Ugrás a tartalomhoz
Időjárás
ápr. 16. 2014

Herman Ottó és a madarak védelme

Herman Ottó Emlékév 2014.jpg

ápr. 16. 2014
Címkék: beszámoló

Verseny a Bakony élővilágáról

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium közösen szervezett házi biológiaversenyt.

 

A Bakony-hegység élővilágáról szóló írásbeli vetélkedő az állat- és növénytani, valamint paleontológiai feladatok mellett ökológiai és természetvédelmi kérdéseket is tartalmazott.

Az iskola diákjai a felkészülés során ingyenesen vehettek részt a kiállítás-bemutató foglalkozásokon, melyeket a múzeum munkatársai, H. dr. Harmat Beáta osztályvezető és Sinigla Mónika botanikus tartottak.

A versenyen első helyezést ért el László Csilla, második helyen végzett Bíró Gyöngyvér (mindketten 11/F), harmadik lett Tölösi Attila (1/9/3 osztály). A negyedik helyet Vincze Nikoletta (11/F) szerezte meg, míg az ötödik helyen Gregorits Helga (11/F) és Mayer Máté (1/9/1) osztályos tanulók osztoztak.

A Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre jóvoltából valamennyi helyezett ismeretterjesztő kiadványokat kapott ajándékba. A dobogósok gazdag díjazásban részesültek az iskola diákönkormányzata és a múzeum támogatásával: a tudományos ismeretterjesztő könyv, CD- és DVD-jutalmon túl mindhárman múzeumi családi belépőt is átvehettek. Az elismerő okleveleket Varga Lajos iskolaigazgató és Takács Nándor biológiatanár adták át.

A szervezők remélik, hogy a jól teljesítő diákok a Bakony élővilága iránti érdeklődésüket és szeretetüket a továbbiakban is ápolni fogják.

 Reguly_MTM_eredményhirdetés.jpg

A tanulmányi verseny helyezettjei az eredményhirdetésen (Fotó: Reszl Berta)

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

    

ápr. 16. 2014

Beiratkozás a helyi iskolákba

 

 

A beiratkozási rend megtekintéséhez kattints

IDE

 

Fotóra kattintva az Éva magazin "Milyen a jó iskolatáska?" cikkét olvashatjátok.

Fotó: http://www.evamagazin.hu

ápr. 16. 2014
Címkék: tájékoztatás

Általános iskolai beíratás

beiratkozas_1397629142.JPG_522x720

Beküldte:

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

ápr. 15. 2014
Címkék: tájékoztatás

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Utazóközönséget, hogy

2014. április 14. és 2014. május 12. közötti időszakban

a BAKONY VOLÁN Zrt. járatainak közlekedési rendje  az alábbiak szerint alakul:

 (Folytatáshoz kattints a címre!)

ápr. 15. 2014
Címkék: beszámoló

Akitől a Toldit is elvették

Radnóti Miklósra emlékezett a Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház a Magyar Költészet Napján.

 

Patka Heléna „Oly korban éltem én” című pódiumszínházi előadása nagy sikert aratott a közönség soraiban. Az irodalmi összeállítás Radnóti Miklós születésének századik évfordulójára készült, öt évvel ezelőtt mutatták be először.

Az előadóművész részleteket olvasott fel az „Ikrek hava” című önéletrajzi írásból, melyből megismerhettük a korán árvaságra jutott költő gyerekkorát. Radnóti „Naplója” pedig a második világháború borzalmas éveibe kalauzolta a közönséget.

 költeszet napja.jpg

Patka Heléna drámai előadásmódjával idézte meg Radnóti Miklós tragikus sorsát

 

A prózát olyan drámai költemények szakították meg, mint a Nem tudhatom, a Hetedik ecloga, az Erőltetett menet, a Razglednicák, vagy a Töredék. A díszletben feltűnt egy falikép, melyen Radnóti Miklóst láthattuk a „hitvessel”, a közelmúltban 102. életévében elhunyt Gyarmati Fannival.

A tábor őrei mindent elvettek a költőtől, még a „Toldi szerelmét” is. Zseblámpájától is megfosztották, a sötétben írta utolsó verseit. A költemények túlélték a világháborút, korlenyomatként maradtak fenn az utókor számára.

Az előadást Dvorák Gábor rendezte.

