ZIRCINFO

Bakony TE Hírlevél 2017_06 - Gyuritúra

Bakony TE Hírlevél 2017_06 - Gyuritúra

2017. június 27. Szerkesztő: zircblog

A Bakony Természetbarát Egyesület a következő hónapban (2017. JÚLIUS)  az alábbi túrákat szervezi:

 

Dátum

Útvonal

Túravezető

Találkozó

Részletek

07.02.
vasárnap

Sóly - Királyszentistván - Litér - Vörösberény

Csornai Edina

Vp. Volán pu. 06:20

16 km, szint: + 300 m

07.08.
szombat

Kerékpáros túra:
Székesfehérvár - Sárszentmihály - Nádasladány - Ősi - Berhida - Királyszentistván - Sóly - Hajmáskér - Gyulafirátót - Veszprém
(Utazás vonattal Székesfehérvárig)

Peer Gyula

Vp. MÁV pu. 07:05

55 km, szint: +200 m

07.14.
péntek

PétiPizsi Parti 10 km teljesítménytúra

Csornai Edina

 

Részletek a ttt.hu honlapján.

07.15-16 szombat - vasárnap

Balatoni Kék TT 100/50/50 éj/15/30 éj teljesítménytúrák

Csornai Edina

 

Részletek a ttt.hu honlapján.

07.22.
szombat

Kerékpáros túra:
Ajka - Kab-hegy - Zsófiapuszta - Szentgál - Séd-völgy - Veszprém
(Utazás vonattal Ajkáig)

Peer Gyula

Vp. MÁV pu. 08:05

60 km, szint: +300 m

07.23. vasárnap

Balaton-felvidéki Kék Túra 5.szakasz: Barnag - Szentantalfa

dr. Cseh György

Vp. Volán pu. 8:40

17,7km, szint: +395m

 

 

beküldte:

Cseh György

Bakony TE Hírlevél 2017_06 - Gyuritúra Tovább
Információs pont nyílt Zircen

Információs pont nyílt Zircen

2017. június 27. Szerkesztő: zircblog

ip1.JPG

 

Megkezdte működését a „ZIP”, azaz Zirci Információs Pont a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház ajándékboltjában. Kertész Milán munkatárs és Vutka Martina turisztikai gyakornok információt ad a fiataloknak a Múzeumok Éjszakáján, 2017. június 24-én.

Az információnyújtás mellett ajándéktárgyak, helyi termékek értékesítésével is foglalkozik a pont, amely hétfőtől szombatig 9.00 és 19.00, vasárnap 10.00 és 18.00 óra között várja a látogatókat.

 

 ip2_1.JPG

A Zirci Információs Pont elérhetőségei:

8420 Zirc, Rákóczi tér 10.

Telefon: 30/294-26-98

e-mail: info@zirc.hu

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Információs pont nyílt Zircen Tovább
Légy kreatív! - Strand Fesztivál belépő a jutalom

Légy kreatív! - Strand Fesztivál belépő a jutalom

2017. június 27. Szerkesztő: KovácsEszter.

Veszprém közüzemi szolgáltatója segítségeteket kéri a városi rendezvényeken kihelyezésre kerülő szemetes edények - polgári nevén Kukák - megszemélyesítéséhez, újraértelmezéséhez.

Amennyiben szeretnél önmegvalósítani, és a munkádat viszontlátni Veszprém közterein, művészi értékkel bíró, 120 literes kuka festésére vonatkozó elképzelésedet küldd el a blog@vkszrt.hu e-mail címre. A kiválasztott mesterművek megvalósításához a kukát mi biztosítjuk, munkádat pedig Strand Fesztivál belépővel honoráljuk.

Sok időt nem adunk, hiszen júliusban már indul az Utcazene Fesztivál!

2017. július 7-ig ürítsd ki ötletraktáraidat és küldd el művészi remekedet a blog@vkszrt.hu e-mail címre!

Forrás: Bakony és Balaton

Légy kreatív! - Strand Fesztivál belépő a jutalom Tovább
Gyönyörű és ritka felvételek a vasárnapi viharról

Gyönyörű és ritka felvételek a vasárnapi viharról

2017. június 26. Szerkesztő: Atyavilág

Az Időkép időjárás-honlap (amelynek egyik zirci mérőállomását - zirc_onkorm néven - a Zirc városi Önkormányzat, a másikat - zircmeteo néven - a Meteo Zirc üzemelteti) tegnap időjárásmegfigyelő léggömböt eresztett fel a Balatonnál. A Balaton feletti zivatarról két fedélzeti kamera közvetített képeket, amelyekhez hasonlóak itthon eddig még nem készültek:

ng-ballon201706259_jpg-2017-06-25-22-00-34.jpg

A beszámoló és a nagyítható képek az Időkép honlapján érhetők el: https://www.idokep.hu/hirek/ime-a-zivatarlanc-a-ballonunkrol. A ballon 30 km magasságban, a zárt felhőtakaró felett robbant szét, amelyről különleges élményt nyújtó videót is közzé tettek:

Gyönyörű és ritka felvételek a vasárnapi viharról Tovább
Piros pont a zirci lövészklubnak

Piros pont a zirci lövészklubnak

2017. június 26. Szerkesztő: zircblog

dscn5850.JPG

1 348 000 forint összegű eszköztámogatásban részesült az MTTSZ Területi Klub Zirc a Magyar Sportlövők Szövetségétől.

– Az ország 400 lövészklubja közül 36-ot támogatott a szövetség, és ebben mi is benne voltunk – meséli érthetően nagy örömmel Varjas József elnök. A klub eszközállománya ezzel olyan szintre fejlődött, hogy minden versenyzőnek személyre szabott fegyvere lesz. Az iskolások számára tartott bemutató foglalkozások is sokkal könnyebben fognak zajlani, hiszen lézerpuskákról és pisztolyokról van szó, nincs szükség hozzá lövedékre. Az elméleti ismeretek után erről a gyakorlatban is meggyőződhetünk, hiszen amikor lehetőséget kapunk arra, hogy elsüssük a fegyvert, a falon különösebb zaj nélkül egy kis fénypont jelenik meg…   

Minden fegyverhez tartozik egy kis digitális berendezés, amely számolja, hogy hány lövést adtak le, mennyi időn belül, kijelzi a találatokat, és összesíti is azokat, vagyis pillanatokon belül megjelenik az eredmény a kézben kényelmesen tartható monitoron.

 dscn5864.JPG

A jövő technológiájának nevezi mindezt a klubelnök-edző, így hát időre van szükség, mire a tanítványok megbarátkoznak vele, elsajátítják a csínját-bínját. A lézernek külön lőteret alakítottak ki a légpuskás mellett. A nikecell-lemezekhez erősített táblákat a klubszobából veszik célba a gyerekek, tesztelik az új technológiát. Regina lő, Mira mutatja az eredményt. Aztán cserélnek. Kata is kinézi magának a „sufniból” kacsingató piros pontot, amelyet a zirci lövészklub a kiváló teljesítményéért kapott „ellenőrzőjébe”.      

 dscn5861.JPG

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Piros pont a zirci lövészklubnak Tovább
"...fennakadt a fán a kisrepülő Zircen"

"...fennakadt a fán a kisrepülő Zircen"

2017. június 25. Szerkesztő: Atyavilág

https://veol.hu/hirek/konnyu-kisrepulogep-szenvedett-balesetet-zirc-mellett-tundermajornal-1842468

"A sűrű fák lombkoronájának és a vakszerencsének köszönheti életét annak a kisrepülőgépnek a pilótája és utasa, amivel szombaton este 19 óra után nem sokkal zuhantak a fák közé Zirc-Tündérmajornál. Nem csak ők, de a helyi lakosok is szerencsésen megúszták az esetet, ugyanis a baleset közvetlen közelében több lakóépület, gazdasági épület is található, nem sokon múlt a katasztrófa."

ba0624repulobaleset3.jpg

"Az egyik szemtanú érdeklődésünkre azt mondta, már csak az alacsonyan szálló repülőgépet látták, motorhangot nem hallottak, így műszaki hibára gyanakodnak a baleset okaként. Tőlük egyébként 25-30 méterre állt meg a repülő a fák tetején.

A helyiektől úgy tudjuk, a Tecnam P92 Echo típusú repülőgépet a közeli repülőtér hangárjába viszik a hatósági vizsgálat idejére.

Balogh Ákos

"

"...fennakadt a fán a kisrepülő Zircen" Tovább
"Add már Uram az esőt!"

"Add már Uram az esőt!"

2017. június 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

"Add már Uram az esőt!" - forrás: Zirc és a Bakony

Napok óta figyelem a zirci Arborétum halastavát, és könyörgök az esőért. A Cuha patakban egy deka víz sincs, így a tó is egyre szánalmasabb képet mutat. Már több, mint 40 cm hiányzik az ideális állapothoz képest. Tetőzi a bajt, hogy a zsilipnél szivárgás is van, így könnyen lehet, hogy rövid időn belül - ideiglenesen - akár ki is száradhat a halakkal zsúfolásig teli "söröstó"!

