ZIRCINFO

Az iskola szomszédságában árulták a kábítószert - Zirc

Az iskola szomszédságában árulták a kábítószert - Zirc

2018. április 20. Szerkesztő: zircblog

A veszprémi rendőrök előterjesztést tettek egy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének és kóros szenvedélykeltés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Veszprémi Rendőrkapitányság egy zirci férfival szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint a 44 éves K. Dezső 2017 őszétől a bakonyi kisvárosban és annak vonzáskörzetében élő fiatal- és felnőtt korú személyeknek adott el marihuánát és biofüvet, illetőleg ez utóbbival 14. életévüket be nem töltött diákokat is visszatérően megkínált, akik közül voltak, akik ezt el is fogadták, illetőleg volt, aki a későbbiek során visszatérő vásárlójává vált a gyanúsítottnak.

A kábítószert részben a város központjában lévő parkban, a helyi általános iskola tőszomszédságában terjesztette.

Fotó: police.hu

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály beosztottai 2018. április 17-én összehangolt akció keretében fogták el a zirci férfit, akit a Veszprémi Rendőrkapitányságra állítottak elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

A teljes cikk megtalálható a veol oldalán, itt: 

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/az-iskola-szomszedsagaban-arusitotta-a-kabitoszert-zircen-2273887/

Az iskola szomszédságában árulták a kábítószert - Zirc Tovább
Még két hétig pályázhatnak a helyi közösségek falfelületeik megújítására

Még két hétig pályázhatnak a helyi közösségek falfelületeik megújítására

2018. április 16. Szerkesztő: zircblog

letsc.jpg

Iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezhetnek környezetük újjávarázsolására - idén ismét kültéri falfelülettel is

Budapest, 2018. április 16. – Iskolák, óvodák, kórházak, önkormányzatok és aktív közösségek is jelentkezhetnek mától a Let’s Colour Településszépítő Egyesület pályázatára, melynek keretében 800 négyzetméter kültéri vagy beltéri falfelület kifestésére elegendő festéket lehet megnyerni. A pályázatokat április 29-ig az egyesület weboldalán nyújthatják be.

 

A Let’s Colour Egyesület projektjében bármely közösség vagy társadalmi csoportosulás elindulhat, akik tevékeny részt akarnak vállalni környezetük megszépítésében. A nevezés legfőbb kritériuma, hogy a kifestendő kültéri vagy beltéri falfelületet - mely az adott közösség életében központi szerepet tölt be - a pályázó biztosítsa. A pályázat nyerteseinek a festéshez szükséges mennyiségű festéket, a grafikai terveket, a munka koordinálását valamint a szakértői támogatást a Let’s Colour biztosítja, az akciót pedig a közösségek önkéntesei, együtt valósítják meg.

 

Összefogás a színes közösségi terekért

„Egyesületünk célja, hogy színt vigyünk a mindennapokba, és minél több embernek tudjuk bemutatni a színek erejét. Hiszünk abban, hogy együtt nemcsak a kedvelt tereket, hanem a közösségek életét is színesebbé, inspirálóbbá tudjuk tenni” – mondta Nagy Gergely, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület szóvivője. Hozzátette: „Jó látni azt, hogy ilyen sokan összefognak egy közös cél, például egy orvosi rendelő, vagy egy szürke betonkerítés újrafestésének érdekében.” A Let’s Colour Településszépítő pályázat a legsikeresebb ilyen jellegű kezdeményezés hazánkban: az elmúlt 7 év során rendszerint évi 40-50 pályázat érkezett az ország minden szegletéből. A szervezet működése során eddig közel 20 ezer négyzetméternyi szürke falfelültet varázsolt színessé, 2000-nél is több önkéntes segítségével.

 

Külön kategória kistelepüléseknek

A jelentkezéseket idén is két kategóriában várják, a tízezer fő alatti, illetve a tízezres lélekszámot meghaladó települések külön versengenek. A pályázatok 2018. március 26-tól április 29. éjfélig tölthetők fel a www.letscolour.hu weboldalra. A megadott határidőn belül bármikor el lehet küldeni a jelentkezéseket, azok sorrendje nem számít a későbbi elbírálásnál. Ezt követően 2018. április 30—tól egészen május 20-ig lehet szavazni a benyújtott pályázatokra, az eredményhirdetésre pedig május 21-én kerül sor. Az online szavazás eredményeként a kategóriák 3-3 legtöbb szavazatot kapott pályázata jut be a döntőbe. A döntős pályázatokat a korábban megszerzett szavazatok számától függetlenül értékeli a szakmai zsűri, és hirdeti ki a kategóriánkénti győzteseket. A döntőbe jutott, de nem nyertes pályázók idén is 50-50 liter Dulux színes beltéri vagy kültéri falfestékkel „vigasztalódhatnak”. A festéseket legkésőbb 2018. augusztus 15-ig kell megvalósítani.

 

A Let’s Colour projekt

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület célja, hogy színessé varázsolja a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak.

A Let’s Colour 2011-ben vette fel először a harcot a szürkeséggel szemben. Látva az óriási érdeklődést és azt a példaértékű összefogást, amelyet a pályázók bemutattak, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület a Dulux-szal karöltve idén 8. alkalommal hirdeti meg országos pályázatát.

 

További naprakész információk: www.facebook.com/letscolourhu

 

Beküldte:

Farkas Máté
Kommunikációs tanácsadó/Communications Consultant

One On One Kommunikáció
1118 Budapest 
Homonna utca 2-4

 

Még két hétig pályázhatnak a helyi közösségek falfelületeik megújítására Tovább
Szentgáli Kő-lik barlangi- és gyalogos túra - Gyuritúra

Szentgáli Kő-lik barlangi- és gyalogos túra - Gyuritúra

2018. április 16. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Érdemes lassan készíteni a bakancsokat a következő túrá(m)ra, ahol a szentgáli Kő-likba mehetünk le egy vezetett túrával.
A barlang után megnézzük a híres tiszafást, amiből egész Európában csak néhány erdő van, felmegyünk a Miklós Pál-hegyre, végül Márkóra érünk le.
gyt1_1.jpg
A túra április 28-án lesz, a barlangászásnak 2000Ft nevezési díja lesz, maximum 12-en tudunk menni, ezért fontos a jelentkezés erre a túrára.

 

​Érdemes jelentkezés előtt elolvasni a BFNP rövis leírását a barlangtúráról:
A túra gyalogos része 12,5km, 350m szintemelkedéssel jár, a barlangtúra kb. 1,5-2 óra hosszat jelent, egyéb részletek a mellékletben olvashatóak.
Ha valaki csak a gyalogtúrára jönne, természetesen csatlakozzon hozzánk bátran, ebben az esetben nincs létszámkorlát, csak ki kell jönnie a barlanghoz kb. 12:30-ra.(kb. 20perc séta) 
https://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php?utv=1523641549rk5n
 
Jelentkezni lehet emailben, doodle-n telefonon a létszám beteltéig.
 
​Ezen kívül a bükki túrámra van még hely, de május 1. után nem tudok több jelentkezést fogadni a szervezési feladatok miatt.
gyt2.jpg
Üdvözlettel: Cseh György​
Szentgáli Kő-lik barlangi- és gyalogos túra - Gyuritúra Tovább
Porván elesett a választás? - *frissítés

Porván elesett a választás? - *frissítés

2018. április 13. Szerkesztő: Atyavilág

Az országgyűlési választások eredményével kapcsolatos, egyre szaporodó kérdőjelek egyik, most már hatóságilag is igazolt válasza a Veszprém megye 4. számú választókerület (a mi választókerületünk) Választási Bizottságának tegnapi határozata, amely első fokon helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kifogásának.

Eszerint a Porva 001. számú szavazókörben (Porván csak egy szavazókör van) a szavazatszámláló bizottság 11 esetben megsértette a választási eljárási törvényt:

18-04-13_porva_mkkp.jpeg

Azt persze nem tudjuk ebből, hogy miért és hogyan, de azért mégis furcsa, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint az országos listára szavazáskor Porván 264, a szavazókörben lakcímmel rendelkező polgár jelent meg, ezzel szemben 275 SZAVAZÓLAPOT TALÁLTAK AZ URNÁBAN (tehát 11 darabbal többet), és leadott szavazatok közül 70 darab (25%!) ÉRVÉNYTELEN VOLT!

A listán csak a Fidesz (78%) és a Jobbik (22%) kapott szavazatot, ezzel szemben az egyéni képviselők választásánál a Fidesz-jelölt dr. Kovács Zoltán 63%-ot, a Jobbik-jelölt Töreki Milán 28%-ot, az MSZP-P-jelölt Gőgös Zoltán 3%-ot, az LMP-jelölt Tomán Attila 2%-ot kapott. Tehát eleve életszerűtlen, hogy a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok egyéni jelöltjeire szavazó állampolgárok a listás szavazataikat a kormánypártra, vagy a Jobbikra adták volna, vagy hogy szándékosan érvénytelen listás szavazólapot adtak volna le. Hogy itt valamit nagyon benézett a porvai szavazatszámláló bizottság, vagy szándékos manipulációról van szó, azt a benyújtott kifogás kivizsgálása derítheti ki. Ha lesz ilyen egyáltalán.

* Frissítés: a Porva 001. szavazókör listás jegyzőkönyvének 2. oldala:

18-04-13_porva_listas_jegyzokonyv_2_oldal.png

Azért nehezen érthető, hogy egy első látásra is formai (kitöltési) hibákat tartalmazó jegyzőkönyvet hogyan vehet át egy Választási Bizottság? Mert hogy az esetleges tartalmi hibákat csak újraszámolással lehet ellenőrizni, és ahhoz kifogást kell benyújtani (ahogy a Kétfarkú Kutya Párt tette), az világos.

Aki szeretné megnézni a saját szavazókörének jegyzőkönyvét, és összevetni a Nemzeti Választási Iroda hivatalos adataival, keresse fel az NVI honlapját. Ott letölthetők a kézi jegyzőkönyvek, amelyek 2. oldalán megnézhetők a számlálási adatok, majd az ezek alapján a választási informatikai rendszerbe bevitt adatok.

Mint ahogy a Fidesz győzelmét döntően meghatározó kistelepüléseken, ahol az ellenzéki pártok delegáltjai a szavazatszámláló bizottságokban nyomokban sem fordultak elő.    

Koós Gábor

Porván elesett a választás? - *frissítés Tovább
Hivatalos: az ellenzéki szavazók agyhalottak

Hivatalos: az ellenzéki szavazók agyhalottak

2018. április 13. Szerkesztő: Atyavilág

18-04-13_pauska.jpg"Pauska Zsolt nem annyira ismert az országban, pedig fontos ember az Orbán-párti sajtóban. Ő Mészáros Lőrinc cégének, a Mediaworksnek a tartalomfejlesztési igazgatója, a legfontosabb feladata a megyei napilapok egységesre baltázása volt, amit örömmel meg is tett,..."

...Most, hogy a NER elkezdett erkölcsi elégtételt venni (például a kormánypropaganda páros lábbal beleszállt egy 17 éves fiúba), Pauska Zsolt sem maradhatott csendben, és a kétharmados győzelem után egy végtelenül elegáns cikkben agyhalottnak nevezett mindenkit, aki nem fideszes.

Mészáros Lőrinc laphálózata 14 megyében napilapokban és azok online verzióin is lehozta a „publicisztikát”, amiben Pauska azt írja:

„Egyre nyilvánvalóbb a ballib tábor és sajtója tetemes IQ-hátránya a nemzeti oldallal szemben, tükrözi ezt az elmúlt három (!) országgyűlési választás kétharmados (!) eredménye is. Aki részleteiben fel tudja idézni az elmúlt napok eseményeit, egyetérthet ezzel."

Az arcoskodásról azért érdemes tudni, hogy a Fidesz-KDNP elképesztő pénzügyi, jogi és médiafölénye ellenére csak a magyarok harmada szavazott a Fideszre, az ellenzék több szavazatot kapott náluk, és a kétharmad gyakorlatilag 4000 szavazaton múlt, a határon túli levélszavazatok nélkül pedig biztosan nem lett volna meg, hogy a töredékszavazatokról ne is beszéljünk. Arról nem is beszélve, mennyi hiba, furcsaság történt az egyes szavazókörökben. ...”   (444)

Ha nem járna önnek megyei napilapunk, a Napló nyomtatott példánya, olvassa Pauska tegnap megjelent, remekbe szabott alkotását teljes terjedelmében a Napló internetes oldalán, a veol.hu-n, és ha nem a Fideszre szavazott, nyugodjon bele: az április 8-i választáson leszavazó összes választó kicsit több mint felével együtt ön is komplett agyhalott. 

Koós Gábor 

Ahogyan azt a választás előtt ígértük, a zirci szavazókörök eredményét az országgyűlési választások eredményének jogerőssé válása után ismertetjük.

Hivatalos: az ellenzéki szavazók agyhalottak Tovább
Pályázati lehetőség - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Pályázati lehetőség - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

2018. április 13. Szerkesztő: zircblog

Örömmel ajánljuk figyelmébe az immár hagyományosnak mondható, a korábbi években már nagy népszerűségnek örvendő, Múzeumok Éjszakája alkalmából meghirdetett rajzpályázatunkat.

Idei témánk: Sosem felejtem el! – Legérdekesebb élményem a természetben

Célcsoport: 6-15 éves korosztály

sosem_felejtem_el_jpg_kozepes.jpg

 

Figyelmébe ajánljuk még a 2018. június 30. beadási határidejű, műfaját tekintve is újdonságnak számító képregény-készítő pályázatunkat is!

kepregenypalyazat.jpg

 

Beküldte:

Ujvári Judit

könyvtáros-múzeumpedagógus

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

 

Pályázati lehetőség - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Tovább
Esélyek és remények - még három nap április 8-ig

Esélyek és remények - még három nap április 8-ig

2018. április 05. Szerkesztő: Atyavilág

Kit válasszak?

Tanács azoknak a választóknak, akik rendíthetetlen hívei a kormánymaradásnak

18-04-04_mno.jpgSzámukra nem tudunk sok újat mondani, ugyanazt javasoljuk, mint két héttel ezelőtt: üljenek nyugodtan ölbe tett kézzel. A Fidesz gondoskodik arról is, nehogy elfeledkezzenek szavazni menni. A legmegbízhatóbb aktivisták több ezres serege járja a szavazás napján a településeket, és bekopogtat a listájukban nyilvántartott kormányszimpatizánsokhoz, megérdeklődni, voltak-e már. Ezen túl a helyi pártközpontokból telefonon hívják sorban a címlistájukról a választókat, hogy menjenek a kormánypártra szavazni. (mno.hu, 2018. április 4.)

