ZIRCINFO

Forgalomlassító demonstrációt tartottak

Forgalomlassító demonstrációt tartottak

2018. június 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Hárskúton át közlekedők!

A mai napon forgalomlassító demonstrációt tartottunk Hárskút belterületén. Sokkal találkoztunk! Remélem, aki kapott szórólapot, az elolvasta.

A mai akciónk célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a falu egész területén az 50 km/h sebességhatárt.

Ez közös érdekünk, az Önöké és a hárskútiaké is!

Hisz ha balesetet okoznak, akkor az Önök és a baleset többi résztvevőjének a családját is tönkre tehetik vele. Remélem, belegondolnak abba, hogy nem 100 km/h felett kellene egy faluban közlekedni, mert ez veszélyes. Reméljük lesz a mai akciónak foganatja. Ha ez mégse így lenne, akkor még nagyobb létszámmal, még hosszabb demonstrációt fogunk tartani!

A falu nem autópálya! Téged és minket is haza várnak!

Tábori Ferenc 
polgármester

Tábori Ferenc fényképe.

Tábori Ferenc fényképe.

Forrás: Tábori Ferenc

Forgalomlassító demonstrációt tartottak Tovább
Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal

Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal

2018. június 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Zircen, a Bakony szívében 2018-ban már a 20. alkalommal rendezzük meg a „Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozót”.

„Betyárjó” színpadi műsorok, hagyományőrző művészeti csoportok produkciói, Bográcsos erőpróba és Betyártanoda, népi hangszerbemutató és játékpark, Kézműves liget és vásár várja látogatóinkat, és újra kitárja kapuit a betyáros étkeket felvonultató Bakonyi ízek Utcája.

Szombaton este fellép a világhírű

CSÍK ZENEKAR

 Az ország minden pontjáról Zircre érkező betyárok a betyárvilág felidézésével és bemutatókkal hangolnak az esti mulatságokra.

A Betyárnapi lovas-fesztiválon kezdő és haladó lovasok ügyességi versenyei várja és a városi főútvonalon harmonikaszóval kísért látványos lovas felvonuláskápráztatja el a látogatókat.

Díjazzuk a Leghetykébb Betyárbajusz gazdáját, újabb Bakonyi Betyárokat avatunk, és jelen lesznek a világ legszebb Csárdabéli Szépasszonyai is.

Találkozzunk 2018. augusztus 3-4-én!

Mindenkit szeretettel várunk Zircre, a Bakony szívébe!

Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó fényképe.

Forrás: batyarnapok.hu

Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal Tovább
54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra

54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra

2018. június 20. Szerkesztő: zircblog

 

EFOP 4. 1. 8 - 16 - 2017- 00095 „A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” elnevezésű pályázat.

Mire költjük az 54.240.336 forintot?

Fejlesztési területek, tervek röviden:

Fejlesztés helyszíne: Békefi Antal Városi Könyvtár, Zirc, József Attila utca 1.

- mosdó és a melegítőkonyha átalakítása, felújítása

- tárolóhelység létrehozása

- egy 60nm-es tér kialakítása , benne egy leválasztható multimédiás szobával (a belső udvar "kisszínpad" helyére)

- informatikai és egyéb tárgyi eszközök beszerzése 

- könyvtári szoftver fejlesztése

- foglalkozások tartása

Informatikai és tárgyi eszközök:

IKT eszközök

 • 8 db asztali számítógép

 • 1 db notebook

 • 8 db billentyűzet + egér

 • 8 db LED monitor

 • 9 db Microsoft Windows 10 Pro szoftver

 • 9 db Microsoft Office 2016 Home and Business szoftver

 • 2 db Vezeték nélküli kültéri egység

 • 1 db asztali switch

 • 1 db SMART interaktív tábla

 • 1 db SMART hangszóró

 • 1 db projektor + gyári fali konzol

 • hálózati kábel

 • hálózati csatlakozó

 • kábelcsatorna

 • eszközök installálása, beüzemelése

Bútorok és egyéb eszközök:

 • 6 db számítógép asztal

 • 3 db forgószék

 • 6 db asztal

 • 30 db egymásba rakható szék

 • 6 db babzsák fotel

 • fa polcok (könyves, tároló)

 • paraván szett (3 db-ból álló)


Megvalósítási időszak: 2018. 03. 01. – 2020. 02. 28.

 

Forrás: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB - Zirc

Képtalálat a következőre: „békefi antal városi könyvtár művelődési ház és stúdió kb”

54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra Tovább
TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

2018. június 19. Szerkesztő: zircblog

2018. 06. 19., k - 07:09

 

Személyi sérüléssel járó baleset történt Eplény közelében.

Eddig tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi és egy tehergépjármű ütközött össze a 82-es számú főút 10. kilométerszelvényében, Eplény külterületén 2018. június 19-én 6 óra 53 perckor. Az elsődleges információk szerint a balesetben egy személy megsérült.

Az érintett útszakaszon a baleset helyszínelésének idejére teljes útlezárás van érvényben. Terelés a Zirc felől érkezőknek Akli irányába, a Veszprém felől érkezőknek Márkó irányába történik.

Kérjük az arra közlekedők fokozott figyelmét!

 

forrás: police.hu

TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON Tovább
Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak

Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak

2018. június 18. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-17_tanar_urnak.jpgManapság már kevesen emlékeznek (de akik látták, nagyon) Sidney Poitier klasszikus alakítására az 1967-es angol filmdrámában.

"Két hetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban" - írta meg a Népszava június 12-én, kedden. 

"Jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet – értesült lapunk kormányközeli forrásból. Úgy tudjuk, erről már kormánydöntés is született, a bejelentéssel azonban várni akarnak az idei tanév lezárásáig. Forrásunk szerint a döntést semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. Értesüléseinket megerősíti, hogy az iskolák továbbra sem kapták meg a következő tanév rendjét, holott annak ilyenkorra már nyilvánosnak kellene lennie."

"Az Emmi szerint nem igaz, amit keddi cikkünkben állítottunk, a kormány nem tervezi a tanév meghosszabbítását." - Népszava, június 13.

"Palkovics László akkori oktatási államtitkár már tavaly áprilisban arról beszélt a Liga Szakszervezetek konferenciáján, hogy a kormány elképzelései között szerepel a tanév meghosszabbítása, mégpedig iskolai táborokon keresztül. Tavaly júniusban pedig Maruzsa Zoltán oktatási helyettes államtitkár nyilatkozott úgy az InfoRádióban: zajlik az "együttgondolkodás" a tanév meghosszabbításáról. Kijelentette: ha megvalósul, akkor az csak a már említett táborozási koncepció alapján történik meg, akár az iskolaépületekben megszervezve."

"Kásler: Napirenden van a tanév módosítása" - ugyanott

"A tanév rendjének változása „erős diszkusszió” tárgya, még nincs döntés a témában – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádióban kedd este. Nyilatkozatával megerősítette lapunk keddi számában közölt hírt, amely szerint napirenden van a tanév meghosszabbítása.

Kásler nyilatkozata azért is figyelemre méltó, mert állításával saját tárcáját cáfolta"

"Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: érdekes megoldáson dolgozik a kormány" - eduline.hu

A helyettes államtitkár szerint „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban jó néhány nappal többet járnak  iskolába a diákok. Ugyanakkor azt is hozzátette, „olyan illúzióm nincs, hogy matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik: ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak, „nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon”, akkor ezzel kiegészülhet a tanév, bár „hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés”.

Szóval? Ki hazudik?

A már sajnos megszokott (de nem akarjuk megszokni) sumákolós-maszatolós-összevisszabeszélő-hazug kormányzati kommunikáció áldozatai vagyunk, és úgy fogják lenyomni a két hetes tanévhosszabbítást a szakma és a társadalom torkán, hogy tulajdonképpen nem kötelező, de ha a gyereked nem vesz rajta részt, akkor sajnos már nem kaphat ötöst bibliaismeretből és erkölcstanból.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete így gondolja

"A június közepétõl szeptember hó elsõ munkanapjáig tartó nyári iskolai szünet nemzeti hagyomány, a magyar pedagógiai kultúra része, amihez a szülõk és a tanulók többsége és remélhetõen a pedagógusok is ragaszkodnak.

Nyári szünet a szülõk és a tanulók ügye, ezért õket kell megkérdezni, hogy sok vagy kevés a túlterhelt gyermekek pihenésére, kikapcsolódására szánt idõ (vakáció). Egy ilyen népszavazási kérdésfeltevés esetén könnyen összejöhet a 200 000 aláírás, amely kötelezi az országgyûlést az aláírók döntésének elfogadására."

Tanár úrnak szeretettel.

NEM az a baj, hogy hosszabb a tanév. Hiszen számos más országban később végződik. Ezzel szemben a tanévközi szünetek - évtizedes, a legszélesebb konszenzussal meghozott döntésekkel - hosszabbak.

A baj az, hogy a mai Magyarországon 2010, a második Fidesz-kormány óta nincs társadalmi érdekegyeztetés. Az országos és helyi/települési politikai hatalom úgy viszi keresztül a döntéseit a formálisan demokratikus (mert "választott") testületeken, legyen az a parlament, vagy egy kistelepülés képviselő-testülete, mint kés a vajon. 

A szakértelemre hivatkozás ócska bolsevista trükk

- mondotta több mint negyedszázada egy, élete nagy részében kiváló, majd "fasiszta idiótává" vált drámaíró. Tehát kedves szülők, pedagógusok, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni, foglalkozzanak azzal, hogy aki adja,  időben rendelje meg a virágokat, és aki kapja, szedje elő a nagyvázákat az évzáróra. A gondolkodást meg hagyják azokra, akik jobban értenek hozzá.

Mi tudjuk, hogy mi a jó nektek

Ugyancsak a múlt héten az egyik rádió beszélgető műsorába betelefonált egy nyugdíjas szakközépiskolai tanár, aki rendszeresen vizsgabizottsági tag. Az őt felkérő kormányhivatal megírta neki, hogy nem biztos, hogy az iskola majd ki tudja fizetni a tiszteletdíját. Így is lett, egyetlen vizsgabizottsági tag sem kapott a vizsgáztatásért pénzt. A harmadik ilyen esetben a vizsgaelnök és a két tag levizsgáztatta a diákokat, elkészítették a jegyzőkönyvet, de egyikük sem írta alá.

Na, mi történt?

Semmi. A diákoknak ugyanúgy kiadták a bizonyítványokat, mintha minden rendben lett volna.

Mi ebben az abszurd? Nem elsősorban az, hogy a bizonyítványokat kiadták. Hanem az, hogy az a kormányzati szerv, amelynek gondoskodnia kellene az állam által fenntartott iskola zavartalan működéséről, már előre tudja, hogy az állam nem adott annyi pénzt az iskolának, amelyből az ki tudná fizetni az ott tanult diákok szakmai ismereteit igazoló szakembereket.

Koós Gábor

Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak Tovább
HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON

HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON

2018. június 15. Szerkesztő: zircblog

zirci-manufaktura-1280x640.jpg

Over 5,000 craft beer aficionados attended the fifth annual Alltech Craft Brews & Food Fest on May 19, 2018, at the Lexington Convention Center. The festival featured over 60 breweries from across the country as well as food from local vendors and some of the best chefs in the state of Kentucky.

More than 50 breweries from four countries submitted 325 unique beers, which were judged by an expert panel of judges based on Beer Judge Certification Program guidelines. At the end of the day, and the bottom of the glass, the Commonwealth Cup was awarded to Barrel Aged Molé brewed by Braxton Brewing Company from Covington, Kentucky.

In this year 6 Hungarian breweries attended at the competition: Hopfanatic, the RothBeer, the Synthesis, the Zirci Apátsági Manufaktúra, the FIRST Craft Beer and the Guri Sörfőzde. They’ve got 12 medals all together. THE

HUNGARIAN SUCCESSES:

Gold medal

Zirci Apátsági Manufaktúra – Havaska & Búza

 

Silver medals

Guri Sörfőzde – Delirium

Hopfanatic – Oat Cake Juice

Rothbeer – Távoli Galaxis

Synthesis – Coco Republic

Zirci Apátsági Manufaktúra – Levendulás

 

Bronze medals

FIRST Craft Beer – Double IPA

FIRST Craft Beer – Farmhouse White Ale

FIRST Craft Beer – IPA

FIRST Craft Beer – Pilsner

Hopfanatic – Nohoplimit

Synthesis – Eastern Wolf

The Alltech Craft Brews & Food Fest was started five years ago by the late founder of Alltech, Dr. Pearse Lyons, to celebrate craft beer, something about which he was particularly passionate. In fact, Kentucky Bourbon Barrel Ale® from Alltech Lexington Brewing & Distilling Co., which Dr. Lyons founded in 1999, is regarded as one of the forerunners of the bourbon-barrel aging trend in craft beer.

“Dr. Lyons was always a champion of craft brewing, long before it came into the mainstream,” said Dr. Mark Lyons, president of Alltech, toasting the memory of his father.“ He was passionate about developing the craft brewing and distilling market in Kentucky, training a generation of brewers and distillers and investing in events like today’s festival that give us a little taste of what he loved.” The Alltech Craft Brews & Food Fest marked the beginning of ONE: The Alltech Ideas Conference (ONE18), held May 20–22 in Lexington, Kentucky. The event includes a breakout session on brewing and distilling.


forrás: dailynewshungary.com

HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON Tovább
197,7 millió forint Zircnek - az óvodára

197,7 millió forint Zircnek - az óvodára

2018. június 14. Szerkesztő: zircblog

Mire költjük a 197,7 millió forintot?

