ZIRCINFO

IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom

IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom

2016. július 26. Szerkesztő: zircblog

Egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze a település belterületén kedden kora délután.

Személyi sérüléses baleset történt a 82-es számú főúton 2016. július 26-án 14 óra 10 perckor. A mentés és a baleseti helyszínelés félpályás útlezárás mellett folyik - közölte a rendőrség.

Később hozzátették, teljes útlezárást rendeltek el a baleseti mentés idejére. A főút forgalmát önkormányzati utakon át terelik. 

A mentők tájékoztatása szerint egy gyermek és egy felnőtt könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben. 

 

Frissítve: 14.45 órától a baleseti helyszínelés félpályás útlezárás mellett folytatódik. A forgalom váltakozó irányból, rendőri irányítás mellett halad.

Frissítve2: 17 óra után a forgalom ismét zavartalanul közlekedhet.  A baleset körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Forrás: http://8200.hu/

13723947_1029232187131417_9182504019163561939_o.jpg

Fotó: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom Tovább
Vágányzár - hirdetmény

Vágányzár - hirdetmény

2016. július 18. Szerkesztő: zircblog

A MÁV-START Zrt tájékoztatása szerint  2016. augusztus 1-től 2016. augusztus 10-ig a GyőrszabadhegyVeszprémvarsány állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve GyőrszabadhegyVeszprémvarsányBakonyszentlászló állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.

vaganyzar.PNG

Beküldte: Kelemen Gábor

Vágányzár - hirdetmény Tovább
Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra)

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra)

2016. július 14. Szerkesztő: Atyavilág

Ezt a beszámolót egy hasonlattal kellene kezdenem, valahogy így: ’A Tátrába menni olyan, mint….’, de nem jut eszembe semmi hozzá fogható dolog. Ami a lényeg: „A Hegy magához engedett.” Ismét.

S hogy miért mentünk oda? Mert tizenpár évvel ezelőtt, amikor először odatévedtünk snowboardozni, szerelmesek lettünk a Tátrába, mert szeretünk magas hegységben (is) túrázni, és mert aktuális volt egy születésnap, aminek megüléséhez a Tátra egy méltó hely. Egyéb időkorlátok miatt a látogatásunk pusztán 4 naposra sikerült, amiből kettőt a Hegyben töltöttünk. Első tervünk a Sas-út (Orla Perć) egy részének megjárása/-mászása volt, de erről hamar letettünk, amikor a Kuźnicében töltött éjszakánk után kiléptünk a szállásról és a Kasprowy-(Gáspár-)csúcsra induló kabinos felvonó előtt kb. 100 méteres sor látványa fogadott minket. Ez nagyjából 2,5-3 órás sorban állást jelentett volna, ami egy zirci kék-piros áruházban normálisnak tekinthető, de oda nem túrázni jár az ember, ugye. Ennyi időveszteséggel együtt beszállni a Sas-útba rossz döntés lett volna, amit a délután megérkező villámlással kísért eső be is bizonyított. Gyors tervmódosítást követően a gyalogos indulás mellett döntöttünk. Szállásunkat továbbra is a Murowaniec menedékházba határoztuk meg, ahova nem foglaltunk előre szobát, úgy gondoltuk, hogy estére vagy szabad ágy lesz, vagy szabad ég. Szerencsére volt szabad ágy.

01_murowaniec_menedekhaz.jpg

A Murowaniec menedékház

Kuźnicéből (1200 m) a Murowaniec menedékházig (1500 m) tartó utat nem csak a markáns szintemelkedés, hanem a tűző napsütés miatt is bemelegítésnek tekintettük. Ezen az ösvényen sokakkal együtt haladtunk, lévén ez az egyik legnépszerűbb út, amit akár kisgyerekekkel is meg lehet járni, de csak gyalogosan. Út közben több kilátó pont is van, kiváló panorámával, ami indokot ad a pihenésre. A menedékházban a recepció 14 órakor nyit. Addig volt egy kis időnk, volt ott egy kis büfé és volt egy kis szülinapunk. A foglalás simán ment, kaptunk egy négy ágyas (2 db emeletes ágy) szobában két szabad helyet, ahol a további túrához szükségtelen dolgainkat leraktuk és megindultunk a Czarny Staw Gąsienicowy (Fekete-tó) irányába. Mire a tóhoz értünk már látszott, hogy el fog romlani az idő, ezért is döntöttünk a Karb-hágó (1863 m) meghódítása mellett, ami igazából a Lengyel-Tátra főgerincének a Svinicától induló gerincnyúlványa és ahonnan feljebb lehet menni a Koscielec-csúcsra (2155 m). Ez utóbbit a tornyosuló felhők, a visszaút kihívásai, valamint a már megszerzett élmények miatt kihagytuk és a Zielony Staw Gasienicowy (Zöld-tó) völgyén keresztül visszamentünk a menedékházhoz. A kolbászos-babos-káposzta vacsora utáni kikapcsolódást három nemzetiség töltötte együtt. Lengyelek (helyiek), magyarok (mi) és portugálok (TV-ben). Lengyel-portugál EB-meccs volt, részletekre ezúttal nem térnék ki. A hálóhely teljesen alkalmas volt alvásra/pihenésre, szintenként van zuhanyzó-wc. Bakancs, zokni, törölköző stb. szárítására alkalmatosság a folyosókon van, bár szerintem csapadékos időszakban nem elég, igaz a szobákban is lehet szárítani.