Ha valaki feltenné magának a kérdést, honnan tudják a lakcímét vagy a telefonszámát, próbáljon visszaemlékezni, hogy a kopogtatócédulás választások alkalmával (tehát 2014. előtt) adta-e valamikor a kopogtatócéduláját fideszes jelöltnek? Aláírt-e a Fidesznek, vagy a Fideszhez kötődő civil szervezetnek bármikor támogatói ívet, népszavazási kezdeményezést, bevándorlásellenes kiáltványt? Vállalt-e a Fidesz felkérésére bármilyen közösségi, közéleti feladatot? Ha igen, akkor az ő adatai igen nagy valószínűséggel bekerültek a párt "támogatói" adatbázisaiba (a Kubatov-listák valamelyikébe), és igen nagy eséllyel róla is olvasható egy-két hasonló mondat:

18-04-05_kubatov-lista.png

(Hír TV, 2018. április 4.)

A rossz hír az, hogy ezekről az egyébként jogszabályellenes listákról nem lehet lekerülni. Aki nem hiszi, olvassa el Ádám esetét, aki eddig mindig Fidesz-szavazó volt, de megunta a sűrűsödő telefonos politikai kampányszövegeket. Szeretné töröltetni magát a listáról. Négy éve rengeteg levelet írt a különböző Fidesz-szervezeteknek, állami szervezeteknek, az adatvédelmi hatóságnak, a telefonszolgáltatónak - eddig hiába. (Index, 2018.  március 3.)

Még rosszabb hír, hogy ugyanilyen listák léteznek azokról, akik - főként közéleti megnyilvánulásaik, vagy aktív közösségi szerepük alapján - "nem Fidesz-szimpatizánsként" vannak besorolva. 

Tanácsok bizonytalan választóknak, és azoknak, akik kormányváltást akarnak

 1. Melyik nem kormánypárti egyéni  jelöltre szavazzak?

Választókerületünkben az egyéni jelöltek számában nincs változás: összesen 16 jelölt közül választhatunk. Közülük 11 azonban olyan pártokat képvisel, amelyeknek nincs érdemi politikai tevékenysége. Az erre a 11 jelöltre adott minden szavazat csak arra jó, hogy az adott (biznisz-, kamu-)párt minél több állami támogatást kapjon. A fennmaradó öt közül egy (dr. Kovács Zoltán) a kormánypártok jelöltje.

Felelős ellenzéki szavazó az alábbi jelöltek közül választhat:

egyeni_ellenzeki_jeloltek_tablazata_18-04-05_egyszeru.png

Mekkora az ellenzéki jelöltek esélye?

Előző írásunkban több honlapot felsoroltunk, amelyek az ellenzéki jelöltek esélyeivel foglalkoztak. Az elmúlt napokban ezek a honlapok részben összehangolták becslési módszereiket, részben a látogatottságuk alapján kiemelkedtek közülük egyesek. A több neves közéleti személyiség álláspontját is tükröző Taktikai szavazás portál mai napon (április 5., tehát végsőnek tekinthető) érvényes előrejelzése a választókerületünkre a következő:

18-04-05_taktikai_szavazas_1.png

18-04-05_taktikai_szavazas_2.pngLátható, hogy a négy (komolyan vehető) ellenzéki jelölt együttesen kaphat annyi szavazatot, mint a kormánypárti jelölt egyedül.

Nehéznek látszik győzni? Hódmezővásárhely és Érpatak üdvözletét küldi! Ők megcsinálták.

Tipp: A választás az egyéni választókerületekben dől el. Ha kormányváltást akarsz, szavazz a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, még ha nehezedre is esik!

2. Melyik nem kormánypárti listára szavazzak?

A 23, országos listát állító párt közül 14 gyakorlatilag nem végez aktív politikai tevékenységet. További egy pártszövetség a két kormánypárt, így 8 ellenzéki párt(szövetség) listája közül választhat a felelős ellenzéki szavazó (zárójelben a lista sorszáma a szavazólapon):

(2) Momentum Mozgalom
(3) Demokratikus Koalíció
(8) Magyar kétfarkú Kutya Párt
(9) Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd Magyarországért Párt
(15) Jobbik Magyarországért Mozgalom
(17) Magyar Munkáspárt
(18) EGYÜTT - A Korszakváltók Pártja
(20) Lehet Más A Politika

 A nyilvánosságra hozott országos szavazólap-mintán bejelöltük ezeket:

18-04-05_tn4-szavazolap.jpg  

A parlamentbe az a párt kerül be, amely megszerzi az összes listás (pártlista+nemzetiségi lista) szavazat 5%-át (pártszövetség esetén annyiszor 5%, ahány párt szerepel a szövetségben). Az eddigi becslések szerint szinte biztosan nem éri el a bejutási küszöböt a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Munkáspárt, a határon billeg az Együtt és az LMP .

Tipp: Az országos listán válaszd a politikai nézeteidhez, vagy a szívedhez legközelebb álló ellenzéki pártot, de NE szavazz kamupártra!

Menj el szavazni!

Ha csak nem történik a választásig még valami rendkívüli esemény, már csak a választási eredmények ismeretében jelentkezünk ismét.

Koós Gábor

Korábbi bejegyzés: Esélyek és remények - még két hét április 8-ig 

Esélyek és remények - még három nap április 8-ig Tovább
A második Magyarország: Góliát nyúlcipőben

A második Magyarország: Góliát nyúlcipőben

2018. április 01. Szerkesztő: Atyavilág

18-04-02_goliat_1.jpgAz ország legnagyobb politikai pártja, az elmúlt két parlamenti választás után - mikropárt koalíciós társával - kétharmados parlamenti többséggel, Magyarország politikai berendezkedésének, közjogi és társadalmi rendszerének teljes átalakítója. A hazai és a határon túli magyar média 90 százaléka csak őt dicsőíti. Minden megyei közgyűlés, három kivételével az összes megyei jogú város, a főváros, hat kivételével a többi fővárosi kerület, és a települések messze döntő többsége a kezében van. Szinte korlátlan, és az állampolgárok által nagyrészt ellenőrizhetetlen pénzügyi-gazdasági hatalommal rendelkezik. Törvényes és törvénytelen, látható és láthatatlan eszközökkel a társadalom és gazdaság minden szintjén képes érvényesíteni a politikai és gazdasági érdekeit. Az ország és a határon túli magyarság vitathatatlan ura. A 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választások biztosan első helyezettje. Góliát legyőzhetetlen.

Góliát számára két Magyarország létezik.

A Neki első Magyarország fenntartás nélkül csodálja őt. Egyetlen intésére megindul észak felé, másnap dél felé. Annak szónokol, azzal ünnepel, és csak az érintheti ajkával.

A második Magyarország Góliát számára fájdalmas seb a nemzet testén. Retteg tőle. Ha látja, elfut előle, ha közelébe kerül, testőrökkel tartja távol, ha kérdezi, nem válaszol. A második Magyarország Góliát médiájában nem kerül szóba, vagy ha igen, szitokszavakkal, megalázó jelzőkkel körítve. Góliát azért szomorú, mert a második Magyarország csak testben az övé.

Összeállításunkat természetesen az április 8-i országgyűlési választások kampányeseményei ihlették, különösen Góliát két zirci esete a második Magyarországgal. De megnézzük az előzményeket is. 

Fájdalmas múlt

A gyökerek valószínűleg a 2002-es és 2006-os választások előtti miniszterelnöki vitákra vezethetők vissza. "Orbán Viktor stratégiájának középpontjában a „vitamentes vita” vagy a már jól ismert politikai monológ állt. Orbán kezdettől nem akart vitahelyzetbe kerülni, aminek több oka lehet. ..., annyit tudunk megállapítani, hogy Orbán egész metakommunikációjával azt sugallta: ő ugyan kényszerből elfogadta a vita ilyetén módon való lebonyolítását, de az nem kedvére való, és ahhoz nem is akar asszisztálni." (2006, Méltányosság

Amikor két sikertelen választás után Góliát ismét növésnek indult, elkezdte tesztelni új kommunikációs stratégiájának elemeit.  2006-ban Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori alelnöke sértődötten vonult ki a kínos kérdések elől élő adásban a stúdióból:

Fejétől illatozik

2010-ben és 2014-ben nem volt miniszterelnök-jelölti vita. "Akárcsak 2010-ben, most sincs semmi értelme minimális kockázatot sem vállalnia Orbán Viktornak, aki lehet, hogy rutinos szónok, de 2006-ban kiderült, hogy mennyire el van szokva a valódi vitaszituációtól, kényes interjúhelyzeteket sem vállal már fel. A teljesen megroggyant MSZP-t majd üti tovább a kormánypárti sajtó, és a Jobbikkal is foglalkozik majd a Fidesz többi politikusa, Orbán pedig a bölcs államférfi szerepében kimarad a vitából, és az érdemi munkára koncentrál." (2014, 444)

2010, Góliát felnőtté válása óta szemünk előtt tökéletesedik viszonyulása a második Magyarországhoz. "Soha nem volt jobb a helyzet. A politikus ugyanis az az ember, aki, amikor kormányon van, akkor senkinek nem akar nyilatkozni, majd amikor ellenzékben van, akkor újra kedves neki a sajtó.":

2018. április 5-én, 12 év után megint lesz miniszterelnök-jelölti vita. "A moderátor Baló György lesz. Ott lesz Szél Bernadett az LMP, Vona Gábor, a Jobbik és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz ott. Meghívták Orbán Viktort is, aki viszont nemet mondott." (2018. március 29., 444). "Orbán nem vitázik, mert ellenfelei nem „vitaképesek”" (2018. március 14., mno.hu)

Neki első Magyarországért azonban bármikor és bármit - de csak ha ha nincs a közönségben valaki a második Magyarországból.

"Nem kap több munkát a külügytől a Tusványoson tiltakozó nőt bántalmazó férfi" (2017, 444)

"Ha kérdezel a Kossuthon, hagyj fel minden reménnyel!" (2017, Városi kurír

"Miközben rendes interjút valódi magyar újságírónak nem ad, és nincs olyan politikus az országban, aki ellen ki merne állni vitázni, sorra járja a vidéki televíziókat Magyarország Miniszter Elnök Ura. A legjobb pillanatokból Botos Tamás készített már egy erős összefoglalót, de a riporterek dicsőségfalán ott a helye Péter Árpádnak is." (2018. március 29., 444)

De ez mind csak a külsőség,

politikai taktikázás, hiszen Góliát tulajdonképpen az egész nemzetet magához öleli. Lázár János: "A kormánynak az az érdeke, hogy minél több újságíróval beszéljen, és megteremtse ehhez a keretet és a formát. Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá." (2018. március 12., Promenád)

Egy számmal kisebb nyúlcipők, amelyek mintha nem értették volna Lázár János miniszter szavait a Promenádban

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter

"Kósa Lajos öt teljes percig gyalogolt némán az újságírók mellett, aztán megköszönte nekik, hogy elkísérték" (2018. március 19., 24.hu):

"Már megint a sajtó tett tönkre valamit: Kósa Lajos sofőrje menekülés közben meghúzta a miniszteri Superb-t" 2018. március 20., Szabad Pécs):

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke

"Újabb fideszes sétált ki az ATV élő adásából" (2016, ATV):

 

"Kiviharzott a sajtótájékoztatóról Németh Szilárd, amikor a Hír TV kérdezni szeretett volna tőle" (2018. március 11., Hír TV, 24.hu):

Két számmal kisebb nyúlcipők, amelyek mintha ugyancsak nem

"A többség egyszerűen némasági fogadalmat kötött a Fidesznek kellemetlen OLAF-jelentésről, de vannak, akik szerint nincs itt semmi látnivaló. " (2018. február 18., Index):

"Ne szaladjon el a kérdéseim elől, miniszteri biztos úr!" (2018. március 9., 24.hu):

"Nemcsak Orbán menekül a kérdések elől: Boldog Istvánt a testőrei védték" (2018. március 10., Index, videó a cikkben):

18-04-02_goliat_boldogi.png

Nekünk az első Magyarország!

"Ötszáz fős kampánybálon látta vendégül szimpatizánsait a borsodi fideszes" (2018. február 6., 24.hu)

"A fideszes képviselő azt hazudta, nem hívták meg a vitára" (2018. február 21., 24.hu)

"Dunaújváros fideszes polgármestere nem engedi, hogy a Közös Ország Mozgalom vitázzon a helyi színházban" (2018. február 27., 444) - "Hangos vásárhelyezéssel tüntettek Dunaújvárosban" (2018. február 28., 24.hu)

 "Alfölditől retteg a hatalom Zalaegerszegen, civilek sem fogadhatják" (2018. március 10., Index), "Megszólalt Alföldi Róbert a zalaegerszegi kitiltása kapcsán" (NLCafé), 

"Pócs Jánosék nem engedték felszólalni a fórumukon a jánoshidai polgármestert, miután perceken keresztül szidták" (2018. március 17., 444)

 

 

"Az offshore-os Szabó Zsolt nyilvános fórumot tartott, szóval megpróbáltunk bemenni" (2018. március 23., 24.hu)

"Tasó László kopaszokkal együtt rakta ki a Hír Tv stábját egy fórumról" (2018. március 26., 24.hu, Népszava)

A két zirci eset

Az első:

2018. március 26-án dr. Kovács Zoltán államtitkár, a Fidesz-KDNP választókerületi jelöltje, és Csepreghy Nándor államtitkár, miniszterhelyettes lakossági fórumot tartott Zircen. Erre nyilvános meghívó nem jelent meg (vagy ha igen, nagyon eldugva), szórólapok sem jelentek meg, még a városi honlap sem tette közzé, ott pedig dr. Kovács Zoltán képviselő minden helyi aktivitásáról jelenik meg hír. Ennek ellenére a Könyvtár klubterme tele volt. Vagyis a résztvevők válogatott, személy szerint meghívott közönség lehetett. Ilyenre volt már példa, amikor Orbán Viktor Zircre látogatott, és válogatott közönség előtt (amelybe egyes hírek szerint fontos helyi közéleti szereplők sem fértek be) jelentette be az Arborétum visszaadását az Apátságnak. (Ez nem egyedi eset: a sorozatos menekülései után a nyilvános lakossági fórumokról száműzött Kósa Lajos előzetes hírverés, meghívó nélkül adott át Debrecenben 500 méter felújított aszfaltot. Vagy hogy március 31-én titokban tartott lakossági fórumot ugyancsak Debrecenben Bayer Zsolttal. A beavatottak azért tudták, hová kell menni.)

Tehát volt Zircen egy kampányrendezvény, "lakossági fórum", amelyről azonban csak az nem tudott, akinek kellett volna: a lakosság. Illetve a lakosságnak az a része, amelyik nem a Neki első Magyarországba tartozik.

Viszont Góliát értékrendje szerint a második Magyarországba tartozó Jobbik, az MSZP és a Munkáspárt nem rajongói összejövetelt szervezett magának Zircen, ők kiálltak a választók elé, pártszimpátiára tekintet nélkül.

A kampányban olyanra is volt példa, hogy a nemkívánatos vendégeket azzal távolították el a fideszes jelölt - nyilvánosan meghirdetett! - fórumáról, hogy ez "támogatói fórum", amely nem nyilvános(!) Valami ilyen lehetett a zirci is.

