ZIRCINFO

Pál fordulásai 3. rész - A határon túli magyarok szavazati joga

Pál fordulásai 3. rész - A határon túli magyarok szavazati joga

2018. március 15. Szerkesztő: Atyavilág

18-02-20_palfordulas.jpg"A kereszténység zsidó szektaként keletkezett, a két vallás elválása egymástól főként krisztológiai kérdések miatt történt, amely a damaszkuszi úton történt páli fordulat hatására vált véglegessé, azaz a keresztényüldöző Saul megkapta Istentől a szükséges kegyelmet és élt is vele ahhoz, hogy Pál apostollá, a keresztények üldözőjéből a pogányok keresztény térítőjévé válhasson." - Damaszkuszi út, Wikipédia

"Pál fordulása, jan. 25.: a keresztényeket üldöző Saul megtérése →Pálapostollá. - Az Érdy-kódexben Szent Pál apostolnak megfordulatja, a Debreceni kódexben Szent Pál apostolnak megtérése, Beythe Istvánnál Szent Pál megtérölése napja, a szegedi nép ajkán Jóraforduló Pál az ap. megtérésének ünnepe." - pálfordulás, Magyar Katolikus Lexikon

"pálfordulásA vélemény teljes megváltozása. Amikor az ember homlokegyenest mást mond, mint azelőtt gondolt." - Idegen szavak gyűjteménye

 

Saulus (Klubrádió, Mandátum, 2018. február 17., 17óra)

18-03-04_ader.png"... Érdemes még kitérni egy nagyon fontos momentumra szintén Áder János kapcsán, illetve a Kövér László kijelentései kapcsán, nevezetesen, hogy mi volt az álláspontja 1993-ban a Fidesznek a nem honos magyar állampolgárok szavazati jogát illetően. Nagyon markáns volt addig a Fidesz álláspontja ekkor, és ezt sem árt szó szerint idézni.

Áder János elmondta, hogy miért nem támogatja a Fidesz a külföldiek választójogát:...

Nem támogatjuk a külföldiek szavazati jogát, mármint a nem honos állampolgárok szavazati jogát, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon. Akik nem adófizető polgárai az országnak, … és akik két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz. Nem támogatjuk a választójog kiterjesztését azért sem, mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága. Nem támogathatjuk azért sem, mert ez jelentősen növelné a költségeket. … Nem támogatjuk azért sem, mert a választási eredmények végső megállapítását hetekig függőben tartja.”" 

 444.hu, 2018. 02. 11. Coub-videók Áder János parlamenti felszólalásáról 1993. szeptember 28-án.

Paulus

"A külhoni magyarok is a politikai közösség részévé váltak.

Az új állampolgársági törvény és az új választási törvény a politikai rendszer olyan kiigazítását jelentették, mellyel a külhoni magyarok is a politikai közösség részévé váltak. Az Alaptörvény nem tette a választójog feltételévé az állandó magyarországi lakhelyet, ezzel pedig lehetôvé tette, hogy azok a magyar állampolgárok is élhessenek választójogukkal, akik nem Magyarországon élnek. A választási rendszer reformjának reagálnia kellett arra is, hogy a kedvezményes honosítással olyan, több százezres szavazói tömeg jelenik meg a választási rendszerben, amelynek adatai mind ez idáig nem szerepeltek a
választási nyilvántartásokban, illetve, amely számára valamilyen formában biztosítani kell annak a lehetôségét, hogy a választás napján szavazhasson. (
Századvég: Az új magyar választási rendszer, 2013) 

Index, 2018. február 19.

"A Fideszben is elismerik, határon túli szavazatok nélkül nem lett volna meg a kétharmad 2014-ben. Idén áprilisban kétszer annyi határon túli szavazhat majd, mint négy éve. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem egy, hanem két mandátumot is hozhatnak Orbánéknak a külhoni voksok. Pedig az egyszerűsített honosítási eljárással és a választási névjegyzékbe való tömeges bekerüléssel kapcsolatban is komoly aggályok merültek fel."

SztárKLIKK, 2016. szeptember 26.

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének, Markó Bélának a véleménye szerint nem helyes olyasmiről szavazni, aminek aztán nem érzi a következményét a saját bőrén valaki. Mindezt a határon túli magyar kettős állampolgárok magyarországi választáson való szavazásáról mondta ..."

24 óra, 2018. január 11.

"A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot: a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot. ...

... a Jobbik szavazói még a baloldali-liberális szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné azt." 

Koós Gábor

Előző részek:

Pál fordulásai 1. rész - A kettős állampolgárság

Pál fordulásai 2. rész - Szili Katalin

Pál fordulásai 3. rész - A határon túli magyarok szavazati joga Tovább
Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása

Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása

2018. március 14. Szerkesztő: zircblog

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely őszi körútján településünkre is ellátogat.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot kapnak.

A Paks II. interaktív mozgó kiállítása Zircen 2018. március 23-án, pénteken 8-17 óra között tekinthető meg a Rákóczi téri zsákutcában egyénileg és csoportosan.

 

p1_1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

Gondolta volna?

 • Nem egészen tizenöt éven belül több elavult erőművet állítanak le Magyarországon. A körülbelül 5000 MW kieső kapacitás pótlására és az új igények kielégítésére épül meg többek között a két új atomerőművi blokk Pakson, ami 2400 MW-ot termel majd. Látható tehát: nem az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II.-re, hanem az, hogy mellette milyen további erőműveket épít az ország.

 

 • Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve, a reaktort körülvevő, kettős falú konténment pedig akár egy repülőgép becsapódása esetén is megvédi az épület berendezéseit.

 

 • Az ENSZ 21. klímacsúcsán mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A történelmi jelentőségű 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tett többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.

 

Cikk: Euroshow Kft.

 bekülde:

Kelemen Gábor

Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása Tovább
Indítsa a tavaszt vérfrissítéssel!

Indítsa a tavaszt vérfrissítéssel!

2018. március 14. Szerkesztő: zircblog

Budapest, 2018. március 9.  – A négynapos hosszú hétvége előtt, a nemzeti vérkészlet stabilitásának megőrzése érdekében véradásra hív mindenkit az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. A nemzeti ünnep hetén és az azt követő hét munkanapjain közel 60-70 helyszínen lesz lehetősége a segíteni vágyóknak a véradásra.

A betegellátáshoz országos szinten naponta 1600-1800 véradóra van szüksége az Országos Vérellátó Szolgálatnak, egy-egy hosszú hétvége előtt és után pedig különösen fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett vérigényekre.

A nemzeti ünnepi időszakban is sok embertársunk szorulhat segítségre, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt arra biztat mindenkit, hogy a március 15-i hosszú hétvégét megelőző és követő napokon véradásával segítse a biztonságos vérkészlet stabilitását.

A véradási helyszínekről és időpontokról az alábbi oldalakon tájékozódhat:

http://www.ovsz.hu/ver/veradasok
http://veradas.hu/adjvert/veradasok


A meghirdetett véradások elérhetőek még a Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikációja segítségével is.

 

Országos Vérellátó Szolgálat és Magyar Vöröskereszt

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Indítsa a tavaszt vérfrissítéssel! Tovább
Orbán Viktor miniszterelnök adta át a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszát

Orbán Viktor miniszterelnök adta át a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszát

2018. március 13. Szerkesztő: Atyavilág

Top hír, mi meg csak úgy elsiklunk felette???

"Ez a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen."

tn4-varpalotaelk.jpg

Persze, aki fanyalogni akar, az mindig talál témát:

"Csók Abszurdisztánból! Orbán Viktor átadott egy olyan utat, amelyet az apja cégének betonelemeiből építettek"

Koós Gábor

Orbán Viktor miniszterelnök adta át a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszát Tovább
Újévi Sporthíradó: Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület

Újévi Sporthíradó: Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület

2018. március 12. Szerkesztő: zircblog

Rövid idő alatt az egyik legnagyobb sportegyesületté nőtték ki magukat Zircen, és a tavalyi évben sem maradtak el a táncos lányok sikerei. Az évértékelő mellett a kulisszatitkokba is bepillantást nyerhettünk, egy ruhapróbára is elkísértük a gyerekeket.

tanc_2.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Újévi Sporthíradó: Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület Tovább
Kitüntették a tűzoltóinkat

Kitüntették a tűzoltóinkat

2018. március 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A 2017. évben nyújtott teljesítménye alapján  Zirci Önkormányzati Tűzoltósága  „Az év Veszprém megyei Önkormányzati Tűzoltósága” kitüntetésben részesült. Az elismeréssel járó vándorserleget 2018. március 9-én vette át tűzoltóságunk parancsnoka, Szelthoffer Ferenc, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától, Dányi Béla tű. dandártábornoktól. 

A vándorserleget tűzoltóságunk immár második alkalommal érdemelte ki az elmúlt 5 évben. A korábbi kitüntetést 2015-ben kaptuk.

A  2017-ben végzett kiemelkedő egyéni szakmai teljesítményért járó kitüntetés szintén Zircre került.  „Az év Önkormányzati Tűzoltója”  kitüntető címet Vágenhofer Roland  vehette át.

Gratulálunk!

 

Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.

Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.

Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.

Vágenhofer Roland

Forrás: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

 

Kitüntették a tűzoltóinkat Tovább
Böjte Csaba előadása Balatonkenesén (~40 km), ingyenes

Böjte Csaba előadása Balatonkenesén (~40 km), ingyenes

2018. március 12. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A Kenesei Szabadegyetem vendége 2018. március 13-án Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az előadás 18 órakor kezdődik, de erősen ajánljuk a korai érkezést (17.30-tól), hogy jusson szabad szék!

Előadás kezdete: 2018. március 13. 18.00 óra

Helyszín: Kultúra Háza (Balatonkenese, Kálvin János tér 4.)

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

„Ha fáj a szíved, ha megbántottak, a sérelmed, a bűnt írd homokba, így azt könnyen elfújja az irgalom szele. (…) Ha pedig jót tesz veled valaki, azt vésd kőbe, hogy emlékezetedben örökké megmaradjon!”

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 A belépés díjtalan.

További információ: Közművelődési Intézmény és Könyvtár (Balatonkenese, Táncsics M. u. 21. tel.: 88/594-500 és 88/594-645)

Forrás: balatonkenese.hu

Böjte Csaba előadása Balatonkenesén (~40 km), ingyenes Tovább
Üdvözlünk Magyarország első független szavazói portálján!

Üdvözlünk Magyarország első független szavazói portálján!

2018. március 11. Szerkesztő: Atyavilág

Pártatlan tájékoztatás, a tudatos szavazás jegyében!
 
- Miért fontos, hogy te is elmenj szavazni?

 

- Kire szavazzak?

 

18-03-11_mit_gondolnak_a_partok.png

18-03-11_mik_a_kozos_pontok.png

- Hogyan szavazhatok?

 

Mindezekről naprakészen a SZAVAZZ2018 ma indult független szavazói portálon.

Üdvözlünk Magyarország első független szavazói portálján! Tovább
"...5 párt ajánlásait foglalta le a rendőrség"

"...5 párt ajánlásait foglalta le a rendőrség"

2018. március 10. Szerkesztő: Atyavilág

18-03-10_election_fraud.jpgAz esetek frissek, Hatvanban történtek, de a mi választókerületünket is érintik.

"Az első ügyben a rendőrség a hét elején még csak az érintett öt párt támogatói aláírásokat tartalmazó íveinek csak egy részét foglalta le – azokat, amelyeken annak a két választópolgárnak az adatai vannak, akik elmondásuk szerint nem írtak alá egyik pártnak sem – péntekre azonban az összeset. Az öt párt:

 • Összefogás Párt,
 • Kell az Összefogás Párt, 
 • Magyarországon élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja,
 • Tenniakarás Mozgalom,
 • Családok pártja. 

"A két választópolgár a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR) ellenőriztette, hogy neveik milyen pártok támogatóiként vannak benne az adatbázisban, így került elő a fenti öt párt neve. Hirtelen felbukkant pártokról itt olvashat bővebben."

A két kiemelt párt nálunk is indított egyéni jelöltet: az Összefogás Párt Kónya Krisztián Zsoltot, a Családok Pártja Csomai Ildikót.

"A második ügyben az Iránytű Párt érintett. Itt információk szerint felmerült, hogy több aláírás valójában egyetlen embertől származik."

Az Iránytű Párt a mi választókerületünkben Orsós Zsoltot indította egyéni jelöltként.

Ha egy párt bármelyik választókerületben megbukik ilyen ügyekkel, akkor minden alapunk megvan feltételezni, hogy ezeket a "trükköket", valójában csalásokat más választókerületekben is bevetette, illetve elkövette.

A felelősséggel gondolkozó állampolgár ezek után fejben máris kihúz három jelöltet a listáról.

A hatvani eset különös nyomatékot ad a Kétfarkú Kutya Párt komoly figyelmeztetésének, hogy ellenőriztessük ajánlásainkat a választási irodában!

Koós Gábor

"...5 párt ajánlásait foglalta le a rendőrség" Tovább
Jogerős az egyéni képviselő-jelöltek listája, de ...

Jogerős az egyéni képviselő-jelöltek listája, de ...

2018. március 09. Szerkesztő: Atyavilág

... még nem biztos, hogy végleges is.

2018. március 8.

A három nappal ezelőtt leírt helyzet  vált jogerőssé: választókerületünkben a bejelentett 18 jelöltből kettőt jogerősen elutasítottak, 16 jelöltet jogerősen nyilvántartásba vettek. Ők a következők (a korábbi sorrend változott, és a státusznak megfelelő ábécé sorrendben vannak):

18-03-09_egyeni_1.png18-03-09_egyeni_2.png18-03-09_egyeni_3.png18-03-09_egyeni_4.png

Miért nem biztos, hogy végleges a névsor?

Azért, mert a jelölő szervezetek egy része várhatóan politikai megállapodásokat köt egymással annak érdekében, hogy az esélyesebb jelölt maradjon versenyben. A kevésbé esélyest pedig visszalépteti a jelölő szervezete. Ezért tehát a jelöltek száma csökkenhet. Figyelemmel kísérjük a változásokat, és azokról hírt adunk.

Kit válasszak?

Mától egy hónap gondolkodási időnk van dönteni. A pártok most felgyorsítják a kampányukat, és még töményebben kapjuk majd a propagandát tévében, rádióban, újságban, interneten, plakátokon, telefonon.

Pörög a lélektani hadviselés is a szavazótábor összetartására. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) március 15-re hirdetett újabb Békemenetet, amelyre nagy erőkkel, ingyenes szállítással toboroz résztvevőket a Fidesz bel- és külföldről. Ezzel egy időben A Kétfarkú Kutya Párt ellen-Békemenetet indít. Délután az MSZP-DK-Párbeszéd tart nagygyűlést, majd este a diáktüntetők következnek. Az előzetes programokat lásd itt. (Persze a lélektani hadviselés nem most kezdődik: egyes jelölő szervezetek azután is folytatták az aláírásgyűjtést, amikor már leadták az ajánlásokat a választási irodáknál. Választókerületünkben Dr. Kovács Zoltánt február 20-án jelentette be a Fidesz, de három nappal később még támogató aláírásgyűjtésre szólította fel a "tisztelt lakosságot". A jelöltet február 24-én jogerősen nyilvántartásba vették, ennek ellenére március 3-án még ott láthattuk az aláírásgyűjtő standjukat az OTP-sarkon.)

A skála egyik végén a kormánypártok a klientúrájuk által birtokolt média és a pénzügyi lehetőségeik révén behozhatatlan fölénnyel voltak, vannak és lesznek jelen a kampányban. A skála másik végén elhelyezkedő kamupártoktól vagy semmit, vagy esetleg néhány szánalmas szórólapot fogunk kapni, jelezve, hogy nekik a politikai haszon teljesen érdektelen.