02_kilatas_a_krabrol_hatterben_a_fekvo_indian.jpg

Kilátás a Krabról - háttérben a Fekvő indián

03_visszatekintes_a_karbra_balra_tole_jobbra_a_koscielec_a_svinica_es_a_prostedna.jpg

Visszatekintés a Karbra (balra), tőle jobbra a Koscielec, a Svinica és a Prostedna

Másnap reggel, – hogy ne zavarjuk hálótársainkat – lábujjhegyen összepakoltuk a felszerelésünket és a magunkkal vitt, közepesen kiadós reggelit, némi tervegyeztetés és 7 óra után pár perccel nekivágtunk a második napnak. Az első szakasz már ismerős volt, hiszen előző nap megjártuk. Ezen az úton jutottunk vissza a Zöld-tóhoz, ahonnan a Svinica-hágó (2051 m) felé vettük az irányt. Kemény kaptató, de vállalható azok részére is, akik csak bele akarnak kóstolni a magashegyi túrázásba. Az útról is és a hágóból is pompás panoráma tárult elénk. Felmenetel közben találkoztunk egy párral, akik arra figyelmeztettek, hogy 12 órától viharok várhatóak, ami persze a Tátrában nem meglepő, hiszen ez a Föld legkisebb kiterjedésű magashegysége – az időjárás akár pár perc alatt is drasztikusan meg tud változni. A hágót elérve barátommal rövid időre ugyan, de elváltak útjaink. Amíg ő tovább indult a Kasprowy-csúcs (1987 m) felé, én nekiindultam a Svinica-csúcsnak (2301), ami már a Sas-út része, pontosabban az eleje. Eleinte klasszikus sziklás fellépdelős út, elég kimerítő, de jól járható, szembejövők kerülésére mindenhol van lehetőség. Az út a csúcs alatt néhány 10 méterrel kezd izgalmassá válni, ahol is a tömb déli oldalát harántolva már lánccal biztosított szakaszokon lehet előre jutni. Szubjektív véleményem szerint ezeken a részeken nem árt a magabiztosság és szédülésmentesség, de körültekintően mászva bárki fel tud menni, itt ugyanis már szükség van a kezekre is a kapaszkodáshoz. A csúcson ragyogó idő volt, de nem sokat időztem, mivel környékben gomolygó felhők, és a belőlük előtörő villámok, határozott és gyors távozásra bírtak. A leereszkedés ugyanazon az útvonalon történt, mint a feljutás. Mire visszaértem hágóba, a csúcsot már felhők takarták, de vihar nem volt szerencsére – akkor még voltak fent turisták. Visszanézve lőttem pár képet, aztán elindultam én is a Kasprowy felé, gondolva, hátha megúszom szárazon. Majdnem sikerült.

04_reggeli_latkep_murowaniecbol_a_svinicara.jpg

Reggeli látkép Murowaniecből a Svinicára

05_uton_a_svinicka-hagoba.jpg

Úton a Svinica-hágóba

06_visszatekintes_a_svinicka-hago_alol_lent_a_zadni-staw_hatso-to_folotte_a_karb-hago.jpg

Visszatekintés a Svinica-hágó alól, lent a Zadni Staw (Hátsó-tó), fölötte a Karb-hágó

07_visszatekines_a_svinica_oldalabol_kozepen_az_uton_turatarsam_mar_a_kasprowy_fele_tart.jpg

Visszatekinés a Svinica oldalából, középen az úton túratársam már a Kasprowy felé tart

08_latkep_a_svinica_oldalabol_jobbra_kozepen_a_kasprowy.jpg

Látkép a Svinica oldalából – jobbra középen a Kasprowy

09_a_svinica-csucs_alatti_biztositott_ut_egy_szakasza.jpg

A Svinica-csúcs alatti biztosított út egy szakasza

10_panorama_a_svinica-csucsrol.jpg

Panoráma a Svinica-csúcsról

11_visszatekintes_a_svinicara_mar_ostromoljak_a_felhok.jpg

 Visszatekintés a Svinicára – már ostromolják a felhők

12_utban_a_kasprowy_fele_a_csucs_epp_felhotakaroban.jpg

 Útban a Kasprowy felé – a csúcs épp felhőtakaróban

13_utolso_visszapillantas_a_svinicara.jpg

Utolsó visszapillantás a Svinicára

Az utolsó 200 méteren ért el az eső. Ez már az a rész volt, ahova Kuźnicéből a Kasprowyra tartó felvonó viszi a „csak látni akaró” érdeklődőket is, akik onnan pár száz métert elsétálnak a gerincen erre-arra. Sajnos legtöbbjük nincsen tisztában a Hegy veszélyeivel. Ahogy elkezdett esni, mindenki elővette az esernyőjét. Úgy nézett ki a csúcs, mint egy beparázott sündisznó. Nagypapák, nagymamák, apukák, anyukák, sőt még a gyerekek kezébe is került ernyő. Volt aki selfie botot is használt, hogy megörökítsen valamit – talán a vihar utáni csendet.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ha túrázni mennek, pláne ha a hegyekben nyílt terepre, NE vigyenek magukkal esernyőt, se selfie botot, se semmilyen házi készítésű villámhárítót, mert a villám nem válogat. Inkább legyen elázott statiszta, mint megsült statisztika. Emlékezzenek csak, mit írtam a Triglavon tett látogatásunk ide vonatkozó részében: az út mentén márványtáblák, gravírozott nevekkel stb. Rémlik? Vigyenek esőkabátot. Kis helyen elfér, olcsó, és ha nem sikerül időben felvenni, a vizes ruhát még mindig bele lehet csomagolni, hogy ne áztassa el a többi cuccunkat. A piacon igazi „gyöngyszemeket” találni belőlük.