Van példa arra is, hogy egy nyilvánosan meghirdetett sajtóeseményről tiltották ki a tévéstábot (videó a cikkben):

18-04-02_goliat_nemethsz.png

A második:

Töreki Milán, a Jobbik képviselő-jelöltje választókerületünkben, vitáról egyeztetett dr. Kovács Zoltánnal, a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjével. Február 22-i Facebook-bejegyzése szerint:

"KOVÁCS ZOLTÁN VISSZAUTASÍTOTTA A JELÖLTI VITÁT

Tegnapi napon, (országos szinten egyedülálló módon) felhívott Dr. Kovács Zoltán, és a vitáról egyeztettünk néhány percben. Úgy gondolom, hogy ez egy ritkaság számba menő korrekt eljárás volt a részéről, ami becsülendő.
Abban nem értettünk egyet, hogy van e létjogosultsága, illetve mi a funkciója ennek a vitának? 
Véleményem szerint igenis is, a jelöltek között (életkortól, titulustól függetlenül) kell, hogy legyen egyfajta vitakultúra, mivel az oda-vissza üzengetések helyett lehet egymással szemben állva, ütköztetni álláspontunkat és elképzeléseinket. A nézők, ez esetben választók pedig könnyedén el tudják dönteni, hogy az adott személyiség, vagy az adott program szimpatikus e nekik vagy nem."

Mitől fél dr. Kovács Zoltán? Amikor minden előrejelzés szerint behozhatatlan előnye van a két komolyan vehető riválisa, Töreki Milán és Gőgös Zoltán (MSZP-P) előtt? (taktikaiszavazas.hu, 2018. április 1-i helyzet)

18-04-02_goliat_taktikaiszavazas_1.png

Mitől fél Góliát?

A második Magyarországtól. Amelyik csak testben az övé. Amelyik elé nem mer kiállni, amelyikkel nem mer leállni vitatkozni. Amelyikhez csak a fennsőbbség, a hatalom biztos tudatában mer szólni.

"Fogalmam sincs róla, hogyan lehet Kétmagyarországból még egyszer Egymagyarországot csinálni. Ott fog állni kétmillió dühösmagyar ember, akit leaberráltoztak, lesorosbérenceztek, lemigránssimogatóztak, leénnemtudommicsodáztak, akinek az adójából tartják fent  az orbánista győztesmagyarok közmédiáját.  Ezek a vesztesmagyar emberek nem fognak elhallgatni, nem fognak reszketve visszabújni a kis házikóikba a választások után. Százezer embert meg lehet félemlíteni, kétmilliót nem. Engem sem." ("Magyarok (megjegyzésposzt)" 2018. március 30., Örülünk, Vincent?)     

18-04-02_goliat_6.jpg 

Amikor a nyúlcipő sem elég gyors

Koós Gábor 

A második Magyarország: Góliát nyúlcipőben Tovább
Jelölthétköznapok - "az elszámoltatások elindítása, az elmúlt nyolc évben történt legfontosabb korrupciós ügyeknek a felderítése"

Jelölthétköznapok - "az elszámoltatások elindítása, az elmúlt nyolc évben történt legfontosabb korrupciós ügyeknek a felderítése"

2018. március 31. Szerkesztő: Atyavilág

oevk-evk-2006-2014-pld5-veszprem_1.jpgVálasztókerületünk (Veszprém 04. országos egyéni választókerület, székhely Pápa, 87 település) a 2012-es új választási törvény óta létezik a jelenlegi határokkal. A korábbi választási rendszerben igen nagy különbségek voltak az egyes választókerületek választóinak számában, tehát indokolt, és alkotmányosan igazságos volt körülbelül hasonló lakosságszámú körzeteket kialakítani. Ami azonban nem volt indokolt (legalább is a politikai korrektség tekintetében), hogy az új határokat a már akkor is kétharmados többséggel rendelkező Fidesz úgy húzta meg, hogy az ugyanabba a körzetbe tartozó települések között a fideszes települések kerüljenek túlsúlyba (a szakértők szerint máig titok, ki végezte a választókerületek modellszámítását).

Az előző, 2014-es választások előtt az újságírók toplistát készítettek a Fidesz tíz legnagyobb térképrajzolós bravúrjáról. Büszként mondhatjuk, hogy ott szereplünk a lista 4. helyén: "Tulajdonképpen az összes Veszprém megyei választókerület jó helyen lenne a tízes toplistán, a hagyományosan kiegyensúlyozott megyét sikerült teljesen jobboldalivá alakítani azzal, hogy a három inkább baloldali körzetet beolvasztották a négy inkább jobboldaliba."

Ez így is lett, 2014-ben mind a négyben fideszes jelölt nyert. Időközi választáson (lemondás, elhalálozás) Veszprémben független, Tapolcán jobbikos jelölt nyert. 

Sorozatunkban választókerületünk képviselő-jelöltjeinek érdekesebb, 2018. március 17. - március 30. közötti kampányeseményeiről veszünk át híreket más médiából. (Korábbi események a sorozat előző részeiben, a linkeket lásd a bejegyzés végén).

A jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda hivatalos sorrendjét követi. 

Tomán Attila - LMP Médiahírt nem találtunk

Sándor Endre Géza - OP

sandoreg_18-03-28_1.jpg2018. március 28 - InfoPápa.hu

"A leginkább kiszolgáltatottakat képviselné Sándor Endre Géza az Országgyűlésben

Sándor Endre Géza, a pápai központú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje ma délután tartott sajtótájékoztatót a Kossuth utcán, melyen elmondta, azért csatlakozott ehhez a párthoz, mivel a már korábban megismert Hunor, illetve nagyobb fia okán sajnos jól ismeri a rendszer gyengeségeit. Véleménye szerint mostohán kezeli a rendszer ma Magyarországon az autizmust és az egyéb SNI-t, továbbá azokat, akik otthon, éhbérért ápolják hozzátartozójukat."

Dr. Kovács Zoltán - Fidesz-KDNP

2018. március 20. - Fidesz-honlap

"TURISZTIKAI SZÁLLÓHELY ÉPÜLT START MUNKAPROGRAM KERETÉBEN BAKONYSZŰCSÖN

A település régi iskolaépületében öt vendégszoba, valamint egy apartman, és közösségi célú nagyterem került kialakításra. A szálló 22 fő elhelyezésére alkalmas. A település fő vonzereje a turizmus, így azt remélik, hogy a beruházás szolgálni fogja a helyi őstermelők, boltok, vendéglátóegységek forgalmának növekedését is. Az épületet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át."

2018. március 21. - Fidesz-honlap

"KÖZEL HATMILLIÓ FORINTBÓL FELÚJÍTOTTÁK A DÖBRÖNTEI ORVOSI RENDELŐT

 Az átadó ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán a körzet országgyűlési képviselője. Cseh Lajos, Döbrönte polgármestere elmondta, egy sikeres belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően újulhatott meg a falu Fő utcáján található létesítmény."

2018. március 21. - Fidesz-honlap

"NAPELEMEK KERÜLTEK A FARKASGYEPÜI TÜDŐGYÓGYINTÉZET TETEJÉRE

A rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a ’90-es évek elején még a bezárás fenyegette az intézetet."

2018. március 21. - Fidesz-honlap

"ZAJLANAK AZ ORSZÁGJÁRÓ FÓRUMOK

Devecserben Kovács Zoltán helyi országgyűlési képviselő meghívott vendége Czunyiné dr. Bertalan Judit beszélt az ország sorsát meghatározó április 8.-i választásról. Dr. Kovács Zoltán Jánoshalma, Bodajk, Mocsa, Szombathely, Elek, Pápa, és Zirc településeken tartott és tart lakossági fórumokat."

2018. március 22. - Fidesz-honlap

"MEGÚJULT UTAKON JÁRHATUNK VESZPRÉM MEGYÉBEN

Az eredményekről sajtótájékoztatón számolt be Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Szentgálon. Kovács Zoltán elmondta még, hogy 2018-ban 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre útfejlesztésekre a megyében..."

2018. március 23. - Pápa Ma

"Idén 30 kilométer közút újul meg a térségben - Pápa és Dáka között már dolgoznak

Teljes körű útfelújítást végeznek el a nyár közepéig a Pápa és Dáka közötti szakaszon több mint 540 millió forintból. Nem ez lesz az egyetlen út, amely idén megújul Pápa térségében, többek között a Vaszari út bázisrepülőtérig tartó etapját is érintik a rekonstrukciós munkálatok - tájékoztatott Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Dákán."

kovacsz_18-03-24_1.jpg2018. március 24. - Pápa Ma

"Kövér László: Ilyen silány minőségű ellenzéke még nem volt a magyar demokráciának

Lakossági fórumra várta ma este az érdeklődőket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP Veszprém 4. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje, akinek vendége ezúttal Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában tartott fórumon megteltek a széksorok, több százan hallgatták meg a Házelnök előadását."

2018. március 24. - Fidesz-honlap

"SZENT GELLÉRT VISSZATÉRT BAKONYBÉLI MONOSTORÁBA

Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében a millenniumi fejlesztés bakonyi térségre gyakorolt turisztikai hatásairól szólt. Elmondta, a kormányzat 1,4 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújtott a monostor megújítására. – Fontos, hogy országunk biztonságos, sok látnivalóval, ahova nyugodtan jöhetnek a turisták."

2018. március 26. - Fidesz-honlap

"LAKOSSÁGI FÓRUM ZIRCEN

Kovács Zoltán helyi országgyűlési képviselő meghívására Csepreghy Nándor államtitkár, miniszterhelyettes tartott fórumot Zircen az országjárás keretében."

kovacsz_18-03-26_lakossagi_forum.png2018. március 26. - Zirci TV - Súdió KB, 2018. március 30-i adás

Választási fórum Zircen

"Valóban mostanában többet voltam, hiszen elő kellett készíteni az új projekteket, és jó néhány el is készült. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy a megújuló energiát nagyon jól hasznosította Zirc városa, hiszen a Reguly iskolában energetikai beruházás történt, óvodafelújítás történt, kerékpárút, ami fontos a környezetvédelem szempontjából..." 

2018. március 27. - Fidesz-honlap

"FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM PÁPÁN

A rendezvényt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg. 

-Az állam támogatja a munkaerő megtartását és a foglalkoztatás bővítését. Veszprém megyében a következő időszakban a TOP keretében 2 Mrd. Ft. jut helyi foglalkoztatás fejlesztésre."

2018. március 27. - Fidesz-honlap

"ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ ÜZEMET AVATTAK LOVÁSZPATONÁN

A Belügyminisztérium 48 millió forinttal támogatta a programot, míg a helyi önkormányzat csaknem 27 millió forintot biztosított a fejlesztéshez. A lovászpatonai Szociális Szövetkezet közreműködésével nyolc új munkahely létesült. Az avatón részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő."

2018. március 28. - Pápa Ma

"Átadták a pápai Szolgáltató Központot

Az átadón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár is gratulált a pápai központhoz. 
-A napi ügymenet elősegítése a legfontosabb. Ez az igazi hivatása az agrárkamarának. Azok, akik dolgoznak, nem érnek rá pályázatokat figyelni, adminisztrálni, ezért az ilyen szolgáltató központok, ahol olyan falugazdászok, akik korábban a szakmát kiválóan megtanulták- segítik az ügyfeleket, a gazdákat. Most lesz egy fix hely Pápán, ahol a szakmai tanácsokat tudnak majd adni - emelte ki dr. Kovács Zoltán."
 

Iker Áron - Momentum Médiahírt nem találtunk

Kónya Krisztián Zsolt - Összefogás Párt Médiahírt nem találtunk

Gyécsek Dávid - SZEM Párt Médiahírt nem találtunk

Rákóczi Zoltán - Magyarországért Demokratikus Párt Médiahírt nem találtunk

Mészáros Róbert - HAM Médiahírt nem találtunk

Királyné Ferencz Ildikó - IMA Médiahírt nem találtunk

Orsós Zsolt - Iránytű Médiahírt nem találtunk

Csomai Ildikó - CSP Médiahírt nem találtunk

Rákóczi Richárd - Jó Út MPP Médiahírt nem találtunk

Töreki Milán - JOBBIK

2018. március 20. - InfoPápa.hu

"Töreki Milán: Olcsó, populista retorikát alkalmazva próbálják a programomat lejáratni

Több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a TAO-támogatási rendszer bevezetése, azaz 2011. óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez. Én ez ellen emeltem fel a szavam. Látni kell, hogy szinte ellenőrizetlen módon milliárdok áramlottak a magyar futball néhány klubjához, ami elfogadhatatlan. Én a futball egyeduralmát akarom megtörni."

toreki_18-03-22.png

2018. március 22. - Zirci TV - Súdió KB (1:10:15-től)

"A legfontosabb feladat az ország valós helyzetének a felmérése, az elszámoltatások elindítása, az elmúlt nyolc évben történt legfontosabb korrupciós ügyeknek a felderítése, az elrabolt nemzeti vagyon minél nagyobb részének a visszaszerzése lesz. Emellett azonban számos olyan törvényt el kell fogadnunk, amelyekkel helyre tudjuk állítani Magyarországon a demokráciát és a jogállamiságot."

2018. március 26. - InfoPápa.hu

"Vona Gábor: Aki változást akar, szavazzon Töreki Milánra

Az áruháznál megtartott fórumon Töreki Milán országgyűlési képviselőjelölt köszöntötte a jelenlévőket és Vona Gábort. – Köszöntöm abban a városban, ahol gimnáziumokban télvíz idején kabátban kell, hogy üldögéljenek a diákok. Abban a városban, melynek híres kórházából mára csak egy siralomház maradt. Abban a városban, amely nem is olyan régen a polgári és szellemi élet egyik pezsgő központja volt, jelenleg egy félelemre és gyűlöletre építő városvezetés ural."

2018. március 29. - InfoPápa.hu

"Töreki Milán azt ígéri, előteremti a forrást a Kossuth utca felújítására

Amíg Pápa neves gimnáziumában kabátban üldögélnek a tanórákon a diákok, nem gondolom azt, hogy a TAO-pénzekből fűtött stadionokat kellene építeni az országban - fogalmazott a politikus."

Kohn Péter - SEM Médiahírt nem találtunk

Markos Róbertné - MCP Médiahírt nem találtunk

Gőgös Zoltán - MSZP-Párbeszéd

gogosz_18-03-17_1.jpg2018. március 17. - MSZP-honlap

"A Fidesz választási listáján előkelő helyen szereplő Győrffy Balázs vezette kamara tagjait telefonon rendelik a helyi irodákba ügyintézés címén.
Az ügyintézés pedig nem más, mint a kormány politikája mellett kiálló, támogató aláírásgyűjtés. A gazdák csak az irodákban szembesülnek azzal, hogy azt várják el tőlük, hogy a fideszes propagandát nevükkel, aláírásukkal támogassák."