ZIRC ÉS A BAKONY fényképe.
ZIRC ÉS A BAKONY fényképe.
ZIRC ÉS A BAKONY fényképe.
"Add már Uram az esőt!" Tovább
Teraszhűtés - házilag

Teraszhűtés - házilag

2017. június 22. Szerkesztő: Atyavilág

"Négy napig tartó, II. fokú hőségriasztást rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján: szerda éjféltől vasárnap éjfélig (június 22–26. között) tartós kánikulára számíthatunk, és legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet." (Izzik a levegő: hosszú hőségriadó jön - mno.hu)

Személyes előzmények

Öt évvel ezelőtt, a kerékpáros Fertő-tó kerülésünk podersdorfi állomásán vacsoráztunk egy kerthelyiségben, amelynek napvédő ernyőjét az eszméletlen kánikulában finom vízpermettel hűtötték. Akkoriban itthon nem láttam példát rá, és az ötlet ki is ment a fejemből. Aztán két éve egy barátom szerelt fel a kerítésére egy párakaput, és akkor kiderült, hogy ilyen fúvókák már itthon is kaphatók. A hőség elleni védekezés egyszerű és olcsó módjai érdekelnek (Rejtő Jenő regényeiben a légió legénységi hálótermeiben vizes pokrócot akasztottak az ablakba a gyilkos szaharai nap ellen, manapság mobil és split klímák a menők százezertől a csillagos égig). Tavaly egy ütemezett részleges házfelújítás keretében sor került a kiválasztott megoldáshoz szükséges eszközök beszerzésére, némi építészeti és szerelési munkára, most néhány napja pedig működik a rendszer. Ez a beszámoló az első tapasztalatokat foglalja össze.

0. A teraszhűtés (teraszklíma) fizikája és előnyei (Az Én Kertészem oldalról)

A teraszhűtőrendszer úgy néz ki, hogy van egy víznyomócső, azon bizonyos távolságonként fúvókák, amelyek finom vízpárává porlasztják a vizet. 

"A működési elve rendkívül egyszerű: párolgás közben hőleadás történik, tehát lehűl a hűtött felület."

"A ... teraszklíma hálózati víznyomás ... segítségével porlasztja el a vizet, szétpermetezve azt a levegőben és akár 6-9 °C-al hűtve környezetét." 

"...előnyei:

 • Nem fogyaszt áramot
 • Hálózati víznyomással működik (...)
 • Akár 6-9 °C-al is képes csökkenteni a környezeti hőmérsékletet
 • Megköti a szálló port, polleneket, elriasztja a rovarokat
 • Egészséges, víz alapú hűtéstechnológia, növeli a levegő páratartalmát
 • Esztétikus megjelenésű, kis helyen elrejthető
 • Tartós anyagú, ellenáll a korróziónak és az UV sugaraknak is
 • Könnyen és egyszerűen bővíthető...
 • ...
 • Téliesítve, vizet leengedve nyugodtan kültéren hagyható
 • Olcsó"

1. Hobbi megoldás

 17-06-22_teraszhutes_1.jpg

Mérjük fel, hová akarunk teraszhűtést, ehhez milyen hosszú nyomócső kell, és azon hány fúvókát akarunk elhelyezni. A fúvókák távolsága jellemzően 0,5-1 m. Vásároljuk meg a nyomócsövet, a T-elágazókat és a fúvókákat. szükség lesz még egy locsolótömlőre, amellyel a teraszhűtő nyomóvezetéket rácsatlakoztatjuk a kerti csapra, valamint a nyomóvezeték és a locsolótömlő gyorscsatlakozó közötti csatlakozó elemre.

A nyomóvezetéket az igényelt hosszúságú darabokra vágjuk, és összedugjuk a T-elágazókkal. Ehhez jól jön egy hajszárító, amivel megmelegítjük a csövet, és szappanos oldat, amellyel bekenjük a T szárát, hogy könnyebben rácsússzon a cső. A síkosításra ne használjunk zsírt, csavarlazítót, egyéb vegyi anyagot, mert az a vízpermetben is megjelenik, és a műanyag elemeket is károsíthatja.

17-06-22_teraszhutes_3.jpg

A nyomócsövet ütközésig toljuk rá a T vízszintes szárára. Nem kell ragasztani vagy máshogy rögzíteni, ki fogja bírni a hálózati víznyomást. Ráadásul a nyomócsőnek el kell tudni fordulni a T szárán, mert a működés során szükség lehet a vízsugár irányának beállítására, ehhez pedig a csövet és T-t el kell tudni forgatni egymáshoz képest. A T függőleges szárára toljuk rá a fúvókát szorosan, és kész.

Ha összeépítettük a teljes vezetékhosszat, akkor a végét le kell zárnunk. Ennek legegyszerűbb módja, ha megtörjük a nyomócsövet és elszorítjuk egy kábelkötegelővel.

Függesszük fel az összeszerelt vezetéket az előre elkészített helyekre. Észre fogjuk venni, hogy a fúvókák még össze-vissza irányba mutatnak. Rögzítsük a nyomócsövet a függesztési pontokon (pl. kábelkötegelővel, de vigyázva, hogy ne szorítsuk el a nyomócsövet), és állítsuk be a fúvókákat. Ehhez két kéz kell, egyikkel megfogjuk a T vízszintes szárán a nyomócsövet, a másikkal elforgatjuk a T függőleges szárát a fúvókával. A szokásos irány lefelé, de ha a fúvóka alatt vagy közelében olyan dolog van, amire közvetlenül nem akarunk vizet (a vízpermettől amúgy is nedves lesz), akkor a fúvókát kifelé irányíthatjuk.

17-06-22_teraszhutes_6.jpg

Itt a teraszklíma felfüggesztési pontjai a terasz fölé nyúló előtető ("csüngő") szarufa-végeibe hajtott kampós csavarok, amelyek nyáridőben virágcserepeket is hordoznak (karácsonykor pedig a lámpafüzért). A fúvókák a szarufák közötti távolság felénél vannak elhelyezve, ami 80-100 cm fúvókatávolságot jelent.

17-06-22_teraszhutes_4.jpg

Ezen az oldalon ereszcsatorna is van, ami kívülről teljesen eltakarja a nyomóvezetéket (ami egyébként sem lenne zavaró látvány).

Beszerzési források

A bejegyzés végén több hivatkozás is található olyan szolgáltatókra, amelyek többek között kész megoldásokat kínálnak. Azt javasoljuk - még azoknak is, akik igényesebb megoldásra vágynak -, hogy először próbálják ki olcsó  megoldásokkal, mi lenne a tényleges igényük, melyik megoldás felelne meg legjobban.

17-06-22_teraszhutes_1.png

Egy mai ajánlat az ebay-ről: Kínából vagy Hong-Kongból 5000 forint alatt, akár szállítási költség nélkül is kaphatunk 10-25 m-es, 10-25 fúvókás csomagot minden szükséges tartozékkal és csatlakozó elemmel (a locsolótömlő természetesen nem része). Általában 3-4 hét szállítási időt jeleznek, de egy tavalyi rendelés pl. hat nap alatt ért ide.

Ugyanezeket a termékeket nyugat-európai szállítóktól is megkapjuk, kicsit gyorsabb határidővel, viszont a vételárhoz képest igen magas szállítási költséggel.

Itthon, megfelelő kínálat hiányában, nem érdemes próbálkozni.

 2. Bővített hobbi megoldás

A konkrét példában az előző pontban leírt építőelemekből négy önálló nyomóvezetéket építettünk ki. Ennek az volt az indoka, hogy az épület benapozott oldalainak tagoltsága miatt a nap folyamán nem egyszerre ér minden homlokzati oldalt a napsugárzás. A felesleges vízfogyasztás elkerülése érdekében külön-külön lehet működtetni azokat az oldalakat, amelyek az adott időpontban a legtöbb napsütést kapják.

A négy közül 3 ágon - a szarufák számának és kiosztásának megfelelően - áganként 9-11 fúvókát szereltünk fel.

A teraszhűtő rendszert csak ivóvíz minőségű vízzel (hálózati víz) szabad működtetni. Aki esetleg felhasználná a tartályban gyűjtött esővizét, gondoljon arra, hogy az esővíz a leesés pillanatában ugyan iható, de ahogy földet ér, elvezetjük és tároljuk, már nem csíramentes. Esővízzel tehát csak olyan helyen, ahol emberi szervezetben nem juthat.

Csekély fogyasztású hűtőrendszer (erkélyhűtés, mobil párakapu) esetleg még elmehet a főmérő vízóráról üzemeltetve, de komolyabb, sok fúvókás rendszert, költség okok miatt, már csak almérővel (locsolómérővel) ellátott kerti csapról érdemes működtetni.

17-06-22_teraszhutes_9.jpg

Itt a kerti csapra külön leágazás és elzáró készült a teraszhűtés számára (zöld tömlő). Így a kerti csap továbbra is önállóan használható marad. A teraszhűtés tömlőjét menetes csatlakozóval szereltük, mert nyár elején egyszer feltesszük, nyár végén levesszük.

17-06-22_teraszhutes_10.jpg

Az épület átalakítás során a teraszburkolat alá és a falba süllyesztettük a kerti csapról jövő 3/4"-os nyomóvezetéket. A falban egy szerelvényfülkét alakítottunk ki, amelyben egy polifoszfát töltetes szűrőház, egy 5 mikronos szűrőbetétes ház és a négy vízkör elzárója kapott helyet. A négy vízkör az előtető alatti 1/2"-os kiállásokhoz csatlakozik locsoló gyorscsatlakozókkal (ezek benne vannak a megrendelt szerelvénycsomagban).

17-06-22_teraszhutes_8.jpg

A szerelvényház közelről (ha már falat bontottunk, behoztuk az áramot is, egyelőre funkció nélkül, de sohase lehet tudni, hogy a klímaváltozás nem teszi-e később szükségessé a programozott vezérlést is).

17-06-22_teraszhutes_7.jpg

A vízkörök csatlakozása. Nyár végén, amikor leszedjük a teraszklímát, érdemes ledugózni a nyitott végeket, nehogy beleköltözzön valamilyen rovar, amelyik a következő évben meglepetést okozhat.

17-06-22_teraszhutes_11.jpg

A negyedik vízkör nem teraszt hűt, hanem a legforróbb napszakban a legtöbb napsugárzást kapó utcai homlokzatot. Itt sűrűbben, fél méterenként vannak elhelyezve a fúvókák, a homlokzati faszerkezetre függesztve. A látvány nem zavaróbb, mint a karácsonyi girlandok.