A lejutáshoz a kabinos felvonót választottuk, egyrészt mert szakadt az eső, másrészt mert valahogy nem volt ingerenciánk még 800 métert lelépcsőznünk. Mire Zakopaneba értünk és elfoglaltuk a szállásunkat kisütött a nap, ezért a hátralévő időnket egy kellemes teraszon töltöttük a sétáló utcán, ahol enni is adtak.

Saját vélemény:

Aki magas hegységbe vágyik, vállalható áron, annak a Magas-Tátra az ideális hely. Akár a lengyel, akár a szlovák oldalról indulva bárki kipróbálhatja magát. Egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal, biztosan megjárható minden út, minden csúcs, csak néha kapaszkodni kell.

Amit jól csináltunk:

A Lengyel-Tátrából viszonylag felkészültek voltunk, voltak alternatíváink más útvonalakra, rossz idő esetére is volt program (fürdő-, barlang-, bánya-látogatás stb.)

Amit nem jól csináltunk:

A menedékházba nem foglaltunk előre szállást, pedig lehetett volna. Szerencsénk volt, hogy kaptunk szabad ágyat.

Info:

Interneten és nyomtatott formában is sok részletes túraleírás és térkép található. Pl.: www.magas-tatra.info , vagy Nagy Árpád - 250 tátrai túra című, térképmelléklettel ellátott könyve.

Árak (1 = 75 Ft):

Sör: boltban: 2-4 ,
       menedékházban, étteremben: 6-12

Étel (egy tál): 15 – 30

Szállás reggelivel Zakopaneban: 70-120

Szállás menedékházban: 65

Parkolás: 20 /nap

Bolti árak: mint nálunk, vagy kicsit magasabbak (turisztikai központ).

Zirc – Zakopane: 380 km

Autópálya matrica (Szlovákiában): 10 EUR/10 nap

Szöveg, fotók: Koós Máté

Túratárs: Breglovics Norbert

 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek térképen:

16-07_magashegysegi_elmenyek.jpg

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra) Tovább
Zircet is érinti - a füstbe ment 300 milliárd

Zircet is érinti - a füstbe ment 300 milliárd

2016. július 08. Szerkesztő: Atyavilág

"A Kormány egy csütörtöki határozatával döntött a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról, aminek részként visszavonta a tavalyi, 300 milliárd forintos, balatoni fejlesztésekről szóló kormányhatározatot" (Index)

balaton_1908.jpg

Keszthely, csónakkikötő, 1908 (Forrás: Fortepan). Ha ennyi évtizedig kibírta a Balaton, majd csak meglesz a rongyos 300 milliárd nélkül is.

"A Balaton vízminőségének a javítása 59,2 milliárd forinttal szerepelt a visszavont határozatban, legnagyobb tétele a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 35 milliárdból. A közlekedés 95,5 milliárdjába tartozott a 710-es számú út (a leendő M8-as autópálya) Balatonkenese és az M7-es közötti elmaradt 3 kilométeres szakaszának a megépítése, autópálya csomóponttal 9 milliárdból..."

Miután a zirci képviselő-testület döntése alapján májusban megszűnt a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft., és így Zirc és térsége turisztikai információs, szervező, koordináló, fejlesztő szervezet nélkül maradt (még ha a megszüntetett Kft ezeket a feladatokat csak részben tudta is ellátni), egyetlen reményünk a - természetszerűleg Balaton-súlypontú - Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft., amely a térségünkből legalább Zircet lefedi. Így talán esélyünk lesz rajtuk keresztül jelentősebb turisztikai fejlesztési projektekhez csatlakozni - ha egyáltalán lesznek még elérhető turisztikai fejlesztési pénzek, és nem viszik el ezeket is megalomániás központi beruházások, mint a Felcsútra szánt, stadion alakú új Csontváry-múzeum, az új felcsúti luxus sportcsarnok, a budapesti Városliget átépítése (benne egy 65 méteres kilátóval), Paks2 vagy a budapesti olimpia, a gombamódra szaporodó futballstadionokról nem is beszélve.

A Bakony és Balaton Térségi Nonprofit Kft. - amelynek az elég színvonalas honlapján tagként még mindig ott szerepel a megszüntetett Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft. - azonban egyelőre nem tudja betölteni azt a szerepet, amelyet a Magas-Bakony TDM (-nek kellett volna), mert nem fedi le az egész zirci térséget.

bakony-balaton_tdm.png

 

Koós Gábor

A szabad sajtó nélkülözhetetlen egy egészséges demokráciához. Az újságírásnak célja van, és az nem csak a szórakoztatás. Hanem hogy ne legyen cinkosa a politikai hatalomnak, nagyvállalatoknak és gazdag embereknek. Az újságoknak végső soron alkotmányos feladata, hogy elmondják olvasóiknak az igazat.”

Peter Oborne

 

Zircet is érinti - a füstbe ment 300 milliárd Tovább
Véradás a nosztalgia jegyében

Véradás a nosztalgia jegyében

2016. július 07. Szerkesztő: zircblog

Az udvaron a hatvanas, hetvenes évek slágerei szóltak. A kánikulától védő napernyő alatt jól esett a hűsítő ital. Különösen akkor, amikor az emberek a vérüket adták másoknak.

