ZIRCINFO

Április 15-én, szerdán ismét MozgóMozi a Zirci Városházán!

Április 15-én, szerdán ismét MozgóMozi a Zirci Városházán!

2015. március 30. Szerkesztő: zircblog

Mesedélutánnal kezdődik a program, 3D minőségben nézhetik meg az iskoláskorú gyerekek Hamupipőke élőszereplős, modern történetét. A 7. törpe című animációs filmet az óvodások figyelmébe ajánljuk, remek alkalom ez számukra a feszültséggel teli nap levezetéséül. A múltkor technikai okok miatt sajnos nem volt rá lehetőség, most végre megkóstolhatjuk azt is, hogy milyenek Az élet ízei. Halálos iramban folytatódik este a MozgóMozi, a népszerű akciósorozatnak a hetedik részét tekinthetjük meg Zircen, egy jó kis közösségi program keretében.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 mozi.jpg

 

Április 15-én, szerdán ismét MozgóMozi a Zirci Városházán! Tovább
Elismerik a jó városmarketing tevékenységet

Elismerik a jó városmarketing tevékenységet

2015. március 30. Szerkesztő: zircblog

A Magyar Marketing Szövetség 2015-ben megalapította az Országos Városmarketing Díjat, mellyel az előző év szakmailag legjobb városmarketing kampányait, programjait kívánja elismerni a Városmarketing gyémánt védjeggyel.

 Pályázhatnak önkormányzatok, önkormányzatok szervezetei és vállalkozásai, egyesületek, non-profit szervezetek, szakmai és érdekképviseleti szervezetek, alapítványok és egyéb civil szervezetek, üzleti vállalkozások, vagy magánszemélyek.

 Nevezni hat kategóriában – rendezvény, külső-, belső kommunikáció, arculattervezés, projekt- és indirekt marketing témában – lehet a 2014. január 1. és 2015. február 28. között megvalósított aktivitásokkal. A szakmai zsűri a marketing munka szakmaiságát, hatékonyságát és hatásosságát ismeri el a Városmarketing gyémánttal, a szakmailag kiváló marketing védjegyének odaítélésével.

Nevezési határidő: 2015. május 8.

A pályázattal kapcsolatban további információt a varosmarketingdij.hu oldalon lehet szerezni. 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Elismerik a jó városmarketing tevékenységet Tovább
Futni kell körülötte még egy kört

Futni kell körülötte még egy kört

2015. március 30. Szerkesztő: zircblog

Az Alkotmány utcai sportpálya fejlesztési munkálatai folyatódnak.

A sporttelepen a Football Club Zirc Sportegyesület TAO támogatással tíz millió forint értékű beruházást hajtott végre, melyhez önkormányzatunk három millió forinttal járult hozzá. Megvalósult a létesítmény körbekerítése és a vízelvezetés megoldása a futballpálya nyugati oldalán lévő salakos pályarészről. A beruházás korlátozott mértéke miatt a futópálya teljes felújítása nem valósulhatott meg, ezért a képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött, hogy saját erőből folytatja a fejlesztést.

 sp.jpg

Ez az állapot pályázati támogatással már felszámolásra került, s most önkormányzati beruházással folytatódik a sportpálya rendbetétele

 

A létesítmény folyamatosan épül és szépül. A képviselő-testület arról is döntött, hogy elvégzi a sporttelep körüli terület tereprendezési munkáit, s ezzel gazdasági társaságát, a Zirci Városüzemeltetési Nonprofit Kft-t bízza meg. Az öltözőépület előtt hamarosan kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre.  

Mint arról már korábban tájékoztatást adtunk, a sporttelepen nyitvatartási idő lépett életbe, mely a nappalok hosszabbodásával folyamatosan változik.

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Futni kell körülötte még egy kört Tovább
Medvehagymás recepteket ajánl a Szarvaskút Kemencés Étterem

Medvehagymás recepteket ajánl a Szarvaskút Kemencés Étterem

2015. március 28. Szerkesztő: KovácsEszter.

Forrás: Szarvaskút Kemencés Étterem

A Bakonyban is elkezdődött a medvehagyma szezon
Különleges élményt kínálunk március és április hónapban a szállodánkba látogató Vendégeknek.

A bakonyi erdők gazdagon megajándékozzák az idelátogatókat ezzel a csodálatos, enyhén fokhagymaízű, sokféleképpen felhasználható fűszernövénnyel.

A medvehagymát fogyaszthatod a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, de jót tesz az emésztésnek is. Tisztítja a májat, az ereket, a beleket. Magas a C-vitamin tartalma is, és felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurut súlyosságának csökkentésére is jó. 
Számos módon felhasználható, néhány tippet adunk is hozzá:

Medvehagymás pogácsa:
Szarvaskút Kemencés Étterem fényképe.Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 csokor medvehagyma
• 2 tojássárgája
• 1 dl tejföl
• 25 dkg margarin
• 3 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 1 dkg cukor
• só
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd kisütjük.

Medvehagyma krémleves
Szarvaskút Kemencés Étterem fényképe.Hozzávalók:
• 1 nagy csokor medvehagyma /baranyai erdők többségében szedhető/
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 db nagyobb 
• burgonya
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 leveskocka
• 2 dl főzőtejszín /a soványabbat szeretem
• só
• bors
Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztom az aprított vöröshagymát, rádobom az apróra kockázott burgonyát, felengedem a 8 dl meleg vízzel. Míg felforr, addig a medvehagymát megmosom, és vastag szárától megtisztítom.

Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobom a medvehagymát és a fokhagymát, forrástól számítva kb. 5-8 percig főzöm. Ezután botmixerrel jól eldolgozom.

Visszateszem a tűzhelyre, 1-2 kanál levessel elkeverem a tejszínt jó simára, és a gyöngyöző levesbe öntöm folytonos keverés mellett. Kóstolom, és ha kell, sózom, ízlés szerint borsozom. A tejszínnel csak egyet rottyanjon.

Kissé lehűtöm (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálalom.

Sajttal, baconnel, medvehagymával töltött csirkemell
Szarvaskút Kemencés Étterem fényképe.Hozzávalók:
• 4 db csirkemell f ilé
• 4 szelet bacon
• 4 szelet trappista sajt
• 8 levél medvehagyma
• só
• A panírozáshoz:
• liszt
• tojás
• zsemlemorzsa
• A sütéshez:
• étolaj
Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk. Mindegyik szelet csirkemellre teszünk 1-1 szelet bacont, trappista sajtot és 2-2 levél medvehagymát. A csirkemelleket összehajtjuk, és a szokásos módon bepanírozzuk.

Bő olajban közepes lángon kisütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Medvehagymás recepteket ajánl a Szarvaskút Kemencés Étterem Tovább
Öt év alatt több mint 2 milliárd mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás jött Zircre

Öt év alatt több mint 2 milliárd mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás jött Zircre

2015. március 27. Szerkesztő: Atyavilág

Az európai uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások hazai támogató szervezete a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A szervezet évente közzé teszi, hogy mennyi támogatást fizetett ki az előző naptári évben különböző jogcímeken a kérelmezőknek. Ezeket az adatokat a 2010-2014 évekre vonatkozóan a szervezet honlapjának Közérdekű adatok menüpontjában találhatjuk.

mintaoldal_a_zirci_tamogatasokrol_1.png

Ez egy mintaoldal arról, hogy milyen adatokat tartalmaznak az MVH táblázatai

Az egyes évek adatait többféle szempont szerint és sorrendben válogathatjuk le, vagy konkrét adatokra is kereshetünk. A Zircre vonatkozó adatokat külön kigyűjtöttük*:

- a támogatások táblázata évenként, a kedvezményezettek ABC-sorrendjében itt tölthető le;

- a 2010-2014 időszak összesített támogatási adatai a kedvezményezettek ABC-sorrendjében itt tölthető le.

mvh_tamogatas_kereso.png

Így néz ki egy keresőoldal

2010-2014 között 2 milliárd 214 millió forint támogatás érkezett zirci lakhelyű természetes személyek, itteni székhelyű gazdálkodó és civil szervezetek, valamint az önkormányzat számára.

A táblázatból kitűnik, hogy a Zirc városi Önkormányzat számára 55 millió 403 ezer forintot fizettek ki ebben az időszakban, amelyből közel 14 millió területalapú támogatás volt, a többi pályázati pénz. A többi szervezet összesített támogatási adataiból néhány példa:

Egyesületek és alapítványok

egyesuletek.png

mvh_alapitvanyok.png

Gazdasági társaságok:

kft-k.png

bt-k.png

Egyéb szervezetek:

egyeb_szervezetek.png

A magánszemélyek összesített támogatási listája itt tölthető le.

A legnagyobb összegű jogcím a területalapú támogatás (1 milliárd 53 millió Ft, tehát az összes támogatás közel fele). Ezt a támogatást azok kapják, akik a mezőgazdasági földterületet jogszerűen használják.

A közvetlen mező-(erdő-)gazdasági támogatások (tehát amelyek az adott időpontban folyó tevékenységekre irányulnak) összege 1 milliárd 749 millió Ft, a teljes mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás 79%-a. Ez azt jelenti, hogy szorosan értelmezett vidékfejlesztésre a teljes támogatásnak csak kb. 21%-a, nem egészen félmilliárd Ft jutott. Azonban ennek az összegnek is egy részét (72 millió Ft) a vidékfejlesztési rendszer (vidékfejlesztési akciócsoport) működtetése vitte el.

A táblázatok értelmezéséhez néhány megjegyzés

Az uniós és hazai mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások a halandó ember számára elképesztően bonyolult rendszert alkotnak. Csak azoknak a jogcímeknek a darabszáma, amelyekből az elmúlt két évtizedben támogatásokhoz lehetett jutni, közelít a két- és félszázhoz. A 2007-2013 közötti EU-támogatási ciklusban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében közel 60 jogcím élt, ill. él 2015 végéig, ameddig a támogatásokkal legkésőbb el kell számolni. (Az EU közös agrárpolitikájának dokumentumai az EU honlapján érhetők el magyar nyelven is, pl. itt). A hazai jogi szabályozás törvényben, miniszteri rendeletekben, közleményekben testesül meg, amelyek rendkívül gyakran és kiszámíthatatlanul, néha akár egy hónapon belül, és/vagy egy kiírt pályázat futamideje alatt is változnak. A különböző szintű jogszabályok egymásra hivatkoznak, és jellemző, hogy nincs egyetlen olyan dokumentum, amelyben az adott pályázatra vonatkozó összes feltétel egy helyen megtalálható lenne (ez egyébként nem csak a vidékfejlesztési pályázatok sajátossága, kevés kivétellel az egész magyar pályázati/támogatási rendszerre vonatkozik).

