ZIRCINFO

Válaszok érkeztek kéményseprésügyben - hasznos tippek

Válaszok érkeztek kéményseprésügyben - hasznos tippek

2017. február 22. Szerkesztő: Atyavilág

Három héttel ezelőtt írtunk a kéményseprés tavaly átalakított rendszerének több kérdéséről (Füstös kilátások kéményseprésfronton), amelyek az ügyfelek (vagyis minden magyar épülettulajdonos) fejében megfogalmazódhatnak. A bejegyzésben többek között ez a bekezdés olvasható:

"Miután az oknyomozás során erre az eredményre jutottunk, ismét felhívtuk a kormányzati ügyfélvonalat és elmondtuk az eredményt. Most más ügyintézőhöz kerültünk, aki már korántsem volt olyan előzékeny és szabatos, mint az előző, és aki türelmet kért. Végül közölte, hogy annyira lassú a számítógépe, hogy nem tud keresni, írjunk a központi ügyfélszolgálatnak. Ez megtörtént, várjuk az eredményt."

Hivatalos válasz érkezett

Az ügyfélszolgálatnak küldött levélben az alábbi kérdések szerepeltek:

17-02-21_kemenysepres_ufsz_kerdes_01-30.png

A válasz három hét elteltével érkezett meg:

17-02-21_kemenysepres_ufsz_valasz_2.png

Ha most ez egy vicces dolog lenne, kiírnánk egy nyereményjátékot: hibás kémény miatt visszaszivárgó szénmonoxidot érzékelő berendezést sorsolunk ki azok között, akik a feltett kérdések közül akár egyre is választ találnak a válaszlevélben.

Ismét egy remek példa arra a néhány év alatt általánossá vált gyakorlatra, hogy az állami szervek és szervezetek (és sajnos az önkormányzatok is) a nekik feltett kérdésekre vagy nem válaszolnak, vagy a válaszokat eltérítik, elkenik. Az általuk elkövetett hibák beismerése főbenjáró bűn lenne, mert megkérdőjelezhetné az ÁLLAM (a HATALOM) tökéletességének és tévedhetetlenségének szünet nélkül sugalmazott mítoszát. 

A profi ügyfélszolgálatok a beérkező ügyféllevelekre előre megfogalmazott bekezdéspaneleket tartanak készenlétben, amelyekből nagyjából három perc alatt lehet bármilyen válaszlevelet összeállítani. Itt az első bekezdés nyilván mindegyik válaszlevélbe belekerül, csak a dátumot kell változtatni (a három sorból csak a szervezet elnevezése önmagában két sort tesz ki); a második és harmadik bekezdés pedig, ha mégsem lenne bent a számítógépben, kimásolható a honlapjukról.

Ennek ellenére kellett három hét, amíg összeütötték azt a levelet, amelyből napnál világosabb, hogy a feltett kérdésekre vagy maguk sem tudják a választ, vagy nem akarják megadni.

Jó válaszokat is kaptunk

Időközben sikerült más csatornát is találni, amely valóban hasznos információkkal szolgált. A legfőbb tanulság, hogy a Katasztrófavédelem által működtetett lakossági ("nem fizetős") kéményseprési rendszerben számos kérdésre még nincs válasz (valószínűleg ezért is kapjuk a sablonos hivatkozásokat a jogszabályhelyekre). Azonban:

 • Abba a nyilvántartásba, amelynek alapján a Katasztrófavédelem dolgozik, be lehet tekinteni a Katasztrófavédelem megyei szervezetének kéményseprési részlegénél. Ebből azonban nem fog kiderülni, hogy az adott lakcímen milyen vállalkozás, civil szervezet, stb. van bejelentve, amely miatt az adott ingatlan fizetős csoportba került.    
 • A Katasztrófavédelem az adatokat más állami szervezetektől kapja. Nem tudják megmondani, hogy a nyilvántartások mikori állapotot tükröznek. Azt sem tudják megmondani, hogy ezeket a nyilvántartásokat milyen gyakorisággal fogják frissíteni.
 • Ha tehát azt szeretnénk, hogy a házunk kéményeit a Katasztrófavédelem kéményseprői a ("nem fizetős") sormunkák keretében vizsgálják, akkor magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy az arra a címre korábban bejegyzett szervezeteket más címre átjelentsük vagy megszüntessük. Ha pedig ez már megtörtént, akkor magunknak kell utánanézni az állami nyilvántartásokban, hogy ott megtörténtek-e a változtatások, és ha igen, akkor nekünk kell értesítünk hivatalosan a Katasztrófavédelmet.
 • Ha valaki a lakcímére bejelentett egyéni vállalkozását már megszüntette, akkor az Egyéni vállalkozók nyilvántartásából győződhet meg, hogy tényleg megtörtént-e a vállalkozásának törlése. Ha igen, akkor az egykori vállalkozás azonosító adatainak megadása után egy ilyen választ kap:

17-02-21_kemenysepres_ev_nyilvantartasa.png

 • Ha valaki arról akar meggyőződni, hogy a lakcímére bejelentett egyesület, alapítvány megszüntetése megtörtént-e, akkor a bíróság Civil szervezetek névjegyzékét keresse. A civil szervezet adatainak megadása után azt az üzenetet kapja, hogy "Nincs találat". Vagyis ez a nyilvántartás nem őrzi meg a törölt szervezetet (ellentétben pl. az egyéni vállalkozók nyilvántartásával)!

17-02-21_kemenysepres_civil_nyilvantartasa.png

 • Ha az addig a lakcímünkre bejelentett szervezeteket más címre jelentettük át, ugyancsak ezekből a nyilvántartásokból győződhetünk meg a változtatás átvezetéséről.
 • Nyomtassuk ki az internetről a kapott eredmény, és küldjük be bizonyítható módon a megyei Katasztrófavédelemnek, de itt is győződjünk meg, hogy az ingatlanunk tényleg átkerült-e a "nem fizetős" kategóriába.
 • Ha az igazoló dokumentumok beszerzése nehézségbe ütközik, a Katasztrófavédelem azt is elfogadja, ha büntetőjogi felelősségünk tudatában nyilatkozunk, hogy lakcímünkre nincs bejelentve vállalkozás, egyéni vállalkozás, civil szervezet. Az ügyeskedőknek egyből eszébe fog ez jutni (már hallani is példákat rá Zircen), mert ez a legegyszerűbb út. Azon kívül, hogy ez szimplán tisztességtelen, súlyos következményei is lehetnek. Számítani kell arra, hogy a kéményseprés új rendszerének informatikai háttere fokozatosan fejlődik majd, és eljön az idő, amikor a Katasztrófavédelem akár napi frissítésű adatokkal rendelkezik. Ekkor pedig gyorsan kibukik az egykor leadott hamis nyilatkozat, és akár több évre visszamenőleg ki kell fizetni a büntetéseket, többszörösét annak, amit az "okosba'" tett nyilatkozatunkkal megspóroltunk.

Egy talpraesett zirci szabadalom a "fizetős" ingatlanoknak

Ha az ingatlan ugyan magánszemély tulajdonában van, de a tulajdonos az oda székhelyként, telephelyként bejelentett céget, szervezetet nem akarja megszüntetni, átjelenteni, akkor nem a Katasztrófavédelem, hanem valamelyik területileg illetékes kéményseprő szolgáltató fog nála seperni, és ezért pénzt fog kérni (lásd részletesebben az előző bejegyzésben).

Zircen megszerveződött egy Facebook-csoport, amelynek ötletadója maga köré gyűjtött néhány más ingatlantulajdonost is, és így együttesen rendelték meg a fizetős szolgáltatást az egyik (a székesfehérvári) szolgáltatótól. A cég felajánlotta, hogy ha 8-10 megrendelés összejön egy napra, akkor a kiszállási díj arányosan megoszlik a megrendelők között. Az első ilyen nap sikeresen lezajlott, tíz ingatlant vizsgáltak meg, és mindenütt csak a kéményseprési díjat és a kiszállási díj egytizedét számlázták.

Hogy fogalmunk legyen a nagyságrendekről: kéményenként nem egészen ötezer a seprési/ellenőrzési, plusz egyszer ötezer a kiszállási díj, ha egyetlen ingatlan miatt kell kijönniük Fehérvárról. Egy két kéményes ház (gázkazán, kandalló) egyedi kiszállással kb. tizennégyezer forint lenne.

Amire továbbra sincs válasz

A kéményseprés új rendszeréről szóló jogszabály olyan törvényre hivatkozva határozta meg a "vállalkozás"-nak minősülő szervezetek körét, amely a jogszabály megszületésének pillanatában már nem volt hatályos. Így tehát teljesen önkényesnek - és jogilag megalapozatlannak - lehet tekinteni azt, hogy magánszemélyek bevételszerző tevékenységei közül egyeseket "vállalkozás"-nak tekintenek (egyéni vállalkozó), másokat nem (pl. őstermelő, magánszálláshely szolgáltató).

Arra sincs válasz, hogy miért tekintenek "vállalkozás"-nak olyan civil szervezeteket, amelyek nem végeznek vállalkozási tevékenységet.

Ezekre tovább keressük a választ, most már komolyabb fórumokon.

Mindenki ráfizet - kivéve ...

Az előbbi példában említett kétkéményes családi ház kéményseprési díja az elmúlt években így alakult:

 • 2012: 3.080 Ft (HEBO-KÉM);
 • 2013: 3.250 Ft (HEBO-KÉM);
 • 2014: 3.251 Ft ("VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató), amelyből azonban a (közgazdaságilag teljesen megalapozatlan, kizárólag politikai célokat szolgáló) "rezsicsökkentés" levett 40 százalékot, így csak 1.960-at kellett fizetni - ez tette be a kaput a HEBO-KÉM-nek és a hozzá hasonlóan megszűnt többi vállalkozásnak;
 • 2015: 3.251 Ft ("VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató), amelyből azonban a "rezsicsökkentés" ismét levett 40 százalékot, így csak 1.960-at kellett fizetni;
 • 2016: nem volt.

A kéményseprés új rendszerének társadalmi költségei sokkal magasabbak, mint a 2016. július előtti rendszeré, és az új rendszer mélységesen igazságtalan is.

 1. Az egyszerű ingatlantulajdonos megtakarít mondjuk évi 2000, azaz kettőezer forintot (!).
 2. Az ingyenes kéményseprési rendszer működtetésének tényleges költségei nem ismertek, azonban egy korábbi becslés hétmilliárdra tette, nem beszélve a rendszer felállításáról, beüzemeléséről. Gondoljuk csak el, önmagában az iszonyatos állami szervezet (amely szervezetek soha nem a racionális gazdálkodásban érdekeltek) létrehozására tavaly ötmilliárdot kapott a Katasztrófavédelem:17-02-21_kemenysepres_ufsz_valasz_1.pngAz új, korábban nem létezett szervezet létrehozási és működtetési költségeit az adófizetők állják. Nem csak az, akinek kéményes ingatlanja van, és korábban a konkrét kéményért konkrét szolgáltatási díjat fizetett, hanem minden magyar állampolgár, az újszülöttől az öregotthonban élő aggastyánig.

  Így lehet egy hazug, propagandisztikus jelszó igazolására szétverni egy igazságosabb, üzleti alapon működő rendszert (az fizetett, aki a szolgáltatás igénybe vette, és annyit fizetett, amennyibe a szolgáltatás került); helyette ajándékot adni annak, aki erre nem szorulna rá, azoknak a pénzéből (adójából), akiknek viszont igencsak szükségük lenne társadalmi alap-, vagy többletszolgáltatásokra.    
  Közkeletű vélekedés, hogy adót csak azok fizetnek, akiknek munkájuk és jövedelmük van, és tőlük személyi jövedelemadót vonnak. Az állami adóbevételek döntő része az általános forgalmi adóból (ÁFA) jön össze, ami 2017-ben 3500 milliárd forint. ÁFÁ-t pedig mindenki fizet, hiszen a vásárolt áruk, szolgáltatások nettó értékére - kevés kivételtől eltekintve - 27% ÁFA rakódik. Így a - kilenc éve változatlan összegű - 28.500 Ft minimálnyugdíjból 6.060, egy Pampers New Baby-Dry Pelenka 1 Newborn csomag 1.899 forintos árából 404 forint adóként eleve visszacsorog az állam zsebébe. Amely pénzből fizeti az állam azt az eddig nem létezett szervezetet, amely mostantól fogva ingyenes szolgáltatást nyújt olyanoknak is, akiknek igazán nem fájna az évi kétezer forint kéményseprési díj, de még a "rezsicsökkentés" előtti háromezer-kétszáz sem.
 3. Akik viszont nem részesülnek az ingyenes szolgáltatás áldásában, az eddigi összegek többszörösét fizetik ugyanazért a szolgáltatásért. Miért is? Egy ENHG (egyedi gáztüzelésű) kémény máshogy füstöl egy családi házban, ha ott egyéni vállalkozó lakik, mint hogy ha csak egy egyszerű állampolgár?

  Ha egy vállalkozás költségei emelkednek, akkor vagy emeli az árait (ha megteheti), ezzel a megemelkedett költségeit a vevőivel (vagyis velünk, fogyasztókkal) fizetteti meg, vagy ha nem tud árat emelni, akkor kisebb lesz a nyeresége, ezáltal kevesebb adót fizet be az államnak.

  A megemelt kéményseprési díj évi néhány ezer forintos összegét nyilván nem érvényesíti azonnal az áraiban; a hatások azonban összeadódnak. Végeredmény: a "fizetős" kéményseprés díjának növekedése vagy a fogyasztónál okoz többletkiadást, vagy az államnak bevételcsökkenést.