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Kerékpáros túra

bbbicikli.jpg

Forrás: Bakonybéli rendezvények

Szállásajánlatunk: Szállások - Zircen

Jelzetlen utakon - A pénzesgyőri Tilos-erdő

Vajon miért hívnak egy erdőt Tilosnak? A helytörténészek, ha vannak ilyenek Pénzesgyőrben, talán már meg is válaszolták ezt a kérdést. Mi még nem tudjuk, de azt igen, hogy egy izgalmas, családos kirándulás helyszínéül kínálkozik.

Pénzesgyőr község 1956-ban alakult a korábbi Kőrisgyőr, Pénzeskút, és a Bábolnai Állami Gazdaság tulajdonában lévő Kerteskő egyesítésével. A Tilos-erdő a község déli oldalán elhelyezkedő Kőrisgyőr keleti oldalán található, és a műútról is jól látható dombot takar.

A falu elnevezésében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a területén szinte mindenütt (a földutak vízmosásaiban, a széldöntötte fák gyökerei között) előbukkan a Szent László pénze, az 50 millió évvel ezelőtt élt óriás egysejtűek, a nummuliteszek megkövesedett maradványa.

2014-04-13-4644.jpgMarokszámra szedhető úton-útfélen Pénzesgyőr környékén a Szent László pénze 

Tovább az izgalmas élményekre ►

ápr. 14. 2014

Ki kapjon kitüntetést?

Javaslattételi felhívás „ZIRC VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetések adományozására

 

 Zirc Városi Önkormányzat a sport iránti tiszteletét kifejezve és az eredményes sporttevékenységet végző személyek, egyesületek megbecsülésének méltó kifejezéseként „Zirc Város Sportjáért” kitüntetést alapított.

 „Zirc Város Sportjáért” kitüntetésben részesülhetnek a kiemelkedő sporttevékenységet végző vagy végzett személyek; egyesületek, akik, vagy amelyek eredményeikkel Zirc város hírnevét öregbítik.

 Ezen belül:

  •         „Zirc város felnőtt sportolója”,
  •         „Zirc város utánpótlás sportolója” kitüntetést a zirci székhelyű sportegyesületben sportolók kaphatják meg. Az utánpótlás kategórián belül jelöléseket lehet tenni ifjúsági és serdülő-gyermek alkategóriákban.
  •         „Zirc város sportegyesülete” kategóriában együttesen ismerendő el a sportolók teljesítménye és a szakmai munka.
  •         „Zirc város sportjáért” különdíjra lehet jelölni a nem zirci székhelyű sportegyesületben sportoló zirci lakos versenyzőket is abban az esetben, ha az adott sportágnak nincs meg Zircen az egyesületi háttere.
  •         „Zirc város sportjáért” életműdíjat kaphatnak a zirci székhelyű sportegyesületben évtizedeken keresztül kiemelkedően sportoló vagy kimagasló munkát végző személyek, függetlenül attól, hogy zirci lakosok, vagy sem. 

Folytatáshoz kattints a címre!

ápr. 14. 2014
Címkék: beszámoló

Gyógyít és ízesít a medvehagyma

A teljes cikket elolvashatod ITT

 

forrás: veol.hu

 

ápr. 11. 2014

I. Zirci Streetball

sb.JPG

 

Beküldte:

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

  

A zöldségfélékkel kapcsolatos újabb kutatások, előnyös élettani hatások

Zöldségfélékkel... - Tóth Gábor előadása.jpg

Húsvéti készülődés

Folynak a felújítási munkálatok a Rákóczi tér parkjában, de emellett a túloldalon egy másik építkezésre is felfigyelhettek a járókelők.

építkez.jpg

 Fotó. Kertész Milán

A Reguly Antal Múzeum kosárfonó tanfolyamának aktív tagjai a Művelődési Ház segítségével egy húsvéti óriáskosár fonásával varázsolnak üde húsvétváró színfoltot Zirc szívébe.

(Folytatáshoz kattints a címre!)

Játékos húsvétoló

Húsvét plakát újabbjpg.jpg

ápr. 11. 2014
Címkék: közélet

Kis segítség, tartós szeretettel

A Magyar Püspöki Konferencia idén is meghirdette nagyböjti tartós élelmiszergyűjtését a katolikus templomokban.

