ZIRCINFO

Súlyos baleset Kardosrétnél

Súlyos baleset Kardosrétnél

2016. október 21. Szerkesztő: zircblog

2016.10.21., 11:38

Súlyos baleset történt a 82-es főúton Kardosrétnél, fának rohant egy autós, feszítővágóval szabadítják a zirci tűzoltók.

Beküldte: Gombkötő Krisztián

A tűzoltók emelik ki a járműből a sérültet.

Árokba csúszott és fának ütközött egy gépkocsi a 82-es főút 26-os és 27-es kilométerszelvénye között, Zirc térségében. A kocsiba szorult sérültet a zirci önkormányzati tűzoltók emelik ki feszítővágó és gerinchordágy segítségével. (Forrás: vehir.hu)

 

Súlyos baleset Kardosrétnél Tovább
Szemét ügyek

Szemét ügyek

2016. október 20. Szerkesztő: Atyavilág

16-10-20_4.jpgFeltűnt valakinek, hogy mióta nem fizetett szemétszállítási díjat? Ha az elmúlt hónapokban nem tűnt volna fel, az elmúlt napokban eszébe juttatták. Postán megérkezett ugyanis egy eddig a környékünkön nem ismert cég, az NHKV Zrt. levele, amelyben talált egy kétoldalas tájékoztatót, valamint 2016. áprilistól augusztusig a havi szemétdíj számlákat.

Attól is függően, hogy valaki csekken, átutalással, vagy csoportos beszedéssel fizetett, kb. 4-5 hónapi díjat kell most utólag megfizetnie.

Mi történt?

Két sajtószemelvény május-júniusból (sok van):

"Néhány hónapon belül teljesen leállhat több településen a szemétszállítás, mondták önkormányzati vezetők az RTL Klub híradójának. A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten működő lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitől sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után."
(Index, 2016.05.23)

"A sok sebből vérző hulladékgazdálkodásunk újabb tünete, hogy az egyik észak-magyarországi közszolgáltató beadta a kulcsot. Írásban közölték az általuk kezelt 33 településsel, hogy a rezsicsökkentés, az új adók és a bevételeik államosítása miatt a hónap végétől ők már nem fogják tudni elvinni a szemetet. A katasztrófavédelem felkészül, és azt ígéri, hogy ettől még sehol nem fognak szeméthegyek állni, maximum nagyjából két hét kiesés lehet."
(HUMUSZ, 2016.06.07)

A képlet egyszerű: mivel a szemétszállítás nagyon szétaprózott tevékenység, települések, települési szövetségek rengeteg kisebb-nagyobb cégei végzik ezt a kötelező közszolgáltatást, ezért szervezetileg képtelenség - vagy politikailag kockázatos - lett volna egyetlen intézkedéssel államosítani (mint pl. földgázszolgáltatást, a dohány nagykereskedelmet, jóléti, kulturális szolgáltatásokat, stb.). Ezért azt az egyszerű megoldást választotta a hatalom, hogy elvonta a szemétszállító cégektől a szolgáltatás ellenértékének beszedési jogát, vagyis a számla kiállításának és a pénz beszedésének a lehetőségét.

A számlázást egy 2016. januárjában létrehozott állami cégre, a "NEMZETI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KOORDINÁLÓ ÉS VAGYONKEZELŐ Zrt."-re bízta. Ez az a bizonyos NHKV Zrt., amely nekünk néhány nappal ezelőtt a levelet küldte a sok elmaradt számlával.

Ez tehát azt jelenti, hogy Zircen és környékén a kukák ürítését a jövőben is - legalább is egy ideig még - ugyanaz a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (illetve annak alvállalkozója) végzi, amely eddig is, csak a pénzt ezért a munkáért az állam szedi be, és osztja ki a munkát végző cégeknek. Vagy nem osztja ki, mint ahogy a sajtóból is tudjuk.

Jó kezekben vagyunk!

06-10-08_szemet_1.jpg

Azt, hogy a szemétszállítás ilyen módon történt pénzügyi térdre kényszerítése a lehető legjobb megoldás, onnan is tudhatjuk, hogy maga az állami cég írta meg a fenti tájékoztató levelében. Ámde.

 • A "rezsicsökkentés" néven elhíresült nemzeti szemfényvesztés az a varázsszó, amely a jelenlegi politikai rendszer egyik legstabilabb lába. Eltekintve attól, hogy a havi, egységes arculatú közműszámláinkban rendre megtudhatjuk azt a fiktív számot, hogy mennyi spóroltunk meg egy három évvel ezelőtti időpontban érvényes szolgáltatási díjhoz képest - figyelmen kívül hagyva a viszonyítási alap törvényszerű inflációs változásait -, "A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása" nyomán az állami szolgáltatóknál keletkező hiányokat adóforintok milliárdjaiból kell pótolni, a (még) nem állami szolgáltatók pedig megtalálták a módját, hogyan szedjék be tőlünk. Arról már nem is beszélve, hogy a piaci folyamatoktól elszakított, mesterségesen alacsonyan tartott szolgáltatási árak éppen nem a takarékos fogyasztásra ösztönöznek. Az Ön nyeresége: nulla. Sőt, inkább ráfizet.
 • "Magasabb színvonalú lesz a hulladékszállítási szolgáltatás". Mitől? Az NHKV Zrt. csak a pénzt szedi be, a keletkező hulladéknak a közelébe se kerül. Magasabb színvonalú akkor lenne, ha a hulladékszállítást végző cégek több pénzt fordíthatnának fejlesztésre. Eddig azonban úgy néz ki, hogy azt sem kapják meg az államtól, amit eddig maguk szedtek be.
 • "Átláthatóság, fenntarthatóság, megbízhatóság". Ha valaki, akkor pontosan az állam az, amelyik minden jogi és hatalmi eszközzel akadályozza saját intézményeinek, cégeinek a társadalmi ellenőrizhetőségét. Ami nem megy jogi eszközökkel, azt pl. pénzügyi intézkedésekkel. Ez szimplán egy kamu szöveg.

A valószínű forgatókönyv

Az NHKV Zrt. nevű állami vízfej (amelynek önmagában a létrehozása is ékes cáfolata a saját maga által meghirdetett, az előző bekezdésben idézett céloknak) most nem egészen félszáz munkavállalóval, havi szűk 25 milliós bérkerettel működik. A mindössze 28 beosztottra 15 igazgató, igazgatóhelyettes, felügyelő bizottsági tag jut (lásd itt). Lesznek ők még több százan is.

Ha a háromnegyed éves bénázás után végre egyenesbe jönnek a számlázással az egész országban, és kicsit megnyugszanak a kedélyek, elkezdik csavarni a pénzügyi srófot. Különféle mondvacsinált okokkal egyre kevesebb pénzt juttatnak vissza a hulladékszállító cégeknek, amitől romlik a szolgáltatási színvonal, növekszik a lakosság elégedetlensége. A szállító cégek elkezdik sorra bedobni a törülközőt, helyükre beszállnak az addig gondosan felkészített, a baráti körből kikerülő, nevenincs, semmiből előbukkanó cégek. Végül ott áll majd hősként a helyzetet megmentő állam - pontosabban a politikai elit -, és besöpri az egész üzletágat (az egész hulladékügy koncepciója is állítólag baráti fejekből pattant ki, és a hatalom kedvezményezettjei bábáskodnak ma is a téma körül).

Magasabb színvonal

06-10-08_szemet_2.jpgEz az idézet is a cégtől kapott levélből való. Kézzel fogható példa arra, hogyan is képzelik el a magasabb színvonalat: egy hulladékgazdálkodást irányító, koordináló állami cég kézbe veszi a dolgokat, rögtön megszüntet egy olyan szolgáltatást (elektronikus számla), amely kifejezetten jövőbe mutató, a (papír)hulladék mennyiségének csökkentését eredményezi, (posta-, nyomdai, élőmunka)költséget takarít meg. Ehelyett postai úton küld ki minden ügyfelének havonta 2 db A4-es lapot, amelyek tartalma a következő:

06-10-08_szemet_31.jpg 06-10-08_szemet_41.jpg
06-10-08_szemet_51.jpg 06-10-08_szemet_61.jpg

(A negyedik oldal is papír, csak teljesen üres). Na, ezt szorozzuk meg havi néhány millióval (az ország összes háztartásának számával). Gratulálunk.

Az immár közvetlen lakossági pénzbevételi lehetőség nélkül maradt mai szemétszállító cégek nem fogják elküldeni az összes pénzügyi munkatársukat, mert rájuk más pénzügyi tevékenységhez is szükség van (mert pl. a vállalkozói és egyéb szemétszállítások, amelyekre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, náluk maradnak, meg más gazdasági tevékenységeket is végezhetnek). Azzal tehát, hogy csökkennek a feladataik, nem csökken arányosan a foglalkoztatottak száma. Tehát az sem igaz, hogy országos szinten nagyobb hatékonyságot értek volna el az államosítással.

Hogyan nyúljunk le adófizetői pénzeket korrekt jogi környezetben

A hulladékszállítás újonnan létrejött központi állami szervezetének közreműködése/jóváhagyása nélkül ezután ebben a szakmában meg sem tud mozdulni senki. A nála lecsapódó nyereséget (vagyis a sok milliónyi ügyfél befizetése, mínusz a tényleges munkát végző cégeknek kiszámíthatatlan szempontok alapján visszacsorgatott, esetleg éppen a túlélést biztosító alamizsna, mínusz a központi vízfej költségei után maradó pénzeket)  tetszés szerint lehet szétosztani: ha a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy dönt, akkor osztalékként megy az állami költségvetésbe, vagy az éppen most titkosított TAO-pénzek formájában valamelyik stadionba, vagy éppen a kedvenc alapítványok, egyesületek kasszájába.

Ez a gyakorlat nem új, de ilyen brutális formája 2010 előtt nem létezett. A zirci szemétszállítást 2013. január 1-től végző Veszprémi Közüzemi Szolgáltató ("VKSZ") Zrt. már akkoriban is igen nagyvonalú szponzora volt az elsősorban veszprémi, szórványosan más környékbeli szervezeteknek is (erről akkoriban itt írtunk. Az egyértelműség kedvéért: a hulladékszállítást akkoriban végző "VKSZ" Zrt. hulladékgazdálkodási ágazatából született 2014-től önálló gazdasági társaságként a szemétszállítást ma is végző "VHK" Kft. amely természetesen a "VKSZ" tulajdonában van. Gyakorlatilag tehát mindkét esetben ugyanarról a szervezetről van szó.), természetesen például a zirciek befizetett közszolgáltatási díjaiból is. Zirc konkrétan semmit nem kapott vissza a "VKSZ" Zrt. nyereségéből, ezután pedig végképp nem fog, hiszen a nyereség az új nemzeti központnál csapódik le, azt Pesten osztják szét.

Az ilyen központi állami szervezetek a legalkalmasabb helyek a káderkeltetésre, káderparkoltatásra, a hívek megjutalmazására. Néhánnyal több vagy kevesebb magas beosztás milliós fizetéssel, több milliós külső szerződés, megbízás fel sem tűnik. Pontosan irányíthatók az adófizetők pénzei a megfelelő zsebekbe, pontosan tudható, hogy mindig akad állás, munka rokonnak, barátnak (barátnőnek), ismerősnek.

Néha nyerünk, gyakran vesztünk, de hosszú távon sohasem nyerünk

A zirci (és térségi) szemétszállítás fél évtizede került a leginkább "kínos"-nak nevezhető kategóriába. A részleteket most mellőznénk, olvassák el itt, itt, itt, itt, itt, és itt. Az ország más részén már három éve örültek az "új hulladékgazdálkodási politiká"-nak.

Lényeg röviden: A térségi szemétszállítási rendszer (t.k. a királyszentistváni tároló) beindulásához szükséges kalkulált költségeket 2012-ben megszavazták az önkormányzatok. Veszprém városa (mint az egyetemes térségi szolgáltató tulajdonosa) ezt soknak találta, és a rendszer indulása után mindössze egy héttel úgy találta az egyetemes szolgáltató "VKSZ", hogy lehetne kb. tíz százalékot csökkenteni a korábbiakhoz képest jócskán (+/- 100 százalékkal) megemelt szemétszállítási díjon. Ezt ugyan az önkormányzatok akkor nem foglalták rendeletbe, de a "VKSZ" a számláiban már az ennyivel csökkentett díjakat tüntette fel. Amely csökkentett díjat aztán minden előzetes bejelentés nélkül 2013. január elsejével egy picit megemelték, úgy hogy ma ez az emelt díj a rezsicsökkentéses számlákon feltüntetett "megtakarítás" hivatkozási alapja.

A legjobban azok szívták meg, akik a szemétszállítási rendszer régen aktuális reformjának bedőltek 2012-ben, és - ismerve saját háztartásuk szeméttermelési szokásait - 60 vagy 80 literes kukát igényeltek a korábbi egységes, ingyenes 110 literes helyett. Velük ugyanis kifizettették ezek árait (8.400,-  Ft-ot), míg a korábbi 110 literes kukák ingyenesek maradtak. Már akkor kiszámoltuk, hogy a várható (hivatalos) inflációt is figyelembe véve, a kisebb - mert környezettudatosabb - kukák megvásárlása csak nagyon sok év után térül meg a háztartásoknak. Most, az ún. "rezsicsökkentés" után pedig soha. Ennyit a környezettudatosság akkori állapotáról.

Azóta árnyalattal jobb a helyzet, és úgy tűnik, a szemlélet is változik. A hulladékszállító szolgáltató színes kukákkal váltotta fel a házhoz menő szelektív gyűjtés eddigi zsákjait (ingyenesen!), és ma már a városban minden háztartás ingyen kaphat két zsákot a zöldhulladék számára, és azokat ingyen is gyűjtik be. 

Mindent államosítunk 

16-10-20_1.png"Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer - mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után."
http://tudnodkell.info/parlament

"A kormány el akarja érni, hogy szinte minden közszolgáltatást az állam lásson el" (Lázár János, Origo, 2016.02.10.).

De nem csak a gazdasági-szolgáltató tevékenységekre igaz ez. Az eredeti szándék szerint önálló és független szakmai, kulturális, sport, tudományos, művészeti szervezetek, kamarák, érdekképviseletek döntő része a hatalom megbízható embereinek kezében van. Ahol kedvezményekkel, fenyegetéssel, zsarolással nem érnek célt, ott hatalombarát ellen-szervezeteket alapítanak (MMA, Nemzeti Pedagógus Kar, Nemzeti Közszolgálati Egyetem), busás finanszírozással, ezzel csábítva el a függetlenségükhöz ragaszkodó szervezetek tagságát. Ezeknek az életét felsőbb parancsra indított hatósági zaklatással keserítik meg, lehetetlenítik el működésüket. A társadalmilag nélkülözhetetlen jóléti tevékenységeket végző, de a csókosok körébe nem tartozó alapítványokat, szervezeteket az állami támogatások megvonásával éheztetik ki (Magyar Evangéliumi Testvérközösség, Tanoda-program - az itt hozott példák vég nélkül sorolhatók).    

Felkészül a maradék egy vagy néhány kiemelt közszolgáltatás és a civil szféra vegetáló része, amely még nincs állami kézben.

A ma született bárány úgy gondolja, továbbá az éppen hatalmon lévő politikus azt sulykolja, hogy az állami, központosított szolgáltatások hatékonyabban működnek. Az állami szervezetekben (mindegy, hogy gazdaság, közigazgatás, kultúra, jólét), a megbízható kiszolgálóik által irányított NGO-kban, vállalkozásokban a szakmai szempontok messze alárendelt szerepet játszanak a politikai elkötelezettséggel, megfelelni vágyással szemben, vezetői szinten mindenképpen. Az a sokat - egykor a jelenleg hatalmon lévő politikusok által is - hangoztatott "politikai berendezkedéstől független, csak a szakmai szabályok és lelkiismeret szerint dolgozó közszolga" illúzióvá vált. Ebből ered az alacsony hatékonyság és az indokolatlanul költséges működés. Az egésznek az árát az adófizetők állják.

Az államosítási (központosítási) akarnok politika az elmúlt hat évben ezermilliárdos nagyságrendű forrást vont el sokkal fontosabb teendőktől. Önmagában csak a MOL-részvénycsomag megvásárlása 2011-ben a Szurgutnyeftyegaztól és a földalatti gáztárolók megvásárlása 2013-ban az E.ON-tól több százmilliárd forint veszteséget jelentett. Az álmodott cél, hogy a magyar bankszektor több mint fele állami kézben legyen, ugyancsak százmilliárdos nagyságrendű bukás 2014-ben.

