ZIRCINFO

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket"

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket"

2017. október 19. Szerkesztő: Atyavilág

17-07-05_veol.png

 

A Napló 2017. július 5-i cikke (a Zircinfo egy nappal később hozta) igazi meglepetés volt a zirciek számára. Sorozatunkban az ötlet megszületésétől az uszoda átadásig próbáljuk kideríteni a történéseket és kísérjük figyelemmel az eseményeket. 

 

Az uszodasztori első részében a tervezett új zirci tanuszoda ötletének keletkezését próbáltuk felderíteni. Arra jutottunk, hogy ezt nem a város kezdeményezte, ilyenre nem pályázott, ráadásul a kormánydöntés egy új uszoda építéséről még azelőtt megszületett, hogy erről a városvezetés, a képviselő-testület és a helyi közvélemény tudomást szerzett volna.

A második részben a 444.hu összefoglalóját olvashatjuk a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemébe belekerült 25 település uszodaépítéseinek helyzetéről (Zirc és további 25 település, a megyéből még Várpalota és Tapolca a program második ütemében szerepel).  A cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg, két nappal az Uszodasztori 1. rész megírása után, a publikálása napján.

Az Uszodasztori 2. részben azt írtuk: "A kép elborzasztó: a vizes világbajnokság kicsiben."

A 444.hu ma megjelent írásában folytatja a tanuszoda-projekt első fordulója beruházásainak nagyító alá vételét: "Ehhez képest a tanuszodaépítés lett az új vizesvébé, állandóan újabb és újabb szerződésmódosítások kerülnek elő, amik emelik a költségeket."   

uszsaj_006.JPG

(Kép: az "Új tanuszodát kap Zirc" sajtótájékoztatóról, zirc.hu.
Idézetek: 444.hu)

"Egy tanuszoda építéséhez Magyarországon két dolog kell: sokkal több pénz és sokkal több idő annál, mint amennyiért eredetileg szerződtek a munkára. És kell hozzá a bőkezű és türelmes állam, amelyik nem törődik a határátidőkkel és bátran emeli a vállalkozó díját az el nem készült munkák ellenére.

...

"Eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, hogy aztán a győztesek közül senki ne tartsa be a határidőket. Megtehetik, kötbér helyett a Nemzeti Sportközpontok a pályázatokban vállalt összeget emeli meg, így aztán lassabban, de drágábban készülnek a gyerekek úszástanítására felhúzott épületek. A győztesek között pedig olyan, a közbeszerzések dús legelőin a semmiből felbukkant cégek vannak, mint a Hanley Service, amelyik tíz épületre szerződött, de egyiket sem adta át az eredeti határidőre és az eredeti áron."

...

"október elején csak minden tizedik volt kész, az is késve és drágábban"

...

"A 22 épülő tanuszodából mindössze 13-nál kerültek elő egyáltalán szerződésmódosítások, miközben már át kellett volna adni azokat, van, amelyiket fél éve."

...

"A 13 tanuszodánál átlagosan tíz százalék fölötti, 34,5 millió forint a pluszköltség darabonként. Ha ezt vesszük alapul, akkor simán egymilliárddal kerül majd többe a program, mint amennyivel nyerték a közbeszerzéseket a kivitelezők."

Arról, hogy a zirci új tanuszoda előkészületei hol tartanak, nem találtunk lakossági tájékoztatást. Pedig nem ártana időről időre, hogy figyelemmel kísérhessük, városunkban éppen mennyi adófizetői pénzt ég el az állami szervek szorgoskodása nyomán.   

Koós Gábor

(Folytatjuk)

Uszodasztori 2. rész - "Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka" 2017. szeptember 29.

Uszodasztori 1. rész - Honnan ered az uszoda ötlete? 2017. szeptember 27.

Uszodasztori 3. rész - "Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket" Tovább
Kampány a vonaton Veszprémtől Zircig az utasok biztonságáért

Kampány a vonaton Veszprémtől Zircig az utasok biztonságáért

2017. október 19. Szerkesztő: zircblog

mav.jpg

A MÁV, a MÁV-START és a Veszprémi Rendőrkapitányság utasbiztonsági kampányt tart a veszprémi vasútállomáson és a zirci Békefi Antal könyvtárban, valamint a két város között közlekedő menetrend szerinti vonaton október 20-án, pénteken délelőtt fél 11 és 13 óra között. A résztvevő szervezetek célja, hogy felhívják az utasok, különösen az idős emberek figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására. A szervezők pénteken délelőtt 10:30-ra várják az érdeklődőket a veszprémi állomáson, ahol a vasútbiztonsági szakemberek tájékoztatást adnak a vasúti közlekedés veszélyeiről. Ezután a 11 órakor Zircre induló személyvonaton folytatódik a beszélgetés. 11:30-tól 12:30-ig Zircen, a Békefi Antal Városi könyvtárban a rendőrség tart bűn- és baleset-megelőzési előadást. 13:12-kor indul vissza a személyvonat a veszprémi vasútállomásra.

Tavaly 17 utasbaleset (ebből 3 halálos kimenetelű, 1 csonkolással járó) következett be Észak-Dunántúlon, beleértve a Balaton északi partját is. Ezek túlnyomó többsége a mozgó vagy álló járművekre való fel- és leszállás közben történt – a kiváltó ok minden esetben a figyelmetlenség volt. A programra elsősorban az idősebbeket, nyugdíjasokat várják a szervezők, mert a nehezebb mozgás és a figyelemkihagyás miatt többször érheti őket  baleset a közlekedés során Esetükben különösen fontos az odafigyelés, a segítség és a megelőzés. Másrészt a vasúttársaság és a rendőrség számít arra, hogy az idősek az akció során hallottakat, tanultakat továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak.

Baleset-megelőzés

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni.

A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, s a vonat maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is felhívja a figyelmet. Nagyon lényeges, hogy az utasok csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül, ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket.

A vasúttársaság a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő, szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok figyelmét, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le az utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.

 Utasbiztonsági kampány – egyre szélesebb körben

„Utazzon biztonságban! A vasút veszélyes üzem, legyen partnerünk a biztonságban is!” – hangzanak a kampány jelmondatai.

A rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Siófok állomáson hagyományteremtő céllal. Az előző évek sikere alapján idén - a vasútállomások és iskolák mellett - más külső helyszínekre is kiterjesztették az utasbiztonsági programot. A roadshow – a nagykanizsai kezdés után járt már Kecskeméten, Egerben, Hajdúszoboszlón, Miskolcon és a 17. FINA Világbajnokság idején, a balatonfüredi vasútállomáson és Fonyódon. Idén először a népszerű nyári fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok kezdetén augusztus 23-án, a szegedi nagyállomáson is jelen volt a kampány annak érdekében, hogy a fesztiválra vonattal utazók lehető legszélesebb körének figyelmét felhívja a biztonságos közlekedés szabályaira. Legutóbb Mátészalkán és Záhonyban, valamint Pécsett és Békéscsabán járt a program.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto@mav.hu l www.mavcsoport.hu

 

Beküldte:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Kampány a vonaton Veszprémtől Zircig az utasok biztonságáért Tovább
Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában (befejezés)

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában (befejezés)

2017. október 15. Szerkesztő: Atyavilág

Folytatás innen: Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában

17-10-06_magistrala_48.jpg

Keserves tanulságok

A szeptember elejei időpontot azért választottuk, mert a sokéves adatok szerint szeptember a legkevésbé csapadékos hónap, és egy évvel ezelőtt ugyanekkor kiváló nyáridő volt az Alacsony-Tátrában. Ez most nem jött be.

A Gyopár menedékház-Morgás-hágó, a Sziléziai-ház-Poprádi-tó szakaszok esőben-hóban, néha viharos szélben teltek, és a Csorba-tó utáni szakaszokon is átfutottak záporok. Igazi napsütés csak Barlangliget-Gyopár és a 4. éjszaka után örvendeztetett.

A tátrai esőben a garantáltan beázásmentes varratú márkás esőköpeny beázott, a garantáltan beázásmentes hátizsák védőhuzat beázott. Kamáslinak semmi értelme, mert vagy felülről lecsurog a bakancsba, vagy olyan magas az ösvény két oldalán díszlő, a lábunkat verő áfonya és egyéb növény, hogy odáig nem ér fel a kamásli. A hátizsák tartalmát az mentette meg, hogy minden külön fóliazsákba (szemeteszsák) volt csomagolva.

A szállásokon reménykedni kell, hogy éjjel megszárad a ruha és a cipő (ez utóbbi teljesen nem), még ha van külön szárító helyiség is (ami aranyat ér), mint a Poprádi-tavi menedékházban. A szerelés (ruha, cipő) rajtunk szárad meg, ha másnap nem esik. 

Tehát, ha időbeosztásunk engedi, halasszuk a (tovább-)indulást, ha esik. Ez azonban nem a tátrai gyakorlat. Ha az esősre fordult idő miatt kényszerpihenőre is szorulnak a túrázók a menedékházban, az első biztató jelnél nekiindulnak. Aki a Tátrába beszáll, az menni akar, még ha a körülmények mostohák is.

Pikáns hasznos

A Magistrála magashegységi szakaszán (Nagy Fehér-tó-Csorba-tó) gyakorlatilag nincs lehetőség arra, hogy a túrázó a guggolós szükségét a szabadban elvégezze. Mert vagy az van, hogy a növényzet nélküli keskeny sziklás ösvényen nincs hova félrevonulni, de egyébként is kilométerekre látszik, vagy pedig az, hogy az ösvényt két oldalról határoló törpefenyők közé nem férünk be. A talán két kézen is megszámolható alkalmas helyeket sűrűn eldobált papírzsebkendők és tisztasági kendők jelzik. Jól tesszük, ha az ilyen igényeinket a menedékházakban elégítjük ki.

Koós Gábor 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Az Ötschergräben Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2017/04/15/magashegysegi_elmenyek_az_otschergr_ben_also-auzstriaban

A Myrafälle és a Steinwandklamm Alsó-Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2016/10/17/magashegysegi_elmenyek_a_myraf_lle_es_a_steinwandklamm_also-ausztriaban

Gerinctúra az Alacsony-Tátrában:
http://zirc.blog.hu/2016/09/19/magashegysegi_elmenyek_gerinctura_az_alacsony-tatraban

A Hargita-gerinctúra:
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek a térképen:

17-10-06_magistrala_41.jpg

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában (befejezés) Tovább
Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában*

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában*

2017. október 15. Szerkesztő: Atyavilág

Fontos megjegyzések bevezetőként: 

Az ebben a beszámolóban szereplő élmények egyetlen, a Magistrála teljes hosszára kiterjedő nappali túra tapasztalatait tartalmazzák. A neten fellelhető beszámolók között egyetlen olyat sem találtunk, amelynek szerzői egyben végigjárták a teljes útvonalat.

A szerző által megfogalmazott javaslatok nem hivatásos, magashegyi, vagy professzionális teljesítménytúrázóknak szólnak, hanem olyan, itthon már tapasztalattal rendelkező túrázóknak, akik szeretnék kipróbálni magukat keményebb körülmények között, például azért, hogy felkészüljenek az egyre több túraszervező által kínált magashegységi túrákra, vagy csak úgy, kalandvágyból. Ettől függetlenül bárki témába vágó észrevételét, tapasztalatát (esetleg helyesbítését) köszönettel fogadjuk, és azt közzé is tesszük. 

A leírásban a szlovák nyelvű földrajzi nevekben a magyartól eltérő szlovák betűket a magyar ábécé alakilag hozzájuk leginkább hasonló betűivel helyettesítjük. 

