ZIRCINFO

Megújult a zirci zsidó temető

Megújult a zirci zsidó temető

2014. október 22. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete júniusi ülésén döntött arról, hogy felújítja a város határában található zsidó temetőt.

A kivitelezési munkálatokat a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. végezte el 816 500 forint összegben. A temető megtisztult a gaztól, teljesen új bejárata lett, s tujákkal ültették körbe a munkatársak. Az önkormányzat a jövőben is gondot fordít az egykori zsidó hitközség temetkezési helyére, a város többi sírkertjével együtt karbantartja azt.

 DSCF5484.jpg

Immár méltó környezetben nyughatnak zsidó polgártársaink

A temetőben a sírköveket is rendbe teszik, ez a munka a megyében már több zsidó temető felújításában közreműködő Winkler Miksa nevéhez fűződik.

A megújult zsidó temető átadására október 26-án, vasárnap, 11 órakor kerül sor a temető kapujánál. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

A cikk kiegészítéseként mutatunk pár "Ilyen volt" képet, 2012. márciusában fotóztuk. - a szerk.

 

 

Megújult a zirci zsidó temető Tovább
I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep

I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep

2014. október 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ünnepeljük együtt ennek a nagyszerű sportnak a Magyarországi meghonosítását!Program:

9.00-10.00 Regisztráció a mászóversenyre

10.00-13.00 Mászóverseny

A "Körverseny" a pihenőtől indul, elsőként az Ostromlók Útján kell végighaladni, majd a mászóiskola érintésével kell lejönni a Várpanoráma út beszállásához. A Várpanoráma Út teljesítése után a cél a pihenőnél lesz.

A versenyen csak szabályos felszerelésben lehet indulni, haladás közben az energiaelnyelő kantárt szabályosan kell használni.
A vasalt utak közötti útvonal szalaggal lesz jelölve.
Akinek nincs szabályos felszerelése, vagy azt nem előírásszerűen használja, az nem folytathatja a versenyt.
Aki a jelzett útról letér, az nem folytathatja a versenyt.

13.00-15.00 Szüreti felvonulás

19.00- Éjszakai Via Ferrata Túra. 
Utána tábortűz, szüreti bál.

A mászóverseny ideje alatt csak a versenyzők használhatják az útvonalakat. 
A mászóversenyre jelentkezők számára a felszerelés bérlés díjtalan.

A versenyen nincs nevezési díj.

www.csesznek-viaferrata.com

Tel: 20-421-9945

Forrás: Kovács Tamás

I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep Tovább
A gyerekek is mesehősökké váltak

A gyerekek is mesehősökké váltak

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

A Békefi Antal Városi Könyvtár népszerű Mesekuckó programját ezúttal is megtartotta az Országos Könyvtári Napok keretében.

Az első körben a második osztályosoknak mesélt Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Sashalmi Jánosné (Olgi néni), a Zirc Városi Nyugdíjasklub tagja, Kasper Ágota önkormányzati képviselő, ny. múzeumigazgató, Vecsey Katalin református lelkész és Kertész Milán, a Művelődési Ház munkatársa.

A második körre érkeztünk, amikor első osztályosok hallgattak meséket. Szinte minden mesélő bevonta a közönséget a történetbe, így aztán egy kicsit a gyerekek is mesehősökké váltak.

Kovács Anett a Bagolyvár Fogadó részéről a világ leggazdagabb verebéről mesélt. Mondhatnánk, „Bagolyvár mondta verébnek”, hiszen amikor a kis madárka következett a mesében, akkor a gyerekek egyszerre mondták: „csip-csup”. Kasper Ágota másodszor szerepelt ezen a délelőttön, ezúttal egy Aranyszőrű bárányról mesélt. A történet már ismerős volt a közönség számára, így az előadó időnként udvariasan átengedte a szó jogát az iskolásoknak, együtt meséltek.

Huszár G. Lőrinc plébános atya nem szerzetesruhában érkezett, mégis sokan felismerték, s már előre üdvözölték. Sámson történetét mesélte el a gyerekeknek, akinek a hajában volt az ereje, így teremtette az Isten, hogy legyőzze az ellenséget. Tervet eszeltek ki ellene, kedvesét, Delilát pénzjutalom ellenében azzal bízták meg, hogy szedje ki és árulja el, miben rejlik Sámson különleges ereje. „Sámson, Sámson, légy szíves, mondd meg az igazat, mi a titka a te erődnek” – hangzott újra és újra a kérlelés a gyereksereg részéről.

 DSCF5410.jpg

Az elsősök érdeklődve hallgatták Huszár G. Lőrinc plébános atya Sámsonról szóló történetét, majd amikor kellett, ők is bekapcsolódtak

Kirmer Anna, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház néprajzos munkatársa bemutatkozásában elmondta, abban a múzeumban dolgozik, amely előtt két gólya van. „Járt már valaki ott?” – kérdezte, és sok kéz lendült ekkor a magasba. A mesélő kérte a gyerekeket, hunyják le a szemüket, így utazzanak a cselekmény színhelyére. Nemsokára egy csodálatos királyi palota tárult eléjük…

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

A gyerekek is mesehősökké váltak Tovább
Örökké ragyogó Egri csillagok

Örökké ragyogó Egri csillagok

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

Az Egri csillagok nem ifjúsági, hanem történelmi regény – ezt dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész mondta a „titokzatos” Gárdonyiról szóló előadásában.

Az eseményre a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében került sor az Országos Könyvtári Napok keretében. A vendégeket Bieberné Réz Ágnes igazgató köszöntötte.

