ZIRCINFO

"Itt a lista a 106 egyéni jelöltről – a DK Bokrost, az MSZP Fodort viszi a hátán"

"Itt a lista a 106 egyéni jelöltről – a DK Bokrost, az MSZP Fodort viszi a hátán"

2017. november 17. Szerkesztő: Atyavilág

17-11-17_mszp-dk_egyeni.jpg"Összeállt a demokratikus ellenzék 106 egyéni jelöltjének listája – értesült a Zoom.hu. Ezen nemcsak Bokros Lajos és Fodor Gábor, valamint az Együtt és a Párbeszéd, hanem még az LMP-s Szél Bernadett is helyet kaphat." - írja ma reggel a portál.

Az írás a teljes listát nem közli, de néhány kiemelt választókerületet igen. Innen tudjuk, hogy nálunk: "Veszprém 4 (Pápa) – Gőgös Zoltán (MSZP)".

A demokratikus ellenzéki pártok 2014-es kényszeredett összefogásának csúfos kudarc lett a vége, a Fidesz-KDNP pártszövetség akkor ismét kétharmadot szerzett az országgyűlésben. Azóta a politikai elemzők kánaánja nyílt meg az ellenzéki párttérképen. A szinte követhetetlen táncrend - ma éppen melyik párt kivel áll össze és kivel nem, melyik pártvezető vonja vissza ma a múlt héten és kiknek tett együttműködési ajánlatát - hétről-hétre igazi csemegét jelent az esélylatolgatáshoz.

A zoom.hu írása sejtetni engedi, hogy az MSZP-DK együttműködés? összefogás? híre egyelőre inkább kiszivárogtatás, biztosak akkor lehetünk, ha hivatalosan is megerősítik. Hogy mit szól majd hozzá a többi ellenzéki párt és mozgalom (a név szerint is említett Együtt, Párbeszéd, LMP, a nem említett Momentum, a Gémesi-féle Új Kezdet, az Újhelyi-féle Radikális Európai Demokraták, Gulyás Márton Közös Ország Mozgalma, stb.), az ma vagy holnap kiderül, a nagyobb szervezetek már biztosan fogalmazzák, hogy ők nem, senkivel, mert egyedül nagyobb az esély.

Arra se fogadjunk egyelőre, hogy az állítólag megszületett MSZP-DK megállapodást később nem rúgja fel valamelyik fél, mert éppen megsértődött a másik nem tetsző nyilatkozata miatt.

A demokratikus ellenzéki szervezetek leginkább egy középsős óvodai csoportra hasonlítanak a folytonos civakodásaikkal, kicsinyes huzakodásaikkal, sértődéseikkel a világra és egymásra. Maradjunk tehát otthon a választás napján, dőljünk hátra kényelmesen a fotelben, nyissunk ki egy üveg sört, és nézzük a tévén, hogyan sétálnak be Fidesz jelöltjei a negyedik Orbán-ciklus tágra nyílt kapuján.     

Koós Gábor

Az eddigi bejelentett egyéni képviselő-jelöltek a 2018-as parlamenti választásra:

Momentum - Sándor András

 

"Itt a lista a 106 egyéni jelöltről – a DK Bokrost, az MSZP Fodort viszi a hátán" Tovább
Tankcsapda - Mór (35 km), 2017. november 17., péntek

Tankcsapda - Mór (35 km), 2017. november 17., péntek

Tankcsapda - Mór (35 km), 2017. november 17., péntek Tovább
Ön a Mall.hu ügyfele? Kezdjen aggódni a rendeléséért! - * Frissítések, hasznos tippek!

Ön a Mall.hu ügyfele? Kezdjen aggódni a rendeléséért! - * Frissítések, hasznos tippek!

2017. november 15. Szerkesztő: Atyavilág

* Frissítések (2017. november 15-16.)

 • Nyilvánosságra hozták a Mall.hu elleni gigarazzia részleteit - vidóval (zoom.hu)
 • "Előre fizettem a Mall.hu-nak, mit tegyek? (zoom.hu)

ØØØØØ

Eredeti bejegyzés (2017. november 15.)

17-11-15_mall_red.jpgTegnap délután több hírportál is jelezte: "a Mall.hu-nál átfogó adőellenőri és rendőrségi akció folyik".

"Kedd, november 14-e dél óta áll a Mall.hu internetes pláza, miután a NAV adóellenőrei kiszálltak a céghez egy 4,5 milliárd forintos áfacsalás ügyében házkutatást tartani. A vállalat közleménye szerint az adóhivatali intézkedésre az egyik alkalmazottjuk miatt került sor, aki még csak nem is vezetői pozícióban dolgozik, ennek ellenére a vállalkozás gyakorlatilag 24 órája beszüntette tevékenységét. A megrendelt árukat nem szállítják ki, illetve az átvételi pontok sem üzemelnek. Azokat érte a kisebb kár, aki nem kapták meg ugyan a megrendelt árut, de nem is fizették ki előre." (kép és idézet: zoom.hu)

Ez különösen azért kínos a (felmérések szerint) negyedik legnagyobb forgalmú webáruháznak, mert itt az eszement vásárlások napja, a Black Friday (hivatalosan másfél hét múlva, november 27-én, de minden áruház teljes gőzzel indított), amikor először tör ki a karácsonyi bevásárlás őrülete.

A Mall.hu ügyfeleinek mindenképpen ajánlatos, hogy jól nézzék át a cég Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF), hogy ha már befizettek valamilyen termékre. A szerkesztő friss tapasztalata szerint a webáruház működik. A cég nyilatkozata:

"Az eljáró hatóságok egy országos akció részeként társaságunknál is helyszíni vizsgálatot kezdeményeztek, amely jelenleg is zajlik. A vizsgálat részeként a hatóságok vizsgálják a Mall.hu magyarországi raktárkészletét is, ami miatt a megrendelések teljesítése bizonytalan idejű késedelmet szenved. Erről vásárlóinkat e-mailben tájékoztattuk.

...

Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk.

A külföldi tulajdonosok 100 százalékos támogatásukról biztosították a Mall.hu vezetését és csapatát.

Az okozott kényelmetlenség miatt vevőink és partnereink elnézését kérjük, köszönjük a türelmüket és az irántunk tanúsított bizalmat. Amint az ügy kapcsán további, megosztható információ kerül a birtokunkba, haladéktalanul tájékoztatni fogjuk a sajtót is."

Ismerve a kormányzat eddigi piacszerzési-kiszorítós hatalmi technikáit, elég nagy a valószínűsége, hogy a külföldi webáruházak ellehetetlenítésének kísérleti projektje zajlik a jól bevált eszköztárral: nyakukra küldeni az összes állami erőszakszervezetet. Mert azok úgyis találnak valamit, amiből indokot és ügyet lehet kreálni (és az állami és baráti médiában felfújni).

Minden intézkedés feltétel nélkül támogatandó, amely az adócsalók, a közterhek elől menekülők kilétének felderítésére, nyilvánosságra hozására irányul. Az államhatalom eszközeinek felhasználása a politikai-gazdasági ellenfelek ellen azonban a legsötétebb diktatúrák (ma is létező) korszakát hozza vissza.

Ön a Mall.hu ügyfele? Kezdjen aggódni a rendeléséért! - * Frissítések, hasznos tippek! Tovább
Ha segítségre van szükség

Ha segítségre van szükség

2017. november 15. Szerkesztő: zircblog

„Zirc Szociális Ellátásáért” szakmai kitüntetésben részesült Schoffhauser Zoltán, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ terápiás munkatársa. Az elismerés átadására a Szociális Munka Napjának városi ünnepségén került sor.

Schoffhauser Zoltán 1998-tól dolgozik szociális területen. Volt családgondozó Pétfürdőn, megbízott intézményvezető a veszprémi Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézményében, később a Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyét vezette, majd az Alkohol-Drogsegély Ambulancián dolgozott.

A zirci intézménynél 2007. július 1-től dolgozik, mint terápiás munkatárs a pszichiátriai betegek nappali ellátásában. Munkája során a szociális asszisztensi és addiktológiai konzultáns képesítéseit messzemenőkig tudja használni, alkalmazni, kiegészítve a szociális területen szerzett sokrétű tapasztalataival. Higgadt, kiegyensúlyozott személyisége nyugtatólag hat az ellátást igénybe vevő betegekre. Szívesen szervez és vesz részt szabadidős rendezvényeken az ellátottakkal, hiszen ezzel új élményekhez juttatja őket. Az ellátottak pedig örömmel vesznek részt az általa szervezett önismereti és személyiségfejlesztő csoportfoglalkozásokon – hangzott el a méltatásában.  