 4. Akiknek a kéményseprésért fizetni kell, azok a többszörösére emelt díjat és költséget nem az államnak fizetik (amely ezzel csökkenthetné az ingyenes szolgáltatás költségeit), hanem a "fizetős" szolgáltatást nyújtó, ugyancsak az állam által kijelölt kéményseprőipari cégeknek. Azt, hogy ezeknek a cégeknek az életútjában masszívan benne lehet a politika keze, egy példán keresztül korábban már bemutattuk. Milyen érdeke lehet most az államnak, hogy a lehetséges bevételeket átengedje a formális magáncégeknek? Részben az, hogy a magáncégek növekvő bevételeinek egy kisebb része megjelenhet a növekvő nyereségben, azáltal növekvő adóbevételekben. Sokkal fontosabb ennél az a lehetőség, amely ma már a politika és a gazdaság összefonódásának mindennapjait jelenti: a cégek a kockázatmentesen szerzett többletbevételekből bőkezűen juttathatnak "alkotmányos költség" címen vissza azoknak, akik őket ehhez az üzlethez segítették, vagy azoknak, akiket az őket az üzlethez segítők kijelölnek.

Összefoglalva

Pénzügyi-gazdasági szempontból

 • veszít az állam, mert a kéményseprésből származó adóbevételei nem növekszenek olyan mértéken, amilyen mértékben az ezzel összefüggő (korábban nulla!!! forint) kiadásai növekednek, sőt lehet, hogy az adóbevételei ebből még csökkennek is;
 • veszít az összes állampolgár, mert az adójából indokolatlan nagyságú költséggel működő, bürokratikus állami szervezetet finanszíroznak, és mert közvetve mindenkinek fizetni kell olyan szolgáltatásért, amelyet nem biztos, hogy igénybe vesz;
 • nyer rajta egy szűk, a politika által kijelölt kedvezményezetti kör (politikusok, magánszemélyek, a hatalomhoz közel álló szervezetek).

 A társadalmi igazságosság szempontjából

 • olyanok is kapnak ingyenes állami juttatást, akik nem szorulnak rá;
 • olyanok is finanszírozzák rendszert, akiknek nincs szüksége a szolgáltatásra;
 • igazságtalanok a "fizetős"-"nem fizetős" szolgáltatási kategóriák besorolási szempontjai;
 • a magasabb össztársadalmi költséget egy szűk réteg fölözi le. 

17-02-21_kemenysepres_nemszilard.png

Koós Gábor

Válaszok érkeztek kéményseprésügyben - hasznos tippek Tovább
Szivárvány a Pintér-hegy felett

Szivárvány a Pintér-hegy felett

2017. február 22. Szerkesztő: Atyavilág

17-02-22_szivarvany_a_pinter-hegy_felett.jpg

Ritkán fényképezett jelenség ma reggel 8:04-kor: a Hoffer-tanya feletti kiserdőtől a János-tanyai utca felé ereszkedve láttuk, ahogy a Pintér-hegy felett alkotott szivárványt a hátunk mögött emelkedő nap. Az északnyugat felől érkező felhőpamacsokból foltokban gyenge eső szitált. Ahogy a felhők követték egymást, úgy tűnt el, majd jelent meg ismét a szivárvány, kb. húsz percen keresztül, több alkalommal.

Szivárvány a Pintér-hegy felett Tovább
Ne hagyják a leparkolt autóban az értékeiket!

Ne hagyják a leparkolt autóban az értékeiket!

2017. február 21. Szerkesztő: zircblog

Az eplényi sípálya látogatói prevenciós tájékoztatást kaptak a Veszprémi Rendőrkapitányságtól.

Veszprém megye az utóbbi években már nem csak a kánikulai hétvégéken vonzza a turistákat a Balaton-part strandjaival, hanem a téli sportok szerelmesei is egyre nagyobb számban érkeznek erre a környékre, az eplényi sípályára. A Bakony négy évszakos célponttá vált a természetjárók, túrakerékpárosok számára, a kerékpárosok pedig nyáron a sípálya meredek lejtőin tehetik próbára bátorságukat.

A turisták biztonsága, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények megelőzése mindig is fontos feladat volt. A Veszprémi Rendőrkapitányság beosztottai jelen vannak az idegenforgalmi vonzerővel rendelkező kistelepüléseken is, nem csak a főutakon, hanem azoktól távol, erdőgazdasági utakon, ösvényeken is.

Fontos, hogy a Bakonyba látogató vendégek az értékeiket megóvják, ne váljanak bűncselekmény áldozatává. Mindezekre figyelemmel jelent meg a Zirci Rendőrőrs körzeti megbízottja és a Veszprémi Rendőrkapitányság megelőzési előadója február 11-én Eplényben, ahol a havas lejtőkön teltház volt. Az egyenruhások bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal látták el a sípálya parkolójában a vendégeket. Figyelemmel arra, hogy a megszólítottak közül többen nyilatkoztak úgy, hogy más szabadidős tevékenységek céljából is visszajárnak a Bakonyba, az erdőben való tartózkodásra vonatkozó biztonsági szabályokra is felhívták a figyelmet az egyenruhások.

 epleny.jpg

A kiránduló helyek parkolói nincsenek látókörben, így a bűnözők nagyobb eséllyel feltörhetik a hátrahagyott autót, ha abban értéket látnak, ezért fontos, hogy, hogy ne hagyják a leparkolt autóban az értékeiket. Az állampolgárok személyes biztonsága érdekében a rendőrök javasolták a kirándulóknak, hogy indulásuk előtt töltsék fel a mobiltelefonjukat, és használjanak térképes alkalmazásokat. Ezek az alkalmazások segítséget nyújtanak a tájékozódásban, kevesebb eséllyel tévedünk el, vagy az eltévedést lehet általa korrigálni. A tapasztalat az volt, hogy a közeli települések lakóin kívül sokan érkeznek más megyékből, a fővárosból, de még a sípályákban bővelkedő Szlovákiából is, elsősorban a közeli Komáromi és Dunaszerdahelyi Járásból, ahogy erről a rendszámtáblák árulkodtak. 

 

Fotó és információ: Veszprémi Rendőrkapitányság

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Ne hagyják a leparkolt autóban az értékeiket! Tovább
Dohányt vitt el a házból

Dohányt vitt el a házból

2017. február 21. Szerkesztő: zircblog

Bíróság elé állítási javaslattal zárták a veszprémi rendőrök a nyomozást.

Az eljárás adatai szerint a 18 éves helyi férfi 2017. február első napjaiban Olaszfalu-Felsőpere településen egy ház bejárati ajtaját befeszítette, majd onnan több ezer forint értékű dohányterméket tulajdonított el. A rendőrök az adatgyűjtés eredményeként beazonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit. A 18 éves Olaszfalu-felsőperei férfit két napon belül elfogták a rendőrök Eplényben, majd előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

 pere_2.jpg

A férfi ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a veszprémi rendőrök a napokban befejezték, az ügy iratait bíróság elé állítás javaslattal továbbították az illetékes ügyészségnek.

 

Fotó és információ: Veszprémi Rendőrkapitányság

 

Dohányt vitt el a házból Tovább
ADOMÁNY – Segítség a beteg gyermekek ellátásához

ADOMÁNY – Segítség a beteg gyermekek ellátásához

2017. február 21. Szerkesztő: zircblog

2017.02.21.    S. Bonnyai Eszter

A gyermek intenzív ellátást könnyítő, elektromos vezérlésű, állítható gyermekágyat adományozott a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati centrumának a zirci német nemzetiségi önkormányzat. A nem új, de kifogástalan állapotú ággyal a németországi testvérszervezetük jóvoltából sikerült – immár sokadik alkalommal – a veszprémi központ felszereltségét gazdagítani.

adomany1.jpg 

A képen balról jobbra: dr. Szabó Éva, Bittmann Károly, dr. Benczik Adrienn, Hédl József. Fotók: a szerző

A speciális gyermekágyat Hédl József, az önkormányzat elnöke és helyettese, Bittmann Károly adta át dr. Szabó Évának, a centrum vezető főorvosának. Jelen volt dr. Benczik Adrienn zirci gyermekorvos, aki korábban maga is a gyermekosztályon dolgozott. Az ágy Veszprémbe szállításáért Vesztergom Gábor zirci lakosnak mondtak köszönetet.

adomany2.jpg

A kifogástalan állapotú ágynak azonnal találtak helyet

Dr. Szabó Évától megtudtuk, hogy a centrum jelenleg 67 ággyal működik, ebből 6 az intenzív, 20 pedig a koraszülött babák ellátását szolgálja, 41 ágyon azokat a gyerekeket gyógyítják, akiknek nincs szükségük intenzív ápolásra.

A napokban felröppent a hír, miszerint az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermek intenzív ágyak. Ennek közvetlen kiváltó oka az lehet, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló, vírus okozta hörgőgyulladásos betegek száma.

Kérdésünkre dr. Szabó Éva megnyugtató választ adott: Veszprémből még soha nem kellett lélegeztetésre szoruló gyermeket más intézménybe küldeni. Az elmúlt hetekben itt is észlelték, hogy a hörgőgyulladásos esetek száma megnövekedett, de a lelkiismeretes gyermekgyógyász háziorvosoknak és az centrumban dolgozók szakmai felkészültségének köszönhetően egyetlen kis beteg se került olyan súlyos állapotba, hogy lélegeztetésre lett volna szüksége.

 

forrás: veszpremkukac.hu

ADOMÁNY – Segítség a beteg gyermekek ellátásához Tovább
Álláshelyek a kórházban

Álláshelyek a kórházban

2017. február 17. Szerkesztő: KovácsEszter.

 A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a “Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet:

állás

 • 2 fő ápoló munkakör betöltésére. (részletek itt)
 • Krónikus belgyógyászati osztály OKJ-s ápoló/hospice szakápoló munkakör betöltésére. (részletek itt)
 • szakács munkakör betöltésére. (részletek itt)
 • Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály és Járóbeteg Ellátási Osztály fizioterápiás szakasszisztens munkakör betöltésére. (részletek itt)
 • Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály és Járóbeteg Ellátási Osztály gyógymasszőr munkakör betöltésére. (részletek itt)

Forrás: Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

Álláshelyek a kórházban Tovább
Büntetők döntöttek végül

Büntetők döntöttek végül

2017. február 16. Szerkesztő: zircblog

A negyvenedik életévüket betöltött labdarúgóknak rendeztek teremtornát Zircen. A hagyományos versengésre idén kilenc csapat nevezett.

A rendezvénynek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornaterme adott otthont. Papp Zoltán főszervező a csapatokat egy négy- és egy ötfős csoportba sorolta, ahonnan a kiírás értelmében a két-két első helyezett jutott a legjobb négy közé. A torna rendkívül izgalmas végkimenetelű volt, ezt bizonyítja, hogy a finálét csak büntetőkkel tudták eldönteni.

Végeredmény: 1. Balatonfüred, 2. Sörség Csöngető FC, 3. Csőrike, 4. Gyulafirátót. A helyezett csapatok dísztárgyat és oklevelet vehettek át, és különdíjak is kiosztásra kerültek az eredményhirdetésen. A legjobb kapus címet Rappali István (Balatonfüred) érdemelte ki, míg a legjobb mezőnyjátékosnak Szabó Pétert (Csöngető) választották. A gólkirálynak járó elismerést Zsargó József (Csőrike) vehette át.

 Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Büntetők döntöttek végül Tovább
Zirci TV műsora 2017.február 10.

Zirci TV műsora 2017.február 10.

2017. február 15. Szerkesztő: KovácsEszter.

A tartalomból:

Lakossági zöldhulladék gyűjtése

Riport a kéményseprésről Szelthoffer Ferenc tűzoltóparancsnokkal

Ajánló - VII. Zirci Farsangoló bál

1% kérése

Programajánlók a jégpályára

Beszámoló: Óvodai farsang

Gyerekszáj
(Mi a kultúra?Milyen hagyományokat, szokásokat ünnepelünk?Hogyan viselkedik a kulturált ember? Mit csinálunk farsangkor? Mi a szerelem?)

Reguly Antal Szakképző Iskola szalagavató ünnepsége

  

Zirci TV műsora 2017.február 10. Tovább
Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2017. február 15. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í V Ó

A Zirci Országzászló Alapítvány

tisztelettel meghívja Önt és barátait

 2017.február 23-án

16.00 órára
a Ciszterci Apátság Gobelin termébe

 

Emlékezünk

a kommunizmus áldozataira

 
 Köszöntő:

Dr. Kőváry György

 
Előadást tart az Ázsiai Hun Világbirodalom kialakulásáról:

Szabó Sándor András

Lovag

Magyarok Nagyasszonya Világ Győzelmes

Királynője Szent Korona Lovagrend tagja

 

Áldást mondanak:

Huszár Lőrinc O.Cist. plébános atya

 Vecsey Katalin ref.lelkipásztor

Szakos Csaba ev. Lelkész

Szózat

 

Beküldte: Kelemen Gábor

Emlékezés a kommunizmus áldozataira Tovább
Ki Mit Tud? - várják a jelentkezőket

Ki Mit Tud? - várják a jelentkezőket

2017. február 15. Szerkesztő: zircblog

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja második alkalommal, 2017.március 1-én 14.00 órai kezdettel KI Mit TUD?-ot szervez az idősebb korosztály részére műfaji megkötés nélkül. Lehet jelentkezni versmondással / saját szerzeménnyel is /, mesemondással, énekkel, tánccal, jelenettel…

Kérjük mindazokat, akik szívesen szerepelnének ezen a rendezvényen, részvételi szándékukat jelezzék a 06-20-424-3722-es telefonszámon vagy személyesen az Idősek Klubjában / Zirc, Bajcsy Zs.u.9./!

Beküldte: Kelemen Gábor

 

Ki Mit Tud? - várják a jelentkezőket Tovább
Pils, Búza, Belga, Főnix, Kis Karácsony, Levendulás és már sörpárlat is

Pils, Búza, Belga, Főnix, Kis Karácsony, Levendulás és már sörpárlat is

2017. február 13. Szerkesztő: KovácsEszter.