Fenti állítással természetesen nem azt szerette volna mondani az előadó, hogy iskolások számára nem ajánlott a regény, hanem hogy a felnőtteknek még nagyobb élvezettel kell olvasniuk.

Megtudtuk, hogy az Egri csillagok 1901-ben jelent meg először könyvalakban, korábban folyóiratok közölték folytatásokban. 1913 után sokáig nem adták ki, mert Gárdonyi összerúgta a port a kiadókkal. 1923 és 1945 között negyvenezer, a háború után több millió példányban fogyott el. Az ötvenes évek kultúrpolitikájának eredményeként lett ifjúsági regény. Két évvel ezelőtt török nyelven is kiadták.  

Praznovszky Mihály azt bizonygatta, hogy az Egri csillagok – csakúgy, mint Gárdonyi Géza másik két legismertebb regénye, a Láthatatlan ember és az Isten rabjai – történelmi regény. Az elején rögtön egy bibliai párhuzamot fedezhetünk fel, az ember teremtésére asszociál a két gyermek fürdőzése, az őket körülvevő csend és nyugalom. Majd egyszer csak megjelenik a kígyó, aki a gyermekeket elrabló török képében ölt testet. A világirodalomból is nagyon sok motívum van a regényben, ilyenek például a titokzatos tárgyak, az álruhás hősök, az erények és bűnök.

 DSCF5321.jpg

Praznovszky Mihály mindenki számára ajánlja az Egri csillagok újbóli elolvasását

Az előadó elmondta, Gárdonyi gazdag történelmi ismeretanyaggal rendelkezett, és csak arról írt, amit alaposan megnézett előtte. Falusi tanítói hivatása is érezhető a műben, erre utalnak a könyvben fellelhető illusztrációk. A regény stilisztikailag is egyik legszebb részét, a Dobó-beszédet az író találta ki.

S hogy miért volt titokzatos az Egri csillagok írója? Elsősorban azért, mert sok félénkség, gátlás volt benne a nőkkel szemben, a házassága is tönkrement. Vándor volt, akár Petőfi, húsz helyen élt hosszabb-rövidebb ideig. Az „egri remete” néven is illették, hiszen a mozgalmas, az író számára biztos megélhetési lehetőséget kínáló pesti életet hagyta ott Eger kedvéért, ahová gyermekkori emlékek kötötték. Csak neki van sírja az egri várban.

Az előadó végül arra hívta fel a figyelmet, hogy félt ugyan a nőktől Gárdonyi, de mégiscsak kifejezte a tiszteletét előttük: a regény úgy végződik, hogy az ostromot követően, a vár kapujánál „visszacserélik” a magyar és a török gyermeket, a két anya pedig kezet fog egymással.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Örökké ragyogó Egri csillagok Tovább
Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

A Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közhasznú egyesület 
és a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma 
szeretettel meghívja Önt és kedves családját 
„A Bakony biodiverzitása” című
 tudományos ismeretterjesztő konferenciára, amelyet
2014. november 8án, szombaton tartunk Zircen, a Polgármesteri Hivatal előadótermében.

A rendezvény napján a konferenciára regisztrált résztvevők számára ingyenesen

látogatható a MTM BTM állandó kiállítása, ahol megtekinthetik többek között a

konferenciához kapcsolódó időszaki kiállításunkat is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

A regisztráció helyszíne és időpontja:

2014. november 8., 8:00—9:00

Zirc, Polgármesteri Hivatal (Március 15. tér 1.)

 

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SOK SZERETETTEL VÁRUNK!

 

Kérjük, tekintse meg a csatolt meghívót a részletes programmal!

biodivkonf2.png
 

 Beküldte:

Újvári Judit

Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Tovább
21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

2014. október 20. Szerkesztő: KovácsEszter.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
2014. december 5-étől 2015. január 11-éig
Budapesten, a Néprajzi Múzeumban lesz látható a
 
21. Betlehemi jászol kiállítás

neprajzi-muzeum-epulete.jpg

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a NESZ-szel, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.
A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek.
 
Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal stb.) lehet.
A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a Karácsony titka segít.
 
Pályázati határidők és feltételek
Regisztrációs határidő: 2014. október 24.
Az erre szolgáló internetes felület október 10-étől elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontjában.
Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
 
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2014. október 26.
·          Nevezési lap megküldése
A honlapunkról október 10-étől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Gergely Imre lent olvasható címére) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.
 
·          Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban befizetni vagy átutaltatni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) Határon túli jelentkezők az Alapítvány IBAN számára tudnak utalni: HU79 1170 5008 2043 6209 0000 0000
A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát független a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.
·          Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek:                                                                           4.500,- Ft
az Alapítvány támogatóinak és a BKIK tagjainak:                                  3.500,- Ft
alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):                      6.000,- Ft
 
Az alkotások beadásának időpontjai: 2014. november 3. (hétfő) és 4. (kedd) 10-16 óráig.
A beadás helyszíne azonos a leendő kiállítás helyszínével: Néprajzi Múzeum (Budapest, V. ker. Kossuth Lajos tér 12. – belépés a Múzeum bal oldalán található, Szalay utcai személyzeti portán.)
 
A pályázatra beadott alkotások válogatása:
Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum kijelölt munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerült alkotók/alkotóközösségek nevét a zsűri munkájának végezte után egy héten belül közzétesszük a www.amka.huweboldalon.
 
Elismerés, díjazás: 
A kiállításra bekerülő alkotók a december 5-ére tervezett ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.
 
Az alkotások visszaadása: a kiállítás befejezését követően, annak helyszínén történik.
 
A kiállítás anyagát az előző 12 évhez hasonlóan idén is színes fotóalbumban örökítjük meg, amit az ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.
 