2018. március 23. - Pápa Ma

"Így segítene a baloldal a devizahiteleseknek és a Quaestor-károsultaknak

Minden egyes devizahiteles szerződést a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni, addig pedig fel kell függeszteni az ezeket érintő végrehajtásokat - jelentette ki Szakács László országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese a szocialisták pápai irodájában tartott sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán országgyűlési képviselőjelölt, az MSZP országos elnökhelyettese arról beszélt, hogy Pápa környékén is voltak vitatható döntések az állami földek bérbeadásai, illetve eladásai terén, amikhez kapcsolódóan több bírósági per van folyamatban. Hozzáfűzte, kormányrakerülésük esetén minden egyes szerződést felülvizsgálnak majd, miközben szeretnék visszaadni azt a hitet, hogy a földek visszakerülhetnek azok kezébe, akik használják azokat és ezekből élnek."

2018. március 24. - MSZP honlap

"Véget kell vetni a "fideszes bűnszervezet" működésének

Gőgös Zoltán, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt időszak nagy- és kisstílű bűncselekményeit csak akkor lehet feltárni, ha az MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjei kerülnek kormányra Karácsony Gergely vezetésével.

Úgy fogalmazott, a kormánypárti politikusok komoly bűnszervezetet hoztak létre, amelynek tagjai arra szövetkeztek, hogy a "kisemberek rovására" megszerezzék Magyarország hozzáférhető vagyonának nagy részét."

gogosz_18-03-26.png2018. március 26. - Zirci TV - Súdió KB, 2018. március 30-i adás

Lakossági fórum Zircen

"Én azt gondolom, hogy itt nagyon komoly igazságtétel kell ebben a körzetben, mert itt sok problémám volt nekem, de nem csak nekem, hanem a helyi gazdálkodóknak az ezelőtt pár évvel lezajlott földbérbeadások, eladások kapcsán, ez egy igazságtalan rendszer, ami kialakult, én nagyon remélem, hogy ebben tudunk érdemi változtatást tenni, és valóban azokhoz tudjuk juttatni különösen az állami területeket, akik érdemben ezt művelik, és nem spekulációs célra akarják ezt használni..."

A választókerületünkben nyilvántartásba vett egyéni jelöltekről a Zircinfo-n itt írtunk.

Jelöltjeink eddigi médiaaktivitása alapján a zirci térségben nem lesz nehéz választani, hiszen térségünk választópolgárait eddig komolyan vevő jelölt eddig mindössze három van: dr. Kovács Zoltán (Fidesz-KDNP), Töreki Milán (Jobbik) és Gőgös Zoltán (MSZP-Párbeszéd, DK-Együtt-MLP-támogatással). Sándor Endre Géza (OP) első nyilvános médiaszereplése tiszteletre méltó. A választásig hátra lévő egy hét alatt nem várható, hogy a többi 12 jelölt bármelyike érzékelhető erőfeszítést tenne arra a térségünkben, hogy meggyőzzön minket. 

Választókerületünk minden képviselő-jelöltjének lezajlott kampányeseményeit közzé tesszük, ha elküldik nekünk az arról tudósító médiahír linkjét! (zircblog@gmail.com)

Koós Gábor

Korábban:

2018. március 18.: Jelölthétköznapok - "április után először kibővítjük az alapvető élelmiszerek körét, ezzel egy időben az áfakulcsot 5%-ra csökkentjük."

2018. február 28.: Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”"

2018. február 23.: Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

Jelölthétköznapok - "az elszámoltatások elindítása, az elmúlt nyolc évben történt legfontosabb korrupciós ügyeknek a felderítése" Tovább
Tudja-e, mi köze az apátsági sörnek Magyarország legöregebb tölgyéhez?

Tudja-e, mi köze az apátsági sörnek Magyarország legöregebb tölgyéhez?

2018. március 29. Szerkesztő: zircblog

A Bakony erdejében, vadregényes hegyvidéki környezetben, 400 méter magasan fekszik a hazánkban III. Béla királyunk alapította ciszterci rend egy kolostora. A nagy múltú apátsághoz két érdekes hazai unikum is fűződik.

 

A török hódítás vetett véget a virágzó kolostori életnek

A ciszterciek a 12. század első felében, II. Géza király uralkodása alatt, 1142-ben építették az első kolostorukat Magyarországon. III. Béla magyar király, és felesége, Châtillon Anna különösen sokat tettek a rend magyarországi térhódításáért.

III. Béla a leghíresebb franciaországi monostor, a Szent Bernát alapította Clairvaux-i ciszterci apátság filiájaként (leánykolostoraként)

1182-ben hozta létre a zirci apátságot.

A kolostor egészen a török hódoltság koráig virágzott.

20180326zirci-ciszterci-apatsag1.jpg

A teljes cikket elolvashatod: ITT

 

forrás: origo.hu

Tudja-e, mi köze az apátsági sörnek Magyarország legöregebb tölgyéhez? Tovább
AZ ÁLLAMPOLGÁROK SEGÍTSÉGÉT KÉRJÜK

AZ ÁLLAMPOLGÁROK SEGÍTSÉGÉT KÉRJÜK

2018. március 29. Szerkesztő: zircblog

A zirci rendőrök egy állatkínzás vétség miatt folytatott büntetőeljárásban keresik a cselekmény szemtanúját.

A Zirci Rendőrőrs eljárást indított a 19010/250/2018. bűnügyi számon állatkínzás vétség elkövetése miatt egy 58 éves nagyesztergári férfival szemben.

A nyomozás adatai szerint 2018. február 9-én délután Nagyesztergár, Radnóti Miklós utcában a járdán egy kistestű keverék kutyát bántalmazott egy 58 éves helyi férfi. A nyomozás adatai szerint az elkövető cselekményét látta egy gépkocsival arra közlekedő férfi, aki meg is állt a helyszínen, és a járműből kiszállva szóvá tette a bántalmazó viselkedését, majd visszaült az autóba, és távozott. A folyamatban lévő nyomozásban szükségessé vált az ismeretlen személy tanúkénti kihallgatása.

A nyomozó hatóság kéri, hogy a bűncselekmény elkövetését észlelő férfi jelentkezzen a Zirci Rendőrőrsön személyesen, vagy a 88/593-840-es hívószámon, illetve a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén, vagy a névtelensége megőrzése mellett, tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöldszámán.

 

 

forrás: police.hu

AZ ÁLLAMPOLGÁROK SEGÍTSÉGÉT KÉRJÜK Tovább
Április 3-ig még támogathatja aláírásával a nemzeti kisebbségek védelmét!

Április 3-ig még támogathatja aláírásával a nemzeti kisebbségek védelmét!

2018. március 29. Szerkesztő: zircblog

Február elején tettük közzé a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésről szóló felhívást, amely többek között a határon túli magyarok jogainak védelmére is irányul.

Jelenleg ugyanis nincs az Európai Unióban olyan szabályozás, amely az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális jogait védi. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel, még szükség van a támogató aláírásokra, melyeket a www.jogaink.hu oldalon lehet megtenni április 3-ig.

Erdélyi testvérmegyénk és testvérvárosunk képviselői levélben fordultak önkormányzatunkhoz, melyben kérték városunk polgárainak segítségét is. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen elindította a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et. Célunk európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését. Az európai polgári kezdeményezések sikeréhez 1 millió uniós állampolgár támogatása szükséges. A ti és a testvérközösségek támogatásával a cél elérhető!”

Egy aláírás is döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ezért kérjük, hogy látogassanak el fenti oldalra és támogassák a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét.   

 

 

Kelemen Gábor

Április 3-ig még támogathatja aláírásával a nemzeti kisebbségek védelmét! Tovább
Thürmer Gyula sajtótájékoztatója Zircen

Thürmer Gyula sajtótájékoztatója Zircen

2018. március 28. Szerkesztő: zircblog

munkaspart.jpg

Thürmer Gyula,

a Munkáspárt elnöke

2018 március 28-án, szerda 13.00 órakor

a választókkal találkozik és sajtótájékoztatót tart

Zirc (8420 Zirc, Állomás utca, AUTOBUSZÁLLOMÁS)

A rendezvényre tisztelettel meghívjuk.

 

Budapest, 2018. március 27.

 

Beküldte:

 

Fehérvári Zsoltné

Munkáspárt Sajtóiroda

titkarsag@munkaspart.hu

Tel: 06-70-606-5016

Thürmer Gyula sajtótájékoztatója Zircen Tovább
Pályakarbantartási munkák miatt változik a vasúti menetrend

Pályakarbantartási munkák miatt változik a vasúti menetrend

2018. március 28. Szerkesztő: zircblog

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2018. április 3-tól 2018. április 10-ig Győrszabadhegy – Veszprémvarsány állomások között pályakarbantartási munkák miatt a Győr – Veszprém vasútvonalon a mellékelt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Győr/Győrszabadhegy – Veszprémvarsány/Bakonyszentlászló állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.

 

vz1.jpg

vz2.jpg

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Pályakarbantartási munkák miatt változik a vasúti menetrend Tovább
Döntse el, ki legyen az év legjobb háziorvosa!

Döntse el, ki legyen az év legjobb háziorvosa!

2018. március 28. Szerkesztő: zircblog

Május 10-ig még Ön is beküldheti történetét, hiszen addig tart „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára.

 haziorvosok-kiskep.jpg

A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága. A betegek idén nyolcadik alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról a www.evpraxisa.hu portál ajánló oldalára, http://www.evpraxisa.hu/ajanl hiszen a pályázat a közre, a betegre bízza annak eldöntését, hogy kit tart a legjobbnak. 

Az alapellátást végző gyógyítók itthon és a határon túl is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit a határokon átnyúló pályázat is biztosít számukra. Az eddigi ajánlások meggyőzően bizonyítják, hogy mennyi remek háziorvos és fantasztikus teljesítmény létezik a hazai és a határon túli egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberileg is. A lényeg a szakma ismerete mellett: a partneri kapcsolat, az orvos-beteg bizalom, a türelem, az odafigyelés, az empátia, és a szolgálat.

A legjobb történetek szereplői közül az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri választja majd ki azt a 10 magyarországi, illetve 10 határon túli háziorvost és csapatát, akikre május 20-tól június 2-ig az internetes portálon szavazhatnak majd a betegek.

A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásainak köszönhetően.

Egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi történet megírásával és elküldésével a páciensek mellett polgármesteri hivatalok, idősotthonok, iskolák, könyvtárak, de plébániák, szakmai és civil szervezetek, szerkesztőségek is ajánlhatják háziorvosukat május 10-ig itthonról, de Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is!

 Beküldte:

Kelemen Gábor

Döntse el, ki legyen az év legjobb háziorvosa! Tovább
Újévi Sporthíradó: Football Club Zirc Sportegyesület

Újévi Sporthíradó: Football Club Zirc Sportegyesület

2018. március 28. Szerkesztő: zircblog

Riportunk idején még a hó fogságában volt az Alkotmány utcai sporttelep, de van ott egy kis zöld sziget, amelyen már elindulhatott a labda a hosszú téli tornatermi felkészülést követően. Az alapozási időszak végén látogattuk meg a Football Club Zirc Sportegyesületet.

foci.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Újévi Sporthíradó: Football Club Zirc Sportegyesület Tovább
Újra itt a Zirc és Vidéke!

Újra itt a Zirc és Vidéke!

2018. március 28. Szerkesztő: Atyavilág

18-03-24_zev.pngAmikor 2008-ban az ötvenegyedik évfolyam 7. számával megállt a Zirc és Vidéke, őszintén szólva nem hittem, hogy valaha megjelenik még. Az, hogy a képviselő-testület Ottó Péter polgármester előterjesztésére idén januárban napirendre tűzte, és a testület a 9/2018.(I.25.) határozatával döntött is az "ideiglenes szüneteltetés" végéről, igazi meglepetés volt számomra, jó érzéssel töltött el, visszaidézte a rendszerváltás utáni évek, a lap újraindítása időszakának világmegváltóan pezsgő zirci közéletét.

A testületi ülés előterjesztése, az ülésen elhangzott képviselői vélemények, és természetesen a testületi határozat pontjai megadják a kereteket az újság kiadójaként kijelölt önkormányzati intézménynek, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB-nak (az egyszerűség kedvéért engedtessék meg, hogy ebben a bejegyzésben Művház megnevezést használjam. Emlékeztetnék arra, hogy az intézmény sok évtizedes történetében mindig a Művelődési Ház volt az alapintézmény, amelybe a többi intézményt: a Könyvtárat, a Tourinform Irodát, a Stúdió KB-t integrálták), azonban elég nagy mozgásteret hagy neki.

Miért van szükség mozgástérre?

Mert a Zirc és Vidékének önálló arculattal kell rendelkeznie

A lap önmeghatározásai életének fordulópontjain: 

1905: TÁRSADALMI, TANÜGYI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP 

1944: POLITIKAI, TÁRSADALMI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP 

1991: KÖZÉLETI LAP 

2008: PRO URBE-DÍJAS FÜGGETLEN KÖZÉLETI LAP. 

Véleményem szerint a 2008-as önmeghatározás tiszta lelkiismerettel felvállalható a jövőben is.

A Zirc és Vidéke önálló arculata vizuális szempontból könnyen teljesíthető. Már az 1991-es újraindítás is átvett számos arculati elemet a századelő lapszámaiból - még ha anakronisztikusnak is tűntek, de igazán kedvesek és vállalhatóak voltak, így például a fejléc (lásd fent), a tördelés, a következetes fekete-fehér, vagy a szóhasználat:

"Ide küldendők a lap szellemi részét érdeklő levelek. Bérmentetlen leveleket nem fogadunk el."

"A hirdetési díjak, a lap anyagi ügyeit érdeklő dolgok a kiadóba küldendők."

"Nyomatott a Veszprémi Nyomda Kft.-ben."

 A Zirc és Vidéke önálló arculatát tartalmi szempontból a felelős szerkesztő és a szerkesztő bizottság garantálta.

A Zirc és Vidéke soha nem volt önkormányzati mosolyalbum, mint manapság az önkormányzatok által finanszírozott újságok, honlapok és tévék döntő többsége. A szélsőségeket kiszűrte, de a közéleti kritikát engedte. Volt olyan önkormányzati képviselőnk, aki hangosan méltatlankodott, miért engedi a város, hogy a pénzén fenntartott újság az önkormányzatot kritizálja. Hát éppen ez (is) a függetlenség lényege. 

A Zirc és Vidéke felelős szerkesztője a rendszerváltás utáni újraindulástól, 1991. júliustól 1997. májusig Barták Péter volt, aki aztán 12 évig vezette főszerkesztőként a megyei napilapot, a Napló-t (utána magasabb beosztásokat kapott a lapot kiadó cégnél, amíg tavaly, amikor a Mészáros Lőrinc cége megvásárolta a Napló-t is kiadó céget, ki nem rúgták). A helyét a Zirc és Vidéke élén Abafalvi Tibor vette át, aki következő több mint tíz évben vezette szerkesztő bizottságot (őt 2014-ben, a Napló törzsgárdájának tagjaként tették lapátra). Amely szerkesztő bizottságnak mindig helyi vagy környékbeli, aktív közéleti szerepet vállaló tagjai voltak, részben újságírói képzettséggel is.