Vegyük példaként a kéményseprési közszolgáltatást

2014-ben még úgy tűnt, hogy a HEBO-KÉM-től a kéményseprést átvevő "VKSZ" Zrt. (ugyanaz, amelyik a szemetet is szállítja) zirci kirendeltségeként működhetnek tovább. A HEBO-KÉM-et azonban néhány hónap múlva felszámolták.

A következő évben belengették, hogy az államosítás novemberben lesz, a lakosságnak ingyenes, de az államnak hétmilliárdba és 500 kéményseprő munkahelyébe kerül (a Zircinfo-n itt írtuk erről, de az eredeti cikk - a Népszabadság és a nol.hu megszüntetése miatt - már nem érhető el.)

2015-ben még a "VKSZ" Zrt. nevében voltak kint a megszokott zirci kollégák a kéményellenőrzésen, a szokásos módon, a fűtési szezon kezdete előtt. A cég azonban 2016. július elsejével megszüntette a kéményseprési szolgáltatást, annak a lakossági (társasházi, lakásszövetkezeti) - tehát a "rezsicsökkentős" - ügyfélkörét átvette a Katasztrófavédelem.

Hogy azonban az eddig kéménysepréssel foglalkozó szakcégek alól teljes kihúzzák a szőnyeget, a "nem rezsicsökkentős" kéményseprést - tehát "gazdálkodó szervezet tulajdonában vagy székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett önálló ingatlanok"-at - beközpontosították néhány új cégbe. Veszprém és még további 6 megyére a Magyar Kéményseprő Kft-be (Dunaharaszti, a cégjegyzékben szereplő email címe a sokatmondó nemzetikemenysepro@gmail.com...). Ezt a Kft-t 2016. július 22-én jegyezte be a cégbíróság 3 millió forint (tehát a minimálisan szükséges) jegyzett tőkével, tulajdonosai Gazsi György (Gyál, egyúttal ügyvezető) és a Corange Zrt. (Dunaharaszti, kisebbségi tulajdonos), két vezetője annak a jelenleg felszámolás alatt lévő, egykor 12 milliós tőkéjű Magyar Kémény Kft-nek volt a munkatársa, amelynek a felszámolási eljárása ugyanazon a napon kezdődött, amikor az új céget bejegyezték, és amelynek egyik tulajdonosa ugyanaz a Corange Zrt. (minősített többségű szavazati jog) volt.

A Magyar Kémény Kft-ról az Átlátszó írt 2015-ben "Magyar Kémény: nagykoalíciós csőd" címmel. Ez megerősíti azt a gyanút - ha az előbbiekben vázolt kéményseprés-történetből a közélet iránt érdeklődők még nem vonták volna le a logikus következtetést -, hogy itt politikai játszmák zajlanak. Corange Zrt. jelenlegi egyedüli tulajdonosa Bukta Barbara.  

A legfrissebb információk szerint nálunk a Katasztrófavédelem novemberben(!) kezdi kiértesíteni(!) a háztartásokat (azaz már jócskán a fűtési szezonban), hogy mikor jönnek a kéményseprők. Az várható, hogy most is ugyanazokkal az ismert arcokkal találkozunk, akik eddig is jártak hozzánk kéményt ellenőrizni.

2016. második félévére a Katasztrófavédelem ötmilliárdot kapott a kéményseprési szolgáltatás beindítására, 2017-re hatmilliárdot terveznek. A korábbi kormányzati tervek még azt tartalmazták, hogy a jövőben csak kétévenként ellenőrzik majd a kéményeket, ez azonban megváltozott, és ma már csak a gáztüzelésű kéményekre érvényes a - nyilván az állami kiadások csökkentését célzó - ritkítás. Az ingyen seprés ára a ritkább ellenőrzés. A kéményseprő szakma azonban egységesen tiltakozik az ellenőrzések ritkítása miatt. 

Kiszámolta valaki, hány milliárd forintba került ez az egész cécó a társadalom egészének, vállalkozásoknak, magánszemélyeknek csak azért, hogy az állam rátehesse a kezét a kéményseprésre?

Ki áll ki magáért, de főleg értünk?

Elenyésző azoknak az érintetteknek a száma, akik felemelik a hangjukat, amikor az állam hatalmi eszközökkel elveszi vagyonukat, jogosítványaikat, hatásköreiket (ebben az esetben például önkormányzatok társulása által működtetett szolgáltatás, a hulladékgazdálkodás pénzügyi fedezetét). Amikor egy hete ismertté vált, hogy az olimpiai bukta miatt a Magyar Olimpiai Bizottság elveszti "jogosítványai, pénze és feladati jó részét", a formailag autonóm szervezet nem hogy tiltakozott volna, hanem még a kötelet is maga vitte az akasztására. Itt tartunk. Saját magukért sem állnak ki, hogyan várjuk el akkor, hogy kiállnak az ügyfeleikért, a tagjaikért, a támogatóikért, az állampolgárokért?

Az önkormányzatok egy szót sem szóltak, amikor az állam elvette intézményeik nevét, aztán az intézményeiket, aztán az ön-kormányzás fontos hatásköreit. Tud valaki a zirci képviselő-testület bármilyen tiltakozásáról? De azért vannak kivételek: Budaörs pl. pert indít az iskoláiért, Gödöllő harmadszorra is elutasította a kormány által az önkormányzatoknak körbeküldött betelepítési határozati javaslatot.

A kormányzat ellenőrzésére hivatott intézmények ("fékek és ellensúlyok") kizárólag politikai megrendelésre dolgoznak: a legnyilvánvalóbb törvénysértés felett is szemet hunynak, ha "barátról" van szó, és legkisebb gyanú esetén is azonnal teljes erővel sújtanak le, ha "ellenségről". Romániában a korrupcióellenes ügynökség a hatalomban lévő legbefolyásosabb politikusok, közéleti személyiségek ellen is eljárást indít gyanú esetén. Nálunk évekig keresik - és legtöbbször meg is kapják - az igazukat az országos és helyi hatalom által alaptalan vádakkal meggyanúsított, sorozatos hatósági zaklatásoknak kitett szervezetek, személyek.  

Koós Gábor

Quis custodiet ipsos custodes?

Az adatokban és tényekben található pontatlanságokra vonatkozó helyesbítéseket köszönettel fogadjuk.

Szemét ügyek Tovább
Intersport Síaréna lett az eplényi síterep új neve

Intersport Síaréna lett az eplényi síterep új neve

2016. október 19. Szerkesztő: zircblog

Szponzort váltott az eplényi Síaréna. Az új névadó az Intersport Magyarország lett, így a bakonyi síterepet ezentúl Intersport Síarénának fogják hívni. A névváltozás mellé új dizájnt is terveztek, valamint egyéb izgalmas változásokat is bejelentettek.

Megköszönve a Nordica-nak a többéves közös munkát, a 2016-os szezontól új névadó szponzorral szerződött az eplényi síterep. Az új név Intersport Síaréna lett. Az Intersport több évtizedes múltra tekint vissza a síelés és a sportszerek világában, ezért nagy reményeket fűznek az együttműködéshez.

Az új névhez új arculat is társul. A fő arculati elemet, a sílécekből és snowboardokból álló hópihét megtartották, a logó és a dizájn viszont megújult:

epleny-ujlogo-cikk-480.jpg

A név és arculatváltáshoz fejlesztések is társulnak. Új és jóval tágasabb kölcsönzőt hoznak létre, amely Intersport Síkölcsönző néven üzemel az idei szezontól, és egy Intersport Shop is helyet kap majd a pálya aljában.

Az étterembővítés is folyamatban van, a Holle Anyó panzió megszűnik, helyette pedig az egész épületet egy nagyobb és tágasabb étteremmé alakítják át.

Közösségi programot is szerveznek, október 30-án önkénteseket várnak, akik segítenek összegyűjteni a köveket a sípályákról. A szorgos segítők virslit és teát kapnak, valamint 10 db síjegyet is kisorsolnak a résztvevők között.

 

forrás: http://sielok.hu/

Intersport Síaréna lett az eplényi síterep új neve Tovább
JÁRMŰBEMUTATÓ ÉS TURISZTIKAI KÜLÖNVONAT A BAKONYVASÚTON

JÁRMŰBEMUTATÓ ÉS TURISZTIKAI KÜLÖNVONAT A BAKONYVASÚTON

2016. október 19. Szerkesztő: zircblog

Különleges járműbemutató és turisztikai különvonatot indít a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség 2016. november 5-én 9:30 órakor Győrből Pannonhalma, Tarjánpuszta, a Cuha-völgyi állomások, Zirc érintésével Veszprémbe és vissza. (részletes menetrend és program a következő oldalon).

A vonat egy GySEV által üzemeltetett 5047-es Jenbacher motorkocsiból áll. A Bakonyvasút Szövetség célja, hogy a különvonattal felhívja a figyelmet a vidéki vasutak, köztük a Bakonyvasút sanyarú járműellátottságára, arra, hogy a ma közlekedő elavult mozdonyos vonatok nemcsak környezetszennyezőek, de rendkívüli pazarlást is jelentenek, hogy a Bz motorvonatok utazási komfortja, műszaki állapota nem felel meg az utazóközönség indokolt elvárásainak. A különvonatra azért most kerül sor, mert a GySEV Zrt 12 darab ilyen, használt, de az itt közlekedőknél jóval korszerűbb, és jobb műszaki állapotú motorkocsit értékesít. Ha a MÁV-Start megvásárolná őket, nem csak a Bakonyvasúton, de a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vasútvonalakon is megoldanák az évtizede várt járműcserét, és a régióban utolsóként ezeken a vasútvonalakon is az elvárásoknak megfelelő körülmények között utazhatnának a győri elővárosi, és a városközi utasok.

A különvonat másik oka, hogy Győrből 5 éve nincs megfelelő időpontban olyan kirándulóvonat, amellyel legalább hétvégén eljuthatnának a kirándulók a Magas-Bakony állomásaira, megállóhelyeire. Ráadásul a délutáni órákban 6 órán keresztül Győr irányába sem közlekedik hétvégén vonat. A Bakonyvasút Szövetség korábban kezdeményezte egy a nyári időszámítás idején Győrből Zircre hétvégén fél 10-kor induló kirándulóvonat elindítását, mely mind az eljutás, mind a hazautazás tekintetében megoldaná a hiányt. A különvonat a hiányzó vonat javasolt időpontjában közlekedik.

A különvonat korlátozott befogadóképességű, mivel egy darab 68 ülőhellyel rendelkező motorkocsiból áll. A rendelkezésre álló férőhelyeket az érdeklődőknek a programon történő részvételre, vagy tényleges turisztikai utazásra felajánljuk. Tekintettel arra, hogy a különvonat jelentősen megterheli költségvetésünket, utasainktól támogatást elfogadunk. A támogatói jegy ára 1.000.-Ft/fő/alkalom.

A különvonatra a MÁV Zrt, a MÁV-Start Zrt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Győr-Veszprém vasútvonal menti önkormányzatok képviselőit, a térség országgyűlési képviselőit meghívjuk. Győrben 9:00 órakor, Zircen 11:30-kor, Veszprémben 13:00-kor a vasútállomásokon sajtótájékoztatót tartunk.

Budapest-Zirc, 2016. október 17.

                                                                                                              Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség

 

 bvasut.jpg

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

JÁRMŰBEMUTATÓ ÉS TURISZTIKAI KÜLÖNVONAT A BAKONYVASÚTON Tovább
Hogyan változott a hiéna hernyóvá?

Hogyan változott a hiéna hernyóvá?

2016. október 19. Szerkesztő: zircblog

Hiedelem és valóság találkozik egy középkori zirci kódex bestiáriumában

„Bestiarium Zircense” címmel adott ki könyvet a Zirci Ciszterci Apátság és az Országos Széchényi Könyvtár. A kötet bemutatójára, egyben országos premierjére a Ciszterci Műemlékkönyvtárban került sor.  

 hernyo.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Hogyan változott a hiéna hernyóvá? Tovább
Magashegységi élmények - a Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában

Magashegységi élmények - a Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában

2016. október 17. Szerkesztő: Atyavilág

Ebben az esetben nem igazán magas hegységben vagyunk, hiszen az általunk bejárt útvonal legmagasabb pontja is csak a Kőris-hegy magasságában van. Mégis ebben a sorozatban ismertetjük, mert a túraélmény igazi magashegységi.

16-10-14_myra_9.jpg16-10-14_myra_17.jpg

A Myrafälle (kb. "Myra-vízesések") és a Steinwandklamm (kb. "Kőfalszurdok") a Wiener Alpen ("Bécsi Alpok") régióban található természeti érdekességek. Ezeknek a látványosságoknak a leírását számos internetes oldalon megtalálhatjuk: pl. Kiránduló blogon a Myrafälle itt, és a Steinwandklamm itt.

A Kiránduló blog is utal arra, hogy ha már az egyik helyen vagyunk, akkor érdemes átmenni a másik helyre is, mert közel vannak egymáshoz. Aki Zircről vállalkozik az utazásra, akkor ezt meg is teszi, hiszen egyetlen úttal két, igazán különleges élményben lehet része egyetlen napon. Mi is így tettünk.

A két látványosság összekapcsolásával egy egész napos, kiváló programban lehet részünk (a napnak a nagyobb részét sajnos az oda- és visszautazás viszi el), amely gyakorlatilag minden korosztály számára emlékezetes élményt nyújt. Az élményt döntően a természeti értékek, látványosságok nyújtják, azonban nem mellékesen ízelítőt kapunk az ausztriai turisztikai infrastruktúra - nálunk egyelőre a jövő homályába vesző - színvonaláról is.

Az Ausztriában megszokott, igen részletes és gondos tájékoztatásnak köszönhetően több, az egyéni igényekhez igazodó útvonal is választható a látványosságok bejárására. Mi azt, a prospektusokban is ajánlott egyik útvonalat választottuk, amelyik viszonylag a legtöbb turisztikai élményt nyújtja.

A bejárt turistaútvonal:

- A Myrafälle valamelyik parkolójából pár perc alatt oda- vagy lesétálunk a 460 m magasságban fekvő bejáratig. A szurdokban a vízesések mellé-fölé épített lépcsőkön, hidakon haladunk felfelé a sárga sáv turistajelzésen. A vízesések felső végén, 590 méteren gát és zsilip duzzasztja fel a patak vizét. Itt találjuk a Karnerwirt fogadót; játszótér, pihenőhely.

- A sárga sáv turistajelzés itt egy útkereszteződésben jobbra tér. Kezdetben aszfaltos, majd köves erdei úton kapaszkodunk felfelé. Amikor kiérünk az erdőből, havasi legelők között haladunk tovább, az út utolsó szakaszán ismét aszfaltos úton. Ezen érjük el a Jagasitz vendéglőt 706 méter magasságban. Ennek a teraszán is megpihenhetünk, itt is van játszótér, WC.

- A vendéglőtől pár tíz méterre egy erdei út ereszkedik le a völgybe, ezen vezet tovább a sárga jelzés. Kb. 15 perc alatt érünk le az 549 méteren fekvő Reischer vendéglőig, amely a nap második látványosságának, a Steinwandklamm-nak az alsó bejárata. Az üdvözlő kapun áthaladva indulunk neki a szurdoknak a kék sáv turistajelzésen, amely a szurdokon keresztül halad, majd abból kiérve visszavezet minket a nemrég elhagyott Jagasitz vendéglőig.

A Steinwandklamm közepe táján egy piros sáv turistajelzés ágazik el balra, rögtön egy vaslétrával kezdődően. Ez egy extrém útvonalnak a kezdete. Mászófelszerelés nem kell hozzá, de - tábla is figyelmeztet - túrázási tapasztalat és szédülésmentesség igen. Ez a nem túl hosszú alternatív útvonal létrákon, barlangokon vezet keresztül, majd a szurdok felső részén, még a Türkenloch (kb. "Töröklyuk"; története a tájékoztató táblán) barlang előtt visszacsatlakozik a "normál" kék sáv ösvénybe. A szurdok "normál", kék sáv útvonalán haladók valószínűleg néhány perccel korábban érnek a találkozási ponthoz, mint a piros sáv extrém útvonalon haladók.

A Steinwandklamm bejárható fordított (lefelé) irányban, vagyis a Jagasitz felől a Reischer felé. Ezt azért nem ajánljuk, mert az extrém szakaszra ez nem vonatkozik, az kizárólag lentről felfelé megengedett. De ha mégis fentről indulnánk, jusson eszünkbe, hogy lefelé lépcsőzni jóval fárasztóbb, és a végén egy nem túl érdekes erdei úton kell visszakapaszkodnunk a Jagasitz-hez. 