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA
1087 Budapest, Luther u. 4-6.
Tel: 06-1/354-3146; 06-30/394-6010
21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat Tovább
A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása

2014. október 19. Szerkesztő: zircblog

Nyitva tartás

 A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának ünnepi nyitva tartása
 
FONTOS!
 
2014. OKTÓBER 21-ÉN (KEDD) TECHNIKAI OKOK MIATT LÁTOGATÓKÖZPONTUNK ZÁRVA TART!
 
Október 23. és 26. (csütörtök-vasárnap) közötti hosszú hétvégén NYITVA tartunk, várunk minden kedves látogatót!
 
November 1. és 2. (szombat-vasárnap) ZÁRVA tartunk!
 
Megértésüket köszönjük!
Forrás: ocist.hu
A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása Tovább
Ajándékkal jönni haza

Ajándékkal jönni haza

2014. október 17. Szerkesztő: zircblog

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Ciszterci Apátság Látógatóközpontjának körcsarnokában.

Balázsné Györek Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntőjében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy kiállíthatnak az apátságban, és örömét fejezte ki a ciszterci renddel történő együttműködésért.

Dékány Árpád Sixtus apát hasonló érzelmeket fejezett ki, azt mondta, külön örül annak, hogy nemcsak most, hanem már korábban is birtokba vette az iskola az apátság különböző részeit.

Erre reagálva a kiállítást megnyitó Szeifert György, az iskola művészeti igazgató-helyettese úgy fogalmazott: „Engedje meg az apát úr, hogy ne csak használatba vegyük az apátságot, hanem egy kicsit haza is jöjjünk ide”. Elmondta, itt nagyon sok olyan inger éri a tanítványaikat, amelyek máshol nem. Szabad bejárásuk van az arborétumba, az apátsági épületekbe, ahol találkozhatnak a művészet és a múlt sok szép csodájával. Sokszor kapnak megbízást is a ciszterciektől, legutóbb például a „200 éve a magyar ifjúságért” programsorozat arculatának kialakításában működtek közre.

 DSCF5300.jpg

Remek az együttműködés az apátság és az iskola között. A képen balról Molnár Zoltán művészdiák, Szeifert György igazgató-helyettes, Dékány Á. Sixtus apát és Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató

Az iskola egyik tehetséges művészdiákja, Molnár Zoltán odaajándékozta festményét a ciszterci rendnek, amiért a főapát köszönetét fejezte ki. Ennek jegyében a kiállítás is „A művészet ajándék” címet kapta. Az ajándékozáshoz Sixtus apát is csatlakozott, ő egy kis ajándékcsomaggal köszönte meg Cseh Vanessa molinóját, melyet sokáig az arborétum kőfalán láthattunk. Hozzátette, az alkotást elviszi Bécsbe is, ahol egy épület homlokzat-felújítási munkájánál szintén bemutatásra kerül.

A gyönyörű festmények mellett zenével és irodalommal is megajándékozta az iskola a közönséget. A megnyitón közreműködött Tarcsay Beáta, Kapitány Dénes, Szakács Ádám művésztanárok, Szilágyi Zalán diák, valamint Karácson Zoltán és fúvószenekara. Verset mondott Szmulai Éva, konferált Kozicska Cintia, mindketten gimnáziumi tanulók.    

 Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Ajándékkal jönni haza Tovább
Átadták a képviselői megbízóleveleket

Átadták a képviselői megbízóleveleket

2014. október 17. Szerkesztő: zircblog

A Helyi Választási Bizottság átadta a megbízóleveleket a Városházán az október 12-én megválasztott polgármesternek, települési és német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek.

 A HVB nevében dr. Tóth István elnök köszöntötte a megjelenteket, s bejelentette, hogy az önkormányzati választás eredménye október 16-án, 16 órakor jogerőssé vált, miután fellebbezés nem érkezett. Ennek megfelelően és a választási eljárásról szóló 2013. évi törvény alapján a bizottság átadta a megbízóleveleket.

 DSCF5363.jpg

Findeisz János, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat korelnöke átveszi megbízólevelét a Helyi Választási Bizottság tagjaitól. Balról: Dr. Stadler Jenő elnök-helyettes, Dr. Tóth István elnök és Ulrich József bizottsági tag

A bizottság elnöke azzal a kéréssel adta át a megbízóleveleket a polgármester és a képviselők részére, hogy a város érdekében működjenek együtt, vigyék előre Zircet.

A megbízólevelet elsőként Ottó Péter, Zirc város harmadik alkalommal megválasztott polgármestere vehette át, majd következtek a képviselők, Kasper Teréz Ágota, Dr. Benczik Ágnes Adrienn, Lingl Zoltán, Dr. Horváth Sándor Árpád, Dr. Kovács László, Horváth László, Vörös Kálmán és Nemes István.

 A megválasztott német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek – Bittmann Károly, Schoffhauser János, Findeisz János, Hédl József – is átadta a bizottság a megbízóleveleket.

 Ottó Péter polgármester köszönetet mondott a Helyi Választási Bizottságnak az önkormányzati választásokon történő közreműködésért, a települési és a német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek pedig nagyon jó együttműködést kívánt a város lakóinak és településünk jövőjének érdekében.

DSCF5371.jpg

Városunk megválasztott polgármestere, települési és német nemzetiségi önkormányzati képviselői. Balról Ottó Péter, Nemes István, Vörös Kálmán, Schoffhauser János, Kasper Teréz Ágota, Dr. Kovács László, Dr. Benczik Ágnes Adrienn, Dr. Horváth Sándor Árpád, Horváth László, Findeisz János, Bittmann Károly, Lingl Zoltán.  A képről hiányzik: Hédl József

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete alakuló ülését október 22-én, 17 órakor tartja.

