ZIRCINFO

Repülő kötözött sonka, rakétázó ágyúgolyóember és lefagyott agy -

Repülő kötözött sonka, rakétázó ágyúgolyóember és lefagyott agy -

2015. május 24. Szerkesztő: Atyavilág

tesztelték az új bakonyi zipline-pályát.

A videó megtekinthető itt: http://index.hu/video/2015/05/24/megazipline/

Az új kaland a Sobri Jóska Bakonyi kalandparkban vár:

megazipline.png

Repülő kötözött sonka, rakétázó ágyúgolyóember és lefagyott agy - Tovább
Félpályás útlezárás - Csesznek, Gézaháza - 2015. május 23.

Félpályás útlezárás - Csesznek, Gézaháza - 2015. május 23.

2015. május 23. Szerkesztő: zircblog

2015. május 23. 13:12

Eddig ismeretlen ok miatt két személygépkocsi ütközött a 82-es számú főút 26-os és 27-es kilométer-szelvénye között, Gézaháza térségében. A balesetben 3 fő sérült meg. A műszaki mentés és helyszínelés idején félpályás útlezárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják.

baleset0523.jpg

 

Beküldte: Gombkötő Krisztián

Félpályás útlezárás - Csesznek, Gézaháza - 2015. május 23. Tovább
Veszprémben jótékonykodnak a Bélások

Veszprémben jótékonykodnak a Bélások

2015. május 23. Szerkesztő: zircblog

A nagy sikerre való tekintettel egy újabb helyszínen is folytatják a III. BÉLA is a ZONGORÁÉRT elnevezésű jótékonysági kiállítást. A képek 2015. május 26- június 3-ig az ÓVÁROS ART GALÉRIÁBAN tekinthetők meg, 10-17.30 óráig. A kiállításon vásárolni is lehet, a befolyt összeggel a VESZPRÉMI HANGVERSENYZONGORA árához járulnak hozzá.

Az összegyűlt adományt június 2-án, 17 órakor ünnepélyes keretek között adják át a ZONGORA VESZPRÉMNEK alapítványnak. A III. BÉLA MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA diákjainak képeladásából származó pénzösszeget átveszi:
Neubauer Sándorné
a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke.


zondgorabela.jpg

 (Az előző kiállítás linkje:III. BÉLA is A ZONGORÁÉRT)

Forrás: Óváros Art Galéria

Veszprémben jótékonykodnak a Bélások Tovább
Üdvözlettel - Civil8420

Üdvözlettel - Civil8420

2015. május 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

civil8420.png

Tisztelt Civil Szervezet, Alapítvány, Egyesület, Fórum!

Zirc város közlekedésfejlesztési koncepciója 2014/15-ben lezajlott alkotási folyamatában szerzett tapasztalatok alapján készült egy tanulmány "Civil tanulmány Zirc város közlekedésfejlesztési koncepciójához" címmel közösségi felhasználásra.
Ez a tanulmány nem vitaanyag szándékkal született, amelyről módosítások, kiegészítések után szavazni kell. Arra szolgál, hogy a jelenleg több csatornán zajló jövőalkotási folyamathoz hozzájáruljon, alternatívákat vázoljon fel, új gondolatokat ébresszen.
A tanulmány letölthető a https://sites.google.com/site/civil8420/home/temak oldalon. A tanulmány elérhetősége közösségi céllal korlátozás nélkül megosztható. Kérjük, hogy osszák meg minél több civil szervezettel, magánszeméllyel annak érdekében, hogy valódi civil vélemények álljanak a készülő városi fejlesztési stratégiák, térségi vidékfejlesztési stratégia mögé.
A tanulmányhoz visszajelzésekre a civil8420@gmail.com email cím szolgál, amelyre várjuk
- az esetleges tisztázó kérdéseket (ezekre rövid időn belül válaszolunk),
- a tanulmányban szereplő konkrét javaslatokra vonatkozó esetleges támogató, módosító vagy elutasító megjegyzéseket,
- az esetleges új javaslatokat.
A visszajelzéseknek nincs határidejük. A beérkező visszajelzéseket ezen az oldalon közzé tesszük, és ezzel a nyilvánosság és a döntéshozók rendelkezésére bocsájtjuk. 
A tanulmányt a képviselő-testület tagjai és az Önkormányzati Hivatal stratégiai ügyekkel foglalkozó szervezeti egységei már megkapták.
Ha a véleményüket nem kívánják nyilvánosság elé tárni, javasoljuk, küldjék el közvetlenül a pmh@zirc.hu címre az Önkormányzati Hivatalnak.
Üdvözlettel - Civil8420
Üdvözlettel - Civil8420 Tovább
Kulturális intézmények nyitva tartása és programjaik hétvégén

Kulturális intézmények nyitva tartása és programjaik hétvégén

2015. május 22. Szerkesztő: zircblog

Hétvégi nyitva tartások Zircen

 

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

szombat: 9.00-17.00 h

vasárnap-hétfő: zárva

Magyar Természettudományi Múzeum BakonyTi ermészettudományi Múzeuma

szombat-vasárnap: 9.00-17.00 h

hétfő: zárva

Országos Széchenyi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár

szombat-vasárnap-hétfő: 9.00-17.00 h

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

szombat-vasárnap-hétfő: 9.00-17.00 h

Zirci Arborétum

szombat-vasárnap-hétfő: 9.00-19.00 h

 

Programok

Zirci Ciszterci Apátság
2015. május 24., 16.00 h: Orgonahangverseny
Belépő díj: 700 Ft/fő, a jegyeket a koncertre az apátsági ajándékbolt és jegypénztárban válthatja meg.

Kiss Zoltán orgonaművész és családja mutatkozik be. A zene betölti mindennapjaikat, ebből a varázsból adnak számunkra különleges műsort. Az orgonaművész ritkán hallott remekműveket szólaltat meg, feleségével négykezes művet is játszik, majd a család ifjú tagja, - a több verseny nyert, sőt külföldön is sikereket elért -  Kiss Benedek furulyajátékát hallgathatjuk. 

Forest Hills

2015.05.23. 11.00-14.00 h

Szombaton ismét nyílt napot tartanak a golf szerelmeseinek, most még több látnivalóval, programmal:

  • ingyenes golfbemutató és oktatás,
  • Mercedes kiállítás és tesztvezetés,
  • divatbemutató,
  • Royal Diamonds gyémánt bemutató.

 

Rómer Flóris túra 2.

