ZIRCINFO

Auer Attila az év mentőse Zircen

Auer Attila az év mentőse Zircen

2016. május 02. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi rendes ülésén került sor a „Zirc Város Mentőse” 2015. díj átadására.

Dr. Onódi Lívia, a mentőszervezet regionális igazgatójának javaslatára az Emberi Kapcsolatok Bizottsága a „2015. év Zirc Város Mentőse” kitüntetést Auer Attilának ítélte oda, aki 1989 márciusától dolgozik az Országos Mentőszolgálat zirci mentőállomásán mentőápolóként. 1991-ben szakápolói végzettséget szerzett. 2005-től 2008-ig a zirci mentőállomás vezetésével bízták meg. 2011-től a mai napig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályán dolgozik ápolóként, mellékállásban.

 mentos.JPG

Auer Attila mentőápoló a „Zirc Város Mentőse” oklevéllel

A város által elismert mentőst dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök méltatta, majd Ottó Péter polgármesterrel átadta a kitüntetést. „Az elmúlt 27 évben számtalan embert próbáló helyzetben mutatta meg, hogy számára az életmentés az igazi hivatás. A mentőmunka mentő-team-ek, vagyis csoportok együttműködését, helytállását jelenti, mégis sok egyéni teljesítményből építkezik. Auer Attila munkája, hivatásszeretete ilyen. Az egész bajtársi közösség számára is példát jelentő teljesítmény. Az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött évei alatt új szakemberek több nemzedékével találkozott: oktatta, tanította, tanácsaival segítette őket. A betegekkel, hozzátartozókkal, kollégákkal való kapcsolata példaértékű. Feladatait rendkívüli odafigyeléssel, minőségre törekvéssel, hatékonyan és eredményesen oldja meg.”

A képviselő-testület tárgyalta és elfogadta a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet 2015. évi munkájáról szóló beszámolót is. Ebből megtudtuk, hogy Veszprém megyében a hívásszámok és a feladatszámok évről évre emelkedést mutatnak, melynek oka szerteágazó. Ennek ellenére a késések nem számottevőek, a sürgős eseteknél a zirci mentők az elvárt 15 percen belüli helyszínre érkezést be tudják tartani. Az orvosi ügyeletekkel a mentőszolgálat kapcsolata zavartalan.

A problémákra is felhívták a figyelmet, így például a mentéstechnikai eszközpark sürgető beavatkozást igényel, mivel sok idős, gyakran meghibásodó eszközzel kényszerülnek nap, mint nap helytállni.

Dr. Benczik Ágnes Adrienn, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke napirendhez történő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentőszervezet mintegy 2300 esetet látott el a tavalyi évben, és ebből a hívások során 51 alkalommal nem találtak beteget, ellátandó személyt a helyszínen. Így vonulásuk felesleges volt, s lehet, hogy más fontos, sürgős eset ellátását késleltették ezzel.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Auer Attila az év mentőse Zircen Tovább
Háromszoros ünnep Zircen – új nevet, csapatzászlót és felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkormányzati tűzoltók

Háromszoros ünnep Zircen – új nevet, csapatzászlót és felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkormányzati tűzoltók

2016. május 01. Szerkesztő: zircblog

2016. máj. 01., vasárnap 13:18 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei

 

Háromszoros ünnep Zircen – új nevet, csapatzászlót és felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkormányzati tűzoltókMészáros Péter

Keresztelőt, csapatzászló-, illetve gépjármű átadást is tartottak vasárnap reggel a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságon. A tavaly ősszel 10 éves fennállását ünneplő önkormányzati tűzoltóság annak ellenére, hogy fehér folton lát el nélkülözhetetlen szolgálatot, az ország talán legöregebb gépjárműfecskendőjével vonult nap mint nap. A Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával és civil összefogás által egy teljesen felújított járművet állíthattak szolgálatba. Az eszközátadó napján a laktanyát is elkeresztelték, méghozzá a tűzoltóság alapítójáról, az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt Németh Tamás ezredesről. Zirc polgármestere és a környező 16 önkormányzat csapatzászlót is adományozott a jubiláló csapatnak.

„Ez a nap a zirci tűzoltóság szép ünnepnapja, amely fontos társadalmi összefogásra mutat rá. Társadalmi szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és magánemberek fogtak össze mindannyiunk biztonsága érdekében, hogy ha baleset van, vagy a vörös kakas felszökik a háztetőkre, a személyi állomány mellett legyen meg a megfelelő berendezés, eszközök is, amelyek alkalmasak a baj megfékezésére vagy akár megelőzésére” – mondta ünnepi köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára.

Az összefogásra nagy szükség volt. A zirci önkormányzati tűzoltók régi álma, hogy az ország legöregebb futó gépjárműfecskendőjét lecseréljék. A több mint 30 éves autó még működött, de igen csak megértett a nyugdíjazásra. A Debrecenből kapott használt járművet több millió forintba került felújítani. A pénzt az önkormányzatok, az apátság, politikusok, cégek és civil lakosok adták össze.

A már újjáépített autót Bérczi László dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő adta át Szelthoffer Ferenc zirci tűzoltóparancsnoknak. A tábornok emlékeztetett, hazánk biztonságát a hivatásos állományok mellett 60 önkéntes, önkormányzati tűzoltóság garantálja. Közülük sokan olyan fehér folton látnak el szolgálatot, ahová a hivatásos erők sokkal később érnének ki. Ezért ezek a csapatok nélkülözhetetlenek. A főfelügyelő azt mondta, összesen 40 milliárd forintból kezdődik Magyarországon gépjárműfecskendő gyártás. Az új autókból a hivatásos állomány mellett az önkormányzati tűzoltóságoknak is kell, hogy jusson. Addig is most országszerte 54 autót adnak át hivatásos szolgálatból önkormányzati tűzoltóságoknak. A felújításhoz szükséges pénzt már helyben kell előteremteni. Az első ilyen autó, melyet önkormányzati tűzoltóság vehet használatba már felújítva, a zirci.

Szelthoffer Ferenc zirci tűzoltóparancsnok köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, Kovács Zoltán államtitkárnak, aki személyesen karolta fel a gyűjtést és mindazon támogatóknak, akik bármivel is hozzájárultak a debreceni gépjárműfecskendő felújításához. Felidézte, hogy tavaly tavasszal, a csapat alapítójával, Németh Tamás ezredessel közösen kezdték tervezni, miként lehetne fiatalítani a gépjárműparkot. Aztán a megyei igazgató hirtelen elhunyt és a közös munka ugyan félbeszakadt, de támogatása odafentről továbbra is töretlen maradt.

A zirci tűzoltólaktanya nem véletlenül vette fel az alapító nevét. Németh Tamás Tűzoltóság névtáblát a vezetők közösen leplezték le az épület homlokzatán. A csapat az ünnepélyen egy csapatzászlót is átvehetett, melyre a vezetők mellett a környező települések polgármesterei kötöttek szalagot.

„A zászlóknak, csapatzászlóknak 5000 éves története van. Az első csapatzászlókat az ókori Kínában jegyezték fel, ahol a harcba induló csapatok szimbóluma volt. Történelmünket végigkísérik a zászlók. A tűzoltóságok életében az első magyarországi feljegyzés 1846-ból származik, Pozsonyban 45 dénárért vettek csapatzászlót” – mondta Ottó Péter zirci polgármester. Emlékeztetett, hogy az ipari forradalom után sorra alakultak a tűzoltó egyesületek, egyletek. Voltak, akiknek még semmijük nem volt, képzett tűzoltóik sem, de csapatzászlójuk igen. Mások fontosabbnak tartották, hogy meglegyen a képzett állomány, a fejlett eszközpark és évtizedekkel később, aktív szolgálatuk során kapták meg a csapatzászlót. A csapatzászló adományozása mindig valamilyen ünnephez kötődött, ez most többszörösen igaz, aktuális Zirc esetében.

Az ünnepséget követően a meghívott vendégek a Zirci Ciszterci Apátságba vonultak át szentmisére, az új gépjárműfecskendő volánja mögé maga az apát ült, és indította be a gépet. A rendezvény megemlékezéssel zárult. A Zirci Arborétumban fát ültettek el az egy éve elhunyt Németh Tamás ezredes emlékére.

 Forrás: omegahirek.hu

Háromszoros ünnep Zircen – új nevet, csapatzászlót és felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkormányzati tűzoltók Tovább
Komfortosabb, biztonságosabb közlekedés

Komfortosabb, biztonságosabb közlekedés

2016. április 30. Szerkesztő: zircblog

Lassan „kifogy a lábunk alól a talaj” a Széchenyi utcában, de hamarosan megújuló főúton és biztonságosabban közlekedhetünk.

A városunkban zajló fejlesztésekről Kaszás Béla városüzemeltetési osztályvezető tájékoztatott. A legnagyobb horderejű beruházást, közlekedésbiztonságot is javító komplex útfelújítást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végzi. Az olaszfalui bekötőtől a Monostor Cukrászdánál található zebráig tartanak a munkálatok. A főút felújításának van egy másik szakasza is Eplény és Gyulafirátót között.