A jelöltjeink közötti döntés megkönnyítésére kiválasztottunk néhány szempontot, amelyek alapján a választópolgár mérlegelhet a jelöltek és pártjaik között. Az elmúlt két hétben, a jelöltállítási időszakban már igyekeztük összeszedni használható információkat a jelöltekről és az őket jelölő szervezetekről. Ezeket most táblázatba rendeztük, és egyfajta értékelést is hozzárendeltünk (két képből áll, a jobb alsó sarkokra kattintva nagyíthatók).

18-03-09_1_egyeni.png

A táblázatok esetleges adathibáiért előre elnézést kérünk, és ha tudomásunkra jut, javítjuk. A jelöltektől és a jelölő szervezetektől érkező többletinformációkat mérlegeljük, és ha indokolt, a táblázatot pontosítjuk. 

18-03-09_2_egyeni.png

Az indulásukat komolyan vevő pártok a kampányban természetesen igyekeznek majd megtalálni az utat a választópolgárok szívéhez és fejéhez, ez azonban nem pótolja azt, hogy a választási kampány előtt, a múltban esetleg egyáltalán semmilyen aktivitást nem mutattak a választópolgárok felé - sem, mint párt, sem az ő jelöltjük.

Országos listák

A mai helyzet szerint 40 párt állított országos listát, ezek ellenőrzése még folyik. Az országos lista ismertetésével és értékelésével a jogerős státusz bejelentése után jelentkezünk.

Koós Gábor

Előzmények

2018. március 6.: Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 6. - a bejelentési határidő lejárt, de még mindig jönnek újak*

Jogerős az egyéni képviselő-jelöltek listája, de ... Tovább
Te is tehetsz a kamupártok ellen! - *máris frissítés!

Te is tehetsz a kamupártok ellen! - *máris frissítés!

2018. március 08. Szerkesztő: Atyavilág

election_manipulation.jpgA választókerületünkben az országgyűlési választásokra bejelentett egyéni képviselő-jelöltek, az őket jelölő pártok bemutatásánál több helyen is utaltunk arra, hogy mind a saját "nyomozásunk" eredményeként, mind az országos sajtóban megjelent hírek alapján az egyéni jelöltjeink várhatóan több, mint fele mögött biznisz-(kamu-)párt áll, az országos listát bejelentett pártok túlnyomó többsége pedig biznisz-(kamu-)párt (az egyéni és országos listák teljes köre egyelőre továbbra sem jogerős még).

A kamupártok állami támogatásként adófizetői milliárdokat tesznek zsebre, amelyek nagy része örökre behajthatatlan marad. Ezeket azért hozzák létre, hogy hamis kommunikációjukkal félrevezessék a választópolgárokat, azt a látszatot keltve, hogy sok (politikai tevékenységet soha nem végzett, a közéletben semmilyen előélettel nem rendelkező, teljesen esélytelen jelölttel kiálló), egyébként elérhetetlen párt a demokráciának egyfajta mércéje. Erről szó sincs. Ha megnézzük ezek előéletét, látjuk, hogy többségüket az előző választás, 2014 után alapították, a médiában semmi nyomuk. Az pedig, hogy az ország teljes területén szétszórva, elképesztő településekre bejegyezve (amelyeken épelméjű embernek nem jut eszébe országos pártot alapítani) jöttek létre, megerősíti azt a gyanút, hogy tudatos stratégia alapján, (egyelőre) láthatatlan politikai támogatás és pénzügyi források állnak a kamupártok mögött, amelyek célja az ellenzéki erők szétforgácsolása.

A napokban sorozatban derülnek ki visszaélések a választási ajánlóíveken szereplő választópolgárok adataival: különböző pártok ajánlóívein egymást ugyanazon sorrendben követő, ugyanazon személyek, más-más aláírásképpel; halottak adatai és aláírásai az ajánlóíveken; az aláírásgyűjtés időszakában külföldön tartózkodó, egyébként senkinek alá nem író állampolgár adatai, aláírása négy párt ajánlóívén is(!!!).

KIVÉTELESEN TEHETTEK VALAMIT A KAMUPÁRTOK ELLEN - tette ki a Kétfarkú Kutya Párt kivételesen nagyon komoly kezdeményezését tegnap a honlapjára.

Ha valaki szeretné tudni, hogy pontosan melyik pártnak írt alá ajánlóívet, vagy írt-e alá egyáltalán bármelyiknek, az legyen kedves személyesen (vagy meghatalmazással kérjen meg valakit) befáradni a választókerületi székhely (a mi esetünkben Pápa) jegyzőjéhez, és kérelmet írni a személyi azonosító számának megadásával (a választópolgároknak erről a jogáról korábban már írtunk). A választókerületi iroda címe: 8500 Pápa, fő utca 5., telefonszáma (89) 515-025, email címe: titkarsag@papa.hu

Ha valaki nem személyesen kéri az információt, nézze meg/töltse le a honlapon található kérelem mintadokumentumot. Két tanúval hitelesítve beküldheti postán. Azonban ha rendelkezik Ügyfélkapuval, akkor a honlapon található lépéseket követve az elektronikusan hitelesített dokumentumot elektronikus úton is megküldheti a választási irodának. Ezután már csak a Választási Iroda válaszára kell várni.

"Ha a kikért adatok alapján azt látod, hogy több párt ajánlói között is szerepel a neved, mint amennyinek valójában aláírtál, akkor TEGYÉL FELJELENTÉST választási csalás gyanúja miatt.
Hivatkozási törvény: 2013. évi XXXVI. törvény 2. szakasz, 4. bekezdés szerint: az információs rendelkezési jog alapján lehet ezt kérvényezni.
Adatmásolás veszélye áll fenn körzetünkben is, ami magyarul annyit tesz, hogy bizonyos pártok egymás ajánlóíveit másolgatták a választópolgárok tudta nélkül.
Ha valaki a kikért adatok alapján azt tapasztalja, hogy több pártnak is aláírt, mint amennyinek valójában, akkor tegye meg a feljelentést választási csalás gyanúja miatt.
Felelős állampolgári kötelezettségünk ellenőrizni!"

A honlap további hasznos információkat is tartalmaz. Ha segítségre van szüksége ehhez az eljáráshoz, írjon nekik: ketfarkulegal@gmail.com

Az elektronikus hitelesítéshez ajánlott mintadokumentum a Veszprém 04. választókerületre:

18-03-08_mintadokumentum-honlap.png

Az ügyfélkapus elektronikus azonosítás működik (egy kis figyelem kell hozzá), és a Választási Iroda email címére (titkarsag@papa.hu) küldött, a hitelesített dokumentumot csatolt mellékletként tartalmazó email címzett által történt átvételéről szóló visszaigazolást rövid idő alatt megkapják, akik levél-nyomkövető szolgáltatást használnak (pl. Mailtrack).

* Máris frissítés: a Választási Iroda szinte azonnal (néhány órán belül) válaszol, és közli az ellenőrzés végeredményét. Le a kalappal a választási szervek gyorsasága előtt!

Koós Gábor

Te is tehetsz a kamupártok ellen! - *máris frissítés! Tovább
Tésztaadománnyal segítették a rászorulókat

Tésztaadománnyal segítették a rászorulókat

2018. március 07. Szerkesztő: zircblog

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ és a Segítő Kezek Zirc Alapítvány leveles tészta adományt kapott a múlt héten, közel 1 millió forint értékben.

Az élelmiszeradománnyal elsősorban a rászoruló családokat segítették, de részesültek belőle a tésztát elkészítő családok, a Vakok és Gyengénlátók Térségi Csoportja, a Mozgáskorlátozottak Térségi Csoportja és a Zirc Városi Nyugdíjas Klub tagjai is.

A rászorulók megkeresésében segített az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász helyi csoportja és a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata is.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Tésztaadománnyal segítették a rászorulókat Tovább
Negyedszázad rendes játékidő – és jön a hosszabbítás

Negyedszázad rendes játékidő – és jön a hosszabbítás

2018. március 07. Szerkesztő: zircblog

Huszonöt éves játékvezetői pályafutásának elismeréseként az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának kitüntetését vehette át Szabó László zirci játékvezető.

Aranysíp díszíti a gyönyörű szép kupát, amelyet a játékvezetők hagyományos megyei bálján vehetett át a zirci sporttárs a balatonkenesei Honvéd Üdülőben Wenczel Imrétől, a megyei játékvezetői bizottság elnökétől és Babos Tibor csoportvezetőtől. – Az elnökség határozata szerint az elmúlt években a megyei másodosztályú keretbe nyertem besorolást. Nagyon sok érdekes és izgalmas mérkőzést, rangadókat vezethettem – emlékszik vissza a kitüntetésben részesülő játékvezető. Szeretnék még két évet működni ebben az osztályban, akkor lennék kereken hatvanéves – teszi hozzá. Akkor sem biztos, hogy abbahagyja, de a szabály, az szabály: hatvan év felett megye II-ben már nem lehet vezetni.

 jatekvez.JPG

Szabó László a huszonöt éves játékvezetői pályafutásért kapott elismeréssel

 

A kitüntetést átadó személyek, azaz jelenlegi vezetői mellett eddigi hosszú pályafutásának támogatásáért köszönetét fejezi ki Kadlicskó Ferencnek és Mező Bélának, akik a korábbi időkben voltak a megyei játékvezetői bizottság elnökei, valamint korábbi csoportvezetőjének, Rogácsi Balázsnak és természetesen minden sporttársnak, játékvezető kollégának, aki segítette a munkáját.

A zirci játékvezető 1993-ban kezdte a pályafutását az akkori legalacsonyabb osztályban, aztán a következő szezontól már a megyei első osztályban fújta a sípot, ahol egészen ötven éves koráig ténykedett. Közben öt évet lehúzott az NB III-ban. Fontos hangsúlyozni, hogy huszonöt év folyamatos működésről van szó, szerencsére sérülések sem hátráltatták, így „nem kellett állnia a játéknak”.

Minden szezont szigorú fizikai és elméleti teszt előzi meg, a futást nem az életkori sajátosságoknak megfelelően kell teljesíteni, hanem az adott osztály követelményeinek. Mindemellett a folyamatos műszakkal is össze kell egyeztetnie a játékvezetői tevékenységét, a mérkőzések időpontját, Veszprémben dolgozik a Bakony Ipari Kerámia üzemének kemencekezelőjeként. Ha szabadideje engedi, különedzést végez, lemegy futni az Alkotmány utcai sporttelepre. Szükséges a megfelelő kondíció, hiszen a hétvégi bajnokik mellett a Veszprémi Kispályás Labdarúgó Bajnokságban is vezet mérkőzéseket, és a zirci kispályás futballtornákon is mindig lehet számítani a közreműködésére.

Szabó László arra biztatja a fiatalokat, hogy bátran lépjenek erre a pályára, hiszen nagy lehetőségek állnak előttük, ugyanakkor hozzáteszi, a hétvégi rendszeres szereplések lemondással is járnak, és akkor sem szabad feladni, ha esetleg negatív kritika éri a bíráskodást. Az utánpótlásra nagy szükség van, mert megyei és országos szinten is kevés a játékvezető. Pedig a jó példáért nem kell messze menni, hiszen több magyar sípmester is világhírnévre tett szert. A zirci játékvezető huszonöt éve megállja a helyét a pályán, s amíg egészsége, kondíciója engedi, megadja a jelet a kezdőrúgásra.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

 

Negyedszázad rendes játékidő – és jön a hosszabbítás Tovább
Újévi Sporthíradó: Pannon Harcművészeti Akadémia Aikido Fudoshin Dojo Zirc

Újévi Sporthíradó: Pannon Harcművészeti Akadémia Aikido Fudoshin Dojo Zirc

2018. március 07. Szerkesztő: zircblog

Már nyolcadik éve van jelen egy japán harcművészet Zircen. Lehet mondani, hogy gyökeret vert a városban az aikido, és a legszebb az egészben, hogy egy helyi fiatalember vitte tovább azt, amit Ritteródesz Adrián, a szervezet vezetője lerakott itt sok esztendővel ezelőtt.

aikido.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Újévi Sporthíradó: Pannon Harcművészeti Akadémia Aikido Fudoshin Dojo Zirc Tovább
Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 6. - a bejelentési határidő lejárt, de még mindig jönnek újak*

Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 6. - a bejelentési határidő lejárt, de még mindig jönnek újak*

2018. március 06. Szerkesztő: Atyavilág

18-02-21_jeloltek.jpgEbben a bejegyzésben folyamatosan frissítjük az április 8-i országgyűlési választás választókerületi jelöltjeinek státuszát.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján az egész országra vonatkozó aktuális adatok megtalálhatók.

Szerkesztési okok miatt a március 2. előtti események egy előző bejegyzésben, itt érhetők el. 

*2018. március 6. - Nem értjük pontosan, hogy lehet, de még mai dátummal is kerültek új nevek a listákba.

Egyéni jelöltek

Tokaji Norbert (Hajrá Magyarország)

Részletesen nem foglalkozunk vele, mert a nyilvántartásba vételét (nem jogerősen) elutasították.

Ugyancsak elutasították Roszkop József (KÖSSZ, lásd lent) nyilvántartásba vételét. Így várhatóan 16 egyéni jelöltünk lesz.

Listák

A mai napon eddig kilenc újabb párt országos listáját jelentették be. Az aláhúzott nevű pártoknak már van egyéni jelöltjük a választókerületünkben, az ő ismertetésük az egyéni jelölteknél olvashatók. A többi hat párttal most részletesen nem foglalkozunk, csak majd a jogerős nyilvántartásba vételek után.

Mivel a jelek szerint a bejelentések feldolgozása még nem fejeződött be, ezért nem kizárt újabb nevek felbukkanása a listákban. 

Demokrata Párt

EMMO (Elégedett Magyarországért Mozgalom)

Értünk Értetek

Hajrá Magyarország

Iránytű

LMP (Lehet Más A Politika)

MIÉP

SEM

TAMP

2018. március 5.

A Nemzeti Választási Iroda honlapját legutóbb március 5-én 17:39:08-kor frissítették. Mivel a jelöltállítási határidő 16 órakor lejárt, ezért feltételezzük, hogy az NVI honlapján olvasható állapot után újabb jelöltek már nem kerülnek fel a honlapra.

Legközelebb tehát akkor frissítjük a választókerületünk egyéni jelöltjeinek adatait, továbbá az országos listákat, ha az összes bejelentett jelölt és lista ügyében jogerős döntés születik a nyilvántartásba vételről, vagy az elutasításról.

Egyéni jelöltek

Öt új névvel bővült az egyéni képviselő-jelöltek listája. Érdekesség, hogy a március 2-án elutasított Markos Róbertnét (Magyarországi Cigány Párt) újra bejelentették. Nyilván elsőre nem volt meg a szükséges ajánlásszám, és ezt most pótolták.

18-03-05_egyeni_1.png

18-03-05_egyeni_2.png

18-03-05_egyeni_3.png

18-03-05_egyeni_4.png

Csomai Ildikó, CSP 

A Családok Pártja (CSP, nem azonos a Magyar Családok Pártjával) létesítő okirata 2015-ben kelt. A párt székhelye Ófehértó (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), célja: „A magyar családok boldogulásának elősegítése, biztonságának megteremtése, a köztük lévő bizalom megerősítése, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése.”

A médiában a youtube-on van egy (nem kommentelhető) bemutatkozó videójuk, és a kisebbik kormánypárt honlapján találunk tőlük egy videótHonlapjuk nincs.

Országosan 75 jelöltjükből eddig 4 elutasítva. Az egyéni jelöltjükről sehol semmi nyom. 

