ZIRCINFO

Zircen cseréltek eszmét a középiskolai igazgatók

Zircen cseréltek eszmét a középiskolai igazgatók

2022. november 22. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

ZIRCEN CSERÉLTEK ESZMÉT A KÖZÉPISKOLAI IGAZGATÓK

Az idei évben városunk adott otthont a Veszprém megyei középiskolák igazgatói találkozójának a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében.

Már több évtizedes hagyománya van annak, hogy megyénk középiskoláinak igazgatói évente egyszer egy nem hivatalos találkozót tartanak, amelyre ezúttal Zircen került sor

– mondta el érdeklődésünkre Horváth Attila, a delegációt fogadó PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, aki nagyon hasznosnak ítéli ezeket az összejöveteleket.

Az ebben az időszakban zajló nyílt napok és egyéb okok miatt viszonylag kisebb létszámmal került sor a találkozóra, Veszprémből, Ajkáról, Balatonfüredről és Várpalotáról érkeztek igazgatók, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében megvitassák az aktuális problémákat, és az egymással megosztott tapasztalatok kölcsönösen az oktatási intézmények javára váljanak. Részt vett az eseményen Varga Lajos, a zirci szakképző iskola korábbi igazgatója is.

img_3517.jpg

Ha már Zircen jártak, nem hagyhatták ki a Regulyversumot a pedagógusok – Kirmer Anna tárlatvezetése

A nap közös reggelivel indult, majd szakmai programmal folytatódott: ennek keretében a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ munkatársai látogattak el a szakképző iskolába, hogy bemutassák az intézményük tevékenységét, és választ adjanak a felmerülő kérdésekre.

Ezt követően meglátogatták a házigazda intézményhez szervesen kapcsolódó Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményét és a nemrégiben „Év Kiállítása” díjjal kitüntetett „Regulyversum – mindent Regulyról” című állandó kiállítást, melyben Kirmer Anna, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház néprajzos munkatársa tartott tárlatvezetést, jelen volt dr. Vida Beáta, az intézmény akkor még megbízott, azóta már kinevezett igazgatója is.

Veszprém megye középiskolai igazgatóinak zirci találkozója közös ebéddel zárult.
img_3528.jpg

Érdeklődve nézték a Regulyversum kiállítást az iskolaigazgatók, dr. Vida Beáta intézményvezető is bekapcsolódott a tárlatvezetésbe

img_3531.jpg

Kelemen Gábor

Forrás: Zirc.hu

Zircen cseréltek eszmét a középiskolai igazgatók Tovább
Gigantikus szovjet bombát találtak Zircen

Gigantikus szovjet bombát találtak Zircen

2022. október 28. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Száz kilogrammos szovjet légi bomba került elő élesített fenékgyújtó szerkezettel Zircen – közölte a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje pénteken az MTI-vel.

Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a bomba Zircen, a Kossuth Lajos utcában, nyílt építési területen került elő.

Elszállítása előtt a légi bombát hatástalanítják, a biztonságos kivitelezéshez a rendőrség mintegy száz méter sugarú körben lezárta az érintett területet

– mondta el a főhadnagy, majd hozzátette: a lezárás miatt ideiglenesen ki kellett üríteni egy panziót és hat környékbeli családi házat.

Az ezred katonái megkezdték a bomba élesített fenékgyújtó szerkezetének eltávolítását.

Forrás: index.hu
Gigantikus szovjet bombát találtak Zircen Tovább
Koncentrált üzemmódra áll át Zirc

Koncentrált üzemmódra áll át Zirc

2022. október 26. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Forrás: veol.hu

Időben és térben is csökkenti a fűtést intézményeiben a zirci önkormányzat, azaz ott és akkor biztosít meleget, ahol és amikor ez feltétlenül szükséges. Más módon is takarékoskodik az energiahelyzet miatt, ugyanis ezzel kapcsolatos költségei a sokszorosára emelkedtek.

