ZIRCINFO

Az Út

Az Út

2015. október 06. Szerkesztő: zircblog

 

az_ut.jpg

 

Mindenkit szeretettel várunk az október 12-én nyíló kiállításunkra.

"Az Út - síneken, jégháton, ösvényeken Oroszországban” című kiállítás korábban Nagyatádon volt látható. A kiállításról kritika itt olvasható:

http://www.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/2482_viszonyok_es_viszonylatok

A kiállítást megnyitja: Dr. Régi Tamás, kulturális antropológus, Afrika-kutató, a Kodolányi János Főiskola docense. 

Beküldte: 

A Reguly Antal Múzeum munkatársai

Az Út Tovább
Rajzpályázat alsósoknak

Rajzpályázat alsósoknak

2015. október 06. Szerkesztő: zircblog

Kedves Alsó Tagozatos Gyerekek!

Rajzpályázatot hirdetünk Nektek a Nyár családi örömei címmel!

Szeretnénk, ha lerajzolnátok nekünk a nyár egy – egy olyan pillanatát, melyet a családotokkal töltöttetek és nagy örömmel emlékeztek rá!

Rajzpályázat részletei:

 

  • A rajzok beadási határideje: 2015. október 31.
  • A rajzpályázatok beküldésének/leadásának címe: Veszprém megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület 8200 Veszprém, Pf 339

Telefonszám: 06 20 560 19 80

 

  • Eredményhirdetés: 2015. november 27. (péntek) 16:00

Kérjük, hogy a rajzokat ne ragasszák fel semmire, lezárt borítékban adják postára.

A versenyen két korcsoportban értékeljük az alkotásokat:

  • korcsoport általános iskola 1-2 alsó osztályos tanulók
  • korcsoport általános iskola 3-4 alsó osztályos tanulók

TÉMA: nyár családi örömei MÉRET: A/4-es rajzpapír vagy karton TECHNIKA: szabadon választható NEVEZÉSI LAP: kérjük a rajzok hátuljára felragasztani:

A gyermek teljes neve
Életkora, nevezési csoportja 
Iskola pontos címe, osztály
Telefonszám, e-mail cím (eredmény értesítése miatt fontos!)

A kitöltött nevezési lap nélkül a rajzokat nem tudjuk elfogadni!

A rajzpályázatok beküldésének / leadásának címe: Veszprém megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület 8200 Veszprém, Pf 339

Korcsoportonként a szakmai zsűri által választott legjobb 25 pályázó 1 fő kísérővel részt vehet 2015. november 27-én, a Völgyikút Ház Konferencia termében megrendezésre kerülő ünnepélyre, ahol több meglepetés mellett az értékes díjakat közismert sportoló adja át, majd Gryllus Vilmos koncertjével zárul a program.

Beküldte: 

Vajna Szabina

           30/ 659-1088, 88/ 401-110

           8200 Veszprém, Kossuth u. 10. 1 em.107.

           Vajna.szabina@vpmegye.hu

vmcivil_halozat.png

 

Rajzpályázat alsósoknak Tovább
Segítsenek, hogy segíthessünk!

Segítsenek, hogy segíthessünk!

2015. október 06. Szerkesztő: zircblog

Önkénteseket keres a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ ebben az évben is szeretne bekapcsolódni a Magyar Élelmiszer Bank országos élelmiszergyűjtő akciójába, amely november 27-28-29-én lesz. Ehhez keresünk olyan jelentkezőket, akik szívesen részt vennének velünk ebben a nemes feladatban! Az ekkor összegyűlt élelmiszerekből karácsony előtt csomagokat készítünk és adunk rászoruló családoknak, egyedül élőknek! Az elmúlt években 80-100 családnak tudtuk egy kicsit szebbé varázsolni  az ünnepet!

Érdeklődni és jelentkezni a 414-690 vagy a 06-20-563-1833-as telefonszámokon lehet hétfőtől csütörtökig 7.30 és 16.00, pénteken 7.30 és 13.00 óra között 2015. október 7-ig.

Nagyné Fáró Katalin

 intézményvezető

 

beküldte:

Kelemen Gábor

 

Segítsenek, hogy segíthessünk! Tovább
Három lovas a Városházán

Három lovas a Városházán

2015. október 02. Szerkesztő: zircblog

Zirc város polgármestere fogadta a Nemzeti Vágtán kiemelkedő eredményt elérő térségünk képviselőit

– Úgy gondolom, az egész térségünk büszke lehet arra az eredményre, amelyet az elmúlt időszakban sikerült a lovassport területén mutatnunk.

 

Ottó Péter polgármester mondta ezt a Nemzeti Vágtán kiemelkedő eredményt elérő térségünk képviselőinek ünnepi fogadásán, a Városházán. Hozzátette: a Nemzeti Vágta nyolcéves története során nem igen volt még példa arra, hogy egy kistérség területéről több versenyző is bejusson a döntőbe. A városvezető visszautalt az előzményekre, a májusban Zirc-Tündérmajorban, a TündérFarm főszervezésében első alkalommal megrendezett és sikeresen lebonyolított Bakonyi Vágtára.

Ezt követően ismertette a fővárosi lovas-versenyen elért eredményeket, amelyeket bár mindenki tudott, jó volt hallani újra: Csetény lovasa, a Bakonyi Vágta győztese, Vörös József a második, Zirc lovasa, Hajdú László pedig az ötödik helyen végzett. A zirci elővágta másik továbbjutóját, Aba versenyzőjét és a Nemzeti Vágtán a középdöntőbe már nem először bejutó, ezúttal egy kárpátaljai település színeiben induló Somogyi József zirci lovast is méltatta a városvezető.     

A polgármester beszélt arról is, hogy a kiemelkedő sportteljesítmény mellett településünket és a térségünket rangos kiállítással képviselte a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft., a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség és a TündérFarm, harmadik helyet szerezve meg a standok versenyében. Név szerint is említette a fővárosi közönség számára csuhécsodákat teremtő Wolfné Litter Beátát és a vasat két napon keresztül fáradhatatlanul ütő Oppenauer Péter kovácsmestert. Végül köszönetet mondott a lovasok felkészítőinek, segítőinek és minden közreműködőnek, aki hozzájárult a sikeres szerepléshez.  

 dscf1932.jpg

A sikerre koccintottak: balról Ottó Péter polgármester, Ozsváth Kálmán, a Bakonyi Vágta főszervezője, és a három lovas: Somogyi József, Vörös József és Hajdú László

A világörökség részét képező Andrássy úton felállított standból egy kis szeletet odavarázsolták a szervezők a Városházára, majd a Hősök terét „kapcsolták”, hogy együtt élhessük át a Zirc és térsége számára felemelő és felejthetetlen pillanatokat hozó futamokat. Talán szurkolt is egy kicsit újra mindenki, a célba érkezéseket pedig vastaps követte, és természetesen a gratulációk sem maradtak el.

