ZIRCINFO

Tóni a Kéken - Zircen is járt

Tóni a Kéken - Zircen is járt

2015. szeptember 03. Szerkesztő: zircblog

 

Bizonyára már sokan hallottak Tóni történetéről. Puskás Antal májusban felkereste a Turista magazint, hogy segítsenek neki nagy álma megvalósításában. Ez az álom pedig az Országos Kéktúra teljesítése.

Tóni látássérült, ezért túratársakat keresett maga mellé, akik segítik útján. Sok munka és a sok kedves embernek köszönhetően Tóni augusztus közepén nekivághatott az Országos Kéktúrának, a több mint 1100 km-es távnak.

Kalandja során Tóni Zircen is járt. Mészner Viktor túravezetővel – a jó személyes és szakmai kapcsolatnak köszönhetően – és többi társával meglátogattak minket a Tourinform irodában. A mesélés közben természetesen megtörtént a kötelező fotózkodás is. Tóni pedig felavatta a Tourinform iroda vendégkönyvét.

Egy kis ajándékkal is kedveskedtünk a nagy utazóknak, Tóni egy Zirci turistaérmet kapott emlékül, a többiek pedig Zirces hűtőmágnest.

erem.JPG

 

Beszámolója alapján nagyon sok kedves emberrel találkozott. Jó túrázóként természetesen cipeli túrahátizsákján a sátrát, de a vendégszerető embereknek köszönhetően eddig nem sokszor kellett használnia, sok helyen ajánlottak neki fel az útja során szállást. A napot egyébként Borzaváron kezdték és Jásd volt az úti cél.

Mivel az utolsó nyári napon ilyen kánikulához volt szerencséjük, pihenésképpen a helyi falatozóban fogyasztottak el a megfáradt túrázók egy hűsítő Zirci Apátsági sört.

Nagyon örülünk, hogy találkozhattunk Tónival és csapatával. Jó látni egy életerős embert, akit egy kis nehézség nem tántorít el attól, hogy megvalósítsa az álmát. Sok ember tanulhatna tőle.

Reméljük, még sok ilyen kalandban lehet része és boldogok vagyunk, hogy ebbe mi is egy kis bepillantást nyerhettünk.

Az október 11-ig tartó túrába még bárki becsatlakozhat kísérőnek a turatars@termeszetjaro.hu címen. Tóni kalandjait pedig a Tóni a kéken Facebook oldalon lehet nyomon követni.

alair.JPG

tablanal.JPG

(Kép forrása: Kelemen Gábor sajtóreferens)

Ha pedig érdekelnének a Bakony csodás túrázási lehetőségei és látnivalói, figyeljétek a Bakonyi kalandok facebook oldalunkat, ahol megtaláljátok az aktuális információkat és érdekességeket e szép vidékről!

Beküldte:

Máthé Szabina

Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft.

(Kelemen Gábor sajtóreferens cikke leolvasható itt: Kép-újság, 183. szám, 08. 31. - Tóni a Kéken )

Tóni a Kéken - Zircen is járt Tovább
Hangszerrel kísért életévek

Hangszerrel kísért életévek

2015. szeptember 01. Szerkesztő: zircblog

Portré-riport a 90 éves Hegedűs Laci bácsival, egykori zirci zenésszel

Mondják, régen nagy muzsikus élet volt Zircen. Élőzenétől lüktettek a vendéglők, hétvégenként megtelt a művelődési ház. Az egyik fő hangulatfelelős, Hegedűs László az ország másik feléből került a Bakonyba, pályafutása az Alföldön vette kezdetét valamikor a harmincas évek végén.

 a_fuvos_hangszerrel.jpg

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

 

Hangszerrel kísért életévek Tovább
Zirci egypercesek – Ez itt a reklám helye!

Zirci egypercesek – Ez itt a reklám helye!

2015. szeptember 01. Szerkesztő: zircblog

Szombat van, szabadság. Felmegyek a Youtube-ra, a keresőjébe bepötyögök egy kedvenc nyolcvanas évekbeli klasszikust. Indul a zene, pörögnek a régi képkockák, majd egyszer csak a képernyő jobb sarkában ismerős szöveg tűnik fel: VALÓDI APÁTSÁGI SÖR. Zirci Apátsági Manufaktúra.

 

Ha nem kötődnék Zirchez, lehet, hogy a sör keltené fel az érdeklődésemet a reklámban, azt mondják, egy pohárral még egészségére is válik az embernek. Most azonban a zirci szónak valahogy jobban megörülök a világháló videó-megosztóján. Ez a sör úgyis jól esett, hogy nem ittam belőle…

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Zirci egypercesek – Ez itt a reklám helye! Tovább
Kép-újság, 183. szám, 08. 31. - Tóni a Kéken

Kép-újság, 183. szám, 08. 31. - Tóni a Kéken

2015. augusztus 31. Szerkesztő: zircblog

Kép-újság, 183. szám

2015.08. 31.

Tóni a Kéken

 

dscf1690.jpgTóni a Kéken, útban Nagyesztergár felé éppen.

A Komárom-Esztergom megyei Császár községben élő, hetven százalékban látássérült Puskás Antal – akit mindenki csak Tóniként ismer – elhatározta, hogy végigjárja az Országos Kék Túrát. Mint látható, több túrázó társa is segítségére van, akik azonban hangsúlyozták: Tóni önállóan is nagyon jól szeli át a kilométereket. Városunkon a nyár utolsó napján haladt át.

Érdeklődésünkre elmondta, nem szeretne semmilyen rekordot felállítani, inkább a példamutatás hajtja előre, hogy a fogyatékkal élők is megfelelhetnek a kihívásoknak. Fontos, hogy ne a négy fal között éljék le az életüket, hanem jöjjenek ki a természetbe!  

A csapattagok idővel cserélődnek, Mészner Viktor bakonybéli túravezető például Jásdig kíséri a különleges Kék Túrát. Van azonban olyan is, aki már az indulóállomástól, az Írott-kőtől kezdve Tónival tart. A vállalkozó kedvű túrázó két hónapos útja során szívesen lát újabb társakat maga mellett – akárcsak néhány kilométer erejéig is –, hogy együtt győzzék le a távolságokat.

 2015-08-31_09_44_30.jpg

Tóni a Tourinform-irodában is megfordult, s egy kis üzenetet hagyott a Turista Pihenőnél (Fotó: Máthé Szabina)

 dscf1692.jpg

További jó utat kívánunk, kedves urak!