Iker Áron, Momentum

Tavaly októberben elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra a választókerületi egyéni jelöltjeit. Akkor a mi választókerületünkben még Sándor András nevét olvashattuk. Rákérdeztünk a Momentumra, ki is ő, de nem kaptunk választ.

Két héttel ezelőtt az Index is hozta az addig ismertté vált neveket, akkor a Momentumnál Benedek Szilveszter neve állt.

95 egyéni jelöltjük van.

Iker Áron a párt Gazdaságpolitikai Munkacsoportjának tagja. Róla is szerettünk volna többet megtudni, de a levelünkre nem érkezett válasz. A februári bejegyzésünkben ezt írtuk róla: „Megkérdeztük a Momentumot Iker Áronról, ha válasz jön, közzé tesszük. Egyelőre egy találatot adott ki a kereső: húszas éveinek második felében járó közgazdász, ELTE- és CEU-tanulmányokkal, jelenleg a cseh központú tanácsadó cég, az OGResearch magyar irodájánál dolgozik. Ha ő az, akkor egyelőre nála sem tudjuk, milyen kötődése van a választókerületünkhöz.

A Momentum Mozgalomról októberben ezt írtuk: „A Momentum közéleti-politikai húzásai már eddig is okoztak meglepetést a vetélytársaknak és a közvéleménynek (gondoljunk csak az őket ismertté tevő nolimpia kezdeményezésre, amelynek eredményeként az ország visszavonta a 2024-es olimpiai pályázatát, mert a kormányzat nem mert megkockáztatni egy vesztes népszavazást).” A honlapjukat itt olvashatja. 

Kohn Péter, SEM

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) a Wikipédia szerint 2013-ban alakult, de a bírósági nyilvántartásban a létesítő okirata 2016-os. Székhelye Taksony (Pest megye). Célja: A közhatalom gyakorlásában való részvétel útján minél szélesebb körben képviselje, biztosítsa és lehetőségeihez mérten érvényre juttassa az Alapszabályban kifejtett és részletezett elveket, értékeket, célokat és célkitűzéseket; életkortól függetlenül népszerűsítse a mozgást,a sportot, az egészséges életmódot, mindenkinek a saját lehetőségein belül segítsen megtalálni, mivel tudja az egyén saját boldogsága, boldogulása érdekében...

A 2014-es választáson, akkor még budapesti székhellyel, 52 egyéni jelöltet indított (a mi választókerületünkben senkit). Országos listája 0,25%-ot kapott (12.563 szavazat).

A médiában a pártról nem éppen a leghízelgőbb írást találtuk egy hónappal ezelőttről („sportos kamupárt”): „aki beáll hozzájuk képviselőnek, az kaphat tőlük 500 ezer forintot

65 egyéni jelöltjükből egy-egy visszalépett/visszavonva és elutasítva.

A neten több Kohn Pétert találunk, a jelöltet azonban nem tudtuk beazonosítani. 

Mészáros Róbert, HAM

A Haladó Magyarországért Párt (HAM) létesítő okirata 2017-es, székhelye Gyanógeregye (Vas megye). Célja:gazdaságfejlesztési és munkaügyi tevékenység (pl. vállalkozások és szakmák támogatása, idegenforgalom fejlesztése, munkanélküliség kezelése, szociális foglalkoztatás)”.

Honlapja nincs, a médiában csak jelölő szervezetként történt nyilvántartásba vétele található. Most 41 bejelentett jelöltjükből eddig egy elutasítva. Itteni jelöltjüket nem tudjuk beazonosítani. 

Roszkop József, KÖSSZ

A Kell Az Összefogás Párt (KÖSSZ) 2016-os alapítású, székhelye Bátonyterenye (Nógrád megye). Nem azonos a választókerületünkben már jelöltet állított Összefogás Párttal. A párt célja elsődlegesen: szabadelvű, a nemzeti és európai értékek hiteles képviselete és terjesztése Magyarországon.. Facebook-csoportjának 715 követője van. Komolyan veszik a választást, Weith Katalin személyében miniszterelnök-jelöltet is állítanak.

A médiában más nyomát nem találtuk.

Eddigi 8 jelöltjéből eddig négyet utasítottak el, egy visszalépett/visszavonva. A mi jelöltünk neve Baranya és Fejér megyei hírekben is felbukkan, de nem tudjuk beazonosítani.

Listák

Az utolsó napon kilenc további párt jelentett be országos listát.

18-03-05_lista_1.png

18-03-05_lista_2.png

Tenni Akarás Mozgalom

A párt 2017-ben alakult, székhelye Kiskunhalas (Bács-Kiskun megye, nem azonos a Tenni Akarók Országos Szövetségével, vagy a Tenni Akarók Magyarországi Pártjával). Célja: „a) bevezetni a modern, európai társadalmi viszonyokat, és visszaállítani a demokratikus állami keret rendszert és jogállamot és társadalmi kontrollt; b) a korrupciómentes állam megteremtésének elősegítése; c) egy új társadalmi szerződés megalkotása, amit ideológiától függetlenül minden állampolgár alap érdekének minősíthet; ...”

57 jelöltjükből 2 elutasítva, egy visszalépett/visszavonva.

A pártnak a médiában semmi nyoma. Választókerületünkben nincs egyéni jelöltje. 

Együtt (Együtt - A Korszakváltók Pártja) 

Országos párt (az országos pártok részletes ismertetésétől eltekintünk). A február 28-i helyzetjelentésünkben említettük, hogy választókerületünkben egyéni jelöltet Gőgös Zoltánnal szemben nem indított.

50 egyéni jelöltet jelentett be, egy visszalépett/visszavonva. 

KÖSSZ (Kell Az Összefogás Párt)

A párt ismertetését lásd az Egyéni jelölteknél (Roszkop József) 

MCP (Magyarországi Cigány Párt)

A párt ismertetését lásd a március 1-jei helyzetet bemutató bejegyzésben Markos Róbertné egyéni jelöltnél. 

MISZEP (Minden Szegényért Párt)

2017-ben alakult, székhelye Igrici (Borsod-Abaúj-Zemplén megye). Célja: „A Magyarországon élő cigányok, és mély szegénységben élők felemelkedésének elősegítése, érdekeinek hatékony képviselete, a támogató erők összefogása.”

Jóllehet a jelölő szervezetek hivatalos listájában MISZEP rövidítéssel szerepel, Facebook-oldalán MSZP rövidítéssel hirdeti magát, ami nyilvánvalóan a Magyar Szocialista Párt rövidített nevével történő visszaélés.

43 egyéni jelöltje van.

A médiában semmi egyéb nyoma, választókerületünkben jelöltet nem indított. 

MKKP (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

Országos párt (az országos pártok részletes ismertetésétől eltekintünk). Választókerületünkben jelöltet nem indít.

50 egyéni jelöltjéből egy elutasítva. 

Momentum (Momentum Mozgalom)

A párt ismertetését lásd az Egyéni jelölteknél (Iker Áron) 

Munkáspárt (Magyar Munkáspárt)

A Dr. Thürmer Gyula-vezette Magyar Munkáspárt (nem azonos a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal párttal, amely ugyancsak indul a választáson) országos párt, részletes ismertetésétől eltekintünk.

71 jelöltjük van, közülük egy visszalépett/visszavonva.

Választókerületünkben egyéni jelöltet nem indít. 

SZEM (Szegény Emberek Magyarországért Párt)

A párt ismertetését lásd a február 28-i helyzetleírásunkban, egyéni jelöltjénél, Gyécsek Dávidnál.  

2018. március 2.

Egyéni jelöltek

Öt új névvel gyarapodott az egyéni jelöltek névsora: a Mi Pártunk-IMA, az Összefogás Párt, az Iránytű Párt, a Jó Út Magyar Polgári Párt, és a Magyarországi Demokratikus Párt  jelöltjeivel. Ugyanakkor az előző napon a névsorban megjelent Markos Róbertné (Magyarországi Cigány Párt) nyilvántartásba vételét a választási szervek elutasították.

18-03-02_egyeni-1.png

18-03-02_egyeni-2.png

18-03-02_egyeni-3.png

Királyné Ferencz Ildikó, IMA

A Mi Pártunk – IMA 2017-es létesítő okirattal rendelkezik. Budapesti székhelyű. Célja: „A magyarországi nemzeti, etnikai és nemzetiségi identitásukat vállaló emberek gazdasági, kulturális, szociális, etnikai értékeinek megerősítése, a hagyományok megőrzése, a nemzetiségi nyelvek ápolása, értékeinek megismertetése, a közhatalom gyakorlásban való aktív részvétel szándékával.

Honlapjuk nincs, de a mostani választási kampányra készített videójukat itt láthatjuk. Ihos József itt szól értük.

Most 11 jelöltjük van bejelentve hat megyében, ebből egy elutasítva.

Jelöltjükről gyakorlatilag semmit nem tudunk. Itt megint találkozunk a szolnoki jelenséggel (lásd a két szolnoki pártot lentebb): a tapolcai körzetben Király Jonatánt jelentették be. Persze lehet, hogy véletlen névegyezés:-).

Kónya Krisztián Zsolt, ÖSSZEFOGÁS PÁRT

Az Összefogás Párt 2009-ben alakult. Székhelye Budapest. Célja: „politikai tevékenység” (:-() Elnöke az a Szepessy Zsolt, aki politikai botrányhősként került be a köztudatba.

A 2014-es választáson listájuk 0,13 %-ot ért el. A mi választókerületünkben egyéni jelöltjüket (Mátyás Józsefet) elutasították, nem indulhatott. Viszont a 2014-es választásból még 20 millió 807 ezer 500 forint meg nem fizetett bírsággal tartozik az adófizetőknek.

Most 57 jelöltjük van bejelentve, közülük 11 elutasítva. Jelöltjükről, Kónya Krisztián Zsoltról semmi beazonosíthatót nem találtunk.

Orsós Zsolt, IRÁNYTŰ 

Az Iránytű Pártot 2017-ben jegyzeték be. Székhelye Csobánka (Pest megye). Célja: „Az IRÁNYTŰ Párt elsődleges célja minden eszközzel védeni az emberi méltóságot és annak biztosítékait, különösen a hagyomány teremtette erkölcsiséget, a jog uralmát, valamint a szabadságot, mint lehetőséget és képességet.” A youtube-on saját csatornájuk van, itt látható a reklámfilmjük.

Nem sokkal a megalakulásuk után, a második közgyűlésük előtt így írt róluk a hvg.hu: „Színre lépett egy párt, amely aztán tényleg a Fidesz keze alá dolgozna … „Az ellenzék leváltása az első lépés! A volt titkosszolgálati tiszt, Schiller László bemutatja programját és jelöltjeit.”

A március 2-ai állást mutató, ma reggel 5 órai frissítés szerint 35 bejelentett jelöltjük van, ebből 9 elutasítva.

A jelöltről gyakorlatilag semmilyen konkrét információt nem találtunk. A Facebook számos ilyen nevű felhasználója között egy pápai illetőségű Orsós Zsoltot találtunk, de az egyezés nem biztos.

Rákóczi Richárd, JÓ ÚT MPP 

A Jó Út Magyar Polgári Pártot (JÓ ÚT MPP) 2016-ban jegyezték be. Székhelye Szolnok, Káka utca 32., a párt társelnökének, Dr. Pálfi Miklósnak a címe. Célja: „Magyarország és az ott élő nemzetek érdekeinek a szolgálata, a társadalomban meglévő különböző érdekek és értékek demokratikus megjelenítésének és érvényesítésének előmozdítása érdekében. 

A pártnak nincs honlapja, eddigi tevékenységéről semmit nem találtunk. 

A jelenlegi állapot szerint 14 bejelentett jelöltjük van 7 megyéből. 

Jelöltjükről ugyancsak nem találtunk információt, de a tapolcai 03. választókerületben a párt jelöltje Rákóczi Elemér (lásd a következő pártot és jelöltjét is). Fogadni lehet, hogy kamupárt. 

Rákóczi Zoltán, MAGYARORSZÁGÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT 

A Magyarországért Demokratikus Párt létesítő okirata 2013-as. Székhelye Szolnok, Káka u.32. (ide van a Jó Út MPP is bejelentve). Célja: „Magyarország és az ott élő nemzetek érdekeinek a szolgálata, a társadalomban meglévő különböző érdekek és értékek demokratikus megjelenítésének és érvényesítésének előmozdítása érdekében. ” (nem tévedés, ugyanaz, mint a Jó Út MPP-é). Ennek a pártnak az elnöke Pálfi Miklós Milán, igen nagy valószínűséggel a Jó Út MPP párt társelnökének hozzátartozója, ők ugyanis mindketten (továbbá harmadikként Pálfi Dávid), ugyanazzal a lakcímmel a PAMIDA Közcélú Szociális Szövetkezet igazgatóságának tagjai (a szövetkezet is hármuk lakcímére van bejegyezve). 

A 2014-es választáson jelölő szervezetként nem szerepel. A pártnak nincs honlapja, eddigi tevékenységéről semmit nem találtunk. 

A jelenlegi állapot szerint 14 bejelentett jelöltjük van 7 megyéből, közülük kettő elutasítva. 

A jelöltről ugyancsak semmilyen fellelhető nyom nincs, és az előzmények urán nem lehetne csodálkozni, ha rokonságban állna a Jó Út MPP jelöltjével. „Súlyosbítva” azzal, hogy Magyarországért Demokratikus Párt jelöltje a tapolcai 03. választókerületben Rákóczi Elemérné. Itt sem tévedünk nagyot, hogy kamupártról van szó. 

Listák 

Március 2-án két jelölő szervezet jelentette be listáját: a Jobbik és a Szegényekért Párt (SZP):

18-03-02_lista.png

SZP

A Szegényekért Párt (SZP) létesítő okirata 2014-ben kelt. Püspökladányi (Hajdú-Bihar megye) székhelyű. Célja: „Azon emberek megszólítása, akik hozzánk hasonlóan egyszerű, hétköznapi és magukra hagyott emberek, akiket meggyőzhetünk arról, hogy van esély és lehetőség, hogy beleszólásunk legyen az ország életébe. ...”

A 2014-es választáson jelölő szervezetként elutasították a nyilvántartásba vételüket.

Honlapjuk nincs, a médiában a kamupártok között emlegetik.

Jelenleg 50 bejelentett képviselőjük van (Veszprém megyében senki), de közülük 21 elutasítva. Kétséges tehát, hogy meglesznek-e az országos lista állításának feltételei.

 

A "Bejelentve" státusz azt jelenti, hogy a jelölő szervezet a választási szervekhez benyújtotta a jelöléshez szükséges legalább 500 jelölő aláírást (ajánlás). A választási szervek először ellenőrzik az aláírások hitelességét, és ha az rendben van, akkor a jelöltet nyilvántartásba veszik. Ez néhány napot vesz igénybe.

"A választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az adataikat tartalmazza. Ezzel a lehetőséggel bármelyik választópolgár élhet, ha felkeresi az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodát (jegyzőt)." (Magyar Idők)

A komolyabb jelölő szervezetek (tehát pl. a jelenleg is a parlamentben ülő, vagy ismertebb, országos pártok) nem bízzák a véletlenre, és általában jóval több aláírást nyújtanak be a szükségesnél. Így tehát feltételezhető, hogy az ő bejelentett jelöltjeiket nyilvántartásba is veszik.

Tehát ha egy jelölt "Bejelentve" státusszal megjelenik a NVI honlapján, de még becsöngetnek önhöz aláírásért a jelölt számára, az már csak egy jól ismert trükk a pártok részéről: személyesen is meg akarják önt győzni, hogy a szavazás napján is erre a jelöltre adja a voksát. Az aláírásának ekkor már semmi jelentősége, haszna nincs.