Ünnepi pohárköszöntőt dr. Monszpart László nyugalmazott főigazgató, városunk díszpolgára mondott, aki maga is nagy lovas hírében áll. A doktor úr felelevenítette az Alföldre visszavezető gyerekkori emlékeit: öt éves korában kapta az első lovat, egy fekete pónit, amelyet szigorúan gondoznia, ápolnia kellett. Azóta mindig volt lova, a nyári szórakozást a lóháton megtett hosszú utak jelentették számára. A kilencvenegyedik életévében is heti három-négy alkalommal lovagol. „Ez tartja bennem a lelket” – mondta, majd emelve poharát Zirc és a térség sikerére azt kívánta: legyünk újra lovas nemzetség!

dscf1909.jpg

Dr. Monszpart László pohárköszöntőjében visszaemlékezett a lóval való nagyon régi és máig tartó barátságára

Az ünnepi műsort Palkovics Jánosné titkársági referens vezette. 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Három lovas a Városházán Tovább
Iszappakolás, alginitszappan és alginitleves a Múzeumban

Iszappakolás, alginitszappan és alginitleves a Múzeumban

2015. október 02. Szerkesztő: Atyavilág

btm-logo_2.pngbtm-logo.pngA Geotóp* Napok 2015 keretében különleges programmal várja a természet csodái iránt érdeklődőket a Bakonyi Természettudományi Múzeum október 10-én, szombaton délután 14 órától Zircen, a Rákóczi tér 3-5. szám alatti épületében.

Katona Lajos Tamás geológus a legkisebbeknek geomesét mesél a kis orrszarvúról, aki 4 millió éve átélte a pulai krátertóban a környék vulkánjainak születését, és ehhez kézműves foglalkozás is tartozik: térbeli képeslapot készítenek a krátertóról, amibe elhelyezik az ott élő állatokat és növényeket. A felnőttek ismerkedhetnek az alginittartalmú iszappakolásokkal és szappanokkal, talajjavító készítményekkel és egyéb termékekkel. Alginitlevest is főznek, ahol egy kis bográcsban modellezik, hogyan képződött az alginit** a pulai krátertó varázsüstjében.

Magyarországon alginitet 1973-ban fedeztek fel először a Balaton-felvidéken, Pula határában, egy egykori vulkán kráterében. Aki a délutáni zirci program előtt szeretné a helyszínen is látni, mit hagyott ránk a négy millió évvel ezelőtt itt tomboló vulkán, autózzon el Pulára, ahonnan délelőtt 9 órakor indul egy ingyenes geotúra Sárdy Juliannának, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakértőjének vezetésével. Pula Zirctől 50 km távolságban van, Tapolca felé a Nagyvázsony utáni település. Találkozó a pulai buszmegállóban (közvetlenül a falu elején van). A könnyű túra időtartama 3 óra.

350px-alginit.JPG

Ilyen a pulai alginit

alginit_2012.jpg

A pulai alginitbánya 2012. márciusában (Fotó: KoósG)

A Geotóp Napok 2015 programja a Természetvédelem honlapján: http://www.termeszetvedelem.hu/geotop_napok_2015

*A geotóp az olyan élettelen természeti képződményeket bemutató helyszínek összefoglaló neve, amelyek a földtörténet egy-egy korábbi időszakából fennmaradt nyomokat tárják a szemünk elé.  Tanulmányozásuk által bepillantást nyerhetünk évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. A geotópok rendkívül sokfélék: felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges feltárásai, tájelemek, források, ásvány-, vagy kövület előfordulások formájában találkozhatunk velük.

**Az alginit fosszilis biomasszából és elmállott bazalttufából valamint mészből álló magas szervesanyag-tartalmú kőzetféleség, amely 3-5 millió évvel ezelőtt keletkezett egykori vulkáni krátereket kitöltő tavakban és zárt tengeri lagúnákban.

Iszappakolás, alginitszappan és alginitleves a Múzeumban Tovább
II. helyen a Bagolyvár kempingje

II. helyen a Bagolyvár kempingje

2015. október 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

II. helyezést ért el a Bagolyvár új fürdőháza, a "Minden építés alapja 2015" - nevű pályázatán, melyet a betonból tervezett köz- és lakóépületek, üzemek, telephelyek építész tervezői részére írtak ki.

Pályázni olyan építész tervezői munkákkal és megvalósuló projektekkel lehetett, ahol az elsődlegesen alkalmazott anyag a beton, a tervezés során pedig nem csak a szokványos (pl. alapozás, aljzatbeton, betonváz, födém) szerkezeti elemek esetében került felhasználásra, hanem egyedi, különleges megoldásokra is. 

 

További fotók megtekinthetők itt: http://www.bagolyvarfogado.hu/kemping

II. helyen a Bagolyvár kempingje Tovább
„ZIRC  VÁROS  ELISMERŐ  OKLEVELE” - javaslatokat várnak

„ZIRC VÁROS ELISMERŐ OKLEVELE” - javaslatokat várnak

2015. október 01. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ja v a s l a t t é t e l i   f e l h í v á s

„Z I R C   V Á R O S   E L I S M E R Ő   O K L E V E LE”

ELISMERÉS ADOMÁNYOZÁSÁRA

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 6/2015(III.13.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint  „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozható azon személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik/amelyek a város közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, és ezzel a város értékeit növelték. A kitüntetést olyan személyek és közösségek kaphatják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak. A díszoklevéllel járó elismerés mindig az odaítélés évében, tehát most a 2015 évben kifejtett munkásságot ismeri el, és évente  legfeljebb 3 személy, illetve közösség részére adományozható.

„Zirc Város Elismerő Oklevele” átadására minden évben Zirc Város Polgármesterének újévi fogadásán kerül sor.

 

 

A rendelet értelmében az elismerés adományozására a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

 

Az Emberi kapcsolatok bizottságnak címzett,

az alábbi szempontok szerint megfogalmazott,

részletesen indokolt, és a

javaslattevő(k) aláírásával ellátott  ajánlásokat

2015. november 30. napjáig lehet benyújtani

a ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

Ügyfélszolgálatára.

(az ajánlólap a www.zirc.hu városi honlapról letölthető)

(vagy megtalálható ITT

 

Kérjük, hogy tegyen javaslatot „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozására!

Együttműködését köszönjük!

                                                                                                                                                                               Ottó Péter

                                                                                                                                     polgármester

 

2009-2013 években „Zirc Város Elismerő Oklevele”kitüntetésben  részesültek névsorát megtekinthetitek ITT.

 

„ZIRC VÁROS ELISMERŐ OKLEVELE” - javaslatokat várnak Tovább
Adventi koszorú a városnak

Adventi koszorú a városnak

2015. szeptember 30. Szerkesztő: KovácsEszter.

Felhívás!!

Az idén már nagyon korán elkezdtünk gondolkodni arról, hogy minél szebbé, fényesebbé, meghittebbé tegyük a karácsonyi ünnepeket a városban.

Kicsit máshol kicsit másként, de az idén is el szeretnénk készíteni a város adventi koszorúját, hogy majd együtt gyújthassuk meg a gyertyákat, várva az ünnepet. Ehhez nagyon sok fenyőre, tujára, borostyánra lesz szükség. Nem szeretnék ezért sem kivágni, sem megcsonkítani a környék növényzetét. Ezért kérjük, hogy, aki tervezi fenyők, tuják kivágását, vagy megmetszését az -ha teheti- várjon vele november végéig, s jelezze, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot.

A jelzéseket a kommentekben (facebookkal belépve is lehet), és e-mail-en is várjuk.

e-mail: szurgyi58@freemail.hu

Köszönöm a koszorú készítő csapat nevében,

Dr. Benczik Adrienn

 

Adventi koszorú a városnak Tovább
MEGALAKULT A MAGYAR FOOTGOLF SZÖVETSÉG

MEGALAKULT A MAGYAR FOOTGOLF SZÖVETSÉG

2015. szeptember 30. Szerkesztő: zircblog

Megalakult a Magyar Footgolf Szövetség, amelynek elnöke Gelencsér Gábor lett.

