ZIRCINFO

Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában

Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában

2018. július 16. Szerkesztő: Atyavilág

Tavaly szeptember 29-én nyitották meg a magyar síelők által jól ismert Bachledka Ski&Sun síparadicsom területén a lombkorona sétautat és kilátót (Treetop walk), amely pillanatok alatt nagyon népszerű lett. Második lépésként most az eddigi sífelvonó helyett építenek egy nagy befogadóképességűt, amire ugyancsak szükség van/lesz, mert a régi biztosan nem bírná a látogatók rohamát.

18-07-08_lombkorona_1.jpg

Az épülő új felvonó felső állomása, mögötte a lombkorona sétány kilátója. Most, felvonó híján, gyalogosan is ezrek sétálnak fel a fárasztó kapaszkodón, kisgyerekeket tolva kocsiban, cipelve háton, cibálva kézen fogva.

Hol vagyunk egyáltalán?

Zár avagy Zsgyár (korábban Zsdjár, szlovákul Ždiar, németül Morgenröthe) község Észak-Szlovákiában, az Eperjesi kerület Poprádi járásában. Műemléki védettséget élvező szórványtelepülés színes faházakkal, népviselettel, néptáncegyüttessel. (Wikipédia)

Ha Poprád, vagy Tátralomnic felől indulunk el északnak, akkor utunk Lengyelország (Zakopane) felé Záron halad keresztül. Elhagyjuk Barlangligetet, és mielőtt beérnénk Zárba, egy jobbra nyíló völgybe, a Bachledová dolinába bekanyarodva 1 km után találjuk az üdülőközpontot.

Az üdülőközpont felett magasodó gerincre épült a lombkorona sétány.

18-07-08_lombkorona_1.png

A gerincen, a lombkorona sétány körül összefutó sípályák három völgyet kötnek össze.
Azt a völgyet, amelyben a főútvonal halad, és amelyben a település fekszik, nyugatról a Bélai-Tátra határolja, a képen két legmagasabb csúcsa, a Havran és a Zdiarska vidla látható. 

Mi ez a lombkorona sétány?

Ez egy fából készült, 1,8 méter széles, kétoldalt korláttal ellátott padozat, amely a körülötte álló, hatalmas fenyőfák csúcsai között kanyarog 600 méter hosszan.

18-07-08_lombkorona_13.jpg

A sétány látképe a kilátóból. Bejárata a bal oldali végén, másik végpontja a kilátó, amelyen állunk. A szemközti völgyben húzódik Zár település.

18-07-08_lombkorona_2.jpg

18-07-08_lombkorona_5.jpg

A sétány 21 támon nyugszik, legmagasabb pontja a talajszint felett 24 m. Építéséhez 1000 köbméter Douglas-fenyőt és vörösfenyőt használtak fel Észak-Európából és Szlovákiából. A legnagyobb méretű törzs 25 méteres, 48 cm átmérőjű volt. Három hónap alatt építették fel.

18-07-08_lombkorona_4.jpg

18-07-08_lombkorona_7.jpg

18-07-08_lombkorona_3.jpg

Ahogy már lenni szokott, a sétány mentén ötletes bátorságpróbák, játékos természetismereti pontok teszik változatossá és izgalmassá a sétát. Itt szlovák-lengyel-angol nyelven. Szlovákiában nincs egységes gyakorlat, néhány helyen van orosz, német, és egészen kivételes esetben magyar is. De angol mindenütt.

18-07-08_lombkorona_6.jpg

A sétány végén már látjuk a kilátót

18-07-08_lombkorona_8.jpg

A kilátó 32 méter magas, 20 méter átmérőjű. Nem kell lépcsőzni, kellemes emelkedőjű rámpán sétálhatunk fel rá.

18-07-08_lombkorona_9.jpg

A kilátó egyik nagy attrakciója a 67 méter hosszú csúszda, amelyen a kilátó tetejéről ebben a zárt csőben suhanhatunk le mindössze 2 euróért. Nincs benne teljesen sötét, mert felül ablakai vannak.

18-07-08_lombkorona_11.jpg

18-07-08_lombkorona_14.jpg

A másik nagy attrakció az "adrenalinháló". A kilátó tetőteraszának közepére egy 88 négyzetméteres hálót feszítettek ki, amely alatt "nincs semmi", csak a talajszint.

Megközelítési nehézségek

Felvonó tehát nincs. Amíg az építkezés tart, az üdülőközpontból csak gyalog lehet feljutni a gerincre, a sétány bejáratához. Ez kb. 250 méter szintemelkedést jelent kb. 2,5 km hosszon. Több út is vezet felfelé, az egyik sárga nyilakkal jelölve is van, az a rövidebb, de meredekebb. Azt javasoljuk, hogy a hosszabb, de nem annyira meredek szállítóutat válasszák, amelyen a teherautók közlekednek az építkezéshez. Közepes tempóban, pihenő megállásokkal 40-50 perc, gyerekekkel ennél több.

Fent a gerincen büfék is találhatók.

Nagyobb kihívást jelenthet magának az üdülőközpontnak a megközelítése. Ugyanis az építkezés idejére az üdülőközpontban rendelkezésre álló, kb. 500 autós parkoló 150 férőhelyesre szűkült. Ez gyakorlatilag pillanatok alatt betelik a nap kezdetén. Ha tele van, akkor a főútról már be sem engednek kanyarodni az üdülőközpontba vezető, kb. egy kilométeres bekötőútra.

Két lehetőségünk van:

 • Megyünk tovább a falu felé, és ha a faluban találunk egy helyet, amelyet tábla nem tilt, akkor megállunk ott, majd étellel-itallal felszerelkezve gyalog visszaindulunk az üdülőközpont felé. Ez azt is jelenti, hogy esetleg 2-3 km gyaloglás (plusz az üdülőközponttól fel a hegyre). A faluban készülni kell arra, hogy az alkalmas parkolónak kínálkozó helyeken, pl. a boltok parkolójában, táblák figyelmeztetnek, hogy az a vásárlóknak van fenntartva, és az autót elszállítják.
 • Nem állunk meg a faluban, hanem túlmegyünk rajta, és kb. két kilométer után balra találjuk a Skicentrum Strednica nagy parkolóját, ahol 3 euróért kényelmesen beparkolhatunk, majd megvárjuk az ingyenes buszjáratot, amely levisz minket az üdülőközpontba, és a sétány után vissza is hoz. Amíg a parkolóban buszra várunk, gyönyörködhetünk a Bélai-Tátra felettünk emelkedő csúcsaiban, elmehetünk vécére, és a büfében olthatjuk éhünket-szomjunkat. 

Itthon is vannak lombkorona sétányok

A Turista Magazinban hasznos összeállítást olvashatunk az eddig megépült hazai lombkorona sétányokról, az egyik ezek közül ráadásul a közelünkben is van, Pannonhalmán. Természetesen senki nem fog csak azért autózni nyolcszáz kilométert oda-vissza, hogy egy órát elsétálgasson a Bachledka fenyőinek csúcsai között, bármilyen impozáns is legyen a panoráma, és maga az építmény. Mi sem csak ezért mentünk oda, de ha már egyszer a közelben vagyunk, nem hagyhatjuk ki, és ezt tanácsoljuk mindenkinek.

Amiért tulajdonképpen odamentünk

Egy nagyon feszes, odautazással-hazaérkezéssel együtt ötnapos program első napjának része volt Bachledka.

Ez az öt nap annak a 12 éves folyamatnak a lezárást jelentette, amely arról szólt, hogyan lehet megkedveltetni gyermekeinkkel a természetjárást, és amely 12 év tapasztalatait a Zircinfo-n tavasszal itt foglaltuk össze. A mostani programunk mind mentális, mind erőnléti szempontból megnyugtató végeredménnyel zárult.

Programunk színesítéseként meglátogattuk a Bélai-Cseppkőbarlangot, a Magas-Tátra egyetlen látogatható barlangját, és a Dobsinai jégbarlangot is. Elmentünk a poprádi Aqua City-be, amelynek igen húzós belépőjegy árai vannak, viszont ezért igen magas színvonalú, gazdag élményfürdő kínálata, szinte sterilen tiszta környezettel, és megunhatatlan gyermekprogram-választékkal.

Persze, mondhatja az olvasó, hogy az is hülye, aki Magyarországról északra megy élményfürdeni, és igaza is van. Az előbbiekben felsorolt programválaszték arra jó, hogy ha már egyszer a Magas-Tátrába megyünk túrázni, de bármilyen okból szabadidőnk keletkezik (mert pl. annyira elromlik az idő, ami bármikor megtörténhet bármilyen időjárás-előrejelzés esetén, vagy pl. meghiúsul egy előre rögzített és befizetett programunk, mindkettőben volt részünk), akkor ne a panzióban ücsörögve kelljen agyoncsapni üres óráinkat.

A Magistrála talán legszebb és legnehezebb szakasza

Tavaly egyszemélyes vállalkozásként jártuk be a Tatranská Magistrálát, a Magas-Tátra és a Liptói-havasok (Nyugati-Tátra) oldalában húzódó turistautat (a Zircinfo-n itt számoltunk be az élményekről). Ennek most azt a szakaszát választottuk, amelyik a legnagyobb kihívást jelentheti egy tapasztalt hazai túrázónak. A tét nem az volt, hogy a senior újra teljesíti, hanem hogy a junior hogyan.

A Kő-pataki-tó - Csorba-tó közötti, kb. 27 km-es, 1300-2100 méter magasságban, fenyvesek-törpefenyők-sziklák világában húzódó szakaszt másfél nap alatt, egy éjszakázással (a tavaly is kipróbált Zamkovszky-menedékházban) tettük meg. Az út utolsó, ráadásul legnehezebb harmadát változó erősségű esőben, amelyben - ahogy tavaly is - még az esőköpenyeink és a hátizsákvédő huzataink is beáztak. A magashegységi élményt azonban, amelyet a fényképek sem igazán adnak vissza, ez sem ronthatta el.

18-07-11_tatra_10.png

A megtett út domborzati profilja. A Kő-pataki-tónál (1759 m) indultunk, és Csorba-tónál (1351 m) fejeztük be.

18-07-11_tatra_1.jpg

A több napra tervezett útra vinni kellett a hálózsákot (ha a menedékházban nem adnának ágyneműt), az ellátmányt, ha nem akarjuk magashegyi áron megvenni az ennivalót (konzerveket, innivalót: másfél literes ásványvíz a menedékházakban ezer forint) a személyes ruházatot. A képen látható hátizsák szűk néhány napos túra kellékeit tartalmazza. Itt a második túranap hajnalán a tarajkai vízeséseknél.

18-07-11_tatra_2.jpg

A Magistrála 1600 méter felett. Jobbra, a sziklán látjuk a piros sáv turistaút jelzést. Felettünk sötétszürke esőfelhők (korábban és későbben is kiadósan esik, most éppen nem), balra lent a napfényes Vág-völgy. Ilyen a Tátra.

18-07-11_tatra_6.jpg

A Batizfalvi tónál 1884 méteren.

18-07-11_tatra_4.jpg

1996,4 m - az Oszterva-nyereg. Idefelé voltunk 2100 körül is, innen már csak lefelé, a Poprádi-tó 1500 méteren van.

18-07-11_tatra_5.jpg

A tátrai szállások nem olcsók, ráadásul időben kell foglalni. Az előre tervezett menetrendünkhöz igazítva foglaltunk egy éjszakát a felsőtátrafüredi Partizán panzióban, ami ár-érték arányban pont az igényeinkhez igazodott (konkrétan a legolcsóbb volt, szűk tízezer). A menet közbeni programváltozások miatt plusz egy éjszakát töltöttünk autóban egy asztalos-pados autóspihenőben, ami egyáltalán nem volt vállalhatatlan, viszont legalább komoly költségmegtakarítást eredményezett.

Költségek

Az autós utazásra Zirctől a Magas-Tátrába, majd tovább Zárba, oda-vissza 800 kilométerrel érdemes számolni. Ez hosszabbodhat a helyi programok útigényével.

Számítsunk arra, hogy ingyen legfeljebb a szálláshely parkolójában, vagy az út menti kevés nem fizetős parkolóban állhatunk meg, amelyek azonban nem feltétlenül vannak közel a mi turisztikai terveinkhez. Barlangligeten, a Bélai-cseppkőbarlang több parkolójában például 4,5  euró a díj két órára.

A Magas-Tátra üdülőövezetében, illetve a Poprád-Ótátrafüred szakaszon a Tátrai Villamosvasút az optimális megoldás költség- és időigény szempontjából. Menetrendje a netről letölthető, általában óránkénti ütemezésben járnak.

Szállásköltség tekintetében a szálláshelykínáló netes alkalmazások vetélkednek a kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal. Ha valaki 20 eurónál olcsóbb szállásra akad, már örülhet.

Ahogy tavaly is írtuk, a menedékházak árai eléggé megbízhatók. 20 +/- euró áron turisztikai színvonalú (értsd: legegyszerűbb) szálláshelyet kaphat még a későn beeső vendég is (ha csak be nem telik; most elsőként érkeztünk, elég jó helyet sikerült kifognunk a padlástérben, utánunk mindenféle más náció is jött, késő estig be is telt a padlástér).

A felvonók árai kemények. Junior, senior kedvezmények, egy út csak fel, csak le, oda-vissza, nagyon érdemes előzetesen tájékozódni.

Több netes oldal is közöl információkat a felvonókról, de ebben a pillanatban a legmegbízhatóbb forrás a nemrég beindult gopass.sk. Itt regisztrálhatunk, és 2 euró fejében kaphatunk egy kártyát, amellyel egy csomó kedvezményhez jutunk. Többek között foglalhatunk helyet a tátrai felvonókra (tudni kell, hogy pl. a Kő-pataki-tótól a Lomnici-csúcsra vivő lanovkára nem lehet csak úgy odamenni és jegyet venni, ha nem foglaltál előre, akkor csak a szerencsén múlik, van-e éppen szabad hely a kabinban), és minden, előre a neten vásárolt jegy olcsóbb, mintha a helyszínen vennéd. Éltünk is ezzel. Biztos, hogy egyre több szolgáltató csatlakozik majd a gopass-hoz.

A barlangok Szlovákiában országos kezelésben vannak, ennek megfelelően az áraik és feltételeik is közel azonosak. Itt tájékozódhatunk magyar nyelven is.

A tátrai serpák

Végül egy izgalmas élmény.

Tavalyelőtt és tavaly is írtunk arról, hogy a járművel megközelíthetetlen menedékházakat háton cipelve látják el enni-innivalóval, eszközökkel. Akkor csak az erre szolgáló hordkeretekről, illetve a serpákat ábrázoló szobrokról tudtunk képeket mutatni. Most azonban a szerencse egy igazi serpával hozott össze minket.

18-07-11_tatra_7.jpg

A Zamkovszky-menedékház teraszán és a ház előtt játszótéren sziesztázó turistatömeg őszinte csodálatától kísérve érkezett meg. Azt nem követtük, hogy vajon ide jött, vagy a 600 méterrel magasabban fekvő Téry-menedékházhoz ment tovább. Gyorsan megszámoltuk, csak másfél literes üdítős palackból 24 darab volt a fóliákban, ami önmagában legalább 36 kiló. Plusz ami még az egységcsomagok alatt és felett van.

18-07-11_tatra_8.jpg

Ezek a hordkeretek arra várnak, hogy akár önkéntesek, akár hivatásosok felvigyék őket 700 méterrel magasabbra, a Tátra legmagasabban fekvő menedékházába, a csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-hágó alatti menedékházba. Gázpalackok, üzemanyagos kannák, és még ki tudja, mi minden. Bárki felvehet egyet, ha már felfelé tart, vannak könnyebbek és nehezebbek. Fent aztán jutalmat kapnak érte, fizetséget nem.

Koós Gábor 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában*
http://zirc.blog.hu/2017/10/15/magashegysegi_elmenyek_a_magistrala_a_tatraban

Az Ötschergräben Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2017/04/15/magashegysegi_elmenyek_az_otschergr_ben_also-auzstriaban

A Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2016/10/17/magashegysegi_elmenyek_a_myraf_lle_es_a_steinwandklamm_also-ausztriaban

Gerinctúra az Alacsony-Tátrában:
http://zirc.blog.hu/2016/09/19/magashegysegi_elmenyek_gerinctura_az_alacsony-tatraban

A Hargita-gerinctúra:
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek a térképen:

18-07-11_tatra_9.png

Magashegységi élmények - Lombkorona sétány a Szepesi-Magurában Tovább
Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért

Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért

2018. július 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Porva.hu fényképe.

Első alakalommal kerül megrendezésre településünkön a Hungarikum Fesztivál,
amelynek főszereplője a pálinka és a mézeskalács lesz. 

A fesztiválra készült egyedi fizető eszközt vezettünk be, ez a Porvai Mézeskalács Tallér. 

Számos kézműves és helyi és térségi termelők mutatják meg termékeiket, munkájukat. 
Már reggel 7 00 órától lehetőség nyílik az eseményhez kötött teljesítménytúrára nevezni, amelyen a Bakony csodálatos természeti környezetét ismerhetik meg a nevezők a 30, 20, illetve a 10 km-es távokon.
A Fesztiválunk díszvendégei Erdélyből érkező Gyergyócsomafalva büszkeségei a Mocorgó Néptánc együttes, akik sok vidék néptáncát fogják a közönség számára bemutatni a mai napig büszkén hordott népviseletükben. 
Természetesen kedvenc betyárjaink is hozzák a jó hangulatot a Betyárok határok nélkül... produkciójukkal.
Tóth Tünde énekesnő előadásában számos magyar melódia hangzik majd el. Csutak Noémi ezen a rendezvényen is megmutatja csodaszép hangját. Jolly és Suzy előadása pedig a mulatós zenét kedvelőket örvendezteti meg. 
Sok-sok gyermekprogram, foglalkozás, ringlis, légvár várja az ifjakat. 

A folklór mellett őrizzük a hagyományokat is. Sajnos kezd feledésbe merülni a káposzta savanyítás házi hagyománya. Szeretnénk ha a fiatalabb nemzedék is megismerhetné ezt a népi tartósítási eljárás egy részét, így a programba illesztettük a káposzta taposást szapullóban.
Községünk környezetében nagy számú hód populáció él, a fesztivál ideje alatt vezetett hód mustrákon vehetnek részt az érdeklődők…

Sok finom étel kóstolására nyílik a fesztiválon lehetőség, készítünk: vadpörköltet, gulyáslevest, sajtos-tejfölös lángost, palacsintát, kürtöskalácsot is.
Vásárolható lesz csodaszép mézeskalács és Porvai Hódító Pároskolbászt, Porvai Szénégető szalámi, Porvai Tűzrőlpattant szalámi....
A rendezvényen a meghirdetett főzőversenyen a téréség lakosságát szolgáló szakmák képviselői mérik össze főzési tudásukat...