Koncentrált üzemmódra áll át a város – szögezte le a zirci polgármester, és megkeresésünk nyomán részletezte intézkedéseiket, amelyekről a képviselő-testületi döntés előtt intézményeikkel egyeztettek. November 1-től április 30-ig vezetnek be jelentős változásokat, a feladatellátás, a működőképesség megőrzése mellett. A munkatársak és a szolgáltatásokat igénybe vevők szempontjait egyaránt igyekeztek figyelembe venni. Ugyanakkor korábbi energiaköltségeik a sokszorosára emelkedtek. Az áram díja az önkormányzatnak átlagosan a lakossági ár húszszorosa, a gáz- és hődíjé a 35-szöröse, persze fogyasztási helyenként nagyok az eltérések – jegyezte meg Ottó Péter, és hozzátette: van, ahol azért kedvezőbb a helyzet, mert energiabeszerzési szerződésük csak később jár le. 

Az idei évre tervezett 40-45 millió forintos közüzemi költségeknek így is mintegy 25 százalékos kiegészítése szükséges a költségvetésben. A következő években ez akár félmilliárdos tétel lehet, ha nem csökkennek az árak, ezért a mostani őszi-téli spórolás mellett több hosszú távú módosításon gondolkodnak.
Lássuk a konkrétumokat! 

Maximum 18-20 Celsius-fok lehet az önkormányzati intézményekben, a kisgyermekeket fogadókban 20-22 Celsius-fok. Például az előtereket nem fűtik, lesz olyan helyiség, amit csak a meghirdetett rendezvény idejére melegítenek fel, egy-egy irodába többen összeköltöznek. 

A művelődési ház dolgozói a könyvtárba kerülnek, ahol csak hetente egy napon tartanak kölcsönzést, a szociális terület szakemberei szintén társintézményben kapnak helyet. Közösségek a városházán szervezhetnek összejöveteleket, ahol ezúttal a klímarendszerrel fűtenek, a gázt csak akkor kapcsolják be, ha indokolt. A földszinten lévő járási hivatal, kormányablak közigazgatási szünetéhez csatlakozva, a polgármesteri hivatal alkalmazottai december 22-től január 6-ig szabadságra mennek.

A Reguly múzeum illetően még vizsgálják a spórolási lehetőségeket, később születik döntés az esetleges részleges bezárásról.  A Fáy utcában lévő tanuszodát év végéig működtetik, mivel egy korábbi szerződés szerint az energiaköltség itt egyelőre nem emelkedik, s a használat révén bevételt hoz az intézmény, viszont a nagyközönség számára bezárják. 

Az óvodában és a bölcsődében a bevitt gyerekek számától függően kevesebb csoportszobát fűtenek majd.

A városüzemeltetési társaság műhelyét áttelepíti, napelemes rendszert és más energetikai fejlesztést tervez. Karácsonyi fények csak a Rákóczi téri szigetet díszítik idén, az utakkal körülvett zöldterületet, így a fel- és leszerelés munkadíján is spórolnak. A közvilágítás egyes lámpáit lekapcsolhatják, a rendszer korszerűsítését előrehozzák. Több intézménynél vizsgálják alternatív fűtési mód bevezetését, a távhőről leválást, a gázüzemű berendezések leváltását, napelemes rendszer telepítését. 

reguly_kapukep.jpg
A Reguly múzeumot illetően még vizsgálják a spórolási lehetőségeket
Fotós: Rimányi Zita/Napló

– Korábbi energiahatékonysági fejlesztéseink most jól jönnek, azok nélkül még nagyobb gondban lennénk, de nem elégségesek. Fontos része mostani intézkedéseinknek a napi adatok figyelése, az intézmények heti adatjelentése. A megtakarási megoldások betartását, hatásait, újabbak lehetőségét havonta újra tárgyaljuk – zárta tájékoztatását a városvezető.

Koncentrált üzemmódra áll át Zirc Tovább
Megnyílt az Apátsági Sörház - 2022. 07.08.

Megnyílt az Apátsági Sörház - 2022. 07.08.