  

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Átadták a képviselői megbízóleveleket Tovább
Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

Zircen rendezték meg az elmúlt hétvégén a sportlövők megyei diákolimpiájának döntőjét. Az MTTSZ Területi Klub Zirc felkészítésében szereplő iskolások kiválóan szerepeltek.

A Veszprém Megyei Sportlövő Szövetség által rendezett versenyen egyéniben és csapatban is született zirci első helyezés, helyben és nem helyben tanuló diák egyaránt felállhatott a dobogó legmagasabb fokára az MTTSZ Területi Klub növendékei közül.

Az általános iskolás fiúk légpuska húszlövéses számát Károlyi Gergő (aki tavaly országos első helyezést ért el a diákolimpián) ezúttal is megnyerte. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola másik két tanulója is kiválóan szerepelt, Mihályfi Vendel második, Ambrus Szabolcs negyedik helyen végzett. Ezek után nem is lehetett kérdéses, hogy a csapatversenyt a zirci iskola nyeri, megvédve címét.

 dio.jpg

A diákok remekül teljesítettek a zirci versenyen, megérdemelten vehették át oklevelüket, érmüket

A középiskolás lányok között Panyi Kinga, a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákja ismét remekelt, a légpuska húsz- és a légpisztoly húszlövéses számot egyaránt megnyerte. Félig-meddig zirci elsőség született a fiúk versenyében is, a kategória győztese, Eszlinger Csaba a balatonfűzfői Öveges József Szakközépiskola tanulója és az MTTSZ Területi Klub Zirc tagja. Ugyanebben a kategóriában Bagi István második helyével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a III. Béla Gimnázium nyerje meg az összetett versenyt. Ehhez persze kellett Palkovics Roland 133 köregysége is. A zirci Vágenhoffer Dávid (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium) ötödik helye is szép eredménynek mondható.

Az egyéni kategóriák első három helyezettje továbbjutott az országos döntőre, melyet november 8-án, Ácson rendeznek meg. A zirci iskolákat négyen fogják képviselni a versenyen.    

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián Tovább
Remekelt atlétikában a zirci iskola

Remekelt atlétikában a zirci iskola

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

 Kimagasló eredményt ért el a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a Köztársaság Kupa megyei versenyén.

 A Reguly-sok huszonkilenc pontszerző iskola közül a második helyen végeztek a versenyen, maguk mögé utasítva a megyeszékhely valamennyi iskoláját, közöttük a versenyt rendező Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolát.

 A rangos versenyt – melynek ezúttal is a veszprémi stadion adott otthont – felső tagozatosok számára írták ki évfolyamonként és nemenként. Két-két futó-, ugró-, dobószámban, valamint váltóban mérték össze tudásukat az iskolások. Az egyes versenyszámokban az első nyolc helyezett kapott pontot, ezeket összesítették, s így alakult ki a végeredmény.

 Tribel András testnevelő tanár elmondta, a Köztársaság Kupán több mint ötszáz résztvevő volt, Zircet 44 diák képviselte. A térségből a csetényi, a dudari és a bakonynánai iskola nevezett a versenyre. A négy település oktatási intézményei közös busszal utaztak az esemény helyszínére.

 A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói közül első helyezést ért el 2000 méteres síkfutásban Molnár Dominika, magasugrásban Dobos Csanád. Második helyen végzett 2000 méteres síkfutásban Hoffer Dávid, súlylökésben Balázs Márton és Molnár Noémi. Szintén a dobogó második fokára állhatott fel a hatodik és a hetedik osztályosok fiú 4x100-as váltója. (6. osztály: Somogyi Gergő, Kálovits Gergő, Dér Ákos, Horváth Roland, 7. osztály: Dobos Csanád, Hoffer Dávid, Helt Gergő, Janus Martin).  

 kok1.jpg

Dobos Csanád magasugrás számban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a hetedik osztályosok versenyében

 (Folytatáshoz kattints a címre!)

Remekelt atlétikában a zirci iskola Tovább
Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

Felsőörs geológiai kincsei: előadások és terepbejárás

Felsőörs, 2014. október 19. (vasárnap)

„Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” cím adományozásával 2013 óta minden évben egy-egy kiemelkedően érdekes földtani értékre hívjuk fel a figyelmet, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogásvalósult meg.

Felsőörsön az önkormányzat, helyi önkéntesek, nemesvámosi és szombathelyi Waldorf iskolák diákjai és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tett azért, hogy a Forrás-hegy Európa hírű feltárását bemutató geológiai tanösvény látogatható legyen és hogy tovább épüljön a Malom-völgyi Tanösvény.

Az év folyamán geotúra, geototó, iskoláknak szóló geonap keretei között mutattuk be Felsőörs földtani értékeit az Önkormányzattal, a Nők Felsőörsért Egyesülettel és a FÉK Egyesülettel együttműködve.

Ezen a vasárnapon ismeretterjesztő előadások és ehhez kapcsolódó terepbejárás segítségével megismerhetjük a felsőörsi Forrás-hegytudományos érdekességét, méghozzá „első kézből”, olyan geológusok tolmácsolásában, mint Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus, akik a ma élő tudósok közül a legtöbbet tették e csodálatos geológiai érték feltárása, tudományos feldolgozása és népszerűsítése terén.

Az előadásoknak az Önkormányzat támogatásával a felsőörsi Civil Ház ad otthont. Az előadásokat követő túra során nem csak a Forrás-hegy geológiai tanösvényéhez, hanem a Szent Kerszt-hegyen található, látványos Miske-sziklához is ellátogatunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Malom-völgyre. Az út során érintjük a Malom-völgyi tanösvény nyomvonalát is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt erre a térítésmentes rendezvényre!