A rendezvény ingyenesen látogatható

forrás: utirany.hu

Egyedi fizető eszközt vezetnek be - a Porvai Mézeskalács Tallért Tovább
Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás

Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás

2018. július 07. Szerkesztő: Atyavilág

18-07-06_ferto-to-kerules_11.pngNapra pontosan hat évvel ezelőtt számoltunk be a Zircinfo-n a Fertő-tó-kerülő biciklis túránkról (az eredeti bejegyzés több képe a blog.hu évekkel ezelőtti frissítése során sajnos elveszett). Nem gondoltuk volna, hogy ennyi olvasót érdekelhet, ebben a pillanatban a Zircinfo TOP10 hetedik helyén találjuk 10317 letöltéssel.

Ezért gondoljuk, hogy a mostani ugyanezen túránk során szerzett néhány tapasztalat is érdekelheti azokat, akik a Fertő-tó környékére mennek kerékpárral, akár az egész tavat akarják megkerülni, akár csak csillagtúrákat tenni a tó körüli és a környéki utakon.

Az újabb túrára abból az alkalomból került sor, hogy ezzel a junior útitárssal (a hat évvel ezelőtti túratárs tesójával) már legyűrtük a Tisza-tavat, a Balatont másfélszer, de a Fertő-tó még hátra volt.

Az ütemezés ugyanaz volt, mint hat éve a másik juniorral, a kerülésre három biciklis napot szántunk:

0. nap: érkezés Hegykőre, sátorverés a SÁ-RA kempingben (azért ott, mert egyben van a hegykői termálfürdővel, és a szállásdíj a fürdőbelépőt is tartalmazza).
1. biciklis nap: Hegykő-Fertőszéplak-Fertőd-Pamhagen (határ)-Apetlon-Illmitz-Podersdorf. Táv kb. 39 km. Sátrazás a podersdorfi kempingben.
2. biciklis nap: Podersdorf-Weiden am See-Neusiedl am See-Jois-Winden am See-Purbach am Neusiedler See-Oggau am Neusiedler See-Rust. Táv kb. 50 km. Sátrazás a rusti kempingben.
3. biciklis nap: Rust-Mörbisch am See (határ)-Fertőrákos-Balf-Fertőboz-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő. Táv kb. 32 km. 

A kerékpárutak vonalvezetéséről és minőségéről

Az osztrák szakaszokon szerencsére semmilyen változásról nem kell beszámolnunk. Mind az elkülönített kerékpárutak, mind a közutakon, vagy mezőgazdasági utakon vezető szakaszok kiváló minőségűek, gyakorlatilag semmilyen meglepetésre nem kell számítani (na jó, egy helyen a kerékpárút melletti fa gyökere felnyomta az aszfaltot, ez a magyar kerékpárutakon, akár Balaton, akár máshol, sorozatban fordul elő). Még a Podersdorf-Weiden közötti 10 kilométer egy 3,8 km-es szakaszán is, amelyik természetvédelmi okokból nem aszfaltozott, hanem csak finom murvás, de kemény, igen jól lehet haladni.

Az osztrák oldalon B10 jelzést viselő útvonal több helyen újabb B10 Alternative szakaszokkal egészült ki, ezek egy ponton elválnak a gerincútvonaltól, majd egy másik helyen visszatérnek. Mi ismét csak a gerincútvonalhoz tartottuk magunkat. Az útvonal végig kiválóan táblázott.

Ezzel szemben a magyar oldalon több figyelemre méltó körülményről kell beszámolni.

A Fertőd-Pamhagen bicikliút határ előtti, magyar oldali kb. 5-6 km-e igen rossz állapotban lévő, töredezett, hepehupás, helyenként kátyús betonsáv, a lenti kép nem igazán adja vissza. A korábbi emlékeinkben ennél jobb állapotban élt.

18-07-06_ferto-to-kerules_1.jpg

A Fertőrákos-Balf szakasz a hat évvel ezelőtti forrás szerint az országúton haladt. Most megnéztük ugyanezt a honlapot, és ma is ugyanazt mutatja.

A két falu határa között az országút minősége katasztrofális volt, és ez máig semmit nem is változott. Gyakorlatilag egy leaszfaltozott szekérút, amelyet úgy "szélesítettek" a gépjárművek számára kétnyomúra, hogy a déli (domb felőli) oldalán a padkára talán évtizedekkel ezelőtt rákentek valamennyi aszfaltot. Amely, megfelelő alapozás hiányában, hepehupássá olvadt. Két gépjármű még most sem tud elmenni egymás mellett anélkül, hogy le ne mennének a padkára.

Na, ezen kellett elmenni biciklivel. Akárhogy vigyáztunk, a lelkünket rázta ki ez a 6 km. A kerékpárosok jó része most is ezt használja.

Pedig, ahogy utólag sikerült kideríteni, "2015 év végén elkészült a Fertő tó körüli kerékpárút magyar hiányos szakasza. Büszkén adták át, állítólag Európai színvonalú. A valóságban életveszélyes, átgondolatlan, rossz a közlekedésben résztvevőknek, rossz a településnek. A lakók és civil szervezetek már most rettegnek a nyártól, és még pénzbe is került. Kizárt, hogy ezt bárki így megtervezte, engedélyezte, aláírta." - írta talán kicsit túlozva a következő videó szerzője, aki bemutatja az országutat kiváltó új bicikliút fertőrákosi kivezető szakaszát. Egy másik biciklis Balfról indulva járta végig az új kerékpárutat, és készített róla hosszabb videót. A számos internetes kerékpáros térkép közül csak egy térképen (merretekerjek.hu) találtuk meg az új nyomvonalat Fertőrákos és Balf között, illetve Balf belterületén egy szakaszon.

Hogy mi ez az új út? A szőlőhegyek meglévő, betonozott, aszfaltozott gazdasági útjaira felvezetett nyomvonal, helyenként új építésű, csak kerékpáros szakaszokkal, kb. 1 km-en burkolatlan, vízmosásos, sáros erdei út, több, 8% feletti kapaszkodóval. Mi Fertőrákos-Balf között a felét tettük meg az új úton, utána visszatértünk az országútra.

A mai helyzet szerint a két falu között nincs jó választás. A rövidebb, hepehupás közút, vagy a hosszabb, többnyire sima útfelület, de fel-le, meredek szakaszokkal. Osztrák oldalon, a nyugati tóparton is számos szakasz halad szőlőhegyek között, csak hát nem ilyen radikális váltásokkal

A Balf-Fertőboz-Hidegség-Fertőhomok lakott területen kívül menő szakaszai az országút északi, tavi oldalán, szintben mélyebben haladnak. Ennek az a következménye, hogy a jelentősebb csapadék a domboldalról lemosott homokot a közút úttestén keresztül a kerékpárútra rakja le. A nyomokból ítélve a Magyar Közút reménytelen harcot vív ezzel a jelenséggel, mivel a kiváltó okot nem tudják megszüntetni, és ezért a kerékpárutat is állandóan takarítani kell a sártól.

Ahol pedig nem a sár, ott a kerékpárút melletti - kánikulában megfizethetetlen árnyékot adó - nyárfasor gyökerei nyomják fel az aszfaltot, helyenként félméteres sűrűséggel. Az autós tesztpályák rázószakaszai elbújhatnak a több száz méter hosszú kerékpáros kínzópályák mögött. A falvak belterületén viszont mindenütt kiváló kerékpáros útviszonyokat találunk.

Schengeni migránspara, vagy valami más?

A rendszerváltás előtti korosztályok számára euforikus élmény volt az útlevélellenőrzés megszűnése "nyugatra", a megállítás nélküli áthaladás, a korábbi határállomások funkcióvesztése (amelyek a magyar oldalon most ott állnak kiüresedve, omladozva). Most, hat év után, azt látjuk, hogy mind a Fertőd-Pamhagen, mind a Mörbisch-Fertőrákos határon, mind Sopronpusztánál határőr-konténereket állítottak fel osztrák oldalon, 24 órás őrszemélyzettel. Ők nem állítják meg a forgalmat, nem kérnek igazolványt, csak figyelnek.

18-07-06_ferto-to-kerules_13.jpg

A sopronpusztai határátkelő ma. A rendszerváltás előtti korosztályoknál csak rémálmokban fordul elő, hogy valaki leülhetett egy határkőre, mert a saját egyenruhás honfitársai vagy lelőtték volna már előtte, vagy a dutyiba vitték volna, vagy az elmegyógyintézetbe. Ha egyáltalán eljutott volna odáig, hogy leülhessen rá.

18-07-06_ferto-to-kerules_12.jpg

Hat évvel ezelőtti kép, az akkori túratárs ugyanezen a határkövön ül. A háttérben balra, körülbelül ahol a zöld tájékoztató tábla látható, és mögötte a piros ruhás biciklista, ott áll ma az osztrák határőrség konténere, amit most nem tartottunk illendőnek lefényképezni. És már nem 50 km/h, hanem csak harminc, hogy alaposabban meg lehessen nézni az átkelőket.

Vajon kinek szól, és mit üzen ez?

Sopronpusztán, az 1989-es Páneurópai Piknik helyszínén a junioroknak elég nehéz elmesélni, mit is jelentett Európa 1989 nyara előtt és után.

18-07-06_ferto-to-kerules_14.jpg

Még egy "újdonság": a határ magyar oldalán felállították az egykori vasfüggöny (Fertőrákoson múzeuma is van) szerkezetét bemutató rövid kerítésszakaszt. A háttérben az aszfaltcsík a határral párhuzamosan futó kerékpárút, a tényleges államhatár a bicikliúttól még kijjebb húzódik, egy fehér határkő látható is. Közvetlenül mellette, már az osztrák oldalon, a határőrök mobil vécéje.

Ez a kettő, így együtt, elég rossz előérzetet kelt az emberben: az osztrákok határállomásokat telepítenek, a magyarok a vasfüggönyt szemléltetik, meg a rendszerváltás utáni világ európai kerítésépítő bajnokai is lettünk, tessék mondani, lehet már sorszámot húzni a nyugat-európai vízumkérelem beadásához a kormányablakban?

Most is megnéztük, de van egy nagy durranás

Persze nem lehet kihagyni a Mörbisch-Fertőrákos útvonalon, közvetlenül a határon található Mithras-szentélyt, de ami a legfontosabb, hogy a hat évvel ezelőtti csalódáshoz - mert be volt zárva - képest most a fertőrákosi kőfejtő, több éves, kétmilliárd uniós és hazai adóforintba került felújítás után, újra látogatható.

A szerző évtizedekkel ezelőtt, általános iskolás korában látta utoljára. A kőfejtő felújítását 2007-ben kezdték tervezni, 2015-ben nyílt meg újra a látogatók számára.

Menjünk el oda családostul, felnőttek és gyerekek imádni fogják.

18-07-06_ferto-to-kerules_6.jpg

A kőfejtő peremén két kilátóteraszos tanösvényt alakítottak ki, pazar kilátással a Fertő-tóra és környezetére, és a kőfejtő udvarára 

18-07-06_ferto-to-kerules_8.jpg

A mesterséges "barlang"termekben (az évszázadok során kitermelt mészkő üregeiben) a lajtamészkő sokmillió éves történetének rekonstruált környezete ejt ámulatba, folyamatosan futó videóismertetőkkel. Óra tízkor pedig bővebb (geológiai, és majdnem aktuálpolitikai, a határnyitásról szóló) összeállítás is jön.

18-07-06_ferto-to-kerules_7.jpg

Ez például egy őscápa rekonstruált állkapcsa

18-07-06_ferto-to-kerules_10.jpg

Így szállították a kifejtett mészkőtömböket a régmúltban. Múzeumpedagógiai (ezt a fogalmat kicsit ízlelgetni kell) szempontból  nagyon hatásos, könnyen megjegyezhető megoldásokkal találkozunk az egész kőfejtőben

18-07-06_ferto-to-kerules_9.jpg

A barlangszínházban fűthető ülések teszik elviselhetővé a művészi élményt

Az első látogatásunkkor is írtunk ilyenekről

18-07-06_ferto-to-kerules_2.jpg

Például a Nemzeti Parkon keresztülvezető kerékpárútról megbámulható  bivalyok,

18-07-06_ferto-to-kerules_3.jpg

a Fertő-tó melléktó- és nádasvilága a podersdorfi kilátóból.

18-07-06_ferto-to-kerules_4.jpg

A Tófürdő élményfürdő medencéi Rustban. Természetesen a tóparton is van kialakítva strand. A kempingbelépőkhöz járó, névre szóló Neusiedler See Card ingyenes belépést nyújt ott, ahol a kempingnek nincs saját strandja. Meg egy sor más szolgáltatás is ingyenes, vagy kedvezményes vele.

18-07-06_ferto-to-kerules_5.jpg

A fertőrákosi városnéző programunk részeként ismét kimentünk a tóra sétahajózni. Itt a Mörbisch-i víziszínpad mellett haladunk el. Hatezer férőhelyes, a nézők a szárazföldi lelátókon ülnek, a színpad áll a víz felett. Ebben az évben a Marica grófnőt játsszák. Kicsit nehezen, de figyelmesen szemlélve látjuk, hogy a díszlet egy hatalmas fekvő hegedű.

Most mennyibe kerül?

A hat évvel ezelőttihez képest 30+ százalékos árakkal kell számolnunk a kempingekben. Ausztriában felnőtt+diák+sátor+helyi adó kb. 22 € egy éjszakára, ebben benne van a Neusiedler See Card és az ingyenes strand/fürdőbelépő. Átszámítva Hegykő is kb. ennyi, itt a termálfürdő ingyenes.

Az üdülőhelyi éttermi és büféárak az igazán húzósak. Rustban a kemping éttermében a napi menü (leves, rántott hús, szalmaburgonya) 9 €, a strandbüfében a sült kolbász 8, egy korsó sör 4,50, egy tölcséres gépfagyi (Softeis) 2,70. Hegykőn a fürdő több éttermében, büféjében komolyabb húsétel nincs 2500 Ft alatt, egy csésze gulyásleves vagy Jókai-bableves 900, kisbográcsban 1400. A sajtos-tejfölös lángos 600. A fürdő előtti zöldségesnél a cseresznye kilója 1950, a kis élelmiszerboltban a szőlő 2500.

Az osztrák kempingekben sehol főzési lehetőség (vajon miért?), nincs mosógép, centrifuga, ami a magyarokban eléggé általános, a SÁ-RA kempingben is van.

Egy meglepő felismerés

Visszaidézve a két utunk élményeit, rá kellett jönnünk, hogy a turisztikai táplálkozási lánc utolsó előtti helyén tanyázó kerékpáros-sátras réteg kihalófélben van. Hat éve Podersdorfban még láttunk hozzánk hasonlóan nagy csomaggal kerekezőket, és az ilyenek számára kijelölt sátorhely is elég nagy volt, közel a bejárathoz. Most sem útközben, sem a kempingekben nem láttunk sorstársakat. Podersdorfban pedig a tóparton hosszan húzódó kemping messze hátsó területére száműztek minket, egyedüliként a néhány lakatlan lakókocsi közötti kis zöld folton.

A tó körüli bicikliutakon egyébként hatalmas a forgalom, döntő többségét az autóval, lakókocsival, lakóautóval érkezők és a biciklijüket magukkal hozók teszik ki, ők rajzanak ki hosszabb-rövidebb csillagtúrákra, vagy a városokból vonattal érkező biciklisek jönnek egynapos tekerésekre. A többnapos túrázók fedél alatti szállásokat választanak, így nem kell cipelni a kétségtelenül terjedelmes hálóalkalmatosságokat, és az éjszakázás is pihentetőbb.

Miért (is)?

Mert ezúttal a teljes, kb. 120 km-es út egy részét gyalogosan és vonattal tettük meg.

Történt ugyanis, hogy a nagyobb súlyt hordozó kerékpár nullkilométeres hátsó gumija a 25. kilométernél hirtelen leeresztett. Ragasztó lett volna, de pumpa nem volt. két kilométer tolás Illmitzig (az útitárs kerekezett tovább, csak néha bevárt), ahol egy benzinkútnál próbapumpálás, és láss csodát, nem ereszt. Csak kibírja a kempingig, de nem bírta, újabb két kilométer után megint. Na, itt már nem volt mese, tíz kilométer tolás, mert útközben csak természet van.

Podersdorfban az egyetlen, vasárnap is nyitva tartó kerékpárműhelyben új belső, csere, pumpa. Biciklit összeszerel, másnap reggel felmálház, és a kellemesen hűvös reggelben, remek tempóban haladunk Weidenig, néhány megállás, gumiellenőrzés, minden rendben. Aztán Weidenben egy vasúti átjárónál megállva félreérthetetlen, hangos sziszegés.

Ez volt az a pont, amikor dönteni kellett, hogy félbeszakítjuk és mentés kérünk otthonról, vagy valahogy folytatjuk. Olyan nincs, hogy vadonatúj gumik hirtelen elengedik a levegőt, ott valami szerkezeti problémának lenni kell. Ez a kerék a korábbi hosszú útjainkon is többször lett defektes, tettünk vissza újat és foltozottat is, ráadásul most a külső is vadonatúj. Nincs több próbálkozás.

Egy órányi megoldáskeresés (hol tudjuk letenni a gépeket csomagostul, visszautazni Hegykőre az autóért, hogy tudunk mindenestül mégis továbbmenni) után a folytatás mellett döntöttünk: betoltuk Neusiedl-be, ott a város túlsó végén található vasútállomásra, ahonnan elvonatoztunk - a Neusiedler See Card-nak köszönhetően ingyen - a következő szálláshelyünkhöz, Rusthoz legközelebbi vasútállomásra, onnan áttoltuk a rusti kempingbe. Itt felvertük a sátrat, elmentünk strandolni, majd hajnalban az ép géppel vissza Hegykőre, onnan autóval vissza Rustba, és mielőtt a junior felébredt volna, már meg is oldottuk hazajutást.

Így történt, hogy végül is két keréken fejenként csak kb. 70 km-t tettünk meg, viszont a tervezett programot hiánytalanul teljesítettük. Talán néhány, egyébként strandolásra szolgáló óra esett ki az életünkből, mert ennyivel tovább tartott tolni, mint hajtani.