Jelölő szervezetek

Az NVI honlapján jelenleg (február 21.) 103 jelölő szervezet neve olvasható. Ezek közül 3 elutasított, 2 bejelentve (elbírálásra vár), 5 nem jogerősen, a többi jogerősen nyilvántartásba véve. Ezeknek a szervezeteknek a döntő többségéről a közvélemény soha nem hallott, azt sem tudjuk, kik ők. Ezek a kamupártok, amelyek csak a jelöltenkénti egymillió forint állami támogatásra hajtanak, és amely pénzt tőlük soha nem tudjuk visszaszerezni. Tehát ne pazarolja aláírását, szavazatát olyan pártokra, amelyekről soha nem hallott!

A 2014-es választás után a Zircinfo-n itt írtunk az egymillió forintos jelöltekről.

Koós Gábor

Korábbi bejegyzések a 2018-as választással kapcsolatban:

2018. február 17.: Kire szavazhat a választáson?

2018. február 17.: Ön melyik és egyáltalán hány jelöltet támogathat az aláírásával?

2018. február 23.: Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

2018. február 28.: Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”"

Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 6. - a bejelentési határidő lejárt, de még mindig jönnek újak* Tovább
A Segítő Kezek Házába már megérkezett a tavasz, s vele együtt a Nyuszi

A Segítő Kezek Házába már megérkezett a tavasz, s vele együtt a Nyuszi

2018. március 06. Szerkesztő: zircblog

Ezt bizonyítják a képeken látható termékek, melyeket az intézmény pszichiátriai betegei, fogyatékkal élő fiataljai készítettek a várva várt tavasz, s a közelgő Húsvét alkalmából.

 skhterm_003.jpgskhterm_001.jpg

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

skhterm_002.jpg

Az ajándéktárgyak megvásárolhatók a Segítő Kezek Házában (Zirc, Ady E. u. 3.) hétfőtől csütörtökig 8.00–16.00, pénteken 8.00–12.00 óra között.

 

Kelemen Gábor

A Segítő Kezek Házába már megérkezett a tavasz, s vele együtt a Nyuszi Tovább
"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval

"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval

2018. március 06. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Túratársak!
Eljött az idő, indul a szezon!
Igazából a szezon januártól decemberig tart, de indul az idei első túrám, egy kicsi gasztronómiával
március 24-én:
Dudar mellett betesszük a sütőbe, és Bakonyoszlopon megesszük.:)
A túra Dudar mellett egy szép sziklánál-barlangnál, Csapóné konyhájánál indul, utána az Ördög-árokba térünk, ahol a bátrabbak a barlangba is feljöhetnek, végül Bakonyoszlopon az Ökotár Zöldközösségnél házi készítésű sajtokat és egyéb finomságokat kóstolhatunk meg.

csapone_konyhaja.jpg

okotar.jpg

Csapóné konyhája és sajtkóstolás Bakonyoszlopon
Útvonal, nehézsége és adatai (táv,szintemelkedés, menetidő):
Dudar, alsó - Csapóné konyhája - Ördög-árok -Baklonyoszlop
Táv, szint: 12km, +230m
Találkozó, indulás, érkezés: 08:20 Veszprém autóbusz-állomás 1 átszállás 09:18 Dudar alsó
Látnivalók: Csapóné Konyhája, geoláda,Ördög-lyuk, Ökotár kóstoló
Utazás: egyéb menetrendi információk:menetrendek.hu
Költségek: kóstoló 1000Ft, útiköltségek
Kötelező felszerelés: ezen a túrán ilyen nincs Ajánlott felszerelés: hátizsák, bakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, kulacs víz
Jelentkezni lehet : a szervezőnél (Cseh György) a 70/3215145 telefonszámon vagy csegyuri (kukac) gmail (pont) com e-mailcímen, vagy doodle

"Gyuritúra" Csapóné konyhája/Ördög-árok , sajtkóstolóval Tovább
"Gyuritúra" a Bükkben

"Gyuritúra" a Bükkben

2018. március 06. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A Bakony Természetbarát Egyesület bemutatja:
A Bükk Kék ösvényein című 4 napos gyalogtúráját
Túravezető: dr. Cseh György
2018. május 18-21.

 helyiipari_forras_9_20160524_jz_kicsi.jpg

 Turista Pantheon. Fotó: #hellomiskolc

 
Útvonal
0. nap: ékezés Miskolcra
Szállás: Miskolc, Nyilas Misi Alapítvány
1. nap: Miskolc – Varbó – Bángyalog – Farkas-gödör – Látó kövek – Turista-Park
Szállás: Turista-Park
Táv, szint: 17 km, 700 m
2. nap: Turista-Park – Bükkszentlélek – Ómassa – Jávorkút – Menyecske-töbör – Lustavölgy –
Száraz-Szinva – Bükkszentkereszt
Szállás: Bükkszentkereszt, Privát Fogadó
Táv, szint: 20 km, 500 m
3. nap: Bükkszenkereszt – Őr-hegy – Dorongos – Ilona-kút – Sügér-völgy – Osterlammpihenő
– Hór-völgy – Derecske-lápa – Pazsag erdészház – Tamáskúti kulcsosház
Szállás: Tamáskúti kulcsosház
Táv, szint: 20 km, 500 m
4. nap: Tamáskúti kulcsosház – Lambóth- kút – Kós-völgy – Vörös-kó-völgy – Egeresvölgy –
Felsőtárkány – Vadaskert – Vigyorgó-oldal – Hergyimó – Cigléd – Egri vár v.m – Eger pu.

Táv, szint: 20 km, 350 m
Indulás: 2018. május 17-én délután telekocsival, Érkezés május 21-én késő este.

Várható költségek:
• Szállás: 10500Ft+IFA
• Utazás: telekocsi és tömegközlekedés (~22000/autó + ~2500Ft)
• Étkezés: étterem, és közös főzés

Jelentkezés a túravezetőnél:
csegyuri@gmail.com , vagy doodle
A jelentkezés feltétele a szállásdíjak befizetése.
A túrára max. 12 fő jelentkezését tudom fogadni a szálláslehetőségek miatt.
Részletek az egyesületi levelezőlistán érkeznek.

"Gyuritúra" a Bükkben Tovább
ELTÉVEDTEK A BAKONYBAN

ELTÉVEDTEK A BAKONYBAN

2018. március 05. Szerkesztő: Atyavilág

"A Zirci Rendőrőrs munkatársai a társszervek segítségével egy órán belül megtalálták a hétvégén eltévedt turistákat.

Egy győri házaspár 2018. március 3-án délután Vinyéről indult kirándulni a Cuha-patak völgyébe. Túrájuk során sötétedéskor a hóesésben eltévedtek, és telefonon kérték a rendőrség segítségét. A Zirci Rendőrőrs munkatársa egy dudari polgárőrrel közösen indult az eltévedt turisták felkutatására. A bejelentéstől számított egy órán belül megtalálták az eltévedt házaspárt, akiket elkísértek Borzavárig, ahol már ismerőseik vártak rájuk.

Egy férfi telefonált 2018. március 4-én 17 óra 22 perckor a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába. A bejelentő elmondta, hogy párjával reggel Pénzesgyőr külterületéről Bakonybél felé túrázni indultak, de eltévedtek és egy számozott vadászlesnél megálltak. A Zirci Rendőrőrs munkatársa egy hivatásos vadász segítségével beazonosította a férfi és a nő tartózkodási helyét, és bejelentést követő egy órán belül megtalálták őket. Ezt követően a bajba jutottakat a Pénzesgyőrben parkoló személygépkocsijukhoz szállították."

(police.hu)

(A képek illusztrációk, az adott napokon készültek, de nem az eltévedések helyszínén)

18-03-05_bakonyi_eltevedes_2.jpg

18-03-05_bakonyi_eltevedes_1.jpg

(Képek: Kaszás Béla)

ELTÉVEDTEK A BAKONYBAN Tovább
Fának csapódott egy személygépkocsi a 82-es főút 34-es kilométerénél, Csesznek térségében - pontosítás*

Fának csapódott egy személygépkocsi a 82-es főút 34-es kilométerénél, Csesznek térségében - pontosítás*

2018. március 05. Szerkesztő: Atyavilág

A balesethez a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járműből, majd átadták őt a mentőknek. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Katasztrófavédelem, 2018. március 5. 6:03

A Katasztrófavédelem térképén a baleset helyszíneként Gézaháza van feltüntetve. A megadott 34. kilométerszelvény viszont Csesznek-Suttony és a szentkirályi elágazó között van.

*Pontosítás: szemtanú beszámolója szerint egy fának csapódott autót lehetett látni már kivágott ajtókkal a gézaházai bekötőúttól Csesznek felé az első kanyar után. Tehát a Katasztrófavédelem térképén lévő baleseti helyszín (a lenti képen a fekete autó) valószínűleg a helyes, nem a szövegben szereplő 34. kilométer. A helyszín a 29. km közelében lehet.

Ez a kanyar gyakori baleseti helyszín, szinte mindig van egy-két karosszériaelem a padkán vagy az árokban. 

18-03-05_82-es_baleset.png

Fának csapódott egy személygépkocsi a 82-es főút 34-es kilométerénél, Csesznek térségében - pontosítás* Tovább
A jelöltállítás kulisszái mögött

A jelöltállítás kulisszái mögött

2018. március 04. Szerkesztő: Atyavilág

A két nappal ezelőtt bejelentett újabb egyéni képviselőjelöltjeink közötti névhasonlóság, illetve az őket jelölő pártok egyes adatainak azonossága (ezekről pénteken írtunk) váltotta ki a kíváncsiságunkat, és néhány dologra jobban rákerestünk a neten elérhető nyilvános adatforrásokban.

Fontos: természetesen arra nincs lehetőségünk, hogy meggyőződjünk a neten talált nevek mögötti személyes adatokról. Így tehát a nyert információkból levont következtetéseket kizárólag a névazonosságokra alapozzuk.

Ugyancsak fontos: A talált információk mögött semmilyen jogellenes állapot nincs. Azon kell elgondolkoznunk, hogy a jogi környezet megnyugtató módon biztosítja-e a társadalmi folyamatok átlátható, rendeltetésszerű működését. A választópolgároknak joguk van meggyőződni arról, hogy a legalkalmasabb, a demokratikus normákat tisztelő, feddhetetlen jelöltre adják a szavazatukat, aki az ő érdekeiket hatékonyan képviseli a következő négy évben.

Az Jó Út Magyar Polgári Párt és a Magyarországért Demokratikus Párt nyomain elindulva talált információkat egy könnyebben áttekinthető rajzban foglaltuk össze.

szolnok_kaka_utca_32.png

A két párt eddig 14-14 jelöltet jelentett be. Ha megnézzük a többi választókerületi jelöltjeiket is, további névhasonlóságokra is bukkanhatunk.

Sárvárra például a tapolcai mintát alkalmazhatták: az egyik párt a vélelmezhető férjet, a másik a vélelmezhető feleséget jelentette be. Orosházán mindkét párt egy-egy férfi jelöltet jelentett be ugyanazzal a (nem gyakori) családnévvel. Ugyanez Törökszentmiklóson, csak ott két női jelölt, gyakori családnévvel, plusz az egyik párt ugyanezzel a gyakori családnévvel Hajdúszoboszlón és Békéscsabán is bejelentett egy-egy jelöltet. Az egyik párt egy gyakori családnévvel Gyulán és Dabason jelentett be egy-egy jelöltet.

"... kötelezhetők a pártlistát állító párt ... vezető tisztségviselői."

A március 1-jei helyzetet bemutató bejegyzésben említettük, hogy a 2014-es választások után kerekítve egymilliárd kilencszázötvenegy millió forint, a jelölő szervezetek (pártok), illetve egyéni jelöltek által meg nem fizetett bírság lóg a levegőben (és feltehetően soha nem is fogja senki megfizetni).

A mostani választáson két olyan párt is indított jelöltet a választókerületünkben, amelyeknek 2014-ről még több tízmillió forintos tartozása van az állam (azaz az adófizetők) felé: a Magyarországi Cigánypárt (jelöltjüket, Markos Róbertnét egyelőre nem jogerősen elutasították) 32.978.500 forinttal tartozik, az Összefogás Párt (jelöltje Kónya Krisztián Zsolt) 20.807.500 forinttal.

A kérdés csak az, hogy nincs-e valamilyen hézag a választási jogrendben, ha olyan pártok is indíthatnak jelölteket, amelyek a korábbi választás(ok)ról a minimálbér több százszorosának megfelelő összeggel tartoznak az adófizetőknek? Hogyan lehet elvárni az ilyen párt esetleg megválasztott képviselőjétől, hogy törvénytiszteletével példát mutat a választópolgároknak?

A 2014-es választás ilyen pénzügyi fiaskója indíthatta a törvényhozókat arra, hogy 2017-ben szigorítsanak. A "2013. évi LXXXVII. törvény az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről" ugyanis kiegészült olyan bekezdésekkel, amelyek szerint ha egy jelöltnek, vagy egy pártnak a költségvetéstől kapott választási támogatását vissza kell fizetnie, és nem fizeti, akkor az adók módjára behajtható. Továbbá, ha egy országos listát állító párttól a tartozás így sem hajtható be, akkor a párt vezető tisztségviselőinek kell a tartozásért helyt állni.

Ez a nagyon tiszteletre méltó (és szükséges) jogszabály módosítás legalább egy sebből vérzik: "... tudjuk azt, hogy a kis pártok jó része tulajdonképpen bizniszpárt. Tehát csak azért jön létre, hogy az a néhány ember, aki politikai vállalkozóként erre a ... rövid időszakig tartó piacra belép, elvigyen egy kevés pénzecskét, amit az állam nem szankcionál, mert tudjuk, hogy 2014 után nem tudták visszaszerezni azokat azokat a pénzeket, amelyek jogszerűen visszajártak volna a magyar államnak, a magyar közösségnek. Jelenleg ugye az a helyzet, hogy ha egy párt nem éri el a listás versengésben az egy százalékot, akkor a párt tisztségviselői egyetemleges felelősséggel tartoznak a magánvagyonukkal.  Igen ám, de hogyha az a pártvezető megkapja a táskás pénzét, akkor miért érdekli az, hogy mi lesz ennek a következménye? Tehát ha van egy erkölcstelen rendszer, amelyben a pénzek ellenőrizetlenül mozognak, és meg lehet vásárolni embereket, és pártokat, és személyeket, akkor miről beszélünk?" (Szoboszlay György, Klubrádió, Mandátum, 2018. március 1., 19 óra)

Koós Gábor

A jelöltállítás kulisszái mögött Tovább
Összpont - emberi jogi csapatverseny középiskolásoknak - jelentkezési határidő március 8.!

Összpont - emberi jogi csapatverseny középiskolásoknak - jelentkezési határidő március 8.!

2018. március 02. Szerkesztő: Atyavilág

amnesty_emberi_jogi_oktatas.pngKiknek szól a verseny?

DIÁKOKNAK, akik szeretnének minél többet megtudni az emberi jogokról, szeretnek csapatban versenyezni és szívesen megismerkednek hasonló érdeklődésű fiatalokkal.

Ajánljuk továbbá TANÁROKNAK, akik fontosnak tartják, hogy a tanulóik megismerjék az emberi jogi szemléletet, és támogatják a szabadidő hasznos eltöltését; továbbá céljuk, hogy tanulóik problémamegoldó- és vitakészsége tovább fejlődjön.

Kik nevezhetnek?

Maximum 3 fős csapatok nevezését várjuk, elsősorban a 15-17 éves korosztályból. Jó, ha a csapat
munkáját tanár is támogatja az iskolában, de ha ez nem megoldható, önkéntes képzőink szívesen
mentorálják a csapatokat.

Milyen díjakat lehet nyerni?