2022. július 08. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Megnyílt az Apátsági Sörház!
Az Apátság falai között, az Apátsági Manufaktúrában készített söreinket az Apátsági Sörházban megkóstolhatja különféle melegételek kíséretében.
Ízelítő melegételeinkből: sült virsli, kolbász, csirke nuggets, camambert nuggets, csülök tál, tépett húsos szendvics. A köretek külön választhatók: hasábburgonya, édesburgonya.
Az itallap kínálatából: különböző kávék, limonádék, apátsági csapolt sör helybeni fogyasztásra vagy elvitelre.
Bejárat a Rákóczi térről vagy az apátsági díszudvarból, a Sörház kerthelységéből.
Nyitva: Hétfőtől–Vasárnapig 10:00 és 20:00 között.
Elérhetőség:
Apátsági Sörház 1735
8420 ZIRC
Rákóczi tér 1.

sorhaz.jpg

sorhaz1.jpg

sorhaz2.jpg

Megnyílt az Apátsági Sörház - 2022. 07.08. Tovább
Nem lesz Bakonyi Betyárnapok - de lesz Kulturális Stelázsi, 4 napos

Nem lesz Bakonyi Betyárnapok - de lesz Kulturális Stelázsi, 4 napos

2022. július 04. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2022. július 27-30. között első alkalommal kerül megrendezésre a Kulturális Stelázsi négy napos hagyományőrző rendezvény.

Program:

Szerda
9:00 - 13:00
Kárpát-medence tánclépésekben - viski és nagydobronyi néptáncok tanítása
(Információ: +36 30 195 7748; +36 30 018 0077)
Reguly Antal Múzeum (Zirc, Rákóczi tér 10.)
14:30 Dalok tanítása
16:30 Gazdaságos paraszti konyha - rétes készítő workshop
Zirc, Rákóczi tér (Diákfórum)
17:00 Kalap Jakab koncert
18:30 Derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes táncműsora és Táncház
Csütörtök
9:00 - 13:00
Kárpát-medence tánclépésekben - csíki néptáncok tanítása
(Információ: +36 30 195 7748; +36 30 018 0077)
Reguly Antal Múzeum (Zirc, Rákóczi tér 10.)
14:30-tól
Dalok tanítása
Gazdaságos paraszti konyha -kemencésételek workshop
Kézműves foglalkozások - kaláris, bőr karkötő és mézeskalács készítés
Zirc, Rákóczi tér (Diákfórum)
18:00 Écsi Gyöngyi mesemondó: Az élet és halál vize
19:00 Baróti Gaál Mózes Általános Iskola Néptánccsoport műsora és Táncház
Közreműködők:
Zagyva Banda; Hajdú Flórián táncoktató; Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület; Erdélyi Baráti Kör; Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház
Kísérőprogram: Viseletbemutatók
-------------------------------------------------------------------------------
Péntek
9:00 - 13:00 Bakonyi néptáncok és népdalok tanítása (Információ: +36 30 195 7748; +36 30 018 0077)
Zirc, Alkotmány utcai rendezvényterület
15:00 - 19:00 Veterán autók kiállítása
16:00 Bartha Tóni bábszínháza
17:00 Cuhamenti sváb-magyar party
20:30 Boban Marković Orkestar
23:00 Rulett Együttes
Kísérőprogramok:
Zirci Megapiknik; Trilla Manó; Viseletbemutatók; Pásztorélet bemutató és cifraszűr kiállítás; Mesterségbemutatók; Győri Kékfestő Műhely; Kenderkóc - népi eszközös gyermekfoglalkoztató
-----------------------------------------------------------------------------
Szombat
Zirc, Alkotmány utcai rendezvényterület
10:00 - 18:00 Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában - Zirc környékének természeti értékeit bemutató kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozás
14:00 Népi hangszerbemutató - Kelevézek
15:00 Baróti Syncron Táncegyüttes műsora
15:45 Kerekítő Fizl Katával
16:15 Trilla Manó és a zegzug mesék
17:00 Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák
18:20 Szárnyas Sárkányok gólyalábas produkciója
19:00 Kerekes Band
21:00 A Mágus - Nagy Molnár Dávid illuzionista
21:30 Talamba Ütőegyüttes
22:40 Jugglers of the village - tűzzsonglőrök
23:00 Kubicsek Rudi
Kísérőprogramok:
Pásztorélet bemutató és cifraszűr kiállítás; Trilla Manó; Kölyökudvar; Kenderkóc - népi eszközös gyermekfoglalkoztató; Mesterségbemutatók; Viseletbemutatók; Kézművesudvar; Mári néni boszorkánykonyhája
Közreműködők:
MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma;
Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház
Műsorvezető: Csizmadia Géza
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
A rendezvényen mindenki saját felelőségére vesz részt!
A rendezvényen TV felvételek és fotók készülnek, melyeket a szervezők felhasználnak!
A program a Nemzeti Kulturális alap, a TOP-5.3.2-17-VE1-2021-00002 “A Bakony a mi otthonunk!” és a #VeszpremBalaton2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.
Szervező: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