A földrajzi nevek általában első említésekor a magyar változatot használjuk, ha van, és akkor vagy később mögötte a szlovák megnevezést is. A továbbiakban elsősorban a magyar megnevezést használjuk, mert így könnyebb megjegyezni. Tudni kell azonban, hogy a magyar változattal a helyszínen semmire sem megyünk.

A hivatalos információkat a Magas-Tátra honlapjáról  idézzük (magyar nyelvű változat is, de nem mindenhol ugyanolyan részletességgel).

Az egyes helyszínekhez becsatolt linkek a szerző önkényes választásai. A neten a helyszínekhez számos más link is elérhető, amelyeken részletes leírások, ismertetések, lenyűgöző képek találhatók, különösen túratervezéshez érdemes több forrásból tájékozódni, mert számos link nem naprakész.

A Magas-Tátra és a Liptói-havasok a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) kezelésében vannak. A TANAP területére szigorú tartózkodási, viselkedési szabályok érvényesek, amelyek megszegését komolyan büntetik.

A Tatranská Magistrála

 "A Felső-turistaút, másként Magisztrálé (szlovákul Tatranská magistrála) turistaút a Magas-Tátrában.

A menedékháztól menedékházig vezető piros jelzésű Felső-turistaút egy hatalmas, kb. 55 km hosszú, jól kiépített és karbantartott, összefüggő út, amely mint önálló túracél is végigjárható. 1931 és 1937 között épült azon útszakaszok felhasználásával, amelyeket még 1877 és 1883 között épített a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE). A Magas-Tátra déli oldalán kanyargó úton járva, állandóan változik a táj képe, kilátás nemcsak dél felé nyílik, hanem a völgyek keresztezésekor a főgerincig belátunk a hegység belsejébe. Nagy része sétaútnak van kiépítve és sehol semmi nehézség nincsen." (Wikipédia)

Itt rögtön megszegjük a bevezetőben ígérteket. A magyar megfelelője helyett ugyanis következetesen a Magistrála megnevezést használjuk az útvonal említésekor. Ez sokkal jobban kifejezi az útvonal fenséges, lenyűgöző voltát.

A Wikipédia nem teljesen friss adatokat használ. A Magistrála eredeti, a Magas-Tátra szakaszára kiterjedő, 49 km-es szakaszát ugyanis egy európai uniós pályázattal meghosszabbították további 22 km-rel a Nyugati-Tátra (Liptói-havasok) felé is. A Magistrála teljes hossza jelenleg tehát 71 km. A két útvonalszakasz Podbanszkónál (Podbanské), a két hegység találkozásánál kapcsolódik egymáshoz.

17-10-06_magistrala_2.png

A Magistrála vonalvezetése a Magas-Tátra és a Nyugati-Tátra (Liptói-havasok) oldalában. A piros vonal jelzi a Magistrála útvonalát, amelynek többnyire nagyon jó, a magashegységi szakaszon eltéveszthetetlen, a hegylábi tájakon már néha keresendő jelzése a vízszintes piros sáv. Az útvonal keleti végében jelzett zöld vonal a Magistrála keleti végpontját Barlangligettel összekötő vízszintes zöld sáv jelzésű útvonal. A nyugati végpontot az első közösségi közlekedési ponttal, Jalóccal összekötő túraútvonal jelzése a vízszintes sárga sáv.

Ellentétben pl. az Alacsony-Tátrával, a Magistrála egyik végpontja sem érhető el közösségi közlekedéssel. A Magistrála keleten a Magas- és a Bélai-Tátra között fekvő Nagy Fehér-tónál (Velké Biala pleso) 1624 m magasságban kezdődik, és nyugaton a Jalóci völgy (Jalovecká dolina) bejáratát jelző tábla és pihenőhelytől kb. 500 métert a völgy felé továbbhaladva, 794 m magasságban egy turistaút csomópontban ér véget.

17-10-06_magistrala_5.jpg

Ez a Nagy Fehér-tó, előterében a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) megszokottan pontos és igényes tájékoztató oszlopával.

17-10-06_magistrala_4.jpg

Ugyanez közelebbről, innen indul keleten a Magistrála, 1600 méter felett vagyunk. Semmi kedvünk piknikezni, vigasztalanul zuhog az eső. Hogy ide, a Magistrála kezdetéhez elérjünk, legalább 10 km-t kellett eddig megtennünk és 850 m szintkülönbséget legyőznünk jól jelzett turistautakon.

17-10-06_magistrala_39.jpg

Ez a Magistrála nyugati végpontja 794 m-en, a legközelebbi település, Jalóc felett. Innen már nem egészen 4 km a legközelebbi buszmegálló.

Miért menjünk oda?

A szerző azért járta végig következetesen a Magistrála teljes útvonalát, mert meg akarta élni. Amikor azonban tanácsot akar adni az erre vállalkozóknak, akkor azt mondja: nincs sok értelme csak azért elutazni sok száz kilométert Zircről, hogy végigjárjuk az egész Magistrálát elejétől a végéig. Hacsak nem gyűjtjük a híres útvonalak skalpjait.

Az igazi magashegységi kihívás a kb. 34 km-es szakasz a Nagy Fehér-tó (a Magistrála keleti végpontja) és a Csorba-tó között. Ezen a szakaszon szinte napszaktól függetlenül sűrű a turistaforgalom (kivéve éjszaka: a TANAP területén éjjel tilos túrázni, de ezeken az utakon nem is lehetne, továbbá tilos a szabadban éjszakázni). Ezzel szemben a Csorba-tó-Podbanszkó-Jalóci völgy (a Magistrála nyugati fele, kb. 37 km) szakaszon nagyon kevés túrázóval találkoztunk.

Azonban a Magistrála teljes hossza kiindulópontja a hegységek belseje, a csúcsok felé vezető jelzett turistautaknak, vagy a völgy felől érkező és felfelé haladó utak keresztezik. Így tehát a Magistrála kevésbé izgalmas nyugati szakasza is fontos összekötő útvonal. 

17-10-06_magistrala_42.png

A Magistrála (piros sáv jelzés) nyugati vége. Jól látható, ahogy a völgy (a Vág folyó medencéje) települései felől északra, a Liptói-havasokba induló turistautak keresztezik, illetve a Magistrálából is indulnak ki jelzett útvonalak felfelé. Ha a túrázó a völgy felől feljut a Magistráláig, akkor azon kelet-nyugat irányban eljuthat addig a völgybejáratig, amelyen tovább akar kapaszkodni a hegység belseje felé.

Azért menjünk oda, mert a Tátra a magashegységi túraprogramok számtalan változatát kínálja. A turistajelzésekkel, információs táblákkal többnyire kiválóan jelzett túraútvonalak, a kevesebb, mint egy napi gyalogos távolságra található menedékházak, hegyi szállodák, a viszonylag sűrű kiszállási lehetőség, a közösségi közlekedéssel történő jó megközelíthetőség azok számára is biztonságérzetet ad, akik még csak kóstolgatják az itthonról nem ismert túrakörnyezetet. Az üdülőövezeti, vagy hegylábi szálláshelyünkről egynapos csillagtúrákkal akár a hegység csúcsaira is feljuthatunk (korábbi beszámolók pl. itt, itt), este visszatérve a megszokott komfort vár minket. Néhány napi felszereléssel a hátunkon menedékháztól menedékházig túrázhatunk (lásd pl. itt), vállalva a kissé kényelmetlen körülményeket (emeletes ágyas szobák, padlástéri szivacsderékaljak), de átélve többnapos túrázás utánozhatatlan romantikáját.

Az útvonal leírása

A Magistrála útvonalát keletről indulva ismertetjük. Így találkozhatunk ugyanis leghamarabb az igazán izgalmas kihívásokkal.

A tátrai turistatérképek és útjelző táblák az egyes útvonalszakaszokat nem távolságban, hanem menetidőben adják meg. Ennek megfelelően a térképeken minden útvonalszakasznál két időadat szerepel: egy a felfelé, egy a lefelé haladáshoz szükséges idő (az út menti csomóponti útirányjelző tábláknál értelemszerűen csak egy időadat, amelyik irányba éppen haladunk).

Tapasztalatunk szerint a megadott időadatok csak optimális körülmények között, gyakorlott és jó erőnlétben lévő túrázókra lehetnek érvényesek. Ha az időjárás kedvezőtlen (elég, ha csúszósak a kövek), komolyabb súlyt viszünk (többnapos felszerelés), még be nem járatódott lábak (első napi izomláz), akkor akár kétszer annyi időbe is tarthat. A tervezéshez mindenképpen ajánlatos a térképi és táblaadatok legalább másfélszeresével számolni. 

A Magistrála kiindulópontjához, a Nagy Fehér-tóhoz két jelzett útvonalon is feljuthatunk: délről Matlárháza (Tatranská Matliare), keletről Barlangliget (Tatranská Kotlina) felől. Közösségi közlekedés szempontjából mindkettő ugyanazon a buszútvonalon (Poprád-Ótátrafüred-Tátralomnic-Barlangliget) fekszik. Azért választjuk Barlangligetet, mert indulás előtt megnézhetjük a Bélai-cseppkőbarlangot, a Magas-Tátra egyetlen látogatható barlangját.

1. Barlangliget-Nagy Fehér-tó: feljutás a Magistrála kezdőpontjához

A Magistráláról, valamint a keleti és nyugati megközelítéséhez szükséges turistautakról a Google Föld Körutazás szolgáltatásával videókat készítettünk. Terjedelmi okok miatt ezek nem túl jó minőségűek, azonban a szokásos számítógépes videólejátszókkal leállíthatók, visszajátszhatók, ha egyes feliratok nem voltak első megtekintésre olvashatók. A szolgáltatások nevei mögötti "mh" menedékházat, a "hsz" hegyi szállodát, az "sz" szállodát jelent.

 

Barlangliget déli végén indul a közös kék-zöld sáv jelzés délnyugat felé. Kb. háromnegyed óra után válik ketté a két jelzés, mi egy útjelző oszlopnál jobbra fordulunk és egy meredekebb szakaszon követjük a zöld sáv jelzést, amelyen feljutunk a tóhoz.

Kb. 5 km távolság és 500 m emelkedő után, az indulástól két és fél óra múlva, félúton érjük el a Bélai-Tátra egyetlen menedékházát, a Gyopárt (Chata Plesnivec, 1299 m).

17-10-06_magistrala_2.jpg

Még néhány perc és megpihenhetünk a Gyopár hangulatos teraszán, vagy piciny, barátságos pihenő/étkező helyiségében

17-10-06_magistrala_3.jpg

Itt még nem érvényesülnek igazán a magashegyi árak, akár 2-3 euróért is kaphatunk egyszerű, ám ízletes és tápláló ételeket. Azt hittük, csak itt van így: egy télen-nyáron nyitva tartó menedékházhoz zord körülményekhez szokott, napégette arcú, mogorva hegyi medvét képzelünk el gazdaként; ezzel szemben fiatal lányok és fiúk vidám csapata működteti. De nem csak ezt, hanem az összes, általunk meglátogatott menedékházat.

A Gyopár lehetséges kiszállási pont, mert köves erdei út vezet fel hozzá, tehát arra alkalmas járművel bizonyára megközelíthető.

Ha úgy alakítottuk a menetrendünket, hogy a reggeli órákban érkeztünk Barlangligetre, és befértünk valamelyik délelőtti vezetésbe a cseppkőbarlangban, akkor délután még érdemes nekiindulni a hegynek és a Gyopárban megszállni. 12 euróért saját hálózsákban, emeletes ágyas szobában megalhatunk.

A Gyopártól további 5 km-t, kb. két órát gyalogolunk, és kb. 350 méter szintemelkedés után érjük el a Nagy Fehér-tavat, ahol pihenőhelyet találunk.