A szociális foglalkoztatás elindításától kezdve magas szakmai tudással, kreativitással vesz részt a mindennapi munkában. Sokoldalúságát mutatja, hogy kirakatot rendez, varrógépet szerel, szövőszéket javít, anyagot szerez be, új munkafolyamatokat tanít be és időnként egyéb karbantartási munkálatokat is elvégez. „Mint egy szem férfihoz, mindenki hozzá fut, ha segítségre van szükség”.

 segits.JPG

Schoffhauser Zoltán tiszta szívvel és magas szakmai tudással végzi mindennapi munkáját

 

Veszprémben él, de Zircen született és ennek kapcsán nagyon szoros kötődése van a városhoz, az itt élőkhöz. Egyik alapító tagja volt 1987-ben a Veszprémi „Kapcsolat” Lelkisegély Telefonszolgálatnak, majd később a „Kapcsolat96” Mentálhigiénés Egyesületnek. Az elmúlt évek során több kirándulást vezetett pszichiátriai betegek részére, hogy oldja egy kicsit a mindennapi nehézségeket, és szép élményekkel gazdagítsa őket. Az intézmény által szervezett szociális akciókból rendre kiveszi a részét. Aktív, önkéntes munkát vállal a „Segítő Kezek Zirc” Alapítvány munkájában.

Sikerült eltitkolni a kitüntetést, így Zoltán számára nagy meglepetéssel indult a hét. Kedden reggel a Segítő Kezek Háza boltjában kezdődött a napja, és mintha még mindig nem hinné el, hogy ebben az „elnőiesedett” szakmában az ő munkáját találták ezúttal elismerésre méltónak. De már nincs is idő ezen gondolkodni, hiszen vásárló érkezik a gondozottak keze munkáját dicsérő üzletbe… 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Ha segítségre van szükség Tovább
Mit gondol, hány zirci vállalkozó nem jelenti be az alkalmazottait?

Mit gondol, hány zirci vállalkozó nem jelenti be az alkalmazottait?

2017. november 14. Szerkesztő: Atyavilág

Feltehetően több. Ennek számtalan oka van, amelyek részletezése meghaladja e bejegyzés kereteit. Viszont:

"Az állami adóhatóság a munkaügyi kapcsolatok rendezettsége törvényi feltételeinek más szervek eljárásában történő felhasználása céljából a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek."

Tanulmányozza a Nemzeti Adó- év Vámhivatal honlapját!

A lenti táblázatban most csak a zirci székhelyű vállalkozásokat gyűjtöttük ki a NAV honlapjáról (rajtuk kívül Zircen más, nem zirci telephelyű vállalkozások is működhetnek). Ezzel nem a megbélyegzés a célunk. A társadalom egészének érdeke, hogy a munkavállalók után fizetendő közterhek valóban be is érkezzenek a költségvetésbe, mert ezekből fizeti az állam a kiadásait (egészségügyi ellátás, nyugdíj). Ugyanakkor a be nem jelentett alkalmazottak erre az időre nem számíthatnak a későbbiekben nyugdíjra sem. Tehát mindannyiunk érdeke, hogy visszaszoruljon az igen elterjedt, bejelentés nélküli foglalkoztatás. 

17-111-14_bejelentes_nelkul.png

Az önérzetes és felelősségtudatos állampolgárt pedig az is befolyásolhatja, hogy igénybe veszi-e olyan vállalkozás szolgáltatásait, amely fennakad a hatóságok szűrőjén. 

Mit gondol, hány zirci vállalkozó nem jelenti be az alkalmazottait? Tovább
Elütötték a gyalogost a zebrán

Elütötték a gyalogost a zebrán

2017. november 13. Szerkesztő: zircblog

Elgázoltak egy gyalogost Zircen hétfőn reggel

Zebrán ütött el egy gyalogost egy személygépkocsi Zircen, hétfőn reggel, a Rákóczi téren.

Érdeklődésünkre Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens elmondta, a nő megsérült, a helyszínelést félpályás útlezárás mellett végezték a rendőrök, emiatt torlódás alakult ki a reggeli csúcsforgalomban.

 

Forrás: www.veol.hu

Elütötték a gyalogost a zebrán Tovább
Ön kinek a zsebét tömi a bevásárlásaival?

Ön kinek a zsebét tömi a bevásárlásaival?

2017. november 11. Szerkesztő: Atyavilág

Nagyon tanulságos elemzést tett közzé a G7 gazdasági hírportál a kiskereskedelmi élelmiszerláncok hazai versenyéről ("Ez az igazi különbség a Lidl-Aldi-Penny és a CBA-Coop-Reál között", 2017. november 8.)

"Egyre több pénzt költünk az élelmiszerboltokban, és ennek az általános növekedésnek az elmúlt években minden boltfajta egyformán örülhetett. Mindenki nőtt, de ezen belül a diszkontláncok (az Aldi, a Lidl és a Penny Market) az átlagosnál is jobban teljesítettek, mert a növekedéssel párhuzamosan még kis mértékben piacot is tudtak rabolni a versenytársaiktól.

Ezzel szemben a magyar láncok (CBA, Coop és Reál), illetve az egyéb boltok hiába nőttek, közben piaci részt veszítettek, az arányokat tekintve kisebb lett a jelenlétük. Pedig kormányzatilag ki lett adva már sokadszorra, hogy magyar tulajdonosi fölényt kell elérni a kiskereskedelmi szektorban is. A két csoport első látásra ugyanazt teszi, élelmiszert és egyéb cikkeket árul, de nagyon eltérő üzleti modellben. Megvizsgáltuk a hatékonyságukat, és elég nagy különbségeket találtunk."

» A két üzletcsoport hatékonysága közötti különbség egyik oka a választott üzleti modell.

"Egy diszkontláncot leginkább önálló cégként lehet elképzelni, amelynek vannak központi irodái és országszerte sok saját boltja. Gazdasági teljesítményére így egyetlen központi adatsorból is következtetni lehet.

Ezzel szemben a magyar tulajdonú láncok kis boltjai egy-egy regionális központi nagykereskedőtől veszik az árujukat, és mindegyik külön cégként is értékelhető teljesítményt nyújt. Előfordul, hogy egy nagykereskedőnek több saját boltja is van, de léteznek kizárólag nagykerrel foglalkozó központok is, boltok nélkül. Végül pedig a szervezet csúcsán egy olyan társaság áll, amely meghozza a stratégiai döntéseket, és amelynek a regionális nagykereskedők a tulajdonosai. Ebben a bonyolult mátrixban sok kisebb-nagyobb cég kereskedik egymással, de gyakorlatilag nincs egyetlen olyan egység, amelynél összevontan lehetne látni az eredményeket."

» A külföldi diszkontláncok viszonylag pontos adataival ellentétben a magyar láncok adatai - az adatgyűjtés nehézségei miatt - inkább csak közelítők.

"egy CBA/Coop/Reál üzlet átlagos éves forgalma 200-300 millió forint körül lehet, a diszkontok egyetlen egysége viszont 900 millió – 1,9 milliárd forint között termel. ...

... a három nagy magyar lánc sűrű fillér elven országszerte több mint 10 ezer üzlettel szedi össze a maga 13 százalékos piaci részesedését, miközben a diszkontoknak elég durván 500 bolt ahhoz, hogy a teljes torta 19 százalékát megszerezzék."

"egy magyar lánc dolgozója durva közelítéssel évente 10-15 millió forint árbevételt állít elő, egy diszkonté azonban 60-80 milliót. ...

... Mivel nem valószínű, hogy a diszkontokban a kasszások vagy az árufeltöltők nagyságrendekkel termelékenyebbek lennének a magyar láncokban dolgozó kollégáikhoz képest, a különbséget vélhetően sokkal inkább a szervezeti működésben lévő különbségek okozzák."

Amikor a politika nyúl bele a piaci versenybe

„Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.” (Orbán Viktor, 2016. szeptember 7.)

A magyar láncok, közöttük is a magát most "Príma"-vá átfazonírozó kormánykedvenc CBA 'helyzetbe hozására' irányuló eddigi nagy politikai döntések a piaci részesedésük csökkenéséhez vezettek.

"A trafiktörvény, a vasárnapi nyitva tartás tiltása és a plázastop egyébként mind a magyar láncok gyengüléséhez járult hozzá. ... Szakmai becslések szerint ... a trafiktörvény a magyar boltok forgalmának akár mintegy 20 százalékát is elvitte, a vasárnapi zárva tartás idején pedig mindenki szombaton ment vásárolni, ám ekkor a kis boltok hirtelen annyira zsúfolttá váltak, hogy a vásárlók elmentek a szuper- és hipermarketekbe.