"Hivatalosan bejegyezték a szövetséget, ami azért is fontos, mert így támogatási rendszerbe kapcsolódhat be. Az elsőszámú cél szélesíteni a sportág bázisát, hogy új egyesületek és szakosztályok jöjjenek létre" - mondta Hankó Péter alelnök.

A szervezet egyik első lépéseként megállapodást kötött a Hivatásos Labdarúgók Szervezetével (HLSZ), amely elsősorban jogi és gazdasági segítséget nyújt majd, de a tervek között szerepel együttműködési megállapodás a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) is.

Gelencsér Gábor, aki egyben a nemzetközi szövetség alelnöke, arról számolt be: idén már a kisoroszi golfpálya mellett a zirci is megnyílt a footgolfosok számára, hosszútávú tervként pedig azt vázolta, hogy szeretnék profi szintre emelni a sportágat. 

A footgolf fejlődéséről Gelencsér elmondta, hogy 2012-ben az első, magyarországi világbajnokságon nyolc ország 77 játékosa szerepelt, míg jövőre a második, argentínai vb-n már 30 ország 300 játékosára számítanak és a tervek szerint 17 magyar induló is lesz. Hozzátette, szeretnék, hogy a footgolf felkerüljön az ötkarikás játékok programjára, de odáig még nagyon hosszú út vezet.

 

forrás:gawebmediagroup.blog.hu

 

MEGALAKULT A MAGYAR FOOTGOLF SZÖVETSÉG Tovább
Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Reguly Múzeum

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Reguly Múzeum

2015. szeptember 29. Szerkesztő: zircblog

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában megrendezett 13. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitó eseményén.

Idén is négy múzeumi kezdeményezés kapott nívódíjat, további négy intézmény programja pedig elismerő oklevélben részesült.

Intézményünk, a  Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház a Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült. 

Munkájukat az alábbiak szerint méltatták:
Nomád múzeum – interaktív eszközök a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház munkatársai által kidolgozott program tudatosan, komplexen és sokoldalúan segíti elő a gyűjteményeikre alapozott, közvetlen múzeumi élmény- és ismeretszerzést. Kiváló példa rá, hogy az egyébként régóta ismert és kedvelt játéktípusok – kirakó, puzzle, memóriajáték, társasjáték – újrafelfedezésével és széles körű alkalmazásával miként lehet a múzeumi tartalmakat érdekessé és vonzóvá tenni, nemcsak az alsó és felső tagozatos diákok, hanem az egyéni vagy családos látogatók számára is. Fontos, hogy a múzeumi falakon kívül is használják a játékokat, amelyek a tudományos tartalom szakértő feldolgozásával készültek, tesztelték és lektorálták őket. Remekül illeszkednek az iskolai tanulás tematikáihoz, és érdeklődést, kíváncsiságot, társas együttműködést váltanak ki. A programhoz kapcsolódó foglalkoztató füzetek a korosztályok igényeihez igazodó tartalommal, egységes arculattal születtek meg, és a múzeum gyűjteményeinek megismerésén túl hozzájárulnak ahhoz is, hogy használói felfedezzék Reguly Antal tudósi értékeit, Zirc és a környék múltjának számos érdekességét.

 

nivosuli.jpg

A díjat kiérdemlő játékok használat közben, az általános iskolában.

Fotó:Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

További díjazottak: 

PIM – A MAGYAR NYELV MÚZEUMA (Sátoraljaújhely-Széphalom)
Széphalmi Szó-Kincs-Tár(s)

ÓBUDAI MÚZEUM (Budapest)
„MI KÖZÖM HOZZÁ?” Az Óbudai Múzeum projektje és diákkonferenciája a Magyar Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan

SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM (Szentendre)
Integrált tábor a Skanzenben – fogyatékossággal élő fiatalok és iskolai közösségi szolgálatos középiskolások részére

ELISMERŐ OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLTEK

DÉRI MÚZEUM (Debrecen)
Írd újra! Csokonai Vitéz Remake

DOBÓ ISTVÁN VÁRMÚZEUM (Eger)
„Mi van a ládafiában?” és „Virágom-világom”

ÓPUSZTASZERI NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARK (Ópusztaszer)
A Hétmagyar harcai – Interaktív hadtörténeti programnap-sorozat

RÉTKÖZI MÚZEUM (Kisvárda)
A beszélő tárgyak háza – múzeumi mesék és rajzok mindenkinek

 

Forrás, és a teljes cikk:  A múzeumpedagógia idei legjobbjai

 Beküldte:

logo3.png

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Reguly Múzeum Tovább
Napjainkban is él, gondolatai örökérvényűek

Napjainkban is él, gondolatai örökérvényűek

2015. szeptember 29. Szerkesztő: zircblog

Születésének 224. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra és a tiszteletére húsz évvel ezelőtt emelt szobor állításának körülményeire emlékeztünk

 

– Gróf Széchenyi István születése, élete és halála egy igaz ember sorsát kell, hogy felelevenítse bennünk. Napjainkban is él, itt van gondolataival a tőle rendszeresen idézett mondatokban, hiszen ezek a ma ember számára is tanulsággal és előremutató szándékkal íródtak, örökérvényűek – mondta Ottó Péter polgármester ünnepi beszédében.

szechen.jpg

A teljes cikk ITT olvasható

Beküldte:

Kelemen Gábor

Napjainkban is él, gondolatai örökérvényűek Tovább
Döntőbe jutott Zirc a Nemzeti Vágtán

Döntőbe jutott Zirc a Nemzeti Vágtán

2015. szeptember 29. Szerkesztő: zircblog

Hetvenkét település közül az ötödik helyen végzett Zirc a Nemzeti Vágtán. A Bakonyt promotáló turisztikai standunk pedig nagy népszerűségnek örvendett.

A történet májusban kezdődött Zirc-Tündérmajorban, az Ozsváth Kálmán (TündérFarm) főszervezésében első alkalommal megrendezett Bakonyi Vágtán, amely a Nemzeti Vágta egyik előfutama volt. Az első két helyezett mellett az elővágta szervezője jogán városunk is – mint rendező település – lehetőséget kapott a Hősök terén lebonyolított versenyen való részvételre.

Zircet a TündérFarm szervezésében és előkészítésével Hajdú László képviselte My Colt Mordály nevű lovával, és nem is akárhogyan: az egyik előfutam megnyerését követően a középfutamban újra az első helyen végzett, mellyel bejutott a döntőbe. Itt találkozhatott a Bakonyi Vágta győztesével, a csetényi Vörös Józseffel, aki Csipa nevű lovával a Nemzeti Vágtán második helyen száguldott a célba. Zirc végül ötödikként zárt Baja, Csetény, Döge és Tata mögött. Somogyi József zirci lovas is indult a versenyen, ezúttal egy kárpátaljai település, Mezővári színeiben.

 vagta_001.jpg

Zirc versenyzője, Hajdú László (zöld felsőben, hátul) utolsóból lett első a középdöntő futamán

(Fotó: www.vagta.hu)

 

Míg a homok a lovak patáitól porzott a Hősök terén, a világörökség részének számító Andrássy úton a versenyző települések bemutatkozási lehetőséget kaptak. A vidéki elővágtát szervezők jogán a TündérFarmnak önálló stand állt a rendelkezésére, melynek tartalmi megtöltésével a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft-t bízta meg városunk. A feladatok ellátását a TDM egyik tulajdonosa, a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség is segítette. A nagyszámú érdeklődőt vonzó rendezvény kiválóan alkalmas volt a Bakony tárgyi kultúrájának, turisztikai vonzerejének a bemutatására. Nagy népszerűségnek örvendett a kovácsműhely, ahol Oppenauer Péter díszkováccsal üthették a forró vasat a bakonyi sátorhoz korzózok, Wolfné Litter Beátával pedig együtt teremthették meg a csuhécsodákat.