A turistaút a településközeli szakaszon jellemzően erdei kocsiutakon halad, később gyalogösvény szélességűre szűkül. Emelkedve egyre kövesebb, sziklásabb. A fenyőrégióból kiérve az áfonyabokrok már súrolják a nadrágszárat. 1500 m felett, a törpefenyős-borókás világban már csak kőről-kőre lépdelve, nagy figyelmet igénylően tudunk haladni a zöld falak között, gyaloglás közben nézelődni egyáltalán nem lehet.

17-10-06_magistrala_6.jpg

2. Magistrála, Magas-Tátra: a Nagy Fehér-tótól Podbanszkóig

- Nagy Fehér-tó - Zöld-tavi menedékház

Megkezdve a Magistrála végigjárását, rövid emelkedő, majd végig ereszkedő úton, nem egészen egy óra távolságban érkezünk a Zöld-tavi menedékházhoz (Chata pri Zelenom plese, 1551 m)

 17-10-06_magistrala_7.jpg

A menedékház közel háromszor akkora befogadóképességű, mint a Gyopár, magasabban is van, látogatottabb is, mert izgalmas útvonalak csomópontjában áll. Az éttermi részben azok ülhetnek (és melegedhetnek, ill. szárítkozhatnak, mert fűtött), akik fogyasztanak. Az átmenő pihenők, hozott élelmiszert fogyasztók részére két elég nagy külön helyiség áll rendelkezésre, padokkal, asztalokkal. 

17-10-06_magistrala_43.jpg

Az árak is magasabbak. Ez egy 5 eurós klobása, de jól lehet lakni vele vele, mert méretes, ízletes, és a sok kenyérrel a tormától a ketchupig minden kitunkolható. A pilzeni korsó két és fél euró. A vidám, fiatal konyhai csapat hihetetlen gyorsan, professzionálisan működik. 

A menedékház lehetséges kiszállási pont, mert ide is vezet fel köves út Matlárháza felől, így megfelelő járművel elérhető.

A turistaút a Nagy Fehér-tótól kezdve már nem kijárt erdei ösvény, hanem jellemzően a Magistrála létrehozása során, száz éve épített, köves, sziklás. Ez kísér minket a teljes magashegységi szakaszon, tehát a Csorba-tóig.

 - Zöld-tavi menedékház - Kő-pataki-tó

Ez az első igazán kihívó szakasz. Először fel kell kapaszkodnunk a Morgás-hágóra (Sedlo pod Svištovkou, 2011 m), kb. 2 km-en kb. 500 m szintkülönbséget leküzdve. Ennek ráadásul a második, rövidebb felére esik a nagyobb szintkülönbség, ahol sűrűn szerpentinezve jutunk egyre feljebb,  hogy az út során egyszer 2000 méter fölé érjünk. Itt van a teljes útvonal egyetlen láncos szakasza, kb. 100-150 m, amelyen ki tudjuk kerülni, majd keresztezni tudjuk a mellettünk lezúduló kis patakot.

17-10-06_magistrala_9.jpg

Ez a menedékháztól a Morgás-hágóra vezető útvonal második, nehezebb szakasza. Innen először a kis patak (szemből nézve) bal oldalán gyalogolunk felfelé, amíg elérjük a láncos szakaszt. A lánc azért van, hogy ne csússzunk bele a patakba. A jó szemű olvasó látja, hogy a láncos szakaszon éppen egy kisebb csapat ereszkedik lefelé, a csapat utolsó, legfelső tagja kb. ott jár, ahol a turistaút jobbra átkel a patakon. Az átkelés után a lánc meg is szűnik, mert kezdődik a szerpentinezés. 

A menedékháztól a Morgás-hágóig 2,5-3 órát érdemes ütemezni. Az út első kb. 1 km-én még egyre ritkuló kúszónövényzet között, lezúduló vízesést, patakot keresztezve haladunk, a szerpentin aljához érve azonban elfogy a növényzet, csak havasi gyepfoltok maradnak, már a kopár sziklák világában járunk. Majd csak a Kő-pataki tóhoz ereszkedve érünk vissza a kicsit magasabb növényzet világába.

17-10-06_magistrala_10.jpg

Búcsúzóul azért a szerpentinről visszatekintünk még a Zöld-tavi menedékházra. A kép közepén a sötét folt a Zöld-tó, annak a jobb oldalán a ház. A tavat övező csúcsok lenyűgözőek.  

A Morgás-hágótól kb. másfél óra alatt ereszkedünk le a Kő-pataki-tóhoz.

17-10-06_magistrala_11.jpg

A sziklavilág jellemző turistaútja. Kb. 1700 m felett mindenütt ilyenen haladunk. Jól kivehető az évszázaddal ezelőtti építés, azonban ahol lavina, sziklaomlás elvitte az épített utat, ott az omladékon egyensúlyozva tudunk csak haladni. Ez lehet a magyarázata annak, hogy életkorban felfelé szinte minden korosztállyal találkoztunk, azonban az ilyen szakaszokon gyermekekkel egyáltalán nem. Az ő lábuk, lépéstávolságuk nem elég ahhoz, hogy áthidalják a kövek közötti vízszintes és függőleges távolságokat, illetve hogy ne csússzanak bele a kövek közötti hézagokba.
A hazai turistaútvonalakhoz szokott, gyakorlott túrázó meglepve tapasztalja, hogy a megszokott tempójának a felével sem tud haladni. Itt ugyanis nem lehet beállni egy tempóra, aztán fütyörészve tartani a 3-5 km/órát. Minden lépéstávolság, lépésmagasság más, csak a lábunk elé figyelhetünk, mert ha nem, kész a baj. 

 A Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 m) a Magas-Tátra egyik legforgalmasabb turisztikai központja. Tátralomnic (Tatranská Lomnica) felől kabinos felvonókkal jöhetünk fel, innen indul a "lanovka" a Lomnici-csúcsra. Az üdülőövezetből érkező turisták jellemzően a Lomnici-csúcsra igyekeznek, vagy kirajzanak a tó körüli sétányra, felkapaszkodnak a turistautakon a hegyoldalakra, eltöltenek egy-két kellemes órát a teraszokon, és délután visszautaznak a völgybe. Itt már lehet gyermekes családokkal találkozni.

A lanovka szépen modernizált épületében büféket találunk (elég korai zárással), néhány percnyire a Kő-pataki menedékházat (Skalnaté chata), amely azonban a honlap szerint szállást nem ad.

A Kő-pataki-tó jó kiszállási lehetőség, hiszen a felvonók üzemideje alatt percek alatt lejuthatunk Tátralomnicra.

A Magistrála Zöld-tavi menedékház-Kő-pataki-tó közötti szakasza november 1. és június 15. között téli zárlat miatt nem járható.

 - Kő-pataki-tó - Zamkovszky-menedékház

Bő egy óra alatt ereszkedünk nem egészen 300 métert a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená Dolina) bejáratánál álló menedékházig (Zamkovského chata, 1475 m). A ház nem a Magistrála mentén áll, hanem néhány perces letérővel érhetjük el.

17-10-06_magistrala_16.jpg

Így néz ki az ételválaszték, a legdrágább 10 euró. Turistaszállás 20 euró alatt a tetőtérben szivacson, meredek lépcsővel felfelé, közös vizesblokk a drágább szobákban megszálló vendégekkel. Praktikus tanács: ha nem akarunk sorba állni a mosdóért, térjünk nyugovóra, és éjjel menjünk mosdani, zuhanyozni. Nomád körülmények között nem kell feltétlenül az otthon megszokott higiéniaszintet megkívánni magunktól.

17-10-06_magistrala_17.jpg

A ház falára akasztott hordkeretek arra szolgálnak, hogy a Kis-Tarpataki-völgy völgyfőjében, 2015 m magasan álló, járművel nem megközelíthető Téry-menedékház (Téryho chata) ellátásához háton cipeljék fel az enni- és innivalót. Ez megszokott dolog, az alacsony-tátrai túra során is írtunk erről a Gyömbér-menedékház történeténél. Az önkéntes serpákat a ház ajándék enni-innivalóval díjazza.

 - Zamkovszky-menedékház - Tarajka

A menedékháztól bő egy óra alatt érünk le Tarajkára (Hrebienok, 1285 m), miközben keresztezzük a Kis-Tarpataki vízesést és a Nagy-Tarpataki völgyet (Velká Studená dolina) és vízeséseket. Mivel Tarajkára Ótátrafüredről (Stary Smokovec) a tarajkai siklóval percek alatt fel lehet érni, ezért Tarajka a Magas-Tátra leglátogatottabb kirándulóhelye.

A menedékháztól a Tarajkáig vezető út közelében találjuk a Rainer-kunyhót (Rainerova chata, 1308 m), amely szállást nem kínál, és a Bilík menedékházat (Bilíková chata, 1255 m), amely viszont igen. Ha a napi programunkat idáig terveztük, érdemesebb menedékházat választani, mint pl. egy tarajkai szállodát.

17-10-06_magistrala_18.jpg

Bepillantás a Magistráláról a Nagy-Tarpataki-völgybe

17-10-06_magistrala_19.jpg

Ez is a Magistrála, először viccnek tűnik, de végül is megmagyarázható. Tarajka idegenforgalma akkora, hogy az onnan a Tarpataki-vízesésekhez vándorló tömeg megérdemelt egy akadálymentesített szakaszt, még ha az csak egy-kétszáz méternyi is.

17-10-06_magistrala_20.jpg

Tarajka közterületein több megfaragott medvealak áll, ugyanakkor a tájékoztató táblák mindenkit igyekeznek megnyugtatni. Mi sem nem hallottuk, sem nem láttuk medve jelét, pedig egy éjszakát félig szabadban is töltöttünk.

17-10-06_magistrala_21.jpg

Így néz ki egy tátrai serpa, hátán a hordkeret, amellyel az ellátmányt viszi a menedékházakhoz. Élőben eggyel találkoztunk, a Poprádi-tavi menedékháztól indult el egy nagyon törékeny kisleány akkora pakkal, ami nála is nagyobb volt, nyilván a Hunfalvy-hágó alatti menedékházhoz (Chata pod Rysmi, 2250 m) igyekezett. Fénykép sajnos nem készült róla.

- Tarajka - Sziléziai-ház 

Tarajkáról először fenyőerdőben, majd fokozatosan visszatérve a törpefenyők birodalmába kapaszkodunk a Felkai-tó (Velické pleso) mellett épült Sziléziai ház (Sliezsky dom, 1670 m) hegyi szállodáig kb. 3 óra alatt. A szálloda előtti kb. egy kilométeren különösen rossz állapotban van az ösvény. Ez egy viszonylag modern épület, a korábbi, többszörösen megsemmisült menedékházak helyén épült, és az áthaladó turistáknak is kényelmes, korszerű ellátási körülményeket kínál. A turistaszállás árai is magasabbak, mint a Magistrála menti menedékházaké.

17-10-06_magistrala_22.jpg

A távolban már látszik a Sziléziai-ház, de addig még meg kell küzdeni az elmosott, lecsúszott, szűk, sziklás ösvénnyel.

A házhoz Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) út vezet (valószínűleg aszfaltos, mert kukásautót láttunk menni), tehát lehetséges kiszállási hely. 

- Sziléziai-ház - Poprádi-tó

A Sziléziai-házat elhagyva fokozatosan emelkedünk, majd kb. másfél-két óra után a Batizfalvi-tónál (Batizovské pleso, 1884 m) megint kiérünk a sziklás világba.

