ZIRCINFO

Kölyökidő: Moór Bence

Kölyökidő: Moór Bence

2016. május 23. Szerkesztő: zircblog

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola történetében először fordult elő, hogy egy diák középfokú angol nyelvvizsgát abszolvált. Ennek apropóján, de nemcsak ezért hívtuk meg Kölyökidő rovatunkba Moór Bence nyolcadik osztályos tanulót.

A hatodik óráról csengettek ki éppen. A szellemi munkától szellőző angolterem padjai között először is arról kérdezzük Bencét, milyen érzésekkel tölti el ez a történelminek mondható eredmény. – Örülök, hogy én lehettem az első, igazán nagy megtiszteltetés ez. Jó érzés, hogy mindenki gratulál.

Televíziós riportunk készültekor még csak a szóbelinek az eredményét ismertük, de azóta már megvan az írásbeli is: a zirci diák a komplex nyelvvizsgát kilencven százalékos átlaggal teljesítette! Második osztályos kora óta tanulja az angol nyelvet, tanára Szeifert Gyöngyi, aki nagyon sokat segített tanítványának a felkészülésben. Bence az angol szépkiejtési versenyeken is szépen szerepel, megyei első és második helyezései vannak, a nemzetközi megmérettetéseken pedig rendre bekerült az első tízbe. Azt mondja, nem szeretne konkrétan a nyelvvel foglalkozni, de nagyon fontosnak tartja, hogy minél előbb és profibb szinten elsajátítsa, ami megkönnyítheti majd az elhelyezkedését is.

 

mobkoly_001.jpg

Moór Bence az első az iskola történetében, aki angol nyelvből középfokú vizsgát teljesített

Nemcsak angolul beszél szépen, hanem az anyanyelvén is. Ötödik osztályos kora óta vesz részt a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép magyar beszéd” versenyeken. Osztályfőnöke és nyelvtantanára, Nyáriné Nagy Angéla biztatta. – Nagyon megtetszett a versenyhangulat. A szövegek, amiket hallottam, érdekesek voltak, így hát felkeltette az érdeklődésemet a felolvasás – meséli Bence.

Az iskolai vetélkedőt mindig megnyerte, a megyei fordulón – csakúgy, mint angolból – első és második helyezésekkel rendelkezik. Tavaly, a megyei győzelmet követően jogot szerzett a Balatonbogláron megrendezésre kerülő versenyre, ahol bronzminősítést kapott. A zsűrit olyan neves személyek alkották, mint például Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas magyar író. A „Ma, mint Ti” színjátszó csoport Pétfürdőn kiérdemelt ezüstminősítéséhez is hozzájárult a hangjával.
mobkoly_002.jpg

Moór Bence angol-informatikai osztályba jár, ami egy szerencsés párosítás. Az informatika már kiskora óta érdekli, és ebben a tantárgyban is rendszeresen összeméri tudását másokkal. A legszebb eredménye egy országos hatodik helyezés. Tanára, Földesi Katalin tanácsolta, hogy érdemes lenne megpróbálkoznia a versenyekkel. Nem szeret előre tervezni, de most úgy látja, hogy ezzel szeretne a későbbiekben is foglalkozni, „húsz év múlva” programozó-informatikusként képzeli el magát.

Bevallja őszintén, a felvételi után már egy kicsit lazábbra vette a dolgokat, de úgy tűnik, hogy így is meglesz év végén a kitűnő bizonyítvány. Bence a Lovassy László Gimnázium informatika tagozatán folytatja tanulmányait. Nagyon örül, hogy felvették, hiszen ezt az iskolát jelölte meg első helyen. A sport is fontos szerepet tölt be az életében, jól szolgálja a kikapcsolódást a szellemi munka után. Atlétikai, kézilabda versenyeken is számíthatott rá az iskola, a kedvenc sportág azonban kétségkívül a kosárlabda. Amikor csak teheti, kimegy a társaival a Rákóczi téri pályára játszani.   mobkoly_003.jpg

Mint „vén diákot”, aki hamarosan elballag, arról is megkérdezzük a fiatalembert, hogy milyen érzésekkel távozik iskolájából. – Nagyon sok vidám élménnyel gazdagodtam itt. Visszagondolva az elmúlt nyolc évre, voltak rossz élményeim, de így utólag ezek megszépülnek. Az egész iskolában a mi osztályunk volt a legjobb, sosem akartam máshová menni. Évvesztes vagyok, így kerültem ebbe az osztályba, de örülök, hogy így történt, szerencsésnek érzem magam az osztálytársaim miatt.

– Nagyszerű embernek ismertem meg Bencét. Segítőkész, a társai felnéznek rá – mondta el osztályfőnöke, Nyáriné Nagy Angéla. Angoltanára, Szeifert Gyöngyi is kiemeli fantasztikus emberi tulajdonságait, és azt is megemlíti, hogy önzetlenül segített a gyengébb tanulóknak angolból és más tantárgyakból is, sőt próbavizsgáztatásra sem sajnálta az idejét értük.

 

Fotók és videó: Wittmann Csaba (SKB)
Riport: Kelemen Gábor
www.zirc.hu

A Moór Bencével készült riportot megnézhetitek a Zirci TV műsorának május 20-i adásában, 14:25 perctől itt: 

Zirci TV műsora 2016. május 20.

Kölyökidő: Moór Bence Tovább
Kölyökidő: A Ma, mint Ti színjátszó csoport

Kölyökidő: A Ma, mint Ti színjátszó csoport

2016. május 23. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ezüstminősítést szerzett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Ma, mint Ti” színjátszó csoportja a Magyar Drámapedagógiai Társaság által 25. alkalommal meghirdetett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál megyei rendezvényén. Az idén 10. születésnapját ünneplő csoport volt a Kölyökidő következő vendége.

Kicsengettek a hatodik óráról, felszabadultan jönnek-mennek a gyerekek az iskola zsibongóján. A színjátszás időnként médiaszerepléssel is jár, így hát vannak diákok, akik még nem mehetnek haza…

Nyáriné Nagy Angéla tanárnő, a Ma, mint Ti színjátszó csoport vezetője először is a szavak jótékony hatásáról beszél, amikor a szakkör megalakulásának körülményeiről kérdezem. – A 21. században nagyon sokat lehet hallani arról, hogy hogyan lehet bántani a szavakkal. Pedig a kimondott szavakkal nagyszerű dolgokat, örömöt, sikert lehet létrehozni. A színjátszó szakkör neve is egy szójáték révén jött létre a férjem nyelvteremtő fantáziájának segítségével. Lázár Ervin „A négyszögletű kerekerdő” című meséjének az egyik szereplője, Maminti, a zöld kicsi tündér az ötletgazda.  

A színjátszó szakkör idén jubilál, 2006-ban alakult, és bölcsője Nyáriné Nagy Angéla akkori osztályában ringott. Jelenleg is az ő tanítványaira épül a csoport, de előfordult már, hogy más osztályokból is jöttek diákok. A tanárnő hangsúlyozza, sohasem válogatja a gyerekeket a szakkörbe, bárki részt vehet ebben a tevékenységben, aki kedvet érez hozzá. Hetente egyszer próbálnak az iskolában. 

kolymami_001_1.jpg

Nyáriné Nagy Angéla tíz évvel ezelőtt alapította a színjátszó csoportot, és azóta is töretlen lelkesedéssel vezeti

– Pedagógusként az jelent számomra igazi sikert, hogy középiskolás tanulók is visszajárnak a csoporthoz, segítenek a hangosításban, a koreográfiában. Azok a gyerekek pedig, akik valamilyen formában részt vettek a csoportban, úgy gondolom, hogy sokkal bátrabbak, jobb a kifejezőképességük, leleményesebbek, és talán a társas kapcsolataik is jobban alakulnak.

Maminti – Ma, mint Ti – Karinthy…

A csoportvezető számára minden előadás kedves volt az elmúlt tíz évből, hiszen mint mondja, gyerekek kapcsolódtak hozzá. Ha mégis ki kellene emelnie valamit, akkor az Karinthy Frigyes „Az emberke tragédiája” című paródiájának színre vitele lenne. – Nagy sikert hozott, és biztatást a továbbiakra, hogy érdemes csinálni. De ugyanígy említhetném a „Brahms és a macskák” című előadást. Visszanyúltunk egyszer egy 250 éves darabhoz is, amely a zsűrit is meglepte, hiszen nehéz volt a szövegezése, de a gyerekek nagyon jól megoldották. Tavaly a Petőfi Színház is felkért minket, hét középiskola mellett kaptunk teret, gyerekverseket kellett feldolgozni. Átalakítottuk, kicsit kifiguráztuk a mai magyar társadalomnak megfelelően. A „Csőr-döngölő” című előadás forgatókönyvének megírásában Gecsei Judit és a férjem, Nyári Zoltán segített nagyon sokat.

kolymami_002_1.jpg

Az ezüstminősítést szerző csoport teljes létszámmal és a reklámokat sugárzó „fekete dobozzal”

A következő tíz év első kedves emléke talán majd a most áprilisban lezajlott XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó lesz, melyen – annak megyei rendezvényén, Pétfürdőn – ezüstminősítést szerzett a csoport „A reklámokból sosem elég!?” című előadással. Azért is figyelemreméltó eredmény ez, mert egyrészt művészeti iskolákkal versenyeztek, másrészt pedig nem tervezték be a színjátszó-találkozót, a karácsonyi darab ugyanis sok idejüket elvette. A szervezők azonban hiányolták a zirciek nevét a jelentkezési lapról, így végül mégis az indulás mellett döntöttek.

És hogy milyen jól tették, arról az elismerő oklevél árulkodik legjobban. – Olyan témát választottunk, amely az egész életünket behálózza, hiszen a reklámokkal szinte mindenhol találkozhatunk. Megpróbáltuk ezt a darabot is egy kicsit humorosra fogni, célunk az volt, hogy görbe tükröt állítsunk. Egy olyan családot mutattunk be, akiknek a hétköznapjait szinte csak a reklámok töltik ki – meséli Nyáriné Nagy Angéla, aki nemcsak felkészítette a gyerekeket, hanem a darabot is rendezte.
kolymami_003_1.jpgkolymami_004_1.jpg

Jelenet az előadásból (A Pétfürdői Közösségi Televízió felvétele alapján.) Jobbról az elismerő oklevél

A csoportvezető kiemeli tanítványai áldozatvállalását, határtalan lelkesedését, hiszen a színjátszás mellett sok minden mással is foglalkoznak. Már azt is szép eredményként értékelte volna, ha csak egy egyszerű dicséretben részesülnek a színjátszó-találkozón. Tervben van, hogy a közeljövőben Zircen is bemutatják a sikeresen debütáló előadást, és már egy nagyobb lélegzetvételű darabon is dolgoznak.  

Különböző elfoglaltságok miatt nem mindenkit tudunk mikrofonvégre kapni a színjátszó csoport tagjai közül, de a főbb szereplőket azért sikerül megszólaltatnunk. Az osztályterem most a reklám helye, amelyet Kaufmann Adél testesített meg. A 14 éves diáklány színésznő szeretne lenni, ez a darab azonban kezdetben nem tetszett neki, ennek ellenére nagyon jól megoldotta reklámozó szerepét.  

„A reklámok eltorzítják az igazi értékeinket!” – hangzott el az előadás felkonferálásában

És most lássuk azokat, akik nézték Adélt, azaz a reklámot a színpadon… Bíró Marcell (12) alakította az apát a négytagú családban. Azt mondja, nem volt nehéz dolga, hiszen otthonról el tudta kicsit lesni a családfői szerepet. Bevallja azonban töredelmesen, nem tudott példát mutatni a családnak, hiszen egész végig a reklámokat nézte. Szerencsére azonban mindezt csak el kellett játszani, láthatóan a jókedélyű ifjú úr sincs oda túlzottan a „kereskedelmi szünetekért”. A színjátszásért viszont annál inkább, örülne, ha „sűrűbben lenne dráma”, nem csak hetente egyszer próbálnának.