A Kulturális Stelázsi “polcairól” mindenki kedvére válogathat. Az elsődlegesen hagyományozó jelleg mellett más műfajok is megjelennek.

Boban Marković OrkestarA négy nap során szórakoztató zenés műsorszámok, táncház, folk-kocsma, a Bakony természeti és néprajzi értékeit bemutató kiállítások, népi játékpark és hangszerbemutató, népművészeti képzések, mesterségbemutatók, “parasztudvar” várja az érdeklődőket, és ízelítőt kapnak Székelyföld és Kárpátalja hagyományaiból is. Természetesen mindez gasztronómiával fűszerezve! Az ínyencek több standnál kóstolót kapnak a sváb-magyar konyha ínycsiklandozó rafinériájából.

Fellépők közül néhány előadó a rendezvényen Boban Markovic Orkestar, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Talamba Ütőegyüttes és a Kerekes Band.

A családosokat gólyalábas produkciók, interaktív játékok, kézműves foglalkoztató és a Kenderkóc népi játszóház várja a közös alkotás örömével, Kalap Jakab koncertjén pedig kicsik és nagyok egyaránt kitombolhatják magukat.

A Bakony szívében Zirc és környékén számos látnivaló és kedvelt túraútvonal található.

A lebilincselő szépségű, vadregényes táj mellett említésre méltó a Zirci Ciszterci Apátság, melynek környezetében található az angolkert stílusban kialakított Zirci Arborétum. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kiállításai és múzeumpedagógiai programjai egész évben vonzó és tartalmas élményt nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szarnyas SarkanyokA Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési ház és Stúdió KB szintén aktívan hozzájárul a kulturális élet sokszínűségéhez. A rendszeres programkínálat mellett Zirc nagyrendezvényei, így idén a Kulturális Stelázsi is az intézmény szervezésében valósul meg, pályázati támogatásokkal, együttműködő partnerek közreműködésével.

Végül, de nem utolsó sorban, vidám és kedves önkéntes csapat segít a megvalósításban és a tájékoztatásban, csupa jó szóval, hogy bárki megtalálhassa a kedvére való programot!

A szervezők szeretettel ajánlják a Kulturális Stelázsit minden korosztály számára! Fedezzék fel a Bakony vadregényes tájait, Zirc látnivalóit és töltsék el társaságukban a vigassággal teli programot!

A Kulturális Stelázsi a Veszprém-Balaton 2023 EKF program, a TOP-5.3.2-17-VE1-2021-00002 „A Bakony a mi otthonunk!” és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósul meg.

Forrás: Kulturális Stelázsi - Zircen a Bakony szívében - Blog | A Csodálatos Bakony (csodalatosbakony.hu)

Nem lesz Bakonyi Betyárnapok - de lesz Kulturális Stelázsi, 4 napos Tovább
Szentjánosbogár- túrák - Eplény, 2022. június 24-től

Szentjánosbogár- túrák - Eplény, 2022. június 24-től

2022. június 23. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

INDULNAK SZENTJÁNOSBOGÁR-TÚRÁINK 06.24. 

A már hagyománnyá vált Szentjánosbogár-séták holnap, 06.24-én indulnak Eplényben is, a Síaréna Vibe Parkban és egészen a rajzás végéig tartanak (~1,5 hét).

-kíváncsi vagy mi is az a Szentjánosbogár?
-hogyan hasznosítja luciferin pigmentjét?
-többet tudnál meg a bioluminesszenciáról?
-hogyan jelenik meg az ivari dimorfizmus ezeknék a bogaraknál?

Akkor tarts velünk ezen a felejthetetlen éjszakai libegőzéssel egybekötött erdei barangoláson! 