Minden döntőbe jutó csapat tárgyi díjazásban részesül, a nyertes csapat pedig idén tanulmányi utat
nyer Belgiumba (2 nap, 3 éjszaka). Nyáron emberi jogi tábort szervezünk, amelyre meghívást kap a
döntőbe jutott összes csapat.

A verseny, a nyári tábor és a tanulmányút megvalósulását a Belga Királyság Nagykövetségének
Flamand Képviselete támogatása teszi lehetővé.

A versenyről bővebben olvashatnak a honlapunkon: http://www.amnesty.hu/emberi-jogioktatas

A nevezés és a részvétel díjtalan, a döntőbe jutott vidéki csapatok útiköltségét is álljuk.

A versenyre 2018. február 26-tól várjuk a csapatok regisztrálását! Bővebb információkért kérjük látogassanak el és kövessék Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/aimoktatas/

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, kérjük forduljon hozzánk bizalommal az oktatas@amnesty.hu e-mail címen és a 06-70/600-1241 telefonszámon.

Összpont - emberi jogi csapatverseny középiskolásoknak - jelentkezési határidő március 8.! Tovább
Zirc januári bűnügyi térképe

Zirc januári bűnügyi térképe

2018. március 02. Szerkesztő: Atyavilág

Decemberben hívtuk fel a figyelmet a rendőrség egy nagyon hasznos szolgáltatására, az interaktív bűnügyi térképre

Zircen 2018. januárjában 1-1 személy elleni erőszak (Alkotmány utca), lopás (Állomás utca) és tulajdon elleni szabálysértés (Petőfi utca) szerepel a térképen. A városrészekben nem szerepel bejegyzés. 

bunugyi_terkep_zirc_2018_januar.png

Zirc januári bűnügyi térképe Tovább
Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 2. - folyamatosan frissül március 5-ig

Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 2. - folyamatosan frissül március 5-ig

2018. március 02. Szerkesztő: Atyavilág

18-02-21_jeloltek.jpgEbben a bejegyzésben folyamatosan frissítjük az április 8-i országgyűlési választás választókerületi jelöltjeinek státuszát.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján az egész országra vonatkozó aktuális adatok megtalálhatók.

Szerkesztési okok miatt a március 1. utáni események egy következő bejegyzésben, itt érhetők el. 

2018. március 1.

Egyéni jelöltek

Két új egyéni jelöltet jelentettek be:

18-03-01_egyeni_1.png

18-03-01_egyeni_2.png

Markos Róbertné, MCP

A Magyarországi Cigánypárt (MCP) miskolci székhelyű szervezet, a névjegyzékben található legkorábbi dátum 2013. A párt célja „a Magyarországon élő cigányok felemelkedésének elősegítése, érdekeinek hatékony képviselete, a cigányságot támogató erők összefogása.” Honlapját nem találtuk.

A 2014-es választáson az országos listájuk a szavazatok 0,17 százalékát kapta (8810 szavazat, ebből 17 levélszavazat). Ezen a választáson 32 978 500 Ft bírságot szabtak ki a pártra a választási szervek, amelyet nem fizetett be (ez a bírság feltételezhetően az egyéni jelöltek és a párt állami támogatásának a visszakövetelése volt, mert nem érték el az előírt választási eredményt. 2014-ben egyébként 59 pártra és egyéni jelöltre az összes kiszabott bírság összege 1.955.084.000 forint volt, amelyből 17 szervezet és magánszemély 4.143.510 forintot, a követelés 0,2 százalékát fizette meg. Azaz kerekítve egymilliárd kilencszázötvenegy millió forinttal támogatta a hálás adófizető a választási demokráciát a többségében kamupártokon keresztül)

Az MCP 2014-es szereplése eléggé megosztotta a cigányságot, több sajtóhír is található, pl. itt.

Az MCP-nek ebben a pillanatban (vagyis a március 1-jei helyzetet tükröző, ma reggel 5 órai frissítés szerint) 49 bejelentett egyéni jelöltje van, amelyből 13 jelöltet (nem jogerősen) elutasítottak. Közéleti szereplésükről egy januári Facebook-videó itt látható.

A választókerületi jelöltjükről, Markos Róbertnéról annyit találtunk, hogy 40 éves, a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke, Sándor Endre Géza az Origó Párt jelöltjeként indul, lásd a tegnapi adatokat. 

Töreki Milán, Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a 2014-es választáson egyéniben nem szerzett helyet, országos listája a Fidesz-KDNP és az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP után a harmadik helyen a szavazatok 20,22 %-át kapta. Parlamenti frakciója 24 tagú.

A március 1-jei állapot szerint 96 egyéni jelöltje van bejelentve, közülük egy nem jogerősen elutasítva.

Töreki Milánt három héttel ezelőtt a Zircinfo-n itt mutattuk be

Listák

Az előző naphoz képest nincs változás.

2018. február 28.

Egyéni jelöltek

Három új egyéni jelöltet jelentettek be:

18-02-28_egyeni.png

Gyécsek Dávid, SZEM Párt

A Szegény Emberek Magyarországért (SZEM) Párt szombathelyi címre bejelentett szervezet. Létesítő okirata 2018. január 10-én kelt, és január 25-én vették nyilvántartásba. A 2014-es országgyűlési választáson jelölő szervezetként elutasították a nyilvántartásba vételét. A pártnak nincs nyilvános elérhetősége, egy négy évvel ezelőtti újságcikkből és választási videóból tudhatunk meg róluk néhány dolgot. A Creditreform céginformáció szerint a 2018.02.05-i dátumú létszámadata 0 fő. A Civil szervezetek névjegyzékében még a tevékenységének célja sincs megadva. 

Eddig 24 jelöltje van (egyiküket elutasították), közülük kettő Veszprém megyében: Gyécsek Ildikó a tapolcai (03-as), Gyécsek Dávid a pápai (04-es) választókerületben. A bejelentett jelöltek közül azonban még egyet sem vettek jogerősen nyilvántartásba.

Gyécsek Dávid közéleti tevékenységéről semmit nem lehet tudni. Egy találatot jelez ugyanezzel a névvel a net, de nem biztos az egyezés. Gyécsek Ildikónál ugyanez a helyzet, egy nagyon régi találat a neten itt. Az azonban jelzésértékű, hogy mindkettő Vas megyei illetőségű.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és a fővárosban legalább 27 választókerületben állított egyéni jelöltet (hirado.hu). A SZEM Pártnak tehát még négy egyéni jelöltre van szüksége (ha mind a mostani 23, plusz az új négy jogerős lesz), mert már van tíz megyéje és a főváros is megvan nekik.

Az egyéni jelöltek után jelöltenként 1 millió 28 ezer forint központi költségvetési támogatás, és ha az országos listát is bejelentik legalább 27 fővel, akkor további 184 millió 290 ezer forint jár. Ez a SZEM Párt esetében így összesen 212 millió 46 ezer forint lesz, de ha több jelöltet állít, akkor ez a szám tovább nő (a listára adott támogatás a listán szereplő jelöltek számának függvényében a keretösszeg 15-60%-a) (atv.hu).

Tehát nem rossz üzlet pártot alapítani, százmilliós nagyságrendű adóforintokat lehet lenyúlni gyakorlatilag nulla közösségi haszon ellenében. Még akkor is, ha visszafizetési kötelezettség áll fenn, ha az egyéni jelölt nem szerzi meg a szavaztok 2%-át, a pártlista pedig az 1%-át - vajon hánytól tudják majd behajtani?

Ebben az esetben minden jel arra mutat, hogy kamupártról van szó.

 Sándor Endre Géza, OP

Az Origó Párt (OP) színvonalas honlapján a párt célja: "Az ORIGÓ Párt legfőbb célkitűzése a tartósan beteg-, vagy különleges bánásmódot igénylő személyeket nevelő, ápoló, gondozó családok méltó életkörülményeinek kivívása."

A párt létesítő okirata a 2014-es választások előtt született, de csak 2018. január 17-én emelkedett jogerőre. Székhelye Mátészalka (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A 2014-es választáson értelemszerűen még nem indulhattak. Honlapjukon jelenleg 56 név és bemutatkozás szerepel a "Képviselőink" oldalon, azonban bejelentve egyelőre csak a mi választókerületünk jelöltje van.

Sándor Endre Géza önéletrajzát is itt olvashatják. Részlet: " Hittantanárként végeztem a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Tősgyökeres Pápai vagyok. Helyi cigány önkormányzatban elnökhelyettesként tevékenykedek, így több közösségi és ifjúsági program szervezésében és megvalósításában is nagy szerepet vállalok."

Tomán Attila, LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) 6 fős parlamenti frakcióval rendelkező párt. A párt célja "az állampolgárok és a közösségek érdemi részvételének biztosítása a közhatalom gyakorlásában."

2014-ben 106 egyéni jelöltjük volt. Egyéniben nem nyertek, önálló országos listájuk 5,34 %-kal a negyedik lett a pártok rangsorában. Jelenlegi képviselőik közül négy a listáról került a parlamentbe; egy képviselő (Hadházy Ákos) a mandátumáról lemondott pártalapító Schiffer András helyét vette át, egy képviselő (Demeter Márta) az MSZP-frakcióból ült át.

Honlapján most is mind a 106 választókerületben szerepelnek egyéni jelöltek, bejelentve egyelőre azonban csak 64 jelölt van.

Tomán Attila közéleti szerepléseiről itt találtunk hírt:

Tavaly decemberben bemutatták az LMP megyei jelöltjeit (vehir.hu): "4. számú választókerület (jelenlegi képviselője a fideszes Kovács Zoltán. Pápa, Devecser, Zirc és a bakonyi települések kerülete): Tomán Attila 30 éves, korábban rendőrjárőr volt, majd egy állami költségvetési szervnél dolgozott. Fő feladatának a köznyugalom megteremtését határozta meg."

Január 12-én Pápán tartott közös sajtótájékoztatót a tapolcai képviselő-jelölt társával (Pápa Ma): " ...ma Magyarországon egyetlen hiteles párt van, az LMP. Egyetlen hiteles miniszterelnök-jelölt van, Szél Bernadett és egyetlen hiteles program van, az LMP programja. A fiatal politikus az elsődleges feladatnak a bérválság problémájának megoldását tartja, emellett fontos feladat, hogy a Fidesz kormány által teremtett félelem-érzettel leszámoljanak."

Két héttel ezelőtti információk alapján még azt írtuk, hogy választókerületünkben az Együtt Bányai Katalint indítja. A múlt héten azonban bejelentették, hogy "Gőgös Zoltánnal szemben az Együtt sem indít egyéni jelöltet... Gőgös Zoltánt immáron öt politikai párt támogatja, az MSZP mellett a Párbeszéd, a DK, az Együtt és a Liberálisok." 

Listák

A Fidesz-KDNP bejelentette a közös listáját:

18-02-28_lista.png

2018. február 26.

A múlt hét óta annyi változott, hogy Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette az országos listáját.

nvi_18-02-26_egyeni.png

 

nvi_18-02-26_orszagos_lista.png

A jelölő szervezeteknek még egy hetük van, hogy jelöltjeiket, listákat bejelenthessék. A sajtóhírek szerint a Fidesz hétfői választmányi ülésén elfogadták az országos listát, tehát annak bejelentése a napokban várható. Nem tudni azonban a többi, a mi választókerületünkben előzetesen jelzett többi szervezet (Jobbik, LMP, Momentum, Együtt) jelöltjeiről és listájáról. A vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás mindenkit alaposan meglepő eredménye a kormánypárti oldalon pánikreakciót, az ellenzéki oldalon lázas egyeztetéseket váltott ki - feltételezhető, hogy az ellenzéki oldal még nem nyilatkozó pártjai az utolsó pillanatig keresik a megállapodást egymással, az egyetlen (vagy minél kevesebb) ellenzéki egyéni jelölt megnevezése érdekében. Az MSZP-DK korábbi megállapodása értelmében a mi választókerületünkben DK-s jelölt nem fog indulni.

2018. február 22.

Választókerületünkben az egyéni képviselőjelöltek, valamint az országos pártlisták státuszában tegnap változás nem történt. Az eddig nyilvántartásba vett két egyéni jelölt számára az aláírásgyűjtés befejeződött, az ajánlóíveiket leadták.

2018. február 21.

18-02-22_gogos_zoltan_lista.jpg18-02-22_kovacs_zoltan.jpg 

2018. február 20.

18-02-21_kovacs_zoltan.jpg

A "Bejelentve" státusz azt jelenti, hogy a jelölő szervezet a választási szervekhez benyújtotta a jelöléshez szükséges legalább 500 jelölő aláírást (ajánlás). A választási szervek először ellenőrzik az aláírások hitelességét, és ha az rendben van, akkor a jelöltet nyilvántartásba veszik. Ez néhány napot vesz igénybe.

"A választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az adataikat tartalmazza. Ezzel a lehetőséggel bármelyik választópolgár élhet, ha felkeresi az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodát (jegyzőt)." (Magyar Idők)

A komolyabb jelölő szervezetek (tehát pl. a jelenleg is a parlamentben ülő, vagy ismertebb, országos pártok) nem bízzák a véletlenre, és általában jóval több aláírást nyújtanak be a szükségesnél. Így tehát feltételezhető, hogy az ő bejelentett jelöltjeiket nyilvántartásba is veszik.

Tehát ha egy jelölt "Bejelentve" státusszal megjelenik a NVI honlapján, de még becsöngetnek önhöz aláírásért a jelölt számára, az már csak egy jól ismert trükk a pártok részéről: személyesen is meg akarják önt győzni, hogy a szavazás napján is erre a jelöltre adja a voksát. Az aláírásának ekkor már semmi jelentősége, haszna nincs.

Jelölő szervezetek

Az NVI honlapján jelenleg (február 21.) 103 jelölő szervezet neve olvasható. Ezek közül 3 elutasított, 2 bejelentve (elbírálásra vár), 5 nem jogerősen, a többi jogerősen nyilvántartásba véve. Ezeknek a szervezeteknek a döntő többségéről a közvélemény soha nem hallott, azt sem tudjuk, kik ők. Ezek a kamupártok, amelyek csak a jelöltenkénti egymillió forint állami támogatásra hajtanak, és amely pénzt tőlük soha nem tudjuk visszaszerezni. Tehát ne pazarolja aláírását, szavazatát olyan pártokra, amelyekről soha nem hallott!

A 2014-es választás után a Zircinfo-n itt írtunk az egymillió forintos jelöltekről.

Koós Gábor

Korábbi bejegyzések a 2018-as választással kapcsolatban:

2018. február 17.: Kire szavazhat a választáson?

2018. február 17.: Ön melyik és egyáltalán hány jelöltet támogathat az aláírásával?

2018. február 23.: Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

2018. február 28.: Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”"

Bejelentett képviselő-jelöltek, listák, március 2. - folyamatosan frissül március 5-ig Tovább
"A veszprémi színház is a szexuális zaklatással vádolt Marton Lászlóval akar dolgozni"

"A veszprémi színház is a szexuális zaklatással vádolt Marton Lászlóval akar dolgozni"

2018. március 01. Szerkesztő: Atyavilág

metoo_18-03-01.jpg

24.hu, 2018. február 28.

"A tavalyi év botránya úgy tűnik, nem törte végleg ketté Marton László karrierjét. A szexuális zaklatással vádolt rendező némi hallgatás után, hamarosan visszatér a színház világába.

A budapesti Rózsavölgyi Szalon a minap már nyilatkozott is a Martonnal közös munkáról. Elmondták, hogy még keresik a megfelelő darabot a rendezőnek, attól azonban nem tartanak, hogy a közönség negatívan fogadja majd. Szerintük a nézőket csak a művészi teljesítmény érdekli.

Eközben a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál korainak találta, hogy nyilatkozzon a közös munkáról, ám a Blikknek már megerősítette az együttműködést.