Feleségével jól kijöhetnek, hiszen mint megtudjuk, ő is nézi a darabban a reklámokat. De ennyivel el is intézi az előadás témáját a 13 éves Biber Cintia, inkább arról beszél, hogy számára nagyon fontos a színjátszó csoport, szeret idejárni. Eddig szinte mindig anyukás szerepeket alakított a színpadon.
kolymami_005_1.jpgA család, akiknek a reklámokból sosem elég… (Fotó: SKB)

 „Egy teljesen új világ jön létre a színpadon.”

– Nagyon jó érzés, amikor ott állsz a színpadon. Egy teljesen új világ jön létre, hiszen mindenki téged néz – meséli élményeit a „reklámfamília” egyik gyermeke, a 12 esztendős Heblinger Zsolt. Színpadi nővére, Varga Noémi (13) a színjátszáshoz szükséges adottságokról beszél, a lámpaláznak például nincs helye a színpadon, a bátorságnak, a szép beszédtechnikának annál inkább.

A diákok nemcsak eljátszották a darabot, hanem ötleteiket is belevitték, volt olyan rész, amit kicsit humorosabbra írtak át, és sikerült is megnevettetniük a közönséget. A bemondó Szücs Barbara volt, aki a kérésünkre most is ad egy rövid tartalmi ismertetőt az előadásból. A szépkiejtési versenyeken kiemelkedően szereplő Moór Bence a hangját kölcsönözte a darabhoz. A nyolcadik osztályos fiú érdeklődésünkre elmondja, nem igazán szereti a reflektorfényt, ezért nem játszik a csoportban.  

Végül a színjátszó csoport két legifjabb tagját is megismerhetjük. Dávid Boglárka és Dávid Andrea hét esztendősek. Az óvodás ikerpár ebben az előadásban nem szerepelt, a Petőfi Színházban sikeresen bemutatott „Csőr-döngölő” című darabban viszont Bóbitaként tűntek fel mind a ketten.

kolymami_006_1.jpg

A tündérek – akár a mesevilágban – jelen vannak a zirci színjátszó csoport életében is. Gondoljunk csak a névadóra, vagy a két kislányra, akiket szintén lehet a tündéri jelzővel illetni. Az ikrek ősszel kezdik az iskolát, és szeretnének továbbra is a színjátszó szakkörbe járni. A kerek tíz éves múlt után tehát úgy tűnik, jövője is van az iskolai színjátszásnak. Bóbita, Bóbita játszik…

 

Riport: Kelemen Gábor
Közreműködött: Wittmann Csaba (Stúdió KB)
www.zirc.hu

Kölyökidő: A Ma, mint Ti színjátszó csoport Tovább
Eplényi Próba - Sóvári Péter Emlékverseny - 2016. július 1.

Eplényi Próba - Sóvári Péter Emlékverseny - 2016. július 1.

2016. május 20. Szerkesztő: KovácsEszter.

Erős vagy, még a hegyet is elhordanád? Talán te vagy a falu bikája?

Akkor július 01- jén itt a helyed az Eplényi Libegőnél. Aznap kiderítjük, hogy ki a legény a gáton!

Helyszín: Eplényi Libegő – Ámos-hegy
Időpont: 2016.07.01 12:00 (nincs esőnap, mert nem kell)

Sóvári Péter a sípálya műszaki vezetője volt hosszú időn keresztül. Mindemellett Eplény alpolgármestereként vállalt feladatokat a község mindennapjaiban. Péter kiváltképp precíz és megbízható, ráadásul rendkívül jó fizikumú ember volt, aki még hatvan éves kor felett is rendíthetetlenül rótta a hegyet és látta el feladatait. Nem okozott nehézséget számára a legkimerítőbb munka sem, számos esetben nála évtizedekkel fiatalabb kollégáit megszégyenítő lendülettel dolgozott. Emiatt vált Sóvári Péter a verseny névadójává, ezzel az eseménnyel szeretnénk tisztelegni emlékének.

A próbán több versenyszám lesz, mint például: rönkfűrészelés, rönkcipelés, favágás fejszével… Aki a feladatokat a lehető legrövidebb idő alatt teljesíti, az lesz a győztes. Aki valamelyik feladatot nem tudja teljesíteni, az kiesik.

A versenyt az alábbi korcsoportokban indítjuk el:
- 16-18 éves korosztály
- 18 év feletti korosztály (felső korhatár nincsen, az erő nem vész el)

A lányokat külön díjazzuk, a fenti korcsoportba sorolás szerint. Családi nevezés is lehetséges, családoknál az időátlag lesz a döntő, itt külön eredményt hirdetünk. (családi nevezés esetén a kicsik természetesen könnyebb feladatokat kapnak) Minden résztvevő emléklapot kap, a legjobbak pedig érmet.

Nevezési díj egységesen 2 000 Ft/fő, ami tartalmazza a libegőutat a hegyetetőre, a verseny színhelyére. Nevezők számára féláron biztosítunk szállást Holle Anyó Panziójában a férőhelyek erejéig. A szállás díja 3500 Ft/fő/éj + idegenforgalmi adó.

Előnevezés a szervezes@siarena.hu email címen, vagy a próba napján délelőtt 11 óráig a helyszínen lehetséges. Előnevezők esetében 10% kedvezményt adunk a nevezési díjból.

Forrás: Eplényi Libegő

Eplényi Próba - Sóvári Péter Emlékverseny - 2016. július 1. Tovább
Forduljunk a Nap felé!

Forduljunk a Nap felé!

2016. május 20. Szerkesztő: zircblog

Utolsó útjára kísértük dr. Varga Tibor nyugalmazott jogászt, városunk korábbi polgármesterét

Az urna elé nőtt virágerdőben fekete szalaggal takarózó sárga rózsák tündököltek. A Republic együttes kedves slágere járt-kelt csendesen, amíg meg nem szólaltak a harangok a Bakony szívében elterülő városka két tornyából. Május 13-án utolsó útjára kísértük dr. Varga Tibort.   

 vttem.JPG

Károly atya a ravatalnál egy játékra invitálta a búcsúzó közösséget, amelyet az édesapák készítettek a háború után. Összeszedtek különböző picike kis üvegszemcséket, két üveglap közé tették, és csomagolópapírból egy kis tölcsért készítve azt mondták: forgasd, és nézz a Nap felé! A szemcsék elkezdtek mozogni az üveg között, és különböző képeket rajzoltak ki. A szívnek, a léleknek, a szemnek és a fantáziának valami egészen csodálatos képeit. „Itt vannak a kezemben az üvegszemcsék. Formáljunk a Nap felé egy tölcsért, kezdjük el forgatni, és a szemcsék megelevenedve képeket rajzolnak: milyen hűség van, milyen hitvesi szeretet, milyen bátorság, békesség, egyetértés.”

Dr. Varga Tibort úgy jellemezte: erős és igaz ember volt, aki talpon tudott maradni, szembenézett a nehézségekkel, felvállalta a konfliktusokat, képes volt alkotni, a másikért odaállni, az igazságért harcolni, az élet minden állomását végigjárni, küzdeni és soha nem feladni. Az atya búcsúztatása után Zirc város közössége nevében Ottó Péter polgármester, Barót testvérvárosunk nevében Benedek Pál, a Városi Tanács képviselője és Nagy István korábbi baróti polgármester mondott búcsúbeszédet.

„Ha dr. Varga Tiborra gondolnak, eszükbe fog jutni egy meghatározó élmény, egy közös program, az első találkozás, a közösen végzett munka öröme, az együtt megélt siker, kimondott szavak rá jellemző karcos őszintesége. Az elmúlt napokban én is közösen megélt pillanatok sokaságát idéztem fel magamban, amelyek önző módon számomra legalább annyira fontosak és meghatározóak, mint Tibor életútjának tárgyilagos, Zirc és térsége érdekében végzett, jövőjét meghatározó, a médiák felületein megjelent kiemelkedő vezetői tevékenységének méltatott sikerei. Több mint három évtizedes zirci létéhez köthető, széles körben elismert eredményeinek alapját, kiemelkedő szaktudása, gyors észjárása, munkabírása, közösségteremtő képessége alapozta meg, az azokért való önzetlen tenni akarása vitte előre, és a mindennapok embersége határozta meg. A közreműködése által elért városfejlesztés eredményei, mint Zirc újkori történelmének meghatározó elemei, itt vannak közvetlen környezetünkben, azokat naponta használjuk, látjuk, működtetjük. A vele megélt emberi kapcsolatainkat azonban elsősorban emlékeinkben őrizzük.” – mondta városunk vezetője.  

Ezt követően utolsó földi útjára kísértük városunk korábbi jegyzőjét, polgármesterét. „Kell még egy szó…” – énekelte a Zirci Városi Vegyeskórus dr. Varga Tibor végső nyughelyénél, és a virágerdő a ravataltól a tuják által övezett mezőre költözött. Tóthné Wenczel Zsuzsa elmondta a sírnál Kosztolányi Dezső „Halotti beszéd” című versét, majd egy kürt szólalt meg a csüngő szederfák árnyékában.

 

Fotó: Kaszás Béla 

 

Tudósított: Kelemen Gábor

 

www.zirc.hu

 

 

 

 

Forduljunk a Nap felé! Tovább
Futball a barátság és a határon túli kapcsolatok jegyében

Futball a barátság és a határon túli kapcsolatok jegyében

2016. május 18. Szerkesztő: zircblog

Alapvető célja a barátság, a határon túli kapcsolatok erősítése volt a hétvégén városunkban lezajlott teremlabdarúgó-tornának. De mint tudjuk, a pályán nincs barátság: kemény küzdelmeket láthattunk, a sportszerűség elveinek maradéktalan betartása mellett.

A történet pont egy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a zirci iskolások Erdélyben kirándultak a „Határtalanul” program keretében. Az erdélyi és a zirci gyerekek ekkor fociztak egymással, amit Burján István testnevelő elmesélt egy kedves barátjának Kökösön tett látogatása alkalmával. Több sem kellett: ősszel iskolánk meghívást kapott Sepsiszentgyörgyre egy teremlabdarúgó-tornára.

A testnevelő az erdélyi útról történő beszámolója alkalmával is beszélt már arról, hogy mindenképpen szeretnék visszahívni az erdélyieket városunkba, a zirciek által felajánlott vándorkupa is ezt a célt szolgálja. A szavakat tett követte: május közepére megszervezték Detre Miklóssal a II. Barátság Kupát a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében.

A „nagy hazából” érkező vendég, az erdélyi Székely Mikó Kollégium és a zirci iskola három csapata mellett Borzavár és Csetény is elfogadta a szervezők meghívását, így két csoportban hat csapat kezdte meg a küzdelmeket. Az erdélyiek a zirci nevezetességek megtekintésén túl cseszneki várlátogatással hangolódtak a meccsekre, és pozitív élményekkel feltöltődve érkeztek a sportesemény helyszínére.

 baku_001.JPG

A torna döntőjében: Zirc „A”–Székely Mikó Kollégium 0:1

 

baku_002.JPG

Lilában az erdélyiek, sárga felsőben a zirciek

 

baku_003.JPG

A remek hangulatú verseny fináléjába Zirc „A” csapata és a Székely Mikó Kollégium jutott. A házigazdák nagyon fogadkoztak, hiszen a sepsiszentgyörgyi teremtorna döntőjében csak hetesekkel maradtak alul az Ady Endre Általános Iskola csapatával szemben. A parázs jelenetekkel tarkított, végig izgalmas kimenetelű mérkőzésen egy gól döntött a vendégek javára. A székely gyerekek sokáig és sajátos módon ünnepelték győzelmüket, így például körtáncot jártak a terem közepén.

 baku_004.JPG

A győztes Székely Mikó Kollégium csapata kísérőikkel.