A túrák 20:30-tól indulnak az Audi főbejáratunknál található fedett térről és 1,5-2 órásak.


REGISZTRÁLNI és JEGYET VÁLTANI itt tudtok � http://bogarmester.hu 

szentjanosbogar_tura_epleny_2022.jpg

Szentjánosbogár- túrák - Eplény, 2022. június 24-től Tovább
Gyógynövényes túra - Zirc, 2022. június 25., szombat

Gyógynövényes túra - Zirc, 2022. június 25., szombat

2022. június 23. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

SZENT IVÁN - KERESZTELŐ SZENT JÁNOS NAPJA "Magyarországon a Szent Iván név terjedt el. Egyes vidékeken Virágos Szent Jánosnak vagy Búzavágó Szent Jánosnak is nevezik.

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, ekkor legrövidebb az éjszaka.

A szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja, melynek célja megőrizni a fényt, segíteni a Nap évenkénti újjászületését. Az egyház már az V. században beépítette a liturgiába és megszentelte a Szent Iván napi tüzet. A tűznek tisztító hatása van, nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is tisztítja.

A faluvégen, erdőszélen rakott tüzeknek varázserőt tulajdonítanak: megvédenek a boszorkányoktól, a rovaroktól, rágcsálóktól, betegségektől, elsősorban a pestistől, a termést pedig védik a jégveréssel szemben. Szokás különféle gyógynövényeket, illatos növényeket égetni, füstölni, hogy a gonoszt távol tartsák.

A tűz körül a fiatalok termékenység- és szerelemvarázsló dalokat énekelnek, körülállják, körültáncolják a tüzet. Az izzó parazsat, majd a kihűlt hamut szétszórják a földön, hogy ezzel megóvják a termést.

Sok helyen szokás a tűz átugrása is, mely a néphit szerint szerencsét hoz.. Háromszor kell átugrani, hogy Szent Iván - vagy Szent János - közbenjárásával a Szentháromságnál kegyelmet nyerjenek."

Intézményünk az idén szeretné megünnepelni a jeles napot, egyben ilyenformán kapcsolódni városunk "Múzeumok Éjszakája" programjaihoz.

Mivel a gyógynövények sok minden ellen megvédenek, ahogy a fenti írás mondja, vele való füstölés még a gonosztól is, így most egy rövid túrára (1 km) hívunk benneteket. Tudós előadónk a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorból érkezik, nektek csak egy kisollót kell hoznotok magatokkal.

Találkozzunk szombaton a Rákóczi téri buszmegállóban, aki viszont mégis kocsival szeretne jönni, azokat kérjük hívjanak fel bennünket telefonon, hol lesz a vidéki gyülekező! 30/018 0077
A program ingyenes, csak az útiköltséget kell állnia a résztvevőknek.

gyogynovenyes_tura2022.jpg

Gyógynövényes túra - Zirc, 2022. június 25., szombat Tovább
Bezár a Tuti-turi Zircen - 2022. június 30.

Bezár a Tuti-turi Zircen - 2022. június 30.

2022. június 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Vásárlóim!
Tuti-turi üzletem 1997 óta működik (rendőrséggel szemben). Sajnos eljött a nap amikor be kell jelentenem, hogy június 30-án abbahagyom a vállalkozásomat. Sok szép és volt hogy nehéz időszakokat éltünk meg együtt.
Nagyon szépen köszönöm minden kedves Vásárlómnak, hogy hozzám járt és hogy sokan megtiszteltetek a bizalmatokkal.
Mindenkinek jó egészséget, szép nyarat és boldog életet kívánok. Szendi Edina
�

 

turi_bezar.jpg

 

Bezár a Tuti-turi Zircen - 2022. június 30. Tovább
Múzeumok éjszakája - Zirc, 2022. június 25.

Múzeumok éjszakája - Zirc, 2022. június 25.

