmi tevékenységet végző,
f) a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 8. § (1a) bekezdése szerinti szolgáltató,
g) az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló törvény szerinti útdíjszedő (a továbbiakban együtt: központi tárhely használatára kötelezett) által készített kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételek (a továbbiakban: felvétel) tárolását."

A média azonnal ráugrott, és - politikai irányultságától függően - emelte ki az előnyeit, és/vagy kockázatait. Nem csoda, hiszen itt nem csak képletesen, hanem valóságosan is az 1984 című könyv "Nagy Testvér"-ének magvait veti el a törvényalkotó.

168ora_logo_2017_shadows.png"Az állampolgárokról beszerzett teljes körű információknak egy közös állami adatbázisban való tárolására egyelőre kevés esélyt adnak a területet jól ismerő szakemberek. Szerintük egy ilyen rendszer létrehozását leginkább a jogi bizonytalanság és a belső hatalmi játszmák akadályozzák. Eközben a magán- és a gazdasági szférában gátlástalanul zajlik a kontroll nélküli információszerzés. ...

A térfigyelő kamerák felvételei, valamint digitális nyomaink kiértékelése, továbbá az egyre növekvő számú lehallgatások egyértelműen hatékonyabbá teszik a bűnügyi felderítést. Mivel egyre többször már csak ilyen típusú bizonyítékok állnak rendelkezésre, a hatóságok szeretnék tovább-bővíteni és egyszerűsíteni jogi lehetőségeiket ezen a téren. Így született meg az a belügyminisztériumi törvényjavaslat, miszerint minden felvétel – első körben a fővárosból, majd később a vidéki városokból – egy tárolóra kerüljön a könnyebb és gyorsabb kiértékelés érdekében. Ugyanis a kisebb térfigyelő kamerák gyakran csak 24–48 óráig őrzik meg a felvételeiket, emiatt pedig esetleg hiányozhat egy láncszem egy bűncselekmény elkövetőjének mozgásából, cselekvéséből. ...

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, ki, hol és milyen költségvetésből működtetné ezt a tervezett központi tárhelyszolgáltatót, továbbá kinek lenne hozzáférési jogosultsága. A következő választ kaptuk: „Az ön által hivatkozott törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlés tárgyalja. Amennyiben a javaslatot a T. Ház elfogadja, úgy végrehajtási rendelet jelöli majd ki a központi tárhely szolgáltatóját (ezzel értelemszerűen költségviselőjét és a tárhely helyszínét). A végrehajtási rendelet koncepciója szerint a tárhelyen tárolt felvételekhez jogszabályban meghatározott szervek célhoz kötötten férhetnének hozzá. A tárhelyszolgáltató a tároláson kívül más adatkezelési műveletet (gyűjtés, felvétel, rögzítés, rendszerezés, megváltoztatás, felhasználás, lekérdezés, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, összehangolás vagy összekapcsolás, zárolás, törlés és megsemmisítés stb.) a feltöltött felvételekkel nem végezhetne, azok tartalmát nem ismerhetné meg.” " (168ora.hu)

A törvényjavaslattal kapcsolatban azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) komoly aggályokat fogalmazott meg.

hvg_hu.png"35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség. ...

Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből, ..." (hvg.hu)

Akkor most hogyan is a zirci kamerákkal?

18-12-08_bb_kovacsz_1.pngA törvényjavaslat a jelenlegi formájában nem tér ki az önkormányzati, kormányzati intézmények saját kamerarendszereire. Ez azt jelenti, hogy ma bárki bátran bemehet az országgyűlési képviselőnk fórumára a Könyvtárba, anélkül, hogy a Könyvtár kamerarendszere által rögzített, és egy központi kormányzati tárhelyre továbbított (mert nem továbbított) képekből azonosítható lenne, hogy ő ott volt, és emiatt őt vagy családját hátrányos megkülönböztetés, esetleg állásvesztés érné. Elég, ha az önkormányzati intézmények kamerarendszereinek képeihez közvetlenül vagy táveléréssel hozzáférő, a nyilvánosság számára ismeretlen helyi adatkezelő tudja, hogy valaki politikailag megbízhatatlan, mert kormánypárti rendezvényekre jár (a szatirikus hangnem szándékos, a kormánypropaganda mintáját követi).