 

Profi megoldások

Igényes, esetleg kulcsrakész megoldásokat igénylők külföldi és hazai szolgáltatók és eszközök közül válogathatnak. A magasabb minőség a rendszer elemeinek a minőségében jelentkezik. pl.:

 • a fúvókák anyagában és kialakításában (élettartam, porlasztási finomság, vízfelhasználás, tisztítási igény, szerelhetőség, cserélhetőség, stb.),
 • a víznyomásban (a hálózati nyomást megnövelő eszközök, akár 100 bar-ig is),
 • kiegészítő elemek (vezérlő automatikák, szűrő és vízkőmentesítő eszközök, ürítő szelepek, stb.)

A kulcsrakész megoldások kedvelői gondoljanak arra, hogy a család igényeinek, szokásainak megváltozását sokkal könnyebb követni egy rugalmasan alakítható rendszerrel, mint egy talán elegánsabb, de rugalmatlan megoldással.

Néhány hazai cím:

Öntözőcentrum.hu

Teraszklíma.hu

Tecnocooling

Ajánlott kereső kifejezések:

teraszhűtés, teraszklíma, párásítás, ködhűtés

Nebelkühlung, Terrassenkühlung, Nebelanlage

mist cooling system, misting system, outdoor cooling 

3. Költségek

A beszámolóban szereplő kialakításhoz 4 csomag 20 m-es, 30 fúvókás teraszhűtőt rendeltünk Hong-Kongból, ez 76 USD (kb. 22 ezer forint) volt. Az épületbe beépített vízszerelvények (néhány méter 16-os és 20-as ötrétegű cső, kulcsos idomok, elzárók, szűrőházak, webshopban nagyon olcsón megvehetők), ugyancsak kb. 20 ezer. A többi saját munka.

Összehasonlításul: egy 44 fúvókára, 45 m nyomócsőre adott legjobb magyar árajánlat 115 ezer forint volt, ráadásul oldhatatlan préskötésekkel, vagyis utólag nem lehetett volna alakítgatni.

A működtetési költségek egyetlen tétele a vízfogyasztás. A hobbi megoldásban használt fúvókák az első mérések szerint 4-6 liter/óra fogyasztásúak (10 fúvókás ágon, teljes hálózati víznyomás mellett). A profi fúvókák fogyasztása 2 l/óra alatt van.

4. A működtetés első tapasztalatai

Ha a hobbi teraszhűtést optimálisan akarjuk üzemeltetni, vagyis jó közérzetet elérni takarékos vízfogyasztással, akkor oda kell figyelni. Akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükség van rá, és amikor a terasz járófelülete már összefüggően nedves, zárjuk el. A vízcseppek egy része már a levegőben elpárolog, de egy része lehullik.  A napsütés tovább párologtatja a lehullott nedvességet, és ez hűti a környezetet. Utána megint kinyithatjuk. Ne hagyjuk, hogy a pára kis patakokká álljon össze.

Ha egy fúvókából már nem porlasztva jön a víz, egyszerűen cseréljük ki egy másikra, ezt pedig szedjük szét és a fúvókabetétet tisztítsuk meg. Ugyanígy, ha elvízkövesedik, egy kis ecetes áztatással vízkőmentesíthetjük.

A pára nagyon jót tesz a környezetében elhelyezkedő növényeknek, akár egy-egy locsolást is pótolhat.

A gyerekek imádják!

Ha egy fúvókából már nem porlasztva jön a víz, egyszerűen cseréljük ki egy másikra, ezt pedig szedjük szét és a fúvókabetétet tisztítsuk meg. Ugyanígy, ha elvízkövesedik, egy kis ecetes áztatással vízkőmentesíthetjük.  

Koós Gábor 

Korábban ebben a rovatban a Zircinfo-n: Papírtégla - házilag

Teraszhűtés - házilag Tovább
Kemenceépítő tanfolyam - Pénzesgyőr

Kemenceépítő tanfolyam - Pénzesgyőr

2017. június 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

Kemenceépítő tanfolyam

2017. július 09. - 2017. július 13.

Pénzesgyőr

A Pangea Egyesület kemenceépítő tanfolyamot hirdet Pénzesgyőrött! Az elméleti tudnivalók mellett a kemenceépítés gyakorlati részét is megtanuljuk. Az 5 napos program során a szállás a Breuer László természetvédelmi oktatóközpont Panoráma házában lesz. Barátságos környezet és családi hangulat várja a résztvevőket.

MIRŐL LESZ SZÓ?
- Kemencék a környezet- és egészségtudatos életmód szolgálatában
- A hagyományos kemencék típusai és táji jellegzetességei
- Az építés alapanyagai
- Az építés gyakorlati fortélyai
- Kemencés receptek és azok alapanyagai

Időpont: július 9-13.
A részvételi díj 26 000 Ft, mely magába foglalja a szállást.
Az étkezés 5 napra +16 500 Ft
Jelentkezz! e-mailben: bombay.balint@pangea.hu

Ha kérdésed akad, keresd Benicsek Misit e-mailben: benicsek@gmail.com

Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület fényképe.

Kemenceépítő tanfolyam - Pénzesgyőr Tovább
Csík zenekar - 2017.07.07-én, a Zirci Buliban

Csík zenekar - 2017.07.07-én, a Zirci Buliban

2017. június 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

Csík zenekar fényképe.

Forrás: https://www.facebook.com/events/1893336710928701/?fref=ts

Fellép a Csík zenekar, nálunk nyúzza a húrokat a Fish!, és végre hazai pályán léphet fel a Zirciekkel teletűzdelt ByeAlex és a Slepp. Mellettük ír kocsmazenével jön a The Crazy Rogues, akusztikus! punkkal a No Pain No Gain és egy remek Paramore tdallamokkal újra nálunk a RIOT - Paramore tribute. Veszprémet a Sántakutya csapata, a közeli Várpalotát a Funthomas Band a rendezői csapatot pedig a Ködutánam képviseli!
Találkozunk a hegyoldalon!
https://www.facebook.com/events/299174213844297/

 

Csík zenekar - 2017.07.07-én, a Zirci Buliban Tovább
Figyelem! Június 20-tól (tegnaptól) újra országos tűzgyújtási tilalom!

Figyelem! Június 20-tól (tegnaptól) újra országos tűzgyújtási tilalom!

2017. június 21. Szerkesztő: Atyavilág

firelife_tabla_tuzgyujtasi_tilalom_148x420mm_w640.jpg

További részletek a FIRELIFE - Erdőtűz-megelőzési Projekt honlapján.

A lakóhely környékén található erdőterületek megtekinthetők az erdészeti hatóság által készített interaktív erdőtérképen az alábbi helyen: http://erdoterkep.nebih.gov.hu/ Ez egy nagyon érdekes és tanulságos alkalmazás. Itt egy képernyőkép a Zirc környéki erdőkről:

17-06-21_tuzgyujtasi_tilalom.png

Figyelem! Június 20-tól (tegnaptól) újra országos tűzgyújtási tilalom! Tovább
Teherautónyi könyvet pakoltunk és küldtünk Kárpátaljára

Teherautónyi könyvet pakoltunk és küldtünk Kárpátaljára

2017. június 20. Szerkesztő: zircblog

Hónapok óta gyűltek a könyvek a zirciek (és nem zirciek) adományainak jóvoltából a Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde félig üresen álló helyiségében, hogy Kárpátaljára küldjük őket, magyarok lakta települések iskoláiba, könyvtáraiba, hogy minél több magyar nyelvű könyvük legyen, hiszen azok megvásárlására kevés lehetőségük van.

A mára – június 16.- meghirdetett könyvpakolási akcióra tízen - Éva, Kató, Marika, Rita, Szilvi, Gábor, Jani, Lamszi, Pisti és jómagam - érkeztünk az ovihoz, ahol Turi Ferenc teherautójára pakoltuk (de először raklapokra) a megszámlálhatatlan mennyiségű könyvet. Négy raklapnyi könyvet pakoltunk fel, amit egyéb járművel képtelenség lett volna elszállítani.

Az Önkormányzat által a civileknek kiírt pályázaton elnyertük az üzemanyag költség árát, a többi költséget Turi Ferenc egyéni felajánlásként vállalta, amiért nem győzünk elég hálásak lenni.

A 2010-ben indított magyar nyelvű könyvgyűjtés első etapjánál – ami kb 1000 db könyvből állt - Ottó Péter polgármester azt mondta: reméli, a zirciek legalább annyi könyvet összegyűjtenek, ahány lakosa van a városnak. Szerintem ezt mára bőségesen túlteljesítettük! Gratulálunk és köszönjük a zircieknek, meg a rajtuk keresztül érkezett támogatóknak a sok-sok ezer könyvet, amivel gazdagíthattuk a kárpátaljai iskolák, könyvtárak magyar nyelvű könyvállományát.

 

17-06-16_konyvpakolas_5.jpg

17-06-16_konyvpakolas_7.jpg

 

forrás és további képek: 

Erdélyi Baráti Kör Egyesület Zirc

 

Beküldte:

Koósné Ilike

Teherautónyi könyvet pakoltunk és küldtünk Kárpátaljára Tovább
Zirci judósok sikerei itthon és Ausztriában

Zirci judósok sikerei itthon és Ausztriában

2017. június 20. Szerkesztő: zircblog

A Vincze Judo Club versenyzői két helyszínen is szép eredményeket értek el egy hétvége alatt.