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Kép-újság, 183. szám, 08. 31. - Tóni a Kéken Tovább
Gyerek után is jár a benzintámogatás

Gyerek után is jár a benzintámogatás

2015. augusztus 31. Szerkesztő: KovácsEszter.

Forrás: 

2015.08.26. 14:48

Augusztustól életbe lépett a munkába járás költségtérítését szabályozó kormányrendelet módosítása, ami miatt kicsit változik, hogy a munkáltató milyen járművek esetén tud bérletkedvezményt adni a munkavállalónak, és az is, hogy a kisgyerekesek is kaphatnak benzintámogatást a cégtől, derül ki a Cafeteriatrend közleményéből.

A korábbi rendelet szerint a munkáltató akkor tudta megtéríteni a munkavállaló utazási költségének rendeletben meghatározott mértékét, ha a munkavállaló

 • belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasúttal 2. kocsiosztályon,
 • távolsági busszal,
 • elővárosi busszal, HÉV-vel,
 • hajóval, komppal, vagy révvel járt munkába.

Itt a második pont "menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratra", a harmadik pedig csak simán HÉV-re változik. Az újdonság tehát, hogy regionális járatokra is jár a támogatás.

A korábbi szabályozás szerint a jegyek térítése helyett az autóval közlekedés kilométerenkénti kilenc forintos költségtérítése akkor jár, ha

 • a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
 • a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
 • ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni.

Ez a felsorolás egészült ki egy újabb ponttal: a munkavállaló akkor is kaphat benzintámogatást, ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van.

Gyerek után is jár a benzintámogatás Tovább
Kép-újság, 182. szám 2015. 08. 31.

Kép-újság, 182. szám 2015. 08. 31.

2015. augusztus 31. Szerkesztő: zircblog

Reggeli tisztálkodás

ku182.jpg

Bittmann Károly építőiparos, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára újraimpregnálja Szent Imre herceg szobrát 2015. augusztus 28-án, pénteken, a reggeli órákban egy kosaras autó közreműködésével. Ennek a módszernek köszönhetően meg lehet akadályozni a víz beszívódását és a fagytól is védelmet nyújt a szobrokra fújt szilikofób kőbalzsam. A munkálatot 6-7 évente újra el kell végezni – tudtuk meg Bittmann Károlytól, aki a dolgos „légi utazást” követően örömét fejezte ki, hogy a herceg és az angyalkák épségben vannak odafönt. A szoborrestaurálást 2007-ben, Szent Imre születésének 1000 éves jubileumára végeztette el az alapítvány polgárok adományaiból.

A Zirci Országzászló Alapítvány tagjai az emlékművet védő kerítést is lefestették, egy nappal korábban pedig az aradi vértanúk tavalyi évben átadott kopjafájának állagmegóvását végezték el.

 

Vigyáznak az általuk létrehozott értékekre, nem foghat ki rajtuk az idő vasfoga.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Kép-újság, 182. szám 2015. 08. 31. Tovább
(Hamarosan iskola...)

(Hamarosan iskola...)

2015. augusztus 28. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ünnepélyes tanévnyitó az első osztályosoknak: 2015. szeptember 1. 8.00 "F" épület emeleti aula. A felsőbb évfolyamok az osztályaikban gyülekeznek, nekik a délelőtt folyamán iskolagyűlések keretében nyitjuk meg a tanévet. A tagiskolák a helyi szokásoknak megfelelően nyitják meg a tanévet.

A tankönyvek kiosztására az első tanítási napon - 2015. szeptember 1. (kedd) - kerül sor.
 

Ebédbefizetés időpontjai (Zirc): 
2015. augusztus 12 - 13. (szerda, csütörtök), 10:00 órától 13:00 óráig
helye: kollégiumi porta - Reguly Antal Szakképző Iskola
UTÓLAGOS BEFIZETÉS „F” épület I. em./5. ajtó (Zirc, Köztársaság u. 3.).
Forrás, és további információk: reguly.hu
(Hamarosan iskola...) Tovább
Zirci TV műsora 2015. augusztus 14.

Zirci TV műsora 2015. augusztus 14.

2015. augusztus 28. Szerkesztő: KovácsEszter.

Bakonyi Betyárnapok - programajánló/programismertető

+
Interjú Varga Antallal, a lovasfelvonulás elmaradásának okáról, 

valamint a lovas ügyességi programokról Csontos Zoltánnal, a Felsőőrsi Lovasiskola tulajdonosával, és Miszi Bélával, a Tündérmajori lovasiskola szakmai vezetőjével

Információ a tűzgyújtási tilalomról

Programajánló:

Augusztus 20-i városi ünnepség

1úton nemzetközi zarándoklat - Intejú Ónodi Ferenc szervezővel, Huszár G. Lőrinc plébánossal, Bittmann Károly NNÖ alelnökkel, 

Kalandos kedd - cél az Ördög-árok

Királyi Séta - Reguly Antal Múzeum és Népművészeti alkotóház programja,Interjú Kirmer Anna etnográfussal és Dr. Németh-Vida Beáta történésszel 

Sporthírek

Vincze Judo Club-Zirc második alkalommal szervezett nyári edzőtábort
Interjúk:  Vincze Ferenc, a Vincze Judo Club elnöke, Vincze Lajos, a club alelnöke, Vajcs Luca judoka, Sárossy Zsolt judoka, Andrić Aleksandar, a Novosadski Judo Club edzője, Takács Attila, a Veszprém Megyei Judo Szövetség elnöke

Portré

Boross László

 

Zirci TV műsora 2015. augusztus 14. Tovább
2015. évi Móri Bornapok, Népzenei és Néptáncfesztivál - RÉSZLETES PROGRAM

2015. évi Móri Bornapok, Népzenei és Néptáncfesztivál - RÉSZLETES PROGRAM

2015. augusztus 28. Szerkesztő: KovácsEszter.


 

 

2015. október 1. (csütörtök) és október 4. (vasárnap) között Móron !

 

RÉSZLETES PROGRAM:
OKTÓBER 1.:
 
Berei Zoltán képzőművész akcióművészeti kiállítása
 
Megtekinthető a fesztivál időtartama alatt.
 
Helyszín: Szent István park
 
 
14.00 Gyermekrajz-kiállítás megnyitója
 
Megtekinthető a fesztivál időtartama alatt.
 