Az álló sorban balról Kovács Tünde tanárnő, a gyerekek felkészítője

 baku_005.JPG

A zirciek – ezen a tornán Zirc „A” – másodszor is másodikak lettek, de három a magyar igazság…

Némi meglepetésre a harmadik helyet a zirci általános iskola hatodik osztályosai szerezték meg, bebizonyítva, hogy lelkesedéssel, küzdeni akarással is komoly eredményeket lehet elérni. A szervezők több különdíjat is kiosztottak a tornán. A „Legsportszerűbb csapatnak” a Székely Mikó Kollégiumot választották, ahonnan a „Legjobb mezőnyjátékos”, Máthis Mátyás István is kikerült. A „Gólkirály” Hegyi Bendegúz lett, míg a „Legjobb kapus” címet Piedl Erik (mindketten Zirc „A”) érdemelte ki.

 baku_006.JPG

Burján István testnevelő, a rendezvény egyik szervezője kihirdeti az eredményeket

A díjazottak dísztárgyat, oklevelet, a helyezett csapatok érmet is átvehettek. A rendezvény megvalósulását nagyon sokan támogatták, akiket a szervezők majd a Képújság hasábjain sorolnak fel. A helyszínen készített riportjaink megtekinthetők a Stúdió KB hétvégi adásában.      

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

     

Futball a barátság és a határon túli kapcsolatok jegyében Tovább
Kilátás a Papodról - Gyuritúra

Kilátás a Papodról - Gyuritúra

2016. május 18. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Sokak nagy örömére, vagy aki  a cseszneki NoMotor rendezvényére megy, annak pedig a bánatára..., kialakult a hétvégi túránk programja:
2016. május 21-én körbenézhetünk a Papod tetejéről, a naplemente pedig Eplénynél ér minket.
gyuripapod.jpg
Útvonal: Pénzesgyõr – Tilos-erdei barlang  - Papod - Eplény
18,5km, +600m, 5:38 menetidő, közepesen nehéz túra
Aki velünk tart, a papodi kilátás mellett egy barlangot is megtekinthet, valamint Szent László pénzéből egy egész érmegyűjteményt is megcsodálhat.
Találkozó Zircen a Rákóczi-téri buszmegállóban lesz, 12:45-től már lehet gyülekezni. Jelentkezni (a szokásos módon) lehet: email, SMS, doodle.
Aki csak a kilátás miatt jönne, lehet csatalkozni Veszprém felől: Hárskútra 14:15-kor induló busszal 14:50-re ki lehet jönni a faluba, onnét egy kellemes 20 perces sétával Lókút felé elindulva a vízműnél kell bevárni a csapatot, majd lehet együtt tovább haladni. Ez kb. 12-13km-es távot jelent.
Kedvcsinálónak mellékelek pár képet az előző túráról:
Üdvözlettel: Cseh György

 

Kilátás a Papodról - Gyuritúra Tovább
Bakonyi Vágta vadnyugati hangulatban

Bakonyi Vágta vadnyugati hangulatban

2016. május 18. Szerkesztő: zircblog

Második alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Vágta Zirc-Tündérmajorban.  A rendezvényt idén háromnaposra tervezték. Az időjárás közbeszólt, de a szervezők és a lovasok bebizonyították, hogy „széllel szemben” is célba lehet érni. 

Miután a szombati nap programjai teljes egészében elmaradtak a kedvezőtlen időjárás miatt, a megnyitóra vasárnap került sor, Ozsváth Kálmán főszervező köszöntötte a vendégeket.

Pünkösdvasárnap délelőttjén került sor a Kishuszár-vágtára, melynek két előfutama volt. A döntőt Vörös Tamara nyerte Csetényből „Büszke” lovával, ő Budapesten a Nemzeti Vágtán képviselheti a Bakonyt. Második lett Orosháza színeiben Mórocz Mercédesz „Morcos” lovával, harmadik helyezést ért el Slanicz Dominika Láziból „Gazsi” nevű lovával.

Az érdeklődőket sok érdekes program szórakoztatta közben, volt csikós bemutató, zenés-táncos produkció, kaszkadőr-show. A Győri Rodeo Team csapata két fergeteges mutatvánnyal állt elő: az egyik egy trükk-lovas bemutató volt, a másik egy Vadnyugati Show, ahol 25 felnőtt és gyerek lovas szereplésével mutattak be egy indiános-cowbolyos történetet.

bakvagta1.jpg

Rodeo Team, gyerekek

(Fotó: Fekete Zsigmond)

bakvagta2.jpg

Csikós bemutató

Fotó: (bakonyivagta.hu)

Kora délután kerültek megrendezésre a Vágta előfutamai. A tizenhárom induló település közül négy versenyző jutott be a döntőbe. Első lett a kétszeres Nemzeti Vágta-győztes Molnár Györgyi Tahitótfalu képviselőjeként „Mordály” nevű lovával. Második helyen végzett Koczor József Kóny színeiben „Szonjador” hátán. A tavalyi győztes Vörös József Csetényből „Csipa” lovával idén a harmadik helyen ért célba. Ők automatikusan továbbjutottak a Nemzeti Vágtára, míg a negyedik helyezett Takács Zsolt, Zirc versenyzője „Vas Lady” nyergében, szabadkártyáját felhasználva, a rendező település jogán vágtázhat majd a Hősök terén.

A díjakat Ottó Péter, Zirc város polgármestere és Nagy László, az MVM Veszprém kézilabdázója adta át.

 bakvagta3.jpg

A verseny díjazottjai (bakonyivagta.hu)

 
bakvagta4.jpg

Molnár Györgyi, a Bakonyi Vágta győztese, „Mordály” nevű lovával

(Fotó: Fekete Zsigmond)

Kocsitoló-versenyre is sor került, melyet idén először rendeztek meg. A településeknek hatfős csapatokkal kellett jelentkezniük. A vállalkozó négy település közül Balatonalmádi csapata ért elsőként célba, és továbbjutott a kaposvári középdöntőbe. Zirc csapata a második helyen végzett. Este koncerttel zárult a program.

Hétfőn gyermeklovas és ügyességi versenyek, szabadtéri programok, néptánc-bemutatók várták a Tündér Farmra kilátogatókat. Volt bolond vágta, ahol lovon kívül minden mással lehetett indulni. A sikeres rendezvény méltó zárása volt a 100 Folk Celsius koncertje, amelyet kicsik és nagyok egyaránt élveztek.

Sajnos az időjárás nem annyira kedvezett a rendezvénynek, de ennek ellenére is szép számban voltak érdeklődők, bár a tavalyitól azért elmaradt a látogatószám – tudtuk meg Ozsváth Kálmán főszervezőtől.

Dalmadi-Honyecz Edina

Bakonyi Vágta vadnyugati hangulatban Tovább
Futás és tisztelgés a hősök előtt

Futás és tisztelgés a hősök előtt

2016. május 17. Szerkesztő: zircblog

Városunk egyik állomása volt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett „Toborzó Országfutás” rendezvénynek, amely egy tisztelgés volt a világháborús hősök és az olimpián részt vevő magyar csapat előtt.

„Az eseménysorozat lehetőséget kínál arra, hogy nemzeti összetartozásunk jeléül, az érintett települések lakosságával közösen tisztelegjünk elesett hőseink, és az olimpiai évre tekintettel, a játékokon résztvevő Magyar Olimpiai Csapat előtt. Ennek jegyében, a váltófutás keretében mozgósítási erőpróbát hirdetünk az érintett 207 településen” – írták a szervezők felhívó levelükben, „toborzójukban”. 

A kezdeményezéshez Zirc Városi Önkormányzat is csatlakozott. Az Országfutás május 12-én, a délelőtti órákban érkezett városunkba Nagyesztergár felől. A településtáblánál Berkesi Gábor zirci lakos, önkéntes tartalékos zászlós vette át a váltó stafétabotját. Városunk két különböző pontján csatlakozott hozzá közel ötven zirci diák – gimnazisták és általános iskolások. Így folytatták útjukat és érkeztek meg együtt a Hősök emlékművéhez, ahol a honvédség és önkormányzatunk közös megemlékezésére került sor.

 tofu_001.JPG

Berkesi Gábor vezetésével megérkezik a váltó az I. András térre

 tofu_002.JPG

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI diákjai Nagy Tibor testnevelő tanárral

                            tofu_003.JPG

A futó zirci fiatalok. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói is csatlakoztak

 

Az emlékezés helyszínén Ottó Péter polgármester és Sümegi Attila jegyző fogadta a váltófutás résztvevőit. Felsorakozott egy Papkesziről érkező apród csapat is, akik a Bocskai István Református Általános Iskola tanulói. Mint azt kísérőjük érdeklődésünkre elmondta, apródkiképzésben vesznek részt a gyerekek, amelyet a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete végez. Hozzátette: az apródszakasz azért érkezett Zircre, hogy a parancsnokukkal fussanak egy pici darabot az Országfutásból, egyben mindez a felkészítés részét is képezi. Városunkba apródhonvédként érkeztek, de ha jól teljesítenek a vizsgákon, akkor egy kis csillagot kapnak a ruhájukra, és előlépnek apródőrvezetővé – tudtuk meg. 

 tofu_004.JPG

A Papkesziről érkező apród szakasz sorakozik

Szemerkélő esőben hangzott fel a Himnusz, majd ünnepi beszédet mondott Hujber László törzs-zászlós, megemlékezve a világháborúk harcterein elesett zirci katonákról és a civil áldozatokról. Hangsúlyozta, azért is fontos, hogy emléket állítsunk a hősöknek, mert az elesettek hozzátartozóinak a fájdalmát növelte, hogy nem tudták, a rokonuk hol van eltemetve, sírt nem gondozhattak. A háború után a települések emlékműveket állítottak, így tisztelegve a hősök előtt, akik a hazáért áldozták a legdrágábbat, az életüket.   

Ezt követően Ottó Péter polgármester és Soós Gyula őrnagy, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3-as számú Toborzó és Védelmi Központ parancsnoka megkoszorúzták a Hősök emlékművét, amelyet a Szózat csendes éneke ölelt át.

 tofu_005.JPG

 Ottó Péter polgármester és Soós Gyula őrnagy koszorúzása az emlékműnél

 

Az ünnepség végén városunk vezetője felkötötte Zirc Városi Önkormányzat szalagját a váltó stafétabotjára, majd a katonák tovább „meneteltek” a kis apródokkal Veszprém felé.

 tofu_006.JPG

Ottó Péter polgármester felköti a szalagot a váltóbotra

 

A 2016 kilométeres váltófutás május 20-án ér célba Budapesten.

 

 

Dalmadi-Honyecz Edina,

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Futás és tisztelgés a hősök előtt Tovább
Zirci Öregdiákok Találkozója

Zirci Öregdiákok Találkozója

2016. május 13. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í VÓ

Az idei évben hetedik alkalommal rendezzük meg a Zirci Öregdiákok találkozóját, melyre mindenkit szeretettel várunk.

A találkozó helye: Zircen a Reguly Antal Általános Iskola Rákóczi téri épülete
Időpontja: 2016 május 21-én szombaton 8 órától.

Lankadatlan buzgalommal és hagyományőrző szándékkal hívjuk és várjuk mindazokat, akik szívében a város, diáktársak, az iskola, az iskolai élmények pozitív erővel hatnak. Akik 10-15, vagy akár 40-45, sőt még ennél régebben is fejezték be tanulmányaikat az általános iskolában.

Megkülönböztetett tisztelettel hívjuk az iskola egykori és jelenlegi tanítóit, tanárait. Kérjük, ha tehetik, jöjjenek el és ünnepeljenek velünk.

Bízunk abban, hogy az Öregdiákok kezdeményezése az iskola és a város hagyományos ünnepe marad. Szeretnénk, ha Békefi Antalnak, az iskola feledhetetlen tanárának közéleti kultúraközvetítő szelleme és népdalgyűjtő tevékenysége közös szellemi örökségünkké válna. Feladatunknak tekintjük, hogy a hagyományokat megőrizzük és keressük azokat, akik e szellemi örökség felelős őrzői lesznek a továbbiakban.

Az eddigi találkozók bebizonyították, hogy Békefi Antal személyisége és az iskola szellemét a továbbiakban is meghatározó feledhetetlen Tanítóink, Tanáraink és Diáktársaink emléke sokakban ébreszt érdeklődést és – ugyanúgy mint a korábbi találkozók alkalmával – távoli városokból, de külhonból is eljönnek közös emlékidézésre.