A Türkenloch előtt visszacsatlakozó piros sáv útvonaltól ismét együtt haladunk

- A Jagasitz fogadótól a kék sáv jelzésen ereszkedünk vissza a Myrafälle bejáratához, az ott parkoló autónkhoz: kezdetben aszfaltos úton, később azonban igazi magashegységi sziklás ösvényen.

Természetesen visszatérhetünk ugyanazon az útvonalon is, amelyen ide feljöttünk, tehát a sárga sáv a vízeséseken keresztül, ebben az esetben azonban gondosan őrizzük meg a jegyeinket, mert a vízesés beléptetőkapuján kifelé is szükség van a vonalkódos jegyre.

16-10-14_myra_2.png

A bejárt útvonal hossz-szelvénye (az egyik prospektusból)

A teljes gyalogos táv kb. 9 km. A szintemelkedés odafelé kb. 260 m, ereszkedés kb. 150 m, visszafelé fordítva (ha Bakonybélből felsétálunk a Kőris-hegyre, másfélszer ekkora szintkülönbséget küzdünk le). A túrázásra szánjunk 4-5 órát, függően attól, hogy vannak-e pl. gyerekek a csapatban, akik szívesen töltenek időt az útba eső három játszótéren, hogy mennyit akarunk fényképezni, elüldögélni a vendéglők teraszain kávézva, sörözve, gyönyörködve a panorámában, élvezni az alpesi hangulatot. A festett turistajelzéseken kívül minden csomópontban szöveges táblák is mutatják az útirányt.

Képeink a Myra-vízesésekről 

 Ez a látvány fogadja a látogatót a vízesések alján, még a bejáraton kívül

16-10-14_myra_101.jpg

Évszázados turisztikai látványosság, és még régebbi ipari kultúra relikviái várnak ránk az úton. A felső tábla II. Ferenc német-római császár (Ferenc néven magyar király) és családja 1801. évi látogatására emlékezik, az alsó pedig a vízesések járhatóvá tételének alkalmából készült 1885-ben.

16-10-14_myra_2.jpg

16-10-14_myra_11.jpg

A vízesések feletti első hídról visszapillantva még látjuk a fák között a bejárati részt a Myra-tóval és Myra vendéglővel. A vendéglő annak az egykori kis vízi erőműnek az épületében működik, amely, kihasználva a Myra patak nagy esését, évtizedeken át szolgáltatott áramot többek között Bécsújhelynek. De természetesen fűrészmalmokat is hajtott a víz már évszázadokkal korábban.

16-10-14_myra_1.jpg

16-10-14_myra_3.jpg

16-10-14_myra_12.jpg

Amíg nem épültek használhatóbb erdei utak, a fuvarosok a szurdokban hordták le a hegyekből szekereken a fát. A vasabroncsos kerekek az évszázadok során így koptatták ki a sziklákat.

16-10-14_myra_14.jpg

A vízesések felső pontján ismét egy kis víztározót találunk, amelynek zsilipjeivel szabályozták egykor, hogy mennyi víz menjen a sziklákban kihajtott tárón keresztül közvetlenül a vízi erőműbe, és mennyi az eredeti mederbe, a látogatók kedvéért. A tározó menti, hegyek övezte réten működik ez a szökőkút és a kis tavacska, hangulati aláfestésként a pihenőhely, a játszótér és a Karnerwirt fogadó (következő kép) látogatói számára.

16-10-14_myra_15.jpg 

Képeink a Steinwandklamm-ról

16-10-14_myra_16.jpg

A vízesésektől a sárga sáv turistajelzésen jutunk fel a Jagasitz vendéglőig, a Steinwandklamm-túránk 706 méter magasan fekvő kezdő- és végpontjáig. Ha valaki nem az előzőekben leírt útvonalat kívánja bejárni, akkor megteheti, hogy felsétál a Myra-vízeséseken, majd ugyanazon az úton leereszkedik vissza a bejárathoz, autóba ül, aszfaltos úton felhajt a Jagasitz-ig, leereszkedik gyalog a Steinwandklamm alsó bejáratáig, feljön gyalog a szurdok túraútvonalán, autóba ül, és már indulhat is haza. Így kb. 2 óra alatt bejárhatja mindkét látványosságot (igazi drive-in túrázás), de a turisztikai élmény és teljesítmény egy része kimarad az életéből.

 16-10-14_myra_18.jpg

Leereszkedtünk a Reischer vendéglőig, a Steinwandklamm alsó kapujáig. Itt a belépődíjak táblázata, alatta a helyi tenyésztésű pisztrángételek kínálata.

16-10-14_myra_19.jpg

A szurdok bejáratánál még látjuk az eredeti táblákat

16-10-14_myra_20.jpg

16-10-14_myra_22_1.jpg

16-10-14_myra_23.jpg

A kemény időjárás megviseli az épített járóutakat, állandó a felújítási igény. Itt egyszerre látjuk az egykori, most már használaton kívüli egyik hidat (a képen alul) és a helyette épített, ma használt, jóval erősebb szerkezetű új hidat. 

16-10-14_myra_5.jpg

Na, itt válik szét a "normál" (kék sáv) és az "extrém" (piros sáv) útvonal.

16-10-14_myra_21.jpg

Az "extrém" útvonalat választók gondosan olvassák el és vegyék komolyan a tábla figyelmeztetését: "Rudolf Decker mászóút. Nehézségi fok: A/B. Csak tapasztalt és nem szédülős túrázóknak ajánlott. Csak saját felelősségre (kockázatra). Kőzethullásra számítani kell."

16-10-14_myra_8.JPG

16-10-14_myra_7.JPG

16-10-14_myra_30.jpg

A három generációs, hét fős utazó csapatból az extrém útvonalat választó (két generációs) öt túrázó között két +/- tizenéves is volt. Igaz, szülői támogatással, de mindketten teljesítették (visszafordulni nem lehet), és csak pozitív élményeik maradtak. Szülői vélemény szerint: "ők jobban bírták, mint mi."

16-10-14_myra_27.jpg

Az "extrém" szakasz felső becsatlakozása a "normál" szurdokútba. A tábla arra figyelmeztet, hogy az "extrém" szakasz lefelé nem járható. 

16-10-14_myra_25.jpg

A szurdokban is részletes, jól karbantartott tájékoztató táblákat találunk.

16-10-14_myra_26.jpg

Az "extrém" szakasz felső végének becsatlakozása után még előttünk van a "Türkenloch", amely tulajdonképpen nem barlang, hanem egy természetes alagút, és amelynek történetét ismét tájékoztató tábla meséli el.

16-10-14_myra_28.jpg

A "Türkenloch" alsó bejárata. A felső végén kicsit össze kell magunkat húzni, hogy kibújhassunk. Utána már csak pár méter erdei emelkedő szakasz, és ereszkedünk le a Jagasitz vendéglőhöz.

16-10-14_myra_32.jpg

A Jagasitz felől páratlan panoráma nyílik a Schneeberg - október közepén már komolyan havas - csúcsaira.

16-10-14_myra_4.jpg

A Jagasitz vendéglőtől a kék sáv jelzésen ereszkedünk vissza a Myrafälle bejáratáig, vagyis az autónk parkolójához. A barátságos, keskeny hegyvidéki aszfaltos útról azonban hamarosan letér a kék jelzés, és igazi magashegységi sziklás ösvényre vezet. Ez túránk méltó, emlékezetes befejezése.

16-10-14_myra_6.jpg

A szolgáltatásokról

Ausztriában a turista a legjobb kezekben van. Mindent megtesznek azért, hogy a pénzünkért a legtöbbet kapjuk.

Mindkét látványosság bőségesen el van látva tájékoztató táblákkal, információs és jól karbantartott pihenő pontokkal. Ahol éltünk vele, a Myrafälle bejáratánál és a Jagasitz-nél (itt annak ellenére, hogy szünnap volt) szinte patika tisztaságú, ingyenes vécék. A turistautak, létrák, lépcsők, hidak, kapaszkodók tiszták, jól karbantartottak, az egész környezet rendezett, gondozott. Kifejezetten jó érzés ott lenni.

16-10-14_myra_13.jpg

Minden fontosabb helyen szemétgyűjtő ládák, a jelentősebb pontokon a szelektív gyűjtők. A magyar fordításban még találunk hibákat, de a tudatosság következetes és a szándék megkérdőjelezhetetlen.

A Google Maps szerint a Myra-tónál e-kút is van.

Mit vigyünk magunkkal?

Az egyéni igények szerint összeállított úti (utazási) csomagokon kívül a túrázás idejére az egyéni választás szerinti ellátmányt: akarunk-e menet közben fogadóban, vendéglőben étkezni, vagy nem (figyelem: az út tervezésénél figyeljünk a szünnapokra). Innivalót feltétlenül, függetlenül minden egyébtől.

Ruházat: hegységi túraöltözet (beázásmentes esőkabát), és feltétlenül beázás- és csúszásmentes lábbeli.

Hogyan jutunk oda?

Ilyen szomszédos, határközeli utaknál az útdíjmentes szakaszokat keressük (az útdíjas verziók többletköltsége gyakran nem áll arányban az időmegtakarítással). 3,5-4 óra úttal számoljunk, és ez kétszer. A kipróbált útvonal:

- Zirc - Hárskút - Márkó - 8-as út

- Jánosháza 84-es úti körfogalom

- a 84-es út Sopronig, majd tovább a határátkelőhöz

- Klingenbach, tovább a 16-os úton, majd a körforgalom után nem sokkal balra letérni (Wulkaprodersdorf felé)

- innen kezdve semmilyen más, csak a táblák: 16-os út, majd a 60-as út, majd a 21 B út, majd a 21-es út. Sűrű és igen megbízható kitáblázás.

A Google Maps útvonaltervezője egyes helyeken téves adatokat mutat. Ne törődjünk semmivel, figyeljük az útirányjelző táblákat, valamint a főútvonal jelző táblákat (ezek alatt mindig ott van az út száma is). Ezek alapján teljesen megbízhatóan eljutunk Pernitzig, ahol a faluközpontban már tábla mutatja, hogy térjünk jobbra Muggendorf (Myrafälle) felé.

Mikor utazzunk?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ismét októberi időpontot választottunk, és nem is bántuk meg. Hétköznap volt, az időjárás előrejelzések bejöttek, napos-felhős, igazi kellemes túraidőt fogtunk ki.

A kialakított parkolóhelyek száma alapján azt feltételezzük, hogy szezonban igen sokan látogatnak ide. Tehát ha valaki szeretné elkerülni a zsúfoltságot, ne a turisztikai főszezonra időzítse a látogatását.

Ismét hétköznapot választottunk a látogatásra, azonban nem számoltunk egy dologgal: a péntek a külföldön dolgozó magyarok számára a hazautazás napja. Így aztán öngyilkos-jelöltek és önkéntes szervdonorok nyomasztó árnyékában kellett vezetnünk hazafelé (természetesen csak a magyar határ után, mert Ausztriában ezt nem merik megtenni).

Mennyibe kerül?

A kombinált (Myrafälle-Steinwandklamm) belépő 2016-ban felnőtteknek 6 €, gyerekeknek 1,60 €. A vonalkódos jegyekkel mindkét helyen beléptetőkapun keresztül jutunk be. A hegyi vendéglők árai a magyar zsebhez mérten tekintélyesek, tehát vigyünk magunkkal enni-innivalót, de ha szánunk rá pénzt, a vendéglőkben helyi étel- és italkülönlegességeket fogyaszthatunk. Utazási költségként (útdíjak nélkül) Zircről oda-vissza 470 km-re való üzemanyaggal számoljunk. Az utazó csapatunk egy autóba nem fért be - így hát ez kétszer értendő.

Koós Gábor

Képek: az utazó csapat tagjai

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Magashegységi élmények - gerinctúra az Alacsony-Tátrában
http://zirc.blog.hu/2016/09/19/magashegysegi_elmenyek_gerinctura_az_alacsony-tatraban

Magashegységi élmények - a Hargita-gerinctúra
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek térképen:

16-10-14_myra_1.png
 

Magashegységi élmények - a Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában Tovább
Dornyai Béla Emlékút II. szakasz - Gyuritúra

Dornyai Béla Emlékút II. szakasz - Gyuritúra

2016. október 17. Szerkesztő: zircblog

Kedves Mindenki!
Az múlt hónap elmaradt túrája után invitállak benneteket a következő hétvégén egy újabb sétára:
Járjuk be együtt a Dornyai Béla emlékút következő szakaszát (Porva-Csesznek) - Porva - Bakonybél (kiírás a linken) között a következő vasárnap, (r)október 23-án. Az útvonal 18,3km, +330m szintemelkedéssel jár.
pcs.jpg
Találkozó: biztos, ami biztos, a vonaton:), ami Zircről 8:51-kor indul, mivel számomra az alaptábor már nem a Bakony fővárosa...
Jelentkezni lehet emailben,SMS-ben és Doodlen is.
Üdvözlettel: Cseh György
Dornyai Béla Emlékút II. szakasz - Gyuritúra Tovább
Aki lefutotta a lovagoló horvát bánt

Aki lefutotta a lovagoló horvát bánt

2016. október 14. Szerkesztő: zircblog

„Zalán futása” című sorozatunk következő állomása Zágráb volt

Dr. Kovács Zalán zirci gyógyszerész ezúttal a horvát fővárost választotta céljának eléréséül, mégpedig, hogy a szeptemberi budapesti félmaratont követően egy hónapon belül az országhatáron túl is teljesítse a több mint húsz kilométeres távot.

A patikai dolgozószoba asztalán két érem találkozik egymással: az egyiken Jellasics horvát bán lovagol egy karddal a kezében, a másikon a Hősök tere tűnik fel. Előbbi láttán eszembe jut az iskolában megtanult Petőfi-vers, de most nem Bécs felé futunk, és a főszereplő is más.

Párizs, Birmingham és Amszterdam után ezúttal egy olyan helyet igyekezett keresni Zalán a nagyvilágban, ahová a családja is elkísérheti. Zágráb erre ideális helyszínnek bizonyult. Az, hogy felesége mellett két kislánya is ott volt a pálya közelében, plusz energiákkal töltötte fel, így végül az egyik legjobb időeredményt produkálta külföldi versenyei közül. De ne haladjunk ennyire előre.

Volt ugyanis ezt megelőzően egy budapesti félmaraton is, amely mély nyomott hagyott benne, hiszen tűző napon kellett futni a főváros utcáin, tombolt a vénasszonyok nyara szeptember 11-én. A legfontosabb itt tényleg a célba érkezés volt, amely Budapesten ötödszörre is sikerült. Az V. Zirci Duatlon sem hiányozhatott az őszi versenyszezon állomásai közül, erre a megmérettetésre csak röviden annyit mond: „elfáradtam”. Zágrábban már csak tíz fok volt, és csaknem annyi perccel érkezett előbb célba az emberpróbáló budapesti versenyhez képest, ahány fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

 zalan_001.jpg

 

Elmondja, Horvátországban kevésbé népszerű a futás, mint azokban az országokban, ahol eddig futott. Ezt vissza is igazolta a résztvevők száma: 2500-an álltak rajthoz Zágráb belvárosában. A verseny ugyanakkor nagy hagyományokra tekint vissza, s éppen jubilált: huszonötödször rendezték meg.

Hegyeket, dombokat nem kellett megmászni, hiszen egy nyílegyenes sugárúton futottak, s nagy élményt jelentett számára, hogy a félmaratonnal párhuzamosan zajló maratonon résztvevő afrikai futókkal is találkozhattak: „Mi még kifelé futottunk a városból, ők már visszafelé futottak”. Zalán éppen ezért kiemeli a versenynek azt az oldalát, hogy az amatőr futókat közelebb hozta a profikhoz.

A zirci gyógyszerész mindig célul tűzi ki, hogy két órán belül teljesítse a félmaratont, és hogy megfelelően felépítse a futását, felvegyen egy „utazósebességet”, s azt lehetőleg meg is tartsa. Ez utóbbi ugyan nem mindig sikerül, de két óránál több időt még nem töltött a versenypályán. Most pedig végképp nem kellett aggódnia emiatt, hiszen 1:46:45-öt mutatott a stopper, amikor célba érkezett. Kicsit sajnálja, hogy az egyéni csúcs nem jött össze, hiszen erre adottak lettek volna a körülmények. 

