ZIRCINFO

Tegyünk egy sétát a Papodra

Tegyünk egy sétát a Papodra

2015. július 04. Szerkesztő: zircblog

Ha van kedvetek csatlakozni, július 11-én tegyünk egy sétát a Papodra.
Találkozó: Zirc, Rákóczi tér, 0km-es bakancs, 2015. július 11-én 15:30-tól.

Tervezett útvonal:

Szarvaskút - Lókút - Papod - Eplény


Távolság: 16,9km, 356m szintemelkedés, 4 óra 50 perc menetidő + pihenőidő

5138690.jpgSzarvaskútra busszal tudunk kimenni (15:50-15:58, teljes árú menetjegy 250Ft), Eplényből szintén busszal tudunk visszajönni (22:50-23:05, teljes árú menetjegy 250Ft).

Látnivalók közt szerepel Szarvaskút-forrás, Király-kút, Lókút, Vitéz Bertalan Árpád kilátó a Papodon, és még geoláda is van útközben.

Autóval érkezők figyelmébe ajánlom, hogy lehetőség van Zircen is parkolni, de akár Szarvaskúton is lehet hagyni az autót. A túra után igény esetén kisbusz szállítja vissza a résztvevőket Szarvaskútra 1000Ft/8fő áron. Az igényeket kérem előre jelezni.
A túra megvalósításában a Hotel Szarvaskút és a Verga Zrt. nyújt segítséget.
Mellékelten küldöm a Szépalma-Bakonybéli túra összefoglalóját, valamint az összegyűjtött fényképeket.

Üdvözlettel: Cseh György
Beküldte: Bakony Szíve Turisztikai Szövetség
Tegyünk egy sétát a Papodra Tovább
Megnyílik Zircen a Kormányablak

Megnyílik Zircen a Kormányablak

2015. július 03. Szerkesztő: zircblog

2015. július 6-án hétfőn megnyit a Zirci Járási Hivatal Kormányablak és Okmányirodai Osztály
(8420 Zirc, Március 15 tér 1.).

  1. Az ügyek intézése érkezési sorrendben, az ügyfélszolgálaton kérhető sorszám alapján történik.

   Ügyintézés a megnyitást követően a Kormányablak ügyköreivel történő kibővítésével valósul meg.

    

   Ügyfélfogadás:

   napok

   ügyfélfogadás

   hétfő

   07:00 - 17:00

   kedd

   12:00 - 16:00

   szerda

   08:00 - 12:00

   csütörtök

   08:00 - 18:00

   péntek

   08:00 - 13:00

    

    

    

   Kropf Miklós
   hivatalvezető

    

  Beküldte:

  Kelemen Gábor

  Megnyílik Zircen a Kormányablak Tovább
  Kihúzták a földet a gazdák lába alól - Nagyesztergár

  Kihúzták a földet a gazdák lába alól - Nagyesztergár

  2015. július 03. Szerkesztő: Atyavilág

  "Nagyesztergáron szeretnének gazdálkodni a helyiek, de nem tudnak, mert nincs elég földjük. Eközben kihasználatlanul állnak hatalmas területek, ahol a földpályázaton nyertes gazdák az üzleti terv szerint több száz birkát tartanak, de úgy tűnik, csak papíron. Valójában egyetlen állat sincs ott, és derékig ér a gondozatlan fű."

  gazdariport2.jpg

  (A kép forrása: NSZ)

  "A bíróság döntése értelmében a földpályázati bírálatok megismerhetők. Gőgös tapasztalatai szerint a szubjektíven értékelhető feltételeknél a Fideszhez, a gazdakörökhöz közeli cégeket felpontozták, a többieket pedig mélyen alul.

  – Ez a mi véleményünk szerint hivatali hatáskörben elkövetett visszaélés – állítja. – Az NFA persze mindent rendben talál, állítólag szigorúan ellenőriz, de már a pályázat elbírálásakor létrejött a mutyi."

  A teljes cikk elolvasható itt.

  A földpályázatok témájával (is) foglalkozó korábbi bejegyzések a ZircInfo-n:

  http://zirc.blog.hu/2012/04/16/foldberlet_nagyesztergar

  http://zirc.blog.hu/2013/05/05/a_foldhaszonberleti_palyazatok_eredmenyei_a_zirci_jarasban

  http://zirc.blog.hu/2013/05/23/birkalesen_a_volt_allamtitkar

  http://zirc.blog.hu/2013/09/23/_piszkos_foldek_felcsuttol_borsodig_itt_vannak_az_uj_nagybirtokosok

  http://zirc.blog.hu/2015/03/27/ot_ev_alatt_tobb_mint_2_milliard_mezogazdasagi_es_videkfejlesztesi_tamogatas_jott_zircre

   

   

  Kihúzták a földet a gazdák lába alól - Nagyesztergár Tovább
  Vágányzár Bakonyszentlászló és Veszprém között

  Vágányzár Bakonyszentlászló és Veszprém között

  2015. július 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

  Tájékoztatjuk a Tisztelt Utazóközönséget, hogy

  2015 július 20. és augusztus 5. között Bakonyszentlászló és Veszprém állomások között

  pálya- és műtárgyfelújítási munkálatok miatt vágányzár lesz érvényben.

  p19jtjlb1gmke101nk615riv1k1.jpgA vágányzár időtartama alatt Veszprém és Bakonyszentlászló, illetve Vinye és Bakonyszentlászló között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

  A vágányzári munkálatok során Veszprém felől Vinye Bakonyszentlászló állomásnál történő átszállással lesz elérhető, Porva-Csesznek állomáson a személyvonatok pótlásának hiányzó lehetősége miatt a forgalom szünetel.

  A vonatpótló autóbuszok Csesznek, Suttony volán megállóban állnak meg. Porva-Csesznek elérhető innen, mintegy 5 km-es gyaloglással, menetrend szerinti autóbuszokkal Porva,autóbuszfordulótól érdemes megközelíteni, és a kirándulások végpontjának is az javasolt, az állomástól 35-50 perc alatt elérhető, 3-3,5 km-es távon.

  Hétvégi napokon Porva állomásról Vinyére erdészeti terepjáróval 500 Ft-os áron fuvar lesz biztosítva a visszatérni kívánóknak, meghirdetett menetrend szerint, illetve igény szerint. A büfé és a kiállítás a vágányzár során is nyitva tart. A vonatpótló autóbuszokon kerékpár nem szállítható. A komolyabb fennakadások elkerülése érdekében a 10 fő felett tervezett utazásokat szíveskedjenek bejelenteni.

  További információkért keressen bennünket a facebook oldalon (Bakonyvasútvagy emailben.

  11695431_1168533036505424_5421247553820113497_n.jpg

  Forrás: Bakonyvasút

  Vágányzár Bakonyszentlászló és Veszprém között Tovább
  Lakóház udvarába vágódott az autó a karambol után

  Lakóház udvarába vágódott az autó a karambol után

  2015. július 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

  Két autó ütközésének következtében az egyik jármű az út menti ingatlan udvarában landolt Eplénynél, a baleset elszenvedői azonban sértetlenül megúszták a karambolt.

  2015. július 02., csütörtök 15:03 Írta:  Omega Hírek Kategória: Kékhírek

  header-banner-4.jpgA 82-es főúton Eplénynél összeütközött két gépkocsi, az ütközés következtében az egyik az útról egy ingatlan udvarára hajtott. A zirci önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, a járműveket áramtalanították, a baleset sérültjét a mentők ápolják.

  Tóta Tamástól, a veszprémi mentőállomás vezetőjétől tudjuk, hogy az ütközés orvosi szemmel szerencsés kimenetelű volt, ugyanis komolyabb sérülést nem kellett ellátni a helyszínre érkező mentőknek.

  A helyszínelés miatt a főúton lelassult a forgalom.