A találkozó programja:

. 8-10  óráig: Gyülekezés és a fotókiállítás megtekintése

10-11 óráig: - Köszöntés, majd kulturális műsor  az Olaszfalui Szivárvány
                          Kamarakórus közreműködésével.
                        - Dr.Hebling János egykori zirci diák, Széchenyi-díjas fizikus,
                          egyetemi tanár emlékezik a szülővárosra, az iskolára és
                          pályájára.

1130—12: - Hagyományos séta a Rákóczi téren, Öregdiákok Fája és
                        Békefi Antal emléktáblájának megkoszorúzása.

1230-1300: - A Kistemplom –nemzetközi viszonylatban is jelentős – rejtett
                        kincseit mutatja be Szűcs István Miklós művészettörténész,
                        képzőművész ny. középiskolai tanár az érdeklődőknek.

1320-tól:      Közös ebéd a Jeskó Panzióban (2.500,-ft/fő)

Az ünnepi alkalomra emléklapot, emlékbélyeget készíttetünk, melyet a találkozó támogatói és résztvevői a helyszínen szerezhetnek be. A Zirci Postahivatal ezen a napon emlékbélyegzőt használ.

A korábbi találkozókon készült képek az iskola honlapján /www.reguly.hu/ is megtekinthetők.

                        A szervezők nevében:

 

                 Lingl Zoltán                                                        dr. Stadler Jenő
A Reguly Antal Iskola igazgatója                                    Zirci öregdiák

 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Zirci Öregdiákok Találkozója Tovább
Sikeres mentőakció a Bakonyban – A speciális mentők épségben találták meg az idős asszonyt

Sikeres mentőakció a Bakonyban – A speciális mentők épségben találták meg az idős asszonyt

2016. május 12. Szerkesztő: zircblog

2016. máj. 12., csütörtök 11:07 Írta:  Füssy Angéla

 

mentes1.jpg

Eltévedt az erdőben és nyoma veszett egy 70 év körüli értelmi sérült asszonynak szerdán délelőtt Borzavár közelében a Bakonyban. Miután a nő ebédre nem érkezett haza, gondozónője értesítette a rendőrséget és speciális mentők segítségét is kérték. Rendőrök, polgárőrök, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület indult az eltűnt felkutatására. A rémült asszonyt, egy szurdokban találták meg valamivel este 9 óra előtt, épségben vitték haza otthonába.

Az értelmi sérült testvérpár, két hetven év körüli nő, együtt él a Veszprém megyei Borzaváron. Egy gondozónő segíti a mindennapi életüket. Rendszeresen járnak fát gyűjteni az erdőben, mindig ugyan azon az útvonalon, viszont a déli ebédre mindig haza szoktak érni. Az egyik asszony szerdán nem ért haza, ezért jelentette be a gondozónő az eltűnését.

- Négy kutyával, nyolcan indultunk a helyszínre. Voltak információ foszlányok arról, hogy merre látták a délelőtti órákban, melyik ponton indult befelé az erdőbe. Később kiderült, hogy összetévesztették a testvérével, akivel nagyon hasonlítanak egymásra, még a járásuk is – mondta portálunknak Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

mentes2.jpg

A kutyák szagmintát kaptak az eltűnt asszony otthonában, aztán a bakonyi műszaki mentők, akik 5 terepjáróval, 10-en indultak a keresésre, és a kutyás kutató-mentők felosztották egymás közt az asszony szokásos útvonala körüli erdőt. A gyalogosok csatárláncban fésülték át a terepet, a terepjárók a nehezebben megközelíthető sűrűbb részekre hatoltak be, miközben az erdő felett rendőrségi helikopter is körözött. Végül jóval sötétedés után, az asszonyt egy szurdok mélyén találták meg Léber Norbert és Fallmann József, Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentők.

- Mi 17 óra után érkeztünk a helyszínre a zirci rendőrök felkérésére. Már az első körnél körülbelül 200 méterre lehettünk az ároktól, ahol végül megtaláltuk. Kiabáltunk, a nevén szólongattuk, de nem érkezett válasz. 20:30 lehetett, amikor Léber Norbert csapattársammal – mi egy terepjáróban ültünk – megláttuk a szurdokban. Ott guggolt egy árokban, a hóna alatt szorongatta a fát, amit gyűjtött, nagyon meg volt szeppenve. Csak annyit tudott mondani, hogy eltévedt és nagyon félt – mesélte a mentőakció részleteit portálunknak Fallmann József a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület vezetője.

mentes3.JPG

Az asszony nem szenvedett sérülést, csak nagyon szomjas volt. Megitatták, majd hazavitték. Otthonába kihívták a háziorvosi ügyeletet, akik ellátták. Kórházba szállítására nem volt szükség.

mentes4.JPG

Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató Mentő Szolgálat vezetője és Fallmann József, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület elnöke is a csapatmunkának és a kiváló együttműködésnek tudja be a sikert. Mind két mentőcsapat számtalan sikeres keresésen, életmentésen van túl. Az utóbbi időben ez volt az első közös akciójuk. 

 

forras: omegahirek.hu

Sikeres mentőakció a Bakonyban – A speciális mentők épségben találták meg az idős asszonyt Tovább
Vigyáznak az Otthonunkra, megszépítették azt

Vigyáznak az Otthonunkra, megszépítették azt

2016. május 12. Szerkesztő: zircblog

Május 7-én újra megrendezésre került a "Zirciek Tavasza – Zirc Város Napja" városszépítő rendezvény, melynek mottója az idei évben is változatlan volt: "Zirc az otthonunk – vigyázunk rá! Idén is együtt, egymásért, a városunkért!"

A közösségépítésnek is kiváló és az önkéntességet is népszerűsítő hagyományos városi rendezvény célja, hogy a helyi intézmények, civil szervezetek, vállalkozások és a városlakók közösen gondozzák, szépítsék közterületeinket, parkjainkat, játszótereinket, középületeinket és környezetüket.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében, a Zirci Városüzemeltetés Nonprofit Kft. szakmai irányításával és Zirc Városi Önkormányzat támogatásával kora délutánig zajló eseményen megszépült több közintézmény épülete és a városközpont terei; kicsik és nagyok együtt virágokat ültettek és gyomláltak idén is.

 zita_001.JPG

A Zirc Városi Nyugdíjasklub tagjai szépítik a közterületeket és a foglalkozásaiknak helyet adó intézmény környezetét 

 zita_002.JPG

A szépítkezés már pénteken kezdetét vette, amikor a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde udvarát virágosították az intézmény dolgozói, illetve ovisok és a három bölcsődés csoport kisgyermekei is kivették részüket második otthonuk szépítéséből. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületénél tanítók és munkatársak ültettek virágokat.

A legifjabb generáció közreműködésével elültetett virágok illatára ébredt városunk szombat reggel. A Városszépítő Nap regisztrációja a Rákóczi téren volt, ahol a szervezők koordinálásával mindenki megtalálta a kedvére való feladatokat, munkaterületet, és szerencsére az időjárás is az önkéntes városszépítők mellé állt, felismerve a célt, aminek érdekében kerti szerszámot ragadtak a kezükbe.

A Városi Könyvtár udvarában balkonvirágokat ültetett, illetve az épület melletti rózsaágyást tették rendbe az intézmény munkatársai és a Zirc Városi Nyugdíjas Klub tagjai. Egységet mutatott közművelődési intézményünk, hiszen az intézményi egység, a Művelődési Ház is balkonvirágokkal szépült meg, csakúgy, mint az általános iskola Rákóczi téri épülete, amelyet a pedagógusok és munkatársak szorgos munkájának köszönhetően ölel át a tavaszi virágillat.

 zita_003.JPG

Virágos portát varázsoltak saját intézményeiknek a munkatársak

zita_004.JPG

Városunk főterén a Zirci Városüzemeltetés Nonprofit Kft. irányította a munkálatokat, és itt is hatékonyan kivették a részüket a nyugdíjasok: virágokat ültettek a még aznap a városközpontban kihelyezett emeletes virágtartókba, virágágyásokat kapáltak, egy munkatárs pedig a Bakonybéli úti buszmegálló padját csiszolta és festette le. A faszerkezetek ázott állapota miatt későbbre maradt a Diákfórum és a tér padjainak csiszolása, festése, valamint a Kinizsi utcai és a Művelődési Ház melletti játszóterek homokozóinak felásása – tudtuk meg a főszervező intézménytől.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és a Bakonyi Finnbarátok Köre hagyományosan a Barátság Parkban és a szomszédos Cigánydombi játszótéren tisztította meg a területet.

 zita_005.JPG

A testvérvárosi baráti körök újra a Barátságot Parkot „fogadták örökbe” erre a napra

A közösen elvégzett munka után, megérdemelt pihenésként és a szervezők köszöneteként a veszprémi PO Funk Unit funky zenekar hangulatos koncertjével – a tehetséges fiatalokból álló együttes sorait két helyi kötődésű zenész is erősíti – és zsíroskenyér-partyval zárult a rendezvény a könyvtár udvarában.

 zita_006.JPG

Az öreg gesztenyefa árnyékában fiatal zenészek koncertjével zárult az önkéntes munkával eltöltött nap

A hagyományos tavaszi városszépítésben idén közel 150 felnőtt és 212 kisgyerek végzett értékes önkéntes munkát – írja beszámolójában Encz Ilona, a Művelődési Ház intézményi egységvezetője.  

 

Fotók: Művelődési Ház

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Vigyáznak az Otthonunkra, megszépítették azt Tovább
Zirci címvédés a Görgey-kupa lövészverseny országos döntőjében

Zirci címvédés a Görgey-kupa lövészverseny országos döntőjében

2016. május 12. Szerkesztő: zircblog

Ácson rendezték meg a hétvégén a II. Görgey Artúr Kupa lövészverseny országos döntőjét, melyen az MTTSZ Területi Klub Zirc növendékei is érdekeltek voltak iskolájuk színeiben.

Szépen zárult a zirciek számára a verseny, hiszen a 2002 és 2006 között született fiúk versenyében Mihályfi Vendel megvédte országos bajnoki címét. A közelmúltban „Zirc Város Sportjáért” díjjal is kitüntetett sportlövő 171 köregységgel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

 gorgey_2016.JPG

Mihályfi Vendel újra első lett a Görgey-kupa országos döntőjében. Kategóriájában tizenketten versenyeztek (Fotó: Rendezőség)

Varjas József klubelnök nemcsak egyik legígéretesebb tanítványának első helyét könyvelte el szép eredményként, hanem azt is, hogy az újoncnak számító versenyzők is jó teljesítményt nyújtottak. Végh Attila például egy éve versenyez, s máris a dobogó közelébe került az országos döntőben, negyedik helyen végzett a 2002 és 2006 között született fiúk versenyében, csakúgy, mint Kristóf Patrik az 1998 és 2001 között született fiúk között. A szintén egy új generációt képviselő Horváth Bálint hatodik lett kategóriájában. Tóth Alexandra – aki a megyei döntő előtt fogott először fegyvert – is tisztességesen helytállt az 1998–2001 között született lányok mezőnyében. 

Az MTTSZ Területi Klub Zirc által felkészített két legfiatalabb versenyző kategóriájában is a mezőny három legifjabb sportlövője közé tartozott: Vintze Regina a kilencedik, Bittmann Kata a tizenkettedik helyen zárta a versenyt a 2002 és 2006 között született lányok között.