A mezőny első felében végzett kategóriájában, ugyanakkor hangsúlyozza: az ember itt csak maga ellen versenyez, azok ellen egyáltalán nem, akik mellette futnak. Legalábbis ő így vélekedik az amatőr futásról. És persze mindig vannak közben olyan pillanatok, amiért megéri továbbcsinálni. A zágrábi versenyről például azt emeli ki, amikor úgy a 12-13. kilométernél egy honfitársa köszöntötte. Ez volt az első alkalom, amikor értelmet nyert „Hungary” feliratú pólóban futni. A jobb tempóban versenyző magyar fiú felajánlotta a segítségét, felvette Zalán tempóját, majd Zalán vette fel az ő tempóját.

zalan_002.jpg

Dr. Kovács Zalán minden külföldi versenyén ebben a pólóban fut, büszke rá, hogy honnan jött

 

Végül a további terveiről is kérdezzük a zirci gyógyszerészt. Örömét fejezi ki, hogy a futás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tapasztalatai alapján az egészségügyben dolgozók között is egyre többen választják ezt a sportot. Úgy látja, van igény arra, hogy a szakmán belül csapatok álljanak össze, s így vállalkozzanak egy-egy hosszabb táv teljesítésére. Éppen ezért szívesen csatlakozik egy olyan Veszprém megyei gyógyszerész csapathoz, amely jövőre váltóban futja le a budapesti maratoni távot.

A külföldi futósorozat folytatását is tervezi, hiszen mint mondja, vannak még üres foltok a térképen. Szóba jött már Ausztria, Olaszország és valamelyik skandináv ország is. Hogy melyik lesz a következő állomás, az egyelőre a jövő zenéje. De ahogy „elkísértük” Budapestre, Párizsba, Birminghambe, Amszterdamba és Zágrábba, úgy vele leszünk továbbra is Európa futópályáin.    

 zalan_003.jpg

A célban a jól megérdemelt érem mellett egy korsó sör is várt a versenyzőkre. Jól esett a frissítő ital

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Aki lefutotta a lovagoló horvát bánt Tovább
Zöldhulladék-begyűjtés, járdafelújítás, információs táblák

Zöldhulladék-begyűjtés, járdafelújítás, információs táblák

2016. október 14. Szerkesztő: zircblog

Járdafelújításokra kerül sor, információs táblák kerülnek kihelyezésre és ismét lesz zöldhulladék-begyűjtés. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete többek között erről is döntött októberi rendes ülésén.

testokt16.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

beküldte:

Kelemen Gábor

Zöldhulladék-begyűjtés, járdafelújítás, információs táblák Tovább
ROKON NÉPEK NAPJA a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

ROKON NÉPEK NAPJA a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

2016. október 14. Szerkesztő: zircblog

Mit csináljon a család hétvégén? Mit tudunk egy jó programot!

 regulprg.JPG

A zirci lakosság már megszokhatta, hogy a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház minden év október harmadik hetében gazdag programkínálattal, előadásokkal, különleges kézműves foglalkozásokkal hívja és várja a finnugor népek, nyelvek és kultúrák iránt érdeklődőket a Rokon Népek Napjának megünneplésére. Október 10-én, hétfőn megnyitottuk az „A rénnyáj haladtában…” c. időszakos kiállításunkat, ahol a hét ezt követő napjain rendhagyó múzeumi órákat tartottunk. https://www.facebook.com/regulymuzeum/photos/?tab=album&album_id=1145295695517542

A programsorozat záró napján, október 15-én, szombaton, ahogy mindig most is családi napot szervezünk, ahol minden korosztály, nagymama és az kisunoka is megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot.

Az alkalom mesemondással kezdődik délután 15 órától Zsirmik István tolmácsolásában, aki a keleti népek kultúráival, kultúráiban tölti napjait.
Szombatra hanti, manysi és udmurt mesékkel készül.
Az alábbi felvételen még Dél-Szibériában jár lélekben, dorombolva.
https://www.youtube.com/watch?v=ra7WSDoSwn8

 

16 órától érdekes és változatos témájú előadásokkal várjuk azokat a látogatóinkat. Első előadásunkban a hanti népművészet egy fontos nyersanyagáról, a nyírkéreg megmunkálásról és a nyírkéregről mint hanti hétköznapi tárgyról lesz szó. (Ruttkay-Miklián Eszter: A nyírfa szerepe a hagyományos hanti hétköznapokban)

Ezt követően a finnugor nyelvrokonság kérdéseiről hallhatunk előadást, aminek már a címe is felkelti az érdeklődést. (Gugán Katalin: Miért gondolják a nyelvészek, hogy a magyar finnugor nyelv?)

Végül, akit érdekel, hogy mire képes a genetika, az este 6-tól hallhat erről egy előadást. (Németh Endre: Ugor ősapák, ősi ugor szálláshelyek – avagy mire képes a genetika?)

Kicsiket és nagyokat egyaránt várunk a kézműves foglalkozásainkra is. 16 órától 20 óráig Csóti Gabriellával lehet agyagozni és edényeket olyan motívumokkal megalkotni, amilyeneket hanti és manysi régészeti leleteken láthatunk. Ugyancsak ebben az intervallumban a hanti nyírkéreg díszítés technikájának grafikai megoldásaival ismertet meg bennünket Gurobi Bernadett.

Jöjjenek el azok a látogatóink is, akik érdeklődnek a finnugor konyha iránt és új recepteket szeretnének kipróbálni, hiszen ismét lesz perepecs sütés a Múzeum konyhájában udmurt diákok vezetésével és finn vastagpalacsintát is készítünk.

Ha az időjárás megengedi, a program lezárásaként 19 órától ismét Zsirmik Istvántól hallhatunk meséket, de ezúttal a hanti sátorban, a tűz köré telepedve.

 

Szeretettel várunk mindenkit!

 

beküldte:

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

ROKON NÉPEK NAPJA a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban Tovább
Zirc az első nagyobb állomása az ’56-os teljesítménytúrának

Zirc az első nagyobb állomása az ’56-os teljesítménytúrának

2016. október 14. Szerkesztő: zircblog

Bárki csatlakozhat, hogy megtegyen néhány kilométert a hős forradalmárok emlékére

A Testnevelési Egyetem a Római Magyar Nagykövetség megkeresése nyomán összetett közösségi sportprogramot indít az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A projekt fő célja, hogy a sport, mint kiemelt nevelő, közösségépítő, testet, szellemet és erkölcsöt erősítő tevékenység, országhatárokon átnyúlva állítson emléket és tegye ismertté, elismertté a magyar szabadságharc eseményeit és hőseit, sorsukat, élettörténetüket.

A program fő pillére két, egymással párhuzamosan zajló emlékút és a hozzá kapcsolódó rendezvények Magyarországon, illetve a több százezer magyar emigránst befogadó Olaszországban. 

A magyarországi emlékút Pannonhalmáról indul és első nagyobb állomása Zirc lesz. Városunkba október 19-én, szerdán érkezik a túra. Csesznekről 10.30-kor indulnak, és várhatóan 15.30-kor érkeznek meg. A 16,5 kilométeres távon bárki csatlakozhat a túrához, sőt a szervezők örülnének, ha közösen tennénk lépéseket az idén jubiláló 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

Zirc Városi Önkormányzat, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a program együttműködő partnere. Október 20-án, csütörtökön 8.30 órai kezdettel egy megemlékezésre kerül sor az ’56-os emlékműnél, majd ezt követően egy játékos programmal idézik meg a forradalmat a szervezők az általános iskola Rákóczi téri tornatermében, bevonva a hatvan évvel ezelőtti eseményekről már tanuló diákságot.    

A túrára és a kapcsolódó rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk.

 

 Zirc Városi Önkormányzat

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Zirc az első nagyobb állomása az ’56-os teljesítménytúrának Tovább
Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

2016. október 13. Szerkesztő: zircblog

A toborzás és más fontos témák kerültek napirendre.

A Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum 2016. október 10-én tartotta soron következő ülését. Ennek során először Szűcs Erika címzetes rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság hivatalvezetője ismertette a határvadász beosztásra kiírt pályázatot, a felvételi követelményeket és a munkakör betöltésével együtt járó juttatásokat.

Ezt követően Tóth Gábor rendőr őrnagy, őrsparancsnok tartott tájékoztatót a Zirci Rendőrőrs illetékességi területének bűnügyi helyzetéről, a személyi állomány által elért szakmai eredményekről. Szelthoffer Ferenc, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, előadásában bemutatta a vezetése alatt álló szervezetet, annak működési területét, feladatait és a megelőzés területén tett erőfeszítéseiket.

Anda György rendőr ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője felszólalásában további információkkal egészítette ki a toborzással kapcsolatban elhangzottakat és kérte a jelen lévő szervezetek képviselőit, hogy a pályázat hírét vigyék tovább, az érdeklődőket pedig irányítsák a rendőrséghez. Anda György rendőr ezredes kiemelte a fórum munkájának jelentőségét, továbbá azt, hogy mennyire fontos a főkapitányság számára, hogy az illetékességi területén működő önkormányzatok és szervezetek hogyan értékelik munkáját.

zirc_jkf2.jpg

A polgármesteri hivatal tanácstermében megtartott programot annak az együttműködési megállapodásnak az aláírása zárta, amelyet a körözés alatt álló gépjárművek felderítésére alkalmas Zsarucar Sigmoid Car Camera rendszámfelismerő rendszer működtetésére kötött a város önkormányzata a Bakony Polgárőr Egyesület és a Veszprémi Rendőrkapitányság. Az iratot Ottó Péter polgármester, Kavalecz Tibor elnök és dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, kapitányságvezető látta el kézjegyével.

Ezt követően a fórum tagjai átmentek a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság épületéhez, ahol egy technikai bemutatót tekintettek meg.

 

forrás: police.hu

Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum Tovább
Szakács, cukrász, felszolgáló kerestetik Zircre

Szakács, cukrász, felszolgáló kerestetik Zircre

2016. október 12. Szerkesztő: KovácsEszter.

Vidám csapatunkba új munkatársakat keresünk azonnali kezdéssel, az alábbi munkakörökbe:
SZAKÁCS
CUKRÁSZ
FELSZOLGÁLÓ
Ha szívesen dolgoznál egy gyönyörűen felújított barokk épület műemléki falai között, szeretsz és tudsz csapatban dolgozni és elkötelezett vagy a szakmád iránt, akkor jelentkezz az alábbi elérhetőségeken:
06 20 256 36 32
uzemeltetes.bagolyvar@gmail.com

Cserébe korrekt feltételeket, fejlődési lehetőséget és igény szerint szállást biztosítunk!

Szakács, cukrász, felszolgáló kerestetik Zircre Tovább
A rokonok odafigyelnek egymásra

A rokonok odafigyelnek egymásra

2016. október 12. Szerkesztő: zircblog

„A rénnyáj haladtában” címmel időszaki kiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház földszinti kiállítóterében.

Finnugor nyelvek találkoztak a hanti és manysi tárgyakkal berendezett szobában, fából készült sítalpak készülődtek a télre, csónak kötött ki a képzeletbeli parton. A rokonság együtt ünnepelt. 

rokonok.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

Beküldte:

Kelemen Gábor

A rokonok odafigyelnek egymásra Tovább
A természettudományi múzeum keres kollégát

A természettudományi múzeum keres kollégát

2016. október 11. Szerkesztő: KovácsEszter.

FIGYELEM! Munkalehetőség!

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, (Zirc) kulturális közfoglalkoztatási formában érettségizett munkatársat keres.
Érdeklődni Földváriné Wolf Erikánál a 06/20-285-77-55-ös telefonszámon lehet.

Forrás: Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc

mtmbtm.png

A természettudományi múzeum keres kollégát Tovább
El Camino - az Út

El Camino - az Út

2016. október 11. Szerkesztő: Atyavilág

camino_198_1.jpgA következő beszámolót - kérésünkre - olvasónk, Bajnok Miklós juttatta el hozzánk. A Szent Jakab-út (közismert nevén El Camino) tizenkét évvel ezelőtti bejárásának akkor leírt élményeit tartalmazza.
Az El Camino elsősorban természetesen a zarándokok nagy álma, azonban a rendszeres túrázók számára is hatalmas kihívás. A személyes hangvételű leírásból közvetve átélhetjük azokat az érzéseket, amelyek ránk várnak, ha nekiindulunk. Jól érzékelteti, hogy az ilyen vállalkozások sikeres teljesítésének csak egyik fele a fizikai felkészültség, a másik, éppen úgy nélkülözhetetlen fele a mentális erő. Arra is készüljünk fel, hogy a célba testileg-lelkileg más (jobb!) emberként érkezünk meg, mint amilyenként elindultunk.
A neten rengeteg információt (szervezési, pénzügyi tanácsokat) találunk a gondos előkészületekhez (Budapesten ilyen klub is működik), ha be akarjuk járni, vagy élménybeszámolókat, ha csak olvasni akarunk róla. Van olyan hírünk, hogy zirci(ek?) is végigjárta(ták?) már.
A terjedelmi okokból a következő bejegyzésben csatolt képek is a szerző felvételei, de mert nincsenek beazonosítva, ezért hangulati aláfestésként - nem feltétlenül időrendben - csatoljuk őket. Az eredeti, tizenkét évvel ezelőtti szövegben a hivatkozásokat a szerkesztő utólag helyezte el.

Az út...

Amikor tíz éves voltam anyám a fejébe vette, hogy a nyári szünetben valamilyen formában hasznossá kellene, hogy tegyem magamat. Ez időben Kishartyánban laktunk, kb. 600 lakosú községben, apám tanácstitkár volt, ismert és népszerű ember, anyám pedig női szabó, amellett népi és társas táncot tanított a faluban, illetve színdarabot tanított be és főzőtanfolyamot szervezett. No szóval kerített egy embert, aki elvitt magával a falutól kb. 3 km-nyire levő erdőbe, és ott megmutatta a száraz, lehullott faágak összegyűjtésének, zsákba rakásának tudományát, majd együtt visszajöttünk és ezzel meg volt a betanítás időszaka. Anyám értésemre adta, hogy szeretné, ha mindennap hoznék egy zsák fát, mert hogy az milyen jó lenne télire, meg aztán akkor ő hogy szeretne. Így aztán másnap elindultam egyedül az előző nap tapasztalata alapján. Elérkeztem az erdőbe, illetve annak szélére. Az árnyékok játéka, a zajok, neszek, madarak énekei, ágak reccsenései, mind-mind félelemmel, riadalommal töltött el. Majd elmentem másnap, és harmadnap, és az iskolakezdésig minden nap. A riadalomból megszokás, majd vonzódás és szenvedély lett. Mindig beljebb és messzebb, különböző irányokba haladtam. Mentem már vasárnap is, amikor a fahordás nem volt kötelező, és jutottam el az erdőn keresztül tőlünk nem messzire levő falvakba, de városba is, így Salgótarjánba, ahol semmi dolgom nem volt, csak egyszerűen becserkésztem magamnak. Ez a szenvedély végig kísérte eddigi életemet.

A természetjárás mellé kapcsolódott a nagy és egyre nagyobb távolságok megtételének próbatétele is. Kb. 30 éves lehettem, amikor még a túrázásaim egyéni, illetve családi jellegűek voltak, elhatároztam, hogy megteszek egy nap alatt Debrecenben a Zsuzsi vonat mentén egyvégtében 50 km-t. A dolog sikerült, és nagyon büszke voltam magamra. Nem sokkal utána olvastam az újságban, hogy van bizonyos Kinizsi 100 km-es szervezett túra, amelyen sokan indulnak és a távolságot 24 óra alatt kell teljesíteni. Ez nagyon megmozgatta a fantáziámat. Akkoriban havonta 200 kilométereket futottam, 20-30 km-es adagokban, de mégis nagyon kishitűen, félszegen mertem rá jelentkezni. Löki Jancsi barátom akkori sógora, aki ebben a műfajban profinak számított, ő vett a szárnyai alá és istápolt az út során. Teljesítettem.

És innentől nem volt megállás. A folyamatot minőségében emelte az, hogy tagja lettem a teljesítménytúrázók egyesületének, és szervezett formában, sokad magammal, egyre nagyobb és nagyobb távolságokat ostromoltam. A minőség alatt értem, hogy már nem csak a természet varázsa, a teljesítmény euforikus érzete, hanem kitűnő, remek emberek ismeretsége, barátsága, személyes varázsuk, légkörük is vonzott. Nos, hát így lettek sorozatban lejárva a Kinizsi százak, a BEAC maxik, a debreceni 200 km-ek, a Zala 130-ak, a Mátra 115, a Szent István 250, a Balaton körüli 240, hogy csak a legnagyobbakat említsem.
Az interneten keresgélve akadtam rá a Szent Jakab zarándokút leírására, beszélgető fórumára.