 

 vagta_002.jpg

Mesterségek rejtelmeibe nyerhettek bepillantást az érdeklődők a „Bakonyi Vágta” standon

(Fotók: Bakony Szíve Turisztikai Szövetség, Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft.)

 vagta_003.jpg

 

A színvonalas megjelenést sok helyi és környékbeli turisztikai szolgáltató segítette, nekik és a szervezők kreativitásának köszönhetően a standok versenyén 32 település közül a harmadik helyen zárt a „Bakonyi Vágta”. Zirc tehát a versenypályán és a sétatéren is jól teljesített, lovasunk öregbítette városunk hírnevét, a látványos attrakciónak köszönhetően pedig joggal remélhetjük, hogy a bakonyi stand után a Bakony fővárosát és térségét is minél többen fogják felkeresni.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Döntőbe jutott Zirc a Nemzeti Vágtán Tovább
Arccal csapódott a sziklának

Arccal csapódott a sziklának

2015. szeptember 27. Szerkesztő: zircblog

A védőfelszerelés óvta meg a másfél méternyi zuhanás után sziklának csapódó lányt

 

2015. szeptember 27., vasárnap 14:59 Írta:  Hatos Szabolcs Kategória: Exkluzív Forrás: http://www.omegahirek.hu/
A védőfelszerelés óvta meg a másfél méternyi zuhanás után sziklának csapódó lánytFotó: Hatos Szabolcs

Bajba jutott sportolóhoz hívtak segítséget a Cseszneki Vár közelében elhelyezkedő Kőmosó-szurdokhoz szombaton. A fiatal lány másodmagával szerette volna megmászni a drótkötéllel biztosított sziklás szakaszt, ahol azonban megcsúszott és másfél méternyi zuhanás után arccal az egyik sziklának zuhant. A zirci tűzoltók segítették le a magasból.

- A mentőszolgálat munkatársait szombat délután fél 4 körüli időben értesítették, hogy egy zuhanást követően arccal a sziklának csapódó nőt mentsenek, aki a drótkötélen függve lógott. A helyszínre a pannonhalmi kollégák siettek, akik miután a tűzoltóság munkatársai leemelték a nő testét, a győri kórházba szállították az arckoponyánál, medence tájékán és agyrázkódásgyanús sérültet – mondta el portálunknak Csermák József mentésvezető.

A cseszneki pálya a szabadidősportok e válfaját kedvelők között népszerű terepnek számít, hiszen a bakonyin kívül hazánkban egy helyütt, Tatabányán működik még hasonló. Az úgynevezett „ferrátázók” (a sportról részletes leírást talál alább keretes írásunkban) megfelelő védőfelszerelés használata mellett évszaktól függetlenül bármikor igénybe vehetik a pályát, nem árt azonban odafigyelniük a legelemibb szabályokra.

- Az előre kiépített pályán az annak mentén húzódó drótra kell csatlakozni, úgy teljesíthető – tudtuk meg Litkei Csabától, aki túravezetőként több hasonló mászást koordinált már. Cseszneken több nehézségi fokú szakaszból áll össze a pálya az általános vélekedés szerint összességében ez egy közepesen nehéz útvonal – folytatta.

Litkei Csaba mutatja a baleset helyszínét - Fotó: Hatos Szabolcs

A túravezető szerint az vezethetett a szombati szerencsétlenséghez, hogy a két nő talán kicsit alábecsülte a pálya vonalvezetését.

- Kapcsolatban álltam a hölgyekkel, akiknek magam is azt javasoltam, hogy az esős időjárásra való tekintettel inkább tekintsenek el a szombati mászástól – emlékezett vissza. A cseszneki pálya ötös skálán kifejezve hármas/négyes nehézségű, azonban a nyirkos körülményeket hozzáadva ez az érték plusz egyet emelkedett. Sajnos a bajba jutott lány valószínűleg nem tartotta be azt az alapszabályt, amit minden ferrátázónak tudni kell; jelesül azt, hogy nem szabad a kifeszített kötél fölé mászni. Ezt követően történhetett meg, hogy viszonylag nagyot esett, a komolyabb sérülésektől azonban szerencsére megóvta a megfelelő védőfelszerelés – mondta Litkei Csaba.

Minden szakasz előtt tábla figyelmeztet az útvonal nehézségi fokára - Fotó: Hatos Szabolcs

A baleset bekövetkezte után a sportolók azonnal Csabát hívták segítségül, aki értesítette a mentőket és a tűzoltókat. Úgy tudjuk, a magasban rekedt sérült mentésén 1 teljes órát dolgoztak a zirci tűzoltók. A lány annak ellenére, hogy súlyosnak tekinthető sérüléseket szenvedett végig eszméleténél volt, kommunikált a segítségére sietőkkel.

Vasárnap kerestük a győri kórházból máris hazaengedett érintettet, aki nem kívánt nyilatkozni az esettel kapcsolatban.

Mi a via ferrata?

A klettersteig (olaszul: via ferrata) egy a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadidő sport. Európa számos országában (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország) hatalmas követő tábort tudhat magának. Ha hasonlítani szeretnénk valami más ismertebb szabadidős tevékenységhez, akkor talán azt mondhatnánk, hogy olyan, mint a Rám-szakadék létrákkal, korlátokkal biztosított útvonalán való túrázás, csak sokkal monumentálisabb, nagyobb magasságok és mélységek között – áll a viaferrata-csesznek-hu leírásában.

A vasalt utak egyik legfontosabb eleme a biztonsági sodrony - ehhez kapcsolódik az egyéni speciális védő felszerelés -, mely a túra kezdetétől annak végéig garantálja épségünket. A nehéz, kitett, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fém korlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban. A sportág neve is ezen elemek beépítéséből, használatából ered: via ferrata = vas út, vasalt út. Ez egy modern túrázás, modern hegymászás korszerű eszközökkel - foglalja össze a sportág lényegét a honlap.

 

Kapcsolódó cikkek:

Arccal csapódott a sziklának Tovább
A hiányzó láncszem: jelzett turistaút Tusnádfürdő és a Vargyas-szoros között

A hiányzó láncszem: jelzett turistaút Tusnádfürdő és a Vargyas-szoros között

2015. szeptember 26. Szerkesztő: Atyavilág

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület augusztusban 11,3 km turistautat festett az erdővidéki Kormos-völgy és a Vargyas-szoros között. Ezzel helyére került a hiányzó láncszem annak a célnak a teljesüléséhez, hogy összefüggő jelzett turistaút létesüljön Székelyföld két kiemelkedő turisztikai látványossága, Tusnádfürdő és környéke (Olt-szoros, Szent Anna-tó, Mohos-láp, a torjai büdösbarlang, stb.) és a Vargyas-szoros között.

tusnad-vargyas_4.jpg

A 2015. évi jelzésfestés útvonala: sárga kereszt a Kormostól a Vargyasig. Erdővidéken és környékén ezzel már 173,3 km útvonalat festettünk.

