ZIRCINFO

Mozgó mozi 5 film vetítésével - Zirc - Kiegészítés: változás

Mozgó mozi 5 film vetítésével - Zirc - Kiegészítés: változás

2015. március 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

mozgom.jpg

Változás!

A szervező, Dr. Benczik Adrienn kérésére tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy technikai akadályok miatt 20 órakor az eredetileg tervezett film helyett "A hetedik fiú" című film kerül vetítésre. 

Amennyiben az elmaradó "Jupiter felemelkedése" című film vetítésére igényt tart a közönség, az áprilisi időpont alkalmával igyekeznek lehetőséget biztosítani rá.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

 

2015. március 6-án, pénteken MOZGÓ MOZI indul Zircen, két délelőtti, és három délutáni film vetítésével.

10:00 Bogyó és Babóca
12:30 Tüskevár
14:30 Kódjátszma
17:30 Az élet íze
20:00 Jupiter felemelkedése 3D helyett A hetedik fiú 

A helyszín az Önkormányzat nagyterme. Jegyek a helyszínen válthatók. Tervben van közönségtalálkozók szervezése magyar filmek alkotóival, szereplőivel, illetve nyárra kertmozis vetítéseket. Amennyiben lesz rá igény, minden hónapban lehet folytatás.

Jegyárak:

Mozgó Mozi jegyárak 2015. 03.06.

Bogyó és Babóca 2D: 500 ft/csoportos, - óvodai szervezés

Tüskevár 2D: 500 ft/csoportos – iskolai szervezés
a plakáttól eltérően, az iskola kérésére 12:00-ko kezdődik a vetítés

Kódjátszma 2D: 800 ft/csoportos, (25 fő felett)
egyéni diák és nyugdíjas 1000 ft, felnőtt 1200 ft

Az élet ízei 2D: 800 ft/ csoportos, 
egyéni diák és nyugdíjas 1000 ft, felnőtt 1200 ft

Jupiter felemelkedése 3D: 1000 ft /csoportos, 
egyéni diák és nyugdíjas 1300 ft, felnőtt 1400 ft

Mindenkit szeretettel várnak, és jó szórakozást kíván:

 Dr. Benczik Adrienn

 

10:00 Bogyó és Babóca

bogyo.jpg 

12:30 Tüskevár

tuskevar1.jpg

14:30 Kódjátszma

kodjatszma.jpg

 

17:30 Az élet íze

azelet.jpg

 

20:00 Jupiter felemelkedése 3D VÁLTOZÁS!

A hetedik fiú

ahetedik.png

 

Fotók forrása: http://www.mozgomozi.hu/ 

Mozgó mozi 5 film vetítésével - Zirc - Kiegészítés: változás Tovább
„Ön a Bakonyban él, akkor nagyon boldog ember lehet!”

„Ön a Bakonyban él, akkor nagyon boldog ember lehet!”

2015. március 04. Szerkesztő: zircblog

Zirc és térsége ezúttal is képviseltette magát az elmúlt hétvégén Budapesten megrendezett Utazás Kiállításon, melynek közel 40 000 látogatója volt.

A Bakony közös standon jelent meg a többi Közép-dunántúli településsel, látnivalóval, programmal – tudtuk meg Varga-Halmosi Eszter Tourinform-irodavezetőtől. Hozzátette: a látogatók részéről komoly érdeklődés mutatkozott meg, amikor pedig megtudták, hogy melyik térséget képviseli, megjegyezték: „Ön a Bakonyban él, akkor nagyon boldog ember lehet!”

– Az emberek az új lehetőségeket is keresték, ami csak nálunk érhető el, így például a Via Ferrata Cseszneken. A friss levegő, a természet és a főváros viszonylagos közelsége miatt sok embernek elérhető desztináció lett a Bakony bővülő programlehetőséggel, igényes, interaktív látogatóhelyekkel.

 utazas_kiallitas_2015.jpg

A Közép-Dunántúl turisztikai régiójának standja

Az irodavezető arról is örömmel számolt be, hogy sikerült felvennie a kapcsolatot utazásszervezéssel, gyermekek táboroztatásával foglalkozó szakemberekkel, velük későbbi együttműködésben állapodtak meg.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

„Ön a Bakonyban él, akkor nagyon boldog ember lehet!” Tovább
Kifizethetők lesznek a bennragadt szabadságok a Polgármesteri Hivatalban? * kiegészítés

Kifizethetők lesznek a bennragadt szabadságok a Polgármesteri Hivatalban? * kiegészítés

2015. március 04. Szerkesztő: Atyavilág

Valószínűleg igen, ha a képviselő-testület elfogadja a csütörtöki ülés 12. napirendi pontjában szereplő határozat-tervezetet.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény ez évtől érvényes rendelkezései szerint a polgármester évi szabadságának ütemezését saját magának kell a képviselő-testület elé terjeszteni, amelyet aztán a testület hagy jóvá. Hogy ebben az esetben miért Sümegi Attila jegyző terjeszti elő "A polgármester 2015. évi szabadság ütemezésének jóváhagyása" című napirendet, az lehet a magyarázata, hogy az előterjesztés kitér a polgármester tavaly őszi önkormányzati választásokig felhalmozódott, ki nem vett szabadságainak, 98 napnak a pénzbeli megváltására.

Az előző években ki nem vett (vagy a munkáltató által ki nem adott) szabadságok pénzbeli megváltása eddig nem volt gyakorlat. A felhalmozódott szabadságok "ledolgozásának" két gyakori módja, hogy a munkáltató vagy elküldi szabadságra a munkavállalót, akár akarja az illető, akár nem, vagy egyszerűen kiírja a szabadságot, és a munkavállaló ettől függetlenül bemegy dolgozni. A munkakör és a szervezet jellegétől függően munkajogi szempontból mindkettő súlyosan vagy kevésbé súlyosan, de aggályos.

Az előterjesztés értelmében:

pm_szabadsagmegvaltas_2.png

...

pm_szabadsagmegvaltas_1.png

A törvény értelmében a tárgyévben ki nem vett szabadságot a következő év szabadságához hozzá kell számítani. Tehát ha a képviselő-testület megszavazza azt, hogy a polgármester ki nem vett szabadságait az önkormányzat kifizesse, akkor 2015-re 39 nap szabadságot kell ütemeznie (mint ahogy a határozat-tervezet 1. pontjában szerepel). Ha azonban a testület nem járul hozzá a pénzbeli megváltáshoz, akkor 39+98 = 137 nap (több mint egy fél év) a neki járó szabadság 2015-re.

Ezt a két ügyet egyetlen előterjesztésbe, egyetlen határozat-tervezetbe foglalni kissé érdekes. Ha a jegyző előterjesztett volna egy javaslatot a ki nem vett szabadságok pénzbeli megváltására, majd a döntés ismeretében a polgármester elkészíti a saját szabadság-ütemezését és azt benyújtja a testületnek, talán jogszerűbb lett volna és nem merülnek fel kérdőjelek az alkalmazott megoldással kapcsolatban.

A határozat-tervezet elfogadása viszont biztató jel lehet a Polgármesteri Hivatal dolgozói számára. Ettől kezdve ugyanis hivatkozási alapként szolgál azoknak, akik ugyancsak sok ki nem vett szabadságot halmoztak fel az évek során, vagy fognak majd a felhalmozni a jövőben. Jóllehet az előterjesztés a polgármester esetében arra hivatkozik, hogy az ő jogviszonya a választások napjával megszűnt, amikor jogosult lett volna az addig ki nem vett szabadságainak pénzbeli megváltására, azonban azzal, hogy ismét őt választották meg, ezeket a napokat folytatólagosan hozta át az újabb megbízatási időszakára. Tehát most már ismét rendelkezésére áll megfelelően hosszú idő (5 év) a ki nem vett szabadságok felhasználására. Ha a testület mégis megszavazza a pénzbeli megváltást, akkor a hivatal vezetésének nincs erkölcsi alapja (de talán jogi sem) arra, hogy a hivatal többi dolgozójától* megtagadja a ki nem vett szabadságok pénzbeli megváltását.

A szabadságok kifizetésének pénzügyi vonzatai sem lehetnek elég alapos érvek, hiszen a polgármester szabadságának megváltása is valószínűleg kétmillió forintnál több kiadást jelent, amelynek az ugyanezen a napon tárgyalt 2015. évi költségvetésben nem lehet a nyomát lelni. Ha tehát az összeg "kifizetéséről az önkormányzat 2015.  évi költségvetésének terhére" gondoskodni lehet, akkor ugyanezt a hivatal többi dolgozója esetében is meg lehet tenni.

A szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Ezt a főszabályt, amely egyértelműen a munkavállalók érdekét szolgálja, több módon is ki lehet játszani, ebben a munkáltatók nagy gyakorlattal rendelkeznek. Alig hallani, hogy a munkaügyi ellenőrzések során ezért elmarasztalnák a munkáltatót.

A szabadságok nagymértékű felhalmozódása azonban mindig súlyos munkaszervezési hiányosságokra utal egy szervezeten belül, ami a szervezet vezetésének a felelőssége. Meg lehet oldani a problémát a ki nem vett szabadságok egyszeri pénzbeli megváltásával, de ennek csak akkor van értelme, ha a vezetés egyúttal megszünteti azokat a körülményeket, amelyek miatt a helyzet előállt. Különben mindez újratermelődik, és néhány év múlva ugyanoda jut a szervezet, közben egy csomó pénzünkbe is került, eredmény nélkül.

 Koós Gábor

* Frissítés: és természetesen az önkormányzati intézmények dolgozóitól sem tagadhatja ezt meg: Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde.

Kifizethetők lesznek a bennragadt szabadságok a Polgármesteri Hivatalban? * kiegészítés Tovább
I. Bakonyi Zarándok futás - 2015. április 6.

I. Bakonyi Zarándok futás - 2015. április 6.

2015. március 04. Szerkesztő: KovácsEszter.

bzf.jpg

I. Bakonyi Zarándok futás

versenykiírás

Útvonal: Bakonybél –Zirc

Versenyközpont: Reguly Antal Múzeum Zirc, Rákóczi tér 10.
Szervező: Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE
Telefon: 30/3476356 e-mail:
tajfutas@freemail.hu

Leírás: A 14,5 km-es hegyifutó verseny Bakonybélből rajtol a Monostor elől, és a futók húsvét alkalmából a Mária úton futnak végig Zircre.

Rajt: 2015. április 6. (hétfő) 10.15 óra

Cél: Reguly Antal Múzeum Zirc, Rákóczi tér 10.

Jelentkezés a Célban: 8:00- 9:30

Kategóriák: Férfiak: ifjúsági: 16-19 év, felnőtt: 20-39 év, szenior I. 40-49, masters 50+
Nők: ifjúsági: 16-19 év, felnőtt: 20-39 év, szenior I. 40-49, masters 50+

Díjazás: Valamennyi teljesítő egyedi emlékérmet kap. Azokban a kategóriában, amelyikbe legalább 5 előnevezés érkezik, az első három helyezettnek éremdíjazást és tárgyjutalmat biztosítunk.