2015.05.25. 10.00 h

Találkozó: 9.15 h Zirc, Rákóczi téri autóbusz-állomás vagy 9.40 h Zirc-Akli, Sára söröző előtt
Regisztráció : Zirc-Akli
Útvonal : Akli - Zoltay-forrás - Som-hegy alja - Éliás-hegy - Kertes-kői-szurdok - Bányász-kút - Csúcs-hegy - Bakonybél, Pikoló vendéglő
Távolság : 12,5 km, szintemelkedés 300 m.
Várható érkezés Bakonybélbe : 14.30-15.00 óra között

 

Beküldte: Bakony Szíve Turisztikai Szövetség

bsztsz.png

bsztsz.png

Kulturális intézmények nyitva tartása és programjaik hétvégén Tovább
Magashegységi élmények: A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban

Magashegységi élmények: A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban

2015. május 22. Szerkesztő: Atyavilág

"Elvarázsolt világra lel Budapesttől körülbelül 4-5 órányi autóútra, aki Stájerország északi részén az Ennstali Alpokba érkezik. Ausztria legfiatalabb, és egyben harmadik legnagyobb nemzeti parkjában ugyanis a vad mészkőfalak szurdokokkal és vízesésekkel keresztezve merednek az égbe, a monumentális hegyláncolat kalandos gerincei alatt pedig szelíden terülnek el az alpesi lankák."

Ez az idézet az Origo Indulási oldalának frissen megjelent bejegyzéséből származik: Elvarázsolt világ nem is olyan messze Magyarországtól. Ezt a remek leírást, összefoglalót ajánljuk minden, a turizmus bármely ága (gyalogos, kerékpáros, hegymászós, evezős) és a páratlan természet iránt érdeklődőnek.

ges_use_fpss-home-02.jpg

A Gesäuse Nemzeti Park honlapja itt, magyar nyelvű ismertetője és a kép forrása: itt.

A Gesäuse Nemzeti Park területén fekvő települések egyike és a nemzeti park kapuja a településrészekkel együtt 5000 lakosú Admont (németül itt), amely talán a bencés rendi apátsága (magyarul itt) által a legismertebb is.

Kevesen tudják, hogy Zirc és Admont kapcsolatban állnak egymással. Zirc németországi testvérvárosa, Pohlheim több mint negyven éve áll testvérvárosi kapcsolatban Admonttal. Admont neve első említésének 1150. évfordulója alkalmából 2009. szeptemberében rendezett ünnepséget összekötötték a Pohlheim és Admont közötti testvérvárosi kapcsolat 40. (valamint a Berlini Fal leomlása 20.) évfordulójának megünneplésével. Az ünnepségre Pohlheim további két testvérvárosa, az egykori NDK-beli (ma természetesen ugyancsak németországi) Strehla és Zirc is meghívót kapott. Zircet 43 tagú küldöttség képviselte.

A látogatás során a vendégeknek többször is volt alkalmuk volt megcsodálni a nemzeti park szépségeit. A második napon a nemzeti park Alpesi Hegyimentő Szolgálata tartott izgalmas mentési bemutatót,  az ötödik napon a park fő folyójának, az Ennsnek a völgyében túráztunk, a végén megtekintettük a park látogatóközpontját. Az elutazás előtti napon felbuszoztunk a 2196 méter magas Kalbling lábánál épült Oberst Klinke menedékházhoz, ahol a magyar társaság feljebb kapaszkodott a fenyők-kúszófenyők-sziklák között, a többi náció inkább az étteremben kávézva gyönyörködött a tájban.

Zirc és Admont kapcsolata, találkozásai nem szakadtak meg. A következő évben Admont delegációja is részt vett a Pohlheim és Zirc közötti testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulója alkalmából rendezett zirci ünnepségsorozaton. Az ezt követő évek néhány eseményéről a Zircinfo itt, itt, ittitt, itt és itt számolt be.

Aki zirciként a Gesäuse Nemzeti Parkba, Admontba látogat, biztos lehet benne, hogy szíves fogadtatásban lesz része, és minden segítséget megkap ahhoz, hogy eligazodjon és jól érezze magát.

Nemzeti park-képek a 2009-es admonti látogatásról

ges_use_1.jpg

Az Alpesi Hegyimentő Szolgálat éles gyakorlata, egyúttal bemutatója. A "sérült" (nem baba, hanem élő ember) a fal közepén kiugró kis párkányon fekszik. A mentéshez a csapat felkapaszkodott a fal tetejére, ott rögzítette a köteleket, majd egyikük leereszkedik a sérülthöz (ahol éles helyzetben ellátja a sérülést, stabilizálja a sérült állapotát). Majd hátára veszi a sérültet és tovább ereszkedik a kötélen a fal aljáig, ahol a csapat egy másik tagja várja.

ges_use_13.JPG

A "sérültet" még át kell juttatni a Johnsbach-patakon, hogy tovább lehessen szállítani.

ges_use_14.JPG

A "sérült" megékezik az innenső partra, ahol már várja a mentő. Időközben a mentőcsapat többi tagja is leereszkedett a sziklafalról. A látványos, és végig esőben végrehajtott gyakorlat végén a nézők nagy tapssal fejezték ki tetszésüket, és a hegyimentők támogatására szánt adományok is jócskán kerültek a kihelyezett urnába.

ges_use_3.jpg

Admont településrészébe, Johnsbachba sétál fel a csapat, ...

ges_use_2.jpg

...ahol a Szent Egyed plébániatemplom kertjében különleges, szomorú látványosság várja a látogatót.

ges_use_5.jpg

1810 óta ez a hegymászók temetője. A szerencsétlenül járt vagy eltűnt hegymászók nevét, haláluk, eltűnésük időpontját jelző táblák között egy magyar névre is bukkanunk: Tóth Csaba Szombathelyről 2003-ban járt szerencsétlenül.
ges_use_4.jpg

Kilátás a templomkertből

ges_use_6.jpg

Az Enns völgye

ges_use_7.jpg

 Az Oberst Klinke menedékház felé az utánozhatatlanul zöld alpesi rétek és legelők között vezet az út

ges_use_8.jpg

 A menedékház parkolójából szinte kézzelfogható közelségben a csúcs,...

ges_use_9.jpg

...de még kemény emelkedő vezet közvetlenül a lábához is.

ges_use_10.jpg

 A törpefenyők zónájának lakója, a zerge 

ges_use_11.jpg

Innen már a szikla oldalában folytatódik tovább a meredek ösvény a csúcsra. Se idő, se felszerelés, úgy hogy irány vissza a menedékház. Lefelé talán még nehezebb...

Fényképek: a zirci küldöttség résztvevői (Kukoda Judit, KoósG (2, 3))

Hogyan jutunk oda:

Bármelyik útvonaltervező 3-4 útvonalat is kínál: Győr-Bécs-Amstetten, Győr-Hegyeshalom-Bécsújhely, Szombathely-Hartberg-Grác. A kép a Körmend-Grác útvonalat ábrázolja, amely 350 km és pihenőkkel 5 órát tart.

ges_use_1.png

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben: http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben: http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch: http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában: http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs: http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane: http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek 

Ezek a helyek térképen:

ges_use_12.jpg

Koós Gábor 

Magashegységi élmények: A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban Tovább
Baleset Cseszneknél, teljes útzár - 2015. május 22.