A Zirci Apátsági Manufaktúra 2015. augusztus 5-én három féle sörrel jelent meg a piacon: egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel, illetve egy belga típusú ale- sörkülönlegességgel.

trisor.jpg

2015. szeptember:  "Az év debütálása" díj, a FőzdeFeszt-en.

sorfeszt.jpg

2016. májusában megjelent a Főnix (barna alé).

fonix.jpg

2016. szeptemberében újabb sörrel bővült a kollekció, megjelent a Levendulás szűretlen búzasör.

levendulasor.jpg

startup.jpg„A díj a sikeres vállalkozásokért” díj célja, hogy elismerje, ismertté tegye és ösztönözze azokat a Magyarországon működő gazdasági társaságokat, kis- és középvállalkozásokat és induló cégeket, amelyek hozzájárulnak hazánk gazdaságának növekedéséhez, és például szolgálnak sikeres vállalkozások megvalósításához. 
A hónap induló (start-up) vállalkozása díjjal olyan cégeket kívánunk elismerésben részesíteni, amelyeknek beindítását tudatos tervezés (piackutatás, üzleti terv, marketing terv) előzte meg, kutatási eredményeket hasznosítanak, aktív kapcsolatokat tartanak fenn egyetemekkel, kutatóműhelyekkel, exportálnak vagy beszállítói tevékenységet végeznek (vagy a következő három évben terveznek ilyen jellegű tevékenységet végezni), továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat alkalmaznak. Forrás: www.profession.hu

 2016. december:  Kis karácsony: Barna sör kávéval és egy leheletnyi fahéjjalkiskarsor.jpg

 

2017. január:  megérkeztek a Zirci Apátsági Manufaktúra Prémium Sörpárlata

"Kíváncsi vagy milyen ízvilággal rendelkeznek söreink kicsit "erősebb" formában!? Vagy netalán nem szereted a sört, de mégis "söröznél"!? " - írja a Zirci Ciszterci Apátság az ajánlójában, a facebook oldalán.

ciszteripalinka.jpg

ciszterpalinka1.jpg

Forrás: Zirci Apátsági ManufaktúraZirci Ciszterci Apátságwww.profession.hu

 

Pils, Búza, Belga, Főnix, Kis Karácsony, Levendulás és már sörpárlat is Tovább
Új háromüléses felvonó épül a következő síszezonra

Új háromüléses felvonó épül a következő síszezonra

2017. február 13. Szerkesztő: KovácsEszter.

Forrás: http://siarena.hu
Bár még javában tart a síszezon, itt az ideje, hogy beszéljünk az idei fejlesztéseinkről, ugyanis nagyszabású bővítést hajtunk végre ebben az évben.

Kormányzati támogatásból, az idei szezon termelte önerőből, valamint banki hitelből kiegészülve végrehajtjuk több, régóta dédelgetett tervünket.

Egyik leglátványosabb fejlesztésünk a következő szezonra az A7 pálya bővítése lesz.

Jelenlegi A7-es pályánkat 10 méterrel kiszélesítjük, és ebben a szélességben meghosszabbítjuk további 500 méterrel.

Ezt azt jelenti, hogy Magyarország legnagyobb kezdő-középhaladó pályája áll majd rendelkezésre Eplényben, 1 kilométer hosszúságban.

Ezzel közel 30%-al bővül majd a haladó-középhaladó oktatásra alkalmas területek mérete, egyúttal a családi pályák hossza, amit kisgyermekesek is nyugodtan használhatnak. A haladó pályák bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra, ezért egy újabb tanulópályát hozzunk létre a völgyben.

A pályabővítéshez a felvonókapacitás fejlesztése is társul majd.

A 2017/2018-as szezonra egy új, háromülős lift épül az új pálya teljes hosszában, ami hazánk leghosszabb, az Intersport Síaréna második ülőliftje lesz.

Az új sípálya, a rajta levő gerinclift és az új hütte egy önálló attrakció lesz majd, ami tehermentesíti a az A1-es pálya alját és az Audi Sport Négyüléses Felvonót.

A kezdő középhaladók igazi, önálló paradicsoma alakul ki, a haladó sízők pedig kényelmesen elférnek majd a jelenlegi pályarendszeren.

Eszerint csúcsidőben sem kell majd várakozni a sem a négyülésesnél, sem pedig az új háromüléses felvonónál. Idén a legnagyobb sorbanállás az Audi Sport Sífelvonónál 7,5 perc volt, ugyanez a csákányosoknál 1-2 perc. A fejlesztésekkel a várakozási időt a nullára visszük le.

A totális kapacitásbővítés tartalmaz még sok addícionális fejlesztést.

A kibővült felületre több havat kell majd gyártani, ezért további 10 hóágyú beszerzését tervezzük, a jelenlegi 44 hóágyúból álló flotta bővítésére. Ehhez egy újabb víztározó bevonása, és a szivattyúrendszer bővítése társul majd. Így a hóágyártó teljesítményünk is látványos mértékben növekszik.

 

A parkolók befogadóképességét is felemeljük, a hatos parkolónk meghosszabbításával körülbelül 35%-al nő a parkolók befogadóképessége. A gyorsabb megközelítés érdekében újabb két síbuszt állítunk hadrendbe, melyek szintén a síelők kényelmét szolgálják majd. A vendéglátás terén sem maradunk le, egy új hüttével bővül a paletta.

A fejlesztések a nyári üzemet is érintik, fontosnak tartjuk a négy évszakos működést.

Terveink szerint a nyári attrakciók köre egy hatalmas átcsúszópályával, valamit több kisebb, de nagyon élvezetes családi attrakcióval bővül ki.

Az átcsúszópályán két hegy között csúszhattok majd át egy drótkötélen, akár párban, 90 méter magasan körülbelül 100 km/h sebességgel.

Lesz még emellett monster roller, új flow line mountain bike pálya és további családi attrakciók is helyet kapnak.

A libegő tavasztól őszig üzemel, segway túráinkat a megszokottak szerint indítjuk a Malom-völgyben.

Ne feledjétek tehát, hogy Eplény egy téli-nyári kikapcsolódással szolgáló helyszín a Bakony szívében.

Új háromüléses felvonó épül a következő síszezonra Tovább
Kalevala-Nap - 2017. március 4.

Kalevala-Nap - 2017. március 4.

2017. február 12. Szerkesztő: KovácsEszter.

kalevala-nap_plakat.jpg

Kalevala-Nap a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

Véglegessé vált a március 4-én, szombaton délután 15 órától 19 óráig tartó családi napunk programja. Reményeink szerint a Múzeum összes helyisége megtelik a finn kultúrával kapcsolatos tevékenységekkel. A családi nap apropóját a Kalevala Napja adja: február 28-ra dátumozta Elias Lönnrot a Kalevala első változatának előszavát 1835-ben. Rendezvényünk nyitóeseménye ehhez kapcsolódik: 15 órakor a földszinti kiállítóteremben, ahol Kalevala-illusztrációkból álló kiállítás áll, a Bakonyi Finnbarátok Egyesületének tagjai a Kalevala különböző magyar fordításaiból válogatott részleteket adnak elő. Ezután ugyanitt meg lehet ismerkedni a Kantelével, a finnek jellegzetes népi hangszerével. Ebben Molnár Zoltán finnugor nyelvész lesz az érdeklődők segítségére. Ugyanitt a finn nyelvvel és kultúrával ismerteti meg a közönséget Gulyás Nikolett finnugor nyelvész, akinél kvízkérdésekkel tesztelhetik tudásukat. Akit megihlet a Kalevala, saját maga is fordíthat belőle: nyersfordítás alapján megpróbálhat kalevalai versmértékben, alliterációk segítségével verselni.

Az emeleten, a Reguly-kiállításban 16 órakor Ruttkay-Miklián Eszter tart előadást Rácz István életéről. A sokoldalú fotóművész, műfordító Kalevala-fordítása szerepel a földszinti kiállításon, ez indokolja a megemlékezést. 16.30-kor Gulyás Nikolett Finnországról tart előadást. A programot a Kiskakukk című film vetítése zárja.

A délután során a kézműves műhelyekben a Pápai Kékfestő Múzeum munkatársaival papírból szőtt-font tárgyakat készíthetünk, hiszen Finnországban nagyon népszerű a papír felhasználása e célra is.

Hogy teljes legyen a Finnország-élmény, a Bakonyi Finnbarátok finn ételkostolóval készülnek a konyhában.

A bőségvarázslás érdekében a Kalevalából ismert Szampót, avagy Csodamalmot is szeretnénk elkészíteni a Múzeumban: a Bakony-Balaton Kocka Klub LEGO építőszobájában mindenki részt vehet ebben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Tervetuloa!

Beküldte: Ruttkay-Miklián Eszter

Kalevala-Nap - 2017. március 4. Tovább
Javaslattételi felhívás a közérdekű sürgősségi feladatot ellátók elismerését célzó kitüntetések adományozására

Javaslattételi felhívás a közérdekű sürgősségi feladatot ellátók elismerését célzó kitüntetések adományozására

2017. február 08. Szerkesztő: zircblog

Javaslattételi felhívás

KÖZÉRDEKŰ SÜRGŐSSÉGI FELADATOKAT ELLÁTÓK ELISMERÉSÉT CÉLZÓ KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRA

 

Zirc Városi Önkormányzat a közérdekű sürgősségi feladatot ellátók (rendőrök, tűzoltók, mentősök) munkájának méltó kifejezéseként  kitüntetéseket alapított.

A közérdekű sürgősségi feladatot ellátók kitüntetését azok a Zirc városában közérdekű sürgősségi feladat ellátásában közreműködő szakmák, hivatások azon természetes személy képviselőinek adományozható, akik a mindennapi szakmai munkán túl, kimagasló teljesítményt nyújtottak, vagy rendkívüli bátor tettükkel elismerést szereztek, vagy szolgálatteljesítés közben életüket vesztették.

 • „….. év Zirc Város Rendőre” (A kitüntetés a Zirci Rendőrőrs hivatásos állományába tartozó rendőr részére, a város közbiztonsága érdekében kifejtett, példamutató rendőri munka elismeréséként adományozható.)
 • „….. Év ZIRC VÁROS TŰZOLTÓJA” (A kitüntetés a zirci tűzoltóság állományába tartozó tűzoltó részére, a város érdekében kifejtett példamutató munkája elismeréséként adományozható.)
 • „….. ÉV ZIRC VÁROS MENTŐSE” (A kitüntetés a zirci mentőállomás állományába tartozó mentős részére a város érdekében kifejtett példamutató munkája elismeréseként adományozható.)

 

A közérdekű sürgősségi feladatot ellátók kitüntetésének adományozására a kitüntetésre javasolt személy főbb munkáltatói jogainak gyakorlója írásban, a kitüntetésre javasolt személyt foglalkoztató szervezet Zirc Városi Önkormányzat felé benyújtott éves beszámolója részeként, a beszámolóval érintett évben végzett tevékenység elismerése végett tehet javaslatot. Adományozható a cím abban az esetben is, ha ezzel egy időben a szabályoknak megfelelően minden év február 10. napjáig nyilvánosan meghirdetett javaslattételi felhívásra érkezett jelölés megfelelő indoklással, amiben a jelölő egy konkrét, előző évben történt, kiemelkedő cselekménye alapján javasol közérdekű sürgősségi feladatot ellátó személyt.

A benyújtott javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő megnevezését, a javasolt személy adatait; a javasolt kitüntetés megnevezését és a javasolt személy  kiemelkedő cselekményének, a mindennapi szakmai munkán túli kimagasló teljesítményének  vagy rendkívüli bátor tettének részletes bemutatását.

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.)

Az előírt formában elkészített javaslatokat kizárólag nyomtatott formában, zárt borítékban, „A KÖZÉRDEKŰ SűRGŐSSÉGI FELADATOT ELLÁTÓK KITÜNTETÉSEI ” megjelöléssel  a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2017. április 10. napjáig.

A kitüntetések odaítéléséről az Emberi Kapcsolatok Bizottság  2017. áprilisi ülésén születik döntés.

 

Együttműködését köszönjük!

                                                                                                            

                                                                                                Ottó Péter

                                                                                               polgármester

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

 

 

 

 

Javaslattételi felhívás a közérdekű sürgősségi feladatot ellátók elismerését célzó kitüntetések adományozására Tovább
Javaslattételi felhívás a sporttevékenység elismerését célzó kitüntetések adományozására

Javaslattételi felhívás a sporttevékenység elismerését célzó kitüntetések adományozására

2017. február 08. Szerkesztő: zircblog

Javaslattételi felhívás

 SPORTEVÉKENYSÉG ELISMERÉSÉT CÉLZÓ KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁRA

 

Zirc Városi Önkormányzat a sport iránti tiszteletét kifejezve és az eredményes sporttevékenységet végző személyek, egyesületek megbecsülésének méltó kifejezéseként  kitüntetéseket alapított.

 • „Zirc város felnőtt sportolója” (A kitüntetést azok a 18 év feletti zirci székhelyű sportegyesületben sportolók kaphatják meg, -függetlenül attól, hogy azok zirci lakosok, vagy sem, és életvitelszerűen Zircen lakó azon sportolók, akik nem zirci székhelyű sportegyesületben sportolnak - akik az adományozást megelőző esztendőben kiemelkedő sporteredményeket végeztek, illetve kimagasló versenyeredményeket értek el.)
 • „Zirc város utánpótlás sportolója” (A kitüntetést azok a 18 év alatti a zirci székhelyű sportegyesületben sportolók kaphatják meg, - függetlenül attól, hogy azok zirci lakosok, vagy sem, és életvitelszerűen Zircen lakó azon sportolók, akik nem zirci székhelyű sportegyesületben sportolnak - akik az adományozást megelőző esztendőben kiemelkedő sporteredményeket végeztek, illetve kimagasló versenyeredményeket értek el.)
 • „Zirc város sportjáért” (A kitüntetést azok az edzők, szervezők, valamint más személyek, szervezetek kaphatják meg, akik munkásságukkal hozzájárultak Zirc sportéletének fejlődéséhez.)
 • „Zirc Város sportegyesülete” (A kitüntetést azok a zirci székhelyű sportegyesületek kaphatják meg, akik az adományozást megelőző esztendőben kiemelkedő sporteredményeket végeztek, illetve kimagasló versenyeredményeket értek el.)