17-10-06_magistrala_23.jpg

  A Sziléziai-háztól felvezető jellemző útszakasz

Folytatjuk az emelkedést, és újabb másfél-két óra múlva fenn vagyunk az Oszterva-nyeregben (Ostrva, 1966 m).

 

17-10-06_magistrala_24.jpg

Az Oszterva-nyeregből így látjuk az alattunk fekvő Poprádi-tavat

Az Oszterva-nyeregből újabb másfél óra kell, amíg a sokszoros szerpentinen 450 métert leereszkedünk a Poprádi-tó szintjére. Ha azt gondoltuk, hogy a Zöld-tavi menedékháztól a Morgás-hágóra kapaszkodás igen fáradságos, akkor itt megtapasztaljuk, hogy az ereszkedés közel ugyanolyan távolságon, közel ugyanolyan magasságból még fáradságosabb.

17-10-06_magistrala_25.jpg

A váltakozó eső- és hózápor néha eláll, és néhány percre kisüt a nap. Ilyenkor lehetünk tanúi a magashegységi szivárványnak, néhány száz méterrel előbbre ugyanis még zuhog az eső, amit a nap a hátunk mögül világít meg. Az előttünk húzódó ösvény az, amelyen le kell szerpentineznünk a tóhoz.

A Magistrála Sziléziai-ház-Poprádi-tó közötti szakasza november 1-től június 15-ig ugyancsak téli zárlat alatt van.

A Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m) partján két menedékház is vár minket: a nemrég felújított Majláth-menedékház (Majláthová chata) és a Poprádi-tavi hegyi szálloda (Chata pri Popradskom plese). Ez utóbbi nagy, önkiszolgáló étteremmel, a szállóvendégek számára pl. saját konyhával, bakancsszárító helyiséggel is rendelkezik, és tényleg inkább szállodához hasonlít. Ennek ellenére lehet már 20 euró körül ágyhoz jutni (természetesen többágyas, emeletes ágyas szobákban), de ettől felfelé, jóval drágábban igényesebb szobái is vannak.

17-10-06_magistrala_26.jpg

A Poprádi-tavi menedékház hatalmas forgalmú, jól látszik az eső miatt most kihalt terasz méretén is. Az épület jobb oldali, tó felé eső oldala is végig terasz. Ha jobban megnézzük, az útirányjelző ágasfától balra is ott látjuk a tátrai serpa faragott alakját.

Ha itt ki akarunk szállni, a Poprádi-tótól aszfaltos út kanyarog le a tátrai villamos Poprádi-tó megállójához, egy-másfél óra alatt kényelmesen leérünk.

- Poprádi-tó - Csorba-tó

A Magistrála keleti, igazi magashegységi felének utolsó, rövid szakasza. A Poprádi-tótól hosszan 1500 méter körüli magasságban, hatalmas fenyők között, a Magistrála építése során a meredek hegyoldalban kialakított úton haladunk, amely nem sokkal Csorba-tó előtt erdei talajba megy át, és 150 métert ereszkedve ér be az üdülőtelepre. Ha az út melletti tanösvény-táblákra is akarunk vetni egy pillantást, akkor szánjunk rá másfél órát.

A Csorba-tó (Strbské pleso, 1347 m) a Magas-Tátra egyik kiemelkedően kedvelt látványossága, a körülötte kiépült üdülőhely, Csorbató pedig egyike a három legforgalmasabb magas-tátrai üdülőhelynek. Itt van a tátrai villamos nyugati végállomása, tehát közvetlen kiszállási lehetőség a Magistrála bejárása során.

Üdülőhelyhez illően minden van, bolt, büfé, étterem, de főként ez az utolsó pont a Magistrálán, ahol a túrázó még biztosan szálláshoz juthat, és nem feltétlenül szállodai áron. A különböző kategóriájú szállodák uralják a piacot, de pl. a központban lévő SHB Turistaszállás még menedékházi árakat is kínál.

A Magistrála észak felől érkezik be az üdülőtelepre, és a tóparti sétányon haladva délről kerüli a tavat, majd északnyugat felé hagyja el. A sétányt faragott állatszobrok díszítik, majd ott, ahol a sétányról egy rövid bekötőúton letérünk a központ felé, Szentiványi József emléktábláit találjuk.

17-10-06_magistrala_32.jpg

"Gömöri és szentiványi Szentiványi József (Budapest1817 – 1906) Liptó megyei nagybirtokos, a Magyarországi Kárpátegyesület tisztségviselője. 
Nagy területeket birtokolt a Tátrában is. 1872-ben a Csorba-tó partján építtetett egy vadászházat, amely vendégfogadóként is működött.
A Magyarországi Kárpátegyesület egyik alapítója, 1873-tól vezetőségi tagja, 1878-1879-ben elnöke volt. Az MKE működését mindig segítette, sokat tett a turizmus fejlődéséért. 1875-ben hathatósan segített az MKE által a Csorba-tó mellett építtetett első turista menedékház létrehozásában. Hálából aztán a menedékházat József-menháznak nevezték el. Anyagilag hozzájárult az ösvények és a Csorba-tó melletti újabb épületek építéséhez." (Wikipédia) 

17-10-06_magistrala_31.jpg

Csorbató központjának egyik utcája "Ul. Szentivanyho"

- Csorba-tó - Podbanszkó

A Magistrála további szakasza (15 km Podbanszkóig, majd a Liptói-havasok-menti 22 km Podbanszkó és a Jalóci-völgy között) teljesen más turisztikai élmény kínál, mint a mögöttünk hagyott 34 km. A korábbi magashegységi élmények közül leginkább a Hargita-gerinctúrára emlékeztet. Fakitermelő utak, erdészeti utak, erdei ösvények, néha köves-sziklás talajjal, a lakott helyek, üdülőterületek környékén murvás és aszfaltos bekötőutak. Igazán húzós, meredek szakaszok csak néha és nem nagy hosszban, jellemzően patakmedrekbe és vízmosásokba ereszkedve. A magasabb részeken fenyőerdőben, alacsonyabban havasi legelők, kaszálók mentén vezet az út. Szép kilátás dél, a Vág medencéje felé kínálkozik, esetleg egy-egy irtásos, széldöntéses helyen visszapillantás a Magas-Tátra csúcsaira, vagy feltekintés a felettünk meredező hegyoldalra.

A Magistrála nyugati felén a szálláshelyek nincsenek berendezkedve a váratlanul beeső, egyéjszakás túrázókra. Hiába sorakoznak szállodák, üdülők, ezeket vagy zárva találtuk, vagy - talán a szállást kereső megviselt kinézetétől megriadva - közölték, hogy nincs. Ahol pedig nyitva voltak, azok árait nem a turista zsebéhez mérik. Jól látható, hogy a szálláshelyek itt a többnapos, csoportos, szervezett, előre foglaló vendégekből élnek.

Aki tehát a Csorba-tó-Podbanszkó-Jalóci-völgy közötti szakaszt is be akarja járni, feltétlenül foglaljon előre szállást, különben fedél nélkül maradhat.

A Csorba-tótól murvás úton kezdünk emelkedni, és nem egészen egy óra alatt érünk fel az 1450 méter körüli magasságba. Hosszan haladunk ezen a magasságon, az erdei út lassan ösvénnyé szűkül. A Jamské pleso (1447 m) mellett pihenőhelyet találunk. 

17-10-06_magistrala_33.jpg

Hosszan kísér(t)ik utunkat a tizenhárom évvel ezelőtti szörnyű magas-tátrai vihar pusztításának még ma is látható nyomai

A Csorba-tótól két-két és fél óra gyaloglás után kezdünk ereszkedni a Tri studnicky nevű, alpesi hangulatú, mindössze négy, lakott rönkházból álló település felé (figyelem: ez nem azonos az Alacsony-Tátrában, a Deményfalvi völgyben található ugyanilyen nevű magas kategóriájú szállodával, amit az internetes kereső kiad). A település előtt balról becsatlakozik a Magistrálába a zöld sáv jelzés.

A közvetlen közelben futó 537. számú úton buszmegálló van.

A településen szépen kiépített turistapihenőt, bővizű forrást találunk. 

17-10-06_magistrala_34.jpg

Turistapihenő Tri studnickynél, kicsit feljebb fedett pihenő is van. Az információs oszlop félig takarja a szépen foglalt, jó ízű forrást.

Innen a kék sáv jelzéssel együtt kapaszkodunk fel 1 kilométeren kb. 100 métert, amikor a kék sáv jobbra elhagy minket és a hegység belseje felé fordul. Mi haladunk tovább a piros jelzésen, és folyamatosan, 5 km-en 300 métert ereszkedve érünk be Podbaszkóba, amely a Magistrála magas-tátrai szakaszának nyugati vége. A Csorba-tótól Podbanszkóig tartó 15 km-re 5-6 órát érdemes szánni.

17-10-06_magistrala_35.jpg

Podbanszkó felé tartva visszapillantunk a Magas-Tátra csúcsaira, és kissé szívfájdalommal látjuk magunk mögött a Krivánt (2495 m), amely "a Tátrának mintegy nyugati végváraként tör fel a magasba". Földrajzilag pedig még mindig a Magas-Tátrában vagyunk.

17-10-06_magistrala_36.jpg

Dél felől, a Vág-medence túlsó oldalán az Alacsony-Tátra távoli körvonalai kísérnek, előtérben a tátrai viharpusztítás nyomai. 

Podbanszkó (Podbanske, 940 m) ma egy igényes üdülőtelep. A Csorba-tó felől jövet a hegyoldalban még elhaladunk egy-két, megint csak alpesi hangulatú lakott gazdaság mellett, azonban a völgyben gyakorlatilag panziók, szállodák uralják a teret. A hely látogatottságát jelzi a komoly méretű parkoló, amelynek sarkában halad át a Magistrála. Az üdülőtelep központjában közös üzemeltetésű kis bolt és kocsma szolgálja ki a hétköznapi igényeket, de elég szűk nyitva tartással. Nem messze találunk igényes éttermet is. Azonban az egész hely azt sugallja, hogy nem húsz eurós szállásra számító hátizsákosokra vannak berendezkedve.

3. Magistrála, Liptói-havasok: Podbanszkótól a Jalóci völgyig     

A Podbanszkótól a Magistrála nyugati végpontjáig a Liptói-havasok aljában kanyargó 22 km-es szakasz az 1000 m-es szint körül hullámozva fűzi föl az üdülőtelepeket, turisztikai központokat, a hegység belsejébe vezető völgybejáratokat. Ellentétben a Magistrála magas-tátrai szakaszával, itt  számos lehetőség nyílna egyéjszakás sátorozásra is, hiszen a nemzeti park határjelző táblái ezen a szakaszon a turistaút hegy felőli oldalán állnak, tehát a völgy felőli oldalon, a réteken, kaszálókon feltehetően senki nem kötne bele egy felvert sátorba (de nem ismerjük a szabadban sátorozásra vonatkozó szlovák jogszabályokat). Azonban a Magistrála-túrázó nem visz magával sátrat és derékaljat, mert arra számít, hogy egynapi járóföldre szálláshoz jut. De ezen a szakaszon nem biztos.17-10-06_magistrala_37.jpg

A Magistrála ilyen helyeken keresztül, ilyen helyek mellett is halad a Liptói-havasok szakaszán 

17-10-06_magistrala_38.jpg

Aznap ez volt az utolsó, kétségbeesett kísérlet a zuhogó esőben, 40 km szállástalanság után fedél alá jutni (a kép másnap reggel, már derült időben készült). Zárva. Ezen a helyen is elnézést, de a fedett terasz egyik viszonylag szélvédett sarkában, a hálózsákot a hideg kőburkolaton néhány példány BBC Historyval aláalmozva sikerült átvészelni a nem túl pihentető éjszakát.