A lap szerkesztői közül a felelős szerkesztő kapott egy szerény összegű tiszteletdíjat. A szerkesztő bizottság tagjai mindig díjazás nélkül dolgoztak.

Ismét: most újrainduló Zirc és Vidékének saját arculattal kell rendelkeznie. Nem kell rivalizálnia a szinte egykorú Stúdió KB-val, és a zirc.hu városi honlap híroldalával sem. A Zirc és Vidéke csak akkor tudja betölteni közéleti szerepét, ha fenntartja a közel két évtizeden keresztül bevált irányítási struktúráját: hivatásos újságíró felelős szerkesztő, aki nem helyi vagy környékbeli (mert így nincs érzelmileg elkötelezve, nehezebben zsarolható, és csak az újságírói szakmai etika szabályai irányítják), de nem is nagyon távoli, és egy helyi, környékbeli szerkesztő bizottság, amely érzelmileg elkötelezett, közéletben aktív, hiteles.

Lesz-e elég hiteles tartalom?

Az újság újraindításának vitájában Kasper Ágota képviselő ezt mondta: "...éveken keresztül készítették a Zirc és Vidéke újságot, s nem okozott gondot sosem, hogy tele legyen cikkekkel, és ráadásul olyanokkal, melyek túlnyomó részben az önkormányzat, illetve a képviselő-testület által meghozott és végrehajtott döntésekről szóltak, amit egyébként nagyon sok esetben a zirci lakosok nem ismertek, nem jutottak hozzá." 

Tehát újságot író biztosan lesz, hírek is lesznek, ettől nem kell tartania az újrainduló lapnak.

Mert a Zirc és Vidékének igazodnia kell a megváltozott fogyasztói szokásokhoz 

A Zirc és Vidéke 2008-as megállása egy teljesen más médiakörnyezetben történt, mint amelyikben most újraindul. Már az előterjesztésben is javasolja Ottó Péter, hogy "a megjelenés fő formája elektronikus legyen, nem kizárva ezzel azt a lehetőséget, hogy igény esetén (pl. éves előfizetés megrendelése) az igényelt példányszám erejéig nyomtatott formában is elérhető legyen". Igen, itt van a lényeg: "az érdeklődés és az olvasottság elsősorban online formában történik a mai technikának köszönhetően." - mondta Dr. Kovács László képviselő.

A kiadó (Művház) a zirci háztartásokhoz az előfizetői szándékok felmérésére szolgáló szórólapot juttatott el (ezt a testületi határozat írta elő, küldjék vissza minél többen!):18-03-24_zev_1.jpg

Pontosító kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy ez a szórólap kifejezetten a nyomtatott változat iránt érdeklődő előfizetők körének felmérésére szolgál. Bieberné Réz Ágnes intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az elképzelések szerint a Zirc és Vidéke nyomtatott és elektronikusan elérhető változata azonos tartalmú lesz (ez azért fontos, mert több népszerű sajtótermék fizetéshez köti a nyomtatott lap teljes elektronikus elérését), és hogy a nyomtatott és elektronikus tartalom elérhetősége között lehet időbeli eltérés, például a nyomtatási és kézbesítési időigény miatt.

Ugyancsak lényeges információ, hogy az elektronikus változat ingyenes lesz, fizetni a nyomtatott változatért kell majd (sokszorosítási, kézbesítési költségek).

Ezen a ponton megfontolásra ajánlanánk a kiadónak a következőket:

A nyomtatott újság iránt főként azok érdeklődnek (és ez még ma is nagy célcsoport!), akik vagy nem tudnak, vagy nem akarnak a digitális világ részeseivé válni: nincs számítógépük, nem tudják/értik a digitális világot. És ők azok, akik a társadalom leginkább leszakadó, legkevésbé tájékozott, és ezért legkönnyebben félrevezethető csoportjai (kivéve a digitális világot tudatosan elutasítókat). Tehát a Zirc és Vidéke marketingkoncepciója szerint éppen őket terheljük többletköltséggel (értsd: előfizetői díjjal). A Művház fenti felmérésére beérkező igények alapján érdemes lenne átgondolni, nem lenne-e néhány forint a költségvetésben arra, hogy a nyomtatott újságpéldányt is ingyen megkapják az előfizetők.

Mennyi pénzünkbe kerül?

A zirci adófizetők (illetve, ennek már nincs nagy jelentősége, mert a települési költségvetésekben csak csekély részt tesznek ki a településen élők adóbefizetései) szempontjából a Zirc és Vidéke újraindítása nem jelentős tétel. Ugyan tervezett költséget sem az előterjesztés, sem a határozat nem tartalmaz, vagyis hogy mennyi pénzt áldoznánk rá - inkább az tűnik ki, hogy van intézményünk, van sajtófelelősünk, nekik van egyébként is költségsoruk, abból megoldható. 

Ami nyilván egyből a Zirc és Vidéke halála.

Ehelyett a Művház költségvetésébe bele kell tenni egy tisztességesen megfizetett felelős szerkesztő költségeit. A szerkesztő bizottság helyi/környékbeli tagjai (akár néhány korábbi, akár néhány új) egészen biztosan nem kérnek pénzt a munkájukért. Ahogy az alkalmi szerzők sem. A nyomtatott kiadás pluszköltségeire meg talán csak akadna egy közéleti elkötelezettségű helyi vállalkozás, amely hirdetési lehetőségek kapna cserébe.

Vannak még nyitott kérdések

A Művház felmérése tehát egyelőre a nyomtatott Zirc és Vidéke iránti igény felmérésére irányul. A lap újraindítása körül még több eldöntetlen kérdés van: így például Nemes István képviselő javaslata is igen ésszerű és megfontolandó, mely szerint "a havi két alkalommal való megjelentetést bocsássák három hónapos próbaidőre, mely idő alatt meglátják, milyen igény lesz rá." Különösen azért, mert ha valóban a javaslat szerint valósul meg, akkor már önmagában az egységes vizuális arculatnak megfelelő internetes (a szándékok szerint fő) változat szerkesztése sem kétperces munka.

Talán érdemes lenne a digitális-nyomtatott újságváltozatok együttes szerkesztése ügyében kikérni testvérvárosunk, Barót hetilapjának több éves tapasztalatait. Az Erdővidéki Hírlap nyolc oldalon, nyomtatva, digitálisan, Facebook-on és G+-on is megjelenik, a nyomtatott példányok 1 lejbe (kb. 70 forint) kerülnek, és természetesen elő is lehet fizetni. Erdővidéken feltehetően sokkal nagyobb a nyomatott példányok iránti igény. A lap rengeteg hirdetést hoz, ami pénzügyileg segíti a fennmaradását. Itt egy oldal a március 22-i lapszámból:

18-03-27_zev.png

Tehát a városvezetésnek/kiadónak megérné egy konzultáció a barótiakkal, hogyan, milyen szervezeti/személyi háttérrel, mekkora költségből tudják előállítani az igazán informatív hetilapjukat.

Érdeklődéssel várjuk a fejleményeket - csak ez a jó kezdeményezés nehogy áldozatául essen indokolatlan pénzügyi megfontolásoknak, mint ahogy erre nem egy példa volt már.

Koós Gábor

Újra itt a Zirc és Vidéke! Tovább
Miből lesz a cserebogár - tanácsok kezdő túraszülőknek+

Miből lesz a cserebogár - tanácsok kezdő túraszülőknek+

2018. március 26. Szerkesztő: Atyavilág

A szerző nyomatékosan figyelmeztet minden Zircinfo-olvasót: ha megvetik az önfényezést - ő megveti -, az önreklámot - azt is -, akkor azonnal lépjenek ki ebből az oldalból, mert most pont ilyenről lesz szó. Viszont a példákon keresztül talán kaphatnak ötletet és inspirációt azok a szülők, akik még nem döntötték el, hogyan és mivel fogják lekötni cseperedő gyermekeik energiáit.

Valamilyen ok miatt sok évtizeddel ezelőtt hobbimmá vált a természetjárás, amelyet a mai napig közepes szinten művelek.

Sok évvel ezelőtt eljött a nap, amikor kedvtelésemet megosztottam egy kiskorú hozzátartozómmal, aki nem volt abban a helyzetben, hogy tiltakozzon.

A kezdet: geoládák

Túratársam két éves volt, amikor elkezdtük vele a geoládázást, és most pont 12 éve, hogy megtaláltuk első ládáját, a Szépalma kincsét.

18-03-24_zirc30_raul.jpg

Ismerkedés a GPS-szel 2006-ban 

18-03-24_zirc30_raul_1.JPG

Ez volt akkor a Szépalma kincse láda - talán még most is az

A geoládázás különösen alkalmas a természetjárás megkedveltetésére. A gyerekek izgalmas kincskeresésként élik meg. Nem kíván túl nagy erőfeszítést: a rejtekhely közelében leállítjuk az autót, és onnan néhány száz métert, esetleg egy-két kilométert gyalogolunk, amíg a GPS készülékbe letöltött koordináták helyszínére érünk. Az első, bizonytalan lépéseket, fárasztóbb kapaszkodókat, patakon átkelést persze a kísérő felnőtt határozott kezei könnyítik meg.

A hazai geoládás honlap a  geocaching.hu, az erdélyi a rejtekhely.ro.

Az aktív geoládás időszakunk, kb. 5 év alatt kettesben közel száz geoládát találtunk meg, és rejtettünk is néhányat  Erdélyben. A geoládázás arra jó, hogy a csemete megszokja a gyaloglást, kialakuljon egy biztonságos terepismerete, ráérezzen arra, hogy a fáradtság elnyeri jutalmát. Közben persze számos érdekességet tudunk neki mutatni, magyarázni a természet kimeríthetetlen kincsestárából a ládához vezető utak során. 

Messzebbre, magasabbra 

Még bőven tartott a geoládás korszak, amikor jöttek a komolyabb kihívások. Baráti körben felmerült, hogy Erdély. 2007-ben, három-négyévesen, és persze felnőtt kísérettel feljutottak a Székelykőre (1129 m). Megmászása "a kijelölt túraútvonalon nem igényel különleges felkészülést, de egy általános edzettség mindenképpen kell a feljutáshoz" - írja a Wikipédia. Bizony: Torockó felől kifejezetten meredek, sziklás kapaszkodó a Nagy-Árok, de Torockószentgyörgy felől sem egyszerű. Ez volt az az emlékezetes "Papa ne félj, majd segítek"-túra.

p1120684.JPG

p1120688.JPG

Több közbenső program után a baráti társaság 2010 szilveszterén úgy gondolta, hogy jó ötlet részben járatlan utakon, kemény télben átsétálni Zircről Lókútra (ahol akkor még volt kocsma, lehetett melegedni), majd onnan felmenni Hárskútra, a Bakony legmagasabban fekvő településére (ahol akkor még volt kocsma, lásd előbb), majd onnan le Pénzesgyőrbe (ahol akkor még működött a régi kocsma), és ahol velünk voltak a juniorok is. A mindösszesen 15 kilométert nagyon jól bírták. Az ilyen hosszabb túrák fogadtatását 6-7 éves korban megkönnyíti a bulifaktor: nem sietünk, sok pihenőt tartunk, gyaloglás közben jókat dumálunk.

18-03-24_zirc30_raul_2.JPG

Turistaút-festések Erdővidéken 

Egy zirci helyi egyesület azt vette a fejébe, hogy erdélyi testvérvárosának turisztikailag alig feltárt, ám nagyon vadregényes környezetében egykor létezett turistautakat újít fel, illetve új turistautakat jelöl ki és fest fel. Az eddig 200 kilométeres úthálózatból juniorjaink több mint száz kilométer turistaút felmérésében és felfestésében vettek részt az egyesület legfiatalabb, ekkor már a tízes éveik elején járó tagjaiként: 

2013_julius_bodvaj_279.jpg

2013_julius_bodvaj_283.jpg

A Borvíz út kék pont jelzését festjük 2013-ban Bodvajban. 13,5 km, ötszáz méter fel, kétszáz le.

Az erdővidéki túrakörülmények jelentősen különböznek a hazaiaktól. Az erdei utak, ösvények sokkal járatlanabbak, gyakran elvadultak, meredekek, sziklásak. Egy-egy felmérési, vagy festési napon 10-25 kilométert, több száz méter szintkülönbséget kell legyűrni, közben hadakozni a havasi legelők nyájait védő, egyáltalán nem barátságos pásztorkutyákkal, és résen lenni a medvék miatt.

A félnomád körülmények arra is jók, hogy rávezessék a fiatal túratársakat: a természetjárás nem csak drive-in-típusú aktivitásból áll. Ahol nincs meleg víz, de még vezetékes se, fürdeni a közeli hegyi patak jéghideg vizében, vagy a nyári zivatar tetőről lezúduló vize alatt lehet, ahol nem hogy wifi, de még mobil térerő sincs, azért itt is van élet, sőt, a hétköznapokban soha nem tapasztalható élményekre tehet szert, aki ide elvetődik.

18-03-24_zirc30_raul_3.JPG

Tíz kilométerrel feljebb, Bodvajnál ennek a pataknak (Fenyős-patak) ott még kristálytiszta, jéghideg vizében fürdünk nap mint nap, ha ott vagyunk. A juniorok kibírják, és még talán élvezik is.

Keress nekik egy hivatásos csapatot is

Ha egy baráti társaság, vagy egyesület tagjai állnak össze közös túrázásra, és befogadják a juniorokat is, ráadásul a túrák során igazodnak az ő tempójukhoz, az erős motivációt jelent számukra ("felnőttszámba vesznek"). Érdemes azonban keresni egy, a környéken aktív "hivatásos" természetjáró szervezetet, amely túramozgalmakat, teljesítménytúrákat szervez. Az évi két-háromezres tagsági díj fejében a kedvezményes szolgáltatásokon túl a juniorok olyan oldalát is megismerhetik a természetjárásnak, amelyet egyébként nem: például pontőrként végigélni egy teljesítménytúrát, amelyet korábban résztvevőként már teljesítettek.

18-03-24_obt.jpg

18-03-24_zirc30_raul_4.JPG

Pontőrként a Fiatalító-forrásnál. Bizony, elég nehéz nyolc órát lenyomni egy helyben, igaz, fedél van a fejük felett, de ha a szél miatt még tüzet sem lehet gyújtani, akkor alig várják a nap végét. Az egyesületi tagság és az igazoló pecsétre váró néhány száz túrarésztvevő azonban kötelez.  

Magasabbra a lécet

Ha látjuk, hogy ifjú túratársunk mégiscsak talál valami élvezetet a természetjárásban, és nem csak az izomláz, a vízhólyag, a fázom-melegem van-éhes vagyok élmény ragad meg benne, próbálkozhatunk nagyobb kihívásokkal is. Az esetek többségében azt fogjuk tapasztalni, hogy a korábbi sikerélmények olyan vállalkozásokra is buzdítják őket, amelyekre mi még (ó, szülői aggodalmak!) egyáltalán nem tartjuk képesnek őket.