Az ez évi programról szóló beszámoló, adatok, képek, élmények az Egyesület honlapján találhatók.

Az Egyesület a Zirc és Barót, mint Erdővidék központja közötti testvérvárosi kapcsolat "kiterjesztéseként" 2008-ban kezdte el az erdővidéki turistaút-jelzésfestési programját. Ennek során részben még fellelhető korábbi dokumentumok alapján rekonstruált valamikor létezett, de a rendszeres karbantartás elmaradása miatt gyakorlatilag követhetetlenné vált útvonalakat, részben új útvonalakat jelölt ki a helyi hatóságokkal, érdekeltekkel egyeztetve.

tusnad-vargyas_2.jpg

Erdővidék jelzett turistaútjai az Egyesület jelzésfestési programjának kezdete előtt

tusnad-vargyas_1.jpg

Erdővidék jelzett turistaútjai 2015. nyár végén. Az ezen a képen látható új útvonalakat már az Egyesület festette. A színjelzések megfelelnek az útvonalak színjelzésének (Romániában csak a nemzeti lobogó három színével megegyező színű jelzések használhatók; a Mitács-kör (zöld pont) egyelőre nem felel meg ennek a szabálynak).

Erdővidék (és egész Székelyföld) páratlan szépségű természeti adottságokkal rendelkezik, amelyek turisztikai hasznosítása ugyan gyorsan fejlődik, azonban egyelőre leginkább csak a nagyon ismert látványosságokra koncentrálódik. A kevéssé ismert, az idelátogatók előtt szinte alig járt vidékek feltárása nem képzelhető el megbízhatóan jelzett turistautak nélkül. Ezt szolgálja az Egyesület kezdeményezése. Az útvonalhálózat további bővítéséről már most egyeztetések folynak az erdővidéki partnerekkel.

Az Egyesület egyéb módon is hozzájárul a turisztikai szolgáltatások fejlesztéséhez. A romániai turistautakért felelős hegyi- és barlangimentő szolgálat (Salvamont) Kovászna és Hargita megyei szervezeteivel egyeztetve működik közre meglévő turistautak és turisztikai látványosságok széleskörű internetes hozzáférésének lehetővé tételében. A döntően Hargita és Kovászna megye területén található turistautak közül eddig 682 km-t töltött fel a legnagyobb internetes térképszerkesztőbe. Az erről szóló adatok és beszámolók itt olvashatók

Koós Gábor

A hiányzó láncszem: jelzett turistaút Tusnádfürdő és a Vargyas-szoros között Tovább
II. Bakony teteje - hegyi félmaraton

II. Bakony teteje - hegyi félmaraton

2015. szeptember 25. Szerkesztő: zircblog

 

Idén is várunk Benneteket ősszel kicsit az 56-os szabadságharcra is emlékezve egy kis szabadban eltöltött kellemes futásra, vagy túrára.
Alább elsőként a hegyi félmaratoni kiírását olvashatjátok.

II. Bakony teteje hegyi félmaraton versenykiírás

Útvonal: Bakonybél – Kőris-hegy - Zirc
Versenyközpont: Reguly Antal Múzeum, Zirc, Rákóczi tér 10.
Szervező: Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE
Telefon: 30/3476356 e-mail: tajfutas@outlook.hu

Leírás: A hegyifutó félmaraton Bakonybélből rajtol, a futók meghódítják a Bakony legmagasabb csúcsát a Kőris-hegyet, majd Szépalma és Tündérmajor érintésével futnak be Zircre.
Rajt: 2015. október 25. (vasárnap) 11.00 óra, Bakonybélben a Monostor elől

Jelentkezés: 8:00- 10:15, Reguly Antal Múzeum Zirc, Rákóczi tér 10.

Cél: Reguly Antal Múzeum Zirc, Rákóczi tér 10.

Kategóriák:
1996 és utána születettek, felnőtt: 1995-1976 születési év,
szenior 1975-1966 születési év,
masters 1965 és előtte születettek

Díjazás: Valamennyi teljesítő egyedi emlékérmet kap. Azokban a kategóriában, amelyikbe legalább 5 előnevezés érkezik, az első három helyezettnek éremdíjazást és tárgyjutalmat biztosítunk.
Nevezési díj: október 12.-ig: 2500 Ft/fő, október 19-ig: 3300 Ft/fő
október 19. után és a helyszínen: 4300 Ft/fő
Előnevezési akcióink!
Spórold meg az időmérő chip bérleti díját! Runcard kártyával rendelkezőknek október 19-ig történő előnevezés esetén 300 Ft nevezési díj kedvezményt biztosítunk!
Nyerj két személyes vacsorát a Hotel Szépalmába! Előnevezőink között október 20-án egy két személyes vacsorát sorsolunk ki, amelynek segítségével a szerencsés nyertes a Hotel Szépalma kiváló konyhájának vendégszeretetét élvezheti párjával.
Nevezési cím: on-line nevezés: www.vbtse.hu/nevezes e-mailen: tajfutas@outlook.hu

A versenyen a SportIdent elektronikus időmérő rendszert alkalmazzuk, akinek van saját dugókája, kérjük nevezéskor a dugóka számát adja meg! Akinek nincs, annak a helyszínen biztosítunk bérleti lehetőséget 300 Ft/db áron.

További információ: Hites Viktor tajfutas@outlook.hu, mobil: 30/3476356

Ellátás a célban: tea és házi finomságok a Reguly Antal Múzeumban.
Frissítés: Kicsivel féltáv után 11 km-nél lesz frissítő állomás a Szépalma Hotelnél
Szállítás: 800 Ft/fő áron biztosítunk szállítást a Célból a rajtba különjáratos autóbuszokkal 9:15-kor és 10:30-kor.
Buszos szállításra előjelentkezés szükséges a nevezéskor!
Csomagszállítás a rajtból a Célba: 200 Ft/csomag
Szálláslehetőségek Zircen és a környéken:
Amber Vendégház http://ambergvendeghaz.hu
Forrest Hills Biohotel http://foresthills.hu
Hotel Szarvaskút http://szarvaskut.hu/
Hotel Szépalma http://szepalma.hu/hu/
Erzsébet Vendégház: http://www.erzsebetvendeghaz.hu/

Együttműködő partnereink: Plasticor Kft., zoldbolt.hu, Veszprém megyei Tájfutó Szövetség, Hotel Szépalma, Keller Cukrászat Veszprém, Amberg Vendégház, Bakony Szíve Turisztikai Egyesület, Bakonyerdő Zrt., Reguly Antal Múzeum, Hársfa falatozó

 

Beküldte:

logo3.png

II. Bakony teteje - hegyi félmaraton Tovább
Bükk 900-as csúcsai - Gyuritúra

Bükk 900-as csúcsai - Gyuritúra

2015. szeptember 25. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Október 10-ére szervezek egy újabb túrát, cél egy jelvényszerző túramozgalom teljesítése, vagy akinek kedve van, önállóan is kirándulhat a Bükkben.
gyt.jpg
A nagy vad: a "Bükk 900-as csúcsai" túramozgalom teljesítése.
Szállásunk Bánkúton lesz a síházban, utazás "telekocsival" (nálam kettő férőhely van), október 9-én délután indulunk, 10-én sokat megyünk, hogy utána 11-én hazatérjünk. Az útiköltséget szétosztanánk, a szállást mindenki maga fizeti.
A tervezett útvonal minimum 26km, és 1310m szintemelkedés van benne, azaz egy nehéz túranap. A bővebb leírás a mellékletben elérhető. 
Látnivalónak szerintem épp elég 20 csúcs és a Bükk-fennsík:)
Ezen kívül küldöm az előző túra képeit.
Üdvözlettel: Cseh György
Bükk 900-as csúcsai - Gyuritúra Tovább
Szeptember 30-ig kell regisztrálni az 1%-ért

Szeptember 30-ig kell regisztrálni az 1%-ért

2015. szeptember 25. Szerkesztő: KovácsEszter.