A Széchenyi utca zebráit szűkítik, ezért a leállósávok rövidülnek a Városházánál lévő gyalogátkelőhelynél, hogy biztonságosabban kelhessünk át az úttesten. Az út minősége is javul, két réteg aszfaltot terítenek le, mellette több száz méteren kiemelt szegély épül, új burkolatot kap a járda a Városházától a Rákóczi térig az Apátság felőli oldalon. A kivitelezőtől kapott információk szerint a munkálatok befejezési határideje szeptember 30., de a munkák jelentős része júliusig megvalósul.  

 dscf6567.JPG

Most egy kicsit nehézkesebb a közlekedés a Széchenyi utcában, de hamarosan új úton, járdán közlekedhetünk

Mindeközben zajlik továbbra is az E-ON beruházása, az áramszolgáltató közvilágítási kábeleket, kandelábereket és lámpákat cserél a 82-es főút mentén a Kossuth utcától egészen a Köztársaság utcáig, illetve a Rákóczi tér több pontján, valamint a Deák Ferenc utcában a főtértől a Zirc-Coop Zrt. irodájáig. Az új lámpatestekbe korszerűbb, de hagyományos, fémhalogén égők kerülnek.

Ezzel még nincs vége a fejlesztések sorának, az ivóvíz-gerincvezeték cseréjére is sor kerül a Damjanich utcától a Bakonybéli útig a Bakonykarszt Zrt. koordinálásában. Arról pedig már korábban beszámoltunk városunk honlapján, hogy buszöböl épül a Kossuth utcában, az orvosi rendelőnél. Ez utóbbi beruházást már önkormányzatunk végzi, és egy régi terv válik valóra ezzel, hiszen a helyi járat útvonal-módosításával megvalósulhat az összeköttetés az Egészségház és a Járóbeteg-szakrendelő között. A kivitelezési munkálatok az útfelújítás és a vízvezeték-csere függvényében kezdődnek meg, június végére várhatóan ez is elkészül.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy idén nyárra egy új 82-est kap a város.    

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Komfortosabb, biztonságosabb közlekedés Tovább
Sportlövészet az olimpia előszelével

Sportlövészet az olimpia előszelével

2016. április 29. Szerkesztő: zircblog

Második alkalommal rendezték meg a „Sport Legyen A Tied!” sportág-népszerűsítő programot a Veszprém Arénában. A sportlövészetet ezúttal is a zirciekre bízták.

Az Arénába belépve szemből rögtön egy zirci zászló tűnt fel, így hát nem kellett sokáig keresgélni az MTTSZ Területi Klub standját. Az odáig vezető úton is találkozhattunk ismerősökkel, a kosárlabdapalánk alatt például Németh László, a Zirci Teniszklub Sportegyesület és a Veszprém Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke tartotta a frontot, mutatta be a sportág csínját-bínját a vidáman, felszabadultan mozgolódó gyerekeknek. Összesen tizenhat sportág kipróbálására volt lehetőség.

 sportar_001.JPG

Lövészklubunk a tavalyinál is dizájnosabb standdal várta az érdeklődőket. Varjas József klubelnök munkáját tanítványai, Károlyi Gergő és Ambrus Szabolcs segítették, közreműködött a pápai és az ajkai lövészklub, valamint Miskolczi Julianna, a riói olimpiára kvótát szerző komáromi sportlövő és Ablonczy Orsolya korábbi junior Európa-bajnok pécsi sportlövő, aki sokáig világcsúcstartó is volt.

 sportar_002.JPG

A zirci standnál sokkal nagyobb volt a forgalom, mint tavaly. Érkezésünkkor is nagy kedvvel ültek, álltak gyerekek, felnőttek a céltáblák elé, és sütötték el a lézerfegyvereket a segítők útmutatása szerint. A tavalyi kettő helyett idén már három fegyverrel tudtak dolgozni, de szinte ez is kevésnek bizonyult.

Fegyvert fogtak a rendezők is, no, nem azért, mert bármiféle zavargás keletkezett volna, ők is az ügyességüket tették próbára. A program megvalósításában közreműködő Veszprém Megyei Diáksport Szövetség képviselőjével, Németh Noémivel is találkozhattunk. Előfordult, hogy két zirci sikersportág „egyesült”, igaz, ezúttal nem zirci gyerekek bújtak meg a judo ruha mögött.

 
sportar_003.JPG

Virtuális párbajra is sor került, hiszen szemből, a kivetítőről világversenyek képkocái peregtek a lövészetre vállalkozók felé. Az asztalon kupák, serlegek tanúskodtak a zirci lövészklub eredményeiről, mellettük a kiemelkedőbb versenyzők portréfotóit láthattuk csillogó éremmel a nyakukban. Kikerült a legutóbbi sportlövő Európa-bajnokság molinója is, ahol Miskolczi Julianna kvótát szerzett az idei ötkarikás játékokra. Az olimpiai résztvevő fegyverét különös érdeklődéssel szemlélték a standon.

 sportar_004.JPG

sportar_005.JPG

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával megvalósuló program négy órán keresztül tartott. Lövészklubunk képviselőinek és a segítőiknek szinte szusszanásnyi szünetük sem volt, fáradtan vonultak le a kihelyezett lőtérről, ugyanakkor látható volt arcukon az elégedettség és az öröm, amit szeretett sportáguk népszerűsítése jelentett számukra.

 sportar_006.JPG

A sportlövő stand csapata, középen Miskolczi Julianna olimpiai kvótás sportoló. Balról: Ambrus Szabolcs, Varjas József, Nagy Zoltán (pápai lövészklub) és Károlyi Gergő

 

Végül a különböző sportágak képviselői összeálltak egy közös fotóra, középtájon a zirciek.

 sportar_007.JPG

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Sportlövészet az olimpia előszelével Tovább
Szabadidős program - 2016. május 5

Szabadidős program - 2016. május 5

2016. április 28. Szerkesztő: zircblog

 

pingvin.jpg

Kedves Gyerekek!

Jókedvvel, kikapcsolódással, társasjátékokkal, ping-pong, csocsó játékokkal kínálunk egy szórakoztató délutánt!!! Hozd magaddal kedvenc társasodat, kártyádat, játékodat.

Gyertek el a szabadidős programunkra, melyet a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Család-és Gyermekjóléti Központja szervez.

Időpont: 2016. május 05-én csütörtökön délután 14,30 órától – 17 óráig

Helyszín: Zirc, Alkotmány u. 14. (Művelődési Ház)

Minden érdeklődő gyermeket szeretettel várunk!

 

         Gyermekjóléti Központ munkatársai

 

Bővebb információ az alábbi telefonszámon kérhető:

Hanich Henrietta Tel.: 88/416-936

 

Szabadidős program - 2016. május 5 Tovább
Betörte a váróterem ablakát a zirci férfi

Betörte a váróterem ablakát a zirci férfi

2016. április 27. Szerkesztő: zircblog

Mintegy 100 ezer forintnyi kárt okozott az a 32 éves zirci férfi, aki megrongálta a helyi autóbusz-váróterem ablaküvegét szombaton.

Az adatgyűjtést követően a rendőrök kedd este igazoltatták Zircen a feltételezett elkövetőt, akit később rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanúsított a büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezik.

 

forrás: omegahirek.hu

Betörte a váróterem ablakát a zirci férfi Tovább
Embert fotójáról, madarat lóhátról

Embert fotójáról, madarat lóhátról

2016. április 27. Szerkesztő: zircblog

Dulai Dávid természetfotóiból nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában. A tárlattal egyben a Föld Napját is ünnepelte a múzeum.

A házigazda intézmény részéről Iliáné Rechner Szilvia, majd dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntötte a vendégeket. A tárlatot Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitotta meg.

Bevezetőjében elmondta, az ilyen rendezvények, mint ez a kiállítás, figyelemfelhívók is lehetnek bolygónk szennyezettségi állapotára, környezetünk problémáira. Hangsúlyozta, nekünk is tennünk kell azért, hogy a jövőben ne csak a képeken találkozzunk madarakkal, növényekkel, halakkal.     

Majd bemutatta a fiatal alkotót, a szentendrei lakosú, Sopronban tanuló egyetemista fiatalembert, aki „szinte az anyatejjel szívta magába a természet szeretetét”: édesapja geológus, édesanyja biológia-kémia szakos tanár. A fotózáshoz a lovagláson keresztül vezetett útja: általános iskolás korában lovas-íjászkodni kezdett, és lóháton közelebb került a madarakhoz, jobban meg tudta figyelni őket. Majd egy hortobágyi lovasbemutatón egy egyszerű Kompakt fényképezőgéppel lencsevégre kapta a tavat…

Később rájött, hogy ahhoz, ami az ő szíve csücske – a madarak, az erdők állat- és növényvilága –, már egy komolyabb felszerelés szükséges. Miután sikerült szert tennie egy ilyenre, elkezdte tanulmányozni a fotózást, tanfolyamokra iratkozott be, és innen már csak „egy gombnyomás” volt a természet. A munkájának tanulóként is hasznát veszi, a soproni egyetemen tanul természetvédelmi szakon.

 fotkill_001.JPG

A kiállítást Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitotta meg

 

Mátyus Károly elmondta, a tárlat alapvetően két részre bontható, van egy makro-világ és láthatunk madárfotós felvételeket. Kiemelte, hogy az alkotó nagyon jól alkalmazza a technika adta lehetőségeket. A fiatal természetfotóst már szakmai zsűrik is elismerték, több országos pályázaton is elfogadást nyertek képei, sőt helyezést is ért el az alkotásaival. – Aki eljön, és megnézi Dávid alkotásait, nagy élménnyel távozik – zárta gondolatait a Bakony Fotóklub elnöke.