18-03-24_zirc30_raul_5.JPG

Kicsit elfáradva, de a teljesítmény örömével: hét évesen a Lengyel-Tátra Gáspár-csúcsán (1987 m). A felvonó aznap nem járt, ezért 1000 méter szintet kellett felsétálni Zakopane-Kuznicéből. Meg persze lefelé ugyanennyit. 

18-03-24_zirc30_raul_6.JPG

De csak azért, hogy másnap levezetésként a nagybátyjával megmásszák a Giewont-csúcsot is (1895 m), 900 méter szint fel és le. A csúcs lentről nézve egyesek szerint alvó lovag, mások szerint fekvő indián profilja. 

Családos programok egynapi járóföldre

Az Alpok keleti, határainkhoz közel eső régióiban olyan, többgenerációs család által is meghódítható csúcsokat, izgalmas szurdokvölgyeket találunk, amilyeneket a határainkon belül nem. A többnyire hosszú autóúttal járó, de egy nap alatt megjárható családos kirándulások vonzereje a csemeték számára a szülőkkel-nagyszülőkkel közös túraélmény, és persze a különleges látvány. Az ilyen helyekre utazási irodák is szerveznek egynapos buszos programokat.

18-03-24_zirc30_raul_9.jpg

A magyarok által nagyon kedvelt Medve-szurdok feletti Hochlantschon (1722 m)

18-03-24_zirc30_raul_8.jpg

Kép a hét- és négyéves korban tett Rax-Schneeberg látogatásról, de több beszámoló is olvasható a Zircinfo Magashegységi élmények sorozatában, amelynek egyes útvonalait a juniorok is hősiesen végigjárták.  

Kihívásokat itthon is találunk, nem kell ezért feltétlenül a határon túlra menni - a túramozgalmak

A juniorok - és persze a szülők! - óvatos rávezetésére kiválóan alkalmasak a túramozgalmak. Ezeknél nincs idő- és teljesítménykényszer, annyi szakaszban, és annyi idő alatt teljesíthetjük, amennyi alatt akarjuk, mindig hozzá tudjuk igazítani a család/csapat lehetőségeihez/képességeihez.

A mi környékünkön, a Bakonyban a legjobb túramozgalmakat az Ösvénytaposó Baráti Társaság hirdeti (nem véletlenül vagyunk mi is ennek az egyesületnek a tagjai, jóllehet ők budapesti bejegyzésű egyesület, és személyesen évente csak néhány alkalommal találkozunk). A szélesebb közvélemény által is ismert Rómer Flóris Emlékút, a Dornyay Béla Emlékút az ő kezdeményezésük, de még további túramozgalmakat is gondoznak. Kényelmes időbeosztással ezek a túramozgalmak tavasztól őszig nagyszerű hétvégi programokat jelentenek, amelyeket a juniorjaink is élveznek. Persze ezek egy idő után elfogynak - mert már mindet bejártuk -, akkor át lehet térni a regionális, vagy országos túramozgalmakra, mint például a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség kiírásai, vagy a Magyar Természetjáró Szövetség térségünket is érintő túramozgalmai.

18-03-24_zirc30_raul_7.jpg

A Zircről induló, és a Duna mellett, Piszkén végződő Közép-Dunántúli Piros túramozgalom 270 kilométerét például egy év alatt, 16 szakaszban húztuk be a juniorokkal együtt

Teljesítménytúrák

A hazai - és esetenként határon túli - teljesítménytúra-kínálat hatalmas. Az egykor létezett, a világ legrövidebb (100 méteres) teljesítménytúrájától az igazán extrém 100+x kilométeres túrákig minden hétvégére jut bőséges kínálat.

Ezekkel legyünk nagyon óvatosak. Csak akkor engedjük, vagy vigyük magunkkal juniorunkat teljesítménytúrára, ha jó erőben van, több éves túratapasztalattal rendelkezik, kiváló felszerelése van (jó cipő!), és szüksége esetén ki tudunk szállni, ha nem bírja. A túlerőltetés nem csak a kedvét veheti el a természetjárástól, hanem maradandó testi sérülésekkel is járhat. Azonban ha rendelkezik mindezekkel a feltételekkel, akkor megfontoltan ugyan, de engedjük feszegetni a határait.

18-03-24_szent_ivan.jpg

11 évesen a Szent Iván-éji Sóút (amit már régóta akart) éjszakai 30 kilométere után a célkocsma padján Tápiószelén (ami a végén 38 lett)

Geotúrák

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2009-ben szervezte meg a  az első geotúravezető tanfolyamot, ezt azóta több, tájegységekre specializálódott geotúra-vezető tanfolyam követte. A Bakony-Balaton Geopark 2012 óta tagja az Európai Geopark Hálózatnak. A Geopark rendszeresen hirdet geotúrákat magasan képzett szakemberek vezetésével.

A geotúrák jellemzően rövid távokon indulnak, mert a céljuk az, hogy a résztvevők minél többet tudjanak meg egy-egy térség élő és élettelen természeti értékeiről, amihez sokszor meg kell állni, és rácsodálkozni a környezetre. Ha kisgyermekes szülőként mégsem a geoládázást választjuk rávezető hobbiként, akkor feltétlenül a geotúrák az alkalmas programok. Igaz, hogy többségében fizetősek, viszont olyan ismeretek birtokába jutunk - felnőttként is, de gyermekeink különösen -, amelyeket más forrásból ilyen szórakoztatóan nem szerezhetünk be. A geotúrákra nagyon sok család (tehát gyermekek) is jár!

A Bakony-Balaton Geopark levelezőlistájára (amelyen keresztül mindig megkapjuk az aktuális programokat) - itt iratkozhatunk fel.

18-03-24_zirc30_raul_10.jpg

Itt egy 2013. januári geotúrán a Tihanyi-félsziget Szélmarta szikláin

És aztán eljön az önállósodás

Törvényszerű, hogy az életkor előrehaladtával, a sok éves geoládás, túramozgalmas, teljesítménytúrás, geotúrás  gyakorlat és tapasztalat birtokában, néhány száz kilométerrel a lábban, juniorjaink úgy gondolják, hogy már mindent tudnak, és nem kell nekik a szülői gyámság. Engedjük meg nekik, hogy egyszer hatalmasat tévedjenek (persze a megfelelő biztonsági háttérrel). Ha egyszer egy túra során önállóan mennek, és nagyon eltévednek, amely helyzetből a szülőknek kell őket visszahozni, egy életre megtanulják, mit jelent a figyelmes és körültekintő útvonalkövetés. Tudjuk, mert kipróbáltuk.

És aztán 12 évvel az első, bizonytalan terepi lépések után eljön a perc, amikor azt mondja: egyedül akarok menni. Komoly családi tanácskozás: nem, de mégis, na jó, de vigyázz magadra, van nálad elég zsebkendő, fel van töltve a mobilod, meg ne fázz, ne állj szóba kárpáti barna medvékkel. A Szarvaskút15 teljesítése után, a célban összefut az éppen induló hozzátartozókkal, és még lenyomja velük a Kőkapu10-et.

18-03-24_raul_zirc30_1_delete.jpg

És eljött az a pont, amikor azt mondhatjuk: adtunk nekik valamit, ami talán egy életre szól. Különösen úgy, ha más túrázók visszajelzik: volt olyan helyzet, amikor a junior igazította útba őket.

+

18-03-24_raul_zirc30pluszkep_17-09-30.jpg

Miért éppen a természetjárás?

Mert ez egy olcsó hobbi. A természet ingyen van, nem kell belépőjegyet fizetni, mint a konditermekben, a sífelvonóknál, a szaunákban, a squash-termekben, a teniszpályákon.

A természetjárás nem évszakfüggő.

Nincsenek drága, divatfüggő öltözékek. Egyetlen túrázó sem vetélkedik azzal, hogy neki McKinley, vagy Quechua  túrabotja van, Primus, vagy Coleman turistafőzőt használ. A legdrágább tartozék, amelyre nagyon ügyelni kell, a megfelelő túracipő.

Aztán persze bármilyen irányba elágazhat az életút, de szülőként abban biztosak lehetünk, hogy a testmozgás iránti igény, a természet szeretete soha nem alszik ki bennük.. És akkor már tettünk valamit értük.

Koós Gábor

Miből lesz a cserebogár - tanácsok kezdő túraszülőknek+ Tovább
Újra itt a lehetőség: országos pályázat indul a közösségi falfelületek megújítására

Újra itt a lehetőség: országos pályázat indul a közösségi falfelületek megújítására

2018. március 26. Szerkesztő: zircblog

Iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezhetnek környezetük újjávarázsolására - idén ismét kültéri falfelülettel is

Budapest, 2018. március 26. – Iskolák, óvodák, kórházak, önkormányzatok és aktív közösségek is jelentkezhetnek mától a Let’s Colour Településszépítő Egyesület pályázatára, melynek keretében 800 négyzetméter kültéri vagy beltéri falfelület kifestésére elegendő festéket lehet megnyerni. A pályázatokat április 30-ig az egyesület weboldalán nyújthatják be.

A Let’s Colour Egyesület projektjében bármely közösség vagy társadalmi csoportosulás elindulhat, akik tevékeny részt akarnak vállalni környezetük megszépítésében. A nevezés legfőbb kritériuma, hogy a kifestendő kültéri vagy beltéri falfelületet - mely az adott közösség életében központi szerepet tölt be - a pályázó biztosítsa. A pályázat nyerteseinek a festéshez szükséges mennyiségű festéket, a grafikai terveket, a munka koordinálását valamint a szakértői támogatást a Let’s Colour biztosítja, az akciót pedig a közösségek önkéntesei, együtt valósítják meg.

dabas2.jpg

Összefogás a színes közösségi terekért

„Egyesületünk célja, hogy színt vigyünk a mindennapokba, és minél több embernek tudjuk bemutatni a színek erejét. Hiszünk abban, hogy együtt nemcsak a kedvelt tereket, hanem a közösségek életét is színesebbé, inspirálóbbá tudjuk tenni” – mondta Nagy Gergely, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület szóvivője. Hozzátette: „Jó látni azt, hogy ilyen sokan összefognak egy közös cél, például egy orvosi rendelő, vagy egy szürke betonkerítés újrafestésének érdekében.” A Let’s Colour Településszépítő pályázat a legsikeresebb ilyen jellegű kezdeményezés hazánkban: az elmúlt 7 év során rendszerint évi 40-50 pályázat érkezett az ország minden szegletéből. A szervezet működése során eddig közel 20 ezer négyzetméternyi szürke falfelültet varázsolt színessé, 2000-nél is több önkéntes segítségével.

Külön kategória kistelepüléseknek

A jelentkezéseket idén is két kategóriában várják, a tízezer fő alatti, illetve a tízezres lélekszámot meghaladó települések külön versengenek. A pályázatok 2018. március 26-tól április 30. éjfélig tölthetők fel a www.letscolour.hu weboldalra. A megadott határidőn belül bármikor el lehet küldeni a jelentkezéseket, azok sorrendje nem számít a későbbi elbírálásnál. Ezt követően 2018. május 1—től egészen május 20-ig lehet szavazni a benyújtott pályázatokra, az eredményhirdetésre pedig május 21-én kerül sor. Az online szavazás eredményeként a kategóriák 3-3 legtöbb szavazatot kapott pályázata jut be a döntőbe. A döntős pályázatokat a korábban megszerzett szavazatok számától függetlenül értékeli a szakmai zsűri, és hirdeti ki a kategóriánkénti győzteseket. A döntőbe jutott, de nem nyertes pályázók idén is 50-50 liter Dulux színes beltéri vagy kültéri falfestékkel „vigasztalódhatnak”. A festéseket legkésőbb 2018. augusztus 15-ig kell megvalósítani.

 

A Let’s Colour projekt

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület célja, hogy színessé varázsolja a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak.

A Let’s Colour 2011-ben vette fel először a harcot a szürkeséggel szemben. Látva az óriási érdeklődést és azt a példaértékű összefogást, amelyet a pályázók bemutattak, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület a Dulux-szal karöltve idén 8. alkalommal hirdeti meg országos pályázatát.

 

letscolour1.jpg

További naprakész információk: www.facebook.com/letscolourhu

Beküldte:

Farkas Máté
Kommunikációs tanácsadó/Communications Consultant
One On One Kommunikáció

 

Újra itt a lehetőség: országos pályázat indul a közösségi falfelületek megújítására Tovább
Uszodasztori 6. rész - A gödöllői választási kamuszoda, és zirci kistestvére

Uszodasztori 6. rész - A gödöllői választási kamuszoda, és zirci kistestvére

2018. március 24. Szerkesztő: Atyavilág

17-07-05_veol.png

 

A Napló 2017. július 5-i cikke (a Zircinfo egy nappal később hozta) igazi meglepetés volt a zirciek számára. Sorozatunkban az ötlet megszületésétől az uszoda átadásig próbáljuk kideríteni a történéseket és kísérjük figyelemmel az eseményeket. 

 

Az Uszodasztori első részében (2017. szeptember 27.) a tervezett új zirci tanuszoda ötletének keletkezését próbáltuk felderíteni. Arra jutottunk, hogy ezt nem a város kezdeményezte, ilyenre nem pályázott, ráadásul a kormánydöntés egy új uszoda építéséről még azelőtt megszületett, hogy erről a városvezetés, a képviselő-testület és a helyi közvélemény tudomást szerzett volna.

Az Uszodasztori második részében (2017. szeptember 29.) a 444.hu összefoglalóját olvashattuk a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemébe belekerült 25 település uszodaépítéseinek helyzetéről (Zirc és további 25 település, a megyéből még Várpalota és Tapolca a program második ütemében szerepel).  A cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg, két nappal az Uszodasztori 1. rész megírása után, az Uszodasztori 1. Zircinfo-ban publikálása napján.

Akkor ez volt a véleményünk: "A kép elborzasztó: a vizes világbajnokság kicsiben."

Az Uszodasztori harmadik részében (2017. október 19.) a 444.hu írását ismertettük, amely folytatta a tanuszoda-projekt első fordulója beruházásainak nagyító alá vételét: "Ehhez képest a tanuszodaépítés lett az új vizesvébé, állandóan újabb és újabb szerződésmódosítások kerülnek elő, amik emelik a költségeket."

Az Uszodasztori negyedik részében (2017. november 9.) a Magyar Nemzet beszámolóját ismertettük: végre átadták a tanuszoda-építés első ütemében szereplő Derecske új tanuszodáját. De nincs benne sok köszönet.

Az Uszodasztori ötödik részében (2017. december 1.) a 444.hu hírét ismertettük, mely serint október végén megtörtént a legeslegelső bejelentett uszoda műszaki átadás-átvétele Putnokon - három évvel, több határidőmódosítással az alapkő letétele után, és persze jóval drágábban.

A 2018-as országgyűlési választásokra is jutott uszodahír: a Fidesz helyi kampánykiadványában megépültként mutatnak be egy csak a tervekben létező uszodát, amelyet a fideszes képviselő és -jelölt úrnak sikerült megépíttetnie. Aztán hirtelen meglátjuk ugyanezt a történetet Zircről.

