ZIRCINFO

Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat?

Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat?

2018. szeptember 21. Szerkesztő: Atyavilág

(nepszava.hu, 2018. szeptember 21.)

"Rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt oly bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Nem lehet másként értelmezni azt a levelet, amelyet az elmúlt napokban számos település polgármestere megkapott, ... Ebben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett, mondván, lám, nem csak ígérgetni tudnak – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva.

Az önkormányzatok élete azonban biztosan megnehezedik. Hajdúdorognak például közel kétszáz millió forintot kell visszaküldenie szeptember végéig, amiből épületfelújítást, barna mezős beruházást, kerékpárút-építést finanszíroznának. Most majd külön-külön kell elkérniük a pénzt a MÁK-tól, s abban sem lehetnek biztosak abban, hogy az átutalás gördülékenyen megy majd. Nemcsak a nagyobb városokat érinti az intézkedés: a pár száz lelkes zempléni Komlóskát közel ötvenmillió forinttól „szabadítja meg” így az állam – tudtuk meg Köteles László polgármestertől. ..."

Hogyan érinti ez az intézkedés Zircet?

A képviselő-testület tegnapi ülésének 13. napirendi pontjában szerepelt a polgármester beszámolója a Zirc Városi Önkormányzat által benyújtott TOP- és egyéb pályázatok állásáról. Eszerint jelenleg 7 TOP- és 4 egyéb projekt van az előkészítés vagy megvalósítás különböző szakaszaiban. A beszámoló összegeket nem tartalmaz, de a projektek nagyságrendje többszörösen kiteszi az ötvenmilliót.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Zirc is kapott-e levelet, vissza kell-e fizetni, ha igen mennyit, és hogyan érinti ez a futó projektek további sorsát.

18-09-21_mak-visszafizetes_1.png

18-09-21_mak-visszafizetes_2.png

18-09-21_mak-visszafizetes_3.png

Koós Gábor

 

Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat? Tovább
"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak"

"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak"

2018. szeptember 21. Szerkesztő: Atyavilág

18-09-21_ajka_korhaz.png(Magyar Narancs, 2018. szeptember 20. Kép: Google Utcakép)

"Több forrásból is megerősített információnk szerint az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát az intézményben.

Mint ismert, ..., a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat. A főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.

Az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak. Ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. Információink szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik informátorunk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását."

Az ápolók távozásáról a 24.hu közölt beszámolót pontosan két héttel ezelőtt: "Az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán":

"Az ajkai kórház intenzív osztályán fokozatos fogyatkozással kezdődött a nővérhiány. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek. Az egyik fő gond az volt, hogy az aránytalanul sok munkáért alacsony fizetés járt – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes. Érdemes viszont tudni, hogy olyan esetekben, amikor gyakorlatilag lehetetlenné válna egy teljes kórházi osztály működtetése, nem egyszer fordult elő, hogy a távozni szándékozók közül többen visszavonták a felmondásukat, akár felülről érkező nyomásra. ...

Nemcsak az ajkai kórház intenzív osztályán indul nehezen az ősz, hanem a sürgősségin is, miután annak főnővére is beadta a felmondást. Ezt egy azóta már nem nyilvános Facebook-posztban közölte, amiben leírta, hogy az osztályon nap mint nap megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.” Egy ideje már érlelődő döntését azzal indokolta, hogy nem akart túlélésre játszó főnővér lenni."

 

"Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak" Tovább
Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul

Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul

2018. szeptember 20. Szerkesztő: Atyavilág

Az első leckéhez nézzük meg az ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) honlapjának mai címlapját:

18-09-20_hu_eu_2.png

Majd tekintsük meg a Twitteren ma nyilvánosságra hozott videójukat a magyar gazdagodásokról (egyelőre sajnos csak így érhető el, kapcsolj hangot).

Az esetleg előforduló ismeretlen kifejezésekért kérjük használja a Google Fordító alkalmazást. A felhasználói élmény javítására összefoglaljuk a videó lényegi mondanivalóját:

Az angol nyelvű videóban elhangzik, hogy Orbán és kormánya korrupt oligarchiát hozott létre Magyarországon,

 • Orbán dönti el, ki lesz gazdag Magyarországon, legyen szó a saját vejéről vagy gyerekkori barátjáról, de megemlítik benne Garancsi Istvánt és Simicska Lajost is,
 • a videóban külön kitérnek a gázszerelőből milliárdossá váló Mészáros Lőrincre, és Orbán vejére, Tiborcz Istvánra, azon belül is az Elios-ügyre,
 • a top 4 magyar oligarcha (Simicska, Tiborcz, Garancsi, Mészáros) 6 év alatt 1,88 milliárd eurót kapott ilyen-olyan fejlesztésekre az EU-tól
 • 2007 óta az EU-s megbízásokkal kapcsolatos szerződéseket 25 százalékkal magasabb áron kötik meg, mint a piaci realitás,
 • a Fidesz-közeli gazdasági szereplők a vagyonuk 60%-át EU-s pénzeknek köszönhetik,
 • a magyar gazdasági rendszer a Putyin-féle orosz gazdasági rendszer miniatűr változata.

  Majd a videó a végén levonja a következtetést, hogy ezt az egész rendszert nem Oroszországban hozták létre, hanem az EU-ban, EU-s pénzekből. Nem így kell elkölteni az európai pénzeket.
  (index.hu)

A fent leírt esetek természetesen csak példák, amelyeket a tananyagszerkesztő a tudományos-fantasztikus irodalomból válogatott.

Ingyenes nyelvleckék 1. rész - avagy hogyan gazdagodjunk könnyen, gyorsan magyarul Tovább
Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír

Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír

2018. szeptember 20. Szerkesztő: Atyavilág

Az Országos Kéktúra (OKT) 26., Boldogkőváralja - Nagy-nyugodó-nyereg (Sátoraljaújhely) közötti szakasza a Zempléni-hegységben halad. Ezen az útvonalon találjuk Regécet, ezt a nem egészen nyolcvan lelkes, varázslatos falucskát, amelyet a vára tett híressé.

Ha az OKT-n Regéc felől Makkoshotykára tartunk, nem egészen két kilométerre és 140 méterrel magasabban állnak a Kemence-kő sziklái.

18-09-20_miert_kek_az_okt_2.jpg

A sziklák tövében találjuk ezt táblát, amelyet 2009-ben a regéci önkormányzat helyezett ki, és amely több olyan érdekes részletet ismertet az Országos Kéktúra történetéből, amelyet még a Wikipédia szócikke sem.

18-09-20_miert_kek_az_okt_1.jpg

A szerző másfél hete már közzé tett néhány friss impressziót a Zempléni-hegységből, és talán érződik a sorokból, mekkora élmény volt. Most, a második látogatás csak ráerősített erre.

Aki szeretne sokkal hatásosabb és látványosabb leírást olvasni, annak ajánlom ezt a két évvel ezelőtti bejegyzést: "Távol a világ zajától: öt nap a Zempléni rengetegben". Ők csillagtúráztak, egy olyan, a rengeteg mélyén megbújó szálláshelyről kiindulva, amelyik egyúttal OKT bélyegzőhely is, és ahol a szerző most hétfőn az első nagy pihenőjét tartotta.

Koós Gábor

 

 

Miért kék az Országos Kék Túra? - amit még a Wiki sem ír Tovább
CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat

CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Várunk minden civil szervezeti vezetőt, tagot képzés sorozatunkra!

Az elmúlt évek képzési tapasztalatait elemezve hirdetjük képzéseinket!

Tudjuk, sokan mondják azt, mi ehhez már értünk, nem érdemes ezzel foglalkozni, ám mi úgy látjuk, nagyon sokan az elmúlt évek rossz tapasztalataiból vonják le ezt a következtetéseiket! Mi azt tartjuk, hogy nem a sikertelenségek viszik előbbre a civil szektor törekvéseit, hanem az, hogy minél jobban próbálunk megfelelni az   új kihívásoknak! Az ehhez való tudás sokak birtokában vannak , ezért mi szeretnénk megszólítani azokat, akik úgy érzik van még hová fejlődniük. Ha egy szervezet fenntartható, hosszú távon szeretne pozitív változást generálni az általa megcélzott érintettek életében, ehhez nem csak pénzügyi szinten kell kiegyensúlyozni a szervezet működését, hanem a vezetők és munkatársak, a szakmai tevékenységének fejlesztését is szem előtt kell tartania Ezt a célt szolgálja a következő képzéssorozatunk.

 

A képzés sorozat moduljai:

 1. Pályázatírás „élesben” civileknek

Hogy kell egy projektet a pályázat kiírásának  szempontjai szerint  nyertessé tennünk! A  meglévő tudásunk gyakorlatba ültetéséről szól képzésünk.

 

2 modulos képzés

Időpontok:

 1. szeptember 25. 9.30 – 16.00 óra között
 2. október 10. 9.30 – 16.00 óra között

 

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

 

Jelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScO0TgAkuy0Nfclz90bmbkz9gtcChKetVhxWKuGvz40aikn8g/viewform

 

 

 1. Ember a szervezetben - Motiváció, kommunikáció, konfliktus kezelés

Miért van annyi feszültség, konfliktus szervezetünkben? Átvizsgáljuk közösen, hogy tudnánk lebontani a szervezetünk tagjai által épített falakat!