Szeptember 30-ig van lehetősége az 1%-ot gyűjtő civil szervezeteknek, hogy regisztráljanak a NAV-nál, ha eddig még nem tették meg, különben elveszik a részükre felajánlott adó 1%.

Azoknak a szervezeteknek tehát akik 2016-ban részesülni kíván az 1%-os felajánlásokból 2015. szeptember 30-ig elektronikus regisztrációs kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz.

A civil szervezetek munkájának megsegítése érdekében a Veszprémi Civil Ház workshopot szervez, melynek témája a regisztráció menete illetve az azzal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

 

A tájékoztatók az alábbi helyszíneken és időpontokban kerülnek megrendezésre:

(Részvételi szándékát feltétlenül jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

civilhaz@vpmegye.hu

88/401-110

a képviselt civil szervezet, a jelentkező(k) nevének és elérhetőségeinek /email, telefonszám/ megadásával)

város

helyszín

téma

dátum

időpont

Veszprém

ZöldLak Bemutató Központ, 8200 Veszprém Diófa u. 3.

1% regisztráció

2015. szeptember 29.(kedd)

16:00-17:00

Ajka

Művelődési Központ, József A. u. 30.
(4-es iskola régi épülete)

1% regisztráció

2015. szeptember 28. (hétfő)

16:00-17:00

 

 

Beküldte:

Meleg Tamás

Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület

Veszprém Megyei Civil Információs Centrum

Veszprémi Civil Ház

www.civilhazveszprem.hu

88/401-110

Szeptember 30-ig kell regisztrálni az 1%-ért Tovább
Dr. Varga Tibor közösségi elismerésének híre testvérvárosunk sajtójában

Dr. Varga Tibor közösségi elismerésének híre testvérvárosunk sajtójában

2015. szeptember 24. Szerkesztő: Atyavilág

A Giessener Anzeiger, Hessen tartomány Giessen járásának (amelyben testvérvárosunk, Pohlheim is taláható) napilapja ma tudósított dr. Varga Tibor, városunk korábbi polgármesterének elismeréséről, amelyet egy helyi polgári közösség kezdeményezett és adott át.

dr_varga_giessen.png  

Dr. Varga Tibor közösségi elismerésének híre testvérvárosunk sajtójában Tovább
Dercen lesz a negyedik testvértelepülése Zircnek

Dercen lesz a negyedik testvértelepülése Zircnek

2015. szeptember 24. Szerkesztő: zircblog

Elfogadta a képviselő-testület a kárpátaljai településsel kötendő együttműködési megállapodást

„A határainkon túl élő magyarok identitásának megőrzésében az anyaországnak kiemelt szerepe van, ezért a testvér-települési kapcsolat egy külhoni magyar település és egy anyaországbeli település között erősíti a magyarság összetartozását. Cél, hogy a korábbi éveket erősítve a zirciek összefogásával a derceniek saját szülőföldjükön boldogulásához az adott lehetőségekhez képest anyagi és szellemi forrásokkal is hozzá tudjunk járulni” – olvasható a Dercen és Zirc közötti együttműködési megállapodásban, amelyet egyhangúlag fogadott el a képviselő-testület.  

A két település között 2009-ben kezdődő kapcsolat egyre szorosabbra fűződött, városunk a nyár elején jótékonysági délután szervezésével igyekezett segíteni a dercenieken a háború okozta gazdasági válság közepette. Dercen tanácsa és Zirc önkormányzata ezt követően határozta el az együttműködési megállapodás létesítését. Az erdélyi Barót, a németországi Pohlheim és a finn Nivala után a kárpátaljai Dercen lesz a negyedik testvértelepülésünk.      

 dertest.jpg

A nyári szünetet követően először ülésezett Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

 

A szeptemberi ülésen sor került a civil szervezetek támogatására kiírt pályázat elbírálására is. Zirc Városi Önkormányzat közel három millió forintos összeget szabadított fel céltartalékból a városban működő egyesületek, alapítványok, közösségek támogatására. A felhívásra huszonegy pályázat érkezett, melyeket az Emberi Kapcsolatok Bizottság értékelt a Zirci Civil Kerekasztal Pályázati Munkacsoportjának közreműködésével. A bizottsági véleményre épülő testületi döntés értelmében a Bakonyi Harmónia Kulturális Egyesület, az „Együtt a könyvtárért” Alapítvány és a „Wings” Darts Klub 200-200 000, a HANGszóró Közhasznú Alapítvány, a Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Református Misszió Egyházközség 187-187 000, a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség 186 000, a Zirci Színjátszók 172 000, a Zirc Városi Nyugdíjas klub 168 000, a Diabétesz Klub 156 000, a „Segítő Kezek Zirc” Alapítvány 135 000, a Zirci Tenisz Klub SE 127 000, a Bakony Polgárőr Egyesület és a Bakonyi Finnbarátok Köre 122-122 000, az „Ők is Emberek” Alapítvány 119 000, a Zirci Római Katolikus Plébánia Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Karitász Csoportja 112 000, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület 100 000, a Bakonyszentlászlói Evangélikus Egyházközség Zirci Evangélikus Leányegyház és az MTTSZ Területi Klub Zirc 90-90 000, a „Gyűszűkék” Foltvarró Klub 72 000, a Zirc Város Öregfiúk Labdarúgó Csapata 32 000 forintos támogatásban részesült.   

Képviselők, bizottsági tagok további civil szervezeteket támogattak a tiszteletdíjukról történő lemondással. Kasper Ágota az „Együtt a könyvtárért” Alapítvány, Nemes István a Segítő Kezek Zirc Alapítvány „Vakok és gyengén látók csoportja”, Sztana Éva az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, Boros Dénes a „Dudari Nyugdíjasok” Szociális Támogatási Alapítvány javára mondott le az illetményéről.

A képviselő-testület jóváhagyta Zirc város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS), amely egy középtávú stratégiának felel meg, és különösen fontos a város számára a pályázatokon való sikeres szereplés miatt is. Önkormányzati intézményekben történő beruházásokkal kapcsolatos döntések is születtek, megtörtént az általános iskola Rákóczi téri tornaterem fejlesztésének közbeszerzési eljárására érkezett ajánlatok érvényességének elbírálása, kiválasztásra került a kivitelező az iskola Köztársaság utcai épület konyhájának gépi szellőzésére és gázhálózatának reteszelésére.