 

2014. március 5-én, tehát az előző országgyűlési választás kampányában kellett volna elkezdeni a gödöllői uszoda építését. A helyieknek 25 éve belengetett uszoda elkészültét 2015. második félévére ígérték.

18-03-23_godollo_5.jpg

A 2014-es kampányban a miniszteri látogatás alkalmából az uszoda leendő helyén vízilabda kaput és pályaelválasztó bójasorokat fektettek a szántóföldre.

2018. március 10-én, tehát a mostani választás kampányában Orbán Viktor miniszterelnök Gödöllőn villámlátogatást tett. A helyi tévében többek között ezt nyilatkozta:

"...Az uszoda nekem szívügyem. Megígértem már a korábbi ittjártamkor is. Az mégsem járja, hogy egy ilyen egyetemi városban nincs egy olyan uszoda, amely versenyuszodaként is tudna működni. ..."

18-03-23_godollo_1.jpg

A miniszterelnök megtekintette az uszoda ... helyét.

18-03-23_godollo_2.jpg

Az uszoda látványterve 2017-re készült el.

18-03-23_godollo_3.jpg

Most a helyi fideszes választási kiadványba már megépült létesítményként került be.

18-03-23_godollo_4.jpg

A hálás sportoló jól meg is dicsérte a képviselő urat, aki uszodát építtetett (így, múlt időben) Gödöllőre. 

Még fel sem ocsúdtunk a történet nagyszerűségéből, amikor tegnap a postaládánkba került ugyanennek a "Hajrá" választási kiadványnak a mi választókerületünkre igazított változata. Ugyanúgy az 5. oldalon ugyanúgy a Közös eredményeink, csak itt persze nem Vécsey Lászlóval, hanem dr. Kovács Zoltánnal, és pápai, devecseri, zirci képekkel.

18-03-23_godollo_61.jpg

És mit ad isten, ott büszkélkedünk a saját kamuszodánkkal! Igaz, hogy ezt egyetlen hálás választó sem nyilvánította elkészültnek, mint Gödöllőn. Annyiban viszont igaz az újsághír, hogy tanuszodánk tényleg van, még ha az nem is a képen látható makett, és a meglévő tanuszodát sok minden eredménynek lehet mondani, csak dr. Kovács Zoltánnal közösnek, és az ő képviselősége alatt megépültnek nem. 

Koós Gábor

(Folytatjuk)

Uszodasztori 5. rész - "Nem hiába áztak bőrig a gyerekek Balog miniszter úr alapkőletételénél, alig három év múlva el is készült a tanuszoda" 2017. december 1.

Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből" 2017. november 9.

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket" 2017. október 19.

Uszodasztori 2. rész - "Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka" 2017. szeptember 29.

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? 2017. szeptember 27.

Uszodasztori 6. rész - A gödöllői választási kamuszoda, és zirci kistestvére Tovább
A zirci járásban is fejleszt az Invitel

A zirci járásban is fejleszt az Invitel

2018. március 23. Szerkesztő: zircblog

Az Invitel további 359 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázaton, melynek köszönhetően idén a zirci járás 15 településén is elkezdődött a szupergyors internethálózat kiépítése. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás költségét saját forrásból egészíti ki a vállalat, így a térségben több ezer újabb háztartás részére juttathatja el a minőségi, gyors internetszolgáltatást.

A részletes tervezést követően, a hálózatmodernizáció tényleges kiépítési munkálatai számos településen most lépnek megvalósításuk szakaszába. A zirci járásban történő fejlesztések során az Invitel tisztán optikai alapú – szaknyelven ’GPON’ – technológiát alkalmaz. Az optikai szálat egészen az előfizetők otthonáig elvezetik, mely hosszú távon a legkorszerűbb megoldást nyújtja a helyiek, az itt működő kisvállalatok és közintézmények számára.

„Továbbra is célunk, hogy minél több felhasználót juttassunk hozzá a jó minőségű internetszolgáltatáshoz. Éppen ezért a 2016-ban, Óföldeákon megvalósult első SZIP fejlesztésünk után 2017-ben következett Öcs község, Domaszék, majd Szeged és Várpalota több területe, valamint Jászfényszaru, Szőc, Nyirád. A programhoz kapcsolódóan eddig több ezer háztartáshoz juttattuk el a modern internethálózatot és jelenleg Jászberényben, illetve Makón is folynak fejlesztéseink” – mondta el Iski István, az Invitel marketingigazgatója és SZIP fejlesztésekért felelős vezetője. „A tavalyi év ezzel kapcsolatos fontos eredményének tekintjük, hogy a Szupergyors Internet Program korábbi 11 nyertes pályázata mellett 2017-ben elnyertük a zirci járás, valamint további közép-magyarországi járások fejlesztését is. Így uniós támogatással 12, kormányzati támogatással pedig 4 járásban – több mint 100 településen – tesszük elérhetővé a szupergyors internetszolgáltatást” – tette hozzá.

Az újgenerációs szélessávú infrastruktúra megteremtésével a zirci járásban élők számára is elérhetővé válik az akár 250 Mbit/s sávszélességű internet, illetve a minőségi IPTV televíziózás 94 TV és rádió csatornával, valamint 35 HD adással a telefonszolgáltatás mellett. A korszerű hálózatot várhatóan 2018 októberében adja át a társaság és a települések központjában ingyenesen hozzáférhető WiFi szolgáltatást is kiépítenek. A zirci járást érintő fejlesztésekről bővebb információ a https://www.invitel.hu/szechenyi2020/jarasok/zirci-jaras oldalon érhető el.

Az Invitel 2019 végéig több mint 200 ezer háztartást elérő hálózat korszerűsítését tervezi, többségében gigabites sebességre is képes üvegszálas technológiával. Ennek egyik részét önerős és uniós forrásból finanszírozza, másik részének fejlesztéséhez pedig saját erőforráson kívül kormányzati támogatást is igénybe vesz a társaság. A SZIP fejlesztések mellett az Invitel a tavalyi évben – saját beruházás keretében – kábelhálózattal lefedett területein is korszerűsítette hálózatait. Közel 35 ezer háztartáshoz juttatta el a jövőálló, modern technológiát.

Az Invitelről

Az Invitel Távközlési Zrt. az Invitel Csoport lakossági és kisvállalati ügyfeleinek nyújt professzionális szolgáltatásokat. A társaság több mint 20 év tapasztalatával a magyar telekommunikációs piac egyik meghatározó szolgáltatójaként, széles körű portfolióval áll ügyfelei rendelkezésére. Korszerű, interaktív, digitális televízió-, valamint gyors internet- és megbízható telefonszolgáltatásáról ismert a lakosság körében, emellett kisvállalatokra szabott szolgáltatásokat és más kiegészítő telekommunikációs csomagajánlatokat is kínál. Az Invitel számos ügyfélszolgálati ponttal várja előfizetőit országszerte, székhelye Budaörsön található.

A közép- és nagyvállalati, intézményi, valamint nagykereskedelmi ügyfelek részére a társaságcsoport másik pillére, az Invitech Solutions nyújt magas színvonalú telekommunikációs és informatikai szolgáltatásokat.

 

További információ: www.invitel.hu

 

Beküldte:

Gombkötő Zoltán

PR menedzser

Invitel Zrt.

A zirci járásban is fejleszt az Invitel Tovább
BakonyTE Hírlevél 2018_03

BakonyTE Hírlevél 2018_03

2018. március 23. Szerkesztő: zircblog

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2018. ÁPRILIS)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

április 1., vasárnap

Badacsonyi kilátók: Ábrahámhegy - Folly arborétum - Örsi hegy - Badacsonytomaj - Kőkapu - Kisfaludy-kilátó - Badacsony Há.

Csornai Edina

Balatonfüred vasútállomás, 08.40

Táv:17 km. sz:+560

április 7., szombat

KDP Túra: Csőszpuszta - Hamuház - Kisgyón - Mecsértelep - Mór

Peer Gyula

Vp.Volán Pu.06.00

Táv: 26 km. szint: +400 m

április 8., vasárnap

Árkon-völgyeken át a Kelet-Bakonyban: Csőszpuszta - Hamuház - Tűzköves-árok - Hosszú Kígyós - Bükkös-árok - Burok-völgy - Királyszállási elá. - Csörget-völgy - Várpalota

Varga Zoltán

Vp. Volán Pu. 06.00

Táv:19 km. sz: +400 m
Közepesen nehéz és medvehagymás túra

március 16., péntek - 17., szombat

Zánka vá. - Kövekál - Hegyestű - Monoszló - Balatonhenye - Simonkő - Királykő - Kapolcs

Kovács Gyula

Vp. Volán Pu. 06.15

Táv: 16 km. szint: +250 m

április 15., vasárnap

OKT: Szentbékálla - Mindszentkálla - Csobánc - Káptalantóti - Badacsonytördemic vá.

Erdei Ágnes Venczel Erzsébet

Táv: 24 km. szint: +800 m

Táv: 24 km. szint: +800 m

április 21., szombat

Veszprém - Csatár-hegy - Bánd

Herczeg Endre

Vp. Volán telep sarka 09.00-kor

Táv: 12 km. szint + 200 m

április 21., szombat

"Duatlon": Tihany - Szántód - Kőrös-hegy - Zamárdi

Harkai Ferenc

Vp. Volán Pu., 06.40

Táv: 20 km. szint: +300 m

április 22., vasárnap

VMTSZ találkozó

Harkai Ferenc

Vp. Volán Pu., 06.40

04.28-04.30.

Különbuszos túra, előzetes jelentkezés szerint, Érdeklődni, Zsirai Évánál lehet.

Nász Zoltán

április 28., szombat

"Szentgáli Kő-lik barlang": Szentgál - Kő-lik - Miklós Pál-hegy - Márkó
(Gyalogos- és barlangi túra)

dr. Cseh György

Vp. Volán Pu., 09.10-kor, indulás 09.25-kor

Táv: 12,5km, +320m + barlangtúra

április 29., vasárnap

BB Piros Maraton és Kalóz napi túrák

Csornai Edina

Részletek a tturak.hu honlapon

április 30., hétfő

Fehér-kövek 20/10 TT Sümeg

Harkai Ferenc

Vp. Volán pu., 05.50

Részletek a tturak.hu honlapon

 

ÁPRILIS havi IVV-túrák:

 • április 7. XVII. Sukoró IVV „Tavaszköszöntő és Nyuszi-Túra”

 • április 8. 30. IVV Túranap Sopron

 • április 14. Szendrő, XIII. „Vitézlő IVV Túra

 • április 22. "GLOW" II Várgesztesi IVV Nap

 • április 28. XXXVII. „Gerecse 50” Túra Tatabánya

 

ÁPRILIS havi ÉDK-túrák:

 • április 7. Kubát Hugó Emlék és Teljesítménytúra 20, 10. 5 Kőszeg

 • április 7. XVII. Tavaszköszöntő Nyuszi túra IVV 20, 10, 5 Sukoró

 • április 7. Thury György emléktúra 30,20,10 Gelse

 • április 8. XXX. Soproni Nemzetközi Túranap IVV. túra 20, 10, 6 Sopron

 • április 14. Pannonhalma, Ravazd, Nyúl

 • április 14. Föld Napja-Kutyával a Bakonyba Kislőd

 • április 21. Sárpentele 15, Széchenyi kerekes 15 Székesfehérvár

 • április 22. Várgesztes II.GLOW IVV Túranap 30, 20, 10 Várgesztes

 • április 28. Tatabánya XXXVI.Gerecse 50-30-20-10 Tatabánya

 • április 30. Fehérkövek Csabrendek-Sümeg

 

A túrákkal kapcsolatos változásokat a honlapon tesszük közzé, ezért érdemes indulás előtt ott is tájékozódni. A programok nyomtatható formában a honlapról is letölthetőek. A kirándulásokról készült képeket a honlapra is feltöltjük.Túratársi üdvözlettel: Bakony TE

 

beküldte:

Cseh György

BakonyTE Hírlevél 2018_03 Tovább
Esélyek és remények - még két hét április 8-ig

Esélyek és remények - még két hét április 8-ig

2018. március 23. Szerkesztő: Atyavilág

Mi történt 2014-ben?

Ez volt az első országgyűlési képviselő-választás a Fidesz 2013-ban elfogadott egypárti, a hazai ellenzék által alapjaiban megkérdőjelezett választási törvénye alapján. A nemzetközi megfigyelőcsoport választási zárójelentése több pontban visszaigazolta az ellenzéki kifogásokat.

"A nagyobbik kormánypárt aránytalan előnyt élvezett a korlátozó kampányszabályzás, a média politikai részrehajlása és a kormányzati és párttevékenységeket összemosó kampánytevékenységek révén.", stb. 

2014-ben Veszprém megye 4. számú választókerületében 15 egyéni képviselő-jelöltet jelentettek be pártjaik, közülük azonban öt nyilvántartásba vételét elutasították:

2014_bejelentett_egyeni.png

Az egyéni jelöltekre adott szavazatok a következőképpen oszlottak meg:

2014_eredmenyek_egyeni.png

A szavazatokból láthatjuk, hogy a tíz jelölt közül négy vitte el a szavazatok 98,61 százalékát. Országosan a 106 egyéni választókerületből 96-ban a FIDESZ-KDNP jelöltje, 10-ben (ebből 8 Budapesten) az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP szövetség jelöltje nyert.

2014-ben a választókerületünkben egyéni jelölteket állító pártok országos listás szavazatai a következők voltak (itt tehát nem a választókerületünkben a pártlistákra adott szavazatok szerepelnek, hanem az országos szavazatok összesen):

2014_eredmenyek_lista.png

Az országos listát állító 24 pártra, illetve pártszövetségre adott szavazatok 96,37 százalékát ez a négy párt, illetve pártszövetség gyűjtötte be.

Mi történt eddig 2018-ban?

Egyéni jelöltek

A 2014-es tízzel szemben 2018-ban 16 egyéni jelölt közül választhatunk választókerületünkben: 

egyeni_jeloltek_tablazata_18-03-10_egyszeru.png

A zölddel kiemelt pártok és jelöltek már a 2014-es választáson is szerepeltek. A sárgászöld színnel kiemelt párt, a Momentum, azóta alakult. A sárgászöld színnel kiemelt jelöltek számunkra újak, a közéletből nem ismerősek, hiszen mind az LMP, mind a Jobbik új jelölteket állított a négy évvel ezelőttiek helyett. Még egy ismerős név: Királyné Ferencz Ildikó, az IMA jelöltje 2014-ben még az ÚMP jelöltjeként indult.

A négy évvel ezelőtti eredmények, valamint a jelenlegi közhangulat ismeretében 2018-ban is legfeljebb a kiemelt öt jelölt között dől majd el a mandátum sorsa - ha nem történik a körükben visszalépés.