Idópont:

 1. november 21. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

Jelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc788HKBnCkC7Hscc4djiVLiI6pqOnCFywgpuueOWHmw4QlHg/viewform

 

 1. Ember a szervezetben- Asszertivitás

Mit tegyünk a nyertes-nyertes játszmák érdekében, hogy szervezetünk építőköve legyen kommunikációs stratégiánk!

Időpont:

 1. november 28. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3hYmxrluRGc8mKa_rQp2R9T8LAAD_A4G-U8tJoTeESt7SRg/viewform

 

 1. Közösségfejlesztés helyi szinteken

Ha környezetünkben változást szeretnénk elérni, milyen stratégiával motiválhatjuk a lakosságot, civil szervezeteket, és a döntéshozókat. Képzésünk során erre keresünk megoldásokat.

2 modulos képzés

Időpontok:

2018 október 29. 9.30 – 16.00 óra között

2018november 7. 9.30 – 16.00 óra között

Helyszín:

Új Nemzedék Központ

(8200 Veszprém, Budapest út 23-25.)

 

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekI-C8GJsZZYBS4jiWic-cXBEP4TcM9FNQBzR1_VaLfvnsXA/viewform

 

FIGYELEM!

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Külön is lehet jelentkezni egy-egy képzésre,de

a két modulos képzések egymásra épülnek, így kérjük, hogy  arra csak azok jelentkezzenek, akik vállalni tudják mind a két képzésen való megjelenést! Képzésünk Civil Információs Centrum pályázatnak köszönhetően, az Önök számára térítésmentes.

 

Bővebb információ az alábbi telefonszámokon kérhető:

0620/342-95-00

0620/463-88-00

Meleg Tamás

Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület

Veszprém Megyei Civil Információs Centrum

Veszprémi Civil Ház

www.cicveszprem.hu

Képtalálat a következőre: „veszprémi civil ház”

CIVIL SZERVEZETEK „ÚJRATÖLTVE” képzéssorozat Tovább
Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat

Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

KÜLÖNLEGES lehetőség most szombaton!
Mozogni szeretők és a testmozgás elkezdését fontolgatók figyelmébe:

A sportpálya mellett található kültéri edzőparkunkat (sportparkot) már sokan használják, és nagyon jók a visszajelzések. Aki eddig csak fontolgatta, hogy kipróbálja az eszközöket, vagy aki már próbálta, de nem tudja pontosan mit hogyan kell használni, illetve hogyan érdemes felépíteni egy edzést, most szombaton megtanulhatja.

Az Európai Mobilitási Hét programjához kapcsolódva szeptember 22-én 9 órakor INGYENESEN lehetőséget biztosítunk minden (nemcsak bakonynánai) érdeklődőnek, hogy profi edzőktől tanulja meg az eszközök helyes használatát, edzéstippeket és edzéstervet kapjon, feltehesse kérdéseit... A zirci B-P Fitness profi edzői lesznek ebben a segítségünkre

Ráadásként pedig a résztvevők között kisorsolunk 3 db 12 alkalmas bérletet a zirci B-P Fitness terembe, mellyel nagyon változatos edzésformákat lehet kipróbálni.

A sportpak hivatalos átadására is ekkor kerül sor, Ovádi Péter országgyűlési képviselőnk közreműködésével.

Szeretettel várunk minden korosztályt!

 

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

Forrás: Bakonynána

Próbáld ki az edzőparkot / és nyerj ! - Bakonynána, 2018. szeptember 22. szombat Tovább
Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert

Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére, valamint későbbi piaci bevezetésére indul kísérleti projekt Veszprémben, közölték a rendszer fejlesztői és üzemeltetői hétfőn Veszprémben sajtótájékoztatón. A projekt minden eleme kísérleti fázisban van, szeptember 17-től egy hónapon át ingyenes tesztüzemben kezd működni az elektromos hálózati elérések közösségi megosztása Veszprémben, írja az MTI.

Veszprémben hét helyszínen lesznek töltőpontok, illetve Balatonalmádi központjába is tervben van egy kiépítése, amelyek a tesztüzem alatt ingyenesen hozzáférhetők, és az elektromos járművek mellett telefonok, laptopok töltésére is alkalmasak.

Fotó: Servo Movement / Facebook

A tesztelők elektromos kerékpárokkal, kismotorokkal és rollerral járják majd a várost, és internetre kötött fedélzeti egységekkel kapnak visszajelzéseket a rendszer használatáról. A tesztüzemben futni fog Veszprém útjain a másfél éve bemutatott, fentebb látható Servo Linda elektromos moped prototípusa is.

A Servo Movement tervei szerint később "nagyon kis összegért" lehetne használni a bővíthető töltőhálózatot, amelyek bevétele az elektromos hálózatot megosztók, az üzemeltetők és a rendszer fejlesztői közt oszlana meg.

Csapó Balázs, a rendszert fejlesztő Servo Movement ügyvezetője elmondta: kezdeményezésük a globális piacra tervezett megoldás, a projektben svájci befektető vesz részt, míg tapasztalataikat Kínában szerezték, ahol sok elektromos jármű közlekedik.

Temesvári Balázs, az üzemeltető Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, fontosnak érzik az innovatív kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a város és a térség élhetőségének javításához. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere szerint a környezetbarát közlekedési módok elterjedése illeszkedik a város környezettudatos vállalásaiban foglalt célkitűzéseihez.

Forrás: index.hu

Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert Tovább
Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök

Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök

2018. szeptember 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018. szeptember 20-án, csütörtökön

Szüreti Véradást szervezünk Zircen

a Művelődési Házban ( Alkotmány út. 14. ) 
14.00-18.00-ig.


Minden véradót megvendégelünk szüreti finomságokkal, és még az Algida meglepetés ajándékát is hazaviheti! 
Szeretettel várjuk !

Vöröskereszt Zirc Terület

A képen a következők lehetnek: növény és étel

Szüreti véradás - Zirc, 2018. szeptember 20., csütörtök Tovább
PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT

PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT

2018. szeptember 17. Szerkesztő: zircblog

Lopás bűntett és lopás vétség miatt indított büntetőeljárást a Veszprémi Rendőrkapitányság egy 24 éves polgárdi férfi ellen, akinek letartóztatását a bíróság elrendelte.

rend_1.jpg

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018. augusztus 14-én érkezett a rendőrségre bejelentés arról, hogy előző nap ismeretlen tettes betört egy zirci sportegyesület épületébe, ahol a vasszekrényekről leverte a lakatot és azokból összesen közel százezer forint készpénzt, valamint különböző munkavédelmi eszközöket tulajdonított el. A férfit a rendőrök 2018. augusztus 16-án gyanúsítottként hallgatták ki és szabadlábon hagyása mellett a Veszprémi Rendőrkapitányságon büntetőeljárás indult ellene. Ezt követően a gyanúsított 2018. augusztus 18. és szeptember 1. közötti időszakban több alkalommal  betört egy lókúti épületbe is, ahonnan megközelítőleg ötvenezer forint értékben pékárut, késeket és kalapácsot lopott. A rendőrök megállapították továbbá, hogy a 24 éves polgárdi lakos 2018. szeptember 8-ára virradó éjszaka egy zirci nyilvános illemhely beléptető készülékét szakította le a falról és a benne talált készpénzt magával vitte.

A férfit lopás bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a veszprémi rendőrök őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásnak indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2018. szeptember 14-én elrendelt.

PÉNZT, PÉKÁRUT ÉS MUNKAESZKÖZÖKET LOPOTT Tovább
Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat

Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat

2018. szeptember 16. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-14_gerendavagas_6.png

(A kép illusztráció, nem az aktuális állapotot mutatja)

Egy hónappal a tervezett határidő előtt átadták a forgalomnak a bekötőutat Gerendavágáson, így ismét négy kilométerrel rövidebb úton juthatunk el Zircről Csesznekre.

Az útkoronát jelentősen kiszélesítették a 82-estől a cseszneki temetőig, így elfér egymás mellett a két sáv. Az első gyors benyomások szerint az úttest két szélén folyamatos a fehér vonal, ez azt jelenti, hogy végig megállni tilos, kivéve a becsatlakozó földutaknál. Ugyancsak fontos, hogy végig záróvonal van.

A régóta esedékes felújításnak annyi a szépséghibája, hogy a padkára hajtani eléggé kockázatos, mert a terepszintet nem igazították a néhol jelentősen megemelt padkaszinthez, ezért helyenként csúnyán le lehet szaladni róla. Az is kérdés, hogy a padka hogyan fogja bírni a nagy esőket.

Átadták a forgalomnak a cseszneki bekötőutat Tovább
Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.)

Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.)

2018. szeptember 15. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

4 bakonyi település bekerült a 2018. szeptember 15-16-án, Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta versenyére.

Az Andrássy úton felállított sátrakban ezen településeknek, lehetőségük lesz bemutatni mindennapi életüket, hagyományaikat az összefogás jegyében.

 • Frissítve 2018.09.07.

Ma kisorsolták, hogy a jövő hétvégén megrendezésre kerülő XI. Nemzeti Vágtán melyik település-melyik előfutamban fog versenyezni.