A plázastop pedig idő előtt hozta a magyar láncok nyakára a diszkontokat. Azok ugyanis nem tudnak a városok szélén, zöldmezősen terjeszkedni, ezért sorra belvárosi, felújított ingatlanokban nyitnak új egységeket. Ez pedig pont az a terep, amelyen a diszkontok megjelenéséig, vagyis a 2000-es évek elejéig a magyar láncok és a kis boltok egyeduralkodóak voltak. Addig nem is volt lényeges az árverseny közöttük, a magyar láncok sarki egységei lehettek mérsékelten drágábbak, mint a városszéli hipermarketek, mert ez volt a közelség ára.

A diszkontok egyre nagyobb városon belüli terjeszkedése azonban gyorsan elszívhatja a levegőt a környékbeli kisebb üzletek elől. Így inkább a kisebb települések maradnak számukra, egészen addig, amíg a közeli városokban meg nem jelennek a diszkontok."

Zirci kilátások

A pláza-, diszkont- és magyar lánc-versenyben nagy újdonságokra Zircen nem lehet számítani.

A Tesco Szupermarket megél, legközelebb Veszprémben, Várpalotán, Győrben, Pápán  van Tesco (kép: Google Utcakép).

17-11-11_tesco_zirc.png

 

A diszkontok közül a Penny van és marad is, nem valószínű, hogy versenytársat kapna: a Lidl próbálkozott a hasonló lélekszámú Sümegen, de nem jött be neki. Körben a városokban mindenütt van Penny, csak észak felé Pannonhalmán nincs, de egyrészt ez nem is igazi város, másrészt egy ugrásra van Győr (kép: penny.hu).

17-11-11_penny_zirc.png

 

Lidl a környéken Veszprémben, Pápán, Győrben, Móron (ez utóbbiból viszont hiányzik a Tesco, feltehetően a Lidl előbb ért oda). 

17-11-11_lidl_sumeg.png

A bezárt Lidl Sümegen a 84-es út mellett. Az ingatlant évek óta árulják, jelenlegi ára 219 millió (kép: Google Utcakép)

A Coop-hálózatnak két üzlete van Zircen: a 2. sz. ABC  (a "régi" ABC) és a 288. sz. ABC (a régi CBA). Az előbbit a ZIRC-COOP Zrt. ( a régi ÁFÉSZ), a másodikat a MECSEK FÜSZÉRT Zrt. üzemelteti. Mindkettőnek megvan a törzsvásárló köre, de hogy meddig bírják a versenyt a diszkontokkal, az kérdés. Várható a piaci részesedésük további zsugorodása - ha csak be nem válik a fentebb idézett miniszterelnöki jóslat: "Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük." egy újabb durva politikai beavatkozással.

17-11-11_zirc_coop.png

A "régi" ABC (kép: Google Utcakép)

17-11-11_mecsek_coop.png

A régi CBA (kép: Google Utcakép)

Koós Gábor 

 

   

 

Ön kinek a zsebét tömi a bevásárlásaival? Tovább
Út- és járdafelújítás, zöldhulladék-begyűjtés

Út- és járdafelújítás, zöldhulladék-begyűjtés

2017. november 10. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén többek között az út- és járdafelújítás végrehajtásával kapcsolatos döntések szerepeltek. Újra megszervezésre kerül a zöldhulladék-begyűjtés, módosulások lesznek a helyi járat útvonalában, menetrendjében.

 

A teljes cikk ITT olvasható

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Út- és járdafelújítás, zöldhulladék-begyűjtés Tovább
Budapesti család tévedt el a Bakonyban, rendőröknek kellett megkeresni őket

Budapesti család tévedt el a Bakonyban, rendőröknek kellett megkeresni őket

2017. november 10. Szerkesztő: zircblog

Veszélyes időtöltés lehet a kirándulás, de a zirci rendőrök egy órán belül rátaláltak a családra.

A négytagú család Csesznekről indult kirándulni az erdőbe múlt szombaton, kora délután. Túrájukon letévedtek a jelzett turistaösvényről és a visszautat sem találták. Időközben rájuk sötétedett, ezért telefonon a rendőrség segítségét kérték.

A terepről adott leírásuk alapján a zirci rendőrök felismerték, hogy a Dudar külterületén lévő Ördög-lik barlangnál tartózkodik a család. Kimentésüknél egy környékbeli erdész is segített, aki terepjáróval az eltévedt kirándulók közelébe szállította a rendőröket, hogy aztán gyalogosan, a fák között ereszkedjenek le egy meredek terepszakaszon a bajba jutott családhoz.

forras: nlcafe.hu

 

Budapesti család tévedt el a Bakonyban, rendőröknek kellett megkeresni őket Tovább
Tutta?!? - November 15-től csak napi öt+öt csomagot adhat postára! - *Frissítés: Nem is!

Tutta?!? - November 15-től csak napi öt+öt csomagot adhat postára! - *Frissítés: Nem is!

2017. november 10. Szerkesztő: Atyavilág

*Frissítés: "Korlátozta a Posta a csomagfeladást, de nem tudja ellenőrizni a korlátozást" (24.hu)

"Az állami cég később a 24.hu kérdésére korrigált. Közölte, hogy a korlátozás nem vonatkozik mindenkire, a magánszemélyek továbbra is annyi csomagot adhatnak fel, amennyit akarnak. A szigorítás csak azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek sok csomagot adnak fel, de nem szerződtek futárszolgálatokkal."

...

"A korlátozással leginkább azt igyekszik elérni a súlyos munkaerőgondokkal küzdő vállalat, hogy minél kevesebb olyan küldeményt adjanak fel, amelyet kötött, rövid határidővel kell célba juttatnia. Az MLP Üzleti és Netcsomagok kategóriában ugyanis a feladó kérheti, hogy „egy munkanapos időgaranciával”, azaz másnapra kézbesítsék a csomagját."

...

"A limit bevezetésével azonban a cég ezekben a kategóriában is csak nehezíteni tudja a nagyobb számú csomagok feladását, de megakadályozni nem.

A 24.hu forrásai szerint a Magyar Postának nincs, és nem is volt elektronikus nyilvántartása a feladókról."

...

"Súlyosabb ügy azonban a Posta számára, hogy törvénysértő módon jelentette be a limitet. A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis a szolgáltató köteles az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző legalább 15. naptól kezdődően internetes honlapján közzétenni. Ezen kívül hiányzik a postai szolgáltatók felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyása is. Oda 45 nappal korábban kell leadni a módosítási tervet.

A cég viszont nagyon sietett a korlátozásokkal, a november 7-ére datált közlemény szerint 15-én lépnek életbe a változások."

Tökéletes igazolása annak a kórképnek, amit a lenti, eredeti bejegyzésben írtunk véleményként az állami intézményekről.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Eredeti bejegyzés 2017. november 10-én:

A Zoom szúrta ki a Magyar Posta honlapjára november 7-én felkerült közleményt (a közlemény itt olvasható):

17-11-12_postacsomag.png

Tavaly karácsonykor gyakorlatilag összeomlott a Posta. Bár a hivatalos közlések mindvégig kisebbíteni igyekeztek a problémákat, a történések és a vészintézkedések ezt igazolták.

A Postán belüli állapotok a karácsony elmúltával sem zökkentek vissza a megszokott kerékvágásba. A 2016. második felében menesztett menedzsment helyére lépett új vezetés, amelynek hatalmas fiaskó lehetett a karácsony, hónapok alatt sem tudta kezelni a helyzetet: 2017. derekán súlyos személyi és szervezeti problémákról beszéltek a cégtől eltávozott munkavállalók.

Megpróbáltunk utána járni, hogy kiket érint egyáltalán ez a korlátozás, vagyis kik azok a "nem szerződéses ügyfelek". Sehol nem találtuk a "szerződéses ügyfél" meghatározását, így mindenkinek magának kell eldönteni, van-e valamilyen szerződéses viszonya a Postával, vagyis esetleg szerződéses ügyfél-e (aki annyi csomagot ad fel, amennyit akar).

A Posta közleményét kommentáló egyik újságcikk szerint a "nem szerződéses ügyfél" kategóriába tartozik "az átlagos postára járók java". A hétköznapi postalátogató állampolgár csak gyaníthatja, hogy rá a csomagfeladási korlátozás nem vonatkozik. Mert ki az az átlagember, aki tíznél több karácsonyi ajándékcsomagot adna fel naponta a máshol élő családtagjainak?

Ami az átlagembert sokkal jobban kell, hogy izgassa: honnan fogja tudni, hogy az a webáruház, vagy más üzlet, amelytől interneten, vagy bárhogy rendelt karácsonyi ajándékot, és azt a Posta viszi házhoz, postai szerződéses ügyfél-e, vagy nem? Azaz, ha az eladóhoz beérkezett ötszáz darab megrendelés bluetooth fülhallgatóra (ez az egyik slágertermék), akkor három nap alatt kiszórhatja a Postának kézbesítésre (mert szerződéses ügyfél), és én megkapom még Karácsony előtt, vagy csak 100 nap alatt (mert nem szerződéses ügyfél), és majd valamikor januárban hozza a posta?