A vidékfejlesztési támogatások egy része normatív (pl. a földalapú támogatások), vagy alanyi jogon járó (pl. a helyi akciócsoportok működési támogatása), más részét hagyományos pályázati úton lehet igényelni. Ez utóbbi csoportba tartoznak a táblázatban pl. az olyan jogcímek, mint a gépbeszerzés, helyi fejlesztési stratégiák végrehajtása, stb.

A táblázatok az adott időszakban ténylegesen kifizetett összegeket mutatják. Tehát nincsenek benne pl. azok az adatok, amelyek egy érvényesen elnyert pályázat alapján majd 2015-ben kerülnek kifizetésre. Mivel 2015 az utolsó év a 2007-2013 közötti EU-támogatási ciklusban, amelyben még el lehet számolni a megvalósított pályázatok költségeit, ezért ebben az évben igen magas összegű kifizetések várhatók.

Ha valamelyik szervezet vagy személy egy pályázatot több részletben számolt el, akkor az ugyanazon pályázathoz tartozó kifizetések külön táblázati soronként jelennek meg. Tehát ha valaki pl. egy vállalkozásfejlesztési pályázatot két részletben számolt el, amelyek közül az egyik elszámolás egy adott évre esik, a második elszámolás a következő évre, akkor ez két külön sorban, két külön évnél szerepel. 

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások döntő többségét az azokra jogosultak közvetlenül az MVH-tól igénylik. Viszont az EMVA ún. III. (A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása) és IV. (LEADER) tengelyének megvalósítására 2007-2008-ban az országban helyi akciócsoportok (tulajdonképpen legtöbbször egyesületi formában működő településközösségek) jöttek létre, amelyek lefedik az ország területét. Zirc az „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport tagja és az egyúttal az ennek a szervezeti hátterét biztosító egyesület székhelye. Az akciócsoporthoz (egyesülethez) jelenleg 33 település tartozik Fejér és Veszprém megyéből.

Zircen (és az ország szinte minden településén) találkozhatunk ilyen tájékoztató táblákkal épületeken, kerítéseken:

umvp_200.png

daranyi_285.png

 

 

Ezek a táblák azt jelzik, hogy itt a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokból megvalósult fejlesztésre került sor.

Mi a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások célja?

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) első pillére az egységes közös piacszervezés (KPSZ), amelynek célja a mezőgazdasági piacok stabilizálása és a termelők méltányos életszínvonalának biztosítása.

A KAP második pillére a vidékfejlesztési politika, amelynek célja, hogy versenyképesebbé tegyék a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot, szorosabbra fűzzék a kapcsolatot az elsődleges tevékenységek és a környezet között, javítsák az életminőséget a vidéki térségekben, és ösztönözzék az együttműködést és az innovációt, valamint a vidéki közösségek gazdaságának diverzifikációját.

A második pillér (tehát a vidékfejlesztési politika) a magyarázat arra, miért valósulhattak meg a vidéki településeken (falvakban és a kisebb lakosságszámú városokban) az elmúlt 5-6 évben olyan, a mezőgazdasághoz közvetlenül nem kötődő beruházások, mint pl. játszóterek és közterületi fejlesztések, közintézmények (óvodák, iskolák, múzeumok, könyvtárak, egyéb közösségi épületek) építése, felújítása, vállalkozások indítása és fejlesztése, képzések, közösségi rendezvények, turisztikai fejlesztések, stb. Mindez azért, hogy a vidék versenyképesebbé váljon, jobban meg tudja tartani lakosságát.

Jó helyre megy az adófizetők pénze?

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési (és minden más uniós és nemzeti) támogatás forrása az adófizetők által befizetett adó. Nincs tehát olyan, hogy "ingyen", vagy "állami" pénz, mert az állam és az Európai Unió is a félmilliárd uniós polgár (köztük mi magyarok) adójából működik. Adófizetőként abban vagyunk tehát érdekeltek, hogy amire a pénzt adjuk, az hasznos és eredményes legyen.

Arról egyelőre nem találtunk összesített adatokat, hogy a kifizetett támogatások mekkora részét kellett visszafizetniük a kérelmezőknek szabálytalan felhasználás miatt (a zirci listákban 17,25 millió Ft visszafizetést találunk, ami a teljes kifizetett összeg nem egészen 1 %-a), talán a támogatási ciklus lezártával készül majd ilyen statisztika. Az a szóbeszédből és tapasztalatokból tudható, hogy nem kicsi azoknak a pályázatoknak a száma - különösen a turisztikai célú ingatlanberuházásoknál -, amelyekről már a beadáskor sejteni lehet, hogy a kötelező fenntartási idő (ez általában 5 év) lejártával családi otthonokká lényegülnek át, vagy más módon, de az eredeti rendeltetéstől eltérően hasznosulnak. A pályázati és ellenőrzési rendszer gyengeségeit, kiskapuit pályázó és pályázatíró héják használják ki, jövedelmező megélhetést teremtve számos közreműködőnek. A vidékfejlesztési akciócsoportok működését is több helyen kísérték korrupciógyanús jelenségek.  Az eddigi legnagyobb (és a legnagyobb országos figyelmet, majd botrányt kiváltó) "buli" a mezőgazdasági támogatások területén az állami földek bérbeadása (az ún. "földmutyi"), amely földek után is igényelhető a földalapú támogatás; a témáról a Zircinfo itt idézett forrásokat). Ez sajnos ma is folytatódik, most a nemzeti parkok arra alkalmas területeinek elvétele és újrapályáztatása van tervbe véve.

Koós Gábor 

* Az ehhez a bejegyzéshez csatolt letölthető táblázatok és az összesített adatok az MVH honlapjának adataiból készültek, mert az ott található adatok közvetlenül nem tölthetők le szokványos irodai számítógépes alkalmazásokba. Az adatokat többször ellenőriztük, ennek ellenére előfordulhatnak hibák. Hitelesnek az MVH honlapjának adatai tekintendők. Ha esetleges hibákról visszajelzést kapunk, akkor azokat javítjuk.

Sajnos általában is jellemző, hogy az állami szervek, intézmények, önkormányzatok honlapjai rendkívül kevéssé felhasználóbarátak. A jogszabályokban előírt információszolgáltatási kötelezettségeiknek legtöbbször eleget tesznek, de az információk sokszor nehezen fellelhető helyeken, további feldolgozásra vagy elemzésre csak körülményesen felhasználható módon találhatók meg. Az is általános, hogy a kötelezően nyilvánosságra hozandó információkon túl további információkat egyáltalán nem, vagy csak hosszadalmas jogi (bírósági) eljárás után ismerhet meg a kérelmező vagy a nyilvánosság - erről nap mint nap olvashatunk újabb eseteket. Az állami szervek, hivatalok soha nem voltak nagyon kitárulkozók, de ezt a szintű titkolózást, amely a közpénzekkel való bánásmódra és egyéb, a közre tartozó információkra vonatkozik, csak 2010 óta tapasztalhatjuk a magyar kormányok, állami és önkormányzati intézmények működésének szerves részeként.

Néhány fontos szervezet, amelyek a nyilvánosságért dolgoznak: 

Magyar Helsinki Bizottság: http://helsinki.hu/

Társaság a Szabadságjogokért: http://tasz.hu/

Eötvös Károly Intézet: http://www.ekint.org/ekint/ekint.main.page 

Nyilvánosság Klub: http://www.nyilvanossagklub.hu/

Átlátszó: http://atlatszo.hu/

KiMitTud - Közérdekű adatigénylések: http://kimittud.atlatszo.hu/

http://korrupcio.lap.hu/

Öt év alatt több mint 2 milliárd mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás jött Zircre Tovább
Willy Brandt látogatása Zircen - vihart kavart

Willy Brandt látogatása Zircen - vihart kavart

2015. március 27. Szerkesztő: KovácsEszter.

Alig 4 évtizeddel ezelőtt...

 

willy_brandt1.jpgForrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/

 

Az NSZK-ban 1969-ben tartott parlamenti választások után az SPD és a liberális FDP (Freie Demokratische Partei – Német Szabaddemokrata Párt) szociálliberális koalícióra lépett, és az SPD elnöke, Willy Brandt lett a második világháború utáni Németország elsô szociáldemokrata kancellárja.
Willy Brandt a magyar–német kapcsolatok javítását előkészítő tárgyalások eredményeként érkezett 1978. március 21-én Magyarországra , március 30-ig időzött hazánkban. 

"Érkezésük kisebb politikai vihart kavart a felső vezetés köreiben, mivel a látogatás híre csak a harmadik oldalon kapott helyet a Népszabadságban. Kádár ezért másnap alaposan lehordta Bereczet, és azt mondta neki: Mit gondol maga, ki ez a Willy Brandt, látom az újságok harmadik oldalát, és hallom, hogy a TV egy téeszrôl szóló tudósítás után, képek közlése nélkül mondta be, hogy Budapestre érkezett!”  ...

"Brandt ellátogatott a Parlamentbe, az Egyesült Izzóba, Zircre egy termelôszövetkezetbe, járt Budapesten, Esztergomban, Szentendrén, Veszprém megyében, Tihanyban." (Forrás: http://epa.oszk.hu/)

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/

A látogatásról készült felvételeket itt nézhettek meg (Forrás: http://net-film.ru/) -  talán láttok képeket zirci helyszínekről is.

wb.png

 

Willy Brandt (eredeti nevén Herbert Ernst Karl FrahmLübeck1913december 18. – Unkel1992október 8.Nobel-békedíjas német újságíró, politikus. 1957 és 1966 között Nyugat-Berlin főpolgármestere, 1966 és 1969 között a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere, majd 1974-ig a második világháború utáni első szociáldemokrata kancellárja. Emellett 1964 és 1987 között az SPD, 1976 és 1992 között pedig a Szocialista Internacionálé elnöke. Forrás: http://hu.wikipedia.org/

Willy Brandt, a nyugatnémet, sőt az európai politikai élet egyik legtekintélyesebb személyisége, politikai pályájának egyik csúcsán állt ekkor. A Szociáldemokrata Párt és Szocialista Internacionálé elnöke (1969-1974 között kancellár volt). Az `új keleti politika` kidolgozója: ő nyitott az `ősi ellenség`, Lengyelország és a szovjet zóna országai irányába. Jó - mondhatni: meleg - személyes kapcsolatban állt Kádár Jánossal. Élményeik - a fasizmus elleni illegális szocialista mozgalom élményei - is hasonlóak voltak. Első látogatása idején állam- és kormányfőknek járó protokollal (parlamenti látogatás, gyárlátogatás, sajtóértekezlet, díszvacsora stb.) fogadták. Nagy szerepe volt abban, hogy Kádár személyét és politikáját a nyugat-európai szocialista pártok körében (de konzervatív oldalon is) pozitívan értékelték. Sokat tett a magyar gazdaság számára ekkor már ismét meghatározó jelentőségű magyar-német kereskedelem fejlesztése érdekében. (Forrás: http://mult-kor.hu/)

Willy Brandt látogatása Zircen - vihart kavart Tovább
Zumba Zircen

Zumba Zircen

2015. március 26. Szerkesztő: KovácsEszter.

zumba_1.jpg

Jövő hét keddtől minden kedden újra ZUMBA ZIRCEN a Patkó Vendéglőben 18.00-19.00-ig.