Fejlesztés helyszíne: Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde

udvari játszótéri eszközök bővítése

- a nyugati szárny belső átalakítására

- a tornaszoba berendezésének beszerzése

teljes körű energetikai felújításra : új nyílászárók beépítése, külső hőszigetelés, és megújuló energia hasznosító berendezések telepítése

 

Projekt tervezett befejezése: 2018. 10. hónap

Forrás:  www.zirc-projektek.hu

Hírek, aktualitások a forrás oldalról:

2017. augusztus

Zirc Városi Önkormányzat megbízást adott a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítésére a T.J. Terv Bt-nek. Emellett Mészáros József denevérkutató megvizsgálta az épület külső burkolatai alatt lévő denevér kolóniát, mely alapján megkezdődhet a szükséges engedélyeztetés az illetékes hatóságnál.

 

Kapcsolódó kép

Fotó forrása: ambisza.hu

197,7 millió forint Zircnek - az óvodára Tovább
Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat

Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat

2018. június 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-14_gerendavagas_6.png

Kellemetlen meglepetéssel kezdődött ez a hét azoknak, akik Zirc felől a Gerendavágási úton akartak Csesznekre jutni, vagy éppen Csesznekről Zirc felé ugyanitt: teljes útlezárás.

Azt már hónapok óta lehetett tudni, hogy felújítják a cseszneki bekötőt. A Magyar Építők honlapjára február másodikán került fel a hír, hogy

18-06-14_gerendavagas_4.png

Az Útinform honlapján több részlet is megtudható:

18-06-14_gerendavagas_3.png

18-06-14_gerendavagas_1.png

18-06-14_gerendavagas_2.png

Ez tehát azt jelenti, hogy június 4-től (ez múlt hét hétfő volt) reggel 8-tól a 82-estől kb. a cseszneki temetőig teljes útlezárás, a temetőtől a bakonyszentkirályi elágazóig félpályás útlezárás lesz október 17-ig.

Ezzel szemben a lezárás egy héttel később, június 11-én reggel kb. hattól történt meg.

Annak csak örülni lehet, hogy a Bakonyt átszelő történelmi országútnak ezt a szakaszát felújítják, hiszen kész csoda, hogy még lehet rajta autóval közlekedni. Helyenként a szikla kandikál ki az aszfaltfoltok közül, és másfél nyomúnak is csak jóindulattal nevezhető. Annak viszont kevésbé lehet örülni, hogy semmilyen hírforrás nem figyelmeztetett a lezárás tényleges kezdetére, nincs nyoma, hogy akár a helyieket, akár a környéken lakókat előzetesen értesítették volna. És ugye nem azzal kel az ember reggelente, hogy megnézi az Útinformot (amin, ki tudja, mióta van fenn a lezárás bejelentése).

Úgy hogy aki Csesznekre megy, vagy a 82-esen Bakonyszentkirály felé (19 km), vagy Dudar-Bakonyoszlopnak (21 km) induljon. Üzemanyagköltségben pedig több mint másfélszeres összegre számítson, hiszen Zirc-Csesznek a Gerendavágáson keresztül mindössze 13 km.

18-06-14_gerendavagas_5.pngMár százharminc éve is tervezték a Gerendavágási út korszerűsítését (forrás: itt). Nincs kicsit elkésve? De most nem új nyomvonal lesz.

Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat Tovább
Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság

Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság

2018. június 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-10_obt20_121.jpgAz elmúlt hét végén ünnepelte 20 éves fennállását az Ösvénytaposó Baráti Társaság. A Bakony néhány meghatározó túramozgalma (Dornyay Béla Emlékút, Rómer Flóris Emlékút, Öreg Bakony Bakancsosa), és évente visszatérő népszerű helyi teljesítménytúrák (Reguly Antal Emléktúra, Bakonyi Barangolás) kötődnek a nevükhöz. Nem beszélve az általuk gondozott több száz kilométernyi bakonyi túraútvonal fenntartásáról, felújításáról.

A Bakonyi Barangolás valamikor még Zircről indult, az F épületben volt a rajt/cél, de aztán ezt áthelyezték Bakonybélbe, azóta is ott a bázis. Hét évvel ezelőtt a Zircinfo-n írtunk is erről.

Az Egyesület kapcsolata Zirccel azóta sem szakadt meg, ma is van zirci támogatója a túráiknak, és persze a Reguly Emléktúra megint a Reguly Múzeumtól indul, mint tíz évvel ezelőtt. Külön említendő, hogy van egy zirci túratársunk, aki eddig az összes Reguly Emléktúrán részt vett. Az Erdélyi Baráti Kör tagjai és önkéntesei évek óta közreműködnek a Reguly Emléktúrákon pontőrként, zsíroskenyér-menedzserként.

18-06-10_obt20_15.jpg

A jubileumi találkozóra Döbröntén, a Bittva-patak völgyében fekvő hangulatos nyugat-bakonyi faluban került sor. A falu feletti dombon áll Szarvaskő vára (a kép forrása: itt). Ez nem azonos a közúton több mint 300 km-re, a Bükkben található Szarvaskő település várával, a Szarvaskői várral, és sok félreértésre ad okot. A két vár ebben az évben vált testvérvárrá. Zircről Pápán keresztül egy óra alatt jutunk el Döbröntére autóval, 58 km.

18-06-10_obt20_3.jpg

18-06-10_obt20_2.jpg

A találkozó helyszíne a Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont volt. A hatvanas években turistaházzá alakított egykori sváb parasztház a falu központjában, közvetlenül a vár alatt áll, mellette indul fel a várhoz vezető ösvény. Osztálykirándulások, erdei iskolák, tematikus túrák rendkívül népszerű helyszíne és kiindulópontja.

18-06-10_obt20_1.jpg

Az ott alvó egyesületi tagok pénteken délután érkeztek, és a szállás elfoglalása után szalonnasütés vette kezdetét. Kellően laktató volt, mert a sötét estében azt gondolták, hogy jó ötlet még felmenni a várhoz és ledolgozni. Ekkor már hallatszott a közelgő vihar, amely itt éjfél felé csapott le, jótékonyan enyhítve a péntek délután forró és fülledt levegőjét.

18-06-10_obt20_5.jpg

A szombat délelőtt a túrázásé volt, amelyen már a csak aznapra érkezett túratársak is részt vettek. A Bittva-, majd a Köves-patak völgyében mentünk felfelé, majd a Mánc-hegyen fordultunk vissza Döbrönte felé. Ez itt az éjszakai vihartól megduzzadt Bittva éppen járhatatlan gázlója a falu határában.

18-06-10_obt20_6.jpg

A zöld kereszt jelzés keresztezi a Köves-patakot, ahol egy vastag fatörzsön kellett volna átkelnünk. Az eső azonban azt is elmosta. Voltak ugyan vékonyabb átdőlt törzsek, amelyek azonban a csapat többsége számára nem jelentettek megoldást. Többszöri próbálkozás után a meder egy keskenyebb részén sikerült ideiglenes átkelést építeni, és kölcsönös segítséggel, ha nem is száraz lábbal, de beleesés nélkül mindenki átért. Felülről amúgy is jött még áldás, többször is eleredt a könnyű eső menet közben.

18-06-10_obt20_7.jpg

A kb. 8 kilométeres geotúra közel öt óra hosszat tartott, ahogyan a geotúráknál már ez szokás. A sok-sok megállás során növényeket, állatokat, kőzeteket, felszíni formációkat csodálhattunk meg, történelemről, földrajzról, építészetről, hírességekről hallottunk érdekes történeteket, magyarázatokat.

18-06-10_obt20_8.jpg

A geotúrát Czibula György, a Szarvasház tulajdonosa, üzemeltetője vezette. Itt a túra utolsó állomásán, az Ödön-forrásnál meséli a forrás történetét: állítólag Vajda Ödön zirci apátról kapta a nevét, akinek, amikor ez a vidék még a zirci apátság birtoka volt, komoly fejlesztési elképzelései voltak.

18-06-10_obt20_11.jpg

18-06-10_obt20_10.jpg

A "hivatalos" ünnepség délután zajlott gyümölcsleves - tarhonyás hús - szülinapi torta ünnepi menüvel, szülinapi ajándék-átadással. Mindenkinek el kellett mesélnie, hogyan került kapcsolatba az Egyesülettel, és sok egyéb élmény is szóba került. Aztán, megint ledolgozandó a felszedett kalóriákat, alkonyatkor egy újabb séta fel a várba.

18-06-10_obt20_13.jpg

A születésnapi ajándék egy igen praktikus, négyfülű bevásárlószatyor és egy ugyancsak a jubileumi emblémával ellátott kitűző volt. Ez utóbbit elrejtettük az elmúlt közel két évtized jelvényei közé.

18-06-10_obt20_16.jpg

Döbröntén nem ez volt az első látogatásunk, nyolc éve egy Szarvas 17 teljesítménytúrán vettünk részt, amelynek egy szakasza azonos volt a mostani geotúrával.

18-06-10_obt20_4.jpg

18-06-10_obt20_41.jpg

Ami azóta szomorú változás: jóllehet kedvelt, sokak által látogatott település, hétvégi házas falurésze is van, de ezt is elérte a kistelepülések sorsa. A nyolc éve még működő kocsma "nyitva tartása" évek óta "szünetel". Szerencsére bolt még van.

18-06-10_obt20_9.jpg

A szépen rendben tartott közterületeken sok virág, kreatív térplasztikák.

Ha már egyszer Döbrönte, akkor szánjunk kis időt a szomszédos Ganna felkeresésére. Nem csak azért, mert - ellentétben Döbröntével - itt még van kocsma, hanem azért is, mert legalább kívülről nézzük meg a Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomot, amit leginkább Esterházy-mauzóleumként ismerünk (a kép forrása: itt):

250px-ganna2.jpg

Iskolás gyermekeinknek megmutathatjuk Táncsics Mihály mellszobrát, aki itt segédtanítóskodott, és aki a Mauzóleum első idegenvezetője is volt. A Mauzóleumban helyezték örök nyugalomra 2016-ban Esterházy Péter írót.  

Ha nem akarunk autózni, Döbröntéről a zöld sáv jelzésen, a Bittva mentén vezető kerékpárúton, hatalmas nyárfák között sétálhatunk át kényelmesen Gannára.

Koós Gábor

Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság Tovább
(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását

(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását

2018. június 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS (2018. év)

ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PÁLYÁZATOT HIRDET

 - az önkormányzat által nyújtott támogatások szabályairól szóló 12/2016.(V.3.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján -

HELYI CIVIL SZERVEZETEK , KÖZÖSSÉGEK  ÉS  EGYESÜLETEK TÁMOGATÁSÁRA

A pályázat tulajdonosa:           Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

A pályázat lebonyolítója:         Emberi Kapcsolatok Bizottság (továbbiakban: Bizottság)

 

 1. A pályázat célja:

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Zirc városban élő, vagy dolgozó polgárok önszerveződő közösségei, a civil és gazdálkodó szervezetek végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a település fejlesztése, szépítése, az arra rászorulók, hátrányos helyzetűek támogatása, a kultúra, a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, egészségvédelme, sportélete, az esélyegyenlőség megteremtése, a város jó hírnevének, turizmusának erősítése, érdekében. A civil szervezetek, közösségek és egyesületek jelentős forráshiánnyal küzdenek, ezért Önkormányzat Civil Támogatási Alap létével, pályázat útján kívánja segíteni a Zircen működő civil szervezetek, közösségek és egyesületek munkáját, pályázati bonyolítóként.

 

 1. A támogatáshoz rendelkezésre álló forrás mértéke:

A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló 4/2018.(II.26.) önkormányzati rendeletében „Civil Támogatási Alap” jogcímen 3.000.000 forint összegben céltartalékot különített el.

Jelen pályázat e keret terhére egyszeri, vissza nem térítendő támogatást tesz lehetővé a pályázók tevékenységének támogatására, összesen legfeljebb 3.000.000 forint mértékben.

 1. A pályázatok benyújtásának feltételei és módja:

Pályázat benyújtására jogosult az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó jogi személyiséggel rendelkező szervezet mely tevékenységét kizárólag vagy elsősorban Zirc város lakossága érdekében végzi és

 1. a) bejegyzett székhelye Zirc város közigazgatási területén van, vagy
 2. b) bejegyzett országos vagy regionális szervezetük Zirc város igazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik továbbá a jogszabályban előírt megfelelő nyilvántartásban szerepel és nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt.

 

 • A pályázható támogatás mértéke pályázatonként maximum 200.000,- Ft.
 • Pályázni 2018. december 31-ig megvalósítandó tevékenységekre, programra lehet.
 • Egy pályázó alapesetben egy pályázat benyújtására jogosult. Egy pályázó több pályázatot abban az esetben jogosult benyújtani, ha a pályázat célja egy – a pályázó tevékenységéhez illeszkedő - nem bejegyzett civil szerveződés tevékenységének, programjának támogatása.
 • A támogatás elnyeréséhez a pályázó részéről önerő biztosítása nem kötelező. Elszámolni csak a pályázaton elnyert összeggel kell.
 • Amennyiben pályázó nem kapja meg a pályázaton igényelt támogatás teljes összegét, lehetősége van a pályázati program arányos csökkentésére.
 • A pályázati támogatással megvalósított programokhoz kapcsolódó reklám és PR anyagokon a Zirc Városi Önkormányzatot támogatóként fel kell tüntetni.
 • Pályázni csak a mellékelt – Működési támogatásra vagy nem működési támogatásra – adatlap pontos kitöltésével lehet.

 

 • A pályázathoz csatolandó – a kiíráshoz csatolt – dokumentumok:

 

 1. A támogatás formájától függően az 1. vagy a 2. melléklet szerinti, teljes körűen kitöltött adatlapot.
 2. A 3. melléklet szerinti teljes körűen kitöltött nyilatkozatot. A nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása a pályázatból való kizárást vonja maga után. Valótlan adatok közlése esetén a támogatási döntés semmissé válik, és a támogatás kamatokkal emelt összegének visszautalási kötelezettségével jár.
 3. A 4. melléklet szerinti nyilatkozatot abban az esetben, ha a pályázó nem bejegyzett civil szerveződés tevékenységének támogatása érdekében nyújt be pályázatot.