Nevezési díj: március 15.-ig: 2300 Ft/fő, március 29-ig: 2800 Ft/fő április 3.-ig 3500 Ft/fő április 3 után és a helyszínen: 3800 Ft/fő Runcard kártyával 300 Ft kedvezmény március 29-éig történő előnevezés esetén.

Nevezési cím: on-line nevezés:
www.vbtse.hu/nevezes e-mailen: tajfutas@freemail.hu

A versenyen a SportIdent elektronikus időmérő rendszert alkalmazzuk, akinek van saját dugókája, kérjük nevezéskor a dugóka számát adja meg! Akinek nincs, annak a helyszínen biztosítunk bérleti lehetőséget 200 Ft/db áron. 

További információ: Hites Viktor
tajfutas@freemail.hu, mobil: 30/3476356

Ellátás a célban:
húsvéti mazsolás kalácsot és meleg teát kapnak a versenyzők

Fürdési lehetőség a Célban: A mintegy 800 méterre lévő zirci sporttelepen lehet lefürdeni a verseny után.

Szállítás: 500 Ft/fő áron biztosítunk szállítást 9:30-kor a zirci Célból a bakonybéli Rajtba különjáratos autóbuszokkal. Buszos szállításra előjelentkezés szükséges a tajfutas@freemail.hu címen legkésőbb március 29-ig!

Szálláslehetőségek Bakonybélen és Zircen ill. a környéken:

Hotel Szépalma www.szepalma.hu

Bakonybél: http://www.bakonybel.hu/szallasadok

Zirc: http://www.zirc.hu/a-varosrol/szallashelyek.html


Együttműködő partnereink:
Hotel Szépalma, Plasticor Kft., zoldbolt.hu, Veszprém megyei Tájfutó Szövetség, Mária út Egyesület, Teljesítménytúrázók Társasága, Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, Zirc város önkormányzata, Reguly Antal Múzeum

Forrás: Hites Viktor

I. Bakonyi Zarándok futás - 2015. április 6. Tovább
Határozatképtelen volt a képviselő-testület

Határozatképtelen volt a képviselő-testület

2015. március 02. Szerkesztő: zircblog

Nem tudta tárgyalni a napirendeket Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete februári ülésén.  

Ottó Péter polgármester megállapította, hogy a testület határozatképtelen. Tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy egy levélben jelezte távolmaradását az ülésről dr. Benczik Adrienn, Horváth László, dr. Horváth Sándor, Kasper Ágota és dr. Kovács László. Halaszthatatlan elfoglaltságukra hivatkozva kérték, hogy egy héttel később tárgyalja a testület a napirendeket. Hozzátette: Vörös Kálmán képviselő a várható határozatképtelenség miatt az ülés napján jelezte távolmaradását, egyébként félre tette volna a feladatait annak érdekében, hogy a képviselő-testület munkájában részt tudjon venni.

 testuleti_ules_15_02_26.jpg

 

A városvezető bizalmát fejezte ki, hogy egy héttel később már határozatképes lesz a képviselő-testület, annál is inkább, mert vannak olyan napirendek, amelyekkel kapcsolatos döntést jogszabályi kötelezettség okán a hónap végéig meg kellett volna hozni.

 

Az elnapolt testületi ülés időpontja várhatóan március 5-ére kerül kitűzésre 18 órai kezdettel.

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Határozatképtelen volt a képviselő-testület Tovább
Reguly Antal emléktúra

Reguly Antal emléktúra

2015. február 27. Szerkesztő: zircblog

Reguly Antal emléktúra

2015. március 7-én (szombatra) ismét Reguly Antal Emléktúrára hív minden túrázni vágyót az Ösvénytaposó Baráti Társaság (link: http://www.osvenytaposo.hu/index.php?menu=turak&idt=-1&csoport=10). Az előző években is nagy sikert aratott túra kiindulási pontja idén a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház (link: http://www.ramnah.zircportal.hu/) lesz Zirc főterén.

A túra útvonala: Zirc – Grófi sírkert - Kardosrét széle – Cuha-völgy – Porva-Csesznek vá. – Károlyháza – Suttony – Kőpince-forrás – Vinye – Hódos-ér – Nyolckaszás – Porva – Borzavár – Pintér-hegy – Fiatalító-forrás – Parkerdő – Zirc

A RAJT és CÉL helye: Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház ZIRC, Rákóczi tér 10.

A nevezési díjhoz kötött teljesítménytúrák 7, 22 és 35 km-es távon zajlanak, így mindenki megtalálhatja a tempójának, kitartásásnak megfelelő útvonalat. Részletek a mellékelt táblázatban találhatók (link a táblázatra).

 

Rajt idő

Részvételi díj

Táv

Szint

Szintidő

Reguly 35

7.30 – 9.00

1.500,-Ft/fő

35,6 km

690 m

9 óra

Reguly 22

7:30 – 10:30

1300.-Ft/fő

21,9 km

380 m

6 óra

Reguly 7

7:30 – 12:00

900.-Ft/fő

7,4 km

100 m

3 óra

A részvételi díjból 100 Ft/fő kedvezmény családoknak, csoportoknak (5 főtől), diákoknak, nyugdíjasoknak, MTSZ, TTT, tagoknak. Ösvénytaposó tagoknak akár 50% kedvezmény.

Díjazás: kitűző, emléklap; szolgáltatások: üdítő, édesség, hideg étel,igazolólap.

A túra az Ösvénytaposók Nyomában, az Ösvénytaposó Ultra Kupa nyitó túrája.

A túra napján a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban kedvezményes jeggyel tekinthető meg a névadó munkásságát bemutató, „Utazás az ismeretlenbe” című állandó kiállítás, és a vendégek kipróbálhatják a Reguly Antal utazásait nyomon követő társasjátékot is.

A zirci születésű tudós tiszteletére a túrát megelőző és követő éjszakán az Amberg Vendégház, a Horváth Kert és a Tündér Farm szállásadók 10% kedvezménnyel kínálják szálláslehetőségeiket Reguly Antal követőinek.

További információ: 06-30/319-3378, 06-30/316-8942 osvenytaposo@citromail.hu              http://www.osvenytaposo.hu

 Beküldte: Ruttkay-Miklián Eszter

Reguly Antal emléktúra Tovább
Emlékezni a szépre, tervezni a jövőre

Emlékezni a szépre, tervezni a jövőre

2015. február 27. Szerkesztő: zircblog

Kitüntetésben részesült Tribel András zirci testnevelő tanár

A 2013–2014-es tanévben a diáksport területén nyújtott kiemelkedő testnevelői, edzői tevékenysége elismeréseként emlékplakettel tüntette ki Porga Gyula, Veszprém polgármestere Tribel Andrást, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanárát. 

jo.jpg

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Emlékezni a szépre, tervezni a jövőre Tovább
Figyelni, vigyázni, imádkozni

Figyelni, vigyázni, imádkozni

2015. február 27. Szerkesztő: zircblog

„Figyeljetek, vigyázzatok, és imádkozzatok, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő” – idézte Márk evangéliumát Kovács Attila nyugalmazott református tiszteletes a kommunista diktatúrák áldozatairól történő zirci megemlékezésen, a Ciszterci Apátság Gobelintermében. 

kom.jpg

A teljes cikk ITT olvasható 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

 

Figyelni, vigyázni, imádkozni Tovább
Csütörtökön döntenek a képviselők a tiszteletdíjuk emeléséről

Csütörtökön döntenek a képviselők a tiszteletdíjuk emeléséről

2015. február 25. Szerkesztő: Atyavilág

A február 26-i képviselő-testületi ülés 9. napirendi pontja "A helyi önkormányzati képviselők és bizottsági elnökök és tagok, valamint a gazdasági tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendelet megalkotása".

A Zircen jelenleg érvényes, bruttó 20.000,- Ft/hó képviselői tiszteletdíj-alap több mint egy évtizede változatlan összegű. A Zirc honlapján még fellelhető dokumentumok szerint 2004. január 1-től egészen biztosan, de valószínűleg már évekkel korábban is ez volt az érvényes összeg. Vagyis a képviselők díjazásának reálértéke máig a töredékére csökkent.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény képviselői tiszteletdíjakra vonatkozó szabályozása éppen a 2014. évi önkormányzati választások napján lépett hatályba. Az új szabályozás szerint az eddig érvényes összegszerű plafon helyett már csak egy homályos és nem túl szigorú korlát van, ez: a tiszteletdíj megállapítása "nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását." (A tiszteletdíjakról egy országos áttekintés itt olvasható.)

A zirci képviselő-testület elé kerülő rendelet-tervezet azt tartalmazza, hogy az eddigi 20 ezer forintos tiszteletdíj alap 49 ezer forintra emelkedik. A bizottsági elnöki tisztségért, bizottsági tagságokért járó többletdíjazások százalékos mértékei is változnak.

A számok azt mutatják, hogy a változások nyertese (azon kívül, hogy természetesen minden érintett több tiszteletdíjhoz jut) a képviselő két vagy több bizottsági tagsággal (egy ilyen képviselőnk van), valamint az a bizottsági elnök vagy tanácsnok képviselő, aki emellett legalább két másik bizottságban is tag (egy ilyet találtunk). A relatív vesztesek a bizottsági elnök (két ilyen képviselő van) és tanácsnok képviselő, akinek nincs más megbízatása.

(Fontos: a számításokat korábbi rendelet és a jelenlegi rendelet-tervezet szövege alapján végeztük. A megfogalmazások azonban nem mindenhol teljesen egyértelműek. A szöveget úgy értelmeztük, hogy a különböző további tagságok, megbízatások esetén is csak egy jogcím alapján jár a díjazás. Minden helyesbítési kérésnek haladéktalanul eleget teszünk).

2014. december 31. előtt* 2015. január 1. után

Változás

Az új összeg a régi összeg %-ában

Önkormányzati képviselő (félkövér), tanácsnok (félkövér, színes)
Képviselői tiszteletdíj alap (Ft/hó) 20 000 49 000 245%
Képviselő egy bizottsági tagsággal 25 000 63 700 255% Dr. Kovács László, Nemes István
Képviselő két vagy több bizottsági tagsággal 29 000 78 400 270% Kasper Teréz Ágota
Bizottság elnöke 30 000 71 050 237% Dr. Benczik Ágnes Adrienn, Dr. Horváth Sándor Árpád
Bizottság elnöke egy további bizottsági tagsággal 35 000 85 750 245% Lingl Zoltán, Vörös Kálmán
Bizottság elnöke két vagy több további bizottsági tagsággal 35 000 93 100 266%
Tanácsnok 30 000 71 050 237%
Tanácsnok egy további bizottsági tagsággal 35 000 85 750 245%
Tanácsnok két vagy több további bizottsági tagsággal 35 000 93 100 266% Horváth László
Állandó bizottság nem képviselő (külsős) tagja 9 000 22 050 245% Ambrus Árpád, Boros Dénes, Detre Miklós, Nagy Tamás, Németh Gábor, Schmidla Edit, Sztana Éva, Váradiné Tóth Mária


 

kepviseloi_tiszteletdij.png 

* A képviselői tiszteletdíj alap legalább 2004. január 1-től, de valószínűleg még korábbi időponttól változatlan összegű.