VÁRUNK SZERETETTEL MINDEN ZUMBÁZNI TUDÓT ÉS NEM TUDÓT, KICSIT ÉS NAGYOT!

GYERTEK ISMERJÉTEK MEG EZT A REMEK SPORTOT!

MOZOGJ ,BULIZZ,ÉS SPORTOLJ,
MINDEZT ÚGY, HOGY KÖZBEN REMEKÜL ÉRZED MAGAD!

Oktató: Kupeczik Éva
Bővebb információ: a 30/447-92-34-es számon

Beküldte: Magyarné Szilvi

Zumba Zircen Tovább
A lelki megújulás igénye

A lelki megújulás igénye

2015. március 26. Szerkesztő: zircblog

Sokféle módon segítette a rászorulókat az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász zirci csoportja az elmúlt időszakban.

– Számunkra, a karitász csoport tagjai számára nagyon fontos, hogy a bűnbánat és a lelki megújulás igénye hassa át a nagyböjtben azokat a gyakorlatainkat is, amelyek ilyenkor különösen időszerűek. A másik fontos dolog, hogy adományainkkal segítsük a szegényeket – mondta el Ulrich Józsefné csoportvezető.

A magyar Püspöki Konferencia felhívására a katolikus templomokban meghirdetésre került a „Nagyböjti tartós élelmiszergyűjtés”. Az akció eredményesnek bizonyult Zircen, összesen 250 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze, amiért hálás köszönet minden adakozónak. Ehhez még vásárolt a karitász, és a Veszprémi Főegyházmegye is hozzájárult az adományozáshoz. A csomagok elkészítése és az érintettek előzetes értesítése után 72 csomagot osztottak szét március 21-én.

 karitasz.jpg

 

Ulrich Józsefné számot adott csoportjuk további tevékenységéről is az idei esztendőre vonatkozóan.

– Januárban és februárban tizenkét családnak összesen 120 mázsa fát adtunk saját keretünkből. A DM-nek együttműködési szerződése van a Katolikus Karitásszal az „Együtt a babákért” programra, ezt megpályázva két zirci rászoruló családban született babának fél-fél évre 1000-1000 darab pelenkát vittünk februárban. Öt rászoruló családnak vetőmag-csomagot adományoztunk márciusban. Önkormányzati szociális tűzifát szállítási költség ellenében tizenkét rászoruló családnak adtunk az elmúlt hónapban körülbelül 150-160 mázsa mennyiségben, amiért köszönetünket fejezzük ki a zirci képviselő-testületnek.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

  

A lelki megújulás igénye Tovább
Kép-újság, 174. szám  2015. 03. 23.

Kép-újság, 174. szám 2015. 03. 23.

2015. március 24. Szerkesztő: zircblog

Bújócska az égen

 

napfogy_001.jpg 

Reggel még ragyogón sütött, aztán egyszer csak – szépen, lassan – elbújt. Ezúttal azonban nem a felhők, hanem a Hold mögé…

Magyarországon részleges napfogyatkozás volt március 20-án, pénteken 9.37 és 11.58 között. A ritka jelenség köré az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma szervezett programot, a múzeum udvaráról Horváth Ferenc csillagász közreműködésével figyelhettük az égitestek bújócskáját.

 napfogy_002.jpg

 

Újabb látnivalóval bővült városunk a turisták számára, a zirci gyerekek mellett sümegi iskolások is nálunk élték át a napfogyatkozás élményét. Életkorukból kifolyólag ők még nem éltek a legutóbbi teljes napfogyatkozáskor, amely 1999-ben volt, ugyanakkor szemtanúi lehetnek a legközelebbi teljes napfogyatkozásnak, amelyre 2081-ben kerül sor.   

A csillagászati távcsőre szerelt kivetítőn az érdeklődők végigkövethették a napfogyatkozást, de lehetőség volt egy dobozból készített sötétkamra, a camera obscura segítségével is megtekinteni ezt a ritka égi jelenséget. 

 napfogy_003.jpg

Az a picike fénypont a doboz alján, az a Nap. Ugye, hogy lefogyott?

 napfogy_004.jpg

Ki gondolta volna, hogy egyszer majd fotótéma lesz egy kávéfőzős doboz, amelyet ráadásul trófeaként emelnek a magasba?

 

Mobiltelefonok, tabletek, fényképezőgépek kereszttüzébe kerültek a jelenséget közvetítő eszközök, Horváth Ferenc rövid szabadtéri földrajzórája pedig azt bizonyította, mindig van új a (fogyatkozó) nap alatt. Megtudtuk, hogy a napfogyatkozás alkalmával a Föld és a Nap közé bekerül a Hold, amely havonta egyszer, 28 naponként megkerüli a Földet. Ha a Nap és a Föld középpontját összekötő vonalra esik a Holdnak ez a mozgása, akkor jön létre a napfogyatkozás.

 napfogy_005.jpg

 

napfogy_006.jpg

Ha a Hold minden hónapban megkerüli a Földet, miért nincs minden hónapban napfogyatkozás? – tette fel a kérdést a csillagász. Nem volt egyszerű a megfejtés, ezért a választ is tőle kaptuk meg: azért nincs minden hónapban napfogyatkozás, mert a Földet a Nappal összekötő egyenes állandó, a Hold viszont hol fölötte, hol alatta halad el, úgy, hogy öt százalékban dől a pályasíkja.

Érdekesség még, hogy az idei részleges napfogyatkozás pontosan a tavaszi napéjegyenlőség idejére esett. Így aztán igazán csillagászati volt a tavasz csillagászati kezdete…

 napfogy_007.jpg

Nyilván sok látványos fotó készült a napfogyatkozásról, mi mégis ezt választottuk a nap képévé. Városunk címere ugyanis ilyen közel még soha nem került a Naphoz

 

Kelemen Gábor sajtóreferens (www.zirc.hu)

Kép-újság, 174. szám 2015. 03. 23. Tovább
Különleges légi utazás skandináv vendégekkel

Különleges légi utazás skandináv vendégekkel

2015. március 24. Szerkesztő: zircblog

A C-17-es repülőgépről és a pápai stratégiai légi-szállító képességről hallhattunk előadást a Városházán

 

Nagy a forgalom mostanában a Zirci Városházán. A vonatok befutását követően egy repülőgép is leszállt. De csak virtuálisan, hiszen – mint megtudtuk – a C-17-es magasabb, mint az önkormányzati hivatal…

 

A teljes cikk ITT olvasható

Beküldte: Kelemen Gábor

Különleges légi utazás skandináv vendégekkel Tovább
Merre tovább Zirc?

Merre tovább Zirc?

2015. március 24. Szerkesztő: KovácsEszter.

01-zirc-kektura.jpg
Merre tovább Zirc?

Egy test a rá ható erő hatására megváltoztatja mozgásállapotát, azaz meg fog változni a sebessége .  A test gyorsulása arányos a testre ható erő nagyságával.

Newton II. törvényének érvényességét, nemcsak a fizika világában tapasztaljuk meg, hanem nagyon sokszor az élet más területein is. Ha tehát egy nagy tömegű golyót igen nagy küszködés árán, vízszintes talajon mozgásra bírunk, akkor a tehetetlensége folytán még sokáig gurul. De ha ezt a mozgást nem tápláljuk további energiával, akkor hiába volt a küszködés, a golyó előbb-utóbb megáll.

A másik fontos, jóval elvontabb kérdés az ún. externália kérdése. Az externália (külső gazdasági hatás) „egy gazdasági szereplő tevékenysége következtében felmerülő káros vagy előnyös, nem szántszándékkal okozott, hatás(ok), amely(ek) piaci ellentételezés nélkül befolyásolják egy másik gazdasági szereplő helyzetét. Külső (extern) hatások keletkeznek akkor, ha egy személy, vagy vállalat tevékenységének következtében létrejövő, nem szándékolt mellékhatások kihatnak egy harmadik fél jóléti szintjére”.

Miről is van szó?

Visszatekintés 15 évre:

Zirc város önkormányzata 2000-ben – Dr. Varga Tibor polgármester úr regnálása alatt – adott megbízást a Magyar Tudományos Akadémia szakembereinek Zirc város stratégiai fejlesztési tervének a megalkotására.  A stratégiai program elkészítésének első lépése a város akkori gazdasági-társadalmi állapotának felmérése volt. Ezt az MTA RKK NYUTI 2001–2002 folyamán elvégezte, széles körben egyeztette. A feltáró tanulmány 2002 júniusában készült el, míg a teljes fejlesztési tanulmány 2002 októberében lett kész. Ez a tanulmány volt az alapja a 2002-ben megválasztott képviselő testület választási ciklusra vonatkozó gazdasági programjának (2003 – 2006). A gazdasági program végrehajthatóságát többek között az tette lehetővé, hogy rendkívül részletes, kidolgozott adatbázisra épült már a stratégiai program is, olyannyira, hogy a gazdasági programban nevesíteni lehetett, hogy az adott fejlesztés a stratégiai program mely elemének a megvalósítását segíti, ez miért lesz jó a helyi és a térségi lakosságnak, és mindebből milyen újabb lépések következnek. A választási időszak így rendkívül „termékeny” volt. A nagyberuházások (kórház, csatornázás, utak helyreállítása, stb. Zirc-Akli gázvezeték), és kis-közepes volumenű fejlesztések (városháza felújítása, Reguly iskola „B” épület felújítása, művelődési ház felújítás, volt „MHSZ” –ből ifjúsági központ kialakítása, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató megépítése, temető bővítés, Rákóczi téri volt katonai tömegsír exhumálása, stb. stb.) mellett az is lényeges, hogy melyek voltak azok az „externáliák” amelyek hozzáadtak a fejlődéshez [pl. volt leányiskola felújítása (megyei önkormányzat), orvosi rendelő felújítása (háziorvosok), rendőrőrs épület felújítása, tűzoltóság, Tesco, szélessávú internet, Forest Hills golfcentrum stb.)