 

 1. A pályázat lebonyolítása:
 • A pályázati dokumentáció az alábbi helyeken szerezhető be:

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal

Ügyfélszolgálat
8420 Zirc, Március 15. tér 1.

 

Letölthető: www.zirc.hu városi honlapról

(megtalálhatod ITT - a szerk.)

 • A pályázatok leadási határideje: 2018. június 15. (péntek) 1200 óra
 • Esetleg szükséges - e-mailben elküldött - hiánypótlási felhívás esetén a hiánypótlás 2018. június 22. (péntek) 12,00 óra

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálata

 8420 Zirc, Március 15. tér 1.

(A borítékra kérjük, írja rá: „Civil Támogatási Alap 2018.”)

 • A Bizottság a beérkezett pályázatokat 2018. június 27-ig véleményezi, és tesz támogatási javaslatot a Képviselő-testület számára.
 • Bírálati szempontok:
  1. A pályázati cél megfogalmazása, relevanciája (10 pont)
  2. A pályázati cél haszna a város közösségének szempontjából (20 pont)
  3. A tevékenység milyen és mekkora létszámú csoport érdekét szolgálja. (5 pont)
  4. Kiemelt jelentőségű tevékenység, hátrányos helyzetű vagy kisebb létszámú csoport részére. (5 pont)
  5. A projekt eredménye és a tervezett költségek összhangja biztosítja a hatékonyságot. (10 pont)
  6. A szervezet tevékenysége, eddigi eredményei. (10 pont)
  7. A projekt folytonosságot tükröz, hagyományokat és értéket őriz vagy értéket teremt, ötletes. (5 pont)
  8. i) A pályázat elbírálásánál elsőbbséget élveznek azok, akik a benyújtást megelőző két évben nem részesültek támogatási kérelemre egyedi képviselő-testületi támogatásban. (2 pont)
 • A Bizottság a pontatlanul és hiányosan kitöltött pályázatokat kizárási javaslattal küldi tovább a Képviselő-testület felé.
 • Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. június 28-i ülésén dönt a pályázók támogatásáról.
 • A pályázat eredménye nyilvános, a zirc.hu honlapon közzétételre kerül.

 

 1. A pályázat elszámolása:
 • Az elnyert támogatást szigorú elszámolási kötelezettség terheli Zirc Városi Önkormányzat felé. Ezért a támogatott szervezet a támogatás felhasználásáról az 5. melléklet szerinti szakmai beszámolót, valamint a melléklet szerinti pénzügyi beszámolót köteles benyújtani a Zirc Városi Önkormányzat felé.
 • A sikeres pályázók kiértesítése a Zirc Városi Önkormányzat által a nyertes pályázóval megkötendő Támogatási Szerződés és az elszámolási formanyomtatvány postázásával történik.
 • Az elnyert összeget – a támogatási szerződésben megnevezett célra - a Zirc Városi Önkormányzat utalja a pályázó pénzforgalmi számlájára a Támogatási Szerződés mindkét fél általi aláírását követő 8 napon belül.
 • A támogatásból megvalósuló rendezvényekre pályázónak elektronikus meghívót kell küldenie a Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a Bizottság részére.

  

 • A pályázatok elszámolási határideje: programtámogatás esetén a támogatott cél megvalósulását követő 60. nap, működési támogatás esetén 2019. február 28.

Zirc, 2018. június 1.

 

                                                                                          Ottó Péter 
polgármester 

                                                                             Zirc Városi Önkormányzat

Beküldte: Kelemen Gábor 

nevelgetoarchivumkep.jpg

Válogatás a zirci Nevelgető Alapítvány programjainak fotóarchívumából
Fotó: Tóth-Kovács Eszter

                                  

(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását Tovább
Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra

Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra

2018. június 10. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Egy sportosabb túrára invitállak benneteket: tekerjük körbe a Balatont egy nap alatt június 23-án.
Részleteket a mellékelt kérdőívben olvashattok, ahol a részvételi szándékot is lehet számomra jelezni.
A túra kb. 230km, és 1200m szintemelkedéssel jár. Indulás reggel 6:30-kor Szentkirályszabadjáról lesz, csatlakozni Balatonalmádiban lehet 6:45 körül. A túra során lesz egy kísérőautónk is, ennek a költségét pedig szétosztjuk. A teljes kört 14-16 óra alatt teljesíthetjük, szállást korlátozott létszámban Szentkirályon tudok biztosítani.

 

 

​Várok minden bátor jelentkezőt!

 

 

Üdvözlettel: Cseh György​
beküldte:
Cseh György 
Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra Tovább
Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló

Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló

2018. június 09. Szerkesztő: Atyavilág

Sokszáz millió dolláros óriás teleszkóprendszerek, űrtávcsövek kutatják fáradhatatlanul a világmindenséget, fedezik fel nap mint nap eddig ismeretlen szegleteit. Tudósok százai vitatkoznak azon, vajon megismerhető-e egyáltalán az Univerzum közepe. Pedig csak kicsit szét kellene nézniük a Földön. Az Univerzum közepe ugyanis itt van Magyarországon, Zalaegerszegtől 15 kilométerre, Zirctől nem egészen két autóórányira:

18-05-05_bucsu_0.png

18-05-05_bucsu_1.png

Bödőcs Tibor, a Karinthy-gyűrűs humorista fellépéseiből soha nem maradhat ki egy-két-sok poén gyermek- és ifjúkorának helyszínéről, ahová most is kötik családtagjai, barátai, élményei. Amikor századszor is meghallgatjuk és könnyezve röhögünk a szeretettel kifigurázott valóságos személyeken és megtörtént eseményeken, eszünkbe jut, hogy mi is ismerhetjük ezt a saját környezetünkből. Bödőcs történetei a falujáról annyira hihetőek és mégis különlegesek, hogy ezt a falut és az ottani embereket egyszerűen látni kell. Ezért aztán azt gondoltuk, hogy egy napra elutazunk az Univerzum közepébe.

Természetesen elvisszük magunkkal a tavaly megjelent első könyvét, hátha találkozunk fellépéseinek egyik-másik élő szereplőjével, és talán még dedikálnak is nekünk. Nem is gondoltuk, hogy mennyire így lesz.

18-05-05_bucsu_28.jpg

2018-ban a Libri irodalmi díj közönségnyertes könyve

"Az ember ne felejtse el, hogy honnan jött"

18-05-05_bucsu_33.jpg

(kb. 1:40-től) "Hát, Szentlászlóról mesélek akkor, az én kis falumról. Úgy kezdődik a nap, megisznak egy deci pálinkát. Egész évben Sziget. Mondom, egy deci pálinkát, már reggel? Mér? 'Olyan savam vót, meg kellett innom egy deci pálinkát. Aszittem, rosszul leszek, egy deci pálinkát, megbolondulok, aszittem.' Utána megisznak négy liter bort. Mondom, mér? 'Semmi savam nem vót már.'"

18-05-05_bucsu_71.jpg

(kb. 0:55-től) "Most csatornázás volt Szentlászlón egyébként, ezt úgy mondták, hogy 'bevezetik a szennyvizet', most már van szennyvizünk is."

18-05-05_bucsu_5.jpg

18-05-05_bucsu_6.jpg

(kb. 38:00-tól) "S minden falu élő kutyaorgona, mert kutyát sétáltatni az egy polgári csökevény, senki nem sétáltatja a kutyát. Meg vannak kötve a nyugdíjas metálénekesek, mint Mocsai Lajosnak a hatodik hosszabbítás után, olyan hangjuk van. S ahogy mész, mindenhol egy kicsit más hangszínük van."

A vasútállomás

18-05-05_bucsu_25.jpg

(kb. 5:47-től) "Nagyon szeretem, amikor a hangosbemondó emberi anyagból van megoldva, egymással kommunikálnak a vasutasok, egyszer hát ültünk a vonaton, ott ilyen hát várunk, várunk, ez van, és lendült volna be a mozdony, hangosbemondó: 'Jancsi bácsi, ájjál meg. Két nő még ott fut!'"

(kb. 7:18-tól) "Jóléti társadalom Hollandia, fénysebességgel közlekednek a vonatok, tehát nincs is ideje végigmenni a kalauznak, hogy 'jegyeket, bérleteket', a magyar vasutasnak leesik a bajusza, hát nem lehet. Nálunk van idő felvenni a kapcsolatot, 'gyerekek ez van, állunk, várunk, nem velem megy a vonat, nem tudok micsinálni gyerekek, hát ez van, ájjál fejre, hugyozd össze, akkor se indulunk, gyerekek. Ha táncolsz, akkor se. Nem tudok micsinálni.'"

(kb. 2:40-től) 'S itt szeretném megosztani a világ közvéleményével korai, kamaszkori versemet, amit egy lekésett randi ihletett, amikor nem érkezett meg a vonat: 'Nem szeretlek MÁV, Elmúlt már a láv.'"

A kegytemplom

18-05-05_bucsu_0.jpg

kepernyofelvetel_32.jpg

(kb. 30:42-től) "Állnak Szentlászlón a közmunkások, és elefántcsont nyelű gereblyével söprögetik a húszezrest, lóg a szájukból a szivar, amit még Fidel Castro sodort '58-ban Che Guevara combján; nagyapám szőlejében Gucci-ban lenne a madárijesztő, s jön ki a templom egere, kaviármérgezésben hal meg."

A búcsú
18-05-05_bucsu_barna2a.jpg

(A kép forrása: Búcsúszentlászló - Fogolykiváltó Boldogasszony és Szent László kegyhelye)

18-05-05_bucsu_302.jpg

(kb. 3:00-tól) "Azért is kellett ezt feldolgoznom, mert Búcsúszentlászló, ahogy a neve is mutatja, búcsújáró hely, minden évben kétszer jön Jézus B-közepe, a nénik. Vatikán-Woodstock, avagy a katolikus büszkeség napja. Már a buszban, ahogy jönnek, elkezdődik a szentképcsere, egy Jézus három Keresztelő Szent János, így váltják a valutát, ... én még láttam olyan szentképet, aminek a hátulján volt vázlatos pogácsarecept.

Kiszállnak, vattacukor-, naftalin- és fasírtszag áll meg a falu felett, vásárolják a Vatikán-merchandising különböző termékeit, a világító Jézus, meg a foszforeszkáló Szent József, satöbbi. Egyszer egy néni válogatott a szentképek között, azt mondja: 'Ez se jó, ez se jó, tessék mondani, valami fájdalmasabb nincs???'"

Vízszintes Kálvária 18-05-05_bucsu_3011.jpg

Igazából senki nem mondja, hogy a Keresztútnak dombra kell felmennie, de mi így szocializálódtunk. Búcsúszentlászlón viszont a stációk a Kálvária-domb körül, vízszintesen sorakoznak. Ami elöl áll, az a forrás, Szent László kútja.

A tűzoltó nagybácsi

Zimankós tél végi nap március elején. Az utca hosszában embert nem látni, de valakitől csak meg kell kérdezni, merre laknak Bödőcsék? Végre felbukkan egy kényelmesen ballagó, sportos szerelésű atyafi. "Melyik Bödőcsék?" "Hát, tudja, a Tibikéék." "Mert én is Bödőcs vagyok, én vagyok 'a tűzoltó nagybácsi'".

Ilyen véletlen a világon nincs, és igazán akkor érti meg az ember a szentlászlóiak lelkét, amikor rögtön meg is invitál, most jött a Tibikééktől, mert a szülők felmentek Pestre, és ő etette meg az állatokat, most meg megy a hegyre, menjek vele, meghív. Ez persze nem fér bele a sűrű napba. Viszont néhány fénykép és egy dedikálás igen.

18-05-05_bucsu_1.jpg

18-05-05_bucsu_291.jpg

(kb. 4:09-től) "Van egy ilyen szakmai ártalom, a tűzoltó nagybátyám, neki is szakmai ártalom, éjjel megcsörren a telefon, lecsúszik az ereszen."

(kb. 3:50-től) "A nagybátyám, ő visszafogott, ő nagyon virtusos ember, mert ha a bálban vonat van, mindig ő a vonat eleje. Azt mondta, most sok mindenről le kellett mondania, barna kenyérrel eszi a szalonnát. Erről tudott lemondani. Egyébként ő tűzoltó, és ezért bárhova megy, másfél perc alatt van kész. Mehet. A szakma, szarással, kávéval együtt, már benn ül a Corsában."

"Az erdő mellett lakunk, a falu végén"

18-05-05_bucsu_19.jpg

18-05-05_bucsu_20.jpg

(kb. 26:28-tól) "Mi az erdő mellett lakunk a falu végén, úgy hogy ha bármilyen mozgás van, akkor futunk az ablakhoz, ki az isten jött ide, s ezen a délutánon pont jött egy ismeretlen suzukis, ki az isten lehet az? Láttam apámat a backstage-ben, a takarásban, ahogy az utolsó pár méteren két mozdulattal megpróbált kijózanodni. Nem tudom, ilyenkor miben bízik az ember,..."

18-05-05_bucsu_21.jpg

(kb. 3:10-től) "Most mentek a viták, és interpellálták az öregapámat, aki a téeszben dolgozott, hogy jövőre legyen-e malac, mert ez is kardinális probléma, és aszondta hogy 'gyerekek, amíg én élek, addig enné' a házná' állat lesz!'"

"Senki nem inni jön a kocsmába"

18-05-05_bucsu_10.jpg

18-05-05_bucsu_11.jpg

(kb. 9:06-tól) "Senki nem inni jön egyébként a kocsmába, mindig van ilyen fedőtevékenység, hogy miért jönnek le, 'csak ezért jöttem le, akartam beszélni a Jóskával, mondta, hogy lent lesz délután, azér' jöttem le délelőtt, nehogy elkerüljük egymást.'"