Baleset Cseszneknél, teljes útzár - 2015. május 22.

2015. május 22. Szerkesztő: zircblog

A műszaki mentés és helyszínelés 14 óra 15 perckor befejeződött, az érintett útszakasz ismét járható.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2015. május 22-én 11 óra 20 perc körüli időben a 82-es számú főút 30-as kilométer-szelvényénél, Csesznek térségében - eddig ismeretlen ok miatt - egy kamion, egy személyautó és egy kisteherautó összeütközött.

A műszaki mentés és helyszínelés idején teljes útlezárás van érvényben.

Zircen a Tescónál is terelik a forgalmat.

utzar.jpg

 

bal.png

Forrás: utinform.hu   police.hu

Baleset Cseszneknél, teljes útzár - 2015. május 22. Tovább
Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 3. - A várpalotai eset

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 3. - A várpalotai eset

2015. május 21. Szerkesztő: Atyavilág

Mindössze 10 nap kellett a várpalotai lakosságnak ahhoz, hogy elérje egy kormányzati intézkedés leállítását.

15-05-15_lakossagi_forum_inota.jpg

 Lakossági fórum az inotai faluházban (a kép forrása: itt)

A zagyvaszántói (Heves megye) egykori cementgyár területén található 26 ezer tonna azbeszt tartalmú veszélyes hulladékot az inotai lerakóba tervezték szállítani. Az 1,3 milliárd forintos megbízást elnyerő vállalkozást a Pest megyei Kormányhivatal bízta meg. A veszélyes hulladék ilyen módon történő ártalmatlanítására a vállalkozó rendelkezett a szükséges engedélyekkel. A munkát 2015. szeptemberéig kellett elvégeznie.

Arról, hogy az inotai lerakóba ilyen hulladékot terveznek szállítani, nem tájékoztatták előzetesen a lakosságot, de még az önkormányzatot sem. Május 11-én, amikor az ügy nyilvánosságra került, azonnal hangos tiltakozást váltott ki a lakosságból. A következő napokon gyorsan pergő események oda vezettek, hogy a kormány szerdai döntése alapján leállítják a szállítást és nem hoznak több azbeszt tartalmú hulladékot Inotára.

Az elmúlt 10 nap várpalotai eseményeit Szabó Péter Dániel, a Napló Online újságírójának írásaival idézzük fel. Érdemes a cikkekhez beküldött hozzászólásokat ("a nép hangja") is elolvasni.

Az országos figyelmet keltő esemény, amely itt zajlott a szomszédban, jó példa arra, milyen hatékony lehet a civil összefogás. Lebegjen ez a szemünk előtt, hiszen Zircnek még itt van a kőbánya-ügy.

Május 11.: Elkezdődött az azbeszthulladék szállítása Inotára. Megismerhetjük az egész ügy előzményeit.

Május 12.: "Az azbeszt tartalmú hulladék elhelyezése nem jár semminemű veszéllyel a környéken élők egészségére..." - így a kormányhivatal. Május 14-re lakosságot fórumot hirdet az egyik ellenzéki párt az inotai faluházba.

Május 13.: Rendkívüli ülést tartott a várpalotai képviselő-testület. Az ülésen a Pest és Fejér megyei kormányhivatalok vezető tisztviselői, a szállítást és elhelyező vállalkozás ügyvezetője támasztották alá az egész akció szabályos és törvényes voltát.

A várpalotai képviselő-testület határozatban követeli az azbeszttartalmú hulladék Várpalotára szállításának leállítását. "A tevékenység leállításának alapja nincs." - reagál a Pest megyei Kormányhivatal.

Május 14.: Az inotai faluházban tartott lakossági fórum résztvevői egyhangúlag szavaztak, nem akarják, hogy a város határában lévő lerakóba szállítsák az azbeszt tartalmú veszélyes hulladékot. A térség országgyűlési képviselője, Kontrát Károly megígérte, hogy "képviseli álláspontjukat, s mindent megtesz, hogy érvényesítse akaratukat."  

Május 15.: Az inotai hulladéklerakó előtt helyiek demonstrálnak. "Ha kell, élőláncot alkotva állítjuk meg a veszélyes hulladékot szállító teherautókat."

 "Hatósági ügyből politikai üggyé vált az inotai hulladéklerakó problémája... ... A politikai pártok...a pillanatnyi politikai haszonszerzés érdekében a hivatalokra akarják tolni a felelősséget." - ezt Kovács Zoltán, a Veszprém megyei kormányhivatal vezetője nyilatkozta.

Május 18.: A Thury-várban tartott lakossági fórum ismét egyöntetűen nemet mondott az azbesztre. A fórum megjelentek a Pest és Fejér megyei kormányhivatalok vezetői, Kontrát Károly országgyűlési képviselő és V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár is.

Május 19.: Ismét rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. Egyhangú szavazással két határozattervezetet fogadtak el. Az egyikben a kormány segítségét kérik abban, hogy a hulladékot ne Inotán, hanem máshol(!) helyezzék el.

Május 20.: Végleg leállítják az azbeszt tartalmú hulladék szállítását, az inotai lerakó helyett máshol ártalmatlanítják a veszélyes anyagot. "A várpalotaiak összefogásának sikere" - mondta Kontrát Károly.

Felhangok

A bevezető "civil összefogást" dicsér, az országgyűlési képviselő "a várpalotaiak összefogásának sikeré"-t méltatja. Kétségtelen, hogy az egységes és határozott civil fellépés nélkülözhetetlen egy ilyen akció sikeréhez. A várpalotai azbeszt ügy sikerében azonban sokkal nagyobb a politika súlya, mint a civil fellépésé.

1. A várpalotai képviselő-testület tiltakozó határozatain, a lakossági fórumok elutasító szavazásain, az útblokáddal fenyegetőző demonstráción úgy ment volna keresztül az állami-hivatali gőzhenger, mint kés a vajon, ha ennek az egésznek nem az lett volna a tétje, hogy egy nagyvárost, és talán az egész vonzáskörzetét egyben veszti el a kormánypárt. Az egykor vezető baloldali, majd radikálisan jobbos-szélsőjobbossá vált térség elvesztése veszélyes precedens lehetett volna és felgyorsíthatta volna a hónapok óta tartó népszerűségvesztést.