Számtalan, mai is nagy sikerrel játszott rendezése után a jövő évadban átadja nagyszerű szakmai tudását a Veszprémi Petőfi Színház társulatának és közönségének. Elkezdtük a közös munkát, a jövő évad előadásának tervezését

– mondta az igazgató."

***

Propeller, 2018. február 28.

"Marton László máris visszatérhet a színház világába

... Marton  László, a Vígszínház egykori igazgatója ősszel hosszú hetekig szerepelt a kiemelt hírekben, miután Sárosdi Lilla színésznő (és utána még sokan mások) szexuális zaklatással vádolták. 

A Magyarországra is begyűrűző #meetoo kampány első nagy fogása volt Marton, sorsa pedig akkor úgy tűnt, örökre megpecsételődött. Színházi állását elvesztette, és önként döntött a visszavonulás mellett.

Most viszont a Független Hírügynökség arról számolt be, hogy Marton visszatérhet a szakmába, ugyanis már két helyre is hívták rendezni:

Veszprémbe, ahol az egykori Marton-tanítvány, Oberfrank Pál az igazgató, valamint a Rózsavölgyi Színpadra, ahol Zimányi Zsófia irányítása mellett mutatnak be sikerrel darabokat.

A Független Hírügynökség által megkérdezett szakmabeliek többsége nem borult ki a hír hallatán. Mint írják, olyan válaszokat kaptak, amelyek megengedőek; egyetértőek.

Több bennfentes is úgy vélekedett, hogy Marton soha nem kezdett ki sem a színészeivel, sem a tanítványaival, sőt kifejezetten úriember módjára viselkedett velük. Ezzel persze nem azt akarták állítani, hogy ne fordulhatott volna elő, hogy kezdőkkel olykor félreérthetően, vagy nagyon is érthetően viselkedett, de – mint mondták – ezek adódhattak azokból a helyzetekből, amelyek gyakran előfordulnak a művészvilágban, főként azokkal, akik a pályára törekvésük közepette találkoznak neves rendezőkkel."

***

24.hu, 2018. március 1.

"Sárosdi Lillát meglepte Marton László visszatérése

... A budapesti Rózsavölgyi Szalonban és a veszprémi Petőfi Színházban rendez majd újra Marton, akinek visszatérése kapcsán az őt zaklatással először megvádoló Sárosdi Lilla színésznő az ATV-nek mondta el, hogy meglepődött a híren.

Sárosdi szerint az emberi és szakmai és segítő szándék érthető, ám azok a nyilatkozatok már kevésbé, amelyek megkérdőjelezik a Marton Lászlóval kapcsolatban felmerült vádak igazságtartalmát. A színésznő nem biztos abban, hogy jutott elég idő a zaklatási ügyekkel kapcsolatos szembenézésre.

Hogy valóban volt-e időnk újragondolni ezeket a határokat, hogy mertünk-e mi, színházi szakemberek egymással olyan fórumhelyzeteket teremteni, amiben ezeket kellőképpen átgondolhattuk volna, kellőképpen tabuk nélkül tudtunk volna arról beszélni, hogy a mi szakmánkban ezeket a határokat újragondoltuk-e, fontos-e, hogy újragondoljuk

— mondta a színésznő. ..."

"A veszprémi színház is a szexuális zaklatással vádolt Marton Lászlóval akar dolgozni" Tovább
Túratervek márciusra

Túratervek márciusra

2018. március 01. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2018. MÁRCIUS)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

március 3., szombat

Évi rendes közgyűlés

Bakony TE

Gyülekezés: 09.45 kezdés: 10.00 órakor

Vp. Radnóti tér Zóna étterem

március 10., szombat

OKT: Jásd - Római-fürdő - Bakonynána - Nagyesztergár - Zirc

Kovács Gyula

Vp. Volán pu.06.15

Táv:17 km. szint: +300 m

március 13., kedd

Klubest

Bakony TE

Vp. városi stadion tanács terem. Kezdés: 17.30

március 16., péntek - 17., szombat

1./nap: Iszkaszentgyörgy - Fehérvárcsurgó víztározó - Guttamási - Isztimér

2./nap: Isztimér - Burok-völgy - Bükkös árok - Hamuház - Tés

Előzetes jelentkezés szerint és szállás lefoglalózással.

Peer Gyula

16-án a Vp. Volán pu-n 07.35

Táv 1/ 17 km. szint: +300 m. 2/ 23 km. +400 m

március 24., szombat

Tiszta víz teljesítmény túra. Herend majolika gyártelep, Fodor tanya, Tiszta víz forrás, hajag oldal, Herend majolika. Nevezési díj 1000ft.

Harkai Ferenc

Veszprém autóbuszállomás. 06:10.

22km+450m

március 24., szombat

Csapóné konyhája: Dudar, alsó buszmegálló - Csapóné konyhája - Ördög-árok - Bakonyoszlop

dr. Cseh György

Vp, Volán pu., 8:05, indulás 8:20, átszállás Zircen

Táv, szint: 12km, +230m

március 25., vasárnap

Országos Kék Túra szakasz:

Badacsonytördemic - Szigliget - Szent-György-hegy - Tapolca.

Venczel Erzsébet és Erdei Ágnes

Vp. Volán pu. 06.15

Táv. 17 km. szint: +400 m

március 31., szombat

Bakony TT 10 km: Városlőd

Herczeg Endre

Vp. MÁV pu. 08.10

Táv: 10 km. szint: +200 m

 

MÁRCIUS havi IVV-túrák:

 • Március 17. Szombat Tatai XX. IVV Túranap Tata

 • Március 24. Szombat X. „Dél-Börzsönyi Kilátások” IVV Túranap Zebegény

 

MÁRCIUS havi ÉDK-túrák:

 • Március  3. Szombat Reguly Antal Emléktúra 35, 22, 7 Zirc
  Március  15. Csütörtök Sárkány túra 42, 30, 20, 11 Nemesvámos
  Március  17. Szombat Tatai XXI.Tavaszi IVV Túranap 20, 14, 10, 7 Tata
  Március  24. Szombat Tiszta Víz túra 22, 12 Herend
  Március  31. Szombat Nyuszitúra Jásd 35, 25, 15, 8 Jásd
  Március  31. Szombat Bakony 50, 35, 25, 10 Veszprém, Herend

 túrákkal kapcsolatos változásokat a honlapon tesszük közzé, ezért érdemes indulás előtt ott is tájékozódni. A programok nyomtatható formában a honlapról is letölthetőek. A kirándulásokról készült képeket a honlapra is feltöltjük.

Beküldte: Dr. Cseh György

Képtalálat a következőre: „bakonytermészetbarát egyesület”

 

Túratervek márciusra Tovább
Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”"

Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”"

2018. február 28. Szerkesztő: Atyavilág

oevk-evk-2006-2014-pld5-veszprem_1.jpgVálasztókerületünk (Veszprém 04. országos egyéni választókerület, székhely Pápa, 87 település) a 2012-es új választási törvény óta létezik a jelenlegi határokkal. A korábbi választási rendszerben igen nagy különbségek voltak az egyes választókerületek választóinak számában, tehát indokolt, és alkotmányosan igazságos volt körülbelül hasonló lakosságszámú körzeteket kialakítani. Ami azonban nem volt indokolt (legalább is a politikai korrektség tekintetében), hogy az új határokat a már akkor is kétharmados többséggel rendelkező Fidesz úgy húzta meg, hogy az ugyanabba a körzetbe tartozó települések között a fideszes települések kerüljenek túlsúlyba (a szakértők szerint máig titok, ki végezte a választókerületek modellszámítását).

Az előző, 2014-es választások előtt az újságírók toplistát készítettek a Fidesz tíz legnagyobb térképrajzolós bravúrjáról. Büszként mondhatjuk, hogy ott szereplünk a lista 4. helyén: "Tulajdonképpen az összes Veszprém megyei választókerület jó helyen lenne a tízes toplistán, a hagyományosan kiegyensúlyozott megyét sikerült teljesen jobboldalivá alakítani azzal, hogy a három inkább baloldali körzetet beolvasztották a négy inkább jobboldaliba."

Ez így is lett, 2014-ben mind a négyben fideszes jelölt nyert. Időközi választáson (lemondás, elhalálozás) Veszprémben független, Tapolcán jobbikos jelölt nyert. 

Sorozatunkban választókerületünk képviselő-jelöltjeinek érdekesebb kampányeseményeiről veszünk át híreket más médiából.

Dr. Kovács Zoltán - Fidesz-KDNP

2018. február 25. - Dr. Kovács Zoltán honlapja

kovacs_18-02-25.jpg"„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”- A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZETT A VÁROS"

 

 

 

Gőgös Zoltán - MSZP-Párbeszéd

2018. február 26. - MSZP-honlap

gogos_18-02-26.png"Egyeztetést sürget az MSZP és a Párbeszéd a "demokratikus ellenzéki pártok" között a választási együttműködésről, mert úgy látják, a hódmezővásárhelyi választásnak az a fontos üzenete, hogy ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, akkor le lehet győzni a Fideszt, a "legszervezettebb kisebbséget"."

 

Koós Gábor

Korábban:

2018. február 23.: Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

Jelölthétköznapok - "„NE HIGGYÜNK A KOMMUNISTA UTÓDSZERVEZETEK HAMIS PRÓFÉCIÁINAK”" Tovább
"Újabb fideszes belső utasítás: Soros György letiltva" - *máris frissítés!

"Újabb fideszes belső utasítás: Soros György letiltva" - *máris frissítés!

2018. február 28. Szerkesztő: Atyavilág

"Egy nap alatt elfelejtette a kormánypropaganda Soros Györgyöt" - írta tegnap a Magyar Nemzet. A legfrissebb hír pedig ma reggelről: 

Magyar Nemzet, 2018. február 28.

"A képviselők Facebook-felületeire semmilyen negatív, lejárató és Sorossal kapcsolatos anyag nem rakható ki – ezt a rövid és tömör, ám annál világosabb utasítást adta kedden politikusainak a Fidesz pártközpontja. A lapunk birtokába jutott ukáz újabb bizonyítéka annak: a csúfos hódmezővásárhelyi kudarc után a kormánypárt kénytelen igen gyorsan áthangolni az eddig főként a 87 éves milliárdos ellen való uszításra épülő kommunikációját.

Ez pedig igencsak jókora fordulat ahhoz képest, hogy nemrég még a párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs arról küldött sorvezetőt a képviselőknek:* a „Soros zsebében” lévő ellenzéki politikusokat emlegessék, ha a kormány által tavaly szép csendben befogadott 1300 menekültről kapnak kérdést.

Aki kedden reggel végignézte a kormánypárti sajtót, már annak is feltűnhetett: szinte varázsütésre elillant belőle Soros György neve. Csak régebbi, még a vasárnapi hódmezővásárhelyi választás előtt született cikkekben vagy egy-két külföldi, főleg amerikai hírben bukkant fel a név, de már szó sem volt Soros-szervezetekről. ..."

* 2018. január 17-én (a szerk.) 

Most akkor hirtelen jó ember lett Soros György a kormánypártoknál? Úgy tűnik, ettől nem kell tartani:

hajra_soros_18-02-28_1.png"Ám attól függetlenül, hogy a Fidesz mostantól helyi jelöltjeik esetén igyekszik nem csak a lejáratásra építeni, úgy tűnik, a párt azért nem fog teljesen felhagyni Soros György emlegetésével. Például még kedd délután is arról adtak ki közleményt az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban: „Karácsony Gergely Soros György embere, aki ha tehetné, a migránsokat is a magyar emberekkel tartatná el.”"

(Kép: Készült Magyarország Kormánya megbízásából?)

A szerkesztő megjegyzései

Testközelből, szinte karnyújtásnyira éljük meg azt a történelmi eseményt, hogyan lehet egy országos propagandagépezetet (állami és pártmédia), a törvényhozás kormányzati szereplőit, az államszervezetet egészét egyetlen füttyentéssel szinte száznyolcvan fokkal megfordítani.

Azt, hogy a képviselő-jelöltek által a lakossági fórumokon, nyilatkozatokban elmondott kommunikációs panelek, politikai üzenetek pártközponti ihletésűek, eddig is tudtuk. Azt azonban, hogy a Fidesz ilyen katonás szigorral írja elő, mit mondhatnak, az a választók többsége számára egyáltalán nem ismert. A legkisebb hibát sem szabad elkövetniük: a képviselők Facebook-oldalai, a központilag szerkesztett "egyéni" párthonlapjai tartalma gyakorlatilag semmi "egyénieskedést" nem enged meg. Ha kényes ügyekről van szó, nyilatkozattételi tilalom (menekülnek a sajtó elől), vagy ezekre a kérdésekre oda nem tartozó egységes elterelő válaszokat kell adniuk. Annyira nem bíznak a saját képviselőik képességeiben, hogy azok sorozatban nem is mehetnek el a képviselő-jelöltek vitáira.

Mármost csak az a választópolgár kérdése, hogyan ismerem meg bármelyik jelölt őszinte nézeteit, emberi kvalitásait, ha az ő szájából csak a kampánytanácsadók, spin doctorok által Budapesten megfogalmazott, és az egész országban bárhol ugyanúgy visszahallható lózungokat hallom? (vessünk egy pillantást pl. a Fidesz pápai rajongói csoportjának Facebook-oldalára). Hogyan fogja majd a nem-rá-szavazókat a parlamentben képviselni, ha csak a saját hívei elé mer kiállni, csak az őt dicsérő sajtónak mer nyilatkozni, egyenes kérdésre nem válaszol, vagy elmaszatol, vagy Soros! (ja, az már nem)?

Igen, szükség van világos nézetekre, világos, érthető szabályokra, amelyek a politikusok magatartását szabályozzák. Egy központi bunkerből kézivezérelt biorobotokra azonban nincs szükség. Érdemes végignézni ezt a lenyűgöző japán videót (25 millió feletti nézettséggel, igazán érdekes kb. 1:36-tól), a szorgalomnak, fegyelmezettségnek, gyakorlásnak ezt a remek példáját. Amit a videón látunk, azt nagyon élvezzük; amit viszont itthon a napi politikában, azt nem csak nem élvezzük, de nem is kívánjuk. 

Ja, tényleg, hány milliárdba is kerültek eddig az ezek szerint igencsak túltolt Soros-kampányok az adófizetőknek? A 2017-es kampány 12 milliárdba, a most futó Stop, Soros! kampány költségeit a kampány vége után teszik közzé.

A miniszterelnök tanácsadói most háromszoros igyekezettel keresik, mivel lehetne kiváltani Sorost. Egyes hírek szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) lesz az új ellenség.

ensz-terv.jpg

A kampány folytatásának lehetséges másik lába a felturbózott Fidesz-sikerpropaganda, harmadik pedig az lehet, hogy minél többeknek elvegyék a kedvét a szavazástól.

Koós Gábor

* Frissítés: Mire a fenti bejegyzés megjelent, már a postaládánkban volt a legfrissebb fideszes szórólap sok Sorossal. A terjesztőkhöz feltehetően nem jutott el a pártközpont tegnapi döntése, hogy Soros le van tiltva, különben nem dobálták volna be. Néhány (tíz)ezer választópolgár most kissé értetlenül hallgatja a híreket, és forgatja közben a kezében a szórólapot. Azt legalább reméljük, hogy ahová eljut a hír, és leállnak a terjesztéssel, nem a kukába dobják a megmaradt szórólapokat, hanem - mint a Nemzeti Konzultáció borítékjaival történt - valamelyik jótékonysági szervezet összegyűjti, elviszi a MÉH-be, és a pénzt külföldről támogatott jogvédő szervezeteknek utalja át.