Találkozási hely: Felsőörs, Civil Ház, Szabadság tér 5. 
Dátum és időpont: 2014. október 19. (vasárnap), 10.00 óra
Előadók: Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus

Az előadást követő terepbejárás indulási időpontja: kb. 11:15 óra
Terepbejárás indulási helye: Civil Ház, Szabadság tér 5.
Terepbejárás vezeti: Dr. Vörös Attila és Dr. Budai Tamás
Terepbejárás jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: telefonon vagy e-mailen, telefonos elérhetőség megadásával, 2014. október 16. (csütörtök) 12:00 óráig
Programfelelős neve és elérhetőségei: Knauer Anna, a Bakony–Balaton Geopark Csoport munkatársa, mobiletlefonszám: +36 30 491 0087, e-mail: knauer@geopark.hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

A hír a geopark weboldalán:

a Programoknál: http://www.geopark.hu/aktualis/programok

az Eseménynaptárban: http://www.geopark.hu/component/jevents/icalevent.detail/2014/10/19/1360/-

 

Beküldte:

Knauer Anna
Bakony–Balaton Geopark Csoport
geoturisztikai szakreferens

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban Tovább
Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások

Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

2014. 10. 10.

A „Virágos Zircért” zsűrije által városunk legszebbnek ítélt kertjei virágpompájukon kívül mással is felhívták magukra a figyelmet. Volt, ahol lámpást tartó kerti törpével találkoztunk (bár a vesszőből készült virágszállító jármű sem akármi), másutt óriások sorakoztak egy kosárban.

 043.jpg

Az idei esztendőben lehullott temérdek mennyiségű csapadék a veteménynek nem kedvezett, a tökök viszont igen nagyra nőttek…  

 

DSCF5218.jpg

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások Tovább
Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

Piros pecsételő-hely Zircen

 ku159.JPG

 

Sok idő után végre Zircen is be lehet szerezni a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét. Nem is kell érte messze menni, a 0 km-es bakanccsal szemben, a Rákóczi tér másik felén, a Tourinform irodában nyílik erre lehetőség – tájékoztatott Varga-Halmosi Eszter irodavezető.

Mint az a képen látható, a megfáradt túrázók, turisták meg is pihenhetnek a közelmúltban új helyre, az apátság épületébe költöző, komfortosan kialakított irodában, amely október 1. és április 30. között hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig tart nyitva.  

A munkatársak mindenkit szeretettel várnak, s ajánlják az érdeklődők figyelmébe Facebook-oldalukat is, melyet „Bakonyi Kalandok” néven indítottak. Az instagram csatornájukon csodaszép fotókat tesznek közzé a Bakonyról, s „légből kapott” mozgófilmen is megismerhető ez a sokszínű, változatos tájegység: https://vimeo.com/94765954

   Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15. Tovább
Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

Nekifutottak ennek is

 

 ku158.jpg

 

Az általános iskola „B” épület tetőjének felújítási munkálatai a végéhez közelednek, már a zárószigetelés zajlik. Az iskola sportudvarán egy kisebb volumenű, de szintén fontos fejlesztés is megvalósul. A munkások a távolugrógödör nekifutóját építik 2014. október 14-én, kedden a késő délelőtti órákban.  

A cél ezzel a sportlétesítmény használhatóbbá tétele. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola folyamatosan bizonyít a különböző atlétikai versenyeken, legutóbb a Köztársaság Kupán értek el kimagasló eredményt. A diákok, testnevelők rászolgálnak arra, hogy minél jobb feltételek között gyakorolhassanak.   

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

    

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15. Tovább
Aszfalton az év állatai, növényei

Aszfalton az év állatai, növényei

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

„Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás” címmel hirdette meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma aszfaltrajz-versenyét a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. 

A programra eredetileg október 3-án került volna sor – kötődve az egy nappal későbbi Állatok Világnapjához –, de akkor a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé az alkotást, így a szervezők egy héttel későbbre halasztották a Nagy Rajzolást.

A résztvevőknek az idei év állatait, növényeit kellett megrajzolniuk a múzeum épülete előtti zsákutcában. Magyarországon a 2014-es esztendő rovara a földi poszméh, fája a mezei juhar, vadvirága a szibériai nőszirom, hüllője a mocsári teknős, madara a túzok, hala a magyar bucó, emlőse a keleti sün, denevére a nagy patkósdenevér, gombája pedig a mezei szegfűgomba lett. (Folytatáshoz kattints a címre!)

Aszfalton az év állatai, növényei Tovább
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS

TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS

2014. október 14. Szerkesztő: zircblog

 A ZIRCI JÁRÁS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 

GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK 

szervezésében

 

2014.10.28. kedd

PINTÉR-HEGYI PARKERDŐ-ZIRC

 Gyülekező: 9 30 Zirc, Rákóczi tér

 Érkezés:      kb. 13 00  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            kb.6 km

Részvételi díj: INGYENES

 

2014.10.29.szerda

HUSZÁROKELŐPUSZTA- „GYILKOS TÓ”

Gyülekező:        9 25  Zirc,   Rákóczi tér 

Érkezés:     kb. 16 15  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            12 km

Részvételi díj: kb.800 Ft útiköltség 

 

Túra cipő, túra ruházat!

Ételt, italt mindenki hozzon magával!

  

Rossz idő esetén a programok elmaradnak!