A hulladékszállítás leállítása tehát egy világos politikai meghátrálás. Figyelembe kell venni, hogy - ha hinni lehet a nyilatkozó kormányhivatalnokoknak - a teljes folyamat minden részletében szabályos, hatóságilag engedélyezett volt. Mégis visszavonulót fújt a kormány. Most - nyilván rendkívüli sürgősséggel, mert az uniós forrásból finanszírozott projektek elszámolhatósági határideje vészesen közeledik - új helyszínt (esetleg új vállalkozót - közbeszerzés!) kell találnia, amelyet - ugyancsak rendkívül gyorsított hatósági eljárásokkal - alkalmassá kell tenni az azbeszt tartalmú hulladék ártalmatlanítására. Ha a teljes folyamatot szabályosan akarják lebonyolítani, szinte kizárt, hogy beleférjenek a határidőbe (és hol van még az ottani lakosság várható reakciója...). Tehát vagy az eljárási/engedélyezési szabályokat fogják megszegni (ami, uniós projektről lévén szó, kockázatos), vagy hazai forrásból kell finanszírozni. Akkor pedig egy ideig még marad a hulladék Zagyvaszántón.

2. A hulladékszállítás leállításáról szóló politikai döntés azért is volt sürgető, mert a tiltakozási kezdeményezések a helyi civilek és ellenzéki pártok részéről indultak: az Egészséges Palotáért Egyesület (ők hívták fel először a Napló figyelmét az ügyre), a Demokratikus Koalíció kezdeményezte az inotai lakossági fórumot, a Jobbik szervezte a demonstrációt. A kormánypárti többségű képviselő-testület beállt a közvélemény mögé, de a kormánypárti polgármester (korábban több ciklusban országgyűlési képviselő, most második ciklusban polgármester) sem az inotai, sem a Thury-várban tartott fórumon, sőt még a második rendkívüli testületi ülésen sem vett részt, jóllehet ezeken magasabb politikai és kormányzati szintek is képviseltették magukat.

3. A várpalotai ügy tehát a politikai kármentés szempontjából megoldódni látszik. Pontosan az történt, amivel a Veszprém megyei kormánymegbízott vádolta a lakossági kezdeményezések élére álló ellenzéki pártokat: pillanatnyi politikai haszonszerzés, csak éppen fordítva, a kormánypárt részéről. Ez az ügy ugyanis hivatkozási alap lesz bármely térség számára, ahová az azbesztnek (és bármilyen más veszélyes hulladéknak) mennie kell. Ami senkinek nem jó, hiszen ezeket a hulladékokat valahogy csak ártalmatlanítani kell. Főhet a feje a döntéshozóknak.

Tanulságok

A várpalotai eset talán nem éleződik így ki, ha a folyamat korábbi szakaszában a közvélemény tudomására jut (vagy ha igen, talán lett volna esély egy kompromisszumot tető alá hozni). Az elmúlt néhány év azonban nem az állam/hivatalok és a közvélemény/lakosság közötti párbeszéd és harmonikus együttélés időszaka, sokkal inkább az elhallgatásé, titkolózásé. Ha tehát a lakosság jelentős részét érintő állami/hivatali intézkedés meghozatalába érdemben bele akar szólni a lakosság, mint érintett fél, akkor a folyamat lehető legkorábbi szakaszába be kell kapcsolódnia. Az ehhez szükséges hivatalos információkhoz legtöbbször csak körülményesen lehet hozzájutni, mert ha magunk nem járunk utána, legfeljebb már csak a meghozott döntésről értesülünk.

Koós Gábor 

 

 

 

  

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 3. - A várpalotai eset Tovább
Három zirci indulóval zajlik a verseny Porečben

Három zirci indulóval zajlik a verseny Porečben

2015. május 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

Javában zajlik ( május 20-24.) a horvátországi Porečben megrendezett Word Dance Masters nemzetközi táncverseny, melyen városunkat képviselve, a Hangszóró Alapítvány 3 versenyzőt indított.

Vincze Kitti, Hajba-Spamberger Hanna és Horváth Kiara túl van az első megmérettetéseken. Sikeresen teljesítettek a kvalifikációs versenyen,  az elkövetkező napokban minősített versenyzőként már a DanceStar Fináléra készülnek.

A verseny facebook oldalán az alábbi két fotó jelent meg a lányokról,

lájkolásukkal szurkolhatunk nekik!

A képekre kattintva jutsz el lájkolandó fotók oldalára!

kittitenger.png

 

 

 

nevtelen.png

 Balról: Hanna, Kitti, Kiara , a Hangszóró Alapítvány táncosai

 

 

Három zirci indulóval zajlik a verseny Porečben Tovább
Kép-újság, 178. szám  2015. 05. 20.

Kép-újság, 178. szám 2015. 05. 20.

2015. május 21. Szerkesztő: zircblog

Párnacsata a téren

 

 pcs1.jpg

Két gyermek labdázott a téren. Jött két másik, hogy erőszakosan elvegyék tőlük a játékszert. Ebből aztán hatalmas villámcsődület támadt, kitört a Rákóczi téri párnacsata.

„Aki ver, az nem haver, vezesd le a feszültségedet inkább egy kispárnán!” – adta ki a csatába hívó jelszót a kapitány, és ekkor előkerültek a különböző színű, hímzésű fegyverek, püfölte egymást a lány és a fiú sereg, s miután sikerült levezetni a játékos feszültséget, újra a hónuk alá vették harci eszközüket.  

 pcs2.jpg 

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola flash mob-bal, magyar nevén villámcsődülettel zárta a közelmúltban megtartott, iskolai erőszakra felhívó programját. Az alapvető emberi jogokat, szabályokat ismertető színes plakátok mellett már akkor is kihelyezésre került egy kispárna az aulában, de akkor még senki sem gondolta, hogy ezt a fegyvert egyszer el is fogják sütni. Benczikné László Ildikó főszervezésében, több pedagógus közreműködésével valósították meg céljaikat, kampányoltak a békés emberi együttélés mellett.

 pcs3.jpg

Nyugodt napnak indult, ezért aztán a járókelők is meglepődtek, amikor egyszer csak egy csata kellős közepébe csöppentek

 

Az egyik „párnaharcost”, Kiss Rebeka 4.c osztályos tanulót megszólaltattuk az izgalmakat követően, milyen élményekkel, információval gazdagodott a program során.

 pcs4.jpg

 

– Ildi néni nagyon jó programot szervezett a számunkra, aminek úgy gondolom, már most vannak eredményei az iskolában. Az osztálytársaimnak és nekem is nagyon tetszettek a püfölő párnák és a plakátok. Az előadásokból a legjobban az a gondolat maradt meg bennem, hogy ha bántalmaznak minket, akkor mondjunk csak annyit: „Állj!”.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

 

 

Kép-újság, 178. szám 2015. 05. 20. Tovább
Családi orgonakoncert a bazilikában

Családi orgonakoncert a bazilikában

2015. május 21. Szerkesztő: zircblog

Pünkösdvasárnap 16 órai kezdettel Kiss Zoltán orgonaművész és családja hangversenyét hallgathatjuk a Zirci Bazilikában a Ciszterci Apátság koncertsorozatának második állomásán.