Ezt követően az alkotó beszélt a képeiről a közönségnek, húga, Dulai Dóra népdalénekes pedig egy tavaszköszöntő kalotaszegi népdalt adott elő, remélve, hogy most már tényleg megérkezik a jó idő, és a természetben is csodálhatjuk Földünk azon értékeit, amelyeket Dulai Dávid megörökített számunkra.

 fotkill_002.JPG

A fiatal szentendrei alkotó élményszerűen mutatta be képeit a közönségnek

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Embert fotójáról, madarat lóhátról Tovább
Nemzeti művelődésünk szilárd alapja

Nemzeti művelődésünk szilárd alapja

2016. április 26. Szerkesztő: zircblog

A paraszti életformának állított emléket a Zirci Országzászló Alapítvány

Olyan volt egy kicsit az egész, mintha visszamentünk volna a régi falusi világba. Amíg a közösség énekelt a templomban, kintről lovak patája hallatszott. „Az Úr kiragadott engem minden rettegésből” – járta át a falakat újra és újra a plébános atya által tolmácsolt gondolat.  

A Kistemplomból a kertbe vonultak az ünneplők, ahol a paraszti emlékművet állító Zirci Országzászló Alapítvány részéről Egervölgyi Dezső köszöntötte az egybegyűlteket. Ének- és harmonikaszó töltötte be a teret, majd egyszer csak lehullott a lepel két emberi alakzatról. Városunk vezetője és a gyerekek virágokat helyeztek a kezében búzakalászt tartó férfi és a kenyeret keblén melengető asszony mellé.

A parasztházaspár nyugalmat sugárzó arccal nézte az embereket, miközben S. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató életre keltette a történelmet azon a helyen, ahonnan településünk első emlékei származnak. Jeles alkalomnak nevezte ezt a napot, hiszen „nem mondható gyakori jelenségnek, hogy emléket állítanak azoknak a gazdáknak, akik egykor itt éltek, és munkájukkal termővé tették a határt, biztosítva a mindennapi kenyeret”. Az emlékműről úgy szólt: a gazdálkodó, a földhöz ragaszkodó réteget jeleníti meg a kettős szobor. Az életet, a mindennapi kenyérhez szükséges gabonát elvető és learató férfit, valamint Istentől rendelt társát, feleségét, a gabonából kenyeret sütő asszonyt.

 parem_001.JPGS. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató ünnepi beszéde

– Rácsodálkozhatunk a népi tudás rendkívül sokoldalúságára, közösséget gyönyörködtető művészetére. A férfiak mindezzel a tudásukkal állat-, növény-, talajtani, időjárási, a természeti környezetre vonatkozó ismeretek birtokosai voltak, földet műveltek, állatot tartottak, szerszámot készítettek, házat építettek, szükség esetén embert, állatot gyógyítottak. Az asszonyok fontak, szőttek, varrtak, mostak, vasaltak, sütöttek, főztek, tisztán tartották a házat, ellátva a ház körüli teendőket, kertészkedtek és gyermekeket neveltek. Művészi faragással, hímzéssel, szövéssel megalkotott tárgyakat hoztak létre a paraszti közösségekben. Meséltek, daloltak, táncoltak, játszottak – sorolta a példákat fentiek alátámasztására a néprajztudomány kutatója. Hozzátette: ez a rendkívüli tudás jelenti máig nemzeti művelődésünk szilárd alapját, ennek a tudásnak, a kereszténységnek, valamint az anyanyelven őrzött kultúra megtartásának, majd továbbadásának köszönhető, hogy megmaradt az ország. Zirc lakóiról pedig úgy szólt: többségében német anyanyelvűek voltak, de jó magyarok is, mert „példájuk ékesen bizonyítja, hogy a magyarság nem a test, nem a vér, hanem a lélek kérdése”.  

 parem_002.JPG

 S.dr. Lackovits Emőke beszélt a parasztság huszadik századi meghurcoltatásáról is. A kitelepítéstől a bíró bátor kiállásának köszönhetően a zirciek megmenekültek, de a környező települések az elszenvedői voltak. Az államosítások idején sok kuláklistára tett gazda a városba menekült kilátástalan helyzete miatt. Nagy Imre hatalomra kerülése enyhülést hozott, de a szabadságharc bukását követően ismét a gazdákat vették sorra, minden vagyonuktól megfosztva kényszerítették őket a közös gazdálkodásra. A helytörténeti vonatkozásokra is kitért: „ez volt az az időszak, amikor Zircen is elvetették a gabonát, de már aratásra nem volt az övék. A munkát egy emberként tagadták meg bátor kiállással a zirci gazdák, amivel még a hatalom sem tudott mit kezdeni.”

– Ez a politika a már elindult polgárosodást helyrehozhatatlanul visszavetette. A rendszerváltozással sok minden megváltozott, de a régi életforma visszavonhatatlanul eltűnt.  Ennek a hagyományos életmódot folytató gazdatársadalomnak, a sok megpróbáltatást túlélő és abból talpra állni képes elődöknek is emléket állított a Zirci Országzászló Alapítvány – mondta az ünnepség szónoka.

Ezt követően hosszasan méltatta az alapítványt, amelynek „valamennyi tagja ékesen bizonyítja, hogy a közösségért való önzetlen, áldozatos tevékenység ma sem veszett még ki az emberekből.” Az alapítványi vezetők munkásságának elismeréséül Sütő András szavait kölcsönözte: „A történelem bármennyire is a tömegek műve, egy-egy kiemelkedő személy karján sétál be az emlékezet házába.”  

 parem_003.JPG

Máj János és Bittmann Károly alapítványi vezetők leleplezik az emlékművet

A gazdasági év kezdete volt ez valaha, hiszen Szent György napján hajtották ki először az állatokat a legelőre. Gyülekeztek felettünk a felhők, de a földnek szükséges eső még váratott magára, és a borús idő ellenére a Nap is többször rámosolygott a bakonyi juharfából készült szoborpárra.

Az emlékművet Máj János elnök és Bittmann Károly titkár, az alapítvány vezetői adták át Ottó Péter polgármesternek, aki megköszönte, hogy újabb alkotással gazdagították a várost, és arra kérte őket, hogy az elmúlt tizenhárom év „jó szokását” és aktivitását őrizzék meg a jövőben is, hogy „nagyon sok felemelő pillanatnak lehessünk még így együtt, közösen tanúi”.  

parem_004.JPG

Végül az alkotást készítő Dávid Mózes erdélyi fafaragó szólt néhány gondolat erejéig az ünneplőkhöz, elérzékenyülve, hiszen ő maga is paraszti családból származik, szülei gazdálkodó emberek voltak. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették őt a szobrok megalkotásában. Mint elmondta, igyekezett a sváb és a székely parasztemberek formáját közvetíteni, és reméli, hogy mindez sikerült is.     

 parem_005.JPG

Dávid Mózes erdélyi fafaragó készítette a Kistemplom kertjében felállított szoborpárt 

A letűnt paraszti életformának emléket állító alkotást megáldották a történelmi egyházak képviselői, Huszár G. Lőrinc plébános atya, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész. Az ünnepségen közreműködött szavalatával Wittmann György, dalcsokrával a Bakonyoszlopi Énekkar Baumgartner Etelka vezetésével, Ivanovics Imre zenei kíséretével. 

Az ünnepséget követően Tenk Mihály sváb népi hangszeren, gombos harmonikán játszott a közönségnek, akik közül többen dalra is fakadtak.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Nemzeti művelődésünk szilárd alapja Tovább
Hajagi Sportnapok - 2016.04.30-05.01.

Hajagi Sportnapok - 2016.04.30-05.01.

2016. április 24. Szerkesztő: KovácsEszter.

Idén is megrendezésre kerülnek a Hajagi Sportnapok április és május fordulóján, a medvehagyma virágzás várható csúcspontján.

Kicsit melegebb tájakon a szervezők begyűjtöttek egy kis bodza virágot is, melyből frissítő szörp készül kóstolónak. Aki szeretne belőle hazavinni is, annak lehetősége lesz erre, mert így a szörp és lekvár szezon elején ismét meghirdetik az üveg visszaváltási akciót. 10 db szörpös vagy befőttes üvegért cserébe adnak egy teli bodzaszörpöset!