A Művelődési Házban nagy volt a sürgés-forgás a vörös színű kereszt égisze alatt. Mindhárom véradó szék foglalt volt érkezésünkkor, sőt hosszú sor várt arra, hogy elfoglalja helyét a segítségnyújtás „pódiumán”, június utolsó délutánján. – Szokás volt korábban, hogy sörrel és virslivel búcsúztak el a véradóktól. Ennek a feltételei idővel megnehezedtek, de nem szerettük volt ezt a hagyományt elfelejteni – mondta el érdeklődésünkre Markovics Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének a vezetője. Hozzátette: a mai napig vannak retro véradások az országban.

Zircen az elmúlt években ez nem volt jellemző, ezért lehet mondani, hogy újítással állt elő a területi szervezet. Az emberek leültek kicsit, beszélgettek egymással, a vöröskereszt pedig – részben saját forrásból, részben felajánlásoknak köszönhetően – sörrel, virslivel kedveskedett nekik, illetve a sok támogatónak köszönhetően egyéb ajándékkal is meg tudták hálálni a véradók segítségét.

 veradasretro.JPG

Mosolyogva, vidáman nyújtották oda kezüket a fiatalabb korosztályt képviselő véradók is

 

A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete hat órán keresztül, délután egy órától este hét óráig várta a véradókat. – Várakozáson felüli az eddigi eredmény – értékelt délután öt óra körül Markovics Erzsébet. Ekkor már több mint negyvenen adtak vért, s mint utólag megtudtuk, közel hetven véradót regisztráltak az OVSZ Veszprém Területi Vérellátó munkatársai ezen a napon. A területi vezető örömét fejezi ki a rendkívül magas részvételi arány miatt, ami azért is fontos, mert a nyár a szabadságok és az iskolai szünidő miatt egyébként is a nehezebb hónapok közé tartozik véradás szempontjából.

A retro véradásra meghívták Cziráki Istvánt, a megye legtöbbszörös véradóját, aki ezúttal nem adhatott vért, de olyan élményanyaggal rendelkezik az elmúlt negyven évből, hogy azt fontosnak tartották példamutatásként is felmutatni mások előtt. 1976-ban adott először vért – mondta el egy korábbi interjúban. A cd-lejátszóból éppen felhangzó dal akkor még talán új slágernek számított.

Markovics Erzsébet végül kiemeli, hogy a zirci terület túlteljesítette az éves tervet. Elhivatott véradókról beszél a vezető, akik szívügyüknek tekintik ezt a társadalmilag is fontos feladatot.

A sikeresen lezajló retro véradást támogatta a Zirci Ciszterci Apátság, a Beurer Hungária Kft., a Horváth Pékség, a Patkó Vendéglő, a Peti Falatozó, a Szépalma Hotel Kft., a Vezír-Hús Coop Kft., a vinyei Szent László Kalandpark és az Algida. A munkát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását sok önkéntes segítette.

„Úgy szeretném meghálálni, vagy legalább megpróbálni” – hangzott fel Kovács Kati örökzöld dala, mintha éppen a megmentett emberek üzenete szólt volna a véradók felé.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

     

 

 

Véradás a nosztalgia jegyében Tovább
Mozgó Világ: Tenisz az úszótáborban

Mozgó Világ: Tenisz az úszótáborban

2016. július 07. Szerkesztő: zircblog

Mintegy ötven gyermek jelentkezett idén a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. által meghirdetett úszótáborra. Kész sporttáborrá kezdi kinőni magát a program, hiszen az úszás mellett ezúttal a tenisz és a lövészet sportágakkal is megismerkedtek az ifjoncok.

tenisz.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Mozgó Világ: Tenisz az úszótáborban Tovább
Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez

Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez

2016. július 07. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat pályázatot kíván benyújtani a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" című, a Széchenyi 2020 projekt keretében meghirdetett pályázati felhívásra, mely keretében a város több zöldterületének megújítását tervezzük. Kérjük, segítse munkánkat válaszaival!
 
A kérdőív elérhetősége: http://goo.gl/forms/plrszKUnTX74GRLK2 
Beküldte:
Kelemen Gábor
Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez Tovább
Az apátság és a múzeum közös ügye

Az apátság és a múzeum közös ügye

2016. július 07. Szerkesztő: zircblog

Halálának 250. évfordulóján kiállítással emlékezik Dubniczay István kanonokra a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. Műhelyek és kiállítások nyíltak meg a Múzeumok Éjszakáján abban a házban, melyben a kanonok élt. A barokk kori épület reneszánszát éli.

apmuz.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Az apátság és a múzeum közös ügye Tovább
NEMZETKÖZI TOLKIEN-TÁBOR PÉNZESGYŐRBEN

NEMZETKÖZI TOLKIEN-TÁBOR PÉNZESGYŐRBEN

2016. július 05. Szerkesztő: zircblog

RESTORING THE SHIRE – A MEGYE MEGÚJÍTÁSA

NEMZETKÖZI TOLKIEN-TÁBOR PÉNZESGYŐRBEN

2013 nyarán a litván Tolkien Társaság vendégül látta a Magyar Tolkien Társaság tagjait az Európai Unió Youth In Action programja keretében. A Litvániában töltött 11 nap során rengeteg élménnyel gazdagodtunk, és úgy éreztük, ezt tovább kell adnunk, hagyományt kell teremtenünk. Így született meg a Restoring the Shire tábor ötlete.

A tábor három téma köré szerveződik: az önfenntartó életmóddal, a környezetünket érintő problémákkal és Tolkien munkásságával fogunk foglalkozni. Ezt több kézműves foglalkozáson és előadáson keresztül fogjuk megtenni. A program ennek megfelelően igen színes lesz: pl. kenyérsütés, fafaragás, fémöntés, de még kemenceépítés is szerepel benne.

