ZIRCINFO

Köszönjük a reményt!

Köszönjük a reményt!

2016. február 08. Szerkesztő: zircblog

"A remény fontos, mert lehet, hogy a jelenlegi pillanatot nehéz elviselni.

Ha hisszük, hogy holnap jobb lesz, a ma viszontagságait is eltudjuk viselni."

                                                      /Nhat Hanh Thich/                                                                                                  

Hálásan köszönjük minden kollégának, rokonunknak, barátunknak, ismerős és ismeretlen adományozónak a támogatását, külön köszönetet mondunk a Zirci Járás Önkormányzati Társulás Tanácsának a példaértékű összefogásáért, és támogatásáért.

Nagyon gyorsan összegyűlt a gyógykezelés megkezdéséhez szükséges összeg. Ennek köszönhetően hamarosan elkezdődhet a klinikai komplex gyógykezelés.

Köszönjük a felénk áradó szeretetet, a bíztató szavakat, imákat, felajánlásokat, tanácsokat. Mindenért hálásak vagyunk.  A "Segítő kezek Zirc" Alapítvány tényleg segítő kezeket nyújt.

A legmeghatóbb felajánlást szeretnénk megosztani mindenkivel. Bekopogott hozzánk egy 8 éves kisfiú az anyukájával, és átadta az alábbi rajzot. Elmondta, hogy a középső szív a Józsi bácsié, a körülötte lévő sok szív azoké az embereké akik segítenek, és azt mondta: hogy ő is szeretne közéjük tartozni, és átadta a malacperselyben gyűjtött pénzét egy kis levéllel, amiben ezt írta: „Én még kisfiú vagyok sokat tudok spórolni, de neked most nagyobb szükséged van rá, hogy meggyógyulhass. Gyógyulj meg és legyél nagyon boldog!”

szivecskeprem.png

Áldott legyen mindenki, aki részese ennek a szeretetteljes összefogásnak!

Szeretettel: Prém család

 

(Előzményről itt olvashatsz:"Segítsetek Prém Józsefnek" )

Köszönjük a reményt! Tovább
Új alapokon a zirci kézilabda

Új alapokon a zirci kézilabda

2016. február 06. Szerkesztő: zircblog

Az Újévi Sporthíradó vendége a Veszprémi Kézilabda Alapítvány

 Régi-új sportág ütötte fel a fejét városunkban az év elején: beindultak a kézilabda-edzések kisgyermekek számára. Juhász Lászlót, az utánpótlás-nevelési programot koordináló Veszprémi Kézilabda Alapítvány elnökét kérdeztük zirci céljaikról, terveikről.

 Mérkőzés lesz délután a Veszprém Arénában, ezért velünk egyidőben egy kereskedelmi televíziós sportcsatorna stábja is megérkezik a parkolóba. A klubszoba, ahol az alapítványi vezető fogad minket, telis tele trófeákkal, valamennyi a veszprémi kézilabdacsapaté. A legrégebbi egy 1951-es serleg, de egy kis keresgélés után ráakadunk az EHF-kupagyőztesek Európa-kupájára is.

 Juhász Lászlót először is zirci kötődéséről kérdezzük, hiszen 1976 és 1978 között a Reguly Antal Általános Iskolában tanított. – A régmúlt ugyan, de nagyon szívesen és örömmel emlékszem vissza azokra az évekre, amiket Zircen töltöttem. Nagyon segítőkész, tettre kész, tehetséges gyerekekkel találkoztam, és azt hiszem, jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a szülőkkel is. Azt gondolom, ha valaki még emlékszik rám, jó szívvel őriz meg az emlékezetében.

 dscf4830.JPG

Juhász László, a Veszprémi Kézilabda Alapítvány elnöke

 

– Az alapítványt 1991-ben alakították kézilabdát szerető emberek, de sokáig nem igazán működött. Aztán 2011-ben közhasznúvá formáltuk át, hogy jogot szerezhessünk a kormány által beindított TAO-s pályázatokon történő részvételre. Az MKB Veszprém KC pedig felkért minket, hogy az utánpótlását az alapítványon belül működtethesse. Közös ötletünk volt ifj. Kiss Szilárddal, hogy a szakmákból egyre inkább kiüresedő tetőfedő iskolát kézilabda-centrummá alakítsuk át. A nemzetközi kézilabda-akadémiával együttműködve elkezdtük kiválogatni a tehetségeket negyedik osztályig. Az ő edzéseiket, ellátásukat, versenyeztetésüket bonyolítjuk immár ötödik éve.

Alapvető céljuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a foglalkozásokon, játszanak egy jót, versenyezzenek is egy kicsit. Fontosnak tartják továbbá, hogy a felnövekvő generáció megfelelő szakmai alapot kapjon, nem utolsósorban egészes életmódot éljen, ami garantált a sport által.   

 dscf45782.JPG

Az alapítvány fontosnak tartja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az edzéseken

 

Veszprémben négy helyen foglalkoznak utánpótlás-neveléssel, kapcsolatban állnak alsóörsi, tapolcai iskolával, és most városunkban is megkezdték a munkájukat két testnevelő szakmai vezetésével. Nem szerették volna, ha a nagy kézilabdás hagyományokkal rendelkező Zirc kimarad. Sőt az alapítványi elnök szerint tartós együttműködésre lehet számítani, az áprilisban benyújtandó pályázatukba szeretnék beleilleszteni a zirci elképzeléseket is, így például a szabványméretű tornaterem kérdését.

A legifjabb korosztállyal kezdik, és lépésről lépésre szeretnének építkezni. Nem vetik el a felnőtt csapat újraalakításának lehetőségét sem. Az ügyesebbek, tehetségesebbek pedig szóba jöhetnek a veszprémi csapat keretében is, így válik élővé a kapcsolat – mondta el érdeklődésünkre Juhász László.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Új alapokon a zirci kézilabda Tovább
Ezt tesszük a címlapra!

Ezt tesszük a címlapra!

2016. február 05. Szerkesztő: zircblog

Remek ötlettel állt elő a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tavaly újraindult iskolaújságának szerkesztősége: pályázatot írtak ki címlaptervre.

Márciusban lesz egy éve, hogy kijött a nyomdából az iskolaújság első száma, és azóta még további két számmal jelentkeztek a szerkesztők. Az első címlapterv is ötletes volt, három nyelven és különböző tipográfiai megoldásokkal azt üzenték az olvasóknak: szeretik a Reguly-t. Majd úgy döntöttek, művésznövendékre bízzák ezt a feladatot, így a harmadik számban pályázati felhívást tettek közzé. 

A pályázat díjátadójára a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában került sor, hiszen a nyertes pályamű a Köztársaság utcai alkotóműhelyben készült. Szeifert Gyöngyi tanárnő, az iskolaújság koordinátora elmondta, a felhívásra hat pályamunka érkezett, négy a művészeti szakközépiskolából, kettő az általános iskolából. A zsűri Winter Viktória pályázata mellett tette le a voksát, így a jövőben az ő munkájával fog megjelenni az iskolaújság.

 ru1.JPG

A pályázat kiírói Winter Viktória (képünkön) alkotását ítélték a legjobbnak

 

A címlaptervre összesen huszonöt alkotás készült a 12. és 13. évfolyamos bélás diákok részéről, ebből választották ki azt a négyet, amelyet elküldtek a pályázat kiíróinak – tudtuk meg Szeifert Györgytől, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI igazgató-helyettesétől. A díjátadón Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő is köszöntötte a megjelenteket.

 

Az általános iskola szülői munkaközösségének megkeresésére a WB-IRON Bt. által felajánlott ajándékutalványt Bereczki Eszter nyolcadik osztályos tanuló, az újság főszerkesztője adta át Winter Viktóriának. Szeifert Gyöngyit büszkeséggel töltötte el, hogy egy volt Reguly-s diák nyerte a pályázatot, és mert végzős tanulóról van szó, sok sikert kívánt neki a további pályafutásához.  

 ru2.JPG

A két iskola képviselete összeállt egy közös fotóra. Balról: Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató, Szeifert Gyöngyi iskolaújság-koordinátor, Vigh Emma Klára, Kovács Laura és Bereczki Eszter szerkesztők, Winter Viktória, a pályázat nyertese és Szeifert György igazgató-helyettes

A szerkesztők érdeklődésünkre elmondták, az „I love Reguly” következő száma jövő héten fog megjelenni, a tartalom – amelyet az új címlap mögé helyeznek – már készen van.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Ezt tesszük a címlapra! Tovább
Csökkent a bűncselekmények száma Zircen

Csökkent a bűncselekmények száma Zircen

2016. február 05. Szerkesztő: zircblog

Hogyan lehet javítani városunk közbiztonsági helyzetét? Milyen a térfelügyeleti kamerarendszerek hatékonysága? Mi a jogszerű védekezés, ha vagyon elleni bűncselekmény áldozatává válunk?

Többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ abból a beszámolóból, amelyet Tóth Gábor őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnoka készített a képviselő-testület felkérésére, és amely a testület januári rendes ülésén megvitatásra is került. 

A város közbiztonsági helyzetében a bekövetkezett bűncselekményeket figyelembe véve csökkenés figyelhető meg, a vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában minimális növekedés tapasztalható – állapítja meg a beszámoló a statisztikai adatokra hivatkozva.

A lakosság szubjektív biztonságérzetének megtartása érdekében azonban szükségesnek látja a rendőrség az olyan technikai eszközök alkalmazását, amelyek hosszú távon garanciát tudnak nyújtani a bűncselekmények áldozattá válásának megelőzésére. Zirc Városi Önkormányzat eredményesen pályázott a Belügyminisztériumnál, aminek köszönhetően tizenhárom térfelügyeleti kamera telepítése történt meg a városban, további kettő önerőből, egy pedig vállalkozással együttműködve valósult meg.

 bcs1.JPG

Térfigyelő kamera a város egyik frekventált pontján (Fotó: Városüzemeltetési osztály)

Tóth Gábor őrnagy a beszámolóhoz történő hozzászólásában elmondta: országosan kimutatható, hogy azokon a településeken, ahol kamerák kerültek telepítésre, csökkent a bűncselekmények száma. Hozzátette: a kamerák felvételeit a rendőrség felhasználhatja olyan esetekben, amikor bűncselekményeket vagy szabálysértéseket kell bizonyítania. Persze a kamera sem láthat mindent, a bűncselekmények, szabálysértések esetén a sértett élhet az áldozatvédelem lehetőségével. A rendőrség a feljelentés felvételekor áldozatvédelmi igazolást ad ki, amelyet Veszprémben lehet érvényesíteni.

A Büntető Törvénykönyv által szabályozott jogszerű védekezési lehetőségekről is értekezik a beszámoló. „Jogos védelemnek nevezzük a jogtalan támadás során a megtámadott által kifejtett védekezést, amely a támadó és az elhárító cselekmény között megjelenő szükséges, arányos viszony. A megelőző jogos védelem pedig olyan védelmi eszköz telepítése, amely nem lehet az élet kioltására alkalmas, a jogtalan támadás megelőzésére irányul és a védekező személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a telepített eszköz ne okozzon sérelmet” – olvashatjuk a definíciót.  

 

A rendőrőrs parancsnoka ezzel kapcsolatban elmondta, semmiképpen ne vegyük fel a harcot egy elkövetővel, még akkor sem, ha a magántulajdonban kíván kárt tenni. Hiába biztosít ugyanis a jogalkotó védelmi lehetőséget, nem tudhatjuk, hogy a jogos védelem az elkövető részéről milyen ellenállásban fog kicsúcsosodni – tette hozzá. A rendőrség készen áll arra, hogy felvilágosító előadásokat tartson, amire már volt is példa, de túl nagy érdeklődés nem mutatkozott a program iránt. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet a Veszprémi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiadványaira, amelyeket rendszeresen közzéteszünk városunk honlapján.

 bcs2.JPG

Tóth Gábor őrnagy, a zirci rendőrőrs parancsnoka állt a képviselő-testület rendelkezésére, a felmerülő kérdésekre is válaszolt

Arról is szó volt a napirend kapcsán, hogy elég sok betörés történt Zircen az elmúlt évben. Az előadó mindezt megerősítette, elmondta, az ilyen jellegű bűncselekmények száma mintegy a duplájára emelkedett tavaly a 2014-es évhez képest. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy december 7-e óta nem volt bűncselekmény városunkban. A vagyon elleni bűncselekmények nyomozását a Veszprémi Rendőrkapitányság fogja össze, mert nem csak Zircen, hanem más településeken is előfordultak hasonló elkövetési módszerek – tudtuk meg. A parancsnok szerint a nyomozások hamarosan eredményekkel fognak kecsegtetni, már most vannak pozitív jelek az ügyben.    

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

     

Csökkent a bűncselekmények száma Zircen Tovább
Egy zirci nő a perzsák között

Egy zirci nő a perzsák között

2016. február 04. Szerkesztő: KovácsEszter.

Egy zirci nő a perzsák között – nem csak konyhai robotgépként lehet Teheránban élni

Forrás: Ember Zoltán  ÚJSÁGÍRÓ. 2016. 02. 04. 11:00
Papp Anitával, az Open Iran nevű szervezet nemzetközi igazgatójával beszélgettünk Iránról. Anita három éve él Teheránban, férje iráni nemzetközi jogász. Interjúnkból kiderül, milyen most az élet Iránban, milyen a nők helyzete, és hogy miről lehet Magyarországon megismerni az iráni pisztáciát.

Papp Anita a Bakonyban, Zircen született 1983-ban. A budapesti Államigazgatási Főiskolán diplomázott. Utána a Gazdasági Minisztériumban dolgozott különböző beosztásokban 2009-ig, majd egy oktatásszervező cégnél Nagy-Britanniában két évig. 2013-ban a Southamptoni Egyetemen szerzett doktori diplomát Iránból. Anita angolul, németül, olaszul, fársziul beszél.

Ön az Open Iran Group nevű szervezet nemzetközi igazgatója. Három éve él Teheránban. Hogyan jellemezné Iránt, az irániakat?

A perzsa egy rendkívül nyitott és művelt nép, a világ legbarátságosabb vendéglátói. Erősen mezőgazdasági ország, de a kőolajból van a fő bevételük. Úgy veszem észre, az irániak – szemben a világban róluk kialakult képpel – vallásilag toleránsak, a művészetek és a tudományok nagy támogatói, erre az évezredes hagyományukra nagyon büszkék. Egyébként az ellentmondások országa, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a mozikban betiltották a Harry Pottert, majd az állami tévé főműsoridőben leadta. Nagy siker volt a családok körében.

Hogyan került ki Iránba?

Angliában dolgoztam egy oktatásszervezési cégnél 2010-12 között, és ekkor találkoztam a férjemmel, aki brit-iráni állampolgár. Nem sokkal később, mesterdiplomát szereztem a Southampthoni Egyetemen 2013-ban, és a disszertációmat már Iránról írtam. Három éve költöztünk ki Iránba, majd fél év múlva a férjem alapításával létrejött az Open Iran Group.

Az Open Iran Groupot Siamak Goudarzi, iráni nemzetközi jogász alapította 2013-ban. Céljuk az iráni külgazdasági kapcsolatok előmozdítása, külföldi befektetők felkutatása saját maguk és megbízóik részére, illetve iráni állami projektek közvetítése nemzetközi, főként európai vállalatok számára. Goudarzi brit-iráni kettős állampolgár, az Affarin Nemzetközi Jogi Iroda vezető ügyvédje, Anita férje. „A férjem ugyanúgy meginterjúztatott négy másik igazgató előtt, húsz másik jelölttel” – mondta Papp Anita arról, hogy a férje vele sem kivételezik, ha munkáról van szó. Anita feladata a nemzetközi megkeresések területe. Ha egy külföldi partner Iránba szeretne jönni céget alapítani, partnert találni vagy eladni egy technológiát, ő és csapata foglalkozik az ügyféllel. 

Forrás: Papp Anita
Forrás: Papp Anita

Hogy érzi magát Teheránban?

Nagyon jól. A férjem édesanyjával és öccsével nagyon szoros a kapcsolatom, de rengeteg perzsa barátom van. Kisbabát várok, aki júniusban érkezik, és ezt tudván a perzsa barátok “kézről kézre adnak”. A férjemnek már szinte semmi nem jut a “babakelengye” beszerzéséből. Iránban óriási becsben van a születendő kisgyerek és a kismama is, úgyhogy én élvezem ennek minden percét. Szerencsére megtehetjük, hogy sokat utazzunk haza Magyarországra, átlagosan 3-4 havonta. Nagyon tud hiányozni a család és a Bakony, és persze Budapest is.

Hogyan látja az iráni nők helyzetét magyar nőként?

Azt mondanám a nők helyzetéről Iránban, hogy valószínűleg egészen más, mint ami talán a világ fejében rögzült a “Lányom nélkül soha”, és hasonló történetek kapcsán. (Ez egy 1991-ben készült amerikai film volt, amelyben egy amerikai asszony eget-földet megmozgat, hogy kiszabadulhasson férje és szigorú iszlám törvények szerint élő családja rabságából. Az irániak már akkor is tiltakoztak a film ellen, amely szerintük hamis színben mutatja be Iránt – a szerk).

Sokan kötnek 70-300 oldalas házassági szerződést, erre az iszlám törvénykezés lehetőséget ad.

A perzsa nők igenis lefektethetik a jogaikat a házassági szerződésben, például, hogy elhagyhassák az országot a férfi beleegyezése nélkül, a gyerekek a válás után a nőnél maradhassanak, vagy meghatározhatják a ‘mehrije’ (alanyi jogon járó hozomány, ami csak a nőnek jár, válás esetén is) összegét. Egyébként a tradicionális háztartásnak már nyoma sincs Iránban, főleg a fővárosban és a nagyvárosokban, drága az élet, mindkét házasfél dolgozik.

Sirin Ebadi egy Nobel-békedíjas iráni bírónő a forradalom után ment férjhez, és a férje egy nyilatkozatot tett, hogy minden “külön jogáról” lemond, így tulajdonképpen két teljesen egyenlő félként esküdtek meg. Ezt is bármely perzsa nő kérheti, bár kétségtelen, hogy kell hozzá egy partner, aki elfogadja ezt a feltételt, és valóban egyenrangú házastársat kíván elvenni, nem pedig egy perzsa konyhai robotgépet.

Hogyan reagálnak Teheránban, ha megtudják, hogy Ön magyar?

Ha az utcán meghallják, hogy magyar vagyok, ezt általában két dologgal kapcsolják össze, a híres magyar lovakkal és persze Puskással. Gyakori tapasztalatom, hogy Iránban a magyarokat távoli rokonaiknak tartják, és érzelmileg is nagyon pozitívan állnak hozzánk. Üzleti és politikai körök nem felejtették el azt sem, hogy Magyarország a nyolcvanas években diplomáciailag kiállt Irán mellett, és egykor virágzó külkereskedelmi kapcsolataink is voltak.

A nagyhatalmak idén januárban oldották fel az Irán elleni nemzetközi szankciókat. Milyen a hangulat Teheránban, miről írnak a lapok, miről beszélnek az emberek?

Nagy reményeket fűznek a nyugati nyitáshoz, azt nagyon várják. Iránban mindenki gazdasági és üzleti fellendülést prognosztizál, szinte minden szektorban. Mindennaposak a legmagasabb állami szintű látogatások, talán már csak Obama elnök nem járt Teheránban. Az iráni emberek pontosan tudják, hogy egy nagyon izgalmas, új időszaknak néznek elébe, amely egyben új fejezetet jelenthet sok európai ország és nemzetközi cég gazdasági életében is. A lapok azt írják, a világon Irán az utolsó „feltörekvő piac”, ami abszolút vonzerőként jelentkezik a külföldi befektetők számára.