 

A „Zirc Város Sportjáért” kitüntetésért díszserleg és az egységes arculat elemeit tartalmazó díszoklevél jár.

A kitüntetésre javaslatot tehetnek magánszemélyek, szervezetek, intézmények. A benyújtott javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő megnevezését, a javasolt személy vagy egyesület megnevezését, adatait; a javasolt kitüntetés megnevezését és a javasolt személy vagy egyesület kiemelkedő teljesítményének, eredményeinek részletes bemutatását.

 

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.)

Az előírt formában elkészített javaslatokat kizárólag nyomtatott formában, zárt borítékban, „ Sporttevékenység elismerése” megjelöléssel  a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2017. március 31-ig.

 

A kitüntetések odaítéléséről az Emberi Kapcsolatok Bizottság  2017. áprilisi ülésén születik döntés.

A kitüntetések ünnepélyes átadására a döntéshozó bizottsági ülést követő második héten kerül sor a Városházán.

 

Együttműködését köszönjük!

                                                                                                             

                                                                                                                       Ottó Péter

                                                                                                                     polgármester                                                                                                                                                   

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

 

 

Javaslattételi felhívás a sporttevékenység elismerését célzó kitüntetések adományozására Tovább
"Az én doktor nénim mindig segít" - dr. Benczik Adrienn

"Az én doktor nénim mindig segít" - dr. Benczik Adrienn

2017. február 07. Szerkesztő: KovácsEszter.

Szuda Sándor   HáziPatika.com

"Az én doktor nénim mindig segít, ha beteg vagyok. Nagyon kedves és bízom benne" - írja kedvenc doktor nénijéről a 11 éves Vintze Regina. A zirci kislány mellett még igen sok gyermek döntött úgy, hogy saját rajzzal köszöni meg a közös házi gyermekorvos, dr. Benczik Adrienn odaadó munkásságát a Csodadoki Rajzpályázaton keresztül. A doktornő 2001 óta, azaz immár 16. éve látja el a kisbetegeket a Bakony fővárosában.

Ha elmúltál már 5 éves, de nem vagy még 13, rajzold meg kedvenc doktor néniddel, doktor bácsiddal kapcsolatos legkedvesebb történetedet és mutasd meg, miért ő a legcsodálatosabb gyermekorvos az egész világon! A Csodadoki Rajzpályázatról ide kattintva olvashatók részletek.

A KÖZGAZDASÁGTANTÓL AZ ORVOSLÁSIG

"Édesanyám egyik legjobb barátnője volt az általános iskolai biológiatanárom. Ő gyakran mondogatta, hogy belőlem gyermekgyógyász lesz, pedig igazából egyáltalán nem szerettem a biológiát. Egészen a középiskola negyedik osztályáig jobban vonzotta az érdeklődésem a közgazdaságtan vagy a jog is. Akkor azonban gyógyszerész édesapám elvitt egy orvosi diplomaosztóra, ami teljesen elkápráztatott és meggyőzött arról, hogy engedve szüleim, tanáraim jó szándékú nyomásának orvosnak kell tanulnom" - emlékezett vissza dr. Benczik Adrienn arra, miként indult a pályája.

Mint elmondta, tanulmányai során az intenzív terápia foglalkoztatta leginkább, szakdolgozatát is e témakörben írta. Hatodéves hallgatóként ugyanakkor az ajkai Magyar Imre Kórháznál töltött egy szigorló évet, ahol az akkori főorvos, dr. Uhl Károly hozzáállása és szakma iránti tisztelete meggyőzte arról, hogy érdemes inkább a gyermekgyógyászat mellett döntenie.

A 11 éves Vintze Regina alkotása kedvenc doktor nénijéről
A 11 éves Vintze Regina alkotása kedvenc doktor nénijéről

 

Miután 1991-ben letette a szakvizsgát, magánéleti okokból Veszprémbe költözött. Tulajdonképpen egy véletlen folytán, egy herendi házi gyermekorvosi interjú során találkozott dr. Gáti István főorvossal, aki elhívta a Csolnoky Ferenc Kórház éppen szerveződő gyermek intenzív részlegéhez. Ez egy ideig helyileg a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon működött, majd átkerült az új tömbbe költöző gyermekosztály mellé.

Dr. Benczik Adrienn egészen 2001-ig a gyermekek intenzív ellátásában dolgozott, majd házi gyermekorvos lett a Veszprémtől 25 kilométerre fekvő Zircen. "Sümegen nőttem fel, Zirc pedig egészen hasonló léptékű kisváros. Bevallom, jobban is szeretek itt élni, mint Veszprémben. Tetszik az emberek egymáshoz való közelsége, és az sem zavar, ha gyakran megállítanak az utcán, hogy tanácsot kérjenek tőlem" - árulta el a doktornő, aki gyermekgyógyászati végzettsége mellett felnőtt intenzív szakvizsgát és háziorvostanból licenszvizsgát is tett, havonta néhány alkalommal pedig a veszprémi sürgősségi osztályon látja el a műszakvezetői teendőket.

A GYEREKEKKEL KÖNNYŰ, A SZÜLŐKKEL NEM MINDIG

"A gyerekgyógyászat egy nagyon tiszta dolog. Amikor belépnek a rendelőbe, többnyire már látom, mennyire betegek. A gyerekek nem játszanak rá a tünetekre, úgy viselkednek, ahogy kell. A felnőttek ilyen szempontból sokkal kiszámíthatatlanabbak. Persze ettől függetlenül sok a hasonlóság. A legfontosabb, hogy sosem szabad csak a betegséget nézni, foglalkozni kell magával az emberrel is" - fogalmazott a zirci gyermekorvos, hozzátéve, hogy bár egyesek lenézik a házi orvosi tevékenységet, az valójában igen nagy felelősséget igényel. "Sokszor egy szál fonendoszkóppal kell öt perc alatt nagy döntéseket meghoznunk" - hívta fel a figyelmet.

Kitért rá, a gyerekekkel a legtöbbször könnyű szót érteni. Ebben nagy segítség, ha a vizsgálat alatt a kicsik a szülő ölében ülhetnek, valamint fontos az is, hogy közvetlenül velük kommunikáljon az orvos. "Ha már elég nagyok, igyekszem rávenni őket, hogy maguk mondják el a jelentkező panaszaikat. Viccesen szoktam is nekik mondani, hogy majd beszélek a magyartanárral, hogy legközelebb ez legyen az iskolai fogalmazás témája. Mindenesetre a módszer jól működik - előfordul, hogy a 2-3. alkalommal a gyerekek már maguktól rászólnak a szüleikre, hogy ők szeretnék inkább elmondani a tüneteiket. Talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy a gyerekgyógyászatban az a legnagyobb büszkeség, ha a picinek nem hallom a hangját, mert nem sír, a nagynak viszont hallom a hangját, mert rám köszön az utcán is."

A doktornő elmondta, a szülők túlzott aggódását olykor nehezebb kezelni, mint a gyerekük betegségét, éppen ezért minden esetben egyszerűen, de részletesen összefoglalja számukra, mi történik pontosan a kicsik szervezetében, mire kell odafigyelni, és mikor kell esetleg visszajönni velük. Ha ezeket a szülők megértik, jobban elfogadják a helyzetet, így például egy egyszerű nátha tünetei miatt nem esnek majd kétségbe. Esetenként persze egészen különböző lehet az aggódás valódi súlya. "Nem mindegy, hogy valaki kétnaponta telefonál, vagy negyedévente egyszer. Aki például még sosem járt az ügyeleten, de kihívja az embert hajnali háromkor, azt nagyon komolyan kell venni" - hangsúlyozta dr. Benczik Adrienn.

A HáziPatika.com azzal a céllal indította el Csodadoki pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a hazai egészségügy "hétköznapi hőseire". Azon férfiak és nők munkáját szeretnénk elismerni, akik nem csak erejükön felül látják el feladataikat az egyre leterheltebb egészségügyi ellátórendszerben, de még arra is törekednek, hogy a kötelező és sokszor kellemetlen vizsgálatokat a lehető legelviselhetőbbé téve mosolyt varázsoljanak a kis pácienseik arcára.

Forrás:hazipatika.com

"Az én doktor nénim mindig segít" - dr. Benczik Adrienn Tovább
Kudarcot vallott a szupertraffipax?

Kudarcot vallott a szupertraffipax?

2017. február 07. Szerkesztő: Atyavilág

Ezzel a blikkfangos címmel jelent meg a vezess.hu tegnapi írása a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat első (nem teljes) évének tapasztalatairól.

A Zircinfo-n először másfél éve számoltunk be arról, hogy Eplényben valami készül, utána már láttuk is a felállított kamera- és szenzoroszlopot, ami a mai napig is óvatos haladásra kényszeríti a helyismerettel rendelkezőket (néhány hónappal későbbi információ itt).

Az ORFK információi alapján írt cikk néhány igazi meglepetéssel szolgál.

"„A rendőrség célkitűzései szerint a projekt eredményeként a halálos kimenetelű, valamint összességében nézve a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma is csökkenni fog, ezen belül enyhébb lesz azok kimenetele”

Ezzel szemben "a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma 16 331-ről 16 506-ra emelkedett tavaly, a halálos balesetek száma viszont 585-ről 556-ra csökkent. 2015-höz képest tehát 175-tel több súlyos baleset volt, azonban 29-cel kevesebb halálos."

Érdemes végigolvasni a vezess.hu írását, mert számos egyéb részletes információt is kaphatunk (például, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mit nem mér a VÉDA - e sorok írójának személyes tapasztalata tavaly őszről, hogy egy külterületi főútvonalon, egy fix traffi érzékelési körzetében figyelmetlenségből elkövetett KRESZ-vétségről nem kapott csekket).

Azt gondoljuk, hogy a fix traffik telepítése korántsem volt felesleges, akkor sem, ha a tavalyi adatok alapján nem csökkent a személyi sérüléses balesetek száma, mert legalább azok hatáskörzetében erősödik a közlekedési fegyelem. A beruházás ára már az első, tört év büntetési többletbevételéből megtérült. Amit azonban ezek nem oldanak meg, azok a példátlan mértékben szaporodó "lokális" szabálysértések, gyakorlatilag a közlekedési fegyelem és kultúra ellen elkövetett "merényletek". Az egy-két millióért nyugatról behozott használt erőgépeket vezető önjelölt Knight Riderek életveszélyes előzései, irányjelzés nélküli kanyarodásai, padlógázas gyorsításai, a minden szabályt felrúgó "kreatív megoldásai" (itt egy példa nem Zircről, de akár itt is lehetne), a sorozatban, ugyanazon a helyen ismétlődő szabálytalan megállások és várakozások (ilyeneket gyűjt pl. a civil8420.hu) nem csak a szabálykövető autóvezetők számára mutatnak rossz példát, hanem konkrétan veszélybe sodorják a vétleneket. Erre naponta látunk számos példát Zircen is.

A mezítlábas állampolgár igazságérzetét az sérti, hogy a helyi szabályszegéseket senki nem képes (nem is akarja?) kezelni: sem a rendőrség, sem a polgárőrség, sem a közterület-felügyelet. Az állampolgár pedig azt látja, hogy valakinek már egyszeri, az adott helyzetben ártalmatlan - egyébként teljesen jogosan büntetett! - szabálysértéséért kemény tízezrekkel felelnie kell, ugyanakkor a városközpontban naponta többször is ismétlődő, ordító közlekedési szabálysértésekért nem büntet senki - mert ha büntetne, nem ismétlődnének.

Koós Gábor

Kudarcot vallott a szupertraffipax? Tovább
"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 2. rész: Zirc város honlapja

"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 2. rész: Zirc város honlapja

2017. február 06. Szerkesztő: Atyavilág

2015. március 5.: "Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza az Emberi Kapcsolatok
Bizottságot, hogy a határozat mellékletét képező pályázati kiírás alapján írjon ki pályázatot
a Zirc város logójának és ehhez kapcsolódó arculati elemeinek megtervezésére." (29/2015.(III.5.) számú határozat).

2015. június 25.: "A honlap készítésére vonatkozó ajánlatkérési felhívást (1. sz. melléklet) az
alábbi, megfelelő referenciával bíró hat vállalkozás részére küldtük meg... 

A következő ajánlatok érkeztek be az ajánlattételi határidőig: CM DesingCreaticInterWord" (12. napirendi pont, előterjesztés)

"Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város egységes arculati tervének kialakítására és a weboldalának megújítására beérkezett árajánlatok közül a Creative Management Kft. (8200 Veszprém, Boksa tér 1/a) vállalkozás egyedi grafikájú megoldásra vonatkozó ajánlatát fogadja el." (185/2015.(VI.25.) számú határozat).

Megjegyzés: a benyújtott ajánlatoknál CM Design néven szereplő ajánlattevő azonos a határozatban szereplő, nyertes Creative Management céggel, amellyel a város szerződést kötött. Ha valaki a Creative Management cégre rákeresne netalán a neten, akkor kapna egy primitív oldalt, amit a Google ingyenes honlapelőállító alkalmazásával készítettek valamikor 2009-ben. Onnan lehet tudni, hogy ugyanarról cégről van szó, hogy a Google-honlapsablonban többször is ugyanaz a név szerepel, mint aki a várossal 2015-ben kötött szerződés szerint a kapcsolattartással van megbízva.

17-02-05_honlap_1.png

Az ezen a honlapon szereplő információk alapján már biztosak lehetünk, abban, hogy a képviselő-testület a legjobb referenciákkal rendelkező kézbe tette le a városi honlap sorsát: a Creative Management cég ugyanis hajápolásban, fodrászatban, masszázsban, banki szolgáltatásokban már akkor is hirdette magát.

17-02-05_honlap_4.png

 

17-02-05_honlap_2.png

17-02-05_honlap_3.png

Ma azonban már kibővített tevékenységi körrel, és a hajápoláson, masszázson, pénzügyi szolgáltatásokon túlmenő ajánlatokkal, kifejezetten látványos honlapon találkozhatunk velük.  