A nyíregyházi kötődésű család mindennapjait betölti a zene, ezzel a varázzsal ajándékoznak meg minket a Szentlélek eljövetelének ünnepén. Az orgonaművész ritkán hallott remekműveket szólaltat meg, feleségével, Kissné dr. Mogyorósi Pálmával négykezes művet is játszik, majd gyermekük, a már több versenyt megnyerő, és fiatal kora ellenére külföldi sikereket is elérő Kiss Benedek Máté furulyajátékát hallgathatjuk.

 2015_05_24_kiss_csalad.JPG

A Kiss család mindennapjait betölti a zene, pünkösdvasárnap Zircen mutatkoznak be (Fotó: ZCA)

A koncertre a belépődíj 700 forint, jegyek az apátsági ajándékboltban és a jegypénztárban válthatók.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

Családi orgonakoncert a bazilikában Tovább
Műcsarnokban kiállító zirci művészek

Műcsarnokban kiállító zirci művészek

2015. május 20. Szerkesztő: zircblog

Mint arról már előzetesen hírt adtunk városunk honlapján, két zirci képzőművész is részese annak a nagyszabású kiállításnak, amelynek a Műcsarnok ad otthont. A tárlat azóta megnyílt, miképpen a fővárosban megjelenő alkotók, Földesi Barnabás és Sudár Péter is megnyíltak előttünk. Tapasztalataikról, élményeikről adtak számot, kiállított képeikről beszéltek.

Ennyire átfogó kiállításra nem mostanában volt példa hazánkban. Az „Itt és most – Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015” című tárlat azt szeretné bemutatni, hogy mi az új a mai magyar képzőművészetben, melyek azok a változások, eltérő jelenségek, amelyek révén az elmúlt tíz év művészete megkülönböztethető a kilencvenes évekétől. Több mint kétszáz alkotó, közöttük sok fiatal művész képviselteti magát a seregszemlén, ahol mintegy 350 alkotás került kiállításra és tekinthető meg július 19-ig.

N. Mészáros Júlia művészettörténésztől, a kiállítás kurátorától kaptuk a felkérést, hogy néhány munkánkkal vegyünk részt a tárlaton – meséli Sudár Péter, az egyik kiállító zirci művész. – Esetemben két képet választott ki a kurátor asszony, amely 2008-2009 körül készültek, és mindkettő témája a festészet. Az egyiknek az a címe, hogy „Tansey tehene”. Ezen a képen én vagyok rajta, és egy festményt mutatok egy tehénnek, amely egyébként a mi tehenünk. A festmény utalás Mark Tansey amerikai festő alkotására, amelyen professzorok, tudós emberek egy tehénnel zsűriztetnek egy tehenet is ábrázoló tájképet. A másik kiállított festményemen édesapám van rajta, én pedig festem őt. Adidas melegítőt visel, melynek piros, fekete, fehér színei a Monarchiára asszociálnak, édesapám bajuszával, szakállával pedig Ferenc Józsefre hasonlít, bár egyesek Sztálint vélték felfedezni a képen. A lényeg, hogy festőt és modelljét ábrázolja az alkotás.      

nemzeti_szalon_001.JPG

nemzeti_szalon_002.jpg

Péter otthonról is merít a kiállított festményein, hiszen egyik képén a tehenük, a másikon édesapja tűnik fel

 

– A szalonrendszer azt hivatott képviselni, hogy merítsünk egy szélesebb művészeti közegből, és adjunk egy keresztmetszetet az egyes művészeti ágakból. Külön utakon ugyan, de Péter és én is ajánlások révén jutottunk be a Nemzeti Szalonba. A korábbi, eseti fővárosi megjelenések után ez a műcsarnoki bemutatkozás nagyobb nyilvánosságot ad munkáinknak – mondta el Földesi Barnabás, a másik kiállító zirci művész, akinek szinte egy kisebb kamara kiállítása látható a seregszemlén. – Kurátor asszony kérésére egy bővebb anyagot válogattam össze az utóbbi alkotói periódusom összegzéseként, ami nagy örömre csorbítatlanul bemutatásra is került: két olajkép, két installáció, két fotó, négy feliratos mű – tette hozzá.

 nemzeti_szalon_003.JPG

Földesi Barnabás kiállított alkotásaival a Műcsarnokban

 

A kiállítást dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Fertőszögi Péter művészettörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott Fekete György professzor, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Az esemény a megnyitó széleskörű társadalmi érdeklődése mellett komoly sajtóvisszhangot is kapott. A Heti Válasz munkatársa kiemelte: „az újrealista stílusban festő Sudár Pétert a hagyományokra épülő kortárs mű megértéséhez is szükséges művészeti köznyelv hiánya foglalkoztatja, és hasonló kérdést feszeget a konceptualizmus nyelvén Földesi Barnabás is.” „Sudár Péter festményein keresi saját művészi szerepét” – olvashatjuk a hirado.hu tudósításában, a tárlatról készült reklámspotot pedig Földesi Barnabás egyik feliratos műve zárja.

A Műcsarnokban kiállító két zirci művész életpályájában több párhuzamosságot fedezhetünk fel, és útjaik most valahogy összeértek a fővárosban. Alkotásaik egymás szomszédságában kaptak helyet a kiállítótérben, amit elsősorban annak tulajdonítanak, hogy hasonlóképpen gondolkodnak a művészetről, alkotásaikkal a művész szerepét keresik a világban.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

    

 

 

 

 

 

 

 

Műcsarnokban kiállító zirci művészek Tovább
Ott voltál? -  Bakonyi Vágta fotókon

Ott voltál? - Bakonyi Vágta fotókon

2015. május 19. Szerkesztő: KovácsEszter.

2015. május 16-17-én, Zirc - Tündérmajorban került megrendezésre a Bakonyi Vágta, a Nemzeti vágta előfutama.

Ott voltatok? Mit láttátok? Fotóztatok?

Küldjétek el nekünk, megmutatjuk másoknak is!  címünk: zircblog@freemail.hu

Kapcsolódó téma: 

Bakonyi Vágta - az Öböl Tv beszámolója  

Bakonyi Vágta - Zirci TV beszámolója

 dscf3816.JPG

Tündérfarm 1. albumának megtekintéséhez kattints erre a képre (120 db kép) :

 dsc_2839.JPG

2. albumának megtekintéséhez erre a képre (330 db kép):

dsc_2569.JPG

 

Braun Fotó - Zirc 1. albumának megtekintéséhez kattints erre a képre (512 db kép):

  _mg_8761k.jpg

Braun Fotó - Zirc 2. albumának megtekintéséhez kattints erre a képre (261 db kép) :

img_5873k.jpg

Domonkosné Cz. Ildikó fotói:

 

 

 

durst_adam.jpg

Forrás: Durst Ádám

 

takacs_zsolti.jpgForrás: Takács Zsolt

 

 Kovács Eszter fotói, 1. album: 

 2. album.