Az útjelző táblák a Magistrála nyugati végpontjától Podbanszkóig 6 óra időigényt jeleznek; tervezzünk inkább 7-8 órát.

4. A Magistrála nyugati végpontja (Jalóci völgy) - Jalóc

Ha elértünk a Magistrála nyugati végére, még haza is kell jutnunk. Idáig erdei úton megfelelő járművel fel lehet jönni, de néhány száz méterrel tovább a völgy felé már murvás út van, amelyen a gombaszedők felmerészkednek személygépkocsival. És hamarosan aszfaltos út is. A Magistrála végétől nem egészen 4 km után eljutunk az első buszmegállóig Jalócon. (Jalócra nem kell bemennünk, mert a buszmegálló a falu déli végében van. Amilyen családi házak itt az út mentén állnak, azok bármely nagyváros környéki drága lakóparkban elmennének. De tovább, Nagybobrócon is rendkívül rendezett, tiszta, gondozott környezettel találkozhatunk, talán a nagyváros közelsége teszi?)

Ha még van erőnk (és megéri), ne álljunk meg a jalóci buszmegállónál, hanem gyalogoljunk még kicsit több, mint 2 km-t Nagybobróc (Bobrovec)  központjáig. Innen egyrészt sűrűbb a buszjárat, másrészt élelmiszerbolt, kocsma, harmadrészt a Manderlak panzió, amelyben jutányosabb áron szállhatunk meg, mintha Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) kellene olcsó szállást keresni. Nagybobrócról busszal fél óra alatt ott vagyunk a liptószentmiklósi vasútállomáson.

17-10-06_magistrala_40.jpg

Hány éves lehet ez "SZESZES ITALOK" felirat a liptószentmiklósi vasútállomás szomszédságában álló - azóta szemmel láthatólag többször felújított - régi épület homlokzatán? Száz?

Utazás oda és vissza

Közösségi közlekedéssel odautazásra a (Zirc-Budapest-)Miskolc-Kassa-Poprád útvonalat ajánljuk. Budapestről a Rákóczi és a Hernád nemzetközi vonat jár Kassára. Igen ajánlatos gondosan átnézni a vasutak díjtáblázatait, ugyanis sokat lehet spórolni: pl. egy Miskolc-Kassa menettérti jegy kétharmadába kerül annak, mint ha csak odaútra vesszük meg. Tehát akkor is érdemesebb menettértit venni, ha a visszautat nem itt tervezzük. Az uniós országok utazási kedvezményei pedig minden uniós állampolgárra kiterjednek, tehát a szlovák vasutak és busztársaságok által kínált életkori, csoportos, stb. kedvezmények a magyar állampolgárokra ugyanúgy érvényesek. 

Visszaútra a Liptószentmiklós-Zsolna-Trencsén-Nagyszombat-Pozsony, majd innen a Pozsony-Komárno (Révkomárom) útvonal adja magát. Révkomáromból 3 euróért (vagy ezer forintért) hoz át a taxi a komáromi vasútállomásra, onnan Győrbe utazhatunk, majd busszal vagy vonattal Zircre.

Ha autóval megyünk, a választott magas-tátrai szálláshelytől függően megadja bármelyik netes útvonaltervező a távolságot, ebből számítható az utazási költség. Szinte biztos, hogy az indulási szálláshely díjmentesen, vagy csekély díjazásért megengedi, hogy ott hagyjuk az autónkat egy hosszabb tátrai túra idejére, amíg visszatérünk.

Költségek

A magashegységi menedékházak 12-25 euró között kínálnak egyszerű szállást. Ez a turisták többségének igényszintje: saját hálózsák, szűkös elhelyezés, mérsékelt komfort (pl. hamar elfogyó meleg víz). Természetesen minden helyen van magasabb komfortfokozat is, megfelelően drágábban.

A menedékházak mindegyike kínál 5-10 féle egyszerű, ám ízletes és kiadós meleg ételt 2-10 eurós áron. Az egész napos túrázáshoz ez azonban kevés, hiszen útközben is szükség van energiapótlásra. A szerző már többször kipróbált és bevált módszere a zsargonban "amerikai katonai kajacsomag"-ként ismert élelmiszercsomag (MRE, Meal Ready to Eat), amely egy USA harcoló alakulat katonájának egy napos kalóriaigényét kielégítő összeállítás. Itthon  a military-shop.hu forgalmazza (jelenleg) 3500 Ft-os áron, és közel húszfajta ízesítésű főétel közül válogathatunk, amelyeket változatos hideg harapnivalók, instant kávé, üdítőital, kalóriadús rágcsálnivalók egészítenek ki. A legnagyobb előnye azonban az, hogy minimális terjedelemben és súlyban kínálja mindezt, beleértve a főételhez szükséges önmelegítő eszközt, a fogyasztáshoz szükséges evőeszközöket, az étkezés közbeni és utáni higiéniát (törlőkendő, rágógumi). Az egyetlen feltétel, hogy legyen nálunk elegendő ivóvíz.

A szerző mindig visz magával - az egyik barátjától a közös erdélyi túrák során ellesett példa nyomán - Forró bögre-leveseket. Az ehhez szükséges forró vizet beszerezhetjük a szálláson, előállíthatjuk a katonai kajacsomag önmelegítő eszközével, vagy a magunkkal vitt tablettás vagy gázos turistafőzővel (figyelem: a turistaházakban tilos használni a saját turistafőzőket tűzvédelmi okból). A 3-4 deci forró leves sokat segít a reggeli indulásnál.

Élelmiszerboltot útközben csak Csorbatón és Podbanszkóban találunk.

17-10-06_magistrala_30.jpg

Nagyon finom parenyica sajt a a csorbatói CBA üzletből. Tudják, a CBA az "A magyar üzletlánc", amely kedvéért 2014-ben kormányzati irtóhadjárat indult a piacvezető gaz külföldi multi kereskedelmi láncok ellen Magyarországon (megfűszerezve a vasárnapi boltbezárással), és amely CBA ottani külföldi multiként kiterjedt üzlethálózattal rendelkezik Szlovákiában és Erdélyben is.
A piaci viszonyok politikai indíttatású torzítása közismerten teljes sikerrel járt, ugyanis a kormány - megriadva a zöld utat kapott népszavazás rá nézve kiszámíthatóan vereséget jelentő végeredményétől - 2016-ban visszavonta a vasárnapi boltzárat, külföldi multik azóta is töretlenül növelik piaci részesedésüket, a CBA viszont következetesen veszít piaci részesedésből és árbevételéből (a korábbi második helyről 2016-ban már a 4. helyre esett vissza a kereskedelmi toplistán,)        

Az utazási költségek a választott útvonaltól, közlekedési eszköztől, az igénybe vehető kedvezményektől függenek.

Így történt

A ténylegesen teljesített túra körülményei szolgálnak néhány tanulsággal.

Éjszaka a szlovák pályaudvarokon

Zirctől Miskolcig - a belföldi kedvezmények miatt - belföldi vonatokkal utazunk, Miskolctól Kassáig a 20:30-kor induló Hernád Intercityvel (az oda-vissza jegy 6 euró, csak oda 9). Kassán több mint két óra várakozás a háromnegyed tizenkettőkor induló gyorsvonatra.

A kassai pályaudvar nem zár be éjjelre. Tiszta, kulturált élelmiszerbolt, büfé tizenegyig nyitva. Még e késői órán is nagy forgalom, vonatukra várakozó utasok, csellengő éjszakázók jól megférnek egymás mellett. Néha kis hangoskodás, a rendőrök udvariasan avatkoznak be, semmi molesztálás, szükségtelen igazoltatás, demonstratív erőfitogtatás. Erős wifi, mindenfajta "elfogadom", vasúti és egyéb reklámok nélkül.  

Az éjszakai pozsonyi gyorsvonat, amellyel Poprádra megyünk, abszolút európai színvonal, működő képernyős menetrendi tájékoztató, megszakítás nélküli erős wifi. Percre pontosan ér éjjel egykor Poprádra. Mivel Kassa óta zuhog az eső, ha éjjel bezárják a poprádi vasútállomást, nagy a baj.

Nem zárják be. Igaz, üzlet nincs nyitva, de működő ital- és csokiautomaták, fizetős, tiszta vécé, tiszta váró, tiszta padok, amelyeken az éjszakai vonatokkal érkező továbbutazók, vagy vonatukra várók szundíthatnak. Erős, biztonságos wifi. Néha kisebb ittas társaság is beesik, de nincs balhé. A rendőri jelenlét alkalomszerű, csak azokat igazoltatják, akik túlmozgásosak, de semmi erőszak, hangoskodás.

Mi az, amit a szlovákok tudnak, ami miatt ők nem zárják be éjjelre a pályaudvarok váróit? Ez a MÁV által itthon bevezetett gyakorlat a vasúti utazó közönség és általában a közösség elleni egyik legszégyenletesebb merénylet.

Mi az, amit a szlovákok tudnak a közforgalmú wifi szolgáltatásokról? A magyar vonatokon és távolsági buszokon nyújtott wifi komplett katasztrófa.

*Mi az a MÁV?

Poprádról Barlangligetre

Utazhatnánk egyből busszal is (a buszpályaudvar a vasúti mellett van), de sokkal hangulatosabb, ha felszállunk a tátrai villamosra (a vasúti pályaudvar felső szintjéről indul), azzal megyünk Ótátrafüreden keresztül a villamos keleti végállomásáig, Tátralomnicig, mert az már igazi tátrai hangulatú üdülőhely.

17-10-06_magistrala_44.jpg

A tátrai villamos induló szintjéről ilyen szomorúan esős látvánnyal fogad a Magas-Tátra

Tátralomnicon a villamos végállomástól néhány percre van a buszállomás, ahol felszállhatunk a Barlangliget felé tartó buszra, a várakozási időt sétálással, élelmiszer vásárlással (vasárnap is nyitva) tölthetjük.

A Bélai-Cseppkőbarlang (Belianska jaskyna)

Barlangliget buszmegállójával szemben indul a jelzett murvás-köves széles ösvény a barlang főbejáratához. Kb. 800 méteren 122 méter emelkedve érünk fel, ahol egy EU-támogatásból néhány évvel ezelőtt korszerűsített fogadóközpontot találunk, fedett várakozóhelyekkel, ingyenes, tiszta mosdókkal, kávé- és italautomatákkal.

17-10-06_magistrala_47.jpg

A barlang szinte zarándokhely. Szemben, a tető alatti lépcsőn megyünk fel a pénztárhoz, ahol általában hosszú sorok kígyóznak. A vezetési időpontok naponta előre meg vannak adva, azonban néha akkora az érdeklődés, hogy folyamatosan indulnak be a 60 fős csoportok.

17-10-06_magistrala_46.jpg

A barlangi sétaút egy kilométer. Odafelé fellépcsőzünk száz métert, majd visszaereszkedünk a bejárathoz. A vezetés szlovák nyelvű, de a pénztárnál rögtön adnak más (magyar) nyelvű útvonalleírást, ha kérünk, vagy ha látják, hogy nem szlovák a látogató. A pénztárépületen található QR-kóddal letölthető ugyanez a netről is.

Ha már a környéken vagyunk, a barlangot egyszerűen látni kell. Talán nem olyan hatalmas, mint Aggtelek és csatlakozó részei, de igazán látványos.

17-10-06_magistrala_45.jpg

A manapság igen divatos kalandparkok barlangligeti képviselője a Spider Park, bejárata közvetlenül a cseppkőbarlanghoz felvezető út mellett van.