 

Zircen március 23-30. között helyezhették el tartós élelmiszer-adományaikat az emberek a Szent József oltár előtt. A felajánlásokat további élelmiszerekkel és mosószerrel egészítették ki a Szent Erzsébet Katolikus Karitász zirci csoportjának munkatársai. Az így összeállított csomagok április 8-án kerültek kiosztásra előzetes értesítés alapján. Ulrich Józsefné csoportvezető elmondta, 48 zirci családnak – közöttük 106 gyermeknek –, továbbá 12 egyedülélőnek és 4 hajléktalannak tudtak segíteni. Örömét fejezte ki, hogy sikerült a nehéz helyzetben lévők gondjait enyhíteni a húsvéti készülődés jegyében. Az adományokért ezúton is köszönetét fejezi ki.   

 husv.jpg

A legalapvetőbb tartós élelmiszerekkel segítették a rászorulókat. Képünkön egy háromgyermekes család csomagjának tartalma

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

ápr. 11. 2014

A denevér nem bőregér!

Veszprémben állított ki az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

A Pannon Egyetem által szervezett Erdélyi Napok keretében rendezett denevéres kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma.

 

Volt egy őrült éjszaka is április 5-én, amely a Drakula Mar(athon) címet kapta – ezt ugyan nem a zirci intézmény szervezte, csupán érdekességként említi meg H. dr. Harmat Beáta, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum osztályvezetője. Mielőtt azonban bárkiben tévhit alakulna ki a „vámpíros kitérőt” követően, a munkatárs leszögezi: a denevéreknek csak a trópusi fajaik között vannak vérszívók, az európaiak kizárólag rovarokkal táplálkoznak. A gyakran használt „bőregér” elnevezés is helytelen, mert semmi közük nincs az egerekhez és a többi rágcsálóhoz – teszi hozzá, miképpen azt is, hogy a madarakhoz olyan szempontból jobban hasonlítanak, hogy téli és nyári szálláshelyeik között nagy távolságokat tehetnek meg.       

A tárlatot részben fotók alkották, a múzeum ezúton is köszönetét fejezi ki Csanádi Dávid Flanagan, Görföl Tamás, Németh Tamás és Paulovics Péter denevérész-fotósoknak, hogy rendelkezésre bocsátották a képeiket. Az érdeklődők megismerhették a denevérek természetrajzát, tájékozódhattak kárpát-medencei elterjedésükről, védettségükről.

 

 den1.JPGden2.JPG

Balról egy közönséges denevér, jobbról egy fehérszélű törpedenevér. A repülő emlősök valamennyi hazai faja védett (Fotók: Csanádi Dávid Flanagan, Paulovics Péter)

 

Az aktív repülésre képes emlősök egyetlen csoportját képező élőlények éjszakai életmódot folytatnak, ultrahangok segítéségével tájékozódnak és táplálékukat is a visszaverődő hanghullámok segítségével szerzik meg. Az európai fajok hosszabb-rövidebb téli álmot alszanak, április-májustól augusztus közepéig pedig nyári szállásukon tartózkodnak. Az „épületlakó” egyedek esetében ez egészen konkrétan padlásokat, falak repedéseit, ablaktokokat, ereszek hasadékait, épületdíszítő elemek üregeit, panelek illeszkedéseit jelenti. Az „erdőlakók” a lombos, idős fák odvait kedvelik, egyes fajok már világosban előjönnek rejtekhelyeikről, s megfigyelhető, ahogy csapongva röpködnek a levegőben. Telelésre általában barlangokba, bányákba húzódnak – tudtuk meg.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

ápr. 11. 2014
Címkék: közélet

Rendőrségi hírek

Vádemeléssel zárult ügy 2014. április 10-én.

Vádemelési javaslattal zárult egy 2014. február 18-án zaklatás vétsége miatt indított nyomozás a Veszprémi Rendőrkapitányságon. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 48 éves zirci férfi hónapokig zaklatta feleségét, miután viszonyuk megromlott. A férfi rendszeresen háborgatta a nőt munkahelyén, valamint egyik reggel a munkába tartó feleségét az utcán bántalmazta is, megragadta a nyakát és többször ököllel fejbe is ütötte. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belüli sérüléseket szenvedett, valamint a könnyű testi sértés miatt magánindítvánnyal élt. A nyomozás során G. Tamást zaklatás és könnyű testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt vonták felelősségre. A Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya az eljárást a napokban befejezte, a büntetőügy iratait pedig G. Tamás ellen szóló vádemelési javaslattal továbbította a Veszprémi Járási Ügyészség felé.