Helyszín: Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium
 
 
15.00 Móri bornapi 3200 m-es 32 fős futóváltó verseny - lány és fiú
 
A Móri körzet általános iskoláinak előzetes nevezés
 
e-mailen (diaksportmor@gmail.com).
 
Helyszín: Mór SE futópálya
 
 
16.00 Kiszely István fotókiállításának megnyitója
 
Megtekinthető október 31-ig, az intézmény nyitva tartási idejében.
 
Helyszín: Lamberg-kastély
 
 
17.00 Hátország az I. Világháborúban, a nagy háború móri katonái
 
A Fejér Megyei Levéltár és a Wekerle Sándor Egyesület közös kiállítása
 
Megtekinthető a fesztivál időtartama alatt.
 
Helyszín: Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola
 
 
18.00 Tompos Kátya, Keresztül Európán c. koncertje
 
Belépő: 1.000 Ft
 
Jegyek elővételben 2015. szeptember 8-tól kaphatók a Lamberg-kastélyban.
 
Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
 
 
20.00 Cefrepalota - Bödőcs Tibor önálló stand up estje
 
Belépő: 3.000 Ft
 
Jegyek elővételben 2015. szeptember 8-tól kaphatók
 
a Lamberg-kastélyban.
 
Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
OKTÓBER 2.:
10.00 „Te meg én" - rendhagyó irodalmi óra
 
Közreműködnek a MIKSZ tagjai.
 
Helyszín: Móri Táncsics Mihály Gimnázium
 
 
 
12.30 Polgárőrség ünnepélyes eskütétele
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
13.00 Ünnepi testületi ülés
 
Városi díjak átadása
 
Közreműködik a Móri Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola.
 
Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
 
 
14.00 Bornapi tenisz gyerekeknek
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont - salakos teniszpályák
 
14.00 Tollaslabda-verseny gyerekeknek
 
Helyszín: Móri Petőfi Sándor Általános Iskola tornaterme
 
 
15.00 A Bekecs Néptáncegyüttes gyermekműsora
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont
 
 
15.00 „NAGY" futás utcai futóverseny
 
Útvonal: Kapucinus téri Nagyszínpad - Kossuth u. - Wekerle u.
 
- Polgármesteri Hivatal
 
 
17.00 A fesztivál ünnepi megnyitója
 
- Polgármesteri köszöntő
 
- Testvérvárosok képviselőinek köszöntője
 
Közreműködik a Móri Ifjúsági Fúvószenekar.
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
18.00 Kása Béla fotóművész fotókiállítása
 
A kiállítás megtekinthető szombat-vasárnap 10-18 óráig.
 
Helyszín: Park Galéria, Lamberg-kastély parkja
 
 
 
18.00 Cimbaliband koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
19.00 XVIII. Borkirálynő-választás
 
Belépő: 1.000 Ft
 
A borkirálynő választás után utcabál hajnalig!
 
Zenél: Party Service Tánczenekar
 
Helyszín: Fogadó az Öreg Préshez gálasátra
 
 
19.30 Feke Pál fellépése
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
20.30 MAGNA CUM LAUDE koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
22.30 Utcabál hajnalig a Stugi Band-del
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
OKTÓBER 3.:
9.00 XI. Nemzetközi Díszmadár-kiállítás megnyitója
 
Kísérő program: kaktuszkiállítás, bonsai bemutató
 
Megtekinthető: szombaton 9.00-18.00 óráig, vasárnap 9.00-17.00 óráig
 
Belépődíj: felnőtt 300 Ft, diák és nyugdíjas: 200 Ft
 
Helyszín: Móri Radnóti Miklós Általános Iskola tornaterme
 
 
9.00 Bornapi Lovasparádé
 
Helyszín: Hétkúti Lovaspark
 
 
9.00 „Aranyhordó” Nemzetközi Sakkverseny
 
Helyszín: Móri dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola
 
 
9.00 Bornapi teniszkupa - „Nagy István Emlékverseny”
 
Felnőtt női és férfi egyes kategóriában
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont - salakos teniszpályák
 
 
9.00 Tollaslabda-verseny felnőtteknek
 
Helyszín: Móri Petőfi Sándor Általános Iskola tornaterme
 
 
9.00 Lövészverseny
 
Helyszín: Lőtér, Kinizsi utca
 
9.00 Kispályás labdarúgó verseny
 
Helyszín: Móri SE salakos kispálya
 
 
9.00-11.00 Papírforma - Kreatív foglalkozás gyerekeknek
 
Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
 
 
10.00-18.00 Népművészeti kirakodóvásár és bemutató
 
Muzsikál a Vásártér zenekar.
 
Helyszín: Lamberg-kastély udvara
 
 
10.00-18.00 Nyitott műhelyek, képző- és iparművészeti, kézműves vásár
 
Helyszín: Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány udvara
 
 
10.00-17.00 Népzenei és Néptánc Fesztivál programja
 
Fellépők:
 
10.00-10.30 - Gruppo Folk Ciociaro „Valle di Comino” - Olaszország
 
10.30-11.00 - Háromfalu Táncműhely
 
11.00-11.30 - Forgatós Táncegyüttes csoportjai - Mór
 
11.30-12.00 - St. Oswald bei Plankenwarth - Ausztria
 
12.00-12.30 - Ezerjó Nyugdíjas Klub - Mór
 
13.00-13.30 - Mezőföld Népi Együttes - Alap
 
13.30-14.00 - Zespolni Piesni i Tanca „Keblowo” - Lengyelország
 
14.00-14.30 - Zöldág-Szárazág Néptáncegyüttes - Litér
 
14.30-15.00 - Gruppo Folk I Picciotti Da Purtedda - Szicília
 
15.00-15.30 - Rozmaring Német Nemzetiségi Táncegyüttes - Mór
 
15.30-16.00 - Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes
 
16.00-16.30 - Bekecs Néptáncegyüttes - Nyárádszereda
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
 
11.00 Bergengóc Zenegóc Együttes Zenés Mesekönyv című előadása
 
Helyszín: Erzsébet téri Művelődési Ház
 
 
11.00-18.00 „Művészbejáró” - IV. Nyitott Művészeti MIKSZ Udvar
 
(irodalom, képzőművészet, zene, játék, kiállítások, versenyek,
 
kézműves bemutatók)
 
Közreműködnek: a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége
 
Egyesület tagjai és vendégeik
 
Helyszín: Művészbejáró - MIKSZ udvar, Táncsics Mihály u. 13.
 