18-05-05_bucsu_15.jpg

(kb. 0:04-től) "Ismeretterjesztő csatornákat vetít a kocsmárosunk Szentlászlón, National Geographic, Discovery, Spectrum, ezek mennek egész nap. Nagyon jó inni a Discovery-re, mert amennyit okosodsz, annyit el is iszol. Ugyanolyan hülye vagy, mint amikor elindultál, csak hallottál a kvazárokról, szupernóvákról, Barbarossa-tervről."

18-05-05_bucsu_16.jpg

(kb. 2:38-tól) "Nézte Sanyi, a favágó, Lüsü, ... Nagyon nagy figura, ... Sanyi, ő állandóan mozog, cigivel nyomja a fekvőtámaszt, ..."

(kb. 5:30-tól) "Nézte az ismeretterjesztő csatornát a Sanyi, a Titanicról volt egy dokumentumfilm, aszondta Sanyi: 'Titanic? Nemhiszeme.' 'Hát most Sanyi, fontos a tudományban a kétkedés, de mindennek van határa azért!' 'Nemiszeme. Sózsvízbe? Nemsüllyedhete.'"

18-05-05_bucsu_292.jpg

Sanyi is dedikált a könyvünkbe.

(kb. 6:12-től) "Volt a falujukban, Nemeshetésben kultúrest, mondom, Sanyi, milyen volt a kultúrest? 'Nem tudom, a verekedésnél már nem voltam ott!'"

18-05-05_bucsu_13.jpg

(kb. 4:37-től) "Mindig jön le a mackómelegítős Szókratész: 'Állj, állj, állj, állj, állj! Mi az idő?' 'De Bandi bácsi, záróra!' 'Nem, nem, nem! Mi az idő? A tér negyedik dimenziója? Szerintem a történelem az egy nagy spirál! Minden újra megismétlődik! Tibikének még egy sört, ...!'"

(0.00-tól) "Apám, a fedőtevékenységek királynője miatt akarta az unokát, mert van a vakvezető kutya mintájára a részegvezető unoka. Papa viszi falból a gyereket, fecskenadrág, benne a pénztárca az egyik oldalon, mint Boris Beckernek a teniszlabda adogatás előtt, másikon a heresérv. A gyerek elnyal egy fagyit, fagyi nincs, akkor egy sós lófaszt adjál annak a gyereknek. Nem akartam ám lejönni, nem akartam lejönni, addig a papa megiszik hat nagyfröccsöt, nem akartam lejönni. A gyerek miatt. Egyél Hubba Bubbát. Szórjál Dunakavicsot. Kitketetet. Adjál neki izét, Rolettit."

Jani Nemeshetésről

18-05-05_bucsu_18.jpg

"Találkozik vele? Az egy fasza gyerek. Mondja meg neki, én mondom."

Nem tudom, találkozom-e valaha vele. A youtube-on nézhető/hallgatható, de most több olyan remek fellépés videója is lekerült "szerzői jogi okok miatt", amelyek hetekkel ezelőtt még elérhetők voltak. De ha mégis, akkor majd átadom.

Koós Gábor

Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló Tovább
A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren?

A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren?

2018. június 07. Szerkesztő: Atyavilág

Órára pontosan egy héttel a tervezett Fekete István-szoborról szóló bejegyzésünk után ma megnéztük a szavazás állását.

A bejegyzést ennyien látogatták meg:

18-06-07_latogatok.png

A szavazás állása egy hét után:

18-06-07_szavazas.png

Felhívjuk a helyi közélet iránt érdeklődő és felelősséget is érző állampolgárok figyelmét, hogy a blogszolgáltató (amelyik a Zircinfo hátterét is biztosítja) egy IP-címről csak egy szavazatot tesz lehetővé, továbbá a szavazás eredménye csak azok számára jelenik meg, akik szavaztak. Azonban ha egyszer valaki szavazott egy IP-címről, ő az új eredményeket is mindig látja.

A döntéshozók figyelmét pedig arra hívjuk fel, hogy a meggyőző társadalmi támogatottság nélkül, erőből átvitt fontos közéleti döntések több kárt okoznak, mint hasznot a helyi közösségben. A szavazás eredményét továbbra is figyelemmel kísérjük és közreadjuk, de ha egy kérdésben ennyire megosztott a közvélemény, akkor talán érdemes volna újra átgondolni az ügyet, függetlenül attól, hogy most tíz-húsz szavazó miatt ötven százalék alá billen, vagy fölé emelkedik a mérleg..

Mert lehetett a most áprilisi országgyűlési választásokon a szavazók 49%-ával kétharmados többséget szerezni a parlamentben, de 2014-ben, az eddigi utolsó önkormányzati választáson Zircen a szavazásra jogosultak (tehát nem a ténylegesen szavazók) 23%-ával választottunk polgármestert (FIDESZ-KDNP), 18% volt a legtöbb szavazatot kapott képviselő, Horváth László (Független) támogatottsága (ma már nem képviselő), és a jelenlegi testületi tagok közül Kasper Ágota (Független) kapta a legtöbb szavazatot 17,5%-kal. Az időközi lemondások miatt a testületbe került új tagok közül pedig Mészáros József (FIDESZ-KDNP) támogatottsága volt a legalacsonyabb, 10,9%.

Ezzel csak azt kívánjuk ismételten, már sokadszorra a tisztelt döntéshozók figyelmébe ajánlani, hogy ők az egész város közösségéért vállaltak felelősséget, és nem pártpolitikai szimpátiák, vagy elkötelezettségek mentén kell a város dolgaiban szavazniuk.  

Koós Gábor

A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren? Tovább
Utcazenészek Krakkóban

Utcazenészek Krakkóban

2018. június 06. Szerkesztő: Atyavilág

Nem útleírás, nem élménybeszámoló, mindössze egy május közepén tett rövid látogatás ("Krakkót egyszer meg kell élni") néhány impressziója és tapasztalata

 

Krakkóról semmit nem tudunk írni, amit mások máshol már sokkal szebben, jobban ne írtak volna meg, és nem tudunk olyan képet mutatni róla, amit sokkal jobb minőségben mások már ne készítettek volna el.

A világ minden tájáról érkezett turistáktól nyüzsgő, a dicső történelmi múlt számtalan emlékével büszkélkedő, látványos, barátságos, pezsgő életű világváros.

18-05-13_15_krakko_17.jpg

De miért megyünk Krakkóba japán tésztalevesért? "Kínai típusú búzalisztből készített tésztát, húsból (vagy alkalmanként halból) készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy miszóval. Feltétként legtöbbször disznóhúst (チャーシュー, csású), szárított tengeri moszatot (海苔, nori), kamabokót, illetve zöldhagymát tesznek rá." Ebben minden volt.

 18-05-13_15_krakko_1.jpg

Ezért például. Kerthelyiség Kazimierzben, a krakkói zsidó negyedben.

18-05-13_15_krakko_3.jpg

18-05-13_15_krakko_2.jpg

Zsidó vendéglők, kávézók, boltok Kazimierzben. Varázslatos nyüzsgés, páratlan történelmi - itt sajnos tragikus - emlékek.

18-05-13_15_krakko_4.jpg

Az új zsidó temető. Záróra után érkeztünk, csak a kapun keresztül fényképezhettünk.

Schindler's List

HA egyéni utazó vagy, és előre nem gondoltál rá, számolj azzal, hogy nem jutsz be Schindler gyárába. Hiába a hétfőnkénti ingyenes egyéni belépés, ha az előre megadott létszám már bement, akkor aznapra már vége. Így jártunk. A többi napon pedig csak csoportok, ha beférsz egyáltalán, de magyar nyelven semmi. De az ingyenes belépés is feltételekhez kötött. Ezért, ha be akarsz menni, akkor nagyon-nagyon időben (napokkal előtte) kérdezz/regisztrálj: Oskar Schindler Factory Krakow. A turisták által látogatott negyedekből, a Főtérről és a zsidó negyedből gyalog is elérhető kényelmes sétával, de a kiváló villamoshálózattal gyakorlatilag percek alatt.

Ez volt a második csalódásunk: azt gondoltuk, hogy egy ilyen történelmi emlékhely abban érdekelt, hogy a belépődíj ellenében minél nagyobb látogatóközönséget engedjen át. De nem így van. Az EU-támogatással az utóbbi években kiépített, már a beléptetésnél is igen színvonalas és látványos fogadótérben ülő formaruhás recepciósok a vállukat vonogatták: mára ennyi volt.

18-05-13_15_krakko_12.jpg

Zseniális köztéri alkotás Schindler gyára mellett. Nem, ez nem a MOL-Bubi Budapesten, de még nem is ennek a krakkói megfelelője, a Wavelo, hanem beton és acél (tényleg, itt Zircen mikor kerül ki egy köztéri alkotás, amely nem csak a múltba meredésről szól, mint az utóbbi több mint negyedszázad összes ilyen alkotása, hanem a szellemet is engedi egy kicsit szárnyalni, és a jövőbe mutat?)

18-05-13_15_krakko_15.jpg

18-05-13_15_krakko_14.jpg

18-05-13_15_krakko_13.jpg

A Főtér, a Wawel, és minden, amit egy nap alatt látni kell

18-05-13_15_krakko_6.jpg

18-05-13_15_krakko_5.jpg

"A krakkói Főtér a középkori Európa legnagyobb tere. A tér központi helyén az egykori kereskedelmi csarnok - amelynek a története még a XII. és a XIII. századra nyúlik vissza -, a csúcsíves árkádsoros és a kőből faragott emberarcokkal, az ún. mascaronékkal ékesített Suklennlce, vagyis a Posztócsarnok épülete emelkedik" - ez a turisztikai szöveg, a valóságban egy elképesztő, vidám zsongás, mindenféle finomságokkal, enni-innivalóval, kézművesekkel, mutatványosokkal.

18-05-13_15_krakko_7.jpg

18-05-13_15_krakko_9.jpg

"A Főtértől néhány száz méterre, a Visztula kanyarulatával körülölelt Wawel-dombon emelkedő Királyi palota mintegy uralja a lábánál elterülő várost. A Wawelben koronázták meg a lengyel királyokat, s itt születtek az ország további fejlődésének egyessoron következő fontos szakaszait kijelölő legfontosabb állami döntések. Ennek az impozáns építménynek a története 1000-re nyúlik vissza."


18-05-13_15_krakko_10.jpg

Ebben a házban élt Karol Wojtyla krakkói püspök, majd érsek 1951-től 1967-ig, bíborossá választásáig. A világ II. János Pál pápaként emlékezik rá, a magyar szentek közül ő avatta szentté KingátIV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint HedvigetNagy Lajos leányát. 2004-ben pedig boldoggá avatta IV. Károlyt.

18-05-13_15_krakko_8.jpg

Szobra a Wawelben

Extrák

18-05-13_15_krakko_16.jpg

 Ezt a homlokzatdíszt egy Visztula-közeli épületen fedeztük fel. Van valakinek tippje, mi lehet?

18-05-13_15_krakko_11.jpg

Ristorante Corleone a Főtér közvetlen szomszédságában. A vendégváró figurák nem nagyon hasonlítanak a Keresztapára, de nagyon élethűek.

Ha Krakkó, akkor Wieliczka

Most áldottuk az eszünket, hogy egy hét évvel ezelőtti zakopanei magashegységi túránk során szántunk egy napot a wieliczkai sóbánya meglátogatására (sajnos a blog.hu évekkel ezelőtt végrehajtott szoftverfrissítése során az eredeti bejegyzés képei elvesztek). A sóbánya történelmében pont a II. János Pál által szentté avatott Kinga játszott meghatározó szerepet.

18-05-13_15_krakko_19.JPG

Így hát ide nem mentünk, de mentünk volna Auschwitzba.

De nem mentünk Auschwitzba

Hazafelé útba ejthettük volna, nem nagy kitérő. Csak hát ha az ember nem követi naprakészen a turisztikai ipar változásait, nagy csalódásokat élhet meg.

Évekkel ezelőttről még arra emlékszünk, hogy szinte bárki szinte bármikor, mert Auschwitz a történelem olyan pillanata, amit mindenkinek látni kell.

Nem biztos, hogy értjük a változásokat.

Egyéni turistaként csak akkor mehetsz be, ha még van hely az egyéni turistáknak nyitva tartott időablakokban.

Ha nem foglaltál előre, akkor menj oda reggel fél nyolcra, hátha van még szabad hely aznapra.

Egyébként pedig az interneten bejelentkezhetsz valamelyik csoporthoz, ha még van ott hely (magyar idegenvezetés nincs; illetve, a magyar turistákat segítő, ottani magyarok által működtetett Krakkó info szervez erre az évre eddig 4 (négy) magyar csoportot).

Példa: június 6-án megnéztük, hány hely van még június 7-re: 5 szabad hely egy 6 órás német nyelvű vezetésre, 1-1 hely két orosz és egy olasz nyelvű 3,5 órás vezetésre. Június 8-ra 11 hely egy 6 órás németre és egy hely egy 3,5 órás franciára. Június 9-re 1-1 hely egy 6 órás németre és egy 3,5 órás oroszra. Hát ekkora az esély spontán látogatóként bejutni.

Nézd meg az http://auschwitz.org/ - on, mire számíthatsz. Spontán érdeklődőként szinte semmire.

Ez volt az első csalódásunk.

HA azonban előre szervezett csoporttal mégy, VAGY a Krakkóban szinte minden utcasarkon kínálkozó utazásszervezőket veszel igénybe, akkor biztosan bejutsz. Csak hát itt meg kell fizetned a buszos utazást, az idegenvezetést, és főként be kell illesztened a spontán idelátogató magyar turista nem túl bőre szabott időkeretébe.

Honnan kérjünk szervezési segítséget?