 

2014. 04. 10. napján vádemelési javaslattal zárult ügy a Veszprémi Rendőrkapitányságon.

Vádemelési javaslattal zárult annak a 37 éves zirci illetőségű férfinak a büntetőügye, aki még 2012 év tavaszán csalt ki akkori barátnőjétől közel 1 millió forintot. A férfi volt barátnőjét szándékosan megtévesztve 2012. áprilisában rábírta arra, hogy nyújtson 1 millió forintos magánkölcsönt részére, mely egy általa igényelt lakáshitel önrészéhez szükséges.

Mint később kiderült azonban, a férfi valójában nem nyújtott be hiteligényt, a kapott kölcsön

összegéből egy év elteltével mindössze 90.000. Forint összeget törlesztett. A férfi ezen túlmenően további összegeket is kicsalt a nőtől különböző ürügyekkel, kihasználva annak hiszékenységét és a közöttük fennálló érzelmi kötődést. A nyomozás során beszerzett adatok szerint az elkövető cselekményét rendszeres anyagi haszonszerzés céljából követte el, ellene korábban hasonló jellegű bűncselekmény elkövetése miatt indítottak eljárást.

A zirci férfit nagyobb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként vonták felelősségre, majd az ügy iratait a Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya vádemelési javaslattal továbbította az illetékes Járási Ügyészség felé.

-- 
Fekete Zsigmond

ápr. 10. 2014

Bánya pedig lesz? - a kőbánya-ügy legújabb fejleményei - +4. kiegészítés

Az eredeti bejegyzés időpontja: 2013. szeptember 27.

+1. kiegészítés időpontja: 2013. október 15.

+2. kiegészítés időpontja: 2013. november 29. (ez tartalmazza az eredeti bejegyzést, az 1. és 2. kiegészítést is)

+3. kiegészítés időpontja: 2014. február 21. (ez csak utal az eredeti bejegyzésre, valamint annak az 1., és 2. kiegészítésére)

+4. kiegészítés időpontja: 2014. április 10. (ez a jelenlegi bejegyzés, amely azonban csak a legfrissebb információkat tartalmazza, és nem ismétli meg az eredeti bejegyzés és annak három kiegészítése szövegét)

 

A legfrissebb események (2014. április 8.)

"Tárgy: A Zirc 0197/10, 13, 14, 15, 16 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett mészkőbányászati tevékenység előzetes vizsgálati eljárását lezáró határozat

HATÁROZAT

1.00 Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 14/860-31/2013. számú, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (a továbbiakban: Felügyelőség) 17791/2012. ügyszámú, 104784/2012. iktatószámú határozatát megsemmisítő, és a Felügyelőséget új eljárás lefolytatására utasító döntése alapján 2013. augusztus 3-án 19540/2013. ügyszámon a KOBOX MO Korlátolt Felelősségű Társaság (Székhelye: 8416, Dudar, Petőfi u. 42.; KSH szám: 14697618-4399-113-19, KÜJ szám: 102824607), valamint a ”Dolomit 2002” Bányászati és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Székhelye: 1072 Budapest, Nyár utca 5. 2. em. 12.; KSH szám 12896354-0811-113-07; KÜJ szám: 100444948) által a Zirc 0197/10, 13, 14, 15, 16 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett mészkőbányászati tevékenység végzése tárgyában indult megismételt előzetes vizsgálati eljárás során az előzetes vizsgálati dokumentáció, annak kiegészítése és a rendelkezésre álló adatok alapján táj- és természetvédelmi szempontból kizáró ok merült fel, amelyre tekintettel a tervezett tevékenység kérelem szerinti megvalósítására

engedély nem adható."

Tovább a részletekre ►

ápr. 09. 2014

Bababörze - április 19. szombat

börze1.jpg

Forrás: Somogyi Gabriella

ápr. 09. 2014
Címkék: közélet

Medvehagymázókat igazoltattak

A teljes cikket elolvashatod ITT.

 

forrás: veol.hu

 

ápr. 08. 2014
Címkék: sport

Minden zirci sportlövő továbbjutott

Veszprémben rendezték meg az általános- és középiskolások megyei sportlövő bajnokságát, melyen valamennyi, az MTTSZ Területi Klub Zirc színeiben versenyző iskolás továbbjutott az országos döntőre.