A sorsoláson részt vett Bakonyszentkirály és Porva polgármestere is, tőlük kaptam meg az alábbi eredményt:

2.futam

-Lendva, Csetény, Lemhény, Pogány, Tata, Oromhegyes

4.futam

-Porva, Gyenesdiás, Negyed, Debrecen, Tiszatelek, Petesháza

8.futam

-Taksony, Heves, Bakonyszentkirály, Baja, Szentlőrinc, Bőcs

10.futam

-Decs, Szentkirály, Polány, Gyergyószárhegy, Dunakeszi, Zirc

Forrás: porva.hu

A 4 település "A Bakony a világ közepe" elnevezéssel, közös standon mutatja be turisztikai értékeit a Vágta Korzón.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: 5 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és szöveg

 

Fotók forrása: Veinperlné Kovács Andrea - Porva polgármestere

(A Polgármester Asszony jelen van a vágtán, a rendezvényről folyamatosan készíti a fotókat, melyeket a facebook oldalán tesz közzé. Itt követhetitek az aktuális eseményeket!)

 

Ott a Bakony a XI. Nemzeti Vágtán - most hétvégén (2018. 09.15-16.) Tovább
Uszodasztori 7. rész - És ők építik, majd üzemeltetik a zirci uszodát

Uszodasztori 7. rész - És ők építik, majd üzemeltetik a zirci uszodát

2018. szeptember 14. Szerkesztő: Atyavilág

17-07-05_veol.png

 

A Napló 2017. július 5-i cikke (a Zircinfo egy nappal később hozta) igazi meglepetés volt a zirciek számára. Sorozatunkban az ötlet megszületésétől az uszoda átadásig próbáljuk kideríteni a történéseket és kísérjük figyelemmel az eseményeket. 

 

Az Uszodasztori első részében (2017. szeptember 27.) a tervezett új zirci tanuszoda ötletének keletkezését próbáltuk felderíteni. Arra jutottunk, hogy ezt nem a város kezdeményezte, ilyenre nem pályázott, ráadásul a kormánydöntés egy új uszoda építéséről még azelőtt megszületett, hogy erről a városvezetés, a képviselő-testület és a helyi közvélemény tudomást szerzett volna.

Az Uszodasztori második részében (2017. szeptember 29.) a 444.hu összefoglalóját olvashattuk a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemébe belekerült 25 település uszodaépítéseinek helyzetéről (Zirc és további 25 település, a megyéből még Várpalota és Tapolca a program második ütemében szerepel).  A cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg, két nappal az Uszodasztori 1. rész megírása után, az Uszodasztori 1. Zircinfo-ban publikálása napján.

Akkor ez volt a véleményünk: "A kép elborzasztó: a vizes világbajnokság kicsiben."

Az Uszodasztori harmadik részében (2017. október 19.) a 444.hu írását ismertettük, amely folytatta a tanuszoda-projekt első fordulója beruházásainak nagyító alá vételét: "Ehhez képest a tanuszodaépítés lett az új vizesvébé, állandóan újabb és újabb szerződésmódosítások kerülnek elő, amik emelik a költségeket."

Az Uszodasztori negyedik részében (2017. november 9.) a Magyar Nemzet beszámolóját ismertettük: végre átadták a tanuszoda-építés első ütemében szereplő Derecske új tanuszodáját. De nincs benne sok köszönet.

Az Uszodasztori ötödik részében (2017. december 1.) a 444.hu hírét ismertettük, mely serint október végén megtörtént a legeslegelső bejelentett uszoda műszaki átadás-átvétele Putnokon - három évvel, több határidőmódosítással az alapkő letétele után, és persze jóval drágábban.

A 2018-as országgyűlési választásokra is jutott uszodahír: a Fidesz helyi kampánykiadványában megépültként mutatnak be egy csak a tervekben létező uszodát, amelyet a fideszes képviselő és -jelölt úrnak sikerült megépíttetnie. Aztán hirtelen meglátjuk ugyanezt a történetet Zircről.

Az Uszodasztori hatodik részében (2018. március 24.) bemutattuk, mire nem képesek a hatalom birtokosai, hogy szavazatokat nyerjenek: Gödöllőn, és Zircen is olyan létesítményekkel kampányoltak az országgyűlési választások előtt, amelyek akkor még csak ígéret szintjén léteztek (és azóta is csak ígéretek maradtak). 

 

Ahogy ebben a sorozatban meg is írtuk, az állam által kijelölt településeken építendő tanuszodák építtetője és üzemeltetője a Nemzeti Sportközpontok (MNSK). Amikor egy évvel ezelőtt beszéltünk két település illetékeseivel, akik már megkapták az uszodájukat, kifejezetten jó kapcsolatról számoltak be a település vezetői és az uszodákat üzemeltető MNSK között. Az MNSK honlapján ebben a pillanatban 15 elkészült uszoda látható:

18-09-14_uszoda.png

Ha valaki kissé is követi az Uszodasztori sorozatunkat, sejtheti, hogy itt valami óriási gáz van. Nem elég, hogy még közelítőleg sem tartják az ígért határidőket az uszodák építésénél, de mindegyik sokkal többe kerül a tervezettnél, és sorozatban jönnek elő a hibás kivitelezések okozta problémák

Most egy újabb bomba csapott be.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatot tartott a Nemzeti Sportközpontoknál.

"Lezárult a Nemzeti Sportközpontok ellenőrzése" (2018. szeptember 11., három nappal ezelőtt). A jelentés itt olvasható.

Néhány megállapítás ("Szinte mindent szabálytalanul csinálnak a Nemzeti Sportközpontoknál" index.hu):

 • a Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit;
 • az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az integritás kontrollkörnyezetét nem a kockázatokkal arányosan alakította ki;
 • szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága, a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz;
 • a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

"Az alapkőletétel jövő év tavaszáig megtörténik, amikor az időjárás engedi, ezt követően elkezdődnek a munkálatok, a befejezés 2019 nyarán várható. Az őszi tanévkezdésre már tervezni lehet már itt a testnevelési órákat." (veol.hu 2017. 07.05)

A zirci alapkő a mai napig még nem tétetett le, és bár az időjárás kifejezetten engedte volna, a munkálatok sem kezdődtek el. Ettől még 2019 nyarán befejeződhetne. De a legjobb lenne, ha a látványosan bejelentett fejlesztés aktuális állapotáról, és az ígéretek teljesítéséről nyilatkoznának azok, aki ebből eddig politikai hasznot húztak. Például az újraválasztott országgyűlési képviselő, Kovács Zoltán megyei fejlesztési biztos, akinek Ottó Péter polgármester köszönetet mondott a sikeres pályázatban való közreműködéséért.

Koós Gábor

(Folytatjuk)

Uszodasztori 6. rész - A gödöllői választási kamuszoda, és zirci kistestvére 2018. március 24.

Uszodasztori 5. rész - "Nem hiába áztak bőrig a gyerekek Balog miniszter úr alapkőletételénél, alig három év múlva el is készült a tanuszoda" 2017. december 1.

Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből" 2017. november 9.

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket" 2017. október 19.

Uszodasztori 2. rész - "Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka" 2017. szeptember 29.

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? 2017. szeptember 27.

Uszodasztori 7. rész - És ők építik, majd üzemeltetik a zirci uszodát Tovább
Nem működik a zirci TV a digitális csatornán

Nem működik a zirci TV a digitális csatornán

2018. szeptember 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Nézőink! 
A szeptember 1-i vihar a kábel TV hálózatban és ennek következtében, sajnos, stúdiónk technikai rendszerében is óriási károkat okozott. Több technikai eszközünk, így a képújság-, az adás szerkesztő és -bejátszó gép is tönkrement. A hibák kijavításán folyamatosan dolgozunk.

Szűkös lehetőségeinkhez képest az új rendszer visszaállításig régebbi eszközök üzembeállításával tudjuk csak megoldani adásunk lebonyolítását, tehát gyengébb technikai- és látványeszközökkel tudunk dolgozni.

A digitális csatornán történő adásra a teljes rendszer cseréjéig, sajnos, nincs módunk, mindezekért elnézésüket kérjük! 
Javasoljuk, hogy a teljes javításig szíveskedjenek adásunkat az analóg csatornán figyelemmel kísérni. Köszönjük!

Stúdió KB

Forrás: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

zirci_tv.png

Nem működik a zirci TV a digitális csatornán Tovább
ÁTMENETILEG A DAMJANICH UTCÁBA KÖLTÖZIK AZ IDŐSELLÁTÁS

ÁTMENETILEG A DAMJANICH UTCÁBA KÖLTÖZIK AZ IDŐSELLÁTÁS

2018. szeptember 13. Szerkesztő: zircblog

Fejlesztik a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Bajcsy-Zsilinszky utcai épületét, így a telephely átmenetileg a Damjanich utcába költözik. A szociális étkeztetés ellátása a megváltozott körülmények között nehézkesebb lesz, de továbbra is megoldják.

Zirc Városi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be a TOP-4.2.1-15. „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése” tárgyú felhívásra. A pályázat sikeres volt, amelynek keretében megtörténik a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Bajcsy-Zsilinszky u. 9. szám alatti épületének átalakítása. A munkaterület átadása augusztus végén megtörtént, és rögzítésre került, hogy balesetvédelmi, munkaszervezési okokból az intézmény szeptember 15-ig kiköltözik az épületből.