Forrás: Papp Anita
Forrás: Papp Anita

Igaz-e, hogy a következő években Dubajhoz mérhető fejlődés következhet be az országban?

Az „iráni út” szakértők szerint még formálódik. Sokan úgy vélik, a 30 évvel ezelőtti kínai fejlődés útjára lépnek majd. Mások szerint Dubaj példáját követi az ingatlanfejlesztésekkel, míg egy további vélemény szerint – a látottak alapján én is ezt támogatom – egy sajátos, „harmadik” utat mutat majd az ország fejlődése.

Az embargóból mit érzékelt a mindennapokban?

Amit én átlagos európaiként legelőször tapasztaltam, hogy nyolc éve a Visa bankkártyám nem működött Iránban. Egy műholdas szerver minden egyes ilyen jellegű Iránból induló tevékenységet blokkolt. Nem csupán az iráni automatákból nem tudtam pénzt felvenni, de az interneten sem indíthattam semmilyen banki tranzakciót Irán egész területéről. Bár nyugati bankkártyákkal az automatákat még mindig nem tudjuk használni, már az is óriási lépés, hogy 1-2 éve nincs problémánk az internetes vásárlásokkal Iránon kívülre irányulóan.

Milyen áldásos hatásai lehetnek a szankciók feloldásának Iránban?

Az irániak több és olcsóbb nyugati termékhez juthatnak, mint eddig. Ezt már nagyon várják. Bár eddig is elérhetőek voltak a nyugati áruk – például élelmiszerek, szépségápolási, háztartási termékek – nemcsak jóval drágábbak voltak, mint az irániak, hanem a Nyugaton való beszerzési árához képest is drágábban kerültek a belföldi piacra. Szerintem az irániak leginkább a banki szektorban, a fogyasztási cikkek és az autópiacon várják az embargó feloldását.

Milyen új iráni termékek megjelenése várható Magyarországon?

Főként pisztácia, mandula, sáfrány, kaviár, gránátalma, datolya, rizs, tea megjelenése várható. Valamint a kézműves tradicionális termékek, mint a perzsa édességek, a világhírű kézi készítésű szőnyegek, kerámiák, ezüst és arany lakberendezési luxuscikkek, tükrök, tálalók. Habár az iráni arany, ezüst és drágakő ékszerek jó minőségűek a helyi kereskedők szerint, nem versenyezhetnek például az olasz ékszerekkel árban és korszerű művelésben. A természeti kincsek közül Irán márvány, gránit és egyéb épületkövekből eddig is szállított már az európai (főként olasz) piacra, míg fából abszolút behozatalra szorul.

Milyen az iráni pisztácia íze, honnan lehet felismerni Magyarországon, hogy az iráni?

Az iráni pisztácia sokkal nagyobb és zöldebb, mint a Magyarországon ismert kaliforniai, és kicsit édesebb is. Amit jelenleg a hazai hipermarketek árulnak iráni pisztácia címen, az szerintem sose látta Iránt. A férjem háborog is rajta, hogy az ilyen minőségűt Iránban nem is árulhatnák!

Igaz-e, hogy Irán le fogja tarolni a világpiacot kőolajjal és főként földgázzal?

Ha abból a tényből indulunk ki, hogy a világ második leggazdagabb földgázkészlete Iráné és a kőolajtermelés Dél-Iránban (a Perzsa-öbölben) a legolcsóbb világviszonylatban, akkor a feltevés abszolút lehetséges. Azonban annyi egyéb politikai és gazdasági befolyásoló tényezővel kell számolni, hogy szakértők is találgatásokba bocsátkoznának.

Irán 37 évig egy kereskedelmileg és politikailag elzárt országként létezett a Közel-Kelet legnépesebb és területileg második legnagyobb országaként. Milyen gazdasági és társadalmi változásoknak köszönhető, hogy az irániak néhány éve úgy döntöttek: kilépnek a nemzetközi elszigeteltségéből?

Ez nehéz kérdés. A döntés nem néhány éve született, hanem egy hosszú és összetett folyamat eredménye volt. Amiben komoly gazdasági nehézségek, jelentős társadalmi feszültségek, és természetesen vallási meggondolások is szerepet játszottak. A 77 milliós Irán a világ egyik legfiatalabb társadalmával rendelkezik, az összlakosság közel kétharmada harminc év alatti, tehát az 1979-es forradalom után született. Ez természetesen a fennálló rendszerhez való hozzáállásukban is megnyilvánult.

A fiatalok szemében a nyugati életforma már nem olyan megvetendő, mint szüleik, nagyszüleik idején.

Nézetem szerint az irániak többségének elege lett az elszigeteltségből. Szerencsére, a politikai-vallási vezetés ezt bölcsen felismerte, és mert a megújulás útjára lépni. Nemzetközi szinten is komoly önkorlátozást hajtottak végre az atomprogram kapcsán. Az iráni atomprogramot 10-15 éve amolyan „nemzeti dac” övezte, amiből engedni kellett, ha az ország nem akart Észak-Korea példáját követve, a totális elszigetelődésbe süllyedni.

Forrás: Papp Anita
Forrás: Papp Anita

Iránban 2013-ban reformpárti, mérsékelt konzervatív kormány váltotta a keményvonalas, fundamentalista politikai erőket. Kik szavaztak Hasszán Róhanira, és mivel nyerte meg a választást?

Az új elnök reformokat ígért, atomenergia-megegyezést a Nyugattal a szankciók feloldása érdekében, illetve azt, hogy a világban megváltoztatja az iszlámról kialakult negatív képet. Az előző, keményvonalas vezetés nyolc év alatt számtalan hibát vétett a nemzetközi politikában. Ezt otthon azzal tetézte, hogy nagy társadalmi nyomást gyakorolt például a nőkre a ”hejab” (a haj eltakarása, kendő avagy csador) viselése kapcsán. Annyira megszigorították a hejab felügyeletét, hogy szinte általános félelem és stressz uralta a hétköznapokat. Ez már túl sok volt az irániaknak, bár ők maguk sokkal inkább a „disaster”, katasztrófa jelzővel illetik az előző rezsimet.

Iránban mintha erősen változna a Nyugat megítélése. Milyen a mostani Amerika-kép? Még mindig ők a Nagy Sátán?

A Nagy Sátán egy politikai rezsim propagandája volt. Az átlag iráni sokkal inkább szenvedett attól, ahogy a nemzetközi média évtizedeken át a terrorizmus melegágyaként, majd az atombomba új hazájaként tüntette fel, egy kalap alá véve a perzsákat az arab világgal, amelytől minden lehetséges vonatkozásban különböznek. A nyáron Ajatollah Khamenei, legfőbb vallási vezető tett egy kijelentést, miszerint a feszültségek Irán és Amerika között enyhültek. Ez nagyon jelentős kijelentés volt, de természetesen a két ország közötti feszültségek nem oldódhatnak fel egyszeriben, hiszen már az enyhüléshez vezető út is hosszú volt.

Mindenesetre van egy teheráni vicc, ami úgy szól, igen, ma Amerika már csak „kis sátán”, holnap esetleg vendégségbe is hívjuk.Várható-e az orosz-iráni kapcsolatok szorosabbra fonása?

Abszolút. A két ország már vízummentességet is hirdetett, amely idén februártól lép érvénybe. Két napja az orosz Lukoilról olvastam, hogy szerződést kötöttek az iráni állami olajtársasággal a Kaszpi-tenger térségében történő együttműködésre. Illetve sok iráni cikk kezdődött úgy a múlt héten, hogy “Moszkva lesz az új Isztambul”? Isztambul és Antalya voltak ugyanis az irániak által leglátogatottabb helyek, már vagy közel két évtizede, vásárlás és pihenés szempontjából. Ennek könnyen vége lehet Törökország és Irán kapcsolatának megromlásával. Egyébként az orosz-iráni kereskedelem az ukrajnai ‘incidensek’ óta egyre erősödő csatornákon van jelen Iránban.

Az újrainduló iráni földgázexport tükrében beszélnek-e a helyi lapok iráni földgázszállításokról (LNG) Európába? Lengyelország már Katarból érkező gázzal is fűt, amit hajón szállítanak az új, uniós támogatással felépült, lengyelországi LNG terminálba.

A földgáz kapcsán biztosan zajlanak a megállapodások, de az újságokban még nem olvasni róluk, még nem jutottak el a hivatalos bejelentésig ezek. De miért ne adna el Irán földgázt, vagy Európa miért ne venne olcsó és jó minőségű iráni földgázt? Szerintem a kérdés inkább a mikor és a hogyan, nem pedig az, hogy üzletelni fognak-e egyáltalán.

Az irániak miként vélekednek az európaiakról, kínaiakról, indiaiakról mint üzleti partnerekről?

A felsoroltak közül az irániak többsége abszolút az európai partnereket részesíti előnyben. Annak ellenére is, hogy a kínai partnereket nem sújtották a szankciók, így ők az embargó alatt is kereskedhettek Iránnal. A legtöbben azonban az európai üzleti morált és az európai üzleti minőséget tartják követendőnek és időtállónak.

Forrás: Papp Anita
Forrás: Papp Anita

Ön szerint a magyar cégek milyen területeken pályázhatnak sikerrel állami projektekre Iránban?

Irán egyik legnagyobb problémája, hogy nincs megfelelő minőségű víz az országban. Korszerűbb mezőgazdasági vízgazdálkodást, öntözést, szennyvíztisztítást szeretnének, amire külföldi technológiát várnak. Ezekben a magyarok nagyon jók, és van is esélyünk. További nagy területek a városi úthálózat tervezés-építés, a gázvezetékek tisztítása, karbantartása. Szerintem a magyar tervező és kivitelező cégek akkor érhetnek el sikereket Iránban, ha a termékkel, szolgáltatással együtt finanszírozási megoldásokat is kínálnak, vagy egy nagyon különleges, haladó technológiát kívánnak értékesíteni.

Az iráni társadalomban óriási probléma a diplomás fiatalok nagyarányú munkanélkülisége, és a külföldre vándorlás. Melyek a legkedveltebb célországok a fiatalok számára?

A nyugati országok közül az első számú célállomás az USA és Kanada. A kint élő irániak maguk közt Los Angelest Irangelesnek, Torontót pedig Teherántónak nevezik. Európán belül Anglia, Németország és a skandináv országok a legvonzóbbak, de népes iráni diaszpóra él Franciaország és Olaszország területén is. Görögország kifejezetten épít az „iráni kivándorlási igényre”. Egy kétgyermekes iráni család 12 ezer euróért megkaphatja a letelepedési engedélyt, amellyel szabadon mozoghat és élhet a schengeni zónában. Ausztrália is új migrációs „boom” lehet, de egyelőre a szigorúbb vízumfeltételek miatt még hátrébb van a listán. Malajzia és a Fülöp-szigetek ugyanakkor a kedvezőbb vízumfeltételek miatt szintén nagy számú iránit szívott el az anyaországtól.

Bár a Facebookot Iránban betiltották, a Twittert és az Instagramot nem. Utóbbin akármilliomos teheráni lányokat és fiúkat is nézegethetünk. De kik az iráni gazdagok?

Akik először eszembe jutnak, a fémkereskedők és az ingatlankereskedők. A szankciók nagy hatással voltak az inflációra, így a lakásárak egy év alatt a duplájára nőttek. Teherán északi részén már a hollywoodi árakkal ekvivalensek. Nagyon sok a tehetős iráni plasztikai sebész, bútorkereskedő és a multimilliomos bazári kereskedő. Ez utóbbiak motoron közlekedve viszik a szőnyegeket vagy éppen töltik fel az ékszerüzletüket. A férjem mindig mondja, ne tévesszen meg senkit a látszat, a tradicionális bazársoron több a milliomos, mint a főváros leggazdagabb északi részein.

forrás: 24.hu

Egy zirci nő a perzsák között Tovább
Új fejezet kezdődik a magyar nyilvánosságban - kommentelők, megosztók figyelem!

Új fejezet kezdődik a magyar nyilvánosságban - kommentelők, megosztók figyelem!

2016. február 02. Szerkesztő: Atyavilág

uj_fejezet_3.jpg"A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE) tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért."

A történet röviden:

 • "2010-ben egy cégnek nem tetszett, hogy a szolgáltatásáról szóló cikkekhez fűzött kommentekben az olvasók elég durván beszóltak neki.
 • Az emiatt indult perekben a magyar bíróságok úgy ítélték, hogy az online lapok felelősek a moderálatlan olvasói hozzászólásokért.
 • Strasbourgban ma azt mondták ki, hogy ezek a döntések alapjog-sértők voltak.
 • Más lett volna a helyzet, ha a sérelmesnek ítélt kommenteket nem távolítják el azonnal, amint azokról tudomást szereznek, ez azonban megtörtént.

Ez a döntés komoly változást hozhat az online sajtóban megjelenő olvasói hozzászólások kezelésében. Sok lap évekkel ezelőtt jelentős részben épp emiatt az ügy miatt állította le a kommentelés lehetőségét.

... A döntés talán legfontosabb részeként az emberi jogi bíróság kimondta, hogy az olvasók kommentjei miatt az MTE-t és az Indexet kárhoztató magyar bíróságok döntései akkor lettek volna összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el azonnal a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek." (A kép és az idézetek forrása az Index cikke, amely teljes terjedelmében itt olvasható).

Ez azt jelenti, hogy a tartalomszolgáltatók, közösségi oldala ezután egyáltalán nem felelősek azért, ami náluk megjelenik?

Nem. A döntés azt jelenti, hogy nem automatikusan a tartalomszolgáltatók felelnek azért, amit a felhasználók beírnak, közzé tesznek, megosztanak.

Ha bárki úgy érzi, hogy az interneten nyilvánosságra került, megosztott információ számára sértő, akkor felszólíthatja a tartalomszolgáltatót az információ eltávolítására. Ha a tartalomszolgáltató ennek eleget tesz, és a sérelmezett információt eltávolítja, akkor a sértett fél már csak az információt közzé tevő felhasználó ellen kezdeményezhet jogi lépéseket. Ha azonban a tartalomszolgáltató úgy gondolja, hogy az információ mégsem tekinthető sértőnek, és nem távolítja el, akkor ő is vállalja annak kockázatát, hogy egy esetleges eljárásban elmarasztalják.

Mi változik a tartalomszolgáltatók moderálási gyakorlatában?

Ezt nehéz kiszámítani. Az szinte biztos, hogy ezzel a döntéssel nagy nyomás alól szabadulnak, nem lebegnek fejük felett Damoklész kardjaként bírósági perek, elmarasztalások, pénzbírságok, kártérítések a felhasználók sértő, jogellenes bejegyzései, kommentjei, megosztásai miatt. Az eddig jól érezhető kényszer-önkorlátozás - legalább is ezen a területen - oldódni fog.

Az Index.hu, amely eddig néhány fontos oldalán teljesen tiltotta a kommentelést, a döntés bejelentéséről szóló cikket "kivételesen" megnyitotta a kommentelők előtt. A 444.hu éppen minap, január 21-én vezetett be moderálási szabályokat a hozzászólásoknál; hogy ezeken lazít-e, vagy sem, nem tudni. A Facebook felhasználási szabályzatában kezdettől fogva jelen vannak korlátozási és tiltási szabályok. A Google csak a nem megfelelő reklámok eltávolítására világszerte ezer embert foglalkoztat. A politikailag egyértelműen elkötelezett blogok, online újságok alapból törlik az adott politikai irányzatot, szervezetet kritizáló kommenteket. A magukat függetlennek tartó közéleti napilapok (pl a megyei lapok) online kiadásai kínos precizitással egyensúlyoznak a mindenkori aktuális hatalomnak tett gesztusok és a nem azonos politikai nézeteket vallók példányszám szempontjából nélkülözhetetlen csoportjai között.

Leginkább az valószínű, hogy a tartalomszolgáltatók moderálási gyakorlata óvatosan enyhülni fog, és fő szabályait - az adott tartalomszolgáltató saját etikai normáin túl - az Alaptörvénynek a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó cikkelye határozza majd meg. A jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy a tartalomszolgáltatók nem feltétlenül örülnek a parttalan kommentáradatnak, és gyakran átgondolják, hogy a közölt tartalom indokolja-e egyáltalán a kommentelhetőséget, és ha igen, milyen határok között.

A politikailag elkötelezett online lapok, blogok valószínűleg nem változtatnak a gyakorlatukon, és csak a velük szimpatizáló véleményeket engedik át. Ugyanez várható a látszatfüggetlen, vagy a hatalomtól tartó online média esetében is. 

uj_fejezet_2.pnguj_fejezet_3.pnguj_fejezet_2.jpgA nagy közösségi alkalmazások gyakorlatában várhatóan nem sok minden változik. Ezek külföldi székhelyű multinacionális cégek, amelyeknek határozott, gondosan karbantartott etikai normáik vannak, ezek esetleges megváltoztatásával kapcsolatban egy érintett ország legfeljebb csak kezdeményezhet

Mi változik a felhasználók magatartásában?

Elkezdik felfedezni, hogy véleményüket egyre több helyen fejthetik ki, ezért egyre többen egyre több internetes oldalt keresnek fel. Rövidesen sor kerül majd az első bírósági eljárásokra, amelyeket már közvetlenül a kommentelő felhasználók ellen indítanak az esetleg sértett felek. Meg kell várni néhány ítéletet, hogyan változik a magyar joggyakorlat a strasbourgi döntés ismeretében, áthelyeződnek-e a súlypontok a rágalmazás-becsületsértés kategóriából az enyhébb sajtóhelyreigazítási kategóriába. Ez várhatóan befolyásolja majd a felhasználók magatartását.

Ahhoz persze, hogy egy felhasználó ellen eljárást lehessen indítani, meg kell szerezni az ő adatait. Ez nem nehéz abban az esetben, ha a felhasználó saját valódi személyi adataival van jelen egy közösségi alkalmazásban vagy vitafórumon, magyar levelezőrendszert használ, magyar tartalomszolgáltatónál kommentel. Ha azonban felhasználónévvel, külföldi levelezőrendszerben nyitott e-mail címmel, fiókkal rendelkezik, már körülményesebb a felhasználó beazonosítása: a nagy szolgáltatók (Microsoft, Facebook, Google) csak kivételes esetben, vagy egyáltalán nem szolgáltatnak adatokat (lásd pl. itt és itt). A magyar hatóságok lehetőségei a külföldön vagy külföldről működtetett tartalomszolgáltatókkal szemben korlátozottak (lásd pl. a kuruc.info esetét).

uj_fejezet_1.jpgA strasbourgi döntés eredményeként tehát nőtt a véleménynyilvánítás szabadsága, ezzel együtt azonban a felhasználók (kommentelők, közösségi alkalmazások használóinak) felelőssége is.

Ami biztosan tanácsolható: Bánjunk óvatosan és felelősen a szabadsággal!

Koós Gábor

(A kép illusztráció; forrása itt)

Új fejezet kezdődik a magyar nyilvánosságban - kommentelők, megosztók figyelem! Tovább
HóOlvasó pályázat eredményei 2016

HóOlvasó pályázat eredményei 2016

2016. február 02. Szerkesztő: Békefi A. Könyvtár_Művház_Stúdió Zirc

HóOlvasó Pályázat értékelése 2016

 „A gyermek lelke tiszta lap. Gondold végig, mivel írja tele a könyv, melyet kezébe adsz.”