 2015. szeptember 10.: Aláírták a szerződést a honlap készítésére, a következő határidőkkel: 

- arculattervezés 2015.október 15.
- honlap grafikai tervek 2015.október 15.
- honlap feltöltés elkezdése 2015. december 1.
- honlap teljes átadása 2016. február 28.

2016. február 25.: Három nappal az eredeti szerződésben foglalt határidő lejárata előtt a képviselő-testület úgy dönt, hogy módosítja a vállalkozóval kötött megbízási szerződés határidejeit. Indoklás: "A munka nem halad az előzetes elvárásoknak megfelelően. Ez mindenképpen a kétoldalú megfelelő egyeztetések hiányosságának tudható be. Így a kötbérek érvényesítése jogtalan lenne." (!!!)

• Arculattervezés 2015. október 15.
• Honlap grafikai tervek -
• Honlap feltöltés kezdete -
• Honlap teljes átadása 2016. december 31. 

"Ottó Péter polgármester megjegyzi,... hogy kicsit hosszúnak tartja a december 31-i időpontot. Ugyanakkor az Emberi Kapcsolatok Bizottság javaslatát figyelembe véve – ami azt jelenti, hogy folyamatos pressziónak lesz kitéve a közreműködő vállalkozás – bízzanak benne, hogy valamikor a nyár folyamán ténylegesen el fog készülni a honlap." 

Intermezzo: Zirc város arculati kialakításának igencsak indokolt komplex szándékából időközben kivált és önálló életet kezdett élni a Zirc város logója. Erről az érthetetlen, eddig senki által nem indokolt eljárásról és annak eredményéről itt emlékeztünk meg.

2017. február 5.: Nem hogy a "Honlap teljes átadása" nem történt meg, hanem a potenciális felhasználók, tehát elsősorban a városi polgárok és intézmények sem kaptak lehetőséget arra, hogy véleményt nyilváníthassanak a város új honlapjáról.

Többször leírtuk már: ami ma Zirc város honlapjaként megjelenik, az nem méltó Zirc városához. Nem csak azért, mert a kétezres évek első felében - kifejezetten előremutatóan, bár vitatható pályázati körülmények között - létrehozott, azóta egyszer átalakított honlap a használhatóságát, felhasználóbarát mivoltát tekintve régen túlhaladott, hanem azért is, mert igazából az a felhasználó érzése, hogy nem cél a felhasználók/látogatók "túlinformálása". Nagyon nehéz aktuális információkat megtalálni, a kívülállóknak - ők vannak (lennének?) többen - ez rendkívül időigényes.

(Most már csak egy arckép hiányzik a képviselői galériából, de egy város nem engedhetné meg magának, hogy közvetlen elérhetőséget nyújtson a polgárai által megválasztott képviselőihez? Mint például telefonszám vagy email cím?)

Másfél évvel a honlap készítésére megkötött szerződés után, egy évvel a szerződésben rögzített határidő után, több mint egy hónappal a szerződésmódosításban meghatározott új határidő lejárta után semmit nem tudunk arról, hogyan néz majd ki Zirc város új honlapja. Nem tudjuk, hogy a szerződés szerinti kilencszázezer plusz ÁFA összegért mit kapunk. Arról nem is beszélve, hogy amit a honlapfejlesztő vállalkozás kínál, mennyire tetszik majd a felhasználóknak (mert végül is az adófizetők számára, az ő pénzükből készül).

Ez az egész nagyon emlékeztet a ma már Zirc város közlekedését feltáró tanulmány végső néven futó vesszőfutásra, amely 2014-ben Zirc város közlekedésfejlesztési koncepciójaként indult egy veszprémi nyertes pályázó előadásában, amit csak azért kellett átnevezni, hogy ha nem is a teljes szerződéses összeget, de legalább néhány százezer forintot ki lehessen fizetni nekik.

Most nagyon úgy néz ki, hogy itt is találunk majd valamilyen indokot, hogy a vállalkozó kapjon valamennyi pénzt, holott semmilyen határidőt nem tartott, semmilyen produktumot nem tett le az asztalra*, Zirc városa pedig mindig tudja méltányolni az objektív nehézségeket, még akkor is, ha ezt a közösségnek kell megfizetnie.

Következő írásunkban az utcanévtáblák ügyével foglalkozunk (amelyek zöld oszlopai már ott állnak az utcasarkokon).

Koós Gábor

*Kiegészítés: és hogy ne kelljen kötbért fizetnie.

A sorozat korábbi bejegyzése:

"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 1. rész: Zirc város logója

"...szélesebb körben véleményezésre került..." - 2. rész: Zirc város honlapja Tovább
Új kollégákat keresnek - Veszprémben

Új kollégákat keresnek - Veszprémben

2017. február 06. Szerkesztő: KovácsEszter.

Veszprémi, Kistó utcai gyárunkba dinamikusan növekvő igények miatt új kollégákat keresünk az alábbi munkakörbe:
OPERÁTOR (Hölgyeket)

FELADATAI
 műanyag alkatrészek gyártása
 kábelkonfekcionálás, szerelés, vágás
 fénykábel szerelés
AMIT KÍNÁLUNK
 Bruttó 141.000,- Ft besorolási bér
 Törvényen felüli műszakpótlék (18:00-06:00 = 50%)
 Jelenléti pótlék 10%
 Negyedéves prémium 9%
 Év végi jutalom + karácsonyi csomag
 Cafeteria bruttó 21.000,- Ft/hó
 Fitnesz bónusz negyedévente nettó 15.000,- Ft
 Új munkatárs ajánlása egyszeri 100.000,- Ft/fő
 Ötletpénz megvalósulás esetén 2.000 – 600.000,- Ft
 Jubileumi ajándék
 Beiskolázási, születési, temetési támogatás
 Távolsági bérlet vagy utiköltség térítése
(mivel nincs céges járatunk)
 Veszprémieknek összvonalas helyijárat bérlet térítése
 Kulturált, modern, klimatizált munkakörülmények
 Támogatott sportolási lehetőség
 Családi nap
ELVÁRÁSOK
 min. 8 osztály, számítógép alapszintű ismerete
 éles látás, jó kézügyesség
 hajlandóság 3 műszakos munkarendben dolgozni
A feladatok jellege miatt elsősorban hölgyek jelentkezését várjuk!

Felkeltettük érdeklődését?
Küldje el rövid önéletrajzát, telefonszámával e-mail címünkre: hr@hu.pepperl-fuchs.com
Hamarosan keresni fogjuk! Kérjük, amennyiben nem érhető el folyamatosan azt is adja meg melyik napszakban kereshetjük.
Köszönjük!

16427765_391663867862747_3369174997090529_n.jpg
Új kollégákat keresnek - Veszprémben Tovább
Gazdára találtak a naptárak az önkormányzat kvízjátékán

Gazdára találtak a naptárak az önkormányzat kvízjátékán

2017. február 06. Szerkesztő: zircblog

Január hónapban került meghirdetésre kvízjátékunk a városi honlapon, mely Zirc Városi Önkormányzat elmúlt évi tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. A helyes válaszok megadásához segítséget nyújtottak az önkormányzati weblapon megjelenő hírek, tudósítások. A játék tehát kevésbé volt tudásalapú, inkább interaktivitást igényelt.

 nyeremenytargyak.JPG

Az önkormányzat kvízjátékán archív lapokból álló naptárat lehetett nyerni

 

Lássuk a megfejtéseket! A Kossuth utcában kialakított helyi járati buszmegállónak köszönhetően a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézettel került összeköttetésbe a Háziorvosi rendelő. „Bányász foci, röpi és más sportemlékek” címmel nyílt tavaly időszaki kiállítás a Városházán, májusi ülését pedig Kardosrét városrészben tartotta a képviselő-testület. A Múzeumok Éjszakáján a szövő- és a fazekasműhely átadására került sor. Jelenleg is érvényben lévő közösségi kezdeményezést a Cigánydombi játszótér felújítására indított az önkormányzat. Testvértelepülései közül a kárpátaljai Dercennel ünnepelte együtt az államalapítást Zirc. A tervek szerint a volt „Kisóvoda” épületében kerülne állandó jelleggel elhelyezésre a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása. „Ésszerű közlekedés. Hatékony gazdaság.” – így szólt a 2016-os mottója a környezetbarát közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Hétnek, melyhez önkormányzatunk a tavalyi évben is csatlakozott. Ami pedig a számok nyelvét illeti: az intézményekben történő napelemes rendszereknek köszönhetően éves szinten több mint öt millió forintot takarított meg a város, a novemberi lakossági zöldhulladék-begyűjtést követően pedig közel huszonkét tonnát mutatott a mérleg nyelve.     

 

A helyes válaszokat adók egy-egy archív lapokból álló „Zirc anno… 2017” naptárat nyertek. Az ajándéktárgyakat Müller Anikó, a kiadvány szerzője ajánlotta fel. A nyertesek, akiknek ezúton is gratulálunk: Ehrenberger Róbert (Budapest), Behany Margit (Vác), Vankó Zoltánné (Zirc).   

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Gazdára találtak a naptárak az önkormányzat kvízjátékán Tovább
I. ZIRCI JEGES JÁTÉKOK

I. ZIRCI JEGES JÁTÉKOK

2017. február 06. Szerkesztő: zircblog

 

jeges.jpg 

 • Játékos ügyességi verseny

Egyéni és csapat kategóriában! A versenyzők egymás és a stopper ellen küzdenek a jégen kialakított akadálypályán. Az időeredmények alapján dől el a helyezések sorsa. A csapatversenyben 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, akik kézérintéssel váltják egymást. Nem és életkor szerinti bontás nincsen a versenyszámban, a csapatokat is alkothatják fiúk, lányok, férfiak, nők vegyesen. Az első három helyezett díjazásban részesül, minden résztvevő elismerő oklevelet kap.

 

 • „Üldözőverseny”

Ez a versenyszám már egy kicsit komolyabb technikai tudást igényel. A két versenyző a pálya két ellentétes oldaláról indul. A cél minél rövidebb idő alatt teljesíteni a távot, vagy utolérni a másikat. Ha az egyik versenyző beéri társát, akkor ő a nyertes, függetlenül attól, hogy a táv mekkora részét teljesítették már. A versenyzőknek 5 kört kell teljesíteniük. A résztvevőket párokba sorsoljuk, és ezt követően egyenes kieséses rendszerben folyik a versengés a döntő futamig, illetve a harmadik helyért is indítunk egy futamot. Az I-III. helyezett díjazásban részesül, minden résztvevő elismerő oklevelet kap.

 

Február 12. (vasárnap), 10.00

Hoki-bajnokság

3 fős csapatok jelentkezését várjuk! A játékidő és a lebonyolítási rend a résztvevő csapatok számának függvényében kerül megállapításra, az alapvető szabályokat a játékvezető ismerteti a helyszínen. A játékszer mellett a szervezők ütőt és a csapatokat megkülönböztető jelző trikót biztosítanak, az egyéb felszerelésről a csapatoknak kell gondoskodniuk. Sisak, kesztyű, könyök- és térdvédő viselése ajánlott! Az I-III. helyezett díjazásban részesül.

 

Nevezés:

Az ügyességi versenyekre előzetesen is lehet jelentkezni a korcsolyapályánál, annak nyitvatartási idejében. Vagy a verseny napján 9.00 és 10.00 óra között. A hoki-bajnokságra csak előzetes nevezést fogadunk el, melynek határideje: február 8. (szerda). A regisztráció során kérünk megadni egy csapatnevet és egy telefonos elérhetőséget. Az ügyességi versenyen a váltócsapatoknak szintén meg kell adniuk egy fantázianevet a jelentkezés során. A versenyre a nevezési díj 500 Ft/fő, mely az egész napos pályahasználatra is feljogosít. A korcsolyabérlés szintén 500 Ft/fő.

 

Figyelem! A korcsolyapályát ezen a két napon 10.00 órától a verseny számára tartjuk fenn. A rendezvényt követően a pálya újra nyitva áll a lakosság számára. A verseny időtartama egyelőre nem ismert, a résztvevők számától függ.

A rendezvényen mindenki a saját felelősségére vesz részt! Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a programot a játék, az egymás közötti egészséges versenyzés jegyében hívtuk életre, ezért kérünk minden résztvevőt, hogy ennek szellemében lépjen jégre!

 

„Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft.                 Zirc Városi Önkormányzat            Bike-Medic Kft.                                                                                                                                                     

Beküldte:

Kelemen Gábor

I. ZIRCI JEGES JÁTÉKOK Tovább
A Nagy Olvadás harmadik napja

A Nagy Olvadás harmadik napja

2017. február 03. Szerkesztő: Atyavilág

Az 1985 óta leghidegebb január utáni első felmelegedésben így zúdul le a hólé a Háromhegy (Cihelka-kút) és Tündérmajor felől az ezen a szakaszon állandóan száraz szurdokmederben ma reggel, magával sodorva a legutóbbi nyári felhőszakadás óta a mederbe juttatott kommunális és zöldhulladékot is: 

A tegnapi jóslattal ellentétben a gyalogosokra ma több veszély leselkedik, mint tegnap. Az éjszakai plusz fokok és a szél ellenére eddig csak a laza hó olvadt el, a letaposott, összeesett, és még vizes állapotában megfagyott jég nem. A járdákon, úttesteken, de még a zöldfelületeken is csillogó víztócsák alatt, többnyire foltokban, de helyenként még összefüggően szilárd jég van! Nagyon alattomos, mert első pillantásra járhatónak tűnik.

Ez az idő csak jövő hét elejéig tart, utána ismét másfél hét kemény mínuszok. Vagyis ami most nem olvad el, vagy amit nem takarítunk el, az újra megfagy.

Nem lehetne valahogy rábeszélni az ingatlantulajdonosokat, hogy ha eddig nem is, de legalább ebben a három napban törjék fel a jeget az előttük húzódó járdaszakaszon?