Annak érdekében, hogy a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ feladatellátása folyamatos legyen, és az ellátás utáni normatív támogatásokat igénybe tudja venni, az intézmény vezetője, Nagyné Fáró Katalin azzal a kéréssel fordult Zirc Városi Önkormányzathoz, hogy biztosítson számukra térítésmentesen egy ingatlant, amelyet a kivitelezés időtartama alatt tudnak használni. A képviselő-testület szeptember 10-ei rendkívüli ülésén döntött, hogy a posta fölötti, Damjanich u. 1/B. szám alatt található 59 négyzetméter alapterületű lakást ingyenesen használatba adja az intézménynek az átalakítási munkák időtartamára.

oregel.JPG

Nagyné Fáró Katalin intézményvezető mutatja az önkormányzat által térítésmentesen használatba adott épületrészt, amely a fejlesztés időtartamára az idősellátás központja lesz, az ebédbefizetésre is itt lesz lehetőség

 

A Bajcsy-Zsilinszky utcai épület az idősellátás központja, ahol a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, illetve az idősek nappali ellátása zajlik, valamint nyitva álló helyiségként a közösségi pszichiátriai ellátás folyik. Nagyné Fáró Katalin intézményvezető elmondta, az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott Damjanich utcai épületbe az irodák fognak költözni, az ebédbefizetésre és egyéb hivatalos ügyek intézésére is itt lesz lehetőség. Az intézményrész elérhetősége 06-20-421-3722, habárkinek kérdése merülne fel.

Az ideiglenesen megváltozó körülmények között némi nehézséget jelent számukra – rajtuk kívül álló okok miatt – a szociális étkeztetés, hiszen egyrészt kiszállították az ételt, másrészt elvihették az Idősek Otthonából, illetve helyben étkezhettek. A kivitelezési munkák idejére csak a kiszállítás marad, mert a helyben történő étkezésre és az ebéd átadására helyhiány miatt nem lesz lehetőség. Az ebéd adagolása az önkormányzati konyha leterheltsége miatt hosszabb időt vesz igénybe, ezért elképzelhető, hogy a kiszállítást illetően lesznek időbeli csúszások. Az intézmény vezetője éppen ezért minden érintettől türelmet és megértést kér.

Az idősek számára szervezett programoknak biztosított lesz a hely a közművelődési intézményekben, illetve az Ady Endre utcai bázisépület csoportszobájában. A kiküldött meghívón mindig jelezni fogják majd, hogy a soron következő programra hol kerül sor. Az Idősek Otthona Bajcsy-Zsilinszky utcai épületének kivitelezési munkái várhatóan 2019. április 30-ig tartanak, ezt követően egy megújult helyen folytatódhat az idősellátás.

Kelemen Gábor

 

beküldte:

Kelemen Gábor

ÁTMENETILEG A DAMJANICH UTCÁBA KÖLTÖZIK AZ IDŐSELLÁTÁS Tovább
Az eltűnt zászlók esete

Az eltűnt zászlók esete

2018. szeptember 12. Szerkesztő: Atyavilág

Hét hónappal ezelőtt civil kezdeményezésre Zirc is csatlakozott a „Zászlót a veszélyes zebrákra” országos akcióhoz.

Egy héttel később ezeken az oldalakon kitekintést adtunk a zebrákon bekövetkezett balesetek országos helyzetéről.

Ma szomorúan látjuk, hogy a Rákóczi tér/Széchenyi utcai zebránál kihelyezett zászlók közül már csak kettő van meg.

18-09-12_zebra_zaszlo.jpg

A fényképfelvételt pár perccel megelőzően e sorok írója fültanúja volt, amikor a Monostor falatozó előtt elsétáló család cseppnyi gyermeke azt kérdezte apukájától, hogy ugye most is a zászlóval megyünk át?

A zebrazászló zirci civil kezdeményezői hamarosan pótolni fogják az ereklyegyűjtők (remélhetőleg nem vandálok) által eltulajdonított többi zászlót.

Koós Gábor

Az eltűnt zászlók esete Tovább
Megszűnt a balesetveszély a Rákóczi téren

Megszűnt a balesetveszély a Rákóczi téren

2018. szeptember 12. Szerkesztő: Atyavilág

18-08-07_bukkano_2.jpgTöbb mint egy hónappal ezelőtt írtuk meg a Rákóczi téri buszmegállóban kialakult balesetveszélyes helyzetet.

Hetekig nem történt semmi, illetve történt, mert egyre rosszabb lett a helyzet, és a személyautókra egyre veszélyesebb.

Ma örömmel láttuk, hogy valamikor az elmúlt napokban a Rákóczi téri buszmegálló teljes sávjában kijavították az aszfaltburkolatot, megszüntették a felakadásveszélyes kátyúkat és aszfaltfelgyűrődéseket.

Köszönjük az útfenntartónak (amely a Magyar Közút), ha ő volt, és a városvezetésnek is, ha volt benne része abban, hogy ez végre megtörténjen.

18-09-12_buszmegallo_katyujavitas.jpg

Kisbetűs megjegyzés: Csak azt nem értjük, hogy ha a város központjában egy hetekig fennálló balesetveszélyes helyzetet szüntetnek meg, miért nem tájékoztatja erről a lakosságot az önkormányzat? Még akkor is, ha ez esetleg nem az ő hatásköre, de a helyzet megoldódott, miért nem használja ki ezt a kommunikációs lehetőséget?

Köszönjük mindazoknak, akiknek az intézkedés köszönhető.

Megszűnt a balesetveszély a Rákóczi téren Tovább
Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök könyvbemutatója a Bagolyvárban - 2018. szeptember 12., szerda

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök könyvbemutatója a Bagolyvárban - 2018. szeptember 12., szerda

2018. szeptember 11. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspököt sokan a derű püspökeként emlegetik.  A vele készült interjúkötetek hatalmas népszerűségnek örvendenek, melyeket személyes történetek és példabeszédek tesznek színessé és olvasmányossá. 

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök interjúköteteinek a bemutatója lesz a Bagolyvár Fogadóban, Zircen
(Cím: Zirc, Kossuth Lajos u. 35.).

A beszélgetés időpontja: 2018. szeptember 12., szerda 17:30
A püspök úrral beszélget: Haász Mónika (művészeti menedzser)

Könyvvásárlási és dedikálási lehetőség lesz a helyszínen!

Forrás: https://777blog.hu

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök könyvbemutatója a Bagolyvárban - 2018. szeptember 12., szerda Tovább
Hippie/Dilifutam - Zirc, 2019. április 6., szombat

Hippie/Dilifutam - Zirc, 2019. április 6., szombat

2018. szeptember 09. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Nem található automatikus leírás.

A futam szlogenje: "Csak szállok, mint a sóhaj és a béke veletek!" Oltári érmet tervezünk Nektek, totál Hippie-korszak és a reklámunkon a futó Hippie csóka is rajta lesz, a póló meg nagyon brutál vicces lesz! Csak, hogy ne unatkozzatok és megtörjük a monotóniát :) Koedukált futam vagy túra :) Szervezünk Nektek egy Dilifutamot Zircen a Bagolyvár Fogadó Rajtközponttal. Rendhagyó futam, mi folyamatosan ötletelünk és higgyétek el, nem fog csalódást okozni sem az érem, sem a Stáb :) Próbálunk egy kis Hippie hangulatot teremteni Nektek és zeneileg is visszahozzuk az 1960-as éveket. Ami még alap: bárki futhat Hippie cuccban csak legyen rajta Futócipő. 
Távok: 5,6 km (kocogó) 7 mérföld (11,2 km) és 500 m gyerektáv és természetesen is nomád túra, ahol érmet és térképet adunk útravalónak és természetesen túraútvonalon a Cseszneki várhoz.
Versenykiírás:
10:30 Rajtcsomag osztás (a túrázók folyamatosan indulnak)
12:00 Gyerek futam (500 m) mindenki befutóérmet kap
12:30 Tombolasorsolás
12:50 Bemelegítés 
13:00 Rajtolnak a fő futamok
A futam célja a bulihangulat, így nem időre futtok, hanem kedvtelésből! Mivel az április amúgy is bolondos hónap, így reméljük az időjárás is kegyes lesz. Természetesen lesz bringás felvezetés, sőt motoros-jelmezest is tervezünk ;) És a Bagolyvár retro kisbusza is közreműködik a frissítő ponton , mint a tavalyi Hatalmas Bagolyvári Futamunkon ;) Étkezés: a Bagolyvár fogadó menüjét fogyaszthatjátok futókedvezménnyel de természetesen az étlapról is választhattok kedvetekre ...... A 2 fődíjat a Bagolyvár ajánlja fel az elsőknek!
Díjazások: a gyerekek és a kocogó táv befutóérmet kap, a 7 mérföldesen díjazzuk az első 3 női és első 3 férfi abszolút befutót.
Mindenki nyugodjon meg, őrületes hangulatot produkálunk és a verseny hatalmas színes füstfelhővel indul.... ,amiről Nagy Róbert Speaker Hippie szerkóban gondoskodik :) Szeretettel várunk Zircen a Bagolyvárnál egy laza, link DE vérpezsdítő bulifutáson vagy nomád túrán ♥ Oltári-ütős érmünk lesz és a trikónk sem pite :) Természetesen Beatles is szólni fog, a Szuper DJ -nek köszönhetően ;)

Forrás: Red Hot Run Group 

Hippie/Dilifutam - Zirc, 2019. április 6., szombat Tovább
A Zempléni-hegységben jártunk

A Zempléni-hegységben jártunk

2018. szeptember 09. Szerkesztő: Atyavilág

Minden hegyet szeretünk, de a Zempléni-hegység hazánkban tényleg a legromantikusabb.