A zirci sportlövők már készülnek a következő erőpróbára, az Általános- és Középiskolások Bajnokságának Országos Döntőjére, melynek május 20-án Komárom ad otthont.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Zirci címvédés a Görgey-kupa lövészverseny országos döntőjében Tovább
Jó szelet kapott a zirci iskolás vitorlája

Jó szelet kapott a zirci iskolás vitorlája

2016. május 12. Szerkesztő: zircblog

Mint arról hírt adtunk városunk honlapján, Erdélyi Zalán, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola negyedik osztályos tanulója, Kölyökidő rovatunk korábbi vendégének rajza 88 alkotás közül bekerült a legjobb 11 közé a Bakonyi Vitorlázásért Alapítvány rajzpályázatán.

 vitpaly.jpg

 

A hétvégén lezárult a rajzpályázat, melyet a zirci iskolás az előkelő harmadik helyen zárt, így kedvezményesen részt vehet a Balaton Center vitorlástáborában. Hozzá kell tenni, Zalánt nem kimondottan a nyeremény motiválta, inkább az alakítás, az alkotás öröme miatt indult a pályázaton. Eredményéhez ezúton is gratulálunk, és kívánjuk, hogy sok szép élménnyel gazdagodjon a táborban! 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Jó szelet kapott a zirci iskolás vitorlája Tovább
Kép-újság, 197. szám  2016. 05. 11.

Kép-újság, 197. szám 2016. 05. 11.

2016. május 12. Szerkesztő: zircblog

A Nap előtt bolyongó bolygó

 mernap_001.JPG

 Találós kérdés is lehetne: hány bolygó látható ezen a felvételen? Amíg tetszenek gondolkodni a feladványon, egy kis űrutazásra invitáljuk önöket, melynek során talán választ is kapunk a kérdésre…

Május 9-én 13.12 perckor érintette a Merkúr korongja a Nap korongját. Mintha megvárta volna, hogy mindenki elfogyassza az ebédjét, és jóllakottan szemlélhesse a csillagászati jelenséget. Nem lett sötétebb, mint a tavalyi részleges napfogyatkozásnál, hiszen a hét kezdőnapján utazó bolygó csak egy picike pont a fénylő óriáshoz képest, annak 300-ad része, így hát nem tudta megzavarni mindennapi „munkáját”. 20.45 körül lépett ki előle, akkor viszont már besötétedett. 

 mernap_002.jpg

(Fotó: MTM BTM)

A találós kérdésre talán már választ kaptunk, de azt továbbra is nehéz lenne megmondani, hogy hol van a másik bolygó a képen, ezért az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának munkatársát hívtuk segítségül, H. dr. Harmat Beáta körberajzolta nekünk a Nap előtt vonuló Merkúrt.

A múzeum a tavalyi részleges napfogyatkozás bemutatásának sikere után újabb prezentációt szervezett a csillagászati esemény apropóján. Horváth Ferenc amatőr csillagász tartott ismertetőt a jelenségről, illetve a távcsőre illesztett kivetítő segítségével mutatta meg az apró pontként megjelenő bolygót.

 mernap_003.JPG

Érdeklődve figyelik a gyerekek a kivetítőn a Merkúr átvonulását a Nap előtt. Horváth Ferenc amatőr csillagász tartott ismertetőt a csillagászati jelenségről (Fotó: Dalmadi-Honyecz Edina) 

A délelőtti szikrázóan tiszta ég után délutánra felhők gyülekeztek, ami miatt nem lehetett folyamatosan szemlélni a jelenséget. Később szerencsére kisütött a Nap, és jól kivehető volt a bolygók mozgása. Még délután négy órakor is érkeztek érdeklődők – tudtuk meg a szervező intézménytől.

A Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója, amely 88 naponta kerüli meg a Napot.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Kép-újság, 197. szám 2016. 05. 11. Tovább
Gyere, és rajzolj Orsós Erzsébettel!

Gyere, és rajzolj Orsós Erzsébettel!

2016. május 11. Szerkesztő: zircblog

Kikapcsol, feltölt, kreatívvá, teljessé tesz

Egy fiatal lány, aki festőművészként szerzett diplomát, olyan módszert mutat meg, amivel megnyílik a világ az ember számára. Mindenkinek ajánlja ezt a programot kortól függetlenül. A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja volt.

Először is a Zircen eltöltött diákévek emlékeiről kérdezem, illetve arról, hogy mit kapott itt és tudott továbbvinni innen. – Jó érzéssel gondolok vissza ezekre az évekre. Olyan mestereket ismerhettem itt meg, akik abszolút segítették a fejlődésemet; és tudom, hogy a mai napig, ha visszamegyek az iskolába, tárt karokkal fogadnak, és támogatnak. Sokat tanultam ezek alatt az évek alatt, szakmailag és emberileg egyaránt.

Erzsébet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán tanult tovább. Negyedéves egyetemista volt, amikor azt érezte, hogy nem fejlődik a tudása technikai értelemben. Így kutatni kezdett, hogyan tud ezen változtatni. Ekkor talált rá a jobb agyféltekés módszerre sok más módszertannal egyetemben. Addig azt gondolta a jobb agyféltekés rajzolásról, hogy csupán anyagi fogás és maximum a kezdő rajzolóknak segíthet, viszont amikor beleásta magát a témába, megváltozott a véleménye. Tizenegy évet tanult művészeti iskolában és három éve dolgozik egyedül. Célja, hogy megossza másokkal is, amit tizenhárom éve ő maga is tanul.

 orsos_erzsebet.jpg

Orsós Erzsébet volt bélás diák különleges módszerrel tanít

De mit is rejt magában voltaképpen a „Rajzolj Velem!” program, erről kérdezem a festőművészt.
– A program nem csak a rajzolásról szól. Tudományosan alátámasztott az agyunkról az a tény, hogy alapvetően két eltérő gondolkodásmódot használ. A lényeg, hogy ez a két gondolkodásmód nem mindig támogatja egymást. A legideálisabb állapotunk az, ha a két fél összedolgozik, és az egyensúly megteremtődik. Az alkotás során ez az egyensúly elérhető. Más tevékenységekkel is megteremthetjük utóbbit, én a rajzolást választottam, és ezt kínálom az érdeklődőknek. Tapasztalatból is állítom: kikapcsol, feltölt, kreatívvá, teljessé tesz.

A munka menetét is megismerhetjük. Erzsébet először bemutatja rajzfeladatokon keresztül, hogy miképpen akadályoznak minket régről berögzült ítéleteink az alkotásban. Aztán módszert és rálátást kapnak a tanulók arra, hogyan irányítsák az alkotófolyamatot, milyen módon működik az agyunk általában, és a vizualitást illetően.

kovacs_akos_rajzol.jpg kovacs_akos_rajza_onarckep.jpg

Kovács Ákos és alkotása

Azt vallja, hogy a rajzolás bárki által megtanulható képesség. A rajzolással fejleszthető például a vizuális módunk. Nemcsak rajzolni tanít, hanem ennél sokkal többre. – Számomra fontos volt, hogy elfelejtsem a tehetség fikcióját és megerősítsem magam abban, hogy mindenkit meg lehet tanítani rajzolni. Nem csak rajzolással lehet elérni azt az egyensúlyi állapotot, amiben a legjobb érzés számunkra lenni. Az alkotás egy út a sok közül! Azt gondolom, ha az ember valami felé elhívást érez, a megfelelő módszertannal, és persze rengeteg gyakorlással elérhető a kitűzött cél.

 

Dalmadi-Honyecz Edina
www.zirc.hu

Gyere, és rajzolj Orsós Erzsébettel! Tovább
Gála az udvari játékokért és a rászoruló gyerekekért

Gála az udvari játékokért és a rászoruló gyerekekért

2016. május 10. Szerkesztő: zircblog

A Reguly Iskoláért Alapítvány újabb sikeres gálaműsort rendezett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében.

A közönséget Nyáriné Nagy Angéla tanárnő köszöntötte. Elmondta, az első Reguly Gála 1997-ben került megrendezésre azzal a céllal, hogy az iskola hátrányos helyzetű tanulóit segítsék. Hozzátette: a cél továbbra is megmaradt, illetve kicsit ki is egészült, hiszen az idei gála bevételéből az iskolai házi versenyek jutalmazását és játékok beszerzését is tervezik az iskola F épületének udvarára.

Tücsökzenével léptünk be május első péntek estéjébe, majd táncművészeti csoportok hosszú sora bűvölte el a közönséget koreográfiáival, komoly és vidámabb hangulatú vers, színjáték, tanári ének, diákhumor fűszerezte a mintegy kétórás műsort.

 rega_001.JPG

Nemcsak az osztályteremben, hanem a színpadon is jó példával álltak elő a pedagógusok. Énekkaruk egy templomi karácsonyi koncert alkalmából szerveződött, és a felkészülés jó hangulata, a darabok sikere serkentette őket arra, hogy további fellépéseket is vállaljanak. És hogy milyen jól tették, azt a dalpárjukat követő kitörő taps, üdvrivalgás bizonyítja. A kórust Földesi Tamás kísérte gitáron.

„Ciripelés mesterfokon” – konferálták be a Tarcsay Beáta hegedűtanár vezette Zirci Tücsökzenekart, amely az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztályt felvonultat azzal a céllal, hogy a kamarazenélés örömét a kezdők is megtapasztalhassák a haladók példamutatásával. A hegedűmuzsikát követően Molnár Panni táncosai fokozták a hangulatot. A 6.c osztály iskolai aranyköpéseket gyűjtött össze a közönség számára, elhangzott többek között, hogy „1241-ben betörtek hozzánk a tanárok”.

rega_002.JPG

 rega_003.JPG

Az Arabesque Balett Stúdió klasszikus mozdulatokkal szórakoztatta a közönséget. A fellépő gyerekek a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola növendékei, tanáruk Turós-Máté Kinga táncművész, táncpedagógus. Zirci iskolás is tagja a csoportnak, Kapitány Luca Anna a legutóbbi veszprémi Connector Táncfesztiválon minősítést szerző szólóprodukciójával mutatkozott be.

A 6.b osztály német nemzetiségi énekeket adott elő, az 5.a osztály tolmácsolásában Weöres Sándor gyerekverseiből hallhattunk egy csokrot, az 5.c-sek közreműködésével erdei állatok vidám tavaszi táncát láthattuk a „A hajószakács” zenéjére, míg az 5.b osztály a „Mátyás király és a cinkotai kántor” című mondát dramatizálta. Felléptek az iskola tehetségesebb versmondói is: Tárkányi Nagy-Roberta, az iskolai szavalóverseny első helyezettje és Balta Martin, a szavalóverseny különdíjasa.

Ízelítőt kaphattunk a tánccsoportként induló, de azóta már egyesületté terebélyesedő és Zircen kívül más helyeken is tánccsoportot indító Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesületben folyó komoly szakmai munkából, amelynek az idei évben is sok szép eredmény lett a gyümölcse. A Kertay Zsuzsanna és Finta Dóra által felkészített gyermektáncosok produkciója nagy sikert aratott.

 rega_004.JPG

Az általános iskolában ringott a Zirci Kötélugró Csoport bölcsője, így hát nem hiányozhattak a fellépők sorából Borsos-Rottenbücher Anita tanítványai. A lányok újra bizonyságot adtak arról, hogy húsz év múltán is jól pörögnek a kötelek, van utánpótlása a városunkban nagy hagyományokkal rendelkező sportágnak. Az előadások sorát a 7.a osztály angolos tanulói zárták táncukkal.

Az általános iskolás osztályokat és a diákokat Burján István, Forsthofferné Ivanics Lívia, Hegyi Mariann, Horváthné Pintér Magdolna, Nagyné Válint Anita és Tribel Enikő készítették fel, közreműködött továbbá felkészítőként Nagy Edina szülő. 

A közönség jótékonyságának köszönhetően 70 000 forint gyűlt össze az urnában, a Reguly Iskoláért Alapítvány pedig a továbbiakban is várja és köszöni a felajánlásokat fent nevezett célokra, a 73900030-10010323-as bankszámlaszámra.     

    

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Gála az udvari játékokért és a rászoruló gyerekekért Tovább
Elhunyt dr. Varga Tibor, városunk korábbi polgármestere

Elhunyt dr. Varga Tibor, városunk korábbi polgármestere

2016. május 10. Szerkesztő: zircblog

 

Megtört szívvel, mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy

 Dr. Varga Tibor János

 ny. jogász életének 64. évében csendesen megpihent.

Drága halottunkat 2016. május 13-án, pénteken 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a zirci köztemetőben.