Szálláslista

 • 0. éjszaka: utazás, illetve a poprádi pályaudvar
 • 1. éjszaka: Gyopár menedékház
 • 2. éjszaka: Zamkovszky-menedékház
 • 3. éjszaka: Poprádi-tavi hegyi szálloda (menedékház)
 • 4. éjszaka: a zárva lévő B*****c hegyi szálloda nyitott teraszán
 • 5. éjszaka: ez csak a tervben szerepelt, Liptószentmiklóson, de mert a busz Nagybobrócról éppen úgy érkezett délben a liptószentmiklósi buszpályaudvarra, hogy a közvetlen mellette lévő vasútállomásról néhány perc múlva indult gyorsvonat Pozsonyba, így hát a hazautazás vágya győzött a kétnapos testi szükségletek felett.

Folytatás itt: Befejezés

Magashegységi élmények - a Magistrála a Tátrában* Tovább
Elfogytak a szerzetesek, 883 év után zár be egy ciszterci kolostor

Elfogytak a szerzetesek, 883 év után zár be egy ciszterci kolostor

2017. október 15. Szerkesztő: Atyavilág

17-10-15_himmerod_2.jpg"Az Eifel-beli  Himmerod kolostorban jelenleg világvége-hangulat uralkodik. Maga János apát - a ciszterci közösség elöljárója - sem számít arra, hogy neki és szerzetestársainak van még jövője. Hiányzik az utánpótlás, és a kolostor is túl nagy. Jelenleg már csak öt testvér él Himmerodban. Eredetileg 100 főre méretezték. "Ez olyan, mintha egy idős nő 150 négyzetméteres lakásban lakna, ahol korábban tízen éltek. Előbb-utóbb problémát jelent majd a fenntartása és takarítása" - mondja János apát."

(A Südwestrundfunk (SWR) cikke október 4-ről)

A cikk megjelenése utáni hétre ígért végső döntés megszületett, Himmerod végleg bezár.

17-10-15_himmerod.jpg"A ... Himmerod apátságot még 1134-ben alapította Clairvaux-i Szent Bernát, most viszont úgy fest, közel 900 év működés után végleg bezárulnak kapui. ... A Grosslittgen falu melletti ingatlan a trieri katolikus egyházmegyéhez kerül, a szerzeteseknek más apátságokban találnak helyet." (444.hu)

(Kép: Wikipédia

 

 

Elfogytak a szerzetesek, 883 év után zár be egy ciszterci kolostor Tovább
Betegtájékoztató - receptek írásának változásáról

Betegtájékoztató - receptek írásának változásáról

2017. október 13. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

November 1-től, az új e-recept bevezetése miatt, csak az én gépemen lesz lehetőség receptírásra, s ez várhatóan jelentősen hosszabb időt is vesz igénybe, mint eddig.

Ezért kérek mindenkit, hogy tervezhető, állandóan használt készítmények (tápszer, popsikenőcs, állandó gyógyszerek, lázcsillapító stb.) felírásához hívják asszisztensnőmet, Juditot (414 - 994), vagy jelezzék a benczikmed@gmail.com email-en, esetleg Judit facebookján .

A recepteket a rendelési idő után, vagy a következő rendelés előtt tudom felírni, így másnap a rendelési időben vihetőek el.

Betegség esetén, vagy nem szokványos gyógyszerfelírásokhoz kérem kérjenek időpontot, akár az adott napi rendelés alatt.

Az igazolások és a táppénzes papírok kiadása egyelőre a régi rendszer szerint működik.

Megértésüket és türelmüket köszönöm.

Benczik Adrienn

 

Betegtájékoztató - receptek írásának változásáról Tovább
Az innováció nem áll meg a robotnál – a legtöbb e-Receptet Zircen tesztelték

Az innováció nem áll meg a robotnál – a legtöbb e-Receptet Zircen tesztelték

2017. október 13. Szerkesztő: zircblog

November 1-jén bevezetésre kerül Magyarországon az e-Recept. A legtöbb információt a zirci Szent Bernát Gyógyszertár szolgáltatta az új rendszer bevezetésének tesztidőszakában.

e-recept.jpg

A teljes cikk ITT olvasható 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Az innováció nem áll meg a robotnál – a legtöbb e-Receptet Zircen tesztelték Tovább
Alapvető Jogok Biztosa Veszprémben

Alapvető Jogok Biztosa Veszprémben

2017. október 12. Szerkesztő: zircblog

Tisztelt Állampolgárok!

 

Az Alapvető Jogok Biztosa 2017. november 21-én és 22-én munkatársaival ellátogat Veszprémbe. Ennek során lehetőség nyílik arra is, hogy lakóhelyükön, illetve annak közelében találkozhassanak azokkal a megyei lakosokkal, akik úgy ítélik meg, hogy valamely hatóság, illetve közszolgáltatást végző szerv megsértette alapvető jogaikat és a panaszuk kivizsgálása során szükséges a személyes meghallgatásuk is.

Ennek előkészítéseként, hogy panaszaikat levélben eljuttassák a hivatalához, gyűjtőládák kihelyezésére kerül sor a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalnál (8420 Zirc, Március 15. tér 1.) 2017. október 17-től 2017. november 6-ig, ahová leveleiket bedobhatják, lehetőleg csatolva a panasszal kapcsolatos iratok fénymásolatait. A panaszaikat 2017. november 6-ig postán is elküldhetik az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalához (1051 Budapest, Nádor u. 22.)

A levelek áttekintése után munkatársaik értesítik azokat, akiknek ügyében személyes meghallgatásra is szükség lesz. A veszprémi helyszínről és a meghallgatás időpontjáról értesítést fognak küldeni.

Az Alapvető Jogok Biztosának felhívását Veszprém megye polgáraihoz megtalálják a www.zirc.hu honlapon, illetve a Városháza hirdetőtábláján.

A panaszok benyújtásával kapcsolatosan – a további fontos részletek érdekében - kérjük, hogy a felhívást előzetesen, részletesen áttanulmányozni szíveskedjenek.

 

Zirc, 2017. október 10.

 

 

 

                                                                                         Ottó Péter

                                                                                       polgármester

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Alapvető Jogok Biztosa Veszprémben Tovább
II. Esküvő kiállítás - 2017. október 15., vasárnap, Déja Vu Garden&Club

II. Esküvő kiállítás - 2017. október 15., vasárnap, Déja Vu Garden&Club

2017. október 10. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Az ősz és Veszprém megye első esküvő kiállítása

a Bakony fővárosában, Zircen

2017. október 15-én, vasárnap 10:00-17:00 óráig

Esküvő Kiállítás a Bakony szívében fényképe.


A kiállítói lista folyamatosan bővül, de egy kis ízelítő belőle:
Hádész Limo - egy igazán vagány Porschet hoz a kiállításra
Petra Wedding Style
Borostyán esküvői ruhaszalon
Csilla Origami Dekoráció
Tarbitúra
Weekend-Duó zenekar
Ékszerpont Neked-Piroska ékszerei
Mézeskalács nem csak karácsonyra
Várvölgy Vendéglő
Király Anita tánctanár
Csilla kéz- és lábápolás
Máté Bea fotó
Tagyon Birtok
Barbara Dekor
Szedő Anita Make Up Artist
Nelson Biztosítás Alkusz Zrt.
Szalai Csaba fotográfus
Déjá Vu Club&Garden

Emellett:

NELSON BIZTOSÍTÁSI ALKUSZ Biztosításközvetítő Zrt. a kiállítás ideje alatt tanácsadás tart az odalátogatók részére!

Aki regisztrál a kiállításon, megnyerheti a kiállítók által felajánlott értékes nyereményeket
vagy kedvezményeket!  
Egy kis ízelítő mit is nyerhettek:
Barbara Dekor - virágfal bérlés esetén 20% kedvezmény
Máté Bea fotó - 30.000 Ft értékű kupon
Borostyán esküvői ruhaszalon - 10.000 Ft és 30.000 Ft értékű kupon
Ékszerpont Neked, Piroska ékszerei - zsinór nyaklánc és fülbevaló
A többi nyereményről a kiállításon adunk tájékoztatást!

Regisztrálni a rendezvény helyszínén lehet. 

 Déjá Vu Garden & Club

Zirc, Pintér-hegyi erdősor

Képtalálat a következőre: „déjá vu garden & club”

II. Esküvő kiállítás - 2017. október 15., vasárnap, Déja Vu Garden&Club Tovább
Karambol (ma is) Eplénynél - HALÁLOS BALESET A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

Karambol (ma is) Eplénynél - HALÁLOS BALESET A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON

2017. október 09. Szerkesztő: zircblog

2017 október 09 08:24 - hétfő

Frissítés, veol.hu:

 Kucsera Katalin a Veszprém Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a Peugeot és egy Daewoo típusú személygépkocsi Zirc irányából közlekedek. A Peugeot előzésbe kezdett és eddig tisztázatlan körülmények között nekiütközött az előtte haladó fehér Daewoo gépkocsinak, majd mindkettő autó az úton megpördült és fának csapódott.

Mindkét járműben egy-egy ember utazott, a Daewoo sofőrje – információnk szerint egy 17 éves fiatal – a helyszínen életét vesztette. A Peugeot vezetőjét könnyebb sérüléssel szállították kórházba.


katasztrofavedelem.hu:

Az érintett útszakaszt lezárták a forgalom elől.
Életét vesztette egy ember, amikor összeütközött két személygépkocsi, és az egyik egy fának csapódott a 82-es főút 8. kilométerszelvényében, Veszprém közelében. A fának sodródott járműbe beszorult egy ember. Őt a műszaki mentést végző veszprémi hivatásos tűzoltók feszítővágóval tették hozzáférhetővé, a mentők azonban már csak a halálát tudták megállapítani. A balesetnek egy sérültje is van. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

Police.hu:

Teljes pályás útlezárás van Eplény és Gyulafirátót között.

A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi ütközött össze a 82-es számú főút 8. kilométerszelvényében, Eplény és Gyulafirátót között 2017. október 9-én 7 óra 41 perckor. A balesetben egy személy a helyszínen életét vesztette.

A baleseti helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrség az útpályát teljes szélességében lezárta, terelés nem lehetséges.

Kérjük a közlekedők türelmét és fokozott figyelmét!

veol.hu:

Meghalt egy személy, amikor két személygépkocsi összeütközött Veszprém gyulafirátóti városrészén hétfőn reggel, mondta el érdeklődésünkre Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferens.

Hozzátette, a többi sérültről még nincsenek pontos információk. Teljes útzár van érvényben, a forgalom áll, információnk szerint hatalmas torlódás alakult ki a hétfő reggeli csúcsban.

 

Karambol (ma is) Eplénynél - HALÁLOS BALESET A 82-ES SZÁMÚ FŐÚTON Tovább
Közlekedési baleset

Közlekedési baleset

2017. október 09. Szerkesztő: zircblog

2017 október 09 08:24 - hétfő

Az érintett útszakaszt lezárták a forgalom elől.
Életét vesztette egy ember, amikor összeütközött két személygépkocsi, és az egyik egy fának csapódott a 82-es főút 8. kilométerszelvényében, Veszprém közelében. A fának sodródott járműbe beszorult egy ember. Őt a műszaki mentést végző veszprémi hivatásos tűzoltók feszítővágóval tették hozzáférhetővé, a mentők azonban már csak a halálát tudták megállapítani. A balesetnek egy sérültje is van. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

 

Forrás:

katasztrofavedelem.hu

Közlekedési baleset Tovább
Karambol Eplény után

Karambol Eplény után

2017. október 08. Szerkesztő: zircblog

2017. október 8. 11:59
Három személygépjármű ütközése miatt korlátozzák a forgalmat Veszprém külterületén.