A tábor során a helyi mesterembereket és termelőket is bevonjuk: néhányukat meghívtuk előadást tartani, de külsős helyszínen méhészetet, bútorfestőt és pl. a zirci arborétumot is meg fogjuk látogatni. A résztvevők egymás közt előadásokat is fognak tartani olyan témákról, mint a gyógynövények, földműveléssel kapcsolatos hagyományok és mítoszok, vadászat és halászat, vagy épp az ipar és technológia Tolkien szemszögéből.  Magyar, litván és finn résztvevőink vannak, akiket vegyes csoportokba fogunk beosztani. Így nem csak a fenti célokat tudjuk megvalósítani, de egymás kultúráját is jobban megismerjük. 

Az EU Erasmus+ program által támogatott tábort 2016.07.15 és 24. között tartjuk meg Pénzesgyőrben, a Pangea Alapítvány Breuer László Oktatóközpontjában (Pénzesgyőr, Béke út 57, 8426).

A táborunk utolsó előtti napjára (2016.07.23) minden érdeklődőt meghívunk, ahol egy általunk szervezett vásári kavalkádon (Fair) vehetnek részt. A Fair célja, hogy kis ízelítőt adjunk és bemutassuk a tábori programjainkat, eredményeinket, és népszerűsítsük mind az általunk fontosnak tartott értékeket, mind a minket támogató szervezeteket. Így a Fair-re ellátogatók a tábor alatt megtartott előadásokon és foglalkozásokon vehetnek részt és a külföldi vendégeinkkel, a Magyar Tolkien Társasággal, és az EU külföldi csereprogramjaival is megismerkedhetnek. 

 1_4.jpg

NEMZETKÖZI TOLKIEN-TÁBOR PÉNZESGYŐRBEN Tovább
Fények Városa - Zirc

Fények Városa - Zirc

2016. július 05. Szerkesztő: zircblog

2016 augusztus 5-6-án a Zircen már nagy hagyományokkal rendelkező XVIII. Bakonyi Betyárnapokkal egy időben az országban egyedülálló esemény kerül megrendezésre.
A város átalakul egy nagy fotókiállítássá, Ezen a hétvégén a város több pontján: üzletekben, kirakatokban, templomokban, vendéglőkben, bankokban, múzeumokban, ablakokban, és minden egyéb helyen, ahol elképzelhető, de még ott is, ahol nem, fotókat állítunk ki /vagy helyezünk el.

Program:

1/. Gfellner Máté természetfotó kiállításának megnyitója: július 28. (csütörtök), 18.00 óra, Jeskó panzióban

2/. Aug. 6. (szombat), 10.00 órától fotós séta a városban, az arborétumban modellek részvételével (TFCD alapon).

3/. Aug. 6. (szombat) 10.00 órától érdekes autók, motorok fotózása szintén modellek részvételével (TFCD alapon).

4/. Aug. 6. (szombat) 13.00 órától Lovak, lovasok fotózása és részvétel a XVIII. Bakonyi Betyárnapok programján.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a program ingyenes!

Várjuk még fotósok jelentkezését, akik szeretnének néhány képpel szerepelni a kiállításon.

Bővebb információ és jelentkezés: Fekete Zsigmond

                                                        Tel.: +36 70 77 97 130,

                                                        mail: feketezsigmond@gmail.com

fenyek_varosa_boritokep.jpg

Fények Városa - Zirc Tovább
Harminc hektáron ég a gabona Zircnél

Harminc hektáron ég a gabona Zircnél

2016. július 05. Szerkesztő: zircblog

2016.07.05. 15:25

Harminc hektár lábon álló gabona gyulladt meg Zircnél, a tűz a közeli erdősávot is veszélyezteti.

Csépányi-Barczi Petra a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a délután Zirc külterületén keletkezett tűz oltásán Veszprémből, Zircről és Ajkáról négy fecskendőkocsival és két vízszállító járművel több mint húsz tűzoltó dolgozik.

A munkát szél is nehezíti, a lángok több méter magasra is felcsapnak.

forrás: origo.hu

13606581_10154025404669843_6986397700153333825_n.jpg

Fotó:Spanberger Zsuzsa

13557695_1223963154289992_288850931616948104_n.jpg

13567040_1223960784290229_1413674385961742116_n.jpg

Fotó: Poltné Szakács Anett

13557945_506587122864009_2000673628253812563_n.jpg

Fotó: Hubai Attila Krisztián

Harminc hektáron ég a gabona Zircnél Tovább
Forgalomkorlátozás - filmforgatás miatt

Forgalomkorlátozás - filmforgatás miatt

2016. július 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a 82-es számú főút 28. kilométerszelvényénél.

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2016. július 5-én 9 és 14 óra között Zirc és Csesznek között a 82-es számú főút 28. kilométerénél. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Forrás: vehir.hu

Forgalomkorlátozás - filmforgatás miatt Tovább
Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez

Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez

2016. július 04. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat pályázatot kíván benyújtani a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" című, a Széchenyi 2020 projekt keretében meghirdetett pályázati felhívásra, mely keretében a város több zöldterületének megújítását tervezzük. Kérjük, segítse munkánkat válaszaival!
 