18-02-28_allitsuk_meg_1.jpg

18-02-28_allitsuk_meg_2.jpg 

"Újabb fideszes belső utasítás: Soros György letiltva" - *máris frissítés! Tovább
Zirci judósok aranyesője a diákolimpián

Zirci judósok aranyesője a diákolimpián

2018. február 27. Szerkesztő: zircblog

Nemesvámoson rendezték meg a Veszprém Megyei Judo Diákolimpiát, ahol a zirci judósok kiemelkedően szerepeltek, összesen tizenhat érmet gyűjtöttek.

A diákolimpián tizenhárom klub közel 130 versenyzője küzdött egymással. A Vincze Judo Club Zirc tizenhat judokával képviseltette magát a megmérettetésen. Közülük volt, aki először lépett tatamira, míg mások már többedszerre álltak oda ellenfelükkel szemben. A klub gyermekei parádés küzdelmekkel, példátlan bátorsággal  örvendeztették meg az edzőket és a szülőket egyaránt.

A munka meghozta gyümölcsét, hiszen valamennyi zirci versenyző éremmel tért haza: 14 arany, 4 ezüst és 1 bronz lett a Vincze Judo Club mérlege a nemesvámosi versenyen.

 judo_megyei_diakolimpia.jpg

 A Veszprém Megyei Judo Diákolimpián érmet szerző judokák felkészítő edzőikkel (Fotó: Vida Judit)

 

Aranyérmesek: Gerber Áron, Heim Bálint, Heim Fanni, Horváth Loretta, Kertai Kyra, Kertai Olivér, Kertai Réka, Kovács Ádám, Pej Zalán, Sárossy Bence, Sárossy Boróka


Ezüstérmesek: Árpásy Balázs, Árpásy Botond, Kádi Kata, Sárossy Barnabás

Bronzérmes: Gerber Olivér

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

 

Zirci judósok aranyesője a diákolimpián Tovább
Egyre több autónk van…

Egyre több autónk van…

2018. február 27. Szerkesztő: zircblog

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) készíti Zirc fenntartható városi mobilitási tervét. A szakemberek a tervezés során időről időre felvetnek egy témát, amellyel kapcsolatban várják a zirci polgárok és a városban közlekedők észrevételeit, javaslatait is. Ez alkalommal a személygépkocsik számának emelkedéséről és a közúti forgalom általános növekedéséről lesz szó.

Magyarország a 2000-es évekre visszavonhatatlanul motorizált ország lett. Legtöbbünk mindennapi életét meghatározza a személygépkocsi a lakóhelyválasztástól a munkahelyválasztáson keresztül a szabadidő eltöltéséig. A személygépkocsi sok szempontból nélkülözhetetlen, máskor egyszerűen kényelmesebb vagy gyorsabb, mint az autóbusz, a kerékpár vagy a gyaloglás.

Ne feledjünk azonban, hogy településeink úthálózata, utcái és terei az elmúlt évszázadokban alakultak ki, és amikor elődeink a városokat tervezték, nem gondoltak (talán nem is gondolhattak) napjaink utazási igényeire és a személygépkocsi-használat tömegessé válására. A mai életmód, ami legtöbbünknek már természetes, fél évszázaddal ezelőtt még csak kevesek kiváltsága volt. Így aztán a jelen közúti közlekedési igényei és a lehetőségek egyre messzebb kerülnek egymástól. Ez világjelenség, de különösen „fájdalmas” lehet azokban a térségekben, ahol a települések még a motorizáció meglódulása előtt alakultak ki, mint például Magyarország szinte összes városában. Ezeken a helyeken napjainkban arra törekednek, hogy az utcákat és a tereket a lehető legkevésbé „uralják” az autósok. A szép történelmi belvárosok nem is alkalmasak a mai személygépkocsi-használati igények kiszolgálására: nincs elég parkolóhely, szűkösek az utcák, nem igen fér el egymás mellett a gyalogos, a kerékpáros és az autós, nem beszélve a buszokról, amelyek sok helyre be sem tudnak hajtani.

Zirc is ebben a helyzetben van. Itt is egyre többen vettek maguknak autót az elmúlt évtizedekben (lásd az ábrán), és ahogy egyre többen léptek erre az útra, úgy szembesült a város ennek kedvezőtlen következményeivel a legforgalmasabb helyeken. Egyre tovább tart parkolóhelyet találni, egyre nehezebb kifordulni a Rákóczi téren és környékén. E kivételes fekvésű városban is gondot jelent a növekvő légszennyezés. A korábban szinte forgalommentes utcákban megjelent az egérutat kereső „átmenő forgalom”. A gyalogosok nehezebben kelnek át az úton, a biztonságuk és biztonságérzetük kedvezőtlenül változott. És a sor még folytatható lenne… Amíg a ma ismert gazdasági prosperitás fennáll és az üzemanyagárak is megfizethetők, a helyzet e téren évről évre rosszabb lesz.

A személygépkocsi-használat növekedésével és az ezzel kapcsolatos problémákkal előbb-utóbb mindenki találkozik. Könnyű lenne azt mondani, hogy építsünk több utat, több parkolóhelyet, de a közlekedéstervezők régen belátták, hogy ezen a módon nem lehet megnyerni a versenyt, különösen a belső városrészeken. Nem mellékesen az infrastruktúra-fejlesztés költséges dolog, és az önkormányzatok lehetőségei (köztük a zircié is) igencsak korlátosak. A szakemberek a megoldást e komplex problémakörre már jó ideje az utazási igények befolyásolásában látják.

Értelemszerűen személygépkocsival is vannak indokolt utazási igények, amelyeket magas szinten kell kiszolgálni. Mivel azonban nem tudunk mindenkit kiszolgálni, szükség lehet a „kevésbé jogos” igények megváltoztatására. Talán nem is kell sokat tennünk: elég lehet, ha valaki néha nem egyedül ül be az autójába, hanem elvisz valakit, esetleg hetente egyszer inkább gyalogol, vagy időnként buszra száll. Szóba jöhetnek természetesen a közlekedési rendszert érintő intézkedések is, például a parkolás időbeli korlátozása vagy egyes utcák lakó-pihenő övezetté alakítása (ahová csak célforgalomban lehet behajtani).

Ezzel együtt természetesen sok valóban hiányzó közúti fejlesztést is meg kell valósítani. A készülő fenntartható mobilitási terv nem a személygépkocsik használata ellen van, hanem igyekszik a személygépkocsi-használat mellett más alternatívákat is felmutatni, és javaslatokat tesz a felmerült közlekedési problémák távlatban is helyes megoldására.

Észrevételeit elküldheti a zirc@kti.hu e-mail címre, illetve személyesen vagy postán Várszegi Bernadett főépítészi referens részére (Zirci Közös Önkormányzati Hivatal, 8420 Zirc, Március 15. tér 1.).


sump4.jpg

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Egyre több autónk van… Tovább
Költségvetés: előtérben a fejlesztések

Költségvetés: előtérben a fejlesztések

2018. február 27. Szerkesztő: zircblog

2 747 590 000 forint összegben elfogadásra került Zirc Városi Önkormányzat 2018. évi költségvetése a képviselő-testület februári rendes ülésén.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert 1 312 288 306  forint összegű pályázati támogatás következtében már tavaly nagymértékben megemelkedett a városi büdzsé. Az idei működési költségvetés 979 880 000 forint, a felhalmozási költségvetés tervezett kiadási oldala pedig 1 750 699 000 forint. – A számokból és az arányokból is lehet látni, hogy ebben az évben az elnyert uniós projektek megvalósítási feladata lesz a legjelentősebb a költségvetés szempontjából is – fűzte hozzá Ottó Péter polgármester. 

Sor került a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatói álláshelyére kiírt pályázat elbírálására is. A képviselő-testület döntött, hogy további öt évre Bieberné Réz Ágnest bízza meg ezen intézmény vezetői feladatainak ellátásával.

Dr. Kovács László, az Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek teljesítésének mind a polgármester, mind a képviselők határidőre eleget tettek.

 tu1_1.JPG

 

Az út- és járdafelújítások műszaki tartalma is meghatározásra került a képviselő-testület ülésén. Mint arról már korábban hírt adtunk, Zirc Városi Önkormányzat 75 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült a kormányzattól. A megítélt támogatás terhére a következő utcák felújítását tervezi az önkormányzat: Som utca, az Eötvös utca Szikla és Som utcák közötti szakasza, a Semmelweis utca a Kodály utca és Berek utca között, a Tölgyfa utca Semmelweis és Boksa utcák közötti szakasza. Járdák: a Deák Ferenc utcában a pékségtől a Táncsics utcáig, a Borzavári utcában a Táncsics utcától a temető bejáratáig, a Deák Ferenc utca keleti oldalán, a 40 lakástól az ÁFÉSZ parkolóig, a Rákóczi tér 40 lakás előtti szakaszán, illetve a Köztársaság utcában az Alkotmány és Fáy András utcák között. Az útfelújításnál opcionális szakaszként bekerült az Üdülő utca Szeptember 6. és Zrínyi utcák közötti szakasza és a Zrínyi utca Üdülő és Deák Ferenc utcák közötti szakasza. Járdafelújításnál az Üdülő utca Szeptember 6. és Zrínyi utcák közötti szakasza. Az Üdülő utca felújítását a Szeptember 6. utcáig egy másik pályázat keretében végzi el az önkormányzat. A képviselő-testület arról is döntött, hogy az elkészített tervek alapján a további szakaszok felújítását a későbbiekben a célra rendelkezésre álló források ismeretében, ütemezetten megvalósítja.

LEADER-felhívásra történő pályázat benyújtásáról is döntés született, melynek célja a Cigánydombi játszótér felújítása. Az igényelt támogatás összege 3 millió forint, melyhez 25 százalék önerőt biztosít az önkormányzat. A játszótér felújítására korábban közösségi kezdeményezést is indított a város, az erre a célra felajánlott támogatásokat elkülönített számlán vezeti az önkormányzati hivatal.


tu2_1.JPG

Módosította a képviselő-testület a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló önkormányzati rendeletét, elfogadta a díjakat alkalmazó intézmény fenntartója, a Zirci Járás Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának tervezetét. Jelentős változás nincs, egyedül a diabéteszes ebéd díja emelkedik a drágább beszerzés okán.

A képviselő-testület elhatározta a Zirc város településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek teljes közigazgatási területre kiterjedő felülvizsgálatát, melybe partnerként bevonja a kapcsolódó önkormányzati rendeletben meghatározott érintettek körét. A tervezői feladat elvégzésére a vállalkozást is kiválasztotta a testület az ajánlattevők közül. 

Lakossági kérelemre döntött a képviselő-testület a helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosításának elindításáról annak érdekében, hogy a Fáy utcai lakóteleptől keletre eső telektömbben elhelyezhető legyen lakófunkció. A tervezői munkára szintén kiválasztásra került a vállalkozás.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete támogatását fejezte ki, hogy a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház pályázatot nyújtson be Zirc képviseletében a „Finnugor Kulturális Főváros” cím elnyerésére, amely 2019-ben lehet esedékes.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Költségvetés: előtérben a fejlesztések Tovább
A forgalomkorlátozás megszűnt! - Figyelem! Forgalomkorlátozás a 82-esen Veszprém és Veszprémvarsány között!

A forgalomkorlátozás megszűnt! - Figyelem! Forgalomkorlátozás a 82-esen Veszprém és Veszprémvarsány között!

2018. február 27. Szerkesztő: Atyavilág

Esemény időpontja: 2018 február 27 07:13 - kedd
Esemény: Útinform ()
Esemény leírása:

A 82-es főutat érinti az intézkedés.
Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint Veszprém megyében a 82-es főút 0 és 43-as kilométerszelvénye közötti szakaszán korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát a hóátfúvások miatt.

 

(Katasztrófavédelem)

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendkívüli havazás miatt kialakult útviszonyok hatására csak Veszprémvarsányig közlekedhetnek a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek a 82-es számú főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán.

Az intenzív havazás miatt 2018. február 27-én 6 óra 40 perctől nem közlekedhetnek a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek, a 82-es számú főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, Veszprémvarsánytól a megyehatárig. A főút Veszprém megyei szakaszán szintén korlátozták a tehergépkocsik forgalmát.

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek a 832-es számú utat vehetik igénybe.

A korlátozás visszavonásig érvényes!

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek!

(police.hu)

A 7,5 tonna össztömeg feletti járművek újra közlekedhetnek a 82-es számú úton.

A havazás miatt korábban elrendelt 7,5 tonna legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását Veszprém és Bakonyszentkirály között 2018. február 27-én 12 óra 30 perctől visszavonták.

A 82-es számú főút fenti szakaszán a kamionok újra közlekedhetnek.

A 82-es számú főúton, Veszprémvarsánynál 2018. február 27-én 12 óra 30 perctől újra zavartalanul közlekedhetnek a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek.
(police.hu)
A forgalomkorlátozás megszűnt! - Figyelem! Forgalomkorlátozás a 82-esen Veszprém és Veszprémvarsány között! Tovább
Pál fordulásai 2. rész - Szili Katalin

Pál fordulásai 2. rész - Szili Katalin

2018. február 26. Szerkesztő: Atyavilág

18-02-20_palfordulas.jpg"A kereszténység zsidó szektaként keletkezett, a két vallás elválása egymástól főként krisztológiai kérdések miatt történt, amely a damaszkuszi úton történt páli fordulat hatására vált véglegessé, azaz a keresztényüldöző Saul megkapta Istentől a szükséges kegyelmet és élt is vele ahhoz, hogy Pál apostollá, a keresztények üldözőjéből a pogányok keresztény térítőjévé válhasson." - Damaszkuszi út, Wikipédia

"Pál fordulása, jan. 25.: a keresztényeket üldöző Saul megtérése →Pálapostollá. - Az Érdy-kódexben Szent Pál apostolnak megfordulatja, a Debreceni kódexben Szent Pál apostolnak megtérése, Beythe Istvánnál Szent Pál megtérölése napja, a szegedi nép ajkán Jóraforduló Pál az ap. megtérésének ünnepe." - pálfordulás, Magyar Katolikus Lexikon

"pálfordulásA vélemény teljes megváltozása. Amikor az ember homlokegyenest mást mond, mint azelőtt gondolt." - Idegen szavak gyűjteménye

 

Saulus (Index, 2005. 04. 15.)

"Szili Katalin lesz az MSZP hivatalos államfőjelöltje. Életrajz.

Szili Katalin a legutóbbi felmérések szerint Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa.

A somogyi születésű házelnök politikai karrierje pályafutása utolsó öt évében kezdett látványosan felfelé ívelni. Szili 1956-ban született a Somogy megyei Barcson egy 1945 után vagyonát vesztett magyar-német polgárcsaládban. 1976-tól a pécsi jogi egyetemen szerez jogászoklevelet, karrierje innentől a környezetvédelemben kezdődik: 1985-től 1992 a dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság jogtanácsosa, miközben az ELTE-n elvégzi még a humánökológia kiegészítő szakát.

1983-ban lép be az MSZMP-be, 1989. novemberben az MSZP-hez csatlakozott. 1992-ben sikerült pécsi választókerületében képviselővé választatnia magát, 1994 óta Pécs 2. számú választókerületének egyéni országgyűlési képviselője.

A Horn-kormányban a környezetvédelmi minisztérium politikai államtitkára. Jól használta ki az MSZP-ben lezajlott fiatalítási hullámot és emancipációs törekvéseket, 2000-ben az MSZP elnökhelyettesévé választják, a nőtagozat elnöke lesz. " ...