A történet bukéját azonban a problémamegoldásnak a zsenialitása adja. Nem töri a fejét bonyolult kereskedelempolitikai kedvezményeken, hogy időben széthúzza a karácsonyi csúcsterhelést. Nem kísérletezik költséges műszaki fejlesztésekkel, szervezési intézkedésekkel. 

„A kormányzat bármely kuszált ügyének
Gordius-bogát oly könnyen oldja meg, 
Mint térdszalagját.”

(ShakespeareV. Henrik, Wikipédia)

A Magyar Posta ehelyett úgy döntött, hogy szűkíti a szolgáltatásainak körét. Lehet, hogy ezzel bukik néhány tíz- vagy százmillió árbevételt, de ez még mindig kisebb baj, mintha megint botrányok lesznek a csomagok és Erzsébet-utalványok kézbesítése körül (az utóbbi különösen érzékeny politikai ügy), ünneprontó beszámolókkal lesz tele az ellenzéki sajtó, és meginog néhány menedzser széke.

Ügyfélkommunikációra sem költ. Nem kell az egész országnak tudnia, hogy nem bírja kezelni a karácsonyi rohamot. Még így is az lesz, hogy az érintettek többsége a postán szembesül majd a korlátozással, ahol szentségelhet tehetetlenségében.

A legeslegcsodálatosabb az indoklás: "Az intézkedésre azért van szükség, hogy a Magyar Posta az év végi élénk küldeményforgalomban is az eddig megszokott, magas színvonalú szolgáltatást tudja nyújtani ügyfeleinek."

A közéleti rezdülésekre fogékony olvasónak sokadszorra köszön vissza az üzletinek kikiáltott, valójában monopolhelyzetben lévő állami cégek jellemző viselkedés- és gondolkodásmódja, a gazdasági racionalitást felülíró politikai és megfelelési kényszer, a rájuk bízott közvagyonnal való pazarló, felelőtlen bánásmód, a kontraszelektív, feltétel nélküli politikai lojalitáshoz kötött kiválasztási és kinevezési gyakorlat. Hibátlanul adják vissza a kormányzati sikerpropaganda szövegsablonjait és közvetítik az üzenetet: mi soha nem hibázunk. 

Addig is, amíg a dolgok a helyükre kerülnek (érdemes a kommenteket is olvasni hozzá a youtube-on) és emelkedettebb hangulatban várjuk a megrendelt karácsonyi ajándékunkat: 

Koós Gábor

Tutta?!? - November 15-től csak napi öt+öt csomagot adhat postára! - *Frissítés: Nem is! Tovább
Megszűnt.

Megszűnt.

2017. november 10. Szerkesztő: Atyavilág

Szeptemberben ismét hosszabb bejegyzésben foglalkoztunk itt a Zircinfo-n a kéményseprési bohózat újabb fejleményeivel (Megszűnik a kötelező kéményseprés?)

Mint kiderült, a címben megfogalmazott kérdés nem volt alaptalan.

"Október végén tüntetést szerveznek a kéményseprők az Országgyűlés mai döntése miatt, melynek értelmében megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése. – A jogszabály megváltoztatása amellett, hogy veszélybe sodorja a családokat, megadja a kegyelemdöfést a szakmának – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csabát annak kapcsán kérdeztük, hogy a képviselők kora délután – 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett – elfogadták az úgynevezett kéményseprési törvény belügyminiszter által javasolt módosítását." (Magyar Nemzet, 2017. október 17.)

Ezzel még nem ért véget a történet.

"Kéményellenőrzés: közbelépett Áder János - örülnek a kéményseprők

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését - írta az MTI.

A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János." (napi.hu, 2017. október 20.)

Hanem ezzel ért véget a történet.

"Másodszor is átment a kötelező kéményseprés eltörlése

Ahogy várható volt, a kormánypártok zárójelbe tették az államfő figyelmeztetését és újra megszavazták, hogy önkéntes legyen a kéményellenőrzés a családi házaknál. Az ellenzék szerint a Fidesz és a KDNP emberi életekkel játszik. ...

Áder János aggodalmát a Fidesz és a KDNP figyelmen kívül hagyta. A kormánypártok érdemi változtatás nélkül bólintottak rá ismét a kormány javaslatára. ..." (hirTV, 2017. október 31.)

Tiltakoztak a kéményseprők, szakmai szervezetek és ellenzéki politikusok.

Tiltakozott a jövő nemzedékek szószólója (az alapvető jogok biztosának helyettese).

Vétót emelt az államfő.

Nem használt. Mert

|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

(Weores Sándor)

 

17-11-10_kemenysepres.jpg

Prosit NER!

Koós Gábor

Megszűnt. Tovább
"TANMŰHELYI NYITOTT KAPUK" a REGULY-ban 2017. november 23-án

"TANMŰHELYI NYITOTT KAPUK" a REGULY-ban 2017. november 23-án

2017. november 09. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

"TANMŰHELYI NYITOTT KAPUK" a REGULY-ban 2017. november 23-án!


Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a 2017. november 23-ai Nyílt Napunkra, melyet iskolánk Tanműhelyében tartunk.

Várjuk  
- a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokatt, akik testközelből megismerkedhetnek az iskolánkban oktatott szakmákkal
- az érdeklődő szülőket, felnőtteket, számukra az ingyenes felnőttoktatásról tartunk tájékoztatót
- érettségi vizsga előtt vagy után álló középiskolásokat, ők az érettségi utáni képzésinkkel ismerkedhetnek meg.

Időpont: 
2017. november 23. 8-13 óráig
Helyszín: 
PSZC Reguly Antal Szakképző Isakolája és Kollégiuma 
8420 Zirc, Szabadság u. 10.

23331361_1287306938041422_5214232695171454837_o.jpg

"TANMŰHELYI NYITOTT KAPUK" a REGULY-ban 2017. november 23-án Tovább
Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből"

Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből"

2017. november 09. Szerkesztő: Atyavilág

17-07-05_veol.png

 

A Napló 2017. július 5-i cikke (a Zircinfo egy nappal később hozta) igazi meglepetés volt a zirciek számára. Sorozatunkban az ötlet megszületésétől az uszoda átadásig próbáljuk kideríteni a történéseket és kísérjük figyelemmel az eseményeket. 

 

Az Uszodasztori első részében (2017. szeptember 27.) a tervezett új zirci tanuszoda ötletének keletkezését próbáltuk felderíteni. Arra jutottunk, hogy ezt nem a város kezdeményezte, ilyenre nem pályázott, ráadásul a kormánydöntés egy új uszoda építéséről még azelőtt megszületett, hogy erről a városvezetés, a képviselő-testület és a helyi közvélemény tudomást szerzett volna.

Az Uszodasztori második részében (2017. szeptember 29.) a 444.hu összefoglalóját olvashattuk a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemébe belekerült 25 település uszodaépítéseinek helyzetéről (Zirc és további 25 település, a megyéből még Várpalota és Tapolca a program második ütemében szerepel).  A cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg, két nappal az Uszodasztori 1. rész megírása után, az Uszodasztori 1. Zircinfo-ban publikálása napján.

Akkor ez volt a véleményünk: "A kép elborzasztó: a vizes világbajnokság kicsiben."

Az Uszodasztori harmadik részében (2017. október 19.) a 444.hu írását ismertettük, amely folytatta a tanuszoda-projekt első fordulója beruházásainak nagyító alá vételét: "Ehhez képest a tanuszodaépítés lett az új vizesvébé, állandóan újabb és újabb szerződésmódosítások kerülnek elő, amik emelik a költségeket."

Most a Magyar Nemzet október 30-án írt arról, hogy végre átadták a tanuszoda-építés első ütemében szereplő (három hete az Uszodasztori 2. részében még a "Kivitelezés alatt" csoportban szereplő) Derecske új tanuszodáját. Ezt kivételesen nem a tanuszoda-építések bajnoka, a Hanley Service Kft. építette. De így sincs benne sok köszönet. (Az idézetek az MNO cikkéből valók.)

 

17-11-08_derecske_uszoda.jpg

(Kép: A derecskei tanuszoda makettje. Jól látható, hogy az összes tanuszoda ugyanazon típusterv alapján épül. A 2016. áprilisi alapkőletételről - parlamenti képviselő, minisztériumi főasszony, szavaló kisdiák, polgármester, üres első széksorok, ahogy illik - visszafogottan lelkes beszámoló és képek a város honlapján.)

"A Debrecen és Berettyóújfalu között fekvő majd kilencezer lakosú Derecske tanuszodájában ebben a tanévben már gyermekeknek kellene tempózniuk. A járás az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térsége, ahol a környező kistelepülésekkel együtt mintegy ezerötszáz gyermekhez kerülhetne elérhető közelségbe fedett tanmedence. Ehelyett azonban legfeljebb kívülről csodálhatják a valóban imponálónak tetsző, ámde zárva lévő létesítményt. ...

A létesítményből két olyan berendezés hiányzik, amely a vizet az elvezetőcsatornába emelné át. A polgármester hozzátette, neki is csak kevés információja van. Ennek oka, hogy az önkormányzatokra csekély szerepet osztottak. Csak annyit, hogy biztosítsák a beruházáshoz a területet, ezen kívül mindent az állam intéz: egyebek között kiválasztotta a kivitelezőt és kifizeti a beruházáshoz szükséges 319 millió forintot.

...

Az NSK a ... derecskei létesítmény megépítésére egy debreceni vállalkozással, a Cívis Épületkarbantartó Kft.-vel szerződött. A cég ügyvezetője, György Zoltán érdeklődésünkre azt mondta, a létesítményből hiányzó berendezés a szerződéses vállalásukon kívül esik. ... A Nemzeti Sportközpontok honlapján elérhető szerződés szerint viszont a kivitelező kulcsrakész műszaki állapotban vállalta a létesítmény átadását. Az ügyben kerestük a beruházó Nemzeti Sportközpontokat, kérdéseinkre azonban nem válaszoltak.

...

"A derecskei tanuszoda esete korántsem egyedülálló az országban, több problémás létesítmény is akad. Ennek oka részben az, hogy a létesítményeket azonos minta alapján tervezték, és több esetben is kiderült, hogy nem teljesen igazodnak a helyi viszonyokhoz."

...

"A felcsúti Pancho Aréna építkezésében is részt vevő Sokon Kft. ügyvezetője, Somogyi Tamás szerint az állam nagyon nyomott áron építteti az uszodákat, ami a tervezéstől az anyaghasználaton át az épületgépészet minőségéig mindent befolyásol. – Az átlagos tanuszodák alapterülete megközelítőleg ezerötszáz négyzetméter, vagyis 200 ezer forint körül alakul egy négyzetméter költsége, ami nem sokkal haladja meg egy átlagos családi ház építési költségét – mondta Somogyi. Az előkészítettségek alapján hozzátette, a tervek fényében „szerencsétlenek a helyszínek” is."

...

A sorozat előző részének végén megjegyeztük: nem ártana, hogy ha a lakosság időnként tájékoztatást kapna arról, hol tart a zirci uszoda építésének előkészítése. Az országos uszodaprogram megvalósításáról a sajtóban eddig megjelent információk alapján azonban az elvárható információigényen túl komolyabb kérdések is megfogalmazódnak:

 • Hogyan érvényesíti az önkormányzat a típusterv helyszínre adaptálása során a városi érdekeket, hogy - ahogyan azt a képviselő-testületi előterjesztés is tartalmazza - valóban "színvonalas épülettel gyarapodhasson a település"? 
 • Milyen garanciákat kap a város arra, hogy 'előre nem látott' tervezési, kivitelezési hibák - amelyekről sorozatban jönnek a hírek - miatt nem járunk úgy, mint Derecske, Sümeg, Törökbálint, Gyál, Abádszalók, és hol van a többi, még át nem adott?
 • Mikor lehet megismerni az uszodaépítésre kijelölt - a sportpálya előtti - ingatlan államnak történő ingyenes átadásáról szóló megállapodást/szerződést?

Koós Gábor

(Folytatjuk)

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket" 2017. október 19.

Uszodasztori 2. rész - "Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka" 2017. szeptember 29.

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? 2017. szeptember 27.

Uszodasztori 4. rész - "Csontvázak dőlnek az öltözőszekrényekből" Tovább
Kétfarkú Kutya Párt-jelöltet nekünk is!

Kétfarkú Kutya Párt-jelöltet nekünk is!

2017. november 08. Szerkesztő: Atyavilág

A Kutyapárt is beszáll a belvárosi választási adok-kapokba: "Nem a kórház kevés, a beteg sok!"

 

A MKKP a “legrosszabb jelöltet”, Horváth Andrást indítja a belvárosi választókerületben. A budapesti 1. választókerületben egyre nagyobb a tolongás az ellenzéki oldalon. (zoom.hu)

Programvideó:

Kétfarkú Kutya Párt-jelöltet nekünk is! Tovább
"Súlyos problémák vannak a kirívóan drágán összerakott magyar tűzoltóautókkal"

"Súlyos problémák vannak a kirívóan drágán összerakott magyar tűzoltóautókkal"

2017. november 08. Szerkesztő: Atyavilág

Szeptember 27-én hívtuk fel a Zircinfo-n a figyelmet az Index beszámolójára, amely a 2012 óta a Katasztrófavédelembe besorolt állami tűzoltóságon belül uralkodó állapotokat ismerteti, elsősorban szervezeti-működési szempontból ("Csak életet akarnak menteni, mégis szénné szívatja őket a rendszer").

Október 25-én ismertettük az Index újabb írását, amely folytatta az állami tűzoltóságon belüli állapotok feltárását, ezúttal a létszámhelyzetet véve nagyító alá ("Amikor a tűzoltók mondják, hogy nagy a baj").

Most a 24.hu közöl hosszú cikket a magyar gyártású tűzoltóautókról (kép és idézetek a cikkből). Cseppben a tenger, úgy mutatja ez az ügy is az államigazgatás,az állami és a magánbiznisz összefonódását, az összeférhetetlenséget és a korrupciós kockázatot, a hozzáértők és leginkább érdekeltek véleményének semmibe vételét, az adófizetők pénzének felelőtlen herdálását.

Amikor pedig egy állami szervezet, ahelyett, hogy érdemi megoldásokat keresne és konkrét érdemi válaszokat adna a kritikákra, úgy nyilatkozik, hogy "A tűzoltás biztonságának személyi, technikai és szervezeti feltételei biztosítottak", akkor tudhatjuk, hogy tényleg nagy a baj. Ebben az esetben például a hibás műszaki megoldások okozta akár néhány perces időveszteségek emberéletekbe és milliós károkba kerülhetnek.

 

17-11-08_tuzoltoautok.jpg

 "Az OKF tavaly egy 14,5 milliárd forint uniós keretből  kezdte meg bővíteni a tűzoltóság gépjárműparkját. A szokatlanul nagy összegűből 108 darab magyar gyártású autó beszerzésére futotta, mert a Rába Járműipari Holding és a BM Heros Zrt.  132,5 millió forintra árazta be a közös járművük darabját. A gépjárműfecskendő – ahogy hivatalosan nevezik – úgy lett magyar termék, hogy a Renault-tól vásárolták hozzá a teljes vezető- és utaskabint, a Volvótól a motort, az osztrák Rosenbauertől pedig a szivattyút és annak vezérlését. Végül a piac egyik legdrágább autóját sikerült összerakni, beelőzve számos nagynevű nyugat-európai gyártó hasonló fecskendőkocsiját."

...

"Több, a 24.hu-nak nyilatkozó tűzoltó szerint azonban az állományt valójában nem kérdezték meg az autóval kapcsolatos igényeikről, a katasztrófavédelem vezetésének tulajdonosi felügyelete alatt álló BM Heros Zrt. üzleti érdekeltsége miatt senki sem akarta meghallani a kritikákat."

...

"A tűzoltók idegenkednek például a szokatlanul magas felépítménytől, ami a terepezésre egyébként kiválóan alkalmas Rába-alváz és a Renault-utaskabin együtteséből alakult ki. A méregdrága fecskendőkocsi annyira magas lett, hogy néhány tűzoltólaktanya szertárába egyszerűen nem fért be. Így valójában nem mindig azok a városok, kerületek kaptak új autót, ahol szükség volt rájuk, hanem azok, ahol volt hely a tárolásukra.

A közel 3,5 méteres magasság miatt az autó borulékonyabbá is vált, mint a korábbi modellek, ezért a sofőrök nem merik nagy sebességgel venni a kanyarokat, akkor sem, ha bevetésre sietnek."

...

"...a konstrukcióhoz beszerzett Volvo-motor sem a legmegfelelőbb választás volt a hatalmas tömeghez. A 60 literes fogyasztási átlag rosszabb, mint a régebbi Mercedes-tűzoltóautóké volt, ami azért különös, mert a 14,5 milliárdos beszerzést az uniós Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Programból finanszírozták. ... A tűzoltók beszámolói szerint a négy tonnányi vízzel szenved a kocsi, a Budakeszi úton felfelé 30-40 kilométeres óránkénti sebesség az elérhető maximum. A régi Mercedes ezen a téren is megszégyenítően jobb teljesítményt nyújtott: hegymenetben akár kétszer akkora sebességre is képes volt, mint a Rába."

...

"...a vezetés túlzottan törekedett az egységesítésre és a budapesti forgalomba is olyan autókat rendszeresített, amelyeket a vidéki terepezésre találtak ki.

A tervezésnél nem vették figyelembe a statisztikákat sem. A riasztások nagyon kis százalékánál kell komoly tüzeket oltani, a kiszállások nagyobb részét a műszaki mentések teszik ki."

...

"Túlbonyolított elektronika

A OKF egy modern, az uniós szabványoknak megfelelő autóval akart villantani, ezért aztán nem fukarkodtak az elektronikával. A sok fedélzeti számítógép azonban bonyolulttá és kevésbé megbízhatóvá tette a konstrukciót.

...több esetben előfordult az is, hogy a szivattyú ismeretlen okból levette a víznyomást, pont akkor, amikor a tűzoltók az égő házban dolgoztak, vagy nem adott vizet, amikor szükség lett volna rá. Ilyenkor le kellett állítani az autót, majd újraindítani. Néha többször is. Egy ilyen művelet a kritikus helyzetekben akár percekig is eltarthat.

A BM Heros Zrt. fedélzeti számítógépei mindenesetre milliókkal drágították az autót. A Magyar Nemzet a napokban számolt be arról, hogy az Országos Mentőszolgálat újabb beszerzéseiben 5,7 millió forinttal drágultak a mentőautók, miután ott is megjelent a BM Heros. A cég körül két éve parlamenti vita alakult ki, mert a katasztrófavédelem országos parancsnokai személyesen is pozíciókat vállaltak a BM Heros vezető testületeiben."

...

Koós Gábor

"Súlyos problémák vannak a kirívóan drágán összerakott magyar tűzoltóautókkal" Tovább
Színes - Mézes workshop (Zirc, 2017. november 18. és 19.)

Színes - Mézes workshop (Zirc, 2017. november 18. és 19.)

2017. november 08. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Közeleg az ünnep, a mézeskalács ideje.
Ha szeretné megtanulni hogy díszítse profin a mézeskalácsot, ha szeretné különlegessé tenni a karácsonyfát, az ajándékokat, akkor jelentkezzen a Bognár Anita által tartott mézeskalács dísztő workshopunkra!
- Kiderül hogy kell kikeverni a tojásfehérjés cukormázat, mi a megfelelő állag
- Megtanulja mi a különbség-és hogy használja a terülő-és íróka mázat
- Írókázás
- Máz a mázban technika elsajátítása

A 6 órás tanfolyam díja 12.000,-/fő

Az árban minden szükséges anyag benne van, valamint kap mézeskalács receptet, és sok sok tanácsot mit hol érdemes beszerezni.

Jelentkezni a szervező múzeum facebook oldalán lehet, itt:

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Jelentkezési határidő november 16. csütörtök.

Workshop dőpontok:

2017. november 18. (szombat) és 19. (vasárnap)

Ha mindkét napra (11.18 és 11.19) jelentkezne, a tanfolyam ára kedvezményes 20.000,-/ 2 nap

 

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház fényképe.

Forrás: Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Színes - Mézes workshop (Zirc, 2017. november 18. és 19.) Tovább
Meghívó a Szociális Munka Napjának zirci ünnepségére

Meghívó a Szociális Munka Napjának zirci ünnepségére

2017. november 03. Szerkesztő: zircblog

MEGHÍVÓ

 

Szeretettel meghívjuk Önt és ismerőseit a Zirc Városi Önkormányzat, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ és a Szent Bernát Idősek Otthona szervezésében tartandó városi Szociális Munka Napja rendezvényére.

A rendezvény helye: Ciszterci látogatóközpont Gobelinterem

Időpontja: 2017. november 13. 14.00 óra

A rendezvény programja:

14.00 „Zirc város közszolgálatáért”szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc város szociális ellátásáért”

kitüntetés átadása

14.15 Görög Ibolya protokollszakértő előadása

Európaiság- az együttélés szabályai

 

Majd a szociális szakemberek köszöntése.

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Meghívó a Szociális Munka Napjának zirci ünnepségére Tovább
Megvannak az első képviselőjelöltek a jövő évi országgyűlési választásokra: nálunk Sándor András

Megvannak az első képviselőjelöltek a jövő évi országgyűlési választásokra: nálunk Sándor András

2017. október 31. Szerkesztő: Atyavilág

17-10-31_momentum_evk_jeloltek.pngMa reggel sajtótájékoztatót tartott a Momentum, és többek között bejelentette egyéni jelöltjeinek névsorát a 2018-as országgyűlési választásokra.

A jelöltlistában  Veszprém megye 4. számú országgyűlési választókerületénél a következő nevet találjuk:

Veszprém 04. OEVK – Sándor András

A jelöltről egyelőre semmit nem tudunk, de ha kérdéseinkre választ kapunk a Momentumtól, akkor kiegészítjük ezt a bejegyzést. Az feltételezhető, hogy pápai, vagy Pápa környéki illetőségű, mivel a Momentumnak a választókerületünkben ott van szervezete.

A Momentum közéleti-politikai húzásai már eddig is okoztak meglepetést a vetélytársaknak és a közvéleménynek (gondoljunk csak az őket ismertté tevő nolimpia kezdeményezésre, amelynek eredményeként az ország visszavonta a 2024-es olimpiai pályázatát, mert a kormányzat nem mert megkockáztatni egy vesztes népszavazást). Ők az első párt, amelyik nyilvánosságra hozta a jelöltek névsorát, jóllehet pontosan tudhatják, hogy azonnal beindul a jelöltek elleni dühödt karaktergyilkos kampány a kormányzati és "baráti" médiában, "természetesen" közpénzből (a Momentumot mint szervezetet lejárató cikkekből eddig sem volt hiány ebben a szegmensben, legutóbb pl. tegnap a szebb napokat megélt Origo portálon egy gyöngyszem).

Ahogy majd a többi párt is előáll sorban a saját nevekkel, talán csak akkor enyhül a nyomás a momentumos jelölteken. De aki az itthoni politikai erőtérben jelöltségre adja a fejét, annak az ütéseket is állni kell. Meglátjuk, ki meddig bírja.

Koós Gábor

Megvannak az első képviselőjelöltek a jövő évi országgyűlési választásokra: nálunk Sándor András Tovább
Szemét ügyek - 2017-es frissítés

Szemét ügyek - 2017-es frissítés

2017. október 28. Szerkesztő: Atyavilág

 16-10-20_4.jpgPont egy évvel ezelőtt foglalkoztunk a Zircinfo-n a szemétszállítás államosítása miatt kialakult helyzettel. Emlékeztetőül a bejegyzésből:

 • "A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten működő lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitől sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után."(Index, 2016.05.23)

 • A képlet egyszerű: mivel a szemétszállítás nagyon szétaprózott tevékenység, települések, települési szövetségek rengeteg kisebb-nagyobb cégei végzik ezt a kötelező közszolgáltatást, ezért szervezetileg képtelenség - vagy politikailag kockázatos - lett volna egyetlen intézkedéssel államosítani (mint pl. földgázszolgáltatást, a dohány nagykereskedelmet, jóléti, kulturális szolgáltatásokat, stb.). Ezért azt az egyszerű megoldást választotta a hatalom, hogy elvonta a szemétszállító cégektől a szolgáltatás ellenértékének beszedési jogát, vagyis a számla kiállításának és a pénz beszedésének a lehetőségét.

  A számlázást egy 2016. januárjában létrehozott állami cégre, a "NEMZETI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KOORDINÁLÓ ÉS VAGYONKEZELŐ Zrt."-re bízta. Ez az a bizonyos NHKV Zrt., amely nekünk néhány nappal ezelőtt a levelet küldte a sok elmaradt számlával.

  Ez tehát azt jelenti, hogy Zircen és környékén a kukák ürítését a jövőben is - legalább is egy ideig még - ugyanaz a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (illetve annak alvállalkozója) végzi, amely eddig is, csak a pénzt ezért a munkáért az állam szedi be, és osztja ki a munkát végző cégeknek. Vagy nem osztja ki, mint ahogy a sajtóból is tudjuk.

Mi történt az elmúlt egy évben?

Zircen a szemétszállítás zökkenőmentesen működik, beleértve a házhoz menő szelektív gyűjtést, a kerti hulladék elszállítást és a lomtalanítást is. A munkát ugyanaz a szolgáltató végzi, amely az államosítás előtt is: a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi szolgáltató Zrt. 

A pénzbeszedő NHKV Zrt-ről ez év január eleje óta nem hallottunk, akkor küldte el nekünk az utolsó tavalyi számlát a december havi szemétszállításról.

Valószínűleg keveseknek tűnt fel, hogy 2017. évre eddig nem fizettünk a szemétszállításért.

Most megint jelentkezett a pénzbeszedő

A napokban kapjuk kézhez az első számlát erre az évre, és meglepve tapasztaljuk, hogy kéthetes határidővel kell befizetnünk a 2017. január-márciusi díjat. A számlához fűzött tájékoztató fontos változásokra hívja fel a figyelmet, és magunk is fedezhetünk fel ilyet:

 1. A rendszeres szemétszállítás díját ettől az évtől negyedévente kell fizetni.
 2. Megváltozott az ügyfelek fogyasztói azonosító száma (felhasználói azonosító).
 3. Megváltozott a pénzbeszedő NHKV Zrt. azonosító száma: A25456790T143 (ez a csoportos beszedéssel fizető ügyfeleknek fontos).
 4. Megváltozott az NHKV Zrt. bankszámlaszáma.
 5. A díjelmaradást (és az ezzel járó késedelmi kamatot, költségeket) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adók módjára hajtja be.

Így nézett ki a tavaly decemberi számla:

17-10-27_szemet_ugyek_raadas_02.jpg 

És így néz ki az új, negyedéves számla:

17-10-27_szemet_ugyek_raadas_01.jpg

Odafigyelés ajánlott

Abból, hogy egy kifejezetten pénzügyi műveletekre (ügyfelektől történő beszedés és szolgáltatóknak történő visszaosztás) létrehozott állami intézménynek másfél évre van szüksége, hogy kiizzadjon magából egy működőképes számlázási rendszert, arra következtethetünk, hogy nem lesz zökkenőmentes a következő időszak.

Először is készüljünk arra, hogy egy évi elmaradt szemétszállítási díjat kell néhány héten belül befizetnünk. Ami talán nem nagy összeg, de a karácsony előtti időszakban tízezer forint nem tervezett kiadás is számít, különösen a családosoknál és nyugdíjasoknál. Késlekedni sem érdemes, mert az Adóhivatal nem viccel, ha behajtásról van szó.

A banki átutalással és csoportos beszedéssel fizetők ügyeljenek arra, hogy mostantól az új felhasználói azonosítójukat adják meg. A banki átutalásnál a pénzbeszedő új számlaszámát adják meg, csoportos beszedésnél pedig érdemes teljesen új banki felhatalmazást adni, és a korábbit megszüntetni (a korábbi csoportos beszedési megbízáson még a régi felhasználói azonosító és a cég régi banki azonosítója szerepel). Nincs kizárva, hogy a cégnek még semmilyen tartozásfigyelő és -kezelő rendszere nincs, amely azonnal figyelmeztetné az ügyfelet az elmaradásra. Így könnyen előfordulhat, hogy pl. a régi felhasználói azonosítóval, vagy a régi számlaszámra utalt szemétszállítási díjak ott szépen gyűlnek, az ügyfél meg van nyugodva, hogy nincs tartozása, és egyszer megjelenik az adóhivatal több éves elmaradással és hatalmas büntetőkamatokkal. Ekkor már késő lesz arra hivatkozni, hogy befizettem, csak rossz helyre.

Mellékhatások

Az, hogy a pénzbeszedő NHKV Zrt. közel egy évig nem szedett pénzt a szemétszállításért, azt jelenti, hogy országos szinten milliárdos összeg hiányozhat a szemétszállítás működtetéséből. Azt, hogy ez alatt az időszak alatt ki fedezte a költségeket, csak találgatni lehet. A legvalószínűbb változat az, hogy az NHKV azt mondta a hulladékszállító cégeknek: ha benne akartok maradni a buliban, előlegezzétek meg a költségeket, tőlem majd akkor kaptok pénzt, ha nekem is fizet a lakosság. A kevésbé tőkeerős cégek nyilván hitelt vesznek fel, átcsoportosítanak más üzletágakból, vagy a fenntartó önkormányzatok segítik ki őket átmenetileg. A legnépszerűbb konstrukció viszont az, hogy - az építőiparban jól bevált mintára - továbbhárítják az alvállalkozóikra.

Nem lehet véletlen, hogy két-három hete már nem az évtizedek óta megszokott kukásautókat és kukásokat látjuk szemétszállítási napokon Zircen, hanem a "fővállalkozó" VKSZ autóit. A városi hírek szerint pont pénzügyi okok miatt szállt ki az eddigi alvállalkozó.

Tanulság

Van, csak ez a politikát - a sorozatos kudarcok ellenére - nem érdekli. Szinte minden félremegy, elromlik, visszájára fordul (de főként sokkal többe kerül), amit a piac, a verseny, a szakmai, társadalmi, politikai önszerveződés maga is szabályozni képes, viszont az állam nem bírja ki, hogy bármi az ő ellenőrzése nélkül történjen, és maga alá gyűri.

Koós Gábor

Szemét ügyek - 2017-es frissítés Tovább
Lakossági fórum november 3. Zirc

Lakossági fórum november 3. Zirc

2017. október 27. Szerkesztő: zircblog

MEGHÍVÓ 

LAKOSSÁGI FÓRUM

Tisztelettel meghívjuk Önt, kedves családját és barátait

Dr.Kovács Zoltán

a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője

és

Czunyiné dr. Bertalan Judit

digitális tartalom fejlesztésért felelős miniszteri biztos

 

lakossági fórumára

a Soros-tervről és a Nemzeti Konzultációról

 

Helyszín: Zirc Városháza Nagyterme (Zirc Március 15.tér 1.)

Időpont: 2017.11.03. péntek 18:30 óra

 

fidesz.jpg

 

Beküldte:

Wittmann Eszter

Lakossági fórum november 3. Zirc Tovább
Balatonfelvidéki Kéktúra VII. szakasz - Gyuritúra

Balatonfelvidéki Kéktúra VII. szakasz - Gyuritúra

2017. október 27. Szerkesztő: zircblog

dves Túratársak!
Ezen a hétvégén folytatjuk, sőt be is fejezzük a Balaton-felvidéki Kéktúra-sorozatunkat.
A hétvégén, vasárnap Kékkút - Salföld - Badacsony, kilátó - Badacsony, móló útvonalon érünk el a Balaton partjára, és az idei utunk végére. Ha jó időnk lesz, akkor tervek szerint a salföldi major kiállításait is megnézzük.
A táv ~16km, és +620m szintemelkedéssel jár.

 

Fontos: kérek mindenkit, hogy jelezze részvételi szándékát bármilyen módon, mivel az utazást telekocsival szeretném megszervezni.
 
Természetesen csatolom az előző túra képeit is kedvcsinálónak, mindenkit szeretettel várok.
​Jelentkezni lehet emailben, telefonon, sms-ben és doodle-n.
 
Találkozó Veszprémben a buszpályaudvaron lesz vasárnap, október 29-én 8:00-kor, ahonnan 8:10-kor indulunk autókkal Kékkútra.

bakonyte.png

mgyk_logo-800x800.png

A túra a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének színeiben valósul meg a Bakony TE, Veszprém segítségével.

 

Beküldte:
Cseh György
Balatonfelvidéki Kéktúra VII. szakasz - Gyuritúra Tovább
Iskolai autóbuszos kirándulások külföldre - 2018-tól csak nappal

Iskolai autóbuszos kirándulások külföldre - 2018-tól csak nappal

2017. október 26. Szerkesztő: Atyavilág

"Megjelent a miniszteri rendelet az iskolai buszos kirándulások új szabályairól.

Megjelent a Magyar Közlönyben az emberi erőforrások miniszterének rendelete a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról.

Balog Zoltán – a nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – január elsejétől a közlekedésbiztonság növelése érdekében úgy döntött, hogy külföldre autóbuszos iskolai kirándulás csak úgy szervezhető, ha

a tanulókat, gyermekeket szállító busz nemzetközi forgalomban 23 és 4 óra között nem közlekedik.

Kivételt csak az jelenthet, ha elháríthatatlan külső ok – így közlekedési torlódás, közlekedésrendészeti hatósági intézkedés – miatt e tilalom nem tartható be.

A tanulókat, gyermekeket szállító autóbusznak meg kell felelnie az előírt műszaki féltételeknek, ezenfelül rendelkeznie kell digitális menetíró készülékkel, és az autóbusz első forgalomba helyezésének évétől számított

életkora nem haladhatja meg a 13 naptári évet.

A külföldi buszos kirándulásokra az iskola csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely vállalja és szakorvos által igazolja, hogy a jármű vezetői nem szenvednek alvászavarban (obstruktív alvási apnoe szindróma)."

Inforádió, 2017. október 19.

images_24_hu.jpg

(Kép: innen)

A 2017. január 20-án Olaszországban bekövetkezett tragikus esemény ("Veronai autóbusz-baleset") áldozatainak többsége franciaországi sítáborból hazatérő diák volt.

A politikusok közül január 30-án az oktatásért felelős államtitkár nyilatkozott először, hogy a kormányzat milyen szigorító intézkedéseket tervez a hasonló tragédiák elkerülésére. Egy konkrétum hangzott el: "...az utat úgy kell tervezni, hogy este tízkor a busz megáll és reggel hatig nem megy tovább. Ezt a nyolc órát a két sofőrnek szállodában kell eltölteni."

A veronai buszbaleset részleteinek vizsgálata éppen csak elkezdődött, annak okairól csak találgatások voltak, jogszabály az esetleges szigorításokról még nem készült, de két héttel később a budapesti oktatási intézményeknek már parancsba adták a tankerületi központok, hogy éjjeli buszoztatás, akár külföld, akár belföld, a jövőben nincs. Hiába hívták fel szülők, tanárok a figyelmet, milyen problémákat okoz a diákprogramok szervezésénél ez az intézkedés, nem segített. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azt nyilatkozta: "Felelőtlenségnek tartanánk, ha egy egyelőre ismeretlen okból, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett balesetre hivatkozva kerülne sor szabálymódosításokra."

A baleset okának vizsgálatát az olasz ügyészség májusban zárta le, és a vizsgálati eredményt átadta a magyar hatóságoknak. Ezt megelőzően itthon már hírek keltek szárnyra, hogy a sofőr alvászavarral küzdött, sőt az utazást megelőzően gyászolt, ami befolyásolhatta a munkaképességét. Bár a busz műszaki állapotával kapcsolatban az üzemeltető cég többször nyilatkozta, hogy a járművel minden rendben volt, nemrég nyilvánosságra került, hogy a megengedettnél több ülés, és egy engedély nélküli, harmadik üzemanyagtartály is  be volt szerelve

A buszt üzemeltető cég a baleset okainak kivizsgálása alatt sem függesztette fel a működését, sőt újságírók elgondolkodtató politikai összefonódásokat, tulajdonosváltásokat derítettek ki.

A baleset okairól még ma sincs hivatalos végeredmény. A politika azonban már döntött, és meghozta a bevezetőben említett miniszteri rendeletet - függetlenül attól, mi okozhatta ténylegesen a tragédiát.

Ellenzéki politikus már februárban azt nyilatkozta, hogy "a kormány lépése inkább tűnik propagandisztikus lépésnek, mintsem felelős döntésnek", azonban a mostani rendelettervezet megjelenéséig kellett arra várni, hogy a jogszabály nem túl hosszú szövegének ismeretében lehessen erről megalapozott véleményt mondani.

A G7 gazdasági hírportál újságírója elemezte az új szabályokat ("Teljesen életszerűtlenül szigorítják az iskolai buszkirándulásokat", 2017. október 15.), és összefoglalóan arra a következtetésre jutott:

"A jövő évtől életbe lépő változtatásoknak három fő eleme van, ám ebből csak egy tekinthető olyannak, amely növelheti a gyerekeink és kísérőik biztonságát, bár ez is elég fura. A többi egyértleműen értelmetlen, szakmaiatlan és felesleges, ráadásul még extra költségeket is okozhat."

 • "Az első módosítás szerint a külföldre tartó iskolai csoportok buszvezetői éjjel 11 és hajnal 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőjüket a járművön kívül kell majd tölteniük.

  A sofőrök vezetési és pihenési idejét jelenleg is elég szigorú (uniós) szabályok határozzák meg, és a veronai, vagy más baleset ellenére sem utal semmilyen jel arra, hogy még szigorúbbá kellene tenni. ...
   
  Szakmai szempontból azonban sokkal inkább azért értelmetlen a korlátozás, mert egy pihent sofőrnek egyáltalán nem okoz problémát az éjszakai vezetés. Ha már a korlátozás felmerül, akkor sokkal inkább a pirkadat a veszélyes időszak, ami általában hajnali 4 óra után van." ...

 • "A második változtatás szerint az iskolai túrákat nem szervezhetik 13 évesnél öregebb buszokkal. Érthetetlen, hogy miért az évjárathoz kötik a korlátozást, hiszen mennek az utakon tökéletes műszaki állapotú 20 éves járművek, és mennek kevésbé jól karbantartott 10 évesek is. Autós hasonlattal élve: az egyik prémium márka 15 éves, keveset futott csúcsmodellje lehet biztonságosabb, mint egy másik márka kevésbé igényes, 8 éves fapados verziója, 500 ezer kilométerrel? A válasz nyilván igen. A korlátozást talán érdemesebb lett volna a műszaki paraméterekhez, vagy futott kilométerhez kötni. ...

  A magyar kormány úgy tesz, mintha egy borzasztó éjszakai repülőbaleset után betiltaná az éjszakai repülést, és előírná, hogy gyerekek csak fiatal gépekre szállhatnak fel." ...

 • "A harmadik változtatás, hogy az intézmény csak olyan szolgáltatóval szerződhet, amely garantálja, hogy a sofőrjei nem szenvednek “közlekedést veszélyeztető alvászavarban”. Ez támogatható döntés, csak ezek után azt kérdezheti bárki: ha nem iskolás csoport utazik, akkor lehet alvászavaros a sofőr? És ezzel jutunk el az egész csomag legnagyobb problémájához: miért csak az iskolás kirándulókat kell ilyen módon megvédeni a balesetektől?"

(Idézetek a G7 cikkéből

Bár az itthoni politikai, gazdasági, jogi változások szinte követhetetlen tempója mellett gyorsan feledésbe merülnek események, azért emlékezhetünk még: amikor a kormány valakit vagy valamit "megvéd", az az adófizetőknek nagyon sokba kerül és nem jó nekik, viszont néhány kivételezett nagyon jól jár. A nyugdíjak megvédése ürügyén államosította 3 millió magánnyugdíjpénztári tag háromezer milliárd forint megtakarítását. Megvédett minket a bankoktól, a bankokra kivetett, az államkasszába befolyt különadó százmilliárdjait azóta a bankszámláinkon havonta megjelenő, jelentősen megemelt jutalékok, díjak és költségek formájában szorgalmasan szedik vissza tőlünk a bankok. Megvédi a vallási közösségeket, de miközben indoklás nélkül diszkriminálja a nem "baráti" egyházakat, a "barátiak" százmilliárdos nagyságrendben kaptak és kapnak támogatásokat a legkülönfélébb, átláthatatlan, követhetetlen jogcímeken az államkasszából. Megvéd minket Brüsszeltől és Sorostól, a folyamatos hadiállapot-hangulatot lélekbe-fejbe sulykoló plakátkampányok, nemzetikonzultációk több tízmilliárdos közpénzén csókos oligarchák híznak. Megvédi a sajtószabadságot, miközben többek között a médiatörvényben előírt sokszínű, kiegyensúlyozott tájékoztatásért felelős Médiatanács szótlan asszisztálása mellett ettől az évtől az ország összes megyéjében betűre azonos tartalommal nyomják a központilag előírt Fidesz-pártpropagandát a megyei napilapok, harsogják goebbelsi stílusban a kormányközeli tévék, országos és regionális rádiók, országos gazdasági és bulvárlapok, valódi és kamu internetes portálok, amelyek a kizárólag a "baráti" médiában évente több tízmilliárd közpénzből hirdető kormányból élnek, és az egésznek a koronájaként ott ékeskedik a közmédiából pártmédiává süllyesztett, évi nyolcvanmilliárdot eltapsoló állami rádió és tévé (tldr).

Most, úgy tűnik, a diákok és kísérőik megvédése van soron. Egy olyan jogszabállyal, amelyről ismét nem egyeztettek a leginkább érintett szülőkkel, iskolákkal, fuvarozó szervezetekkel, orvosokkal. A külföldre autóbusszal utazó diákok utazási feltételeire vonatkozó új szabályozás egyszerű hatalmi látszatintézkedés. Lehet, hogy erre is az a sors vár, mint számtalan hasonló ügyre az elmúlt évekből: a nagy hangon bejelentett, propagandisztikus intézkedések, amikor kiderül, hogy haszontalanok, vagy értelmetlenek, szép csendben feledésbe merülnek, és egy alkalmas pillanatban visszavonják őket. Ez azonban már nem éri el a média ingerküszöbét, az állami propaganda pedig tudatosan elhallgatja. Ekkor már mindegy is, a csinnadratta gyümölcsét addig learatta a politika újabb támogatók, szavazatok alakjában.

Koós Gábor

 

 

 

Iskolai autóbuszos kirándulások külföldre - 2018-tól csak nappal Tovább