A CAMINO”, A TEJÚT ALATTI ÚT

A „Camino”, vagyis az „út”, Spanyolország északi részén áthaladó, a Pireneusok lábánál fekvő Saint Jean Pied de Port-tól Santiago de Compostela végállomásig tartó, majd nyolcszáz kilométeres zarándokút. A Camino mentén nyomon lehet követni az ereklyék kultúráját, a természet, az ősi művészet és építészet remekeit. A néhol misztikus ködbe burkolózó galíciai táj folyói s fái a régmúlt kelta hagyomány istenségeit, mondáit, manóit és tündéreit idézik. A csillagos ég alatt húzódó útvonal, a Tejút által kijelölt ösvény azonban túlmutat a Szent Jakab apostol tiszteletére emelt Compostela-i katedrálison. Egészen elnyúlik a „világ végéig”, vagyis a Santiagotól kb. 100 km-re lévő Finisterre-ig, ahol a Nap az Atlanti-óceán végtelenjében tér nyugovóra.

AZ EREKLYÉK KULTUSZA

Az emberiség mindig is tisztában volt vele, hogy bizonyos helyszínek szokatlan spirituális erővel rendelkeznek, amely magával ragadja az odalátogatókat, megtisztítja a tudatukat, a „hely szellemének” köszönhetően egy magasztosabb világ közvetlen irányítása alá kerülhetnek. Felismerték azt is, hogy az Istenhez vezető legbiztosabb út az ilyen energiaforrásokat érintő zarándoklat, melynek során a külső körülmények és a belső változások hatására megérinthetik, szóra bírhatják a Teremtőt, személyes üdvözülést nyerhetnek.
A három fő keresztény zarándokút Jeruzsálembe, Rómába, és Santiago de Compostela-ba vezetett, azonban a jeruzsálemi Szent Sír Bazilika 1078-as török kézre kerülésével Jeruzsálem elszigetelődött, és jelentőségteli szerepét a Camino vette át. Évszázadokon keresztül Európa társadalmilag és kulturálisan meghatározó zarándokútja lett, Nagy Károlytól kezdve, Assisi Szent Ferencen át Dante-ig, urak és alattvalók koptatták földjét. Nagymértékben hozzájárult a X-XVIII századi kereszténység, a keresztény művészet felemelkedéséhez. A zarándokút ikonművészetét tanulmányozó történészek felfigyeltek a templomokban visszatérő virágdíszekre, illetve a Nap-szimbólumra, amely a homályos múlt egy darabját, a kelta eredetet bizonyíthatja. Egyébként a Caminot át- meg át hatja a Szent Jakab apostolnak tulajdonított kagylómotívum, úton-útfélen találkozhatnak vele a zarándokok.

A középkorban az ereklyébe vetett hit a korabéli egyetemes világkép hiányának eredményeként született, és megszerzése következetes pusztításokat, szent háborúkat vont maga után. A modern korban a bizalom hiánya, a hagyomány és az egység elvesztése, valamint a közelgő „vég” elmélete odáig vezetett, hogy az emberek kétségbeesve a múlt elképzelt tökéletességében keresnek kapaszkodót, követendő példát. A legmélyebb spirituális élményeket, az ősi relikviákból táplálkozó, torz világ által teremtett, napjainkra azonban már kiapadt forrásoktól remélik, amelyek legalább a háttérbe szorult hajdani isteni pártfogást sugallják. A középkori zarándokok vallási ereklyék után kutattak és hagytak hátra, a modern zarándokok pedig ugyanezeket keresik szenvedélyesen a tegnap emlékei között, a történelmi helyszíneken, a templomokban, a városok romjain, vagy a múzeumok kiállításain. Mindezek mögött misztikus, gyógyító és segítő erőt sejtenek, ugyanazt az esszenciát, amelyet elődeik a különféle szent ereklyéknek tulajdonítottak.

A régmúlt zarándokai igazából csak az igaz hit szellemében vállalkoztak hosszú és veszélyes útra távol az otthonuktól, vallásuk életbiztosítást nyújtott az örök kárhozat ellen. Papjaik prédikációi megszállottan hirdették a Második eljövetelt és az Ígéret Napját, amelyeket a prédikációk helyszínéül szolgáló templomok szobrai és festményei hitelesítettek. A középkor műveletlen, egyszerű emberének tehát nem volt más választása és célja: születésétől fogva egészen a haláláig az isteni megbocsátásért, a szentek kegyeinek elnyeréséért, valamint lelkük megtisztulásáért küzdött. A középkorban, akik elérték Santiagot, megpróbáltak vakmerő kötelességüknek is eleget tenni: elmentek a Finisterre-ben található „Nuestra Senora” kápolnába, a szárazföld utolsó darabjához, amely az óceánba „zuhan”. Ez az élmény felért egy mennyországi ízelítővel, misztikusabb értelemben pedig még a templom fennállása előtti tudás, az elfeledett isteni eredet megszerzését jelentette. A Camino a lemondások, a „vissza a gyökerekhez”, a belső utak megnyílásának, az üdvözülés és az „újjászületés” szimbólumává vált. Napjaink zarándokai a tisztelettétel mellett abban a reményben vállalkoznak a kemény útra, hogy önmaguk megismerésén keresztül közelebb kerüljenek Istenhez, sokszor azonban egyszerűen csak a mindennapoktól való kiszakadás, az új kihívások leküzdése és az utazás öröme a céljuk.

SZENT JAKAB APOSTOL KULTUSZA

Krisztus halála után tanítványai szétszóródtak „világszerte”, hogy a parancs szerint az evangéliumot hirdessék. Jakab Spanyolországba ment, ám néhány éves küldetése nem járt átütő sikerrel. Visszatért Jeruzsálembe, ahol azonban nem sokkal azután, Kr. u. 44-ben Heródes lefejeztette. Követői „felsőbb utasításra” azonnal Jaffa-ba szállították holttestét, ahol csodák csodájára egy hajó várakozott, hogy visszavigye Spanyolországba. Az angyali bizonyságtételben bővelkedő utazás után a Galícia partjainál lévő Ira Flávia-nál értek szárazföldet, nem messze onnan, ahol ma Santiago de Compostela található. Szent Jakab és két követőjének testét egy hegyoldalon temették el, amelyről azonban majd 750 évre megfeledkeztek.

A IX. század elején Pelagius remete látomást látott: egy apróbb csillagokkal körbevett nagyon fényes csillag beragyogta a hegy egyik elhagyatott pontját. Rögvest elmesélte történetét Theodomir püspöknek, és a „megvilágított” helyszínen egy három holtestet számláló sírra, Jakab méltatlanul elhanyagolt nyugvóhelyére bukkantak. II. Alfonso, Asturias királya (791-824) engesztelésképpen kinevezte Szent Jakab apostolt Spanyolország védőszentjének. Tiszteletére sírja fölé templomot és kolostort emeltetett, amelyet rövidesen zarándokhellyé nyilvánítottak, és apránként felépült köré Santiago de Compostela városa. Az első írásos feljegyzések Le Puy püspök Kr. u. 950-ös Camino-i zarándoklatáról tesznek említést.

A MODERN IDŐK ZARÁNDOKLATA

A régi korok emlékei között évente több ezer zarándok fordul meg a világ minden tájáról. Annak ellenére, hogy a Szent Jakab zarándokút eredendően keresztény, mégsem kérnek senkitől sem keresztlevelet, az „érettség” is elegendő. Akik napjainkban vállalkoznak megtételére, többnyire kezdő „túrázók”, akik ilyen komoly célkitűzésekkel, az önismeretért, és ezáltal az egyetemes célok feltárásáért soha sem indultak még útnak. Évezredek óta a zarándokok gyalogszerrel, szamár- vagy lóháton tették meg a hosszú utat Santiago de Compostela-ba, modern világunkban ezeken kívül kerékpáros, vagy autós utazókkal is találkozhatunk. Különösen tavasszal és nyár elején a természet is kegyes hozzájuk: a tündöklő virágos rétek, a zöldellő gabonamezők, az égi tünemények játéka mind-mind hozzájárulnak az Út szépségeinek, esszenciájának feltárásához.

Megszólalt a belső hang, nem követelőzően, de határozottan és tisztán, ezt meg kell tenni, ezt teljesíteni kell. Testemet, ha egyre nagyobb energiával is, de mindig készenlétben tartottam, különösebben nagy megelőző edzésekre nem volt szükségem. Elkezdődött az anyaggyűjtés, információszerzés időszaka. Folyamatosan olvastam az utazas.com fórum oldalait, ahol a már teljesítők és érdeklődők-készülődők ostromolták egymást. Számomra ez volt a leghasznosabb. Elolvastam Shirley MacLaine Camino, avagy „A lélek utazása” című könyvét, amelyből az én makacs materialista hitem csak kevés praktikumot mosott ki. Térképeket, internetes anyagokat szereztem be és rendszereztem. Majd meglévő felszerelésemet számba véve elugrottam Komárnoba, és már így a végén mondhatom, kitűnő, jó minőségű cuccokat vettem fele pénzből. Búcsú a családtól, ilyen hosszú időre, főleg önszántamból még sohasem váltunk el. És elérkezett az indulás napja augusztus 29-e. A tervem az volt, hogy 31-én megérkezem Saint Jean Pied de Port-ba, ott jelentkezem, kiváltom a zarándok útlevelet, rendezem soraimat és másnap, azaz elsején elkezdem az utat. A táv kb. 800 km, az irodalom a teljesítésre 33 napot javasol, én 30 nap alatt szándékoztam megtenni.

29-én, vasárnap 19-kor a Keletiből indult a vonatom Bécsbe. Előtte a Nyugatiban kaptam egy eléggé használhatónak látszó átszállási-csatlakozási menetrendet. Mikor Bécsbe érkeztem, ott kiderült, hogy a számítógép menetrendje eltér a valóságtól, mert hogy Venéziába később érkezünk és így bukik az egymásra épülő rendszer.

08.30. Nem a legjobban kezdődött a nap, ugyanis lebuktam az olasz jeggyel, amely bár érvényes volt, de már egyszer beutaztam vele, és másodszor már szabálytalan. A klajzi elvette az egész jegytömböt, amiben más jegyek is voltak, hatalmaskodva lobogtatta, tette-vette a fejét. Rövid győzködés után visszaadta, de az olasz jegyet vastagon áthúzta és kifizettette a jegyet. Végül is Olaszországon félárú jeggyel a FIP alapján utaztam át, ami 30 euróba került.

08.31 Egy gyors, előre nem tudható csatlakozássorozattal be- és elértem mindent és most 7:50-kor Bayonne felé tartok egy helyi kis vonattal, ami repeszt több mint százzal. Reggel 4:30-kor érkezett meg a vonat Marseille-ből Bordeauxba, a további csatlakozás 7:04-kor. Pár perces topogás a még zárva levő WC előtt - első vendég, kellemes megkönnyebbülés - majd elindultam egy órás városnézésre. Teljesen sötét volt, a menet inkább csak annak szólt, hogy szokjam a közel 20 kilós hátizsákomat. A szakirodalom azt mondja, hogy a hátizsákod a testsúlyod tíz százalékánál ne legyen több. Hát ez több volt, kilencven kilóval indultam el, a zsák, amikor otthon megmértem 18 kiló volt, és akkor még tettem bele másfél liter vizet, meg egy napi kaját. Azért közben beértem a főtérre, ahol gyönyörű katedrális, körülötte az éjszakából itt maradt kábítószeresek riasztó jelenései, valamint a szemetes kocsik zörejei. Az állomáson vettem egy üveg ásványvizet, egy kávét (2 euró) és felszálltam a kis vonatra. 37. órája utaztam, egészen szoros csatlakozással, de sok a személy, amely mindenhol megállt. Egyébként az Évike nevére szóló francia jegy eddig megélt. Marseille-től a helyjegy 4 euró. Állandóan éhes voltam, a szoros csatlakozás miatt nem tudtam semmit venni. Marseille-ben volt öt percem, gyorsan kértem két szendvicset - 8 euró, na tessék! Piát nem ittam, mindenre figyelni kellett. Két éjszaka a vonaton. Az első Bécs-Venézia. Befeküdt hozzám két osztrák csaj, na jó gondoltam – ennyivel még elbírok, de ezek csak állandóan telefonáltak, fejhangon viháncoltak - alvás semmi. A második nap – Franciaország, az éj közepén két átszállás - itt két órát már sikerült. Kezdek kellemesen büdössé válni, helyem mindig van… Láttam a híres TGV vonatokat, visszafelé Párizsig talán majd velük megyek, ha nem lesz túl drága a pótjegy.

09.01. Az első nap végén vagyok a szálláson, túl a fürdőn. Tegnap végül is sikeresen megérkeztem 9 átszállással, rövid csatlakozási időkkel – nem hibáztam, mindezt negyven óra alatt. Bejelentkeztem, hosszas adminisztráció, majd szoba- és ágyfoglalás – 4 euró, a kísérőlap 2. A tegnapi nap kellemetlensége, hogy elemcsere közben elromlott a fényképezőgépem elektronikája, így az első napról nem maradt emlék, pedig lenne miről. Az utolsó vonatról kanadai, japán, magyar én, és sok spanyol szállt le. Alaposan beebédeltem – sok zöldség, fél csirke, kenyér 7 euró., este zöldség – olajos hal 2 euró. Miközben vacsoráztam, megérkezett egy magyar fiú Budapestről, Gábor, kb. 25 éves. A szoba estére megtelt, fürdés-mosás – 18-kor lefeküdtem.

Ma reggel korán, fizikailag-lelkileg feszülten-készen állva a nagy útra 5-kor ébredtem. Fogtam a takarómat, kerestem odakint egy kellemes helyet. Egy dombon voltunk, előttem lent a város és annak fényei, mögöttem a telihold, felettem a csillagos égbolt és szépen, ráérősen jógáztam egy félórát. Kifejezetten felvillanyozódva, hergelten tértem vissza, társaim már ébredeztek.

Az első nap túrája nagyon nehéz volt. Fél hétkor indultunk, teljesen sötétben. Mivel jóval nyugatra vagyunk, így a Nap kelése kb. másfél órával eltolódott. A nagy hátizsákkal kb. 22 km-t, gyakran igen meredeken haladtunk felfelé. Tulajdonképpen a Pireneusok egyik vonulatán, mintegy 1600 méteres magasságban keltünk át rajta Franciaországból Spanyolországba. A fennsíkra felérve óriási oldalszél, szabályosan lefújt az útról, ha nem tartottam magamat keményen. A táj, a napfelkelte gyönyörű. A hegy nem sziklás-gerinces, hanem füves-legelő rendszer, hosszan tartó felső fennsíkkal. Határ, jelzés, határőr sehol - úgy ráérzésre - ez már Spanyolország lehet. A legelésző birkák megfestve, hogyha átkeverednek, lehessen őket mi alapján szétválogatni. Alapvetően egyedül haladtam - a távolságot 7 óra alatt – 28 km, 20-20-10- perces pihenőkkel tettem meg. Az egyik túrabotom oda lett. A hosszan tartó meredek után erősen-hirtelen lejtett az út. Az egyik lépésem során egy nagyon kemény görcs nyílalt a bal lábamba, amely vitt le a földre, a botomra ránehezedve próbáltam fékezni a történést - amely ennek hatására folyamatosan szúródott bele a földbe, ugyanis ott egy évtizedek óta felgyülemlett és összetömörült avarrendszer volt. A roham után a botomat , miután próbáltam kihúzni a csatlakozás mentén, a fele benne maradt.

Ilyen nehéz zsákkal, ilyen meredeken és hosszan még nem voltam, nagyon elfáradtam. Roncesvalles-be érve két órát kellett várni, hogy a zarándokszállásra bemehessek, akkor nyitott, bolt sehol, megebédeltem 9,5 euró. Reggel egészen keveset ettem, majdnem eléheztem. Majd szállás, ágyfoglalás. Óriási terem, kb. 60 nő és férfi, zuhany, mosás, sorban állás, rendcsinálás-vacsora. Nagyon sok múlott azon, hogy másnapra mennyire vagyok képes kipihenni az előző fáradtságot. Az egész túra sikere ezen múlik. Mindenesetre mások is mondják- ez volt a legnehezebb szakasz – át a Pireneusokon.