A kérdőív elérhetősége: http://goo.gl/forms/plrszKUnTX74GRLK2 
Beküldte: Kelemen Gábor
Zirc Városi Önkormányzat kérdőíve a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" projekthez Tovább
Az apátság és a múzeum közös ügye

Az apátság és a múzeum közös ügye

2016. július 02. Szerkesztő: zircblog

Halálának 250. évfordulóján kiállítással emlékezik Dubniczay István kanonokra a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. Műhelyek és kiállítások nyíltak meg a Múzeumok Éjszakáján abban a házban, melyben a kanonok élt. A barokk kori épület reneszánszát éli.

 

A teljes cikk ITT olvasható 

dscf9053.JPG

Beküldte: Kelemen Gábor

Az apátság és a múzeum közös ügye Tovább
Országos számháború - Eplény, 2016. július 23.

Országos számháború - Eplény, 2016. július 23.

2016. július 01. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

Megrendezésre kerül az I. Országos Számháború Eplényben a Libegőnél!

Gyere el, hozd el a csapatod, családod és LEGYETEK TI A HEGY BAJNOKAI!

Mindenkit várunk sok szeretettel aki szereti ezt a játékot 2016.07.23-án szombati napon.

Jelentkezés és részletek a weboldalon:

http://bringarena.com/orszagos-szamhaboru

Országos számháború - Eplény, 2016. július 23. Tovább
Több mint ötszáz rajz érkezett a múzeum pályázatára

Több mint ötszáz rajz érkezett a múzeum pályázatára

2016. június 29. Szerkesztő: zircblog

Az idei évben is meghirdette az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma rajz- és fotópályázatát, melynek eredményhirdetésére hagyományosan a Múzeumok Éjszakáján került sor. Az alkotásokból kiállítás nyílt az intézmény saroképületének közművelődési termében.

rafopa_003.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Több mint ötszáz rajz érkezett a múzeum pályázatára Tovább
Már nem csak a padláson vannak kincsek

Már nem csak a padláson vannak kincsek

2016. június 28. Szerkesztő: zircblog

Két megújuló kézműves-műhelyt adtak át a Múzeumok Éjszakáján a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban. Az alkotóterek állandó kiállítási funkciót is kaptak. A fejlesztés pályázati úton valósult meg, az intézmény pedig újabb tíz millió forintot nyert a folytatásra.

muhtit_006.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Már nem csak a padláson vannak kincsek Tovább
Denevérek lesnek ránk a Sarokból

Denevérek lesnek ránk a Sarokból

2016. június 28. Szerkesztő: zircblog

A hazánkban élő huszonnyolc denevérfaj közül huszonhat került elő a Bakony területéről, és jó esély van arra, hogy ez a szám még növekedjen is. A különböző fajok találkoztak egymással a zirci Múzeumok Éjszakáján, az apátsági épület egyik sarkában telepedtek meg.

denever.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Denevérek lesnek ránk a Sarokból Tovább
Mi is küldjünk egy nagy hajrát Rióba!

Mi is küldjünk egy nagy hajrát Rióba!

2016. június 28. Szerkesztő: zircblog

Horváth Viktor világ- és Európa-bajnok öttusázó érkezik városunkba. Üzeneteket küldhetünk a Rióba utazó magyar olimpiai csapatnak, támogatva sportolóink sikeres szereplését.

Július 1-jén, pénteken 9.00 és 11.00 óra között, a COOP „Küldjünk egy nagy hajrát Rióba!” szurkolói mozgalmának keretében Horváth Viktor világ- és Európa-bajnok öttusázó lesz a vendége a zirci Coop-áruháznak. Jó idő esetén az élelmiszerüzlet parkolójában találkozhatnak az érdeklődők a sportolóval.

 rio.jpg

Horváth Viktor lesz városunk vendége péntek délelőtt

Az üzletlánc immár negyedik alkalommal indította útjára szurkolói mozgalmát, melyhez a Zirc-Coop Zrt. is csatlakozott. Ennek köszönhetően itt helyben is lehetőségünk van arra, hogy lelkesítő jókívánságokat küldjünk a riói ötkarikás játékokra utazó magyar sportolóknak. Az aláírásunkkal, üzeneteinkkel ellátott szalagot Horváth Viktor juttatja el az olimpiai csapat részére. A XXXI. nyári olimpiát augusztus 5. és augusztus 21. között rendezik meg a brazíliai Rio de Janeiróban.   

A zirci áruház kisebb ajándékokkal is kedveskedik azok számára, akik ily módon támogatják a magyar olimpiai csapatot.  Küldjünk hát egy nagyon nagy hajrát pénteken a Bakony fővárosából! 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

     

Mi is küldjünk egy nagy hajrát Rióba! Tovább
Közlekedésbiztonsági akció a Bakonyban

Közlekedésbiztonsági akció a Bakonyban

2016. június 27. Szerkesztő: zircblog

A veszprémi rendőrök közlekedésbiztonsági akciót szervezetek a kapitányság illetékességi területéhez tartozó 82-es számú főútvonalon.
motorosok.jpg
Az ellenőrzésre 2016. június 25-én került sor, mely érintette Csesznek térségét is. Az akció során a veszprémi rendőrök magyar, szlovák és cseh motorkerékpárt és gépjárműveket ellenőriztek, valamint a gépjárművek vezetőinek baleset-megelőzési tanácsokat adtak.
Összesen huszonöt motorost és motorkerékpárt, valamint húsz személygépkocsit és annak sofőrét vontak ellenőrzés alá az egyenruhások, köztük hét esetben fedtek fel szabálytalanságot. 
forrás: police.hu
Közlekedésbiztonsági akció a Bakonyban Tovább
Kölyökidő: Sie sprechen gut deutsch

Kölyökidő: Sie sprechen gut deutsch

2016. június 24. Szerkesztő: zircblog

Negyedik helyezést ért el a „Tiéd a Szó-Tár!” országos német nyelvi és szótárhasználati versenyen a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata.