18-09-07_zemplen_10.jpg

Panorámakép a Kis-Milic kilátóból

A hegység legmagasabb csúcsa, a Nagy-Milic (895 m) csak néhány száz méterre van a Kis-Milic kilátótól. Valamikor, évtizedeken keresztül, a Nagy-Milic volt az Országos Kék Túra (OKT) keleti végpontja - ami azért is érdekes, mert a csúcs a trianoni csehszlovák-magyar határra esik, és a határ megközelítése még az akkor barátinak számító országok (ebben az esetben az egykori Csehszlovákia) esetében sem volt kockázatmentes vállalkozás.

Illetve, a csúcs nem esik pontosan a határra. Ugyanis a legmagasabb pont - még ha néhány centiméterrel is - már szlovák oldalon van, ahová anno egy, a győztes hatalmakhoz illő oszlop került.

18-09-07_zemplen_1.jpg

Itt most a magyar oldalon állunk, velünk szemben a határkő (M - Magyarország), mögötte a hegység legmagasabb pontján, egykor csehszlovák, ma szlovák oldalon álló obeliszk.

18-09-07_zemplen_4.jpg

Az obeliszk Magyarország felé néző oldala. A jól láthatóan kézzel festett magyar nemzeti színek eddig senkit nem zavartak, a Nagy-Magyarország felfestés már igen.

18-09-07_zemplen_6.jpg

Szorgos kezek próbálták eltüntetni a Nagy-Magyarország felfestést az obeliszkről, részleges sikerrel. Egyszerre szomorú, szánalmas és elkeserítő, hogy két szomszédos, egyazon társadalmi, politikai és katonai szövetséghez tartozó, ugyanazon demokratikus elveket valló ország polgárai ilyen gyermeteg harcokat vívnak egymással.

18-09-07_zemplen_5.jpg

Ez a Nagy-Milic határkő a magyar oldalról (M) nézve. A következő képen elmagyarázzuk, hogyan kell érteni.

18-09-07_zemplen_7.jpg

Átmentünk a szlovák oldalra (S) (kérdés: Csehszlovákia 1993-as szétválása után kicserélték a csehszlovák határköveket szlovákra? Már csak a felirat miatt is. Nagyon úgy tűnik.)

Most tehát szlovák oldalról nézzük, és rájövünk, hogy a határkő tetején található két rovátka (nyíllal jeleztük) azt mutatja, hogy ettől a határkőtől melyik irányba megy tovább a határ vonala a következő (30-50-100 méterre lévő) határkőig.

Ezek nem vicces dolgok, ilyenek miatt már szomszédháborúk is kitörtek.

Az OKT Hollóháza felől a csúcs előtt kb. 500 méteren, a csúcs után, Füzér felé kb. 300 méteren halad pontosan a határon (az ösvény ténylegesen a határ szlovák oldalán). A csúcsnál minden turisztikai szolgáltatás - asztal, padok, információs tábla, tűzrakó hely - a szlovák oldalon van.

Elkezdjük keresni az ígért kilátót, amelyik a csúcson sehol nincs, hanem néhány száz méterrel odébb, néhány méterrel lejjebb, ráadásul nem is jelzett kitérővel: Károlyi-kilátó a Kis-Milicen. Tiszta Bakony-érzés: hegyoldalba épített, több tízmilliós, pazar építmény.

18-09-07_zemplen_9.jpg

Eddig senki nem adott rá választ, mi az értelmes indoka hegyoldalakba épített, félpanorámás, ám sok tízmillióba kerülő kilátóknak? Miért nem lehet egy kilátót a(z akár néhány száz méterrel odébb fekvő) hegycsúcsokra építeni? Csak a Bakonyban említhetnénk a tési, márkói kilátókat, és ki tudja, hány ilyen van még.

Rákosi vipera?

A szerző gyermekkorát Abaújban töltötte, ennél fogva gyakran megfordult a szomszédos Zempléni-hegységben, anno azt tanulta, hogy a rákosi vipera szereti a Zempléni-hegység napsütötte, kopasz sziklakibúvásait, ezért vigyázni kell, ha ott túrázik az ember. Az OKT napsütötte útvonalán, a Nagy-Milicről levezető sziklás ösvényen, kb. 850 méter magasságban találkozott valamivel. Remélte, hogy most, fél évszázaddal ezután tényleg rákosi vipera, de nem; az első megkérdezett hüllőszakértő szerint egy fiatal Erdei sikló (Zamenis longissimus).

18-09-07_zemplen_8.jpg

Érdekesség: a rákosi viperát az ötvenes években, Rákosi elvtársra tekintettel, parlagi, vagy rákosréti viperának nevezték át.

Azt gondoljuk, hogy csak hatvan éve volt jellemző a politikai elmebaj? A rendszerváltás utáni első, 1990-es zirci képviselő-testület utcanevek sorát változtatta meg. A javaslatok között volt a Szeptember 6. utca átnevezése is, arra hivatkozva, hogy kommunista ünnep az 1919. szeptember 6-i tatabányai bányásztüntetés résztvevőire leadott csendőrsortűz áldozatainak emléke. Az átnevezést, az utca lakóinak összefogása és fellépése eredményeként, szerencsére sikerült megakadályozni, a Szeptember 6. utca ma is ezt a nevet viseli.

Nem volt ilyen szerencséje pl. a Ságvári utcának, amelyet - "törvényi kötelezettségre" hivatkozva - nevezett át a képviselő-testület öt éve Üdülő utcának. A "törvényi kötelezettség" országos szinten kb. úgy néz ki, hogy számos, önazonosságára büszke település tett nagy ívben rá, és ragaszkodott korábbi utcaneveikhez.

Csak két gyors személyes példa, mindkettő ma is élő, és nincs arra utaló jel, hogy a jogszabályokba burkolt múltátértelmezési akciók megtagadása miatt bármelyik települést törölték volna a térképről:

18-09-07_zemplen_13.jpg

Röszke, 2015

18-09-07_zemplen_14.JPG

Martfű, 2018

A füzéri vár

18-09-07_zemplen_11.jpg

Az elmúlt években hatalmas felújításon esett át. Három éve még állványok és felvonók között, ideiglenes pallókon jutottunk fel, most majdnem teljes szépségében tündököl (de egy rész felújítása még hátra van), és lenyűgöző turisztikai élmény. Hozzáértők szerint kicsit disneyland-esre sikeredett belül, de ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk, mert az OKT-teljesítők jellemzően kevés időt szánnak menet közben a kultúrtörténeti ismeretekben elmélyülésre. Vagyis most nem mentünk fel, a belépődíj egyébként is kemény.

Vágáshuta

A hegységben, jellegénél fogva, sok a szűk, hatalmas erdők rejtette völgyekben épült zsákfalu. Egyikük a tót (szlovák) alapítású Vágáshuta, amelyiknek lokálpatrióta közössége így üdvözli (kedvesen szívélyes felirattal) a látogatókat:

18-09-07_zemplen_12.jpg

Koós Gábor

A Zempléni-hegységben jártunk Tovább
Program mára (szeptember 9.) a Káli-medencében

Program mára (szeptember 9.) a Káli-medencében

2018. szeptember 09. Szerkesztő: Atyavilág

Kommunikációs problémák miatt csak ma tesszük közzé, de hátha vannak még, akik nem döntötték el, hová menjenek ezek a szép, nyár végi vasárnapon.

A Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE szeptember 9-én vasárnap sok szeretettel várja a sportolni, túrázni, kikapcsolódni vágyó érdeklődőket a Salföldi Természetvédelmi Majorba!

A Salföld Trail terepfutó verseny és Salföld gyalogos és kerékpáros túrák útvonala a Balaton-felvidék egyik legfestőibb szépségű, vulkáni kúpokkal körülölelt táján, a Káli-medencében és a Tapolcai medencében vezet majd.

További információ Hites Viktor főszervezőtől kérhető a 30/3476356-os mobilszámon. Az eseményre a helyszinen is lehet nevezni.

Program mára (szeptember 9.) a Káli-medencében Tovább
Ma Zircen járt a HERE utcafényképező autója. Mi az a HERE?

Ma Zircen járt a HERE utcafényképező autója. Mi az a HERE?

2018. szeptember 07. Szerkesztő: Atyavilág

A HERE a Nokia internetes térkép- és navigációs szolgáltatója, amely elhatározta, hogy felveszi a versenyt a ma gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő Google ilyen szolgáltatásaival. Bár egy "nagyon" régi cég, 1985-ben hozták létre, gyakorlatilag semmit nem tud róla a közvélemény.

A világ vezető autógyártói, a Volkswagen-csoport, a BMW és a Daimler AG (a Mercedes gyártója) 2016-ban szereztek 80% többséget a cégben. Ebből arra lehet következtetni, hogy meg akarnak szabadulni a Google béklyójából, és autóikban immár a saját cégük navigációs rendszereit kívánják használni.

A HERE német rendszámú Volkswagen autójáról készült videó feles lassítással látható. Figyelmesen szemlélve láthatjuk az autó tetején forgó videóoptika működését.

Számíthatunk tehát arra, hogy rövidesen megjelenik a HERE-konkurencia az eddig egyeduralkodó Google Utcakép (Street View) szolgáltatással szemben, amelyről a Zircinfo-n öt éve itt írtunk.