  Forrás: omegahirek.hu

  Lakóház udvarába vágódott az autó a karambol után Tovább
  Zirciek a Barót Napokon

  Zirciek a Barót Napokon

  2015. július 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

  zirci_delegacio.BMPAz idei évben Egyesületünk két tagja is részt vehetett a hivatalos delegációban a három napos Baróti Napok rendezvény programjain, erdélyi testvérvárosunkban.

  Június 26-án késő este érkeztünk Barótra, ahol a város jegyzője, Dombi Réka várt bennünket, és kalauzolt a Derzs Panzióba, szálláshelyünkre, majd vacsorára a Party Pub vendéglőbe.

  Még péntek este felvettük a kapcsolatot a városi könyvtár vezetőjével, és örömmel számoltunk be a hat zsáknyi könyvadományról, melyet Zircről vittünk hozzájuk. Ennek az átadását pontosítottuk és persze a közeljövő lehetőségeiről, feladatairól is beszélgettünk, hiszen augusztusban tervezzük továbbfesteni a tavaly nyáron megkezdett túraútvonalat Erdőfüle és a Vargyas szoros között.

  A Baróti Napok hivatalos megnyitója szombaton egy órakor felvonulással kezdődött. A díszruhás Csala Kürtje fúvószenekar előtt a Princess mazsorett csoport vonult, mögöttük székely népviseletbe öltözött néptánccsoport és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovas huszárai.

   

   

  A város főterén felállított színpadon Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere köszöntötte elsőként a résztvevőket, külön kiemelve a testvérvárosi küldöttségeket, majd áldást adott a rendezvényre, a résztvevőkre, a testvértelepülések országaiban élőkre az idei évben nyugdíjba vonuló református lelkész, Krizbai Imre. A szombat délutáni programok a hagyományok ápolása, őrzése égisze alatt zajlottak, míg vasárnap a Művelődési Ház szinkrontáncosai mutatták be tudásukat, este pedig Ruzsa Magdié volt a főszerep.

   

  Lázár Kiss Barna polgármester a köszöntőjét mondja
  Egy kép a nemezkiállításról

   

  Vasárnap délután volt lehetőségünk hivatalosan is átadni a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtárban a többségében szépirodalmi könyveket, hiszen három teljes sorozatot is vittünk: világirodalom remekei, milliók könyvtára és Jókai Mór összes művei mellett számos más magyar és külföldi író alkotását. Demeter László, a könyvtár vezetője örömmel vette át a könyveket, és biztosított bennünket arról, jó helyre kerültek, és jó célt szolgál adományunk. Ezt követően találkoztunk Dimény János iskolaigazgatóval, aki reményét fejezte ki, hogy ez a találkozás újra lendületet adhat a korábbi években kialakult jó kapcsolatnak, tartalmas és mindkét fél számára – különösen a tanulók számára – hasznos találkozások, cserediák-programok lehetőségét vetítve előre.

  A szombat és vasárnap délelőtti szabadidőt kihasználva ellátogattunk Bibarcfalvára, ahol a református templomban látható Szent László festményt néztük meg, a bodvaji hámorhoz, ahol Gábor Áron rézágyúját is öntötték, Kisbaconban Benedek Elek apó házát néztük meg, majd egy nemezelt tárgyakból álló kiállítást Nagy Zsuzsanna népi kismester vezetésével. Vasárnap délelőtt kimentünk a Vargyas szorosba, felmásztunk Orbán Balázs barlangjához, és a Lócsűrhöz is. Bizony komoly kihívást jelentett az odajutás a magas vízállás miatt, de megérte, hiszen páratlan látványban volt részünk.

  szent_laes.BMP

   Szent László-freskó a bibarcfalvi református templomban

   

  vargyas4_egyutt_a_hidon.BMP

  vargyas6.BMP

  A zirci küldöttség a Vargyas-szurdokban

   

  Köszönjük a lehetőséget városunk vezetőségének, mind a részvételre, mind pedig, hogy rövid időn belül eljuttathattuk az Egyesületünknek felajánlott könyveket Barótra, ahol nagy hasznát veszik a magyar nyelvű irodalomnak.

  A delegáció tagjai voltak: Detre Miklós, Ügyrendi és Érdekképviseleti bizottság tagja, Nemes István képviselő, Varga Lajos, Reguly Antal szakképző Iskola igazgatója, Müllerné Wenczel Rita, Koósné Stohl Ilona, egyesületi tag, Bors Károly gépkocsivezető.

  zirci_delegacio.BMP
  A zirci küldöttség Barót főterén

   

  Szöveg és képek: Koósné Stohl Ilona

  Beküldte: Erdélyi Baráti Kör Egyesület résztvevői

  Zirciek a Barót Napokon Tovább
  Egész életét a teremtett világ szépítésének szentelte

  Egész életét a teremtett világ szépítésének szentelte

  2015. június 30. Szerkesztő: zircblog

  Utolsó útjára kísértük Müller Istvánt, az Arborétum nyugalmazott igazgatóját

   – Mindig a kertben találkoztunk. Sohasem az irodában, a folyosón, sohasem hivatalos formában, mindig csak kint a kertben, a természetben, Istennek a teremtett templomában.

   Dékány Árpád Sixtus apát mondta ezt Müller István búcsúztatóján, a felső temetőben. Az Arborétum nyugalmazott igazgatója 68 éves korában, súlyos betegséget követően távozott az élők sorából.

   muller_istvan.JPG

  Müller István egy évvel ezelőtt az Arborétumban, kezében a Békefutás fáklyájával

   

  „Mindig valahogy egy sajátos nyugodtság, bölcs derű áradt belőle. Ő is néha talán nyugtalan volt, talán bosszús volt, de valahogy ezt nem érezte a környezete. Olyan örömmel és boldogsággal egyengette, munkálta a teremtett világnak azt a kis szögletét, amit az Isten rábízott, legyen szó a családjáról, legyen szó a kertről, az Arborétumról. Hálásak lehetünk neki, hogy természetvédőként, kertészként, természetszeretőként egész életét az Isten teremtett világa jobbításának, szépítésének szentelte, és mint családapa, nagyapa is ezt tette. Mert bár fontosak voltak számára az örökzöldek, a virágok a kertben, mégis a családjának a virágszálai voltak a legfontosabbak, és a szívéhez legközelebb állók. Most már az Isten örök kertjében lesz velünk, és dolgozik nekünk.”    

  Müller István 1985. január 1-től nyugdíjazásáig dolgozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon illetve jogelődjeinél mint arborétumvezető és természetvédelmi őr. Az Arborétum tulajdonosváltását követően a Ciszterci Mezőgazdasági Kft. alkalmazásában állt. Alapvégzettsége kertésztechnikus, növényvédelmi és talajerőgazdálkodási szaktechnikus volt. A munka mellett elvégezte a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövény- és Dendrológiai Szakát, és 2003-ban kertész-üzemmérnöki diplomát szerzett. Igazgatósági munkahelye előtt a mezőgazdaságban, illetve Zircen a városgazdálkodásban dolgozott. Arborétumi munkássága idején számos program kidolgozásában, fejlesztés megvalósításában működött közre, oroszlánrészt vállalva abban, hogy a közel 200 éves múlttal rendelkező, jelentős természeti értéket képviselő, angolkert stílusban létrehozott park ezen a 20 hektáron fennmaradjon, fejlődjön – írta róla 2008-as nyugdíjazásakor akkori munkáltatója, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

   

  Kelemen Gábor

  www.zirc.hu

  Egész életét a teremtett világ szépítésének szentelte Tovább
  Vakáció Nagydíj - tájfutó verseny

  Vakáció Nagydíj - tájfutó verseny

  2015. június 30. Szerkesztő: KovácsEszter.

  11429965_10200482064891391_407278915572028446_o.jpg

  Elkészült a kiírás, az idén első ízben megrendezésre kerülő Vakáció Nagydíj tájfutó versenyünkre.

  Vakáció Nagydíj
  Zirc-Kardosrét, 2015. július 10-12.
  versenykiírás

  A verseny rendezője: Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE.

  A verseny időpontja: 2015. július 10-12.

  Versenyközpont: Zirc – Kardosrét, Csalogány kemping

  A versenybíróság tagjai: Elnök: Hites Viktor, Ellenőrző bíró: Engi Imre

  A verseny formája: három napos, összetett, mindhárom nap középtávú egyéni, regionális rangsoroló verseny

  Kategóriák: FN 10 (szalagos), 12, 14, 16, 18, 21, 40, 50, 60, 70, Nyílt kezdő

  Előnevezési határidő: 2014. július 5.

  Nevezési cím: tajfutas@outlook.hu

  Nevezés online: http://www.orienteeringonline.net/CompetitionBasicInfo.aspx?CompetitionID=2315

  Nevezési díj: előnevezési határidőig 1000 Ft/fő/futam
  Késői nevezés esetén a pótdíj 500 Ft/fő/futam Dugóka bérlet: 300 Ft/futam

  Sorsolás: 2015. július 6-án

  Jelentkezés: 2015. július 10-én 15:00-17.30-ig, július 11-12-én 8:30-tól 9:30-ig a Célban.

  Null-idő: 1. nap 17:00, 2. nap 10:00 3. nap 10:00

  Térkép: 2015-ben felülvizsgált 1:10 000 méretarányú 5 méter alapszintközű ill. kb. 50 %-ban frissen helyesbített tájfutó térkép. A térkép mérete A4 (297x210 mm) a térkép pretex vízálló papírra kerül kinyomtatásra digitális nyomdában.

  Terepek: Bakonyi középhegységi terep a Cuha-patak két oldalán, többnyire jól futható szálerdőkkel, néhol meredek völgyekkel tagolt változatos domborzattal, helyenként sűrűbb sziklarajzzal, és növényzettel.

  Eredményhirdetés és díjazás: Az összetettben a kategóriák 1-3. helyezettjei éremdíjazásban részesülnek. Összetett eredményhirdetés július 12-én 13:00-kor a Célban.

  Pontérintés: SportIdent elektronikus pontérintési rendszert alkalmazzuk, kérjük nevezéskor a saját dugókaszámok megadását!

  Szállás a versenyközpontban: sátrazás 800 Ft/fő kedvezményes áron a gyönyörűen karbantartott Csalogány kempingben 8420 Zirc-Kardosrét, Győri u. 1/b, igény szerint étkezést is biztosít a kemping

  Egyénileg intézendő szállásajánlataink:
  Amberg Vendégház www.ambervendeghaz.hu
  Horváthkert Vendégház www.horvathjertvendeghaz.hu
  Szépalma Hotel www.szepalma.hu
  Forrest Hills Biohotel & Golf www.forresthills.hu
  Szarvaskút Hotel www.szarvaskut.hu
  Hóvirág Panzió Porva www.szarvaskut.hu

  Egyebek:
  - Mindegyik nap a Cél környékén, szalagos pályán ingyenes gyerekversenyt rendezünk.
  - A futamok tömegközlekedéssel is elérhetőek!
  - Internet információ: www.vbtse.hu/vakacio2015


  Programlehetőségek a környéken:
  Reguly Múzeum Zirc (3 km)
  MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc (3km)
  Ciszterci Apátság Látogató Központ (3km)
  Zirci Arborétum (3 km)
  Bakonybél Pannon Csillagda (18 km)
  Cseszneki Vár és via ferrata utak (12 km)
  Alsópere Arborétum (10 km)
  Veszprémi Vár (22 km)

  Támogatóink: Plasticor Kft., Zöldbolt, Veszprém megyei Tájfutó Szövetség, Hotel Szépalma, Keller Cukrászat, Amberg Vendégház Zirc, Rómafürdő Vendégház Bakonynána, Hóvirág Vendégház Porva, Mókus büfé Eplény

  A versenyen mindenki saját felelősségére indul!
  Minden tájfutót szeretettel várunk!

  a Rendezőség

  Forrás: Hites Viktor

  Vakáció Nagydíj - tájfutó verseny Tovább
  Kölyökidő: Szabó Bence

  Kölyökidő: Szabó Bence

  2015. június 30. Szerkesztő: zircblog

  Zirci gyermek lett a 2014–2015-ös Év Játékosa baby korosztályban a Balaton Vízilabda Klubnál. A Kölyökidő vendége Szabó Bence.  

  Ahogy az iskolában, úgy a fűzfői székhelyű Balaton Vízilabda Klubnál is éppen szünet van. Szabó Bence, a klub egyik zirci növendéke azonban a szárazföldön is igyekezett megőrizni edzettségét az elmúlt héten. Az osztálytársaival egy bakancsos táborban vett részt, ahol erdei túráztak, kerékpár túráztak. Persze azért jutott idő a pihenésre, fürdésre is, az utolsó nap pedig a vinyei kalandparkba látogattak el. Derűt csal az álmos hétfő délelőttbe, ahogy a június eleji aligai tábor emlékét is felidézi: – A csillagok szabad szemmel történő vizsgálata mellett nagyon izgalmas volt, amikor a tanító nénik által készített és elrejtett fehér papírdenevéreket kellett megtalálnunk a sötétben. Tábortűz, csapatverseny, ki mi tud vetélkedő színesítette a programot, és sikerült a szobatársakkal megosztoznunk egy pizzán, pedig a vártnál bizony kisebb volt…  

   

  dscf0604.jpg

  A friss tábori élményeket követően a vízilabdára tereljük a szót. A kedvelt sportág még az év végi bizonyítványba is „bekerült”, Bence ugyanis a testnevelésből kapott dicséretes ötöst az iskolán kívüli sportfoglalkozásnak tulajdonítja. A zirci aquatlon versenyen olyan jól úszott, hogy elterjedt róla a medence szélén: kopoltyúja van. Megnyugtat, azért ez nem így van, bár kétségtelen, hogy igen fiatalon, már nagycsoportos korában elsajátította az úszás alapjait, hogy aztán nem sokkal később a vízilabdával is megismerkedjen. Fűzfőn volt minderre lehetősége, négy éve tagja az ottani vízilabdaklubnak. Mióta beindultak a foglalkozások a Bakony fővárosában, egyre több szülő viszi le gyermekét a Balaton partjára, de az „úttörők” ők voltak ketten a nála pár évvel idősebb Nagy Zoltánnal. Nem felejti el megemlíteni a szülők segítségét, akik felváltva viszik őket az edzésekre.

  Az átlövő poszton játszó, de centerként is többször bevetésre kerülő Szabó Bence játékára saját korosztálya mellett az utóbbi időben már a gyermek II-ben is számított edzője. A nála két évvel idősebbekkel a Budapest Bajnokságban versenyeztek, a baby-k pedig olyan nagyvárosok csapataival mérték össze tudásukat, mint Győr, Pécs, Szombathely, Tatabánya, vagy Dunaújváros. Nem is akármilyen eredménnyel, hiszen sikerült a felsőházba, azaz a legjobb hat csapat közé bekerülniük – idézi fel a legsikeresebb szereplést, kiemelve a csapat összetartását és edzőjük felkészítő szerepét.   

  dscf0627.jpgA szeretett labdával és az éves teljesítményért kapott dísztárggyal

  Támadó játékos esetében nem utolsó szempont a gólerősség, ugyanakkor Heffler Péter edző hangsúlyozza: a klub minden évben kiosztásra kerülő díját nem feltétlenül azok kapják, akik a legtöbbször vették be az ellenfél kapuját. Nagyon fontos szempont az edzéslátogatottság, a hozzáállás, a fegyelem. Hozzáteszi: Bence tehetsége szorgalommal párosul, az elmúlt szezonban heti hat edzést teljesített, a fűzfői tréningek mellett a zirci foglalkozásoknak is rendszeres résztvevője volt.   

  Videó 

   Kelemen Gábor
  www.zirc.hu

   

  Kölyökidő: Szabó Bence Tovább
  Összetartottak az iskolán kívül is – Kölyökidőben az 5.b rendkívüli nyaralása

  Összetartottak az iskolán kívül is – Kölyökidőben az 5.b rendkívüli nyaralása

  2015. június 29. Szerkesztő: KovácsEszter.

  unnamed.jpg

  Gergő annyira belejött a sátortáborozásba, hogy éppen egy bunkert igyekszik építeni nekünk a Gyóni Géza utca végében, védelmet nyújtva a tűző nap elől. Meggyőzzük, hogy annyira azért nem vészes a helyzet, így hát előbújik a bokrok mögül, és már ott is terem mellettünk. Emma is megérkezik a hittantáborból. Ők ketten voltak a főszervezői az 5.b rendkívüli nyaralásának. Beszélgetésünk kezdetén kissé nehezen nyilvánulnak meg, inkább a szülőkre hárítják ezt a feladatot.

  – Tulajdonképpen a Gergő szüleinek az ötlete volt, ők ajánlották fel a nyaralójukat. A gyerekek nagyon lelkesen belevetették magukat a szervezésbe – meséli a kezdeteket Barcsai Beatrix, akinek pedagógusi hivatásából adódóan van tapasztalata a kirándulásszervezés területén, de ezúttal szülőként volt érintett a történetben.

  – Gergő elhintette az ötletet az osztályban, s amikor úgy jött haza, hogy már folyamatban van a szervezés, mert mindenki akar jönni, a Beával elkezdtünk hangosan gondolkodni, s úgy döntöttünk, támogatjuk a gyerekek kezdeményezését – mondja Kovács Eszter szülő, aki művelődésszervezői szakmájából kifolyólag is tudta segíteni a gyerekek szervezőmunkáját.

  A tábor ötlete támogatásra lelt az osztály szülői közösségének körében is. Megbeszélték, hogy ki milyen élelmiszerrel tud hozzájárulni a kiránduláshoz, s a végén oly bőségesen el lettek látva a gyerekek, hogy csak az utazás került pénzbe. Lázasan készültek az első iskolán kívüli közös együttlétre. Emma folyamatosan figyelte az időjárást, Gergő összeállított egy házi szabályzatot, melyet már itthon kiosztott minden osztálytársának. Arra pedig, hogy minden meglegyen, és időben a helyére kerüljön, az összes gyermek nagy gondot fordított. Négy felnőtt kísérte őket a Balaton partjára.

   

  dscf0474.jpgGergő apukája autóval és utánfutóval vitte előre a sátrakat, bőröndöket és az élelmiszer-ellátmányt. A
  gyerekek pontosan megadták az indulás helyének GPS-koordinátáit…

  sator.jpgA táborverés pillanatai

  – A legfontosabb az volt a gyerekek számára, hogy együtt legyenek, játszanak, beszélgessenek. Erre nincs mindig lehetőség az iskolában.

  – Feladatok nélküli közös együttlétről szólt a kirándulás. Megszólított minket a strandon egy idős bácsi, hogy régen látott már ilyen fegyelmezett, mégis vidám gyereksereget, akik dalolva indulnak a tó partjára. Többen kikönyököltek a kapuból, és nézték, hogy milyen helyes kis csapat. 

  img_0934.jpg

   

  A gyerekek felidézték a kedvünkért a közös éneket.

   

  Gergőben a „nyugovóra térés” hagyott mély nyomot: – Éjfélkor még nem aludtunk!

  Emma az ébredés emlékével él immár együtt: – Ötkor keltünk. A fiúk nem hagytak aludni minket, nekiálltak tisztítani a sátrunkat.

  Fürdés, fürdés, fürdés – sorolják a napközbeni programokat. A sufniból előkerült egy műanyagmedence, melyben körbeálltak, mint a heringek. Kitolták a szörföt a nyílt vízre, személyzetét „Csillámcicáknak” keresztelték el, amit fel is írtak az oldalára, és a névjegyükkel is ellátták a vízi deszkát. Volt kenu is, de tényleg csak múlt időben, mert az végül szétesett, életkora ugyanis nem igazán volt összhangban a rá nehezedő súllyal – mesélik a történteket.

  dscf43591_2.jpg

  – Sok gyermek számára újdonságnak számított a sátorozás, és az, hogy távol vannak a szülőktől. Bemelegítés volt ez a jövő évi erdei iskolára.

  – Nyilván minden szülő egy kis aggodalommal indította útnak a gyerekét. A felügyelettel egyáltalán nem volt probléma, mi, kísérők is felszabadultak voltunk, mert éreztük, hogy a gyerekek átlátják, mit jelent a biztonság, figyelnek, vigyáznak egymásra. A feladatokból mindenki kivette a részét, s jó volt látni, hogy mindezt mosolyogva, vidáman tették. Öröm volt velük sátorozni.

  img_0944.JPG

  A szülők nagyon fontos dolognak tartják, hogy a gyerekek önszántukból is megtartották a csoport jellegét, hiszen az iskola kötelezően rakta őket egy osztályba, egy terembe. Azért pedig, hogy ennyi idősen meg tudtak szervezni egy kirándulást, dicséret illeti őket. 

  A gyerekek örömmel újságolják, hogy a közösségi összetartás folytatódik a vakáció ideje alatt, hiszen maradt egy kis szalonna, amit Cigánydombon szeretnének majd kisütni. A sátortábor sikerét elnézve pedig nem kizárt, hogy jövő nyárra is kisütnek majd valamit…

   

  Fotók: Kovács Eszter, Kovács J. Csongor, Barcsai Beatrix, Detre Miklós

   
  Kelemen Gábor
  www.zirc.hu

  Összetartottak az iskolán kívül is – Kölyökidőben az 5.b rendkívüli nyaralása Tovább
  Kérdőíves felmérés - „Zirc Város Szociális Térképének” az elkészítéséhez

  Kérdőíves felmérés - „Zirc Város Szociális Térképének” az elkészítéséhez

  2015. június 27. Szerkesztő: zircblog

   

  A Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének döntése alapján 2015. június 8. napjától 2015. szeptember 30. napjáig - a zirci lakosság véleményének megismerése végett - a város jövőbeli terveinek, koncepcióinak, fejlesztési elképzeléseinek előkészítése érdekében, valamint „Zirc Város Szociális Térképének” az elkészítéséhez minden háztartásra kiterjedő adatgyűjtés végzésére kerül sor a város minden lakásában, háztartásában.

  A kérdőíves felmérést igénylő munkát megbízólevéllel ellátva a következő személyek végzik:

  Barcza László, Baranyai Erika, Hanich Henrietta, Hummel Beáta, Koós Kata, Kovács Krisztina, Lamoszki Erzsébet, Nagyné Fáró Katalin, Piedl Éva, Piedl Péterné, Rottenbücher Nóra, Schoffhauser Zoltán, Szemmelveiszné Pécsi Ildikó, Tehel Erzsébet, Vajcsné Polgár Krisztina, Valler Szilvia és Vankó Zoltánné.

  Kérek minden lakost a munkatársakkal való együttműködésre és a programban való aktív részvételre!

  Segítő együttműködésüket előre is köszönöm!

  Ottó Péter
  polgármester

  Kérdőíves felmérés - „Zirc Város Szociális Térképének” az elkészítéséhez Tovább
  FELHÍVÁS  - 70 éve alakult a Bányász Sportkör

  FELHÍVÁS - 70 éve alakult a Bányász Sportkör

  2015. június 27. Szerkesztő: zircblog

   

  izrezak_1.JPG

  70 évvel ezelőtt, 1945 augusztusában alakult meg a Zirc szervezett sportéletét évtizedeken keresztül átfogó Dudari Bányász Sportkör, későbbi Zirc-Dudari Bányász Sportegyesület.

  Az évforduló alkalmából sporttörténeti kiállítást szervezünk, melyen elsősorban fotókkal, újságcikkekkel, egyéb dokumentumokkal illusztrálva szeretnénk bemutatni a bányász sportkör múltját. Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben rendelkeznek ereklyékkel a „bányászidők” sportéletéből, azt egy kiállítás erejéig bocsássák a rendelkezésünkre, hogy a fiatalabb generációk számára is megismerhetővé váljék a múlt.

  A kapott dokumentumokat nyilvántartásba vesszük, sőt kölcsönadási jegyzőkönyvet is felveszünk, ha ilyen igény merül fel. Arra is van lehetőség, hogy a dokumentumokról másolatot készítünk, amennyiben az eredetinek a bemutatásához nem járulnak hozzá. Az eredeti dokumentumokat a kiállítást követően visszaszolgáltatjuk a tulajdonosának.

  A bányász sportkör eredményeit „kézzel fogható módon” bemutató ereklyék – kupák, érmek, stb. – is az érdeklődésünk középpontjában állnak, csakúgy, mint a viseleti darabok, zászlók, ezekről azonban a tárolási lehetőségek hiányában inkább fényképfelvételt készítenénk.

  Azzal is segítik a munkánkat, ha javaslatokat tesznek, hogy kik azok a személyek, akik vélhetően őriznek a sportmúltunk egy jelentős fejezetét bemutató tárgyi értékeket.

  A tárgyakat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal (8420 Zirc, Március 15. tér 1.) 215-ös irodájába vagy az ügyfélszolgálatra várjuk hétfőtől csütörtökig 08.00 és 12.00, 13.00 és 16.00, pénteken 08.00 és 12.00 óra között. Előzetes időpont egyeztetést követően szívesen házhoz is megyünk értük. Javaslatokat telefonon a 88/593-700/138, 20/444-85-14 számra vagy e-mailen, a kelemen83@gmail.com címre várunk, és természetesen személyesen is.

  A kiállításra még az idei évben szeretnénk sort keríteni, az esetlegesen örökbe kapott tárgyakat pedig a sporttelep öltözőépületében kialakítandó „Emléksarokban” mutatnánk be.

   

  Kelemen Gábor
  sportreferens

  FELHÍVÁS - 70 éve alakult a Bányász Sportkör Tovább
  Kölyökidő - Sajtórovat zirci vagy Zircen tanuló gyerekekről általános iskolás korig

  Kölyökidő - Sajtórovat zirci vagy Zircen tanuló gyerekekről általános iskolás korig

  2015. június 27. Szerkesztő: zircblog

   

  izrezak.JPG„Kölyökidő” néven új rovatot indítunk Zirc város honlapján. Honlapunkon már eddig is többször adtunk hírt iskolánk diákjainak tanulmányi, kulturális és sporteredményeiről. A jövőben ezen beszámolóknak szeretnénk egy keretet adni, rovatunk azonban ennél jóval többről fog szólni, annak szerkesztésébe a lakosságot is be kívánjuk vonni.

   

  A Kölyökidőben elsősorban azokat a gyermekeket, közösségeket szeretnénk bemutatni, velük riportot készíteni, akik, vagy amelyek

   

  • valamilyen területen – kultúra, művészet, sport, stb. – kiemelkedő eredményt értek el, gazdagítva ezzel iskolájuk, s nem utolsósorban városunk hírnevét

   

  • sokoldalú tevékenységet végeznek, egyfajta „univerzális lények”, szinte mindenben lehet rájuk számítani az iskolában, vagy azonkívül

   

  • különleges képességekkel rendelkeznek, egyedi alkotásaik, ötleteik vannak, amelyekkel eddig azonban nem léptek a széles nyilvánosság elé

   

  • érdekes hobbitevékenységet végeznek, amely méltán számíthat a köz érdeklődésére

   

  A Kölyökidő rovatban szívesen beszámolunk továbbá egy-egy különleges úti élményről, kirándulásról, táborozásról, nem mindennapi eseményekről, kalandos történetekről, barátságokról, közösségépítésről fotókkal illusztrálva.

  A rovat szerkesztői nyitott szemmel járnak, de számítunk a lakosság aktivitására is, várjuk felhívásunkra a javaslataikat írásban, a kelemen83@gmail.com e-mail címre vagy szóban a 88/593-700/138 vagy a 20/444-85-14 telefonszámokon, és természetesen személyesen is a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal (8420 Zirc, Március 15. tér 1.) 215-ös irodájában.  A javaslatban kérjük röviden ismertetni a témát vagy bemutatni az egyént / közösséget, amelyet a médiamegjelenésre érdemesnek találnak. Kérünk megadni továbbá egy telefonos elérhetőséget, amely lehet a javaslattevőé, de lehet a riportra javasolt egyéné, közösség esetében a közösség egyik tagjáé is.

   

  Amennyiben a javaslattevők / riportalanyok kérik, a riportnak lehet televíziós változata is, sőt, a legjobb témák a Veszprém Megyei Napló hasábjain is megjelenhetnek.

   

  Kelemen Gábor

  sajtóreferens

  Kölyökidő - Sajtórovat zirci vagy Zircen tanuló gyerekekről általános iskolás korig Tovább
  Elhunyt Müller István, a zirci arborétum vezetője

  Elhunyt Müller István, a zirci arborétum vezetője

  2015. június 27. Szerkesztő: zircblog

  Kedves Kollégák!

  mulleristvan.jpgSzomorúan hallottuk a hírt, hogy Müller István (Pista) múlt pénteken (06.19.) elhunyt. Nem régen még láthattuk jellegzetes mosolyát, hallhattuk vicces kommentjeit…
  Temetéséről még nem tudunk semmit. Pista 1948.04.06-án születettt és tőlünk 2008.04.05-én ment nyugdíjba.

  Itt olvashatjátok azt a kitüntetéshez kapcsolódód méltatást, amelyet 2008-as nyugdíjazása előtt írtunk róla.

  Hivatalos indokolás röviden:
  Müller István 1985. január 1. óta dolgozik a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságon (illetve jogelődjeinél) mint arborétumvezető és természetvédelmi őr. Munkába lépése óta ellátja az 1951. évben védetté nyilvánított Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület vezetését. Ez idő alatt számos program kidolgozásában, fejlesztés megvalósításában működött közre, oroszlánrészt vállalva abban, hogy a közel 200 éves múlttal rendelkező, jelentős természeti értéket képviselő, angolkert stílusban létrehozott park ezen a 20 hektáron fennmaradjon, fejlődjön. Az Arborétum az Igazgatóság egyik fő látványossága, évente általában több mint 30 ezer fő látogatja meg. Ennek a jelentős turistaforgalomnak a kiszolgálása, irányítása, a park folyamatos jó karban való tartása kiemelt feladat, amit Müller István 27 éve példásan oldott meg.

  Szakmai életút, érdemek részletes ismertetése:
  Müller István több mint 35 éves közszolgálati múlttal rendelkezik. Alapvégzettsége kertész technikus, növényvédelmi és talajerőgazdálkodási szaktechnikus. Munka mellett elvégezte a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövény- és Dendrológai Szakát és 2003. évben kertész üzemmérnöki diplomát szerzett. Igazgatósági munkahelye előtt a mezőgazdaságban, illetve Zircen a városgazdálkodásában dolgozott. Igazgatóságunk jogelődjénél történt munkába lépése óta ellátta a Zirci Arborétum vezetését, 4-5 fő állandó foglalkozású szakmunkás irányítását. Ezen munkája mellett természetvédelmi őri feladatokat is végzett, kiemelten az Arborétum területén található természeti értékek gondozását, bemutatását. Jelenleg is az Igazgatóság munkáját segíti, ellátja az Arborétum szakmai vezetését a Prémium Évek Program keretei között.
  Zirc város, az Apátság történetéhez szorosan kapcsolódó, 20 hektáros, angolkert stílusban létrehozott, a hazai gyűjteményes kertek élvonalába tartozó ar¬bo¬rétum 1951. óta országos védettségű. A hazai gyűjteményes kertek szinte mindegyike jelentős turisztikai célintézmény. Ennek a kertnek a fenntartása minden évben komoly tervezési, előkészítési és szervezési feladatot jelent, amelyet Müller István évről-évre lelkiismeretesen elvégzett.
  A 2006. év végére elkészített a terület természetvédelmi kezelési tervét, amely 10 évre részleteiben tárgyalja a gyűjteményes kertben elérendő célokat, megvalósítandó feladatokat. A 2007. évben induló KEOP részeként külön műveletként megjelent gyűjteményes kertek fejlesztési tevékenységéhez önálló, a Zirci Arborétum értékeit megtartó és fejlesztő, remélhetőleg a későbbiekben támogatást is elnyerő programot dolgozott ki. A pályázat ez év elején beadásra került.
  A gyűjteményes kertek megőrzése mindig is különleges szerepet játszott a nemzetközi természetvédelemben, a kertek nemzetközi szintű kötelezettségeit 1985-ben fogalmazták meg először (az IUCN megalapította a botanikus kertek növénymegőrzésével foglalkozó titkárságát). Ehhez a feladathoz kapcsolódóan folyamatosan aktív, cselekvő természetvédelmi tevékenységet kell és kellett Zircen is gyakorolni. Ebben is példamutatóan tevékenykedett a kolléga, hiszen az élőhelyek karbantartásától kezdve, odútelepek működtetésén át, különböző felmérések (pl. madár, denevér) megszervezéséig aktívan részt vett.
  A fentiekben részletezett, a jelentős természeti értéket képviselő park megóvásán túl fontos az is, hogy az Arborétum az Igazgatóság egyik fő látványossága, évente általában több mint 30 ezer fő látogatja meg. A turisták korszerű és szakszerű kiszolgálása érdekében is fontos eredményeket ért el a kolléga. Ezek közül kiemelhető a tájékoztatást szolgáló táblarendszer kiépítése, illetve egy átfogó tájékoztatást adó digitális tábla felállítása.

  Nyugodjék békében!

  Petróczi Imre
  szakmai igazgatóhelyettes
  Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

   

  Beküldte: Fekete Zsigmond
  Elhunyt Müller István, a zirci arborétum vezetője Tovább
  A csodálatos gyermekszemlélet tükrei

  A csodálatos gyermekszemlélet tükrei

  2015. június 24. Szerkesztő: zircblog

  Minden eddiginél több alkotás érkezett a múzeumi fotó- és rajzpályázatra

   

  A Zirci Múzeumok Éjszakáján adták át az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma által meghirdetett fotó- és rajzpályázat díjait. Az alkotásokból kiállítás nyílt a saroképületben. 

  csod.jpg

  A teljes cikk ITT olvasható

   

  beküldte:

  Kelemen Gábor

   

  A csodálatos gyermekszemlélet tükrei Tovább
  Ajándékcsomagok a Múzeumok éjszakáján

  Ajándékcsomagok a Múzeumok éjszakáján

  2015. június 19. Szerkesztő: zircblog

  Minden helyszínt meglátogattok a Múzeumok Éjszakáján Zircen?

  Indulás előtt kérjetek Pecsétgyűjtő füzetet, aztán útközben pecséteket bele! 

  7 intézménynél lehet füzetet kérni és a pecséteket begyűjteni:
  Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház
  Zirci Ciszterci Apátság
  Zirci Református Egyházközség
  OSZK - Ciszterci Műemlékkönyvtár
  MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum
  Békefi Antal Városi Könyvtár
  Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye (a TündérFarmot kértük meg hogy egy lovashintóval segítse a ki- és visszajutást. A hintó a Reguly Múzeum és a gyűjtemény között fog közlekedni 18.00 és 22.00 óra között - ingyenes!)

  Este a koncertek után a 7pecséttel rendelkezők között ajándékok kerülnek kisorsolásra!


  pecsetgyujtohoz.jpgSzövetségünk is készült ajándékcsomaggal, legalább olyan sokszínűvel, mint amilyen az adakozó  tagságunk :)
  Benne lesz:
  - az Amberg Vendégház - Zirc bora- a Geszler Családi Pincészet (Móri borvidék) által készített Chardonnay ; a vendégház által támogatott, gyermekeknek szóló Aranykapu Gyermekkoncert CD és könyv
  - a porvai Hóvirág panzió pólói
  - Ciszterci Apátságért Alapítvány fából készült kulcstartója, ceruzája és tolla
  - a zirci Coop áruház kakaós finomságai
  - a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor Medvehagyma püréje
  - a Ráktanya Kulcsosház "Gyalogcincér" foglalkoztató füzete
  - a Ciszterci Műemlékkönyvtár merített-papír könyvjelzője
  - a Zirc Városi Önkormányzat által felajánlott: baseball sapka, Varga Gábor: Lélekharang című verseskötete, Zirc Anno... 2015. évi naptár, Gámentzy Eduárd megzenésített versei CD.

  A csomagolás maga is szép ajándék lesz, mindezt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház textiltáskájában elhelyezve nyerhetitek meg.

   

  Emellett természetesen a pecsételő helyek is összeállítanak egy-egy csomagot, és további felajánlásokra is lehet számítani :)

   

  Forrás:
  Kovács Eszter
  Bakony Szíve Turisztikai Szövetség

  Ajándékcsomagok a Múzeumok éjszakáján Tovább
  Megtörtént a hulladéklerakó kármentesítése

  Megtörtént a hulladéklerakó kármentesítése

  2015. június 19. Szerkesztő: zircblog

  Lezárultak a víztisztítási feladatok, elkészült a lokalizációs domb, a helyben maradó anyag depóniába rendezésével és szigetelés kiépítésével megakadályozásra került a csapadékvíz általi esetleges további szennyeződés.

  hullad.jpg

  A teljes cikk ITT olvasható

   

  Beküldte:

  Kelemen Gábor

  Megtörtént a hulladéklerakó kármentesítése Tovább
  Bűnmegelőzési tanácsok, kerékpáros közlekedés

  Bűnmegelőzési tanácsok, kerékpáros közlekedés

  2015. június 18. Szerkesztő: zircblog

  Nyári bűnmegelőzési tanácsokkal szolgál és a szezonban aktuálissá váló, a lakosság vagyonbiztonságának további fokozását célzó szolgáltatásra hívja fel a figyelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának hírlevele. A mellékelt kiadványban ismertetésre kerül az elmúlt években több alkalommal módosuló kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályrendszer, és egy négyrészes rendőrségi turisztikai totót is összeállítottak. 

   

  A hírlevél ITT tekinthető meg

   Beküldte:

  Kelemen Gábor sajtóreferens

  Bűnmegelőzési tanácsok, kerékpáros közlekedés Tovább
  Erdélyben kirándultak a zirci iskolások

  Erdélyben kirándultak a zirci iskolások

  2015. június 18. Szerkesztő: zircblog

  Ötnapos erdélyi kiránduláson vett részt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hetven hetedik osztályos tanulója hét pedagógus kíséretében.

   

  A minden résztvevő számára élményt nyújtó kirándulásra a Határtalanul pályázat keretében került sor. A zirciek bejárták a magyar történelem nevezetes helyeit Aradtól Székelykeresztúrig, felkerestek négy iskolát, ahol új barátokra leltek. Saját felkészüléseikkel, kiselőadásaikkal színesítették a programot.

   eredly.JPG

  A zirci iskolások és pedagógusok Kisbaconban, a Benedek Elek-emlékház előtt (Fotó: Lingl Zoltán)

   

  Az út tapasztalatairól ekképpen vallottak a diákok: „Különleges várakat, szép városokat, gyönyörű tájakat láthattunk. Találkoztunk az ottani hetedikesekkel, megismerkedtünk a helyi szokásokkal. Láthattuk, hogyan élnek ott az emberek, megkóstolhattuk a hagyományos ételeket. Erdély történetéről, Benedek Elekről, az erdélyi legendákról nagyon érdekes előadásokat hallhattunk, hála tanulótársainknak. Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, új dolgokat tanultunk meg. Az ottani emberek nagyon kedvesek és közvetlenek voltak. Az utazás még kellemesebbé vált azáltal, hogy együtt lehettünk. Aki teheti, mindenképpen vegyen részt egy ilyen kiránduláson!”

  Az iskolások benyomásait Géring Klára pedagógus is megerősítette. Hangsúlyozta, a sok utazás ellenére mindenki remekül érezte magát, és szívesen elmennének újra Erdélybe.

   

  Kelemen Gábor

  www.zirc.hu

   

   

   

  Erdélyben kirándultak a zirci iskolások Tovább
  EGYMÁSTÓL TANULNAK A TANÁROK A KLIK ÚJ KEZDEMÉNYEZÉSE RÉVÉN

  EGYMÁSTÓL TANULNAK A TANÁROK A KLIK ÚJ KEZDEMÉNYEZÉSE RÉVÉN

  2015. június 18. Szerkesztő: zircblog

  Tudásmegosztás terén működnek együtt az állami iskolák: a pályázaton kiválasztott Mentoráló intézmények saját, mintaértékű pedagógiai módszereiket osztják meg a többi oktatási intézménnyel, segítve azok oktató-nevelő munkáját. Az ország több száz iskoláját bevonó programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a „Köznevelés az iskolában” projekt keretében indította el. Veszprém megyében tizenkét intézmény módszertani modelljeit érhetik el az érdeklődő iskolák.

  A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a „Köznevelés az iskolában” című európai uniós projektjének egyik elemeként összegyűjtötte azokat az általános és középiskolákat, amelyek mintaértékű pedagógiai modellel rendelkeznek. Rengeteg példa van ugyanis országszerte olyan oktatási-nevelési módszerekre, irányzatokra, amelyekkel az alkalmazó iskolák jelentős eredményeket tudnak felmutatni. A KLIK célja a mentoráló intézményi program elindításával ezeknek a helyben már bevált, régóta alkalmazott eljárásoknak az elterjesztése volt. Alkalmazásuk ugyanis hathatós segítséget tud nyújtani minden állami iskolának az oktatás-nevelési eszköztáruk fejlesztéséhez.

  A Mentoráló intézmények havi rendszerességgel kínálnak óralátogatási lehetőséget és szerveznek műhelymunkákat, amelyeken bármely érdeklődő pedagógus részt vehet. Emellett tanácsokat is adnak a már bevált eljárások más iskolák napi gyakorlatába történő átültetéséhez. Mindezekkel a KLIK egy olyan szakmai párbeszéd elindítására törekszik, amelynek eredményeképpen a legjobb pedagógiai gyakorlatok a lehető legszélesebb körben elterjedhetnek. Ez alapvetően a gyerekek érdeke is, hiszen ezek a sikeres módszerek nem csak versenyképesebb tudással vértezik fel őket, hanem érdekesebbé, élményközpontúbbá is teszik az iskolai munkát. A modellprogramokat jegyző pedagógusok ugyanis évek alatt alakították ki a módszereiket, felhasználva ehhez nem csak az eredményességgel kapcsolatos tapasztalataikat, hanem a gyerekektől érkező visszajelzéseket is.

  Veszprém megyében 12 általános és középiskola viselheti a mentoráló intézményi címet, az ő mintaértékű pedagógiai gyakorlataikat ismerhetik meg a pedagógus kollégák. Ezek közül kettő veszprémi, míg a többi a megyeszerte 10 különböző településen található.

  Rendhagyó programmal színesítik a némettanítást a pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. A Zweiglein, vagyis Ágacska-projekthéten meghívják a diákok nyelvet még beszélő és a sváb hagyományokat őrző rokonait az iskolába, hogy interjút készítsenek velük a német szokásokról, identitásról. Később ellátogatnak a vendég szülőfalujába is, ahol fotókkal örökítik meg az élményeiket, melyeket később közösen beszélnek meg az órákon. Az egész program célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez eleik kultúráját és segítse a nyelv elsajátítását.

  Két évtizede alkalmazza jelentős eredményekkel a Kék Madár Gyermek- és Személyközpontú Pedagógiai Programot a Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola. A korszerű, tevékenységre épülő tanórai módszerek mellett ennek kulcsa a diákok, tanárok és szülők kölcsönös bizalomra és együttműködésre épülő kapcsolata. Utóbbiak közreműködésére az átlagosnál sokkal hangsúlyosabban építenek, bevonják őket az iskolai folyamatokba, így az ott folyó nevelésnek nem csak szemlélői, hanem részeseivé is válnak. A tanárok rengeteg közös programot, kirándulást, családi vetélkedőt szerveznek, emellett a szülők elégedettségét is rendszeresen felmérik.

  Mesepszichológiával és jobb agyféltekés rajzolással segítik a gyerekek fejlődését az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI tanárai. A berhidai iskolába több, a különféle művészeti ágakban tehetséges, de szociokulturálisan hátrányos helyzetű diák jár, akiknek hozott hátrányai a művészeti továbbtanulásukat is meggátolhatják. Az olvasást-szövegértést javító mesepszichológiai foglalkozásokon és gondolkodást is serkentő jobb agyféltekés rajzórákon a gyerekek erősségei segítségével fejlesztik a gyengeségeiket. Az itt elért eredmények ugyanis jó hatással vannak az iskolai órákon nyújtott teljesítményükre is.

  Mivel a számítógépek a gyerekek hétköznapjainak részesei lettek, ezért tanítani is a segítségükkel lehet a leghatékonyabban. Így gondolkodnak a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és AMI-ban, ahol az interneten elérhető digitális tananyagok és számtani játékok széles skáláját használják a matematikatanításban. A lelkes szaktanárok a téma minden fejezetéhez megkeresték a leginkább illő elektronikus segédanyagokat, így egy komplett, ráadásul folyamatosan frissülő adatbázist tudnak átadni minden érdeklődő kollégának.

  További módszertani modellek a megye iskoláiban

  A felgyorsult információáramlás miatt megváltozott tanulói igényekhez igazodott a nyelvoktatás a Batsányi János Gimnázium és Kollégiumban Tapolcán. Képeket, dalszövegeket, weboldalakat használnak a pedagógusok mind az angol, mind a német nyelv tanításakor. A diákok mindennapjainak részét képező számítógépek alkalmazása is segít motiváló környezetet teremteni.

  Kéttanáros modellel teszik diák és pedagógus számára is élvezetesebbé a tanulást a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI-ben. A középsúlyos értelmi sérült gyerekeket oktató veszprémi intézményben az így együttműködő tanárok egymástól is tanulnak az összevont órákon és a diákjaiknak is többet tudnak segíteni.

  A balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium mintaértékű gyakorlata a különféle tanulási zavarokkal (pl. diszlexia, diszgráfia stb.) küzdő középiskolások eredményes neveléséről szól. Őket a többi diákkal együtt tanítják, apróbb lépésekben, a képességeikhez igazítva, lassúbb tempóban dolgozva fel a tananyagot. Az odafigyelésnek és a sok pozitív megerősítésnek köszönhetően így ők is el tudják végezni az iskolát és szakmát szerezhetnek.

  Néptánctanításra használják a mindennapos testnevelés adta lehetőségeket a Révfülöpi Általános Iskolában. A tánc ugyanis nemcsak a hagyományőrzés miatt fontos, hanem sajátosságai révén fejleszti a mozgáskoordinációt, a térérzékelést, javítja a ritmusérzéket és magabiztosságot is ad.

  Igazi környezettudatos bázisként működik a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Gyulafirátóton. A Csak ÖKOsan! modell szerint tanuló gyerekek nem csak az órán tanulnak a környezetvédelem fontosságáról, de maguk is tesznek érte. Mindennapjaik része a szelektív hulladékgyűjtés, az iskolai kert gondozása, de számos túrán, erdei iskolai programon és városi-megyei zöld akcióban is részt vesznek.

  A diáklétszám közel kétötödét kitevő hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására fejlesztett ki bemutatásra érdemes jó gyakorlatot a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola. A kis létszámú, családias hangulatú intézményben a személyes kapcsolatok és a kölcsönös bizalom jelenti a pedagógiai munka alapját, de a tantestület nagyon sok korszerű oktatási-nevelés módszert is beépített a programjába a csoportmunkától a különböző szinten lévő gyerekek differenciált oktatásáig.

  A sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskolában kiváló szakembergárdájukra alapozva már évek óta része a mindennapjaiknak. A hagyományos mozgásformák mellett rendhagyóbb sportágakat (pl. íjászat és jiu-jitsu) is tanulhatnak és nagyon sok versenyen is részt vesznek a diákjaik. A sümegi vár lábánál tartott gyermek várostrom nevű megmérettetés pedig mára már nemzetközi hírű, rendre félezer résztvevővel.

  A Vörösberényi Általános Iskolában használt, Gyöngyhalász nevű módszer egy izgalmas eszközöket, változatos akadálypályákat, különleges egyensúlyi helyzeteket alkalmazó program. Célja a diákok mozgáskultúrájának, érzékszerveinek és koncentrációjának játékos fejlesztése, amely más tantárgyaknál is érezteti a hatását.

  Bővebb információ és a Mentoráló intézmények országos listája elérhető a http://klik.gov.hu/modszertani-innovacio weboldalon.

  A Köznevelés az iskolában uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt átfogó célja, hogy javítsa az állami köznevelési intézményekben folyó munka minőségét, hatékonyságát, s ennek eredményeként a gyermekeknek kiegyensúlyozott, fenntartható oktatási rendszert teremtsen.

  A fejlesztések öt jelentős területen zajlanak: intézményi fejlesztés, módszertani innováció, partnerség és hálózatosodás, szervezetfejlesztés, valamint rendszerszervezés.

  A projektről bővebb információ a www.klik.gov.hu/kozneveles-az-iskolaban oldalon olvasható.

   

   Beküldte:

  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

  EGYMÁSTÓL TANULNAK A TANÁROK A KLIK ÚJ KEZDEMÉNYEZÉSE RÉVÉN Tovább
  "Annyira pofátlanul lopták az uniós pénzt...

  "Annyira pofátlanul lopták az uniós pénzt...

  2015. június 17. Szerkesztő: Atyavilág

  ...magyar játszóterek építésénél, hogy abból Brüsszelnek is elege lett" - olvashatjuk az egyik hírportál hétfői hírét.

  Összefoglalva a leírt esetet:

  • Az ország rengeteg településén épültek játszóterek uniós támogatással.
  • Az unió csalás elleni hivatala (OLAF) megállapította, hogy a vizsgált játszóterek esetében átlagosan 35%-kal voltak magasabbak az árak, mint az uniós átlagárak.
  • Az érintett településeknek vissza kell fizetni az uniós támogatást kamatokkal együtt.
  • Ez számos érintett település esetében az önkormányzat csődjét jelentette volna, mert költségvetésük nagy részét elvitte volna a büntetés.
  • A kormány azonban, anélkül, hogy vizsgálta volna az eseteket és a felelősségeket, 140 települést részesített támogatásban 1 milliárd 789 millió forint értékben. Hogy ez a támogatás nem független a szóban forgó játszótér-esetektől, arra szemléletes dokumentum olvasható a cikkben.
  • A 140 település között a zirci járás települései nem szerepelnek. Köztük van viszont a lista 14. helyén Eplény, amelynek önkormányzata 17 millió 511 ezer forintot kap "az önkormányzat működőképességének megőrzése" jogcímen.

  jatszoter_httpwww_ips-gyermekszem_huvizi-jatszoter.jpg(A kép illusztráció. Forrása: itt

   Most értelmezzük a helyzetet:

  • Írjuk be egy internetes keresőbe pl. azt, hogy "hol tűnnek el az uniós pénzek", és gyakorlatilag 2007-ig (tehát az első támogatási időszak elejéig) visszamenőleg kapunk találatokat.
  • Az uniós átlagárak jóval magasabbak a magyar átlagáraknál. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a szóban forgó játszóterek nem 35%-kal kerültek többe, hanem a többszörösébe (a cikkben szereplő egyik példa szerint a négyszeresébe) kerültek annak, amennyiért itthon meg lehetett volna azokat építeni.
  • A közhiedelemmel ellentétben nem csupa hülye ül a döntéshozói posztokon. De még ha így is lenne, azt még a hülyék is tudják, hogy ha a saját gyereküknek építenének játszóteret, minden elköltött forintnak utánajárnának. Vagyis a döntéshozók és közreműködők döntő többsége biztosan tudta, hogy mit csinál.
  • Hová lett tehát a több száz százalékos plusz pénz, amire majdnem sikerült lefejni az uniós támogatási rendszert? Ez ott van a beruházást kitaláló és jóváhagyó önkormányzati vezetőknél, vagy a pályázatírónál, vagy a kivitelezőnél, vagy a pályázatot támogatásban részesítő, a megvalósulást ellenőrző, majd a kifizetést jóváhagyó közreműködő szervezetnél. De a legvalószínűbb, hogy különböző arányokban és formákban (megfogható és meg nem fogható juttatások, előnyök), de mind a négynél egyszerre.
  • És vajon ki fizette meg ezt a több száz százalékos plusz pénzt, amely ily módon szépen magánzsebekbe került? A kormány, amely nagyvonalúan átvállalta a bebukott településektől a visszafizetendő támogatást és kamatait? Dehogy. Azt mi mindnyájan, tehát akik ma az országban fogyasztóként, adófizetőként állandóan vagy ideiglenesen jelen vagyunk, valahol a kilenc és tíz millió közötti lelkek együttesen fizettük meg.
  • Mennyi ilyen játszótér-eset lehet még? Erre a válaszra még várni kell, és talán soha nem kerül nyilvánosságra. Azért kell várni, mert az EU malmai lassan, de következetesen őrölnek. Ezeknek a példáknak az alapján nagyítóval fogják vizsgálni a 2007-2013-as első támogatási ciklus 2015-ben záruló elszámolásait, és ezek eredményét csak a következő években tudjuk majd meg. Ugyanakkor a kormányzati 140-es lista nagy valószínűséggel nem tartalmazza azokat a településeket (nagyobb községek, városok), amelyek nem igényeltek, vagy nem kaptak kormányzati (értsd: adófizetői) támogatást a büntetés megfizetéséhez, és a saját költségvetésükben rejtették el a visszafizetett támogatást.

  Cseppben a tenger, avagy a politika pofátlansága

   

  httpludbriko_huszuperhosok-jatszotere.jpgSzuperhősök játszótere - a kép illusztráció

  Koós Gábor

   

  "Annyira pofátlanul lopták az uniós pénzt... Tovább
  A romantika hazai tájakra költözött

  A romantika hazai tájakra költözött

  2015. június 17. Szerkesztő: zircblog

  Interjú Mail Karolin zirci írónővel

  Tudták, hogy a zirci utcákon időnként láthatatlan cselekmények szövődnek, egy kis cipőüzletben pedig regények sorai íródnak? Mail Karolin zirci írónővel beszélgettem, akinek már a hatodik könyve kerül hamarosan a nyomdába.

  karo.jpg

  A teljes cikk ITT olvasható 

   

  beküldte:

  Kelemen Gábor

  A romantika hazai tájakra költözött Tovább