Egyéni utazáshoz, vagy saját szervezésű csoportokhoz feltétlenül ajánlatos helyi ismeretekkel rendelkező segítőket igénybe venni. Egyre több európai városban működnek ott élő magyarok által működtetett honlapok, amelyeken keresztül nélkülözhetetlen segítséget kaphatunk szálláskereséshez, idegenvezetéshez, utazáshoz. Krakkóban ez a Krakkoinfo. Egy bizonyos szolgáltatási szinten túl ők sem dolgoznak ingyen, de bőven megéri!

Hogyan jutunk el Zircről Krakkóba?

A Google Térkép útvonaltervezője több lehetőséget is kínál: nagyobb távolság, rövidebb utazási idő, vagy éppen fordítva. Mi a kisebb távolság, valamivel hosszabb utazási idő változatot választottuk: részben azért, mert ezen már jártunk a zakopanei utunkon, részben azért, mert szebb tájakon halad, részben azért, mert visszafelé Árva várát is végre meg akartuk nézni.

Tehát a Zirc-Kisbér-Komárom-Besztercebánya-Rózsahegy-Krakkó útvonalon mentünk, ez kb. 460 km, 6-7 óra. Szlovákiában az első lehetséges helyen matricát kell vennünk (mi a 64-es út Révkomáromból kivezető szakaszán lévő benzinkútnál szoktunk, 10 euró a tíz napos), de Lengyelországban a gyorsforgalmi utakon sem kell - csak akkor kellene, ha autópályára hajtanánk, de erre nincs szükség, meg egyébként is fizetős kapu lenne.

Árva vára

18-05-13_15_krakko_18.jpg

Észak-Szlovákia történelmi-turisztikai ékköve, sokat összeolvastunk róla, és az Árvaváralját (Oravský Podzámok) kikerülő gyorsforgalmi útról mindig megcsodáltuk. Most azonban Krakkóból hazafelé tartva le is tértünk, és fel is akartunk menni. De ez nem annyira egyszerű.

Kicsit a Schindler-gyár látogatás jutott eszünkbe. Itt is EU-forrásból igazán színvonalas felújítás, pazar látogatóközpont, ingyenes wifi, csak hát nem lehet csak úgy felmenni, legfeljebb a várkapuig, mert csoporthoz kell csatlakozni, ami nememlékszemhányóránként indul, és nem magyarul.

Egy Zakopane-ba igyekvő felvidéki magyar csoport szíves tagja segített gyorsabban kommunikálni a pénztárossal, mint mi angolul (németül egyáltalán nem). Csak a kapuig mentünk fel néhány fénykép kedvéért, mert nem tudtuk megvárni a vezetés kezdetét és az azt követő több órás vezetést.

Jó tanács: Árva várára ütemezz legalább egy fél napot. Ha azonban kihagyod, töltsd le az androidos mobilodra a vár kiváló audioguide-ját: Árva vára magyarul is, mi rögtön megtettük. Ez kicsit kárpótolt a remélt élményért, és mérsékelte a harmadik csalódást.

Koós Gábor

Utcazenészek Krakkóban Tovább
Levendula Hetek programjai

Levendula Hetek programjai

2018. június 05. Szerkesztő: zircblog

 

levendula-vers-jozsef.jpg

LEVENDULA SZEDD MAGAD!
2018. június 15-től június 22-ig minden nap 9.00 órától 19.00 óráig, a készlet erejéig! 
Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen! 

Helyszín: Tihanyba vezető 7117-es út mellett, GPS: 46.919750, 17.864778
Kövesse a Levendula Szedd Magad hivatalos facebook eseményét is! 

A virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átélheti. Minden megvásárolt papírtáskához adunk egy kedvezményes belépésre jogosító prospektust, amelyet egy felnőtt két bemutatóhelyünkön vehet igénybe. Részletek 

Levendula Hetek a Levendula Házban
2018. június 15., 18-22. és 25-29, 9:30 - 19:00 óráig
Helyszín: Tihany, Major u. 67., Levendula Ház Látogatóközpont

Különleges levendulás programok várják az érdeklődőket az állandó programok - interakítv kiállítás, filmvetítés, ajándékbolt, teázó és élménykert - mellett: megtekinthetik a levendulalepárlás folymatát, kézműves-foglalkozáson és levendulás ötórai teán vehetnek részt. Részletek

2018. június 29-től július 1-ig a  tihanyi Németh László Művelődési Ház Levendula Fesztivál-t rendez, részletek a rendezvény honlapján

Beküldte:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Levendula Hetek programjai Tovább
Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő

Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő

2018. június 01. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT”

szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc egészségügyéért”

kitüntetés adományozására

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a  Semmelweis Naphoz kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott szakterület szakmai intézményeinek, szakmai közösségeinek javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indokolással bárki tehet indítványt.

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város közszolgálati szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.) - vagy letölthető innen (-a szerk.)

 Az előírt formában elkészített ajánlásokat Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2018. június 15. napjáig.

 

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT”

szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc Város Tisztviselője”

kitüntetés adományozására

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a Közszolgálati Tisztviselők Napjához kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott szakterület szakmai intézményeinek, szakmai közösségeinek javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indokolással bárki tehet indítványt.

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város közszolgálati szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.) - vagy letölthető innen (-a szerk.)

Az előírt formában elkészített ajánlásokat Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2018. június 15. napjáig.

Együttműködését köszönjük!

                                                                                                            

                                                                                                     Ottó Péter

                                                              polgármester

forrás: zirc.hu

Képtalálat a következőre: „kitüntetés zirc”

Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő Tovább
497,7 millió forint Zircnek - közlekedésfejlesztésre

497,7 millió forint Zircnek - közlekedésfejlesztésre

2018. június 01. Szerkesztő: zircblog

Mire költjük a közel 500 millió forintot?

- a város központi belterületét Kardosrét városrésszel összekötő kerékpárút építése

- a buszpályaudvaron kiszolgáló épület építése 

- az Alkotmány utca déli (82-es főúthoz kapcsolódó) szakaszának bővítése

a 82-es főúton három helyszínen gyalogátkelőhely létesítése (Gimnázium- Fáy András utca környéke, Bakonybéli út környéke, benzinkút környéke)

a Deák Ferenc utcai (temetőnél lévő) buszöbölpár is kiépítése

 

Projekt tervezett befejezése: 2019. 08. hónap

 

Legfrissebb hírek a projektet bemutató oldalról ( http://www.zirc-projektek.hu) :

2017. augusztus

A projekthez kapcsolódó tervezési feladatok és az engedélyeztetések előkészítő feladatai megkezdődtek.

 

Forrás: http://www.zirc-projektek.hu

Képtalálat a következőre: „zirc járda”

A turizmus fejlesztésére nyert pályázatról itt olvashattok:

418,5 millió forint Zircnek, turizmusra

497,7 millió forint Zircnek - közlekedésfejlesztésre Tovább
418,5 millió forint Zircnek, turizmusra

418,5 millió forint Zircnek, turizmusra

2018. május 31. Szerkesztő: zircblog

Mire költjük a 418,5 millió forintot?

Fejlesztési területek, tervek röviden:

- Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház fejlesztése - kávézó létesítése, új kiállítások létrehozása, belső terek és udvar felújítása

- lovas-kerékpáros útvonal létrehozása Zircen és környékén

- színpad építésére a Művelődési Ház előtti területen (Alkotmány utca), és kapcsolódó hang- és fénytechnika beszerzésére 

új városközponti parkoló létesítéseelektromos autók töltési lehetőségének biztosítása 

A fotók illusztrációk, forrásukat az oldal alján találod

Zirc Városi Önkormányzat 418,5 millió forint 100 %-os intenzitású támogatást nyert a „Komplex
turisztikai fejlesztés Zircen” című, TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00032 azonosító számú projekt
megvalósítására, mely segítségével új turisztikai attrakciók fejlesztése, és turisztikai marketing
megvalósítása révén nő a város vonzereje. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Zirc Városi Önkormányzat 2016-ban nyújtott be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” címmel. A projekt célja, hogy a város olyan új turisztikai vonzerőkkel gazdagodjon, melyek növelik az idelátogatók által eltölthető idő mennyiségét és minőségét.

A projekt komplexen kezeli a városi látnivalók fejlesztését. Legjelentősebb része a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház fejlesztése, mely projektelem részeként az épületegyüttes belső részei és udvara megújul, átalakul, és új kiállításokat hozunk létre a kornak megfelelő interaktív elemek felhasználásával.

Emellett a vendégek magasabb fokú kiszolgálása érdekében kávézót fogunk létesíteni. A Magas-Bakony az utóbbi évek során ismét az aktív turizmus résztvevői számára egyre vonzóbb célponttá válik, erre alapozva terveztünk meg egy lovas-kerékpáros túraútvonalat Zircen és környékén, bevonva az érintett szereplőket.

A kialakítandó nyomvonal érinteni fogja a térség vendéglátással foglalkozó szereplőit is Zircen, Szarvaskúton, Olaszfaluban, továbbá lehetőség lesz csatlakozni a Veszprém irányába készülő erdei útvonalhoz.

A város turisztikai kínálatának fontos eleme a minden év augusztus első hétvégéjén a város központi rendezvényterén megrendezésre kerülő Bakonyi Betyárnapok.  

Erre, illetve a további városi és civil rendezvényekre alapozva egy új színpad építésére és kapcsolódó hang- és fénytechnika beszerzésére fog sor kerülni, ezzel tovább bővítve a helyi lakosság és az ide látogató vendégek számára elérhető koncertek, előadások körét.

A korábbi és mostani turisztikai beruházások hatására növekvő vendégszám, és a városközponti parkolóhelyek magas kihasználtságára alapozva új városközponti parkolót is létesítünk, melynél az elektromos autók töltésének lehetőségét is biztosítani tervezzük.

A fejlesztés eredményeként a turisztikai infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése révén növekszik a város turisztikai vonzereje. Jelenleg a projekt előkészítési szakasza zajlik, amely a teljes megvalósítás megalapozását szolgálja.

A projektről bővebb információt a www.zirc-projektek.hu oldalon olvashatnak

(forrás: 2017.szeptember 12.,  Turizmus Online)
A bővebb információk reményében megnéztük a megadott oldalt /www.zirc-projektek.hu ), ahol a legfrissebb bejegyzés dátuma 2017. augusztus, az információ pedig a következő:

2017. augusztus

Zirc Városi Önkormányzat megbízást adott a turisztikai marketing stratégia elkészítésére az EMÖ Kft-nek, valamint a projekt nyilvánossági feladatai vonatkozásában Navratyil János egyéni vállalkozónak.

Megkezdődtek a tervezési feladatok a színpad, és a parkoló kialakítására.

 

 Fotók forrása: 
Lovas túrák a Pilisben, átadták a Pilis Ride úthálózatot, vagy.hu, wellnesscafe.hu, https://hu.depositphotos.com/40691499/stock-photo-green-parking-lot.html )

 

418,5 millió forint Zircnek, turizmusra Tovább
Akar Ön Fekete István-szobrot a Rákóczi térre? Itt szavazhat!

Akar Ön Fekete István-szobrot a Rákóczi térre? Itt szavazhat!

2018. május 31. Szerkesztő: Atyavilág

18-05-31_zoa_fekete-szobor_budakeszi.pngA zirci képviselő-testület 2018. április 26-i ülésének 12. napirendi pontja a következő volt:

12./ Zirci Országzászló Alapítvány emlékmű elhelyezési kérelme

Előadó: Ottó Péter polgármester

Mivel a város honlapján a képviselő-testületi ülések előterjesztései csak több lépésben érhetők el (tömörített fájlt letölteni, majd kicsomagolni, majd a Meghívóból kikeresni az előterjesztés sorszámát, majd a sorszám alapján megkeresni az előterjesztést), ezért a teljes előterjesztésből itt kiemeltük a Zirci Országzászló Alapítvány beadványát és a szobor Rákóczi térre tervezett  helyéről készült fényképeket:

18-05-31_zoa_eloterjesztes.png

18-05-31_zoa_eloterjesztes_helyszin.png

Az előterjesztés a következő határozati javaslatot tartalmazta:

18-05-31_zoa_hatarozati_javaslat.png

A napirendi pont vitájában a Zirci Országzászló Alapítvány jelen lévő képviselője elszólta - amiről a kérelmükben nem esik szó -, hogy a felállítandó emlékmű Domonkos Béla szobrászművész Fekete István-domborművének "másodpéldánya" lenne, amelynek eredetije a Budakeszi Vadasparkban áll (ő "budai erdőpark"-ot említ, de olyan meg nincs).

Mivel a város honlapján a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei csak 2018. február 7-ig vannak fenn, ezért a döntésről csak a városi tévé adásából tájékozódhattunk. Érdemes azonban végignézni az előterjesztés teljes vitáját, mert nagyon tanulságos képet ad a testület működéséről. 

A lényeg összefoglalva:

Az Emberi Kapcsolatok Bizottság (utolsó elérhető jegyzőkönyv 2016.05.25.) három IGEN-, két NEM-szavazattal javasolta, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről. Egyúttal 5 IGEN-szavazattal javasolta, "hogy döntsenek abban, hogy bármilyen szoborállítás előtt koncepció kerüljön kidolgozásra a főépítészi referens által".

A vita végén a testület 6 IGEN, két TARTÓZKODÁS mellett elfogadta az eredeti előterjesztést, majd 4 IGEN, 3 NEM és 1 TARTÓZKODÁS mellett nem fogadta el az Emberi Kapcsolatok Bizottságának a város szoborállítási koncepciójának kidolgozására tett kezdeményezését.

Sírjunk, vagy nevessünk? - Vélemény

A vita kb. a 15. perctől kezd irracionálissá válni, amikortól a Zirci Országzászló Alapítvány képviselőinek indulatos, személyeskedő, sértődött, a jobbító szándékú javaslatokat ellenkezésnek, támadásnak tekintő megszólalásai, megtámogatva a polgármesternek az előterjesztéshez érthetetlenül ragaszkodó álláspontjával - ahol pedig lehetett volna ésszerű engedményt tennie változatlan eredménnyel -, és félreérthetetlenül gáncsoskodásnak, akadékoskodásnak minősítve az elhangzott javaslatokat, a szorító két ellentétes sarkába lökte a feleket. Pedig induláskor nem voltak messze egymástól.