Tulajdonosi hozzájárulását adta az önkormányzat a Zirci Országzászló Alapítvány által kezdeményezett alkotás elhelyezéséhez, amely a paraszti életformának állít majd emléket. A szoborpár az I. András tér déli oldalának növényfal előtti részén kerülhet felállításra, azon a földterületen, ami a hagyományosan paraszti életformát folytató őslakosság temetkezési helyéül szolgált.

Elfogadta a testület a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola beszámolóját a 2014–2015-ös tanévről. Ottó Péter polgármester napirendhez történő hozzászólásában elmondta, az iskola magas színvonalú szakmai munkájáról tanúskodik a beszámoló, elég, ha a versenyeken elért eredményekre vagy az országos felmérésekben, kompetenciamérésekben mutatott kiemelkedő teljesítményekre gondolunk.    

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Dercen lesz a negyedik testvértelepülése Zircnek Tovább
Választottunk, váltottunk, variáltunk

Választottunk, váltottunk, variáltunk

2015. szeptember 23. Szerkesztő: zircblog

Negyedik alkalommal rendezte meg Zirc Városi Önkormányzat a Zirci Duatlont, mellyel az idei évben is csatlakoztunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által „VálasszVáltsVariálj!” mottóval meghirdetett Európai Mobilitási Héthez és Autómentes Naphoz.

A duatlon versenyre a hatvan egyéni induló mellett tizenkét váltócsapat nevezett. A versenyzők összesen tizenkét kategóriában mérték össze tudásukat. A rendezvényt Ottó Péter polgármester nyitotta meg.

A verseny ideje alatt az Alkotmány utca egy kilométeres szakaszán egészpályás útlezárás volt érvényben, itt került kialakításra a kerékpárpálya, míg a futás a sporttelepen, a közelmúltban felújított futópályán valósulhatott meg.

 du1.JPG

A verseny az ovis futammal vette kezdetét, a legkisebbek a kerékpározást is a futópályán teljesítették

(Fotó: Kertész Milán)

 du2.jpg

A legfiatalabb iskolások, az Újonc „C” versenye (Fotó: Tehel Tibor)

 

Az ezúttal is remek hangulatú verseny az óvodás futammal vette kezdetét és a csapatversennyel zárult. A futamokat követően ebéddel láttuk vendégül a résztvevőket, majd következhetett az eredményhirdetés, végül a rajszámos tombolasorsolás, melyen helyi üzletek, vállalkozások, civil szervezetek felajánlásának köszönhetően különféle ajándéktárgyakat sorsoltunk ki.

 du3.JPG

A kerékpárpálya az Alkotmány utcában került kialakításra egészpályás útlezárással

 du4.JPG

A versenyen minden célba érkező elismerő oklevelet vehetett át, a helyezettek éremdíjazásban részesültek. A gyermekverseny első helyezettjei pizza-utalvánnyal, a további helyezett ifjoncok vitaminos élelmiszertasakkal, a váltóverseny győztesei ajándékcsomaggal térhettek haza önkormányzatunk és támogatóinknak köszönhetően. Az eredményes lebonyolítást ezúttal is nagyon sok önkéntes segítette, akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

 du5.JPG

A váltóban családok, baráti közösségek, osztálytársak alkottak csapatot. A képen Berkes Lajos és családja

(Fotó: Kecskés Adrienn)

Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadott minket. Bár gyülekeztek felettünk a felhők, látva a sport örömétől sok boldog arcot végül odébbálltak, az eredményhirdetésen pedig már a Napocska is együtt mosolygott velünk.

A IV. Zirci Duatlon helyezettjei:

 

Újonc „C” lány: 1. Fleisz Zorka. Fiú: 1. Kuti Zoltán Ádám, 2. Orvos Nagy Márton, 3. Csillag Benedek. Újonc „B” lány: 1. Buda Tekla, 2. Kokas Nóra, 3. Dohnál Borbála. Fiú: 1. Kutasi András, 2. Berkes Mihály, 3. Fleisz Patrik Bence. Újonc „A” lány: 1. Molnár Vivien, 2. Bittmann Panna. Fiú: 1. Molnár Levente, 2. Jassó Zoltán, 3. Huszty Kristóf. Gyermek lány: 1. Szalay Júlia, 2. Bakonyvári Barbara. Fiú: 1. Fürge Márk, 2. Ulrich Attila, 3. Szilágyi Zalán. Serdülő lány: 1. Ulrich Anna, 2. Bakonyi Flóra. Ifjúsági fiú: 1. Vingl Balázs, 2. Sümegi Sámuel. Junior lány: 1. Iványi Luca. Fiú: 1. Csombor Bence. Felnőtt nő: 1. Heim Andrea, 2. Csillagné Bíró Hajnalka, 3. Vallerné Berkesi Annamária. Felnőtt férfi: 1. Dr. Kovács Zalán. Senior „B” nő: 1. Jakab Katalin és Tamási Ivett holtversenyben. Férfi: 1. Györgyi Péter, 2. Komenda József, 3. Bittmann Árpád. Senior „A” férfi: 1. Berkes Lajos, 2. Majorovics László, 3. Kiss Albert. Családi váltó: 1. Komenda Team, 2. Körmendi KMK, 3. Jakab Család. „Céges” váltó: 1. Csomai József és Tesói, 2. Arany Ászok, 3. Turbó Csiga.

 du6.JPG

Fleisz Zorka átveszi az aranyérmet Ottó Péter polgármestertől

 du7.JPG

„Mesterhármas”: Csomai József (balról) és tesói zsinórban harmadszor nyerték meg a Zirci Duatlon „céges” váltóját (Fotó: Önkormányzat)

Az eredményhirdetésen egy különdíj is átadásra került a váltó legfiatalabb csapatának, melyet a második osztályosok alkotta „Cobra” érdemelt ki. A rollerfutamot Bognár Bálint nyerte.

A duatlon verseny mellett az Autómentes Nap keretében különböző kísérőprogramokkal vártuk az érdeklődőket, volt kerékpáros akadálypálya, rajzklub gyerekeknek, és ezúttal is kihelyeztük autómentes ötletládánkat. A verseny ideje alatt nyitva volt a Bike-Medic Kft. szervize és ingyenes szolgáltatást nyújtott a versenyre regisztrálóknak.

 

Kelemen Gábor

Választottunk, váltottunk, variáltunk Tovább
Baja lovasa nyerte az idei Nemzeti Vágtát

Baja lovasa nyerte az idei Nemzeti Vágtát

2015. szeptember 21. Szerkesztő: zircblog

Németh János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű lován a 8. Nemzet Vágta döntőjét vasárnap a fővárosi Hősök terén.

Németh János a döntőben Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé.

A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a Nemzeti Vágta vándordíja mellett egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón.

A bajai versenyzőnek az idei a második vágta-győzelme, 2013-ban My Boy Mennydörgéssel már kivívta a legjobbnak járó elismerést. A paripa hátára a díjátadón győzelmi takarót terítettek.

 

baja_vagta_1.jpg

A döntőben második Vörös József, Csetény versenyzője egymillió forintot, a harmadik helyezett Kaló Fanni, Döge képviselője ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyezettek, Tata, valamint Zirc lovasai, Mátyás Edina Daniella és Hajdú László 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután rendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, melyen Kína lovasa, Ma Liankai aratott győzelmet, másodikként Omán, harmadikként Szerbia lovasa futott be. Negyedik helyen Szlovénia, ötödik helyen az Egyesült Arab Emírségek végzett. A döntőben szintén induló Szlovákia lovasa rosszullét miatt nem tudta teljesíteni a futamot.