Aki tehát az érdemleges politikai tevékenységet nem végző, részben botrányos előélettel rendelkező, részben az előző választásról még több tízmillió forint támogatás és bírság visszafizetésével adós, a médiában gyakorlatilag jelen nem lévő, legtöbbször elérhetetlen, kamupárt-gyanús 11 jelöltre adja a szavazatát, az nem a demokráciát, hanem a választási manipulációt, a választási bizniszt támogatja

Országos listák

A 2014-es 24, országos listát állító párttal, illetve pártszövetséggel szemben 2018-ban 23 országos listára szavazhatunk: Az alábbi táblázatban már nem soroltuk fel az összes pártot, kihagytuk azokat, amelyeket egy vagy több szempont alapján nem ajánlunk, vagy nem tartunk esélyesnek. Ezekről a szempontokról részletesen írtunk az országos lista ismertetésénél.

orszagos_lista_tablazata_18-03-18_egyszeru.png

zölddel kiemelt pártok már a 2014-es választáson is szerepeltek. A sárgászöld színnel kiemelt két párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum, azóta alakultak, de mindketten aktív politikai tevékenységet végeznek. A sárga színnel kiemelt pártszövetség, a Fidesz-KDNP az egyetlen a tényleges és aktív politikai tevékenységet végző pártok közül, amelynek már 2014-ben sem volt, és a mostani választáson sincs nyilvános, elérhető, utólag számon kérhető választási programja.

A négy évvel ezelőtti eredmények, valamint a jelenlegi közhangulat ismeretében 2018-ban ez a kilenc párt, illetve pártszövetség viszi el a listás szavazatok több mint 95%-át.

Aki tehát az érdemleges politikai tevékenységet nem végző, részben botrányos előélettel rendelkező, részben az előző választásról még több tízmillió forint támogatás és bírság visszafizetésével adós, a médiában gyakorlatilag jelen nem lévő, legtöbbször elérhetetlen, kamupárt-gyanús 14 párt országos listájára adja a szavazatát, az nem a demokráciát, hanem a választási manipulációt, a választási bizniszt támogatja.

Kit válasszak?

Tanács azoknak a választóknak, akik rendíthetetlen hívei a kormánymaradásnak

Nekik nincs szükségük külön tanácsra. Az állami média összes (kötelezően pártsemleges) csatornája, a kormányközeli oligarchák által birtokolt tévécsatornák, rádiók, országos és megyei nyomtatott sajtó, ingyenes reklámújságok, vidéki rádióállomások, internetes blogok és honlapok, állami tulajdonú (kötelezően pártsemleges) vállalatok hírlevelei, a számlálhatatlan közterületi plakáthely, az összes (kötelezően pártsemleges) önkormányzati újság és tévé, a külhoni magyarság nyomtatott és elektronikus sajtójának döntő része, a (kötelezően pártsemleges) külképviseletek, az itthonról finanszírozott külföldi lobbiszervezetek hónapok óta kampányüzemmódban tolják a gondosan megkomponált, összehangolt, és az átlagszavazó szintjére egyszerűsített, kormányzatinak álcázott fideszes pártüzeneteket. Ezeket a választókat nem érdekli választási program, nem győzik meg képviselő-jelölti viták (amelyektől a Fidesz jelöltjei egyébként is el vannak tiltva, mert az egységes kánonból kilógó minden önálló gondolat egy újabb szög a NER koporsójába).

Tanácsok bizonytalan választóknak, és azoknak, akik kormányváltást akarnak

 1. Tájékozódj az utolsó pillanatig!

szavazzinfo.pngMagyarország első független szavazói portálja a pártatlan tájékoztatás, a tudatos szavazás jegyében: szavazz.info.hu (nem azonos a szavazz2018.hu kamuportállal). 10 fontos társadalmi-gazdasági területen (a menekültügy/határvédelemtől az egészségügyön és családközpontúságon keresztül a korrupció felszámolásáig) hasonlítja össze hat párt és pártszövetség választási programját, és keresi meg bennük a közös pontokat. A Fidesz-KDNP nem szerepel a pártok között, mert nincs nyilvános választási programja.

  

vokskabin.pngHa továbbra sem igazán tudod, melyik párt áll hozzád a legközelebb, tekintsd meg a Vokskabin pártszimpatizánsi iránytűjét, amely a budapesti Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése: vokskabin.hu 

 

 

  

 

orbanvalto.pngHa szívesen veszel részt próbaszavazáson, akkor kísérd figyelemmel az Orbánváltó honlapot, és szavazz. Bármely választókerületre megtalálod a legesélyesebb ellenzéki jelölteket (a kamupártokkal itt sem foglalkoznak) és a beérkezett szavazatok függvényében a mindenkori sorrendet. Megnézheted, hogy milyen az egyes ellenzéki pártok közötti átszavazási hajlandóság, és hány választókerületben áll első, második vagy harmadik helyen egy-egy párt.
A honlap a jól áttekinthető információk (pl. hasznos hírforrások, közösségi felületek, a kormányváltás melletti érvek) mellett nagyon felhasználóbarát szolgáltatást is kínál: közösségszervező, mobilizáló posztokat küldhetsz közvetlenül a Facebookra.
A szavazás jelenlegi állása szerint választókerületünkben a jelöltek állása (az adatbázis itt téves, a Momentum érvényes jelöltje Iker Áron; de szinte mindegy, nálunk sem az egyiket, sem a másikat nem ismerjük, a szavazás teljesen egyértelműen pártszimpátiát, és nem jelöltszimpátiát mutat):
1. Töreki Milán JOBBIK 716 pont 
2. Tomán Attila LMP 556 pont 
3. Gőgös Zoltán MSZP-PM 480 pont 
4. Benedek Szilveszter Iker Áron MOMENTUM 321 pont

taktikaiszavazas.pngA taktikaiszavazas.hu jól áttekinthető grafikonokkal mutatja be egyrészt a választókerület 2014-es eredményeit, másrészt az aktuális ismeretek alapján a várható szavazatarányokat átszavazással. Ezekben a statisztikákban a mértékadó ellenzéki pártok mellett már a Fidesz is szerepel. A legesélyesebb ellenzéki jelölt választókerületünkben itt is a Jobbiké (Töreki Milán), de még átszavazással is jóval a Fidesz-jelölt dr. Kovács Zoltán mögött áll.

 

 

fuhu.pngSzoros választókerületek

A 2014-es választáshoz képest megtöbbszöröződött azoknak a választókerületeknek a száma, amelyekben - az előrejelzések szerint - ellenzéki jelölt az esélyesebb, vagy nagyon szoros a verseny a kormánypárti és az ellenzéki jelölt között.

Az egykori jobb- és baloldali kormánytagokból álló Válasszunk!18 (V18) csoport által három napja közzé tett listában 25 olyan választókerület szerepel, amelyben ellenzéki győzelem várható. Márki-Zay Péter, a teljes ellenzéki támogatással döntő fölénnyel  megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester két napja már 33 ilyen körzetet jelölt meg.

A folyamatosan változó országos helyzetet figyelemmel kísérhetjük pl. a Független Hírügynökség honlapján, a mértékadó portálokon (Index, HVG, 24.hu), de pl. a Taktikai szavazás is ad mandátumbecslést. Az országos helyzet ismerete - a kormányváltás, de legalább a fideszes kétharmad, vagy az egyszerű többség megakadályozása esélyének növekedése - szavazásra motiváló tényező.  

2. Menj el szavazni, és taktikázz a szavazófülkében!

 1. Minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb a kormányváltás esélye. Vigyél magaddal minél több vonakodó családtagot!
 2. A választás az egyéni választókerületekben dől el. Ha kormányváltást akarsz, szavazz a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, még ha nehezedre is esik (ez különösen a más ellenzéki pártokból a Jobbikra történő átszavazóknak, és a Jobbik más ellenzéki pártokra szavazóinak esik nagyon nehezére).
 3. Az országos listák közül szavazz a politikai nézeteidhez, vagy a szívedhez legközelebb álló ellenzéki pártra, de NE szavazz kamupártokra!

Egy hét múlva újra megnézzük a helyezéseket.

Koós Gábor 

Esélyek és remények - még két hét április 8-ig Tovább
Télvég '18

Télvég '18

2018. március 22. Szerkesztő: Atyavilág

A március elejei olvadás nem volt olyan intenzív, mint a tavalyi Nagy Olvadás február elején, de azért így is lehozta az őszi esők óta a terepen maradt kommunális és mezőgazdasági hulladékot.

18-03-22_malomvolgyi_2.jpg

A szinte idilli, de elég egyhangú  jégcsapkörnyezetet hangulatos-vidámra színezi a művészi gondossággal fennakadt sárga fólia (a sötét háttérben további műanyag kompozíciós elemek)

18-03-22_malomvolgyi_1.jpg

Az agrofólia magányosságát (előtérben) oldja sziklának támaszkodó fél virágcserép (hátul) - vajon mi ezzel az alkotó természet üzenete az ember számára?

Télvég '18 Tovább
"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval

"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval

2018. március 22. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Túratársak!
Eljött az idő, indul a szezon!
Igazából a szezon januártól decemberig tart, de indul az idei első túrám, egy kicsi gasztronómiával
március 24-én:
Dudar mellett betesszük a sütőbe, és Bakonyoszlopon megesszük.:)
A túra Dudar mellett egy szép sziklánál-barlangnál, Csapóné konyhájánál indul, utána az Ördög-árokba térünk, ahol a bátrabbak a barlangba is feljöhetnek, végül Bakonyoszlopon az Ökotár Zöldközösségnél házi készítésű sajtokat és egyéb finomságokat kóstolhatunk meg.

csapone_konyhaja.jpg

okotar.jpg

Csapóné konyhája és sajtkóstolás Bakonyoszlopon
Útvonal, nehézsége és adatai (táv,szintemelkedés, menetidő):
Dudar, alsó - Csapóné konyhája - Ördög-árok -Baklonyoszlop
Táv, szint: 12km, +230m
Találkozó, indulás, érkezés: 08:20 Veszprém autóbusz-állomás 1 átszállás 09:18 Dudar alsó
Látnivalók: Csapóné Konyhája, geoláda,Ördög-lyuk, Ökotár kóstoló
Utazás: egyéb menetrendi információk:menetrendek.hu
Költségek: kóstoló 1000Ft, útiköltségek
Kötelező felszerelés: ezen a túrán ilyen nincs Ajánlott felszerelés: hátizsák, bakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, kulacs víz
Jelentkezni lehet : a szervezőnél (Cseh György) a 70/3215145 telefonszámon vagy csegyuri (kukac) gmail (pont) com e-mailcímen, vagy doodle

"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval Tovább
Balladák a gobelinek bársonyában

Balladák a gobelinek bársonyában

2018. március 21. Szerkesztő: zircblog

Magasfokú kulturális élményben lehetett részük azoknak, akik ellátogattak a Látogatóközpont Gobelin-termébe hétfő délután.

A Színház és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában Arany János és Kodály Zoltán emlékét idéző balladaestet szervezett a Magyar Kodály Társaság és a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja.

 
bal1.JPG

A szép számban összegyűlt vendégeket Nagy Tiborné Nyári Ágnes pedagógus, a Magyar Kodály Társaság országos elnökségi tagja köszöntötte.

„Kodály Zoltán és Arany János életművének összekapcsolása már-már közhely számba megy a szakirodalomban. Összeállításunk esetében a közös műfaj, a ballada akár formális külső kapcsolatnak is tekinthető. Amint az is, hogy a költő halálának évében, 1882-ben született a zeneszerző. Ezek után meglepő, hogy Kodály csak két Arany-verset zenésített meg. Írásaiban, előadásaiban azonban gyakorta említette a költő-előd nevét, Petőfiével együtt, mint akiknek munkássága a népköltészetre alapozott műköltészet megteremtésével, legmagasabb művészeti szintre emelésével példát mutatott Bartókkal közös törekvéseikhez” – olvashattuk a balladaest ajánlójában.

  bal2.JPG

A mintegy kétórás műsor első részében Arany János két történelmi tárgyú balladáját Kodály Zoltán ugyancsak történelmet idéző, balladai hangvételű, illetve históriás énekekre emlékeztető feldolgozásai keretezték. A második részben a székely balladák feldolgozásai mellé Aranytól szinte kizárólag népi témájú balladákat társítottak, egy-két kivételtől eltekintve.

Segítségül hívták a képzőművészetet is, az Arany-balladák illusztrátorainak fametszetei más alkotók képeivel együtt méltónak bizonyultak ahhoz, hogy a verses-énekes műsor vetített hátteréül szolgáljanak.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Balladák a gobelinek bársonyában Tovább
Fjällräven-vándortúra - az idén a Bakonyon keresztül!

Fjällräven-vándortúra - az idén a Bakonyon keresztül!

2018. március 21. Szerkesztő: Atyavilág

18-03-20_fjallraven_vandortura_2.png5 nap – 112 km | 2018. július 30. – augusztus 4.

(Rajt: július 30. hétfő reggel 9:00! Regisztráció és transzfer Bakonyszentlászló, Vinyére 2018.július 29-én vasárnap.)

Gyere és csatlakozz hazánk legszebb nemzeti parkjainak felfedezői közé, a Fjällräven Vándortúra csapatához! 

A Fjällräven Vándortúra egy 5 napon át tartó 112 km-es nomád élménytúra, Bakonyszentlászló, Vinyéről Káptalantótiig. Megrendezésével a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon, hiszen minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Ragadd meg a lehetőséget és csatlakozz hozzánk, mert így egy barátságos, természetimádó csapat társaságában barangolhatod be hazánk meseszép, védett tájait. Több napra, több éjszakára belevetni magunkat a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is hozhat. Nem beszélve arról, hogy ez egy óriási buli és folyamatos sport is a legjobb edzőteremben, a természetben!

A túra két fontos alapszabálya, hogy mindenki maga viszi a felszerelését és sátorban alszik. A szálláshelyek kempingek, vagy sátrazásra kijelölt helyek lesznek.

Nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem az, hogy jókedvvel, biztonságosan és élményekkel gazdagodva járjuk végig régi és új barátainkkal a Vándortúra 112 kilométeres útvonalát.

A Fjällräven Vándortúra útvonala:

1. nap – RAJT: Vinye – Bakonybél | Távolság: 26,2 km Szintemelkedés: 613m Szintsüllyedés: 623m
2. nap – Bakonybél – Csehbánya | Távolság: 16,2 km Szintemelkedés: 465m Szintsüllyedés: 377m
3. nap – Csehbánya – Úrkút | Távolság: 21,3 km Szintemelkedés: 358m Szintsüllyedés: 295m
4. nap – Úrkút – Mencshely | Távolság: 23,6 km Szintemelkedés: 356m Szintsüllyedés: 454m
5. nap – Mencshely – Cél: Káptalantóti | Távolság: 25,6 km Szintemelkedés: 485m Szintsüllyedés: 699m

18-03-20_fjallraven_vandortura.png

Forrás és további információ: itt.

Fjällräven-vándortúra - az idén a Bakonyon keresztül! Tovább