A 2007 -2010 közötti időszakra vonatkozó gazdasági program ugyanerre - az MTA által készített - stratégiai programra épült. A turisztikai fejlesztési elképzelésen kívül, az infrastruktúra fejlesztésére tartalmazott konkrét beruházási célokat. Ugyanakkor az előző időszakból maradt még néhány projekt, amit be kellett fejezni (autóbusz pályaudvar, sportpálya épület felújítása, a szennyvízcsatorna hálózat teljes kiépítésének folytatása Zirc, Kardosrét, Tündérmajor városrészekben, ehhez kapcsolódóan a szennyvíztisztító rekonstrukcióját, bővítését).  Szintén az előző ciklusból rendelkezésre álltak azok az „ígéretek” (pl. Zirc Erzsébet kórház rendelőintézet építésének támogatása, mentőállomás bővítése, korszerűsítése,), amelyekre sikerrel pályázhatott a város, hiszen mindezek a kórház rekonstrukcióhoz kötődő beruházások voltak. Szintén a korábbi időszakból álltak rendelkezésre megvalósításra váró tervek, tanulmánytervek. Többek között a Rákóczi tér korszerűsítésére, hulladéktelep által okozott szennyeződések figyelemmel kísérése, a telep rekultivációja, csapadékelvezető rendszer korszerűsítése stb. Az infrastruktúra fejlesztését célzó projektek nem valósultak meg, ugyanakkor a ciklus végére sikerült néhány olyan fejlesztést előkészíteni, illetve elkezdeni, amelyekre nyílt pályázati lehetőség:

  1.        Benedek Elek Napközi otthonos Óvoda és Bölcsőde fejlesztése (KDOP 5.2.2/B-09 új projekt)
  2.        A Rákóczi tér rendezése és a téren található Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház homlokzatfelújítása (KDOP 3.1.1/C-09 új projekt, tervek részben rendelkezésre álltak)
  3.        Zirc, a Bakony fővárosa - Komplex, látogatóbarát turisztikai kínálat kialakítása a Ciszterci Apátságban és Zirc Város főterén (KDOP 2.1.1/B-09 új projekt. A projektben Zirc Város Önkormányzata, mint konzorciumi partner vett részt. A városra „eső rész” a Rákóczi tér felújításának folytatását jelentette (A projekt externáliaként is fontos.)
  4.        Zirc város területén lévő települési szilárd hulladéklerakó, mint szennyező forrás, és a lerakó által okozott szennyezés megszüntetése (KEOP 7.2.4.0/B áthúzódó projekt)
  5.        IKT eszközfejlesztés a Reguly Antal Általános Iskolában (új projekt)
  6.        Dubniczay ház felújítása (új projekt)

Negatív externália, hogy a Chio felszámolta a zirci gyárát.

Zirc városi önkormányzat Képviselő-testületének 2011- 2014 közötti programja még mindig a korábbi stratégiai programot tekintette alapnak, de már alig tartalmazott konkrétumokat.  Szó szerint: „Több olyan fejlesztési célt fogalmaztunk meg, amelyekre több esetben kész tervekkel rendelkezünk, a megvalósításhoz szükséges forrás azonban önerőből nem, csak a később megjelenő pályázatok támogatásával biztosítható. Ezen tervezett fejlesztések megvalósulása, jelenti a pályázatoktól való függőség okán a legnagyobb bizonytalanságot a programunkban” – szerepel a programban.  Ezen kívül az „infrastruktúrafejlesztés” blokkban megismétli azokat az elképzeléseket, amelyek már az előző ciklusban is napirenden voltak.

A ciklus elején sikeresen pályázott a város a „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója” című felhívásra (KDOP - 411/E – 11), így megkezdődhetett a csapadékvíz elvezető rendszerek korszerűsítése. A ciklus közepére „beérett” a hulladéktelep rekultivációja, miután a város erre a támogatásra már jóval korábban ígéretet kapott (2002-2004 -ben az Észak-balatoni Regionális Települési Szilárd Hulladékkezelési Rendszer projekt során). Új projektként valósult meg a Kincsek a padláson – A Reguly Antal Múzeum látogatható raktára (TIOP-1.2.2-11/1-2012-0020) kialakítása, és folyamatban van a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítása (KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327).

Extern gazdasági hatások között pozitívumként értékelhető a Bakony elektronika telephelyfejlesztése, negatívum viszont a Robix „bedőlése”, a meghatározó zirci vállalkozások jelentősnek mondható létszámcsökkentése.

Ha a kedves olvasó az eddig leírtakból azt szűri le, hogy összefüggést próbálok bemutatni a város sajáterős fejlesztései és az ettől teljesen függetlennek tűnő külső fejlesztések, beruházások között, akkor jól látja. Ezen persze lehet vitatkozni. Nekem azonban meggyőződésem, hogy a dolgok szoros összefüggésben vannak egymással. Ha egy település, közösség jól fejlődik, akkor ez inspirálóan hat minden egyéb szereplőre. Általánosan is megfigyelhető, hogy egy jól prosperáló település felkelti a gazdasági szereplők érdeklődését. Szívesen mennek oda, ahol jól mennek a dolgok, és menekülnek onnan ahol rosszul. Mindez sokszor összefüggéstelennek tűnik, pedig nem az.

Merre tovább?

Következtetésként elmondható, hogy a 15 évvel ezelőtti, tudományos kutatók, szakemberek által készített stratégiai program jól szolgálta a várost. Ugyanakkor 15 év nagy idő és ez a program elavult. Új programra, a helyiek által is támogatott jövőkép megfogalmazására van szükség.

A város demográfiai mutatói, szerkezete 15 év alatt jelentősen megváltoztak, pozitív változás, hogy a város turisztikai kínálata bővült, egészségügyi ellátórendszere megújult, ugyanakkor oktatási infrastruktúrája katasztrofális állapotban van, még az energetikai felújítás ellenére is. A vállalkozások tekintetében sajnos rosszabb a helyzet, ami azért is problémás, mert jól prosperáló vállalkozások nélkül nincs helyben munkahely és nincs elegendő adóbevétel ahhoz, hogy a kívánt és elvárt fejlesztésekhez szükséges forrásokat előteremtse a város. Az Intersnack (Chio) 2010-ben kivonult a városból, köztudott a Robix problémája, az utóbbi időben létszámot csökkentett az Acél-Vakond és a Bedeco is, és nem áll jól a mezőgazdaság sem. Mindezeket nem ellensúlyozza, hogy továbbra is jól működik az ABL Technik és telephelyfejlesztést hajtott végre a Bakony Elektronika Kft. A helyi pénzintézetek esetében az adóbevételek szempontjából nem elhanyagolható, hogy milyen változást hoz a Zirci Takarékszövetkezet integrációja és központi telephelyének megváltozása, illetve más bankfiókok esetleges bezárása. Nem tudjuk, hogy a kormányzat központosítási szándékának (Bakonykarszt, Verga) következménye mit jelent majd szintén a helyi adóbevételek mértékére. A zirci építőipari vállalkozások a városban nem, vagy csak alig kapnak munkát.

Intézményrendszerünk tekintetében, az elavult infrastruktúra mellett fontos kérdés a kihasználtsági mutatók alakulása. Nem tudjuk hogyan alakul a szakképző iskola jövője az új fenntartónak (NGM) milyen elképzelései vannak az intézményt illetően (a 700 fős intézményben, jelenleg „csak” 342 diák tanul), hajlandó-e a tornacsarnok sportcsarnokká fejlesztésére, vagy másban kell gondolkodnunk. Nem tudjuk, hogy mit fog jelenteni a fenntartóváltás a szakképzőként is funkcionáló III. Béla gimnázium életére. Megmarad? Nem marad meg? Mit kell tennünk, hogy megmaradjon? Továbbra sincs nyugvóponton a Természettudományi Múzeum ügye.  A fenntartása bizonytalan, a kiállítás elavult. Milyen szerepe lehet a városnak a probléma kezelésében?

A munkahelyek megszűnése, leépülése hogyan hat az itt élők és nem utolsó sorban a térségi falvakban lakók életére? Mekkora és milyen mértékű a szegénység ma Zircen és környékén? Hogyan alakultak, változtak a képzettségi mutatók az elmúlt 15 évben? Mi a helyzet az „ingázókkal”? Hogyan tudjuk kihasználni az egyéb területen megvalósult új adottságainkat (egészségügyi ellátórendszer, turisztikai fejlesztések, stb.)? És még nem beszéltünk infrastruktúráról, és nem beszéltünk Kardosrétről, Zirc-Aklipusztáról és Tündérmajorról.

Számos, egymásba kapaszkodó és externáliaként egymásra is hatással lévő, kérdés az, amit az előttünk álló öt évben meg kell válaszolnunk. Ötletelni mindenki tud. Mi is tudunk. Ahhoz azonban, hogy jó válaszokat adjunk, szükségünk van egy új adatfelmérésre, és a 2002-es tanulmányt is felülvizsgáló startégiai programra.

Ezért szorgalmazom az MTA ismételt megbízását a feladat elvégzésére.

Zirc, 2015. március 24.

                                                                                                                                 Horváth László

                                                                                                                             gazdasági tanácsnok

Merre tovább Zirc? Tovább
Gondolatok a városfejlesztési stratégiához

Gondolatok a városfejlesztési stratégiához

2015. március 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

111_1674.jpgGondolatok a városfejlesztési stratégiához

( … mert CSAK a város a fontos, és nem óvodás szinten….)

Zirc, a Bakony fővárosa, az ország legmagasabban fekvő városa, amely 30 éve rendelkezik városi ranggal.

Az itt élőknek és az ide látogatóknak azonban komoly kétségei merülhetnek fel a település városi jellegének tekintetében. Pedig Zirc fekvése, földrajzi adottságai, múltja, történelmi emlékei alapján minden adott lenne ahhoz, hogy ez egy patinás, érdeklődésre számot tartó kisváros legyen.  Nem utolsó sorban az itt élő tisztességes, dolgos emberek is megérdemelnék, hogy hozzájuk méltó városias környezetben éljék mindennapjaikat.

A fent elképzelés megvalósulásához több területen is sürgető teendőink vannak, amelyekbe az elmúlt hónapban részben bele is kezdtünk. De rengeteg a tennivaló.

1. Egységes vizuális városi arculat megteremtése, arculati kézikönyv

Akik még csak úti célnak tekintik Zircet, elsősorban a kommunikációs felületeken keresztül tájékozódnak. Nagyon fontos tehát, hogy a város honlapja, kiadványai jól kezelhetően, egységes, igényes arculattal jelenjenek meg.

Napjainkban már nemcsak a gazdasági élet szereplőinek, hanem az önkormányzatoknak is fontos, hogy partnereikben jellemző és pozitív kép alakuljon ki róluk.

Abban, hogy Zirc minden lehetséges felületen, bármely célcsoporthoz szólva ugyanazt a pozitív képet mutathassa magáról, segítséget nyújthat egy részletesen kidolgozott, a meglévő, bevált értékekre, szabályokra támaszkodó arculati kézikönyv.