Június 10-én, szombaton Ajkán jártak, ahol az ottani 45 éves klub juniális versenye zajlott. Sárossy Boróka a 2009-esek közt ezüstérmet szerzett. Kertai Kíra ugyanitt aranyérmes lett, és az idősebb korcsoportban is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Sárossy Barnabás és Kertai Olivér szintén két korosztályban indult, előbbi egy arannyal és egy bronzzal, utóbbi két arannyal büszkélkedhet. Sárossy Bence a fényes ezüstöt, míg Kertai Réka a klub ötödik aranyérmét hozta el Ajkáról.

vjc_201706.jpg

A szép eredményeket elérő zirci judokák edzőikkel (Fotó: Vida Judit)

Másnap az ausztriai Wieselburgba utazott a bakonyi csapat, ahol a színvonalas Berger Nachwuchscup második fordulója zajlott. Az U10-es korosztályban Kertai Kíra egy igen sűrű mezőnyben a bronzérmet szerezte meg. Ugyanitt a fiúknál Kertai Olivér kemény mezőnyben a legfényesebb érmet harcolta ki. Az U12-ben Kertai Réka a döntőig menetelt, ahol csak egy hazai versenyző tudta megállítani, így végül az ezüstérmet hozta el. Az U14-es mezőnyben Pej Zalán szép győztes mérkőzések után az ötödik helyen végzett. Ugyanebben a korcsoportban, az 50 kg-osok között Mihályi Bálint a zirciek második aranyérméért harcolhatott, amit aztán el is hozott.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Zirci judósok sikerei itthon és Ausztriában Tovább
Nosztalgiázva menteni életeket

Nosztalgiázva menteni életeket

2017. június 20. Szerkesztő: zircblog

A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete újból megszervezte a „retro-véradást”. Sörrel, virslivel, jégkrémmel várták a véradókat, akik ezúttal is kitettek magukért.

A falakból régi magyar slágerek szóltak, a vöröskereszt munkatársai mellett szív alakú lufik várták a véradókat, a Művelődési Ház egy része retro bárrá alakult át – sört csapoltak, virslit tálaltak –, és jeges élményben is lehetett részük azoknak, akik önzetlenül a kezüket nyújtották ezen a nyári délutánon. 

 ret1.JPG

A júniusi véradók közül hárman: Vörösházi Gábor, Voznek Katalin, Scheibenhoffer Tímea

 

Magyar Lászlóné területi vezető érdeklődésünkre elmondta, összesen 56 véradót regisztráltak. Örömét fejezte ki, hogy egy kemoterápiás kezelés alatt álló betegnek is sikerült segíteni, fél óra alatt három egység vér gyűlt össze a részére. Tűzoltók is adtak vért, akik a munkájukkal is segítik a területi szervezetet. A vöröskereszt igyekezett méltóképpen meghálálni az adományokat. A sok szép gesztus mellett a területi vezető kiemelte azt is, hogy ezt a véradó akciót csak zirci vállalkozók támogatták, akiknek ezúton is köszönetüket fejezik ki.

 

 ret2.JPG

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Nosztalgiázva menteni életeket Tovább
LEVENDULA HETEK 2017. június 19 - 30.

LEVENDULA HETEK 2017. június 19 - 30.

2017. június 19. Szerkesztő: zircblog

LEVENDULA HETEK programjai a Levendula Ház Látogatóközpontban: 
2017. június 19-23-ig és június 26-30-ig H-P (csak hétköznapokon):
10.00 órától levendula lepárlás és tájékoztatás a levenduláról
13.00-16.00 levendulás kézműves foglalkozás - A részvétel díja 450 Ft/fő. 
17.00 órától Ötórai tea! Mindenki vendégünk egy levendula teára, aki magával hozza a kedvenc bögréjét

levend.jpg

LEVENDULA SZEDD MAGAD - 2017. június 19-25.
2017. június 19-től június 25-ig minden nap 9.00 órától 19.00 óráig
Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen!
Helyszín: Tihany faluba vezető út (1771-es) mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói várják a Tihanyba vezető út melletti levendulaültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.
A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni (kicsi: 1.500 Ft, nagy: 2.000 Ft), a virágszedés csak ezt követően kezdődhet! Előzetes regisztráció nem szükséges! A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja! 
Kérjük, lehetőség szerint hozzanak magukkal ollót, metszőollót, valamint készüljenek fel az időjárási körülményekre, gondoskodjanak ivóvízről és napsütés elleni védelemről. 
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrei a helyszínen tájékoztatják az érkezőket a parkolási lehetőségekről, a szabad parkolóhelyekről.

 

Beküldte:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

LEVENDULA HETEK 2017. június 19 - 30. Tovább
Gyerekekkel repült el az ugrálóvár - Olaszfaluban

Gyerekekkel repült el az ugrálóvár - Olaszfaluban

2017. június 19. Szerkesztő: zircblog

Kizuhant két kislány egy felfordult ugrálóvárból a Veszprém megyei Olaszfalun. Az egyik rögzítőkötél elszakadt, a nagy szél pedig felkapta az ugrálóvárat, amelyhez két gumis kötéllel voltak rögzítve a kislányok. A szülők próbálták elkapni őket, egyikük azonban a földhöz csapódott. Kitört a foga, a feje és a háta is megsérült, kórházban ápolják. (forrás: https://tenyek.hu/)

Gyerekekkel repült el az ugrálóvár - Olaszfaluban Tovább
Keressük Zorát! - Megtaláltuk!

Keressük Zorát! - Megtaláltuk!

2017. június 16. Szerkesztő: Atyavilág

Megtaláltuk Zorát!


Mindenkinek nagyon köszönjük a segítséget. Szarvaskútról, másfél nap után, kiéhezve, néhány 10 km-rel a lábában hazahozták.


Köszönjük szépen még egyszer!!!!

 

17-06-16_zora_red1.jpg2008. júniusában született barna szuka boxer. Neve: Zora

Chipszáma: 972274000110187

2017.06.16-án, pénteken 11 óra körül szökött el otthonából Zircről, a Faller Jenő út 1.a alól. Emberszerető, a gyerekeket is nagyon szereti, viszont más kutyával szemben barátságtalan!
06 30 657 20 14
Keressük Zorát! - Megtaláltuk! Tovább
Új vezetője van a Zirci Ciszterci Apátságnak

Új vezetője van a Zirci Ciszterci Apátságnak

2017. június 15. Szerkesztő: zircblog

Az alábbiakban közöljük a Zirci Ciszterci Apátság június 15-én kiadott közleményét.

Mauro Giuseppe Lepori ciszterci generális apát elfogadva Dékány Á. Sixtus apát lemondását 2017. június 14-ével kinevezte Bérczi László Bernátot a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjelévé.

Forrás és fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Forrás: Magyar Kurír

Új vezetője van a Zirci Ciszterci Apátságnak Tovább
Erdélyi döntő a zirci futballtornán

Erdélyi döntő a zirci futballtornán

2017. június 14. Szerkesztő: zircblog

Negyedik alkalommal került megrendezésre a „Barátság Kupa” kispályás labdarúgótorna, melynek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornaterme adott otthont. Két erdélyi iskola csapatát is vendégül látta városunk.

barkup.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Erdélyi döntő a zirci futballtornán Tovább
Mindig gondoljunk rá

Mindig gondoljunk rá

2017. június 14. Szerkesztő: zircblog

A trianoni diktátum aláírásának 97. évfordulójára emlékezett Zirc

 tria.JPG

– Nagy-Magyarország keresztre feszítésének a napja volt 1920. június 4. Majd egy évszázada történt, s erről majd egy évszázadon keresztül beszélni sem lehetett – mondta Szakos Csaba evangélikus lelkész Trianonra emlékező beszédében, az Országzászló Emlékműnél.

 

A teljes cikk ITT olvasható 

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Mindig gondoljunk rá Tovább
Hogy néz(zen) ki a város?

Hogy néz(zen) ki a város?

2017. június 13. Szerkesztő: zircblog

HIRDETMÉNY

Zirc Városi Önkormányzat megkezdte a településkép védelméről szóló 2016 évi LXXIV. törvény 4. § (1) bekezdése szerinti Településképi Arculati Kézikönyv kidolgozását.

A témában előzetes tájékoztatás és együttgondolkodás elindítására lakossági fórumot szervezünk, melyre meghívunk minden zirci állampolgárt, civil szervezet, gazdasági szervezet és egyház képviselőit.

A lakossági fórumot Városháza (Zirc, Március 15 tér 1) nagytermében tartjuk,

2017.június 19-én 18 órai kezdettel

A kézikönyv

 • szemléletformáló célt szolgál,
 • széleskörű társadalmi bevonással készül,
 • feltárja és bemutatja a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit
 • javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.

A kézikönyv készítése során a városban több fényképfelvétel készül, melyek a kézikönyvben megjelenhetnek mint jó példák.

Észrevételeket, javaslatokat a lakossági fórumon szóban, illetve a lakossági fórumtól számított 8 napon belül írásban a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Építésügyi Osztályára (8420 Zirc, Március 15 tér 1) vagy a foepitesz@zirc.hu email címre történő megküldéssel lehet tenni.

                                                                                              Ottó Péter s.k.

                                                                                              polgármester

Mi ez az arculati kézikönyv?

 2016 évi LXXIV. törvény 4. §  (2) : A kézikönyv a - települések természeti és épített környezete által meghatározott - településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze. A kézikönyv feltárja és ismerteti a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.(forrás: http://net.jogtar.hu/) - Avagy hogy néz(zen) ki a város? - a szerk.

 

 

Hogy néz(zen) ki a város? Tovább
Idén is lesz Űrtábor

Idén is lesz Űrtábor

2017. június 12. Szerkesztő: zircblog

A Magyar Asztronautikai Társaság 2017-ben is megrendezi nyári Űrtáborát, ezúttal Bakonybélen. A közel egy hétig tartó tábor ideje alatt a résztvevő középiskolás diákok számos izgalmas és érdekes program, előadás, kirándulás, vetélkedő részesei lehetnek.

 nasa-4-.jpg

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta rendezi meg a nyári űrtábort az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak. Az elmúlt évek során a táborozók felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, a megszerzett ismereteiket később számos helyen tudták kamatoztatni. Életre szóló élmények és barátságok kialakulása mellett a diákok a hét során elismert hazai űrkutatási szakemberektől hallhatnak exkluzív előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt.