 
 
13.00 Mór város legszebb kutyája 2015
 
Jótékonysági kutyaszépségverseny fajtatiszta és keverék kutyáknak.
 
Információ és jelentkezés:
 
Szakasits Edit (06/30/384-0105, info@zoldkutya.hu)
 
Helyszín: Lamberg-kastély parkja, Zenepavilon
 
15.00 Mór-Freudenberg Testvérvárosi kapcsolat
 
25 éves évfordulójának ünnepi műsora
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont
 
 
17.00 Borutca borversenyének és a borházak szépségversenyének
 
eredményhirdetése
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
17.00 Néptánccsoportok felvonulása
 
Útvonal: Kapucinus tér – Gesztenyesor – Dózsa Gy. u. – Kórház u.
 
– Táncsics u. – Wekerle S. Szabadidőközpont
 
 
 
18.00 III. Edelweiss Nemzetközi Néptáncest és Táncház
 
Táncbemutató és táncház a fesztiválon résztvevő
 
tánccsoportok közreműködésével.
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont
 
 
18.00 Vodku Zenekar koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
19.00 Utcabál
 
Zenél: Happening Band
 
Helyszín: Fogadó az Öreg Préshez gálasátra
 
 
 
19.30 Csemer Boglárka Boggie koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
21.00 Anna and the Barbies koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
23.00 Utcabál hajnalig a Tutti zenekarral
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad 
 
OKTÓBER 4.:
9.00 Bornapi teniszkupa - „Nagy István Emlékverseny"
 
Felnőtt női és férfi egyes kategóriában.
 
Helyszín: Wekerle Sándor Szabadidőközpont - salakos teniszpályák
 
 
 
10.00-18.00 Népművészeti kirakodóvásár és bemutató
 
Muzsikál a Vásártér zenekar.
 
Helyszín: Lamberg-kastély udvara
 
 
10.00-18.00 Nyitott műhelyek, képző- és iparművészeti, kézműves vásár
Helyszín: Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány udvara
 
 
 
10.00 Néptánccsoportok fellépése
 
- Bice-Bóca Egyesület csoportja
 
- Móri általános iskolák tánccsoportjai
 
- Alsógallai Német Nemzetiségi Tánccsoport és Dalkör
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
10.00 Német nyelvű szentmise
 
Helyszín: Kapucinus templom
 
 
 
10.00 Koccintás a Borbarát Hölgyekkel a „Teremtés-kútjánál"
 
2015 „Ezerjófiúja" választás
 
Érdeklődni és nevezni lehet a borbarat.holgyek@freemail.hu e-mail címen
 
Helyszín: Lamberg-kastély parkja - Kútház
 
 
11.00-18.00 „Művészbejáró"- IV. Nyitott Művészeti MIKSZ Udvar
 
(irodalom, képzőművészet, zene, játék, kiállítások, versenyek,
 
kézműves bemutatók).
 
Közreműködnek: a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége
 
Egyesület tagjai és vendégeik
 
Helyszín: Művészbejáró - MIKSZ udvar, Táncsics Mihály u. 13.
 
 
 
 
11.00 Borrendek felvonulása, vendégek köszöntése,
 
borlovag-avatás
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
13.00 Moderntánc- és sportbemutatók
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
15.00 Szüreti felvonulás
 
Útvonal: Rákóczi u. - Wekerle u. - Szt. István tér -
 
Gesztenye-sor - Kapucinus tér
 
16.30 Gálaműsor a móri néptáncegyüttesek
 
közreműködésével
 
- Rozmaring Német Nemzetiségi Táncegyüttes
 
- Forgatós Táncegyüttes
 
- Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
17.00 Bábakalács Bábszínház - A szomorú királykisasszony című előadása
 
Helyszín: Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány udvara
 
 
 
 
18.00 Szentmise - Assisi Szent Ferenc ünnepén
 
(bemutatja Spányi Antal megyéspüspök)
 
Helyszín: Kapucinus templom
 
 
 
18.00 Utcabál
 
Zenél: Hujber Ferenc és Bíró Krisztina
 
Helyszín: Fogadó az Öreg Préshez gálasátra
 
 
18.00 Eleven Hold koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
19.30 Tóth Gabi fellépése
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
20.30 EDDA MŰVEK koncert
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
22.00 Tűzijáték
 
Helyszín: Kapucinus tér
 
 
22.30 Utcabál a Viking zenekarral
 
Helyszín: Kapucinus téri Nagyszínpad
 
 
 
A műsorváltozás jogát a rendezők fenntartják !
Rendezvénnyel kapcsolatos információk:
 
Lamberg-kastély Kulturális Központ
 
Tel./Fax: +36-22/407-255, +36-30/754-3356
 
E-mail: muzeum@lambergkastely.hu
Beküldte:
logo3.png
2015. évi Móri Bornapok, Népzenei és Néptáncfesztivál - RÉSZLETES PROGRAM Tovább
ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK!

ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK!

2015. augusztus 26. Szerkesztő: KovácsEszter.

Szeptember 5-e a Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának évfordulója egyben a Jótékonyság Világnapja. A jeles napon a Veszprém Megye Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház az alábbi programmal emlékezik meg,  mely a jótékony önkéntes munkát végző egyén számára is jelentőséggel bír:

Helyszín: I. számú Gondozási központ Veszprém, Völgyikút u.2.

Időpont: 2015. szeptember 5. (szombat) 14.00 – 19.00

Önkéntes tevékenység: A jótékonysági világnap alkalmából a központban lakó idősek számára napi tevékenységben való segédkezés, ünnepi ebéd során étel kiosztása, konyhai feladatokban való segítség nyújtás, idősekkel való beszélgetés, program végén szobáikba való visszakísérés.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet az önzetlen gondoskodás, a jótékonyság fontosságára

 

Az önkéntes munkára szeptember 4-ig (péntekig ) az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

telefonszám: 06/20/560-1980
e-mail cím: civilhazveszprem@gmail.com

onkent.png

 

Beküldte: Meleg Tamás 

ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK! Tovább
Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért – képriport, videók a hétvégi 1ÚTON zarándoklatról

Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért – képriport, videók a hétvégi 1ÚTON zarándoklatról

2015. augusztus 26. Szerkesztő: zircblog

Az idei évben is igen népszerű volt az 1ÚTON Nemzetközi Zarándoknap keretében megvalósuló zarándoklat Zirc és Bakonybél között. A helyiek és környékbeliek mellett különböző nagyvárosokból, így például Budapestről, Győrből, Székesfehérvárról, Tatabányáról, Kőszegről érkeztek hozzánk, hogy a bakonyi erdő csendjében tegyenek lépéseket, mérföldköveket a megbékélésért és nemzetünk egységéért. Az első állomásig mi is elzarándokoltunk fényképezőgépünkkel.  

zarandok1.jpg

A képriport videókkal ITT tekinthető meg

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért – képriport, videók a hétvégi 1ÚTON zarándoklatról Tovább
Kép-újság, 181. szám 2015. 08. 25.