 (Móricz Zsigmond)

 A hagyományos versenyre 14 év alatti gyermekek jelentkezhettek olyan szépirodalmi művekkel, amelyeket a könyvtárból kölcsönöztek. Nem szabad elfelejteni, hogy az olvasóvá válás nem az olvasni tudással kezdődik. Akinek 4-5 éves koráig sokat meséltek, abból előbb vagy utóbb olvasó felnőtt lesz, az olvasás kedvelt időtöltéssé válik. Előfordulhat, hogy néhány évet várni kell, de mindig bekövetkezik. Ezért fontos, hogy óvodások is nevezhettek, akiknek szüleik, nagyszüleik, testvéreik olvastak fel.

Köszönet a szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek a közreműködésért.

40 gyermek vett részt a nemes versenyen. Összesen 257 kötet verset, mesét, regényt olvastak el, hallgattak meg. A téli pályázaton kicsit kevesebben neveztek, mert vannak olyanok, akik először a karácsonyra kapott ajándék könyveket olvasták el. Az iskolásoknak félévzárás előtt több volt a tanulnivaló is. Mégis volt olyan olvasónk, aki 2-300, vagy 4-500 oldalas könyvekkel gazdagította élményeit. A számszerűsített eredmények az intézmény honlapján (www.zirckultura.hu) megtekinthetők. Az olvasással szerzett élmények nem mérhetők, mindenki lelkiekben gazdagodott. Büszke lehet az a gyermek is, aki 1 könyvvel nevezett, hiszen felnőttek között sokan vannak, akik évente egyetlen könyvet sem olvasnak el…

 A jutalmazást Zirc Város Önkormányzatának 2015. évi civil pályázati alapjából kapott támogatásból az „Együtt a könyvtárért” Alapítvány, valamint Tóth Erika biztosította.

hoolvaso_eredmenyek_2016.jpg

HóOlvasó pályázat eredményei 2016 Tovább
Létesítményt fejlesztenek, új klubtagokat várnak

Létesítményt fejlesztenek, új klubtagokat várnak

2016. február 02. Szerkesztő: zircblog

Zircen nagy múlttal rendelkező sportág a tenisz. A képviseletében működő egyesület várja a fiatalokat, hogy kipróbálják ezt a remek játékot, és akár versenyeken is próbára tegyék ügyességüket. Az Újévi Sporthíradó vendége a Zirci Tenisz Klub Sportegyesület.  

Új elnökkel vág neki az évnek a klub, és mivel nem zirci őslakosról van szó, talán nem indokolatlan bemutatnunk őt a nagyközönségnek. Németh László balatonfüredi közvetettséggel érkezett Egerből Zircre, és már gyerekkora óta lételeme a sport. Többféle sportágat kipróbált, versenyszinten kosárlabdázott szülővárosa NB I-es juniorcsapatában. 1994 óta a Veszprém Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, és most egy másik tisztséget, a zirci tenisz-egyesület vezetését is elvállalta.

 ushztk_001.JPG

Németh László 2004-ben került Zircre, és azonnal keresni kezdte, hol lehet a városban teniszezni

Az új elnök ars poeticája az „egységes teherviselés”, mert úgy látja, egy klubtagságnak csak akkor van értelme, ha mindenki kiveszi a részét az egyesület munkájából. Tagként is ezt a filozófiát vallotta, vezetőként pedig igyekszik tenni is annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon. Van egy-két fiatal, akik versenyekre is járnak, de összességében megállapítható, hogy nincs a klubnak utánpótlása, pedig a gimnázium számára készen állnak a pályák, használhatják azokat az oktatási program keretében is.

Németh László fontosnak tartja, hogy először is rendbe tegyék a létesítményt és környezetét, majd azt követően – akár táborok szervezésével – megszólítsák az ifjabb generációt. Az első lépés már megtörtént, a pálya mellett egy kis közösségi faházat hoznak létre kiszolgáló helyiségekkel. A beruházást önerőből és az önkormányzat civilek számára kiírt pályázatán elnyert támogatásból valósítják meg. Az ünnepélyes átadót egy szezonnyitó tenisztornával szeretnék majd összekötni.

 ushztk_002.jpg

Az egyesület elsődleges célja, hogy felújítsák a sportlétesítményt (Fotó: Zirci Tenisz Klub SE)

 

A zirci teniszezők „a részvétel a fontos” alapon, amolyan hobbicsapatként indulnak a megyei bajnokságban. A versenyek arra mindenképpen jók, hogy időnként fel tudják mérni a tudásukat, hol tartanak, mennyit fejlődtek, nem utolsósorban ápolják a kapcsolatokat más közösségekkel.

Az egyesület a tagdíjakból tartja fenn magát. Jelenleg huszonöt tagot számlálnak, de folyamatosan várják az új jelentkezőket. Nem kell Djokovicsnak vagy Federernek lenni, szeretettel látnak mindenkit a közösségükben, aki kedvet kapott a mozgáshoz, még a sportág oktatásában is segítenek.  

A klubvezető az idei esztendő alapvető céljai közé a pályák folyamatos karbantartását és fejlesztését sorolja. Javításra szorul a kerítés, „elöregedtek” a vonalak, meg kell oldaniuk a vízelvezetést. Bízik benne, hogy a saját tőke mellett sikerül erre pályázati forrást szerezni, és hamarosan már egy megújult környezetben hódolhatnak a teniszjátéknak, fogadhatják a sportolni vágyókat.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Létesítményt fejlesztenek, új klubtagokat várnak Tovább
Kölyökidő: Kapitány Luca Anna

Kölyökidő: Kapitány Luca Anna

2016. február 02. Szerkesztő: zircblog

A mosolygós zirci kislány nem volt még tíz éves, amikor egy nemzetközi fesztiválon két díjat is átvehetett: zongorában első, balettben második helyezést ért el. A két művészeti tevékenység azonban nagyon sok időt vesz igénybe, ezért már igen korán választania kellett.

– Táncos szeretnék lenni! – jelentette ki Kapitány Luca Anna, Kölyökidő rovatunk legújabb vendége.

Szülei zongoratanárok – édesapja orgonaművész –, ezért először nehéz volt megbarátkozniuk a gondolattal, hogy gyermekük abbahagyja a zenélést, és a balettet választja. De természetesen mindenben támogatják, heti három alkalommal viszik Veszprémbe, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Arabesque balett csoportjában, ahol Podolskaya Viktória és Túrós-Máté Kinga tanítványa. Óvodás volt, amikor elkezdett balettozni, ezért aztán nem csoda, hogy már most sok szép eredményt tudhat maga mögött. 2014-ben megnyerte az V. Országos Klasszikus Balettverseny egyéni kategóriáját, tavaly Pécsett, az V. Országos Modern-, Kortárstánc Versenyen az idősebb versenyzők korcsoportjában harmadik helyezést ért el; a veszprémi Connector Táncfesztiválról pedig két első és egy második díjjal tért haza.

 luca1.JPG

Kapitány Luca a fővárosban elért országos első helyezésére a legbüszkébb eddigi eredményei közül

A tehetséges táncoslányt megkértük, „vigyen el minket egy órára”, mesélje el nekünk, mi mindent csinálnak, milyen ruházatban gyakorolnak, milyen adottságok kellenek a baletthez. – Elsősorban kitartásra és hajlékonyságra van szükség, a többit már a balett-órákon tanítják meg. Bemelegítéssel kezdünk, amíg a tanárnő előkészíti a lemezeket. Aztán amikor már mindenki nyújtott egy picit, együtt odaállunk a rúdhoz, és alapgyakorlatokat végzünk, amivel a testet felkészítjük azokra a mozdulatokra, amiket nem lehet bemelegítés nélkül elvégezni. Ezután kisebb ugrások, forgások, nagyobb ugrások következnek, majd újabb nyújtás spárgában. Ezt követően gyakoroljuk a különböző koreográfiákat.  

Most éppen a Polkát tanulják, azt mondja, ez a kedvence. Heten vannak egy csoportban, Zircről még egy kislány jár a foglalkozásokra.  Nincs egységes ruházat, többnyire fekete balett-dresszt, fekete nadrágot vagy harisnyát viselnek, a balettcipő pedig mindenkinek kötelező. – Olyan ez, mint a zokni, csak ki van vágva a teteje, a lábfejen pedig össze van varrva. Van benne egy gumi is, hogy össze tudjuk szorítani, vagy esetleg kinyújtani – magyarázza Luca, a spicc cipőjét pedig meg is mutatja nekünk.      

 

 luca2.JPG

Édesanyja elmondja, Luca naponta két-három órát gyakorol otthon, improvizál. Ezt a képességét valószínűleg édesapjától örökölte, őnála ez a zenében, a kislánynál a táncban mutatkozik meg, több táncpedagógus is elismerően szólt az improvizációiról. Érzéke már egész kis korában megmutatkozott. „Talán kötéltáncos lesz” – gondolták a szülők, amikor egyévesen gyermekük lábujjhegyen fel-alá ment a lakásban egy csíkon. Próbálkoztak néptánccal is, most pedig a balett mellett Luca a moderntáncot is elkezdte. 

Amikor a hobbijáról kérdezzük, a gyerekszoba titkaiba is bepillantást nyerhetünk. Jobbról a sarokban lakik a hörcsög, aki éppen alszik, de azért az edzőtermét – mert természetesen a maga módján ő is balettozik! – szemügyre vehetjük, balról pedig egy gyönyörű babaház tárul elénk. Megtudjuk, hogy Luca szeret divattervezéssel foglalkozni, három éves kora óta gyűjti a babákat, és tovább építi, bővítgeti azt a babaházat, amelynek az alapjait még a rokonok rakták le a kis kuckóban.

 luca3.JPG

 

Kapitány Luca a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 5.b osztályos tanulója. Kedvenc tantárgya a testnevelés, örül is neki, hogy osztályfőnöke testnevelő tanár. Az atlétikai versenyek állandó résztvevője és helyezettje, a tavalyi Köztársaság Kupán megnyerte korcsoportjában a magasugrást és a futószámokban is szépen teljesített. Szereti a technikát, a rajzot, és a német nyelv is jól megy neki, egy szavalóversenyen egészen Mosonmagyaróvárig jutott.

Anyanyelven is szépen és eredményesen szaval. A vidám verseket kedveli, így például a „Sárkányeposzt”, a „Szösz nénét” vagy a „Nyúliskolát”. Ami pedig az olvasmányokat illeti, egyértelműen Harry Potter, már az utolsó kötetnél tart a kamasz varázsló történetében. Amikor erről beszélgetünk, egy macska kukkant be az ablakon. Kíváncsi szemei ránk merednek az üvegen keresztül, felmér minket. Majd egy szép mozdulattal leugrik a párkányról, és eltűnik az estében.  

 

Riport: Kelemen Gábor

 

Videó: Kapitány Dénes

 

www.zirc.hu

 

 

 

Kölyökidő: Kapitány Luca Anna Tovább
Miskolci hermanos tanárok: "Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét!" - Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban*

Miskolci hermanos tanárok: "Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét!" - Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban*

2016. január 31. Szerkesztő: Atyavilág

* Legfrissebb 2016. január 31-én:

Az Országos Tantestületi Értekezlet január 30-án kiadott teljes felhívása elolvasható a Facebook-on. Részletek:

"...Követeljük a kormányzattól az érintettek valódi és érdemi bevonásával az oktatás rendszerszintű problémáinak megoldását! Azonnali intézkedéseket követelünk az oktatás állapotának normalizálására!

...Illegitimnek tekintjük a Balog Zoltán által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt, amely nem képviseli az érintetteket. A kormány ne önmagával tárgyaljon, hanem a valódi érintettekkel! Követeljük a közoktatás átfogó átalakítását, széleskörű egyeztetést a gyakorló pedagógusok és nevelésben részt vevők érdekvédelmi és szakmai szervezeteivel, szülőkkel és diákokkal! Nem hagyjuk, hogy látszatmegoldásokkal, közérzetjavító álintézkedésekkel hallgattassák el a tiltakozók hangját!

Balog Zoltán felhívására a KLIK cinikus módon február 3-ára, a miskolci tiltakozás időpontjára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben. Kérjük a pedagógusokat és támogatóikat, hogy február 3-án ne a tankerületi értekezleten, hanem a miskolci demonstráción vegyenek részt! Felhívjuk a pedagógusokat, akik nem tudnak eljutni Miskolcra, hogy a köznevelési fórumokon adjanak hangot a tiltakozók követeléseinek!

Követeléseink támogatása érdekében február 10-ére országos demonstrációra hívjuk fel az oktatásban, nevelésben érintetteket, és mindenkit, akinek fontos az oktatás jövője! A tüntetéseket koordináló felület címe: https://www.facebook.com/utolsoora/
Elérkezett az utolsó óra! A tiltakozásokat folytatjuk, és nem hátrálunk, míg a kormányzat nem kínál a valódi érintetteknek kielégítő megoldást!
..." 

¼½⅔¾⅞

Eredeti bejegyzés 2016. január 28-án:

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének első nyílt leveléről két héttel ezelőtt itt számoltunk be a Zircinfo-n. A levél támogatónak száma a mai napon 23.920, ebben 396 szervezet, döntően tantestületek; köztük

22910. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tantestületének 85,1%-a 63 fő támogatta titkos szavazáson a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét.

- legyünk büszkék a kiállásukra! 

Az illetékes miniszterrel tegnap folytatott egyeztetés után a gimnázium tanári kara megírta a ma nyilvánosságra került második nyílt levelét: "Második levél a köznevelésben uralkodó állapotokról".

herman-gimn-650x4351.jpg (A kép forrása itt)

 "1. Túlzott központosítás 

Az állami fenntartást, felügyeletet jogosnak tartjuk azokban a kistérségekben, ahol a helyi önkormányzat erre nem képes. 

Másutt viszont - most már a helyi tapasztalatok alapján mondhatjuk - a túlzott centralizáció kártékony, a mindennapi működést akadályozó hatású. A központosítás okozta bürokrácia miatt hiányosak vagy akadályozottak a mindennapi munkavégzéshez szükséges tárgyi és anyagi feltételek. 

Kapják vissza az iskolák önálló gazdálkodási jogukat, mert a felmerülő problémákat operatív módon a keletkezés helyén lehet csak megoldani. Szüntessék meg az általános iskolák és a gimnáziumok kettős irányítását (KLIK mint "fenntartó" Önkormányzat mint "működtető"). Az igazgatók kapják vissza korábbi hatásköreiket mind az intézmény irányítása, mind a szakmai felügyelet szempontjából is!

... 3. Ellehetetlenülő kompetenciafejlesztés, tudáselmélyítés

... A NAT újbóli átgondolásra szorul a fentiek szellemében, különös tekintettel a tananyag csökkentésére (elsősorban a lexikális tudásanyag és életkori sajátosságoknak nem megfelelő tartalom csökkentésével), az alaptanterv korszerűbb szemléletének kialakítására. A diákok heti óraszámát csökkenteni kell, mert jelenleg többet dolgoznak, mint a felnőttek kötelező munkaideje. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a tankötelezettséget emeljék vissza 18 évre, a rendszerből kikerültek számára pedig állítsák fel az integrációjukat segítő ellátórendszert.

... A szabad tankönyvválasztás jogával élve kérjük vissza a magas színvonalú kompetencia alapú tankönyveket, a szakmai szempontból kifogásolható újak visszavonását! ...

4. Adminisztráció kontra tanítás

... A megnövekedett bürokrácia, a minősítési rendszer hibás bevezetése és eltúlzott feladatrendszere (portfólió, minősítés, tanfelügyelet, BECS stb.) – most már tapasztalatok alapján jelenthetjük ki – nem eredményez jobb minőséget az oktatásban, teremt viszont szakmai és bérfeszültséget, elvonja a pedagógus erejét és figyelmét az oktató-nevelő munkától (és nem mellékesen saját családjától is). Nem a kiégés ellen hat, hanem kiégést teremt.

... A bevezetett életpályamodell sok elemében igazságtalan! Például méltatlan, hogy évtizedek óta kiválóan és eredményesen oktató, szűkebb-tágabb környezetükben elismert tanárokat Pedagógus 1-be sorolt be a rendszer, ugyanakkor a mestertanárok eddigi kiválasztásának eljárásrendje megingatta a tanárok bizalmát a minősítési rendszerrel kapcsolatosan. Hibás döntés a mestertanári cím és az ellenőrzésekben való részvételük összekapcsolása is.

... a tantestületekben a kölcsönös tisztelet és segítő szándék, és ne a "fortélyos félelem" igazgasson minket!

5. Nem a pedagógusok bére a rendszer legnagyobb problémája

... nem újabb és újabb béremelésről van szó, hanem egy korábbi ígéret több lépcsős megvalósításáról! Ráadásul, ahogy azt Miniszter Úr is elmondta, nőttek a pedagógusok terhei is. (És sajnos az emelés mértéke épp a legtapasztaltabb, legtöbbet dolgozó pedagógusok esetében volt a legkisebb mértékű.) 

Az iskolákban vannak nem pedagógus alkalmazottak is: Kérjük, hogy az oktatást segítő dolgozók bérét azonnali hatállyal rendezzék! Javasoljuk, hogy a megszüntetett NOKS-státuszokat(szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, gazdasági ügyintéző) állítsák vissza!  

Az egész oktatási rendszert jellemző bérfeszültséget fel kell oldani!  

A bizalmatlanságot sugallókötelező benttartózkodási időt és a túlórák ingyenességét el kell törölni! Elvárjuk a kötelező kontaktórák számának korábbi szintre (20-22 óra) történő visszaállítását!

..."

Friss cikkek a témában:

Borsod Online

Magyar Nemzet Online

Kapcsolódó friss téma:

"A közoktatásnak egy működő része van még, most azzal kezdtek el direktben szívózni"

Miskolci hermanos tanárok: "Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét!" - Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban* Tovább
Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 4. - A százhalombattai eset - Frissítés

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 4. - A százhalombattai eset - Frissítés

2016. január 30. Szerkesztő: Atyavilág

...egy Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás gumifeldolgozó üzemet tervezett létesíteni Százhalombattán. A terv komoly tiltakozóakciókat szított a városban, ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, ...”

A Zircinfo-n két hónappal ezelőtt itt számoltunk be az ügyről.

Az Index hírportál tegnap késő esti híre:

Gumifeldolgozó: Csányi enged a nyomásnak

...

A mostani döntésről szóló bejelentés nem sokkal az után érkezett, hogy először a százhalombattai önkormányzat, majd (szintén a százhalombattai Szabó Attila indítványára) Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott az üzem megépítése ellen, vagyis a civil ellenállás mellett a helyi képviselők összefogása is kellett ahhoz, hogy az üzem végül ne épüljön meg."

(Az idézetek forrása az Index cikke)

Koós Gábor

 

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 4. - A százhalombattai eset - Frissítés Tovább
Zajkibocsátási korlátozás hétvégén

Zajkibocsátási korlátozás hétvégén

2016. január 29. Szerkesztő: zircblog

A zajkibocsátással járó tevékenységek hétvégi korlátozásáról szóló szabályozás lép érvénybe Zircen. Többek között erről is döntött a képviselő-testület az év első rendes ülésén.

 Zirc, Lókút és Borzavár település önkormányzatainak együttes ülése előzte meg az év első rendes testületi ülését. A három önkormányzat képviselő-testülete a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal 2016. évi költségvetésének megalkotásáról döntött. A költségvetés 176 022 000 forint összegben mindhárom döntéshozó testület által elfogadásra került.

dscf4681.JPG

Együttes ülést tartott Zirc, Lókút és Borzavár képviselő-testülete, melyen elfogadásra került a közös hivatal idei költségvetése

 A képviselő-testület felkérésére Tóth Gábor őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnoka tájékoztatót készített városunk közbiztonsági helyzetének javítási lehetőségeiről, a megvalósított kamerarendszerek hatékonyságáról, egyéb biztonsági beruházásokról, valamint a vagyonelleni bűncselekmények áldozatává váló személyek jogszerű védekezési lehetőségeiről. Az ülésen megvitatott tájékoztatóval kapcsolódó írásunkban foglalkozunk.

Módosításra került a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet. A módosított rendelet tervezete már korábban elkészült, majd véleményezésre megküldésre került az illetékes szerveknek, amelyek támogatásukról biztosították a döntéshozókat. A rendelet értelmében lakóterületi övezetben lévő ingatlanon a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal, zajkibocsátással járó tevékenység szombaton 8.00 és 20.00 óra, vasárnap és munkaszüneti nap 9.00 és 12.00 óra között végezhető. Kivételt képez a közútkezelői engedélyhez kötött tevékenység és a rendkívüli kárelhárítás esete. Munkanapokra nem érvényes az időbeli korlátozás. „Társasházi épületek esetén a rendelkezésektől a társasházközösség a szervezeti és működési szabályzatában és a házirendjében szigorúbb rendelkezéseket állapíthat meg a zajvédelmi követelményeket tartalmazó, mindenkori hatályos jogszabályokra figyelemmel” – szól a módosított rendelet.

A helyi építési szabályzatról és szabályozási tervről szóló önkormányzati rendelet módosítása a beépítési paraméterek megváltoztatását célozta meg a Zirc 13/3 helyrajzi számú telek (Vasút sor, Bakony Elektronika Kft. telephelye) vonatkozásában. A rendezési terv módosítását még októberi ülésén határozta el a testület.  A településrendezési eljárást az előírásoknak megfelelően lefolytatta hivatalunk, és megérkezett a Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészének záró véleménye is, amely támogatta a módosítás jóváhagyását.

 dscf4689.JPG

A középiskolai tanulmányi ösztöndíj első félévi pályázati kiírásáról is döntés született. Az ösztöndíjra az állandó zirci lakosú, középfokú iskolarendszerben, nappali tagozaton tanuló diákok pályázhatnak 4,70-es tanulmányi átlaggal. A pályázatokat az előírásoknak megfelelően február 11-ig lehet benyújtani a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán.  

Kiválasztásra került a kivitelező és a műszaki ellenőr a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban megvalósítandó állandó kiállítás létrehozására. Zirc Városi Önkormányzat pályázati úton valósítja meg a fejlesztést, a muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi-program keretében tíz millió forintos támogatásban részesült önkormányzatunk.  

A város közterületein és köztemetőiben történő fatelepítésekről és fapótlásokról is határozott a testület. A tervezett zöldfelület-fejlesztés érintett területei az Alkotmány utcai sportpálya és környéke, a Wilde tér (itt a közbiztonsági szempontok figyelembevételével), a Barátság Park, a József Attila, Som, Bányász, Üdülő, Vitális utcák, valamint az Alsó és a Felső temető.

Pályázatok előkészítéséről is döntés született a 2014–2020 közötti programozási időszak európai uniós forrásaira. A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde konyhájának és tornaszobájának komplex fejlesztésére, „Zöld város” kialakítására, csapadékvíz-elvezetési projektekre, fenntartható települési közlekedésfejlesztésre, a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztésére, az egészségügyi alapellátás fejlesztésére és aktív turisztikai hálózatok kialakítására (ez utóbbira konzorciumi partnerként) szeretne pályázni önkormányzatunk a ciklus aktuális felhívásai alapján. A pályázatok benyújtásához szükséges intézkedésekről szóló döntések sorát hozta meg a testület.

Lakások és iroda céljára szeretné hasznosítani a város az évek óta üresen álló „Kis óvoda” épületét az Alkotmány utcában. A lakások előzetes értékesítésének érdekében pályázati felhívás készül.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy hozzájárul a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben működő, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ által fenntartott Központi Háziorvosi Ügyelet bérleti díjának költségviseléséhez.

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Zajkibocsátási korlátozás hétvégén Tovább
Mivel jár a magyar ember dolgozni, a gyereke meg suliba?

Mivel jár a magyar ember dolgozni, a gyereke meg suliba?

2016. január 29. Szerkesztő: Atyavilág

Az Index hírportál érdekes összeállítást tett közzé a munkába és iskolába járás területi megoszlásáról. A felhasznált adatok forrását, a megállapításokat és a levont következtetéseket nem kívánjuk megismételni, a nem túl hosszú cikkben minden elolvasható. Viszont a két térképmellékletet ide is beszúrjuk. A térképek települési közigazgatási határokat mutatnak, Zircet fehér körrel jelöltük.

Az ilyen szemléletes ábrákból is levonhatók egyszerű következtetések a települések, térségek fejlesztési elképzeléseihez. Például az, mekkora erőfeszítéseket tettünk itt helyben a vonattal történő munkába/iskolába járás népszerűsítésére, beleértve kedvezményes akciókat, infrastrukturális beruházásokat, azonban Zirc számára ennek a jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható és még sokáig az is marad, ha csak nem kerülünk be egyszer Győr vagy Veszprém elővárosi közlekedésébe ütemes menetrenddel.

Mivel járnak az emberek dolgozni a saját településükön?

mivel_jar_dolgozni_sajat_telepules.jpg

Mivel ingáznak az emberek az egyes településekről más településekre? 

mivel_jar_dolgozni_mas_telepules.jpg

 

Koós Gábor

Kapcsolódó téma a Zircinfo-n:

http://zirc.blog.hu/2016/01/28/hol_all_a_zirci_jaras_a_rangsorban_kutatasi_jelentes

Mivel jár a magyar ember dolgozni, a gyereke meg suliba? Tovább
Borítékolt szép eredmény

Borítékolt szép eredmény

2016. január 29. Szerkesztő: zircblog

Harmadik helyezést ért el Ambrus Szabolcs, az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzője az Országos Postaverseny döntőjében.

 

A Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) által kiírt hatfordulós versengés lényege, hogy a versenyzők hazai környezetben teljesítik a lövéseket, majd az eredményeket drótpostán, azaz e-mailen beküldik a szervezők részére. A 142 induló közül három zirci sportlövő is bekerült a legjobb húsz közé légpuska húszlövéses számban. Az országos döntő a budapesti Syma Csarnokban került megrendezésre, és nagyon szép eredménnyel zárult a zirciek számára.

 

Ambrus Szabolcs a megszerezhető 200 pontból 195-öt gyűjtött, és ezzel harmadik helyen zárt. A másik két döntőbe jutó zirci versenyzőt, Mihályfi Vendelt és Károlyi Gergőt is dicséret illeti.

 ambrus_szabolcs_1.jpg

Ambrus Szabolcs a harmadik helyért járó kupa és oklevél mellett pénzjutalmat is átvehetett a teljesítményéért

(Fotó: MTTSZ Területi Klub Zirc)

 

A zirci fiatalok iskolájuk színeiben indultak a versenyen, felkészítőjük Varjas József volt. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

 

Borítékolt szép eredmény Tovább
Az ifjú mester és tanítványai

Az ifjú mester és tanítványai

2016. január 29. Szerkesztő: zircblog

Riport az egyre több tagot számláló Zirci Aikido Klubról

„Lesz közülük mester?” – ezt a címet adtuk a zirci aikido-edzésekről évekkel ezelőtt készített riportunknak. Mára választ, sőt mi több igenlő választ kaptunk a kérdésre, ráadásul az ország egyik legfiatalabb aikido-mesterével találkozhatunk a zirci dojóban.

Ott egyelőre még egy röplabda-edzés zajlik, ezért tea és kávé mellett beszélgetünk a fekete öv megszületésének történetéről. Abban a bizonyos négy évvel ezelőtti riportban egy fiúcskát is megszólaltattunk, akinek komoly céljai voltak a harcművészettel, szerette volna oktatni is. Most egy kész férfi ül le az asztalhoz, aki kemény munkával, kitartással elérte, amit szeretett volna.

Csombor Bence, a III. Béla Gimnázium diákja tizennyolc évesen hazánk egyik legfiatalabb aikido-mestere. Ritteródesz Adrián, a veszprémi Ten Shin Kai aikido-szervezet vezetője még mindig alig akarja ezt elhinni, pedig azzal fektette le a japán harcművészet alapjait városunkban, hogy az egyik tanítvány majd átveszi az ő szerepét, így megmaradhat a folytonosság. Bár egy ideig úgy tűnt, hogy akár meg is szűnhetnek a foglalkozások (négy főre olvadt a résztvevők száma), valamiféle mesteri varázserő folytán a tavalyi évben újra élénk érdeklődés kezdett mutatkozni az aikido iránt.

 

aikido_001.jpg

Az aikido-edzések a gimnázium tornatermében zajlanak, ahová a zirciek mellett érkeznek vendégek is
(Fotó: Zirci Aikido Klub/Facebook)

 Az elmúlt időszakban Zircen járt Makó Ferenc ötödik danos aikido-mester, és Michael Narey angol mester, az európai aikido-vizsgaanyag egyik megalkotója, akinek nagyon megtetszett bakonyi városkánk. És nagyon megtetszett neki a mestervizsgának harminckilenc fokos lázzal nekiálló és azt dicsérettel záró Csombor Bence alázata, aikidóhoz való hozzáállása. Adrián hozzáfűzi: ha tanítványa nem lett volna ennyire akaratos, akkor a zirci klub már nem biztos, hogy működne. És nemcsak működik, jól működik, a bodajki aikido-klub vezetőjét például a Köztársaság utcai dojo nevelte ki.

– Az emberek azért szeretnek járni aikidóra, mert mindenki a saját tempójában halad. Mindenkit befogad a klub, aki edzeni szeretne. Itt nincs verseny. Félreértés ne essék, sosem mondtam azt, hogy baj, ha valaki versenyez, de az egy másik út. Vannak, akik önmagukat szeretnék fejleszteni, erre való az aikido. A csendesebb, visszahúzódóbb gyerekek itt megtalálták azt a közösséget, ahol ki tudnak bontakozni, nem azzal foglalkoznak, hogy ki mit gondol róluk, hanem csinálják az edzéseket – mondja a szervezet vezetője. Hozzáteszi: tervben van, hogy bővítik az időpontokat, és az igények függvényében különveszik a felnőtteket a gyerekektől az edzésprogramban.


Csombor Bencét, az ifjú mestert, a zirci klub vezetőjét a további céljairól kérdezzük, hiszen továbbtanulás előtt áll, elballag hamarosan a dojóval egy fedél alatt lévő iskolából. 

aikido_002.JPG– Sportos egyetemen vagy főiskolán tervezem továbbfolytatni a tanulmányaimat, és szeretnék egy dojót nyitni abban a városban, ahová felvesznek. Nagy álmom, hogy a tanulmányaim befejezését követően egy sportcentrumot hozzak létre, és ezt az álmot szeretném is megvalósítani.

A sportban rendkívül sokoldalú fiatalról van szó. Tagja az iskolai röplabda- és kézilabdacsapatnak, mellyel rendszeresen részt vesznek a diákolimpiákon. Látogatja a testnevelés-érettségire felkészítő foglalkozásokat. A Veszprémi Futógálán hét kilométeres távon első helyezést ért el, most pedig édesanyjával együtt a budapesti félmaratonra készül. Célja, hogy minden évszakban teljesítsen egy félmaratont. Gyakran látni kerékpárral is a városban, így aztán nem csoda, hogy duatlon-versenyeknek is állandó résztvevője. A téli sportok sem állnak távol tőle, síel, snowboardozik, ez utóbbiban még országos második helyezése is van az elmúlt évekből. További sportágakat is szeretne kipróbálni.

Az aikido-edzések mellett otthon önvédelmi oktatást is tart az érdeklődőknek, nőknek, férfiaknak egyaránt. A legfiatalabb tanítványa éppen kortársa, a legidősebb viszont szüleje lehetne az életkora alapján. Nem is volt kezdetben egyszerű elfogadtatnia magát a tanítványokkal, de aztán néhány keményebb erőnléti edzés rögtön más belátásra bírta a kételkedőket, és máris szeretnek járni az edzéseire. Több harcművészetből is levizsgázott, így nem csak aikidót oktathat a zirci fiatalember.

 aikido_003.jpgA mester és tanítványai a zirci dojóban (Kép forrása: Facebook)

 

Tanítványként vagy mesterként tekintesz Csombor Bencére? – kérdezzük Ritteródesz Adriánt. – Amikor vele együtt tanítok, akkor ő is mester. Én fekete öv fölött nem kritizálok, csak elmondom, hogy mi hogy könnyebb. Akkor viszont a tanítványom, amikor eljön hozzám, hogy tanuljon tovább technikailag, de amikor tanít, ugyanolyan mester, mint én, hiszen bekerült a mesterek közösségébe.

A Pannon Egyetemen dolgozó veszprémi lakos dr. Egedy Attilával is megismerkedhetünk. Elmondja, öt éve aikidózik, ha ideje engedi, minden lehetőséget megragad erre, rendszeresen jár Zircre is. – Azért szeretek járni ebbe a dojóba, mert mindig látom a lelkesedést a gyerekeken, folyamatosan fejlődnek és nagyon aktívak – osztja meg velünk tapasztalatait Attila, akiről megtudjuk, hogy naginata-oktatással is foglalkozik. A kimondott szó a vendéglő morajában nekem hirtelen egy ismert magyar humoristapárosra asszociál, de hamar megnyugtatnak, hogy a naginata egy tradicionális japán fegyver.

 aikido_004.JPG

Összetartó csapat. Balról: Egedy Attila, Csombor Bence és Ritteródesz Adrián

Bence továbbtanulás előtt áll, ezért óhatatlanul felmerül újra a kérdés, hogy „lesz-e közülük mester”, azaz a mostani tanítványok közül továbbviszi-e valaki a klubot, ha a fiatalembert a tanulmányai esetleg elszakítják szülővárosától. Adrián erre azt a választ adja: – A harcművészet azért jó, mert itt nincsen talán, majdnem meg esetleg. Itt igen van meg nem. Fekete és fehér. Ha van kitartásod, de nincs tehetséged, akkor is eredményeket érsz el. Ha van tehetséged, de nincs kitartásod, akkor nem ér semmit az egész. Kitartással, kemény munkával elérhetők az eredmények.  

A szervezet vezetője végül elmondja, remek kapcsolatrendszerük van idehaza és nemzetközi szinten is. Hosszú év elé néznek, sok munkával, edzőtáborokkal. Fontosnak tartja, hogy a tagság áldozzon az idejéből az aikidóra, és e tekintetben kiemeli a szülők szerepét, egyben megköszöni a zirci szülőknek, hogy anyagilag is támogatják gyermekük edzését, és ezzel segítik a klub működését, fennmaradását. „Ez az igazi közösség, amely mindig alulról épül” – zárja gondolatait Ritteródesz Adrián.  

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Az ifjú mester és tanítványai Tovább
"Segítsetek Prém Józsefnek"

"Segítsetek Prém Józsefnek"

2016. január 29. Szerkesztő: zircblog

Kedves Kollégák és Segíteni Akaró Emberek!

Prémné Koczner Éva védőnő vagyok. Veszprém megyében Bakonynánán és Dudaron dolgozom. 3 gyermekem van , és egy súlyosan beteg férjem. Soha nem kértem még senkitől sem segítséget, eddig mindig csak adtam. Most elkeseredésemben a nyilvánossághoz fordulok.

 Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!

1000Ft nem nagy pénz, de 2000X1000Ft az már 2 millió forint, ennyire lenne szükségünk, hogy férjemet kezeltetni tudjam.

Az orvosok szerint a férjemnek ALS Amiotróf Lateralszklerózis motoneuron betegsége van, amit jelenleg nem tudnak gyógyítani. A betegség lényege, hogy megszűnik a kapcsolat az idegrendszer és a mozgató idegek között, ezért a beteg a szemünk láttára folyamatosan leépül az izmai elsorvadnak, és lebénul, a szemmozgató izom és a szívizom kivételével minden. 2 éve kezdődtek a tünetek a páromnál azóta orvostól természetgyógyászig járunk. Rengeteg mindent kipróbáltunk, hogy a betegséget lelassítjuk, de nem jártunk eddig sikerrel. Tartalékaink, családunk tartalékai kimerültek. A párom állapota már nagyon gyenge, most kap motoros kerekes széket. A poharat 2 kézzel fogja, nem tud késsel villával enni. A nappalinkban éli az életét. Nyelni, beszélni még tud, és még nem fullad. A rokkantosítása folyamatban, minimálbérre fog járadékot kapni.

REMÉNY! Voltunk januárban egy magánklinikán ahol segítséget ajánlottak, elmondták, hogy ALS betegségen nem tudnak segíteni, de a férjemnek valószínű nem ALS betegsége van! Az eddigi leletei és tünetei alapján krónikus fertőzést feltételeznek, amiből viszont meg tudják gyógyítani. 3-4 hetes magánklinikai speciális kezelésre lenne szüksége, aminek a költsége 2-3 millió forint között lesz. Sajnos ezt az összeget nem tudjuk előteremteni. Kihez fordulhatok segítségért?  Sok kicsi sokra megy. Én azt vallom, hogy aki ad az kap is, ez az Univerzum törvénye.

prem.jpg

Arra kérek mindenkit aki szeretne nekünk segíteni az alábbi számlaszámra utaljon 1000Ft-ot .

Hálásan köszönöm!

Prémné Koczner Éva védőnő

Számlaszám:

Segítő Kezek Zirc Alapítvány 

B3 Takarék Szövetkezet 73900030-10005336

Megjegyzés rovatba írjátok:  Prém József meggyógyul

Támogatásotokkal visszaadhatjátok az életbe vetett hitünket, és a párom egészségét, hogy ismét ilyen boldogok lehessünk, mint ezen a 2 évvel ezelőtti képen.

"Segítsetek Prém Józsefnek" Tovább
Borítékolt szép eredmény

Borítékolt szép eredmény

2016. január 29. Szerkesztő: zircblog

Harmadik helyezést ért el Ambrus Szabolcs, az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzője az Országos Postaverseny döntőjében.

A Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) által kiírt hatfordulós versengés lényege, hogy a versenyzők hazai környezetben teljesítik a lövéseket, majd az eredményeket drótpostán, azaz e-mailen beküldik a szervezők részére. A 142 induló közül három zirci sportlövő is bekerült a legjobb húsz közé légpuska húszlövéses számban. Az országos döntő a budapesti Syma Csarnokban került megrendezésre, és nagyon szép eredménnyel zárult a zirciek számára.

 Ambrus Szabolcs a megszerezhető 200 pontból 195-öt gyűjtött, és ezzel harmadik helyen zárt. A másik két döntőbe jutó zirci versenyzőt, Mihályfi Vendelt és Károlyi Gergőt is dicséret illeti.

ambrus_szabolcs.jpgAmbrus Szabolcs a harmadik helyért járó kupa és oklevél mellett pénzjutalmat is átvehetett a teljesítményéért
(Fotó: MTTSZ Területi Klub Zirc)

A zirci fiatalok iskolájuk színeiben indultak a versenyen, felkészítőjük Varjas József volt. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Borítékolt szép eredmény Tovább
Hol áll a Zirci járás a rangsorban? - kutatási jelentés

Hol áll a Zirci járás a rangsorban? - kutatási jelentés

2016. január 28. Szerkesztő: Atyavilág

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet a hét elején tette közzé Fejlődő és leszakadó járások - 2012-2014 című kutatását. Az intézet az általa kialakított Járási Fejlettségi Mutató (JFM) legfrissebb értékei alapján ad képet a 175 magyar járás fejlettségi különbségeiről és arról, hogy milyen változások következtek be ebben az utóbbi két év során.

Zircen tavaly zajlott le a járási székhelyekre kötelezően előírt Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) kidolgozása, és elkezdődött a 2002-ben elfogadott Zirc város Stratégiai Programjának felülvizsgálata és aktualizálása. A járási székhely jövőképe, fejlesztési tervei nem függetleníthetők a környező településektől, ezeket együttműködésben kell kialakítani, hiszen a kisebb települések aligha alkotnak ilyen részletességű koncepciókat, és a székhely és többi település kölcsönösen függenek egymástól.

A kutatási jelentés két dokumentumból áll (mindkettő letölthető a fenti linken). Az Elemzés tartalmaz egy rövid szöveges összefoglalót és felsorolja a számításokhoz felhasznált 25 elemi mutatót. Az Adatbázis egy Excel-táblasorozat, amelyben a JFM meghatározásához felhasznált részszámításokat találjuk. Az Adatbázisból tetszés szerint készíthetünk saját elemzéseket.

1. A Zirci járás az országos és megyei rangsorban a 2014-re vonatkozó számítás szerint

Az alábbi táblázatban összeállítottuk, hogy a Járási Fejlettségi Mutató (JFM) 2014. évi számításához felhasznált statisztikai mutatókban hol helyezkedik el a Zirci járás az országos és a megyei listán.

A számok tehát rangsort jelentenek: 1 = a legjobb adat, első helyezés; 175 = a legrosszabb adat (országos lista), ill. 10 = legrosszabb adat (Veszprém megyei lista), utolsó helyezés. Az egyes mutatók mögötti évszám azt jelenti, hogy a JFM számításánál arra az évre vonatkozó statisztikai adatok voltak a legfrissebbek. 

Az országos rangsorban kifejezetten jók vagyunk pl. a vendégéjszakák számában (30. hely), a kábeltévé-előfizetésekben (39. hely), a szennyvízcsatornázottságban (21. hely), az álláskeresők arányában és a szociális segélyekben részesítettek számában. Nem jól állunk viszont a vállalkozások, a kiskereskedelmi boltok számában (131., 149. hely), a szolgáltatásban foglalkoztatottak arányában (136. hely). A megyei rangsorban a tíz járás közül a 25 szempont közül 12 szerint az első öt hely valamelyikén vagyunk. Kedvezőtlen adat, hogy az internet-előfizetésekben hátul kullogunk, és a vándorlási különbözetünk negatív (8. hely). A két legrosszabbnak tűnő adat (helyi adók, távbeszélő fővonalak) csak értelmezés kérdése: a legkevesebb helyi adó önkormányzati bevétel szempontjából kedvezőtlen, az adófizetők szempontjából viszont kicsit sem az. A telefon-fővonalak alacsony számát ellensúlyozhatják pl. a mobiltelefonok.

2. A Járási Fejlettségi Mutató (JFM) változása 2012 és 2014 között a Zirci járásban

A kutatás eredeti célja a JFM változásának kimutatása az egyes járások esetében. 

A kutatók a figyelembe vett 25 elemi statisztikai mutatóból mindkét vizsgálati időpontra meghatározták a JFM-t (a módszertan a kutatási jelentésben elolvasható). A 25 adatból képzett JFM értéke 1 és 5 közé esik. A 2014. évi JFM legalacsonyabb értéke a Kunhegyesi járásra jött ki (1,64), legmagasabb értéke a Győri járásra (4,48).

Idézet a jelentésből:

"A legfejlettebb járások a Budapesti kerületeken és a főváros agglomerációján kívül szinte kizárólag Nyugat-és Közép-Dunántúliak (a győri, mosonmagyaróvári, tatai veszprémi járás) ezeken kívül, csak az egri és a szegedi járás kerül be a legfejlettebb 20 magyarországi járás közé. A legfejletlenebb járások között többnyire észak-magyarországi és észak-alföldi járásokat találhatók.

2012 és 2014 között inkább a fejlettségi különbségek növekedéséről beszélhetünk. A legfejletlenebb 20 járás közül jelentős felzárkózás csak három járás esetében figyelhető meg." 

A Zirci járás Járási Fejlettségi Mutatója 2012-ben 3,28, 2014-ben 3,36 volt, azaz két év alatt 0,08 értékkel növekedett. Ez 2012-ben országosan a 67. helyezéshez, 2014-ben a 62-65. helyhez volt elegendő. Ez valamivel az országos rangsor első harmada felett van.

Megyei összehasonlításban a mindkét időpontban a 7. helyen szerepel a Zirci járás, viszont a 2-3. helyen tudtunk javítani a pozíciónkon:

3. A Zirci járás az ország térképén

Az egyik hírportál feldolgozta és térképen ábrázolta a kutatási jelentés néhány mutatóját. A következő képek és megállapítások forrása ez a hírportál.

Áttekintő térkép Magyarország járásairól (a Zirci járás kék keretben):

gvi-kutatas_3.png

A további térképeken a Zirci járást kék ponttal jelöljük

gvi-kutatas_6.png

gvi-kutatas_5.png

gvi-kutatas_2.png

gvi-kutatas_4.png

gvi-kutatas_1.png

gvi-kutatas_7.png

 Koós Gábor 

A bejegyzésben szereplő adatokban és információkban a többszörös ellenőrzés ellenére is lehetnek hibák. A leírtakkal kapcsolatos helyreigazításokat, pontosításokat köszönettel fogadjuk és azoknak helyt adunk. 

Kapcsolódó bejegyzés a Zircinfo-n:

http://zirc.blog.hu/2014/11/29/mi_megint_kimaradunk_valamibol

 

Hol áll a Zirci járás a rangsorban? - kutatási jelentés Tovább
Gyors ritmusban, nagy (tánc)lépésekben fejlődnek

Gyors ritmusban, nagy (tánc)lépésekben fejlődnek

2016. január 28. Szerkesztő: zircblog

Nagy sikerű gálaműsorral zárták az évet, eredményesen szerepeltek a hazai és nemzetközi versenyeken, egyre több mozgásformát kínálnak gyermekeknek, felnőtteknek – az Újévi Sporthíradó vendége a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület.

– Rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött egyesületünk, megyei, országos és nemzetközi szintén is rengeteg helyezést értek el a versenyzőink. A taglétszámunk szeptemberben jelentősen megnövekedett, ami azt jelenti, hogy közel hatvan gyermek vesz részt az óráinkon. Korcsoportokra vannak bontva a növendékek, akik közül egyre többen próbálkoznak a különböző táncformációkkal – értékeli az elmúlt esztendőt Vincze Lajosné, az egyesület elnöke.

A tavalyi év első felében még alapítványi keretek között, tánccsoportként működtek, de a fokozott érdeklődés és a növekvő taglétszám kiváltották az egyesület megalakításának igényét. Van már külön versenyfelkészítő csoportjuk is tizenkét fővel, ugyanakkor a vezető hangsúlyozza: nem kötelező versenyekre járniuk a gyerekeknek, de ezt a lehetőséget is felkínálják nekik.

 

ritm_001.jpg

Nagyon jól érzik magukat a gyerekek az egyesületben. Vincze Kitti magas-osztályú versenytáncos oldalán két tehetséges és eredményes zirci táncos-növendék: balról Hajba-Spanberger Hanna, jobbról Horváth Kiara

 Az egyesület kizárólag a tagdíjakból tartja fenn magát, a foglalkozások pedig a volt zeneiskola épületében zajlanak. Az ünnep fényében látványos bemutatókkal zárták az évet, most pedig a versenyszezon előtt állnak, melyre már tavaly nyáron megkezdődött a felkészülés. Március elején, a veszprémi Connector Táncfesztiválon például nem kevesebb, mint huszonhárom koreográfiával mutatkoznak be a nagyközönségnek. A megyeszékhely másképpen is szóba jön az egyesület életében, hiszen Balatonkenese után Veszprémben is indítanak tánccsoportot – újságolja a legújabb híreket az egyesület elnöke. Az elmúlt évben az alapok elsajátításához nélkülözhetetlen balett-oktatást is beindították, a felnőttek számára pedig egyre több mozgásformát kínálnak: a pilates, a zumba, az ATT (Aktív Táncos Torna) és a spinning mellett már esküvői táncoktatással is foglalkoznak.

 ritm_002.jpg

Felnőttek is versenyeznek az egyesületben. A képen jobbról Kertay Zsuzsanna táncoktató, aki már a kezdetek óta foglalkozik a gyerekekkel Zircen, balról a pilatest oktató és táncosként is aktív Spanberger Zsuzsa

 Az egyesületi vezető az elmúlt év legjobbjai között Horváth Kiara, Kovács Anna, Révész Dóra, Pfisztner Loretta, Hajba-Spanberger Hanna, Simon Rebeka, Spanberger Zsuzsa, Kovács-Csillag Anikó és Vincze Kitti eredményeit említi, ők valamennyien országos és nemzetközi versenyeken is öregbítették az egyesület és városunk hírnevét. Kiemeli, hogy a legutóbbi tagtoborzó kampányuk eredményeként kisfiúk is jelentkeztek az egyesületbe, így hát az Oroszlánkirály, a Vuk vagy Mary Poppins után Men in Black – a „Sötét zsaruk” is vendégei lesznek a Deák Ferenc utcai táncklubnak.           

 

Fotók: Egyesület Facebook-oldala

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Gyors ritmusban, nagy (tánc)lépésekben fejlődnek Tovább
Kölyökidő: Labdajátékok – 2. rész: Kézilabda

Kölyökidő: Labdajátékok – 2. rész: Kézilabda

2016. január 27. Szerkesztő: zircblog

Kisgyermekeket megszólító labdasportágakkal kezdődnek az évek. Tavaly a vízilabda-, idén a kézilabdaedzések indultak be Zircen. Ez utóbbit a III. Béla Gimnázium testnevelő tanára, Nagy Tibor karolta fel, s máris mintegy negyven tagot számlál a „Zirci Sólymok” kézilabda-közösség.

Hazánk legjobb kézilabdacsapata, az MVM Veszprém utánpótlásbázist szeretne kiépíteni Zircen. Az elmúlt év végén a szülők körében lezajlott igényfelmérést követően január első napjaiban megkezdődtek az edzések a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri, felújított tornatermében. A foglalkozások a veszprémi székhelyű „Diákok Egészségéért, Veszprém Megye Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítvány” keretei között történnek.

Nagy Tibor edző elmondja, kedvező volt a fogadtatás a város és az intézmények részéről, így hát a legkisebbekkel kezdetét vehette az utánpótlás-nevelés. Kiemeli, hogy Zircnek komoly kézilabdás múltja van, több NB I-es játékos került ki városunkból, ő pedig néhány évvel ezelőtt még játszott a kiemelkedő eredményeket elérő, de sajnálatosan megszűnő Zirc KSE csapata ellen a megyei bajnokságban. „A jó alapok tehát megvannak” – mondja a szakvezető.

 kezi1.JPG

 

Az edzések biztonságos körülmények között, az általános iskola új burkolatú tornatermében zajlanak, de virtuálisan is találkozik egymással az épülő közösség: „Zirci Sólymok” néven Facebook-oldalt hoztak létre, amelybe már negyven család jelentkezett be. A foglalkozásokra lehet itt is jelentkezni, de plakátokat is kihelyeznek az intézményekben, hiszen nem mindenki felhasználója a közösségi oldalnak. Óvodás, valamint első és második osztályos gyerekekkel foglalkoznak itt Zircen az egyesületi utánpótlás-programhoz igazodva. Nagy Tibor hangsúlyozza, egészség és eredményesség szempontjából is fontos, hogy a lehető legjobb alapot kapják meg a gyerekek, ezért nem sietnek el semmit, türelmesen dolgoznak. A korosztályban működő szivacskézilabda alapjaival jövő évtől már versenyekre is fogunk menni a kicsikkel és a nagyobbakkal is – teszi hozzá.   

 kezi2.JPG

Akár a Kék Bolygó, egy óriáslabda tűnik fel a sport világűrjében. Körülötte sok kicsi „bolygó” mozog, gyermekkezek mozgatják. Valamennyi kék és zöld színű, csak az edző bácsié különbözik, piros és zöld színével az inkább egy nagyra nőtt almához hasonlít. A kisbolygók időnként úgy eltávolodnak az óriásbolygótól, hogy már-már bújócskáznak a gyerekekkel, de a bordásfal alól végül előkerülnek, és folytatódhat a játék. Törökülésben, fegyelmezetten lesik, ahogy társuk leküzdi az ügyességi pálya jelentette akadályokat, majd természetesen ők is sorra kerülnek. A szülők a pálya széléről figyelik a mozdulatokat, gyermekük labdával való barátkozását. Az apukák segítenek összeszerelni a szivacskézilabda kapuját, amiből már csak a gólok hiányoznak, de azt majd a gyerekek hozzáadják.

 kezi3.JPG

Az óvodások bátran lépnek mikrofonunk elé. Egytől egyig nagyon szeretnek járni az edzésekre, bár arról nincsenek meggyőződve, hogy felnőtt korukban is ezzel szeretnének-e foglalkozni. Dóra is bizonytalan egyelőre, Gergő inkább krosszozni vagy rallyzni szeretne majd, Lackó vadászattal foglalkozna, míg Áron a kislabdát dédelgetve a kezében határozottan kijelenti: – Állatorvos leszek!     

Az edzésprogram már csoportbontásban zajlik hétfői és pénteki napokon. Az óvodásokkal Nagy Tibor, az iskolásokkal kollégája, Ducza Árpád gimnáziumi testnevelő tanár foglalkozik. A szakmai munka vezetőjét az eddigi tapasztalatairól is kérdezzük. – Nagyon lelkesek és fogékonyak a gyerekek, ügyesen fejlődnek. A legkisebbeken látszik az óvodai mozgásra nevelés, az első és második osztályosokon pedig az, hogy az iskolában is komoly képzés folyik. Az elsődleges cél, hogy a gyermekek jól érezzék magukat és megszeressék a sportágat.

 kezi4.JPG

A távlati célokról is beszél a szakvezető, hiszen az alapítvánnyal kötött megállapodás úgy szól, hogy önálló szakosztállyá alakulnak, amint rendelkezésre áll egy szabványméretű tornaterem. Ebben az esetben újjáalakítanák a felnőtt csapatot, és elindulnának a megyei bajnokságban, miközben – önálló életet élve, de az alapítvánnyal továbbra is együttműködve – folytatják az utánpótlás-nevelést Zircen.

 

 

Riport: Kelemen Gábor

Videó: Stúdió KB    

www.zirc.hu

 

 

 

Kölyökidő: Labdajátékok – 2. rész: Kézilabda Tovább
A klubhűség viszi őket tovább

A klubhűség viszi őket tovább

2016. január 27. Szerkesztő: zircblog

Az Újévi Sporthíradó vendége a „Wings” Dart Club

„Újévi Sporthíradó” címmel riportsorozatot indítottunk városunk honlapján. A versenytevékenységet folytató sportegyesületek számolnak be az elmúlt évről, és ismertetik idei céljaikat. A rovat vendége ezúttal a „Wings” Dart Club.

Városunk egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legsikeresebb sportklubjának életében a versenyek mellett a „lét is volt a tét” az elmúlt évben: – Az egyesület megmaradását elsősorban a zirci képviselő-testületnek köszönhetjük. A pályázati úton elnyert önkormányzati támogatás a költségvetésünk jelentős részét teszi ki, ezen kívül egyetlen szponzorunk van, valamint a tagdíjak, de az évek során ebből a bevételből szinte semmit nem lehetett realizálni – érzékelteti a klub nem túl biztató anyagi helyzetét Kaufmann Ferenc elnök. Hozzáteszi: az utánpótlás szinte teljes megszűnésének következtében a taglétszámuk is jelentősen összezsugorodott. – Már-már azon gondolkodtunk, hogy mindenkinek új egyesületet keresünk, de vannak hűséges típusok, így a folytatás mellett döntöttünk.


kaufmann_krisztian.jpg

Kaufmann Krisztián a klubhűség mintaképe, húsz éve dartsozik a „Wings” színeiben (Fotó: WDC)

Az egyesület a hagyományaihoz is hű maradt, edzéseit az 1994-es megalakulása óta hétfő, szerda és pénteki napokon tartja. Az anyagi nehézségek erősen hátráltatták a versenyeken történő részvételt, de a zirci dartsosok az elmúlt évben is több, városunk és a klub hírnevét öregbítő eredményt produkáltak. Kaufmann Krisztiánt talán nem kell bemutatni senkinek. Pontosan húsz éve a klub tagja és meghatározó játékosa. Tudását 2015-ben is kamatoztatta: megnyerte az Észak-Dunántúli Magyar Darts Liga 46 fordulós, maratoni hosszúsági sorozatát. Ezen kívül a megyei steel vetélkedésben is ő bizonyult a legjobbnak, immár huszadszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára!  

Kaufmann Ferenc a már edzőként is tevékenykedő ifj. Kőműves Sándor teljesítményét emeli még ki. A klubhoz hűséges fiatalok a „Hűség városában” is bizonyítottak: a tavalyi év végén remekül szerepeltek a soproni soft-versenyeken párosban, úgy, hogy öt éve nem is játszották a darts gépi változatát, és szinte csak egy hetet gyakoroltak a megmérettetésre. Ugyanezen a versenyen Kaufmann Krisztián egyéniben negyedik lett, míg a Tripla-mixben a Kaufmann-ifj. Kőműves-Puskás Erzsébet (Budapest) hármas megnyerte az első fordulót. A klubvezető Martin Kurecka nevét is megemlíti játékosai közül. Az osztrák versenyző szintén jó példa a hűségre, hetedik éve áll a zirci darts-csapat rendelkezésére.   

 komuves_sandor.jpg

Ifj. Kőműves Sándor jó példa arra, hogy továbbra is vannak tehetséges, kitartó fiatalok a zirci klubban

A „Wings” Dart Club sportegyesület formájában folytatja a munkát, ami talán megnyithatja az utat eddig még kiaknázatlan lehetőségek felé. Célul azonban továbbra is a megmaradást tűzik ki. A lehetőségek függvényében regionális és megyei versenyeken indulnak. Az idei évben tíz alkalommal rendeznek Liga-fordulót a Művelődési Házban található klubtermükben. Márciusban nagyszabású soft-verseny házigazdái lesznek, ahová várják az ország legjobb játékosait. A nyárra pedig tervbe vettek egy meghívásos versenyt a környék és Nyugat-Magyarország csapatainak részvételével.

– A helyzetünk nem túl rózsás, de megmaradt klubtagjaink becsületes hozzáállása biztosan megnyitja az utat az újabb sikerek felé! – tekint előre a klubvezető.       

A zirci dartsosok a hétvégén Ecseren bizonyíthatnak, a háromnapos soft versenyek második állomásán. A rangos verseny beharangozó cikke ITT olvasható.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

A klubhűség viszi őket tovább Tovább
Futsalban is jók a zirci iskolások

Futsalban is jók a zirci iskolások

2016. január 26. Szerkesztő: zircblog

Harmadik helyezést ért el a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata a megyei futsal-diákolimpia döntőjében.

Újabb kiemelkedő sportteljesítménnyel rukkolt elő iskolánk, ezúttal futsalban bizonyították rátermettségüket a Reguly-s diákok. A veszprémi stadionban megrendezett megyei diákolimpián nyolc csapat közül harmadik helyen végzett a Burján István testnevelő tanár vezette csapat.

 futsal_csapat.jpg

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola megyei harmadik helyezett futsalcsapata

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata. A játékot 4+1 fővel, speciális labdával játsszák. A cserejátékosok maximális létszáma hét fő.

A harmadik helyezett zirci csapat tagjai voltak: Batkhuyag Tenger, Dobos Csanád, Hegyi Bendegúz, Heim Márk, Helt Gergő, Hoffer Dávid, Holl Dávid, Piedl Erik, Somogyi Gergő és Wittmann Richárd.

A csapat már a felújított tornateremben készülhetett a versenyre, persze „nem a padló teszi az embert”, a fiúk nyakában minden bizonnyal akkor is megcsillan a bronzérem, ha nincs a fejlesztés.   

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Futsalban is jók a zirci iskolások Tovább
Jó utánpótlásbázist építettek ki Zircen

Jó utánpótlásbázist építettek ki Zircen

2016. január 26. Szerkesztő: zircblog

Az Újévi Sporthíradó vendége a Balaton Vízilabda Klub

„Újévi Sporthíradó” címmel riportsorozatot indítunk városunk honlapján. A versenytevékenységet folytató sportegyesületek számolnak be az elmúlt évről, és ismertetik idei céljaikat. A rovat első vendége egy Zircen vendég sportegyesület, a Balaton Vízilabda Klub.

Egy évvel ezelőtt egy új sportág ütötte fel a fejét Zircen, beindultak a vízilabda-foglalkozások a Tanuszodában a balatonfűzfői székhelyű Balaton Vízilabda Klub koordinálásában. Kerekes Csongort, a klub fiatal elnökét először is arra kértük, mutassa be nekünk a sportegyesületet. – A Balaton Vízilabda Klub jelenlegi formájában 2010-ben alakult. Vízilabdával és úszásoktatással foglalkozunk három éves kortól tizennyolc éves korig. A klubot nagyrészt társasági adós támogatásokból és tagdíjakból tartjuk fenn. Jelenleg több mint száz gyermek sportol nálunk, és öt edzőt foglalkoztatunk.   

A klubvezető kiemelkedő évként értékeli a 2015-ös esztendőt. Mint azt elmondja, sikerült elindulniuk a legmagasabb szinten, az országos bajnokságban, és úgy látja, nem is teljesítettek rosszul. Gazdasági, pénzügyi szempontból is eredményes évet zártak, minden tervüket meg tudták valósítani, mindössze egy buszvásárlást kellett átcsúsztatniuk az idei esztendőre, de az a busz sem késik már sokat Fűzfőn.       

 bvk_001.jpg

Sikeres évet hagyott maga mögött a Balaton Vízilabda Klub. A képen Kerekes Csongor elnök (Fotó: SKB)

 

Zirccel kapcsolatban összeségében pozitív tapasztalataik vannak, bár az edzésprogramot kénytelenek voltak a medence adottságaihoz igazítani, nem véletlen, hogy csak tíz éves korig tudták itt helyben meghirdetni a vízilabdát. A meglévő lehetőségeket maximálisan kihasználják, időnként már-már teltházzal dolgoznak. Két edzéssel indultak, de időközben annyira megnövekedett a gyerekek létszáma, hogy megduplázták a foglalkozások számát. Kerekes Csongor elmondja, egyre több zirci gyermek utazik át szüleivel Balatonfűzfőre, bekerülnek a csapatba, aktív részesei a sikereknek. – Úgy gondolom, hogy egy jó utánpótlásbázist sikerült itt kialakítanunk – összegzi az elmúlt esztendőt.

 bvk_002.jpg

A Balaton Vízilabda Klub baby-csapata, soraiban több zirci gyermekkel (Fotó: BVK)

 

Városunk egyébként az egyetlen hely, ahol a Balaton Vízilabda Klub kihelyezett foglalkozásokat tart. Az edzések természetesen az idei évben is folytatódnak, és remélik, hogy még több helyi növendéket tudnak majd beépíteni korosztályos csapataikba. A klubelnök nem árul el nagy titkot azzal, hogy a folyamatos fejlődés a céljuk, a bajnokságban pedig szeretnének mindig előkelőbb helyen végezni.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Jó utánpótlásbázist építettek ki Zircen Tovább
Várjunk még a szuperszemélyivel!

Várjunk még a szuperszemélyivel!

2016. január 26. Szerkesztő: Atyavilág

e-kartya_2016.jpgDecember utolsó napjaiban jelentették be, hogy január 1-től igényelhető díjmentesen az új "szuperszemélyi".

"Az e-kártyaként emlegetett, chippel ellátott igazolvány több jelenlegi okmány funkcióját is kiváltja. Így az adókártyáét és a taj-kártyáét is, bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, viszont az új okmányban benne lesznek az ezeken lévő adatok is, jelentősen gyorsítva ezzel az ügyintézést. Ha valaki például elmegy a kórházba, az átadhatja a taj-kártyát és a személyit, de választhatja azt is, hogy az új személyazonosítót használja, és egy – a bankkártyáknál is alkalmazotthoz hasonló – PIN-kód megadásával „azonosítja magát". Ezután a kórházban a kártyán lévő személyi adatokat és taj-számot egyszerűen átemelik az ottani rendszerbe, azaz nem kell adatokat egyeztetni és nem kerülnek rossz számok a kórházi adatbázisba – magyarázta a szóvivő. Az új okmány ugyanakkor nem váltja ki a vezetői engedélyt és a lakcímkártyát. Az útlevél sem lesz felesleges, csak helyettesíthető. Az e-kártyát ugyanis az útlevél biztonsági szintjére emelik, ezzel lehetővé válik, hogy valaki az új azonosítóval könnyebben áthaladjon a repterek, kikötők, pályaudvarok zsilipkapus beléptető rendszerén. Ezt 36 európai országban tudja használni az e-kártya tulajdonosa, azaz szinte mindenhol Európában."

Az első napok tapasztalatai alapján a lelkes állampolgárok azzal szembesültek, hogy "az új okmányt egyelőre nem tudják leolvasni az illetékes hivatalok, mert ehhez hiányoznak a technikai feltételek."

Aztán sorra derülnek ki olyan részletek, amelyekkel az előző évi látványos beharangozások során nem szembesült az állampolgár. Pl. hogy az adó- és tajkártyát is helyettesítő okmány mellett megmaradnak ez utóbbiak is. Az ujjlenyomat csak akkor rögzíthető, ha ahhoz az állampolgár hozzájárul. Ha valaki mégis ezt teszi, ennek nincs gyakorlati haszna, mert nincs olyan szolgáltatás, amelyhez ujjlenyomat kellene, ráadásul a felvett ujjlenyomatot a kártya kiadásakor törölni kell, tehát nem lesz országos ujjlenyomat-nyilvántartás. A kártyán rögzített digitális aláírás használatához az állampolgárnak otthon rendelkeznie kellene kártyaolvasóval, amely a számítógépéhez csatlakoztatva igazolja kilétét az elektronikus hatósági ügyintézéshez.

e-kartya_2016_2.jpgA meglepetés azonban csak ma érkezett: az egyik hírportál szerint a szuperszemélyivel nem utazhatunk külföldre.

"Az elektronikus személyi igazolvány új adatként tárolja, hogy a felmutatója utazhat-e vele külföldre. Korábban ilyen adat nem szerepelt a személyi igazolványon, azonban az ázsiai, afrikai menekültek jelentős száma felveti ezt a kérdést. A menekültek az európai uniós szabályok szerint nem utazhatnak el másik tagállamba, amíg nem rendeződik a kérelmük. Ez után már el lehet látni őket olyan igazolvánnyal, amely határátlépésre nem jogosít fel. A külföldre utazási korlátozás alatt álló magyar állampolgárok is ilyen személyi igazolványt kaphatnak. Ezt az adatot a repülőtereken, határállomásokon ki tudják olvasni az igazolványból, és kizárják az utazásból a korlátozás alatt állókat." (Forrás: tisztessegesadatkezeles.hu. Itt minden naprakészen olvasható a szuperszemélyiről!)

Néhány további elgondolkodtató vagy fontos tulajdonsága a kártyának:

 • Távolról is lehet érvényteleníteni. Ehhez nem kell fizikailag leadni a kártyát, az online rendszer (bármelyik leolvasó) jelzi, ha a kártya érvénytelen, lopott, manipulált, vagy körözött.
 • A kártya érvényességi ideje a felnőtteknél tízről hat évre, 18 év alattiaknál 3 évre csökken.
 • A kártya nem tartalmazza a lakcímkártya adatait.
 • A használatához PIN-kódra van szükség, így annak elvesztése, ellopása esetén sem tudnak visszaélni vele (?, ezt azért még várjuk meg).
 • Az egyes hatóságok, szolgáltatók (NAV, orvos, stb.) állítólag csak a számukra szükséges adatokat látják. Ez az egyik védelmi mechanizmus annak az alkotmánybírósági álláspontnak a biztosítására, hogy a személyi adatokat tartalmazó különböző állami adatbázisok nem kapcsolhatók össze. A kártyán tárolt sok adat együttes nyilvántartása azonban továbbra is kényes pontja az új személyinek
 • Az új kártya ingyenes.

Mit tegyen az, aki már az életét megkönnyítő szuperszemélyiben gondolkozik?

 • Először is ne siesse el. Várjon néhány hónapot, amíg letisztul a rendszer, rendelkezésre állnak a tapasztalatok, megszűnnek a gyerekbetegségek.
 • Ha feltétlenül új személyire lenne szüksége, akkor ehelyett használja egyelőre a kártya formátumú gépjárművezetői engedélyét, külföldre utazáshoz a biometrikus adatait is tartalmazó útlevelét. (Ez a két okmány belföldön is alkalmas a személyazonosság teljes értékű igazolására. A lakcímkártya nem alkalmas a személyazonosság igazolására, és az az igazoláshoz nem is követelhető.)
 • Ha biztos akar lenni abban, hogy bármilyen okból ("tévedés, rosszindulat, világnézet, stb.") ne tilthassák le a külföldre utazását, akkor maradjon a jelenlegi kártyás személyi igazolványánál.
 • Ha már van szuperszemélyije, ne dobja el a régi adó- és tajkártyáját, soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Koós Gábor

Várjunk még a szuperszemélyivel! Tovább
A kapcsolatokat ápolják és erősítik

A kapcsolatokat ápolják és erősítik

2016. január 25. Szerkesztő: zircblog

A Pohlheim és Zirc között 1990-ben létrejött együttműködés folyamatos ápolása és erősítése terén nyújtott kiemelkedő munkásságuk elismeréseként német testvérvárosunk kitüntetésében részesült dr. Varga Tibor korábbi zirci polgármester és Szeifert Gyöngyi egyesületi elnök.

Öttagú delegáció érkezett városunkba, hogy átadja a kitüntetést az arra érdemes személyeknek. Minderre a városi könyvtárban, a Magyar Kultúra Napjának zirci ünnepségén került sor.

Pohlheim polgármestere, Udo Schöffmann nevében Ernst-Jakob Kandel, német testvérvárosunk képviselő-testületének elnöke köszöntötte a kitüntetésben részesülőket: „Kitartással, eltökéltséggel és teljesen világos célokkal tevékenykedtek a testvérvárosi kapcsolatokért, és a szívüket is bevetették a célok elérése érdekében” – fogalmazott a delegáció vezetője Ottó Mariann tolmácsolásában.

Dr. Varga Tibort arany-plakettel tüntette ki Pohlheim városa. A méltatásában elhangzott: nemcsak a testvérvárosi kapcsolat létrehozásából vette ki a részét, hanem mindvégig támogatta azt, motorja volt a kapcsolatnak, nagyok sok energiát áldozott rá. Fontos volt számára, hogy az emberek találkozzanak egymással különböző területeken. Nagyon sok pohlheimi emberrel áll baráti kapcsolatban.    

 pohlkit_001.JPG

Dr. Varga Tibor betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségén, ezért kitüntetését felesége vette át

Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert sosem kellett a férjem helyett beszélnem – mondta a kitüntetés átvételét követően dr. Varga Tibor felesége, Vargáné Boda Emília, majd tolmácsolta férje gondolatait.

„Meghatódva köszönöm Pohlheim város tanácsának az elismerést, amelyben részesített. Sajnos személyesen nem tudom megtenni. Az elmúlt év tavaszán volt negyedévszázada, hogy a partnerségi megállapodás aláírásra került. A mai napig büszke vagyok arra, hogy az egyik aláírója én lehettem. Nagy fontosságot tulajdonítottam a leendő együttműködésnek, mert biztos voltam benne, hogy a stabil demokrácia keretei között dolgozó pohlheimi városvezetéstől mi, zirciek sokat tanulhatunk.”

Dr. Varga Tibor a testvérvárosi kapcsolatok zálogának nevezte a partneregyesületeket, ezért arra kérte a két város vezetését, hogy segítsék a két egyesület munkáját a kapcsolatok kibővítése, fejlődése érdekében. Vargáné Boda Emília elmondta, férje révén nagyon sok kellemes élménye származik a testvérvárosi kapcsolatból, és köszönetét fejezte ki azoknak, akik hosszú időn keresztül barátként viszonyultak hozzájuk. Bizalmát fejezte ki, hogy ez a barátság meg is marad.  

Szeifert Gyöngyi, a zirci testvérvárosi egyesület elnöke ezüst-plakett kitüntetést vehetett át német testvérvárosunk delegációjától. Ernst-Jakob Kandel a méltatásában elmondta, az általános iskola német tanárnőjeként, diákokkal látogatta meg először Pohlheim városát 2000-ben. Azóta már több kölcsönös látogatásra került sor az iskolák között. Idehaza nemcsak programot szervezett a pohlheimi diákok számára, hanem az elszállásolásukról is gondoskodott. Férjével együtt kezdeményezte a zirci gimnázium és egy ottani iskola közötti kapcsolat kiépítését. Indítványozta a zirci testvérvárosi egyesület megalakítását a pohlheimi testvérvárosi egyesület létrejötte után. A két egyesület találkozóira, illetve közös rendezvények szervezésére rendszeresen sor került.

 pohlkit_002.JPG

Szeifert Gyöngyi a kitüntetéssel, mellette Ernst-Jakob Kandel, német testvérvárosunk képviselő-testületének elnöke, balról Horst Biadala, a pohlheimi testvérvárosi egyesület elnöke

„Nagyon furcsa helyzetben vagyok, hiszen a Magyar Kultúra Napján német-angol szakos tanárként Németországból hozott kitüntetést vehettem át” – mondta Szeifert Gyöngyi. Hozzátette: továbbgondolva mindezt mégsem furcsa helyzet, hiszen egy pedagógus a magyar kultúrát nemcsak Magyarországon ápolhatja, nemcsak idehaza taníthatja a gyerekeket a magyar kultúrára, hanem viselkedésével, példamutatásával külföldön is. Mint elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy tanárként két idegen nyelvet is beszélhet, ennek köszönhetően nagyon sok barátja van külföldön.

A szerencséjét úgy szerette volna kamatoztatni, hogy ne csak a nyelvet tanítsa meg a diákoknak, hanem annak az országnak a kultúráját is, amiről tanít. Visszaemlékezett az iskolakapcsolat kezdeteire, és több személyes élményt is megosztott a hallgatósággal. Megtudtuk, hogy Horst Biadala és Walter Damasky, a pohlheimi testvérvárosi egyesület vezetőinek jó példája révén hozta létre a zirci testvérvárosi egyesületet. Hangsúlyozta, ez a példamutatás az európai polgárnak is szól, hiszen kulturáltan sikerült ütköztetniük a véleményeket, pedig azok nem mindig egyeztek egymással.   

Szeifert Gyöngyi a diplomáciai kultúrát tiszteletben tartva magyarul köszönte meg az elismerést német testvérvárosunk képviselőinek. Úgy látja, a kitüntetés az egyesületnek is szól, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítik a kapcsolatokat erősítő civil szervezet munkáját, továbbfejlődését.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

A kapcsolatokat ápolják és erősítik Tovább
„ZIRC VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetések - javaslatokat várnak

„ZIRC VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetések - javaslatokat várnak

2016. január 25. Szerkesztő: KovácsEszter.

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetések

adományozására

 

Zirc Városi Önkormányzat a sport iránti tiszteletét kifejezve és az eredményes sporttevékenységet végző személyek, egyesületek megbecsülésének méltó kifejezéseként „Zirc Város Sportjáért” kitüntetést alapított.

„Zirc Város Sportjáért” kitüntetésben részesülhetnek a kiemelkedő sporttevékenységet végző vagy végzett személyek; egyesületek, akik, vagy amelyek eredményeikkel Zirc város hírnevét öregbítik.

Ezen belül:

 • „Zirc város felnőtt sportolója” (A kitüntetést a zirci székhelyű sportegyesületben sportolók kaphatják meg, függetlenül attól, hogy azok zirci lakosok, vagy sem.)
 • „Zirc város utánpótlás sportolója” (A kitüntetést a zirci székhelyű sportegyesületben sportolók kaphatják meg, függetlenül attól, hogy azok zirci lakosok, vagy sem.)
 • „Zirc város sportjáért” Különdíjat (A kitüntetést azok az edzők, szervezők, valamint más személyek, szervezetek kaphatják meg, akik munkásságukkal hozzájárultak Zirc sportéletének fejlődéséhez.)

„Zirc város sportjáért” kitüntetésben azon zirci székhelyű sportegyesületek sportolói is részesülhetnek, amelyek csak csapatsportág képviseletében működnek, azzal, hogy a csapatnak dobogós helyen kell végeznie a bajnokságban.

A kitüntetés a tavalyi évre vonatkozik, tehát a javaslattételt a 2015-ös év sporteredményeinek megfelelően kell megtenni.

A „Zirc Város Sportjáért” kitüntetésért díszserleg és az egységes arculat elemeit tartalmazó díszoklevél jár.

A kitüntetésre javaslatot tehetnek magánszemélyek, szervezetek, intézmények. A benyújtott javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő megnevezését, a javasolt személy vagy egyesület megnevezését, adatait; a javasolt kitüntetés megnevezését és a javasolt személy vagy egyesület kiemelkedő teljesítményének, eredményeinek részletes bemutatását.

A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető. (Ha nincs kedved keresgélni, kattints ide: Javaslatot teszek -nyomtatvány - a szerk.)

 Az előírt formában elkészített javaslatokat kizárólag nyomtatott formában, zárt borítékban, „Zirc Város Sportjáért” megjelöléssel  a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára kérjük eljuttatni 2016. március 31-ig.

A kitüntetések odaítéléséről az Emberi Kapcsolatok Bizottság  2016. évi áprilisi ülésén születik döntés.

A „Zirc Város Sportjáért” kitüntetések ünnepélyes átadására a döntéshozó bizottsági ülést követő második héten kerül sor a Városházán.

 Forrás: zirc.hu

 

„ZIRC VÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetések - javaslatokat várnak Tovább
A földárverések eredményei az országban és helyben - 1. rész

A földárverések eredményei az országban és helyben - 1. rész

2016. január 22. Szerkesztő: Atyavilág

1. rész: A Nemzeti Földalapba tartozó, 3 ha térmértéket meghaladó földrészletek árverés útján történő értékesítése

A kormány tavaly ősszel hozott rendeletet a Nemzeti Földalapba tartozó állami földek egy részének eladásáról. Az értékesítésre kijelölt földrészleteket két kategóriába sorolták: a 3 hektár alatti földekre, amelyeket nyilvános árverés, illetve pályáztatás nélkül lehetett megszerezni, és a 3 hektár feletti földekre, amelyekre nyilvános árverésen lehetett licitálni.

A földek értékesítését lebonyolító Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ügyfélszolgálatától négy nappal ezelőtt kapott tájékoztatás szerint "a 3 ha alatti értékesítésre vonatkozólag a vételi ajánlatok feldolgozása jelenleg is folyamatban van". Ez az a kategória, ahol "sem pályázni, sem licitálni nem kell, csak jelentkezni. Az állam a neki tetsző ajánlattevővel köt szerződést.". Ezek eredményét tehát majd csak később ismerjük meg.

Az első ütemben értékesítésre kijelölt 3 hektár feletti területek árverései azonban lezajlottak. Az eredmények (mint ahogy korábban a meghirdetés is) nyilvánosak, megyénkénti csoportosításban, települési szinten elérhetők az NFA honlapján.

A vs.hu tegnap jelentett meg kétrészes összeállítását, amelyben megyénként feldolgozta a földvásárlói toplistákat. Az első rész Baranyától Jász-Nagykun-Szolnokig, a második rész Komárom-Esztergomtól Zaláig elemzi a megyéket, és ez utóbbi foglalkozik Budapesttel is.

foldarveresek_2015.jpgAz összeállítás bevezetője így fogalmaz: "Az új földbirtokosok elitjének többsége nem strómannak vagy zugügyvédnek tűnik, zömük valóban a mezőgazdaságból él, sokszor családi vállalkozásként működnek, még akkor is, ha külföldi származású a família. Ezt tapasztaltuk, miután végigpásztáztuk az állami földárverések végeredményét, és kiszűrtük a megyénként legnagyobb földbirtokokat kihasító gazdákat."

(A kép illusztráció; a jobb szélén álló Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és felesége azonban az első és a második helyezést szerezték meg a földárveréseken Fejér megyében a 913 millió 50 ezer forintért vett 701,1 hektárjukkal.) 

A Veszprém megyei toplista 

 • Szabó Józsefné – 242 hektár 289,850 millió forintért
 • Varga Lajos – 226,2 hektár 397,2 millió forintért
 • Ruisch Józsefné – 222,7 hektár 318,450 millió forintért

Hogy kik is a toplistások, azt megtudhatjuk a vs.hu összeállításából.

Eredmények Zircen és Zircről

A zirci adatokat három szempontból gyűjtöttük ki: 1. a meghirdetett zirci földekből melyek keltek el, 2. melyek nem keltek el, és 3. mit nyertek el zirci illetőségű magánszemélyek bárhol az országban (de csak Veszprém megyében találtunk ilyet).

1. A meghirdetett hat zirci földterületből egyetlen kelt el:

foldarveres_2016-01_eredmenyes.png

2. A többi meghirdetett zirci terület nem kelt el:

foldarveres_2016-01_eredmenytelen.png

3. Zirci illetőségű vásárlók az alábbi liciteket nyerték meg:

foldarveres_2016-01_mashol.png

A licit folytatódik

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy "eddig lényegében az eladásra szánt területek mintegy felét sikerült csak meghirdetni, pedig kezdetben még arról beszéltek a szaktárcánál, hogy az év végéig le kell zongorázni a földárveréseket. Csakhogy voltak egyes térségek, amelyek területeire elszórtan licitáltak, vagy egyáltalán nem licitált senki. De nemcsak térségek, hanem egyes gazdasági társaságok által az államtól hosszú távra haszonbérbe vett parcellák is szinte érintetlenek maradtak. Így az árverésre bocsátott földek 60 százaléka talált mindössze új gazdára, de még ez a szám is csökkenhet, ha a hozzávetőleg 700 hektárra sikeresen licitáló összesen 10 külföldi – pontosabban 2 külföldi és 8 többes – állampolgárt valahogy mégis kizárják, illetve megakadályozzák, hogy a földhivatali bejegyzés révén valódi tulajdonosokká váljanak.

...

Akár 40 ezer hektárt is felaprózhat a kormány 5-10 hektáros parcellákra jövő év elején a könnyebb eladhatóság érdekében".

Koós Gábor 

A bejegyzésben szereplő adatokban és információkban a többszörös ellenőrzés ellenére is lehetnek hibák. A leírtakkal kapcsolatos helyreigazításokat, pontosításokat köszönettel fogadjuk és azoknak helyt adunk. 

Kapcsolódó témák a Zircinfo-n:

Birkalesen a volt államtitkár

A földhaszonbérleti pályázatok eredményei a zirci járásban

A szabad sajtó nélkülözhetetlen egy egészséges demokráciához. Az újságírásnak célja van, és az nem csak a szórakoztatás. Hanem hogy ne legyen cinkosa a politikai hatalomnak, nagyvállalatoknak és gazdag embereknek. Az újságoknak végső soron alkotmányos feladata, hogy elmondják olvasóiknak az igazat.”

Peter Oborne

A földárverések eredményei az országban és helyben - 1. rész Tovább
Minden helyzetre talál megoldást

Minden helyzetre talál megoldást

2016. január 22. Szerkesztő: zircblog

Eddigi munkásságának elismeréseként „Zirc Város Kultúrájáért” szakmai kitüntetést adományozott a város önkormányzata Kálovits Gabriella közművelődési referens részére.

A kitüntetés átadására a Magyar Kultúra Napján került sor. A közművelődési szakember méltatását Csaba Lilla ismertette a közönséggel, az elismerést Ottó Péter polgármester és Németh Gábor, a kitüntetés odaítéléséről döntést hozó Emberi Kapcsolatok Bizottság tagja adta át.

Kálovits Gabriella 1987 óta dolgozik Zirc város közművelődési intézményében. Az akkori Városi Művelődési és Ifjúsági Központban kezdte meg népművelői pályafutását, ahol hamar bizonyította rátermettségét. Munkáját az első perctől elhivatottan és legjobb tudása szerint végzi az intézmény látogatói, közösségei és a munkája során vele kapcsolatban álló partnerek megelégedésére.

Elsődleges feladata az intézményben működő klubok, csoportok, civil közösségek tevékenységének irányítása, szakmai segítése, foglalkozásaik szervezése. Közel harminc éves közművelődési munkájának a felnőttek és civilek mellett kezdettől célcsoportjai a gyermek-ifjúsági korosztályok és a családok is, az őket megszólító rendezvények hosszú sorának tevékeny részese.

 mk5.JPG

Kálovits Gabriella a szakmai kitüntetéssel. Mellette Ottó Péter polgármester (Fotó: Pucsek Kata)

 

Aktív közreműködője volt a város számtalan kezdeményezésének otthont adó Pinceklub kialakításának és működtetésének. Feladatai közé tartozik az intézmény képzőművészeti kiállításainak szervezése-rendezése, a különböző színházak előadásainak látogatásszervezése. A programok, rendezvények előkészítésében, lebonyolításában a kreativitás mellett rendkívüli precizitás is jellemzi. „Minden apró részletre figyel, a rábízott feladatokat alaposan átgondolja, megtervezi. Soha nem ideges, soha nem kapkod, végtelen türelemmel, higgadtan oldja meg a lehetetlennek látszó feladatokat is. Tapasztalatával, reális és gyakorlatias gondolkodásával, együttműködő hozzáállásával minden helyzetre talál megoldást, így még a káoszból is képes rendet teremteni” – hangzott el a méltatásában. A közművelődési intézmény egyesítése óta szükség esetén besegít a könyvtárosok munkájába is, és ő látja el az intézmény működésével összefüggő adminisztrációs tevékenységet.   

„Munkavégzése, hivatástudata példaértékű. Megbízható munkájával, bölcs személyiségével kivívta mindenkori munkatársai elismerését, és – ami egy munkahelyen nagyon fontos – emberileg is nagyon jó, mondhatni baráti kapcsolatban áll kollégáival” – vallják róla a kitüntetésre javaslatot tevők.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Minden helyzetre talál megoldást Tovább
Megismerni és megérteni egymást

Megismerni és megérteni egymást

2016. január 22. Szerkesztő: zircblog

Az emberi kapcsolatok erősítése és magasfokú kulturális szórakoztatás jellemezte a Magyar Kultúra Napjának zirci ünnepségét, amelyen több kitüntetés átadására is sor került.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író és Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekese, dalszerző-szövegíró volt a vendége a városi könyvtárnak. A szerepek felcserélődtek egy kicsit, hiszen a dalszerző prózaíróként, az irodalmár pedig kevésbé ismert oldaláról, dalszerzőként is bemutatkozott a közönségnek. Vidámabb és komorabb hangvételű dalok, egy disznóölés életképeit felvillantó tréfás novella, a szemekből a könnyeket is előcsalogató humoros történet színezte az estet.

 mk1.JPG

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés-irodalmi műsora

 Csaba Lilla, a házigazda intézmény munkatársa a Himnusz első soraival köszöntötte a közönséget és a megjelent vendégeket, hiszen Kölcsey Ferenc költeményének születéséhez datálódik kultúránk ünnepe. Majd méltatta a Magyar Kultúra Napját, mely nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de ezen a napon már közel három évtizede különböző megemlékezések adnak alkalmat arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket. Elhangzott az is, hogy a kommunikáció az az eszköz, melynek segítségével a kultúra mindenkori tartalmát az egyik generáció a következőre hagyományozhatja, és ezen belül az egyén elsajátíthatja.

 

Nemcsak a felettébb szórakoztató műsor miatt volt különleges a Magyar Kultúra Napja városunkban. A rendezvényen részt vett Polhheim delegációja, nyelvek cserélődtek, a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB egyik munkatársa pedig ezúttal nem az ünnepség lebonyolításában vett részt, hanem ünnepeltként volt jelen a művelődés „műhelyében”: Kálovits Gabriella közművelődési referens, művelődésszervező részére a „ZIRC VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT” szakmai kitüntetést adományozta Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Emberi Kapcsolatok Bizottsága. A kitüntetést Ottó Péter polgármester és Németh Gábor bizottsági tag adta át.

 mk2.JPG

Kálovits Gabriella művelődésszervező a szakmai kitüntetéssel. Méltatását kapcsolódó írásunkban olvashatják

 

További elismerések átadására is sor került. Pohlheim testvérvárosunk arany-plakettet adományozott dr. Varga Tibor korábbi zirci polgármester, ezüst-plakettet Szeifert Gyöngyi, a Testvérvárosi Egyesület elnöke részére a két város között 1990-ben létrejött együttműködés folyamatos ápolása és erősítése terén nyújtott kiemelkedő munkásságuk elismeréseként. A delegációt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 2.b osztályos tanulói köszöntötték műsorukkal, majd Ernst-Jakob Kandel, német testvérvárosunk képviselő-testületének elnöke szólt az egybegyűltekhez.

 mk3.JPG

Az iskolások német nyelvű műsorral kedveskedtek a messziről jött vendégeknek

 

A delegáció vezetője beszélt általánosságban a testvérvárosi kapcsolat gondolatáról, amely nem sokkal a második világháború után jött létre Európában, és célja az volt, hogy jobban megismerjük egymást, megtanuljuk egymást megérteni, és segítsünk, amiben tudunk. Hozzátette: ezen a módon van lehetőség önkormányzati szinten hozzájárulni egy tartós béke fenntartásához. „Ha a gazdaságilag gyengébb országoknak az erősebbek segítenek, akkor azt gondolom, egy szilárd Európa fog fennmaradni. Mi soha nem fogjuk elfelejteni, hogy az egységes Németországhoz Magyarországon keresztül vezetett az út” – mondta a képviselő-testület elnöke Ottó Mariann tolmácsolásában. A kapcsolatokról úgy fogalmazott: zsenge növényből hatalmas, erőteljes fa fejlődött ki, sok-sok ággal. Ezt követően méltatta az elismerésben részesülő személyeket, majd átadta az emlékplaketteket.  

 mk4.JPG

A pohlheimi delegáció képviselői és a kitüntetésben részesülők. Dr. Varga Tibor betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, az ő kitüntetését felesége, Vargáné Boda Emília vette át, mellette Szeifert Gyöngyi. Balról Horst Biadala, a testvérvárosi egyesület elnöke, jobbról Ernst-Jakob Kandel, a képviselő-testület elnöke

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

    

 

Megismerni és megérteni egymást Tovább
Ki a tanyára! - Gyuritúra

Ki a tanyára! - Gyuritúra

2016. január 22. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Január 24-ére hívlak benneteket egy túrára a bakonyi tanyavilágba:
Pénzesgyőr - Augusztin-tanya - Bakonybél, 13,4km, +355m, 3:56 menetidő, közepesen nehéz túra.
tanyatortenet_4.jpg
Útközben találhatunk néhány tengeri lenyomatot​, érintünk két tanyát, majd hazafelé a a bakonybéli Szent-kút mellett pihenhetünk meg.
A részletes program ezen a linken olvasható:
https://goo.gl/IkjqR2
​jelentkezni pedig itt is lehet: 
http://doodle.com/poll/ftmetmxtccv5mb55

 

A decemberi túráról küldök egy képes beszámolót, Nardai Judit tolmácsolásában.

Van egy nagyon jó hírem is: hajtóvadászatot az erdészet szombatra szervez, így a vasárnap nekünk szabad utat jelent.
Az időjárásról: a jelenlegi hírek szerint nem lesz meleg:), még eshet is a hó, de legalább szelet nem ígérnek.
 
Szeretettel várok minden érdeklődőt!
Üdvözlettel: Cseh György
Ki a tanyára! - Gyuritúra Tovább
Kölyökidő: Labdajátékok – 1. rész: Vízilabda

Kölyökidő: Labdajátékok – 1. rész: Vízilabda

2016. január 21. Szerkesztő: zircblog

Kölyökidő rovatunk soron következő számaiban a labdáé lesz a főszerep. A vízilabda után idén a kézilabda is beindult Zircen, focistapalántákkal pedig már régóta foglalkoznak városunkban.

Első helyszínünk a Tanuszoda volt, ahol egy nagyon ötletes farsangi dekoráció fogadja az érkezőket. Női és férfi maskara, „itt egy léggömb, ott egy labda”. Kint röpködnek a mínuszok, de a medencetérben elönt minket a forróság. A gyerekek már készülődnek az edzésre. Van, aki a sípályán szerzett sérülés miatt kénytelen kihagyni a foglalkozást, de így is szép számmal összegyűltek Heffler Péter tanítványai. A Balaton Vízilabda Klub szakvezetője kiadja az utasításokat, és máris a rendelkezésünkre áll. Az edzésprogramról kérdezzük, hány gyermekkel foglalkoznak itt Zircen.

– Csoportbontásban foglalkozunk a gyerekekkel, nálam tíz-tizenöt, hellyel-közzel tizenhét gyermek vesz részt az edzéseken, illetve a másik csoportban kolléganőm, Putz Andrea nagyjából hasonló létszámmal dolgozik. A nyolc-tíz éves korosztály tartozik hozzám, az edzéseink szerdán és szombaton vannak, míg a másik csoport hétfő-péntek ütemben tartja a foglalkozásait.   

Az úgynevezett mélyvizes foglalkozásokat székhelyén, Balatonfűzfőn tartja a klub. Zircen az volt a cél, hogy megtanulják a vízilabda alapjait a gyerekek, megszeressék a sportágat, és minél többen csatlakozzanak a fűzfői edzésekhez. A három úszásnemet mindenképpen meg szeretnék tanítani a gyermekeknek. Labdás-koordinációs, illetve vízbiztonsági feladatokkal kezdenek, hogy a fűzfői mélyvizes foglalkozáson már önfeledten tudjanak részt venni a gyerkőcök.

dscf4471.JPG

Heffler Péter kiemeli, hogy nagyon kedvező volt a fogadtatásuk itt Zircen. A szülőktől is nagyon sok támogatást kapnak, ami az edzéslátogatottságban is tükröződik, hiszen szinte mindig teljes létszámmal vesznek részt a gyerekek a foglalkozásokon. Arról is örömmel beszél, hogy két-három zirci gyermeket már be tudtak építeni a korosztályos csapataikba. Ők a dunántúli vízilabda liga baby bajnokságában szerepelnek, ami a legmagasabb osztálynak számít. Friss eredményt is megoszt velünk a szakvezető, hiszen a hétvégén fejeződött be az alapszakasz, és sikerült a felsőház egyik helyét megcsípniük!

A csapatépítés aranyszabálya, hogy „végy egy jó kapust”, és bizony a kis baby-hálóőrt itt, a Bakonyban sikerült megtalálnia a Balaton-parti klubnak. Ezenkívül egy mezőnyjátékosra is kezdőként számítanak a zirci gyerekek közül. Az ifjoncok szorgalma mellett az edző ezt a szülői hozzáállásnak is tulajdonítja, hogy a helyben történő részvétel mellett vállalják gyermekeik Fűzfőre történő utaztatását. 

A sikerből részét kivevő két gyermek a kedvünkért elhagyja kicsit a medencét. Maser Márk kilenc éves, és már az elejétől fogva látogatja a zirci vízilabda-edzéseket. Azt mondja, nagyon megszerette ezt a sportágat. Ő az, akinek a feladata, hogy mentesítse csapatát az ellenfél góljaitól. A Kaposvár elleni vereség és egy kéztörés a kellemetlenebb emlékek közé tartozik, annak viszont nagyon örül, hogy legyőzték Nagykanizsát, és ezzel bekerültek a felsőházba. Márk focizik is, de inkább a labda vízi változatával szeretne foglalkozni, célja, hogy egyszer majd a nemzeti csapatunk kapuját védje.  

     dscf4457.JPG

Klespitz Milán (balról) és Maser Márk egy évvel ezelőtt kezdtek el vízilabdázni, és bekerültek a fűzfői csapatba

 A tíz esztendős Klespitz Milán szélsőként játszik, és nagyon szereti posztját. Egy évvel ezelőtt kezdte Zircen, s úgy érzi, amióta a balatonfűzfői foglalkozásokat is látogatja, egyre jobban megy neki a játék. Számára is komoly sikerélményt jelentett a Nagykanizsa elleni diadal, hiszen mint mondja, nagy tétje volt ennek a mérkőzésnek. Milán természetesen nyomon követi a televízióban a vízilabda Európa-bajnokságot, és társához hasonlóan neki is vannak tervei ezzel a sportággal. Jó példát szerencsére látnak a gyerekek, hiszen a magyar volt az egyetlen nemzet, amelynek női és férfi csapata is négy közé jutott az idei kontinensviadalon. És hogy mi lesz a vége, azt még ekkor nem tudtuk…

 

Riport: Kelemen Gábor
Videó: Stúdió KB
www.zirc.hu

Kölyökidő: Labdajátékok – 1. rész: Vízilabda Tovább
Testületi ülés - 2016. január 28-án

Testületi ülés - 2016. január 28-án

2016. január 21. Szerkesztő: zircblog

 

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének  2016.  január  28-án  (csütörtök), 18.15 órára összehívott ülése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja.