Északról, Pénzesgyőrből "támadják" a Hajagot, így új útvonalon kerülnek megrendezésre a teljesítménytúrák és a terepfutók, de terveik szerint a medvehagymás tejfölös lángos természetesen idén sem maradhat ki a kínálatból.:)

Hajag Sportnapok keretében szervezett túrák:

(A túrákra kattintva megnézheted a részleteket)

11.00- Hajag csúcsfutás 2016.Május 01.
8.00-10.00 Medvehagymás Hajag teljesítménytúra 2016.Május.01.
10.00- Hajag Félmaraton 2016.Április.30.
8.00-10.00 Papod 50 teljesítménytúra 2016.Április.30.
8.00-10.00 Papod 30 teljesítménytúra 2016.Április.30.
9.00- Pénzesgyőr 55 kerékpáros teljesítménytúra 2016.Április.30.

 

On-line előnevezés és további infók:www.vbtse.hu/nevezes

(A rendezvényekhez térképek is készülnek, kattintással a szervező túráinak térképeit nézheted meg)

hajagisportnapok.png

Az alábbi programokkal várnak Titeket ill. a családtagjaitokat, barátaitokat az általuk szervezett sporteseményeken túl a Pénzesgyőri majálison a Gerence patak partján fekvő Splényi Béla emlékparkban, ami tulajdonképpen a focipályát jelenti.

Program:
10:00 Főzőverseny, minden induló csapat kap az 1000 Ft-os nevezési díjért 2 kg húst (Hajós Ákos polgármester tájékoztatása szerint ez valószínűleg sertéslapocka lesz) egy sörpad garnitúrát a munkához, és tűzifát a saját bejáratú főzőhelyhez. Bízunk benne finom ebédek készülnek majd, de azért a szervezők is készülnek Nektek valami finomsággal.
10:00 Foci
13:00 Főzőverseny eredményhirdetése
14:00 Zirci Reguly Antal Általános Iskola ugróköteles csoportjának előadása
15:00 Papi "Összhang" zenés produkció Bene Gabriella és Kossuth Gergő
16:30 Harmonika duó és a fiúk (Bakonynána)
18:00 LMG együttes

Emellett lesz még kézműves foglalkozás, lufibohóc, állatsimogatás, légvár, körhinta és kisvonat.

Szóval ne hagyjátok otthon a család azon tagjait sem, akiket nem tudtok a sportolásba most még, vagy már bevonni!

Szervező: Hites Viktor

 

 

Hajagi Sportnapok - 2016.04.30-05.01. Tovább
Gőzfelhős kirándulás a Cuha völgyében

Gőzfelhős kirándulás a Cuha völgyében

2016. április 23. Szerkesztő: KovácsEszter.

2016. április 30-án újra gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedik hazánk egyik legszebb vasútvonalán, Cuha-völgyi vasúton, a MÁV Nosztalgia Kft. és a Bakonyvasút Szövetség közös szervezésében.

12512799_1640566222874101_4060593898432485411_n.jpgUtasaink nosztalgia kocsikban utazhatnak és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásának hangulatával. Ezen nosztalgiautazás jellegéből adódóan a gőzmozdony és a diesel mozdony felváltva közlekednek a vonat élén. A szerelvényben hangulatos büfékocsi közlekedik.

A Bakonyban, Zirc és Bakonyszentlászló között kanyarog a Cuha-völgy. Utunk a szépséges sziklaszurdokban alagutakon, viaduktokon vezet át hazánk messze legszebb hegyi pályáján. A hófehér mészkőszikla ormok különleges látványt ígérnek. A Zircen keresztül folyó Cuha-patak a Zirci-medence forrásaiból táplálkozik. A Cuha szláv eredetű szó, jelentése száraz. Találó a patak neve, hisz medre a kevés csapadékú nyári hónapokban szinte teljesen kiszárad, igaz, tavasszal és ősszel megemelkedhet itt a vízszint.

Zirc
A Bakony szívében található Magyarország legmagasabban fekvő városa, melynek története több, mint 900 évre tekint vissza és leginkább a ciszterciek apátságához fűződik.
A pályaudvartól kb. 10-15 perc sétára található Apátságban folyamatosan induló tárlatvezetések segítségével megtekinthető a 70 ősnyomtatványt, több, mint 300, Magyarországon egyedülálló antikvát bemutató Könyvtár ( kb. 30 perces program), az Apátsági Templom, mely a Bakony vidékének legimpozánsabb barokk temploma. A kívül-belül gyönyörűen felújított templom a magyarországi ciszterci rend központja (kb. 30 perces látogatás). Megtekinthető az Egyháztörténeti Kiállítás is, melyen megismerkedhetünk a ciszterci atyák szerzetesi szellemiségével, mindennapi életünkkel egészen a középkortól napjainkig. Gazdag egyház- és rendtörténeti kiállítással, értékes tárgyi és képi anyaggal találkozhatunk itt. Interaktív, érintőképernyős felületek és audioguideos vezetés is van (kb. 45 perces program).
Az apátsági látogatás után érdemes átsétálni az Arborétumhoz, ahol a csodálatos virágok, fák, bokrok között sétálva gyönyörködhetünk az arborétum növényvilágában. Zirci belépőjegyekről információt ide kattintva találnak.

Részletek és jegyvásárlás: http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/798

Betétjárat

Zircre érkezést követően a szerelvény Zirc – Bakonyszentlászló – Zirc útvonalon betétjáratként közlekedik. A betétjáratra részvételi jegyek a Bakonyvasút Szövetségnél válthatók. A MÁV Nosztalgia Kft. által értékesített részvételi jegyek a betétjáratra nem érvényesek.

Jegyvásárlás a betétjáratra: www.bakonyvasut.hu

Gőzfelhős kirándulás a Cuha völgyében Tovább
Április 22., a Föld Napja alkalmából...

Április 22., a Föld Napja alkalmából...

2016. április 22. Szerkesztő: Atyavilág

... köszönjük

Áder János köztársasági elnöknek, hogy ma az ENSZ New-York-i székházában Magyarország nevében aláírta a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt:

20160422ader-janos3.jpg

Áder János köztársasági elnök beszél az ENSZ New York-i székházában április 22-én, miután aláírta a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt

...köszönjük

Zirc város döntéshozóinak, hogy a József Attila utcában "a rossz állapotban lévő juharok"-tól, illetve "a levélhulláskor sokat szemetelő nyírfák"-tól megszabadították városunkat:

16-04-22_jozsef_a.png

előtte...

16-04-22_jozsef_a.jpg

... és most. Így már persze mindjárt más. Máris sokkal tisztább és levegősebb lett városunk.

Koós Gábor

Április 22., a Föld Napja alkalmából... Tovább
Nemzetközi kerékpárverseny halad át Zircen

Nemzetközi kerékpárverseny halad át Zircen

2016. április 22. Szerkesztő: zircblog

Rangos kerékpárverseny érinti városunkat április 23-án, szombaton a délutáni órákban.  

Galaczi Miklós (Bike-Medic Kft.), a zirci kerékpárszerviz üzemeltetője hívta fel a figyelmünket arra a versenyre, amely Budapestről indul és Pannonhalmán ér célba. Kapcsolata révén lehetőségünk nyílt arra is, hogy megkérdezzük a befutó főszervezőjét, a Pannonhalmi Kerékpáros Sportklub elnökét, Horváth Szabolcsot, aki érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi évben alapították az egyesületet, és életre hívták a Pannonhalma Prológ kerékpárversenyt. Mindez annyira jól sikerült, hogy idén felkérték őket a kiemelt kategóriás nemzetközi országúti viadalnak számító V4 befutójának a megszervezésére.

   bicikli.jpg

A magyarországi bencés központ történelmi belvárosába érkezik a V4 futama (Fotó: pannonhalmaprolog.hu)

Ugyanezen a napon megszervezik a II. Pannonhalma Prológot is, melyre 300 versenyző nevezett be. Horváth Szabolcs munkáját Török Péter társszervező, s mintegy 90 szervező segíti. 

A V4-futam a fővárosból indul, Bicske, Mór, Zirc érintésével érkeznek a bringások a célba, a pannonhalmi apátságba. Városunkba Nagyesztergár felől jön majd a mezőny 15 óra körül. A várható időjárási viszonyok miatt időeltérésre persze lehet számítani, és forgalomkorlátozás is lesz szombat délután. A futamot 20 motoros rendőr kíséri, biztosítja – tudtuk meg.

Érdekesség, hogy a befutó a bencés apátság kapujánál lesz, a dobogót pedig a helyi történelmi hagyományokhoz hűen boroshordókból építik meg. A látványterv Etli Lajos nevéhez fűződik, aki a Győri Nemzeti Színház kelléktárvezetője. Pannonhalma megújult főterén családbarát programokkal várják az érdeklődőket. Horváth Szabolcs hangsúlyozza, nagyon fontos számukra, hogy a közönség jól érezze magát, kellemes élményekkel feltöltődve térjenek haza.

A V4 verseny díszvendége a kerékpársport ikonjának számító Gilberto Simoni lesz.  

Kelemen Gábor- www.zirc.hu

 

 Áthaladt, íme egy fotó róla: 

bicoverseny.jpg

 Fotó forrása: V4 Kerékpárverseny - WestEnd Bringa Weekend

Nemzetközi kerékpárverseny halad át Zircen Tovább
Bakonyi Vágta 2016. - Zirc-Tündérmajor

Bakonyi Vágta 2016. - Zirc-Tündérmajor

2016. április 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

Zirc-Tündérfarm , 2016.05.14-15-16. szombat-vasárnap-hétfő

Szombat:  2016.05.14.  