Gyászoló család

 

 

Zirc Városi Önkormányzat mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy dr. Varga Tibor János, városunk korábbi jegyzője, polgármestere, megyei önkormányzati képviselő hosszan tartó, súlyos betegséget követően május 8-án hajnalban elhunyt.

dr_varga_tibor.jpgDr. Varga Tibor jogászként a minisztérium kivételével a közigazgatás valamennyi szintjén dolgozott, rangos kitüntetésekkel ismerték el munkáját. 1983-ban Veszprémben, az akkori városházán, a megyei tanácsnál és az önkormányzatnál jogászként aktívan részt vett Zirc várossá nyilvánítási folyamatainak előkészítésében és lebonyolításában. 1984-ben tanácstitkárként került az újonnan várossá lett Zircre.

A rendszerváltástól 1993-ig jegyzőként dolgozott, majd a zirci városrészekből önállóvá vált falvak körjegyzője lett. 1994-től két cikluson át városunk vezetője volt. Polgármesterként a zirci kistérségben megalakuló Bakonyi Önkormányzatok Szövetségét is vezette. 1994 és 1998 között megyei önkormányzati képviselői tisztséget is betöltött. 2002 és 2010 között háromszor választották meg városunk polgárai önkormányzati képviselőnek és bizottsági elnöki tisztséget is ellátott.

Dr. Varga Tibor három évtizedes munkássága egybeforr Zirc városi létével, a város és a térség eredményei elválaszthatatlanok személyétől. A település és a térség fejlődésének, örömeinek és gondjainak, az itt élők mindennapjainak ismerő, kezdeményező, aktív, alakító részese volt. Városvezetőként ajtaja mindig nyitva állt a munkatársai, a város gazdasági, civil, egyházi szereplői, és a zirci polgárok előtt, akik bizalommal fordultak hozzá. A város térségközponti szerepének, hazai és nemzetközi kapcsolatainak, turisztikai hírnevének, elismertségének folyamatos erősítése szintén összeköthető a nevével.

Magánemberként is részt vett minden olyan kezdeményezésben és tevékenységben, amelyről úgy ítélte meg, hogy Zirc és térsége dolgait előbbre vihetik, az itt élő emberek életét teljesebbé, jobbá tehetik. 1991-től szervezője volt a „ZIRCI BULI” – a család és a barátság fesztiváljának, alapító tagja a testvérvárosi kapcsolatokat aktívan ápoló Bakonyi Finnbarátok Köre és az Erdélyi Baráti Kör Egyesületeknek, elnöke volt a Zirc Városi Sportegyesületnek.

2015-ben első alkalommal ő vehette át a Zirc város polgárainak közössége által megalapított „Zirc Város Megkülönböztetett Elismerést Kiérdemelt Polgára” címet. A Pohlheim és Zirc között 1990-ben létrejött folyamatos együttműködés ápolása és erősítése terén nyújtott kiemelkedő munkássága elismeréseként német testvérvárosunk az idei évben arany-emlékplakettel tüntette ki.

Dr. Varga Tibort a Zirc Városi Önkormányzat saját halottjának tekinti.   

 Beküldte: Kelemen Gábor

 

Kapcsolódó bejegyzés:

In memoriam Dr. Varga Tibor (1951-2016)

Elhunyt dr. Varga Tibor, városunk korábbi polgármestere Tovább
FOTÓPÁLYÁZAT - Éléskamra - Bakonyerdő

FOTÓPÁLYÁZAT - Éléskamra - Bakonyerdő

2016. május 10. Szerkesztő: KovácsEszter.

FOTÓPÁLYÁZAT - Éléskamra

A pályázat célja, hogy az amatőr fotósok megmutassák alkotásaikat. Bemutassák  a rég elfeledett vagy éppen ma is gyakorta használt erdőn, mezőn, vízmelléken, konyhakertben fellelhető konyhai alapanyagokat természetes előfordulási formájukban és helyeiken.

Határidő: 2016.06.30. 16:00-ig

Letölthető dokumentumok: 

FOTÓPÁLYÁZAT - Éléskamra - Bakonyerdő Tovább
Készülj a nyárra: táborok a Pangeával

Készülj a nyárra: táborok a Pangeával

2016. május 06. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület  2016. évi nyári táboraink időpontjai:

 
Sündörgő Tábor: július 17-26.
Süni Tábor: július 28.-augusztus 6.

Jelentkezés a Táborokra

Mi is az a Süni tábor?

„Ez egy természetismereti tábor, amely eredeti közegben és a lehető legnomádabb körülmények, vagyis a természethez legközelebbi módon zajlik. Nem elsősorban ismereteket akarunk átadni, neveket adni a körülöttünk élő dolgoknak, hanem az a célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat ebben a közegben. Nem az a fő cél, hogy néhány elit harcost neveljünk, hanem azok akik előfordulnak nálunk, részt vesznek a programokban és élvezik annak gyümölcsét, azok kicsit megváltozott gondolkodással menjenek haza.”
Sumi (Breuer László) szavai ezek, aki a Süni tábor egyik alapítója.

Egy kis kedvcsináló táborainkhoz a 2012-es Süni tárborban készült videó formájában:

 

A Süni tábor az általános iskolás, 8-12 éves korosztályt célozza meg. Míg a Sündörgő tábor, a már idősebbeknek, 13-16 éveseknek szól. A két tábor a programok jellegében is különbözik. A süni táborban hét szakmai napot követhetnek végig a gyerekek, a „kissünök”, az egy-egy szakmában vagy tudományágban jártas„nagysünök”, a „szakik” vezetésével, „sünmamájuk” vagy „sünpapájuk” kíséretében. A kirándulások alatt a gyerekek a természetben tanulhatnak növényekről, madarakról, rovarokról, megismerkedhetnek a geológia vagy a néprajz alapjaival.  A kora délutánig tartó kirándulások után délután közös játékokat szerveznek a tábor területén vagy annak közelében. Az utolsó tábori napon pedig az összes sün együtt indul nagy túrára. Esténként a tábortűz körül közösen népdalokat énekelnek.

És a Sündörgő?

A sündörgő táborban két-három napos hosszú túrák során ismerkedhetnek meg a sündörgők az általuk választott tudományterülettel, botanikával, ornitológiával, geológiával vagy fotográfiával behatóbban egy szaki segítségével. Itt már a résztvevők érdeklődésüknek megfelelően választhatnak, és terepen tanulhatnak többet egy-egy természettudományról.

Reményeik szerint a gyerekek annyi élménnyel térnek haza a Süni tábort követően, hogy az kitart a következő táborig. Céljuk, hogy a gyerekek környezettudatosabb személettel járjanak-keljenek, élményeiken keresztül olyan gondolkodásmóddal igyekeznek felruházni őket, ami segít a környezetvédelmet és a természet szeretetét átültetni mindennapjaikba.

Bővebben e honlapon keresztül ismerkedhetsz meg a táboraikkal.

Jelentkezés a Táborokra

Forrás. http://sunitabor.hu/

Készülj a nyárra: táborok a Pangeával Tovább
Csökkent a bűncselekmények száma

Csökkent a bűncselekmények száma

2016. május 06. Szerkesztő: zircblog

Számot adott a képviselő-testületnek elmúlt évi munkájáról a Zirci Rendőrőrs. Tóth Gábor rendőr-őrnagy, az őrs parancsnoka pozitív eredményekről beszélt hozzászólásában.

Zirc városában a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma csökkenést mutat. A Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnoka ezt elsősorban annak tulajdonítja, hogy intenzív megelőző tevékenységet folytattak, számtalan személyt sikerült megszólítaniuk városunkban és a környező településeken is. A nyomozási eredményességi mutatókról kapitánysági szinten tudott beszámolni a parancsnok, de azért Zircre kivetített adatokkal is szolgált a testületnek. dscf6506.JPG

A 2015. évben 57,4 százalékos volt a kapitányság nyomozás-eredményességi mutatója, ami országos szinten is jó eredménynek számít. Zirc városában a testi sértések száma 15-el kevesebb volt a 2014-es évhez képest, a súlyos testi sértések számában szintén csökkenés tapasztalható. Kiskorú veszélyeztetésével kapcsolatos bűncselekmény nem fordult elő az elmúlt két évben. A garázdaságok száma eggyel emelkedett az elmúlt esztendőben, önbíráskodásra, gépkocsi-lopásra, feltörésre nem volt példa. A közterületen elkövetett nem kiemelt bűncselekmények 47-ről 24-re csökkentek.

A lopások és a lakásbetörések számában ugyanakkor emelkedés volt a tavalyi évben. Ezzel kapcsolatban az őrsparancsnok elmondta: jelenleg is több nyomozás van folyamatban, és elkövetők kerültek beazonosításra, akik nem helyiek, hanem inkább utazó bűnözőkről beszélhetünk. A tulajdoni szabálysértések vonatkozásában 30 esetben kellett eljárást indítania a Zirci Rendőrőrsnek, amiből húsz bolti lopás volt, és valamennyinek megvan az elkövetője – derült ki Tóth Gábor tájékoztatójából.

A közlekedési mutatókra is kitért az előadó. Halálos baleset nem történt a zirci járás területén az elmúlt évben, a súlyos sérüléssel járó balesetek számában némi emelkedés tapasztalható. A rendőrőrs kiemelt hangsúlyt fektet a közúti baleseteket elsődlegesen generáló 82-es főút ellenőrzésére, motoros rendőrök is segítik majd ezt a munkát. A parancsnok reményét fejezte ki, hogy a főút folyamatban lévő fejlesztése – a szélesítés és az aszfaltozás – is beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.

Az őrsparancsnok zárásként elmondta, a továbbiakban is a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, minden fórumon szeretnének megjelenni, ahol bűnmegelőzési tanácsokkal tudják ellátni a helyi lakosokat.

Kelemen Gábor
www.zirc.hu   

Csökkent a bűncselekmények száma Tovább
Amikor nem kell menteni, csak ünnepelni és emlékezni

Amikor nem kell menteni, csak ünnepelni és emlékezni

2016. május 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

Korszerűbb gépjárműfecskendővel gazdagodott a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

Széleskörű társadalmi összefogás eredményeként, ünnepélyes keretek között vehette át a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság új gépjárműfecskendőjét. Csapatzászló átadására is sor került, a laktanya pedig az egy évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Németh Tamás tűzoltó-ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egykori igazgatójának nevét vette fel.   

Valahogy más volt ez a vasárnap, mint az összes többi, és nem azért, mert május 1-jére esett. Felemelő ünnepség részesei lehettünk, ahol ünneplésnek és emlékezésnek egyaránt jutott hely. A laktanya udvarán kék egyenruhások álltak sorfalat, zászlótartó tűzoltók sorakoztak az épület előtt, a homlokzaton fehér lepel takart egy örökre emlékezetünkbe vésett nevet. Amikor a HM Légierő Zenekara a Himnuszt kezdte játszani, a katasztrófavédelem képviselői egyszerre tisztelegtek…

tuzren_001.JPG

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság szer- és csapatzászló-átadó, valamint laktanya-névadó ünnepségén dr. Lóderer Éva, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője köszöntötte a vendégeket, majd sorra kérte fel az elöljárókat ünnepi beszédük megtartására.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője először is az édesanyákat köszöntötte, hiszen május első vasárnapját mutatta a naptár lapja, amikor az ünnepségre sor került. Felhívta a figyelmet arra, hogy közeleg Szent Flórián Napja, amikor a tűzoltók ünnepelni szoktak, azonban hangsúlyozta: ez az ünnepség most egy fontos társadalmi összefogásra is rámutat: az egyház, az önkormányzatok, társadalmi és gazdálkodó szervezetek mindannyiunk biztonságának érdekében összefogtak.  tuzren_002.JPG

Megemlékezett kollégájáról, Németh Tamásról is, „akinek az emlékét ápolják a tűzoltók, s méltó arra is, hogy emléket állítsunk neki az épület falán”. A tűzoltók védőszentjéről pedig úgy fogalmazott: Szent Flórián arra tanított minket, hogy az áldozatkészség, áldozatvállalás mindannyiunk feladata. A hétköznapok során mi is hozunk áldozatokat, amit talán észre sem veszünk, a tűzoltók és a katasztrófavédők viszont ezt az áldozatot hivatásszerűen vallják – mondta térségünk országgyűlési képviselője, és köszönetét fejezte ki azért, hogy „vigyázzák az álmainkat, az értékeinket, az életünket”. 