 

Ma Zircen járt a HERE utcafényképező autója. Mi az a HERE? Tovább
Óvjuk meg a járdáinkat! - csak így nehéz lesz

Óvjuk meg a járdáinkat! - csak így nehéz lesz

2018. szeptember 06. Szerkesztő: Atyavilág

A képviselő-testület az április 26-i ülésén döntött arról, hogy a „Zirc, út- és járdafelújítás I. és II. részfeladat kivitelezőjének kiválasztása” tárgyú közbeszerzési eljárásban a veszprémi Via Vomito Kft-t bízza meg a munkálatokkal. A cég a legkedvezőbb áron, nettó 65.441.770,- forintért vállalta az útfelújítást a Som utca teljes, az Eötvös, Semmelweis, Tölgyfa, Üdülő és Zrínyi utcák egy-egy szakaszán; a járda felújítását a Deák, Borzavári, Köztársaság és Üdülő utca egy-egy szakaszán, továbbá a Rákóczi téren a 40 lakás előtt. A Köztársaság utcai, a Rákóczi téri, és a 40 lakás Deák oldali járdaszakaszon térköves, a többin aszfaltburkolattal.

A felújításokra egy kormányhatározat 75 millió forint támogatást juttatott a városnak.

Részletes pénzügyi kalkulációt nem találtunk, hogy a teljes vállalási összegből az egyes utcák, járdák mennyibe kerülnek. De a járdák elvihettek tízmilliós nagyságrendet.

A betervezett járdafelújítások szinte teljesen elkészültek.

Ami kész van, jól néz ki:

18-09-06_uj_jardak_1.jpg

a Borzavári úton a temető mellett,

18-09-06_uj_jardak_2.jpg18-09-06_uj_jardak_3.jpg

a Deák Ferenc utca nyugati oldala,

18-09-06_uj_jardak_4.jpg

az Üdülő utca az Alkotmány és a Szeptember 6. között,

18-09-06_uj_jardak_7.jpg

a Rákóczi tér a 40 lakás előtt,

18-09-06_uj_jardak_8.jpg

a Köztársaság utca a Fáy utcáig.

Hamarosan kész a 40 lakás Deák Ferenc utcai oldala a Patkóig:

18-09-06_uj_jardak_6.jpg 18-09-06_uj_jardak_5.jpg

Akkor miért is kell aggódnunk?

A város saját pénzügyi erejéből az önkormányzati utak karbantartásának minimumára is alig képes. A 2018. évi kátyúzás testületi vitájában (2018. március 29., 7. napirendi pont) szinte a filléreket keresték a költségvetésben, amelyekből néhány négyzetméterrel több kátyút lehetne betömni, így is maradt még jó néhány a város útjain.

Ha mégis marad valamennyi pénz a kassza mélyén, akkor a valóban kritikus járdaszakaszokat újítjuk fel, mint pl. a Bakonybéli utca páratlan oldalán a Malom és a Kinizsi utca között 2016-ban. A kritikus állapotú járdaszakaszokból azonban nagyon sok van, és remény sincs arra, hogy belátható időn belül valamennyire sor kerül.

A városnak tehát elemi érdeke, hogy megóvja a leromlástól a megépült, felújított létesítményeit, és lehetőség szerint megelőzze, vagy lassítsa a létesítmények leromlását.

A járdák legnagyobb ellensége: a gépjárművek (kivéve persze a megsüllyedést, felfagyást, ha rossz a kivitelezés)

A járdákat emberi terhelésre méretezik. Ahol gépjárműforgalom keresztezi rendszeresen, ott jellemzően nagyobb teherbírással készül. De a rendszeres túlterhelésnél megadja magát, és kezdhetjük a filléreket félrerakni az újabb javításra.

A következőkben bemutatott fényképek csak véletlenszerű példák a Zircen rendszeresen, ismétlődően előforduló járdán megállásra, várakozásra, sőt közlekedésre(!). Egyes helyszíneken hosszú évek óta áll fenn a helyzet, minden látható következmény nélkül (egyes képek forrása a Civil8420).

Nem csak arról van szó, hogy (KRESZ

(8) A járdán — részben vagy teljes terjedelemben — csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

hanem arról, hogy a gépjárművel a járdán történő szabálytalan megállások, várakozások, közlekedések veszélyeztetik a gyalogosokat, tönkreteszik a járdát, és ennek az árát az önkormányzat, vagyis az adófizetők fizeti(k) meg.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_9.jpg

2018. szeptember 5.: A kórházkertben a "krónikus alapkő" munkálatai folynak. A Persped kamionja utánfutóstul áll a Kórház utcától a kórház főbejáratig vezető, igaz, nagyon rossz állapotú járdán. A személygépkocsik itt jellemzően tiszteletben tartják, és csak a szegély mellé szoktak állni.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_10.jpg

18-09-06_uj_jardak_varakozas_11.jpg

Ugyanekkor befordulunk a Kórház utcába, ahol építőanyagok, mögöttük a kivitelező MinTech emblémás járművei és nem emblémás egyéb autók foglalják el teljes szélességben az itt is elég rossz állapotú járdát. Ameddig itt a kivitelezés tart, ez így lesz.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_12.jpg

Ugyancsak jellemző, elterjedt állapot ugyanerről a napról: egy kerék éppen hogy csak a járdán áll, de az autó orra még egy embernyi helyet sem hagy a kerítésig (Erzsébet királyné utca).

A Petőfi utcában a rendőrség előtt több mint egy évtizedig (talán kettőig is) ez volt a helyzet: a rendőrségi autók - és az ügyfelek autói halszálkában álltak be, és hogy ne nagyon lógjanak ki a forgalmi sávba (de kilógtak), egészen szorosan beálltak a járdára. A többször is szóvá tett állapotot végül egy forgalmi rend szabályozással oldotta meg az önkormányzat 2015-ben.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_7.jpg

18-09-06_uj_jardak_varakozas_5.jpg

18-09-06_uj_jardak_varakozas_4.jpg

A József Attila utca páratlan oldali buszmegállójában fennálló állapotokról kiadvány lehetne készíteni. Nem csak hogy teljes terjedelmében a járdán várakozik egy vagy két gépjármű szinte nap mint nap, hanem még a busz utasait is akadályozzák. Van példa rá, hogy a busz tovább ment egy házzal, és ott tette ki az utasokat.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_13.jpg

Lux Sándor utca. A járda néhány éve felújítva, a fél útpálya az ugyancsak nem régi csapadékvíz-rekonstrukció miatt egy csíkban aszfaltozva, de összességében nagyon rossz állapotban. Most csak egy autó áll és éppen csak két kerékkel a járdaszegélyen, de rendszeresen többen is, és jellemzően a járdatesten. Nem kényelemből, hanem azért, hogy elférjen a szembejövő autó, ne legyen kénytelen a túloldali töredezett csapadékvályún, széttöredezett, kibillent járdalapokon zötykölődni. Ez a jóindulat azonban nem menti azt, hogy a most még jó állapotú járda lassan megadja majd magát az autókerekeknek.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_3.jpg

A Március 15. tér Városháza előtt szakaszán megállási tilalom van, mert a Kertész utca irányában napközben szinte teljes a parkoló autósor, és így csak egy forgalmi sávnak marad hely. Ezt a helyzetet rendszeresen úgy "oldják meg" jellemzően a szolgáltató/szállító autók, hogy forgalommal szemben ("ja, bocs, nem láttam a Megállni tilos-t") két kerékkel ráállnak a térburkolatos járdára, vagy egyszerűen beállnak a bejárat mellé teljes terjedelmükben. A képen látható helyzet kb. 2x30 ezres tétel lehet, egyszer a járdáért, egyszer a forgalommal szemben+Megállni tilosért. De soha nincs következménye. És az egyszerű állampolgár azt mondja, hogy ha itt, a városvezetők szeme előtt lehet, akkor máshol és másnak is.

18-09-06_uj_jardak_varakozas_2.jpg

18-09-06_uj_jardak_varakozas_1.jpg

Ez a két kép kb. két éves. A Rákóczi téren a Monostor falatozó áruellátását végző szállító a járdán hajt be(!) az üzlethelyiségig. Most vagy nincs hátsó, az apátsági udvarra nyíló bejárata az üzletnek (akkor hogy engedélyezték a működését, de valószínűleg van), vagy egyszerűen lusta behajtani a szállító az udvarba.

Lehet még képeket hozni a Posta előtti és a Szent István téri járdaszakaszokról postai csúcsidőben, a Reguly utca belső szakaszáról napközben, az Alkotmány utca ABC előtti járdaszakaszáról a gyors ki- és beszállási akciók közben, hogy csak a frekvetáltabbakat említsük.

Nem járda, de mégis furcsa

18-09-06_uj_jardak_varakozas_8.jpg

Már zajlik a térkövezés a 40 lakás előtt. Nagy a meleg, minden árnyék jólesik. A cég kisteherautója feláll a Rákóczi téri zöld háromszög gyepére (amit a város nyír, gondoz, tehát költséget fordít rá), a fenyő árnyékába. Igaz, hogy ez nem zöldterület a helyi építési szabályzat értelmében, hanem közút, de azért kíváncsiak lennénk, mit szólnának hozzá, ha egy állampolgár követné ezt a példát?

Koós Gábor

Utóirat: a szerző is volt elkövetője járdán várakozásnak Zircen, de azért fizetett is.