"1998 és 2002 között az Országgyűlés alelnöke, 2002 és 2009 között annak elnöke,..." (Wikipédia)

Paulus

"1994-től az MSZP színeiben bejutott parlamenti képviselő. 2010 októberében távozott a pártból, és saját pártot alapított Szociális Unió néven, melynek elnökévé is választották. Szintén elnöke a 2013 szeptemberében megalakult a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak." (Wikipédia)

"Bruttó egymillió forint havonta

Tényleg nincs még egy magyar politikus, akit annyira borzasztó sok sérelem ért volna pályája során, mint Szili Katalint. Szili az MSZP kormányzása, 2002 után hét évig volt az országgyűlés elnöke (ő kezdte meg például az újságírók kiszorítását a Parlament különböző helyiségeiből), közben Gyurcsány Ferenc köztársasági elnökjelöltje lett, hogy aztán veszítsen Sólyom Lászlóval szemben, 2015 óta pedig Semjén Zsolt munkatársa miniszterelnöki megbízottként a nemzetpolitikai államtitkárságon."  (444.hu, 168ora.hu)

"

Egykor szocialista politikus volt, államfő is lehetett volna. A szomorúan hanyatlani tűnő pályafutás a Fidesznek köszönhetően felívelt, meg is van érte a hála, derül ki az MTI híréből."

18-02-26_szili_katalin.jpeg"Szili Katalin fideszes fórumon kampányolt

Az MSZP korábbi házelnöke és köztársaságielnök-jelöltje, aki már Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjaként dolgozik, szombaton Pócs János jászfényszarui fórumán kampányolt a fideszes jelölt mellett. A Hír Tv beszámolója szerint Szili Katalin annyira belelendült a migránsozásba, hogy egyszer még a település nevét is eltévesztette."

 Koós Gábor

Pál fordulásai 2. rész - Szili Katalin Tovább
A legnagyobb segítség, amit kolléga adhat

A legnagyobb segítség, amit kolléga adhat

2018. február 26. Szerkesztő: zircblog

Irányított véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, melynek során két zirci betegnek gyűjtöttek vért, munkatársak fogtak össze kollégájuk gyógyulásáért.

– A zirci önkormányzat keresett meg minket irányított véradás céljából egyik dolgozójuknak, akinek a műtétjéhez négy egység vérre van szüksége – mondta el Magyar Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének vezetője. Örömét fejezte ki, hogy a munkatársak aktivitásának köszönhetően meglett a szükséges mennyiség, két önkormányzati intézményből is jöttek vért adni.

 va1.JPG

Vért adnak a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói. Balról: Szakács Péter, Pill Eszter, Vachtler Erik, Bereczkiné Papp Krisztina, a másik képen Kubicsekné Wolf Éva

 va2.JPG

Egy fiatal zirci lánynak is gyűjtött vért a vöröskereszt az irányított véradás során. Nála más a helyzet, mert tizenkét egység vérre van szüksége egy hónapban, így a részére folyamatosan gyűjt a területi szervezet. Bakonybélben kezdték, majd Zirc volt a következő állomás, s mindkét akció eredményesnek bizonyult. Márciusban folytatják a lány gyógyulásának érdekében végzett munkát.

 va3.JPG

A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának munkatársai is irányítottan ajánlották fel a vérüket. A képen: Czigler Anita, Valler Szilvia, Dobszay Kitti

Az önkormányzati intézmények munkatársai mellett Kaszás Lászlóné is részt vett az irányított véradáson, ő a fiatal lány gyógyulását segítette a semmi mással nem pótolható adománnyal. A területi vezető hangsúlyozza, az irányított véradás során fontos a vércsoport-egyezőség. A közvetlen családtagok nem adhatnak vért, mert ekkor nagyobb a fertőzésveszély, és gyengül az immunrendszer.

Magyar Lászlóné arról is tájékoztat, hogy a 2018-as jogszabályi változások kitolták a véradók felső korhatárát. Ennek eredményeképpen már a hatvanöt év felettiek is adhatnak vért, természetesen amennyiben az egészségi állapotuk ezt lehetővé teszi és folyamatos véradók voltak korábban.

Az irányított véradást követően azokat is várta a vöröskereszt, akik ismeretlen embertársaiknak ajánlják fel vérüket. Ezen a napon összesen 34-en nyújtották önzetlenül segítő kezüket.     

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

A legnagyobb segítség, amit kolléga adhat Tovább
Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását"

2018. február 23. Szerkesztő: Atyavilág

oevk-evk-2006-2014-pld5-veszprem_1.jpgVálasztókerületünk (Veszprém 04. országos egyéni választókerület, székhely Pápa, 87 település) a 2012-es új választási törvény óta létezik a jelenlegi határokkal. A korábbi választási rendszerben igen nagy különbségek voltak az egyes választókerületek választóinak számában, tehát indokolt, és alkotmányosan igazságos volt körülbelül hasonló lakosságszámú körzeteket kialakítani. Ami azonban nem volt indokolt (legalább is a politikai korrektség tekintetében), hogy az új határokat a már akkor is kétharmados többséggel rendelkező Fidesz úgy húzta meg, hogy az ugyanabba a körzetbe tartozó települések között a fideszes települések kerüljenek túlsúlyba (a szakértők szerint máig titok, ki végezte a választókerületek modellszámítását).

Az előző, 2014-es választások előtt az újságírók toplistát készítettek a Fidesz tíz legnagyobb térképrajzolós bravúrjáról. Büszként mondhatjuk, hogy ott szereplünk a lista 4. helyén: "Tulajdonképpen az összes Veszprém megyei választókerület jó helyen lenne a tízes toplistán, a hagyományosan kiegyensúlyozott megyét sikerült teljesen jobboldalivá alakítani azzal, hogy a három inkább baloldali körzetet beolvasztották a négy inkább jobboldaliba."

Ez így is lett, 2014-ben mind a négyben fideszes jelölt nyert. Időközi választáson (lemondás, elhalálozás) Veszprémben független, Tapolcán jobbikos jelölt nyert. 

Sorozatunkban választókerületünk képviselő-jelöltjeinek érdekesebb kampányeseményeiről veszünk át híreket más médiából.

Gőgös Zoltán (MSZP-Párbeszéd) - Index, 2018. február 22.

"Két napja írtunk arról, hogy Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara amúgy fideszes elnöke durván odaszúrt földijének, a szintén pápai Gőgös Zoltánnak, valamint Karácsony Gergelynek, az MSZP listavezetőjének.

18-02-22_gogos_1.jpg

Gőgös most nyílt levélben válaszolt Győrffynek. Az MSZP-s veterán vitára hívja fideszes ellenfelét, de nem ez a levél legérdekesebb része, hanem az, amikor Győrffy állítólagos földbirtokossá válásáról ír: 

"Elég furcsa, hogy én nem adhatok el néhány hektár földet a térség legnagyobb állattartójának, mert a kamara szerint ő felhalmozó, de te gond nélkül megvetethetted a sofőröddel egy külföldi földjeit, sőt állami földeket is vásároltál. Miután a sofőr úr, a kocsmában elbeszélte, hogy az a föld nem is az övé, gyorsan a nevedre írattad. Ezután jó fideszesként gond nélkül kaptál 200 millió hitelt, de a fizetéseddel is jól sáfárkodsz, hiszen nettó 500 ezerből gond nélkül törlesztesz havi 2 milliót. Igazi mágus vagy."

Csodálnánk, ha a két politikus leülne vitázni egymással."

Koós Gábor

Az érdekesség kedvéért érdemes ide másolni a cikkben hivatkozott nyílt levelet, mert helyi vonatkozása is van (forrás: itt, kiemelés a szerkesztőtől).

"Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnök

Balázs!
 
Azért szólítalak így, mert nagyon régóta ismerjük egymást, és nem szeretem az álszent protokollt.
Te kedden, amikor hét elkeseredett gazdával közös sajtótájékoztatót tartottunk Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel, kijöttél a bunkeredből, és sületlenségeket beszéltél.
 
Amit mondtál, az téged minősít, és nem minket.
 
Az érintett gazdák ugyanis minden lehetséges helyen jelezték, hogy egy fideszes képviselő hobbija miatt elveszik a legelőjüket és így földönfutóvá válnak. Ez a gazemberség 25 családot tesz tönkre, takarmány bázis nélkül hagy 5000 birkát.
 
Ők a kamara tagjai, ezért először hozzátok fordultak segítségért, de támogatás helyett még érdemi választ sem kaptak.
 
Balázs!
 
Neked a gazdákat kellene védened, e helyett te a gazdáidat véded!
 
Biztosan megéri, hisz egy kistelepülési polgármesterből hirtelen te is földbirtokossá váltál. Elég furcsa, hogy én nem adhatok el néhány hektár földet a térség legnagyobb állattartójának, mert a kamara szerint ő felhalmozó, de te gond nélkül megvetethetted a sofőröddel egy külföldi földjeit, sőt állami földeket is vásároltál.
 
Miután a sofőr úr, a kocsmában elbeszélte, hogy az a föld nem is az övé, gyorsan a nevedre írattad. Ezután jó fideszesként gond nélkül kaptál 200 millió hitelt, de a fizetéseddel is jól sáfárkodsz, hiszen nettó 500 ezerből gond nélkül törlesztesz havi 2 milliót. Igazi mágus vagy….
 
Balázs!
 
Te és fideszes tettestársaid nem a gazdákért, hanem a biznisz folytatásáért harcoltok!
 
A kamara elnökeként te oroszlánként véded a gázszerelőből hirtelen hatalmas földek tulajdonosává lett Mészáros Lőrincet, és a lámpabizniszből ellopott pénzt földügyletekkel tisztára mosó Nemzet Vejét.
 
Igen! Ha módunk lesz rá minden bérleti szerződést felülvizsgálunk, a Nagyesztergár környékieket is, ahol nem átallottatok egy 400-as tehenészeti telepet felszámolni, csak azért, hogy a csődbe ment zirci haverotok földekhez jusson.
 
Az a baj Balázs, hogy órákig sorolhatnám azokat a szemét döntéseket, amit a gazdák ellen hoztatok, de ízelítőnek ennyi pont elég lesz.
 
Én az előzmények ellenére nyilvános vitára hívlak, hogy eldöntsük, ki is Rákosi politikai örököse: én, vagy te? (Azért hívlak téged vitára, mert a Fazekasnak a hatalom teljesen elvette az eszét, hisz már odáig jutott, hogy sült rovarok repkednek a lelki szemei előtt.)
 
Jelezzél vissza, hol és mikor legyen a nyilvános vita. Nekem mindegy.
 
Pápa 2018. február 22.
 
Gőgös Zoltán
Jelölthétköznapok - "Lerákosizták az MSZP-st, válaszul leírja a fideszes állítólagos meggazdagodását" Tovább
Felhívás

Felhívás

2018. február 23. Szerkesztő: zircblog

fidesz_1.jpg

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben aláírásával támogatni szeretné Dr. Kovács Zoltánt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét, minden hétköznap megteheti a Fidesz zirci irodájában is (Zirc Deák F.u.2) nyitvatartási időben:

H:        13:00-17:00

K:         9:00-13:00

Sze:     9:00-13:00

Csüt:  13:00-17:00

P:        13:00-17:00

Iroda elérhetőségei:

e-mail: zirc@fidesz.hu

Tel: 30/321-1403

 

beküldte:

Wittmann Eszter

Felhívás Tovább
Pál fordulásai 1. rész - A kettős állampolgárság

Pál fordulásai 1. rész - A kettős állampolgárság

2018. február 22. Szerkesztő: Atyavilág

18-02-20_palfordulas.jpg"A kereszténység zsidó szektaként keletkezett, a két vallás elválása egymástól főként krisztológiai kérdések miatt történt, amely a damaszkuszi úton történt páli fordulat hatására vált véglegessé, azaz a keresztényüldöző Saul megkapta Istentől a szükséges kegyelmet és élt is vele ahhoz, hogy Pál apostollá, a keresztények üldözőjéből a pogányok keresztény térítőjévé válhasson." - Damaszkuszi út, Wikipédia

"Pál fordulása, jan. 25.: a keresztényeket üldöző Saul megtérése →Pálapostollá. - Az Érdy-kódexben Szent Pál apostolnak megfordulatja, a Debreceni kódexben Szent Pál apostolnak megtérése, Beythe Istvánnál Szent Pál megtérölése napja, a szegedi nép ajkán Jóraforduló Pál az ap. megtérésének ünnepe." - pálfordulás, Magyar Katolikus Lexikon

"pálfordulásA vélemény teljes megváltozása. Amikor az ember homlokegyenest mást mond, mint azelőtt gondolt." - Idegen szavak gyűjteménye

A cím talán így lenne pontosabb: Pálok fordulása. Az itt következő idézetek a Wikipédia 2004-es magyarországi népszavazás címszavából valók.

"...

2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. A népszavazást eredetileg csak a kórházak privatizációjával kapcsolatban, a Munkáspárt kezdeményezésére írták ki. Az MVSZ aláírásgyűjtésének sikeres lezárulása után ehhez még egy, a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő kérdés társult.

Mádl Ferenc 2004december 5-re írta ki a két kérdésben az ügydöntő népszavazást, amelynek eredménye az Országgyűlés számára kötelező érvényű lett volna. A szavazás élénk közéleti polémiát váltott ki, társadalmi és szakmai szervezetek sokasága kapcsolódott be a választási küzdelembe. A népszavazás azonban mindkét kérdésben eredménytelen volt az alacsony részvétel miatt. Az eredménytelenül végződött voksolás az egészségügyben nem járt következményekkel, a magyar politika és a határon túl élő magyarság kapcsolatát azonban hosszú távon megterhelte. 

Saulus

2001-ben az első Orbán-kormány idején a parlament elfogadta a státustörvényt, aminek célja a határon túl élő magyarok szociális helyzetének javítása volt az ún. magyarigazolvány bevezetésével. Az Orbán-kormány ekkor még az európai normákkal ellentétesnek, ezért elvetendőnek tartotta a kettős állampolgárság megadását a határon túli magyarok számára.[21]

Paulus

2010-ben az országgyűlési választások után felálló második Orbán-kormány vezetésével a parlamenti képviselők elsöprő többsége mellett megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt.

 ...

Saulus

Magyar Szocialista Párt a 2002-es kormányváltást követően konfliktuskerülő magatartást igyekezett követni a kettős állampolgárság ügyében. A baloldali párt hangsúlyozta elvi egyetértését, ugyanakkor hozzátette, a szomszédos államok EU-tagsága megoldást jelent majd a külhoni magyarok többsége számára is, míg egy egyoldalú lépés a csak rontaná a viszonyt Magyarország és szomszédai között.

A Szabad Demokraták Szövetsége határozottan és nyíltan foglalt állást a kettős állampolgárság megadásával szemben. Fodor Gábor az SZDSZ novemberi tanácskozásán óvott a nemzetállami eszme erősítésétől és nem szavazatra biztatta a párt tagságát. Az SZDSZ hangsúlyozta annak veszélyét, hogy a határon túli magyarok nem adózó, de jogaival élő tömegként jelennek majd meg, ezzel túlterhelve a magyar államháztartást.[28] Kuncze Gábor a szocialistákhoz hasonlóan felelőtlen és a magyarok közé éket verő eseményként nyilatkozott a népszavazásról.[29]

Paulus

2013január 16-án Kolozsvárt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elnézést kért a határon túli magyaroktól, amiért pártja 2004-ben a kedvezményes honosítás lehetőségének megtagadása érdekében kampányolt.

"Ezzel kárt okoztunk akkor a magyar-magyar kapcsolatoknak, és olyan érzelmeket keltettünk a határon túli magyarságban, amelyek joggal sértették őket. Téves politikai döntés volt, ezért elnézést kérünk mindazoktól, akiket ezzel megsértettünk."

"

Koós Gábor

Pál fordulásai 1. rész - A kettős állampolgárság Tovább