Kép-újság, 181. szám 2015. 08. 25.

2015. augusztus 26. Szerkesztő: zircblog

Képeslapok a Széchenyi-emlékév elé

szily_kalman.jpgdr_kornyei_attila.jpg 

Egervölgyi Dezső zirci lakos, Széchenyi-gyűjtő adta ki ezt a két képeslapot a közelgő Széchenyi-emlékév alkalmából. Jövőre ünnepeljük a „legnagyobb magyar” születésének 225. évfordulóját.

A képeslapokból egy egész sorozat készül, és olyan személyeket mutatnak be, akikkel gróf Széchenyi István szoros emberi, munkatársi kapcsolatban állt, vagy akik valamilyen módon ápolták a kultuszát. A legújabb kiadványok Széchenyi-múzeumok alapítóinak állítanak emléket, tevékenységükről a képeslapokon bővebben olvashatunk.

Az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Alapítvány és a Széchenyi Társaság rendezvényekkel, kiállításokkal emlékezik meg a jövő évben gróf Széchenyi Istvánról. A 2016-os emlékév fővédnöke Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke. Kimondottan zirci vonatkozású jubileumról pedig már az idei esztendőben is beszélhetünk, hiszen húsz évvel ezelőtt állították a Március 15. téren található Széchenyi-szobrot.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

 

Kép-újság, 181. szám 2015. 08. 25. Tovább
Közösségi elismerést kapott Dr. Varga Tibor, Zirc város korábbi polgármestere

Közösségi elismerést kapott Dr. Varga Tibor, Zirc város korábbi polgármestere

2015. augusztus 25. Szerkesztő: zircblog

Egy hónappal ezelőtt jelentettük be, hogy Zirc város polgárainak egy közössége megalapította a „Zirc város Megkülönböztetett Elismerést Kiérdemelt Polgára elismerő címet. A cím első átadására 2015. augusztus 20-án, a Barátság-parkban került sor.

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_1.JPG

 A kötetlen összejövetelen Dr. Varga Tibor közel száz barátja és tisztelője jelent meg.

 dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_2.JPG
A köszöntőt (elmondta: Detre Ferenc), a kezdeményező közösség méltatását (Encz Ilona), a Zirc németországi testvérvárosa, Pohlheim Testvérvárosi Egyesületének méltatását (Wenczel Rita) és Karl-Heinz Schäfer, Pohlheim város előző polgármesterének laudációját (Pék László) kulturális program foglalta keretbe: Reményik Sándor verse (Stenger Katalin), Wass Albert-idézet (Wenczel Zsuzsanna) és egy finn népdal finn és magyar nyelven (Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület); ez utóbbiak emlékeztettek Zirc erdélyi és finnországi testvérvárosaira, Barótra és Nivalára (a méltatások letölthetők ezen a címen).

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_10.JPG Detre Ferenc köszöntője 

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_3.JPGWenczel Zsuzsanna olvassa Wass Albertet 

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_4.JPGAz elismerést alapító közösség nevében Detre Ferenc átadja az oklevelet Dr. Varga Tibornak 

Az egyedi tervezésű elismerő oklevél (alkotója Kaszás Eszter grafikus) lapjait Zirc város díszpolgárai, Pro Urbe-díjazottjai, valamint magánszemélyek és szervezetek képviselői látták el aláírásukkal, több mint kétszázan. 

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_12.JPGDr. Varga Tibor és felesége, Dr. Vargáné Boda Emília az oklevél átvétele után 

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_13.JPGEgy oldal az oklevélhez mellékelt aláírásokkal 

Dr. Varga Tibor meghatóan személyes, ugyanakkor a mindenkori hatalmat gyakorlóknak határozott üzenetet is közvetítő szavakkal köszönte meg az elismerést.

 dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_5.JPG 

A megjelent tisztelők, barátok és családtagok személyes gratulációjával fejeződött be a bensőséges ünnepség.

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_6.JPG

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_7.JPG

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_8.JPG

dr_varga_tibor_oklevel_atadas_15-08-20_9.JPG

 

Beküldte: Zirci Polgár Alap

Fényképek: Kaszás Béla, KoósG

Kapcsolat: zircipolgaralap@gmail.com

Közösségi elismerést kapott Dr. Varga Tibor, Zirc város korábbi polgármestere Tovább
Az év szállása 2015 - Forest Hills Hotel felhívása

Az év szállása 2015 - Forest Hills Hotel felhívása

2015. augusztus 24. Szerkesztő: zircblog

Idén is elindult a Szállás.hu által szervezett nagyszabású, „Az Év Szállása 2015” nyereményjáték, melyben szállodánk is a nevezettek népes táborát gyarapítja.

A verseny szavazás alapján dől el, mely során a szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki, többek között 7db álomutazást is.

Szállodánk szeretne minél előkelőbb helyezést elérni a versenyen, ezért kérjük, ha lehetőségük van rá tegyék közzé felhívásunkat, illetve osszák meg facebook posztunkat.

Segítségüket előre is nagyon köszönjük!

AZ ÉV SZÁLLÁSHELYE 2015

Szavazzon szállodánkra a Szállás.hu, Év Szálláshelye 2015 nyereményjátékán és vigye el a 7 álomutazás egyikét!
A nyereményjáték időtartama: 2015.08.15. - 2015.11.06.

Posztunk megosztói között, november 6.-án kisorsolunk egy 10.000 Ft értékű éttermi utalványt.