A szinte szimbolikussá vált 20 ezer forint ellenére a képviselők egy része kisebb-nagyobb rendszerességgel lemondott tiszteletdíjáról különböző közösségi célok támogatására, sőt olyan is előfordult, hogy megbízatása teljes ideje alatt nem vette fel azt. Az eddigi tapasztalatok alapján a jövőben is számíthatunk arra, hogy a megemelt tiszteletdíjak egy része a közösség javára fordítódik.

A tiszteletdíj-emeléseknek a város költségvetésére gyakorolt hatása sajnos nem állapítható meg egyértelműen. A 2014-es költségvetésben még szerepelt egy olyan tétel, hogy "Képviselők és bizottsági tagok juttatásai", ez azonban a 2015-ös költségvetésben (amelyet ugyancsak csütörtökön tárgyalnak) így már nincs kimutatva.

Koós Gábor

Csütörtökön döntenek a képviselők a tiszteletdíjuk emeléséről Tovább
Zirci Járási Hivatal  ügyintézés, elérhetőségek

Zirci Járási Hivatal ügyintézés, elérhetőségek

2015. február 25. Szerkesztő: zircblog

jaras.pngJárás székhelye: Zirc

Járás illetékességi területe: Bakonybél, Bakonynána, Bakonyoszlop, Bakonyszentkirály, Borzavár, Csesznek, Csetény, Dudar, Lókút, Nagyesztergár, Olaszfalu, Pénzesgyőr, Porva, Szápár, Zirc, 
 

Járási hivatal elérhetőségei

Zirci Járási Hivatal

Járási hivatalvezető: Kropf Miklós
Cím: 8420, Zirc, Március 15. tér 1.
Telefon: 06 (88) 596-770
Fax: 06 (88) 596-791
E-mail: hivatal@zirc.vemkh.gov.hu

.

.

Zirci Járási Hivatal - Hatósági Osztály

Hatósági ügyek

A járási hivatal hatósági osztályának hatáskörébe tartoznak az egyes szociális ellátásokkal, (időskorúak járadéka, alany és normatív alapon megállapított közgyógyellátásra való jogosultság, ápolási, emelt összegű ápolási díjra való jogosultság (méltányosság kivételével), egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság) a kommunális igazgatással összefüggő feladatok (pl. temetőengedélyezés), a menekültügyek, az egyes vízügyi, illetve védelmi igazgatási, földrendezési és földkiadási ügyek, az érettségi vizsgával, oktatással, valamint egyes távhő, villamos energia és földgázellátással kapcsolatos ügyek, egyes állategészségügyi feladatok (állatotthon engedélyezés).
Szabálysértési hatáskörben 2013. január 1-jétől a járási hivatal hatósági osztálya jár el.

Vezető: Dr. Árpásy Tamás
Cím: 8420, Zirc, Március 15. tér 1.
Telefon: 06 (88) 596-770
Ügyfélfogadás: H: 8.00-16.00, Sz: 8.00-17.00, P: 8.00-13.00
E-mail: hatosag@zirc.vemkh.gov.hu

.

.

Zirci Járási Hivatal - Okmányirodai Osztály

Okmányiroda

Az okmányirodák 2013. január 1-jétől a járási hivatalok törzshivatalának szervezeti egységeiként működnek. Az ügyfelek dolgát megkönnyíti, hogy 2013 januártól a járási hivatalok okmányirodái országos illetékességgel látják el feladataikat.

A járási ügyintézés legnagyobb részét az okmányirodai ügyek jelentik, így a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, útlevél-igazgatással, egyéni vállalkozói tevékenységgel és a közlekedési igazgatással kapcsolatos feladatok.

2014-ben az okmányirodák bázisán alakítják ki a kormányablak rendszert. A területi közigazgatási reform távlati célja az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára, hogy az állampolgárok egyetlen helyen, a kormányablakoknál tudják hivatalos ügyeiket intézni.

Vezető: Rózsahegyiné Vecsey Márta
Cím: 8420, Zirc, Március 15. tér 1.
Telefon: 06 (88) 596-770
Fax: 06 (88) 596-779
Ügyfélfogadás: H: 8.00-16.00, K: 8.00-13.00, Sz: 8.00-17.00, Cs: 12.00-16.00, P: 8.00-13.00
E-mail: okmanyiroda@zirc.vemkh.gov.hu

.

.

Zirci Járási Hivatal Járási Gyámhivatala

Gyermekvédelem és gyámügy

2013. január 1-jétől a járási hivatal szakigazgatási szerveként működő járási gyámhivatalhoz kerültek a jegyzői és a városi gyámhivatali feladat- és hatáskörök. A járási gyámhivatal jogosult eljárni a gyermekvédelmi feladatokkal kapcsolatos ügyekben (pl. gyermekelhelyezés, védelembe vétel), a szülői felügyeleti jog gyakorlásával, gyermektartásdíjjal, kiskorú házasságkötésének engedélyezésével, örökbefogadással, családi jogállás rendezésével, gyámsági és gondnoksági, valamint vagyonkezeléssel kapcsolatos ügyekben.

A gyermekvédelmi ellátások közül azonban egyes gyermekvédelmi támogatások (rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás, az óvodáztatási támogatás) továbbra is jegyzői hatáskörben maradtak, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatással kapcsolatban pedig a települési önkormányzat képviselő-testülete a döntéshozó szerv.

Vezető: Kapitány Judit
Cím: 8420, Zirc, Március 15. tér 1.
Telefon: 06 (88) 596-770
Fax: 06 (88) 596-780
Ügyfélfogadás: H: 8.00-16.00, Sz: 8.00-17.00, P: 8.00-13.00
E-mail: gyamhivatal@zirc.vemkh.gov.hu

 .

 .

Építésügy és örökségvédelem
Földhivatal
Munkaügy
Állategészségügy és élelmiszer ellenőrzés
Népegészségügy

A járási ügyintézés széles körű, hiszen 2013. január 1-jétől a munkaügyi kirendeltségek, a népegészségügyi intézetek, a körzeti földhivatalok, az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző hivatalok, valamint az építésügyi hivatalok is járási szinten végzik feladataikat, általában változatlan helyszínen és ügyfélfogadási időben.

Zirci Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége

Vezető: Lencse Ferenc
Cím: 8420, Zirc, József A. u. 2.
Telefon: 06 (88) 415-662, 06 (88) 415-670
Fax: 06 (88) 415-670/26
Ügyfélfogadás: H, Sz, Cs: 8.00-14.00, P: 8.00-12.00
E-mail: veszpremMZircJH-MK@lab.hu

Zirci Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala

Vezető: Dr. Benczik Judit
Cím: 8420, Zirc, Rákóczi tér 15./A I. em 2. ajtó
Telefon: 06 (88) 583-580
Fax: 06 (88) 583-581
Ügyfélfogadás: H-Cs: 8.00-12.00 és 13.00-15.00, P: 8.00-12.00
E-mail: zirc-ker@nebih.gov.hu

.

Járási kirendeltségek elérhetőségei

Települési ügysegédek elérhetőségei

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Bakonybél

Ügysegéd: Palkovics Ferencné
Cím: 8427, Bakonybél, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó második és negyedik csütörtök 9.45-11.45

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Bakonynána

Ügysegéd: Holl Edina
Cím: 8422, Bakonynána, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó második és negyedik szerda 8.00-10.00

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Dudar

Ügysegéd: Holl Edina
Cím: 8416, Dudar, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó második és negyedik szerda 10.30-12.45

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Csetény

Ügysegéd: Holl Edina
Cím: 8417, Csetény, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó második és negyedik szerda 13.20-16.00

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Olaszfalu

Ügysegéd: Jakab Erzsébet
Cím: 8414, Olaszfalu, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó első és harmadik szerda 8.00-9.15

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Nagyesztergár

Ügysegéd: Jakab Erzsébet
Cím: 8415, Nagyesztergár, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó első és harmadik szerda 10.10-12.00

Zirci Járási Hivatal ügysegéde Bakonyszentkirály

Ügysegéd: Jakab Erzsébet
Cím: 8430, Bakonyszentkirály, Polgármesteri Hivatal épülete
Ügyfélfogadás: minden hó első és harmadik szerda 13.00-16.00

.

Tankerület

Zirci tankerület

Tankerületi igazgató: Hüllné Maill Olga
Telefon: 30/6267685
E-mail: olga.maill@klik.gov.hu

.

Jegyzőknél maradó ügyek

A járási hivatalok olyan államigazgatási feladatokat vettek át a jegyzőktől, amelyeket az Állam az elmúlt húsz évben kényelmi szempontok miatt oda telepített. A jegyzők, kivételesen polgármesterek által ellátott 12 millió hatósági ügy 90 %-a eddig is államigazgatási jellegű volt, ez azt jelenti, hogy ekkora tömegű – az állam által áthárított – pluszfeladat hárult eddig az önkormányzatokra, jegyzőkre. A járási rendszer révén az államigazgatási feladatok többségét az Állam a saját szervezeti rendszerén keresztül látja el. Az új feladatmegosztásnak köszönhetően az összes államigazgatási ügy több mint 40%-a került vissza az államot képviselő járási hivatalokhoz. A jegyzőktől átkerülő államigazgatási ügyek évi közel ötmillió államigazgatási ügy intézését jelentik a járási hivatalokban.

Csak azok az ügyek maradtak a jegyzőknél, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy amelyekben országosan nem egységes szabályozás és helyi mérlegelési lehetőség is van. Ilyenek pl. a helyi adóval összefüggő igazgatási, az anyakönyvi és állampolgársági ügyek, a települési polgári védelmi, katasztrófa igazgatási feladatok. Továbbá az ipar- és kereskedelmi igazgatási, a birtokvédelmi feladatok, a hagyatéki eljárás, a nem alanyi jogon járó szociális ellátások, a távhőszolgáltatási kérdések, a helyi védettséggel összefüggő környezet- és természetvédelmi, a veszélyes ebek nyilvántartásával összefüggő feladatok, az óvodáztatási támogatás.

Az olyan hatósági ügyeknél, mint pl. a földművelésügyi, állategészségügyi, a vízügyi, az ipari igazgatással, valamint a környezet- és természetvédelemmel, a közlekedés és hírközlési igazgatással kapcsolatos feladatok, van feladata a települési jegyzőnek és a járási hivatalnak is, mint ahogy eddig is eljárt ezen feladatkörökben a kormányhivatal helyi szerve és jegyző is.