2022. június 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

muzej_2022_plakat.jpg

 

REGULY MÚZEUM:

reguly_muzeum_me2_2_2.png

muzes_reguly_2022.jpg

ZIRCI CISZTERCI APÁTSÁG:

muzej_ciszter_2022.jpg

ÉJSZAKAI PIAC:

A Múzeumok Éjszakáján megrendezzük az Első Zirci Éjszakai Piacot. Lesznek kézművesek, kistermelők, foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, mese néhány gyógynövényről, és ügyességi játék bátraknak.

ejszakai_piac2022.jpg

 

2022. június 25-én bezár a Monostor Falatozó. Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján lesznek nyitva utoljára.

monostor_terasz_2022.jpg

Múzeumok éjszakája - Zirc, 2022. június 25. Tovább
Pünkösdi programok - Bakonybél, 2022.június 3-5.

Pünkösdi programok - Bakonybél, 2022.június 3-5.

2022. június 02. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

JÚNIUS 3.
18:00 óra: Énekközösség
A Szent Mauríciusz Kórus és a Bakos Árpád Trió (Vajdaság) előadásában.
Kodály Zoltán idén 100 éve, hogy Bakonybélben járt, és népdalokat gyűjtött. A kórus ezeket tanulja egy ideje, s most hangszeres kísérettel mutatja be őket. Az esemény 18.30-kor kezdődik a közösségi házban, nyitott az érdeklődők számára. A teljes anyagot augusztus 7-én egy fleshmob keretében adják elő a templom előtt a mise után – ekkor lesz pont 100 éve a látogatásnak.
A program részben a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban kerül megrendezésre.
---------------
---------------
JÚNIUS 4.

14:00 óra: Novák Erik festőművész festészeti workshop
Novák Erik rendező, producer akit a hazai gengszterfilmek “koronázatlan királyaként” tartanak számon – de elsősorban festőként tekint magára. Workshopja ingyen látogatható!
A program részben a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban kerül megrendezésre.
---------------
15:30 óra: Nemzeti Összetartozás Napja
Vándorének – Bakos Árpád Trió (Vajdaság)
Bakos Árpád Bodrogvári-különdíjas zeneszerző/zenész és társai előadásában ezúttal Kárpát-medencei népdalokat hallgathatunk.
---------------
18:00 óra: Einschließlich – Bakonybéli inspirációk – az Erdőkerülő Quartet rendhagyó lemezbemutató koncertje
Dés András, 3 zenésztársával az Erdőkerülő Quartet bemutatkozó albumát a Bakonyban vette fel, hangszere fák, kövek és a víz voltak. Ezt most a bakonybéli monostor falai között is megismerhetik az érdeklődők.
Előadja: Dés András, Fenyvesi Márton, Ávéd János és Andreas Waelti (nagybőgő)
Dés András és az Erdőkerülő Quartet június első hétvégéjén a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban játszik.
A koncert látogatóközponti belépőjeggyel ingyenesen látogatható.
---------------
---------------
JÚNIUS 5.
11:00 óra: Térzene: Bencés Big Band (Pannonhalmi Bencés Gimnázium)
---------------
14:00-16:00 óra: HolddalaNap Zenekar családi programja
A HolddalaNap Zenekar főként a balkáni, perzsa, latin-amerikai és a flamenco hangszerekkel, dallamvilággal kápráztatják el az érdeklődőket családi koncertjeiken.
>14:00 óra: Angyalbárányok – muzsikás dramatikus mesejáték
>15:00 óra: Piros Pünkösd napján rózsa kivirágzik: családi ünnepi koncert, ének-közösség
A koncert látogatóközponti belépőjeggyel ingyenesen látogatható.
---------------
14:00-18:00 óra: Ragyogj! A kreativitás ünnepe VEB2023 EKF ÚjraHangSzerelde
A régi mondás szerint zenélni mindenen lehet. Ha kicsit visszakanyarodunk a gyerekkori emlékeinkhez akkor ez valóban igaz, hiszen az első tanult mozdulatainkkal már elkezdjük próbálgatni a különböző tárgyak hangjait. Összeütünk edényeket, fakanállal verjük a fazék alját és papír gurigákkal tapsolunk. Később ezt a csodálatos képességet vagy teljesen elfelejtjük vagy kizárólag hagyományos hangszerekkel csiszoljuk zeneiségünket.
Az ÚjraHangSzerelde workshopon megmutatjuk, hogy a ritmus és a dallam továbbra is ott van minden tárgyban csak tudnunk kell előcsalogatni. A HybridCycle foglalkozásán már nem használt tárgyakból, hulladékból az upcycling, újrahasznosítás módszerével készítünk hangszereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet a műanyag csőből szférafon, régi számítógép klaviatúrából shaker vagy éppen konzervdobozból gitár, akkor próbáld ki az “újrahangszerek” készítését a foglalkozáson.
A kész hangszereket meg is szólaltatjuk: zenekarrá összeállva együtt ismerhetjük meg az újrahangszerek működését.
---------------
16:00 óra: Novák Erik festőművész festészeti workshop
Novák Erik rendező, producer akit a hazai gengszterfilmek “koronázatlan királyaként” tartanak számon – de elsősorban festőként tekint magára. Workshopja ingyen látogatható!
---------------
18:00 óra: “Forrás”- Illés Eszter fuvolaművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertje
“Forrás” címmel ad közös koncertet a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész. A hangverseny mottója nemcsak a természet csodás jelenségére utal, hanem a kezdetekre, az eredetre, melyek meghatározták a művek létrejöttét.
A lírai hangvételű hangverseny alkalmával a művészek bemutatják a két szóló hangszert és a darabok zeneszerzőivel, valamint a darabok háttértörténetével is megismerkedhet a közönség.
A rendhagyó koncertre a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban kerül sor.
Programjainkra szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Az események a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósulnak meg.
punkosd_bakonybel_2022.jpg
Pünkösdi programok - Bakonybél, 2022.június 3-5. Tovább
Új igazgatót keres az önkormányzat a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. élére