Azt azonban, hogy a zirci térfelügyeleti kamerarendszer képei bekerülnek-e a Nagy Testvér ötvenmilliárdos projektjébe, a törvényjavaslat alapján nem dönthető el egyértelműen. Az ugyanis közterület-felügyelet által kihelyezett képfelvevőkről szól (73/A.§ (1) d)), azonban Zircen nincs hivatalos közterület-felügyelet, a kamerarendszert az önkormányzat működteti. Valószínűleg több száz (ezer) településen van ez így, és ha a törvényalkotó a jogszabály pikk-pakk elfogadása után rájön erre, akár két napon belül is módosítja a friss, gránitszilárdságú törvényt, és onnantól a ma még ismeretlen kormányzati szervek, hatóságok online nézhetik, ahogy Iborfia polgármestere, Lakatos József személyesen invitálja a falu mind a 7 lakosát a törvényileg előírt évi egyszeri közmeghallgatásra.

Mert megvalósul

Nem az a baj, hogy ilyen rendszerek épülnek (Kínában a totális állampolgári ellenőrző rendszer épül ki, plusz pontokat, "krediteket" kapnak az emberek a digitális viselkedésük, az utcákon, tereket, közintézményekben, üzletekben elhelyezett kamerák, arcfelismerő szoftverek, vásárlási, internetezési szokásaik alapján, minél magasabb valakinek a pontszáma, annál könnyebben boldogul az életben, könnyebben kap állást, hitelt, és ugyanez fordítva: minél kevesebb a kredit, annál nehezebben jut egyről a kettőre) hanem az, hogy a mai NER-Magyarországon nincs (mint ahogy Kínában sincs) olyan független intézmény, szervezet, amely ellenőrizhetné, korlátozhatná az állam túlhatalmát. Azaz, ha a Nagy Testvér egy csókost figyel meg bűncselekmény elkövetése közben, az bocsánatos lesz, ha pedig egy "idegenszívűt", arra teljes szigorral sújt le a hatalom.

Készüljünk tehát arra, hogy a zirci térfelügyeleti rendszerünk által rögzített képek (és később talán még az orvosi rendelői megjelenéseink, bolti vásárlásaink, a könyvtárba járásunk, a misére menésünk képei is) előbb-utóbb bekerülnek a Nagy Testvér gigantikus adatbázisába, ahonnan a mindenkori célok, szándékok szerint, számunkra ismeretlen elemzők állapítják meg, nem vétkeztünk-e valamely társadalmi norma ellen, nem követtünk-e el szabálysértést, bűncselekményt, nem csaltuk-e meg a házastársunkat, eleget tettünk-e a hóeltakarítási kötelezettségünknek az ingatlanunk előtt, váltottunk-e jegyet a helyijáraton, nem fogyasztottunk-e alkoholt közterületen, és egyáltalán.

Koós Gábor

Big Brother 2 - A térfigyelő kamerák felvételeinek központi tárolása Tovább
Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók

Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók

2018. december 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-12-07_utelzaras_veszpremben.png"Miután a kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, sőt a Fidesz utolsó pillanatban még szigorított is a dolgozók túlórakeretét az éves 250-ről 400 órára emelő rabszolgatörvényen, a szakszervezetek megkezdték az utcai tiltakozásokat. A szombat délelőtti, 10 órakor kezdődő budapesti tüntetéselőtt a Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárást tart péntek kora délután Veszprémben.

A 13 óra és 14.15 között megtartott útlezáráson 15-20 személygépkocsi sorakozott fel a Házgyári út egy szakaszán, a helyi Lb-Knauf cementgyár előtt. A tiltakozás előtt a Vasas Facebook-oldalán azt írta:

„Meg kívánjuk mutatni, hogy kisebb, összehangolt csoportokkal is tudunk nyomást gyakorolni, és ha szükséges, nagy mértékben tudjuk fokozni a tevékenységet! Veszprémben egy viszonylag rövid időtartamra és rövid távolságon zárjuk le az útszakaszt. Ha azonban a kormány nem enged az álláspontjából, más helyszíneken, hosszabban felvonulva és hosszabb időtartamra fogunk blokkolni demonstrálni. A következő héten Pécsen és Győrben folytatjuk!”

Ahogy a szakszervezet közleményéből is kiderül, jövő héten több vidéki helyszínen is lesznek hasonló útlezárások. A szakszervezetek azonban a sztrájktól sem zárkóznak el. A Vasas Szakszervezet egyik veszprémi tisztviselője a Veszpresszó portálnak azt mondta, a mostani, rövidebb ideig tartó útlezárásokkal saját tárgyalókészségüket is demonstrálni próbálják, de ha a kormány nem hajlik a kompromisszumra, akkor hosszabb útszakaszon, hosszabb ideig is lezárásokat tarthatnak."

(Mérce)

Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók Tovább