Az arculati kézikönyv a tartalmi és formai elemek kidolgozását, a kommunikációs szabályokat foglalja össze. A kézikönyv szorítkozhat csak az alaparculatra (pl. logó, szlogen, színek), de ez kiterjeszthető ritkábban előforduló esetekre is (pl. karácsonyi üdvözlőlapok). Vannak olyan elemek, melyek a hivatali, irodai környezetben használatosak (pl. levélpapír, névjegykártya), és olyanok, melyek inkább az utcaképet határozzák meg (pl. utcabútorok, információs táblák, utcanév táblák, buszmegállók). A kézikönyvben nemcsak azt rögzítik, hogy mely felületeken kell az arculatot használni, hanem annak módját is.

Első lépésben egy logó elkészítésére írtunk ki nyilvános pályázatot, ill. külön felkérésben megszólítottuk középiskolánk művészeti szakos hallgatóit. Kértük, hogy a tervezésnél gondoljanak olyan grafikai elemekre, amelyek a városi honlap hátteréül is szolgálhatnak.

 

2. A mai kor igényeinek megfelelő, szakértők által készített városi honlap

A jelenlegi városi honlap sem formájában, sem tartalmában, aktualitásában nem felel meg a kor igényeinek. Az elmúlt hónapok egyeztetései nem hoztak érdemi eredményt.  Tudomásul kell vennünk, hogy egy honlap létrehozása komoly és összetett szakmai feladat ezért annak elkészítését profi szakemberekre kell bízni.

Az arculati elemek kiválasztása után árajánlatot fogunk kérni ezzel foglalkozó, megfelelő referenciával bíró cégektől, majd ezt követően egyeztetés után meg bízzuk őket az elkészítéssel. Az őszre már mind az idelátogatók, mind a lakosság egy új, korszerű honlapról tájékozódhat.

Ezt követően megfelelő gondossággal kell figyelni az oldal tartalmának aktualitására.

3. Az arculati elemek felhasználásával egységes, igényes útbaigazító, információs és utcanév táblák, valamint kötelezően kihelyezendő házszámok

A 82-es út mentén a helyi és környékbeli vendéglátók által kihelyezett reklámtáblák között teljes a káosz. A város nevezetességeiről, ill. idegenforgalmi  szempontból is fontos intézményeiről (egészségügyi intézmények, önkormányzat, idegenforgalmi iroda stb.) gyakorlatilag semmi nem tájékoztat. Ezek, megfelelő egységes, igényes formában való kihelyezését meg kell oldani.

Az utcanév táblák jól látható kihelyezése az önkormányzat feladata. Ennek előkészületei februári előterjesztésemet követően elkezdődtek. A megoldás reményeim szerint évvégére várható.

Ezt követően rendeletben kell szabályozni és kötelezővé tenni a házszámok feltüntetését, vagy egységesen biztosítani a város lakói és intézményei számára.

4. Rendezett, kulturált belvárosi környezet megteremtése

A város fő útvonalának környéke és a fő tér állapota szégyenletes. Sürgetően megoldandó feladatok:

- a 82-es út mentén (pl. a CBA környéke) a hiányosan füvesített területek helyreállítása, útszegély kialakítása

- az önkormányzat környékén a parkolás megoldása (akár a zöldterület rovására), a környezet rendezése

- az alapellátási rendelő előtti parkolás megoldása, különös tekintettel arra, hogy az “udvar” a társasház magántulajdona, amelyet az ott dolgozók parkolására kell fenntartani

- apátság előtti járda felújítása

- az apátsági park (arborétum) kerítésének rendbetétele sürgősséggel a hiányzó kerítések esztétikus pótlása, a meglevő kerítés festése egyeztetve a tulajdonossal

- a fő tér igényes parkosítása, örökzöldekkel, a nyilvános WC kérdésének rendezése

- szeméttárolók kihelyezése a város egész területén

- a kutyasétáltatás és a szabadon lévő kutyák utáni végtermékek begyűjtésének megoldása

 

5. A helyi járat útvonalának módosítása

Jelenleg a helyi járat útvonala több szempontból is elégtelen. Nem érinti az önkormányzat, a járási hivatal épületét, amelyet a vidékről busszal érkezők gyakran felkeresnek.

A házi orvosi rendelők 500 méterre helyezkednek el a helyközi buszmegállótól ahol a helyi járat legközelebbi megállója is található. Tehát a vidékről és a város távolabbi utcáiból érkező idős, beteg, kisgyermekkel orvoshoz fordulóknak ennyit kell gyalog megtenniük.

A közmeghallgatáson a Bedeco üzem vezetője jelezte, hogy tárgyalásokat folytatnának az ügyben, hogy műszakváltáskor hogyan lehetne megoldani dolgozók utaztatását a gyár területéig.

Feltétlenül szükséges a helyi járat útvonalának módosítása. Megálló kiépítése a házi orvosi rendelő közelében. Ill. annak megvizsgálása, hogy műszakváltáskor milyen feltételek mellett szállíthatja a járat a dolgozókat az üzem területéig.

 

6. Megfelelő kulturális programok szervezése  

 A Zircen élő emberek számára jelenleg helyben kevés lehetőség nyílik igényes kulturális programok látogatására. Évek óta nincsen mozi. Színházi előadások, koncertek alig kerülnek megrendezésre. Pedig az igény meglenne, vagy kialakítható lenne.

Sokan úgy gondolják, hogy ennek az oka a megfelelő terem hiánya. Azzal kellene gazdálkodnunk, ami van. Az önkormányzat nagyterme 120 fő kényelmes befogadására alkalmas. Kulturált, az előtte lévő aula alkalmas ruhatár, büfé kialakítására. Kihasználtsága minimális.  

Felvettük a kapcsolatot a Mozgó Mozi társasággal. Havi egy alkalommal 4-5 új, alkalmanként 3D-s film vetítésére, iskolai és óvodai szervezett mozi látogatásra lenne lehetőség.  Az első alkalommal a szervezett csoportok részvétele sikeres volt, azonban a délutáni, esti előadásokon nagyon csekély volt az érdeklődés. (Sajnálatos, hogy időben nem jelzett műsorváltozás is történt, azonban ígéretet kaptunk, hogy remélhetőleg a jövőben nem fordul elő)

Ennek propagálása, támogatása fontos feladat.

A nyárra partnerek lennének kertmozi szervezésében és a későbbiekben, igény szerint, magyar filmek alkotóival közönségtalálkozók szervezésére is.

Felvettük a kapcsolatot veszprémi és budapesti színházakkal, produkciókkal, akik szívesen mutatnának be igényes darabokat, neves előadókkal. Ez ügyben a továbblépéshez a terem hangosításának, ill. mobil színpad kialakításának a biztosítása lenne szükséges.

 

A fentiek első lépésként hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a városunk iránt érdeklődők és a tervezetten, vagy véletlenszerűen idelátogatók egy igényes kisvárosban érezhessék magukat. Ettől a helyi lakosok közérzete is javul. Ezen túl, részben az idegenforgalom növekedésével, részben a jobb benyomás következtében esetleges munkahelyteremtő beruházásokkal, ill. a meglévők támogatásával a továbblépés lehetőségei is vázolódhatnak.

Rajtam/ rajtunk nem múlik, rengeteg ötletünk van, és várjuk ezeket a lakosságtól is.

Jó lenne, ha a közösségi oldalakon elkezdett „beszélgetések” pozitív hangúak lennének, még ha vannak is vitás kérdések egymástól eltérő álláspontok.

 

A megvalósításhoz szükséges anyagi források megteremtéséhez pedig reméljük, hogy a város vezetése megfelelő lobbi tevékenységet tud kifejteni.

 Dr. Benczik Adrienn

Gondolatok a városfejlesztési stratégiához Tovább
(Al)Polgármester?

(Al)Polgármester?

2015. március 20. Szerkesztő: KovácsEszter.

zirczaszlo.pngA zirci képviselő-testület törvényt sért. Nincs még alpolgármestere.

A polgármester ugyanis eddig nem tudott olyan jelöltet megnevezni, akit a testület minősített többsége elfogadott volna.

A testület vezetője teszi mindezt úgy, hogy pontosan ismeri a szavazás eredményét.

(Nem a teljesen irreleváns, mostanában többek által hivatkozott, és az abakony.hu web oldalon meghirdetett, szavazásra gondolunk. Itt ugyanis akkor, amikor egyes képviselőkre túl sok szavazat érkezett, hirtelen megugrott a FIDESZ-KDNP-t támogató képviselőkre leadott virtuális támogatások száma. Figyelemre méltó, hogy leginkább földrajzilag távolabb eső helyekről érkeztek a többletszavazatok.)

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezután? Miért is nem támogatja a testület minősített többséggel a polgármester jelöltjét? Hogyan lehet feloldani ezt a patt helyzetet?

Talán lakosság sem érti, hogy miért alakult ez így.

 Pedig a válasz egyszerű.

 A 2014. októberben megtartott önkormányzati választáson Ottó Péter 56,5/43,5 % szavazati aránnyal nyerte meg a polgármesteri választást Horváth Lászlóval szemben.

Ugyanakkor a testületbe jutott, a FIDESZ-KDNP-t támogató képviselőjelöltek 2526/4801 szavazatarányban maradtak alul az e pártot nem támogatókkal szemben. Ebbe a második csoportba tartozik Horváth László is, aki képviselőként a legtöbb, 1104 szavazatot kapta. Ottó Péter egyébként képviselőként nem indult. Mi ennek okára is kíváncsiak lennék. (Vajon képviselőként nem is akart dolgozni a városért? )

 A választók jogos elvárása tehát, hogy az alpolgármester a magasan több támogatást kapott körből kerüljön ki. Ezt a képviselő csoportot a választási eredmény is kötelezi, hogy végsőkig kiálljon e megoldás mellett.

 Vajon a polgármester úr miért jelöl mégis folyton a közel fele annyi szavazatot nyert képviselői csoportból alpolgármestert, akár egyszerre hármat is? A politikai érzék hiányzik, elveszett vagy meg sem volt? Lehet olyan polgármester, aki esetleg pártja utasításai szerint cselekszik akkor is, ha ez nem tükrözi a választók akaratát? Csak találgatni tudunk.

 Mi a fontosabb, hogy közösen tegyünk a városért, vagy az, hogy valakik az egységes színezetű városvezetés álmát hajszolják mindenáron?

Mi, akik a szavazatok messze nagyobb hányadát kaptuk, kötelességünknek tartjuk a választók akaratának érvényesítését. Éppen ezért az egyetlen elfogadható megoldás az, hogy a magasan több szavazatot kapott képviselői csoport adja az alpolgármestert, aki egyben a legtöbb szavazatot kapott képviselő is.

E szándékunk mellett kitartunk, bármilyen nevetséges határozati javaslatot is próbált elfogadtatni a polgármester úr, amikor szavazásra bocsátotta, hogy legközelebb támogatjuk az ő jelöltjét, bárki is legyen az.