Óvjuk meg a járdáinkat! - csak így nehéz lesz Tovább
Az elmúlt esős napok mérlege

Az elmúlt esős napok mérlege

2018. szeptember 06. Szerkesztő: Atyavilág

Az Országos Meteorológia Szolgálat zirci csapadékmérő állomása az elmúlt négy esős napon a következő csapadékmennyiségeket mérte (az adott nap reggel 7 órától a következő nap 7 óráig tartó 24 órában):

18-09-06_szeptemberi_eso.png

A keddi 42,2 mm megközelítette a legutóbbi nagy zuhét, július 27-én 47,1 mm esett egy nap alatt.

A négy nap alatt leesett 127,4 mm két- és félszerese a sokéves szeptemberi zirci átlagnak.

18-09-06_szeptemberi_eso_2.png

(A meteoblue zirci oldalán több más érdekes időjárási grafikon is található).

A Cuha mostani áradása emlékeztet a 2010-es május-júniusi ítéletidőre, amelynek pusztításairól itt emlékeztünk meg. Most talán az volt a "szerencsénk", hogy négy napra oszlott szét a csapadékmennyiség, és két esőhullám között volt idő levonulni az árnak. 2010-ben folyamatosan esett, amelyhez viharos szél is társult.

Az elmúlt esős napok mérlege Tovább
Babaúszás szeptember 8-tól, szombatonként

Babaúszás szeptember 8-tól, szombatonként

2018. szeptember 05. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, Babák!
Örömmel értesítünk benneteket, hogy 2018. szeptember 8-án (szombaton) 10:00-11:00-ig várunk benneteket szeretettel a Zirci Tanuszodában! Reméljük mindenkinek jól telt a nyár és sokat úszkáltatok! Az új csatlakozókat is várjuk 4 hónapos kortól! 
Babaúszás: Öröm, Játék, Szeretet, Fejlesztés

Szarka Csilla

A képen a következők lehetnek: 7 ember, , mosolygó emberek

Babaúszás szeptember 8-tól, szombatonként Tovább
Elkezdődött a Bányásznap - 2018. szeptember 1., szombat

Elkezdődött a Bányásznap - 2018. szeptember 1., szombat

2018. szeptember 01. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Dr. Kotis Mihály fotókkal dokumentálja a rendezvényt.

Az újabb fotók beérkezésekor frissítjük az oldalt.

 

klapacska.jpg

A reggeli ébresztőt a Bányásznapra készült klopacska vagy más néven lármafa kísérte

Klopacska: 

"Az 1681-ben, reneszánsz és barokk stílusban készült épületből évszázadokon át hívták a bányászokat munkába, és a Klopacska hangja kísérte őket utolsó útjukra is.

A „bakter" a torony első emeletén lakott, ahonnan éjjel két órakor ment fel a jávordeszkából készített kopogtatót megszólaltatni. Negyedóra hosszat, két hangon, előbb lassan, majd gyorsabb ütemben - kétszer egyperces szünettel - kopogott. Ez az ébresztő kopogás a város minden részébe elhallatszott. A Klopacska hangjára kigyúltak a hegyoldalakon az apró bányászházacskák ablakai, majd elindult a völgy irányába a sok száz, pislogó bányamécs - kezdődött a munka.

Temetéskor a harangzúgás után lassú, gyászütemben szólaltatták meg. Fájdalmas kopogása kísérte az elhunytakat is utolsó útjukra." - forrás: www.travelguide.sk

 

zenekar.jpg

A Zirci Fúvósok  több helyszínen, zenével ébresztették a várost

 banyaszunnepseg.jpg

Megemlékező ünnepség

206.jpg

 

koszoruzasbanyasz.jpg

Koszorúzás

252.jpg

Fotón Csizmadia László, a bányászatban eredményes munkában eltöltött 25 év szolgálati időért átvett oklevéllel

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

Estebéd

480.jpg

Meglepetés volt a többszörös világ- és Európa-bajnok kötélugró Bánhegyi-lányok és Borsos-Rottenbücher Anita produkciója

273.jpg

A rendezvényt kétszer tette próbára a vihar. A biztonságos lebonyolítás érdekében az LGT Emlékzenekar koncertje elmaradt.

40028807_1979424678746480_3977110626282504192_n.jpg

Elkezdődött a Bányásznap - 2018. szeptember 1., szombat Tovább
Csatkai cigánybúcsú - Mária napi búcsú , (35km - gyalog 21km) 2018. szeptember 8. szombat, 9. vasárnap

Csatkai cigánybúcsú - Mária napi búcsú , (35km - gyalog 21km) 2018. szeptember 8. szombat, 9. vasárnap

2018. augusztus 30. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

2018. szeptember 8-án (szombaton) és szeptember 9-én (vasárnap) Csatkán.


Csatka-szentkút nagybúcsúja.

Az erdei kápolna 1863-ban épült, azóta búcsújáróhely.

Forrás: József Lázár és Kitti Lázár 

A képen a következők lehetnek: fa, növény, égbolt, asztal és túra/szabadtéri

Fotó: Körmendi Ilona

 

A program látogatása akár túrázással összekötve is meglátogatható.

Túraúrvonalak:

Zirc - Ördögárok- Csatka ( a Mária Úton haladva, jelzett útvonal)

21 km

 Bakonyoszlop - Csatka : 8,5 km

(Bakonyoszlopig autóval, ugyanaz az útvonal, rövidebb távon)

Az útvonal részleteinek megtekintéséhez kattints a térképre!

 

Csatkai cigánybúcsú - Mária napi búcsú , (35km - gyalog 21km) 2018. szeptember 8. szombat, 9. vasárnap Tovább
"Élvezzük, hogy jót tehetünk" - ZircLeaks nincs

"Élvezzük, hogy jót tehetünk" - ZircLeaks nincs

2018. augusztus 29. Szerkesztő: Atyavilág

Mátészalka Zirctől 400 kilométerre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van - ez az ország egyik legszegényebb régiója. A megye második legnagyobb városa, több mint kétszer annyian lakják, mint Zircet. A mulatós kedvűeknek a név hallatán rögtön eszébe jut Gacsaj Pesta, de a város egyébként ritkán szerepel az országos hírekben.

Júliusban azonban egycsapásra világhírűvé váltak (168ora.hu):

 

A MátészalkaLeaks aktivista csoport magja többműszakban dolgozó gyári munkások, akik szabadidejüket és pénzüket áldozzák a város közállapotainak javítására.

"Miután a világhíressé vált csigás videó bemutatta, hogy a Debrecen–Mátészalka-vasútvonal egyes szakaszain még egy jelmezben futó ember is lehagyja a vonatot, az akciót szervező MátészalkaLeaks tagjait többen is megvádolták: valójában Soros-ügynökök, és a vasútvonal felújítását csak azért követelik, hogy azon migránsokat lehessen szállítani Mátészalkára. Szerencsére a csoporttagoknak van humorérzékük, kézlegyintéssel elintézték ezt az ostobaságot. Amúgy is megszokták már a támadásokat, jól kezelik a konfliktusokat. A 2015 óta működő csapat több mint kétszáz helyi ügyben járt már el, számos problémát sikerült megoldaniuk, vagy legalábbis előbbre mozdították a dolgokat. Eddig egyetlen migráns sem élvezte tevékenységük hasznát, kizárólag a Mátészalkán és környékén élők. Sok ezren."

A 168 óra augusztus 16-i száma (az elektronikus kiadás augusztus 17-én jelent meg, itt olvasható) részletes interjút közöl a MátészalkaLeaks aktivistáival.

"A parkerdő prostijaival kezdődött az egész. Meg a szeméttel. Lintényi Levente nem bírta tovább nézni, hogy a mátészalkai parkerdőben már szinte mozdulni sem lehet a mocsoktól, ráadásul séta közben még a bájaikat áruló hölgyeket is kerülgetni kell. Beadványaival bombázta az önkormányzatot, amelynek eredményeként sorompókat helyeztek ki (megszűnt a behajtás, eltűntek a lányok), a közterület-felügyelők pedig rendszeresen ellenőrizni kezdték az erdőt, amivel elüldözték a szemetelőket. ...

– Nem politizálunk – szögezi le Lintényi Levente. – Azt sem tudom, kire szavaznak a csoport tagjai. Minket csak az érdekel, hogy élhetőbbé tegyük a városunkat és környékét. Azt keressük, mi az, ami nem működik, ami elromlott, ami hiányzik, és utána megpróbáljuk elintézni a dolgot. Persze sokan ellenségnek néznek minket, azt hiszik, politikai pályára készülünk. El sem tudják elképzelni, hogy valaki önérdek nélkül foglalkozzon közügyekkel. Mondjuk, önérdek tényleg van benne: élvezzük, hogy jót tehetünk. ...

18-08-26_mateszalkaleaks.jpg

A MátészalkaLeaks kiharcolta, hogy a vasútállomás fölötti gyaloghíd csúszásgátló burkolatot kapjon.

A MátészalkaLeaks minden eddigi sikerét érdemes helyi értéken kezelni. Elintézték például, hogy hétvégenként 16 óra után is legyen buszjárat Nyíregyházáról Mátészalkára. Kiharcolták, hogy induljon olyan járat is, amely az autópályán közlekedik, így a falvakat kihagyva 20 perccel rövidült meg az utazás. Új megállót leveleztek ki a busztársaságnál a ráckerti városrész lakóinak. A helyi szakrendelőben korábban állva kellett várakozniuk a betegeknek a szűk folyosón, a csoport közbenjárására székek kerültek ki, az ablaktalan, levegőtlen tüdőszűrőbe pedig klímát szereltek a fellépésük nyomán. Egy idős néni balesete után felhívták a figyelmet egy veszélyes járdaszakaszra, amit hamarosan emiatt fognak felújítani. ...