Jelentkezés és bővebb információ

munkaidőben, az alábbi telefonszámon kérhető:

Hanich Henrietta családgondozó

88/416-936

Beküldte: 

Vankó Zoltánné Gyermekjóléti Szolgálat  
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS Tovább
Álláshirdetés

Álláshirdetés

2014. október 14. Szerkesztő: muemlekkonyvtar

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár  kisegitő alkalmazottat (takarítót) keres.

szines_szoro_csatolt másolata.jpg

Bérezés a Kjt-ből kiindulva megbeszélés szerint.

Feladatok: Takarítási munkák elvégzése a műemlékkönyvtár területén, esetlegesen látogatói csoportok kísérése.

Feltételek: 8 általános/ érettségi, büntetlen előélet

Elvárások: precíz munkavégzés, jó kommunikációs készség

A munkakör az álláshirdetés elbírálását követően azonnal betölthető.

Jelentkezni személyesen Németh Gábor osztályvezetőnél, a 06-88-593-800-as telefonszámon vagy a nemeth.gabor@oszk.hu e-mail címen lehet 2014. október 28-ig.

Kérem, hogy önéletrajzot ill. a végzettségét igazoló dokumentumokat, nyilatkozatot a személyes adatok kezeléséről hozzon magával.

A kiválaszotott munkavállaló kinevezése előtt hatósági erkölcsi bizonyítványt köteles benyújtani.

Az elbírálás határideje: 2014. október 31.

Álláshirdetés Tovább
Halászat Hantiföldön

Halászat Hantiföldön

2014. október 14. Szerkesztő: zircblog

Az 1920-as évek óta Magyarországon, Finnországban és Észtországban október harmadik hetében a finnugor nyelvű népek felé fordul a figyelem. Tavaly a magyar országgyűlés határozatba is foglalta, hogy október harmadik szombatja a finnugor nyelvrokon népek napja.
A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház névadója munkássága nyomán természetesen szintén készül rendezvényekkel. Idén a harmadik szombat, október 18. munkanap, így a múzeum kihelyezett foglalkozásokat tart a Reguly Antal Általános Iskola alsó tagozatában. A Múzeumban október 20-án, hétfőn 17 órakor tartjuk meg ünnepünket, melyet idén a halászatnak szentelünk. 
halaszat_ea.jpg
(Folytatáshoz kattints a címre!)

Halászat Hantiföldön Tovább
Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

2014. október 14. Szerkesztő: KovácsEszter.

A tegnapi nap folyamán sajnálattal vettem tudomásul, hogy Porva-Csesznek állomásról a felújítási munkálatok céljából elhelyezett eszközöket, anyagokat az utazó közönség számára nem nyitott területről eltulajdonították, a keletkezett kár 10 ezres nagyságrendű, plusz a munka, amíg az eszközöket vonattal felvittem, és egyenként beszereztem őket. Nem vagyok megbizonyosodva róla, hogy a lopások nem érintették a kiállítás jelenleg nyitott részén elhelyezett tárgyakat, mivel korábban onnan is sor került eltulajdonításra.

Ezen ok miatt az állomás várótermében berendezett kiállítás határozatlan ideig nem lesz megtekinthető, amíg a leltározási munkák be nem fejeződnek, és a megfelelő biztonsági óvintézkedések elvégzésre nem kerülnek. Szintén nevetségesnek tartom azt is, hogy egyesek a nyár folyamán még a kihelyezett virágok egy részét is ellopták, ennyire nem becsülik meg Szövetségünk munkáját. Az okozott károk következtében a felújítási munkálatok ideiglenesen szünetelnek, ugyanis az eszközök, és anyagok pótlására nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér.


Forrás: Bakonyvasút

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok Tovább
A Bakony Volán menetrendi értesítője

A Bakony Volán menetrendi értesítője

2014. október 13. Szerkesztő: zircblog

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS

A Hivatalos Autóbusz Menetrend

Veszprém Megyei Területi kötetéhez

 

 

BAKONY VOLÁN KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

mint az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. többségi tulajdonában álló társaság

8500 Pápa, Celli u. 69., Tel.: 89/313-855, Fax: 89/313-310, E-mail: bakonyvolan@bakonyvolan.hu

 

Érvényes: 2014. október 17-étől 2014. november 3-áig

 

 

 

Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy az Október 23-i Ünneppel

és az iskolai őszi tanszünettel összefüggésben

2014. október 17. és 2014. november 3. közötti időszakban

 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

A Bakony Volán menetrendi értesítője Tovább
Világra jönni... /3.

Világra jönni... /3.

2014. október 11. Szerkesztő: zircblog

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház "Világra jönni..." című előadássorozata a végéhez közeledik. 
Szécsi Noémitől október 9-én megtudhattuk, hogy a 19. századi női ideál tudatlan és ártatlan volt, míg a születéssel kapcsolatos tudás maga is züllöttségnek számított. Bepillanthattunk különös asszonyi sorsokba, házasságokba, szerelmi kalandokba. Átélhettük a szüléstől való rettegést a higiéniai viszonyok elégtelensége miatt. Szigorúan elméleti síkon tanulmányoztuk az anyarozs hatásait. Aki ezek után sajnálja, hogy nem lehetett jelen, annak ajánljuk az írónő Halcsontos fűző című blogját, melyben e témákról teszi közzé írásait (http://halcsontosfuzo.postr.hu/), és természetesen történelmi regényeit, a Nyughatatlanok-at és a Gondolatolvasó-t.
zirc.2014.10.09.jpgA tudatlanság mint az ártatlanság szimbóluma. Kép Szécsi Noémi előadásából
A sorozat záróelőadására október 16-án 17 órakor kerül sor. Térbeli és időbeli kalandozásunk után visszatérünk Zircre, hiszen Dr. Merkly Tamás fog beszélni a zirci szülészeten eltöltött 30 évéről. Az 1975 és 2005 közötti időszak emlékei mellett a zirci kórház előtti időszakról is fogunk hallani, hiszen előadónk a helyi bábaság történetével is foglalkozik.