 Reméljük, hogy a város érdekében a józan ész fog érvényesülni.

 

dr. Benczik Á. Adrienn,  dr. Horváth Sándor,  Kasper Ágota,  dr. Kovács László

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Gondolatok a városfejlesztési stratégiához - dr. Benczik Adrienn képviselő írása

Merre tovább Zirc? - Horváth László gazdasági tanácsnok írása

(Al)Polgármester? Tovább
Ki lesz nyitva vasárnaptól vasárnap? - Tömegnyomor lesz a boltokban szombatonként? - Nyilvános a hatástanulmány

Ki lesz nyitva vasárnaptól vasárnap? - Tömegnyomor lesz a boltokban szombatonként? - Nyilvános a hatástanulmány

2015. március 20. Szerkesztő: Atyavilág

„A Nemzetgazdasági Minisztérium most ugyan nem, de 2011-ben készített egy hatástanulmányt a KDNP vasárnapi boltbezárással kapcsolatos javaslatához. Az akkor még Matolcsy György vezette minisztérium a javaslat mellett és az ellene szóló érvek összegzése után „nehezen támogathatónak” bélyegezte a tervezetet.

A Népszabadság szerint azt írták, hogy az intézkedés 10-15 ezer ember elbocsátásával járhat, és a munkájukat elveszítők jó része később sem fog tudni elhelyezkedni az ágazatban. Az NGM becslése szerint a forgalomcsökkentésből adódó áfakiesés, a megszűnő munkahelyek miatt a társadalom egészét terhelő kiadások, továbbá a kieső járulékbevételek összességében 50 milliárd forintos veszteséget okoztak volna a költségvetésnek.

A most életbe lépett javaslathoz már nem is kellett kormányzati hatástanulmányt készíteni, hiszen azt nem a kormány nyújtotta be, hanem egyéni képviselői indítványként érkezett a parlament elé, így meg az NGM-nek hivatalosan nincs rá befolyása.”

Forrás: 444.hu

A vasárnapi zárva tartás körüli bizonytalanságok tovább tartanak. Nap mint nap derülnek ki újabb értelmezések, hogy ki tarthat nyitva és ki nem. Egy biztos: március 15-től, tehát most vasárnaptól tilos a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés.

vasarnapi_nyitvatartas.png

Az Origo hírportál gyűjti össze, hogy az országban mely településeken milyen üzletekre nem érvényes a tilalom. A térkép aktuális állapota itt tekinthető meg. Az a bolt, amelyik szeretne felkerülni a térképre, a "Kinyitok vasárnap is!" adatlapon regisztrálhat.

A térkép Zircről egyetlen üzletet sem mutat. A legközelebbi nyitva tartó élelmiszerüzletet Bakonybélben jelzi.

A vasárnapi nyitvatartási tilalom jelentősen megváltoztathatja a vásárlási szokásokat. Azok az üzletek, amelyek nyitva tarthatnak, akár komoly forgalomnövekedést is elérhetnek, és megnyerhetnek új vevőket, akik a hétköznapokon is hozzájuk térnek majd be.

Egyelőre nem tudhatjuk, melyek azok az üzletek Zircen, amelyek nyitva lesznek majd vasárnap. Most, az első alkalommal azt is figyelembe kell venni, hogy ez a vasárnap nemzeti ünnep, amikor az üzletek egyébként sem lehetnének nyitva. Az első "normális" vasárnap tehát egy hét múlva, március 22-én lesz.

A törvény szövegéből azonban néhány dolog kiderül, lehet tehát találgatni, hol vásárolhatunk majd a jövőben vasárnap:

1. "A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem."

Zircen tehát várhatóan nem lesz változás a gyógyszertárak, a két benzinkút és a kórház büfé megszokott vasárnapi nyitva tartásában.

2. "A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva."

Zircen a pékségek és a virágüzletek tehát ezekben az időszakokban nyitva tarthatnak.

3. "A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem."

Zircen tehát az éttermek, sörözők, fagyizók, falatozók, múzeumi boltok nyitva tarthatnak.

4. "A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

Ez az, amit nem tudunk, mert egyrészt nem ismerjük azoknak a boltoknak az alapterületét, amelyek szóba jöhetnek, másrészt nem tudjuk, hogy ezek közül melyeket fog a tulajdonos vagy a családtagja kinyitni. Ugyancsak nem tudjuk, hogy a dohányboltok melyik kategóriába tartoznak.

A fenti felsorolás természetesen nem hivatalos jogszabály-értelmezés, így hát érhetik még meglepetések a vásárlókat és az üzlettulajdonosokat is. Ráadásul néhány napja már azt is közölték hivatalos források, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján módosítani fogják a törvényt, és ez várhatóan szigorítást jelent (pl. a világörökségi területeken engedélyezett nyitva tartásba két Tesco is beleesik a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, és ez ellentétes a törvény szellemével).

Miközben érdeklődéssel követjük a helyi fejleményeket, sírjunk vagy nevessünk (kinek-kinek ízlése és közéleti vonzalma szerint) a törvény szelleme által megihletett alkotókon: itt és itt issőt, itt is, sőt itt is, meg a következő képen is:

ujpest-piac.jpg

 

Tömegnyomor lesz a boltokban szombatonként

"Az új nyitvatartási rendhez akciókkal, leértékelésekkel, kuponokkal próbálták meg hozzászoktatni a vásárlókat a a hét utolsó napján hoppon maradó boltok. A megkérdezett vásárlók többsége azt tervezi, hogy a hét más napjain fogják intézni beszerzéseiket, a legtöbben ugyanannál a láncnál, amelyhez már hozzászoktak"

Forrás: Blikk

Koós Gábor

Eredeti bejegyzés: 2015.03.12.

Kiegészítés: 2015.03.16.

Kiegészítés: 2015.03.19.

Kiegészítés: 2015.03.20.

Ki lesz nyitva vasárnaptól vasárnap? - Tömegnyomor lesz a boltokban szombatonként? - Nyilvános a hatástanulmány Tovább
Új tájékoztató tábla a Zirc30 turistautakról a Művelődési Ház előtt

Új tájékoztató tábla a Zirc30 turistautakról a Művelődési Ház előtt

2015. március 20. Szerkesztő: Atyavilág

A Zirc30 turistautak (Szarvaskút15, Kőkapu10, Pintér5) jelzésének festését tavaly novemberben fejezte be az Erdélyi Baráti Kör csapata. A zirci önkormányzat civil szervezeteket támogató alapjának támogatásával megvalósított kezdeményezés utolsó elemét, a Zirc30 turistautakat bemutató térképet március 19-én helyezték el az egyesület tagjai az Alkotmány utcában a Művelődési Ház előtt.

A Művelődési Ház épülete előtt álló, eddig kihasználatlan táblát helyezték át közvetlenül a járda mellé, erre erősítették fel a három útvonalat ábrázoló térképet. A tábla áthelyezésével a Művelődési Ház is jól járt, mert a hirdetményeit erre a táblára is kifüggesztheti, és az érdeklődőknek nem kell begyalogolni az utcától távolabb álló épületig. A tábla faszerkezetének megviselt festése a tavaszi karbantartások során újul majd meg.

A Zirc30 turistautaknak a kezdeményezők által kinevezett "nulla pontja" a Művelődési Ház, tehát ez a térkép elhelyezésére a leginkább megfelelő hely. Ezen túlmenően ugyanitt van a kiindulási és célpontja a Zirc30 teljesítménytúráknak, amelyeket az idén először holnap, szombaton, március 21-én rendeznek meg a tavasz köszöntésére.

zirc30_tabla_athelyezes_2.jpg

zirc30_tabla_athelyezes_1.jpg

Koós Gábor

Új tájékoztató tábla a Zirc30 turistautakról a Művelődési Ház előtt Tovább
A napfogyatkozás első képei Zircről

A napfogyatkozás első képei Zircről

2015. március 20. Szerkesztő: Atyavilág

A Zircinfo-n március 11-én olvashattunk részletes népszerű tudományos információkat általában a napfogyatkozásokról és részletesen a mai, március 20-i eseményről.

Most az első, amatőr felvételeket adjuk közre, remélve, hogy professzionális eszközökkel készített, látványosabb felvételeket is küldenek olvasóink.

A napfogyatkozás helyi idő szerint 9:39-kor kezdődött és 11:59-kor ért véget.

10_46.jpg

10 óra 46 perc 

10_51.jpg

10 óra 51 perc 

10_58.jpg

 10 óra 58 perc

11_08.jpg

 11 óra 8 perc

11_19.jpg

 11 óra 19 perc

11_30.jpg

 11 óra 30 perc

11_45.jpg

 11 óra 45 perc

A napfogyatkozás kezdetétől lassan, de segédeszközök nélkül is jól érzékelhetően gyengült a Nap ereje és csökkent a hőmérséklet. Az Időkép Zirci Önkormányzat által működtetett mérőállomásának hőmérséklet-adatai szemléletesen mutatják a hőmérséklet visszaesését a napfogyatkozás időszakában.

homerseklet.png

 

Koós Gábor

A napfogyatkozás első képei Zircről Tovább
Avar, kerti hulladékok égetése és grillezés

Avar, kerti hulladékok égetése és grillezés

2015. március 20. Szerkesztő: zircblog

fust.jpg

(Fotó: olvasónktól) 

z.jpgTájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2015. március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan, melyek az alábbiak:

Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik.

Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi.    

Zirc város belterületeire vonatkozó szabály:

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 33/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése értelmében:

Az avar és a kerti hulladékok égetése május 1-jétől augusztus 31-ig, valamint ezen időszakon kívül a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon és vasárnap, a város teljes közigazgatási területén tilos.Ezen kívüli időszakban is csak a tűzvédelmi szabályok betartásával és megfelelő meteorológiai viszonyok fennállása esetén lehetséges. Egyéb esetben az ártalmatlanítás elsősorban komposztálással történhet, amennyiben ez nem lehetséges, az elszállításáról gondoskodni kell.

 

Zirc város külterületeire vonatkozó szabály:

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat - 54/2014. (XII.5.) BM rendelet - 226. § (1) bekezdése szerint külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet.       

A város közigazgatási területén továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

Amennyiben mégis tűzeset következik be, azonnal hívja katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös segélyhívó számon. 

 

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

Avar, kerti hulladékok égetése és grillezés Tovább
BRINGÁS KALANDTÚRA VÁR A BAKONYBAN!

BRINGÁS KALANDTÚRA VÁR A BAKONYBAN!

2015. március 19. Szerkesztő: KovácsEszter.

2015.03.17. 13:27 :: fulopmiklos

2015 májusában a Kárpátok Vándorai Természetjáró Egyesület ismét megrendezi a Kalandtúra Két Keréken, röviden K3 névre hallgató rendezvényét.