Járási statisztika

Zirci járási statisztika

Járáshoz tartozó települések száma: 15
Terület, km2: 331
Népsűrűség, fő/km2: 58,8
Lakónépesség 2010 év végén, fő: 19475
14 év alattiak aránya, %: 13,6
15-64 évesek aránya, %: 69,5
65 év felettiek aránya, %: 16,9
Nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességből, %: 7,8
Egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó alapot képező jövedelem, ezer Ft: 1559
Nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma ezer lakosra: 289,3
Rendszeres szociális segélyben részesítettek átlagos száma ezer lakosra: 1,9
Óvodával rendelkező települések aránya, %: 80
Általános iskolával rendelkező települések aránya, %: 80
Középiskolával rendelkező települések aránya, %: 6,7
Regisztrált vállalkozások száma ezer lakosra: 118

Forrás:http://www.jaras.info.hu/

Zirci Járási Hivatal ügyintézés, elérhetőségek Tovább
ERDŐLÁTOGATÓK FIGYELEM!

ERDŐLÁTOGATÓK FIGYELEM!

2015. február 25. Szerkesztő: zircblog

 

Tájékoztatjuk a tisztelt erdőlátogatókat, hogy a vaddisznó szaporodási és a gímszarvas agancs vetési időszakában a vadállomány különösen érzékeny az emberi zavarásra. A vad nyugalmának biztosítása érdekében a Bakonyerdő Zrt. a kezelésében lévő erdőterületeken 2015. március 31-ig csak a kijelölt turista utakon engedélyezi az erdőlátogatást. Hullott agancs gyűjtése kizárólag névre szóló engedély birtokában lehetséges, melyet korlátozott számban a területileg illetékes erdészeti igazgatók állítanak ki.

„ERDŐLÁTOGATÓK FIGYELEM!

Tájékoztatjuk a tisztelt erdőlátogatókat, hogy a vaddisznó szaporodási és a gímszarvas agancs vetési időszakában a vadállomány különösen érzékeny az emberi zavarásra. A vad nyugalmának biztosítása érdekében a Bakonyerdő Zrt. a kezelésében lévő erdőterületeken 2015. március 31-ig csak a kijelölt turista utakon engedélyezi az erdőlátogatást. Hullott agancs gyűjtése kizárólag névre szóló engedély birtokában lehetséges, melyet korlátozott számban a területileg illetékes erdészeti igazgatók állítanak ki.”
ERDŐLÁTOGATÓK FIGYELEM! Tovább
Milyen legyen Zirc város jövője?

Milyen legyen Zirc város jövője?

2015. február 25. Szerkesztő: zircblog

Zirc város az ország többi járásszékhelyéhez hasonlóan a Belügyminisztérium támogatásával 2015. I. félévében dolgozza ki Integrált Településfejlesztési Stratégiáját. A stratégiaalkotás során a civil és gazdasági szereplőkkel, valamint lakossággal szorosan együttműködve több lépcsős párbeszéd során kerül meghatározásra és kidolgozásra a város hosszú távú fejlesztési koncepciója, valamint középtávú stratégiája.

Megtisztelőnek tartanánk, ha ebben a munkában Ön is részt venne, gondolataival, ötleteivel segítené a tervezési munkát, annak érdekében, hogy egy szerethető jövőbeli várost és ennek reális fejlesztési stratégiáját tudjuk közösen felvázolni.

Bővebb információ a www.zirc.hu honlapon, a főoldal menüpont alatt, a tájékoztatók felhívásokban található, ott a programban való személyes részvételi szándékát is jelezheti.

its_foto.JPG

 

 Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

 

Milyen legyen Zirc város jövője? Tovább
Értékek megóvására, szeretetére nevel

Értékek megóvására, szeretetére nevel

2015. február 25. Szerkesztő: KovácsEszter.

Tisztelt Bakony-barát Olvasók!


btm1szazalek.pngA Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma ötödik évtizede fontos turisztikai célpont a Bakonyban. Intézményünk az éves, mintegy harmincezer fős látogatószámával Zirc város gazdasági életében is fontos szerepet tölt be.
Megalakulásunk óta fő feladatunk, hogy feltárjuk és bemutassuk a Bakony csodálatos természeti értékeit, annak megóvására és szeretetére neveljünk. Éves programjainkkal is ezt a célt tűzzük magunk elé. Az idei évben jelentős forráshiánnyal kellett szembesülnünk, ezért rendezvényeink megvalósításához nagylelkű támogatásukat kérjük.


Kérjük – ha tehetik – hogy adójuk 1%-át a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre (adószám: 19254214-1-19) számára utalják . (Rendelkező nyilatkozat)

A Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közhasznú egyesületként működik,fő feladata a múzeum anyagi és erkölcsi támogatása. Az év folyamán számos gyerekprogramot szervezünk, rajz- és fotópályázatot, vetélkedőt, múzeumok éjszakáját, valamint kis kiállításokat, stb., melyekhez szeretnénk támogatásukat kérni.
Közhasznú egyesületként cégektől fogadhatunk támogatást is, mely jelentős kedvezményekkel adható.
Támogatóinknak egész évre szóló ingyenes családi belépőt biztosítunk a kiállításba.

A cégek az adományt költségként elszámolhatják, valamint adóalap-csökkentő hatása is van. Kérjük, hogy akinek saját cége van (nem egyéni vállalkozó), vagy az ismerősei, barátai között vannak olyanok, akik szívesen támogatják a rendezvényeinket, gondoljanak ránk. Az egyéni vállalkozók ilyen formában nem tudnak támogatni, de pl. ajándéktárgyakat, felajánlásokat a jutalmazásokhoz szívesen fogadunk.

Az adott program támogatói között szívesen feltüntetjük az adakozók nevét, cégét (amennyiben jónak látja).
A támogatásról természetesen igazolást állítunk ki, illetve támogatási szerződést is köthetünk.


A jogszabályi háttér a következő:
- Közhasznú tevékenység támogatására visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás 20 százaléka - tartós adományozási szerződés keretében 40 százaléka - adózás előtti eredményt csökkentő tétel. (A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés z) pontja).
- Vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül az adóévben adomány jogcímen visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás. (A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. melléklete B) részének 17. pontja).

Kérünk mindenkit, hogy ezt a kérést továbbítsa ismerősei felé is!
Támogatni lehet akár az egész éves tevékenységünket, de akár egyes programokat is. Természetesen rendezvényeinken is szívesen látunk minden érdeklődőt, honlapunkon (ami átalakulóban van) számtalan információ megtalálható (http://bakonymuseum.nhmus.hu), Facebook-oldalunkon pedig folyamatosan hírt adunk programjainkról (https://www.facebook.com/bakonyitermeszettudomanyimuzeum.zirc?fref=ts).

Néhány az idei év programjai közül:
- Víz világnapja: előadás és foglalkozás az élővízről
- Föld Napja: Kiállítás Zirc környéki fiatal természetfotósok munkáiból
- Rómer Flóris Emlékév. Születésének 200. évfordulója alkalmából több programmal, kis kiállítással készülünk.
- Madarak és Fák Napja: Odúkészítés gyerekekkel és kihelyezésük az Arborétumba
- Rajz és fotópályázat gyerekeknek
- Múzeumok Majálisa, Budapest
- Múzeumok Éjszakája, Zirc
- Erdei iskolai programok
- Takács Ferdinánd festőművész kiállítása a természetről
- Kiállítás a 110 éves geológiai gyűjteményről, megemlékezés Darnay-Dornyai Béla halálának 50. évfordulójáról
- Kiállítás és konferencia a Pannon-tóról
- Gyűjteménybemutatások
- Természetismereti vetélkedő
- Rómer Flóris vándorkiállítás (természetrajzi rész készítése és a kiállítás fogadása)
- Állatok Világnapja – aszfaltrajz-verseny
- múzeumpedagógiai foglalkozások

Támogatásukat előre is köszönjük!

Zirc, 2015-02-19.


H. dr. Harmat Beáta
osztályvezető
MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
8420 ZIRC
Rákóczi tér 3-5.
harmatbea@gmail.com
20/5305-642

Tisztelt Szolgáltatók!
Amennyiben a fenti e-mail-címre bejelentkeznek, akkor aktuális programjainkról folyamatos tájékoztatást tudunk közvetlenül küldeni.

Értékek megóvására, szeretetére nevel Tovább
Zirci TV műsora 2015. február 20.

Zirci TV műsora 2015. február 20.

2015. február 24. Szerkesztő: zircblog

Képviselő testületi ülés 2015. február 26.
Idősgondozás a városban
32 éves az Idősek Klubja
Méhnyakrák-szűrések
Zirci Járás Többcélú Társulási Tanács információi
Angol szép-kiejtési verseny
Farsangi mulatság az óvodában
Új műsor: Minden ami Föld címmel
Színjátszó csoport indul
Nagyböjti információk
Fennállásának 5. évfordulóját ünnepelte a zirci Aikidó klub
Ötödik alkalommal került megrendezésre a Zirci Farsangoló Bál

 

Zirci TV műsora 2015. február 20. Tovább
GYŰJTŐK FIGYELEM! –„KI MIT GYŰJT?”

GYŰJTŐK FIGYELEM! –„KI MIT GYŰJT?”

2015. február 24. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

kimitgyujt.jpg

Forrás: Dorottya Tóth

GYŰJTŐK FIGYELEM! –„KI MIT GYŰJT?”

2015. FEBRUÁR 20. 10:19

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája helyi gyűjtemények bemutatójára invitál minden kedves érdeklődőt. A program keretein belül a résztvevők megismerkedhetnek más gyűjtőkkel, illetve remek alkalom nyílik arra, hogy megtekinthessék az egyedi kollekciókat. 

A program célja, hogy a gyűjtők bemutatkozzanak, szót kapjanak és hobbijuk példaként szolgáljon az identitásukat kereső fiataloknak is. Ez a helyi tudás is feltárásra kerül. A helyi gyűjtemények találkozója keretein belül szeretnénk mindenkinek lehetőséget adni rövid bemutatkozásra. Amennyiben Ön is bemutatná saját gyűjteményét kérjük, töltse ki a mellékelt jelentkezési lapot.

Jelentkezési lap letölthető itt.

Felhívás flyer itt.

 

Jelentkezési határidő: 2015. március 30.

Minden kedves résztvevőt, érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ:

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája

 

Mezei Orsolya
Elérhetőség:
Tel: 30/2065599
E-mail:mezei.orsolya@nmi.hu

Forrás: http://www.nmi.hu/

 

GYŰJTŐK FIGYELEM! –„KI MIT GYŰJT?” Tovább
30 pontos a napirendi javaslat a testület 26-i ülésére

30 pontos a napirendi javaslat a testület 26-i ülésére

2015. február 21. Szerkesztő: zircblog

Coa_Hungary_Town_Zirc.svg.png
ZIRC VÁROS POLGÁRMESTERE

8420 Zirc, Március 15. tér 1.

 Szám: 3/2015. 