18-07-06_ferto-to-kerules_15.jpg

A kiszolgált bicaj, viszonylag kevéssé használt, értékesebb részeitől megszabadítva, negyedszázados életútját a hegykői kemping lomtárolójában fejezte be.

Csak az a kis darab sz.r ne lenne

Ez a fejezet hosszú és unalmas

"Hadd mondjak egy példát. Meghívnak téged valahová, és a házigazdák igazán kitesznek magukért: öt asztalon terítenek, feltálalnak, velőscsontot, ötféle húst, halat, rákot, süteményt, bort, sört, francia konyakot, skót whiskyt, de – emelte fel a mutatóujját Alfonzó – az egyik asztal sarkán egy egészen kis tányérban van egy icipici darab szar. Van neked kedved az egész ebédhez?"

(Moldova György: Lopni tudni kell)

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 • Egy abszolút európai színvonalú felújítás és fejlesztés, minden, amit egy ilyen helyen a látogató elvárhat. Tetőtől talpig sötétített üvegfalú fogadóépület, büfé, fagyizó, pénztár. Az üvegfalon jól olvasható, fehér feliratok a látogatás szabályairól, és egyéb tudnivalókról. Keressük a nyitvatartási időket, de nem látjuk. Kicsit távolabb megyünk az épülettől, hogy messziről majd talán jobban, de így sem.
  A pénztárban ülő hölgyet kérdezzük. "Hát ott van kint" - mutat ki a pénztárablakon. A hülye látogató persze nem szól, hogy itt kint nincs, minek még feszíteni a húrt. Újabb tipródás, nézelődés, távolról, közelről, semmi. Aztán egyszer csak valami homályos fehér folt tűnik fel derékmagasságban a szép fehér feliratok alatt. Egy álló A4-es lapra számítógéppel felírva a naponkénti nyitvatartás, és mindez felragasztva a sötétített üveg mögé, belülre.
 • Az autós behajt a főkapun (kötelező haladási irány tábla), jobbra fordul a szép, nagy, kulturált parkoló felé (kötelező haladási irány tábla), majd távolabb hátul látja is a parkoló kijárataként szolgáló nagy kaput.
  Beáll egy parkolóhelyre, megcsodálja a látványosságokat, elnyal egy fagyit, vissza az autóhoz, és, mivel emlékszik, hogy egyirányú a közlekedés, elindul hátrafelé a kijárathoz.
  Csak hát az lánccal le van zárva..
  Tolatásos fordulás, óvatosan, hogy össze ne menjünk a másik hülyével, aki ugyancsak hitt a kihelyezett közlekedési tábláknak, visszagurul a főbejárathoz, és a tiltó tábla ellenére kihajt a főutcára. Amely kihajtásnál kerékpárút van, és jobbra alig lehet kilátni, míg a bezárt hátsó kapunál, az egyébkénti kijáratnál semmi nem takar se jobbra, se balra nézve.  

Fertőrákosi Kirándulás

 • Hat éve is befizettünk egy hosszú városnéző programra a bezárt kőfejtő miatti csalódottságunkban, de nagyon nem bántuk meg. Így hát most is beütemeztük, és már előző nap megvettük a jegyeket, nehogy lemaradjunk. Szépen kialakított turisztikai információs pont, ajándékbolt az indulási hely. A kikötő felé haladva elektromos kisvonattal megyünk, a hangszóróból szép tisztán, tévébemondói minőségben felvett idegenvezetés érdekes és hasznos információkkal. Sétahajózás ragyogó időben, a kapitány által élőszóban tartott ismertető magyarul és németül. Tehát igazán színvonalas tartalom.
  Csak hát.
  Az indulási helyen ott toporog a tűző napon a kirándulósereg, az információs pont tíz perccel tíz előtt nyit. Rajtunk kívül mindenki akkor veszi meg a jegyét. Negyed óra késéssel indulunk, és a figyelmet lekötő történelmi érdekességek, látványosságok ellenére érződik, hogy időszűkében vagyunk, mert elég gyorsan megy a kisvonat.
  Tíz negyven, kint vagyunk a kikötőben. Menjünk a mólóhoz, 11-kor indul a sétahajó, 12-re ér vissza, 12.40-ig szabad program a kikötői árus- és büfésoron, akkor jön vissza a kisvonat, és visszafelé még helyi legendákat hallunk.
  A mólóra érve megtudjuk, hogy a hajó még kint van, kb. tíz perccel később indulunk. De már nem menjünk sehová, vagy ha átmegyünk a büfékhez, 11-re jöjjünk vissza. Maradunk.
 • Fél tizenkettőkor ér vissza a hajónk, beeshetett az a nagyobb csoport iskolás, hozzá felvették a már hajóra várókat, és még kimentek a menetrend szerinti indulás előtt. Üzlet az üzlet, a fillérért is le kell hajolni.
  Az ígért tíz helyett harmincöt perc késéssel futunk ki, kapunk tíz perc ráadást az órányi hajókázásra, így amikor visszaérünk, már ott vár egy másik kisvonat, amelyiket egy dínós Merci húz. Szó sem lehet a büfésori szabadidőről. Beszállás, indul az idegenvezetés a legendákkal és mondákkal, csak éppen foszlányokat hallunk belőle, mert itt is szorít az idő, és a kocsik olyan zörgéssel, rángatózással haladnak, hogy egymás szavát sem értjük, viszont ingyen kapunk egy FLABéLOS alakformáló mozgásterápiát ülőmunkások számára.
 • Ha valaki azt hiszi, hogy akár a szervezőtől, akár a hajósoktól kaptunk egy bocsánatkérést, vagy magyarázkodást, akkor téved. A hajóskapitány legalább mondott egy viszlátot. A programszervező még azt sem.

Azt hisszük, hogy a hazai turizmusban sokszáz milliárdos EU-támogatásból megvalósult infrastruktúra-fejlesztésekkel a dolog le van tudva, itt vannak az eszközök, a létesítmények, ezek majd számolatlanul termelik a pénzt. Hát nem, mégpedig azért, mert az ezeket üzemeltetők mentalitásának, szemléletének alakításával, fejlesztésével senki nem foglalkozik. A szerző pályafutásának egy szakaszában ügyfélorientációs programokban is dolgozott, és mindig csodálkozva tapasztalta, hogy neves szolgáltató cégek évek óta ügyfelekkel, vevőkkel, vendégekkel foglalkozó munkatársainak fejében milyen képek élnek az ügyfelekről, milyen természetességgel hajtják el őket, meg sem kísérelve megérteni a problémájukat, arról már nem is beszélve, hogy esetleg kitalálják, mit is akar. Legfrissebb, tegnapi példa, amikor az egyik nagy bank helyi fiókjában kapott kioktatást arról, hogy egy betétkönyv nem értékpapír, nem befektetés, hanem betétkönyv, amiből a szerző rögtön tudta, hogy ő mennyire hülye, és ezért nyomott rossz gombot a sorszámkiadón.

De hogy mégis pozitív élménnyel fejezzük be:

BILLA szupermarket, Rust

 • Negyed óra zárásig. A boltban egy négy-öt fős fiatal csapat, egy-két magányos vásárló és mi. A kettőből már csak az egyik pénztár nyitva, az egyenpólós pénztároson kívül más eladó sem látható (biztonsági őr pláne nem).
  A pénztárnál a sorban előttünk civilruhás hölgy fizet, a pénztárossal folytatott beszélgetésből kiderül, hogy ő a másik pénztáros, letelt a munkaideje, most megy haza a bevásárlással.
  Utánunk a fiatal csapat, mindegyiknél egy-két dolog, talán az esti bulira. Mögöttük egy láthatóan türelmetlen férfi toporog, majd előreszól, hogy nem lehetne-e kinyitni a másik pénztárat, mert siet.
  A pénztáros és a hazafelé tartó kolléganője összenéz, fél mondatot váltanak, majd a lejárt munkaidejű hölgy félreteszi a bevásárlókosarát, csak úgy, civilben kinyitja a másik pénztárat, beül, a türelmetlen férfi átmegy oda, fizet, és elhúz.
  És egyik pénztáros sem szólt be a türelmetlen vevőnek, nem utasította rendre, vagy kérte ki magának. Nem vágtak képeket, nem morogtak a bajuszuk alatt. Mintha az lenne a természetes, ami történt. És majdnem biztos vagyok benne, hogy számukra az is.

Koós Gábor

Biciklivel (is) a Fertő-tó körül - 2018-as kiadás Tovább
KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN

KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN

2018. július 04. Szerkesztő: zircblog

2018. 07. 03., k - 14:14   Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A BikeSafe program keretein belül egy zarándokút résztvevőinek nyílt lehetősége kerékpárjak nyilvántartásba vételére.

rend.jpg

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai és a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium közösségi szolgálatot ellátó diákjai a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó kerékpáros zarándoklat résztvevőit fogadták a Bakony fővárosában 2018. július 1-jén délelőtt. A kerékpár-tulajdonosoknak egy adatlapot kellett kitölteniük, majd a rendőrök rögzítették a jármű színét, típusát, gyártóját, gyártási számát és fényképfelvételeket készítettek. A közlekedési eszköz jellegzetességei, adatai egy központi adatbázisba kerültek fel, amely egy esetleges lopás során megkönnyíti a rendőrök munkáját a felderítés és az azonosítás terén egyaránt. 

A résztvevők a regisztráció mellett hasznos tanácsokat is kaptak a kerékpárok helyes lezárásával és a közlekedési szabályaival kapcsolatban. A rendőrök hangsúlyozták, hogy ne hagyják soha őrizetlenül a kétkerekűket! Ha mégis felügyelet nélkül maradnak a járművek, mindig lakatolják le azokat! Felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes a bicikliről fényképet készíteni, alvázszámát, egyedi ismertetőjegyeit feljegyezni és megőrizni.

 

forrás: police.hu

KERÉKPÁR-REGISZTRÁCIÓ ZIRCEN Tovább
Hírlevél javítás - Gyuritúra

Hírlevél javítás - Gyuritúra

2018. július 04. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
A hírlevélben szereplő június 8-i túra dátumát tévesen írtam be, a valós dátum július 22-e lesz, a többi részlet változatlan.

 

július 22., vasárnap

Balatonfőkajári pincék

Útvonal: Veszprém - Litér - Berhida - Balatonfőkajár - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Veszprém

Dr. Cseh György

Veszprém, Szatmári áruház parkolója, 8:30-kor

Táv: 75km, szint: +475m

 

 

beküldte:

Dr Cseh György

Hírlevél javítás - Gyuritúra Tovább
2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon

2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon

2018. július 02. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, Gyerekek!

2018. július 9- 20-ig szabadságon leszek.

Helyettesít dr. Gelencsér Mária saját rendelési idejében.
Adminisztratív teendőkkel kérem Erikát keressék a mi rendelési időnkben! 
Tervezhető kérdésekkel lehetőség szerint még a héten, vagy a szabadságot követően jelentkezzenek!

Megértésüket köszönöm

Benczik Adrienn

Tájékoztatás - Dr. Benczik Adrienn, gyermekorvos

 

2018. július 9-20-ig - gyermekorvos szabadságon Tovább
Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő

Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő

2018. július 01. Szerkesztő: zircblog

 

Módosult a Bakonyi Vágta rendezvény időpontja!

2018. július 8., vasárnap helyett augusztus 20., hétfő

 

A június 28-i testületi ülés előterjesztésében (mely a Bakonyi Vágta Regionális Elődöntő anyagi támogatásáról szól) még 2018. július 8-a van feltüntetve a rendezvény dátumaként. A Bakonyi Vágta facebook oldalán ugyan még júliusi dátumot mutatja háttérkép, a június 30-i bejegyzés alapján a rendezvény dátuma augusztus 20-ra változott, a módosult dátumot a honlapon is frissítették. (A rendezvény 2018. évi programját egyenlőre nem találjuk.)

 

Bakonyi Vágta facebook oldalán:

Bakonyi Vágta fényképe.

 

A Bakonyi Vágta honlapján már augusztus 20-a a dátum.

Bakonyi Vágta - NEM 2018. július 8., vasárnap, hanem augusztus 20., hétfő Tovább
Kilépett a legnevesebb magyar kutató (Freund Tamás) a jobboldali tudósok közül az MTA „államosítása” miatt

Kilépett a legnevesebb magyar kutató (Freund Tamás) a jobboldali tudósok közül az MTA „államosítása” miatt

2018. június 30. Szerkesztő: zircblog

Kilépett a legnevesebb magyar kutató a jobboldali tudósok közül az MTA „államosítása” miatt

K.Á.KÖVETÉS Forrás: index.hu

2018.06.29. 17:40

A kormány és az MTA közötti vita miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből Freund Tamás agykutató, a magyar tudományos élet valószínűleg legtekintélyesebb és egyik legbefolyásosabb szereplője. Azzal, hogy a Fidesz szorosabb kormányzati irányítás alá vonná a tudományt, komoly feszültség keletkezet a jobboldali tudósok között.

A polgári-konzervatív oldalt képviselő tudósok Professzorok Batthyány Körén belül éles megosztottság alakult ki az Akadémia finanszírozásának tervezett átszabása miatt. A törvénytervezet, amelynek a véleményezésére csak perceket adtak eredetileg az MTA-nak, a félelmek és az Akadémia vezetése szerint komolyan veszélyezteti a magyar tudomány függetlenségét és az alapkutatások helyzetét, az MTA költségvetésének jelentős részéről ugyanis a jövőben az új Innovációs és Technológia Minisztérium döntene, egyelőre ismeretlen szempontok szerint. Lovász László elnök és az MTA vezetése ezekben a napokban is tárgyal Palkovics Lászlóval, a hazai tudomány mellett európai szintű a tiltakozás, a világ legtekintélyesebb tudományos lapja, a Nature is szerkesztőségi cikkben figyelmeztetett a veszélyekre.

Freund Tamás

Freund Tamás

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ehhez képest a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor kémikus egy Magyar Idők publicisztikában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a tudomány autonómiáját féltő tudósokról pedig azt írta, hogy „Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein”.

Információink szerint nagyrészt emiatt tört ki az a belső konfliktus a Professzorok Batthyány Körében, ami miatt Freund Tamás egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával, Szathmáry Eörs evolucióbiólogussal együtt csütörtökön bejelentette, hogy kilép a szervezetből. Freund Tamás kérésünkre megerősítette a kilépését.

Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni

– mondta Freund Tamás az Indexnek.

A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között

– tette hozzá a Széchenyi-díjas neurobiológus, akiről a tudományon belül az a kép, hogy Orbán Viktorhoz is bejárása van.

 A kilépésekről megkérdeztük Náray-Szabó Gábort, a Professzorok Batthyány Körének elnökét is. „Nagyon sajnálom a kilépéseket, nyilvánvaló véleménykülönbség van köztünk. Én magánemberként írtam a publicisztikámat, a személyes álláspontom, hogy alaposan át kell gondolni az Akadémia helyzetét, hogy hogyan tud a magyar gazdaságba jobban beépülni” – mondta, azt hangsúlyozva, hogy itt nem pártpolitikai különbségekről v an szó, „nem szabad pártok közötti villongássá tenni ezt a témát”.

Náray-Szabó az Indexnek azzal érvelt, hogy finanszírozóként

az államnak szíve joga rossz döntést hozni,

visszakérdezésünkre pedig, hogy ezek szerint az Akadémiára vonatkozó terveket rossznak tartja-e, azt válaszolta, hogy „nem hiszem, hogy nagyon jó ötlet, de hogy lenne-e más megoldás, azt nem tudom”. Azt is elmondta, hogy a Professzorok Batthyány Körének testületi véleménye nincs a kérdésről, bár lehet, hogy jó lenne, ugyanakkor az még sincs tervben, mert szerinte nevetséges lenne, ha lobbiszervezetként lépnének fel.

Náray-Szabó Gábor

Náray-Szabó Gábor

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az MTA és a tudományos szféra jelentős részének kiállása után a kormánypropaganda sajtója elkezdte listázni a szerintük a NER-rel inkompatibilis tudósokat és kutatási témákat. Ezt a gyakorlatot és a Fidesz-terveket legutóbb Jezsenszky Zsolt védte meg, aki a listát mellékesen tovább bővítve nyugtatott meg mindenkit, hogy „semmilyen veszély nem fenyegeti sem a tudományt, sem a tudósokat” – kár, hogy az ismert DJ a világhírű agykutatót már nem érte el vele.

Forrás: index.hu

Kilépett a legnevesebb magyar kutató (Freund Tamás) a jobboldali tudósok közül az MTA „államosítása” miatt Tovább
BakonyTE Hírlevél 2018_06 - Gyuritúra

BakonyTE Hírlevél 2018_06 - Gyuritúra

2018. június 29. Szerkesztő: zircblog

Kedves Egyesületi Tagok, Túratársak!

 

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2018. JÚLIUS)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

július 7., szombat

"Pepo Papa" gyárlátogatás Kerékpáros túra ELMARAD

Dr. Cseh György

július 7-8., szombat-vasárnap

Balaton körtúra folytatása.

1. nap. 14. szakasz:Kéthely - Balatonszentgyörgy, vá.(szállás) 18 km. +170 m.

2. nap. 13. szakasz: Balatonszentgyörgy, vá. - Keszthely, vá.. 13 km. +40 m.