Eközben egy egész héten átívelő szakmai feladattal is megbirkóznak, csoportokban együtt dolgozva. Az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is érkező táborlakók ugyanakkor megismerhetik a környéket, élvezhetik a nyár pillanatait, a Bakony természeti szépségeit – írja közleményében a szervezet.

A július 9. – július 15. között Bakonybélen tartandó idei tábor is bővelkedik majd különleges elfoglaltságokban, és tartalmas programokat, távcsöves bemutatót kínál a közeli Pannon Csillagda is. Résztvevőnek 13–18 éves fiatalok jelentkezését várják, a végső jelentkezési határidő június 20.

A közlemény szerint a MANT számos kedvezményt is kínál, például a diákpályázatán indult fiataloknak, vagy a korábban már űrtáborozó, most visszatérő résztvevőknek. A férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a közlemény szerint már csak öt kiadó hely maradt. Ezen felül helyi (a környéken lakó) diákok jelentkezhetnek „bejárósként” is a táborba, csökkentett összegű részvételi díjjal, amely a szállás árát nem tartalmazza.

Az idei bakonybéli Űrtábor programjában szerepelnek marsi barangolások – persze nem az igazi helyszínen, hanem egy érdekes előadás formájában, sőt ehhez a témához kapcsolódik a heti csapatfeladat is. Lesz szó a súlytalanság fizikájáról, élménybeszámolót hallgathatnak a résztvevők egy súlytalansági repülésről.

Szóba kerül még a sikeres kutatómunkáját nemsokára a Szaturnusz légkörében megsemmisülve végző Cassini-űrszonda, a műholdak és űreszközök áramellátása, a világűrben végzett kémiai kísérletek, valamint az üdítős fémdobozba épített kis „műholdutánzatok” (CanSat) készítése. Lesznek játékos vetélkedők és meglepetésprogram is, így garantált az izgalmas és tartalmas időtöltés az Űrtábor résztvevői számára – írja a szervezet közleményében.

Az idei Űrtábor kiemelt támogatója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Pannon Csillagda. A tábort támogatja továbbá a ThalesNano, a Galaktika Magazin és az Űrvilág űrkutatási hírportál is.

 

forrás: estiujsag.hu

Idén is lesz Űrtábor Tovább
DinoExpo 2017 - egy különleges bakonyi program

DinoExpo 2017 - egy különleges bakonyi program

2017. június 10. Szerkesztő: Atyavilág

"Az elmúlt tizenöt év legnagyobb hazai őslénytani szenzációja volt, hogy Magyarországon is előkerültek dinoszaurusz-csontok. ... Az első apró részlet 2000 tavaszán bukkant napvilágra, amikor Ősi Attila geológushallgató barátjával, Torma Andrással az iharkúti bauxitbánya üledékes rétegeiben megtalálta az első dinoszaurusz-csontokat." (National Geographic Magyarország, 2015)

Három nap (július 19., 22., 28.), naponta 8 csoport, csoportonként 50 látogató: ebben az évben legfeljebb ennyien nézhetik meg az ország minden bizonnyal legkülönlegesebb őslénytani feltárását, a bakonyi dinók lelőhelyét Iharkúton.

A magyarországi dinókutatás történetét a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció látványos és olvasmányos honlapjáról ismerhetjük meg. Az iharkúti lelőhely és a kutatók hétköznapjairól néhány hónapja rövid, látványos videók is kerültek fel a netre.

Az ásatás-látogatási (DinoExpressz) program előzetes regisztrációhoz kötött, és konkrét időpontra szól: http://magyardinoszaurusz.hu/nyiltnap/. Érdemes igyekezni, mert már most vannak időpontok, amelyek beteltek, vagy amelyekre már csak néhány szabad hely van. A részvételi feltételeket és tanácsokat olvassuk el figyelmesen! Aki a geotúrán is részt szeretne venni, hangolja össze a két időpontot!

Zircről Németbányára mehetünk Bakonybél-Pápa-Bakonyjákó felé (63 km), de rövidebb Hárskút-Márkó-Városlőd-Bakonyjákó felé (48 km). Németbánya központjában már szervezők várnak, akik pontos útbaigazítást adnak, de egyébként sem lehet eltévedni.

A DinoExpo egy egészen kiváló fél-, vagy akár egész napos családos program. A következő képek és videók a 2016-os DinoExpo-n készültek, kedvcsinálónak tesszük közzé.

16-08-11_dinoexpo_5.jpg

A Németbánya határában kialakított parkolótól indul a Bakonyerdő Zrt. kisvonata, erre a napra DinoExpressz néven, és szállítja a látogatókat hangulatos erdei utakon a dinókat rejtő egykori bauxitkülfejtés széléig.

16-08-11_dinoexpo_1.jpg

A külfejtés szélénél kiszállunk, már vár minket a kutatócsoport egyik tagja, akitől lefelé menet megkapjuk a legfontosabb általános tudnivalókat. Fentről már látjuk a lelőhelyet és az ásatáson dolgozó kutatókat.
A becslések szerint több évtizedre való leletanyag vár még feltárásra. A páratlan tudományos érték biztonságának és a kutatás folyamatosságának érdekében a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány adományokból megszerezte a terület feletti rendelkezés jogát. 

16-08-11_dinoexpo_3.jpg

Ősi Attila, a dinók egyik felfedezője, ma már az MTA doktora, a kutatás vezetője. Háttérben a feltáráson dolgozó kutatók, hazaiak és külföldiek, önkéntesek is, akik az évenkénti néhány hetes nyári ásatás idejére költöznek ide. Rekkenő hőségben, vagy éppen, mint ezen a napon augusztus közepén, hűvös, szeles időben milliméterenként haladnak előre a kőzetben és bontják az ősmaradványokat. A lelőhelyet az adott évi ásatás befejezése után, védekezésül az amatőr "kutatók" illegális tevékenysége ellen, vastag földréteggel visszatemetik. A következő nyárig pedig feldolgozzák a leletanyagot. 

16-08-11_dinoexpo_4.jpg

A látogatók a kutatási terület szélén felállított asztalokra és raklapokra kihelyezett kőzeteket, eredeti és rekonstruált csontmaradványokat nézhetnek és tapinthatnak meg.

A kb. egy órás, nagyon érdekes, a kisebbek számára is jól érthető és követhető, képekkel és a kiállított leletekkel szemléltetett bemutató előadást itt Ősi Attila tartotta.
A lelőhely meglátogatása a kisvonat indulásától a parkolóhoz történő visszaérkezésig kb. másfél órás program. 

16-08-11_dinoexpo_7.jpg

Németbánya nagyon szépen gondozott, tip-top kis falu, ahol az üdülőtulajdonosok és látogatók valószínűleg többen vannak, mint az állandó lakosok. A DinoExpo napján a falu központjában a rendezvénytéren családi és közösségi programok: itt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park standja, amelyen kőzetismeretek, gipszminta-festés, kérdőívek, tesztek, prospektusok, egyéb érdekes elfoglaltságok kötik le kicsik és nagyok figyelmét. 

16-08-11_dinoexpo_6.jpg 

16-08-11_dinoexpo_8.jpg

A rendezvénytér része a büfé, szabadtéri sütéssel-főzéssel.

 Még a bányabeli előadásban kaptunk egy programajánlatot Ősi Attilától: dinókiásás Bakonyjákón!

16-08-11_dinoexpo_9.jpg

Bakonyjákó az a falu, amelynél a 83-as útról letérünk Németbánya felé. Itt a Forrás vendégház kertjében áshatják ki a gyerekek a páncélos dinó csontvázát.  

16-08-11_dinoexpo_10.jpg

Innen indulnak a kb. 3 órás geotúrák is, földtörténeti időutazásra. Ide is regisztrálni kell, érdemes összehangolni az ásatás-látogatás időpontjával! Aki mást szeretett volna, betyáros elfoglaltságot is talált. 

Jó volt látni egy olyan turisztikai programot, amelyben a szervezők, közreműködők szimpatikusak, barátságosak, (nem tolakodóan) segítőkészek, a programok látványosak, közérthetők, szórakoztatók, hasznos tudást és információt adnak, ahol nem akarnak gagyit rásózni az emberre és nem aranyáron mér a büfé. Reméljük, a DinoExpo megmarad ilyennek.

Állandó programok 2017-ben

DINO EXPO - NÉMETBÁNYA

A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:

  • A Bakony-Balaton Geopark standja
  • Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja (a 3. alkalom során / július 28.-án)
  • Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja
Vásárlási és adományozási lehetőségek:
- az iharkúti őslények maradványainak tudományosan hiteles másolatai
- A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv
- iharkúti ősállatokról készült kifestő és poszter
 • - Kirakodóvásár (harapni- és innivaló, dinós pólók, ajándéktárgyak)


Folyamatos filmvetítés Németbányán a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció)
Minden Nyílt Napon lesznek előadások a Faluháznál, a bakonyi dinoszauruszokról és a kréta időszaki ősvilágról:

 • 1. előadás 11:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)
 • 2. előadás 13:00, Tudományos-ismeretterjesztő előadás (60 perces)
 • 3. előadás 15:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)

Az előadások ingyenesek!


DINO EXPO - BAKONYJÁKÓ

A Forrás Vendégháznál további változatos programok várják az érdeklődőket:

- Kipróbálható Dino-ásatás gyermekeknek és Geojátszóház
Az ásatás gyermekeknek és a geojátszóház mindegyik alkalommal folyamatosan várja az érdeklődőket a Forrás Vendégház parkjában. A játszóház programjában településünk határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is.

- Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület hagyományőrző pásztor-, és betyárprogramja a betyárkunyhónál 9-16 óráig (ostorkészítés, kincskeresés) 

 

Koós Gábor

DinoExpo 2017 - egy különleges bakonyi program Tovább
Ügyfélfogadás szünetel

Ügyfélfogadás szünetel

2017. június 09. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

TÁJÉKOZTATÁS A KORMÁNYABLAK ÜGYFÉLFOGADÁSÁRÓL

 

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Zirci Járási Hivatal Kormányablak Osztály ügyfélszolgálatán (Zirc, Március 15. tér 1.) 2017. június 20. napján (kedden) – karbantartási munkálatok miatt – az ügyfélfogadás szünetel.

Az ügyintézés szünetelése alatt felmerülő esetleges kellemetlenségekért szíves megértésüket kérjük!

 

   Kropf Miklós

                                          hivatalvezető

Veszprém Megyei Kormányhivatal

                                                                                            Zirci Járási Hivatal

 

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Ügyfélfogadás szünetel Tovább
A pedagógus szakma képviselőit ünnepelte Zirc városa

A pedagógus szakma képviselőit ünnepelte Zirc városa

2017. június 08. Szerkesztő: KovácsEszter.

Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is megszervezte a Pedagógusnapot. A Városházára vártuk a szakma helyi intézményekben dolgozó képviselőit, hogy egy kis műsorral és állófogadással köszönjük meg a tanévben végzett áldozatos munkájukat. 

A teljes cikk ITT olvasható

dscn5616.JPG

Beküldte: Kelemen Gábor

A pedagógus szakma képviselőit ünnepelte Zirc városa Tovább
Tudással, empátiával, emberséggel felvértezve

Tudással, empátiával, emberséggel felvértezve

2017. június 08. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

Pedagógus Szolgálati Emlékérem miniszteri kitüntetésben részesült Varga Lajos, a PSzC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának nyugalmazott igazgatója. A kitüntetés átadására a Városházán, a Pedagógusnap keretében került sor.

Varga Lajos 1987 óta dolgozott a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiumában, 2012-ig mérnök-tanárként, majd igazgatóként, tagintézmény-vezetőként.

Az intézmény minden területével szoros munkakapcsolatban állt. Diákönkormányzatot patronáló tanárként sok éven keresztül segítette a DÖK munkáját, a fegyelmi bizottság vezetőjeként aktívan részt vett a diákok fegyelmi problémáinak orvoslásában. Pedagógusként eredményesen készítette fel diákjait az Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyekre. A mezőgazdasági gépész szakmában kiemelkedő szakmai hozzáértése alapján diákjai minden esetben az országos első helyezettek között szerepeltek.

 lajosv.jpg

Varga Lajos ny. igazgató a Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel a városházi ünnepséget követően

Igazgatóként a legnagyobb kihívást a környezet és a társadalom helyzetéből adódó, csökkenő gyereklétszám, az infrastruktúra minőségének fenntartása és pályázatos projektjeik megvalósítása, működtetése jelentette számára. A kompetenciamérések javuló eredményei, diákjaik sikerei az elvégzett munka eredményességét igazolják.

Nagy felelősséget és szintén kihívást jelentett számára a pedagógiai munka mellett az iskola pályázatos beruházással megvalósult energiafű-pelletálás és a hozzá kapcsolódó pelletes fűtés projekt működésének biztosítása.

A legfontosabb céljának azt tartotta, hogy az iskolában végző diákok korszerű gyakorlati és elméleti ismereteken kívül empátiával és emberséggel felvértezve kerüljenek ki az életbe, képesek legyenek az élethosszig tartó tanulásra saját területükön. Becsülettel meg tudják állni helyüket az életben, és büszkék legyenek magyarságukra.

lajosv1.jpg

Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója átadja a miniszteri kitüntetést Varga Lajos részére. Balról Horváth Attila, a zirci tagintézmény vezetője

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Tudással, empátiával, emberséggel felvértezve Tovább
Kép-újság: Innergarden

Kép-újság: Innergarden

2017. június 08. Szerkesztő: zircblog

Az Innergarden együttes tagjai a Városházán 2017. június 6-án, a Pedagógusnap alkalmából adott koncertjüket követően. A fővárosi zenekar remek hangulatot varázsolt a nagyterembe.

Az akusztikus zenei műfajban induló, jelenlegi felállásában egy éve létező, mára a folktól a rockig széles skálán játszó csapat egyre ismertebb, népszerűbbe hazánkban: a fővárosban és országszerte több nagyvárosban koncerteztek, sok klubkoncerten és fesztivál fellépésen vannak túl, turnéztak például Lengyelországban is. A zenekar Alkalmi című dala az egyik rádiócsatornán rendszeresen hallható. Fellépési lehetőséget nyertek a budapesti A38 hajóra, valamint a soproni VOLT fesztiválra is. Korábbi eredményeik közé sorolható a kecskeméti „ÖRÖM A ZENE” tehetségkutató, melynek megyei fordulójában első helyezést értek el, megkapva ezzel a lehetőséget, hogy a fővárosi döntőben összemérjék tudásukat az Anyaországból és határon túlról érkező, legjobb feltörekvő zenekarokkal.

Az együttesnek van zirci kötődése: Ujvári László Lehel hegedűs, aki mint látható, a koccintásnál sem tudott szabadulni szeretett hangszerétől. A fiatal zenész már most szép eredményekkel büszkélkedhet: Egerben, az Éter Fesztivál zenei tehetségkutató verseny keretein belül megnyerte a legjobb hegedűs szólistának járó különdíjat. A már említett kecskeméti fesztiválon pedig a legjobb hangszeresnek járó Újfalusi Gábor-díj bezsebelésével is gazdagította a zenekar sikerélményét.   

 innergarden.jpg

A csapat további tagjai, balról: Findrik Dávid (ütőhangszer), Szalay Tamás Géza (basszusgitár), Restás Gergő (ének, gitár). További sok sikert kívánunk nekik, és reméljük, hogy nem utoljára láttuk, hallottuk őket városunkban, eljönnek még hozzánk a hangulatért felelni, zenei élményt szerezni!

Aki addig is szeretné hallgatni őket, a youtube-on és a Facebook-on is megtalálja a zenekart. 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Kép-újság: Innergarden Tovább
Zirc vízre száll a hétvégén

Zirc vízre száll a hétvégén

2017. június 08. Szerkesztő: zircblog

Városunk is benevezett a Nemzeti Regatta amatőr vitorlásversenyre, mely második alkalommal kerül megrendezésre most hétvégén.

Vitorlással és sárkányhajóval is vízre száll a Bakony fővárosának képviselete a Balaton nyári fővárosában, Siófokon. Zirc a sportverseny mellett településstanddal, főzőversenyi részvétellel és színpadi jelenléttel is öregbíti városunk hírnevét a kétnapos rendezvényen.

A zirciek szombaton a második futamban, a Pyxis nevű vitorláson fognak versenyezni Dombóvár, Tihany, Siklós és a Magyarországi nemzetiségek csapatával. Reméljük, hogy jó szelet kap a mieink vitorlája, de a legfontosabb, hogy egy hajóban eveznek a különböző szakmák, területek képviselői.

A Segítő Kezek Házának jóvoltából a csapattagok Zirc logós kendőt viselnek majd, és a már más helyeken is elismert Bakonyi Friss Levegőből is visznek néhány kispalackot a „magyar tengerre”.
bakonyilevego.jpg

Aki teheti, látogasson el a nagyszabású turisztikai rendezvényre, és biztassa városunk csapatát, mert a messze földön híres friss levegőnk mellett bizony szükség lesz ott egy kis jó bakonyi hátszélre is!

A részletekről, sokszínű programkínálatról a www.nemzetiregatta.hu oldalon lehet tájékozódni.    

Kelemen Gábor 

www.zirc.hu

Zirc vízre száll a hétvégén Tovább
Zirci Buli -2017. július 7-8.

Zirci Buli -2017. július 7-8.

2017. június 08. Szerkesztő: KovácsEszter.

 Az információk forrása  a Zirci Buli facebook oldala. Oldalukon további információkat is találhattok: ZIRCI BULI

18954903_1566565043387613_7261605046953097870_o.jpg

Itt az idei fellépők listája! Fellép a Csík zenekar, nálunk nyúzza a húrokat a Fish!, és végre hazai pályán léphet fel a Zirciekkel teletűzdelt ByeAlex és a Slepp. Mellettük ír kocsmazenével jön a The Crazy Rogues, akusztikus! punkkal a No Pain No Gain és egy remek Paramore tdallamokkal újra nálunk a RIOT - Paramore tribute. Veszprémet aSántakutya csapata, a közeli Várpalotát aFunthomas Band a rendezői csapatot pedig aKödutánam képviseli!
Találkozunk a hegyoldalon!
https://www.facebook.com/events/299174213844297/

 

ZIRCI BULI fényképe.

Az idei év fellépőit egy rövid cikksorozattal vezetjük fel nektek, amiben kicsit betekintést engedünk a rendezvény színfalai mögé. Miért is? Évről évre jutnak el a rendezőséghez olyan kérdések amikről úgy gondoljuk, hogy a válaszok mindenki számára egyértelműek, de legalább is nagy eséllyel kitalálhatóak, azonban rá kellett jönnünk hogy ez nem így van. Ezen a helyzeten szeretnénk ezekkel a kérdezz felelek írásokkal segíteni, innentől négy részen keresztül mutatjuk be munkánkat egy-egy érdekes kérdéskörrel foglalkozva.
Mai első témánk: a pénz!