Link:
http://szallas.hu/evszallasa

Szavazataikat előre is nagyon köszönjük!

https://www.facebook.com/foresthills.biohotel.golf/photos/a.511518665578688.1073741828.511511025579452/952998954763988/?type=1&theater

 

Üdvözlettel:

Nagy Ádám

Szállodavezető

Forest Hills Hotel**** & Golf

8420 Zirc-Szarvaskút, Hrsz.: 085/11.

Az év szállása 2015 - Forest Hills Hotel felhívása Tovább
Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért

Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért

2015. augusztus 24. Szerkesztő: zircblog

Egynapos zarándokútra kerül sor Zirc és Bakonybél között augusztus 22-én, szombaton az 1ÚTON Nemzetközi Zarándoknap keretében. A szervezők mindenkit szeretetettel várnak, hogy közösen tegyünk lépéseket nemzetünk egységéért és a megbékélésért.

– Mindig valamilyen pozitív célt tűzünk ki magunk elé, mi sohasem valami ellen, hanem valamiért szeretnénk tenni – mondta el Onódi Ferenc, a Zirc és Bakonybél között megvalósuló zarándoklat vezetője, szervezője. Az idei évben a megbékélésért, a nemzeti egységért indulnak útnak, de fontosnak tartja a zarándoklatvezető, hogy közelebb kerüljenek a természethez, az állatvilághoz is.

 zarandok.jpg

Onódi Ferenc szervező reméli, hogy meghallgatják a hívó szót, és minél többen csatlakoznak a zarándoklathoz 

A zarándokok a Máriazelltől Csíksomlyóig vezető Mária Út különböző szakaszain, de valamennyien egyszerre fognak elindulni. A helyi program ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a bazilikában Dékány Á. Sixtus apát és Steinbach József református püspök vezetésével. A zarándoklat kilenc órakor indul az apátsági udvarból, és este hat órakor misével zárul Bakonybélben, melyet dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök mutat be. A zarándoklat lelki vezetője, Huszár G. Lőrinc plébános atya hangsúlyozta: azokat is hívják, akik távol érzik magukat a katolikus egyházközségtől, hiszen az együttlét, a táv együttes legyőzése már összekovácsolja az embereket, és közösséget teremt.

A programba civil szervezetek is bekapcsolódtak, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Deutschklub egy kis frissítővel várja a résztvevőket a tavaly éppen a zarándoklat alkalmával felszentelt tündérmajori kápolnánál – tudtuk meg Bittmann Károly alelnöktől.   

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

   

Lépések a megbékélésért, a nemzet egységéért Tovább
Szebb volt a vakáció, könnyebb lesz az iskolatáska

Szebb volt a vakáció, könnyebb lesz az iskolatáska

2015. augusztus 24. Szerkesztő: zircblog

Tevékeny időszakot tudhat maga mögött a katolikus karitász zirci csoportja

Az elmúlt időszakban sem pihent a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja. Táborok működését, hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását segítették. A rászorulókra nehezedő anyagi terheket is megkönnyítik a tanévkezdésnél.

karitasz_1.jpg

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Szebb volt a vakáció, könnyebb lesz az iskolatáska Tovább
100.000 forint jutalom a nyomravezetőnek

100.000 forint jutalom a nyomravezetőnek

2015. augusztus 21. Szerkesztő: zircblog

 

FELHÍVÁS
Tisztelt zirci lakosság, kedves Barátaink!

Augusztus 20-án, a délutáni, vagy esti órákban, ismeretlen tettes, államalapításunk ünneplése helyett megrongálta két útirányjelző táblánkat is. A 82-es út, Veszprém felőli bevezető szakaszán lévőt festékspray-vel fújta le, a Zircet Szarvaskúttal összekötő úton lévőt pedig baltával verte szét.
Kérjük, aki bármilyen információval rendelkezik a tettest illetően, jelezze felénk az alábbi elérhetőségeink valamelyikén.

A nyomravezetőt 100.000 Ft jutalomban részesítjük.

Beküldte:

Nagy Ádám szállodaigazgató

+36(30)479-9449
nagy.adam@foresthills.hu

 

 

 

image_1.jpg

image_2.jpg

100.000 forint jutalom a nyomravezetőnek Tovább
Foci, futás, lövészet

Foci, futás, lövészet

2015. augusztus 18. Szerkesztő: zircblog

Ötödik alkalommal rendezte meg Zirc Városi Önkormányzat a „Betyáros Hajrá” sportprogramot. Ezúttal fociban, futásban és lövészetben mérhették össze erejüket a résztvevők.

 

A Bakonyi Betyárkupa kispályás labdarúgó-tornára hét csapat nevezett, amelyek körmérkőzéses rendszerben küzdöttek egymással és a rekkenő hőséggel. Kevés gól, ugyanakkor kiegyenlített erőviszonyok, színvonalas mérkőzések jellemezték a versenyt. Az alapszakaszt helyosztók követték. Végeredmény: 1. In-Team, 2. Legelő Hősei, 3. Szentmi SE. A torna „Gólbetyára” Kalányos Roland (Vállalkozók) lett négy találattal, a „Sobri-díjat” Legjobb mezőnyjátékos kategóriában Vörösházi Gábor, Legjobb kapus kategóriában Budai Attila (mindketten In-Team) érdemelte ki.

 bh1_1.JPG

A kupagyőztes In-Team csapata. Felső sor, balról: Bachstedter Szabolcs, Eszlinger János, Budai Attila, Szakács Péter, Papp Bence. Alsó sor: Veinperl Kristóf, Heinrich Péter, Vörösházi Gábor

 

Az első alkalommal meghirdetett, az MTTSZ Területi Klub Zirc társszervezésében megvalósított „Nem csak a betyárpuskák sülnek el…” nyílt lövészversenynek közel harminc résztvevője volt. A Művelődési Ház légpuskás lőterén két turnusban várták a jelentkezőket. Az első három helyezett korcsoportonként és nemenként oklevél- és éremdíjazásban részesült. A fiúk között különösen betyáros volt a hajrá, hiszen az első helyen holtverseny alakult ki, majd végül egy harminc lövésből álló sorozat, „maratoni szétlövés” döntött. Eredmények: Ifjúsági fiú: 1. Mihályfi Vendel, 2. Vágenhoffer Dávid, 3. Ambrus Szabolcs. Ifjúsági lány: 1. Panyi Kinga, 2. Bittmann Kata, 3. Horváth Nikoletta. Felnőtt férfi: 1. Varjas József, 2. Bittmann Márton, 3. Somogyi Tamás. Felnőtt nő: 1. Dr. Mihályfiné Frómann Edit, 2. Szeremley Virág, 3. Kugler Anita.    

 bh2_1.JPG

A lövészverseny és a futóverseny helyezettjei összeálltak egy közös csoportképre (Fotó: Pucsek Kata)

 

A „Menekülés a pandúrok elől” futóversenyre már kisebb volt az érdeklődés, sajnos az időjárás sem járt a kedvünkbe. A felnőtt férfi kategóriát dr. Kovács Zalán nyerte dr. Mihályfi István előtt, a nőknél dr. Mihályfiné Frómann Edit teljesítette a 2015 méteres távot. Ők hárman sportlövészetben is indultak, így átvehették az idei évben megalapított „Futó és célzó betyár érdemrend”-et.