 

10.00. A "Tündérfarm" rendezvény sorozat megnyitója

Köszöntőt mond Ozsváth Kálmánné Fa Viktória és Ozsváth Kálmán 

 

10.15. A Zirci Tücsök zenekar fellépése 

 

Regionális díjugrató verseny, Nevezés: www.dijugrato.hu

 

Hamza Viktória lovas bemutatója

 

Zirci Aikidó Klub

 

 

 

Alfa dog kutyaiskola előadása ( a bemutató alatt feliratkozás is lesz a  Zircen induló kutyaiskolába)

 

18.00 Dr. Grog zenekar 

 

 

19.00 Trükkös lovas Show, a Rodeo Team bemutatója

 

 

Gyermekprogramok

 

Folyamatos repülési lehetőségek 

 

 

 

 

20.30 Majka koncert

 

 

Vasárnap:  2016.05.15

a Nemzeti Vágta előfutamainak napja

 8.30-9.30 kötelező technikai értekezlet-sorsolás - gyalogos pályabejárás

10.00 "Bakonyi Vágta" hivatalos megnyitója

- Zirci Fúvósok zenekara 

 

 

10.30 A Zirci Tücsök zenekar 

dscf38131_1.jpg

 

 

 

11,00 Kishuszár vágta

11,30 TGM zenekar fellépése

12,30-tól előfutamok, melyek 15-20 percenként folyamatosan követik egymást

14.00 előfutamok zárása

 

14.30 Bakonyi betyárok mangalica terelő ügyességi versenye                     

 ( a közönség soraiból toboroznak vállalkozó kedvű betyárokat)

 

 

14.30 Hamza Viktória lovas bemutatója

 

15.30 Rodeo Team, Western Show 

 

16.00 Márkói Cserdülő tánccsoport

 

16.30 Zenés táncos program

 

17.00 Csikós bemutató

 

(Fotó forrása: www.lazarlovaspark.hu)

17.30 Kocsitoló verseny a települések részvételével (ÚJ)

 

 

(kép forrása: szendreigabor.hu)

 

18.00  Döntő

 

19.00 Kaszkadőr Show

 

20.30 Best Off zenekar fellépése


 

Folyamatos repülési lehetőségek 

 

 

Hétfő:  2016.05.16

8.00 Gyermek lovas- és ügyességi versenyek

- Szabadtéri programok 

14.30 Bakonyi betyárok mangalica terelő ügyességi versenye    

( a közönség soraiból toboroznak vállalkozó kedvű betyárokat)

 

Bolondvágta

(nevezés a lovon kívül bármilyen állattal: szamár, kecske, birka, tehén....)

(a fotó csak illusztráció :) )

 

17.30.  100 Folk Celsius koncert

Forrás, és további tájékozódás: http://bakonyivagta.hu/hirek

Bakonyi Vágta 2016. - Zirc-Tündérmajor Tovább
"15 kilátó Veszprémben és környékén csodaszép kilátással, térképpel"

"15 kilátó Veszprémben és környékén csodaszép kilátással, térképpel"

2016. április 20. Szerkesztő: Atyavilág

bakony-kilatok.jpg

"Ma olyan kilátókat mutatunk be Nektek Veszprémben és 15 km-es körzetében, amiket érdemes felkeresni, hogy gyönyörű kilátás táruljon elénk a környező hegyekre és sokukról a Balatonra is. Az alábbi listában találjátok a 15 kilátót/ kilátópontot, az alatta lévő térképünkön pedig láthatjátok elhelyezkedésüket.

Az egyes látnivalókra kattintva elérhetitek róluk a további információkat, saját oldalukon.

http://hazaielmenyek.hu/blog/15-kilato-veszpremben-es-kornyeken-csodaszep-kilatassal-terkeppel-i12198

A térképes keresőnk máskor is a nagy segítségetekre lesz, akármit szeretnétek megtalálni Magyarországon, hiszen a keresés gyors és pontos, a találatok áttekinthetőek, és a térképen jelzett látnivalókat könnyen Útikönyvbe tudjátok menteni (regisztráció után)."

(A linket köszönjük Kaszás Bélának)

A Zircinfo-szerkesztők a forrás által közölt összes információt nem ellenőrizték, tehát azok nem feltétlenül teljesek és hitelesek.

"15 kilátó Veszprémben és környékén csodaszép kilátással, térképpel" Tovább
NYITOTT KERTEK NAPJA – HAT MEGYE, 12 HELYSZÍN 2016. ÁPRILIS 23.

NYITOTT KERTEK NAPJA – HAT MEGYE, 12 HELYSZÍN 2016. ÁPRILIS 23.

2016. április 20. Szerkesztő: zircblog

Az április 23-i Nyitott Kertek Napjával zárul a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány 13 hónapos „Gyümölcsészháló” elnevezésű projektje. A több mint egy évig tartó programban hat megye 12 civil szervezete működött együtt a gyümölcsészeti ismeretek népszerűsítésében tanfolyamokkal, képzésekkel, oltónapokkal és más szakmai programok szervezésével, lebonyolításával. A hagyományos gyümölcsfajták megmentésére, valamint a vegyszermentes – önfenntartó gazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet az a zárórendezvény is, amely során országszerte 12 gazdálkodás nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt április 23-án 9.00 és 18.00 óra között.

A résztvevő kertek listája:

Veszprém: Vinyei mintakert; Breuer László Oktatóközpont és Akkreditált Erdei Iskola Pénzesgyőr

Vas: Vadvirág Méhes és Füveskert, Orfalu; Hegypásztor Kör Kertje, Oszkó

Zala: Gombosszegi mintakert, Kávási kert, Orosztonyi almáskert

Somogy: Visnyeszéplak: Korpics József kertje, és Gyümölcsészeti Bemutatókert; Öko-völgy Alapítvány, Somogyvámos

Baranya: Lantos Gyümölcsös Porta, Markóc

Tolna: Áldott Menedék, Nagyszékely

A Nyitott Kertek Napja résztvevő kertjeinek programja, valamint a projekttel kapcsolatos valamennyi információ elérhető a www.nyitottkertek.hu oldalon.

Interjút szívesen ad a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke: Darázsi Zsolt 30/5205968

A projekt az  EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

  kert.jpg

 

Beküldte:

Szigeti Éva 

kommunikációs munkatárs, GTA

 

NYITOTT KERTEK NAPJA – HAT MEGYE, 12 HELYSZÍN 2016. ÁPRILIS 23. Tovább
Zirci Tv műsora 2016. április 15.

Zirci Tv műsora 2016. április 15.

2016. április 19. Szerkesztő: KovácsEszter.

Hulladékkezelés

Háztartási, szelektív, zöld, veszélyes

Lomtalanítás - meghirdetett időponton kívül is, legálisan, ingyenesen

Interjú Horváth Zoltánnal, a "VHK" Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjével

Szín-Vonal Művészeti Iskola éves kiállításán készült felvétel

Beszámoló  Költészet Napjáról

- a Bélások által létrehozott illusztrációról

- versmondás a Rákóczi téren

Programajánló

Benne: interjú a Ciszterci Műemlékkönyvtárba szervezett koncertről Németh Gábor könyvtárvezetővel és Géring Klára karnaggyal.

Beszámoló a Széchenyi István halálának 156. évfordulójára emlékező ünnepségről

Lövészversenyek Zircen

Sporttörténeti kiállítás megnyitója

 "Zirc Város Sportjáért" különdíjak,  „Zirc város utánpótlás sportolója” és „Zirc város felnőtt sportolója” kitüntetések átadása

 

Zirci Tv műsora 2016. április 15. Tovább
Növény-cserebere az Idősek Klubjában

Növény-cserebere az Idősek Klubjában

2016. április 19. Szerkesztő: KovácsEszter.

Az Idősek Klubjába április 26-án, kedden 10 órára növény-csereberére hívunk minden érdeklődőt – akinek van felesleges kerti virága, szobanövénye, gyógynövény-töve, díszbokor-hajtása, illetve egyéb palántája, amit szeretne elcserélni más növényre.

Minden érdeklődőt, cserélni kívánót és nézelődőt is szeretettel várunk!

 Nagyné Fáró Katalin

intézményvezető 

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

Növény-cserebere az Idősek Klubjában Tovább
Helyi Fidesz-támogatás a zirci tűzoltóságnak

Helyi Fidesz-támogatás a zirci tűzoltóságnak

2016. április 18. Szerkesztő: zircblog

400 000 forinttal segítette a Fidesz helyi csoportja és térségünk országgyűlési képviselője a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságot egy korszerűbb gépjárműfecskendő beszerzésében.