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze három személygépkocsi a 82-es számú főút 8. kilométerszelvényében 2017. október 8-án 10 óra 50 perckor Veszprém külterületén. A korábbi teljes útlezárást követően az érintett útszakaszon a forgalom rendőri irányítás mellett 11 óra 45 perckor félpályán megindult.

A baleset következtében a jelenlegi adatok szerint öt személy sérült meg.  

Kérjük az arra haladó gépjárművezetőket, hogy a baleset helyszínénél fokozott figyelemmel közlekedjenek!

 

2017. október 8. 10:59

Három személygépkocsi ütközött össze Veszprém külterületén.

A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze három személygépjármű a 82-es számú főút 8. kilométerszelvényében 2017. október 8-án 10 óra 35 perckor Veszprém külterületén. A közlekedési baleset helyszínelése és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon 10 óra 50 perctől teljes pályás útlezárás van érvényben, a forgalom rendőri irányítás mellett halad, terelés nem lehetséges.

Kérjük az arra haladó járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Forrás: Police.hu

22323934_10214115038051212_617628270_o.jpg

22368833_10214115037851207_588230789_o.jpg

Fotó: Dr. Németh-Vida Beáta

Karambol Eplény után Tovább
Hóvirág nyílt az aszfalton

Hóvirág nyílt az aszfalton

2017. október 06. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.


Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma idén is meghirdette aszfaltrajz-versenyét az általános iskolások körében. Az eredmény egy színes zsákutca sok növénnyel, állattal. 

A programra a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, az Állatok Világnapján, október 4-én került sor.

 
Témának a 2017-es év magyarországi fajait jelölték ki a szervezők. Így aztán az is előfordulhatott, hogy városunknak eme kis szegletében egyszerre jelent meg a mogyorós pele, a tengelic, a mocsári béka, a harcsa, a nagy szarvasbogár, a világító tölcsérgomba, a hóvirág, a vadalma, a macskamenta, a barlangi medve, illetve – a növény- és állatvilág kitüntetettjei mellett – az év ásványaként a kvarc, ásványi nyersanyagaként pedig a zeolit. A felkészüléshez segítséget kaptak a diákok. Készültek az év fajaiból, megismerték kinézetüket, életmódjukat, sokat tanultak. A tervek pedig már az iskolapadban megszülethettek, a rendelkezésre álló egy órában csak a kivitelezéssel kellett foglalatoskodni.

A versenyre összesen tizenhat csapat nevezett. A helyi iskola tanulói mellett Borzavárról, Bakonyszentkirályról és Nagyesztergárról is érkeztek diákok háromfős csapatokkal. Alsó és felső tagozatosok egyaránt voltak, amit az értékelésnél figyelembe is vettek a szervezők. Amíg a zsűri végezte a munkáját, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB társszervezőként játékos vetélkedőre invitálta a résztvevőket. Az első három helyezett között szoros verseny alakult ki, mindössze egy-egy pont különbségek döntöttek.
 
1. Supergirl (Kacsányi KittiFillér JankaBodó Robertina, Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Nagyesztergár).
 
2. Szivárványok (Dörnesz KincsőKadnár DóraOrvos-Nagy Szonja, Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola).
 
3. K. Á. N. (Németh KittiTakács NikolettaRácz Ákos, Békefi Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Bakonyszentkirály).
 
Különdíjat vehettek át a Csini Csajok (Hajba-Spanberger HannaHolczinger Fanni,Jakab Bianka, Reguly Iskola) és az Aszfaltművészek (Deézsi Linda EnikőPej Hanna,Sárossy Bence, Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola).

Nagyesztergárról először érkeztek diákok az aszfaltrajz-versenyre, s rögtön meg is nyerték a vetélkedőt (Fotó: MTM-BTM)

Minden résztvevő emléklapot kapott, a helyezettek oklevelet vehettek át. Senki sem tért haza üres kézzel, a szervezők kisebb ajándéktárgyakkal, ismertető kiadványokkal méltányolták a gyerekek alkotását, hogy megörökítették az aszfalton a természet iránti szeretetüket.      

Kelemen Gábor

És íme a zsűrizés pillanatai:

Fotó: Tóth-Kovács Eszter

 

A rendezvény plakátja:

aszfalt_sablonos.jpg

Hóvirág nyílt az aszfalton Tovább
Októberi programok a Bakonyalján

Októberi programok a Bakonyalján

2017. október 06. Szerkesztő: zircblog

Teljesítménytúra! - Tés - Római-fürdő 15/30/50

Egyre népszerűbb egyesületünk harmadik alkalommal megrendezésre kerülő teljesítménytúrája, mely tartalmas kikapcsolódást nyújt a családosoknak és a nagyobb távokat kedvelő nagytalpúaknak egyaránt.
A túra nagyrészt kevéssé látogatott igazi sűrű erdőkben, vagy gondozott földek, meseszép tisztások mellett halad, túrázóink varázslatos tájakon kirándulva kaphatnak bepillantást a Bakonyi rengetegbe.

Regisztrálj a túrára a finom babgulyásért!

Részletek itt!

 tes-romai-foto-hirlevelbe.jpg
   
   
 
   

w-falkavadaszat-plakat.jpg

FALKAVADÁSZAT - KISBÉR - 2017

Egész napos program kicsiknek, nagyoknak, családoknak!
Látványos lovas vadászatot rendez Kisbér a Hántai Willisits Farmon. A farm festői dombjain követhetik az eseményeket, a gyönyörű lovaktól az elegáns lovaglóruhákon át a jellegzetes vadászrituálékig, és Magyarország egyetlen vadászkutya-falkájának látványos hajszáját is látni fogják az érdeklődők.

Részletek itt!

 
 
 
 Következő túránk
Bodajk-Gaja-völgyi Mikulás
   
 
     

 Beküldte:

A Gaja-völgy és a Bakonyalja turisztikai portál

- - -  
     
 
Októberi programok a Bakonyalján Tovább
Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében

2017. október 06. Szerkesztő: zircblog

Elérhető online blogcikk: http://jovotepitok.hu/kozepiskolas-kepzes/

A Jövőt Építők Generációja Egyesület fél éves ingyenes képzést hirdet a középiskolások számára köszönhetően multinacionális cégek támogatásának. Olyan témákat érintenek, mint az önéletrajzírás, nyilvános beszéd, próba-állásinterjú, ötletek megvalósítása vagy pénzügyi tudatosság.

A képzések havonta egyszer, szombatonként, 10-16 óráig tartanak. Az alábbi időpontokban:

 1. Október 7. 10 óra
 2. November 18. 10 óra
 3. December 16. 10 óra
 4. Január 13. 10 óra

Október 7. 10 óra

Nem tudod hogyan kell prezentációt készíteni? Ki kell állnod más emberek elé, de félsz? Szeretnéd megismerni a Testbeszéd rejtelmeit előadás közben? Megtanuljuk a csínját-bínját!

Itt találkozunk: Budapest Corvinus Egyetem, Fővám tér 8. E. 326. terem

November 18. 10 óra

Kéne egy önéletrajz? Hogyan tudok nekiállni? Bele szeretnél látni, hogy milyen egy állásinterjú? Ismerni trükköket, praktikákat? Akkor ez az alkalom neked való!

Itt találkozunk: Budapesti Műszaki Egyetem, Műegyetem rakpart 3. K. 1. em. 72. terem

December 16. 10 óra

Döntéseket nap, mint nap hozunk a mindennapi életünktől kezdve az emberi kapcsolatainkon át a legfontosabb dolgainkig. De mit jelent egyáltalán az, hogy kapcsolatban lenni? Hogyan értékeljük a kockázatot? Hogyan lehet döntéseket hozni? Ideje kiigazodni a döntések világában!

Itt találkozunk: Metlife Zrt. Budapest, Népfürdő utca 22. 11. emelet

Január 13. 10 óra

Wow, kíváncsi vagy, hogy milyen a pénzügyi világ? Tudni szeretnéd, hogyan működnek a bankok? Akkor itt az ideje megismerkedni a pénzügy világával!

Itt találkozunk: Budapesti Corvinus Egyetem, Fővám tér 8. E. 2001. terem

Számítunk rád! Ha a legjobb akarsz lenni, nálunk a helyed!

Ha érdekel a képzés, jelentkezz itt!

Érdekel a kihívások világa is? A JÉG 11 kihívást ad neked. Ideje nekiállnod és bebizonyítanod, hogy te vagy a legjobb! Legyél Te is JÉG Attasé!

 

Beküldte:

Jövőt Építők Generációja Egyesület

Középiskolás Képzés a JÉG szervezésében Tovább
BETEG GYEREKEKÉRT SÉTÁLTAK ZIRCEN

BETEG GYEREKEKÉRT SÉTÁLTAK ZIRCEN

2017. október 04. Szerkesztő: zircblog

Közel négyszázezer forint gyűlt össze az Amway jótékonysági eseményén

 jotekonysagiseta_zirc.jpg

Zirc, 2017. október 3. – 10 000 lépés ÉRTED és ÉRTÜK: október 1-jén újra jótékonysági sétát szervezett az Amway országszerte 12 helyszínen, köztük Zircen is. A program célja az volt, hogy a résztvevők 10 000 lépéssel és jelképes, 500 forintos adománnyal segítsék a beteg gyermekek gyógyulását. A részvételi díjból befolyt összeget az Amway megduplázta, így közel négyszázezer forint gyűlt össze a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház javára.

Az Amway Hungária immár harmadik alkalommal, idén is megszervezte „10 000 lépés ÉRTED és ÉRTÜK” országos jótékonysági eseményét október 1-jén. A résztvevők egy kb. 5 kilométeres, frissítő sétával és jelképes részvételi díjjal, 500 forinttal támogathatták hazai gyermekkórházak és gyermekalapítványok nélkülözhetetlen munkáját, de lehetőség volt további adományok befizetésére is. A részvételi díj összegét az Amway megduplázta, ezzel is segítve a kis betegek mihamarabbi felépülését.

Zircen több mint háromszázan választották vasárnapi programnak az 5 kilométeres sétát, ők több ezer lépést tettek meg saját egészségükért és beteg gyermekek gyógyításáért. A jótékonysági program során az 500 forintos jelképes részvételi díj befizetésével több mint százhatvanezer forint gyűlt össze. Ezt az összeget az Amway megduplázta, így a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház összesen közel 400 000 forintot fordíthat gyógyításra.

Az országos rendezvényen 12 város, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Gyöngyös, Mohács, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Tatabánya, Vác, Zalaegerszeg és Zirc vett részt. A sétát összesen 2500-an, köztük az Amway munkatársai és üzleti vállalkozói gyalogolták le országszerte. A sétán befolyt adományok és az Amway támogatásából összesen 3 000 000 forint gyűlt össze a beteg gyermekek javára.

Az Amway-ről 

A családi tulajdonú Amway™ a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata, kínálatában több mint 450 csúcsminőségű szépségápolási, wellness és háztartási termék található, melyek kizárólag független termékforgalmazókon keresztül érhetők el a fogyasztók számára. Az 1959-ben az egyesült államokbeli Adában alapított vállalat több mint 100 országban és területen működik, 2016-os éves árbevétele elérte a 8,8 milliárd dollárt. Az Amway legnépszerűbb márkái a NUTRILITE™ vitaminok, ásványi anyagok és étrend-kiegészítők, az Artistry™ bőrápolók és színes kozmetikumok, valamint az eSpring™ víztisztító rendszerek.