Miért beszéltek pénzről? Senkinek nem szabad ilyenről beszélni, nektek miért lehet?
A Zirci Buli szervezése mögött a "A BULI '91" alapítvány áll aminek pénzügyi beszámolói publikusak, így mindenki számára elérhetőek. Márcsak ezért sincs rejtegetnivalónk közönségünk előtt, de ezen felül is szeretnénk ha mindenki látná, hogy az utolsó forintig minden hozzánk eljutatott összeg a Zirci Buli-ra van elköltve.

Miből van a Zirci Bulinak pénze?
A Zirci Buli négy fő bevételi forrása: a támogatások (város, magánszemélyek és adó 1%-ok), a vendéglátás értékesítése, a helyszíni bevételek és a pályázatok. Ezek aránya évről évre változik, de nagyságrendileg egy ideális esetben hasonlók. Idén a városnak köszönhetően a támogatások mértéke kimagaslik, míg a pályázati lehetőségink nem úgy alakultak ahogy szerettük volna. A helyszíni bevételeink viszont rajtatok múlnak! Gyertek sátrazni, és ha kocsival jöttök akkor a parkolóban álljatok meg - mindkét szolgáltatáshoz tartozó jegy 100%-ban a Zirci Bulit támogatja!

Oké, oké megyünk parkolni, de ha már beletesszük szeretnénk tudni mire megy el ez a pénz?
A kiadásaink 80%-a a színpadtechnikára, infrastruktúrára és a műsorra megy el, további 15% a törvényi megfeleléshez tartozó költségekre (mentő, wc, artisjus, szemét elszállítása). A maradék 5%-ból csinálunk minden mást: marketing, kiegészítő programok, rendezők étkeztetése, stb.

Százalékok, arányok - hagyjuk a férebeszélést mennyit kerestek ezen? (Ez talán a leggyakoribb kérdés! )
Ha a rendezőség bevételét nézzük, akkor ez az összeg az utolsó 26 évben összesen: 0 Ft. A Zirci Buliból ezen 26 év alatt egyetlen rendező se vett még ki pénzt, sőt (de erről egyel lejjebb). Persze olyanra már volt példa hogy egy-egy Zirci Buli nyereséges volt (senkit ne tévesszen meg, itt nem milliókról beszélünk hanem legjobb esetben pár százezer forintokról), tipikusan ezek voltak azok az évek ahol nagyon kedvező pályázatokat sikerült elnyerni, de a profitot minden esetben vagy a következő évi programba forgattuk vagy gyakrabban előző évi tartozásainkat sikerült kiegyenlíteni vele.

És mennyit költötök erre? (Ezt viszont szinte senki nem kérdezi meg :( de gondoltuk, ha eljuttok idáig érdekes lehet, ugye? )
Számoljunk egy olyan önkéntessel aki az év közbeni előkészületekben csak kisebb részt tud vállalni mindennapos munkája miatt: így ő szabadságot vesz ki az előkészítés 4 napjára, majd egész hétvégén marad segíteni - ez összesen 6 munkanap napi 12 óra munkával számolva. Tegyük fel hogy a túlórákat és hétvégi munkát másfélszeres bérrel számoljuk és mindenki minimálbérrel megegyező óradíjat kapna (733 Ft/óra) függetlenül attól milyen képesítése van:
összesen 67.436 Ft / rendező.
A valós összeg persze ennél sokkal nagyobb lenne ha valós fizetésigényt, otthonról elhozott eszközöket, benzint, telefont és minden egyéb segítséget beleszámolnánk, de kiindulási alapnak egészen jó szám. Te mikor adakoztál utoljára ennyit egy neked fontos célért?

Értem, és akkor hogy álltok most? Nullszaladó meglesz?
Ez csak rajtatok múlik. Az idei tervezett kiadásaink jelenleg kicsit kevesebb mint 1.000.000 Ft-al meghaladják a várható bevételeket. Ez komoly hiány, egy-egy jobb évben ennek töredékével megyünk neki a tervezésnek. Legrosszabb esetben ez azt is jelentheti, hogy egy sikertelen Buli esetén ez lesz az utolsó, hogy szólt a zene a hegyoldalban, de mindannyian azon dolgozunk hogy ez ne így legyen.

Szeretnél pénzzel segíteni?
Támogatásodat erre a számlaszámra tudod küldeni: 73900030-10013027
Adód 1%-át pedig erre az adószámra hivatkozva ajálnhatod fel az alapítványunk számára: 18932832-1-19

Máshogy segítenél?
Szívesen várjuk ötleteid, ajánlataidat az oldalnak címzett messenger üzenet formályában vagy ezen a címen: zircibuli@gmail.com

 

 ZIRCI BULI fényképe.

Most hogy tudjátok honnan van pénz, szeretnénk ha azt is látnátok hogy kik azok akik beleteszik a munkát abba hogy évről-évre újra szóljon a zene a hegyoldalba:

Azt már értem hogy egy alapítvány van az egész mögött, de kik állnak az alapítvány mögött?
Az alapítvány és a rendezvény mögött egy 60-100 fős létszám körül mozgó csapat áll, ebben benne vannak azok a rendezők is akik csak a rendezvény idején segítenek és azok is akik egész évben azon dolgoznak hogy a következő évben is létre tudjon jönni a Buli.

60-100 fő Zircről, sokakat ismerek és kevesebbnek tűnik!?
Nem csak Zircről, vannak rendezőink hanem Nagyváradról, Győrből, Budapestről vagy a kistérségből. Persze sokkal jobb lenne ha több helyi szervezőnk lenne, de erről kicsit később!

Azért valaki csak vezeti ezt a csapatot, nemde?
Igen, bár a nagyobb kérdésekben végtelen demokrácia jellemzi a csapatot a helyszínen pedig leginkább a tapasztalat mértéke rajzolja fel a hierarchiát, de az évközi ügyeket (előkészületek, pályázatok, árajánlatok és marketing) egy kisebb csapat végzi, ők leginkább azzal tűnnek ki a csapatból, hogy évközben is komolyabb időt tesznek bele a következő évi rendezvény létrejöttébe - ha vissza szeretnék utalni az előző rész rendezőkre vonatkozó bekezdésére, akkor ők bőven rátehetnek pár napot a költség kiszámolóra.

És ugyanazok csinálják 26 éve?
Bár páran ma is vannak akik a kezdetektől a csapat tagjai, de ahogy azt már több helyen megírták a rendezőség nagyjából 13 éve majdnem teljesen lecserélődött és azóta is voltak folyamatos változások. Szeretnénk hinni, hogy ezek kifelé nem mutatkoznak meg, de többször kaptunk visszajelzéseket hogy egy-egy új irány személyügyek miatt történ és ez rossz vagy pont üdvözítendő. A legérdekesebb, hogy ezek nagytöbbégben pont nem kapcsolhatóak rendezői változásokra, csak éppen a sors így hozta.

Értem, de ha ránézek a tegnapi kiszámolóra akkor tényleg nem értem, miért is csináljátok ezt?
Megpróbálom röviden: A remek társaság, a zene szeretete, az hogy tehetünk valamit Zircért, hogy más hozzánk hasonló önkéntesekkel összefogva a semmiből létrehozhatunk egy rendezvényt, ami többezreknek okoz örömet, kreál olyan élményeket amit hosszú évekig nem felejtenek.

Azért biztos van rossz része is?
Nem tagadjuk, sok negatív kritikát kellett lenyelnünk az évek során, sokszor olyan volt osztálytársaktól, szomszédoktól, ismerősöktől akik akár személyesen is megkérdezhettek volna minket, hogy egy-egy dolognak mi a háttere. Annak sem szoktunk örülni amikor anélkül ítélkeznek a munkánk felett, hogy valós rálátásuk lenne annak különlegesséről - hogy non-profit alapon más emberek jószándékára bízva, bármilyen várható ellenszolgáltatás nélkül önzetlenül hozzuk létre a fesztivált. De ebben szeretne ez a cikksorozat segíteni. :)

Így most hogy egyre többet tudok a Bulisokról lehet hogy szeretnék én is rendező lenni, mi a teendő, vannak ezzel járó kötelezettségek?
Ahogy minden önkéntes tevékenységben szokás mi se kötelezünk senkit semmire, a legkisebb segítséget is nagyon megköszönjük. Ha tényleg komolyan szeretnél segíteni rendezni itt tudsz jelentkezni:
https://goo.gl/forms/XpggaUlTCqOLhujQ2
Ha elküldted a jelentkező ívet felvesszükveled a kapcsolatot hogy hol tudnál becsatlakozni akár már idén is.

ZIRCI BULI fényképe.

Tegnap tisztáztuk kik állnak a fesztivál mögött és hogy ilyen pénzügyi forrásokra támaszkodhatunk, most pedig ideje beszélni a fellépőkről - újabb ködös téma amit szeretnénk ha ugyanúgy látnátok mint mi.

Mi alapján választotok fellépőket?
Lehetne szépíteni, de alapvetően az ár/potenciális közönség összefüggés adja ki a nagyfellépőinket. Persze vannak előszűrőink: nálunk csak és kizárólag élőzenei fellépők jöhetnek számításba, nem szeretnénk színpadra állítani semmilyen szélsőséges nézetet hírdető produkciót sem, illetve törekszünk rá hogy évről-évre ne ismételjünk nagyfellépőt sem. Ezeken felül viszont a pénz a legnagyobb korlátunk. Szívesen látnánk mi is a Quimby-t, Presser Gábor-t vagy a punnany massif-ot a színpadon, de az anyagi realitások sajnos ezt nem engedik, de hátha ezt most olvassák és megtetszik nekik annyira a kezdeményezés hogy legközelebb már arról számolhassunk be hogyan sikerült velük megegyezni! Ezek mellet a teljes képhez hozzá tartozik, hogy a kisebb nevű fellépők között szívesen szerepeltetünk a rendezőség ismerőseinek bandáit és helyi jelentkező zenekarokat is - nekik nagyon hálásak vagyunk mert a pénz itt legtöbbször szóba se kerül.