A cirkusz példásan értelmetlen eredménye pedig az, hogy még azt a kiegészítő javaslatot sem fogadták el, hogy egy eddig nyilvánvalóan rendezetlen - mert már korábban is vitát kiváltott - közéleti területet, a köztéri szobrok állítását valamilyen elvek mentén vezényeljék le. 

Ami a színielőadásból kimaradt

A vita során szépen ellenérdekűvé vált - illetve, a kezdeményező Zirci Országzászló Alapítvány képviselői, továbbá az eredeti javaslathoz ragaszkodó testületi hozzászólók-támogatók által ellenérdekűvé tett - felek mindegyikének mondandójából ismét, mint már annyiszor, kimaradt:

És mit szól a szoborállítás ötletéhez a lakosság?

Ezért most és itt szavazásra tesszük fel a kérdést:

 

Koós Gábor

Utóirat: Városi pletykák szerint az ügy kapcsán az Emberi Kapcsolatok Bizottsága egyik külsős tagja* lemondott bizottsági tagságáról. Ezt látszik erősíteni, hogy a mai testületi ülés második napirendi pontja "Az Emberi Kapcsolatok Bizottságba külsős bizottsági tag megválasztása". Az előterjesztés pedig "Dékány Árpád zirci lakost" javasolja, aki feltehetően azonos Dékány Árpád Sixtus korábbi zirci apáttal, aki 2017-ben mondott le a hivataláról.

* Kiegészítés:

18-05-31_ekb-lemondas.png 

Akar Ön Fekete István-szobrot a Rákóczi térre? Itt szavazhat! Tovább
Neked is van már Tesla Saver ECO-d? Na, akkor kezdhetsz is sírni.

Neked is van már Tesla Saver ECO-d? Na, akkor kezdhetsz is sírni.

2018. május 31. Szerkesztő: Atyavilág

Döbbenetes, vérfagyasztó üzenet ugrott fel a mobiltelónk kijelzőjére:

 

18-05-31_tesla_11.png

Tegnap, amikor Piliscsévről Budapestre utaztunk az újonnan villamosított Esztergom-Budapest vonalon, a hír láttán meg akartuk húzni a vészféket, hogy a vonat elé vessük magunkat. Szerencsére a kalauz résen volt, és visszarángatott minket: "Te szerencsétlen, olvasd tovább, hiszen itt a megoldás!"

18-05-31_tesla_2.png 

Ha valaki esetleg még nem kapta volna meg a telefonjára, de szeretné elolvasni az állítólag a Magyarország online oldalon megjelent (de ott nem jelent meg) teljes reklámot a villamos-energia forgalmazás megrázó jövőjéről, az ide kattintson. Ha pedig az egyetlen létező, minden felülmúló, zseniális műszaki fejlesztés lehengerlő előnyeiről akar olvasni, és rögtön meg is rendelni 24.580 forint helyett CSAK MOST és CSAK ITT 12.290 Ft + postaköltségért, kattintson ide.

 

Mekkorát lehet kaszálni az emberi hiszékenységen?

A VL épületvillamossági szaklap négy évvel ezelőtt nagyon részletes műszaki elemzést közölt egy Energy Saver Pro nevű eszközről, amellyel akár 75%-os árammegtakarítást is el lehet érni. Az elemzés készítői nem csak magát az eszközt szedték szét, vizsgálták meg, megkísérelve kimutatni annak az ismertetőben leírt hatását, hanem a vásárlás, reklamáció, fogyasztóvédelmi eljárás folyamatát is részletesen bemutatták.

18-05-31_tesla_4.png

"Vizsgálódásaink alapján kijelenthetjük, hogy a hiszékenységre és a tudatlanságra alapozott, átgondoltan felépített folyamatról beszélhetünk, amely Európát behálózó terjesztési lánc segítségével – minden országban, helyi logisztikai partner megbízásával – szolgálja ki a fogyasztók megtévesztése áltat generált igényt. A csalás mértékét jelzi, hogy míg a kérdéses készülék az eBay oldalán mindössze 4 dollárét megvásárolható, addig esetünkben ugyanazt a terméket az eladó tízszeres áron értékesíti."

Az RTL Klub fél évvel később, 2014. októberében riportot is készített az Energy Saver Pro-ról:

Tesla Saver ECO néven született újjá

Vagy nagyon jól sikerült a 2014-es értékesítési kampány, vagy nagyon rosszul: a VL szaklap tavaly októberben tudósított, hogy újra felbukkant a csodaszerkezet, ezúttal azonban új néven.

18-05-31_tesla_5.png

Annyira kifinomult alkotásról van szó, hogy a hölgyek is csak egy Swarovski-nyakláncot rejtő bársonydoboz nyitásához illő meghatottsággal érintik meg: 

Most valami nagy kampány indult

Máshogy nehéz értelmezni, hogy ha fellépsz a reklámoldalra, félpercenként dobja fel az utolsó vásárlást, az utolsó rajongó hozzászólást, és hogy most éppen hány százan nézik. A hozzászólásokból süt, hogy valószínűleg tiszta kamu:

18-05-31_tesla_7.png

Akiket tényleg érdekelt, azok a Gyakori kérdésekben beszélgettek:

18-05-31_tesla_6.png

De elég csak kicsit figyelmesen elolvasni a reklámszöveget, látjuk benne az elütéseket ("árememelés"), a pontatlan, szakszerűtlen megfogalmazásokat ("a villamosenergia-hálózat infrastruktúrájának beruházásainak szükségessége"), az állítólagos Magyarország online portál fejlécének minden témacsoportjában (Kezdőlap Erőforrás Cégek Bankok Munka Elérhetőség) a Tesla Saver ECO megrendelő oldalára jutunk, és természetesen a "*A bemutatott eredmények egyénenként változóak. A gyártó nem garantálja ugyanazt az eredményt mindenkinél."

Ki ne hagyja! Már csak egymillió darab van raktáron, és mind balek vevőkre vár!

Koós Gábor

Neked is van már Tesla Saver ECO-d? Na, akkor kezdhetsz is sírni. Tovább
A trianoni diktátumra emlékezik a Zirci Országzászló Alapítvány

A trianoni diktátumra emlékezik a Zirci Országzászló Alapítvány

2018. május 30. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í V Ó

 

 Tisztelettel meghívjuk Önt, kedves családját és ismerőseit

 

A TRIANONI DIKTÁTUM 98. ÉVFORDULÓJA

ALKALMÁBÓL

MEGEMLÉKEZŐ ÜNNEPSÉGÜNKRE

 2018. június 03-én, vasárnap

16:30 órára

 

a ZIRCI Országzászló Emlékműhöz

 

 

Köszöntő: Egervölgyi Dezső

 

Ünnepi beszédet mond:

lovagdáma Polt Ferencné prior

 

Szavalat:Wittmann György

 

Áldást mondanak a Nemzetre:

Imrefi Mór O.Cist  Zirci plébános

Vecsey Katalin ref. Lelkész

Szakos Csaba ev. lelkész

 

A műsorban közreműködik:

 Olaszfalui Szivárvány kamarakórus Jakabné Kiss Éva vezetésével

 

 

A Zirci Országzászló Alapítvány

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

A trianoni diktátumra emlékezik a Zirci Országzászló Alapítvány Tovább
Önt is hívogatják a +36 1 67 77 349 számról? Ne vegye fel, előtte tájékozódjon!

Önt is hívogatják a +36 1 67 77 349 számról? Ne vegye fel, előtte tájékozódjon!

2018. május 29. Szerkesztő: Atyavilág

18-05-29_invitel.png

Minden mobilos - de vonalas telefonelőfizető is - örökös problémája az ismeretlen számok. Felvegyem, ne vegyem? Hátha fontos, megnyertem az ötöst a lottón, hív a rendőrség, hogy megtalálták az ellopott autómat, a gyereket az osztálykiránduláson megharapta a szurikáta, és hív az ofő.

Személyes

0. szabály:  Ismeretlen, vagy hívószám kijelzés nélküli hívásokat nem veszek fel.

1. szabály: a hangpostára rámondani, hogy ismeretlen vagy számkijelzés nélküli hívást nem fogadok, és nem hívok vissza.

2. szabály: a hangpostára rámondani, hogy ha visszahívást kér, hagyjon meggyőző üzenetet.

Az egész világon elterjedtek azok trükkök, amelyek hatalmas telefonköltségeket eredményezhetnek a hívott félnek, ha ő jóhiszeműen felveszi a telefont, vagy visszahív egy ismeretlen számot. Itt egy fél éves szlovák példa.

Az Invitel mostani akciója

A vezetékes telefonhálózat 88-as körzetszáma, ebbe tartozik Zirc is, az Invitelé. A címben megadott telefonszámon azonban nem az Invitel munkatársai akarnak eladni újabb szolgáltatáscsomagot az Invitel ügyfeleinek, hanem egy, az Invitel által megbízott valamilyen telefonmarketinges cég, amelynek munkatársai gőzerővel dolgoznak azon, hogy az eddigi előfizetői csomagodat egy másik, igaz, nem sokkal többe kerülő, de azért mégis drágább csomagra cseréld le.

A címképen szereplő információkat a kihivott.hu oldalról szedtük le. De ha rákeresünk telefonszamkereses.hu oldalra, akkor is meggyőző információkat kaphatunk a hívó félről.

Ne vedd fel, ne hívd vissza!

Pénzt és sok bosszúságot megtakaríthatsz ezzel.

A címben szereplő telefonszámról azt magyarázták, hogy a telefonon szóban elmondott információk alapján csak okézni kell az ajánlatot, és máris küldik a szerződést, a módosítás azonnal életbe lép, de nekem 14 nap elállási jogom van, és öt napig kipróbálhatom az új díjcsomagot.

Vett ön már telefonos ajánlatra, megtekintés nélkül versenylovat vagy használt autót?

Hát nagyjából ilyen az Invitel mostani agresszív akciójának a stílusa. Felhívtuk az Invitel telefonos ügyfélszolgálatát, amelyik imamalomként ismételgette, hogy nekem mennyire előnyös az elállási lehetőség. Arra azonban semmilyen válasza nem volt, hogy én nem elállni szeretnék egy rossz szerződésmódosítástól, hanem eleve nem szeretnék egy rossz szerződést kötni.

Nem adnak papírt

Azt kértük, hogy küldjenek írásos ajánlatot, Nem küldenek. Tehát a hülye ügyfél, ha nem eléggé elővigyázatos, akkor az Invitel megbízásából eljáró telefonmarketinges cég telefonos dumája alapján - amely nyilván az ügyfél számára kedvező elemeket emeli ki - rábólint a szóban elhangzott, az ügyfél számára gyakorlatilag követhetetlen és abban a pillanatban ellenőrizhetetlen kecsegtetésekre. Utána meg járja a kanosszát, ha mégsem ezt akarta, és vissza akarta csinálni az egész szerződést (ezt nem próbáltuk ki, de korábbról van elég élményünk, hogyan (nem) lehet megszabadulni közszolgáltatóktól).

NE VEGYÉL SEMMIT TELEFONOS AJÁNLATRA! 

Koós Gábor

Önt is hívogatják a +36 1 67 77 349 számról? Ne vegye fel, előtte tájékozódjon! Tovább
Tudják, ki rendez a következő évadban a Veszprémi Petőfi Színházban?

Tudják, ki rendez a következő évadban a Veszprémi Petőfi Színházban?

2018. május 26. Szerkesztő: Atyavilág

18-05-26_marton.jpg(Kép: a Petőfi Színház honlapja)

"Sárosdi Lilla először csak azt írta le, hogy egy ismert rendező molesztálta. Rögtön megindultak a találgatások, hogy kiről lehet szó. A színésznő öt nappal később egy Facebook-videóban megnevezte Marton Lászlót, aki tagadott és perrel fenyegetőzött. Ezek után azt találgatták a lapok és sok száz vagy sok ezer kommentelő, hogy akkor Sárosdi Lilla hazudik-e vagy sem. A Martonnal kapcsolatban álló intézmények, illetve az egész színházi élet pedig zavarban volt, hogy kinek higgyen és mit csináljon, miközben egyesek azt követelték, hogy Martont ítéljék el, mások pedig azt, hogy Sárosdit.

Ez a méltatlan helyzet akkor szűnt meg, amikor hét nő részletesen elmesélte, mit csinált velük Marton." (444, 2018. május 25.)

"„Végig fognom kellett a nemi szervét, amíg a rendezését nézte”" (444, 2017. október 22.)

"A rendezőnek megtört a karrierje, ott kellett hagynia a Vígszínházt és a Színművészetit, és az MMA-ban is felfüggesztették a tagságát; de a következő évadban már visszatérhet: két helyre is hívták, Veszprémben konkrétan a képmutatásról rendez előadást." (444, 2018. május 25.)

Két helyre is hívták

Marton László vesszőfutása így viszonylag hamar véget ér. Mi pedig büszkék lehetünk arra, hogy a megyei állami színházunk az elsők között rehabilitálja, és egyből két rendezéssel.

Kero nem úszta meg a zaklatási ügyeit ilyen olcsón: híres rendezését, a Rómeó és Júliát az Operettszínház végleg levette a műsoráról, utolsó, május 21-i előadására magának a rendezőnek (aki 2001-től a színház igazgatója, később művészeti vezetője is volt) is jegyet kellett vennie.

Még zűrösebb az egész MeToo-mozgalmat kiváltó hollywoodi producer, Harvey Weinstein helyzete. Az ilyenkor már megszokott tagadás, fenyegetőzés után a héten feladta magát a rendőrségen, ahonnan aztán bilincsben vezették el. De csak addig tartott, amíg le nem tette az egymillió dolláros óvadékot, és elektronikus nyomkövetővel ugyan, de szabadon távozhatott.