Ott voltál? - Bakonyi Vágta fotókon Tovább
Európai Geoparkok Hete a Bakony–Balaton Geoparkban

Európai Geoparkok Hete a Bakony–Balaton Geoparkban

2015. május 19. Szerkesztő: zircblog

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint irányító szervezet tájékoztatása szerint, a Bakony–Balaton Geopark idén is részt vesz azEurópai Geoparkok Hálózatának kezdeményezésében és számos rendezvénnyel ünnepli az

Európai Geoparkok Hetét 2015. május 23. és június 7. között.

Május-június fordulóján Európa 22 országában, 64 geoparkban (köztük a magyar-szlovák Novohrad–Nógrád Geoparkban is) hasonló programokkal hívják fel a nagyközönség figyelmét földtani örökségünk védelmének, bemutatásának fontosságára, a geoparkokgeoturisztikai kínálatára.

 

A Bakony–Balaton Geopark programjai az Európai Geoparkok Hetén:
http://www.geopark.hu/aktualis/europai-geoparkok-hete

 

Beküldte:

Knauer Anna
Bakony–Balaton Geopark Csoport
geoturisztikai szakreferens

Európai Geoparkok Hete a Bakony–Balaton Geoparkban Tovább
Közelebb az emberekhez

Közelebb az emberekhez

2015. május 19. Szerkesztő: zircblog

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárnak, térségünk országgyűlési képviselőjének nyílt választókerületi képviselői irodája Zircen, a Deák Ferenc utcában.

 fike1.jpg

Dr. Kovács Zoltán riportot ad a városi televíziónak. Háttérben a most nyíló képviselői iroda

 

Térségünk országgyűlési képviselője az iroda hivatalos átadásán elmondta, a választási rendszer átalakult, a választókerület székhelye Pápa, a második legnagyobb települése pedig Zirc, ezért érezték szükségét annak, hogy helyben is nyíljon választókerületi iroda, amire korábban nem volt példa.

 fike2.jpg

Térségünk országgyűlési képviselője tájékoztatja a sajtót az iroda megnyitásáról

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Közelebb az emberekhez Tovább
Meglepetés – mindenkinek

Meglepetés – mindenkinek

2015. május 19. Szerkesztő: zircblog

Lingl Zoltán digitális festményeiből nyílt kiállítás a Városházán

Sokoldalúsága, aktív közéleti szerepvállalása nem volt ismeretlen előttünk, de azt talán kevesen tudták, hogy Lingl Zoltán önkormányzati képviselő, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója alkotótevékenységet is végez. Ő pedig arról nem tudott, hogy a képeiből kiállítás nyílik…

lingl.jpg

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Meglepetés – mindenkinek Tovább
Közös torna az Idősek Otthonában

Közös torna az Idősek Otthonában

2015. május 19. Szerkesztő: zircblog

A Szent Bernát Idősek Otthona 312 meridián „szeretet” csoport szervezésében Zirc is csatlakozott a Kihívás Napjához.

A Magyar Szabadidősport Szövetség által minden évben meghirdetett mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgás, az egészséges életmód fontosságára.

Május 20-án, szerdán 10 órától a Szent Bernát Idősek Otthonában közös tornára kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Közös torna az Idősek Otthonában Tovább
HAZUDUNK MAGUNKNAK, A BETEGEINKNEK, A POLITIKUSAINKNAK, ŐK MEG NEKÜNK - interjú Tótth Árpáddal, kórházunk volt főigazgatójával

HAZUDUNK MAGUNKNAK, A BETEGEINKNEK, A POLITIKUSAINKNAK, ŐK MEG NEKÜNK - interjú Tótth Árpáddal, kórházunk volt főigazgatójával

2015. május 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Minden egészségügyre költött forint veszteség, hát lehetőleg ne költsünk rá, de balhé se legyen – ez a kettősség jellemzi a hazai szemléletet, mondja Tótth Árpád, aki a zirci kórház főigazgatói székét hagyta hátra, hogy Norvégiában részt vegyen 11 helyi kórház és az északi régió teljes egészségügyi ellátásának szervezésében.

(Forrás: http://vs.hu/) 

Elemző tanácsadó abban az országban, ahol Európában a legtöbbet költik egészségügyre. Mit elemez?

Egészségügyi minőségindikátorokat, amelyek megmutatják, hogy az északi régió ellátása minőségben és/vagy hozzáférhetőségben hol marad el az országos átlagtól. Norvégiában országos szinten képeznek és figyelnek 47-féle indikátort. Ebben van olyan teljesen hétköznapi, mint a várakozási idő, meg olyan is, hogy például a daganatos betegek hány százaléka jut 20 napon belül kezelésre, illetve vizsgálatra, vagy hogy hány cukorbeteg veszíti el a lábát.

ttha.pngEz nyilvános?

Ez olyan szinten nyilvános, hogy bárki hozzáférhet, sőt, kórházra lebontvamegnézheti. Ez Norvégiában is új, 2-3 éve kezdték. Az elmúlt 20 évben nagyon komoly egészségügyi fejlesztéseket hajtottak végre, de már nem nagyon akarnak többet költeni a mostaninál.

Ami mennyi?

Közkiadásokra vetítve ötször annyi, mint Magyarországon.

Norvégiában az egészségügy prioritás, nem veszteségtermelő „muszáj ágazat”, hanem olyan, ami hozzájárul a társadalom sikerességéhez.Amelyik társadalomban az emberek tovább maradnak egészségesek, ami nemcsak munkaképességet, hanem funkcióképességet is jelent, az sikeresebb lesz. Az a 72 éves is hasznot termel, aki az unokájának mesél a múltról. Aki vigyáz a legkisebbekre. És ebben nagyon nagy érték rejlik, ezt a norvégok felismerik, és ebbe invesztálnak.

A jelenleginél többet viszont már nem szívesen költenének, most már tudni akarják, hogy miért vannak mégis egyes szakterületeken hosszú várólisták, és egyáltalán, hogy a pénzükért milyen értéket kapnak.

AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA NORVÉGIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

ttharpad1.png

 

 

Erre azt is lehet mondani, hogy könnyű ötször többet költeni ott, ahol ötször annyi pénz van. Az ellátás minőségét elemezni viszont épp ezért érdemes lenne itthon is. Miért nem itt csinálja?