Új igazgatót keres az önkormányzat a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. élére

2022. május 25. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

IGAZGATÓI ÁLLÁSPÁLYÁZAT
Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete
pályázatot hirdet „a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló” 1997. évi CXL. törvény 94. § (3) bekezdése alapján
a
Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB.
(8420 Zirc, József Attila utca 1.)
igazgatói (magasabb vezető)
feladatainak ellátására
A munkakör megnevezése: igazgató (intézményvezető)
A munkakörbe tartozó lényeges feladatok:
Zirc Városi Önkormányzat fenntartásában működő Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. mint integrált kulturális intézmény tevékenységének szervezése, vezetése, irányítása és ellenőrzése a hatályos jogszabályoknak, illetve az Önkormányzat e területre vonatkozó elképzeléseinek megfelelően.
Az intézmény alapító okiratában foglalt feladatok ellátásának szervezése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alapján.
Az igazgató feladata és felelőssége az intézmény szakszerű, jogszerű és hatékony működésének biztosítása, versenyképességének növelése, szakmai munkájának irányítása, képviselete, költségvetésének betartása, az intézmény alkalmazottai felett a munkáltatói jogkörök gyakorlása.
Kapcsolattartás és együttműködés a Zirc Városi Önkormányzat által fenntartott egyéb kulturális intézménnyel. Együttműködés kialakítása és erősítése más magyarországi és külföldi intézményekkel.
Az intézmény közfeladata, alaptevékenységei:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján települési könyvtári ellátás, valamint közművelődés, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvényben meghatározottak alapján helyi televíziós műsorszolgáltatás.
A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. intézményi egységeinek az alapító okiratban meghatározott feladatainak ellátása.
Pályázati feltételek:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 94. § (1) bekezdése alapján, valamint a kulturális intézményekben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X.30.) EMMI rendelet alapján:
• büntetlen előéletű és nem áll a tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt;
• cselekvőképes;
• megfelel a miniszter rendeletében előírt képesítési és egyéb feltételeknek, azaz, a 39/2020.(X.30.) EMMI rendelet 1. melléklet 4. vagy 9. pontjában meghatározott elvárt végzettség, elvárt idegennyelv-ismeret, elvárt szakmai és vezetői gyakorlat, valamint elvárt tudományos tevékenység;
• magyar állampolgár, munkaköre ellátásához szükséges magyar nyelvtudással rendelkezik;
• államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzést – okirattal igazoltan – elvégezte, vagy vállalja, hogy a megbízását követő 2 éven belül elvégzi.
Elvárt kompetenciák:
• precíz munkavégzés;
• megbízhatóság;
• jó kommunikációs készség – írásban, szóban egyaránt;
• problémamegoldó készség;
• együttműködő készség;
• terhelhetőség, jó stressztűrő képesség.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
• szakmai önéletrajz;
• érvényes, 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány vagy annak igénylését bizonyító okirat másolata;
• a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. vezetésére, fejlesztésére vonatkozó részletes szakmai program, mely tartalmazza a szervezeti struktúrára, minőségirányításra, szervezetfejlesztésre, valamint fejlesztési feladatok megvalósításához szükséges erőforrások biztosításának tervezetét (maximum 30 A/4 oldal terjedelemben, bele nem értve a csatolandó iratokat, igazolásokat);