A támogatást dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője adta át ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok részére a Petőfi utcai tűzoltólaktanyánál. Mint elmondta, széleskörű összefogás kezdődött a zirci tűzoltóság gépjárműállományának a javítására. A Fidesz helyi szervezetének tagjai mellett a ciszterci rend főapátja, erdészeti vállalkozások és a térség önkormányzatai is támogatták már az ügyet.

 dscf6249.JPG

Dr. Kovács Zoltán átadja a Fidesz helyi szervezetének támogatásáról szóló csekket ifj. Szelthoffer Ferenc részére

Ottó Péter, a Fidesz helyi csoportjának alelnöke utalt arra, hogy tavaly ünnepelte tízéves fennállását a zirci tűzoltóság, de ennél jóval idősebbek azok a járművek, amelyek a birtokukban vannak: az egyik 1960-as, a másik 1975-ös évjáratú. Bizalmát fejezte ki, hogy a példa, amellyel már többen előálltak, követendő lesz Zirc és a járás tűzvédelmének biztosítása érdekében.

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka megköszönte a támogatást, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hamarosan egy korszerűbb gépjárműfecskendővel vonuljanak oda, ahol arra szükség van.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

   

Helyi Fidesz-támogatás a zirci tűzoltóságnak Tovább
Let's colour - pályázat

Let's colour - pályázat

2016. április 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Magyarország területén élő bármely közösség pályázhat, aki a környezetében lévő elszürkült, leromlott, vagy csak egyszerűen színtelen közösségi térben található falfelületet szeretné színekkel újravarázsolni. Közösségnek minősül minden magyarországi székhellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, társadalmi, civil szervezet, önkormányzat, intézmény, magánszemély(ek) vagy magánszemélyek által létrehozott ad hoc csoportosulás (különösen, de nem kizárólagosan: társasházi közösségek, lakóközösségek, polgári jogi társaságok, szomszédok, baráti közösségek) függetlenül jogi státusuktól.

 

A pályázatok feltöltési ideje: 2016. március 29. 0:00-tól – május 1. 24:00-ig. (a megadott határidőn belül bármikor feltölthetőek a pályázatok, a beérkezés sorrendje nem számít).

Szavazási időszak: 2016. május 2. 0:00-tól – május 22. 24:00-ig.

Eredményhirdetés: 2016. május 23. 16:00

Nyertes pályázatok megvalósítása: legkésőbb 2016. augusztus 20-ig.

Tudj meg a pályázatról többet itt: http://letscolour.hu/palyazati-szabalyzat

 

Let's colour - pályázat Tovább
Lezárták a 82-es főutat Cseszneknél

Lezárták a 82-es főutat Cseszneknél

2016. április 18. Szerkesztő: zircblog

2016 április 18. 12:47

Két kamion és két személyautó karambolozott.
A 82-es főúton Cseszneknél két személyautó és két kamion ütközött össze, egyik kamion cukrot, a másik cementet szállított. Az elsődleges adatok szerint senki nem sérült meg és a rakomány is sértetlen. Zirc önkormányzati tűzoltóit riasztották a balesethez, ők az áramtalanítást és a mentési munkálatokat megkezdték. A 82-es főutat a 32-es kilométernél lezárták, kerülni kell.

forrás: katasztrofavedelem.hu

Lezárták a 82-es főutat Cseszneknél Tovább
Ma, mint Ti - ezüst minősítést szerzett

Ma, mint Ti - ezüst minősítést szerzett

2016. április 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2016-ban huszonötödik alkalommal hirdette meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) és Fesztivált.

A Veszprém megyei bemutató 2016. április 16-án, Pétfürdőn került megrendezésre. A rendezvényen a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Ma, mint Ti” Színjátszó csoportja is részt vett és megmérettetett.

A reklámokból sosem elég!? című előadásukkal EZÜST minősítést szereztek. Gratulálunk!

A színjátszó csoportról és az előadás tartalmáról a rendezvényen elhangzott felkonferáló szövegben olvashattok, ime:

A Ma, mint Ti Színjátszó csoport a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 5. 6. osztályos tanulóiból szerveződött. Önkéntes gyerekcsoport, melynek munkáját az évfolyamon tanító szaktanár Nyáriné Nagy Angéla fogja össze. Koordinálja és tanítja a gyerekeket. A tanulók szabadidejükben, tanítás után nagy-nagy áldozatvállalással próbálnak.

A bemutatásra kerülő előadásuk olyan témáról szól, amely életünk minden zugába beszivárog napjainkban. Otthonunkba, az iskolába, a művészeti életbe a szórakozásba, a sportba. Korunk hősnője vékony, mint a cérna, tekintve, hogy nulla százalékos joghurton és műanyag müzlin él. Tizenkilenc évesen már vannak ősz hajszálai, de sebaj, mert így legalább naponta tudja váltogatni a hajszínét. Soha nem fakul ki a pulóvere, és nincs az a folt, amit ő ki ne tudna venni a munkás ruhából. Nem vízköves sem a fürdőszobája, sem a mosógépe, és ha vacsorát készít, azt hozzávetőlegesen másfél perc alatt teszi. Elképesztő gyakorisággal zuhanyozik, mégsem száraz a bőre. Gyakran fáj a feje, a gyomra, a lába, de olyankor bekap valami pirulát, és a baj fél perc alatt megszűnik. Csak kétféle időjárás létezik körülötte: vagy ragyog a nap, vagy zuhog az eső. Az előbbiben boldog, de az utóbbi sem jelent neki gondot, nem fázik meg, és nem megy tönkre a frizurája… Mindebből talán kiderült mindenki számára, hogy a reklámok igencsak eltorzítják az igazi értékeinket! A előadás címe: A reklámokból sosem elég!?

mamintti.jpg

A "Ma, mint Ti" színjátszó csoport Pétfürdőn fellépett tagjai

Fotón balról: Nagy Róbert,Szűcs Barbara, Nyáriné Nagy Angéla, Bodor Sára,Kaufmann Adél, Heblinger Zsolt, Vingl Csenge,Ulrich Anna Csenge,Bíró Marcell, Varga Noémi,Szilágyi Zalán, Biber Cintia

Ma, mint Ti - ezüst minősítést szerzett Tovább
Sport, amely a bánya mélyéről tört fel

Sport, amely a bánya mélyéről tört fel

2016. április 18. Szerkesztő: zircblog

„Bányász foci, röpi és más sportemlékek” címmel nyílt kiállítás a Zirci Városházán.

Tavaly volt hetven éve, hogy megalakult a városunk sportéletét évtizedeken keresztül meghatározó Zirc-Dudari Bányász Sportegyesület, a korábbi „Dudar Bányász”. Ebből az alkalomból határozta el a város önkormányzata, hogy összegyűjti a bányászidők sportemlékeit és egy kiállításon bemutatja azokat. A tárlat a kezdetektől a sportkör megszűnéséig folyamatosan működő labdarúgó- és az egyik legsikeresebb szakosztály, a röplabda múltjára épül, de azért egyéb sportemlékek is felvillannak.

A sportkör egyik alapítójának, intézőjének emlékére egy kis iroda „nyílt”, világháború előtti focilabda került egy házilag összetákolt kapu felső sarkába, serlegek, bányász mezbe öltöztetett szobrok tanúskodnak a kiemelkedő sporteredményekről, sok-sok fotó lapul meg a piros-fekete színekkel szegélyezett üveglapok mögött, a falon csoportképek, egy tárló a pályaépítés történetét idézi meg.

 sportkiall_001.jpg

 

A kiállítást Asbóth Ferenc volt bányász-labdarúgó, kézilabdázó és Kertész Zoltán, a röplabda szakosztály egykori vezetője, edzője nyitotta meg, megosztva a szép számú közönséggel emlékeit. A két sportember hosszú időn keresztül szolgálta a bányász színeket, és abban is hasonlítanak, hogy pályafutásukat követően mindketten ténykedtek játékvezetőként saját sportáguk színterein.

Asbóth Ferenc kézilabdázóként kezdte az ötvenes évek végén a vájárképző iskola tanulójaként, majd később áttért a labdarúgásra. Sok szép emléket őrzött meg a pályáról, és még öt évvel ezelőtt, közel hetven évesen is védett egy öregfiúk-mérkőzésen. A közönség nagy tapssal jutalmazta Feri bácsit. 

A röplabda szakosztály ötvenes évek közepén kezdődő történetét Kertész Zoltán elevenítette fel, felsorolva az alapítókat, a kiemelkedőbb játékosokat, kitérve a sikerkorszak egy-egy jelentősebb állomására is. A többi szakosztályról sem feledkezett meg, megemlítette azokat, akik sokat tettek Zirc és a Dudari Bányaüzem közös sportéletéért, majd kérésére a közönség egy perces néma felállással adózott azok emlékének, akik már nem ünnepelhették velünk együtt ezeket a pillanatokat.

 sportkiall_002.jpg

Kertész Zoltán emlékezik a múltra, mellette Asbóth Ferenc (Fotó: SKB)

 

A közönség ezt követően elindult a sportos időutazásra. Az „öreg focistákat” szinte el sem lehetett mozdítani a képek mellől, arcukon mosollyal, időnként egy kicsit elérzékenyülve néztek farkasszemet a múlttal, és érezhetően kellemes élményekkel, emlékekkel tértek haza a nosztalgikus „játéktérről”. 

A kiállítás-megnyitón közreműködtek a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, az idén országos döntőbe bejutott Hajdú Botond zongorán, Lajtafalvi Eszter és Berkes Mihály furulyán játszott.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Sport, amely a bánya mélyéről tört fel Tovább
Éljük át a lelki mámor pillanatait!