– Ott tartunk, hogy már nemcsak azzal keresnek meg minket az emberek, hogy el kéne intézni egy konkrét ügyet, de abba is belemennek, hogy a nevükben adjunk be közérdekű adatigénylést az érintett szervezetekhez – mondja Nedávnyi Tünde. – Megértették, hogy a MátészalkaLeaks a teljes levelezését felteszi a honlapjára, a nyilvánosság pedig védelmet nyújt, ráadásul a közérdekű bejelentésekre és adatigénylésekre kötelező a válaszadás. Egyetlen ügyet sem hagyunk félbe, addig megyünk, amíg érdemi intézkedés történik, vagy legalább valamilyen méltányolható válasz érkezik. ...

Olvassa el a teljes cikket: 168ora.hu

ZircLeaks nincs.

 

Itt helyben kérdések vannak, amelyekre ha (jó) válasz érkezik, és témák, amelyek (jó) megoldására ha szándék látszik, az mindnyájunk életminőségét javítja. Nem teljes felsorolás az elmúlt évekből.

Jelmagyarázat, ahol értelmezhető:
:-)) (jó) válasz és/vagy (jó) megoldás született
:-) úgy tűnik, hogy foglalkoznak vele
:-/ részmegoldások születtek
:-( a helyzet változatlan
:-(( nincs arra utaló jel, hogy bármi (jó) történt, vagy történni fog

Hivatalosságok

„Okos enged, de én nem!”* - A nyilvánosság és a hivatalosságok a ZIRCINFO-n 2011-2012-ben - 1. rész - 2013. január 24. :-/

Válaszidő: 64 perc - de ez nem mi vagyunk - 2017. március 27. :-/

Közlekedés

Öntevékeny kátyúzás a zirci utcákon - 2013. szeptember 29.

Biztos, hogy kerékpárút kell? Nem. Gyalogút is megteszi. - 2014. január 7. :-)

"...a zircieket foglalkoztató problémák, megoldandó feladatok, és javaslatok" - 1. rész - 2014. november 18. :-((

"...a zircieket foglalkoztató problémák, megoldandó feladatok, és javaslatok" - 2. rész - 2015. február 6. :-((

Hány embernek kell meghalnia, hogy végre biztonságosak legyenek a zebrák? - 2018. február 15. :-))

Balesetveszély a Rákóczi téren! - 2018. augusztus 7. :-(

Közterületeink

Illik, mint strandpapucs a menyasszonyi ruhához - 2015. november 14. :-(

Táblamix és táblakatyvasz 1-2 - 2015. december 15. :-((

Hová tűntek a József Attila utcai fák? - 2016. március 22. :-/

Akar Ön Fekete István-szobrot a Rákóczi térre? - 2018. május 31. :-)

Vizet! Vizet! Ja, nincs. - 2018. augusztus 7. :-(

Kőbánya

A kőbánya-ügy folytatódik - 2014. szeptember 26.

A kőbánya-ügy lezárult. - 2017. április 12. :-))

Szemét

Szemetek a Pintér-hegyen - 2013. április 29.

Ki(é) ez a szemét? - 2015. június 11.

Mit üzen a szemetes? - 2015. december 10.

50+ zsák és egyéb lédig szemét a Zirc30 turistautak mentén - 2016. március 16.

Karbantartás és szemétszedés a Zirc30 turistautakon - 2017. április 11.

Szemét helyzet Porva-Cseszneken - 2017. november 18.

Elveszett, keressük! - 2018. augusztus 12.  :-(

Szolgáltatások

Az OTP blokkol egyes hírportálokat? - 2018. május 18. :-((

Csapás csapás hátán - így szívat a Tesco - 2018. június 24. :-(

Turizmus

Turizmus totál - ahogy Zircen csináljuk - 2016. június 8. :-/

Uszoda

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? - 2017. szeptember 27. :-(

Városimázs

"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 1. rész: Zirc város logója - 2016. március 1. :-((

"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 2. rész: Zirc város honlapja - 2017. február 6.

Tesztelte? Nem? Most már élesben Zirc új honlapja - 2018. február 11. :-)

Városvezetés

El nem hangzott kérdések egy elmaradt napirendhez - 2015. június 7.

Jógaközpont nyílhat a meghiúsult kőbánya helyén? - 2017. április 22.

Mi nem szerepel a listában?

 • Ez a részleges felsorolás nem tartalmazza azokat a visszajelzéseket, amelyeket nem nyilvánosan közvetlenül egy közügy felelősének adtunk (ezek száma meghaladja a fenti listában felsorolt témákat).
 • Nem tartalmazza azokat a közérdekű adatigényléseket, amelyek zirci közügyekkel összefüggésben nyújtottunk be (függetlenül attól, hogy az adatigénylés eredményes volt, vagy nem, illetve nem zárult még le, mert bírósági szakaszban van).

Mi szerepel a listában?

Olyan közügyek és köztémák, amelyek egy vagy több állampolgár (a lakosság) szerint intézkedéseket igényeltek,  igényelnének. A felsorolt témák egy részét közösségi összefogás oldotta meg, de nagyrészt újratermelődnek.

Nyolc év tapasztalatai

 • A nyilvánosan megjelent észrevételek, a nem nyilvános beadványok, kérdések, javaslatok elenyészően kis részében érkezik hivatalos válasz, visszajelzés, nyilatkozat.
 • A nyilvánosan megjelent észrevételre azonnali intézkedés, a bejelentés, figyelemfelhívás megköszönése, a hibás intézkedés beismerése gyakorlatilag nulla (érdekes módon a nem nyilvános, közvetlenül az intézkedésre illetékes szervezetnek tett bejelentéseknél rendszeresen érkezik köszönet, visszajelzés).  
 • Partneri vita kezdeményezése, ellenvélemény kifejtése az érintett szervezetek részéről a nyilvános állampolgári észrevételekkel szemben elenyésző.
 • Visszajelzés nélkül, de az adott ügyben változás történt, vagy várható néhány esetben.
 • Több témában az állapotok évek óta változatlanok. Olyanoknál is, amelyek nyilvánvalóan jogellenesen állnak fenn, a felelősük egyértelmű, a felelősök tisztában is vannak vele, mégsem intézkednek.

Koós Gábor

"Élvezzük, hogy jót tehetünk" - ZircLeaks nincs Tovább
Ismét nyitva a Porva-Csesznek bűfé

Ismét nyitva a Porva-Csesznek bűfé

2018. augusztus 27. Szerkesztő: zircblog

Kedves Kirándulók!
Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy üzletünk 2018 szeptember elsején-szombaton-ismét megnyitja kapuját. Megszokott emberekkel, megszokott kínálattal várunk benneteket szeretettel. Szeptember hónapban szombaton és vasárnap 9:10-től 16:50-ig tartunk nyitva. Igény esetén szombaton 18:55-ig tudunk nyitva tartani.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség lesz rá, hogy a büfét és a vasúttörténeti kiállítást hétköznap is meglátogassák.Kérdésekkel keresse bátran oldalunkat, vagy írjon a trexlermate@freemail.hu email címre. 
Üdvözlettel Trexler Máté
Üzletvezető

A képen a következők lehetnek: ház, fa, túra/szabadtéri és természet

Ismét nyitva a Porva-Csesznek bűfé Tovább
Rosszul lett az erdőben, terepjáró és helikopter segítette a mentést

Rosszul lett az erdőben, terepjáró és helikopter segítette a mentést

2018. augusztus 19. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Budapesti idős túrázók egyik tagja rosszul lett, ezért a rendőrség segítségét kérték. A sikeres mentést a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület tagjai -a Bakony Fly Egyesület légi támogatásával- hajtották végre. A bajba jutott túrázókat Eplény és Hárskút között találták meg. 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás, túra/szabadtéri és természet

Forrás:Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület

Rosszul lett az erdőben, terepjáró és helikopter segítette a mentést Tovább
Vajon beszakad a 82-es út a Tesconál?

Vajon beszakad a 82-es út a Tesconál?

2018. augusztus 19. Szerkesztő: zircblog

Frissítés:

2018. augusztus 22., szerda - reggel 6 óra tájékában készült fotók

img_20180822_060208.jpg

img_20180822_0602081.jpg

img_20180822_060533.jpg

2018. augusztus 21., kedd

A helyreállítás folyamatban van, megtámasztották az omlást, és új, vasalt betonalapot húztak a Köztársaság és a Fáy oldali rézsűk elé. 

Az érintett szakaszon a forgalmat egy sávra korlátozták, jelzőlámpa irányítja a haladást.

A Veszprém felől érkező autósoktól ez fokozott türelmet igényel, mivel olykor már a városszéli Mol kútnál várakozásra kényszerülnek.

2018. augusztus 20., hétfő, 6.24

Egy éjszaka alatt a járda is megindult a mélybe. A korlát már leszakadt róla.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

2018.augusztus 19., 19.46

"Reggel még állt a fal.
A következő omlásnál már az úttal együtt dőlnek autók is vagy még csak a járdával a gyalogosok?"

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

Forrás: Kovács Gábor 

Vajon beszakad a 82-es út a Tesconál? Tovább