Idén a Bakony sűrűje vár benneteket, ahol csapataitokkal újra próbára tehetitek ügyességeteket, kreativitásotokat és stratégiai gondolkodásotokat, na meg persze montis képességeiteket!

 

 

Ha szeretnél a haverokkal a májusi tavaszban bakonybeli ösvényeken csapatni és ösvénymenti árkokban váltófület reszelni, vagy épp egy négyes elágazóban térkép fölött nagymítingelni és az ismeretlenben kalandozni, akkor gerjeszd a barátokat, látogass el az esemény honlapjára, töltsd le és töltsd ki a nevezési lapot és vésd a naptáradba: K3 – május 8-10. – Csesznek!

VII. K3-VDO KALANDTÚRA KÉT KERÉKEN

Időpont: 2015. május 8-10.
Helyszín: Csesznek, Kisbükk Major
Nevezés és információ: www.k3-vdo.hu
Nevezni 2-5 fős csapatokban lehet!
Nevezési határidő: 2015. április 26.
Nevezési díj: 3500 Ft/fő

 

 

A RENDEZVÉNYRŐL

Elsődleges célja az, hogy Ti résztvevők jól érezzétek magatokat, megismerjetek minél több hozzátok hasonlóan gondolkodó és hasonló érdeklődésű embert, jobban megismerjétek csapattársaitokat, saját magatokat, és nem utolsó sorban egy-egy tájegységet is, új oldaláról kicsit más formában, mint amit kerékpárral eddig megszokhattatok.

 

 

A K³ egy olyan kerékpáros túraverseny, ahol nem az dönt, kinek jobb az erőnléte. Nem számít, ki tud jobban bringázni, és milyen bringával érkezett. Sőt, nem feltétlenül az a csapat viszi haza a győztesnek járó vándorserleget, aki adott idő alatt a legnagyobb távot, illetve szintkülönbséget tudja leküzdeni. Ami igazán számít, az a taktika és a csapategység.

A feladat egy tájegység bejárása kerékpárral adott időn belül a lehető legalaposabban, a lehető legtöbb pontot összegyűjtve. Pontokat szerezni első sorban objektumok  felkeresésével lehet, melyek helyét a rajtnál kapjátok meg. A pálya jellemzően kevés burkolt utat tartalmaz, MTB használata célszerű. Nem kell meglepődni azon sem, ha bizonyos helyeken vállon kell majd vinni a gépet!

K3-VDO: Kaland - Kihívás - Buli

Forrás: http://mountainbike.blog.hu/

BRINGÁS KALANDTÚRA VÁR A BAKONYBAN! Tovább
Tavaszi Historia Borkörút

Tavaszi Historia Borkörút

2015. március 19. Szerkesztő: KovácsEszter.

Sétáld és kóstold végig a Dunántúl borvidékeit a Historia Hangvilla Étteremben, Veszprémben!

Tavaszi Historia Borkörút

Március 20. péntek 17.00 órától
A nagy sikerre való tekintettel immár másodszor sétáló borkóstoló este a Historia Hangvilla és a Bortársaság szervezésében! Kiválaszthatja, hogy mit igyon húsvétkor! 

Több mint 40 fajta bor - 9 borászat a Dunántúl különböző borvidékeiről:

-          Pannonhalmi Apátság – Pannonhalma
-          Miklós Csabi- Mór
-          Etyeki Kúria – Etyek Buda
-          Konyári – Dél-Balaton
-          Légli  Ottó- Dél- Balaton
-          Heimann Zoltán- Szekszárd
-          Szeleshát Szőlőbirtok- Szekszárd
-          Sauska- Villány
-          Bott Frigyes- Muzsla 

Belépőjegy 1.500Ft  mely teljes egészében lekóstolható. További kóstolójegyek a helyszínen válthatók. 

 asztalfoglalás, érdeklődés

További információ:

+36 88 889 186

info@historiahangvilla.hu

borhvilla.jpg

 

Tavaszi Historia Borkörút Tovább
Felvették a fegyvert a hős tábornok tiszteletére

Felvették a fegyvert a hős tábornok tiszteletére

2015. március 18. Szerkesztő: zircblog

Nagyszabású sportrendezvénynek adott otthont városunk a hétvégén. A Görgey Artúr országos lövész-emlékverseny területi fordulójára, valamint az általános és középiskolások megyei bajnokságára került sor az MTTSZ Területi Klub Zirc rendezésében. 

 lov.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte: Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Felvették a fegyvert a hős tábornok tiszteletére Tovább
Összetartás Zircen

Összetartás Zircen

2015. március 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Az ifjúsági és serdülő válogatott judo versenyzők közös összetartására Zircen kerül sor 2015. április 2. és 4. között

A program a Teplicén megrendezésre kerülő ifjúsági Európa Kupa résztvevői számára biztosítja a felkészülést. A Vincze Judo Klub magas részvételre számít.

Találkozó: 2015. április 2-án 9.00 órakor a Reguly Antal Szakképző Iskolában (Zirc, Alkotmány u. 16.)
Utolsó edzés: 2015. április 4-én 14.30-16.00

 

Forrás: Vincze Judo Club

Összetartás Zircen Tovább
Ösztöndíjas Szemle, 8. szám

Ösztöndíjas Szemle, 8. szám

2015. március 18. Szerkesztő: zircblog

(Megjelenik félévente)

A város idei költségvetésében biztosított ösztöndíjalapból az Emberi Kapcsolatok Bizottsága döntésének értelmében kilenc középiskolást részesített önkormányzatunk elismerésben. Bemutatjuk a jól tanuló és más eredményeket is felmutató fiatalokat. 

od.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte: Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Ösztöndíjas Szemle, 8. szám Tovább
Teljes lényükkel érzékelik a tájat

Teljes lényükkel érzékelik a tájat

2015. március 18. Szerkesztő: zircblog

Kilenc fiatal alkotó Bakonyvasútról készített fotóiból nyílt kiállítás a Zirci Városházán

Az összes vonat megállt, és csak egy tengeralattjáró indult el halk hegedűszóval péntek délután a Városházán, a Bakonyvasút Fotókiállítás megnyitóján.

 

2.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte: Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Teljes lényükkel érzékelik a tájat Tovább
Együtt megtervezni egy szerethető otthont

Együtt megtervezni egy szerethető otthont

2015. március 18. Szerkesztő: zircblog

Zirc város az ország többi járásszékhelyéhez hasonlóan a Belügyminisztérium támogatásával 2015. I. félévében dolgozza ki Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS). A stratégiaalkotás során a civil és gazdasági szereplőkkel, valamint lakossággal szorosan együttműködve több lépcsős párbeszéd során kerül meghatározásra és kidolgozásra a város középtávú stratégiája.

A Belügyminisztérium közbeszerzési eljárás keretében választotta ki az ITS tervezési feladatait elvégző regionális szakértői csoportot, a KD-ITS Konzorciumot. A projekt indító konzultációjára január közepén került sor, a napokban pedig az Integrált Településfejlesztési Stratégiát megalapozó vizsgálat munkaanyagát vitatta meg az erre a célra alakult irányítói és önkormányzati munkacsoport. 

Ezt követően került sor az ITS Helyi Egyeztető Csoportjának ülésére. Várszegi Bernadett, a projekt helyi koordinátora elmondta, a meghívottak nagy része eljött a work shop jellegű rendezvényre és több értékes településfejlesztési javaslat hangzott el a különböző szférák „műhelymunkája” során. Hangsúlyozta, példaértékű, hogy ilyen szép részvételi arány mellett folyhatott a közös gondolkodás.

 its_001.jpg

 

its_002.jpg

 

A stratégia elkészítéséhez szükséges megalapozó (helyzetfeltáró-, elemző és értékelő) dokumentum elkészültét követően kerülhet sor a stratégiaalkotásra.A közeljövőben várható a következő fórum, melybe széles társadalmi, gazdasági kört, így a lakosságot is be szeretnék vonni. Addig is természetesen várja önkormányzatunk a tervezési munkát segítő gondolatokat, ötleteket egy szerethető város jövőképének megalkotásának érdekében a honlapon közzétett felhívásban megadott elérhetőségeken. Az ugyanitt található formanyomtatványon keresztül pedig a programban való személyes részvételi szándékot is lehet jelezni.

 Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

        

Együtt megtervezni egy szerethető otthont Tovább
Az Év Földtani Értéke az olaszfalui Eperjes-hegy - előadás Olaszfaluban március 18-án

Az Év Földtani Értéke az olaszfalui Eperjes-hegy - előadás Olaszfaluban március 18-án

2015. március 17. Szerkesztő: Atyavilág

2015-ben az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban az olaszfalui Eperjes-hegy! címmel egy igen érdekesnek ígérkező, vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor, melyet a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője, Korbély Barnabás tart Olaszfaluban, 2015. március 18-án, szerdán 17:30 órától.

Az előadás során nem csak a Bakony–Balaton Geoparkról és idei kiemelt földtani értékéről esik szó, hanem az olaszfalui Eprejes-hegyre tervezett programjainkról is hallhatunk.

Az Év Földtani Értékéről a Bakony–Balaton Geoparkban itt olvashatunk.
Az előadásról további tudnivalók itt találhatók.
eperjes_2015_ev_foldtani_erteke_montazs.jpg
Forrás: Rajongeo levelezőlista, http://www.geopark.hu/aktualis/az-ev-foldtani-erteke

Korábbi túrabeszámoló a Zircinfo-n az Eperjes tanösvényről: 

Csemetés túrák: az Eperjes tanösvény, felfedező kiadásban
Az Év Földtani Értéke az olaszfalui Eperjes-hegy - előadás Olaszfaluban március 18-án Tovább
Novembertől állami kéményseprés? - ingyenes lesz, de hétmilliárdba és félezer álláshelybe kerül

Novembertől állami kéményseprés? - ingyenes lesz, de hétmilliárdba és félezer álláshelybe kerül

2015. március 16. Szerkesztő: Atyavilág

kominicek_pro_stesti.jpg"Az állam novembertől magához vonja és egyúttal ingyenessé teszi a kéményseprést. Szakembere ugyan még nincs a feladathoz, de talán átképzett közmunkásokra rá lehet bízni a szén-monoxid-mérgezési veszélyek felkutatását. Az újabb átgondolatlan központosítás ellehetetleníti a szakmát és milliárdos pénzkidobással jár."

A teljes cikk elolvasható itt.

(Eredeti bejegyzés: 2015. január 23.)