 

A zirciek összesen négy aranyat, két-két ezüst- és bronzérmet szereztek a megyei versenyen. Panyi Kinga (III. Béla Gimnázium) mind a légpuska, mind a légpisztoly húszlövéses számot megnyerte a középiskolás lányok versengésében. Károlyi Gergő (Reguly Antal Általános Iskola) légpuskában állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, míg iskolatársa, Ambrus Szabolcs harmadik helyen végzett.

Az általános iskolások csapatversenyén is zirci győzelem született, a Károlyi Gergő, Ambrus Szabolcs, Mihályfi Vendel összetételű csapat óriási fölénnyel végzett az első helyen. 442 köregységet gyűjtöttek a második helyezett 278 köregységével szemben. Varjas József, a zirci lövészklub edzője elmondta, ezzel az eredménnyel az országoson minimum a harmadik helyen kell végezniük.

A középiskolás fiúk légpuska húszlövéses számában Vágenhoffer Dávid (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium) a második, Bagi István (III. Béla Gimnázium) a harmadik helyet szerezte meg, légpisztoly lány kategóriában Albert Hanna (Lovassy László Gimnázium) második lett.

Az országos döntőt április 25-én rendezik meg Ácson. A helyezettek a korábbi évekkel ellentétben nemcsak érmet és oklevelet, hanem tiszteletdíjat is átvehetnek majd a teljesítményükért.  

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Kalandos "Föld Napja"

Irány a Kokas.jpg

ápr. 08. 2014
Címkék: érdekesség

Zirci egypercesek – Tudósítok

A sporttelep irányából érkeztünk az általános iskola "F" épületének tornaterméhez pálya-előkészítési munkálatokra.

A hátsó bejárat zárva volt, ezért előrementem, hogy megkérjem a portást, nyissa ki az ajtót. A sarokhoz érvén nagy zsivalyra lettem figyelmes, s a következő pillanatban egy focimeccs kellős közepébe csöppentem. A fal mellé húzodtam, hogy véletlenül se zavarjam a derbit, amikor egy vékonyka hang ezt kiáltotta: "Itt a sajtó!" Meglepődve hátrapillantottam, s egy ismerős fiúcska mosolygott felém. Lehet azt gondolta, tudósítani érkeztem? – gondoltam magamban.

Csak köszöntem a vidám, sportoló ifjúságnak, a meccs mellett szó nélkül elmentem.

De végül nem tudtam elmenni szó nélkül mellette.

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

ápr. 08. 2014
Címkék: sport

Két generáció döblije

Három csapat oda-visszavágós küzdelmeit hozta az I. Zirc Városi „Döbli” a Reguly Antal általános iskola „F” épületének tornatermében.

 

A döbli annyiban tér el a röplabdától, hogy a csapatok létszáma alacsonyabb, a pálya hosszúsága pedig fele a szabványméretnek, egyébként az alapvető szabályok ugyanazok. A Zirc Városi Önkormányzat által első alkalommal kiírt játékos röplabda-versenyen több korosztály és mindkét nem képviseltette magát. A tornát veretlenül, játszmaveszteség nélkül nyerték a „Seniorok” (Nagy Tamás, Bierbauer Róbert, Hamvasi József), akik oszlopos tagjai voltak a Zirc-Dudari Bányász SE kétszeres NB II-es ifjúsági bajnok csapatának a nyolcvanas évek végén. Az egykori sikerkovácsok hosszú idő után léptek újra pályára, és megmutatták, hogy nem felejtettek el röplabdázni.

A másik két csapat már egy másik generációt képviselt, ami azt jelenti, hogy a fiatalok is előszeretettel űzik a Bakony fővárosában nagy hagyományokkal rendelkező sportágat. Második helyen végeztek a „Bencék” (Papp Bence, Istenes Bence, Juhász Bence), míg a harmadik helyet az „Arany Ászok” (Csomai József, Csomai Alexandra, Véber Martin) érdemelték ki.

A győztes csapat ajándékcsomagot vehetett át, a helyezetteket oklevéllel díjaztuk. A mérkőzéseket Horváth Csaba testnevelő tanár, egykori röplabdaedző vezette, aki egyben társszervezője is volt a versenynek.         

 döbli1.jpg

Családias légkörben, jó hangulatban, színvonalas mérkőzésekkel zajlott le az első zirci döbli

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

ápr. 08. 2014
Címkék: beszámoló

Csetényi diákelsőség

A teljes cikket elolvashatod ITT

 

forrás: veol.hu