Az előadássorozattal együtt lassan a tavasszal megnyitott Születés-kiállítás is bezár október végén. A záróelőadás jó lehetőséget kínál még egyszer végignézni a kiállítást is. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

gyrajz.jpg

 

Kiss Benjamin 5. osztályos tanuló rajza a "Város születik" rajzpályázatra

 

Beküldte:

Ruttkay-Miklián Eszter

Világra jönni... /3. Tovább
Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

2014. október 11. Szerkesztő: Atyavilág

Egy héttel ezelőtt, szeptember 27-én indítottuk újra a Zircinfo blogon a Hoffer-földekre tervezett kőbánya környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló sorozatunkat. Az előző két év alatt kilenc bejegyzésben ismertettük az engedélyezési eljárások történéseit.

Most egy egészen friss, e hét hétfőn nyilvánosságra került példát mutatunk arra, mi történik akkor, amikor egy látszólag minden szempontból szabályos, minden engedéllyel rendelkező gazdasági tevékenység következményeit az ártatlan kívülállónak, a lakosságnak kell megszenvednie. Az index hírportál tudósítását elolvashatják itt (érdemes), a tudósításban látható videót külön kiemeltük ebbe a bejegyzésbe.

Vastagon áll a fehér por a bicskei nagyállomáshoz vezető utca házaiban. 2011 augusztusa óta, amikor elkezdtek az állomás melletti közrakodón reggel hat és este kilenc között aprószemű, porszerű murvát rakodni, naponta többször kellene port törölniük, szellőztetni csak éjjel tudnak, a kerti sütögetésekről pedig le kellett mondaniuk az ott lakóknak.

Hogyan kapcsolódik ez a zirci kőbánya ügyéhez? A kőbányából a kamionok a városon keresztül a Borzavári út – Deák Ferenc utca – Rákóczi tér – Széchenyi utca – Kossuth Lajos utca útvonalon szállítják el a kitermelt követ Veszprém felé. A tervekben egyelőre nem szerepel, de csak gazdaságossági mérlegelés kérdése, hogy később nem lesz-e olcsóbb a zirci vasútállomásra szállítani a Rákóczi tér – Köztársaság utca – Vasút utca útvonalon, és ott vagonokba rakni.

Az ezeken az útvonalakon lakók tehát számíthatnak arra, hogy sorstársai lesznek a bicskeieknek, mert ha mégis bekövetkezik egy hasonló helyzet, senki nem érzi majd felelősnek magát.

Akkor pedig elmerenghetünk a régmúlton is, amikor a bánya előtti időkben még ezt írhattuk: „A Bakony fővárosának is nevezett Zirc - a hegység oxigéndús levegőjének köszönhetően - kiváló levegőminőséggel büszkélkedhet.

Egy ma, október 11-én megjelent hírportál-tudósítás a témában: Kőpor és narancsköd

Koós Gábor

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés Tovább
Kis csodákat teremtettek

Kis csodákat teremtettek

2014. október 09. Szerkesztő: zircblog

Díjazták Zirc város legvirágosabb portáit

„Virágos Zircért” címmel elismerésben részesítette Zirc Városi Önkormányzat a város legszebbnek ítélt ingatlanait. A díjátadó ünnepségre a Zirci Ciszterci Arborétumban került sor.

Az elmúlt hónapban egy háromtagú szakmai zsűri járta a várost, hogy értékelje a legvirágosabb kerteket, előkerteket, udvarokat. A sok szép porta közül – tekintettel Zirc várossá nyilvánításának harmincéves évfordulójára is – 30 lakóház, ezenkívül intézmények, vendéglátóipari egységek, szálláshelyek részesültek elismerésben, a kategóriák győztesei pedig különdíjat kaptak.

 zvi1.jpg

Környezetbarát közlekedési eszközzel, lovas kocsival járta a várost a háromtagú zsűri Somogyi József közreműködésével

(Folytatáshoz kattints a címre!)

Kis csodákat teremtettek Tovább
Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09.

Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09.

2014. október 09. Szerkesztő: zircblog

Féltve őrzött kincs

 ku155.jpg

Emlékeket idéz fel Szemmelveiszné Teri néni a Zirc Városi Nyugdíjasklub fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényen, a Városházán. A mikrofon mögött Müller Anikó.

Teri néni a legrégebbi klubtagok közé tartozott. Elmondta, az utcájukból nagyon sokan szerettek járni a klubba. Időnként meg is ajándékozták egymást, imádsággal, verssel. Emlékszik, 1991 karácsonyán az egyik klubtársa nem tudott eljönni az ünnepi rendezvényre, s Teri néni vitte haza az ajándékát. Cserébe egy nagyon szép verset kapott tőle, amelyet azóta is féltve őriz, s amelyet a közönség nagy tetszésére fel is olvasott.  

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09. Tovább
A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük

A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük

2014. október 09. Szerkesztő: zircblog


A Polgármester-jelölteknek is eljuttattunk egy levelet, melyben arra kértük őket, mutatkozzanak be, írják le céljaikat olvasóinknak, segítve ezzel a szavazók 2014. október 12-i választását.

Olvasóink nevében is köszönjük a bemutatkozásokat!

 

A Polgármester-jelölteket a szavazólapon feltüntetett sorrend alapján mutatjuk be.

A helyi önkormányzati választásokon a Polgármester-jelöltek közül érvényesen szavazni 

1 

jelöltre lehet.