 

A szombat délután városunkra zúduló nagy mennyiségű eső miatt az öregfiúk-mérkőzést Nagyesztergáron sikerült megrendezni. Ott csapadék alig, inkább gólzápor volt, a zirciek 4:3 arányban győzték le Gyulafirátót hasonló korú csapatát. A „Szegénylegények Vigasztaló Oklevél” ebben az esztendőben nem került kiosztásra, hiszen az a Zirci Futball-pusztán vereséget szenvedő bandának jár. A „Batyuval szemben a kapuval” tizenegyes-rúgó verseny az erősen felázott talaj miatt elmaradt.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

  

 

 

Foci, futás, lövészet Tovább
Augusztus 20. - városi ünnepség

Augusztus 20. - városi ünnepség

2015. augusztus 17. Szerkesztő: KovácsEszter.

11885370_954353761274733_4272694495594802980_n.jpg

Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű.

I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap. István kultusza Európa-szerte elterjedt ugyan, de a királyt az egyetemes egyház nevében csak 1686-ban nyilvánította szentté XI. Ince pápa. A szentatya akkor elrendelte, hogy Buda várának a töröktől való visszafoglalása évfordulóján az egész katolikus világ évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart.
1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, és a Szent István-nap kimaradt az ünnepek sorából. Mária Terézia (1740-1780) ugyanakkor ismét elrendelte a Szent István-nap megtartását, sőt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvétette. 1771-ben ő hozatta Bécsbe, majd Budára István kézfejereklyéjét, a Szent Jobbot, amelyet onnantól kezdve körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án.

A legenda szerint István ereklyéjét 1083-as szentté emelésekor találták meg épen a koporsójában, és már az 1222-es Aranybulla is törvénybe iktatta a tiszteletét. Valószínűleg a tatárjárás vagy a török idők alatt veszett el, később (1590 körül) a raguzai (dubrovniki) dominikánus kolostorban találtak rá, ahová talán még IV. Béla vitette a tatárok előli menekülése során. (A Szent Jobbot - amelynek ezüst ereklyetartóját 1862-ben készítették - ma Budapesten, a Szent István Bazilikában őrzik.)

Az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg az augusztus 20-ai nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt. Először 1860-ban lehetett ismét megünnepelni ezt a napot, ami valóságos nemzeti tüntetéssé vált. Az 1867-es kiegyezés után az ünnep visszanyerte régi fényét, 1891-ben Ferenc József az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá nyilvánította augusztus 20-át, 1895-ben pedig a belügyminiszter elrendelte a középületek fellobogózását címeres zászlóval.

A két világháború között az ünneplés kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. Augusztus 20. 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután ezt eltörölték, de egyházi ünnepként még 1947-ig nyilvánosan ünnepelhették. István ereklyéjét a Szent Koronával együtt a második világháború végén a nyilasok Nyugatra szállították. A Szent Jobbot 1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre, és 1947-ig még szereplője volt a Szent István-napi ünnepnek. (A Szent Korona csak 1978-ban került haza az Egyesült Államokból.)

A kommunista rendszer az ünnep vallási és nemzeti tartalmát nem vállalta, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, inkább tartalmilag változtatott rajta. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ára időzítették. 1949 és 1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték, 1950-ben pedig az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Magyar Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

A rendszerváltozással felelevenedtek a régi tradíciók, és 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az 1990-es első szabad választások nyomán létrejött Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. (Forrás: múlt-kor.hu)

Augusztus 20. - városi ünnepség Tovább
A kánikulával is küzdenek a judokák Zircen

A kánikulával is küzdenek a judokák Zircen

2015. augusztus 13. Szerkesztő: zircblog

Második alkalommal rendez judo-tábort a Vincze Judo Club Zirc. A tavalyi létszám megduplázódott, mintegy 170 judoka érkezett a Bakony fővárosába.

Ennyi papucsot egymás mellett talán csak a strandon látni. El is gondolom, hogy az időjáráshoz a tatami helyett mennyivel jobban passzolna a Balaton, amikor Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós elkiáltja magát: – Kezdjük a küzdelmet! – S már folyik is az edzésmunka, mellette folyik az izzadság, akár egy ruhaszárítón, fehér és kék színű judo gík lógnak a bordásfalakon, a padok körül kész ásványvíz-lerakat, és akik éppen nincsenek a küzdőtéren, azok az árnyékot keresik a tűző nap elől a szakképző iskola tornatermében.

A tábort a Vincze Judo Club szervezi, biztosítja az edzőtermet, szállást, a szakmai munkát pedig Hajtós Bertalan, a fővárosi RHDSE vezetője irányítja, ahogy azt már mi is megtapasztaltuk az imént tóparti ábrándjaink kellős közepette. Vincze Lajos és Vincze Ferenc szervezők örömüket fejezik ki, hogy a tavalyi létszám megduplázódott, úgy, hogy komolyabb hírverést nem is csináltak a tábornak. Mintegy tíz szakosztály képviselteti magát, és Szerbiából is érkeztek városunkba judósok. Pedig nem csak Zircen van lehetőség a felkészülésre, tele van a nyár judo-táborokkal.

 judoka1.jpg

A Vincze Judo Club 460 négyzetméter tatamit terített le a szakképző iskola tornatermébe a tábor idejére

 judoka2.jpg

Remek az együttműködés az RHDSE és a Vincze Judo Club között. A tábort szervező Vincze-testvérek az edzésmunkát irányító Hajtós Bertalannal, a magyar judo egyik jelentős alakjával

A házigazdák a környezetnek és a körülményeknek együttesen tulajdonítják, hogy ennyien ellátogattak Zircre. Kicsit új divat is teremtődött a városban, hiszen gyakran sétálnak el mellettünk a járdán judo-ruhát viselő fiatalok. A turista szerepébe azonban nem igazán tudnak bújni, mert vajmi kevés szabad idejük marad, a tábor a kemény edzésmunkáról szól. Reggel hat kilométer futással ébrednek, majd a közös reggelit követően előbb a gyermekek, ifjúságiak foglalják el az edzőtermet, aztán következnek a felnőttek. Délelőtt a tanításé, az oktatásé a főszerep, délután pedig következik a küzdelem.