Dr. Bérczi László tűzoltó-dandártábornok elmondta, összesen 60 önkormányzati tűzoltóság működik az országban, és ezek közül kiemelkedik a zirci, hiszen olyan helyen látnak el szolgálatot, ahová a hivatásos erők jóval később érkeznének ki. A gépjárműfecskendőt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ajánlotta fel, de szükség volt a felújítására, amire gyűjtést kellett szervezni. Példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amely ennek kapcsán létrejött. 

 tuzren_003.JPG

Megtudtuk, hogy elindul hazánkban egy gépjárműfecskendő-gyártás, amely a hivatásosok mellett az önkéntesek, az önkormányzati tűzoltóságok gépjárműveit is el kell, hogy lássa. Ennek keretében az elkövetkezendő három évben 54 olyan gépjárművet adnak át a hivatásos szolgálatból, amelyet felújítás után tovább lehet használni. A zirci az első ilyen, ezért is nevezte példaértékűnek, hiszen bizonyos önrész mellett egy nagyon jó állapotú gépjárműfecskendőt kaptak.

Németh Tamást is méltatta, az ő hivatástudata kapcsán szintén a „példaértékű” jelzővel élt. A laktanya méltó ahhoz a tevékenységhez, amit ő elvégzett – mondta dr. Bérczi László. Végül gratulált a tűzoltók munkájához és köszönetét fejezte ki a társadalmi összefogásért, amely „azt bizonyítja, hogy az itt élő emberek igen is tesznek és tenni akarnak biztonságukért, saját településükért”.

 tuzren_004.JPG

Dr. Bérczi László tűzoltó-dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője átadja a gépjárműfecskendőt ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok részére. Mellette Dányi Béla tűzoltó-ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója gratulál

Ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok hálacsokorba fűzte beszédét. Köszönetet mondott dr. Tollár Tibor tűzoltó-vezérőrnagy, főigazgatónak, hogy egy teljesen felújított gépjárműfecskendőt vehetnek át és állíthatnak szolgálatba. Németh Tamás alapítóelnöknek, akivel tavaly márciusban még közösen kezdtek el egyezetni arról, hogy milyen utat végigjárva lehetne fejleszteni a gépjárműfecskendők átlagéletkorát. Dányi Béla tűzoltó-ezredesnek, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának, aki nem csak egyetértett a céljaikkal, hanem megoldásokat is próbált találni a problémára. „Ő volt az, aki leinvitálta egy megbeszélésre dr. Bérczi László tűzoltó-dandártábornokot, országos tűzoltósági főfelügyelőt. A megbeszélésen részt vett Dékány Á. Sixtus főapát és Ottó Péter polgármester, akik biztosítottak a támogatásukról. Ez volt a kezdő momentuma annak a folyamatnak, amelynek végén ez a gépjárműfecskendő itt állhat” – mondta ifj. Szelthoffer Ferenc.

tuzren_005.JPG

Köszönetét fejezte ki dr. Kovács Zoltán államtitkárnak – aki magánemberként is hozzájárult a korszerűbb gépjárműfecskendőhöz –, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a Zirci Ciszterci Apátságnak, magánembereknek, gazdálkodó szervezeteknek és a környező települések önkormányzatainak, továbbá Szelthoffer Ferenc tűzoltó-köztestületi elnöknek, aki rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy a gépjárműfecskendő ezen a napon átadásra kerülhessen egy csapatzászló-átadó, valamint laktanya-névadó ünnepség keretében. Kiemelte az állományt is, akik nem munkahelyi kötelességből, hanem sajátjuknak érezve a céljukat dolgoztak minden nap, és tették hozzá a saját tudásukat ahhoz, hogy az ünnepség méltó legyen a Zirci Önkormányzati Tűzoltósághoz. „Azt kívánom magunknak, hogy az új gépjárműfecskendővel keveset kelljen dolgoznunk, de amennyiben szükség van ránk a bajban, mi ott leszünk, és segítünk” – zárta gondolatait a parancsnok.    

tuzren_006.JPG

tuzren_007.JPG

– Úgy gondolom, hogy nem a tűzoltóságnak kell köszönetet mondani, hiszen ők szolgálatot teljesítenek, mindannyiunk biztonságát szolgálják, tehát szeretnék mindannyiunk nevében köszönetet mondani mindenkinek, aki az autó beszerzésében közreműködött – kezdte ünnepi gondolatait Ottó Péter polgármester. Az ünnepség egy másik apropója kapcsán elmondta: a zászló használat több ezer éves történetre tekint vissza, valamikor az ókori Indiában, Kínában használták a harcba vonulók az első lobogókat. A zászló tűzoltással kapcsolatos első magyarországi említése egy Pozsonyhoz köthető feljegyzésben maradt fenn, 1446-ban 45 dénárért vettek, akkor még tűzjelző zászlót. Az ipari forradalmat követően jöttek létre Európa-szerte, így Magyarországon is az első tűzoltóegyletek, tűzoltó egyesületek. Ezek az egyesületek nagyon fontosnak tartották már akkoriban is, hogy ott legyen a lobogó, ami kifejezi az együvé tartozásukat, a hivatásukat, a bajtársiasságot, a bátorságot, a hűséget. A csapatzászló adományozásának mindig méltó alkalma volt egy-egy nevezetes évfordulóhoz való kötődés, egy új szernek az átadása, a tűzoltóságnak valamilyen ünnepe.  

tuzren_008.JPG

– Zircen többféle szempontból is aktuális a helyzet, hiszen új tűzoltószerrel gazdagodott a tűzoltóság, névadó ünnepségre került sor és az elmúlt év decemberében töltötte be a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság a tizedik életévét – mondta városunk vezetője, majd a tűzoltóságot alkotó valamennyi önkormányzat nevében, az adományozó Zirc Városi Önkormányzat képviseletében, az „Istennek dicsőség, embernek segítség!” gondolat jegyében átadta a csapatzászlót ifj. Szelthoffer Ferenc részére.
tuzren_009.JPG

A parancsnok meglobogtatta a zászlót a laktanya előtt, majd továbbadta a tűzoltócsapat egyik oszlopos tagja, Diósi Tamás részére. „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!” – fújta a zenekar, amikor az elöljárók, tisztségviselők szalagokat kötöttek a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság csapatzászlajára.

Ezt követően Ottó Péter polgármester és Szelthoffer Ferenc tűzoltó-köztestületi elnök leleplezték a laktanya névadó-tábláját.

Földre hullott a fehér lepedő és hosszas taps kísérte az épület homlokzatán előbújó tűzpiros betűket…
Dékány Árpád Sixtus, a ciszterci rend főapátja megáldotta a csapatzászlót és a laktanya új nevét, majd szentelt vizet hintett a gépjárműfecskendőre is.   tuzren_010.JPG

Az ünnepségen a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség kitüntetéseket is átadott Igaz Sándor, a szövetség elnökének közreműködésével. Rátkai György a negyvenéves szolgálatáért Szolgálati Érdemrendet vehetett át, míg Fekete István részére – aki már több alkalommal támogatta Zirc és a környező települések tűzvédelmének a fejlesztését – a „Veszprém Megye Tűzvédelméért” elismerés arany-fokozatát adományozták. Tényleg ünnepi lett minden pillanat a Petőfi utcának ennek a kis szegletében. A vendégek meglátogatták az elkeresztelt laktanyát, melynek előterében egy kis múltidézésre is sor került. Majd együtt átvonultunk a bazilikába, az ünnepi szentmisére.  

 

tuzren_011.JPG

tuzren_012.JPG

Mindenki nagy meglepetésére behajtott az új gépjárműfecskendő is az apátság udvarára. Ennél már csak az volt nagyobb meglepetés, amikor a volán mögött a ciszterci rend főapátja tűnt fel. Az sem mindenhol fordul elő bizony, hogy egyházi méltóság tűzoltóautóval érkezik misét celebrálni…

tuzren_013.JPG

A harangok helyett ezúttal a sziréna szólalt meg a két torony közelében, de szerencsére nem vészt jelzett, miképpen a szentélyben az oltár körül felszálló füst sem tűzből eredt: a tömjénfüst az ima és a tiszteletadás szimbóluma. A templomban is először az édesanyákat köszöntötték, rövid műsort adtak a hittanos gyerekek. Megteltek a padsorok, a katasztrófavédelem képviselői, tűzoltók, katonák, rendőrök, az ünnepség meghívott vendégei, helyi lakosok együtt hallgatták a szertartást, jelen volt a ciszterci rend pécsi gimnáziumának egyik osztálya is. Apát úr hálát adott azért az összefogásért, amely a tűzoltóautó érdekében létrejött, továbbá, hogy a laktanya ezentúl Németh Tamás nevét viselheti. tuzren_014.JPG

 tuzren_015.JPG

tuzren_016.JPG

A lélekemelő szentmisét követően az ünnepség résztvevői átsétáltak az Arborétumba.

tuzren_017.JPG

Az újra zöld ruhát öltő angolkertben sokat kellett gyalogolni, mire végre feltűnt egy kő az apáti úton. Mellette hajszálvékony facsemete készült az életre. Az ezen a napon áldását adó, gépjárműfecskendőt kormányzó, misét celebráló Dékány Á. Sixtus főapát kilépett az érkezők közül, majd így szólt a majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt utolsó földi útjára kísért Németh Tamás emlékhelyénél:
tuzren_018.JPG

„Amikor az ember fát ültet valakinek az emlékére, akkor ez az örök életnek a földi megjelenítése is egyben. A vérbükk még színében is emlékeztet a tűzoltók egyenruháján, eszközein fellelhető színre. Nem igazán piros, hanem inkább bordó, de azért választottam ezt a bükkfát, mert amilyen kicsi, annál jobban fog majd megerősödni ebben a földben. A fának az erősödése, gyarapodása, egyre terebélyesebbé válása pedig arra emlékeztethet, hogy az egymás iránti szolgálat és jóság hogyan erősíthet minket és hogyan növelheti egy közösségnek az erejét. Nyilván Tamás odafentről majd jobban látja a mi sorsunkat, a mi lehetőségeinket, hiszen abban az állapotban, amibe kerülünk a halálunk után – legalábbis a hívő ember felfogása szerint –, az egy olyan tökéletes helyzet, amire vágyakozni szabad. Nem tudjuk, hogy ez mikor következik be, de az őszinte vágyat tartsuk ébren a szívünkben! Hiszem, hogy ezt az „égig érő fát” mások is megcsodálják, és elgondolkodnak azon, hogy milyen ember is lehetett az, akinek az emlékére ezt ültettük.” A kővel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: az állhatatosságot, a stabilitást, az időtálló jellemet fejezi ki. tuzren_019.JPG

A főapát ezt követően egy rövid imádsággal emlékezett meg Németh Tamásról, majd dr. Kovács Zoltán államtitkár, Ottó Péter polgármester és ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok közösen elültették a fát. Az emberek odaléptek a kőhöz, s megálltak előtte egy pillanatra. A modern kor technikai vívmányainak köszönhetően megörökítették, vagy csak emlékeztek a kert vasárnapi csendjében.
tuzren_020.JPG

 Kelemen Gábor
www.zirc.hu

Amikor nem kell menteni, csak ünnepelni és emlékezni Tovább
Több szakaszon megújul a 82-es út Zirc és Veszprém közt

Több szakaszon megújul a 82-es út Zirc és Veszprém közt

2016. május 05. Szerkesztő: zircblog

Mintegy tíz kilométeren újul meg a 82-es út több szakasza Zirc és Veszprém között több mint egymilliárd forintból - jelentette be a Fidesz választókerületi elnöke a Veszprém határában tartott sajtótájékoztatóján.