Éljük át a lelki mámor pillanatait!

2016. április 18. Szerkesztő: zircblog

A Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében.

Nemcsak nagyon sok szép színes alkotás töltötte be a teret, hanem széleskörű érdeklődés is kísérte a művészeti iskola elmúlt négy évének színes világát. A növendékeket és a vendégeket Gurobi Bernadett, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyének vezetője köszöntötte, a kiállítást pedig Szeifert György, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI igazgató-helyettese, művészeti vezetője nyitotta meg, négy idézetre fűzve fel a gondolatait.

Az első Gárdonyi Gézától származott, aki szerint „a műalkotás egy szép rezgésnek a megörökítése, egy lelki mámor feledhetetlenné tevése”. Hozzátette: az alapfokú művészeti oktatás célja nem művészek képzése, ezért műalkotások ritkán születnek. Ennek ellenére mégis öröm látni azokat a munkákat, amelyek egy év lezárásakor, mintegy válogatott merítésként a nézők szeme elé tárulnak. A művésztanár fontosnak tartja annak a lelki mámornak a megélését, amit az író megfogalmazott, és mint elmondta, a gyerekek alkotásaiban tetten is érhető ennek a lenyomata. A művészeti oktatás egyik legfontosabb céljának nevezte, hogy a növendékek sokáig megőrizzék ezt a képességüket.

 szin-vonal_04_001.JPG

Szeifert György gondolatait hallgatják a gyerekek, mellette Gurobi Bernadett művészeti vezető

 

A második idézettel a tehetség és a zsenialitás kérdését firtatta. „A tehetséges és csodagyerek főleg támogató családi légkörből jön, a zseni ellenben sokkal nehezebb körülmények között nevelkedik.” – tolmácsolta a jelenlévők felé. Némi cáfolatként ehhez Picasso példáját hozta fel, aki zseni volt, de élvezte a család támogatását a művészi pályájához. – Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a területeket, pályákat, ahol a tehetségek kibontakozhatnak. Ha hozzáértő kezekbe kerülnek, akkor pedig bizonyára nem kallódnak el – mondta a művésztanár.

Hangsúlyozta, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik nem feltétlenül rendelkeznek istenáldotta tehetséggel, és nagyon sok munkával igyekeznek ezeket a hátrányokat ledolgozni. Ehhez a gondolatsorhoz egy ókori görög filozófust, Démokritoszt hívta segítségül, aki úgy fogalmazott: „Többen lesznek kiválóvá gyakorlás, mint pusztán természetes tehetség folytán.” Szeifert György elmondta, nem kell feltétlenül zseninek lenni ahhoz, hogy részesedjünk abból a bizonyos lelki mámorból. Elég, hogyha kitartóan és szorgalmasan műveljük a képzőművészet valamelyik ágát.

 szin-vonal_04_002.JPG

„A művészet mágiaként kezdte, és úgy is végzi. Nem arra való, hogy az élet továbbmenjen, hanem hogy megálljon.” – szólt a művésztanár negyedik idézete, s végül őt idézzük: „Álljunk meg mi is e rezgések között, és éljük át a lelki mámor pillanatait, amelyeket Gurobi Bernadett tanítványai örökítettek meg számunkra!”

 szin-vonal_04_003.JPG

A gyerekek büszkén nézték, fotózták saját alkotásaikat, portréik is kikerültek a falra

 

Az iskola emeleti aulájában nyíló tárlat egy hónapig várja az érdeklődőket.    

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Éljük át a lelki mámor pillanatait! Tovább
Paraszt Emlékmű  avatására és ünnepélyes átadására Zirc városának

Paraszt Emlékmű avatására és ünnepélyes átadására Zirc városának

2016. április 18. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í V Ó

 

Tisztelettel meghívjuk Önt,kedves családját és ismerőseit
a
Paraszt Emlékmű

avatására és ünnepélyes átadására Zirc városának

 2016.április 23-án, szombaton

15:30 órára 

a Kistemplom melletti  térre.

A rendezvény szentmisével kezdődik.

 Szobrokat faragta:Dávid Mózes Erdélyi fafaragó

 Műsor

 Szentmise a Kistemplomban

Vers:Wittmann György

Köszöntő:Egervölgyi Dezső

Avató ünnepi beszédet mond:

S.dr. Lackovits Emőke

néprajzkutató 

 Az emlékmű átadása:Ottó Péter polgármesternek

 

 Áldást mondanak:

 Huszár Lőrinc O.Cist. Perjel-plébános atya

 Vecsey Katalin református lelkész

Szakos Csaba evangélikus lelkész

  A műsorban közreműködik:Bakonyoszlopi énekkar

Baumgartner Etelka vezetésével

 

  Zirci Országzászló Alapítvány 

Paraszt Emlékmű avatására és ünnepélyes átadására Zirc városának Tovább
Sportlövő és autóversenyző az év sportolója Zircen

Sportlövő és autóversenyző az év sportolója Zircen

2016. április 17. Szerkesztő: zircblog

Átadásra kerültek a tavalyi év sportolóinak járó kitüntetések a Városházán. Ezúttal a technikai sportok domináltak, utánpótlás kategóriában Mihályfi Vendel sportlövő, a felnőttek között Bakonyi Csaba autóversenyző vehetett át díjat.

A Városháza emeleti aulájában üvegszekrények őrizték a múltnak ereklyéit, a sportdíj-átadót ugyanis összekapcsoltuk egy sporttörténeti kiállítás megnyitásával. Az asztalon négy serleg csillogott, ékes bizonyítékául annak, hogy Zirc város sportjának nemcsak múltja van.

Sok szép eredmény született az elmúlt évben, ezek közül most a technikai sportokban elért teljesítményeket látta elismerésre méltónak a döntéshozó Emberi Kapcsolatok Bizottság. A sportolókat dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök méltatta, majd a kiállításhoz díszletként felállított focikapu előteréből Ottó Péter polgármesterrel együtt átadták a díszserlegeket.

 mihalyi_vendel.jpg

A „Zirc város utánpótlás sportolója” kitüntetést a 2015. évben Mihályfi Vendel sportlövő, az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzője érdemelte ki.

Mihályfi Vendel kilenc éves korában, nagyapja bátorítására ismerkedett meg a lövészettel, és csatlakozott Varjas József légfegyveres sportlövő csapatához. A családias hangulatú házi versenyeken korhatár alattiként is lehetőséget kapott a megmérettetésre, az így elért eredményei önbizalmat adtak a folytatáshoz. Megnyerő modorával, sajátos humorérzékével, a csapatmunkához való pozitív hozzáállásával kivívta klubtársai tiszteletét és megbecsülését. A kisfiúból a baráti légkörű edzéseken, a feszültséggel telt versenyeken és az évek múltával egyre rutinosabb lövő vált. Szülei – akik szintén az egyesület tagjai – messzemenőkig támogatják törekvéseit.

A sportlövészet többi szakágának megismerését és eredményes elsajátítását a jövőben kihívásnak tekinti. Edzője és idősebb csapattársai jól példázzák, hogy a tehetség, ha kitartó munkával párosul, sikert hozhat. Mihályfi Vendel a Görgey Kupa regionális és országos versenyén, a Zirc Kupán és az Általános Iskolások Megyei Bajnokságán is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára az elmúlt évben.           

 bakonyi_csaba.jpg

A „Zirc város felnőtt sportolója” kitüntetést a 2015. évre vonatkozóan a zirci székhelyű BBZ Motorsport Kft. színeiben versenyző Bakonyi Csaba autóversenyző vehette át.

Bakonyi Csaba több szakágban is kipróbálta magát, mint autóversenyző. Tizenhét évvel ezelőtt amatőr sportolóként kezdett tereprallyzni. Kategóriájában kiemelkedő eredményeket ért el, majd ezután ringbe szállt a profi mezőnyben is, és nem kis meglepetésre több futamon dobogós helyen végzett. Maradva a terepen, az off-road-ban is kipróbálta magát, hasonló sikerrel, mint a tereprallyban. Majd nyolc évvel ezelőtt szakágat váltott és amatőr rallyversenyek oszlopos tagja, résztvevője lett.

A Nyugat-Dunántúli versenyeken a futamok nagy részén a kategóriájában és az abszolút értékelésben is dobogós helyek egyikén végzett. Hat év aktív amatőr versenyzés után 2013-ban bajnokságot és autót váltott és a Magyar Rallybajnokság R2-es mezőnyében folytatta a versenyzést, ahol a mai napig sikeresen szerepel. Mivel ambíciót és erőt érzett magában, a tavalyi évben kipróbálta magát a rallycross mezőnyben is. Amatőrként meg is nyerte a hazai futamok kilencven százalékát, az év végi értékelésben abszolút második helyezést ért el.