Kölyökidő rovatunkban fiatal riporter mutatkozott be, a kiemelkedő eredményt elérő diákokat, azaz diáktársait és felkészítőjüket Bereczki Eszter, az általános iskola nyolcadik osztályos tanulója, az iskolaújság főszerkesztője kérdezte. Eszter azóta már elballagott, de reméljük, hogy a III. Béla Gimnázium diákjaként is készít majd riportokat az általános iskolásokról szóló rovatunk részére.

– A szegedi Grimm Kiadó októberben hirdette meg a „Tiéd a Szó-Tár!” elnevezésű szótárhasználati versenyt, amelyre három- és ötfős csapatok jelentkezését várták három kategóriában – mondta el érdeklődésünkre Forsthofferné Ivanics Lívia magyar-német-orosz szakos tanár, a diákok felkészítője. A verseny célja a tudatos és célirányos szótárhasználat volt – tette hozzá.

 kolynem_001.JPG

Forsthofferné Ivanics Lívia, a kiemelkedő német nyelvi eredményt elérő diákok felkészítője

 

– Az első két forduló feladatait elektronikus levélben kaptuk meg, majd a megoldást követően visszaküldtük. A harmadik iskolai forduló online történt, be kellett lépnünk egy oldalra, és kilencven perc állt rendelkezésünkre. Innen továbbjutottunk Székesfehérvárra, a három megyéből álló regionális döntőre, ahol első helyezést értünk el, és bejutottunk a szegedi országos döntőbe, ahol a nyolc legjobb csapatból negyedik helyen végeztünk – ismertette a verseny menetét Tárkányi-Nagy Roberta.

– A szótárhasználati vetélkedő első alkalommal került megrendezésre, ezért a felkészüléshez semmilyen feladatsor nem állt rendelkezésre, a gyerekeknek az elmúlt hat év tudására, valamint a feladatok helyes értelmezésére és megértésére kellett támaszkodniuk – fűzte hozzá a tanárnő.

 kolynem_002.JPG

Diák beszélgetett a diákokkal – az országos negyedik helyezett csapatot Bereczki Eszter kérdezte

 

– Nagyon megörültünk, amikor kihirdették, hogy negyedikek lettünk, mert egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ilyen szép eredményt fogunk elérni ezen a versenyen – mondja Oláh Lili azon kérdésünkre, hogy milyen érzésekkel töltötte el a csapatot a sikeres szereplés. – Harmincezer forintos könyvutalvány volt a jutalmunk, és oklevelet is kaptunk – meséli a díjazást Vajcs Luca. A két leányzónak már nem ez volt az első kiemelkedő eredménye: Kovács Dorottyával háromfős csapatot alkotva harmadik helyezést értek el a Kozma László országos informatikai-alkalmazói versenyen.

Lili egyéniben is bizonyította kiemelkedő német tudását, az országos német nemzetiségi tanulmányi verseny megyei fordulóján második helyen végzett. Skobrák Viviennek kifejezetten a német a kedvenc tantárgya, mert nyitott az idegen nyelvre, és a továbbtanulás szempontjából is fontosnak tartja.    

 kolynem_003.JPG

Teljesítményükért értékes jutalomban részesültek a diákok

 

A csapat egyetlen fiú tagja, Kiss Benjámin elmondja, jövőre is szeretnék tudásukat próbára tenni a versenyen, immár több tapasztalattal. Az általános iskolában folyó színvonalas német nyelvi képzésről újabb eredmények is árulkodnak: a hetedik-nyolcadik osztályosok csapata első helyen végzett a Városlődön megrendezett német nemzetiségi versenyen, ugyanitt Dobos Csanád, Kölyökidő rovatunk korábbi vendége második helyezést ért el, a hatodik osztályosok csapata pedig negyedik lett.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

    

 

 

Kölyökidő: Sie sprechen gut deutsch Tovább
KÖLYÖKIDŐ: VAKÁCIÓ

KÖLYÖKIDŐ: VAKÁCIÓ

2016. június 23. Szerkesztő: zircblog

Kedves Gyerekek!

 

Pontosan 1 évvel ezelőtt indítottuk útjára Kölyökidő rovatunkat egy rendkívüli osztálykirándulásról szóló élménybeszámolóval.

Az egy év során sok tehetséges, kimagasló tanulmányi-, kulturális- és sporteredményt elérő gyermeket ismerhettek meg az olvasók, továbbá sport- és művészeti közösségeket is bemutattunk.

A hosszú tanévet követően már a jól megérdemelt vakációt élvezitek, de a nyár alatt sem szeretnénk szem elől téveszteni benneteket.

kolylogo.jpg

 Örömmel vennénk, ha beszámolnátok nekünk a szünidő élményeiről – kirándulásokról, táborozásokról, kalandos történetekről, vagy egy olyan eseményről, ami miatt ez a nyár örökké felejthetetlen lett a számotokra!

Képes és szöveges élménybeszámolókat egyaránt szívesen fogadunk a kelemen83@gmail.com e-mail címre!

Témajavaslatokat is várunk, amelyből riport készülhetne. Az élménybeszámolók, riportok Zirc város honlapján jelennének meg.

Kellemes időtöltést, sok szép élményt kívánunk nektek a nyárra!