M E G H Í V Ó

 

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének  ülését    2015.  február  26-án  (csütörtök) du. 18,00 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

Amennyiben a képviselő-testület által megállapított napirendi pontok megtárgyalása e napon nem fejeződik be, akkor az ülés folytatása az SZMSZ 24. § (6) bekezdése alapján 2015. március 3-án (kedd) 18,00 órakor lesz.

 Az ülés helye: Városháza nagyterme

 NAPIRENDI JAVASLAT:

  I. Személyi ügyek

1./ Tájékoztató a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek teljesítéséről

      Előadó: Dr. Horváth Sándor Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság elnöke

II. Önkormányzati rendeletek alkotása 

2./ Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésével kapcsolatos döntések meghozatala

a/ Zirci Közös Önkormányzati Hivatal 2014. évi költségvetésének módosítása

          Előadó: Ottó Péter polgármester

b/ Az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 2/2014.(III.3.) önkormányzati rendelet módosítása

         Előadó: Ottó Péter polgármester

3./ Az Önkormányzat 2015. évi költségvetésével kapcsolatos döntések meghozatala

a/  Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A. §-ában foglaltak szerinti határozat meghozatala

            Előadó: Ottó Péter polgármester

b/  Zirc Városi Önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének megalkotása

           Előadó: Ottó Péter polgármester

4./ Az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 28/2011.(X.25.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

      Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke

5./ Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése

     Előadó: Sümegi Attila jegyző

6./ Az önkormányzat által nyújtott támogatások szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

7./ A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2011.(III.29.) önkormányzati rendelet módosítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

8./ Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjének szabályozásáról szóló 8/2010.(III.29.) önkormányzati rendelet módosítása

      Előadó: Sümegi Attila jegyző

9./ A helyi önkormányzati képviselők és bizottsági elnökök és tagok, valamint a gazdasági tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szólórendelet megalkotása

      Előadó:Ottó Péter polgármester

10./ A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 28/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

      Előadó: Sümegi Attila jegyző

11./ A lakások bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 18/1993.(XII.13.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

      Előadó: Sümegi Attila jegyző

III. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

12./ A polgármester 2015. évi szabadság ütemezésének jóváhagyása

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

13./ A helyi építési szabályzat és a mellékletét képező szabályozási terv módosításának véleményezési szakaszát lezáró képviselő-testületi döntés

      Előadó: Ottó Péter polgármester

14./ Mária Út Közhasznú Egyesülethez történő csatlakozásról döntés

       Előadó: Ottó Péter polgármester

15./ Zirc arculati tervének és városi honlapjának elkészítése

       Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn képviselő

16./ A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény. 11. § (2) bekezdése szerinti Gördülő Fejlesztési Tervvel kapcsolatos kötelezettségről

      Előadó: Ottó Péter polgármester

17./ A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 78.§ (1) bekezdése szerinti kötelező víziközmű-vagyon vagyonértékelése

      Előadó: Ottó Péter polgármester

18./ Zirc város központi közműnyilvántartásának vezetése 2015-2019. időszakban

       Előadó: Ottó Péter polgármester

19./AZirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi tér 3-5. szám alatt található tornatermének padlózatcseréje

      Előadó: Ottó Péter polgármester

20./ 2015. évi tervezett fejlesztések indításához szükséges döntések

       Előadó: Ottó Péter polgármester

21./ Zirc város információs és utcanév táblái kialakításának megtervezése és kihelyezése

       Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn képviselő

22./ Zirci Kétkerekűek Kerékpár és Síbarátok Egyesület névhasználathoz való hozzájárulási kérelme

      Előadó: Ottó Péter polgármester

23./ Alpolgármester választása

       Előadó: Dr. Horváth Sándor Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság elnöke

24./ Üres önkormányzati lakások felújítása és bérlő kijelölése (zárt ülés keretében)

       Előadó: Ottó Péter polgármester

25./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

IV. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

26./ Tájékoztató a köztartozásmentes adatbázisból történő törlésről (zárt ülés keretében)

       Előadó: Ottó Péter polgármester

27./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

        Előadó: Ottó Péter polgármester

28./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

29./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott polgármesteri döntésekről

       Előadó: Ottó Péter polgármester

30./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

Kérem a képviselő-testület tagjait, hogy az ülésen szíveskedjenek részt venni.

Esetleges távolmaradásukat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán jelezzék.

 

Z i r c, 2015. február 18

                                                                                                Ottó Péter

                                                                                              polgármester

Forrás: zirc.hu

 

30 pontos a napirendi javaslat a testület 26-i ülésére Tovább
Beszakadt a 450 nm alapterületű pajta teteje Akliban

Beszakadt a 450 nm alapterületű pajta teteje Akliban

2015. február 21. Szerkesztő: zircblog

akli1.jpgakli.jpg

 

 

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Nem is tudom, hogyan kezdjek neki, mert még magam sem fogtam fel egészen azt, ami történt. 

2015. február 12.-én csütörtökön 16.24 perckor, hatalmas robajjal beszakadt a 450 négyzetméter alapterületű nagypajta teteje.  Furcsa, hogy azt írom, hatalmas robajjal, mivel magam semmit sem hallottam belőle odabent a konyhában. Igaz, a két épület között átellenben van vagy kétszáz méter és három méter vastag fal.

- Gyere ki az udvarra, ha akarsz valami érdekeset látni. - szól be Tamás Úr  a folyosón.

- Nincs alatta senki? - állok meg rezignáltan a koldus állásban, ebédemet majszolva.

- Csak majdnem én maradtam alatta. Remeg a lábam. - konstatálja Tamás Úr.

Valóban. Reggel fát válogattunk és fűrészeltünk a pajtában, aztán ládákban hordta be a házba a tűzre valót. Többször is fordult...

Napokig kerülgetem szememmel a pajtát, mint háborúban eltűnt katona özvegye, férje megsárgult fényképét a komódón, a halotti értesítő átvétele után. Nem tudok ránézni. Nem tudok odamenni hozzá. Nem akarom elhinni, hogy ez megtörtént. A legkedvesebb tetőm volt. Egy csodálatosan szép, függesztett fedélszék, amelynek története van. 

A pajtát 1945-ben győzelemtől és pálinkától ittas oroszok gyújtották fel, állítólag bosszúból, mert valaki meghúzta a harangot, hogy az aklisi asszonyok felmenekülhessenek az erdőbe, mielőtt tort ülne rajtuk az erőszak. Állítólag ezért, többeket a férfiak közül, összeszedtek és elvittek Szibériába, ahonnan többé nem tértek vissza. Hogy a tűz miért nem terjedt át a háromemeletes, csodálatosan szép, faszerkezetű magtárra, azt ma már csak a Jó Isten tudná megmondani.

A pajta falai az ötvenes évek elejéig álltak kopáran, amikor a gazdasági élet kikényszerítette a tetőszerkezet visszaépítését. Csakhogy volt egy kis bökkenő. A függesztett fedélszék helyreállításához, legalább főszaruállásokként, szükség lett volna néhány olyan 14 méteres vörösfenyő átkötő gerendára, amelyek  a szerkezetet koszorúként összefogják, stabilitását biztosítják, s amelyeket egykor a Kárpátokból hozattak. A manapság pusztuló, szándékosan pusztított, folyamatosan elbontott vidéki agrárműemlékek minden egyes gerendája erről a csodálatos utazásról mesél. Ahogyan ezeket a XVIII. században magonc fenyőket meglett korukban, a XIX. század közepétől a dualizmus agrárvirágkorának idejéig kivágják, lovakkal az erdők széléig közelítik, tutajjá ácsolják, vízre bocsátják, Vágra, Dunára, Tiszára ültetik, a folyó széli malmokban felfűrészelik, a gerendákat hosszú szekereken útnak indítják a célállomás felé. Hogy legyenek belőlük csodálatosan szép tetőszerkezetek istállókban, pajtákban, magtárakban, az emberek hasznára és gyönyörűségére.

Csakhogy az ötvenes évek, a Benes dekrétumok, a lakosságcserék, nerm kedveznek a 14 méteres, kárpáti vörösfenyő gerendák mesebeli utazásának. Így marad a leleményesség. Tölgyet kapnak a bakonyi ácsok a munkához.  A gerendákat kézzel faragják ki, s bárdolással alakítják ki a gerenda síkokat. A 14 méteres átkötő gerendákat két 7 méteres gerendából toldják össze, középen ácskapcsokkal rögzítik, vonóvassal húzzák fel a székállásokat összekötő torokgerendákig. A munkájuk hibátlan, mindent megtettek, ami a korban, az adott körülmények között elkövethető volt. A hiba nem munkájukban, hanem az anyag elégtelen voltában rejlett. Egyszerűen nem voltak meg a megfelelő hosszak és a megfelelő keresztmetszetek ehhez a fesztávhoz. A pajta 13 méter széles, 33 méter hosszú, 450 m2 alapterületű. A hiba hamarosan megmutatkozhatott. A szerkezetet elkezdték aláfalazni, az egyes főszaruállásokat aláducolni. Ide érkeztünkkor már az aláducoló gerendák is eltörtek. Az ács szerint az idei nagy hó megnyomta a tetősíkot, a rögzítetlen sárgerendák kicsúsztak és magukkal rántották a tetőszerkezetet. A mérnök szerint az átkötő gerendák közepénél csúsztak ki a tartóvasak és ez okozta a tetőszerkezet összeomlását. Voltaképpen majdnem mindegy, hogy pontosan melyik erő hatott mire. Várható volt, hogy ez bekövetkezik. De mégsem vártuk, mert azok a csodálatosan bárdolt székállások elgyönyörködtettek minket az örökkévalóságban.

Tamás azt kérdezi, hogy miért nem ezzel a tetővel kezdtünk, ha láttam, hogy baj van?

Mert 11 ezer négyzetméter tetőnk van, 14 tetőszerkezet formájában, átlag 350 m2 felett.

Egyszerűen nem jutottam el idáig.