Ha-ha, azért becsúszik pár ismétlés mostanában nemde?
A rendezvény varázsa, hogy ha valaki egyszer már fellépett nálunk, akkor következő évben nagyon szívesen tér vissza a rendezvény atmoszférája, a nemes cél, a különleges közönség vagy leginkább mindhárom miatt - ilyenkor természetesen a feljebb említett ár/potenciális közönség arány is elmozdul olyan kihagyhatatlan ajánlatot teremtve amikkel szeretünk élni. De van hogy úgy alakul hogy egy-egy művész jó barátunkká válik (vagy egy barátunk válik híres művésszé) és évről évre más-más projektjeivel tér vissza, nézzük csak Bodor Áront az Esti Kornélénekesét, aki az utolsó 5 évben már 3 formációval is szerepelt a színpadunkon, és még fog is ;) - nem titok, hogy vele például ilyen viszonyt ápolunk.

Nem terveztek tenni egy lépést elektronikus vagy mulatós zene irányba?
A fent említett élőzenés kitétel itt már alapból megfogja a kezünket, de sok olyan élő elektronikus zenei irányzat van, amik akár át is férnének ezen a rostán, de a meghatározó hangsúly továbbra is a klasszikus hangszereken és világzenei irányokon fog maradni - hűen legnagyobb példakép fesztiválunkhoz a '69-es Woodstocki fesztiválhoz.

Aha, akkor a gitár játszik, tehát miért nincs több hardcore, metál, keményrock, punk fellépő?
Alapvetően ezek a stílusok legtöbbször nem közvetítik a Zirci Buli értékrendjét, mégis a rendezőség és a közönség egy komoly része is nagyon szívesen látna ilyen típusú fellépőket. Sajnos a biztonsági többletköltségek miatt ezekben a stílusokban még nehezebb (jelenlegi költési arányainkkal lehetetlen) olyan ajánlatot találni ami visszahozná közönség szinten a befektett összeget.

Jó, jó ennek így van értelme, akkor most kivele kik lépnek fel idén?
Erre térjünk vissza késő délután! ;)

Zirci Buli -2017. július 7-8. Tovább
A helyiek lassan beleőrülnek: versenypályának használják az utat a motorosok

A helyiek lassan beleőrülnek: versenypályának használják az utat a motorosok

2017. június 06. Szerkesztő: zircblog

Egykeréken száguldozás, motorbőgetés, verseny – ez egy átlagos nap programja a Bakonyi 82-es út menti településeknek. A helyieket nemcsak a zaj zavarja, de félnek is.

ill_1.jpg

A motorosbalesetek túlnyomó részét nem lehet kivédeni (illusztráció) / Fotó: Shutterstock

Lassan beleőrülnek a felfordulásba a lakók: a jó időben állandósulnak a veszélyes motoros előzések, véget nem érő dübörgés és hangzavar a Bakonyban. A 82-es úton nagyon sok a baleset, erről tanúskodik egy különleges emlékhely is, egy motor villájával, kerekével. A Tényeknek Dankó Zoltán motoros elmondta: nagyon veszélyes ez az út, mert sok rajta a kamion, és poros is. Ő épp ezért nem szokott száguldozni. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi, főleg hétvégén a motorosokat, hogy ezzel is visszafogják a száguldozókat. Emellett „Hazavárunk” feliratú táblákkal próbálják elejét venni a baleseteknek. A rendőrök és a helyiek szerint is a Csesznek környékén található 25 kilométeres szakaszon száguldoznak a legtöbben. Ugyanis azt nem rég újították fel ezért jó minőségű az aszfalt.

 

forrás: blikk.hu

A helyiek lassan beleőrülnek: versenypályának használják az utat a motorosok Tovább
Egy járat, amely a szívekhez nőtt

Egy járat, amely a szívekhez nőtt

2017. június 06. Szerkesztő: zircblog

Májustól Zirc Városi Önkormányzat látja el a helyi személyszállítási közszolgáltatást gazdasági társasága, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. üzemeltetésével. Ezt a tevékenységet több mint harminc éven keresztül a közlekedési vállalat végezte. Új állomáshoz, de nem a végállomáshoz érkeztünk a helyi járat történetében: a busz továbbra is megy a városban.

Palkovics Jánosné sz. Holl Katalin Rómer Flóris utcai lakos örül, hogy a szolgáltatás működik a továbbiakban is, ugyanakkor szeretné köszönetét kifejezni a korábbi szolgáltatónak, a „Volánnak”, melyről csupa-csupa jót tud mondani, és nemcsak a saját, hanem mások véleményét is tolmácsolja. 

Kati nénit az otthonában látogatjuk meg, hogy meséljen nekünk egy kicsit a múltról, milyen történeteket őrzött meg emlékeiben a járatról, mit jelentett számukra akkor ez a szolgáltatás. Stílszerűen helyi járattal utazunk a helyszínre, a 10.10 perces járattal. Gyorsan megtelik az utastér a Rákóczi téren, több generáció alkotja az utazóközönséget, a csomagok mellett még egy műanyagmotornak is sikerül helyet szorítani. Azért láthatóan elkel majd a nagyobb befogadóképességű busz, nem volt hiábavaló a képviselő-testület erre irányuló döntése.

 b1.JPG

 

A Kossuth utcában – ahol az újonnan kialakított megállóhellyel a háziorvosi rendelő összeköttetésbe került az Erzsébet kórházzal – ezúttal nincs felszálló, először a Bakonybéli úton állunk meg. Bérletet mutatnak fel a sofőrnek, aki azt udvariasan megköszöni. A Viola utca összeköttetésével megérkezünk a „Rómerbe”, amely zöld színekben pompázva várja a buszt. És várja Kati néni is, ezúttal azonban nem utazik vele, csak az egyik utas elé jött ki nagy szeretettel. A fülledt meleg már május végén beköltözött a lakóházak közé, így hát egy hűs szobába húzódunk, s ott kezdünk el beszélgetni.       

Kati nénit először az életéről kérdezem, s mint azt megtudom, nem volt könnyű gyerekkora, három éves volt, amikor elvesztette édesapját, édesanyjuk egyedül nevelte az öt gyermeket. Összetartó testvérek voltak. Ő a József Attila szálló konyháján kezdte meg a munkát, volt sütőiparban raktáros, majd húsz évig az óvoda konyháján dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Házasságukból két gyermek született, és négy unokának büszke nagyszülei. Férje – aki nyolcvan év felett is aktívan dolgozik a kertben – villanyszerelő volt a bányában. 1970-ben építkeztek, akkor még csak néhány házhely volt itt.

 b2.JPG

 

Kati néni a kezdetek óta utazik helyi járattal, és jelenleg is igénybe veszi a szolgáltatást. Nagyjából be tudja határolni, hogy mikor indult be a közösségi közlekedés Zircen, de ha már visszakalandozunk az időben, szeretnénk biztosat tudni. A korábbi szolgáltató ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. helyi forgalmi irodájának közvetítésével sikerül beszélnünk Schvéger Imre egykori Volán-dolgozóval. Ő volt a helyi járat első sofőrje, ezért napra pontos dátummal tud szolgálni: 1984. szeptember 29-én kezdte meg körútját a busszal. A szolgáltatás tehát egyidős Zirc várossá válásával, társadalmi igényét pedig a településközponttól távolabb kiépülő lakótelepek váltották ki.

Palkovics Jánosné nem felejti el, hogy még az akkori tanácselnök is fent ült a buszon, körbement vele az útvonalon. – 80-90 forint körül volt kezdetben a bérlet. Később, amikor 180 forint lett, voltak, akik sokallták, de én azt mondtam, egy cipőtalpalásért többet kell fizetni, a bérlettel meg annyiszor utazhatunk, ahányszor csak akarunk! – idézi fel a helyi járat „hőskorának” tarifáit, és név szerint is sorolja azokat, akiknek felmutatták a bérletet: készséges, figyelmes, kedves, jókedvű sofőrként élnek emlékeiben valamennyien, előfordult, hogy egy kis finomsággal is meglepte őket a volán mögött.

A 180 forintos bérletáron eltöprengek kicsit. Most a vonaljegyért fizettem kettőszázat. Innen is látszik, hogy tényleg nagy múltja van a helyi járatnak Zircen, tekintélyes életkort tudhat magáénak.     

 b3.JPG

 

A járatoknak megvolt és tulajdonképpen a mai napig meg is van a sajátos utazóközönségük. A reggeli hetes, fél nyolcas az „iskolás busz” nevet kapta, a fél kilencessel pedig többnyire háziasszonyok utaznak, akik bevásárolni mennek a városba, elintézik hivatalos ügyeiket, a buszon pedig jóízű társalgások folynak, megvitatják például, hogy ki mit főz ebédre. A cipekedésben is nagy segítséget jelent a helyi járat, amely a „kukoricaföldi” elnevezést örökölte, hiszen kezdetben csak ebben a városrészben közlekedett, később bővült az útvonala, ment fel az erdő alá is. Kati néni fontosnak tartja azt is hangsúlyozni, hogy a szolgáltató mindig is kulturált, tiszta járműveket biztosított az utasoknak.

Reméli, hogy a helyi járat még sokáig fogja szolgálni a városlakókat. Ő már több mint harminc éve utazik vele, érthető, hogy egy kicsit a szívéhez nőtt, és nem egyedül van ezzel így. A menetrendet is pontosan tudja, nem kell elmennem a tábláig, hogy megtudjam, mikor érkezik a következő busz.

Ránézek a mobilórámra. Várni kell a járatra egy kicsit, mert most valahol a város másik részében teljesít szolgálatot. Gyalog indulok el. Elhagyom az utcát, ahová a busz hamarosan meg fog érkezni. Ki tudja, hányadszor a története során. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy jön. Jön, mert várják.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Egy járat, amely a szívekhez nőtt Tovább