A profik között is belekóstolt a versenyzésbe, hazai és nemzetközi versenyeken is jelen van, amelyek jelentős részét pontszerző helyen zárja a kiemelkedő nemzetközi mezőnyben. Kisvárosunk nevét ismerik Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban is Bakonyi Csaba és az autóversenyzés révén.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Sportlövő és autóversenyző az év sportolója Zircen Tovább
Hozzájárultak városunk sportéletének a fejlődéséhez

Hozzájárultak városunk sportéletének a fejlődéséhez

2016. április 17. Szerkesztő: zircblog

Eredményes sporttevékenysége elismeréseként „Zirc Város Sportjáért” különdíjjal tüntette ki a város Szemmelveisz József sportaktívát és Tribel András testnevelőt.  

Mindkét sportembernek lehettek emlékei a Városházán nyíló tárlat témáját képező „bányászidők” sportjából, hiszen évtizedek óta tevékenykednek városunk sportéletének fejlődéséért.

Szemmelveisz József tagja is volt kézilabdázóként a Zirc-Dudari Bányász Sportegyesületnek. A sportszeretete azonban jóval korábbra nyúlik vissza, valahol a bakonyi hegyekben kezdődött…

„A lelke mélyén ő a SPORT”

„Ő is, ahogy akkor majd minden gyerek Zircen, telente síelt. Komoly fizikai teljesítményt igényelt, ahogy a baráti társaságok először letaposták a líneát – mondhatni síléccel ratrakolták –, hogy utána az erdőben le tudjanak siklani egy-egy szakaszon. Persze utána vissza kellett jutni a léccel a lábon a hegyre. Ezt tekintették fizikai alapozásnak.” – hangzott el emlékidézésként a méltatásában.

 szemmelveisz_jozsef_meltatasa.jpg

1960-tól rendszeresen vett részt versenyeken, mind lesiklásban, mind sífutásban. 1982 és 1990 között a Megyei Sí Szövetség tagja volt. Aktív szerepet vállalt a Zircen megrendezett Téli Diákolimpia szervezésében és lebonyolításában. A téli szerelem mindig megmaradt. A Zirci Veterán Síklub tagja, amelynek létrehozását is ő kezdeményezte. Oktatói vénája a sípályán is előjön egy-egy jó tanács formájában, sokakat tanított meg a lécek használatára, meglátásait ma is örömmel fogadják. Nagy létszámú sí baráti kört tájékoztat a hóviszonyokról, az eplényi helyzetről.

A hómentes időszakokban más sportágak felé is kitekintett. Iskolás korában komoly kézilabda- és atlétikai élet volt Zircen. „Szemi” is (ekkor már ezen a néven ismerték a tanárok és a gyerekek) művelte mind a két sportágat. Főleg kislabda-dobásban, súlylökésben ért el érmes eredményeket.

A nyári nagy szerelem a tenisz. A megyei szövetség tagjaként 1979 és 1985 között versenyszerűen teniszezett. Jelenleg a Zirci Teniszklub tagja. Számos érdeklődő gyereket és felnőttet ismertetett meg a teniszezés szépségével. Aktívan részt vesz a pálya fenntartásában.

A hófödte hegyek és a vörös salakos játéktér utánmás vizekre evezünk, hiszen az úszásoktatás az, amivel Szemmelveisz József talán a legtöbbet adta a város ifjúságának. Úszásoktatói végzettségét a Tanuszoda indulásakor, 1999-ben szerezte meg. Mindenki „Szemi bácsija” az évek során generációkat, több ezer gyermeket és számos felnőttet tanított meg úszni.

 szemmelveisz_jozsef.jpg

Szemmelveisz József átveszi a kitüntetését dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnöktől

A Zirci Tanuszoda szíve-lelke, mindenese, hiszen uszodagépész és uszodamesteri végzettséget is szerzett az „Uszka” indulásakor, annak működtetéséhez. Figyelme mindenre kiterjed, a hosszú évek tapasztalata segíti abban, hogy az öreg gépeknek már a morajából is észrevegye az apró hibákat, és szakszerű gyors beavatkozással fenntartsa a rendszer működőképességét. Nem csak az uszoda fenntartásában, hanem annak fennmaradásában is elévülhetetlen érdemei vannak.

A közreműködésével zajló tanuszodai táborokban, 2000 és 2010 között nyaranta több száz gyermek élvezhette a sport, a kirándulások, a játékos, mozgásra alapuló vetélkedők és természetesen az úszás és a vízi "viadalok" örömeit. Érmeit, kupáit és szép emlékeit máig őrzi. „Lelke mélyén ő a SPORT.” 

tribel_andras_meltatasa.jpg

Harminc év küldetés a sportban

 A város által másik különdíjjal elismert sportaktíva Tribel András, aki 1985 óta dolgozik testnevelőként, 2000-től gyógytestnevelőként is a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. A kezdetektől fogva az iskolai sportélet meghatározó alakja. Vezetésével számos területi, megyei és több országos eredményt értek el tanítványai. Minden évben sokféle, a tanulók érdeklődését felkeltő és ahhoz igazodó, tanórán kívüli sportfoglalkozást szervez. 

„A tehetséggondozásban az első, talán legfontosabb lépés a tehetséges tanulók kiválasztása, ami jó emberismeretet, és a választott sportág teljes ismeretét kívánja. Tribel Andrásnak rendkívül "jó szeme" van azoknak a tanulóknak a kiválasztásában, akiknek a sportban meglévő tehetségét érdemes lehet kibontakoztatni” – írják a kitüntetésre javaslatot tevők. Nem csak ebben, hanem a tehetséges tanulókkal való foglalkozásban is magas szintű munkát végez. Képes a gyerekekkel szembeni empátiára, a kellő odafigyelésre, és a velük való jó viszony kialakítására. Számára minden gyermek fontos, hiszen gyógytestnevelőként ugyanolyan odaadással foglalkozik azokkal is, akiknek nem a tehetségük kibontakozására, hanem a problémák korrigálására, leküzdésére van szükségük.

Küldetésének érzi a gyerekek egészséges életmódra és a testmozgás szeretetére való nevelését. Rendelkezik a munkájához nélkülözhetetlen ismeretekkel és képességekkel. A tehetséges tanulókból jó sportoló nevelése sok többletmunkával jár, amihez soha sem sajnálta az időt és az energiát.

Az általános iskola elmúlt 30 éves sporttevékenysége és sporteredményei összeforrtak a nevével. Nem volt olyan év, hogy legalább megyei szinten ne ért volna el valamilyen kiemelkedő eredményt tanítványaival. Munkásságával aktívan hozzájárult Zirc sportéletének fejlődéséhez.

 tribel_andras.jpg

Tribel András, miután átvette a kitüntetését Ottó Péter polgármestertől

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Hozzájárultak városunk sportéletének a fejlődéséhez Tovább
Környezetvédelmi tájékoztató - lomtalanítás, zöldhulladék, elektronikai-hulladék, zajvédelem

Környezetvédelmi tájékoztató - lomtalanítás, zöldhulladék, elektronikai-hulladék, zajvédelem

2016. április 17. Szerkesztő: zircblog

Korábban olvashattatok a tűzgyújtási szabályokról, zajvédelmi szabályok változásáról és a lomtalanításról is. Most megkaptuk a a zöldhulladék és az elektronikai hulladék gyűjtésével bővült tájékoztatást.

(A Zirci TV 2015. április 15-i adásában Horváth Zoltán, a VHKVeszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője további hasznos információkkal szolgál a hulladékaink elhelyezésének legális és ingyenes lehetőségeiről.

A műsor megtekinthető itt: Zirci Tv műsora 2016. április 15.

még több adás megtekinthető itt: Zirci TV műsorai )

kornyvedtaj.png

A tájékoztatót beküldte. Kelemen Gábor- sajtóreferens

Környezetvédelmi tájékoztató - lomtalanítás, zöldhulladék, elektronikai-hulladék, zajvédelem Tovább
Kitüntetés - Zirc Város Közoktatásáért

Kitüntetés - Zirc Város Közoktatásáért

2016. április 15. Szerkesztő: KovácsEszter.

Javaslattételi felhívás „ZIRC VÁROS közszolgálatáért” szakmai kitüntetés keretein belüli

„ZIRC VÁROS KÖZOKTATÁSÁÉRT”

kitüntetés adományozására

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek, vagy közösségének  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a Pedagógusok Napjához kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott intézmény, szakmai közösség javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indoklással bárki tehet indítványt.

Kérik, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város közszolgálati szakmai kitüntetésének adományozására!

A felhívás szerint a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról (keressük, ha megtaláljuk, link formájában is idetesszük - a szerk.), illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.

 

Az előírt formában elkészített ajánlásokat

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához

címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára

kérik eljuttatni 2016. május 13. napig.

Forrás: zirc.hu

Kitüntetés - Zirc Város Közoktatásáért Tovább
Zirci Tv műsora 2016. április 8.

Zirci Tv műsora 2016. április 8.

2016. április 14. Szerkesztő: KovácsEszter.

Tavaszi munkálatok a városban

Rottenbücher Helga - városi kertész

Bakos György - az arborétum főkertésze

Programok, felhívások

Óvodai- bölcsődei- iskolai beíratások információi

Felvétel vetítése a Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett rendezvényről:

"Sátorfánk, zöldellj" Vendég: Botár Attila

 

 

Zirci Tv műsora 2016. április 8. Tovább