 

Most mit mondjak? Most mondjam el ezredszer is, hogy Akli major és minden más major, puszta, tanya a 2007-2014 közötti uniós pályázati ciklusban ki volt zárva az Új Magyarország Vidékfejlesztési pályázatokból (EMVA III)l, mert 5-10 km-re a kis, vidéki városoktól, azok belterületeként  per pályázati definitionem nem tekintették őket vidéknek? Most mondjam el ezredszer is, mielőtt magyar honfitársaim köpködni kezdenének a brüsszeli döntéshozatalra, hogy ezt a hajmeresztő ostobaságot azok a fiatal, magyar, péhádés bürokraták ötlötték ki, akik az egyre gyatrább magyar közoktatás következtében, nincsenek tisztában saját hazájuk település szerkezetével, annak történeti változásaival, akiknek légkondicionált üvegkalickáikból eszük ágában sincs rálátni a magyar vidékre. Most mondjam el ezredszer is, hogy nem értünk egyet a mindenkori magyar döntéshozók és pályázatkiírók 50-500 millió forintos műemléki pályázati limitjeivel, amely pénzek nagy része végül a közbeszerzés sátáni bugyraiban tűnik el és soha nem kerül beépítésre a műemlék épületekbe? Most meséljem el ezredszer is, hogy a kivitelezők térdüket csapkodva röhögnek a konyhaasztalomnál, hogy a 800 milliós műemléki beruházásokat, körültekintő költségvetéssel, a jó gazda gondosságával a negyedéből is ki lehetne hozni, hogy a többinek is maradjon. Most mondjam el ezredszer is, hogy ezen a pazarláson hány, több tíz, százmilliós műemléki érték menekülhetne meg vidéki bokrok mélyén? Most mondjam el ezredszer is, hogy néhány millió forintos, kisméretű, előfinanszírozott, műemlékbarát pályázatokkal, a meglévő szerkezetek statikai konzerválásával, pusztán a tetők javaításával és akár részleges helyreállításával is, óriási hatásfokkal lehetne a vidéki épített örökség hosszú távú megmaradását elősegíteni? Most mondjam el ezredszer is?

Ez a tető, ha valaha egyáltalán felépül, már soha nem lesz olyan, mint volt. Mert hiányozni fog belőle valami. És ez a valami a Lélek. Az ácsok lelke. Az Ember igénye arra, hogy valami szépet, maradandót alkosson, magából valamit megmutasson  az utókor, az örökkévalóság számára. Ez a lelkiség a mai emberben már nem munkál. És ez a mai magyar műemlék felújítások rákfenéje.  Hagyni elrohadni azt, amibe még lelket építettek, majd milliárdokból fröccsöntöttel pótolni, blokktéglából visszafalazni, kikönnyített szerkezetekkel, kikönnyített tartalommal formát hazudni. NEM LEHET! Csak három dolog hiányzik: a minőségi anyag, a minőségi kézműves munka és a Lélek. És az egyszerű, laikus szemlélő nem érti, hogy hová tűnt az esztétikai élmény? Hová tűnt a falakból sugárzó erő? Hová tűnt az az épített örökség, amely szürke, téli reggeleken erőt ad ahhoz, hogy óvodába, iskolába, munkahelyre siessünk? Mert a kézművességgel, lélekkel, a Teremtő iránti odaadással épített falak energiát sugároznak felénk, erőt adnak nekünk a hétköznapokban.  Én már rájöttem, hogy hová tűnik el mindez. Nekem hiányozni fognak a kézzel faragott, bárdolt székállások. A lelemény, amely a semmiből is alkot az Ember akaratán, kreativitásán, tettvágyán, azaz a Teremtő másolásán keresztül. Nem pénzért! Hanem az Alkotás puszta öröméért, a Teremtő dícséretére! 

Az Alkotásnak ezt az örömét hordozta ez a tető. És a havat. Ameddig bírta.

Meghalt egy tető, és meghalhattunk volna alatta mi is. Mint annyiszor az elmúlt tíz év során. Nos ezért idéztem meg a címben Kundera híres regényének címét. Ez a lét elviselhetetlen könnyűsége számomra. Amikor műemléki tetők és emberéletek a lét és a nem lét peremén egyensúlyozva állnak vagy dűlnek el.

A döntéshozatali szervek ilyenkor szoktak észbe kapni, kezet tördelni, sopánkodni, siránkozni, nemzetközi botránytól rettegni. Mert mi lett volna, ha a főépület sátortetőjének sarka nem reggel hatkor dől le, amikor ledőlt, hanem két órával később, amikor a belga cserkészek éppen reggelizni mentek át alatta. Akkor hetekig az lenne a téma a magyar és a nemzetközi sajtóban, hogy hová tűnt a magyar műemlékvédelem, miért dől össze vidéki bokrok mélyén a vidéki magyar épített örökség teljessége, az egykor megtermelt agrár GDP kézzel fogható valósága.  Miközben a városokban pazarló beruházások, térkövezések, szörnyszülött közterek és fenntarthatatlan szökőkutak épülnek milliárdokért. 

Azt kérdezik tőlem, hogy minek fogom ezt fel? Jelnek? Üzenetnek? És főképp milyen előjelűnek? Ha annak fognám fel az elmúlt tíz évben ledőlt falakat, tetőket, amelyek mind maguk alá temethettek volna minket, már régen nem lennénk itt. Inkább bizakodom. És érzem, hogy lakik ebben a házban Valaki, rajtunk kívül, aki figyel minket és vigyáz ránk. Isten tartsa meg a jó szokását. Jó sokáig, amíg elkészülünk. Legalább a tetőkkel.

És most álljon itt néhány testre szabott idézet Kundera regényéből.

Csakis a véletlent foghatjuk fel üzenetként. Ami szükségszerűen történik, ami várható, ami naponta ismétlődik, az néma. Csak a véletlen szól hozzánk.

Mert pontosan így vannak komponálva az emberi életek is. … Úgy vannak komponálva, mint egy zenemű. A szépérzéktől vezérelt ember a véletlen eseményt motívummá változtatja, mely immár megmarad élete kompozíciójában. Az ember visszatér hozzá, ismételgeti, változtatja, kidolgozza, akárcsak szonátájának témáját a zeneszerző.

A legsúlyosabb teher ránk nehezedik, leroskadunk alatta, földhöz lapít bennünket. ...A legsúlyosabb teher tehát egyben az élet legnagyobb beteljesülésének a jelképe is. Minél nehezebb a teher, annál közelebb kerül életünk a földhöz, annál valóságosabb és igazabb. ... Ezzel szemben a teher teljes hiánya azt okozza, hogy az ember könnyebbé válik a levegőnél, immár csak félig valóságos, s bár mozdulatai szabadok, semmi jelentőségük sincs. ... Akkor hát mit válasszunk? A nehezet vagy a könnyűt?

A fényképek megtekinthetők facebook oldalunkon.

Írta:Vajda Eszter,

Akli Majorért Műemlék Alapítvány

Beszakadt a 450 nm alapterületű pajta teteje Akliban Tovább
Ez történhet a vérünkkel

Ez történhet a vérünkkel

2015. február 20. Szerkesztő: Atyavilág

veradas_2-1-1.pngZircinfo 2015. január 12.Nagyon számítanak a véradókra

"Markovics Erzsébet, a területi szervezet vezetője elmondta, ilyenkor fokozottan számítanak a véradókra, hiszen a tél, a hideg időjárás miatt csökken a véradó aktivitás. Sok véradó betegség miatt nem adhat vért, ezért fontos, hogy aki egészségesnek érzi magát, jöjjön el, és segítsen az embertársain."

Zircinfo 2015. január 14.Véradás volt Zircen

"A Zirci Vöröskereszt szervezet rendszeresen szervez véradásokat Zircen, illetve a környező településeken. A héten, szerdán délután, a kultúrház kistermében mintegy 30 fő adott vért."

Index 2015. február 20.A vérünkön hizlalt egy céget az OVSZ

"Szó szerint az állampolgárok vérén hizlalt egy gyógyszergyártó céget az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), ami a jogszabályban meghatározottnál 60-70 százalékkal olcsóbban adott el vért éveken keresztül – írja a Napi Gazdaság.

A vérplazma-gate egy Kehi-vizsgálat során lepleződött le, amiből kiderült, hogy az OVSZ 2006-tól adott el olcsón – előállítási költség alatt – vérplazmát a Human BioPlazma Kft.-nek, ami aztán gyógyszereket gyártott ezekkel, amiket Magyarországon és külföldön is árult. A pofátlanság a dologban az, hogy a vérből profitáló cég így olcsóbban kapta meg a plazmát, mint az azt gyakran életmentésre használó kórházak.

Ráadásul emiatt az OVSZ-nek 2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint vesztesége gyűlt össze."

Ez történhet a vérünkkel Tovább
Kérdések és válaszok a zirci sportpályával kapcsolatban

Kérdések és válaszok a zirci sportpályával kapcsolatban

2015. február 20. Szerkesztő: zircblog

 

Egy kedves olvasónak tette fel nekünk az alábbi kérdéseket.

A válaszokat mi sem tudjuk, várjuk az illetékesek állásfoglalását.

Szeretnék érdeklődni a zirci sportpálya lezárásával kapcsolatban.
Milyen módon lehet majd bejutni a jövőben?
Kik juthatnak be a pályára?
Lesz valami korlátozás?
Esetleg ezután költségvonzata is lesz?
Korábban, amíg nem épült meg a sportpályát körbekerítő rendszer, addig szabadon lehetett futni a pályán. Mi lesz mostantól?
Az önkormányzat válasza a kérdésekre:
Olvasójuk zirci sportpályával kapcsolatos kérdéseire az alábbi választ adom. 

A legfontosabb, hogy a sportpályát csak azok előtt zártuk le, akik nem rendeltetésszerűen használták a létesítményt. (Sajnos elég sok ilyen jelenség volt az elmúlt időszakban.) A sportolni vágyók számára továbbra is nyitott lesz, sőt az a cél, hogy csak és kizárólag az ő rendelkezésükre álljon. A fejlesztés további elemei - futópálya-felújítás, vízelvezetés kiépítése - is a sportolók érdekeit szolgálják. A használatbavétel módjára megvan a tervezet, és Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 26-ai ülésén tárgyalni is fogja. Ezt követően természetesen tájékoztatni fogjuk a közvéleményt a hozott döntésekről.


Kelemen Gábor sajtó- és sportreferens  
Zirc Városi Önkormányzat
Kérdések és válaszok a zirci sportpályával kapcsolatban Tovább
A hét ifjú zirci lövész

A hét ifjú zirci lövész

2015. február 20. Szerkesztő: zircblog

Remekül sikerült az MTTSZ Területi Klub Zirc számára a Görgey Artúr országos lövész-emlékverseny első megyei selejtezője, melyet Veszprémben rendeztek meg.

Az 1997 és 2005 között született fiatalok számára kiírt versenysorozattal elsődleges célként a lövészsport népszerűsítését tűzték ki a szervezők.

A zirciek hét főből álló csapattal érkeztek a megyeszékhelyre, és sorra vehették át az okleveleket az eredményhirdetésen. Voltak, akik először álltak céltábla elé versenyszerűen.

Az 1997–2000 között születettek mindkét kategóriájában zirci versenyző állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, a lányoknál Panyi Kinga, a fiúknál Károlyi Gergő diadalmaskodott. Ugyanebben a korcsoportban Ambrus Szabolcs harmadik, Ihász Norbert ötödik helyezést ért el.