 

Beküldte és további információ:

 

Szőke Katalin

Double Decker Communications

Mobil: +36 30 327 8061

szoke.katalin@doubledecker.hu

 

 

 

BETEG GYEREKEKÉRT SÉTÁLTAK ZIRCEN Tovább
Pannonhalma- Csesznek- Veszprém – Kerékpáros túraútvonal avatás

Pannonhalma- Csesznek- Veszprém – Kerékpáros túraútvonal avatás

2017. október 04. Szerkesztő: zircblog

2017.10.07., szombat

Örömmel és nagy lelkesedéssel hívunk hazánk egyik legszebb, és egyben legújabb kerékpáros túraútvonalának avatására, és bejárására október 7-én, szombaton!

A Pannonhalma- Zirc- Veszprém- Balatonfüred túraútvonal alacsonyforgalmú utakon vezet, gyakran erdei környezetben 110km hosszan. 

Túraleírás:

Pannonhalma- Veszprém- Balatonfüred:

A kultúra és a kerékpáros túrázás egyedi találkozása a Pannonhalma-Balatonfüred kerékpáros nyomvonal.  Pannonhalmán a bencések 1000 éves apátságának különleges környezetéből indul a túra. Tovább haladva kirajzolódik Cseszneki vár, melynek lábánál akár Via Ferrata pályákon is mászhatnak az arra vágyók. A túra Zirc irányába folytatódik, ahol az ország egyik legimpozánsabb kulturális öröksége, a ciszterci apátság mellett halad a túraútvonal.  A Bakony ölelésében gyönyörű tájakon juthatnak el Veszprémig, útközben Hárskúton paprikás krumplival várja a falu az éhes túrázókat. Innen már csak gurulni kell a Balaton kulturális nagyvárosáig, Füredig, ahol a kikötő mellett a Jókai villa és a Balaton egyik legszebb sétánya fogadja az odaérkezőket. FONTOS: Az október 7-i túrán a hosszútáv Veszprémig megy.

Javasolt kerékpár: túrakerékpár, mountain bike

Indulás: Pannonhalmi Bencés Főapátság bejárata elől 2017.október 7. szombat, 9:00

Gyülekező: 8:30-tól a Pannonhalmi Bencés Főapátság bejárata előtt

Állomások:

11:00 Csesznek- Kisbükki Major fogadó: Rövid sajtótájékoztató, helyi termékek kóstolója, kiszálló pont; a rövidtáv vége

15:00 Hárskút- Bográcsozás

18:00 Veszprém, a hosszútáv vége

Távok:

Hosszútáv: Pannonhalma- Veszprém : 90 km

Várható érkezés: Veszprémbe 18:00 (Onnan 19:12 –kor induló menetrendszerinti MÁV  járattal utazhatnak vissza Pannonhalmára)

Rövidtáv: Pannonhalma- Csesznek:  27 km

Transzfer egyénileg megoldott.

REGISZTRÁCIÓ https://goo.gl/forms/D24wl4T5eyNWYTME2

 
kerekpartura.jpg

 

 

Várunk mindenkit szeretettel, a Szervezők:

Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős kormánybiztosi Iroda,

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Magyar Közút Zrt.

 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Pannonhalma- Csesznek- Veszprém – Kerékpáros túraútvonal avatás Tovább
Balaton-felvidéki Nemzeti Park - 2017. október

Balaton-felvidéki Nemzeti Park - 2017. október

2017. október 03. Szerkesztő: zircblog

Ősszel is keresse fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit! 
Jöjjön el hozzánk az őszi hónapokban, mert ebben az évszakban is sok szépséget rejt a Balaton-felvidék! 
balatonfelvidek.jpg


Kézműves foglalkozások a Levendula Házban
2017. szeptember 30., október 7., 14., 28. 

Kicsik és nagyok egyaránt kellemesen tölthetik el az időt levendulás kézműves foglalkozásaink során a tihanyi Levendula Házban. A belépőjegy megváltásával a foglalkozás térítésmentes. 


EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2017. október 1. 

Élje át a madármegfigyelés élményét! A Madármegfigyelő Napokat Európa és a világ számos országában megrendezik. Az országok versenyeznek a helyszínek, résztvevők és a megfigyelt madarak számában. Madármegfigyelő programjaink térítésmentesek. 

* Miklósfai halastavak, 2017. október 1., 9:00 - Részletek
  A Miklósfai halastavak Zala megye jelentős vizes élőhelye, fontos költőhelye és vonulóhelye a vízimadaraknak. Megfigyelhetők itt a gyakoribb vízimadarak, mint a tőkés réce, szürke gém, de a ritkábbak is szem elé kerülhetnek. 

* Siófok, Töreki-tavak, 2017. október 1., 10:00 - Részletek
  A résztvevők a versenyzésen kívül programunkon megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot is. 


VADLÁN ULTRA TRAIL 2017 terepfutó verseny
2017. október 7., Cserszegtomaj

Első alkalommal rendezi meg nemzeti parkunk, a Mazsola KSE és a Cserszegtomajfutás Sportegyesület a versenyt. Az érdeklődők két táv közül választhatnak. A hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő verseny célja, hogy a Keszthelyi-hegység egyedülálló természeti értékeit, csodálatos panorámát nyújtó kilátóit, vadregényes szurdokait a legszínesebb őszi időszakban mutassa be a versenyen induló futóknak. Az indulók létszáma limitált. A nevezés térítéses. 


Állatok Világnapja a Bivalyrezervátumban
2017. október 8., 9:00 - 17:00, Kápolnapuszta

Állatsimogató, játszótér, kilátó, kiállítás és tanösvény nyújt itt az egész család számára szabadtéri élményeket. Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben október 4-én, Szent Ferenc emléknapján. E jeles nap alkalmából felnőtt látogatóink kedvezményesen látogathatják meg a Bivalyrezervátumot. 


Geotóp nap - Kilátótól kilátóig, 20 év - 20 km
2017. október 14., 9:00, Balatongyörök

Tartson velünk őszi, nagy szintkölönbséget átfogó túránkon. A balatongyöröki Szépkilátótól indulunk, majd ezt követően 4 kilátóról és a Márványkőfejtő-hegyről is megcsodálhatjuk az őszi színekben pompázó Keszthelyi-hegységet. A túra térítésmentes. 


A nemzeti park ízei
2017. október 21., 10:00 - 16:00, Tihany

Levendulás lekvárfőzés, kézműves foglalkozás, teázás és kóstolójegy ellenében levendulás étel és italkóstolás várja az érdeklődőket a tihanyi Levendula Házban. A kisterem kézműves foglalkozásra hívja a gyermekeket. A belépőjegyet váltó látogatók részére a kézműves foglalkozás, a lekvárfőzés és a teázás (saját bögrével) térítésmentes. 


Szent György-hegy - Haláp „duplavulkános” bazalttúra éjszakai borúttal
2017. október 22., 11:30, Tapolca

Szüretre időzített túránkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. A Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a panorámában, változatos vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe, és akár egy éjszakai borútba is bekapcsolódhatunk. A túra térítéses. 


Rejtőzködő földtani és kultúrtörténeti kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött - geotúra
2017. október 23., 10:00, Barnag

Túránkon meglátogatjuk Zádorvár romantikus romjait, ahol a falak történelmi és földtani titkokat rejtenek. A Zádor-kút forrás karsztvízének megízlelése után még számos geo- és kultúrtörténeti kincsek várják a túrázókat. Előzetes bejelentkezés szükséges. A túra térítéses.

ŐSZI-TÉLI PROGRAMAJÁNLÓNK! 


Természetismereti foglalkozás és születésnap a Levendula Házban
2017. október 1. - 2018. április 30. 
Tartsa a szülinapi gyerekzsúrt Tihanyban, a Levendula Házban, fantasztikus kézműves foglalkozással! Várjuk az iskolás csoportokat is, akik egy élvezetes környezetismereti program keretében megismerkedhetnek a vízpart lakóival vagy az erdei állatokkal. Jelentkezés szükséges. 


Élvezetes földrajzóra a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban
2017. október 16. - 2018. március 16. 

Vegyen részt iskolás csoportjával interaktív földrajz óránkon! Programunkon izgalmas játék színhelyévé válik látogatóközpontunk 10 kiállítótere, ahol élvezetes a tanulás. A belépőjegy megváltásával a földrajzóra térítésmentes. 

HÍREINK! 


Új kiállítás a Salföldi Majorban
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 20. születésnapja alkalmából egy szemet-gyönyörködtető képsorozattal hozzuk közelebb a nagyközönség számára, ami "szemmel láthatatlan". Dr. Linden Gledhill, a makro-fotózás iránt elkötelezett kutató és fotós nagyszerű képsorozatot hozott létre a lepkeszárnyakról. Ezeket a fotókat kollégáink fényképei egészítik ki. 


20 éves születésnapot ünnepelt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ünnepi beszédek, kisfilm pályázat eredményhirdetés, boros védjegy átadás, színielőadás, népi játszóház, helyi termelők és nemzeti parkos termékek vására várta az érdeklődőket nemzeti parkunk 20. születésnapi évfordulóján a Salföldi Majorban, szeptember 16-án. Nézze meg fényképes élménybeszámolónkat. 


Ősszel is Nyitott Balaton
Programok, kedvezmények, levendula mag...
A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi partnerekkel, ősszel is megszervezi a Nyitott Balaton programsorozatot, melynek célja, hogy ősszel, szeptember 22. és október 15. között megismerjék mit rejt a Balaton és környéke. A természeti értékek bemutatásához nemzeti parkunk is csatlakozott. 


"Pelék, versek, képek" pályázat eredményei

A pele-vers illusztrációs pályázat területi döntőjén két művet díjjaztunk. Mindegyik illusztráció Lackfi János: Pele-repp c. verséhez készült. Gratulálunk a díjjazottaknak! 

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Az összes bemutatóhelyünk várja a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink: itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

forrás: 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park - 2017. október Tovább
Dornyai Béla Emlékút III. szakasz - Gyuritúra

Dornyai Béla Emlékút III. szakasz - Gyuritúra

2017. október 02. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Október 1-én, vasárnapra szeretettel hívok mindenkit a Dornyai Béla Emlékút Bakonybél - Herend közötti szakaszának bejárására.
Útközben láthatjuk a bakonyi tanyavilág épületeit, de emellett egy letűnt kor torzóit is megcsodálhatjuk a Hajag tetején.
hajag.jpg
A táv 17,5km, 410m szintemelkedéssel jár, ami egy közepesen nehéz túrát jelent.
Indulni a veszprémi vasútállomásról indulunk Zircre a 8:15-ös vonattal, 8 órától már várom a jelentkezőket. Zircen buszra szállunk, ami 9:30-kor indul, csatlakozni itt is lehet hozzánk. Herendre várhatóan 15-16 óra között érkezünk, onnan Veszprémbe gyakran indulnak a buszok.
​Jelentkezni lehet emailben, telefonon, sms-ben és doodle-n.
 
Üdvözlettel: Cseh György
beküldte:
Cseh György
Dornyai Béla Emlékút III. szakasz - Gyuritúra Tovább
Leesett a szikláról

Leesett a szikláról

2017. október 02. Szerkesztő: zircblog

Hét méter mélyről hozták fel a szerencsétlenül járt illetőt a tűzoltók, aki szikláról esett le Bakonynánánál vasárnap délután – tudtuk meg katasztrófavédelmi forrásból.

A helyszínen a pétfürdői hivatásos és a zirci önkormányzati tűzoltók dolgoztak a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, akik úgynevezett dugólétra, valamint hordágy és mentőkötél segítségével hozták fel a szerencsétlenül járt embert, aki a mentők elsődleges információja szerint zúzódásokat szenvedett a zuhanásnál. A tűzoltók hordágyon szállították a sérültet a helyszín közelében várakozó mentőszolgálathoz.

Forrás: veol.hu  2017. 10. 01. 14:55

Képtalálat a következőre: „bakonynána”

Leesett a szikláról Tovább