Koós Gábor

A Nagy Olvadás harmadik napja Tovább
A Nagy Olvadás második napja

A Nagy Olvadás második napja

2017. február 02. Szerkesztő: Atyavilág

"Tudta, hogy tél jön, amikor még hó és fagy is előfordulhat?"

Úgy tűnik, az idei tél nyertesei az autósok. Ők még akkor is el tudtak menni a városban, amikor például az ónos eső jött.

A gyalogosok azonban hetek óta botladoznak az összeállt, összefagyott, majd az ónos esővel tovább síkosított tükörjegeken, hóbordákon az egész városban. Valamilyen biztonságot csak az jelentett, ha kimentek az úttestre és az aszfaltig kikoptatott keréknyomot követték, vagy éppen a letakarított sáv szélére húzódtak.

Voltak megmagyarázhatatlan helyzetek. Buszmegálló szépen letakarítva a hótól-jégtől, csak éppen gyalogút nem vezet hozzá, úgy kell áttörni a havon (benzinkút, Veszprém felé). Tegnap délelőtt kilenckor a Kossuth utcai orvosi rendelő előtt teljes szélességben patikatisztaságúra takarított járda (előtte és utána hó, jég, latyak), ugyanebben az időpontban a Kórház körüli járdán összefüggő ónos jégtakaró.

Az időjárás előrejelzés szerint a mai és a következő két nap minden hóeltakarítási és síkosságmentesítési problémánkat megoldja, megnyugodhat a lelkiismeret, lekerül a vállakról a nyomasztó teher. Jövő héten talán már a hetekig tartó csúszkálás is feledésbe merül. Azonban hogy nem múljon el nyomtalanul, az utókor számára megörökítettük a valóság egy kis szeletét a hideg zirci napokból.

Helyszín: a Bakonybéli utca déli (páratlan) oldala. A Kossuth utca és a Kinizsi utca közötti szakaszon ezen az oldalon járda van.

Idő: ma, a Nagy Olvadás második napján, fél tizenkettő körül, ezerrel olvad minden.

17-02-02_olvadas_11.png

Zöld: teljes szélességben letakarítva, remekül járható. Sárga: egy lapátnyom szélességben letakarítva, vagy járhatóvá felszórva, óvatosan, de biztonságosan el lehet menni. Piros: havas, jeges, eleséses.

 17-02-02_olvadas_2.jpg

A Kossuth utca 36. saroktelek mentén és a lakásotthon előtt: piros.

17-02-02_olvadas_3.jpg

Az Akácfa utca 1. saroktelek mentén és 1a. előtt: zöld.

17-02-02_olvadas_4.jpg

Az Akácfa utca 2. saroktelek mentén: piros.

17-02-02_olvadas_5.jpg

A Reguly utca 43. saroktelek mentén: piros, de az előző és az itteni telkek közötti ingatlan előtt sárga.

17-02-02_olvadas_7.jpg

A Reguly utca 46. saroktelek mentén: piros.

17-02-02_olvadas_8.jpg

A Vízmű előtt: zöld.

17-02-02_olvadas_9.jpg

A Malom utca 2. saroktelek mentén: piros. Ezt a járdaszakaszt az ősszel építtette újjá az önkormányzat.

17-02-02_olvadas_10.jpg

A Kinizsi utca 1. saroktelek mentén: sárga. Ez is új építésű járdaszakasz. 

Az egyes szakaszokat gyalogosok minősítették, amennyiben vagy a járdán mentek, vagy az úttesten. Mire azonban ezek a sorok a blogon olvashatók lesznek, valószínűleg a bizonyítékokat is eltüntette a természet.

Az elmúlt hetek alatt a város más részein szerzett tapasztalatok alapján azonban a járdák takarítottsága egészen csapnivaló volt. Érdekes lenne látni néhány adatot arról, vajon hány felszólítás ment ki, hány szabálysértési ügy indult. Ha egyáltalán.

Koós Gábor

 

A Nagy Olvadás második napja Tovább
Segítő Kezek Zirc Alapítvány 1%

Segítő Kezek Zirc Alapítvány 1%

2017. február 02. Szerkesztő: zircblog

A „Segítő Kezek Zirc” Alapítvány 2016-ban az alábbi támogatásokat kapta

 

            - adó 1 %-ából 221.823,Ft-ot

            - képviselői tiszteletdíjakból 99.568,-Ft a vakok- és gyengén látók és a                            mozgáskorlátozottak csoportjai részére

            - magánszemély támogatásából 10.000,-Ft tartós élelmiszerre

          - pályázati támogatásból Zirc Város Önkormányzata Civil Alapból

             54.000,-Ft pszichiátriai betegek életmód klubjára

             84.960,-Ft mozgáskorlátozottak csoportja

             67.650,-Ft a  vakok- és gyengén látók csoportja részére

           - önkormányzatok támogatása a  mozgáskorlátozottak csoportja részére 160.000,-Ft

           - támogatás Prém József gyógyulására 2.650.000,-Ft

           - Fehérvár Travel gyógyszerköltség-támogatása 108.000,-Ft

 

Összesen 3.456.001,-Ft-ot, melyet az alábbiak szerint használtunk:

-   célzott támogatás 3.224.178,-Ft

- a maradék 231.823,-Ft-ot:

 • 4 családnak segítettünk nehéz anyagi helyzetük megoldásában /gyógyszerkiváltás, rezsiköltség csökkentése/
 • 10 családnak állítottunk össze tartós élelmiszercsomagot
 • 28 fős fogyatékos csoport éves rendezvényeit, kirándulásait támogattuk
 • működési költségek / könyvelési, irodaszer.../
 • pszichiátriai betegek kirándulását szerveztük
 • naptárt és receptes füzetet adtunk ki

 

Kérjük, támogassa Alapítványunkat adója 1 %-ának felajánlásával, hogy továbbra is segíthessünk a legrászorultabbaknak.

 

Adószámunk: 18928516-1-19

 

„Segítő Kezek Zirc” Alapítvány

Kuratóriuma

 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Segítő Kezek Zirc Alapítvány 1% Tovább
Zirc Városi Önkormányzat Középiskolai Ösztöndíjpályázata

Zirc Városi Önkormányzat Középiskolai Ösztöndíjpályázata

2017. február 01. Szerkesztő: zircblog

ZIRC VÁROS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRENDSZERE

 1. I. félévi PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Zirc Városi Önkormányzat az állandó zirci lakcímmel rendelkező középiskolás fiatalokat tanulmányi ösztöndíjban kívánja részesíteni azzal a céllal, hogy a tudás rangját ezzel is kifejezésre juttassa, a tanulás értékét megbecsülje, a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt felmutató diákok munkáját követendő példaként elismerje.

I.) Az ösztöndíj elnyerése érdekében félévente pályázatot kell benyújtania a középiskolás fiatalnak a település Képviselő-testületének címezve.

II.) HAVI 6.000,- FORINT ösztöndíjra pályázhat az a zirci diák, aki:

 • Állandó zirci lakos
 • Középfokú iskolarendszerben, nappali tagozaton tanul Zircen vagy más városokban (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola,, szakiskola, stb.)
 • Tanulmányi eredménye a 2016/2017-es tanév aktuális félévében legalább 4,70

(magatartás és szorgalom jegyek be nem számításával)

III.) A pályázat mellé csatolandó igazolások, mellékletek:

 • Iskolai bélyegzővel, igazgatói aláírással hitelesített félévi iskolai bizonyítvány vagy a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalban az eredeti bizonyítványról készített másolat.

Kötelező melléklet!

 a Hitelesítés hiánya esetén egyszeri hiánypótlásra van lehetőség        (V/2 pont),

DE AZ AZT ELMULASZTÓ PÁLYÁZAT FORMAI HIBA MIATT KIZÁRÁSRA KERÜL AZ ELJÁRÁSBÓL!

 • Ha van: tanulmányi és szaktárgyi versenyeken elért eredmények iskolai igazolása, nyelvi, számítógépes, stb. vizsga vagy végzettség megszerzésének hiteles igazolása (korábbi pályázók esetében a felsorolandó eredményekről a már benyújtott igazolásokat nem kell ismételni, csak az új eredményeket igazoló másolatokat kérjük csatolni)
 • Pályázati adatlap és írásbeli kérelem, amely tartalmazza a pályázóról szükséges információkat

 

az adatlap Kötelező melléklet!

Az adatlap hiányos kitöltése esetén egyszeri hiánypótlásra van lehetőség

 (V/2 pont),

de az azt ELMULASZTÓ PÁLYÁZAT FORMAI HIBA MIATT KIZÁRÁSRA KERÜL AZ ELJÁRÁSBÓL!

IV.) a képviselő-testület által odaítélt tanulmányi ösztöndíjak fedezetét a város költségvetési rendeletében biztosítja.

V.) A Képviselő-testület a pályázatokat az alábbi módon írja ki és bírálja el:

 • A 2017. I. félévi ösztöndíjpályázat kiírásának időpontja: január 30.

A pályázati kiírást közzé kell tenni: Zirc város www.zirc.hu honlapján, a zirci középiskolákban, a városi TV képújságában és hírműsorában, valamint ki kell függeszteni a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.

 

A pályázati űrlapot a kötelező mellékletekkel együtt

A ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI Hivatal Ügyfélszolgálatán

(Zirc, Március 15. tér 1.)

írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani

 1. február 09-én 16 óráig.

A borítékra kérjük ráírni: „Középiskolai Ösztöndíjpályázat 2017/1.”

a határidőn túl benyújtott pályázatot az elbíráló Bizottság kizárja az eljárásból.

 

Az Önkormányzat egyszeri hiánypótlási lehetőséget biztosít

a pályázónak:

 --- Hiánypótlásra felszólító értesítés: 2017. február 13-ig

---- Hiánypótlás leadása: 2017. február 17-én 12 órai határidővel

(ZIRCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL Ügyfélszolgálat).

A hiánypótlást nem teljesítő pályázatot az elbíráló Bizottság

formai hibásnak minősíti, és  – írásos indoklással –

kizárja a pályázati eljárásból!

 

 • A pályázatok elbírálási határideje: február 28.
 • A pályázatok elbírálását átruházott hatáskörben az Emberi Kapcsolatok Bizottság végzi el.
 • Az Önkormányzat döntéséről és annak indokáról március 7-ig írásban értesíti a pályázókat.

            Az eredmény közzététele: Zirci Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtáblája

                                                        Zirc város honlapja

 • A 2017. I. félévében támogatott diákok kihirdetésére, a támogatási szerződések átadására a március 15-i városi ünnepségen kerül sor.
 • A tanulmányi ösztöndíjak folyósítása: február június hónapokra utalással a támogatott számlaszámára, annak hiányában postai csekken a lakáscímére.
 • Az ösztöndíjban részesülő diák köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő változásról haladéktalanul (de legkésőbb 15 napon belül) írásban értesíteni a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalt (pl. iskolaváltás, személyes adatok lakhelyváltozás)
 • Az ösztöndíjrendszer koordinálási feladatait a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályának vezetője végzi.

VI.) Az Önkormányzat határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról abban az esetben, ha a támogatott elköltözik a településről.

VII.) A pályázat eredménye nyilvános: a diák annak benyújtásával hozzájárul a pályázat eredményének közzétételéhez, illetőleg a pályázáskor rendelkezésre bocsátott személyes adatainak az azonosítás célja érdekében szükséges mértékben történő nyilvánosságra hozatalához.

          A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, részletes indoklásáról az Önkormányzat kizárólag magának a pályázónak és vagy kk. tanuló esetén a törvényes képviselőnek ad felvilágosítást.

 

Amennyiben megállapítást nyer, hogy a pályázó a pályázatban nem a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltatta, vagy a pályázati feltételeknek egyébként nem felel meg, támogatásban nem részesülhet még abban az esetben sem, ha az ösztöndíj elnyeréséről szóló tájékoztatást már kézhez vette.

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít.

 

 

Az ösztöndíjpályázatról szóló információk, nyomtatványok elérhetők

a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán,

és – kitölthető formában – letölthetők a www.zirc.hu honlapról.

További információk: Kapitány Zsolt osztályvezető

Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztály

Zirc, Március 15. tér 1. --- Tel: 88/593-704

 

 

beküldte:

Kelemen Gábor

 

 

 

 

 

 

Zirc Városi Önkormányzat Középiskolai Ösztöndíjpályázata Tovább
Képviselő-testületi ülés - 2017. január 26.

Képviselő-testületi ülés - 2017. január 26.

2017. február 01. Szerkesztő: KovácsEszter.

 A döntések beszámolóját elolvashatjátok itt:

 Együttműködésekkel megalapozott újesztendő

A tartalomból:

- évi 1,5 millió forinttal támogatja az önkormányzat a Zirci Buli-t - 3 éves megállapodással

- három civil szervezetet összesen évi 700.000 Ft-tal támogat az önkormányzat, 3 éven keresztül

- nem fogadták el a Bakonyi Vágta 1,5 millió forintos támogatását, az eddigi szervező átadta a szervezés jogát a városnak

- helyi autóbusz-közlekedés 2016. első féléves gazdálkodási adatai alapján az üzemeltetési veszteség támogatására 2 180 599 forintot ad át önkormányzatunk az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részére

- engedélyezte a testület +1 fő alkalmazását a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB részére

- emelkedik a polgármester és az alpolgármester illetménye

döntés született a középiskolai tanulmányi ösztöndíj első félévi pályázati kiírásáról

- pályázatot nyújt be a képviselő-testület önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges gépek beszerzésére

 

Az orvosi ügyelet változásáról rendkívüli ülésen döntöttek. Ha nem voltál ott, az ülést a zirci TV felvételén megnézheted. Itt: (kattints a címre)

Orvosi ügyelet Zircen - Rendkívüli testületi ülésen tárgyalták

 

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének   2017.  január 26-án  (csütörtök) 18,15 órára összehívott ülésének napirendi pontjai.