A 2001–2005 között született fiúk versenyében Mihályfi Vendel volt a legjobb, míg Kovács Ákos újoncként a harmadik helyen zárt. A lányoknál a 2005-ös születésű Bittmann Kata élete első versenyén rögtön második helyen végzett.

 

gorgey_001.jpg

gorgey_002.jpg

   

Nagyszerűen szerepeltek a zirci lövészklub új növendékei. A harmadik helyezést elérő Kovács Ákos veszi célba a táblát, Bittmann Kata fogadja a második helyért járó gratulációt (Fotók: Kovács J. Csongor)

 

Varjas József felkészítő edző, a klub elnöke örömmel konstatálja, hogy a már rutinosabbnak számító ifjúsági versenyzők mellett az újonc növendékek is nagyon szépen teljesítettek. Ezúton is köszönetét fejezi ki a szülőknek, hogy segítették a fiatalok utaztatását.

 

Az emlékverseny következő selejtezőjének városunk ad otthont március 14-én.

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

A hét ifjú zirci lövész Tovább
Felnőtt csapat a cél a zirci futballklubban

Felnőtt csapat a cél a zirci futballklubban

2015. február 20. Szerkesztő: zircblog

Tél van. A sportpálya a hó fogságába került, kihalt. Az FC Zirc ezzel ellentétben folyamatosan telik meg élettel. Eredményesnek bizonyul eddig a klub gyermekfocista-toborzója.

A teljes cikket elolvashatod itt:

http://zirc.hu/fooldal-akadalymentes/hirek/2015/353-felnott-csapat-a-cel-a-zirci-futballklubban.html

 

 

dscf7478.jpg

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Felnőtt csapat a cél a zirci futballklubban Tovább
A gyermekekért

A gyermekekért

2015. február 19. Szerkesztő: zircblog

oviado11_1.jpg
Alapítványunk a "Zirciek az Óvodás Gyermekekért Alapítvány" 15 éves.
Ezen idő alatt a befolyt adományokból és 1 %-ból
támogattuk az óvodai, majd a bölcsődei csoportokat,  valamint a logopédiát.
Minden évben ősszel segítettük a csoportokat az eszközbeszerzésben, tavasszal a csoportkirándulásokban.
"Jézuskánk" minden karácsonykor gazdag ajándékot hozott a gyerekeknek.
Nyaranta finanszíroztuk a Kézműves Hetek programsorozatot, a Sportnapot.
Hozzájárultunk az udvari játékállomány bővítéséhez.
Hogy ez a jövőben is folytatódhasson, kérjük adományaikkal és adójuk 1%-val továbbra is támogassanak bennünket! 
Adószámunk:18929524-1-19
Számlaszámunk:11748117-20010764
Köszönjük!
A gyermekekért Tovább
Torkos csütörtök - Zirc, 2015

Torkos csütörtök - Zirc, 2015

2015. február 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Holnap (február 19.) Torkos csütörtök lesz, mely anno a farsangi maradékok böjt előtti elfogyasztásának napja volt. Ma már ezen a napon nem a maradékokat mentjük a pusztulástól, hanem újabb édességadagokat halmozunk fel a kedvezményes vásárlási lehetőségek hívogató csábítása által. (Forrás: A farsangi időszaknak vége, kezdődik a 40 nap)

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján 2015-ben is megszervezi a néphagyományra épülő gasztronómiai akciót a Magyar Turizmus Zrt. Idén már 10. alkalommal készülhetnek az éttermek a kiemelt bemutatkozási lehetőségre, a vendégek pedig már jó előre beírták naptárjukba a várt dátumot. Torkos Csütörtökön mindenki féláron ehet és ihat az akcióhoz csatlakozott éttermekben.

A zirci vendéglátó helyek közül egy olyant találtunk, aki csatlakozott az akcióhoz, ez pedig a Forest Hills BioHotel & Golf és Étterem Szarvaskúton. 

De íme egy térképes nézet, ezen lehet a közeli és távolabbi akciókról is tájékozódni.

torkos2015.png

 

 

Copyright ©Zircinfo.
A zirc.blog.hu oldalon található fotók és szövegek nem kereskedelmi célra, változatlan formában és a forrás (zirc.blog.hu) megjelölésével szabadon felhasználhatók. Üzleti célból más on-line szolgáltatásokban vagy más médián sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.

Torkos csütörtök - Zirc, 2015 Tovább
Gigantikus gépek birodalma - frissítés

Gigantikus gépek birodalma - frissítés

2015. február 18. Szerkesztő: Atyavilág

Aki látta Tóth Gabi és AFC ToMi Mi a szívemen, a számon... című klipjét, talán elgondolkozott azon, vajon hol találták a háttérben látható futurisztikus díszleteket, amelyek leginkább egy lepusztult gyártelep romjaira emlékeztetnek.

Pedig szó sincs elhagyott ipartelepről, sőt, igencsak aktív létesítményben játszódik a klip. A Mátrai Erőmű Zrt. visontai erőművében és bányájában készültek a felvételek. A különleges környezet kedvelt terepe azoknak az alkotóknak, akik műveikhez szokatlan helyszínt keresnek. Rendszeresen készülnek itt reklámfilmek, legutóbb pl. a Subaru egyik terepjárója számára forgattak, vagy nagyfilmek, mint a Strike Back - Válaszcsapás című filmsorozat néhány jelenete.

A Mátrai Erőmű az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve, az ország villamosenergia-termelésének 20%-át, a magyar villamosenergia-fogyasztás 13 %-át adja (részletes információk, érdekes képek, videók, virtuális séta itt).

matrai_eromu_1_1.jpg

Az erőmű és a tüzelőanyagot kitermelő lignitkülfejtések Gyöngyöstől keletre, Visonta térségében találhatók. Egy további külfejtés működik még 55 km-re keletre, Bükkábrányban. A visontai térségben két kitermelt, rekultivált bányamezőt (Nyugati, Keleti-I), egy átmenetileg nem termelő bányamezőt (Keleti-II) és egy működő bányamezőt (Dél) találunk. A Déli bányamező néhány éven belül kimerül, ekkor a kitermelés a Keleti-II bányamezőben folytatódik tovább, amelynek útjából addig áthelyezik a Tarnóca-patakot. 

Egy január közepén tett látogatásunk néhány felvételével próbáljuk érzékeltetni azokat az arányokat, amelyek lenyűgözik az ilyen méretekhez nem szokott érdeklődőt.

me_blokkok.jpg

Az energiatermelő blokkok. 2 db 100 megawattos (MW), 1 db 220 MW-os és 2 db 232 MW-os lignittüzelésű, valamint 2 db 33 MW-os gázüzemű energiatermelő blokk üzemel. A háttérben az erőmű híres, 200 m magas kéménye.

me_hutotorony_kivul_2.jpg

Az V. blokk Heller-Forgó rendszerű hűtőtornya, amely vízveszteség nélkül hűti a gőzturbinából kilépő, munkát végzett gőzt. A korlát mellett álló két karbantartó munkás jól érzékelteti a torony méreteit.

me_hutotorony_belul.jpg

A hűtőtorony belsejében vagyunk. Útitársam és kísérőnk a bejárat közelében beszélgetnek. "Alapesetben" a hűtőtorony belseje "üres", egy nagy, kerek murvás térség. A hűtővíz az X-alakú "lábazat" mögött elhelyezkedő, zárt rendszerű hőcserélő táblákban hűl le (ezek nem látszanak jól), a felette elhelyezkedő, 100-120 m magas, henger alakú vagy (mint ebben az esetben) hiperbolikus vasbeton toronyszerkezet a légáramláshoz szükséges kéményhatást biztosítja.

me_hutotorony_belul_lent.jpg

Ennek a hűtőtoronynak azért nem "üres" a belseje, mert ide építették be azt a különleges berendezést, amely az erőművi kazánokban elégetett lignit füstgázának kéntelenítésére szolgál. Az előző és az ezen a képen látható, hatalmas átmérőjű piros csövön érkezik a füstgáz a kazánoktól. Ennek az óriási berendezésnek minden elemét a hűtőtorony lábazatában található egyetlen, ezekhez a méretekhez képest parányi kapun szállították a hűtőtorony belsejébe, és itt szerelték össze az egész berendezést. A kéndioxid-leválasztó 2000 óta üzemel, és ezzel eleget tudunk tenni az összes, nemzetközi egyezményekben vállalt kénkibocsájtási kötelezettségünknek.

me_hutotorony_fent.jpg

A hűtőtorony belsejének légáramlása segíti a kéntelenített füstgáz jobb hígulását. A madarak szemlátomást jól érzik magukat a langyos környezetben.

me_gipszraktar.jpg

A füstgáz kéntelenítésének melléktermékeként keletkező gipszet az építőiparnak értékesítik.

me_deli_bm.jpg

A visontai térségben jelenleg működő Déli bányamező látképe délről, háttérben az erőmű. A külfejtési technológia lényege, hogy nyugati (a képen bal) oldal irányába haladva először letakarítják a legfelső széntelepet fedő meddőrétegeket, aztán kitermelik a szabaddá vált legfelső széntelepet, aztán letakarítják a legfelső és a középső széntelep közötti meddőt, majd lefejtik a középső széntelepet, ezután letakarítják a középső és alsó széntelep közötti meddőt, végül kitermelik a legalsó széntelepet. Az így keletkező bányagödörbe töltik vissza a letakarításból származó meddőt. A bánya megtekintésére a 3-as főútról gépkocsival is megközelíthető, tájékoztató táblával felszerelt kilátóhely áll a látogatók rendelkezésére. 

me_dvk.jpg

 Egy "közeli" kép, hogy fogalmat alkothassunk a külfejtési gépek méreteiről. Ez a gépkomplexum ("közvetlen átrakó berendezés") a legalsó széntelepen halad, és a középső és alsó széntelep közötti meddőréteget termeli ki és rakja vissza közvetlenül a lefejtett alsó széntelep helyére. A meddő jövesztését egy marótárcsás kotrógép végzi. A gémszerkezet belsejében futó szállítószalagokon jut át a meddő a közvetlenül hozzá kapcsolt meddőhányógépre, amely azt a feküre lerakja. A gépkomplexum elméleti teljesítménye 4000 m3/óra, együttes tömege 5000 tonna, a hányóképzőgép magassága 53 méter, gémjének hossza 165 méter. Ha a gépek teljesen "kinyújtóznak", 300 méternél is hosszabb összefüggő szerkezetet alkotnak. A kotrógép mellett álló darusautó alig magasabb, mint a kotrógép lánctalpa. A lánctalp és a darusautó között néhány munkást is felfedezhetünk.

me_meddo_szen.jpg

A felső szinten egy meddőletakarító marótárcsás kotrógép, az előtérben a felső széntelepet kitermelő merítéklétrás kotrógép. A széntelepen egy oldalgémes nehéz lánctalpas jármű a meddőszállító szalag áthelyezését ("rukkolását") végzi. Háttérben a Mátra előhegyei és Halmajugra község.

me_hanyo.jpg

Ez az úgynevezett hányóoldal. Ugyanabból a pontból készült a felvétel, mint az előző képeknél, vagyis a bányaművelés jobbról balra halad, ennek megfelelően a hányóképzés is ugyanebben az irányban követi. Az előtérben látható íves, bordás meddőhányó a közvetlen átrakó berendezés munkájának eredménye. A felsőbb szinteken működő hányóképző gépekhez szállítószalagokon, a bányagödör körül jut el a meddő, amely gépek rétegenként töltik vissza a bányagödröt. A visszatöltött, rendezett hányófelületen folyamatos, tervszerű rekultiváció, újratermővé-tétel, újrahasznosítás folyik. Ennek eredményeként mező- és erdőgazdálkodásra, rekreációra alkalmas területek jönnek létre.