Küzdelem, amely ezekben a napokban a versenyekre való felkészülés mellett a kánikula ellen is folyik. Tudja azonban minden judoka, a tatamin nincs legyőzhetetlen ellenfél…

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

      

 

 

 

       

A kánikulával is küzdenek a judokák Zircen Tovább
Cseszneki ostrom - Gyuritúra

Cseszneki ostrom - Gyuritúra

2015. augusztus 13. Szerkesztő: zircblog

Augusztus 22-én 9 órakor indulunk egy túrára Zircről a Cuha-völgyében, de, hogy legyen egy kis izgalom is, megmásszuk a Cuha-hegyet. Gézaházánál tartunk kis pihenőt, itt csatlakozhat az is, aki csak egy rövid sétát szeretne tenni (~6km), majd a Kő-árokban vezető ösvényen felkeressük a cseszneki várat.
Ha időben érkezünk, 15:00-kor ingyenes idegenvezetést is kapunk a belépőjegyünk mellé.
csesz.jpg
Ezek után jön a bátorságpróba: "a törökök bőrébe bújva" az első magyarországi via ferrata útvonalakon (az Ostromlók útja) kipróbálhatjuk a via ferrata mászást. Ez utóbbi védőfelszerelés bérlését igényli (egy-egy út kb. 10-50perc), így csak annak biztosított a mászás, aki augusztus 21-én 12:00-ig jelzi a szándékát.

Útvonal, nehézsége és adatai (táv, szintemelkedés, menetidő):

Zirc - Cuha-völgy - Gesztenyés - Gézaháza  - Kő-árok - Csesznek,Vár - via ferrata, Kőmosó-szurdok

Táv 16,2km, 310 m szintemelkedés, menetidő: 4óra 35perc + pihenőidő

közepesen nehéz túra


Találkozó, indulás, érkezés: 2015. augusztus 22. 9:00-kor indulás, gyülekező 8:45-től

találkozó a Rákóczi téri 0km-es bakancsnál, érkezés Zircre egyénileg, menetrendi busszal


Látnivalók: Cuha-völgy, Cuha-hegy, Gézaháza, Kőmosó-szurdok, Kő-árok Cseszneki vár, via ferrata utak


Utazás:

Csesznek, Suttony - Zirc, Rákóczi tér

15:32 - 15:50; 16:20 - 16:42; 16:20 - 16:42; 17:59 - 18:22; 20:55 - 21:15


Csesznek, szövetkezeti vendéglő - Zirc, Rákóczi tér

16:52 - 17:22; 19:49 - 20:28


Autóval érkezőknek parkolási lehetőség a Rákóczi-téren, vagy a Penny-parkolóban van.


Költségek:

 • buszjegy: 310 vagy 370Ft indulási helytől függően
 • via ferrata védőfelszerelés bérlés: 2500Ft /szett/nap + vezetés (ami ingyen van)
 • Cseszneki vár belépőjegyei: felnőtt - 500Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus - 300Ft
 • Cseszneki vár idegenvezetés: 3000Ft/ csoport, de a 15:00-kor kezdődő vezetés ingyenes

Kötelező felszerelés: ezen a túrán nincs

Ajánlott felszerelés: hátizsák, bakancs helyett a mászáshoz cipő, kesztyű, időjárásnak megfelelő öltözet, kulacs víz


Jelentkezni lehet: a szervezőnél (Cseh György) a 70/3215145 telefonszámon vagy
csegyuri (kukac) gmail (pont) com e-mailcímen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A túra nyílt, saját felelősségre bárki csatlakozhat. Részvételi díj nincs, viszont kérek minden résztvevőt, jelezze csatlakozási szándékát. A résztvevők csatlakozásukkal elfogadják az alábbi feltételeket:

A résztvevő kötelezi magát, hogy a túrán kizárólag akkor vesz részt, ha általa is mert egészségi állapota ezt lehetővé teszi, ill. amennyiben nem szenved olyan betegségben, amelyre tekintettel a túrán való részvétele számára a megszokottnál nagyobb kockázatot jelent. A résztvevők kötelesek a túrázással kapcsolatos általános szabályokat, a túravezető utasításait betartani, a kötelező felszerelést, ha van,  kérésre bemutatni. A túravezető fenntartja a túraterv megváltoztatásának (pl. idõjárás romlás, fakitermelés miatt) jogát, a változásról időben értesítést küld, a résztvevõket figyelmeztetheti, végsõ esetben kizárhatja túrából (a többiek sikeres túrája érdekében). Kutyát hozni a túrára egyet szabad, megelőzni a problémát, és csak pórázon vezethető. Az hozhatja a kutyáját, aki elsőnek jelzi. A túravezető kéri, hogy  szemetet ne hagyjuk az erdei szeméttárolókban: ha el tudjuk vinni, hazafelé csak könnyebb lehet.

Beküldte:
Cseh György​
 
Cseszneki ostrom - Gyuritúra Tovább
Baleset Eplény és Rátót között

Baleset Eplény és Rátót között

2015. augusztus 08. Szerkesztő: zircblog

2015.08.08.   9:28
Egy ember könnyű sérülést szenvedett. Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Összeütközött két személyautó a 82-es számú főúton, Eplény és Gyulafirátót között, a vasúti átjárótól nem messze a rátóti oldalon. A balesetben egy ember könnyű sérülést szenvedett, a mentők kórházba szállították. A veszprémi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre áramtalanítani a járműveket és részt venni a műszaki menésben. A munkálatok és a rendőrségi helyszínelés ideje alatt félpályán halad a forgalom a főút érintett szakaszán.

Egy olvasónk nem sokkal a baleset után járt arra, elmondása szerint az egyik autó felborult a baleset következtében.

 

forrás: vehir.hu

Baleset Eplény és Rátót között Tovább