„Megtörtént a nagy megúszás. És kész”

A Hír TV oldalán még nem látható, ezért csak a hírportál beszámolójából tudjuk idézni Presser Gábort, aki tegnap este Alinda vendége volt.

"... szóba kerültek a színházi világot megrázó zaklatási botrányok is, természetesen elsősorban Marton László ügye. Bár a zenész úgy véli, a rendezővel vitették el az egész botrányt, lehangolja, hogy az ügy nem folytatódott, szerinte most kellett volna mindent borítani.

... ezután mindenki mosta kezeit, „hát a Marton, az most bele fog ebbe halni”, de innentől mindenki tiszta és ártatlan, soha semmi nem is történt, „az én színházamban ilyen nincs”. 

... kellett egy hír, és ezzel „letudtuk”, pedig végig kéne menni az összes színházon, a vidéki színházakon, a tévéken, de a kárpitos szövetkezet vezetőjén is, és annak a könyvelőnőjén. Sőt, az iskolákon is."

Egy 30 éve Petőfi-bérletes megjegyzése

Ugyan kérem. Egy következmények nélküli országban?

Tudják, ki rendez a következő évadban a Veszprémi Petőfi Színházban? Tovább
Prevenciós délelőtt

Prevenciós délelőtt

2018. május 23. Szerkesztő: zircblog

PREVENCIÓS DÉLELŐTT ZIRCEN

a rendőrség „Házhoz megyünk!” elnevezésű

bűnmegelőzési programja keretében

 

ELŐADÁS ÉS A VAGYONVÉDELMI CENTRUM BEMUTATÁSA

 

A Veszprémi Rendőrkapitányság 2018. május 25-én 9.00 órától a 8420 Zirc Bajcsy Zs. E. u. 9. (Idősek Klubja) az áldozattá válást megelőzését szolgáló előadást tart az alábbi témákban:

 • Az idős korosztály sérelmére egészségügyi állapotfelmérésre hivatkozva elkövetett csalások.
 • Lakásbetörés sorozatok Veszprémben, melyeket utazó bűnözők követtek el.
 • Napjainkban legjellemzőbb bűncselekmények és azok megelőzése.
 • A Veszprémi Rendőrkapitányság „Biztonságban a Bakonyban” elnevezésű bűnmegelőzési programja.

 prev_rendorseg.png

 A kapitányság a helyszínen kiállítja és az előadást megelőzően 8.30 órától bemutatja vagyonvédelmi centrumának tablóit, melyen a lakásbetörések megelőzését szolgáló korszerű elektronikai és mechanikai megoldásokat lehet megtekinteni, illetőleg azok többségét ki is lehet próbálni.

 Minden érdeklődőt szeretettel vár a Veszprémi Rendőrkapitányság!

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Prevenciós délelőtt Tovább
Hahó 8-ason közlekedők! Új trükkel szívatnak a magyar rendőrök! - *frissítés!

Hahó 8-ason közlekedők! Új trükkel szívatnak a magyar rendőrök! - *frissítés!

2018. május 22. Szerkesztő: Atyavilág

* Frissítés:

HVG, 2018. május 23.

"A Rádió 1 reggeli műsorában, a Sebestyén Balázs nevével fémjelzett Balázsékban telefonos interjút adott Óberling József főosztályvezető rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos. A beszélgetés gerincét a civil elfogóautós büntetések adták.

Vagyis azok az esetek, melyekben autósok és motorosok beszámolója szerint a rendőrök hétköznapi személyautóval nagy sebességgel szinte letolják a szabályosan közlekedőket az útról, majd pedig gyorshajtás miatt megbüntetik őket.

"Csináljátok vagy nem csináljátok?" – tette fel a kérdést Sebestyén Balázs.

"Hát is-is" – hangzott a válasz. "Hát csináljuk, de nem úgy."

...

A3-as és A4-es Audi, Opel Astra, Skoda, Mercedes – az ezredes szerint többek közt ilyen típusú civil elfogó autókat alkalmaznak jelenleg, ráadásul többféle színben. És ha nagyon megszokottá, ismertté válnak az autók, akkor lecserélik őket.

..."

*** ®®® ***

Eredeti bejegyzés május 22-én:

a_rendorseg_civil_audija_20141192_4faee67f63af6cbfb2e693a834c6f3b0_wm.jpg"A rendőrség civil Audija"

Index, 2018. május 22.

"Elkészült a 8-as fôút Veszprémig. Ezzel együtt megszületett egy új taktika a gyorshajtás ellen.

110-es táblánál a belsô sávban megérezik mögéd egy fehér Audi és agresszîven “tolni” kezd. Persze reflexbôl gyorsítasz és probálsz helyet keresni a jobboldali sávban, hogy elengedd. Érkezik (indokolatlanul) egy 70-es korlátozó tábla, majd 20m múlva felkapcsolja a villogót az álcázott Audis fakabát.
Így ma sikerült 70-es táblánál 148km/h produkálnom."

"A trükk lényege, hogy egy hétköznapinak tűnő Audi agresszíven tolni kezdi az előtte közlekedő autót, jellemzően többsávos út belső sávjában. A sofőr két dolgot tehet – mármint azon az elméleti lehetőségen kívül, hogy nem törődik a folyamatosan a féktávon belül, agresszíven manőverező „üldözővel” –, vagy kimegy a külső sávba, vagy kénytelen rákapcsolni a sebességre. A figyelmen kívül hagyásra még annyi esély sincs, mint arra, hogy mondjuk egy 110-es táblánál a 70-es, 80-as sebességű teherautók közé ugorjon ki az ember, így marad a gyorsítás, legalább ideiglenesen, míg a külső sávban lévő lassú autók elé nem ér."

"Az különösen ügyes, hogy böhöm Audival csinálják, aminél tényleg csak egy sötétített Mercedes vagy BMW jelzi feltűnőbben, hogy félre az útból proletár, a császárnak sürgős dolga van. Az még ügyesebb, hogy például olyan utakon, mint a 8-as, amelyen 110-es és 70-es szakaszok váltják egymást átmenet nélkül egyes csomópontok térségében."

Hahó 8-ason közlekedők! Új trükkel szívatnak a magyar rendőrök! - *frissítés! Tovább
Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat

Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat

2018. május 20. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

2018. július 14-én, szombaton a Zirci Arborétumban

szabadtéri pihenőszékes meditatív koncertek 13,15,17 és 19 órakor.
A korlátozott férőhelyek miatt előzetes jelentkezés szükséges az info@koviszabolcs.hu címen.

Egy előadáson egyszerre maximum 30 fő vehet részt a pihenőszékek korlátozott száma miatt.

Jegyár: 2500 Ft, amely teljes egészében levásárolható CD lemezekre!

Figyelem! Jegyvásárlás csak Kövi Szabolcstól közvetlenül!

Ne hívja, ne keresse az Arborétum pénztárát! 

Kövi Szabolcs fényképe.

Forrás: · Kövi Szabolcs 

Kövi Szabolcs koncertek az arborétumban - 2018. július 14., szombat Tovább
Az OTP blokkol egyes hírportálokat?

Az OTP blokkol egyes hírportálokat?

2018. május 18. Szerkesztő: Atyavilág

18-05-18_otp_wifi_2.jpgManapság minden nagyobb bank fiókjaiban ingyenes WIFI várja az ügyfeleket, hogy a várakozás lassan múló perceit ne csak a céges reklámokat adó lapostévék unalmasan ismétlődő képeivel tölthessük ki, hanem az okostelefonunkon a megszokott napi rituáléinknak is hódolhassunk. Így van ez a zirci OTP-fióknál is, amelynek a WIFI-je ügyfélfogadási időn kívül is él, és a Rákóczi téri buszmegállónál is jó minőségben lehet kapcsolódni rá.

Először 2017. novemberében, ritka személyes megjelenéseim egyikén tűnt fel, hogy az ügyféltérben sorra kerülésemre várva, az OTPFIOK hálózatra kapcsolódva egyes megszokott internetes oldalak (szokványos, tehát nem tiltott tartalom) nem jöttek be, mások meg igen. Aztán egy alkalommal a buszmegállóban várakozva tapasztaltam ugyanezt, a kapcsolat erőssége jó volt, de megint nem jöttek be egyes oldalak. Átlépve a zirci ingyenes WIFI-re (Zirc Hotspot Free Wifi, de ez lassabb, mint az OTP WIFI-je) pedig bejöttek ezek az oldalak.

Aztán május elején voltam megint személyesen az OTP-ben, és akkor rá is kérdeztem. Az ügyintéző hölgy azt válaszolta, hogy nem tud róla, hogy bizonyos oldalak ne lennének elérhetők, de majd szól az informatikusnak.

Május 8-án a korai busszal Budapestre utaztam. Hajnalban a buszmegállóban az OTP WIFI-n keresztül rákerestem a 444.hu, az Index (index.hu) és a Hír24 (24.hu) oldalaira. Nem voltak elérhetők. Átkapcsoltam mobilinternetre, mindhárom hírportál bejött.

Aznap délután Soroksáron volt dolgom (Budapest XXIII. kerület). A kerület központjában, a Hősök terén álló OTP-fiók mellett mentem el, és kíváncsiságból teszteltem. A fiók WIFI-jén nem jött be a 444, az Index és a 24, bejött viszont az Origo (és más oldalak is). Mobilinterneten minden elérhető volt. Aznap este, Zircre visszaérkezve, a zirci helyzet változatlan volt, azzal, hogy ezúttal itt is kipróbáltam az Origót, ami rögtön elérhető volt az OTP hálózatán.

Mi ebben az érdekes?

Az OTP honlapjának fiókkereső menüpontja így hozza a zirci fiókot:

18-05-18_otp_wifi_1.png

"Egyenlő esélyű hozzáférést" biztosít, igaz azt nem hangsúlyozza külön, hogy az "egyenlő esély" vajon vonatkozik-e az információhoz való hozzáférésre is.

Az OTP-fiók WIFI-jén keresztül nem elérhető három hírportál, vagyis a 444, az Index és a 24.hu ugyanis a néhány még megmaradt, a jelenlegi hatalommal szemben kritikus hírportál legolvasottabbjai. Az Origo - valamikor az ország leglátogatottabb hírportálja - ezzel szemben, amióta 2017-ben Matolcsy Ádámhoz, a jegybankelnök fiához került, a kormány propagandacsatornájává vált, és szakmailag és morálisan is ugyanarra a pályára került, amelyen a többi kormányközeli média csúszik lefelé.

Állapotjelentés: 2018. május 17-én 16 óra 23 perc és 28 perc között próbálkozunk

Először mobilinterneten böngészünk:

screenshot_2018-05-17-16-23-59-437_com_android_chrome.pngscreenshot_2018-05-17-16-24-11-699_com_android_chrome.pngscreenshot_2018-05-17-16-24-21-621_com_android_chrome.pngscreenshot_2018-05-17-16-24-36-205_com_android_chrome.png

Majd átkapcsolunk az OTP-fiók WIFI-jére:

screenshot_2018-05-17-16-25-21-602_com_android_htmlviewer.png

Ismét rákeresünk a hírportálokra:

screenshot_2018-05-17-16-26-48-872_com_android_chrome.pngscreenshot_2018-05-17-16-27-15-025_com_android_chrome.png

screenshot_2018-05-17-16-27-48-086_com_android_chrome.pngscreenshot_2018-05-17-16-28-08-806_com_android_chrome.png

Ne legyünk igazságtalanok. Mit nyújt a többi zirci bank?

Ma (május 18-án) délután arrafelé jártunk, és kipróbáltuk a K&H fiókjánál is. A fiók persze már bezárt, de a WIFI élt. Néhány kattintás és elfogadás persze kellett hozzá, de a 444 egyből bejött:

screenshot_2018-05-18-16-56-00-064_com_android_chrome.png

Tovább sétáltunk a Rákóczi térre, és újra bepróbáltuk az OTP-t:

screenshot_2018-05-18-17-01-28-986_com_android_settings.png

Ez lett a keresés eredménye:

screenshot_2018-05-18-17-01-46-440_com_android_chrome.png

Próbálkoztunk az Erste Bank Rákóczi téri fiókjánál is, de az jelszót kért, és mert a fiók már zárva volt, nem jutottunk dűlőre.

Véletlenek egybeesése, vagy van benne rendszer?

A MÁV személyszállító vonatainak ingyenes WIFI-szolgáltatását a Magyar Telekom nyújtja. Egy évvel ezelőtt pattant ki egy kisebb botrány, hogy a Telekom a vonatokon esetleg blokkolná a 444-et (hogy nem volt elérhető, azt a szerző akkoriban személyesen is tapasztalta egy Budapest-Győr vonaton), de aztán kiderült, hogy állítólag a portál szerverével volt probléma. A Telekom akkor azonnal vizsgálatot ígért. Az OTP esetében most nem egyetlen elérhetetlen oldalról van szó. Milyen véletlen kell ilyen egybeesésekhez?

Multik, oligarchák, hatalom

A nagyvállalatok minden országban a legjobb kapcsolatokra törekszenek az aktuális hatalommal. Nincs olyan komoly cég, amelynek ne lenne lobbistája, kormánykapcsolati felelőse. Állami megrendelések, támogatások, adókedvezmények milliárdjai jelentik a tétet.

Van azonban különbség aközött, hogy egy cég kölcsönösen előnyös, de korrekt kapcsolatot tart fenn a hatalommal, vagy burkoltan/nyíltan a politika szolgálatába áll.