Frissítés

"...éves szinten mintegy hétmilliárd forintba kerülhet a kéményseprés államosítása. Egy új törvényjavaslat szerint a Katasztrófavédelem átveszi a bizniszt és csak ők fognak ilyen szolgáltatást nyújtani. Az évenkénti kötelező felülvizsgálat helyett már csak kétévente kell majd megnézetni a kéményt, és ez a vizsgálat ingyenes lesz. A intézkedés a tervek szerint 1000-2000 forint megtakarítással jár majd háztartásonként. De körülbelül 500 kéményseprő fogja elveszíteni a munkáját,..."

További részletek:

Tovább dübörög a rezsicsökkentés™

Évi hétmilliárdba kerülhet a kéményseprés az államnak

 

 

Novembertől állami kéményseprés? - ingyenes lesz, de hétmilliárdba és félezer álláshelybe kerül Tovább
Tudja ön, mit csinál gyermeke a neten? - zaklatás, megfélemlítés, megalázás - a hatalom is kíváncsi rád

Tudja ön, mit csinál gyermeke a neten? - zaklatás, megfélemlítés, megalázás - a hatalom is kíváncsi rád

2015. március 16. Szerkesztő: Atyavilág

"A zaklatásnak számos formája létezik, ezek közül szinte bármelyik elkövetésére alkalmas az on-line világ; az internetes közösségi felületek sora vonzza a zaklatókat."

A felmérések és tapasztalatok alapján a szülők többségének fogalma sincs, mit néz, milyen oldalakat látogat gyermeke az interneten, mit tölt onnan le vagy éppen oda fel. Fogalmuk sincs arról, hogy

nezaklass_1.png

, így akár a gyermeke által feltöltött információk, képek saját magáról, a családjáról, a barátairól, a tanárairól. Olyan bizalmas dolgok, amelyeket a szülő soha nem osztana meg másokkal. A gyermek számára, aki legtöbbször még nem tudja mérlegelni cselekedetének következményeit, ezek menő, vagány, sirály dolgok. Sok szülő pedig még el sem jutott oda, hogy bármit kezdjen az internettel.

Az internet előtti világban a szülő még nagyrészt ismerte gyermekének baráti körét, mert a kapcsolattartáshoz személyes találkozás kellett, a barátok be-belátogattak egymás otthonába. A kibertérben erre nincs szükség. A közösségi oldalakon az akárhol tartózkodó akárkivel akármikor kapcsolatba kerülhetünk. A szülő legfeljebb akkor szerez tudomást gyermeke internetes "baráti köréről", ha a gyermek - a saját jelszavával belépve - megmutatja kapcsolatait neki, vagy éppen megosztja az információkat az általa kiválasztottakkal. Egyébként a gyermek világa, és mindaz, ami ott történik, el van zárva a mindenki más elől.

Ez a virtuális világ kínálja magát az alantas szándékúaknak is. A Szociális Innovációs Társulás most az internetes zaklatás témájában igyekszik segíteni szülőket és gyermekeket a zaklatás megelőzésében és helyes kezelésében.

A honlapjukon elérhető három, nagyon szemléletes kisfilm (Az agresszor, Szexting, Megalázás) a fiatalok nyelvén íródott, és ezeket minden szülőnek és gyermekeiknek is látni kell. Mi most csak a filmek végén összegzett tanácsokat ismételjük itt meg:

nezaklass_2.png

Frissítés, új videó:

"Amikor celebek olvassák fel a nekik címzett gyűlölködő Twitter-üzeneteket, az vicces. Amikor gyerekek, az rohadtul nem.

Persze ennek a videónak nem is ez a célja, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a cyberbullying jelenségére. Ha az utolsó tweetnél nem szorul ökölbe a keze, valami tutira nem stimmel önnél."

Forrás: index

cyberbullying.gif

A kép forrása: google

A közösségi oldalak elképesztő veszélyeivel a felhasználók többsége egyáltalán nincs tisztában. A pillanatnyi érzelmi állapotban (öröm, bánat, harag) vagy fizikai/tudati állapotban (fáradtság, alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság) feltöltött, megosztott információk ("tartalmak") nap mint nap okoznak emberi tragédiákat. A meggondolatlanul posztolt képek, szöveges információk időzített bombaként ketyegnek, akkor, esetleg sok év múlva robbannak majd, amikor már rég el is felejtettük azokat. Ifjúkori botlásaink, bulijaink évtizedek múlva dönthetik romba életünket, például szakmai pályafutásunk derékba törésével. Az egykori legjobb barátaink, akikkel megosztottuk legbizalmasabb titkainkat, ellenségeinkké válhatnak, akik váratlanul közzé teszik a barátkozás idején őrizetükre bízott, általuk a közösségi oldalról gondosan elmentett egykori titkot. Partnerkapcsolataink szakadhatnak szanaszét, ha felkerülnek képek, amelyeken korábbi barátainkkal/barátnőinkkel vagyunk láthatók, esetleg intim környezetben, és róluk az aktuális partnerünk nem tudott.

De számos konfliktust okoznak meggondolatlan vagy szándékolatlan megosztások, mint ami nemrég a Zircinfo blogon is előfordult.

Határozott véleményem, hogy közösségi oldalak, alkalmazások (az általam ismertek közül a Facebook-ot tartom a leggaládabbnak, legveszélyesebbnek) felhasználóinak tíz- és tízezrei fognak évek-évtizedek múlva véres könnyeket sírni egzisztenciájuk, családi életük, szakmai pályafutásuk ellehetetlenülése miatt, amit egy általuk réges-régen feltöltött, rég el is felejtett kép, egy bejegyzés, egy hozzászólás okozott.

Frissítés: A hatalom is kíváncsi rád

"Összesen 168 felhasználó nem publikus adatait kérték ki a Facebooktól a magyar kormány szervei 2014 második felében..."

Forrás: 444!

Ha már mi, felnőttek nem tudjuk saját magunkat megvédeni, legalább a gyermekeinket védjük meg azzal, hogy ellenőrizzük, segítjük, tanítjuk őket a közösségi oldalak megfontolt használatára. Ebben a most már legtöbb helyen korszerű informatikai eszközökkel felszerelt iskolának kellene meghatározó szerepet vállalni, hiszen az  informatika és az erkölcstan is a tananyag része!

Koós Gábor

Eredeti bejegyzés: 2015.03.12.

Frissítés: 2015.03.16.

Frissítés: 2015.03.17.

Tudja ön, mit csinál gyermeke a neten? - zaklatás, megfélemlítés, megalázás - a hatalom is kíváncsi rád Tovább
Új helyre költöznek

Új helyre költöznek

2015. március 16. Szerkesztő: KovácsEszter.

2015.03.12. 11:57

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az "ABakonyért" Vidékfejlesztési Akciócsoport  2015. március 16-tól új helyre költözik.
Új székhelyük és levelezési címük:
8420 Zirc, Vak Bottyán u. 1.
Tisztelettel kérik hogy minden levelet az új címünkre küldjenek. Továbbra is állnak rendelkezésükre az új címünkön.
2015. március 13-án és 16-án nem lesznek elérhetőek vezetékes telefonon a költözés miatt .

Megértésüket köszönik!

Forrás: http://www.abakonyert.hu/

Új helyre költöznek Tovább
Széchenyi-díjat kapott a zirci születésű fizikus

Széchenyi-díjat kapott a zirci születésű fizikus

2015. március 16. Szerkesztő: zircblog

Pécs, 2015. március 15., vasárnap (MTI) – Hebling János fizikus úgy érzi, a Széchenyi-díj odaítélésével kutatásai eredményeit ismerték el, amelyek ugyanúgy érthetőek és értékelhetőek politikusok, mint lézerfizikusok számára.

 

Hebling János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Fizikai Intézetének igazgatója, egyetemi tanár az egyciklusú nagy intenzitású terahertzes impulzusok előállítása és alkalmazása terén elért kimagasló eredményei, valamint a nemlineáris optikában és lézerfizikában végzett több évtizedes iskola- és műhelyteremtő tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést Budapesten.
Mint azt az MTI érdeklődésére elmondta, szerinte azért lehetett az idei díjazottak között, mert kutatásai eredményét nemcsak minőségi, hanem mennyiségi értékekkel is lehet jellemezni. Lényegében tíz éven keresztül az egész világon ő és csapata tudta előállítani a legnagyobb energiájú terahertzes impulzusokat, ami ugyanúgy érthető eredmény egy politikus, mint egy lézerfizikus számára.

A terahertzes impulzusokat több területen is alkalmazni lehet, például a terahertzes sugárzást a fémek visszaverik, a csomagolóanyagok pedig átengedik, így biztonságtechnikai célokra, bőröndök átvilágítására, fegyverek, bombák detektálására alkalmazható.
Az egyciklusú nagy intenzitású terahertzes impulzusok előállítása és alkalmazása terén végzett kutatásaival kapcsolatban Hebling János beszámolt arról, hogy tizenöt éve a stuttgarti Max-Planck Szilárdtest Fizikai Kutatóintézetben Jürgen Kuhl csoportjában fononok, azaz rácsrezgések vizsgálatához dolgozott ki egy speciális gerjesztő elrendezést. Később rájött, hogy ez az elrendezés terahertzes impulzusok nagyon hatékony előállítását is lehetővé teszi.
Hebling János kitért arra, hogy munkássága során sokat tanult a szegedi egyetemen a diplomamunkájában segítő Vize Lászlótól és Bor Zsolt professzortól.

A fizikus munkássága során arra a legbüszkébb, hogy tíz év alatt munkatársaival tízmilliószorosára növelték a terahertzes impulzusok energiáját. Ezzel a terahertzes impulzusok egy sor fontos alkalmazási lehetőségét teremtették meg, az utóbbi tíz évben pedig a Pécsi Tudományegyetemen létrejött egy nemzetközileg jól ismert nagyenergiájú terahertzes kutatócsoport, kialakult egy terahertzes iskola.
Jelenlegi ktatásairól szólva kitért arra, hogy nemrégiben egy olyan berendezésre tettek javaslatot társaival, amely - a Szegeden épülő szuperlézerhez hasonlóan - a legrövidebb, úgynevezett attoszekundumos fényimpulzusok előállítására képes, de a Szegeden alkalmazott technikával elérhetőnél várhatóan sokkal stabilabb impulzusokat képes kelteni. Jelenleg ennek a megvalósíthatóságát vizsgálják.

Jövőbeni kutatásairól szólva beszámolt arról, hogy szeretné a terahertzes impulzusok energiáját még legalább megtízszerezni. A nagyenergiájú terahertzes impulzusok segítségével várhatóan olyan kompakt protongyorsítók építhetőek, amelyek a mostani gyorsítóknál tízszer-húszszor kevesebbe kerülnének, és lehetővé tennék azt, hogy a leghatékonyabb sugárzáson alapuló rákterápia széleskörűen elterjedjen, hazánkban is elérhető legyen.

forrás: boon.hu

kapcsolódó cikkek: Zirci arcképcsarnok

 

Széchenyi-díjat kapott a zirci születésű fizikus Tovább