09.02. Tegnap olyan helyen volt a szállás, ahol egyszerűen nem volt bolt, (sok ilyen volt az út során) be lehetett fizetni egy vacsorára, 7 euró: ráálltam. 12 főt ültettek egy asztalhoz és már előre ki volt készítve egy nagy tányér paradicsomos - picit húsos – makaróni, és négy embernek egy üveg bor. Tömtem a kenyeret tésztával, hogy jó lakjak, majd amikor mindenki megette, mindenkinek hoztak egy nagy tányéron sült halat krumplival és utána még egy joghurtot. Hát minden este kiegyeznék az árral is meg a mennyiséggel is, csak ha előre tudnám kevesebb kenyeret ennék előtte.

Egész nap esett, és még reggel is. Egypáran elindultunk – egy órát áztunk – de utána kisütött. Aranyos, végtelenül rendezett, takaros falvakon mentünk keresztül, sok részemelkedőn – 25 km. Majd amikor beértünk a szállásra, egy negyedórás hatalmas eső – jéggel, csak úgy ömlött az egész falura. A víz a szállásra is bejött az ajtó alatt, így mindenki felment az emeletre, én viszont maradtam, a végire nem ért. Ahol most vagyunk, egy nagyobb falu, bolt még sincsen, úgy hogy megint befizettünk, majd meglátjuk. Itt már 10 euró volt a vacsora, bableves, nagyon kevés hús krumplival – tejberizs – bor.

09.03. A fényképezőgép egy sokkal erősebb kapacitású elemtől rendbe jött, egyébként eszi az elemeket, az olcsótól be sem indul. Vettem egy golyóstollat is. A mai nap keményet mentem, 35 km-t. Estére elérkeztem egy nem is nagyon jelzett szálláshoz, a neve Muruzábal. Egy XII. században épült templomból és egy épületből állt. Kintről érezni lehetett, hogy zarándokszállás, benyitottam, odabent egy nő mosta egy másik nőnek a lábát. Mint később kiderült, ő volt a gazda. Kérdeztem, hogy van e szállás, illetve mennyibe kerül. Ha egyedül vagyok, van – hangzott a válasz – (velem telt meg), a szállás pedig nem kerül semmibe, egyébként is majd rá fogok jönni, hogy van a pénznél sokkal fontosabb dolog is. Kiderült, hogy magyar vagyok, s előkerített egy 25 év körüli fiút, Gábornak hívták, előttem érkezett, szintén magyar. Jött is, szélesen megölelt és ő tolmácsolt mellettem.

A 40 év körüli hölgy mondta, hogy szeretné megmosni a lábamat. Mondtam, hogy ez nekem olyan kínos, közel 40 km-t gyalogoltam, izzadt, koszos vagyok, inkább szeretnék minél hamarább letusolni. A hölgy azt mondta, hogy neki az megtiszteltetés, ha a lábamat megmoshatja, én is tiszteljem meg őt azzal, hogy ezt megengedem. Ezzel aztán levett, és leültem a székre és ő pedig szertartásosan megmosta a lábam. Nagyon zavarban voltam, közben Magdaléna jutott a Bibliából eszembe, aki Jézus lábát mosta meg, de ő utána mást is csinált. Gábor elmondta, hogy a hölgy egy holland férfival él együtt, és a zarándokszállás üzemeltetői, illetve a templom gondnokai, és majd lesz esti program.

A mosás után a hölgy megpróbálta felvinni a csomagomat a szobába, ez is a szertartás része, de mint elmondta ez, első esetben nem sikerült neki, mert hogy nehéz volt a zsák. Miután én felvittem, illetve felkísért - most már érezzem magamat családtagnak - mondta és magamra hagyott. A vacsorát közösen egy asztalnál 14-en fogyasztottuk el, tényleg családias hangulatban. Zöldségleves, sok saláta, rántott karfiol – hagymás krumplival, sok gyümölcs, bor… - vegetáriánus étel volt a kínálat, amelyet én nem is bántam. Ketten voltunk magyarok, a többiek szinte mind különböző nemzetiségűek, brazil, holland, jugoszláv, stb. Itt találkoztam az út általam legidősebbnek ismert férfiével, egy tagbaszakadt, 70 éves spanyol emberrel, akivel egy keveset beszélgettem és a saját jövőmre nagyon sok hitet adott. A vacsora után mindenki kapott egy szál gyertyát és egyes oszlopban elvonultunk a templomba. Ott a nő gépelt oldalakat osztott szét azoknak, aki spanyolul, németül, angolul, vagy franciául beszéltek, amelyen bibliai példabeszédek voltak. Majd a hölgy egy egyházi énekkel nyitott. Hát igen, már 22 óra volt, már régen feküdnöm kellett volna, de a dolog megfogott, a hátamon végigszaladt a hideg, mint máskor is, ha valami gyönyörű dologban van részem. Egy régi, kicsi templomban voltunk tizennégyen, mindenkinél gyertya, és a nő csodálatosan énekelt, ez nekem ámulat és csoda volt, hogy ő itt szolgál, miközben… Utána rövid, váltott felolvasások a kiosztott brossúrákból, és a végén a nő intett Gábornak, aki szintén elkezdett egy dalt. Mint később kiderült, a hölgy előtte elmondta a műsor részleteit Gábornak, aki idehaza lelkes kórustag, és kérte, hogy a végén ő is elénekelhessen egy Kodály dalt latinul. Hát, tessék, hazámtól távol, este tízkor miben van részem! Az ő hangja már szolidabb volt, de megerősítette, hogy a hölgyé gyönyörű, CD színvonalú. Végül egy óra múlva gyertyáinkat elfújva, a hölgy még egy dalt… és elvonultunk. Amikor beértünk a házba, azt mondta, hogy ő most elbúcsúzik tőlünk, előkészíti a reggelit, de akkor nem fog felkelni és mindenkinek jó utat. Elbúcsúztunk, mindegyikőnk megcsókolta. A becsületkassza persze itt is volt, mint sok más helyen, hiszen ebből él, de ő nem volt a nyomodban, amikor reggel elmentél és eldöntötted, hogy mennyit ért meg és mennyit tudsz tenni a dobozkába, tízest tettem.

09.04. Reggelre bedagadt a torkom, már korábban is vacakolt, alig tudtam nyelni, és fáradtan keltem. Az első falu 5 km-re volt, ahová 8:45-kor érkeztem és elhatároztam, hogy az ottani gyógyszertárban kérek rá valamit. Megtaláltam, 10-kor nyit, késedelem, de fontos, megvárom. Sétáltam, vártam, a többiek folyamatosan haladtak el mellettem, majd eljött a negyed tizenegy és nem nyitott. Így aztán dolgom végezetlenül, késve, a legnagyobb melegben mentem 22 km-t, ami nagyon rosszul esett, 17 óra körül érkeztem Estellába. Egy 30 év körüli dagadt fiútól rutinból megkérdeztem, hol van a zarándokszállás – 3 km-re volt, elkísért, nem lehetett lerázni, állandóan beszélt, persze spanyolul. A szálláson félórás sorban állás, óriási viszketegség - ezen a napon nagyon meleg volt. Zuhany, mosás, két dobozos sör, kaja, majd egy csendes helyen írogatok. Majdnem mindegyik ember írogat, jegyzetel, nagy dolognak tartják, amiben most vannak. Végül is itt, Estellába tudtam venni (4 euró) a fájós torokra való szopogatóst, ami némi enyhülést hozott, de tudtam, hogy a megfázás összes tünetein végig fogok menni, torokfájás, nátha, köhögés.

09.05. Jól aludtam, jól ébredtem. A szopogatósditól mérséklődött a torkom fájása, délutánra majdnem elállt. Így egy nagyobb távot, mintegy 40 km-t jelöltem ki. Mikor rákérdeztek két napos holland ismerőseim, hasonló korúak - akikkel szinte azonos ütemben mentem végig az úton, hogy meddig akarok eljutni – és én mondtam – csak annyit mondtak – hosszú, és elnézően mosolyogtak. Én azért a nehéz hátizsák és a nagy meleg ellenére is belehasítottam és 17:30–kor beértem Vianára. Igaz, nagyon mentem, délben másfél órás pihenés, cipőcsere, fejenállás. Mindenki, akivel elindultam, kb. 50 fő, el-el maradtak, erre a szállásra – onnan – egyedül én érkeztem. Négy liter vizet ittam meg útközben, a célban váltani kellett – 2 korsó sör – 4 euró. A szesz még csak egy pillanatra sem csapot meg, úgy éreztem még 12-t meg tudnék inni, de megálltam.

09.07. Kétszer negyven km. Utána elhatároztam, hogy pihenek egyet, azaz tegnap 20 km után 13-kor leálltam Santo Domingosban. Lezuhanyoztam, kimostam, és mivel volt konyha, csináltam egy fenséges kaját. 1 hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 1 csirkecomb, 2 krumpli, 1 üveg bor – 5 euró. Nagyon jól esett, utána aludtam, majd városnézés, Évikének telefonáltam, majd világoson lefeküdtem.

Ma hatkor indultam. Valaki elpakolta a hálózsákom tokját, nagyon pipa voltam. 11 óráig megtettem 23 km-t. A két holland, aki somolygott, hogy negyvenet megyek, beértek, nyilván a tegnapi 20 km miatt – nem baj, majd meghúzzuk.

09.10. Akárhogy is nézzük, ma a tizedik napja, hogy úton vagyok. Hornillosban megszálltam. A távolság, amit megtettem 306,5 km. Mindennap mentem, két pihenős napot tartottam, akkor 20-20-at, többször mentem 40 km-t – olyankor nagyon kimerültem. Nem hajt a tatár, időm is, pénzem is van, lazítok a tempón, nehéz a hátizsák, sajog az egész testem. Tegnap 40 km-t tettem meg, a cél az volt, hogy eljussak Burgosba. Egész nap keményen kellett menni, ráadásul a szállás a város túlsó felében volt, szinte a legszélén. Az út második felén háromszor óriási jég és monszun jellegű eső volt, minden folyt. Amikor 17 óra körül megérkeztem, szállás volt, büfé, bolt a környéken sehol. Elrendezkedtem, és majd csak egy jó negyedórányira találtam egy boltot, ahol vettem zöldséget, konzervet, bort. A konzerv pacal volt, jóllaktam. Visszamentem a szállásra és azt láttam, hogy nyolc, helybéli idősebb hölgy gyülekezik, készülődik, főzni fognak. Meg is tették és egy óra múlva kész volt az ingyen leves. A következő – egy cserépedénybe egy darabka kolbász, majd egy csomó száraz kenyér felszeletelve – beáztatva – belekeverve pritaminpaprika – fűszerek – a végén egy csomó tojás beleverve – összetörve. A folyadékpótlás miatt három tányérral is ettem, az íze feledhető.

09.11. A mai nap pihenős, 20 km után elhelyezkedtem a szálláson, pihenés, lazítás. Az egészség tekintetében az a legnagyobb problémám, hogy állandóan fújnom kell az orromat, a lábamon egyetlen hólyag sincs, viszont képtelen megszokni a 44-es szlovák bakancsot, amelyet majdnem újonnan hoztam a túrára. Így kb. 20 km után váltani kell a szandálra, ami bevált, csak éppen a vékony talpa miatt egy bizonyos táv után minden kavicsot megérzek. Tessék, én, a tapasztalt…

A táj gyönyörű, gondozott, felügyelt. Nem szebbek, mint a mi tájegységeink, másabbak. 1300-800 méter között haladunk, fennsíkon, erdei utakon, bekötő utakon. Mindenütt hidak, kutak, gondozott utak.

09.13. Ma pihenős napom volt. 13 óra körül, 23 km után megérkeztem Sahagunba. Tegnap 52 km-t mentem. Az út során egyszer szándékoztam megtenni 50 km-t. Ez a táv otthon a teljesítménytúra klasszikus távja, 12 órát adnak rá. Én ezt 17 kilós hátizsákkal szándékoztam megtenni – időn belül – egyszer. Tehát tegnap 11 napos folyamatos gyaloglás után azt mondtam (azt is csak délben), hogy akkor ma megcsináljuk az 50-et. A nap és az út jellegzetessége, hogy viszonylag nem nagy emelkedők, de igen köves – kavicsos, és szinte végig fedetlen-árnyéktalan területen kellett menni. A nap folyamán megérkezésig egy fél csomag mogyorót, egy tábla csokit, egy teát és 4 liter vizet fogyasztottam. 7-kor indultam és 18:15-kor érkeztem, a megtett táv 52 km volt. Úgy gondoltam, hogyha erre így képes vagyok, akkor nincs különösebben nagy baj a testemmel és lelkemmel, mert alkalmanként mindegyik lázadozik, de most velem voltak.

A mai napon aztán meg lett a böjtje a dicsőségnek. 23-km-t nem mentem, hanem tántorogtam, szédelegtem. A testem sajgott, zsibogott, időnként megszédültem. 14 óra körül megebédeltem, majd hosszan aludtam. Este a szállás nagy rémületére csináltam a közös konyhán egy magyaros lecsót, füstölt kolbásszal, meg ami kell bele. Az illatok keringtek, az emberek sóhajtoztak és ették a buta, drága műanyag szarjukat. Benyomtam közben egy üveg bort és kezdtem újra jól érezni magamat.

Zsoltika felhívott (véletlenül be voltam kapcsolva), jól esett.

09.14. 37 km-t mentem, du. 4-re érkeztem a szállásra, ahol már csak a földön volt csak hely. Fürdés, majd készítettem egy feljavított zacskós levest – kolbász, száraz tészta, paprika, fokhagyma; a második fogás olajos hal. Ma elmaradt a vörös bor, hamarosan lefeküdtem. Útközben egy kis eső riogatott, és kifejezetten hűvös volt.

Leon után nemsokára megint 1600 m-es hegyek következtek.

09.16. Tegnap megállás nélkül elfoglaltam Leont … 20 km. Nem is volt szándékomban tovább menni, hiszen ez egy hatalmas és mint később kiderült, nagyon szép város. Úgyhogy délben már a szálláson voltam, déli reggeli, átöltözés és irány a város. A szállás a régi – és belvárosban volt, így hamar eljutottam a fő látványosságig, a Katedrálishoz. 1300-ban kezdték építeni és ma is. Hatalmas és végtelenül gazdag díszítésű – úgy festmény, mint szobor és építészeti vonatkozásban. Alaposan bebarangoltam a belvárost, vacsoráztam, Évikének telefonáltam és fél 8-kor már ágyban voltam. A füldugót már sikeresen háromszor használtam, most is volt egy városi alapzaj és némi hortyogás. Kisebb megszakításokkal átaludtam az éjszakát. A felső ágyas pár órás ismerősöm, lengyel, akivel angolul és oroszul mindent megbeszéltünk, nem velem kelt, amikor látta, hogy reggel készülődök – jó napot kívánok-kal köszöntött és aludt tovább.

6:45-kor indultam. Ilyenkor itt még teljesen sötét van, fél nyolc körül kezd világosodni. 3 órát megállás nélkül haladtam, majd rövid pihenő, tea, újabb három óra, összesen 30 km-t haladva elértem Hospital de Orbigát, ahol egy jól felszerelt zarándokszállást találtam – 6 euró, konyhával felszerelve. Mivel a boltok ilyenkor még zárva vannak, egy sör mellett várakozva írogatom a sorokat.

09.17. Az éjszakám nem volt valami jó. Jóval hajnal előtt ébredtem, köhögési rohamok, próbáltam visszafogni, mégis csak negyvenen vagyunk a hálóban, akkor meg fuldokoltam. Nem keltem túl korán, fél nyolckor indultam el. Sokat mentem országút mellett, 11 körül érkeztem Astorgába. A város gyönyörű, a templom ugyancsak. Ettem egy fél sárgadinnyét, meg egy csomó szőlőt. Nagyon meleg volt. 12-kor mentem tovább és mentem még 20-at, összesen 37-et, sok volt az emelkedő, nagyon elfáradtam. Megérkeztem, kaptam szállást, fürdés, mosás, öt tojásos szalonnás rántotta, üveg bor. Évikének telefonáltam. (Az egyik jómódú túratársam, tőlem idősebb, annyi ereje nem volt, hogy elmenjen a boltba, talált száraz tésztát, megfőzte, és csak úgy magába ette és ette.)

09.19. Tegnap és a mai nap 25 és 31 km-t megtéve alapvetően szépen, kellemesen nézelődve sétáltam. Főleg a tegnapi nap volt gyönyörű, amikor is reggel mintegy két órát felfelé haladva elértünk egy 1460 m-es magasságot, majd szépen folyamatosan lefelé haladva hagytuk el a kis településeket. Két kihalt, elhagyott falun haladtunk keresztül, az egyikben egy zarándokszállás, svájci származású ötvenes fazon tartja fent, tele kutyával, macskával, meg egy lúddal. Du. kellemes szállás – fürdés, mosás. Majd csináltam egy kiadós paprikás krumplit, számítva a közönségsikerre, többeket megkínáltam, nagy siker volt. Hajnalban 3-tól 5-ig köhögés – az elsők között indultam el, ha már aludni nem tudok.

Mára 31 km-t tűztem ki. Szombat van, mezőgazdasági-szőlős területeken haladunk keresztül, sokan szüretelnek. Tegnap és ma is kitűnő idő, 36 fok. Du. 15-kor értem a szállásra. A konyhában találkoztam egy fiatal magyar párral. 28-án indultak el a spanyol oldalról, tehát előttem – aki a francia oldalról jöttem - öt nappal. Keveset beszélgettünk, fürdés, meleg víz nem volt. Ott semmiféle bolt nem volt nyitva, így étterem. Gombás, sajtos omlett, krumpli és valami kőkemény csontos hús – sok kenyérrel – felejthető, 9 euró. Délben, (érdekes, hogy nyitva volt) betértem egy gyógyszertárba és vettem köhögés elleni gyógyszert, meg a torkomra szopogatósdit (8 euró.) remélve, hogy az éjszakám nyugodtabb lesz. 

A 19-ik napot éltem meg. Úgy gondoltam, most már úgy haladok, ahogyan a javasolt program, és akkor 26-án beérek Santiagoba. Ez még 185,7 km.

Ma sokat haladtam a műúton, illetve mellette. Előttem két nő haladt. Kezdtem őket beérni és csak közeledve vettem észre, hogy nincs csomagjuk, nem is zarándokok, hanem valami mesteremberek. Elhaladva mellettük, hola!–val köszöntöttem őket, ennyi itt mindenkinek kijár. Visszaköszöntek, és bájosan kacarásztak és még valamit be is szóltak. No gondoltam, megnézem a magyar tudásukat milyen szintű. Ingyen, gumi nélkül?- kérdeztem kedvesen, - szí, szí, mondták és tovább viháncoltak fejhangon. Na gondoltam, szerencsétek, hogy nem élek vissza a hiányos nyelvtudásotokkal, és mentem tovább.

09.20. Ma mindenki korán készülődött, már fél hat körül, miközben csak fél nyolckor van világos. Láthatóan izgultak a szintkülönbség miatt, ami azt jelentette, hogy igen alacsonyról 1300-méterre kellett felkapaszkodni. Magam is tartottam a 9 km-es kemény emelkedőtől, illetve a köhögésem, náthám nem múlott el, és ez igen hátráltatott. Fél hétkor indultam és 10-kor tértem be egy teára, miközben egy fél órát a székben öntudatlanul aludtam. És mintha ez helyre hozott volna, kitisztultam, felerősödtem és elindultam. Dél körül óriási meleg. 14-kor teljesítettem, úgy, hogy még túl is mentem 6 km-t, viszont helyet már csak két összetolt bőrfotelban kaptam, ami szemre kényelmesnek tűnt, de belefeküdve borzasztó. Bolt nem volt. Egy öregember krumplit ásott, vettem tőle kábé egy kilót. Olaj, fokhagyma mindig van nálam, megfőztem, meglocsoltam, hagymát rá, hát ez volt a vacsora.

09.21–e van, ma Samosra érkeztem, 25 km, a városka szép, pihennem kell. Az út gyönyörű volt. Amit tegnap felmentünk, azt ma szépen, folyamatosan leadjuk szép tájakon, falvakon keresztül. Már csak 120 km van hátra. A tegnapi sovány vacsora után kifejezetten éhesen ébredtem, úgy hogy délután 3 körül kompletten meg kellett ebédelnem (9 euró); este 6-kor hideg vacsi, 5 euró. Alapvetően jól vagyok.Az idő kitűnő. Kétszer, még az első héten óriási eső esett. Mindez fél óra alatt zajlott le. Szerencsém volt, mindegyik előtt még fél órával nyílt terepen voltam, amikor esett, bent a településen. Mintha dézsából öntötték volna. Mindenhol folyt, patakok keletkeztek. Azóta váltakozó hűvösségű reggelek, de 10-től kifejezetten mindig nagyon meleg van.

09.22. 42 km után Gonzárba érkeztem, és miután késő délután, így már hely csak a földön volt, azt is, miután elfoglaltam, alig tudtak tőlem bemenni a WC-be, így fölöttem lépkedtek.

Délelőtt elhagytam négy középkorú nőt, németül beszéltek. Majd megálltam, és a hosszú nadrágot átváltottam rövidre. Éppen villant a fekete bugyogóm, amikor beértek. Mondtam nekik világnyelven, hogy jön a magyar sztriptíz, amikor az egyik beszólt, hogy ő azt megnézi. 20 nap óta nem találkoztam, beszéltem magyarral, megörültem neki. Gabriellának hívták, szólítsam Gabinak, (ez már a harmadik Gabi) 1981-ben kivándorolt a férjével Németországba, varrónőként dolgozott, most pedig Isten szolgálatába állt, és az ő erejével akar gyógyítani. 200 km-t busszal tett meg – mert siet, időnként rá gyújtott. Amikor megtudta, hogy az egyik hegyen a vasszobroknál, ahol a szél találkozik az égiekkel, és ott mindenki sírt és én nem, rosszallóan nézett rám. Így aztán kétórás közös séta után – majd találkozunk – kifogással elsiettem.

Egyébként elgondolkodtam azon, hogy kik mennek az úton? Szerintem külföldiek, a résztvevők 60%-át ők teszik ki, fiatalok és idősebbek, egy apa három gyermekével – bár ők csak résztávot tettek meg, házaspárok, barátok, barátnők kettesben és hárman – négyen, lovasok - kerékpárosok, mert hogy ezzel is meg lehet tenni, egy fiú a kutyájával, egy szamár – három spanyol – a hátizsákok a szamáron, alkalmi ismerősök és kezdődő párok, kövérek és tök soványak stb.

09.23. Hamar ébredtem, majd pakoltam és kivontam magamat a kellemetlen szálláshelyről. Kábé háromórás gyaloglás után szinte az egyik pillanatról a másikra komoly fájás állt be a lábszáramba, amely egyszerűen meg-, illetve leállított. Ez nem izomláz, vagy görcs volt, soha nem tapasztaltam korábban hasonló érzést. Pár perces álldogálás, egy kis előrehaladás, majd újra blokk. Csonthártyagyulladást sejtek a dolog mögött. A szállásra többszöri pihenővel jutottam el. Vacsora és gyors fekvés.

09.24. Az éjszaka csak egészen keveset regenerálódott. Reggel elindultam, mentem 14 km-t és egyszerűen befékezett. Szerencsém volt, egy városkában ért a dolog, ha attól 3 km-nyire, nem tudom, hogyan értem volna be. Dél körül volt. Tudtam, hogy itt akaraterővel, mint máskor, annyiszor nem lehet variálni, pihenni kell. Nem a zarándokszállásra mentem, kivettem egy hotelben szobát, 25 euró. Vettem hideg élelmet, 2 kiló sót, és bevonultam. Mikor lezuhanyoztam tapasztaltam, hogy meg is van a bokámtól-térdemig egyenletesen dagadva. Vizes törölközőbe burkoltam, felpócoltam, és komoly beszédet intéztem hozzá, már, hogy eddig soha nem hagyott cserben, különböző ígéreteket tettem, hogy majd mennyire fogok kedvezni, meg pihentetem, és hogy estére meglepetés lesz. Aztán elaludtam. A hasam ébresztett. Szőlőt ettem, finom sajtot, felvágottat, paprika, paradicsom, olajos hal, vörös bor. Hideg étel tekintetében ez volt a legkiadósabb étkezésem, de a lábam miatt nagyon megijedtem, kedvezni akartam magamnak. Majd újra elaludtam. Este 11 körül ébredtem. A szobához, amit kivettem, tartozott fürdőszoba és abban kád. Beleszórtam a két kiló sót és engedtem rá meleg vizet, majd beleereszkedtem. Úgy félóra múlva, kijöttem, vizes borogatás, fekvés.

09.25. Másnap jótékonyan éreztem a húsz órás pihenés hatását, ráérősen keltem és indultam. A mai nap, ha képes vagyok 34 km-t menni, akkor gyakorlatilag megcsináltam a túrát, ugyanis ez esetben megközelítem 4 km-re Santiagot, ahol egyébként is megszállnék, és holnap kényelmesen besétálok a 4 km-re levő városba. Tehát elindultam. Egy óra elteltével újra a tegnapi hatások, blokkok. Azt mondtam magamnak, hogy most pedig akármi is lesz, de megteszem az említett távot. Elindultam, a bal lábammal egészen kicsit, a jobbal pedig amekkorát tudtam, így kezdtem haladni, a madarak is elcsodálkoztak, hogy nocsak micsoda figura ez. A testem megértett és a fájások beálltak és állandósultak egy elfogadható szinten, én pedig kb. 4 km-es sebességgel haladtam, nem mertem megállni, mert attól féltem, hogy nem tudok elindulni. Végül a folyamatos haladás végett, sokakat megelőzve este hétkor beérkeztem Monte do Gozó-ba, Santiagotól 4 km-nyire. Hát igen, meghatódtam, és a szívemben, a lelkemben elkezdődött az ünneplés, az oly sokszor érzett euforikus kavalkád, amelyet valakik kábítószerrel, megint mások – köztük én – így érek el. Különbség nálam az, hogy ez nekem csak melléktermék, míg a másik oldalon a fő cél. Kezdtem érezni a megdicsőülés élményét, a „MEGCSINÁLTAD„ boldog tény- és valóság jellegét. Az elérzékenyülést pedig az okozta, hogy a 25 nap összes megpróbáltatása egy közös csomagként döntött le, illetve szakadt rám.

A túrát végül is gyakorlatilag 25 nap alatt teljesítettem. Minden nap mentem. Amikor a legbetegebb, elesettebb voltam akkor 14 km-t, amikor erőm teljében akkor 52-őt. Nem volt pihenőnap. A kiszámított napi átlagom 31 km. Mindez úgy, hogy minden nap más szálláson ébredtem, amikor vécén voltam az ajtót mindig rám verték, állandó szintkülönbség, nehéz hátizsák, egy megfázás nyolc napos fázisa (torokfájás, orr tele, 4 átköhögött éjszaka), a cél előtti háromnapos lábfájás. Az út során, a lábaimon semmilyen hólyag, vagy seb nem keletkezett, ugyanígy a testem többi tájékán sem. Ezt annak tulajdonítom, hogy amikor csak tehettem mezítlábaztam. Hat kilót fogytam, ezzel arányosan erősödtem, képes voltam megállás nélkül akár négy órát is haladni. Az indulásomkor meglévő némi légzési–hurutos problémák teljesen elmaradtak. 135/95-ös pulzussal mentem el, amikor hazajöttem és rá öt napra megmértem 120/75 volt. És még valami, születésem óta nem éreztem magamat ilyen függetlennek, mint ebben a rövid időszakban. Senkire nem vártam és én reám sem vártak, hogy mit eszek, hová megyek, mennyit megyek, hol szállok meg, saját, vitát nélkülöző döntésemben maradt.

Az étkezéseimet tekintve egy általános vitaminnal és egy pohár vízzel indultam el. Ha tehettem, 10-13 óra között gyümölcsöt, diákcsemegét, ritkán csokoládét ettem. Egyszer ettem délben, vasárnap lévén egy levest egy pohár sörrel, ezen kívül szeszt az út során sohasem ittam, csak ha már lezuhanyoztam és kimostam. Röviditalt az egész út során nem ittam. Kávét háromszor ittam.

Az út alkalmas volt arra, hogy a gondolataimmal átmossam eddigi életemet, kiszűrjem az értékeket és elgurítsam a fekete pontokat. Úgy érzem higgadtabb és nyugodtabb lettem.

Az út legnagyobb hozadéka, hogy a világ minden tájáról idesereglett emberekkel tettem meg, aki hasonló mentalitásúak, szeretik és ámulják a természetet, van bennük hajlam némi fakírságra, lemondásra, akik, ha valamelyiket megszólítod, azonnal megkínál azzal, ami a keze ügyében van, ha a pénztárcád az asztalon van, odébb tolja, hogy le ne essen, mosolya–szava őszinte, eredendően barátságos.

Kaszárnyás elhelyezés, de már csak 8-an egy szobában. A hely 800 fő befogadására alkalmas, ugyanis aki az utolsó 100 km-t legyalogolja, ugyanazt a bánásmódot kapja mint aki az elejéről érkezett. Így aztán az utolsó százon egyre többen és többen lettünk. Mint később kiderült, ha pedig valaki vasárnapra időzíti a Santiagoba való bevonulást, óriási műsorban, ünneplésben lesz része. Ezek a százasok általában 8-kor indultak, többnyire spanyolok voltak és délben már befejezték és elfoglalták a szállásokat. Így aztán, amikor mi, illetve a többiek 30–40 km után megérkeztünk, maradt a föld. Ilyen fiúk között töltöttem az utolsó közös éjszakát. Öt nap alatt tették meg a 100 km-t, tele hólyaggal és fájdalommal. Aranyosan kérdezgettek, faggattak, elismerően bólintgattak a 25 napos teljesítményemre.

09.26. Ma reggel szépen, nyugodtan felkelve, dolgaimat összepakolva, besétáltam Santiagoba. Egyre többen és többen haladtunk a katedrális felé. A lábam mintha érezné, hogy ez már csak séta és vége a megpróbáltatásoknak, egyre eredetivé válik.

Énnekem így sikerült, de mint mások elmondták sokan, vasárnapra időzítik a bevonulást, mert ilyenkor kiemelt ünneplés, fesztivál van. A katedrális óriási és pompásan gazdag, nem lehet fokozni. Benne Szent Jakab teteme. Minden nap délben mise a beérkező zarándokok részére. A templom tele hátizsákos, szakállas, (kopasz) emberekkel, még a földön is ülnek. A misét egy főpap és egy tucat alpap celebrálja. A templomban rengeteg a Föld minden tájáról érkezett külföldi és hát a sok, vasárnapra időzítő spanyol 100-as. Odakint az összefüggő térrendszeren óriási a tolongás, nappali tűzijáték, bohócok, nyeremények sorsolása, stb. Ebben a nagy tolongásban, előtte 800 km-t haladva a természetben, elidegenedtem én ettől a sokaságtól és a tömegtől.

Elindultam, megvettem az ajándékokat és elmentem a távolsági autóbusz állomásra, hogy onnan eljussak Finisterrába, a világ végére. A régebbi hagyomány szerint miután a zarándokút befejeződött Santiagoban – az emberek egy része eljött ide, mert hogy itt van a világvége – hitték sokan és komolyan egy időben. Elégették a zarándokút rongyait és belenéztek az Atlanti óceán nagy messzeségébe, ahonnan már nincs tovább, csak víz és víz ...És azután jött 1492 és stb. stb. Hárman szálltunk le a buszról, akik tartottuk a hagyományt, az egyikkel, német volt, kivettünk egy szobát közösen 20–20 euró. Rövid beszélgetés, ő aug. 28-án kezdte a távot. Teljesen löki típus, egyébként a végére belázasodott és a torka stb. stb. Igazán, másnap kezdtem tisztelni, amikor elmondtuk egymásnak, merre jártunk a világban, s ő volt Tibetben, Nepálban – kerékpárral 900 km-t megtéve. A részletekbe bonyolódva elmondta, hogy a kerékpárt csomagként feladta a repülőre. Mondtam, hogy én nem vittem volna magammal, inkább helyben ott vettem volna egyet, olcsóbb lett volna, mint a csomagdíj. Kicsit megrökönyödött, mondta, hogy ő erre nem is gondolt. 

Az édes pihenés, semmittevés, napozás, napi öt-hat alvás, röpke séták, finom sörök, bámészkodás, szóval, amit egy macska egész életében csinál … ezek mentek – pár nap alatt … és egyszer csak rádöbbentem, hogy mennyire hiányoznak az enyémek, és hogy mennyire messze vagyok tőlük és elindultam hazafelé.

Bajnok Miklós 2005 Jan 26, 08:20                                

El Camino - az Út Tovább
Miről tárgyal a testület az októberi ülésén?

Miről tárgyal a testület az októberi ülésén?

2016. október 11. Szerkesztő: zircblog

 

Az előterjesztéseket a címükre kattintva olvashatjátok el.

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének  ülése   2016.  október 13-án  (csütörtök) 18,00 órára.

Amennyiben a képviselő-testület által megállapított napirendi pontok megtárgyalása e napon nem fejeződik be, akkor az ülés folytatása az SZMSZ 24. § (6) bekezdése alapján 2016. október 17-én (kedd) 18,00 órakor lesz.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

 1. Önkormányzati rendeletek alkotása

1./ A helyi népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 5/1991.(III.28.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

Előadó: Ottó Péter polgármester

2./ Városi címer alkotásáról szóló 1/1990.(XI.12.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

Előadó: Ottó Péter polgármester

III. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

3./ A városi nagyrendezvények lebonyolításának átgondolása, újabb esemény/ek felvállalása

Előadó: Kasper Teréz Ágota képviselő

4./ A „Civil Támogatási Alap 2017” támogatására kiírandó pályázat előkészítése

Előadó: Németh Gábor Emberi Kapcsolatok Bizottság tagja

5./ Turisztikai szakember foglalkoztatása

     Előadó: Ottó Péter polgármester

6./ Zirc, Alkotmány u. 3/A. fszt. 1. szám alatti, 1364/12/A/1 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú lakás értékesítése

     Előadó: Ottó Péter polgármester

7./ Lakossági zöldhulladék begyűjtésének lehetősége

     Előadó: Ottó Péter polgármester

8./ Zirc város karácsonyi fénydekoráció     

     Előadó: Ottó Péter polgármester

9./ Járda felújítások

     Előadó: Ottó Péter polgármester

10./ Zirc, Alkotmány u. 1/C. szám 1357/A/4 hrsz alatti Kis-óvoda épület földszinti részében kiállítási tér és társasházi közös képviseleti iroda kialakítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

11./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

 

III. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

12./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

       Előadó: Ottó Péter polgármester

13./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

14./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

                            

 Forrás: zirc.hu

 

Miről tárgyal a testület az októberi ülésén? Tovább
Népszavazási adatok/eredmények - Zircen (kiegészítve)

Népszavazási adatok/eredmények - Zircen (kiegészítve)

2016. október 07. Szerkesztő: zircblog

 

Országos népszavazás
2016. október 2.

Feldolgozás állása:  100,00  %

Tájékoztató adatok az Országos népszavazáson leadott szavazatokról

Szavazóköri eredmények

 
Összesített adatok Zirc településen

A népszavazásra bocsátott kérdés:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

 

Zircen 7 szavazókörben adhatták le szavazataikat a lakók. Településünkön 5 695 fő adhatta le a szavazatát, ebből 2899 fő járult az urnákhoz (50,90%).

A szavazóként megjelent 2899 fő közül 

2737 fő szavazott érvényesen (a szavazásra jogosultak 48,06%-a),

161 fő érvénytelenül (a szavazásra jogosultak 2,83%-a),

1 fő pedig nem dobta be az urnába a szavazólapját.

A 2737 érvényes szavazólapon

43 fő  IGENnel (az érvényesen szavazók 1,57%-a) ,

2694 fő pedig NEMmel (az érvényesen szavazók 98,43%-a) szavazott.

 

A szavazóköri névjegyzékben
lévő választópolgárok
száma

Szavazóként megjelent
választópolgárok száma
A E
 5 695   2 899 
( 50,90 %)

 

Urnában lévő
lebélyegzett
szavazólapok száma
Érvénytelen lebélyegzett
szavazólapok száma
Érvényes szavazólapok
száma
J K L
 2 898   161 
( 5,56 %)
 2 737 
( 94,44 %)

A SZAVAZATOK SZÁMA VÁLASZONKÉNT

IGEN
szavazatok száma
NEM
szavazatok száma
I N
 43 
( 1,57 %)
 2 694 
( 98,43 %)

 

További részletekért kattints IDE.

Forrás:www.valasztas.hu

nepszav.png

 

Kiegészítés

szavazóköri statisztikák: a 2016-os népszavazás eredményének összevetése  a két 2014-es választás eredményével.

szav2016kieg.png

Beküldte: Koós Gábor

 

Népszavazási adatok/eredmények - Zircen (kiegészítve) Tovább
Baleset a cseszneki szerpentinen

Baleset a cseszneki szerpentinen

2016. október 07. Szerkesztő: zircblog

 • 2016.10.07
  11:38
Két személyautó és egy kamion ütközött. Nem sérült meg senki a balesetben.

Egymásba rohant két személyautó és egy kamion a 82-es főúton, Csesznek térségében. A balesetben nem sérült meg senki, az összetört járművek viszont elfoglalják a fél útpályát. A zirci önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre megszüntetni a forgalmi akadályt. A beavatkozás végeztéig félpályán halad a forgalom a főút érintett szakaszán.

Forrás: vehir.hu

csesznbaleset.png

Baleset a cseszneki szerpentinen Tovább
Rokon Népek Napja - finnugor témájú programok a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházba

Rokon Népek Napja - finnugor témájú programok a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházba

2016. október 07. Szerkesztő: zircblog

Október harmadik hete ismét a finnugor nyelvek és kultúrák ünnepe jegyében telik a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban. Idén október 10. és 15. között kerül sor a programjainkra, amely tartalmaz kiállításmegnyitót és érdekes előadásokat, szervezünk rendhagyó múzeumi órákat és különleges kézműves foglalkozásokat, de hallhatunk hanti és manysi meséket is.

A programsorozat október 10-én a „Rénnyáj haladtában...” c. időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitásával veszi kezdetét. A kiállításban a Göcseji Múzeum hanti és manysi tárgyai kerülnek bemutatásra.

Intézményünket idén az a nem mindennapi megtiszteltetés érte, hogy meghívásunkat elfogadta a Finnugor Népek Világkongresszusa Konzultatív Bizottsága, amely a kongresszus végrehajtó szerve. (Feladata többek között az együttműködés koordinálása és a finnugor népek jogainak képviselete nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának megfelelő munkacsoportjában is. A Bizottságban minden részt vevő nép egy vagy két képviselője kap helyet, minden népnek egy szavazata van.)

A Rokon Népek Napját már a két világháború között is megünnepelték Finnországban, Észtországban és Magyarországon. Hazánkban 2013. óta az ünnep hivatalos neve "Finnugor nyelvrokon népek napja".

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház idén is az egész hetet ennek az ünnepnek szenteli.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

rega0plakat.jpg

 

regdia2.jpg

 

regmeghivo_kiallitasra.jpg

 

Beküldte:

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

Rokon Népek Napja - finnugor témájú programok a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházba Tovább
Geotóp Nap Zirc térségében október 8-án, szombaton

Geotóp Nap Zirc térségében október 8-án, szombaton

2016. október 05. Szerkesztő: Atyavilág

A 2016. évi Geotóp Nap keretein belül egész napos geoprogramokkal várjuk az érdeklődőket. A nap első földtani kalandozását az olaszfalui Eperjes-hegy geoparadicsomában kezdjük, amely tanösvény 2015-ben az Év Földtani Értéke volt a Bakony–Balaton Geoparkban. Ezt követően délután egy interaktív sétán vehetnek részt a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának gyűjteményében Zircen.

Olvassa el a családbarát programot a Bakony-Balaton Geopark honlapján! Néhány kép kedvcsinálóként: mi már többször végigjártuk, kicsiknek és nagyoknak is nagyszerű élmény!

16-10-08_geotop_zirc_4.JPG

16-10-08_geotop_zirc_5.JPG

16-10-08_geotop_zirc_3.JPG

16-10-08_geotop_zirc_2.JPG

16-10-08_geotop_zirc_1.JPG

 

Geotóp Nap Zirc térségében október 8-án, szombaton Tovább
Fának csapódott

Fának csapódott

2016. október 04. Szerkesztő: zircblog

 • 2016.10.04
  15:18
Letért a 82-es útról, majd fának csapódott egy személyautó Zirc közelében, a Bakonyszentkirály felé vezető útszakaszon.

A műszaki mentést végző zirci önkormányzati tűzoltók áramtalanították az összetört autót. Egyetlen utasa, a sofőr, könnyebben megsérült a balesetben. Az érintett útszakaszon jelenleg csak az egyik sávban halad a forgalom.

Forrás vehir.hu

kanyarfa.jpg

A képen a baleset helyszíne látható (korábbi felvétel). Ebben a kanyarban rendszeresen kicsúsznak az autók, ahogyan azt az út melletti füves részen és a fán lévő nyomok is jelzik.

Fotó: Kovács Ákos

Fának csapódott Tovább
Szépkorú polgárait ünnepelte Zirc városa

Szépkorú polgárait ünnepelte Zirc városa

2016. október 04. Szerkesztő: zircblog

A mai idősek sokkal többre képesek, mint elődeink. Ezért fontos kérdés, hogyan lehet aktívan eltölteniük az éveket – mondta az Idősek Világnapjának zirci ünnepségén dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester, városunk díszpolgára.

oreg.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Szépkorú polgárait ünnepelte Zirc városa Tovább
BURSA HUNGARICA ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT

BURSA HUNGARICA ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT

2016. október 04. Szerkesztő: zircblog

ZRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

az Emberi Erőforrások Minisztériumával

és a Veszprém Megyei Önkormányzattal együttműködve

 

a 2017. ÉVRE IS KIÍRJA A BURSA HUNGARICA

FELSŐOKTATÁSI ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATOT

HÁTRÁNYOS SZOCIÁLIS HELYZETŰ, ÁLLANDÓ ZIRCI LAKOS FIATALOK SZÁMÁRA

 

A pályázati felhívás postázásra nem kerül,

a DOKUMENTÁCIÓ ÁTVEHETŐ a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán,

és LETÖLTHETŐ a WWW.ZIRC.HU HONLAPRÓL.

 

A teljes pályázati kiírás.

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

BURSA HUNGARICA ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT Tovább
Ruhaosztás

Ruhaosztás

2016. október 04. Szerkesztő: zircblog

FELHÍVÁS

 

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ értesíti a lakosságot, hogy

2016 OKTÓBER 10-ÉN (hétfő)

9.00 ÉS 15.00 ÓRA

KÖZÖTT RUHAOSZTÁST SZERVEZ ZIRC, ALKOTMÁNY UTCA 14. szám alatt.

 

A ruhák elvitele térítésmentes, DE regisztrációhoz kötött, ezért kérjük feltétlenül hozza magával TAJ kártyáját is!

 

 

Család-és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat munkatársai

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Ruhaosztás Tovább
Javaslatokat várnak (+ előző években elismertek)

Javaslatokat várnak (+ előző években elismertek)

2016. október 03. Szerkesztő: zircblog

 

J a v a s l a t t é t e l i   f e l h í v á s

„Z I R C   V Á R O S   E L I S M E R Ő   O K L E V E L E”

ELISMERÉS ADOMÁNYOZÁSÁRA

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 6/2015(III.13.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint  „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozható azon személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik/amelyek a város közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, és ezzel a város értékeit növelték.

A kitüntetést olyan személyek és közösségek kaphatják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak. A díszoklevéllel járó elismerés  évente  legfeljebb 3 személy, illetve közösség részére adományozható.

„Zirc Város Elismerő Oklevele” átadására minden évben Zirc Város Polgármesterének újévi fogadásán kerül sor.

A rendelet értelmében az elismerés adományozására a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indoklással ellátva tehetnek magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

Az Emberi kapcsolatok bizottságnak címzett,az alábbi szempontok szerint megfogalmazott,részletesen indokolt, és a javaslattevő(k) aláírásával ellátott  ajánlásokat

2016. NOVEMBER 30. napig lehet benyújtani

a ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL Ügyfélszolgálatára.

(az ajánlólap a www.zirc.hu városi honlapról letölthető)

 

Kérjük, hogy tegyen javaslatot „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozására!

Együttműködését köszönjük!

                                                                    Ottó Péter

polgármester

Forrás: zirc.hu

„Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetésben részesültek

 1. évben:

Dr. Katona Péterné                                                                           2009. év Zirci Polgára                                    270/2009.(XII.21.) Kt. határozat

Kőrös János                                                                                       2009. év Zirci Polgára                                    271/2009.(XII.21.) Kt. határozat

Pék László                                                                                         2009. év Zirci Polgára                                    272/2009.(XII.21.) Kt. határozat

Agrofitt Bt. – Otthon-Kert Áruház                                                  2009. év Zirci Gazdasági Szervezete             273/2009.(XII.21.) Kt. határozat

Vezír-Hús COOP Kft. dolgozói közössége                                      2009. év Zirci Gazdasági Szervezete             274/2009.(XII.21.) Kt. határozat

Bakonyi Természettudományi Múzeum dolgozói közössége           2009. év Zirci Közössége                              275/2009.(XII.21.) Kt. határozat

 1. „ZIRCI BULI” – a család és barátság fesztiválja együtt-

                                  működői, támogatói közössége                      2009. év Zirci Közössége                              276/2009.(XII.21.) Kt. határozat

 

 1. évben:

Bicski Árpád, Hubert Franciska, Bicski Ádám,

Bicski Bálint, mint családi közösség                                     315/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Egervölgyi Dezső                                                                  316/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Szurgyi Zsuzsanna                                                                317/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Gulyás Ferenc, a ROBIX Hungary Kft.

                          Zirci Gyárának vezetője                               318/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Kiss Ferenc                                                                            319/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Wolfné Litter Beáta                                                              320/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

Hédl József                                                                           321/2010.(XII.20.) Kt. számú határozat

 

 1. évben:

A „Zirc Város Elismerő Oklevele”  javaslatok hiányában nem került átadásra. 

 1. évben:

A „Zirc Város Elismerő Oklevele”  javaslatok hiányában nem került átadásra.

 1. évben:

A képviselő-testület döntése alapján a „Zirc Város Elismerő Oklevele” adományozására szóló javaslattételi felhívás nem került közzétételre.

2014. évben:

nem találtunk adatot

2015. évben:

Hevesiné Németh Mariann, Rábai József és Magyar István

Méltatásukat itt olvashatjátok: Példaként állíthatók az emberek elé

 

zirc_foto.png

Javaslatokat várnak (+ előző években elismertek) Tovább
Túrák októberben

Túrák októberben

2016. október 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2016. OKTÓBER)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

10.01. szombat

Bakonybél-Százhalom sírok-Szépalma p.-Borzavár-Zirc

Balázs Ferenc

Vp. Volán pu. 08.10-kor

20 km. szint: +400 m

10. 08 – 09. péntek – szombat

„TeSzedd a Kéken!”

Őszi szemétszedési akció (Későbbi kiírás szerint)

10.15. szombat

Hidegkút – Recsek-hegy – Balatonfüred

Herczeg Endre

10 km

10.16. vasárnap

A Bakony TE ujjá alakulásának 25 éves évfordulójára rendezünk emlék túrákat és gulyásleves-partit.

1.túra: Balatonfüred Vá.-Tamás hegy-Péter hegy-Csákány hegy-Palózna-Lovas-Alsóörs

2.túra Nosztori pihenő-Király forr.-Lovas-Alsóörs

Aki nem akar túrázni, csak sétálni Alsóörsön, azt is szeretettel várjuk, mind a régi és új tagokat.

Balázs Ferenc

Herceg Endre

Vp. Volán pu. 07.35-kor

Vp. Volán pu. 08.00-kor

15 km. Szint +350 m

10 km. szint 100 m

Okt.23. vasárnap

Balaton kerülés 12. szakasz   Útvonal:Keszthely Vá.Vonyarcvashegy Vá.

Erdei Ágnes,Venczel Erzsébet

Vp: Volán pu:06.15

16.5 km. Szint:+330 m

Későbbi kiírás szerint

Dornyai Béla emlékút  

Porva-Csesznek – Porva - Szépalma– Bakonybél

dr. Cseh György

18.3 km, szint:330 m

 

Október havi IVV-túrák:

 • Október  01. XVII. Világ Gyalogló Nap és  IVV   Túranap

 • Október 08. IV. ZSELIC IVV Túranap

 

A túrákkal kapcsolatos változásokat a Bakony TE honlapján teszik közzé, ezért érdemes indulás előtt ott is tájékozódni. A programok nyomtatható formában a honlapról is letölthetőek. A kirándulásokról készült képeket a honlapra is feltöltik.

Túratársi üdvözlettel: Bakony TE

 

Beküldte: dr. Cseh György

Túrák októberben Tovább