Ovádi Péter elmondta, Veszprém-Gyulafirátóttól az eplényi vasútállomásig hét kilométeren bruttó 780 millió forintból indul fejlesztés. Ennek részeként megerősítik az útburkolatot, felújítanak hat meglévő buszöblöt, új szalagkorlátokat, forgalomcsillapító szigetet, táblákat, útburkolati jeleket és prizmákat helyeznek ki. Hasonló felújítást végeznek Olaszfalu és Zirc között is, a munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak - tette hozzá.

82es.jpg

Veszprém a Balaton és a Bakony fővárosa, és ez nemcsak kulturális és turisztikai területen kell, hogy megmutatkozzon, hanem az infrastrukturális fejlesztésekben is - fogalmazott a politikus. Hozzátette, azért is fontos az út felújítása, mert a turisztikai jelentősége mellett nagy tranzitforgalmat bonyolít le a Balaton és Veszprém irányából Győr, valamint Ausztria és Szlovákia felé.

A Magyar Közút Veszprém megyében összesen 29 kilométeren újít fel több útszakaszt mintegy 3,6 milliárd forintos hazai forrásból. A fejlesztések a 82-es út mellett érintik a 8-as főút Tüskevár és a megyehatár közti szakaszát, illetve az Ajka-Devecser, valamint az Ajka-Sümeg összekötő utak egyes részeit.

 

forras: hirado.hu

Több szakaszon megújul a 82-es út Zirc és Veszprém közt Tovább
Kapjon jó szelet a zirci iskolás vitorlája!

Kapjon jó szelet a zirci iskolás vitorlája!

2016. május 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

Kölyökidő rovatunk februári számában találkozhattak az olvasók Erdélyi Zalánnal, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola negyedik osztályos tanulójával.

Sokoldalúságát, különleges képességeit megismerhettük, de azt szépen titkolta előttünk, hogy ügyesen is rajzol. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy alkotása 88 rajz közül bekerült a legjobb 11 közé a Bakonyi Vitorlázásért Alapítvány rajzpályázatán.
erdelyi_zalan_rajza.jpgErdélyi Zalán negyedik osztályos tanuló rajza

A rajzpályázat egy húsvéti meglepetés volt, a hét és tizenegy év közötti gyerekek jelentkezhettek rá. A fődíj ingyenes részvétel a Balaton Center egyhetes vitorlástáborában augusztus elején. Díjazzák a második és a harmadik helyezett alkotást is. Zalán azonban nem a nyeremény miatt indult a pályázaton, őt elsősorban az alakítás, az alkotás öröme motiválta. A pályázaton fontos volt a kidolgozás minősége, a kreativitás, az ötletesség.

Zalán vitorlásai tehát eddig szépen szelik át a hullámokat, és hogy elsőként „érjenek partot”, vagy legalábbis díjazott legyen az alkotása, ahhoz a közönség is hozzájárulhat szavazatával a Balaton Center Vitorlástábor Facebook-oldalán 2016. május 8. (vasárnap) 18 óráig.   

 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu

Kapjon jó szelet a zirci iskolás vitorlája! Tovább
Sporteredményekben is jeleskedik a III. Béla Gimnázium

Sporteredményekben is jeleskedik a III. Béla Gimnázium

2016. május 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

Nagy Tibor és Ducza Árpád testnevelők rendkívül lelkes szakmai munkáját a városunkban év elején beinduló kézilabda-foglalkozásokról készült riportjainkban már megismerhettük. De most lássuk, hogyan sepernek a saját házuk táján!

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2015–2016-os tanévének sporteredményei alapján elmondható, hogy igen jól. Persze mindig kettőn áll a vásár, a felkészítés mellett a tanítványok is kellettek a kiváló teljesítményekhez. 

A diákolimpia megyei döntőjében az V-VI. korcsoportosoknál a kosárlabda- és a röplabda fiúcsapat egyaránt harmadik helyezést ért el, míg a lány kosarasok a szintén előkelő ötödik helyezést szerezték meg.

 gimspo_001.jpg

Kiváló röplabdacsapata van a giminek, dobogós helyen végeztek a megyei döntőn

Maradunk a labdasportoknál, hiszen kézilabdában és labdarúgásban is jó a zirci gimnázium, sőt a csapatsportágak közül a legjobb eredmény itt született. Az V-VI. korcsoportos fiú kézilabdacsapat második, a lánycsapat ötödik helyen zárta a küzdelmeket a megyei diákolimpia döntőjében. A fiú labdarúgócsapat a „Fair Play Cup” elnevezésű versenyen a második helyet szerezte meg.    

Atlétika 1500 méteres síkfutásban, szintén a megyei döntőben Mosonyi Anasztázia és Simon Gergő második helyezést ért el, Komenda Bence negyedik lett korcsoportjában. A versenyszám 3000 méteres távján Sümegi Bán Sámuel a dobogó második fokára állhatott fel. Súlylökésben is van egy ezüstérme a zirci iskolának, a hatodik korcsoportban Kovács Lukácsnak volt a második legnagyobb dobása.  

 gimspo_002.jpg

A remekül teljesítő atléták közül négyen: Mosonyi Anasztázia, Simon Gergő, Komenda Bence, Kovács Lukács

Országos eredménnyel is büszkélkedhet a gimnázium, bár hozzá kell tenni, Panyi Kinga érdemei inkább nevelőegyesülete, az MTTSZ Területi Klubhoz fűződnek. A sportlövő harmadik helyen végzett a diákolimpia országos döntőjében. A ballagó diáklány sok szép, iskolája, klubja és a város hírnevét öregbítő eredményt tudhat maga mögött, további pályafutásához pedig nagyon sok sikert kívánunk!

 

Fotók: Gimnázium

Cikk: Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Sporteredményekben is jeleskedik a III. Béla Gimnázium Tovább
A számadások időszaka

A számadások időszaka

2016. május 04. Szerkesztő: zircblog

Az áprilisi testületi ülésen beszámolók hosszú sorát fogadta el a képviselő-testület.

Számot adtak elmúlt évi munkájukról a sürgősségi feladatot ellátó szervezetek, így a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet, a Zirci Rendőrőrs és a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság. A közművelődési feladatokat ellátó intézmények rendezvényeik megvalósulásáról számoltak be. Az adóztatási tevékenységről és a Zirc városban végzett gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról is készült értékelés a 2015. évre vonatkozóan. Valamennyi beszámolót elfogadta a képviselő-testület.

Tóth Gábor rendőrőrs-parancsnok beszámolóhoz kapcsolódó tájékoztatójával külön írásban foglalkozunk, csakúgy, mint a „Zirc Város Mentőse” kitüntetéssel, melyet Auer Attila vehetett át.

 dscf6498.JPG

A testületi ülésen került sor a „Zirc Város Mentőse” kitüntetés átadására

Jogszabályi kötelezettségeknek tett eleget a képviselő-testület a nevelési intézményekben alkalmazandó térítési díjakról, valamint a gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló önkormányzati rendelet módosításával. A bölcsődei ellátás továbbra is térítésmentesen vehető igénybe. Szintén felsőbb jogszabályok irányozták elő az önkormányzatok által nyújtott támogatások szabályozásáról szóló rendelet felülvizsgálatát. Részben beruházói igény, részben önkormányzati érdek miatt kezdeményezte a képviselő-testület a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervről szóló rendelet módosítását, de a végső döntésre a véleményezési eljárást követően kerülhet sor. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia „ITS” pályázati felhíváshoz kapcsolódó pontosításáról, kiegészítéséről is határozott a képviselő-testület.

Elvégzi az önkormányzat a város egyes belterületi utcáiban lévő csapadékvíz-elvezető árkok, átereszek építési és felújítási munkáit. Akli városrész szennyvízkezelési programjának előzetes véleményezésére is sor került. A megbízott vállalkozás által összeállított program tartalmával a képviselők egyetértettek, de az még a jogszabály által nevesített hatóságok részére is megküldésre kerül. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében szükséges fejlesztés – a konyha használati melegvíz-ellátása – is megvalósul hamarosan.

Hosszas vita tárgyát képezte a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Ottó Péter polgármester előterjesztése a társaság működtetésének önkormányzatra eső finanszírozásának biztosításáról és a tulajdonosi kör bővítésének lehetőségeiről szólt, ehhez képest a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és az Emberi Kapcsolatok Bizottság a TDM megszüntetését kezdeményezte azzal, hogy ehhez az önkormányzat 1 950 000 forintot biztosít, ha a végelszámolás elindul. A képviselő-testület végül 5:4 arányban ezt a javaslatot fogadta el.

Szintén hosszas vitát váltott ki Horváth László gazdasági tanácsnok előterjesztése, amelynek tárgya a Zirc közigazgatási területén 2015. évben már működő szálláshely-szolgáltatók turisztikai termékfejlesztés célú támogatása volt. Végül a testület elfogadta a határozati javaslatot, céltartalékból 3 000 000 forint kerül felszabadításra erre a célra. A pályázati kiírás megjelentetésére – amelyről az érintettek közvetlenül is értesítést kapnak – a Miniszterelnökség Támogatásokat Vizsgáló Irodája véleményezését követően kerül sor.

Együttműködő partnere lesz az önkormányzat a Zirc-Tündérmajorban megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta „Bakonyi Vágta Regionális Előfutam” elnevezésű eseménynek, ehhez kapcsolódóan a testület a rendezvény 1 500 000 forintos támogatásáról döntött.

A képviselő-testület egyetértett a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolának a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ általi átszervezésével, amelynek következtében új telephelye lesz az alapfokú művészeti oktatásnak a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében.

Az önkormányzati nyári napközis tábor újbóli megszervezéséről is döntés született az ülésen, a „Széchenyi 2020” újabb pályázatainak előkészítésére pedig megtörtént a vállalkozó kiválasztása. 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

A képviselő-testületi ülés meghívójában -a napirendi pontokra kattintva- elolvashatjátok az előterjesztéseket:

Képviselő-testületi ülés 2016.04.28.

A számadások időszaka Tovább
Bakony Maraton - Csesznek Félmaraton - Cseszneki Tavasz / 2016. május 14.

Bakony Maraton - Csesznek Félmaraton - Cseszneki Tavasz / 2016. május 14.

2016. május 04. Szerkesztő: KovácsEszter.

Az előnevezések alapján az eddigi legmagasabb versenyzőszámmal kerül megrendezésre a cseszneki központtal induló, Bakony Maraton és Csesznek Félmaraton terepfutó verseny, amely mellett az idén két gyalogos teljesítménytúrára is lehet jelentkezni. On-line nevezés az eseményre: www.vbtse.hu/nevezes

Bakony Maraton és Csesznek Félmaraton

Útvonal: A futók Csesznekről a Vár alól indulva, elfutnak Vinyére, onnan a Cuha-szurdokon haladnak déli irányba, majd Károlyháza és Gézaháza érintésével érnek vissza Csesznekre. Az útvonal végig szalagozott, és csaknem végig erdei utakon halad.

Rajt: 2016. május 14. szombat 9:00, Cseszneki Vár alatti parkoló

 

Cseszneki Tavasz 20 gyalogos teljesítménytúra

Az indítási idő: 8:00-10:00

Útvonal: Csesznek, Vinye, Károlyháza, Gézaháza, Csesznek

A közel 20 km-es távon kb. 440 méter szintemelkedés vár a túrázókra. Szintidő: 5 óra

GPS track az útvonalról: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=yopqhdvfuqmvccrx

Cseszneki Tavasz 25 gyalogos teljesítménytúra

Az indítási idő: 8:00-10:00

Útvonal: Csesznek, Vinye, Károlyháza, Gézaháza, Ördögárok, Csesznek

A közel 25 km-es távon kb. 590 méter szintemelkedés vár a túrázókra. Szintidő: 6 óra

GPS-track az útvonalról: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=gvkphwiarjvlrvde

 

Részletekről itt tájékozódhattok: Bakony Maraton - Cseszneki Tavasz

 

Beküldte:

Hites Viktor - alelnök

Bakony Maraton - Csesznek Félmaraton - Cseszneki Tavasz / 2016. május 14. Tovább