Ha egy versenypiaci szereplő politikailag elkötelezi magát, akkor az ügyfeleinek is érdemes meggondolni, ne váltsanak-e egy minden oldaltól egyenlő távolságot tartó konkurensre. A politikai elkötelezettség ugyanis azt jelenti, hogy a cégnek igen sokba kerülő szívességeket kell tenni a hatalomnak (bukott politikusok és kliensek, továbbá hozzátartozóik foglalkoztatása, pártalapítványok, kormányrendezvények támogatása, céges hirdetések a kormányközeli médiában, politikusok utaztatása, nyaraltatása, ingyenes szolgáltatások (céges autó, korlátlan mobil) nyújtása, stb.), amelyeket mind a cég ügyfelei (vagyis mi) fizetünk meg.

További csudálatos véletlenek

Három évvel ezelőtt a Magyar Telekom felbontotta szponzori szerződését az egyik kormánytrubadúrral annak szexista kijelentése miatt. Ebből hatalmas felháborodás lett, legmagasabb szinten jelentették be, hogy a kormány felbontja az összes szerződését a Telekommal. Ami persze egy színjáték volt, Európa legnagyobb telekommunikációs cégének magyar leánya és a magyar politika között a kapcsolat felhőtlen. Kiderült, hogy Ákos kijelentése valahogy mégis összeegyeztethető a Deutsche Telekom "hitvallásával és értékrendjével", a Magyar Telekom továbbra is kap bőséges állami megrendeléseket.

Aztán valami oknál fogva ha a régi telekomos mobilodon visszaállítod a gyári beállításokat, alapbeállításnak az origo.hu jelenik meg, a képernyőn olyan tévéadók ikonjai jönnek fel, amelyeket egyébként soha nem töltenél le a mobilodra, és az otthoni tévéden is csak kivételesen kapcsolsz be, mert herótod van a gátlástalan kormánypropagandából. Egy másik telekomos készüléken a gyári beállításokra visszaállítva a Google böngésző alapbeállításban hozza az origo.hu-t. Véletlenül sem egy "nem kormánybarát" piacvezető tévécsatornát, vagy internetes hírcsatornát.

18-05-18_telekom_2_1.jpg

18-05-18_telekom_1_1.jpg

 

Hol a határ a politika kiszolgálásában?

Vagy csak a felhasználó hülye, és nem tudja kezelni a butatelefonját?

Koós Gábor

P.S.: Az OTP pedig nézze meg, hová tette a saját honlapjának fentebb mutatott térképén fiókjának a helyjelölőjét: pont a Rákóczi téri buszmegálló épületének tetejére. Itt a Google térképén jó helyen van:

18-05-18_otp_wifi_2.png

Egyébként, ha egyáltalán valaki válaszol, majd jön a duma, hogy a szerver, meg az elkésett frissítés, meg nem is úgy, meg akkor.

Az OTP blokkol egyes hírportálokat? Tovább
Alkoss szabadon a szabadban! - napközis tábor Cseszneken

Alkoss szabadon a szabadban! - napközis tábor Cseszneken

2018. május 18. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, kedves Gyerekek!

Csokorba szedtünk mindent, amit a táborról tudni érdemes. 

Ezt a napközis tábort azoknak ajánljuk, akik szeretnek a természetben felszabadultan jelen lenni és szeretnek két kezükkel létrehozni dolgokat.

Két turnus indul egyenlőre, de igény szerint indítunk több turnust:

Július 2-6. (3.-4. osztályosok)

Július 9-13. (5.-6. osztályosok számára)

Reggel 8.00-tól, délután 16.00-ig

Maximum 10 fő vesz rész egy-egy táborban.

A következő programok biztosan lesznek:

Textilfestő műhelyek (batikolás, szitanyomás, monotípia) - a textilfestéssel elkészült tárgyal, tornazsák, vászontáska, egyéb textilek.

Természetjárás ( erdei akadályverseny, rövidebb erdei túrák, méta, számháború, egyéb izgalmas játékok napközben)

Állatsimogatás, lovaglás (igény szerint)

Nyomozás a Cseszneki várban (játékos várlátogatás)

A táborban készült munkák mindegyike hazavihető.

A tábor ára : 29.900 HUF / fő - testvéreknek 10% kedvezmény. Az árban napi egyszeri meleg ebéd és uzsonna benne foglaltatik.

Jelentkezni és kérdezni itt lehetséges: Szőnyegi Zsófia - zsofiaszonyegi@gmail.com - +36/203206116

Beküldte: Szőnyegi Zsófia

 

Alkoss szabadon a szabadban! - napközis tábor Cseszneken Tovább
Kormánypropaganda durván csökkenő példányszámmal - nagyot zuhant a Napló is

Kormánypropaganda durván csökkenő példányszámmal - nagyot zuhant a Napló is

2018. május 12. Szerkesztő: Atyavilág

18-05-12_videki_lappiac_00488721_1.jpg"A megyei lapok felvásárlása 2016-ban kezdődött, akkor ugyanis Mészáros Lőrinc az akkor még Opimus, ma már Opus névre hallgató cége megvásárolta az osztrák Heinrich Pecinától – a Népszabadság bezáratójától – a Mediaworks Zrt.-t. Az üzlettel 12, korábban a német Axel Springerhez (AS), illetve a Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó megyei lap került az új tulajdonoshoz.

Első lépésként, december elsejével leváltották a lapok vezetőit, két héttel később pedig kirúgták a Fidesz-KDNP-vel szemben kritikus újságírókat. Tavaly nyáron aztán folytatódott a kormánypárti befektetők térhódítása a megyei lapok piacán, Andy Vajna megvette a Kisalföldet és a Délmagyarországot is kiadó Lapcom Zrt.-t, Pecina pedig megszerezte a Russmedia nyomtatott üzletágát, köztük három, észak- és kelet-magyarországi napilapot." (Népszava, 2018. május 12.)

A Zircinfo-n 2017. januárjában írtunk arról, mi történt és mi készül a vidék (a televízió után) legfontosabb információforrásának számító nyomtatott lapok piacán. Ma már a teljes vidéki nyomtatott sajtó (is)  Fidesz-oligarchák kezében van, és hűen szolgálja az állami szintre emelt fideszes pártpropagandát.

A Népszava szemléletes és lesújtó elemzést készített arról, milyen hatással járt a megyei lapok olvasottságára és színvonalára a politikai kézivezérlés. 

Akik az újságokat "csinálják", ...

"- Sokszor sírni lenne kedvem, milyen anyagok jelennek meg az enyémek mellett – mondta egy hajdani Axel Springer-lapnál dolgozó újságíró. – Nincs szükség véleményre, gondolatra, a politikáról csak bizonyos vonalak mentén lehet írni, s a kampányban például szinte minden anyagba bele kellett valahogyan építeni a migránsozást. A kormánypárti politikusoktól jönnek az ilyen-olyan igények, tele van velük az újság, csak a szépet és jót lehet leírni, nem lehet kritizálni, szóvá tenni a visszásságokat. ... A többség legszívesebben felmondana, hiszen tudják, ez nem újságírás, hanem propaganda-gyártás, csak éppen vidéken a sajtóban nincs hová átmenni, ugyanis a helyi lapok, rádiók és tévék jellemzően az önkormányzatok, vagyis szintén a kormánypártok kezében vannak.

- A központi oldalak, mint régen is, Budapestről érkeznek – jegyezte meg egy másik, egykor springeres újságnál dolgozó újságíró -, de olyan tartalommal, hogy az embernek kifordul a gyomra. A legfelháborítóbbak a publicisztikák, melyek nem ritkán uszítóak, szerintem simán perelni lehetne miattuk. És nincs döntési lehetőség, meg kell jelentetni őket. ...

- Konfliktusos anyagokat már régóta nem írunk. Aki több évtizede a pályán van, az utóbbi években feladta, hogy bármit is kiderítsen a helyi hatalomról, noha lenne hozzá tehetsége és kapcsolatrendszere is. De úgysem jelenhet meg az ilyen jellegű riportja, vagy ha mégis, akkor nagyon átírva, lepuhítva, szétfésülve. A pályakezdő fiatalok meg - tisztelet a kivételnek - fogalmazni is alig tudnak, nemhogy utánamenni valaminek. Ők amúgy is ugródeszkának tekintik a megyei lapot, addig, amíg elmennek szülni, vagy egy fővárosi pr-céghez, ahol jól mutat az önéletrajzban az újságnál eltöltött idő - így panaszkodott egy észak-magyarországi megyei lap tapasztalt újságírója. ... A vidéki lapoknál dolgozó újságírók a végletekig kiszolgáltatottak, ha kirúgják őket, nem találnak másik orgánumot, ahol elhelyezkedhetnek, nincs alternatíva. Aki utcára kerül, az a pályát is kénytelen elhagyni, s jobb esetben egy kultúrházban vagy közművelődési intézményben „bújhat el” a nyugdíjig.

- Kimondva, írásba adva semmilyen tiltó lista nincs, de nem is kell, jól működik az öncenzúra, tudjuk, kiről nem írhatunk, s ki az, akinek minden közlendőjét szinte kötelező lehozni - mesélte egy másik újságíró. Szavai szerint az elmúlt hónapokban dőlt a migránsozó kormánypropaganda a megyei lapokból, ezeket készen kapták a központi oldalakat előállító szerkesztőségektől. Legkülönösebb példa a Heves Megyei Hírlapé, amelyet egy akcióban „véletlenül” épp a választás előtti napokban, április 3-ától két héten át lehetett ingyen olvasni, egy regisztráció után. ..."

... és akik olvassák

"A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint az olvasók jelentős része elfordult a megyei lapoktól, amelyek többsége egy-másfél év alatt elveszítette előfizetőinek ötödét-tizedét. Ugyanakkor a kormánypárti körök kezébe került megyei lapok a tulajdonosváltás után azonnal elképesztő értékű állami hirdetést könyvelhettek el, anyagilag tehát nem lehetetlenült el a működésük."

18-05-12_videki_lappiac_00595300.jpg

A Napló is durván esett

A Népszava cikkében nincs külön említve, ezért a Matesz honlapján megnéztük a példányszámait.

A 2016. IV. negyedévi gyorsjelentés:

Ssz. Kiadvány címe Nettó nyomott Összesen aktívan vásárolt Összesen Értékesített Összesen terjesztett
72 Napló 33 482 30 768 30 768 31 133
73 Napló (digitális kiadás) 0 267 267 267
74 Napló (nyomtatott kiadás) 33 482 30 501 30 501 30 866

 

Egy évvel később, a 2017. IV. negyedévi gyorsjelentés:

Ssz. Kiadvány címe Nettó nyomott Összesen aktívan vásárolt Összesen Értékesített Összesen terjesztett
70 Napló 29 020 26 256 26 256 26 530
71 Napló (digitális kiadás) 0 89 89 89
72 Napló (nyomtatott kiadás) 29 020 26 166 26 166 26 441

 

A Napló összesen terjesztetett napi átlagos példányszáma egy év alatt 14,8 %-kal csökkent, ezen belül a(z egyébként csekély súlyú) digitális előfizetések száma a harmadára esett.

A vidéki sajtó sokszínűsége továbbra is biztosított!

18-05-12_videki-lapok-1024x576.jpgMert ezek az újságok hála istennek ma már nincsenek kitéve a médiapiac szeszélyeinek, az előfizetők finnyáskodásának: akár veszik, akár nem, Állam Bácsi jó gazda módjára számolatlan állami hirdetésekkel gondoskodik arról, hogy Mészáros, Vajna, meg a sleppjük rengeteget keressenek az állampolgárok adóiból, csecsemőtől az aggastyánig. Nekik csak azt a szívességet kell megtenniük, hogy ezerrel nyomják a fideszkormány-propagandát mindnyájunk épülésére és okulására.

Koós Gábor 

Kormánypropaganda durván csökkenő példányszámmal - nagyot zuhant a Napló is Tovább
V4 kerékpárverseny - forgalomkorlátozás Zircnél

V4 kerékpárverseny - forgalomkorlátozás Zircnél

2018. május 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Forgalmi korlátozások a Visegrád 4 Kerékpárverseny útvonalán

 

2018. május 12-én, szombaton a verseny útvonalán – a főváros és Pannonhalma között – ideiglenes forgalomkorlátozásra számíthatnak a gépjárművezetők.

 

A kerékpárosok Bakonycsernye felől érkezve érintik városunkat, majd a 82 főúton haladnak tovább  Pannonhalma felé.  14:00 és 18:00 óra között számíthatunk a forgalom korlátozására.

Útvonal:

 Budapest – Budakeszi – Telki – Budajenő – Perbál – Tök – Zsámbék – Bicske – Vértesboglár – Csákvár – Csákberény – Söréd – Bodajk – Balinka – Mecsér – Bakonycserje – Csetény – Dudar – Nagyesztergár – Zirc – Zirc-Kardosrét – Veszprémvarsány – Ravaszd – Pannonhalma útvonalon.

V4 Kerékpárverseny 2017

Forrás: http://v4kerekparverseny.hu

V4 kerékpárverseny - forgalomkorlátozás Zircnél Tovább
"Fáslegelők napja és Pásztorünnep" - 2018. június 2., Olaszfalu

"Fáslegelők napja és Pásztorünnep" - 2018. június 2., Olaszfalu

2018. május 11. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Sok szeretettel várunk mindenkit a második alkalommal megrendezésre kerülő

"Fáslegelők napja és Pásztorünnep" rendezvényre Olaszfaluba! 

Délelőtt fáslegelőkről, agrárerdészetről és pásztorvilágról szóló szakmai fórum lesz, 
délután pedig családi nap, gyerekprogramokkal, vásárral, zenével és este pedig bál. 
Ez alkalommal csatlakozik a Balaton-Bakonyi pásztortalálkozó is a rendezvényhez. 
Szervezők: Zöldág Lovasudvar, Olaszfalu község önkormányzata, MTA ÖK ÖBI Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport, AFINET - Magyarország, SoE KKK Kft és még sokan mások 

További részletek hamarosan :)

Fás-Legelő-Erdő / Wood pastures in Hungary fényképe.

Forrás:  Zöldág Lovasudvar

"Fáslegelők napja és Pásztorünnep" - 2018. június 2., Olaszfalu Tovább