• a végzettséget, szakképzettséget, valamint szakmai gyakorlatot igazoló okiratok másolatai;
• a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázati anyagban foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul;
• a pályázó nyilatkozatát arról, hogy nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt;
• a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a benyújtott pályázati anyagot a pályázati eljárásban résztvevők megismerhetik;
• a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázatot elbíráló testületi ülésen a pályázó nyílt vagy zárt ülés tartását kéri;
• az államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó képzés elvégzését igazoló okirat másolata vagy nyilatkozat arról, hogy a képzés elvégzését a megbízástól számított 2 éven belül vállalja;
• a pályázó nyilatkozatát arról, hogy vállalja, hogy az igazgatói megbízásakor vagyonnyilatkozatot tesz;
• a pályázó beleegyező nyilatkozata arról, hogy az egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak eleget tesz;
• pályázó nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy igazgatói megbízása esetén az esetlegesen fennálló összeférhetetlenségi okokat, a kinevezéstől számított 30 napon belül megszünteti.
A munkaviszony időtartama: a munkaviszony határozatlan időre szól, újonnan létesített munkaviszony esetén 3 hónap próbaidő kikötésével
Foglalkozás jellege: teljes munkaidő
A vezetői megbízás időtartama: 5 év
A megbízás kezdő napja: előreláthatólag 2022. október 1. napjától 2027. szeptember 30. napjáig
A munkavégzés helye: 8420 Zirc, József Attila utca 1.
Javadalmazás:
A jelenlegi igazgató (magasabb vezető) személyi alapbérével és vezetői pótlékával megegyező összeg, valamint időarányos cafetéria juttatás.
A pályázat benyújtásának határideje: 2022. július 15.
A pályázat benyújtásának módja:
Postai úton, a pályázatot Zirc Városi Önkormányzat címére (Zirc Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztály 8420 Zirc, Március 15. tér 1.) zárt borítékban „Pályázat a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. igazgatói (magasabb vezetői) beosztásának ellátására” megjelöléssel egy eredeti példányban kérjük megküldeni.
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A pályázókat a kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója által létrehozott bizottság hallgatja meg a pályázati határidő lejáratát követő 30 napon belül. A bizottság írásba foglalt véleményét mérlegelve a megbízási jogkör gyakorlója a pályázati határidő lejáratát követő hatvan napon belül, de legkésőbb a képviselő-testület soron következő ülésén dönt a magasabb vezető személyéről. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa.
A pályázati kiírás közzétételének helye:
Elsődleges közzétételi helyek: Zirc Városi Önkormányzat honlapja és Facebook-oldala, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. honlapja, valamint a Városháza hirdetőtáblája.
A pályázattal kapcsolatban információ kérhető Ottó Pétertől, Zirc Város Polgármesterétől (8420 Zirc, Március 15. tér 1., tel: 88/593-702).
Az adatkezelés célja: a tisztségre megfelelő pályázó kiválasztása. Az adatkezelés jogalapja: EU 2016/679. számú rendelet 6. cikk 1) bekezdés a) pontja alapján az érintett magánszemély hozzájárulása. Az adatkezelés időtartama: sikeres pályázó kiválasztását követő 30 nap. Ezt követően a sikertelen pályázati anyagok visszaküldésre kerülnek.
Zirc, 2022. május 24.
Ottó Péter
polgármester
difference-between-director-and-executive-director.gif
Új igazgatót keres az önkormányzat a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. élére Tovább
süti beállítások módosítása