A napirendi pontokra kattintva, azok tartalmát is elolvashatjátok.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

 1. Önkormányzati rendeletek alkotása

1./ A környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 33/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelet módosítása

      Előadó: Sümegi Attila jegyző

2./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervről szóló 6/2005.(IV.5.) önkormányzati rendeletének módosítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 1. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

3./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete és a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. között a 2016. évre megkötendő Közhasznúsági Szerződés megvitatása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

4./ Zirc város középiskolai tanulmányi ösztöndíja, 2016. I. félévi pályázati kiírás

     Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke        

5./ Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közti Együttműködési megállapodás felülvizsgálata

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

6./ A város arculatának megfelelő utcanév táblák kihelyezése, a városban található információs táblák, felületek egységesítése

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

7./ Önkormányzati szinten az összes alkalmazott esetében arányos béremelés lehetőségének megvizsgálása a 2016. évi költségvetés tervezésének folyamatában

      Előadó: Ottó Péter polgármester      

8./ A város közterületein és a város köztemetőiben történő fatelepítések, fapótlások, valamint a zöldfelület-növelés kérdésének megvitatása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

9./ A városi honlap készítésével kapcsolatos megbízási szerződés megvitatása

     Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke

10./ A Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Megállapodásának 31. számú módosítása

         Előadó: Ottó Péter polgármester

11./ Kivitelező és műszaki ellenőr kiválasztása a Kubinyi-program keretében a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház új kiállítására

      Előadó: Ottó Péter polgármester

12./ Pályázatok előkészítése a 2014-2020 EU forrásokra

       Előadó: Ottó Péter polgármeste

13./ Pályázat kiírása lakások értékesítésére

       Előadó: Ottó Péter polgármester

14./ Zirc Városi Önkormányzat 2016. évben indítandó közbeszerzési eljárásaihoz közbeszerzési tanácsadó megbízása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

15./ Nagy Jánosné lakásbérleti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló döntés meghozatala

         Előadó: Ottó Péter polgármester

16./ Simon József és Simon Józsefné lakásvásárlási kérelme

       Előadó: Ottó Péter polgármester

17./ Kötelező betelepítési kvóta elleni tiltakozás

       Előadó: Ottó Péter polgármester

18./ Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma Zirc Alkotmány u. 16. konyha-étterem légtechnikai berendezés javítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

19./ Mészely Attila a Zirc 0215/1 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó haszonbérleti ügye

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

20./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

 

III. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

21./ Tájékoztató Zirc közbiztonsági helyzetének javítási lehetőségeiről, figyelembe véve a megvalósított kamerarendszereket, egyéb közösségi és lakossági biztonsági beruházásokat, valamint a vagyonelleni bűncselekmények áldozatává váló személyek jogszerű védekezési lehetőségeiről

      Előadó: Ottó Péter polgármester 

22./ Tájékoztató a Magas–Bakony TDM Nonprofit Kft. elmúlt félévben végzett munkájáról

       Előadó: Varga-Halmosi Eszter ügyvezető

23./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

        Előadó: Ottó Péter polgármester

24./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

25./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző     

26./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről

        Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

                     Vörös Kálmán bizottsági elnök

 Forrás: www.zirc.hu

Testületi ülés - 2016. január 28-án Tovább
Zirc, a Bakony szíve?

Zirc, a Bakony szíve?

2016. január 18. Szerkesztő: zircblog

Bármilyen jól hangzik egy magyarázat, gondoljunk arra, hogy évszázadokkal ezelőtt nem a turisztikai marketinges gondolkodás volt a meghatározó a települések névadásakor.

Zirc az ország legmagasabban, 400 méteren fekvő városa. Nevezik a Bakony fővárosának és szívének is. Vannak azonban, akik úgy tudják, hogy a város is innen kapta a nevét: azt jelenti, ’szív’. A nyest legalábbis ezt hallotta, amikor a városban járt. Ezt a verziót a Wikipédia is említi:

Zirc nevének eredetére több magyarázat létezik: lehetséges, hogy a szláv „src” (szerdce= szív) szóból származik, mint a Bakony szíve, de sokan a zsirec = makkoltatás szóból eredeztetik vagy a crk = egyedül álló kis templom jelentésű szóból.

 A magyarázat első pillantásra nem tűnik kizárhatónak. A nem példa nélküli, hogy a szó eleji [sz] [z]-vé vált: eredetileg [sz] volt a Zala elején is (gondoljunk a gyakori Szalay családnévre!), és Zamárdi neve is a szamárszóból származik. Az ősszlávban meglevő [d] a mai szláv nyelvekben is kiesett, csak a csehben, a szlovákban és az oroszban maradt meg.

Tudta-e?

Zirc leghíresebb szülötte Reguly Antal, aki –többek között – a manysi nyelv és néprajz egyik legjelentősebb kutatója volt. Róla van elnevezve a városban szinte minden jelentős intézmény. A nevét viselő múzeumról évekkel ezelőtt írtunk – azóta örvendetesen megújult, a környéken járva érdemes felkeresni.

Kevésbé meggyőző azonban a magyarázat jelentéstani oldalról. A „Bakony szíve” meglehetősen modern ízű turisztikai szlogennek tűnik, és általában sem jellemző, hogy testrészekről, pláne belső szervekről  nevezzenek el településeket (Bakonybél sem a szervről, hanem a bél ’belső rész’ szóról kapta nevét). Mivel a települések gyakran templomuk védőszentjéről kapják nevüket, felmerülhetne, hogy egy Jézus Szent Szívének szentelt templomról kapta nevét, de egyrészt ez is példa nélküli lenne, másrészt egy ilyen magyarázat csak akkor lenne igazán meggyőző, ha tudnánk ilyen templomról.

A másik két magyarázat még kevésbé meggyőző: a [zs] > [z] változás sokkal kevésbé valószínű, mint a [sz] > [z] változás; a [crk] > [zirc] változás pedig egészen valószínűtlen. Érdekes módon a Wikipédia csak egyetlen magyarázatra nem utal, arra, amit a nyelvtudomány elfogad.

 

a-zirci-cisztercita-templom-es-apatsag.jpg

A zirci cisztercita templom és apátság
(Forrás: Wikimedia Commons / Civertan / CC BY-SA 2.5)

 Kiss Lajos a Földrajzi nevek etimológiai szótárában amellett foglal állást, hogy a szó a szláv *sirъ [sziru] ’árva, magányos’ szavával van összefüggésben: ebből képezték a *Sira [szira] személynevet, ebből pedig a *Sirici [szirici] szót, melynek jelentése ’Szira emberei, utódai’. Ugyanez eredetű az északkelet-németországi Hohenzeritz nevének (pontosabban annak utótagjának, hohen ’felső’) eredete.

Kiss Lajos azt is említi, hogy felmerül az is, hogy a szintén Veszprém megyei Borszörcsök és Karakószörcsök nevének utótagja is a *sirъ [sziru] ’árva, magányos’ tőből alakult névből származik, de ezt kevéssé tartja valószínűnek, bár a szóelemet személynévből eredetezteti. Tévedünk azonban, ha Borszörcsök nevében a bor szót sejtjük: valójában a Borsszemélynév rejlik benne. Karakószörcsök nevének előtagja viszont a vas megyei Karakó, a csehországi Krakov, illetve a lengyelországi Krakkó(lengyelül Kraków [krakuv]) nevével azonos eredetű: személynévből  származik. A magyar Wikipédia magyarázatát, miszerint egy egykor ott élt kelta nép nevéből eredne a városnév, Kiss Lajos nem említi (de az angol és a lengyel Wikipédia sem). Mivel az információ forrása nincs megadva, valószínűleg ismét a magyar Wikipédia-szerkesztők irodalmi munkásságának részével van dolgunk.

Fejes László 2016. január 18

forrás: nyest.hu

 

Zirc, a Bakony szíve? Tovább
Farsangi bál - Déja Vu Garden & club

Farsangi bál - Déja Vu Garden & club

2016. január 17. Szerkesztő: KovácsEszter.

ÉLŐZENÉS FARSANGI BÁL

Az év legszórakoztatóbb időszakába léptünk.
Ilyenkor a felnőttek is ismét gyerekké válhatnak és önfeledten szórakozhatnak,
hiszen kinek ne maradt volna örök emlék a farsang!?

Most szombaton visszahozzuk mindenkinek a gondtalan szórakozás örömét!
Érkezz jelmezben és ingyen beengedünk! :)

Zenél: CSABIKA


Belépő: 500 Ft
Jelmezben a belépés ingyenes!

Belépés csak 18 éven felülieknek!
A beléptetés jogát fenntartjuk!

12484740_1000560613349034_1521936742629582954_o.jpg

Forrás: · Déjá Vu Garden & Club

Farsangi bál - Déja Vu Garden & club Tovább
Bakonyi helikoptertragédia - közel 30 éve a Kék-hegyen

Bakonyi helikoptertragédia - közel 30 éve a Kék-hegyen

2016. január 17. Szerkesztő: zircblog

Az életmentő fakitermelő – 28 éve egy erdész és fakitermelők mentették a bakonyi helikoptertragédia áldozatait

szovjet_helikopter_erdesz_3A huszonnyolc éve történt bakonyi helikopterbalesetben magasrangú szovjet tisztek vesztek oda. Vigh József erdészként dolgozott a Kőris-hegyen, favágó munkatársaival vett részt a mentésben. Most felelevenítette a tragikus nap történetét.

A tábornokokat hiába méltatta a szovjet honvédelmi miniszter, a halálukról csak kishír jelenhetett meg

A tragikus helikopterbaleset 1987. október 19-én történt. A katasztrófáról az országos napilapok a moszkvai TASZSZ hírügynökség alapján rendkívül szűkszavúan adtak hírt.

“Helikopterkatasztrófa következtében, a szovjet hadsereg öt tábornoka, a jármű pilótája és fedélzeti technikusa vesztette életét október 19-én” – jelentette a szovjet honvédelmi minisztérium lapja, a Krasznaja Zvezda. “Szolgálati feladatainak teljesítése közben elhunyt Vlagyimir Sutov vezérezredes, a Szovjetunió fegyveres erői vezérkari főcsoportfőnök-helyettese, Erlen Porfirjev vezérőrnagy, a szovjet Déli Hadseregcsoport vezérkari főnöke (utóbbi egység állomásozott Magyarországon – a szerk.), Jurij Rjabinyin altábornagy, a szovjet fegyveres erők vezérkarának felelős beosztású munkatársa, Kirill Tromifov altábornagy, a szovjet fegyveres erők híradófőnökének helyettese, Vlagyimir Bardasevszkij vezérőrnagy, a szovjet fegyveres erők vezérkarának felelős beosztású munkatársa, valamint Alekszej Gurenkov százados helikoptervezető és Alekszandr Goncsarov főhadnagy, fedélzeti technikus” – szólt a rövidhír.

A tábornokok életrajzát ismertető, szolgálati munkásságukat és emberi tulajdonságaikat méltató nekrológokat Dimitrij Jazov honvédelmi miniszter írta alá.

Hétpecsétes titokként kezelték a tragédiát a szovjet és magyar államszervek

Ma már tudjuk, hogy minden bizonnyal szovjet Mi-8 típusú helikopter tragédiája a Bakony legmagasabb pontjához, a Kőris-hegyhez közeli, 661 méteres Kék-hegyen történt több mint 28 éve. Apró kérdőjel akad a helikopter típusát illetően. A szovjet tábornokokhoz jobban “illett volna” az Mi-9-es helikopter, amely az Mi-8 típus bővített változata volt. Az Mi-9-esek légi vezetési pontként funkcionáltak. A gyakorlatban ez jelentette, hogy az MI-9-es fedélzetéről a szárazföldi csapatok műveleteit tudták irányítani a magasrangú tisztek. A szemtanúk szerint ugyanakkor négyszögletes ablakok voltak a lezuhant gép utastéren, ami egyértelműen az Mi-8-as sorozatra jellemző, míg az Mi-9-eseket körablakokkal szerelték fel. Alábbi képünkön olyan Mi-8 PSz típusú helikopter látható, amely valószínűleg lezuhant a Kék-hegyen 1987-ben. Ezek a helikopterek napjainkban igazi ritkaságnak számítanak.

szovjet_helikopter_erdesz_1

A Kék-hegy közvetlenül a megyehatáron áll, napjainkban Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik. Hogy pontosan mi okozta a hét magasrangú katona halálát, Vándor Károly repüléstörténész kezdte el kutatni. A bakonyi helikopterbalesetet aligha meglepő módon, 1987-ben hétpecsétes titokként kezelték mind a magyar, mind a szovjet államszervek. Pár évvel a rendszerváltás után vált bizonyossá, hogy az öt szovjet tábornok vesztette életét hazánkban. “A tököli szovjet vegyes század helikoptere a tököli repülőtérről indult a Pápa közel, Nagytevel melletti harcálláspontra. Nagytevel mellett volt a szovjet Déli Hadseregcsoport tartalék harcálláspontja, az atombiztos objektum földdel fedett bunkerrendszerben kapott helyet” – írja Vándor Károly, a “Légierő Társbérletben” című könyvében.

A katasztrófa helyszíne

A katasztrófa helyszíne

“Az üzemanyag pillanatok alatt lángra kapott”

Miután a helikopter nekicsapódott a Kék-hegynek, bakonyi favágók, erdészek siettek a bajbajutott katonák segítségére. Egykori vezetőjük, Vigh József nyugalmazott kerületvezető erdész elevenítette fel emlékeit lapunknak a szörnyű napról.

“Ködös őszi nap volt. A kisszépalmapusztai vadászháznál tartózkodtam, amikor délkeleti irányból, Zirc felől közeledő helikopterre lettem figyelmes kora délelőtt. A gép szemmel láthatóan alacsonyan repült, a motor hangja `rossz´ volt. `Ez a gép nem fog elrepülni Pápáig´ – gondoltam ösztönszerűen. Nem sokkal később reccsenést hallottam az erdészházhoz közeli Kék-hegy irányából. Favágó munkatársaim kiabálva rohantak felém, hogy helikopter zuhant arra a területre, ahol épp dolgoztak. Azonnal hívtam a főnökömet és kértem, hogy értesítse a mentőket.

Ezt követően szaladtam a hegyre, akkor még pár perc alatt könnyedén meg tudtam mászni. Amikor a helikopterhez értem, a pokol fogadott. Az üzemanyag pillanatok alatt lángra kapott, a környező fákat is lángba borította. Az izzó roncsból próbáltuk volna menteni az eszméletlen embereket, de reménytelen volt. A másodpilóta helyén ülő, viszonylag fiatal tisztet az egyik favágó, Palkovics Antal szabadította ki a lángoló gépből. Több mint bátor tett volt. Tóni pár éve halt meg, megérdemli, hogy az utókor megismerje a nevét. A saját életét kockáztatta, bármikor felrobbanhatott volna a helikopter” – folytatta Vigh József.

Vigh József

Vigh József

Miért nem szállították el a mentők azonnal az egyedüli túlélőt?

“Az eszméleténél lévő, másodpilóta helyén ülő férfit pokrócban vittük le az erdei úton lévő lovasfogatokhoz. A sérült beszélt, de nem értettük, mit mond. A Zircről küldött mentő gyorsan a helyszínre ért, ám nem szállították el azonnal az egyedüli túlélőt. Megkérdeztem tőlük, miért nem indulnak, mire azt a választ kaptam: `megtiltották nekik, hogy elszállítsák a szovjet katonát´.

Ide hozták le a túlélőt

Ide hozták le a túlélőt

Ezután katonai UAZ típusú mentőautó jött, amely a sérültet a párszáz méterre lévő tisztásra vitte. Ide le tudott ereszkedni az a katonai helikopter, amely tudomásom szerint a győri kórházba szállította a szovjet férfit” – folytatta Vigh József.

A negyvenes években egy német és egy amerikai katonai gép szintén lezuhant a Kőris-hegyen

Bár a katasztrófát követően a szovjet haderő gondosan összetakarította és elszállította a helikopter roncsait, néhány darab elkerülte a figyelmüket. Ezeket Vigh József évekkel később összegyűjtötte a fiával.

Dr. Vigh Tamás kutatta a bakonyi légi szerencsétlenségeket, írása (“Légi balesetek a Kőris-hegy térségében”) a Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyvében jelent meg 2010-ben.

1944-ben a német Luftwaffe Messerschmitt típusú vadászgépe csapódott a Kék-hegybe, míg két évvel később egy C-47-es típusú amerikai katonai szállítógép zuhant le Kőris-hegyen. Ezekre a balesetekre új cikkben visszatérünk.

A szörnyű tragédia után kitüntetéseket osztogattak a szovjetek

“Aki részt vett a mentésben, meghívták a budapesti szovjet nagykövetségre. Az Andrássy útra voltunk hivatalosak, kitüntetést kaptunk. Természetesen diszkréten kezelték a pezsgős fogadást. Összesen 5000 forintot kaptunk jutalmul, ami akkor jelentős pénznek számított.

Palkovics Antal kitüntetése - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)

Palkovics Antal kitüntetése – kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)

Akadt egy kárpátaljai, magyar származású szovjet tiszt, vele egész jól elbeszélgettem. Miután megtaláltuk a közös hangot, nem bírtam tovább és megkérdeztem tőle: hogy van a fiatal férfi, akit sikerült kimenekíteni a tűzpokolból? A beszélgetőpartnerem zavarba jött és türelmemet kérte. Az egyik ajtón sietve távozott. Soha többet nem láttam.

A hegyre terepjáróval sem egyszerű feljutni - fotók: Bálint Ferenc (Kerozingőzös.hu)

A hegyre terepjáróval sem egyszerű feljutni – fotók: Bálint Ferenc (Kerozingőzös.hu)

A tábornokok hivatalosan a mai Ukrajnában és nem Bakonyban hunytak el

Az ünnepélyes fogadáson nem derült ki, mi történt az egyedüli túlélővel. Pár héttel később az újságokban megjelent rövidhírekből sikerült összeraknom, hogy ő szintén meghalt. A baleset helyszínét meghamisították. A tábornokok hivatalosan a mai Ukrajnában és nem Bakonyban hunytak el.

Palkovics Antal családjánál `látogatóban´ a szovjet katonai ügyészség. A találkozó légköre barátságos volt - kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)

Palkovics Antal családjánál `látogatóban´ a szovjet katonai ügyészség. A találkozó légköre barátságos volt – kép: Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyve (2010)

Bennem a mai napig sok megválaszolatlan kérdés maradt a helikopter-szerencsétlenségről. Sztálin óta a szovjet tábornokok közül sokan nem természetes halált haltak. Azok a magasrangú katonák, akik odavesztek a Kék-hegyen, véleményem szerint szintén gyanús körülmények között távoztak az élők soraiból” – zárta szavait a nyugalmazott bakonyi erdész.

(forrás:kisalfold.hu)

Bakonyi helikoptertragédia - közel 30 éve a Kék-hegyen Tovább