A magyar egészségügy megjavítása szerintem pusztán belülről szerzett tapasztalatokkal nem lehetséges. Ha itt szocializálódik valaki, ahogy én is itt tettem, eszébe se jut, hogy valami máshogy is működhet.

Tótth Árpád 15 évig mentőorvos, közben a veszprémi kórház orvos igazgatója, majd a zirci kórház főigazgatója, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke, másfél éve pedig a Helse Nord, az észak-norvégiai regionális egészségügyi hatóság elemző orvos tanácsadója. Az egészségügyi ellátás minőségéhez dolgoz ki indikátorokat, elemzéseket készít, közben figyeli, mitől működik jól vagy nem jól a norvég egészségügy.

Ha BMW-t akarunk gyártani, ki kell menni a BMW gyárba, mert csak ott, a „munkapad mellett” lehet megtanulni, mitől és hogyan lesz egy autó csúcskategóriás. Nem csak attól, hogy drága anyagokból készül.

De kellene itthon, amit ön tud?

Most nem. Erre egyelőre nincs kereslet. Ma Magyarországon az egészségügyi rendszer alakítása nem tudás, hanem hatalmi és tapasztalati, sokszor „vélelmi” alapon zajlik. A siker fokmérője az, hogy ki mennyire igazodik a gyakran változó központi elvárásrendszerhez.

Mit takar ez a központi elvárás?

Teljes és feltétel nélküli lojalitást plusz botránymentes működést. És még egy dolgot: minél kevesebbet kelljen az egészségügyre költeni. Az egészségügy olyan kategóriába került, amely társadalmi hasznosság szempontjából az utolsók között van, és ez értékrendi kérdés. Nincs így kimondva, de szemlátomást a jelenlegi és az előző kormányzatok szemében is minden egészségügyre költött forint veszteség. De elvárás az is, hogy balhé se legyen. Ez a kettősség jellemzi a hatalmi mozgást

Ha kell, akár tagadjuk le, hogy baj van: nem, nincs semmi probléma, igen, kifizetjük a túlórákat, igen, mindenki minden ellátást meg fog kapni, nem, nem kell kórházakat bezárni, sőt, újakat építünk – hazudunk. És ez a hazugság 20-25 éve jellemzője a rendszernek. Hazudunk magunknak, hazudunk a betegeinknek, hazudunk a politikusainknak, a politikusaink hazudnak nekünk. Rengeteg hazugsággal élünk, de előbb-utóbb elérkezik az igazság pillanata, és mindezzel szembe kell nézni.

A két ország egészségügye között nyilván nem csupán a pénz és a nyilvános minőségindikátorok jelentik a különbséget. Azt mondta, az elemzések bevezetését a norvégiai várólisták felszámolásának igénye is motiválta.

Tény, hogy vannak hosszú várólisták. A jó hír, hogy vannak, és ezek átláthatóak, azaz minden érintett számára világos, hol és mennyit kell várnia. Emellett nemcsak a várólista átlátható, de az is, hogy ki mikor jogosult előnyre a várólistán. Minden szakma összeállította, hogy kik azok, akiknek elsőbbséget kell kapniuk, vagyis sorra kell kerülniük a beavatkozáshoz vagy a vizsgálathoz egy bizonyos határidőn belül.

Vizsgálathoz várólista? Tudható, hogy mikor és miért kerülök éppen akkor sorra például az ortopédián? Magyarországon erről nincs lista, ehelyett beutalási rendnek és előjegyzési rendnek hívják.

Norvégiában minden várólista, ahol a betegnek várakoznia kell. Ez nemzeti szinten egységes, rendszeresen felülvizsgálják, és mindenkimegismerheti.


Mennyire tartják be a betegek? Vagy mennyire próbálják kijátszani hálapénzzel, protekcióval?

Szóba sem kerül. Norvégiában nagyon fontos alapelv, hogy mindenki egyenlő mindenkivel. Amikor odakerültem, az egyik dolog, amire felhívták a figyelmemet, az volt, hogy semmivel sem vagyok különb másoknál, és ha sor van, akkor mindenki sorba áll, a főigazgató is.

Mielőtt leültünk beszélgetni, tartott egy előadást, ott is azt mondta, hogy ha visszaélés van, és kiderül, mindenki egyformán bukik, függetlenül attól, hol helyezkedik el a hierarchiában.

A norvégok meg általában a skandinávok nem nagyon szeretik a kontrollt, és rájöttek, hogy az ellenőrzés nagyon sok energiát köt le. Akit ellenőriznek, az adatokat ad, egyeztet, elszámol, mindent csinál, csak nem a munkáját végzi, vagy ha mégis, akkor stresszben és frusztráltan. Abból indulnak ki, hogy mindenki el akarja végezni jó minőségben azt a munkát, amire szerződött, képes is rá, és ha hibázik, akkor ki tudja kijavítani. Viszont ha szándékosan csal, akkor mindegy, kiről van szó, nincs több lehetőség, a legfelsőbb polcról is lebukik.

Az egyenlőségből az is következik, hogy az egészségért, a betegért mindenki felelősséget vállal. Partner a beteg és az orvos, partner az orvos, a nővér és a gyógytornász, és partner az orvos és a többi orvos. Mindenkinek ugyanaz a célja: hogy a beteg el tudja látni a napi feladatait, el tudja érni azokat a hétköznapi dolgokat, amik boldoggá teszik. Legyen ez akár az, hogy el tud menni síelni, vagy csak annyi, hogy el tud menni heti egyszer a boltba.

Csak humanitárius szempontból jó ez, vagy pénzügyileg is megéri?

Az a kérdés, hogy mit kapott az egyén és a társadalom abból, hogy valakinek több, minőségi időt adtunk; hogy olyan állapotban tartottuk, hogy az egyéni céljait el tudja érni, be tudja tölteni a családi, társadalmi funkcióit. Ezt nehezen lehet mérni, de vannak már rá modellek.

A következő forradalmi áttörés az lesz, amikor jó közelítéssel meg tudjuk mutatni ezt is, és azt tudjuk mondani a politikusainknak, hogy nemcsak az számít, mennyit spóroltunk a táppénzen vagy egy laparoszkópos műtéttel, hanem hogy amit, mondjuk, a krónikus betegekre költünk, azért nagyon komoly, eddig pénzben ki nem fejezhető értéket is kapunk. (A diagram fölé mozgatva az egeret megjelennek az értékek.)

ttharpad.png

Forrás: http://vs.hu/

 

HAZUDUNK MAGUNKNAK, A BETEGEINKNEK, A POLITIKUSAINKNAK, ŐK MEG NEKÜNK - interjú Tótth Árpáddal, kórházunk volt főigazgatójával Tovább
Térségi jövőkép

Térségi jövőkép

2015. május 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Az értékelő és jövőtervező programot szervezett a zirci „A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület május 12-13-án  Hegykőn, a "Térségi Jövőkép Műhely" címmel. A rendezvényen térségünk településeinek polgármesterei, képviselői vettek részt. 