A nemzetközi futamon 12 ország, a döntőbe kerülteken kívül Magyarország, Csehország, Katar, Oroszország, Románia és az Egyesült Államok lovasa is versenyzett a hétvégén. A Magyarországot képviselő Benkő Ádám nem jutott tovább a délutáni középdöntőből.

baja_vagta_2.jpg

A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az országuk tradicionális viseletébe öltözött lovasok nem saját, hanem egy-egy, sorsolás alapján kiválasztott, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lóval indultak a győzelemért.

A Hősök tere körül felállított speciális versenypályán idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb lovasünnepét, a Nemzeti Vágtát, melyen 72 település képviselője versengett a győztesnek járó díjért. A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg határokon belül és kívül – idén Székely, Vajdasági és Felvidéki Vágtát is rendeztek.

A helyszínre több tízezren látogattak el Budapesten, a televízióban a közmédia közvetítette a döntőt. Idén első alkalommal online, a Nemzeti Vágta portáljáról elérhető Vágta Rádión keresztül is követhették az eseményeket az érdeklődők.

 

forrás: napimagazin.hu

Baja lovasa nyerte az idei Nemzeti Vágtát Tovább
Festői fekvésű kisváros a Bakonyban - A bájos Zirc a Te szívedet is elrabolja

Festői fekvésű kisváros a Bakonyban - A bájos Zirc a Te szívedet is elrabolja

2015. szeptember 21. Szerkesztő: zircblog

Zirc az ország legmagasabban elterülő városa; a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében bújik meg, története csaknem 900 évre nyúlik vissza. Festői fekvése, érdekes látnivalói és családias hangulata miatt egyre népszerűbb hazai úticél. Íme, 4 kihagyhatatlan nevezetessége!

 

A teljes cikket elolvashatod ITT

 

forrás: femcafe.hu

zirc_szarvaskut_hu_2015.jpg

Festői fekvésű kisváros a Bakonyban - A bájos Zirc a Te szívedet is elrabolja Tovább
Zirc a Nemzeti Vágtán

Zirc a Nemzeti Vágtán

2015. szeptember 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Zirc versenyzője Hajdu László lesz, akit a Bakony Vágta főszervezője, a Tündér Farm indít a versenyen. Zirc első  megmérettetése szombaton (09.19.) a 9. előfutamban - délután 17 óra 10 perckor lesz.

A lovas verseny mellett városunk turisztikai megjelenésre is kapott lehetőséget. A zirci standon -a Magas-Bakony TDM koordinálásával- a helyi turisztikai attrakciók, szolgáltatók kerülnek bemutatásra. A Bakony Szíve Turisztikai Szövetség tagságán keresztül Bakonynánai, Cseszneki, Bakonybéli, Porvai lehetőségekkel is megismerkedhetnek a programon résztvevők.

vagtakorzo.png

 Fotót beküldte: Ozsváth Kálmán - Tündérfarm

Zirc a Nemzeti Vágtán Tovább
Prof. Freund Tamás agykutató előadása

Prof. Freund Tamás agykutató előadása

2015. szeptember 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Prof. Freund Tamás agykutató előadása

Agyhullámok – tanulás – kreativitás
belső világunk és az információrobbanás hatásai

Helyszín: Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, Gobelinterem
Időpont: 2015. október 2. 17 óra

A részvétel díjtalan.

Freund Tamás (Zirc, 1959. június 14.) Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Munkássága
Elsősorban az agykéreg működését kutatja. Kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, szorongás és a Parkinson-kór. Eredményei alapján lehetővé vált a hippocampusban zajló számos fiziológiai és pathofiziológiai folyamat értelmezése (pl. a memóriafolyamatok két fázisához kapcsolt neuronhálózati aktivitásmintázatok, a théta- és gamma-oszcillációk, illetve az éleshullám-aktivitás kialakulásának neuronhálózati alapjai). Munkatársaival leírták a kannabisz biológiailag aktív anyagának (THC) hatásmechanizmusát az agyban, valamint a kannabinoidokat érzékelő fehérjéken (receptorokon) ható, az agy által termelt anyagok szerepét az idegsejtek közötti kommunikációban. Több mint kétszáz tudományos közlemény, tizenkét könyvfejezet szerzője vagy társszerzője.

 

Forrás: http://zirciapatsag.hu/

Prof. Freund Tamás agykutató előadása Tovább
CSI: Magyarország

CSI: Magyarország

2015. szeptember 18. Szerkesztő: zircblog

Ötödszörre rendezték meg az Országos Baleset-helyszínelői Versenyt, aminek során a magyar megyék küldöttjei Zircen összegyűltek és helyszíneltek naphosszat. Mi is ott voltunk. Mi nem helyszíneltünk.

Egy dolgot megtanultam a héten, az pedig az volt, hogy ne legyen kritikus egy magas beosztású rendőrrel azzal a dologgal kapcsolatban, amit éppen szervez. Reiter Barnabást, az 5. Országos baleset-helyszínelői Verseny főszervezőjével állok szemben egy Zirc melletti hangárban, amikor kicsúszik a számon az a kérdés, hogy

mi szükség van erre?

Fúj a szél, kicsit büdös a föld, a közelünkben lődörög a Zsaru magazin riportere és fotósa, Reiter pedig úgy néz rám, mintha mindjárt kiadna nekem azonnal háromszáz fekvőtámaszt. Igaz, ő volt az, aki miután elmondta, hogy két percet ad nekünk, de ha mi vagyunk az Index, akkor hol van a fejünk felől a tolatólámpa. Mondhatnám azt is, hogy ő kezdte.

CSI: Magyarország Tovább
Miért alakult ki a mostani helyzet? - átlátható összefoglaló

Miért alakult ki a mostani helyzet? - átlátható összefoglaló

2015. szeptember 18. Szerkesztő: Atyavilág

Az elmúlt héten öt részes sorozatban számoltunk be a magyar-szerb határ mentén tett túráról és - a turisztikai látnivalók mellett - főként a Szerbia felől érkező menekültekkel összefüggő élményekről (az elmúlt egy hét eseményei alapján valószínűleg hosszú ideig ez volt az utolsó alkalom, amikor egy civil csak úgy elsétálgathatott a határ mentén).

Tegnap éjjel felkerült az internetre egy nagyon szemléletes, könnyen követhető, magyar feliratos hat perces animációs film, amely jól érthetően magyarázza el a menekülthelyzet kialakulásának előzményeit és a világra, de főként az Európai Unióra gyakorolt hatásait.

A menekült-ügy ma szinte minden magánbeszélgetésben szóba kerül, a médiát pedig egyértelműen uralja. Ezért tehát mindenkinek ajánlatos rászánni az időt és szembesülni a valódi körülményekkel, adatokkal. Ezekből az is világossá válik, hogyan manipulálja a hivatalos politika a közvéleményt, hogyan ébreszt félelmet a menekültektől, ellenszenvet velük szemben hamis vagy félinformációkkal.  

Az ehhez a bejegyzéshez beszúrt videó csak angol nyelvű. A magyar feliratos változat itt érhető el

Koós Gábor 

Miért alakult ki a mostani helyzet? - átlátható összefoglaló Tovább