A napirendi pontokra kattintva elolvashatjátok az előterjesztéseket.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

 1. Önkormányzati rendeletek alkotása

1./ A Közszolgálati Tisztviselők Napjának, július 1-jének munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatos önkormányzati rendelet megalkotása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 1. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

2./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. között a 2017. évre megkötendő Közhasznúsági Szerződés megvitatása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

3./ Zirc város középiskolai tanulmányi ösztöndíja, 2017. I. félévi pályázati kiírás

     Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke  

4./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete által kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálata

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

5./ Városi nagyrendezvények szervezőivel, illetve egyes szervezetekkel megkötendő megállapodások és szerződések elfogadása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

6./ A kötelező felvételt biztosító általános iskolák felvételi körzethatárainak véleményezése

     Előadó: Ottó Péter polgármester

7./ A polgármester illetményének megállapítása

     Előadó: Sümegi Attila jegyző

8./ Alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása

     Előadó: Ottó Péter polgármester

9./ A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ megbízott vezetője bérének felülvizsgálata

     Előadó: Horváth László gazdasági tanácsnok

10./ Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatójának létszámbővítési kérelme

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

11./ A Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és -kezelési Önkormányzati Társulás társulási megállapodás módosítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

12./ Pályázat benyújtása önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges gépek beszerzésére (VP6-7.2.1-7.4.1.2-16)

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

13./ A menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés üzemeltetési támogatása, 2016. I. féléves beszámoló

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

14./ Deutsch Csaba lakásvásárlási kérelme

       Előadó: Ottó Péter polgármester      

15./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

 

III. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

16./ BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2017. évi pályázati elbírálás – tájékoztató

      Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

17./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

       Előadó: Ottó Péter polgármester

18./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

19./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

20./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről

       Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

 

A napirendek forrása: zirc.hu

zov.JPG

Képviselő-testületi ülés - 2017. január 26. Tovább
"...a magyar egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában,...

"...a magyar egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában,...

2017. február 01. Szerkesztő: Atyavilág

... a társadalombiztosítás mindenkinek garantálja az ingyenes ellátást, és hozzáférhetőek a legjobb gyógyszerek is." (Pálffy István, írországi magyar nagykövet, 2016. szeptember 27.)

"A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet folyamatos fejlesztései keretében kiemelt helyen szerepelnek a gazdasági hatékonyságot fokozó beruházások, melyek segítségével évek óta kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett tud az intézmény a magas színvonalú betegellátást nyújtani. Jelen pályázat keretében elnyert támogatás szintén ezt a célt szolgálja több különböző tevékenységen keresztül." (Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, Sajtóközlemény, 2017. január 10.)

A zirci labor éveken keresztül a Mozgásszervi rehabilitációs osztály épületében működött. Most itt egy papírlap fogadja a vizsgálatra beutaltat:

17-01-31_labor_41.jpg

Az egykori labor tágas váróhelyisége üres, csak a széksorok árválkodnak benne:

17-01-31_labor_5.jpg

A kiszolgáló ablaknak már csak az emléke van, elburkolták:

17-01-31_labor_3.jpg

Az egykori labor bejárati ajtaján és máshol is "Szakrendelő" felirat:

17-01-31_labor_1.jpg

, de hogy milyen szakrendelő, illetve hogy ezekben a helyiségekben folyik-e bármilyen ellátó tevékenység, arra nincs utalás. Annak sem látszik nyoma, hogy egyáltalán betegforgalom lenne - a keresztül járóktól eltekintve.

A labornak a Járóbeteg Szakellátó Központban találtak új helyet:

17-01-31_labor_8.jpg

Itt több újdonsággal is találkozhat az ügyfél

Először is a főbejárat utáni közlekedőben ("szélfogóban") található sorszámkiadó automatából kell labor-sorszámot (is) kérni. Ezzel bemegyünk a beltérbe, de nem a recepciónál várunk a sorunkra, hanem a recepcióval szemben a falba vágott kis ablaknál, és nézzük, mikor jelenik meg a mennyezetről függő kijelzőn a hívószámunk. Ekkor leadjuk a beutalónkat, megkapjuk a vonalkódunkat, majd vissza kimegyünk a közlekedőbe, amely egyben a labor várójaként is szolgál.

A labor bejárati ajtaja a közlekedőből nyílik. A várakozókat bentről név szerint szólítják, amikor kijön az előző: a nyitott ajtón keresztül kiáltják ki a soron következő nevét. Ez a megoldás a labor régi helyén viszonylag jól működött, itt azonban olyan kicsi a légtér, hogy a várakozó beutaltak zsongása teljesen elnyomja a bentről jövő hangokat. Így minden egyes ajtónyitáskor egymást kérdezgetik a várakozók: Mit mondott? Kit hívnak? Leginkább az ajtóhoz közelebb állók kiáltják ki a térbe a nevet.

Az előző helyen a váró kb. 40 négyzetméteres volt. A mostani közlekedő (és egyben labor váró) ennek a fele. A régi helyen 20-25 ülőhely, elegendő fogas, tágas közlekedési utak, itt 9 ülőhely, egy fogas, egy (a sorszámkiadó mögé eldugott, alig látható) szemétkosár (de belül a recepciós térben sincs egyetlen szemétkosár sem). A közlekedőben összezsúfolódott, álló és ülő várakozók között néha úgy kell utat törni, itt zajlik ugyanis az épület teljes betegforgalma a főbejárat és a belső fogadótér között.

A helyismerettel nem rendelkező érkező tanácstalan. A főbejáraton belépve rengeteg embert lát, áttöri magát rajtuk, és bemegy a belső fogadótérbe recepcióhoz (mert ezt olvasta a labor korábbi helyén kifüggesztett papírlapról). Onnan visszaküldik ki a sorszámautomatához. Odaférkőzik, elkezdi tanulmányozni a kijelzőt, megnyomja. A sorszámával visszamegy a belső térbe, beáll a laborablak sorába, innen már leírtuk.

A közlekedőben mindenféle korú és állapotú emberek, kismamák, kisgyerekesek, járóbeteg-ellátásra érkezők, vérvételre várakozók, vérvétel után pihenők keverednek folyamatosan, gyakran nem elkerülhető testi kontaktusban. Kellemetlen-kínos helyzetek.

A labor váróban uralkodó állapotok méltatlan helyzetbe hozzák a betegeket és méltatlanok a kórház színvonalához. Elég eltölteni ott egy kis időt és belehallgatni a beszélgetésekbe, mi a várakozók véleménye.

A labor átköltözése állítólag decemberben történt. Megpróbáltunk utánanézni, milyen tájékoztatást adtak ki erről.

Zirc város honlapján nem találtunk.

A Napló internetes kiadásában nem találtunk.

A Zircinfo-n nem találtunk.

A Kórház honlapjának Hírek, újdonságok menüpontjában kerestük, nem találtunk. Végül a Betegellátás -> Diagnosztika -> Labor menüpontban találtuk meg ezt a hírt:

17-01-31_labor_6.jpg

Ami annyiban kevéssé informatív, hogy nem lehet tudni: a Kórház melyik épületének földszintjén? Ugyanis a régi helyén is a földszinten volt - csak éppen másik épületben. Az "átlag" (tehát szerencsére nem rendszeres kórházlátogató) beteg tehát legfeljebb informálisan értesülhetett a változásról.

A Kórház tudatos,...17-01-31_labor_7.jpg 

 

 

(Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, Stratégiai célrendszer, 2011. február

Néhány észrevétel és kérdés, amelyek felmerülhetnek kívülálló, ám a Kórház szolgáltatásait nélkülözni nem tudó ügyfelek részéről, kifejezetten a stratégiai célok elérését szolgáló szándékkal.

Észrevételek:

 • A szakrendelőbe áttelepített labor és az épület többi szolgáltatásának betegforgalma már a főbejáratnál keresztezi egymást, időnként komoly tumultust okozva.
 • A hiányzó és pontatlan írott információk az eljárásrendről elbizonytalanítják a betegeket, megnehezítik a tájékozódásukat, időveszteséggel járnak.
 • A labor hívásrendje (a belső helyiségből a félig nyitott ajtón, alig érthető kikiabálással történő szólítás) az adott körülmények között teljesen alkalmatlan eljárás.
 • A laborváróként üzemelő közlekedő mérete, felszereltsége nem elegendő az ellátandó betegforgalomhoz. Ezzel szemben ha átnézünk a belső ajtón, kényelmes és tágas várakozóhelyeket látunk mind a recepció környékén, mind az egyes szakrendelők előtt.

Kérdések:

 • Mi indokolta a labornak erre a szűk helyre telepítését, amikor a Kórház épületeiben jelentős légterek állnak ma is üresen?
 • A labor bejárati ajtaja felett is függ a mennyezetről egy hívószámkijelző. Miért nem ezt használják a várakozók behívására, miért ragaszkodnak a kikiabálásos módszerhez?
 • Amikor a Kórház egyébként jelentőséget tulajdonít a külső kommunikációnak (van viszonylag élő honlapja, sajtótájékoztatókat ad ki, stb.), miért nem teszi ezt meg az ellátási terület egészét elérő módon egy jelentős betegforgalmú szolgáltatást (most csak egy hétre lehet időpontot kapni a laborba) érintő fontos változásnál? Például, hogy mi indokolja a költöztetést, mikortól lép életbe, de főként, hogy mi ebből a betegek előnye?
 • Bár a labor szervezetileg nem a Kórház része, hanem a legnagyobb európai laborszolgáltató magyar leányvállalata, a betegek akkor is kórházi szolgáltatásként élik meg. Miért nem avatkozik be a Kórház menedzsmentje, a saját minőségi elkötelezettségének szellemében és a saját imázsának védelme érdekében, ha azokat megkérdőjelező állapotokat tapasztal?

Egyébként a váróban elkapott beszédfoszlányok igen dicsérték a gyors, szinte fájdalommentes vérvételt, amit e sorok írója száz százalékig meg tud erősíteni. 

"Tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, ami arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét." (A sereghajtók is lehagyják Magyarországot - megjött az újabb lehangoló jelentés. Napi.hu, 2017. január 31.)

A 2016-os listán csak nyolc ország szerzett hatszáznál kevesebb pontot: a magyarnál rosszabb egészségüggyel csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik. (Tovább romlott: a bolgár és a román szinten a magyar egészségügy. 444.hu, 2017. január 31.)

Koós Gábor

"...a magyar egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában,... Tovább
Orvosi ügyelet Zircen - Rendkívüli testületi ülésen tárgyalták

Orvosi ügyelet Zircen - Rendkívüli testületi ülésen tárgyalták

2017. február 01. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

A január 26-án megtartott testületi ülésen meghozott döntéseket is olvasd el!

Az önkormányzat összefoglalóját elolvashatod itt:  Együttműködésekkel megalapozott újesztendő

A tartalomból:

- évi 1,5 millió forinttal támogatja az önkormányzat a Zirci Buli-t - 3 éves megállapodással

- három civil szervezetet összesen évi 700.000 Ft-tal támogat az önkormányzat, 3 éven keresztül

- nem fogadták el a Bakonyi Vágta 1,5 millió forintos támogatását, az eddigi szervező átadta a szervezés jogát a városnak

- helyi autóbusz-közlekedés 2016. első féléves gazdálkodási adatai alapján az üzemeltetési veszteség támogatására 2 180 599 forintot ad át önkormányzatunk az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részére

- engedélyezte a testület +1 fő alkalmazását a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB részére

- emelkedik a polgármester és az alpolgármester illetménye

döntés született a középiskolai tanulmányi ösztöndíj első félévi pályázati kiírásáról

- pályázatot nyújt be a képviselő-testület önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges gépek beszerzésére

 

Orvosi ügyelet Zircen - Rendkívüli testületi ülésen tárgyalták Tovább
Mennyire törődsz a Föld sorsával?

Mennyire törődsz a Föld sorsával?

2017. január 30. Szerkesztő: Atyavilág

17-01-30_kornyezettudatossag_12.png

A Környezettudatossági felmérés 2017 oldalon nyereményjáték indult. Egy teszt kitöltése után személyre szóló visszajelzést kaphatunk arról, hogy mennyire vagyunk környezettudatosak. Nem is elsősorban a nyeremények (bár imádunk részt venni mindenféle játékokban), hanem a téma fontossága miatt hozzuk ide. Azoknak, akik nem akarnak regisztrálni, néhány jó tanács a játékszervezők kiadványából.

17-01-30_kornyezettudatossag_1.png

17-01-30_kornyezettudatossag_2.png

17-01-30_kornyezettudatossag_3.png

17-01-30_kornyezettudatossag_4.png

17-01-30_kornyezettudatossag_5.png

17-01-30_kornyezettudatossag_6.png

17-01-30_kornyezettudatossag_7.png

17-01-30_kornyezettudatossag_8.png

17-01-30_kornyezettudatossag_9.png

17-01-30_kornyezettudatossag_10.png

17-01-30_kornyezettudatossag_11.png

Hogy ezek a tippek a könyökünkön jönnek ki? Bár ott tartanánk már, hogy mindenki tudja ezeket (vajon hányasra írnának meg egy ilyen tesztet a környezetismereti órán a diákok?) és meg is fogadja!

Mennyire törődsz a Föld sorsával? Tovább
Füstös kilátások kéményseprésfronton - betett a rezsicsökkentés*

Füstös kilátások kéményseprésfronton - betett a rezsicsökkentés*

2017. január 30. Szerkesztő: Atyavilág

* Frissítés: Betett a rezsicsökkentés a kéményseprőknek

"A kéményseprőpiac a harmadára esett vissza a rezsicsökkentés miatt, a még életben lévő cégek a vállalkozásokon próbálják behozni a kiesett bevételeiket. A kémények ellenőrzését átvevő katasztrófavédelem pedig nagy csúszásban van, a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt..."

(Index, 2017. február 1.)

Eredeti bejegyzés

Negyed évvel ezelőtt, a hulladékgazdálkodásról írott bejegyzésben szenteltünk néhány bekezdést a kéményseprés addig viszonylag jól működő rendszerének szétveréséről és erőszakos államosításáról (lásd "Vegyük példaként a kéményseprési közszolgáltatást" fejezetet).