Erdei Ágnes Venczel Erzsébet

Vp. Volán pu. 06.50

Előzetes jelentkezés a túravezetőknél

július 7., szombat

Spirit of Balaton, 24 órás tókerülő kerékpáros teljesítménytúra

Harkai Ferenc

Előzetes jelentkezés a túravezetőnél.

július 14-15., szombat-vasárnap

Munkatúra. Jelentkezés: Harkai Ferencnél

Harkai Ferenc

július 14., szombat

KDP túra
Útvonal: Oroszlány - Pusztavám - Mór

Peer Gyula

Vp. Volán pu. 05.45

Táv: 21 km. szint: +300m

július 20., péntek

Péti Pizsi Parti (teljesítménytúra)

Csornai Edina

Táv: 10 km

július 21-22., szombat-vasárnap

Kék Balaton (teljesítménytúra)

Csornai Edina

július 8., vasárnap

Balatonfőkajári pincék

Útvonal: Veszprém - Litér - Berhida - Balatonfőkajár - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Veszprém

Dr. Cseh György

Veszprém, Szatmári áruház parkolója, 8:30-kor

Táv: 75km, szint: +475m

július 23., hétfő

Cholnoky-piknik a Csatár-hegyen (vezetett emléktúra)
Útvonal: Vp. Óváros-tér - Gizella-kilátó - Laczkó-forrás - Tekeres-völgy - Ördögrágta kő - Csatári-kereszt - Cholnoky-kilátó - Márkó

Csornai Edina

Táv: 15-8-1.5 km

július 27., péntek

Irány a Balaton (teljesítménytúra)
Útvonal: Veszprém, Kossuth utcáról nyíl egyenesen le a balatonalmádi strandra

Csornai Edina

július 28-29., szombat-vasárnap

Munkatúra. Jelentkezés: Harkai Ferencnél

Harkai Ferenc

 

 

beküldte:

Dr. Cseh György

 

BakonyTE Hírlevél 2018_06 - Gyuritúra Tovább
22 kW-os a zirci elektromos benzinkút - fontos kiegészítések!*

22 kW-os a zirci elektromos benzinkút - fontos kiegészítések!*

2018. június 29. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-29_emobi_2.jpgA képviselő-testület tavaly augusztus 8-án, rendkívüli ülésen adta hozzájárulását, hogy az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft elektromos töltőállomást építsen a Rákóczi téren. Ennek a napirendnek nem hozták nyilvánosságra az előterjesztését (még ma sem található meg a város honlapján), ezért csak a meghívóból lehetett találgatni. Akkor írtunk is egy kérdőjelet a Zircinfo-n, hogy vajon tényleg a Rákóczi tér-e a legjobb helyszín erre.

Azóta megjelent az ülés jegyzőkönyve, és abból tudni lehet, hogy a töltőállomás helyszíne a Penny-sarok, ahol az elektromos kapcsolószekrény is van. A képviselőket a részletek nem nagyon érdekelhették, csak a terület használatával kapcsolatos díjról hangzott el egy hozzászólás. A javaslat szerint ugyanis a területért addig nem kellene fizetnie a cégnek, ameddig az áramot ingyen adja az autóknak.

Mit kapott Zirc?

A 2018. január 4-én életbe lépett kormányrendelet az országos töltőhálózat kiépítésével a 100% állami tulajdonú e-Mobi Kft-t bízta meg. A rendelet nem határozott meg határidőt, de a cég ügyvezetője május 1-ig 319 töltőállomás telepítését ígérte.

Zirc - a legtöbb, a tervezett helyszínek listájában szereplő településhez hasonlóan - egy AC 22kW-os töltőállomást kapott, amelyet ma már meg is tekinthetünk, mert felállították.

18-06-29_emobi.png

Az AC (váltóáramú) és a DC (egyenáramú) töltők műszaki részleteit az érdeklődők a Villanyszerelők Lapja tavaly novemberi és decemberi lapszámaiban olvashatják el. Az írott információk arra engednek következtetni, hogy a Zircre kerülő típus nem éppen villámtöltő lesz. Egy múlt heti rádióműsorban az is elhangzott, hogy ezek a töltők azt jelentik, hogy jó sokáig kell majd sorba állni, és aztán még a saját töltésüket is kivárni az e-autósoknak, ha innen akarják feltölteni a járművüket.  

Na és akkor mikor?

Ahhoz képest, hogy a településeknek sürgősséggel kellett dönteniük, az országos hálózat kiépítése elég lassan halad. A mai napon (június 29.), két hónappal az ígért határidő után a cég honlapján 47 átadott töltőállomás szerepel, nagyjából 15%-nál tartanak. Kicsit igyekeznek, utolérik a tanuszodaépítőket.

Zirchez legközelebb Pannonhalmán és Móron találhatunk már működő töltőt.

Töltéskultúra

Érdekes lesz majd megfigyelni, hogyan alakul az ingyenes köztöltő használatának kultúrája.

Először is, a zirci  és környékbeli e-autósok (egyelőre nem tudunk arról, hogy bárkinek lenne) feltehetően az otthoni töltést részesítik előnyben, vagy ha éppen a városban vannak, és lesz szabad hely, akkor a bevásárlás idejére beállnak az ingyenes töltőhöz. Kérdés, hogy a helyiek lent merik-e hagyni az autójukat például egy éjszakai töltésre, hogy reggel fullra töltve indulhassanak útnak?

Az átutazóknak - hacsak nem kerülnek szorult helyzetbe, mert éppen kifogytak - érdemes lesz beállni például egy Apátság-látogatás idejére. Tehát ez hozzájárulhat a város látogatottságának növekedéséhez.

A hivatásszerűen sokat autózók azonban feltehetően kitapasztalják, hol találnak gyors- és villámtöltőket, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy órákig tipródjanak egy normál töltőnél, esetleg a sorukra várva, miközben régen úton kellene lenniük.

Koós Gábor

* Olvasónktól, Dr. Kovács Zalántól:

A zirci töltővel kapcsolatos pontosítás:

A konnektor = töltő
Gyorstöltő= 3,6-40 kW töltő
Villámtöltő= 40kW feletti töltő

Zircen 2018. áprilisától legalább egy, teljesen elektromos autó rója az utakat. 
https://villanyautosok.hu/2018/06/29/e-mobi-elektromos-auto-tolto-zircen/ cikkben fotók is készültek az oszlopról.

 

22 kW-os a zirci elektromos benzinkút - fontos kiegészítések!* Tovább
Hova/hogyan fejlődik városunk közlekedése? - 2018. 06.28-án tárgyalja a testület a mobilitási tervet

Hova/hogyan fejlődik városunk közlekedése? - 2018. 06.28-án tárgyalja a testület a mobilitási tervet

2018. június 28. Szerkesztő: zircblog

A Képviselő-testület 2018. június 28-án, 18 órára összehívott testületi ülésen tárgyalja Zirc Város Fenntartható Városi Mobilitási Tervének elfogadását.

Idézet az előterjesztésből:

"Zirc Városi Önkormányzat TOP-3.1.1 kódszámú, Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen című pályázatnak tartalma a Zirc Város Fenntartható Városi Mobilitási Tervének (továbbiakban: SUMP) elkészítése. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő- testülete a 208/2017. (VIII.31.) határozatával döntött a SUMP elkészítéséről és megbízta a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft-t a dokumentum kidolgozásával.


A SUMP megalkotási folyamatában két alkalommal a képviselő- testület tagjainak bevonásával egyeztetést, majd azt követően szakmai fórumot tartottunk széleskörűen bevonva a szakmai szereplőket, civileket és az önkormányzati döntéshozókat. 2018. március 5-én leszállította a KTI a SUMP véleményezési anyagát.

Kiküldésre került mind a képviselőtestület és bizottságok tagjai, mind pedig a szakmai szervezetek részére. A véleményezési anyag tekintetében a főépítészi referens véleményére alapozottan szakmai és szerződésen alapuló észrevételsort tettünk, kértük a dokumentum átdolgozását. Egyéb vélemény nem érkezett.


Az átdolgozott SUMP-ot 2018. május 3-án szállította le a KTI, társadalmi egyeztetésre. A SUMP társadalmi egyeztetési anyagát kitettük a honlapra, és hirdetményt tettünk közzé a véleményezhetőségről. Sajnos vélemény nem érkezett.

2018. június 21-én a KTI munkatársai a Rákóczi téren kitelepüléssel személyes tájékoztatást adnak az „utca emberének” a SUMPról,véleményeket, észrevételeket lehet megfogalmazni. Ennek eredményességéről az eseményt követően tudunk beszámolni." (forrás: zirc.hu)

Az elkészült mobilitási tervben szereplő problémák és azok megoldására megfogalmazott programok, intézkedések - részletek a dokumentumból:

( A teljes dokumentum letölthető innen: https://zirc.hu/download_file/7558/1313  - ezen belül az "anyag" mappa, benne a 07.pdf)


4.3. A város mobilitási problémái

Az előző oldalakon bemutattuk a város mobilitási helyzetét és közlekedési problémáit. A mobilitást meghatározó legfontosabb tényezők a következők:

 • Zirc valódi oktatási, egészségügyi, ügyintézési és kiskereskedelmi központ
 • Jelentős az átmenő és az átszálló forgalom a buszközlekedésben, illetve az átmenő- és célforgalom a személygépkocsi közlekedésben és a teherszállításban
 • A város népessége csökken
 • A város lakóinak többsége nem helyben dolgozik, hanem a közeli központokban
 • A város szerkezete miatt a Rákóczi tér mind a külső, mind a belső kapcsolatok kikerülhetetlen eleme
 • A 82. sz. főút városi átmenő szakasza jelen állás szerint nagy időtávon is adottság
 • A vasútnak nincsen szerepe a város közlekedésében, kizárólag turisztikai funkciót tölt be
 • Jelentős a személygépkocsi használat: a zirciek 51%-a, a városba bejárók 45%-a személygépkocsival közlekedik
 • Jelentős a kisebb gyermekek személygépkocsis iskolába hordása: óvodába 53%-uk, általános iskolába 24-33%-uk érkezik személygépkocsi utasaként
 • A városba bejáró diákok 87%-a helyközi busszal érkezik
 • A kerékpározás feltételei (időjárás, domborzat) kedvezőtlenek
 • A turizmus szerepe a város életében hangsúlyos

A legfontosabb mobilitási problémák (nem sorrendben!) a következők:

 • Növekvő motorizáció: ebből következően parkolási, kanyarodási, torlódási problémák főként a Rákóczi tér környékén
 • Szerkezeti problémák: a Rákóczi tér kikerülhetetlensége és a 82.  főút városi szakasza jelentősen hozzájárul a parkolási, kanyarodási, torlódási problémák kialakulásához
 • A Rákóczi tér utasforgalma jelentős, az új buszállomás utasforgalma minimális
 • A gyalogoshálózat nagyon hiányos, az átkelések, különösen a  sz. főút városi szakaszán hiányosak, veszélyesek
 • A helyközi buszok minőségét a diákok nagyon alacsony szintűnek tartják
 • A város útburkolatainak állapota nem jó
 • Kerékpárosok biztonságérzete alacsony, nincsen hálózat
 • A szerződéses járatok városi útvonalai nem veszik figyelembe a város utcáinak adottságait
 • Az egyenlő esélyű hozzáférés alacsony szintű

  Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy Zirc motorizált város, jelentős szerkezeti és minőségi problémákkal, amelyek közül több, így a vasúti közlekedés helyzetének rendezése vagy a 82. sz. főút elkerülő csak nagy időtávban megoldható. A város mobilitásában jelentkező problémákat a jobb áttekinthetőség kedvéért problématérképen is ábrázoltuk (lásd a következő oldalon). A térképen is jól látható, hogy a problémák a város belső területein koncentrálódnak, különösen a Rákóczi tér helyzete összetett. A belső városrészen jellemzőek a közepes mértékű zsúfoltság tünetei a parkolásban, a buszok utasforgalmában és a kikanyarodási lehetőségek várakozási idejében. A város egészén jellemző, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok hálózatai nem megfelelőek, különösen nagy problémának látszik a veszélyes gyalogátkelőhelyek viszonylag nagy száma és az átkelési lehetőségek hiánya. Feltűnő a járdahiányos területek kiterjedtsége és a közutak burkolatainak általánosan rossz állapota.
  mobilitasi_kep2018_1.jpg7. Programok és intézkedések
  A kitűzött célok megvalósítása érdekében a város legfontosabb mobilitási problémáinak megoldására hét programot alkottunk meg.
  A programokat egyenként, röviden ismertetjük céljukkal és a hozzájuk kapcsolódó indikátorokkal együtt. A programok és egyes pontjaik megvalósításához alapos előkészítés és előrelátó tervezés szükséges.
  Az előző fejezetben bemutatott célokat a programok bontják le a hétköznapokban is alkalmazható, konkrét fejlesztési csoportokká, amelyek egyes intézkedéseiken keresztül készíthetők elő és valósíthatók meg. A magasröptű célok után a programok és különösen az intézkedések már nagyon is megfoghatóak. A legtöbb
  program több célt is szolgál egyszerre, ezeket a programok ismertetése után egy táblázatban mutatjuk be.
  A hét programpont a gyermekek közlekedését, a védtelen közlekedők biztonságát, a Rákóczi tér átalakítását, a buszközlekedés újragondolását, a közúti közlekedés szelídebbé tételét, a turizmus minőségi kiszolgálását és egy fenntartható önkormányzat kialakítását tartalmazza. A programok projekteket tartalmaznak, ezeket intézkedésekbe, teendőkbe csoportosítottuk.

  mobilitasi_kep2018intezkedesek1.jpgmobilitasi_kep2018intezkedesek2.jpg

  forrás. zirc.hu
Hova/hogyan fejlődik városunk közlekedése? - 2018. 06.28-án tárgyalja a testület a mobilitási tervet Tovább
Virággal egy mosolyért - Zirc, 2018. június 28., csütörtök

Virággal egy mosolyért - Zirc, 2018. június 28., csütörtök

2018. június 27. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Újra Virágággal egy mosolyért!

Ne felejtsétek csütörtökön ismét Virággal egy mosolyért nap lesz! Most is mint eddig minden évben virágot találhatsz a város több pontján és a közeli falukba amit természetesen haza vihetsz annyit szeretnénk kérni, hogy egy fényképet rólad és a virágról ossz meg velünk a facebook oldalon vagy üzenetben! 

Mákvirág Virág és ajándék Zirc és környéke! 
Járjatok nyitott szemmel és mosolyogjatok!

 

Mákvirág Virág és ajándék fényképe.

forrás: facebbok

Virággal egy mosolyért - Zirc, 2018. június 28., csütörtök Tovább
Orvvadászokat fogtak a Bakonyban

Orvvadászokat fogtak a Bakonyban

2018. június 27. Szerkesztő: zircinfo

Két illegálisan vadászó férfit és segítőjüket fogták el a rendőrök a közelmúltban, a Bakonyban. A gyanúsítottaknál 160-180 kiló vadhúsból készült élelmiszert is lefoglaltak – hangzott el egy keddi, veszprémi sajtótájékoztatón.

Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese közölte: mintegy féléves nyomozás eredményeként fogták el a pápai kapitányság munkatársai a gyanúsítottakat.

A nyomozás adatai szerint a 61 és 32 éves, Győr-Moson-Sopron megyei férfi 2017 decemberétől 2018 júniusáig vadászati jogosultság nélkül lőtt ki és lopott el csaknem száz vadat, amelyeknek a vadgazdálkodási értéke több millió forint.

Őzbak és muflonjerke a kocsiban

Nagy Ákos, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: a két férfit június 20-án hajnalban a Veszprém megyei Gic községben fogták el. Gépkocsijukban egy őzbak és egy muflonjerke tetemét, az utastérben pedig vadászkutyát, fegyvereket, lőszerhüvelyeket, valamint egy - tiltott vadászati eszköznek minősülő - céltávcsőre szerelhető éjjellátót is találtak.

Később elfogták segítőjüket is,egy vadgazdálkodásra jogosult szervezeténél dolgozó, Veszprém megyei, 32 éves férfit, aki információval segítette őket.

Orvvadászat és lopás megalapozott gyanúja miatt, illetve ezek bűnsegédlete miatt indult eljárás a gyanúsítottak ellen, akiknek a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat.

Szalámi, kolbász és szalonna is előkerült

Az elkövetők otthonából védett holló, fokozottan védett vadmacska, valamint több gímszarvasbika, dámszarvas és őzbak trófeája is előkerült - közölte a sajtótájékoztatón Pintér Csaba, az Agrárminisztérium Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táji Osztályának vezetője.

Hercsel György Győr-Moson-Sopron megyei főállatorvos elmondta: az egyik győri családi házban rossz higiénés körülmények között tárolt több mint másfél mázsányi szalámit, kolbászt, szalonnát találtak.

Egy másik, Győr környéki házban pedig az úgynevezett tenyészet-információs rendszerben rögzítést elmulasztva tartottak csaknem hatvan tyúkot, egy kecskét, három szamarat, tizenkét nagysúlyú mangalicát és öt dámvadat – tette hozzá.

Forrás: origo.hu

Képtalálat a következőre: „vadászat muflon”

Orvvadászokat fogtak a Bakonyban Tovább
ROBOGÓT LOPTAK, ELFOGTÁK ŐKET

ROBOGÓT LOPTAK, ELFOGTÁK ŐKET

2018. június 26. Szerkesztő: zircblog

A zirci rendőrök a bejelentéstől számított egy órán belül előállították a helyi rendőrőrsre a bűncselekmény elkövetőit.

 elektr_mot.jpg

Egy zirci üzletből érkezett bejelentés a rendőrségre  2018. június 23-án arról, hogy ismeretlenek egy közel kétszázezer forint értékű elektromos kerékpárt loptak el a bolt elől.

A kiérkező rendőrök az adatgyűjtés eredményeként rövid időn belül azonosították a járművet, és a szomszédos faluban elfogták, majd előállították a helyi rendőrőrsre a vele közlekedő zirci fiatalt, valamint testvérét.

A testvérpár gyanúsítottként történő kihallgatásakor elmondta, hogy az ellopott kerékpárt Zircről hozták el, egyikük azzal ment át az egyik szomszédos településre, míg másikuk busszal érkezett oda.  A nyomozók az elektromos kerékpárt lefoglalták, majd visszaadták a tulajdonosának.

A Veszprémi Rendőrkapitányságon lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a két fiatallal szemben.

 

forrás: police.hu

ROBOGÓT LOPTAK, ELFOGTÁK ŐKET Tovább
Még mindig fent van a fészbukon? Lehet, hogy ezután meggondolja.

Még mindig fent van a fészbukon? Lehet, hogy ezután meggondolja.

2018. június 25. Szerkesztő: Atyavilág

facebook_logo_21.pngHárom éve írtunk az internet és a közösségi alkalmazások veszélyeiről a Zircinfo-n, főként a gyermekekre leselkedő veszélyek miatt  ("Tudja ön, mit csinál gyermeke a neten? - zaklatás, megfélemlítés, megalázás - a hatalom is kíváncsi rád")

Az Index ma összeállítást tett közzé: "Félelmetes szabadalmak árulkodnak a Facebookról".

"A portál több ezer szabadalomból álló portfóliója arról árulkodik, hogy az életünk minden egyes pillanatát nyomon szeretnék követni. Ezekből a levédett megoldásokból készített gyűjtést a New York Times, kiválogatva a hét legfélelmetesebb eszközt. Nem biztos, hogy mindet valóban használja a Facebook, a technológiai cégek sokszor azért védenek le új megoldásokat, hogy megvédjék magukat a riválisoktól, de azért nem árt óvatosnak lenni, elvégre a Facebook abból él, hogy pontosan célzott hirdetéseket tud a felhasználói elé tenni.

 • Kitalálják az ismerőseinkhez fűzött érzelmeinket ...
 • Személyiségjegyek az üzenetekben és a bejegyzésekben ...
 • Az üzeneteinkből, bejegyzéseinkből, a földrajzi helyzetünkből és költéseinkből próbálnak következtetni a várható életeseményekre, például egy házasság, egy születés vagy egy halál várható időpontjára.
 • Képeinken nemcsak a tartalmat vizsgálják, vagyis a tartalmat nem egészen úgy vizsgálják, ahogyan azt elképzelnénk. ... még a kapcsolat jellegére is tudnak következtetni abból, hogy milyen gyakran használjuk egymás kameráit.
 • ... kidolgoztak egy rendszert arra, hogy miként lehet hallgatózással azonosítani a háttérben futó tévéműsorokat és hirdetéseket.
 • ... Elég azt megfigyelni, hogy hol tartózkodik a telefon minden egyes éjszaka. A Facebook azt is látja, ha eltérünk a szokásos rutintól, és másfelé járunk.
 • ...  a gyakran egy helyen tartózkodó telefonokat is képes azonosítani a Facebook, hogy kitalálja, kik a barátaink."

(Index)

A Facebook aktív felhasználóinak száma 2017-ben lépte túl a 2 milliárd főt. Vajon közülük hányan tudják, hogy nem ők használják a Facebook-ot, hanem az használja őket? És vajon hányan tudják, hogy amit egyszer oda feltettek, azt soha az életben nem tudják onnan eltüntetni, és ez emberi tragédiák százait és ezreit okozza, és  százezreit fogja a jövőben okozni, mert családokat, emberi kapcsolatokat, pályafutásokat tesz tönkre?

Koós Gábor

Még mindig fent van a fészbukon? Lehet, hogy ezután meggondolja. Tovább
A zirci rendőrök segítettek egy eltévedt kirándulónak a Bakonyban

A zirci rendőrök segítettek egy eltévedt kirándulónak a Bakonyban

2018. június 24. Szerkesztő: Atyavilág

csesznek_jo.jpgEgy budapesti lakos tett bejelentést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2018. június 23-án 17 óra 11 perckor, hogy eltévedt a Csesznek környékén lévő erdőben.

A Zirci Rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka telefonon fel tudta venni a kapcsolatot a férfival, így a bajba jutott leírta a környéket, ahol tartózkodott illetve ahol túrázása során járt. A helyszínhez érkező járőrök a szolgálati autóval elindultak a turistaútvonal irányába, és a gépkocsi hangjelzésével próbálták a kirándulót a helyes útra visszairányítani. A bejelentést követő egy óra múlva a rendőrök egy ösvényen megtalálták az eltévedt férfit. A rendőröknek elmondta, hogy 9 óra körül indult el Cseszneken a vár alatt lévő turistaútvonalon barangolni, de eltévedt. A férfi nem sérült meg, így a Zirci Rendőrőrs munkatársai a túrázót a Cseszneken parkoló gépkocsijához vitték, ahonnan hazautazott.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a túrázók biztonsága érdekében javasolja, hogy aki kirándulni megy, indulás előtt töltse fel a mobiltelefonját és használjon térképes alkalmazásokat! Tájékozódjon előzetesen a tervezett útvonal sajátosságairól! A túra végét úgy alakítsa, hogy még sötétedés előtt kényelmesen célhoz érjen! Bizonytalan vagy ismeretlen helyről menjen vissza a lakott területre vagy csatlakozzon más túrázó csoporthoz! A Bakonyban több helyen magas, akár 1,5 méter az aljnövényzet a kiránduló útvonalon is, ezért ha elvesztette a turistajelet, forduljon vissza a legutolsó jelzésig! Ha eltévedt, maradjon egy helyben és hívjon segítséget! Őrizze meg a nyugalmát, és gondolja végig, hogy honnan indult, hol találkozott emberekkel!

(police.hu)

A zirci rendőrök segítettek egy eltévedt kirándulónak a Bakonyban Tovább
Csapás csapás hátán - így szívat a Tesco

Csapás csapás hátán - így szívat a Tesco

2018. június 24. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-24_tesco_41.jpgÁll az Ember dideregve a hűvös júniusi vasárnap hajnalon tíz perccel nyitás előtt a zirci Tesconál, kezében a pennys reklámszatyor, benne az előző este-éjjel összekukázott üres üvegek, arra vár, hogy elsőként jusson be, és az automatában visszaváltott göngyöleg árából megvehesse az aznap reggeli frissítőt valamilyen alkohol formájában.

Aztán arra lesz figyelmes, hogy az utána érkezők csak benéznek az üvegajtón, dünnyögnek valamit, majd hátat fordítanak, visszaülnek az autójukba, és elhajtanak.

Az Ember csodálkozik. Hét óra, itt a nyitás ideje, de bentről egy árva biztonsági őr sem mozdul, az ajtó nem nyílik, hiába lengeti a karját a mozgásérzékelő előtt. Újak jönnek, egyre többen, kicsit tipródnak, morognak, egy indulatosabb olyat mond, hogy abban p*csa is van.

Az Ember ekkor elkezdi alaposabban szemrevételezni az üvegajtót, és felfedezi azt, amit ebben az időpontban, ilyen lelkiállapotban, a várakozástól pattanásig feszült idegekkel egyetlen törzsvásárló sem akar látni:

18-06-24_tesco_42.jpg

Az Ember megdörzsöli a szemét: Mi van? Hiszen a nemzet üdvéért bevezetett kereszténydemokrata vasárnapi boltzár elleni népszavazás előli kormányzati megfutamodás óta mindig számíthatott arra, hogy a Tesco megbízható partner megszokott életvitele fenntartása szempontjából.

A dupla üvegajtótól hátralépve - és ezzel fáradságosan megszerzett majdani első helyét az üvegvisszaváltó automatánál veszélyeztetve - karnyújtásnyi távolságból is megszemléli a bejáratot. És ezt látja:

18-06-24_tesco_43.jpg

Az Ember kapkodja a fejét, mint - ahogy a Költő mondja - csecsemő a női napozóban. Az előző táblától alig méternyire ott a megszokott nyitvatartási idő, amelyhez eddigi szoros napirendjét éveken keresztül igazította. Sokkal nagyobb betűkkel. És a Tesco parkoló bejáratánál is ugyanezt mutatja a nagy tábla.

Egyre többen érkeznek, egyre többen szentségelnek, egyre többen fordítanak hátat. Senki nem tud semmit. Csak kevesen várják meg az állítólagos nyolc órai nyitást, amelyik azonban percre pontosan bekövetkezik.

Az Ember elsőként ér az üvegvisszaváltó automatához, de ott sokkhatás éri:

18-06-24_tesco_44.jpg

"Tessék mondani, akkor most mi van?" "Megkérdezem a csoportvezetőt. - Sajnos, most nem tudunk üveget visszaváltani".

"Következik a B-terv vasárnapra" - gondolja az Ember. Még ha részlegesen is, de sikerül realizálnia kora reggeli reményeinek egy részét, és a Rákóczi téren elpihenve, felcsatlakozva a Zirc Hotspot Free WIFI-re, gondolja, megnézi, mi a fene történt a Tesconál. És ezt találja:

18-06-24_tesco_45.png

A Tesco-t eddig komolyabb cégnek ismertük

Évente biztosan százmilliós nagyságrendben költ imázsépítésre, reklámra. Ha összegyűjtjük az egy évben tőle kapott ingyenes reklámújságokat, az több kilót tesz ki - minden egyes magyar háztartásban. Új termékeit, kedvezményes akcióit gondosan megtervezve, a vásárlói lélektan szempontjából megfelelő időben előre hirdeti meg.

És akkor az egyik áruháza nyitvatartási idejét úgy változtatja meg, hogy arról a vásárlóik nyilván döntő többségét kitevő Zirc és vonzáskörzete lakosságát előre nem értesíti. A héten bedobott Tesco szupermarket reklámfüzet - amely a zirci áruházra is vonatkozik, és amelynek ajánlatai június 21., csütörtöktől érvényesek - egy szót sem szól róla. A nyitvatartási idő változását az áruház bejáratán a legkisebb betűméretben kiírt időpontok filctollas átírásával tudatja, miközben a jóval nagyobb betűmérettel írt, messzebbről és könnyebben olvasható időpontok még a régi nyitvatartást mutatják. A bejárati ajtón kézzel írt, módosított időpont vasárnap 20 órai zárást mutat, a honlapjukon ezzel szemben 22 óra látható.

A körülményeket figyelembe véve itt egy nagyon rapid döntésről van szó, amelynek feltehetően a hirtelen előállt munkaerőhiány az oka. Nincs is ezzel semmi baj, csak hát akkor egy kicsit profibban kellene intézni, és kicsit több erőfeszítést tenni a vásárlók tájékoztatására. Mert jó, ma elvesztett néhány tíz, esetleg száz vásárlót, de lehet köztük olyan, aki azt gondolja, hogy inkább átpártol egy megbízhatóbb bolthoz.

Egyébként az új nyitvatartás állítólag a mai vasárnaptól lépett életbe.

Mellékszál

Meglepő, hogy még a komoly vállalkozások, szervezetek, intézmények is mennyire kevéssé igényesek a róluk megjelenő bizonyos információkra.

Egy hónappal ezelőtt figyelmeztettünk, hogy az OTP honlapján a fiókkereső menüpontban a fiók helyjelzője a Rákóczi téri buszmegálló épületére mutat. Nyilván a Google Térképről vették át, ahol ugyancsak rosszul szerepelt, de azóta a Google-nál jeleztük, és ő javította. Az OTP azóta nem frissített.

Most a Tesco zirci áruházát jeleztük a Google-nak, hogy a 82-esre mutat a helyjelző, várhatóan ezt is napokon belül javítják, de miért nem veszi észre a Tesco?

Februárban írtunk Zirc új honlapjának beindulásáról, és többek között szóvá tettük, hogy az intézményeket feltüntető térképeken milyen megmagyarázhatatlan hibák találhatók, néha több száz méter távolságra tüntetnek fel intézményeket a tényleges helyüktől. Sajnos négy hónap után is rengeteg bennük a hiba. Egy példa: az OTP még mindig a Természettudományi Múzeum munkaszervezetének az épületére (Rákóczi tér 2., ahol egyébként soha nem is volt) van helyezve.

18-06-24_tesco_46.png 

De említhetnénk a Kórházat, amelyik a Mentőállomás helyén van, a Mentőállomást, amelyik a Kórház utca túlsó oldalán, egy magánház helyén, az Óvodát, amelyik a sportpálya vécéjénél, a gimit, amelyik a zöld bányászházban, a Szakképzőt kollégiumostól, amelyik a Reguly Múzeumban (!!!), a Reguly iskola, amelyik rejtélyes módon részben ugyancsak a Múzeum épületében (Rákóczi tér 2(!)-5.), a Munkaügyi  Hivatal a Deák Ferenc utcai fodrászatban, a Kormányablak az apátsági udvar hátsó falánál az Arborétum felé, a Gyámügyi osztály a Hamburger Box-szal szemben a Kossuth utca túlsó oldalán, szóval, emberek, Zirc város hivatalos oldalain!!! 

Eddig a következő pontosításokat javasoltuk a Google Maps (Streetview) zirci adataival kapcsolatban: Tűzoltóság, OTP, K&H, Erste Bank, Monostor cukrászda, Tesco, ABL Technik, Randevú, Bababolt (Deák F.u.2.?), EuroFamily. Ezek egy részét már ellenőrizték és átvezették. Rossz helyen van a Cuha nyomvonala az Állomás utca mentén, valamint a Cigánydombi ároknak a Városüzemeltetés telephelye és az MHSZ közötti szakasz nyílt árokként van feltüntetve, ezek ellenőrzése és módosítása várhatóan hosszabb időt vesz igénybe.

Ha azt gondoljuk, hogy ezek apróságok,

és csak helyi jelentőségük van, gondoljunk arra, hogy robbanásszerűen terjedő navigációs rendszerek mind globális térképszolgáltatók adatait használják, és ha egy Google Térképben, vagy OpenStreetMapban rossz cím/hely/koordináta szerepel, akkor az ezek adatait használók sem találnak oda. Amiből egyszerűbb esetben csak a városokban tévelygés és címkeresés, középsúlyos esetekben GPS-irányított gyalogos aluljáróba hajtás, vagy szűk utcákba szorult buszok, kamionok következnek, de akár emberéletek, vagy tragédiák is múlhatnak rajta.  

Koós Gábor

Csapás csapás hátán - így szívat a Tesco Tovább
Forgalomlassító demonstrációt tartottak

Forgalomlassító demonstrációt tartottak

2018. június 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Hárskúton át közlekedők!

A mai napon forgalomlassító demonstrációt tartottunk Hárskút belterületén. Sokkal találkoztunk! Remélem, aki kapott szórólapot, az elolvasta.

A mai akciónk célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a falu egész területén az 50 km/h sebességhatárt.

Ez közös érdekünk, az Önöké és a hárskútiaké is!

Hisz ha balesetet okoznak, akkor az Önök és a baleset többi résztvevőjének a családját is tönkre tehetik vele. Remélem, belegondolnak abba, hogy nem 100 km/h felett kellene egy faluban közlekedni, mert ez veszélyes. Reméljük lesz a mai akciónak foganatja. Ha ez mégse így lenne, akkor még nagyobb létszámmal, még hosszabb demonstrációt fogunk tartani!

A falu nem autópálya! Téged és minket is haza várnak!

Tábori Ferenc 
polgármester

Tábori Ferenc fényképe.

Tábori Ferenc fényképe.

Forrás: Tábori Ferenc

Forgalomlassító demonstrációt tartottak Tovább
Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal

Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal

2018. június 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Zircen, a Bakony szívében 2018-ban már a 20. alkalommal rendezzük meg a „Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozót”.

„Betyárjó” színpadi műsorok, hagyományőrző művészeti csoportok produkciói, Bográcsos erőpróba és Betyártanoda, népi hangszerbemutató és játékpark, Kézműves liget és vásár várja látogatóinkat, és újra kitárja kapuit a betyáros étkeket felvonultató Bakonyi ízek Utcája.

Szombaton este fellép a világhírű

CSÍK ZENEKAR

 Az ország minden pontjáról Zircre érkező betyárok a betyárvilág felidézésével és bemutatókkal hangolnak az esti mulatságokra.

A Betyárnapi lovas-fesztiválon kezdő és haladó lovasok ügyességi versenyei várja és a városi főútvonalon harmonikaszóval kísért látványos lovas felvonuláskápráztatja el a látogatókat.

Díjazzuk a Leghetykébb Betyárbajusz gazdáját, újabb Bakonyi Betyárokat avatunk, és jelen lesznek a világ legszebb Csárdabéli Szépasszonyai is.

Találkozzunk 2018. augusztus 3-4-én!

Mindenkit szeretettel várunk Zircre, a Bakony szívébe!

Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozó fényképe.

Forrás: batyarnapok.hu

Közeleg a Bakonyi Betyárnapok - immár 20. alkalommal Tovább
54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra

54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra

2018. június 20. Szerkesztő: zircblog

 

EFOP 4. 1. 8 - 16 - 2017- 00095 „A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” elnevezésű pályázat.

Mire költjük az 54.240.336 forintot?

Fejlesztési területek, tervek röviden:

Fejlesztés helyszíne: Békefi Antal Városi Könyvtár, Zirc, József Attila utca 1.

- mosdó és a melegítőkonyha átalakítása, felújítása

- tárolóhelység létrehozása

- egy 60nm-es tér kialakítása , benne egy leválasztható multimédiás szobával (a belső udvar "kisszínpad" helyére)

- informatikai és egyéb tárgyi eszközök beszerzése 

- könyvtári szoftver fejlesztése

- foglalkozások tartása

Informatikai és tárgyi eszközök:

IKT eszközök

 • 8 db asztali számítógép

 • 1 db notebook

 • 8 db billentyűzet + egér

 • 8 db LED monitor

 • 9 db Microsoft Windows 10 Pro szoftver

 • 9 db Microsoft Office 2016 Home and Business szoftver

 • 2 db Vezeték nélküli kültéri egység

 • 1 db asztali switch

 • 1 db SMART interaktív tábla

 • 1 db SMART hangszóró

 • 1 db projektor + gyári fali konzol

 • hálózati kábel

 • hálózati csatlakozó

 • kábelcsatorna

 • eszközök installálása, beüzemelése

Bútorok és egyéb eszközök:

 • 6 db számítógép asztal

 • 3 db forgószék

 • 6 db asztal

 • 30 db egymásba rakható szék

 • 6 db babzsák fotel

 • fa polcok (könyves, tároló)

 • paraván szett (3 db-ból álló)


Megvalósítási időszak: 2018. 03. 01. – 2020. 02. 28.

 

Forrás: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB - Zirc

Képtalálat a következőre: „békefi antal városi könyvtár művelődési ház és stúdió kb”

54,2 millió forint Zircnek - a könyvtárra Tovább
TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

2018. június 19. Szerkesztő: zircblog

2018. 06. 19., k - 07:09

 

Személyi sérüléssel járó baleset történt Eplény közelében.

Eddig tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi és egy tehergépjármű ütközött össze a 82-es számú főút 10. kilométerszelvényében, Eplény külterületén 2018. június 19-én 6 óra 53 perckor. Az elsődleges információk szerint a balesetben egy személy megsérült.

Az érintett útszakaszon a baleset helyszínelésének idejére teljes útlezárás van érvényben. Terelés a Zirc felől érkezőknek Akli irányába, a Veszprém felől érkezőknek Márkó irányába történik.

Kérjük az arra közlekedők fokozott figyelmét!

 

forrás: police.hu

TELJES ÚTLEZÁRÁS A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON Tovább
Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak

Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak

2018. június 18. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-17_tanar_urnak.jpgManapság már kevesen emlékeznek (de akik látták, nagyon) Sidney Poitier klasszikus alakítására az 1967-es angol filmdrámában.

"Két hetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban" - írta meg a Népszava június 12-én, kedden. 

"Jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet – értesült lapunk kormányközeli forrásból. Úgy tudjuk, erről már kormánydöntés is született, a bejelentéssel azonban várni akarnak az idei tanév lezárásáig. Forrásunk szerint a döntést semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. Értesüléseinket megerősíti, hogy az iskolák továbbra sem kapták meg a következő tanév rendjét, holott annak ilyenkorra már nyilvánosnak kellene lennie."

"Az Emmi szerint nem igaz, amit keddi cikkünkben állítottunk, a kormány nem tervezi a tanév meghosszabbítását." - Népszava, június 13.

"Palkovics László akkori oktatási államtitkár már tavaly áprilisban arról beszélt a Liga Szakszervezetek konferenciáján, hogy a kormány elképzelései között szerepel a tanév meghosszabbítása, mégpedig iskolai táborokon keresztül. Tavaly júniusban pedig Maruzsa Zoltán oktatási helyettes államtitkár nyilatkozott úgy az InfoRádióban: zajlik az "együttgondolkodás" a tanév meghosszabbításáról. Kijelentette: ha megvalósul, akkor az csak a már említett táborozási koncepció alapján történik meg, akár az iskolaépületekben megszervezve."

"Kásler: Napirenden van a tanév módosítása" - ugyanott

"A tanév rendjének változása „erős diszkusszió” tárgya, még nincs döntés a témában – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádióban kedd este. Nyilatkozatával megerősítette lapunk keddi számában közölt hírt, amely szerint napirenden van a tanév meghosszabbítása.

Kásler nyilatkozata azért is figyelemre méltó, mert állításával saját tárcáját cáfolta"

"Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: érdekes megoldáson dolgozik a kormány" - eduline.hu

A helyettes államtitkár szerint „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban jó néhány nappal többet járnak  iskolába a diákok. Ugyanakkor azt is hozzátette, „olyan illúzióm nincs, hogy matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik: ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak, „nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon”, akkor ezzel kiegészülhet a tanév, bár „hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés”.

Szóval? Ki hazudik?

A már sajnos megszokott (de nem akarjuk megszokni) sumákolós-maszatolós-összevisszabeszélő-hazug kormányzati kommunikáció áldozatai vagyunk, és úgy fogják lenyomni a két hetes tanévhosszabbítást a szakma és a társadalom torkán, hogy tulajdonképpen nem kötelező, de ha a gyereked nem vesz rajta részt, akkor sajnos már nem kaphat ötöst bibliaismeretből és erkölcstanból.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete így gondolja

"A június közepétõl szeptember hó elsõ munkanapjáig tartó nyári iskolai szünet nemzeti hagyomány, a magyar pedagógiai kultúra része, amihez a szülõk és a tanulók többsége és remélhetõen a pedagógusok is ragaszkodnak.

Nyári szünet a szülõk és a tanulók ügye, ezért õket kell megkérdezni, hogy sok vagy kevés a túlterhelt gyermekek pihenésére, kikapcsolódására szánt idõ (vakáció). Egy ilyen népszavazási kérdésfeltevés esetén könnyen összejöhet a 200 000 aláírás, amely kötelezi az országgyûlést az aláírók döntésének elfogadására."

Tanár úrnak szeretettel.

NEM az a baj, hogy hosszabb a tanév. Hiszen számos más országban később végződik. Ezzel szemben a tanévközi szünetek - évtizedes, a legszélesebb konszenzussal meghozott döntésekkel - hosszabbak.

A baj az, hogy a mai Magyarországon 2010, a második Fidesz-kormány óta nincs társadalmi érdekegyeztetés. Az országos és helyi/települési politikai hatalom úgy viszi keresztül a döntéseit a formálisan demokratikus (mert "választott") testületeken, legyen az a parlament, vagy egy kistelepülés képviselő-testülete, mint kés a vajon. 

A szakértelemre hivatkozás ócska bolsevista trükk

- mondotta több mint negyedszázada egy, élete nagy részében kiváló, majd "fasiszta idiótává" vált drámaíró. Tehát kedves szülők, pedagógusok, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni, foglalkozzanak azzal, hogy aki adja,  időben rendelje meg a virágokat, és aki kapja, szedje elő a nagyvázákat az évzáróra. A gondolkodást meg hagyják azokra, akik jobban értenek hozzá.

Mi tudjuk, hogy mi a jó nektek

Ugyancsak a múlt héten az egyik rádió beszélgető műsorába betelefonált egy nyugdíjas szakközépiskolai tanár, aki rendszeresen vizsgabizottsági tag. Az őt felkérő kormányhivatal megírta neki, hogy nem biztos, hogy az iskola majd ki tudja fizetni a tiszteletdíját. Így is lett, egyetlen vizsgabizottsági tag sem kapott a vizsgáztatásért pénzt. A harmadik ilyen esetben a vizsgaelnök és a két tag levizsgáztatta a diákokat, elkészítették a jegyzőkönyvet, de egyikük sem írta alá.

Na, mi történt?

Semmi. A diákoknak ugyanúgy kiadták a bizonyítványokat, mintha minden rendben lett volna.

Mi ebben az abszurd? Nem elsősorban az, hogy a bizonyítványokat kiadták. Hanem az, hogy az a kormányzati szerv, amelynek gondoskodnia kellene az állam által fenntartott iskola zavartalan működéséről, már előre tudja, hogy az állam nem adott annyi pénzt az iskolának, amelyből az ki tudná fizetni az ott tanult diákok szakmai ismereteit igazoló szakembereket.

Koós Gábor

Tanár úrnak szeretettel - évzáró ajándék nebulóknak és oktatóiknak Tovább
HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON

HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON

2018. június 15. Szerkesztő: zircblog

zirci-manufaktura-1280x640.jpg

Over 5,000 craft beer aficionados attended the fifth annual Alltech Craft Brews & Food Fest on May 19, 2018, at the Lexington Convention Center. The festival featured over 60 breweries from across the country as well as food from local vendors and some of the best chefs in the state of Kentucky.

More than 50 breweries from four countries submitted 325 unique beers, which were judged by an expert panel of judges based on Beer Judge Certification Program guidelines. At the end of the day, and the bottom of the glass, the Commonwealth Cup was awarded to Barrel Aged Molé brewed by Braxton Brewing Company from Covington, Kentucky.

In this year 6 Hungarian breweries attended at the competition: Hopfanatic, the RothBeer, the Synthesis, the Zirci Apátsági Manufaktúra, the FIRST Craft Beer and the Guri Sörfőzde. They’ve got 12 medals all together. THE

HUNGARIAN SUCCESSES:

Gold medal

Zirci Apátsági Manufaktúra – Havaska & Búza

 

Silver medals

Guri Sörfőzde – Delirium

Hopfanatic – Oat Cake Juice

Rothbeer – Távoli Galaxis

Synthesis – Coco Republic

Zirci Apátsági Manufaktúra – Levendulás

 

Bronze medals

FIRST Craft Beer – Double IPA

FIRST Craft Beer – Farmhouse White Ale

FIRST Craft Beer – IPA

FIRST Craft Beer – Pilsner

Hopfanatic – Nohoplimit

Synthesis – Eastern Wolf

The Alltech Craft Brews & Food Fest was started five years ago by the late founder of Alltech, Dr. Pearse Lyons, to celebrate craft beer, something about which he was particularly passionate. In fact, Kentucky Bourbon Barrel Ale® from Alltech Lexington Brewing & Distilling Co., which Dr. Lyons founded in 1999, is regarded as one of the forerunners of the bourbon-barrel aging trend in craft beer.

“Dr. Lyons was always a champion of craft brewing, long before it came into the mainstream,” said Dr. Mark Lyons, president of Alltech, toasting the memory of his father.“ He was passionate about developing the craft brewing and distilling market in Kentucky, training a generation of brewers and distillers and investing in events like today’s festival that give us a little taste of what he loved.” The Alltech Craft Brews & Food Fest marked the beginning of ONE: The Alltech Ideas Conference (ONE18), held May 20–22 in Lexington, Kentucky. The event includes a breakout session on brewing and distilling.


forrás: dailynewshungary.com

HUNGARIAN CRAFT BEERS’ SUCCESSES IN LEXINGTON Tovább
197,7 millió forint Zircnek - az óvodára

197,7 millió forint Zircnek - az óvodára

2018. június 14. Szerkesztő: zircblog

Mire költjük a 197,7 millió forintot?

Fejlesztés helyszíne: Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde

udvari játszótéri eszközök bővítése

- a nyugati szárny belső átalakítására

- a tornaszoba berendezésének beszerzése

teljes körű energetikai felújításra : új nyílászárók beépítése, külső hőszigetelés, és megújuló energia hasznosító berendezések telepítése

 

Projekt tervezett befejezése: 2018. 10. hónap

Forrás:  www.zirc-projektek.hu

Hírek, aktualitások a forrás oldalról:

2017. augusztus

Zirc Városi Önkormányzat megbízást adott a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítésére a T.J. Terv Bt-nek. Emellett Mészáros József denevérkutató megvizsgálta az épület külső burkolatai alatt lévő denevér kolóniát, mely alapján megkezdődhet a szükséges engedélyeztetés az illetékes hatóságnál.

 

Kapcsolódó kép

Fotó forrása: ambisza.hu

197,7 millió forint Zircnek - az óvodára Tovább
Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat

Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat

2018. június 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-14_gerendavagas_6.png

Kellemetlen meglepetéssel kezdődött ez a hét azoknak, akik Zirc felől a Gerendavágási úton akartak Csesznekre jutni, vagy éppen Csesznekről Zirc felé ugyanitt: teljes útlezárás.

Azt már hónapok óta lehetett tudni, hogy felújítják a cseszneki bekötőt. A Magyar Építők honlapjára február másodikán került fel a hír, hogy

18-06-14_gerendavagas_4.png

Az Útinform honlapján több részlet is megtudható:

18-06-14_gerendavagas_3.png

18-06-14_gerendavagas_1.png

18-06-14_gerendavagas_2.png

Ez tehát azt jelenti, hogy június 4-től (ez múlt hét hétfő volt) reggel 8-tól a 82-estől kb. a cseszneki temetőig teljes útlezárás, a temetőtől a bakonyszentkirályi elágazóig félpályás útlezárás lesz október 17-ig.

Ezzel szemben a lezárás egy héttel később, június 11-én reggel kb. hattól történt meg.

Annak csak örülni lehet, hogy a Bakonyt átszelő történelmi országútnak ezt a szakaszát felújítják, hiszen kész csoda, hogy még lehet rajta autóval közlekedni. Helyenként a szikla kandikál ki az aszfaltfoltok közül, és másfél nyomúnak is csak jóindulattal nevezhető. Annak viszont kevésbé lehet örülni, hogy semmilyen hírforrás nem figyelmeztetett a lezárás tényleges kezdetére, nincs nyoma, hogy akár a helyieket, akár a környéken lakókat előzetesen értesítették volna. És ugye nem azzal kel az ember reggelente, hogy megnézi az Útinformot (amin, ki tudja, mióta van fenn a lezárás bejelentése).

Úgy hogy aki Csesznekre megy, vagy a 82-esen Bakonyszentkirály felé (19 km), vagy Dudar-Bakonyoszlopnak (21 km) induljon. Üzemanyagköltségben pedig több mint másfélszeres összegre számítson, hiszen Zirc-Csesznek a Gerendavágáson keresztül mindössze 13 km.

18-06-14_gerendavagas_5.pngMár százharminc éve is tervezték a Gerendavágási út korszerűsítését (forrás: itt). Nincs kicsit elkésve? De most nem új nyomvonal lesz.

Négy hónapra lezárták Csesznek felé a Gerendavágási utat Tovább
Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság

Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság

2018. június 14. Szerkesztő: Atyavilág

18-06-10_obt20_121.jpgAz elmúlt hét végén ünnepelte 20 éves fennállását az Ösvénytaposó Baráti Társaság. A Bakony néhány meghatározó túramozgalma (Dornyay Béla Emlékút, Rómer Flóris Emlékút, Öreg Bakony Bakancsosa), és évente visszatérő népszerű helyi teljesítménytúrák (Reguly Antal Emléktúra, Bakonyi Barangolás) kötődnek a nevükhöz. Nem beszélve az általuk gondozott több száz kilométernyi bakonyi túraútvonal fenntartásáról, felújításáról.

A Bakonyi Barangolás valamikor még Zircről indult, az F épületben volt a rajt/cél, de aztán ezt áthelyezték Bakonybélbe, azóta is ott a bázis. Hét évvel ezelőtt a Zircinfo-n írtunk is erről.

Az Egyesület kapcsolata Zirccel azóta sem szakadt meg, ma is van zirci támogatója a túráiknak, és persze a Reguly Emléktúra megint a Reguly Múzeumtól indul, mint tíz évvel ezelőtt. Külön említendő, hogy van egy zirci túratársunk, aki eddig az összes Reguly Emléktúrán részt vett. Az Erdélyi Baráti Kör tagjai és önkéntesei évek óta közreműködnek a Reguly Emléktúrákon pontőrként, zsíroskenyér-menedzserként.

18-06-10_obt20_15.jpg

A jubileumi találkozóra Döbröntén, a Bittva-patak völgyében fekvő hangulatos nyugat-bakonyi faluban került sor. A falu feletti dombon áll Szarvaskő vára (a kép forrása: itt). Ez nem azonos a közúton több mint 300 km-re, a Bükkben található Szarvaskő település várával, a Szarvaskői várral, és sok félreértésre ad okot. A két vár ebben az évben vált testvérvárrá. Zircről Pápán keresztül egy óra alatt jutunk el Döbröntére autóval, 58 km.

18-06-10_obt20_3.jpg

18-06-10_obt20_2.jpg

A találkozó helyszíne a Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont volt. A hatvanas években turistaházzá alakított egykori sváb parasztház a falu központjában, közvetlenül a vár alatt áll, mellette indul fel a várhoz vezető ösvény. Osztálykirándulások, erdei iskolák, tematikus túrák rendkívül népszerű helyszíne és kiindulópontja.

18-06-10_obt20_1.jpg

Az ott alvó egyesületi tagok pénteken délután érkeztek, és a szállás elfoglalása után szalonnasütés vette kezdetét. Kellően laktató volt, mert a sötét estében azt gondolták, hogy jó ötlet még felmenni a várhoz és ledolgozni. Ekkor már hallatszott a közelgő vihar, amely itt éjfél felé csapott le, jótékonyan enyhítve a péntek délután forró és fülledt levegőjét.

18-06-10_obt20_5.jpg

A szombat délelőtt a túrázásé volt, amelyen már a csak aznapra érkezett túratársak is részt vettek. A Bittva-, majd a Köves-patak völgyében mentünk felfelé, majd a Mánc-hegyen fordultunk vissza Döbrönte felé. Ez itt az éjszakai vihartól megduzzadt Bittva éppen járhatatlan gázlója a falu határában.

18-06-10_obt20_6.jpg

A zöld kereszt jelzés keresztezi a Köves-patakot, ahol egy vastag fatörzsön kellett volna átkelnünk. Az eső azonban azt is elmosta. Voltak ugyan vékonyabb átdőlt törzsek, amelyek azonban a csapat többsége számára nem jelentettek megoldást. Többszöri próbálkozás után a meder egy keskenyebb részén sikerült ideiglenes átkelést építeni, és kölcsönös segítséggel, ha nem is száraz lábbal, de beleesés nélkül mindenki átért. Felülről amúgy is jött még áldás, többször is eleredt a könnyű eső menet közben.

18-06-10_obt20_7.jpg

A kb. 8 kilométeres geotúra közel öt óra hosszat tartott, ahogyan a geotúráknál már ez szokás. A sok-sok megállás során növényeket, állatokat, kőzeteket, felszíni formációkat csodálhattunk meg, történelemről, földrajzról, építészetről, hírességekről hallottunk érdekes történeteket, magyarázatokat.

18-06-10_obt20_8.jpg

A geotúrát Czibula György, a Szarvasház tulajdonosa, üzemeltetője vezette. Itt a túra utolsó állomásán, az Ödön-forrásnál meséli a forrás történetét: állítólag Vajda Ödön zirci apátról kapta a nevét, akinek, amikor ez a vidék még a zirci apátság birtoka volt, komoly fejlesztési elképzelései voltak.

18-06-10_obt20_11.jpg

18-06-10_obt20_10.jpg

A "hivatalos" ünnepség délután zajlott gyümölcsleves - tarhonyás hús - szülinapi torta ünnepi menüvel, szülinapi ajándék-átadással. Mindenkinek el kellett mesélnie, hogyan került kapcsolatba az Egyesülettel, és sok egyéb élmény is szóba került. Aztán, megint ledolgozandó a felszedett kalóriákat, alkonyatkor egy újabb séta fel a várba.

18-06-10_obt20_13.jpg

A születésnapi ajándék egy igen praktikus, négyfülű bevásárlószatyor és egy ugyancsak a jubileumi emblémával ellátott kitűző volt. Ez utóbbit elrejtettük az elmúlt közel két évtized jelvényei közé.

18-06-10_obt20_16.jpg

Döbröntén nem ez volt az első látogatásunk, nyolc éve egy Szarvas 17 teljesítménytúrán vettünk részt, amelynek egy szakasza azonos volt a mostani geotúrával.

18-06-10_obt20_4.jpg

18-06-10_obt20_41.jpg

Ami azóta szomorú változás: jóllehet kedvelt, sokak által látogatott település, hétvégi házas falurésze is van, de ezt is elérte a kistelepülések sorsa. A nyolc éve még működő kocsma "nyitva tartása" évek óta "szünetel". Szerencsére bolt még van.

18-06-10_obt20_9.jpg

A szépen rendben tartott közterületeken sok virág, kreatív térplasztikák.

Ha már egyszer Döbrönte, akkor szánjunk kis időt a szomszédos Ganna felkeresésére. Nem csak azért, mert - ellentétben Döbröntével - itt még van kocsma, hanem azért is, mert legalább kívülről nézzük meg a Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomot, amit leginkább Esterházy-mauzóleumként ismerünk (a kép forrása: itt):

250px-ganna2.jpg

Iskolás gyermekeinknek megmutathatjuk Táncsics Mihály mellszobrát, aki itt segédtanítóskodott, és aki a Mauzóleum első idegenvezetője is volt. A Mauzóleumban helyezték örök nyugalomra 2016-ban Esterházy Péter írót.  

Ha nem akarunk autózni, Döbröntéről a zöld sáv jelzésen, a Bittva mentén vezető kerékpárúton, hatalmas nyárfák között sétálhatunk át kényelmesen Gannára.

Koós Gábor

Reguly Antal Emléktúra? Dornyay Béla és Rómer Flóris Emlékút? Megvan? 20 éves az Ösvénytaposó Baráti Társaság Tovább
(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását

(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását

2018. június 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS (2018. év)

ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PÁLYÁZATOT HIRDET

 - az önkormányzat által nyújtott támogatások szabályairól szóló 12/2016.(V.3.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján -

HELYI CIVIL SZERVEZETEK , KÖZÖSSÉGEK  ÉS  EGYESÜLETEK TÁMOGATÁSÁRA

A pályázat tulajdonosa:           Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

A pályázat lebonyolítója:         Emberi Kapcsolatok Bizottság (továbbiakban: Bizottság)

 

 1. A pályázat célja:

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Zirc városban élő, vagy dolgozó polgárok önszerveződő közösségei, a civil és gazdálkodó szervezetek végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a település fejlesztése, szépítése, az arra rászorulók, hátrányos helyzetűek támogatása, a kultúra, a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, egészségvédelme, sportélete, az esélyegyenlőség megteremtése, a város jó hírnevének, turizmusának erősítése, érdekében. A civil szervezetek, közösségek és egyesületek jelentős forráshiánnyal küzdenek, ezért Önkormányzat Civil Támogatási Alap létével, pályázat útján kívánja segíteni a Zircen működő civil szervezetek, közösségek és egyesületek munkáját, pályázati bonyolítóként.

 

 1. A támogatáshoz rendelkezésre álló forrás mértéke:

A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló 4/2018.(II.26.) önkormányzati rendeletében „Civil Támogatási Alap” jogcímen 3.000.000 forint összegben céltartalékot különített el.

Jelen pályázat e keret terhére egyszeri, vissza nem térítendő támogatást tesz lehetővé a pályázók tevékenységének támogatására, összesen legfeljebb 3.000.000 forint mértékben.

 1. A pályázatok benyújtásának feltételei és módja:

Pályázat benyújtására jogosult az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó jogi személyiséggel rendelkező szervezet mely tevékenységét kizárólag vagy elsősorban Zirc város lakossága érdekében végzi és

 1. a) bejegyzett székhelye Zirc város közigazgatási területén van, vagy
 2. b) bejegyzett országos vagy regionális szervezetük Zirc város igazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik továbbá a jogszabályban előírt megfelelő nyilvántartásban szerepel és nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt.

 

 • A pályázható támogatás mértéke pályázatonként maximum 200.000,- Ft.
 • Pályázni 2018. december 31-ig megvalósítandó tevékenységekre, programra lehet.
 • Egy pályázó alapesetben egy pályázat benyújtására jogosult. Egy pályázó több pályázatot abban az esetben jogosult benyújtani, ha a pályázat célja egy – a pályázó tevékenységéhez illeszkedő - nem bejegyzett civil szerveződés tevékenységének, programjának támogatása.
 • A támogatás elnyeréséhez a pályázó részéről önerő biztosítása nem kötelező. Elszámolni csak a pályázaton elnyert összeggel kell.
 • Amennyiben pályázó nem kapja meg a pályázaton igényelt támogatás teljes összegét, lehetősége van a pályázati program arányos csökkentésére.
 • A pályázati támogatással megvalósított programokhoz kapcsolódó reklám és PR anyagokon a Zirc Városi Önkormányzatot támogatóként fel kell tüntetni.
 • Pályázni csak a mellékelt – Működési támogatásra vagy nem működési támogatásra – adatlap pontos kitöltésével lehet.

 

 • A pályázathoz csatolandó – a kiíráshoz csatolt – dokumentumok:

 

 1. A támogatás formájától függően az 1. vagy a 2. melléklet szerinti, teljes körűen kitöltött adatlapot.
 2. A 3. melléklet szerinti teljes körűen kitöltött nyilatkozatot. A nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása a pályázatból való kizárást vonja maga után. Valótlan adatok közlése esetén a támogatási döntés semmissé válik, és a támogatás kamatokkal emelt összegének visszautalási kötelezettségével jár.
 3. A 4. melléklet szerinti nyilatkozatot abban az esetben, ha a pályázó nem bejegyzett civil szerveződés tevékenységének támogatása érdekében nyújt be pályázatot.

 

 1. A pályázat lebonyolítása:
 • A pályázati dokumentáció az alábbi helyeken szerezhető be:

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal

Ügyfélszolgálat
8420 Zirc, Március 15. tér 1.

 

Letölthető: www.zirc.hu városi honlapról

(megtalálhatod ITT - a szerk.)

 • A pályázatok leadási határideje: 2018. június 15. (péntek) 1200 óra
 • Esetleg szükséges - e-mailben elküldött - hiánypótlási felhívás esetén a hiánypótlás 2018. június 22. (péntek) 12,00 óra

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálata

 8420 Zirc, Március 15. tér 1.

(A borítékra kérjük, írja rá: „Civil Támogatási Alap 2018.”)

 • A Bizottság a beérkezett pályázatokat 2018. június 27-ig véleményezi, és tesz támogatási javaslatot a Képviselő-testület számára.
 • Bírálati szempontok:
  1. A pályázati cél megfogalmazása, relevanciája (10 pont)
  2. A pályázati cél haszna a város közösségének szempontjából (20 pont)
  3. A tevékenység milyen és mekkora létszámú csoport érdekét szolgálja. (5 pont)
  4. Kiemelt jelentőségű tevékenység, hátrányos helyzetű vagy kisebb létszámú csoport részére. (5 pont)
  5. A projekt eredménye és a tervezett költségek összhangja biztosítja a hatékonyságot. (10 pont)
  6. A szervezet tevékenysége, eddigi eredményei. (10 pont)
  7. A projekt folytonosságot tükröz, hagyományokat és értéket őriz vagy értéket teremt, ötletes. (5 pont)
  8. i) A pályázat elbírálásánál elsőbbséget élveznek azok, akik a benyújtást megelőző két évben nem részesültek támogatási kérelemre egyedi képviselő-testületi támogatásban. (2 pont)
 • A Bizottság a pontatlanul és hiányosan kitöltött pályázatokat kizárási javaslattal küldi tovább a Képviselő-testület felé.
 • Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. június 28-i ülésén dönt a pályázók támogatásáról.
 • A pályázat eredménye nyilvános, a zirc.hu honlapon közzétételre kerül.

 

 1. A pályázat elszámolása:
 • Az elnyert támogatást szigorú elszámolási kötelezettség terheli Zirc Városi Önkormányzat felé. Ezért a támogatott szervezet a támogatás felhasználásáról az 5. melléklet szerinti szakmai beszámolót, valamint a melléklet szerinti pénzügyi beszámolót köteles benyújtani a Zirc Városi Önkormányzat felé.
 • A sikeres pályázók kiértesítése a Zirc Városi Önkormányzat által a nyertes pályázóval megkötendő Támogatási Szerződés és az elszámolási formanyomtatvány postázásával történik.
 • Az elnyert összeget – a támogatási szerződésben megnevezett célra - a Zirc Városi Önkormányzat utalja a pályázó pénzforgalmi számlájára a Támogatási Szerződés mindkét fél általi aláírását követő 8 napon belül.
 • A támogatásból megvalósuló rendezvényekre pályázónak elektronikus meghívót kell küldenie a Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a Bizottság részére.

  

 • A pályázatok elszámolási határideje: programtámogatás esetén a támogatott cél megvalósulását követő 60. nap, működési támogatás esetén 2019. február 28.

Zirc, 2018. június 1.

 

                                                                                          Ottó Péter 
polgármester 

                                                                             Zirc Városi Önkormányzat

Beküldte: Kelemen Gábor 

nevelgetoarchivumkep.jpg

Válogatás a zirci Nevelgető Alapítvány programjainak fotóarchívumából
Fotó: Tóth-Kovács Eszter

                                  

(nem csak a bejegyzett) Civil szervezetek kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását Tovább
Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra

Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra

2018. június 10. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Egy sportosabb túrára invitállak benneteket: tekerjük körbe a Balatont egy nap alatt június 23-án.
Részleteket a mellékelt kérdőívben olvashattok, ahol a részvételi szándékot is lehet számomra jelezni.
A túra kb. 230km, és 1200m szintemelkedéssel jár. Indulás reggel 6:30-kor Szentkirályszabadjáról lesz, csatlakozni Balatonalmádiban lehet 6:45 körül. A túra során lesz egy kísérőautónk is, ennek a költségét pedig szétosztjuk. A teljes kört 14-16 óra alatt teljesíthetjük, szállást korlátozott létszámban Szentkirályon tudok biztosítani.

 

 

​Várok minden bátor jelentkezőt!

 

 

Üdvözlettel: Cseh György​
beküldte:
Cseh György 
Egynapos Balatonos, avagy tekerjünk csak egy kört:)- Gyuritúra Tovább
Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló

Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló

2018. június 09. Szerkesztő: Atyavilág

Sokszáz millió dolláros óriás teleszkóprendszerek, űrtávcsövek kutatják fáradhatatlanul a világmindenséget, fedezik fel nap mint nap eddig ismeretlen szegleteit. Tudósok százai vitatkoznak azon, vajon megismerhető-e egyáltalán az Univerzum közepe. Pedig csak kicsit szét kellene nézniük a Földön. Az Univerzum közepe ugyanis itt van Magyarországon, Zalaegerszegtől 15 kilométerre, Zirctől nem egészen két autóórányira:

18-05-05_bucsu_0.png

18-05-05_bucsu_1.png

Bödőcs Tibor, a Karinthy-gyűrűs humorista fellépéseiből soha nem maradhat ki egy-két-sok poén gyermek- és ifjúkorának helyszínéről, ahová most is kötik családtagjai, barátai, élményei. Amikor századszor is meghallgatjuk és könnyezve röhögünk a szeretettel kifigurázott valóságos személyeken és megtörtént eseményeken, eszünkbe jut, hogy mi is ismerhetjük ezt a saját környezetünkből. Bödőcs történetei a falujáról annyira hihetőek és mégis különlegesek, hogy ezt a falut és az ottani embereket egyszerűen látni kell. Ezért aztán azt gondoltuk, hogy egy napra elutazunk az Univerzum közepébe.

Természetesen elvisszük magunkkal a tavaly megjelent első könyvét, hátha találkozunk fellépéseinek egyik-másik élő szereplőjével, és talán még dedikálnak is nekünk. Nem is gondoltuk, hogy mennyire így lesz.

18-05-05_bucsu_28.jpg

2018-ban a Libri irodalmi díj közönségnyertes könyve

"Az ember ne felejtse el, hogy honnan jött"

18-05-05_bucsu_33.jpg

(kb. 1:40-től) "Hát, Szentlászlóról mesélek akkor, az én kis falumról. Úgy kezdődik a nap, megisznak egy deci pálinkát. Egész évben Sziget. Mondom, egy deci pálinkát, már reggel? Mér? 'Olyan savam vót, meg kellett innom egy deci pálinkát. Aszittem, rosszul leszek, egy deci pálinkát, megbolondulok, aszittem.' Utána megisznak négy liter bort. Mondom, mér? 'Semmi savam nem vót már.'"

18-05-05_bucsu_71.jpg

(kb. 0:55-től) "Most csatornázás volt Szentlászlón egyébként, ezt úgy mondták, hogy 'bevezetik a szennyvizet', most már van szennyvizünk is."

18-05-05_bucsu_5.jpg

18-05-05_bucsu_6.jpg

(kb. 38:00-tól) "S minden falu élő kutyaorgona, mert kutyát sétáltatni az egy polgári csökevény, senki nem sétáltatja a kutyát. Meg vannak kötve a nyugdíjas metálénekesek, mint Mocsai Lajosnak a hatodik hosszabbítás után, olyan hangjuk van. S ahogy mész, mindenhol egy kicsit más hangszínük van."

A vasútállomás

18-05-05_bucsu_25.jpg

(kb. 5:47-től) "Nagyon szeretem, amikor a hangosbemondó emberi anyagból van megoldva, egymással kommunikálnak a vasutasok, egyszer hát ültünk a vonaton, ott ilyen hát várunk, várunk, ez van, és lendült volna be a mozdony, hangosbemondó: 'Jancsi bácsi, ájjál meg. Két nő még ott fut!'"

(kb. 7:18-tól) "Jóléti társadalom Hollandia, fénysebességgel közlekednek a vonatok, tehát nincs is ideje végigmenni a kalauznak, hogy 'jegyeket, bérleteket', a magyar vasutasnak leesik a bajusza, hát nem lehet. Nálunk van idő felvenni a kapcsolatot, 'gyerekek ez van, állunk, várunk, nem velem megy a vonat, nem tudok micsinálni gyerekek, hát ez van, ájjál fejre, hugyozd össze, akkor se indulunk, gyerekek. Ha táncolsz, akkor se. Nem tudok micsinálni.'"

(kb. 2:40-től) 'S itt szeretném megosztani a világ közvéleményével korai, kamaszkori versemet, amit egy lekésett randi ihletett, amikor nem érkezett meg a vonat: 'Nem szeretlek MÁV, Elmúlt már a láv.'"

A kegytemplom

18-05-05_bucsu_0.jpg

kepernyofelvetel_32.jpg

(kb. 30:42-től) "Állnak Szentlászlón a közmunkások, és elefántcsont nyelű gereblyével söprögetik a húszezrest, lóg a szájukból a szivar, amit még Fidel Castro sodort '58-ban Che Guevara combján; nagyapám szőlejében Gucci-ban lenne a madárijesztő, s jön ki a templom egere, kaviármérgezésben hal meg."

A búcsú
18-05-05_bucsu_barna2a.jpg

(A kép forrása: Búcsúszentlászló - Fogolykiváltó Boldogasszony és Szent László kegyhelye)

18-05-05_bucsu_302.jpg

(kb. 3:00-tól) "Azért is kellett ezt feldolgoznom, mert Búcsúszentlászló, ahogy a neve is mutatja, búcsújáró hely, minden évben kétszer jön Jézus B-közepe, a nénik. Vatikán-Woodstock, avagy a katolikus büszkeség napja. Már a buszban, ahogy jönnek, elkezdődik a szentképcsere, egy Jézus három Keresztelő Szent János, így váltják a valutát, ... én még láttam olyan szentképet, aminek a hátulján volt vázlatos pogácsarecept.

Kiszállnak, vattacukor-, naftalin- és fasírtszag áll meg a falu felett, vásárolják a Vatikán-merchandising különböző termékeit, a világító Jézus, meg a foszforeszkáló Szent József, satöbbi. Egyszer egy néni válogatott a szentképek között, azt mondja: 'Ez se jó, ez se jó, tessék mondani, valami fájdalmasabb nincs???'"

Vízszintes Kálvária 18-05-05_bucsu_3011.jpg

Igazából senki nem mondja, hogy a Keresztútnak dombra kell felmennie, de mi így szocializálódtunk. Búcsúszentlászlón viszont a stációk a Kálvária-domb körül, vízszintesen sorakoznak. Ami elöl áll, az a forrás, Szent László kútja.

A tűzoltó nagybácsi

Zimankós tél végi nap március elején. Az utca hosszában embert nem látni, de valakitől csak meg kell kérdezni, merre laknak Bödőcsék? Végre felbukkan egy kényelmesen ballagó, sportos szerelésű atyafi. "Melyik Bödőcsék?" "Hát, tudja, a Tibikéék." "Mert én is Bödőcs vagyok, én vagyok 'a tűzoltó nagybácsi'".

Ilyen véletlen a világon nincs, és igazán akkor érti meg az ember a szentlászlóiak lelkét, amikor rögtön meg is invitál, most jött a Tibikééktől, mert a szülők felmentek Pestre, és ő etette meg az állatokat, most meg megy a hegyre, menjek vele, meghív. Ez persze nem fér bele a sűrű napba. Viszont néhány fénykép és egy dedikálás igen.

18-05-05_bucsu_1.jpg

18-05-05_bucsu_291.jpg

(kb. 4:09-től) "Van egy ilyen szakmai ártalom, a tűzoltó nagybátyám, neki is szakmai ártalom, éjjel megcsörren a telefon, lecsúszik az ereszen."

(kb. 3:50-től) "A nagybátyám, ő visszafogott, ő nagyon virtusos ember, mert ha a bálban vonat van, mindig ő a vonat eleje. Azt mondta, most sok mindenről le kellett mondania, barna kenyérrel eszi a szalonnát. Erről tudott lemondani. Egyébként ő tűzoltó, és ezért bárhova megy, másfél perc alatt van kész. Mehet. A szakma, szarással, kávéval együtt, már benn ül a Corsában."

"Az erdő mellett lakunk, a falu végén"

18-05-05_bucsu_19.jpg

18-05-05_bucsu_20.jpg

(kb. 26:28-tól) "Mi az erdő mellett lakunk a falu végén, úgy hogy ha bármilyen mozgás van, akkor futunk az ablakhoz, ki az isten jött ide, s ezen a délutánon pont jött egy ismeretlen suzukis, ki az isten lehet az? Láttam apámat a backstage-ben, a takarásban, ahogy az utolsó pár méteren két mozdulattal megpróbált kijózanodni. Nem tudom, ilyenkor miben bízik az ember,..."

18-05-05_bucsu_21.jpg

(kb. 3:10-től) "Most mentek a viták, és interpellálták az öregapámat, aki a téeszben dolgozott, hogy jövőre legyen-e malac, mert ez is kardinális probléma, és aszondta hogy 'gyerekek, amíg én élek, addig enné' a házná' állat lesz!'"

"Senki nem inni jön a kocsmába"

18-05-05_bucsu_10.jpg

18-05-05_bucsu_11.jpg

(kb. 9:06-tól) "Senki nem inni jön egyébként a kocsmába, mindig van ilyen fedőtevékenység, hogy miért jönnek le, 'csak ezért jöttem le, akartam beszélni a Jóskával, mondta, hogy lent lesz délután, azér' jöttem le délelőtt, nehogy elkerüljük egymást.'"

18-05-05_bucsu_15.jpg

(kb. 0:04-től) "Ismeretterjesztő csatornákat vetít a kocsmárosunk Szentlászlón, National Geographic, Discovery, Spectrum, ezek mennek egész nap. Nagyon jó inni a Discovery-re, mert amennyit okosodsz, annyit el is iszol. Ugyanolyan hülye vagy, mint amikor elindultál, csak hallottál a kvazárokról, szupernóvákról, Barbarossa-tervről."

18-05-05_bucsu_16.jpg

(kb. 2:38-tól) "Nézte Sanyi, a favágó, Lüsü, ... Nagyon nagy figura, ... Sanyi, ő állandóan mozog, cigivel nyomja a fekvőtámaszt, ..."

(kb. 5:30-tól) "Nézte az ismeretterjesztő csatornát a Sanyi, a Titanicról volt egy dokumentumfilm, aszondta Sanyi: 'Titanic? Nemhiszeme.' 'Hát most Sanyi, fontos a tudományban a kétkedés, de mindennek van határa azért!' 'Nemiszeme. Sózsvízbe? Nemsüllyedhete.'"

18-05-05_bucsu_292.jpg

Sanyi is dedikált a könyvünkbe.

(kb. 6:12-től) "Volt a falujukban, Nemeshetésben kultúrest, mondom, Sanyi, milyen volt a kultúrest? 'Nem tudom, a verekedésnél már nem voltam ott!'"

18-05-05_bucsu_13.jpg

(kb. 4:37-től) "Mindig jön le a mackómelegítős Szókratész: 'Állj, állj, állj, állj, állj! Mi az idő?' 'De Bandi bácsi, záróra!' 'Nem, nem, nem! Mi az idő? A tér negyedik dimenziója? Szerintem a történelem az egy nagy spirál! Minden újra megismétlődik! Tibikének még egy sört, ...!'"

(0.00-tól) "Apám, a fedőtevékenységek királynője miatt akarta az unokát, mert van a vakvezető kutya mintájára a részegvezető unoka. Papa viszi falból a gyereket, fecskenadrág, benne a pénztárca az egyik oldalon, mint Boris Beckernek a teniszlabda adogatás előtt, másikon a heresérv. A gyerek elnyal egy fagyit, fagyi nincs, akkor egy sós lófaszt adjál annak a gyereknek. Nem akartam ám lejönni, nem akartam lejönni, addig a papa megiszik hat nagyfröccsöt, nem akartam lejönni. A gyerek miatt. Egyél Hubba Bubbát. Szórjál Dunakavicsot. Kitketetet. Adjál neki izét, Rolettit."

Jani Nemeshetésről

18-05-05_bucsu_18.jpg

"Találkozik vele? Az egy fasza gyerek. Mondja meg neki, én mondom."

Nem tudom, találkozom-e valaha vele. A youtube-on nézhető/hallgatható, de most több olyan remek fellépés videója is lekerült "szerzői jogi okok miatt", amelyek hetekkel ezelőtt még elérhetők voltak. De ha mégis, akkor majd átadom.

Koós Gábor

Az Univerzum közepén: Búcsúszentlászló Tovább
A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren?

A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren?

2018. június 07. Szerkesztő: Atyavilág

Órára pontosan egy héttel a tervezett Fekete István-szoborról szóló bejegyzésünk után ma megnéztük a szavazás állását.

A bejegyzést ennyien látogatták meg:

18-06-07_latogatok.png

A szavazás állása egy hét után:

18-06-07_szavazas.png

Felhívjuk a helyi közélet iránt érdeklődő és felelősséget is érző állampolgárok figyelmét, hogy a blogszolgáltató (amelyik a Zircinfo hátterét is biztosítja) egy IP-címről csak egy szavazatot tesz lehetővé, továbbá a szavazás eredménye csak azok számára jelenik meg, akik szavaztak. Azonban ha egyszer valaki szavazott egy IP-címről, ő az új eredményeket is mindig látja.

A döntéshozók figyelmét pedig arra hívjuk fel, hogy a meggyőző társadalmi támogatottság nélkül, erőből átvitt fontos közéleti döntések több kárt okoznak, mint hasznot a helyi közösségben. A szavazás eredményét továbbra is figyelemmel kísérjük és közreadjuk, de ha egy kérdésben ennyire megosztott a közvélemény, akkor talán érdemes volna újra átgondolni az ügyet, függetlenül attól, hogy most tíz-húsz szavazó miatt ötven százalék alá billen, vagy fölé emelkedik a mérleg..

Mert lehetett a most áprilisi országgyűlési választásokon a szavazók 49%-ával kétharmados többséget szerezni a parlamentben, de 2014-ben, az eddigi utolsó önkormányzati választáson Zircen a szavazásra jogosultak (tehát nem a ténylegesen szavazók) 23%-ával választottunk polgármestert (FIDESZ-KDNP), 18% volt a legtöbb szavazatot kapott képviselő, Horváth László (Független) támogatottsága (ma már nem képviselő), és a jelenlegi testületi tagok közül Kasper Ágota (Független) kapta a legtöbb szavazatot 17,5%-kal. Az időközi lemondások miatt a testületbe került új tagok közül pedig Mészáros József (FIDESZ-KDNP) támogatottsága volt a legalacsonyabb, 10,9%.

Ezzel csak azt kívánjuk ismételten, már sokadszorra a tisztelt döntéshozók figyelmébe ajánlani, hogy ők az egész város közösségéért vállaltak felelősséget, és nem pártpolitikai szimpátiák, vagy elkötelezettségek mentén kell a város dolgaiban szavazniuk.  

Koós Gábor

A szavazás állása egy hét után: Akarja-e Ön, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány szobrot állítson Fekete István írónak a Rákóczi téren? Tovább
Utcazenészek Krakkóban

Utcazenészek Krakkóban

2018. június 06. Szerkesztő: Atyavilág

Nem útleírás, nem élménybeszámoló, mindössze egy május közepén tett rövid látogatás ("Krakkót egyszer meg kell élni") néhány impressziója és tapasztalata

 

Krakkóról semmit nem tudunk írni, amit mások máshol már sokkal szebben, jobban ne írtak volna meg, és nem tudunk olyan képet mutatni róla, amit sokkal jobb minőségben mások már ne készítettek volna el.

A világ minden tájáról érkezett turistáktól nyüzsgő, a dicső történelmi múlt számtalan emlékével büszkélkedő, látványos, barátságos, pezsgő életű világváros.

18-05-13_15_krakko_17.jpg

De miért megyünk Krakkóba japán tésztalevesért? "Kínai típusú búzalisztből készített tésztát, húsból (vagy alkalmanként halból) készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy miszóval. Feltétként legtöbbször disznóhúst (チャーシュー, csású), szárított tengeri moszatot (海苔, nori), kamabokót, illetve zöldhagymát tesznek rá." Ebben minden volt.

 18-05-13_15_krakko_1.jpg

Ezért például. Kerthelyiség Kazimierzben, a krakkói zsidó negyedben.

18-05-13_15_krakko_3.jpg

18-05-13_15_krakko_2.jpg

Zsidó vendéglők, kávézók, boltok Kazimierzben. Varázslatos nyüzsgés, páratlan történelmi - itt sajnos tragikus - emlékek.

18-05-13_15_krakko_4.jpg

Az új zsidó temető. Záróra után érkeztünk, csak a kapun keresztül fényképezhettünk.

Schindler's List

HA egyéni utazó vagy, és előre nem gondoltál rá, számolj azzal, hogy nem jutsz be Schindler gyárába. Hiába a hétfőnkénti ingyenes egyéni belépés, ha az előre megadott létszám már bement, akkor aznapra már vége. Így jártunk. A többi napon pedig csak csoportok, ha beférsz egyáltalán, de magyar nyelven semmi. De az ingyenes belépés is feltételekhez kötött. Ezért, ha be akarsz menni, akkor nagyon-nagyon időben (napokkal előtte) kérdezz/regisztrálj: Oskar Schindler Factory Krakow. A turisták által látogatott negyedekből, a Főtérről és a zsidó negyedből gyalog is elérhető kényelmes sétával, de a kiváló villamoshálózattal gyakorlatilag percek alatt.

Ez volt a második csalódásunk: azt gondoltuk, hogy egy ilyen történelmi emlékhely abban érdekelt, hogy a belépődíj ellenében minél nagyobb látogatóközönséget engedjen át. De nem így van. Az EU-támogatással az utóbbi években kiépített, már a beléptetésnél is igen színvonalas és látványos fogadótérben ülő formaruhás recepciósok a vállukat vonogatták: mára ennyi volt.

18-05-13_15_krakko_12.jpg

Zseniális köztéri alkotás Schindler gyára mellett. Nem, ez nem a MOL-Bubi Budapesten, de még nem is ennek a krakkói megfelelője, a Wavelo, hanem beton és acél (tényleg, itt Zircen mikor kerül ki egy köztéri alkotás, amely nem csak a múltba meredésről szól, mint az utóbbi több mint negyedszázad összes ilyen alkotása, hanem a szellemet is engedi egy kicsit szárnyalni, és a jövőbe mutat?)

18-05-13_15_krakko_15.jpg

18-05-13_15_krakko_14.jpg

18-05-13_15_krakko_13.jpg

A Főtér, a Wawel, és minden, amit egy nap alatt látni kell

18-05-13_15_krakko_6.jpg

18-05-13_15_krakko_5.jpg

"A krakkói Főtér a középkori Európa legnagyobb tere. A tér központi helyén az egykori kereskedelmi csarnok - amelynek a története még a XII. és a XIII. századra nyúlik vissza -, a csúcsíves árkádsoros és a kőből faragott emberarcokkal, az ún. mascaronékkal ékesített Suklennlce, vagyis a Posztócsarnok épülete emelkedik" - ez a turisztikai szöveg, a valóságban egy elképesztő, vidám zsongás, mindenféle finomságokkal, enni-innivalóval, kézművesekkel, mutatványosokkal.

18-05-13_15_krakko_7.jpg

18-05-13_15_krakko_9.jpg

"A Főtértől néhány száz méterre, a Visztula kanyarulatával körülölelt Wawel-dombon emelkedő Királyi palota mintegy uralja a lábánál elterülő várost. A Wawelben koronázták meg a lengyel királyokat, s itt születtek az ország további fejlődésének egyessoron következő fontos szakaszait kijelölő legfontosabb állami döntések. Ennek az impozáns építménynek a története 1000-re nyúlik vissza."


18-05-13_15_krakko_10.jpg

Ebben a házban élt Karol Wojtyla krakkói püspök, majd érsek 1951-től 1967-ig, bíborossá választásáig. A világ II. János Pál pápaként emlékezik rá, a magyar szentek közül ő avatta szentté KingátIV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint HedvigetNagy Lajos leányát. 2004-ben pedig boldoggá avatta IV. Károlyt.

18-05-13_15_krakko_8.jpg

Szobra a Wawelben

Extrák

18-05-13_15_krakko_16.jpg

 Ezt a homlokzatdíszt egy Visztula-közeli épületen fedeztük fel. Van valakinek tippje, mi lehet?

18-05-13_15_krakko_11.jpg

Ristorante Corleone a Főtér közvetlen szomszédságában. A vendégváró figurák nem nagyon hasonlítanak a Keresztapára, de nagyon élethűek.

Ha Krakkó, akkor Wieliczka

Most áldottuk az eszünket, hogy egy hét évvel ezelőtti zakopanei magashegységi túránk során szántunk egy napot a wieliczkai sóbánya meglátogatására (sajnos a blog.hu évekkel ezelőtt végrehajtott szoftverfrissítése során az eredeti bejegyzés képei elvesztek). A sóbánya történelmében pont a II. János Pál által szentté avatott Kinga játszott meghatározó szerepet.

18-05-13_15_krakko_19.JPG

Így hát ide nem mentünk, de mentünk volna Auschwitzba.

De nem mentünk Auschwitzba

Hazafelé útba ejthettük volna, nem nagy kitérő. Csak hát ha az ember nem követi naprakészen a turisztikai ipar változásait, nagy csalódásokat élhet meg.

Évekkel ezelőttről még arra emlékszünk, hogy szinte bárki szinte bármikor, mert Auschwitz a történelem olyan pillanata, amit mindenkinek látni kell.

Nem biztos, hogy értjük a változásokat.

Egyéni turistaként csak akkor mehetsz be, ha még van hely az egyéni turistáknak nyitva tartott időablakokban.

Ha nem foglaltál előre, akkor menj oda reggel fél nyolcra, hátha van még szabad hely aznapra.

Egyébként pedig az interneten bejelentkezhetsz valamelyik csoporthoz, ha még van ott hely (magyar idegenvezetés nincs; illetve, a magyar turistákat segítő, ottani magyarok által működtetett Krakkó info szervez erre az évre eddig 4 (négy) magyar csoportot).

Példa: június 6-án megnéztük, hány hely van még június 7-re: 5 szabad hely egy 6 órás német nyelvű vezetésre, 1-1 hely két orosz és egy olasz nyelvű 3,5 órás vezetésre. Június 8-ra 11 hely egy 6 órás németre és egy hely egy 3,5 órás franciára. Június 9-re 1-1 hely egy 6 órás németre és egy 3,5 órás oroszra. Hát ekkora az esély spontán látogatóként bejutni.

Nézd meg az http://auschwitz.org/ - on, mire számíthatsz. Spontán érdeklődőként szinte semmire.

Ez volt az első csalódásunk.

HA azonban előre szervezett csoporttal mégy, VAGY a Krakkóban szinte minden utcasarkon kínálkozó utazásszervezőket veszel igénybe, akkor biztosan bejutsz. Csak hát itt meg kell fizetned a buszos utazást, az idegenvezetést, és főként be kell illesztened a spontán idelátogató magyar turista nem túl bőre szabott időkeretébe.

Honnan kérjünk szervezési segítséget?

Egyéni utazáshoz, vagy saját szervezésű csoportokhoz feltétlenül ajánlatos helyi ismeretekkel rendelkező segítőket igénybe venni. Egyre több európai városban működnek ott élő magyarok által működtetett honlapok, amelyeken keresztül nélkülözhetetlen segítséget kaphatunk szálláskereséshez, idegenvezetéshez, utazáshoz. Krakkóban ez a Krakkoinfo. Egy bizonyos szolgáltatási szinten túl ők sem dolgoznak ingyen, de bőven megéri!

Hogyan jutunk el Zircről Krakkóba?

A Google Térkép útvonaltervezője több lehetőséget is kínál: nagyobb távolság, rövidebb utazási idő, vagy éppen fordítva. Mi a kisebb távolság, valamivel hosszabb utazási idő változatot választottuk: részben azért, mert ezen már jártunk a zakopanei utunkon, részben azért, mert szebb tájakon halad, részben azért, mert visszafelé Árva várát is végre meg akartuk nézni.

Tehát a Zirc-Kisbér-Komárom-Besztercebánya-Rózsahegy-Krakkó útvonalon mentünk, ez kb. 460 km, 6-7 óra. Szlovákiában az első lehetséges helyen matricát kell vennünk (mi a 64-es út Révkomáromból kivezető szakaszán lévő benzinkútnál szoktunk, 10 euró a tíz napos), de Lengyelországban a gyorsforgalmi utakon sem kell - csak akkor kellene, ha autópályára hajtanánk, de erre nincs szükség, meg egyébként is fizetős kapu lenne.

Árva vára

18-05-13_15_krakko_18.jpg

Észak-Szlovákia történelmi-turisztikai ékköve, sokat összeolvastunk róla, és az Árvaváralját (Oravský Podzámok) kikerülő gyorsforgalmi útról mindig megcsodáltuk. Most azonban Krakkóból hazafelé tartva le is tértünk, és fel is akartunk menni. De ez nem annyira egyszerű.

Kicsit a Schindler-gyár látogatás jutott eszünkbe. Itt is EU-forrásból igazán színvonalas felújítás, pazar látogatóközpont, ingyenes wifi, csak hát nem lehet csak úgy felmenni, legfeljebb a várkapuig, mert csoporthoz kell csatlakozni, ami nememlékszemhányóránként indul, és nem magyarul.

Egy Zakopane-ba igyekvő felvidéki magyar csoport szíves tagja segített gyorsabban kommunikálni a pénztárossal, mint mi angolul (németül egyáltalán nem). Csak a kapuig mentünk fel néhány fénykép kedvéért, mert nem tudtuk megvárni a vezetés kezdetét és az azt követő több órás vezetést.

Jó tanács: Árva várára ütemezz legalább egy fél napot. Ha azonban kihagyod, töltsd le az androidos mobilodra a vár kiváló audioguide-ját: Árva vára magyarul is, mi rögtön megtettük. Ez kicsit kárpótolt a remélt élményért, és mérsékelte a harmadik csalódást.

Koós Gábor

Utcazenészek Krakkóban Tovább
Levendula Hetek programjai

Levendula Hetek programjai

2018. június 05. Szerkesztő: zircblog

 

levendula-vers-jozsef.jpg

LEVENDULA SZEDD MAGAD!
2018. június 15-től június 22-ig minden nap 9.00 órától 19.00 óráig, a készlet erejéig! 
Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen! 

Helyszín: Tihanyba vezető 7117-es út mellett, GPS: 46.919750, 17.864778
Kövesse a Levendula Szedd Magad hivatalos facebook eseményét is! 

A virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átélheti. Minden megvásárolt papírtáskához adunk egy kedvezményes belépésre jogosító prospektust, amelyet egy felnőtt két bemutatóhelyünkön vehet igénybe. Részletek 

Levendula Hetek a Levendula Házban
2018. június 15., 18-22. és 25-29, 9:30 - 19:00 óráig
Helyszín: Tihany, Major u. 67., Levendula Ház Látogatóközpont

Különleges levendulás programok várják az érdeklődőket az állandó programok - interakítv kiállítás, filmvetítés, ajándékbolt, teázó és élménykert - mellett: megtekinthetik a levendulalepárlás folymatát, kézműves-foglalkozáson és levendulás ötórai teán vehetnek részt. Részletek

2018. június 29-től július 1-ig a  tihanyi Németh László Művelődési Ház Levendula Fesztivál-t rendez, részletek a rendezvény honlapján

Beküldte:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Levendula Hetek programjai Tovább
Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő

Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő

2018. június 01. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT”

szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc egészségügyéért”

kitüntetés adományozására

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a  Semmelweis Naphoz kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott szakterület szakmai intézményeinek, szakmai közösségeinek javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indokolással bárki tehet indítványt.

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város közszolgálati szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.) - vagy letölthető innen (-a szerk.)

 Az előírt formában elkészített ajánlásokat Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2018. június 15. napjáig.

 

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT”

szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc Város Tisztviselője”

kitüntetés adományozására

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a Közszolgálati Tisztviselők Napjához kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott szakterület szakmai intézményeinek, szakmai közösségeinek javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indokolással bárki tehet indítványt.

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város közszolgálati szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.) - vagy letölthető innen (-a szerk.)

Az előírt formában elkészített ajánlásokat Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2018. június 15. napjáig.

Együttműködését köszönjük!

                                                                                                            

                                                                                                     Ottó Péter

                                                              polgármester

forrás: zirc.hu

Képtalálat a következőre: „kitüntetés zirc”

Azt kérdezik, hogy (Zircen) kit tüntetnétek ki? - egészségügy, tisztviselő Tovább