Fényképek: Ökrös Mihály, KoósG

Koós Gábor

Frissítés: 

Hőerőmű épít naperőművet a Mátraalján

L. Simon bajban van: kisüt a nap Mátraalján

Gigantikus gépek birodalma - frissítés Tovább
A farsangi időszaknak vége, kezdődik a 40 nap

A farsangi időszaknak vége, kezdődik a 40 nap

2015. február 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Tudatosan "hagyományt őrizve", vagy nem, a hagyományok átszövik mindennapi életünket.

A farsangi időszak - a télbúcsúztató-tavaszváró, az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások időszaka - tegnap  ért véget, ma kezdődik a böjt, a csendes megtisztulás ideje. 

Zircen a farsangi időszak hagyományainak nem minden mozzanata valósult meg nyilvános, közösségi szinten, és néhány tartalmilag is módosult némiképpen, de a szokások időrendje követhető. 

Január 6-án, vízkereszti szokással, házszentelésekkel  kezdődött a farsangi időszak. Az idén a magánlakások mellett a Bakony Szíve Turisztikai Szövetség kezdeményezésére a zirci szálláshelyeket is megáldották.

482650_551071418260839_1074395409_n.jpgHelyben és a környező falvakban több helyen rendeztek zenés mulatságokat. Zircen ötödik alkalommal került megrendezésre a Farsangoló Bál, A bál leginkább a vigadozás lehetőségét biztosította, de hagyományos elemek -nyomokban, módosult formában- is jelen voltak. A rémisztő maskarába öltözött télűző felvonulás például jelmezes felvonulásként volt látható , célja pedig a legjobb jelmez kiválasztása lett.

Télűző szalmabábégetést a zirci óvoda évek óta szervez a gyerekeknek. (2013-ban a Művelődési Ház  is rendezett disznótorral egybekötött  máglyagyújtást - Fotót készítette: Ifj. Nagy Bálint)   A télűzés megismeréséhez a Reguly múzeum Mohácsi kirándulással adott lehetőséget.

Régen az udvarlás, a párválasztás és a házasságkötések legfőbb ideje is a farsang időszaka volt. A házasságkötések tekintetében az idén nem bővelkedtünk, 2015-ben a mai napig összesen 1 házasság köttetett Zircen. Kubicsekné Wolf Éva anyakönyvvezetőt a tavalyi év adatairól is kérdeztük, 2014-ben összesen 33 házasságot kötöttek, ebből a farsangi időszakban 3 darabot.

Disznóvágások időszaka is véget ért a mai nappal.. Holzinger Péter elmondása szerint a disznóvágáshoz kötődő hagyományok már csak nyomokban tapasztalhatók. A saját nevelésű disznók nagy családi, rokoni összejövetellel összekötött, esti mulatsággal záródó vágások átalakulnak a vásárolt disznóból kinyerhető friss húsmennyiség gyors feldolgozására. Egyre gyakoribb a "teljes feldolgozás" vásárlása is, amikor az elkészült termékeket csak haza kell vinni.  A vágások köré szervezett közös tevékenységek, találkozások elmaradása által személyes kapcsolataink, közösségi életünk ápolásának egyik módját is elhagyjuk.
A böjt kezdetével érvényes "tilalom" sem igazán érvényesül már. Leginkább az időjárás az, ami meghatározza, hogy meddig vannak vágások. Amíg hideg van, lehet füstölni is, bár a hagyományos feldolgozási módokból egyre kevesebbre tartanak igényt. Nyilvános rendezvények számára sem akadály már a hagyomány, példa erre a bakonybéli "Hagyományőrző Falusi Disznóvágás"  február 21-i, böjtidőszakra eső időpontja. (És a mulatozásra is van példa Cseszneken, ahol ugyancsak 21-én szerveznek jelmezes, maszkos bált, böjt idején.)

Hamvazó szerda van, ma kezdődik a 40 napos böjti időszak.

Böjt: a keresztyének között a húsvét előtti időszakban a Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülésre, megtisztulásra szolgál. 

Régen a böjti napokon csak egyszer ettek, kenyéren és vízen éltek, később délig nem étkeztek. Aztán még tovább enyhült, az ételek fajtáját és az étkezés számát tekintve is. Manapság már a pénteki húselhagyás sem túl jellemző, leginkább hamvazószerdán (ma) és nagypénteken (az idén április 3-a) tartanak a katolikusok szigorú böjtöt, azaz: tilos a hús, a nap folyamán egyszer szabad jóllakni, de összesen három alkalommal szabad enni.

Átnéztük a neten elérhető  menüt kínáló zirci konyhákat, vajon a hamvazószerda ajánlata húsmentes-e. Íme a menük, egy kivételével mind húsosak:

korhsz.png

 

jeshsz.png

kirhsz.png

marhushagyohsz.png

pathsz.png

Az önkormányzat konyhája az egyetlen (a megtalálható menüvel rendelkezők közül), aki tudatosan húsmentes kosztot kínál a mai napra:
(Azért írom, hogy tudatosan, mert a tervek szerint ma is húsos étel lett volna, de a hagyományra való tekintettel megcserélték a mai ebédet.)

sulihsz_1.png 

Holnap Torkos csütörtök lesz, mely anno a farsangi maradékok böjt előtti elfogyasztásának napja volt. Ma már ezen a napon nem a maradékokat mentjük a pusztulástól, hanem újabb édességadagokat halmozunk fel a kedvezményes vásárlási lehetőségek hívogató csábítása által.

A böjt több mint az evészet korlátozása, a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés kifejeződését szolgálja, a hagyomány  szerint  különös figyelmet kellene fordítani ekkor a szegények megsegítésére is.

 

 

Copyright ©Zircinfo.
A zirc.blog.hu oldalon található fotók és szövegek nem kereskedelmi célra, változatlan formában és a forrás (zirc.blog.hu) megjelölésével szabadon felhasználhatók. Üzleti célból más on-line szolgáltatásokban vagy más médián sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.

A farsangi időszaknak vége, kezdődik a 40 nap Tovább
Késés miatt elvehetik a támogatást? - Zirc is szerepel a késedelmes projektek listáján

Késés miatt elvehetik a támogatást? - Zirc is szerepel a késedelmes projektek listáján

2015. február 18. Szerkesztő: Atyavilág

"A kormány listát készített azokról az EU-s projektektől, amelyektől késés miatt elvehetik a megítélt támogatást.

Magyarország 2007 és 2013 között összesen 8200 milliárd forintos támogatásra volt jogosult, ehhez a kormány mintegy 9200 milliárd összértékű projektet társított, azaz vállalt pénzügyi kötelezettséget.

Azért vállalt többet, mert számított rá, hogy egyes projektek késni fognak, azaz nem minden valósul meg, ugyanakkor az uniós forrásokat teljesen le szeretné hívni az év végéig. (Tavaly, azaz gyakorlatilag idén új uniós fejlesztési ciklus indult.)

A kormány most közzé is tette azokat a projekteket, amelyek késésben vannak, és felmerült zárolásuk.

A futó fejlesztések soron kívüli felülvizsgálata lehetővé teszi, hogy a kormány egyes, korábban támogatott fejlesztésektől elvonja a forrást és a zárásra minimalizálja az ország költségvetési kockázatát.“"

Ebből listából, amely 874 (!) tételt tartalmaz itt lehet szemezgetni. A hatalmas adatmennyiségben csak a pályázó neve alapján lehet keresni, a projekt címe alapján nem. Tehát előfordulhat, hogy egy keresett települést nem találunk, mert a pályázó nevében nincs benne a település neve, csak a projekt címe tartalmazza azt.

kesedelmes_projektek.png

Az F épület energetikai felújításával kapcsolatban a Zircinfo-n eddig megjelent hírek:

2015.01.12 Újév, megújuló iskolaépület 

2015.01.07 ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS INDUL A ZIRCI REGULY ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN 

2014.08.26 Fejlesztés az általános iskola „B” épületén

2014.04.02 „F”, mint fehér falak, fa ablakok

Megjegyzés / Vélemény

A késedelmes projektek listája nem tölthető le, így ha valaki statisztikát akar készíteni belőle, vagy egyenként kell átnéznie, vagy kiegészítő keresési megoldásokat alkalmazni.

Ezért azoknak, akik a részletekben is el akarnak merülni, a véletlenszerű böngészés javasolható.

Az így szerzett tapasztalat is megdöbbentő.

A pályázók ugyanis szinte kizárólag önkormányzatok, állami, önkormányzati szervezetek, költségvetési intézmények, állami, önkormányzati tulajdonú, közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok (eddig egyetlen olyan kft-t sikerült a listában találni, amely "valódi", tehát versenypiaci gazdasági társaságnak néz ki). Persze rá lehet tolni a késedelmet a pályázatok kiíróinak késedelmére (ami néhány esetben jogos is, hiszen 2010 után például egy évig szinte állt a pályáztatási rendszer, az elmúlt két évben pedig alapjaiban felforgatták), de ez is ugyanazt a következtetést támasztja alá.

Ez a következtetés pedig az, hogy az átgondolatlan, erőltetett központosítás, államosítás sorra termeli ki azokat a szervezeteket (a meglévők "átalakításával", újak létrehozásával), amelyek nehézkességük, bürokráciájuk, a központi akarattól való függőségük, döntésképtelenségük, kontraszelekciós személyzetpolitikájuk, politikai befolyásolhatóságuk/alávetettségük miatt tényleges akadályaivá válnak nem csak az általuk felügyelt vagy irányított társadalmi folyamatoknak, hanem ezeken keresztül a gazdasági fejlődésnek is (Csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 186 tétellel szerepel a listában, plusz 6 olyan tétel, ahol a pályázó a saját nevét sem tudta hibátlanul leírni, és KlebeRsbergként pályázott. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt 117 tétellel van jelen.)

Pontosításokat, kiegészítéseket, új felismeréseket a témához köszönettel veszünk.

Koós Gábor

Késés miatt elvehetik a támogatást? - Zirc is szerepel a késedelmes projektek listáján Tovább