A programok során értékelték a 2007-13-as időszakot, térségi együttműködéseket, az önkormányzatok további igényeit,  ismertették a 2014-20-as időszak releváns programjait.

tersegi_jovokep.jpg

 

Forrás: „A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Térségi jövőkép Tovább
Eperszezon indul

Eperszezon indul

2015. május 14. Szerkesztő: KovácsEszter.

10228_eper_sziv.jpg

Nyitnak az szedd magad eperföldek: íme a térkép a helyszínekről, a helyszínre kattintva pedig a részletes adatokról is tájékozódhattok.

 (szeddlemagad.hu)

"A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik, rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük." Forrás: házipatika.hu

Eperszezon indul Tovább
Hatszor drágább autóval közlekedni, mint biciklivel - Gyalogos- és kerékpárosbarát város

Hatszor drágább autóval közlekedni, mint biciklivel - Gyalogos- és kerékpárosbarát város

2015. május 14. Szerkesztő: Atyavilág

space_required.jpg"...ha az egyéni és a társadalmi költségeket összeadjuk, akkor mind a biciklizés, mind az autózás negatív terhet rak a társadalomra, de míg autónként a költség 0,50 eurocent/kilométer, addig a kerékpározásé csak 0,08 eurocent/kilométer. Ráadásul számos jel alapján lehet arra számítani, hogy a biciklizés társadalmi költségei az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan tovább fognak csökkenni. Ha pedig az egyéni költségeket nem is vesszük figyelembe, hanem csak a társadalmi szempontra fókuszálunk, a biciklizés konkrétan hasznot is hoz, kilométerenként 0,16 eurocentnyit termelve, míg az autózás társadalmi költsége ekkor 0,15 eurocent.

A tanulmány ezért arra a nem túl meglepő következtetésre jut, hogy a költség-haszon elemzés szerint is olyan várostervezésre van szükség, ami a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére épít."

A teljes cikk elolvasható (és a kép forrása) itt.

A fenti cikk előrejelzésével egybecseng annak a tanulmánynak a vezérgondolata, amely Zirc közlekedésfejlesztési koncepciójának az elmúlt hónapokban lezajlott tervezési folyamatához készült: Gyalogos- és kerékpárosbarát város.

A tanulmány elolvasható és letölthető a Civil8420 honlapon, ahol a tanulmánnyal kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni, új javaslatokat lehet megfogalmazni. A beérkezett észrevételeket a honlap közzé teszi.

Koós Gábor

 

 

Hatszor drágább autóval közlekedni, mint biciklivel - Gyalogos- és kerékpárosbarát város Tovább
Díszpolgári cím egy, Pro Urbe Emlékérem kettő adható

Díszpolgári cím egy, Pro Urbe Emlékérem kettő adható

2015. május 13. Szerkesztő: zircblog

z.jpg

J A V A S L A T T É T E L I    F E L H Í V Á S

„Z I R C   V Á R O S    D Í S Z P O L G Á R A” CÍM

ÉS  

 P R O  U R B E     E M L É K É R E M

KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRA


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 6/2015.(III.13.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint évente egy Díszpolgári cím és legfeljebb kettő Pro Urbe Emlékérem adományozható.
„Zirc Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki kimagasló munkájával, vagy egész életművével a városon belül, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, mellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez és személye egyébként is köztiszteletben áll.
Pro Urbe Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a város jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.
A Díszpolgári cím és a Pro Urbe Emlékérem átadására minden évben az augusztus 20-i városi ünnepségen kerül sor.
A rendelet értelmében az elismerések adományozására a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek – a Képviselő-testület által meghatározott szempontrendszernek megfelelő formában és határidőig.
(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.)
A KÉPVISELŐ-TESTÜLETNEK CÍMZETT, AZ ELŐÍRT SZEMPONTOK SZERINT MEGFOGALMAZOTT,
RÉSZLETESEN INDOKOLT, ÉS A JAVASLATTEVŐ(K) ALÁÍRÁSÁVAL ELLÁTOTT AJÁNLÁSOKAT 2015. MÁJUS 15-IG LEHET BENYÚJTANI A ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ÖNKORMÁNYZATI OSZTÁLYÁHOZ.
Kérjük, hogy tegyen javaslatot a város legmagasabb kitüntetéseinek adományozására!
Együttműködését köszönjük!

Ottó Péter
polgármester

Díszpolgári cím egy, Pro Urbe Emlékérem kettő adható Tovább
Akit majd példaként állítanak a jelen és az utókor elé - javaslatokat várnak

Akit majd példaként állítanak a jelen és az utókor elé - javaslatokat várnak

2015. május 13. Szerkesztő: zircblog

teachers.jpg

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS közszolgálatáért”

szakmai kitüntetés Keretein belüli

„Zirc Város Közoktatásáért”

kitüntetés adományozására

 

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek, vagy közösségének  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a Pedagógusok Napjához kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belülkülön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján a szakmai kitüntetés magánszemély részére történő adományozására írásban tehetnek javaslatot a városban működő érintett intézmények és szervezetek szakmai közösségei.  

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető ITT, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.)

 Az előírt formában elkészített ajánlásokat Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2015. május 15-ig.

Együttműködését köszönjük!             

                                                                                                     Ottó Péter 

 polgármester

Forrás. zirc.hu

,

Akit majd példaként állítanak a jelen és az utókor elé - javaslatokat várnak Tovább
Az okmányiroda június 26-ig szünetel

Az okmányiroda június 26-ig szünetel

2015. május 11. Szerkesztő: zircblog

okmamyiroda.jpgHIRDETMÉNY

A Zirci Járási Hivatal Okmányirodai Osztályának átalakítása miatt az okmányirodai ügyfélszolgálaton az ügyintézés 2015. május 14. napjától  várhatóan 2015. június 26. napjáig szünetel.

Az átalakítás időtartama alatt helyben kizárólag a lakcímbejelentésre vonatkozó kérelmek előterjesztésére, valamint az elkészült okmányok átvételére van lehetőség az alábbi ügyfélfogadási időben:

hétfőtől – csütörtökig:         8.00 – 12.00, 12.30 – 16.00

pénteken:                             8.00 – 13.00

Az egyéb okmányirodai ügyek tekintetében ezen időszakban a környező okmányirodák és kormányablakok (Veszprém, Várpalota) a megnövekedett ügyfélszámra felkészülve várják az ügyfeleket.

Zirc, 2015. május 7.

                                                                       Kropf Miklós

                                                                járási hivatalvezető

 

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

Az okmányiroda június 26-ig szünetel Tovább