 

 

A Képviselő-jelöltek bemutatkozásit megtaláljátok ITT.

A szavazatok leadásának helyeit megtaláljátok itt.

 

 Copyright ©Zircinfo.
Jelen bejegyzés tartalma sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.A bejegyzés
 csak a bejegyzés linkjének közvetlen megosztásával használható fel. 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

 

A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük Tovább
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál

2014. október 09. Szerkesztő: Atyavilág

Murphy politizál

Larson szabálya

A politikusok feladata, hogy érvekkel alátámasszák, hogy miért dobjunk ki egy rakás pénzt arra, ami magától is megoldódott volna.

A Veaver-féle mértékelv

A politika mértékegysége az ígérgetés per tehetetlenség.

Mosley harmadik szabálya

A diktátorokat többször egymás után, mégpedig elsöprő fölénnyel, újraválasztják.

Elmore törvénye

Aki több rendszert kiszolgált, az nem ártatlan.

Rusk választótörvénye

A választáson elhangzó ígéretek minimuma a megválasztás után maximummá változik.

trial-and-error-murphys-law-words.png

Tovább ►

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál Tovább
Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08.

Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08.

2014. október 08. Szerkesztő: zircblog

Bagoly tobozból, a dobozból

 

 ku154.jpg

Nyulasi József fafaragó művész és dr. Hermann Róbert hadtörténész beszélgetnek az 1848–49-es szabadságharc vértanúinak zirci emlékműve előtt a Március 15. téren, október 5-én vasárnap, az emlékmű felavatását követően.

 

A népi fafaragó művész készítette a háttérben látható kopjafát, de más alkotásokkal is készült az ünnepségre. Fából, tobozból készült apró baglyokat hozott egy dobozban a gyerekeknek, amiből jutott a felnőtteknek is.  Az emlékmű avatóbeszédét tartó professzor, hadtörténész is örömmel vitt haza a souvenirből.  

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08. Tovább
Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony

Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony

2014. október 08. Szerkesztő: zircblog

A Bakony biodiverzitása címmel nyílt időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában.

 

A házigazda intézmény részéről Iliáné Rechner Szilvia köszöntötte a megjelenteket.

A kiállítást Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg. Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb tájának nevezte a Bakonyt, amire tudományos bizonyítékok hosszú sora gyűlt össze az 1962-ben elindult Bakony-kutató program óta. Hangsúlyozta, a múzeum jelentős szerepet játszik abban, hogy az eredményeket, adatokat folyamatosan közzéteszi, bemutatja.

A természet sokfélesége, változatossága jelenik meg a Bakonyi Természettudományi Múzeum állandó kiállításán, s tulajdonképpen a most nyíló időszaki kiállításon is. Azonban nemcsak a természet sokféleségét mutatja be a tárlat, hanem azt is, hogy milyen sokféle probléma jelentkezik a természeti rendszerek megőrzésében. Ezért hát érdemes megtekinteni a kiállított tablókat, állatokat, s elgondolkodni esetleg azon is, hogy mi az, amit mi, emberek megtehetünk a természet védelmének érdekében – hallhattuk a szakértő részéről.

 bio.jpg

A kiállítás-megnyitón balról dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató, Iliáné Rechner Szilvia preparátor és Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese

 

Dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója mutatta be a kiállítást, amelyet a múzeum baráti körével közösen szerveztek. Elmondta, a biodiverzitás fogalmát a legjobban a fajdiverzitás, azaz a növény- és állatfajok sokszínűsége kapcsán tudják bemutatni a Bakonyra vonatkozóan. Megjelenítették azokat a kutatóprogramokat is, amelyek szükségesek voltak a Bakony alapos megismeréséhez, amely a legjobban feltárt tájegységek közé tartozik országos viszonylatban.

A kiállítás-megnyitón Tarcsay Beáta művésztanár és növendéke, Tóth Réka hegedült a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében.  

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony Tovább
Életet adnak az éveknek

Életet adnak az éveknek

2014. október 08. Szerkesztő: zircblog

40 éves a Zirc Városi Nyugdíjasklub

  

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Zirc Városi Nyugdíjasklub. A jubileumi rendezvényre október elején, egy kellemes őszi napon került sor.    

 Az ünnepség a Kistemplomban vette kezdetét, ahol negyven gyertya égett, és a szentmise megkezdéséig Huszár G. Lőrinc plébános atya vezetésével a Rózsafüzér Társulat imádkozott azokért a klubtagokért, akik már nem lehetnek közöttünk.

 A jubilánsok ünnepi fogadására a Városházán került sor. Müller Anikó, a műsor vezetője – aki népművelőként közreműködött a klub 1974-es megalakulásában is – ugyanazzal a megszólítással köszöntötte a vendégeket, amellyel az első klubvezető, Kovács József szokta: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!”.

 Ezt követően a Zirci Városi Vegyeskórus előadásában elhangzott a „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” című dal.

 „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” ismételte Ottó Péter polgármester immár énekszó nélkül, s hozzáfűzte: annyi kincset rejt ez a kicsi hon számunkra, hogy nem lehet betelni vele, a legfontosabb értékét pedig az emberek jelentik.

 Elmondta, hozzá képest fiatal a klub, hiszen az ő életkorában két négyes is szerepel. Gyorsan félretéve a tréfát hangsúlyozta, negyven év nagyon nagy idő, negyven évvel ezelőtt ő még olyan pici gyermek volt, hogy nem is emlékszik a Zirc Városi Nyugdíjasklub megalakulására…

 nyk1.jpg

Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntője

  (Folytatáshoz kattints a címre!)

Életet adnak az éveknek Tovább