 

 

zirc.hu Kölyökidő rovat

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

KÖLYÖKIDŐ: VAKÁCIÓ Tovább
Bakony–Balaton Geopark Termék pályázat

Bakony–Balaton Geopark Termék pályázat

2016. június 23. Szerkesztő: zircblog

A geopark irányító szervezeteként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pályázat útján védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes helyi növényi és állati eredetű alapanyagokból feldolgozott termékeknek, illetve helyi kézműves termékeknek, amelyek a geopark földtani örökségéhez kapcsolódnak, a geopark területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

Feltétel tehát, hogy az adott helyi termék – akár nevében, formájában, vagy pl. a terméken használt grafikával – kapcsolódjon a geopark földtani örökségéhez. Inspirációt adhat egy-egy, a geoparkra jellemző tájkép, jelenlegi vagy egykori földtani folyamat (pl. vulkánizmus), itt található kőzet, ősmaradvány, forrás, barlang, nevezetes szikla stb. A geopark földtani értékeiről a geopark weboldalán rövid összefoglaló olvasható.

A geopark településeinek listája: : 151 település http://www.geopark.hu/images/BBGp_vetelkedo/geopark_telepuleslista_2015.pdf

Részletek, pályázati adatlap: http://www.geopark.hu/aktualis/geopark-termek

Kapcsolat: Knauer Anna geoturisztikai szakreferens, tel.: +36 87/555-281
e-mail: knauer@geopark.hu, Skype: knauer.bakony.balaton.geopark
H-Cs 7:30-16:00 P 7:30-13:30 ​

Pályázat határideje: 2016. július 14.

Bakony–Balaton Geopark
UNESCO Globális Geopark, az Európai Geopark Hálózat tagja

Beküldte. Kelemen Gábor

Bakony–Balaton Geopark Termék pályázat Tovább
Utánpótlás 2016. Nyílt Gyermek Horgászverseny

Utánpótlás 2016. Nyílt Gyermek Horgászverseny

2016. június 23. Szerkesztő: zircblog

Szarvastó-Zirc                     Nevezési díj: díjmentes!!!

Verseny időpontja: 2016. augusztus 6. szombat 7.30-13.00 óráig

Verseny lebonyolítása:

 • 30 órakor találkozó a helyszínen. Szabályok ismertetése, sorsolás, pályák kitűzése, felkészülés, stb.
 • Etetés 8.50-től (rövid dudaszó jelzi)
 • 9 órakor verseny kezdete (hosszú dudaszó jelzi).
 • 12 óra: verseny vége (dudaszó jelzi).
 • 12-13 óráig mérlegelés, eredményhirdetés.

 

Nevezés feltétele: 2016. évben maximum 14. életév betöltése (14 év és ennél fiatalabb gyermekek). Állami horgászjegy megléte nem kötelező!! Minden érdeklődő, horgászni vágyó gyermeket szívesen látunk (felnőtt, szülői felügyelettel).

Versenyszabályok:

 • Horgászni egy bottal, azon egy horoggal lehet, szabadon megválasztott készséggel.
 • Külső (szülői, felnőtt felügyeleti) segítség igénybe vehető (szükség esetén csalizni, dobni, nagy hal esetén segíteni, merítés, stb.)!!
 • A kifogott halak tárolásához kérjük megfelelő méretű (keretes) szák biztosítását a versenyzők részéről.
 • A verseny végét jelző dudaszó elhangzásakor a horgászkészséget ki kell venni a vízből.
 • A verseny végén elhangzó dudaszó előtt megakasztott hal beleszámít a versenybe a szákolásra 10 perc van.
 • Csalizni, etetni bármilyen csalival illetve etetőanyaggal lehet, korlátozás nélkül.
 • Az 5 kg feletti halakat soron kívül mérlegeljük, ezt jelezni kell a mérlegelőknek.
 • Pontymatrac használata kötelező. (ennek hiányát, kérjük, nevezéskor jelezze, térítésmentesen biztosítunk egyet a verseny idejére)
 • A versenybe minden hal beleszámít
 • A versenyző a verseny megkezdését követően helyét csak indokolt esetben hagyhatja el, szerelék őrizetlenül nem maradhat a vízben.
 • A nevezés a szabályok elfogadását jelenti.

 

Nevezés az alábbi telefonszámokon lehet (verseny előtt előzetesen):

Horváth Tamás versenyszervező: 20/281-85-87 és

Varga Zoltán Elnök 06/30 5868-894

 

A verseny pontozása.

A kifogott halak súlya dekagrammban számolva. Súlyegyenlőség esetén a kifogott halak száma dönt.

 

Díjazás:

1-3. helyezettek kupa, emléklap, tárgynyeremény.

Legnagyobb hal kifogója: kupa, emléklap, tárgynyeremény.

 

A versenyen a gyerekek nem csak horgászversenyeznek, de ismertetést kapnak a versenyzésről, a versenypálya kitűzéséről és egyéb horgászati tapasztalatokról is.

 

Jó szórakozást kíván a ZSHE vezetősége.

Beküldte: Kelemen Gábor

Utánpótlás 2016. Nyílt Gyermek Horgászverseny Tovább
Statiszta munka - Cseszneken

Statiszta munka - Cseszneken

2016. június 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

Statiszta munka!
Az HBO Europe magyar sorozatának 2. évadához keresünk statisztákat VESZPRÉM és környékéről.
18 - 50 év közötti nők és férfiak jelentkezését várjuk.
Forgatási helyszín: Csesznek
Forgatási nap: 2016. július 05. kedd
Időtartama: 09.00 - 21.00
Jelenet: szülinapi kerti parti
Jelentkezni az alábbi linken lehet:

Statiszta munka - Cseszneken Tovább