Most azt látjuk, hogy fél évvel a hivatalos indulás után a kéményseprés új rendszere úgy-ahogy felállt. Ez a rendszer két részből áll (forrás: a Katasztrófavédelem honlapja):

1. "...a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete minden olyan helyen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta." (17 megye 2507 települése)

2. "A gazdálkodó szervezetek részére a kéményseprőipari tevékenységet országos szinten továbbra is az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltató, megrendelés alapján végzi."

Veszprém megyében a lakossági kéményseprést a Katasztrófavédelem végzi. Azt, hogy melyik településen mikor kerül sor a kémények rendszeres ellenőrzésére (az ún. "sormunkára"), a szervezet honlapján lehet nyomon követni.

17-01-30_kemeny_1.png

2017-ben Zircen tehát január 9. és március 10. között végzik el a sormunkát. Ennek azért van jelentősége, mert ha a tulajdonos miatt nem tudják elvégezni ebben az időszakban, vagy az időszakon belül a felajánlott két időpont valamelyikében, akkor a kéményseprés már nem ingyenes (lásd később).

A gazdálkodó szervezeteknek a kéményseprést maguknak kell megrendelniük. A "Kéményseprőipari tevékenységet ellátók országos nyilvántartása" ugyancsak a Karasztrófavédelem honlapján érhető el. A település szintű, kereshető táblázat lefedi az ország egész területét. Ebből kiderül, hogy (a Katasztrófavédelmen kívül) az egész országra 33 kéményseprő cég maradt (közöttük pl. egy Idegenforgalmi Szálloda és Vendéglátó Kft.(!) is...), amelyek a nem lakossági kéményseprést végezhetik.

A zirci gazdálkodó szervezetek választhatnak egy székesfehérvári, egy zalaegerszegi és egy dunaharaszti cég között:

17-01-30_kemeny_2.png

Most jöjjön a meglepetés

A kéményseprési szolgáltatás "átalakításának" hangzatos szándéka az ún. "rezsicsökkentés" volt. Igaz, hogy ez a tétel a háztartási rezsiben a legeslegkisebb volt, de érződjön itt is a "polgárairól gondoskodó állam", legyen tehát ingyenes. Aztán persze jön, hogy nem mindenkinek, hanem csak a lakosságnak.

Néhányan azok közül, akiknél Zircen már járt az idén a kéményseprő, jócskán meglepődhettek (akiknél még nem járt, még meglepődhetnek): hiába családi ház, hiába természetes személy tulajdonában, nekik nem ingyenes. Azért nem, mert oda be van jelentve egy gazdasági társaság, vagy egy egyéni vállalkozó, esetleg egy egyesület vagy alapítvány

A Katasztrófavédelem honlapján ezt olvashatjuk:

17-01-30_kemeny_3.png

"...alaposan ráfizetnek azok a lakástulajdonosok, akik a saját otthonukat jelölték meg cégük székhelyeként. Az ilyen ingatlanokban ugyanis nem ingyenesen végzi el a kéményellenőrzést a hatóság, mint a többi magánlakásban, hanem jelentős díjat számít fel. Hiába lett ugyanis a tavalyi év közepétől ingyenes a lakosság körében a kéményseprés, a cégek esetében ez szabadáras szolgáltatás lett. Emiatt egyes kéménytisztítással foglalkozó társaságok a korábbi árnak akár a tízszeresét, nemritkán 20-30 ezer forintot is elkérnek kéményenként." ("Nő a káosz a kéményseprői ágazatban", MNO, január 26.)

DE MIÉRT? - kérdezi Fluimucil Ábel.

Akkor oknyomozzunk!

A kéményseprés új rendszeréről a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól számú és című, 2016. július 1-től hatályos jogszabály rendelkezik.

A Kormányzati ügyfélvonal (1818) kéménysepréssel foglalkozó menüjének 9.1.6 pontjában tehetjük fel általános kérdéseinket, ahol nagyon korrekt módon még a felvett beszélgetés azonosítóját is bediktálják (ebben az esetben K-170130-00045). Itt megerősítik, hogy a kéményseprés ingyenessége nem vonatkozik "nem természetes személy tulajdonában álló vagy gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlan"-ra. A következő kérdésre, hogy minek alapján határozzák meg, mi tartozik a "gazdálkodó szervezet" fogalomkörébe, a válasz: az 1959. évi IV. törvény 685.§ c) pont.

A Magyar köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló törvénynek ezen pontja valóban erről szól:

"c) gazdálkodó szervezet: az állami vállalat, az egyéb állami gazdálkodó szerv, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, az európai szövetkezet, a gazdasági társaság, az európai részvénytársaság, az egyesülés, az európai gazdasági egyesülés, az európai területi együttműködési csoportosulás, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a vízgazdálkodási társulat, az erdőbirtokossági társulat, a végrehajtói iroda, az egyéni cég, továbbá az egyéni vállalkozó. Az állam, a helyi önkormányzat, a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, valamint az alapítvány gazdálkodó tevékenységével összefüggő polgári jogi kapcsolataira is a gazdálkodó szervezetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni,..."

Csak egy hiba van az érvelésben: ezt a törvényt 2014. március 15-én, tehát több mint két évvel a kéményseprési rendelet előtt hatályon kívül helyezte a parlament. Ugyanezen a napon hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről), amely azonban nem tartalmazza a "gazdálkodó szervezet" fogalmát!

Tehát a kéményseprés új rendszeréről szóló jogszabály egy érvénytelen (ennél fogva önkényesnek is tekinthető) fogalmi meghatározás alapján különböztet meg ingatlanokat az ingyenes és díjköteles szolgáltatás tekintetében.

Miután az oknyomozás során erre az eredményre jutottunk, ismét felhívtuk a kormányzati ügyfélvonalat és elmondtuk az eredményt. Most más ügyintézőhöz kerültünk, aki már korántsem volt olyan előzékeny és szabatos, mint az előző, és aki türelmet kért. Végül közölte, hogy annyira lassú a számítógépe, hogy nem tud keresni, írjunk a központi ügyfélszolgálatnak. Ez megtörtént, várjuk az eredményt.

A paraszti ész logikája

Ha már egyszer határt kellett húzni a fizetős és nem fizetős kéményseprés között, miért pont ezt a (jelen állás szerint már akkor sem érvényes) meghatározást húzták elő a kalapból?

Mi indokolja, hogy vállalkozási típusúnak sorolják be pl. az egyéni vállalkozót (akinek ugye fizetni kellene a saját tulajdonában lévő kéménye után), ugyanakkor nem tekinti vállalkozásnak pl. a(z adószámos, bejelentett) magánszemély által végzett magánszálláshely szolgáltatást, vagy mondjuk az őstermelőt?

Ha egyszer létezik az "időlegesen használt ingatlan" (ilyen esetben a maximálisan lehetséges 4 év az ellenőrzési ciklus, nem a szokásos egy vagy két év), akkor miért nem lehet elismerni, ha pl. egy egyéni vállalkozás bejelentve (hivatalosan) is szünetel, és a szünetelés időtartamára lakosságinak tekinteni az ingatlant (az egyéb feltételek fennállása esetén)?

Ugyan mi a magyarázata, hogy az egyesületeket, alapítványokat is gazdálkodó szervezetnek tekintenek? Ezek döntő többsége éppen hogy vegetál, nyereséges vállalkozási tevékenységet töredékük végez, többnyire a rapszodikusan kiírásra kerülő állami pályázatokból etetik őket kézből.

Fáztunk tőle 

"...miközben a katasztrófavédők az óriási szakemberhiány miatt számos településen az idei évre halasztották a tavalyi évre előírt úgynevezett lakossági sormunkákat (a tüzelő-fűtő berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását), aközben cégeknek kínálják szolgáltatásaikat...."

"...azok, akik a saját lakásukba jelentették be a vállalkozásukat, és korábban megúszták a füstelvezetők ellenőrzését 2000-3000 forintból, ma már több tízezer forintot kénytelenek kifizetni. Abban az esetben pedig, ha egy címre több társaság van bejelentve, valamennyi cégtől be lehet szedni az óriási összegű seprési díjat ugyanarra a kéményre. – Nyilván mindez a rezsicsökkentés jegyében történik – fűzte hozzá az ágazati szakszervezet elnöke." (MNO, január 26.)

Szemmel láthatólag az is bekövetkezett, amitől ennél a "rezsicsökkentés"-nél is fáztunk: valakinek súlyosan meg kell fizetni az "ingyenesség" árát. A sor végén pedig fizetőként mindig a lakosság áll. A Katasztrófavédelem kéményseprő szervezetének költségeit az állami költségvetés, vagyis az adófizetők állják - most már minden adófizető, akár van kéménye, akár nincs. A gázkészülékek és zárt égésterű tüzelő berendezések  vizsgálati gyakoriságának költségcsökkentési céllal egy évről két évre növelését a kéményseprő szakma is élesen kritizálta, biztonsági okokra hivatkozva. Igaz, hogy a 33(+1) szervezetre és vállalkozásra csökkentett számú kéményseprő szolgáltatónál többszörös bevételek keletkeznek, hiszen ők látják el a teljes országot, azonban az óriási jövedelmek baráti magánzsebekbe vándorolnak majd, és nem az állami költségvetést gyarapítják az ingyenes kéményseprés fedezetéül.

Egy újabb szép példája az átgondolatlan, felületes, akarnok állami intézkedéssorozatnak, amely működő rendszert ver szét, jogbizonytalanságot teremt, állampolgárok tízezreit hozza - jogi, információs - kiszolgáltatott helyzetbe, felesleges kiadások milliárdjait generálja - a mi zsebünkre.

Mit tegyen az, aki be szeretne kerülni az ingyenes szolgáltatási körbe?

A jelenlegi jogi helyzet és szolgáltatói gyakorlat szerint tehát a magántulajdonban lévő ingatlanhoz kapcsolódó kéményseprés díjköteles, ha arra a címre bármilyen vállalkozás vagy civil szervezet be van jelentve. Ebben az esetben az ingatlan tulajdonosának haladéktalanul meg kell rendelnie a szolgáltatást valamelyik szolgáltatónál, és fizetnie kell.

A kormányzati ügyfélvonaltól olyan tanácsot is kaptunk, hogy ha nem akarunk fizetni, szüntessük meg a vállalkozást.

Ha valaki nem akarja megszüntetni, akkor áthelyezheti a vállalkozás székhelyét olyan helyre, ahol már be van jegyezve más vállalkozás. A hivatkozott újságcikk szerint elképzelhető, hogy ebben az esetben is beszedik tőle a kéményseprési díjat, de ez a gyakorlat még nem igazolódott be (lehet, hogy tényleg így lesz, és ezt a gyakorlatot valaki megtámadja, de amíg ebből jogerős döntés lesz, évek telnek el). Az mindenesetre a pofátlanság netovábbja lenne, ha ugyanarra a kéményre, ugyanarra az egy vizsgálatra minden, oda bejelentett vállalkozástól be lehetne szedni a díjat.

Legnagyobb bajban azok a civil szervezetek lehetnek, amelyek lakcímekre vannak bejelentve. Őket vajon ki fogadja be?

A legsimább ügy természetesen, ha a vállalkozás, civil szervezet ki tudja termelni ezt a költséget. Amit a végén megint csak a fogyasztó, a lakosság visel - vagy ennyivel jut kevesebb hasznosabb célra.

Az azonban igen megszívlelendő, hogy akár magánszemély, akár vállalkozás, igyekezzen tisztába kerülni az új gyakorlattal és a saját besorolásával.

Szabályozzák újra a kéményseprés ingyenességét!

Érthető: legyen fizetős a kéményseprés azoknak a szervezeteknek, amelyek célja a bevételszerzés, ha azok székhelye természetes személy tulajdonában lévő ingatlanban van.

Vonatkozzon egyforma szabály (az ingyenesség) minden magánszemélyre, ha bevételszerző tevékenységet végez.

És főként hagyják békén a civil szervezeteket!

 

A fejleményekről beszámolunk.

Koós Gábor

Füstös kilátások kéményseprésfronton - betett a rezsicsökkentés* Tovább
Hirtelen sokat romlott a szmoghelyzet

Hirtelen sokat romlott a szmoghelyzet

2017. január 30. Szerkesztő: Atyavilág

a ma reggeli tudósítások szerint (http://444.hu/2017/01/30/hirtelen-sokat-romlott-a-budapesti-szmoghelyzet, http://propeller.hu/itthon/3263724-tovabbra-is-szmogos-orszag), de a zircieknek nem kell aggódniuk. A ma reggel fél kilences helyzet szerint

17-01-30_szmog.png

Nyugat-Délnyugat-Dunántúl, valamint a Dunántúli- és az Északi-középhegység legmagasabb hegycsúcsai kivételével nagyobb összefüggő területen csak Veszprém megye középső részén elviselhető a légszennyezettség.

Hirtelen sokat romlott a szmoghelyzet Tovább
Zirci égképek - napfölkelték, holdfölkelték

Zirci égképek - napfölkelték, holdfölkelték

2017. január 29. Szerkesztő: Atyavilág

 

A felvételek a Háromhegy irányából a Kossuth utca városból kivezető szakaszát mutatják. Előtérben a Vízmű Reguly-forrás védterületének fái, jobbra hátul Olaszfalu. 

Korábbi égkép felvételek:

Zirci égképek - egy zimankós nap

Zirci égképek - chemtrails

Zirci égképek - front vonul át

Zirci égképek - vándorló szivárvány

Zirci égképek - éjszakai zivatar

Zirci égképek - madarak és bogarak 

A felvételeket a Viharvadász (ma Időkép) már nem üzemelő időjárásmegfigyelő kamerája készítette. A kamera pozíciója: N47,254958 E17,870057, iránya kb. Kelet volt.

Zirci égképek - napfölkelték, holdfölkelték Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu