ZIRCINFO

Változás a zirci gyermekorvosi rendelési időben

Változás a zirci gyermekorvosi rendelési időben

2017. augusztus 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Kedves Szülők, Gyerekek!

2017. szeptember 1-től kis változások lesznek a zirci rendelési időben:

Hétfő : 08:00 -11:00
Kedd : 11:30 - 13:30 !!!!!
Szerda : 13:00 !!!!! - 15:30 !!!!!
Csütörtök : 15:00 - 17:00
Péntek : 08:00 - 11:00

Kérek mindenkit, hogy a rövid várakozás és a tervezhetőség miatt legkésőbb a rendelés elején kérjen időpontot!!

Nagyesztergáron hétfőn 11:45-től és csütörtökön 14:15-től leszünk a betegforgalom függvényében.

Megértésüket és együttműködésüket köszönöm!

Dr. Benczik Adrienn

Képtalálat a következőre: „gyerekorvos”

Változás a zirci gyermekorvosi rendelési időben Tovább
Új vonatok indulnak Győr és Veszprém között

Új vonatok indulnak Győr és Veszprém között

2017. augusztus 21. Szerkesztő: zircblog

Új vonatok indulnak 2017. szeptember 2-tól a Győr-Veszprém vasútvonalon – közölte Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint újra lesznek Győrből olyan hétvégi vonatok, amelyek kimondottan a kiránduló családok, turisták igényeinek megfelelő időpontokban közlekednek majd.

Az új vonatok elsősorban Győrből és környékéről, valamint Zircről viszik majd a turistákat a Magas-Bakony legkedveltebb turisztikai célpontjaira, a Cuha-völgybe, a Cuha-szurdokba, Fenyőfőre, a Cseszneki várhoz, a Kőris hegyre – tájékoztatott a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.

forrás: vg.hu

 

Képtalálat a következőre: „cuha vonat”

Új vonatok indulnak Győr és Veszprém között Tovább
Testvértelepüléseink táncoslábú fiataljai a Betyárnapokon

Testvértelepüléseink táncoslábú fiataljai a Betyárnapokon

2017. augusztus 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Forrás: Zirc Erdélyi Baráti Kör 

17-08-01_04_barot-dercen_betyarnapi_latogatas_2.jpg

Évek óta készültünk arra, hogy magyarajkú testvértelepüléseink (Barót-Erdély/Románia, Dercen-Kárpátalja/Ukrajna) néptáncos fiataljait együtt léptessük fel városunk népszokásokhoz, hagyományokhoz kötődő rendezvényén. Az elmúlt években is igyekeztünk mindent megtenni, hogy megvalósítsuk elképzelésünket, de az az idei esztendőig váratott magára.

Zirc város Önkormányzata a Bethlen Alapítványhoz benyújtott pályázatával, amely a testvérvárosi kapcsolatok erősítését, ápolását szolgálja, 550.000,-Ft támogatást nyert. Ez ugyan töredéke volt annak, amire szükségünk lett volna, de a várossal közösen mégis megvalósíthattuk korábbi álmunkat. A legrégebbi – baróti –, és a legfiatalabb – derceni  testvértelepülések ifjú néptáncosait láthattuk táncolni a Bakonyi Betyárnapok színpadán.

Igaz, hogy számukra ez volt a legfontosabb program, azonban igyekeztünk a gyerekek itt töltött napjait színessé, élménygazdaggá tenni.

A július 31-ei, hétfő esti érkezést követően vendégeinket kedden Pápára vittünk városnézésre. Az Eszterházy kastély hangulata, a vezetés, a korhű ruhába öltözött és rövid jeleneteket megvalósító "szereplők" izgalmassá és feledhetetlenné tették a látogatást és a bepillantást a barokk korba. Ezután a Református Kollégiumba mentünk, ahol többek között Petőfi és Jókai pápai tartózkodásáról hallhattunk érdekes beszámolót. Persze a gyerekeknek – és bevallom őszintén, nekünk is – a nagy meleg miatt, a strand jelentette az igazi kikapcsolódást és felfrissülést.

 

 
 
 
 

Szerdán a baróti gyerekek a derceniekkel közösen – és persze két elmaradhatatlan zirci kísérőjükkel, Lucával és Raullal, Egyesületünk legifjabb tagjaival – látogatták meg a zirci nevezetességeket, műemlékeket, majd kézműves foglalkozásokon vettek részt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.

Csütörtökön a két csoport közösen tett sétát a veszprémi várban, majd a közel 40 fokos hőség elől a Balatonba "menekültünk" a gyerekekkel együtt Sajkodon.

 

 


A pénteki nap újabb izgalmakat tartogatott vendégeinknek – akik legtöbbje még nem járt nálunk – és a bakonyszentlászlói kalandparkba vonatoztunk velük egy rövid időre, hiszen délután már készülniük, próbálniuk kellett az esti fellépésre.

 

 
 
 
 

A Horváth Balázs-órán a Rákóczi téren 42 fok péntek délután

Mint minden jeles rendezvényt, a Bakonyi Betyárnapokat is a Palotással indította útjára a baróti Gaál Mózes Általános Iskola és Művelődési Ház közös néptánccsoportja, majd felváltva táncoltak a színpadon a derceni Gyöngyösbokréta néptáncosaival, (hogy legyen idejük átöltözni a következő tánchoz!). Az iszonyú hőség ellenére (40 fok) – le a kalappal a táncosok előtt! – sokan élvezték táncaikat.

 

 
 
 
 

A derceniek ismét – 2009 óta immár hatodszor – nagy sikerrel léptek fel a Betyárnapok színpadán, ahol még szombaton is nagyon meleg volt, bár a hőmérő szerint 10 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet az előző naphoz képest – azaz még ekkor is 30 fok volt árnyékban.

 

 

Sajnos a barótiaknak a fellépésük után útnak kellett indulniuk, mert korábban vállalt kötelezettségük Erdővidékre szólította őket.

Miután a város töredékét nyerte a megpályázott összegnek a testvérvárosi fiatalok találkozójára, ezúton köszönjük meg mindazok támogatását, akik fontosnak és méltónak tartották ezen programot.

Amit nagyon sajnálunk, hogy nem volt köztük zirci néptánccsoport!

 

Koósné Ilike

Testvértelepüléseink táncoslábú fiataljai a Betyárnapokon Tovább
Kapható az Országtorta a Pepében

Kapható az Országtorta a Pepében

2017. augusztus 21. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A 2017-es Országtorta a Balatoni habos mogyorós és a cukormentes Pöttyös Panni.

Mindkét torta kapható már a Pepe Cukrászdában.

Pepe Cukrászda fényképe.

Forrás:Pepe Cukrászda

Az ország tortája (másként: Országtorta, Magyarország tortája), Magyarország „születésnapi tortája”, amelyet minden évben, a magyar államiság megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában.[4] Ez egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban.[5] A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen a Magyar Ízek Utcája elnevezésű eseményen történik.[6]

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát,[7] azóta a Miniszterelnöki Hivatal és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi.[8]  Forrás: hu.wikipedia.org

Kapható az Országtorta a Pepében Tovább
Elektromos benzinkút a Rákóczi téren?

Elektromos benzinkút a Rákóczi téren?

2017. augusztus 20. Szerkesztő: Atyavilág

A zirci képviselő-testület augusztus 8-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy területet biztosít elektromos autó töltőállomás létesítéséhez (ilyen van pl. Veszprémben a piac feletti parkolóban is).

 

17-08-20_e-benzinkut.png

Az elektromos autók elképesztő hegymenetben vannak, elég csak olvasni a Tesla Model 3 sztoriját. Még nem lehet tudni, mennyi ebből a lufi, de biztos, hogy a "hagyományos" belső égésű járművek gyártói már most "megelőző kommunikációs" üzemmódba váltottak (tény, hogy az elektromos autó ötödannyi alkatrészből áll, sokkal kevésbé élőmunkaigényes - a magyar gazdaság szempontjából életveszély, hogy az ipari termelés, az export döntő, és a GDP igen jelentős részét a járműgyártás adja. Érzi ezt a veszélyt a kormány is, mert hatalmas erőket mozgósít, hogy a Tesla Magyarországra hozza az európai gyárát.)

Az mindenképpen elismerésre méltó kezdeményezés, hogy Zircen is legyen e-autós töltőállomás.

A kérdés mindössze az, hogy miért pont a Rákóczi téren találták meg a döntéshozók az e-benzinkút alkalmas helyét? A képviselő-testület döntéséből nem lehet pontosan kitalálni, hol is lenne a Rákóczi téren ez a hely, mivel a testületi ülésnek a város honlapján közzé tett, augusztus 4-i keltezésű meghívójához semmilyen előterjesztést nem lehet olvasni (ami egyébként kötelező lenne). Miért kell újabb ipari szolgáltatást telepíteni a közlekedési infrastruktúrával egyébként is többszörösen túlterhelt Rákóczi térre, amikor a város területén számos, erre alkalmasabb hely is lenne - akár a Kossuth utca zöldsávjában, vagy máshol, ahol van "meglévő elektromos kapcsolószekrény"? Tényleg átgondolták ezt a döntéselőkészítők és a döntéshozók? Igen tanulságos, hogy a témához a jelen lévő képviselők közül senkinek nem volt kérdése, és hozzászólás is mindössze egyetlen hangzott el, de az sem a helyszínre vonatkozott.

Továbbá: Most, amikor a kormány által elrendelt Településképi Arculati Kézikönyv helyi megalkotására vonatkozó felhívás megjelent, és ehhez a lakosság véleményét is várták (várják), vajon nem tartozna-e ez az ügy kifejezetten a települési arculat kérdéskörébe? Mert akármilyen környezetbarát megoldásról is van szó, csak kell egy tankolóoszlop, töltővezetékkel, fizetőhellyel, amely ott meredezik majd a helyi területi védelem alatt lévő Rákóczi téren? Erről a testületi határozatban szó sem esik, és egyetlen képviselő sem veti fel.

17-08-20_e-tankstelle.jpg

 Egy e-töltőállomás Kielben

Ami pedig a város közterületeinek állapota iránti elkötelezettséget illeti, egy nem régi példa: amikor a Rákóczi téri buszmegálló mögötti, hatalmas trafóállomást cserélték tavaly nyáron, a kábelárokkal átvágták ennek a fának a teljes gyökérzetét. Az erre irányuló észrevételre azt a választ kaptuk, hogy a(z egyébként egészséges) fa sajnos áldozatául esik a trafócserének, de az engedélyben a pótlás elő van írva. Tudja-e valaki, hogy a kivágott fa zöldtömegének megfelelő pótlás hol található az utóbbi években egyébként is igen jelentősen megkopaszított Rákóczi téren?

17-08-20_img_20160717_075859_e-benzinkut.jpg

 

Ismét egy döntés, amely a helyi lakosságra is tartozik, de amelyhez hozzászólni esély sincs, mert a gépezet csak járja a maga útját. 

(Ez a téma a rendkívüli ülés két napirendi pontja közül a második volt. Az ülés egyébként hajszál híján lett határozatképes, érdemes elolvasni a jegyzőkönyvét, amely tanulságos pillanatfelvétel a testület működéséről.)

Koós Gábor

Elektromos benzinkút a Rákóczi téren? Tovább
Meglepték az RHDSE JUDO mesterét Zircen

Meglepték az RHDSE JUDO mesterét Zircen

2017. augusztus 20. Szerkesztő: zircblog

Forrás: http://judoinfo.hu , 2017.augusztus19.

Egy ezüst, ami nekünk aranyat ér

Zircen, a judotáborban köszöntötték Hajtós Bertalant, egykori kiváló sportolót, abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben ezüstérmet nyert a barcelonai olimpián.Felsorakoztak a judokák és az edzők, a tábor szakmai vezetője az edzés levezénylésére készült, amikor váratlan meglepetés érte: a házigazda Vincze Judo Club egy keretezett, az edzőkollégák aláírásával ellátott emléklapot adott át a részére abból az alkalomból, hogy huszonöt évvel ezelőtt ezüstérmes lett a barcelonai olimpián. A kiváló sportembert szűnni nem akaró vastaps köszöntötte a teremben.„Van egy olyan ember közöttünk, aki pontosan huszonöt évvel ezelőtt bearanyozta az életünket” – mondta Vincze Lajos, s nem véletlenül fogalmazott így: a magyar judo számára eddig a legnagyobb sikert hozó barcelonai olimpia döntőjét azóta is úgy emlegetik, hogy elvették Hajtós Bertalantól az aranyérmet. Az akkor már Európa-bajnok judósunk szenzációs versenyzéssel, négy ippongyőzelemmel jutott a döntőbe, ahol a világbajnok japán versenyző várt rá. Ahogy a sportkrónikák is írják, hiába volt aktívabb a magyar, a bírók az ellenfelet hozták ki győztesnek a pont nélkül véget ért döntőt követően.


Hajtós Bertalan sokáig, elérzékenyülve nézte az emléklapot, az a taps pedig csak nem akart szűnni körülötte. Elmondta, amikor idejöttek a táborba, és elkezdték az edzéseket, eszébe jutott, hogy huszonöt éve érték el ezt a szép eredményt, arra azonban egyáltalán nem számított, hogy így meglepik a sporttársak. Ezúton is köszöni, hogy gondoltak rá ezzel a szép ajándékkal. Arról a kérdéses kimenetelű döntőről nem igazán beszél, csak a szépre emlékezik, hogy rajta kívül Kovács Antal aranyérmet, Csák József ezüstérmet, Csősz Imre pedig bronzérmet szerzett Barcelonában, voltak ötödik helyek is, és az edzőik akkor azt mondták, hogy száz év múlva sem lesz ilyen eredmény a magyar judóban.

Ő azonban bizakodó, mint mondja, van most egy ütőképes ifjúsági csapatunk, akik odaérhetnek majd az olimpiára. Akkor még nem tudtuk, amit most már tudunk, hogy aranyat hozott a Chilében zajló ifjúsági világbajnokság a magyarok számára, Varga Brigitta a 48 kilogrammosok között felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, s két bronzérmet is nyertek judósaink.Az ünnepelt szakember végül örömét fejezi ki, hogy így kinőtte magát a zirci edzőtábor. Emlékszik, nyolcvan-kilencven fővel kezdték, most pedig már több mint kétszáz résztvevő van. Méltatja a Vincze-testvéreket, akik nagy munkát végeznek annak érdekében, hogy a judo-tábor évről évre megvalósuljon.


Több mint kétszáz judoka edzett Zircen
Negyedik alkalommal rendezett a Vincze Judo Club edzőtábort Zircen, minden eddiginél nagyobb létszámmal. „A tábor alapvető célja, hogy felkészítse a versenyszezonra a judósokat. Augusztus végétől már elkezdődnek a magyar kupák, aztán az országos bajnokság, nemzetközi versenyek” – mondták el érdeklődésünkre a tábort szervező klub vezetői, edzői, Vincze Ferenc és Vincze Lajos. Hozzáteszik, hogy ezekben a pillanatokban zajlik Chilében az ifjúsági világbajnokság, ahol több magyar judós is érdekelt, és azóta már tudjuk, hogy nem is akármilyen eredményekkel tértek haza Dél-Amerikából.Az edzésmunka szakmai irányítója Hajtós Bertalan olimpiai ezüstérmes magyar judós, az Rákosvidéke Hajtós DSE szakvezetője, akinek két tanítványa szintén résztvevője volt a chilei világversenynek. Az edzéseken mintegy 220 fő vett részt. Közös futással indultak a napok a kerékpárúton – ezt mintha nekünk találták volna ki! – mondják a Vincze-testvérek –, a délelőtti és délutáni edzés pedig korosztályos bontásban történt. Szerda délután tartottak szünetet, ekkor szabad programjuk volt a judotábor résztvevőinek.

A mintegy 540 négyzetméter tatamit a Magyar Judo Szövetség bocsátotta a rendelkezésükre, így nem kellett lecipelni az áruház tetejéből a kék-sárga szőnyegeket. Az új dojo érintetlen a tábor idején, élvezi a nyári szünetet, de a házigazdák természetesen büszkén mutatták meg a tavalyi év végén átadott létesítményt az ország különböző részeiből érkező sporttársaknak. A régi vendégek mellett vannak új szakosztályok is, akik már most jelezték, hogy jövőre újra el szeretnének jönni a táborba. 

Vincze Ferenc és Vincze Lajos hangsúlyozzák, abban, hogy ennyire népszerű a zirci edzőtábor, nagy a szerepe Hajtós Bertalannak, aki nemcsak húzó név a magyar judóban, hanem magas szinte van a szakmai tudása, az edzőkollégák és a gyerekek is nagyon szeretik, szívesen jönnek tanulni tőle. Kalydi Zoltán Szentesről érkezett a tanítványaival, és már a kezdetek óta résztvevői a tábornak. Mint mondja, nagyon jó a kapcsolatuk a Vincze-testvérekkel, tanítványaik sokszor együtt utaztak a válogatott-versenyekre. A Szentesi Pollák DSE szakvezetőjének nagyon tetszik a tábor és városunk is. – Már csak egy uszoda hiányzik – teszi hozzá, és jó hírként megemlítjük, hogy ez a kívánság is teljesül…

Meglepték az RHDSE JUDO mesterét Zircen Tovább
Szakács álláshirdetés

Szakács álláshirdetés

2017. augusztus 15. Szerkesztő: zircblog

A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ  szakács munkakörben állást hirdet

A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony 3 hónap próbaidő kikötésével                 

Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő

A munkavégzés helye: 8420 Zirc, Köztársaság u.3. ill. Alkotmány u.16.

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok:

- a kijelölt ételek anyaghányad és technológiai előírások szerinti elkészítése

- az elkészített ételek érzékszervi ellenőrzése, adagolása, tálalása,

- a gépek, gépi berendezések előírásszerű kezelése, tisztán tartása,

- a munkaterületek, hűtőterek és a munkaeszközök tisztán tartása.

Elvárások:

 • nagykonyhai munkatapasztalat,
 • igényesség a munkára,
 • pontos, precíz munkavégzés,

Előnyt jelent:

 • közétkeztetési szolgáltatásban szerzett munkatapasztalat.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.                    

Pályázati feltételek:

 • szakirányú végzettség

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

 • Részletes, szakmai önéletrajz a pályázó adataival, elérhetőségével, bizonyítványok másolatával. Az állás elnyerése esetén, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány.

A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

Érdeklődni: Fonyódi István 06/30/732-1272 telefon számon lehet.

A pályázatok benyújtásának módja:

 • Személyesen vagy postai úton: 8420 Zirc, Köztársaság u. 3.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2017.08.31.

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Szakács álláshirdetés Tovább
Bakonyi Vágta 2017. augusztus 19., szombat - Zirc/Tündérmajor

Bakonyi Vágta 2017. augusztus 19., szombat - Zirc/Tündérmajor

2017. augusztus 15. Szerkesztő: zircblog

2017 augusztus.19. szombat:

 • 7:00 -Versenyzők érkezése
 • 8:00- Állatorvosi szemle (iratok, lovak, versenyzők ellenőrzése, azonosítása)
 • 10.00- Versenyirodai tájékoztató, sorsolás, pályabejárás 11.00 Megnyitó- nevező települések bemutatása, köszöntése, majd a A Zirci Tücsök zenekar fellépése
 • házigazda:Ozsváthné Fa Viktória, Ozsváth Kálmán
 • lovas bemutatók, show műsorok....
 • 13.00 Vágta megnyitó 
 • Zenergia együttes Zirc, Gáspár Laci
 • előfutamok, közben lovas bemutatók, kaszkadőr show, Hamza Viki szabadidomítása stb.....                                   - Amatőr kocsitoló verseny táv kb. 120 méter
 • (Zirc és Tata város csapata hat fős csapatokkal)
 • Indulni vágyókat várunk 3 lány-3 fiú 0630/6931411)
 • 18:30 - Bakonyi Vágta döntő futam
 • 20.00-21.30 Best Of zenekar koncert
 • zenés záróest

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Forrás: http://bakonyivagta.hu/hirek

bv2015.png

Fotó: TóthKovács Eszter (2015)

Bakonyi Vágta 2017. augusztus 19., szombat - Zirc/Tündérmajor Tovább
A plébánia hírei

A plébánia hírei

2017. augusztus 14. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Hirdetések 2017. augusztus 13-án

•Augusztus 15-én, a Bazilika búcsúnapján, Mária mennybevételének ünnepén 7, 10 és 19 órakor lesznek szentmisék a Bazilikában, illetve 11.15-től a Kistemplomban. 14-én, az esti szentmisét már az ünnepről végezzük, a szentmiséhez kapcsoltan elimádkozzuk a lorettói litániát. Nagyboldogasszony ünnepe parancsolt ünnep. 

•Augusztus 16-án és 17-én, a szerzetesközösség lelkigyakorlata miatt az esti szentmisék elmaradnak.

•Pénteken 18 órától szentségimádás lesz a hittantermi kápolnában. 

•Hívjuk és várjuk a kedves Testvéreket, a Szent Bernát-napi szentmisére, amely 19-én, szombaton 11 órakor kezdődik. Aznap reggel 7-kor nem lesz szentmise. 

•Felhívjuk a figyelmet az Apátság álláshirdetéseire.

•Ebben az évben is megrendezésre kerül az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, augusztus 26-án, szombaton. Most Zirc lesz a célpont, Veszprémből és Bakonybélből érkeznek hozzánk gyalogos zarándokcsoportok. Ám lesz egy Zircről induló és Zircre érkező útvonal is. 10 órakor indulunk az Apátság elől, Kálvária- Tündérmajor- Zoltay-forrás – Akli- Kistemplom útvonalon érkezünk vissza Zircre. A zarándoknap záró szentmiséje 17.30-kor lesz a Bazilikában, amelyet Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mutat be. Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves Testvéreket a zarándoknapra. 

•Augusztus 27-én, vasárnap 16 órakor Kapitány Dénes orgonaművész és Bodó Antónia hegedűművész hangversenye lesz a Bazilikában.

•Márfi Gyula veszprémi érsek úr, augusztus 14-i hatállyal felmentette plébánosi szolgálata alól Huszár Lőrinc atyát és Imrefi Mór atyát kinevezte zirci plébánosnak. Hétfőn a plébániai iroda az átadás-átvétel miatt zárva lesz.

Köszönöm a zirciek szeretetét! - H. L.

dscf2783.jpg

Forrás: 

Zirci Római Katolikus Plébánia
A plébánia hírei Tovább
Bányásznap - Zirc, 2017. szeptember 2., (szombat)

Bányásznap - Zirc, 2017. szeptember 2., (szombat)

2017. augusztus 14. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

A rendezvény a bányászok munkájának méltó ünneplése, elismerése, a hagyomány újjáélesztése.

E nehéz és veszélyes szakmában világszerte a közismert bányász összetartás és szolidaritás fokozása, a szakmai öntudat ápolása érdekében rendszeresen ünnepségek tartására került sor.

A bányásznapokat a II. világháború előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték meg, majd 1951-től rendszeresen szeptember első vasárnapján tartották hazánkban.Az időpont egy szomorú eseményt, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékét idézi, akik azottani bányászat nagyon mostoha körülményei miatt tiltakoztak. 
Az évek során ezek a szeptember elejei bányásznapok a bányász településeken, bányászvárosokban közkedvelt és népszerű népünnepélyekké váltak.

Zirc életében fontos történelmi, kulturális és gazdasági múlttal rendelkezik a bányászat, amely egykor a városban és a környéken élő emberek számára biztos megélhetési lehetőséget adott.
A város múltjában a lakosság kultúráját, szociális körülményeit, a gazdasági életet és az oktatási intézmények kialakulását is meghatározta, elősegítette ez az iparág. Majdnem minden családban voltak, vannak kötődések a bányához, legyen az szén- vagy bauxitbánya.

A bányák kikényszerített bezárása sokakban negatív emlékeket ébreszt ma is. A nehéz és veszélyes szakma megbecsülése és felidézése feledésbe merült, elhalványult, pedig az utódokban is tudatosítani kell a múltat, hogy az tovább éljen a zirciek emlékezetében. Fontos, hogy a még élő bányászoknak visszaadjuk a büszkeség érzését.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézmény, Zirc Városi Önkormányzat, a jelenleg még működő bányák, a bányász egyesületek és magánszemélyek összefogásával évente megvalósuló rendezvénnyel azt szeretnénk elérni, hogy városunkban újból felerősödjön a Bányásznap értéke,szerepe.

 

Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB fényképe.

Forrás: Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

Bányásznap - Zirc, 2017. szeptember 2., (szombat) Tovább
Vintage Paint Workshop - 2017. szeptember 9., Zirc, KTSZ udvar

Vintage Paint Workshop - 2017. szeptember 9., Zirc, KTSZ udvar

2017. augusztus 14. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

 

Bútorfestő workshop mindenkinek, aki szereti az alkotás örömét. 

Olyanokat is szívesen látunk, akik még soha életükben nem festettek semmit, mert nálunk garantált a sikerélmény. 
Pontos, precíz munkával, szakmai támogatással gyönyörűszép darabot vihetsz haza. Te festesz, de ha kell, "fogjuk a kezed" :)

Mikor kezdünk és mikor végzünk?
- délelőtt 10-kor találkozunk a Vintage Műhelysarok műhelyében, és valahol 17-18 óra között búcsúzunk egymástól

Vintage Műhelysarok & Vintage Paint fényképe.

Mit hozz magaddal?
- egy olyan széket, kis asztalt, éjjeli szekrényt, sámlit, ládikát, képkeretet, tükörkeretet, amelyet szívesen átfestenél vintage stílusban (fontos, hogy ezek szerkezete ép legyen és tisztított állapotban hozd, mert nem lesz idő a javításra, tapaszolásra, csavarozásra, fűrészelésre, évszázados koszok eltávolítására)
- amennyiben nincs festendő bútorod, úgy jelezd azt jelentkezésedkor, és elküldjük a nálunk fellelhető darabok fotóit árakkal együtt

Mit kapsz tőlünk?
- Vintage Paint krétafestéket és waxot az alkotáshoz bármely választott színben (36 + 3 festék szín, valamint 8 féle wax szín közül választhatsz)
- minden eszközt a munkához (ecseteket, csiszolóvásznakat, szivacsokat stb.)
- mi takarítunk utánad, mi mossuk az ecseteket, és a kezed alá dolgozunk, hogy Neked csak az alkotással kelljen foglalkoznod
- gondos szakmai segítséget, amit mindjárt az elején kb 1 órás elméleti előadással kezdünk (miközben sütizünk, teázunk)
- a tanfolyam teljes idejére biztosítunk arról, hogy a nagy munkában igyál és egyél is némi ropogtatnivalót :)
- 10% kedvezményt adunk a tanfolyam napján a Vintage Paint termékeiből
- ha bizonytalan vagy a bútorod leendő színét illetően, segítünk kitalálni a koncepciót, hogy igazán az otthonodba illő darabbal térj haza

Mennyibe kerül a részvétel?
- a workshopon való részvétel díja hozott bútor esetén: 15.000 Ft / fő (amennyiben nálunk vásárolsz bútort a festéshez, ehhez a díjhoz a bútor ára hozzáadandó)

Hogyan jelentkezhetek?
- jelentkezésedet küldd el üzenetben a Vintage Műhelysarok facebook oldalára workshop dátumát és SZÁMLÁZÁSI ADATAIDAT megadva, és a festendő kisbútor fotóját mellékelve.
- a workshopon való részvételt a teljes díj befizetése mellett biztosítjuk. AZ ÖSSZEG BEÉRKEZÉSI HATÁRIDEJE A FOGLALKOZÁS NAPJÁT MEGELŐZŐ HÉTFŐ délután 17 óra. A részvételi díjat utalással tudod rendezni, amelyhez az adatokat a jelentkezésedre válaszolva küldjük el.
- a befizetett díjt részvételi lemondás esetén nem tudjuk visszafizetni, azonban a befizetés napjától számított 6 hónapon belül felhasználható másik VINTAGE PAINT WORKSHOPra amennyiben a lemondás a workshop időpontját megelőző 3. napig történik
- amennyiben a workshop valamilyen oknál fogva a Vintage Műhelysarok által kerül lemondásra, úgy igény esetén a befizetett előleg visszajár, vagy felhasználható más workshopra, illetve termékek vásárlására.

(Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a workshopon "ilyen volt / ilyen lett", valamint werkfotókat is készítünk, amelyet a Vintage Műhelysarok odalán referenciaként felhasználunk. Hozzájárulunk továbbá ahhoz, hogy Te magad is készíts nálunk fotókat, illetve az általunk fotózott és facebookra feltöltött képeket megoszd, azonban a céglogóink eltávolításához, a fotók megvágásához, bármilyen átalakításához, saját logóval történő ellátásához, valamint üzletszerű felhasználásához nem járulunk hozzá.)

Vintage Paint Workshop - 2017. szeptember 9., Zirc, KTSZ udvar Tovább
Túra a Művészetek völgyében

Túra a Művészetek völgyében

2017. augusztus 09. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Szerző és fotók: Németh Andrea

Hazai barangoló

Túra a Művészetek völgyében

Pula az Eger-séd (Eger patak) völgyének legkeletibb települése, neve a kicsi jelentésű pólya-pulya szavakból eredeztethető. Ez túránk kiindulópontja. Koratavaszi időben érkezünk a völgybe, az égen alig egy-egy bárányfelhő üdvözöl minket.

A falu határa és annak környéke a régészeti lelőhelyek bizonysága szerint az emberiség kezdete óta lakott. A települést és az aszfaltos utat is magunk mögött hagyjuk. Az erdőbe érkezve, kanyargós emelkedőt mászunk meg. Hamarosan négyes kereszteződésnél állunk meg, ahol balra indulunk, utunk kicsiny patakpartja mellett vezet. Az éledező erdőt sáros ösvényeken járjuk be. Egy kiszáradt középkori halastó gátját követően jobbra tartunk, hamarosan rálelünk a tálodi kolostorromra utaló táblákra, innen már csak pár lépés, s az erdő felfedi az impozáns falmaradványt.

talodi_kolostor_romjai1.jpg

talodi_olostor_romjai2.jpg

A tálodi kolostor romjai

A kolostort a pálosok részére a XIII. században alapította és építette a Gyulaffy-család. Ez volt a legrégebbi kolostor a pálos rend történetében. Első okleveles emléke 1263-ból való. A pálos szerzetesek a XV. század végén elhagyják, s a nagyvázsonyi kolostorba költöznek. Helyükbe ferencesek települnek. A kegyúr a törökök közeledtére felrobbantatta a kolostort 1552-ben, a kolostorból csak a homlokzati fal maradt meg. A növényzettel teljesen benőtt romokat száz éve Rómer Flóris találta meg.  A romok környezete természetvédelmi terület. Mellette látható a Kinizsi-forrás vagy Klastrom-kút, amely több forrásból kapja bő vizét. A környezet szép középkorú gyertyános bükkösök és cseres kocsánytalan tölgyesek vidéke. Ottjártunkkor a fák még kopáran ásítottak, bár a sok hóvirág és téltemető már éreztette, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A madarak éneke pedig minden maradék kételyünket eloszlatta.

Indulás tovább, emelkedő következik a Som-hegy tetejére. Több kanyargós ösvény, T-elágazás, négyes kanyar és újra T-elágazás után kiérünk az erdőből. Arcunkat nap süti, hajunkat szél tépi, de a csodás kilátás mindenért kárpótol. Vigánpetend terül el a lábunknál. A falu főutcáján végighaladva egy régi iskolához érkezünk, mely 1976-ban látott utoljára diákot. Jelenleg környezetvédelmi oktatóközpontként működik. Udvarán az igazolópecsét mellé teát és zsíros kenyeret kapunk. Friss energiával töltődünk fel, amire hamarosan szükségünk is lesz. Elhagyjuk a templomdombot, betérünk balra, mezők között emelkedünk lassan, komótosan. Jobbra fordulunk, nagy magányos fenyők mellett haladunk. Egy tisztást elhagyva ismét a tavaszi erdőben folytatjuk utunkat. Hamarosan bazaltsziklákat pillantunk meg, majd szép lassan már mindenütt bazalttörmelék borítja az utat. Lépéseinkre alaposan figyelni kell. Fontos a jó cipőválasztás, könnyen kifordulhat az edzettebbek bokája is. Megkerülve a nagy zöld mohával borított sziklákat, felfelé tartunk. Követjük az ösvényt, a Király-kő sziklái fölénk tornyosulnak, majd hamarosan felülről csodálhatjuk meg.

kiralyko.jpg

kiralyko1_1.jpg

Királykő

A monda szerint az északi meredek, bazalt sziklasortól hozzáférhetetlen helyen állt Attila vára. Egy 50×80 méteres területen 20-40 cm magas sáncmaradványok látszanak. A bronzkorban már biztosan letelepedtek itt kultúrák, de fontos római hadiút is vezetett e sziklák alatt a patak medrét követően, ráadásul a kismedence is jól belátható innen. Amit itt látunk, ha nem is egyedülálló, de megrendítő hatású. A mindenkori idők embere számára egyféle intő jel, hogy vannak nála nagyobb erők is a Földön. A völgyben utunk következő pontja, Kapolcs bújik meg. Kicsiny, élhető, romantikus településnek tűnik, harangszóval fogadja a turistát. Pillangók előttünk, a fű itt-ott már zöldell kicsit, a patak hangulatos hidak alatt csobog tovább. Aztán a falu vége felé egy tarka háznál jobbra fel, és jöhet az utolsó emelkedő, mely elég meredek kaptató formájában jelentkezik. Megtévesztő a név: Bondoró alja.  Lihegve érünk fel, kis fissítő szünetet tartunk. Az utolsó szakasznak nekiveselkedve fás, bozótos területet szelünk át. Beérve az erdőbe, a következő ellenőrzőpont egy fára rögzített szám csupán.  Tábla mellett elhaladva, egy sorompót magunk mögött hagyva hamarosan kiérünk az erdőből. A mai nap talán legcsodálatosabb tájképe terül szemünk elé, a látvány lélegzetelállító. Előttünk a tanúhegyek egy csoportja, szemben a Szent György-hegy, balra a Csobánc sapkája bukkan ki a Boncsos-tető felett, jobbra a Hegyesd. Előtte a Monostorapáti-tó, míg leghátul a Keszthelyi-hegység vonulata vehető ki. Szél tépi hajunkat, pirosítja orcánkat, mégis muszáj pár percre leülni és elraktározni a látványt. Lenyűgöző, de sajnos fényképezni a szemből sütő nap miatt igen nehéz.

Az utolsó kilométereket szőlőtőkék között tesszük meg, majd megjelenik a civilizáció. Kerítések, gyümölcsösök és persze előttünk a falu, Monostorapáti. A műútra érve, a forgalom nem vészes. Túratársainkkal együtt jónéhányan baktatunk a  cél felé. Beérkezés után emléklapot, gratulációt és kitűzőt kapunk.

A program zárásaként egy helyi kisvendéglőben - lábunkban jóleső fáradtsággal -, megisszuk megérdemelt kávénkat, innen még egyórás kocsiút vár ránk hazáig. Remek kikapcsolódásban volt ma részünk. Felejthetelen látvánnyal gazdagodva, hazánk csodás kis szegletét ismerhettünk meg közelről.

csodas_kilatas_a_tanuhegyre_1.jpg

Csodás kilátás a tanúhegyekre

 

Szerző és fotók: Németh Andrea

Túra a Művészetek völgyében Tovább
Rendelési idő változás a kórházban

Rendelési idő változás a kórházban

2017. augusztus 09. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Rendelési idő változás !

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy

2017. augusztus 14-én a kézsebészeti szakrendelés szabadság miatt elmarad.
2017. augusztus 14-én Dr. Mátay Lilla neonatológus szakrendelése elmarad.


Foglalkozásegészségügy rendelés:
2017.08.07.,-08.,-09.,-11.,-17. és 18.-án szabadság miatt szünetel!
Sürgős esetben a helyettesítést Dr. Juhász Ágnes doktornő végzi a saját rendelőjében,ahol előjegyzés szükséges az alábbi telefonszámon:414-702.


Nőgyógyászat:
2017.08.09.-én szerdán és 2017.08.11.-én pénteken Dr. Beleznay Gábor Nőgyógyászati szakrendelése betegség miatt elmarad !
Dr. Szabadka Ödön szakrendelése szabadság miatt elmarad: 2017.07.18.-08.10.-ig.
Czank Ágnes Szonográfus NST valamint UH vizsgálatai szabadság miatt elmaradnak: 2017.07.18.-08.17.-ig.
Sürgős esetben a Veszprémi Kórházat kell felkeresni!


Rehabilitációs szakrendelés:
Dr. Nagy Márta szakrendelése szabadság miatt elmarad: 2017.08.23.-án, valamint 2017.08.30.-án.
Dr. Szakács István szakrendelése szabadság miatt elmarad: 2017.08.07.-én , valamint 2017.08.14.-én.


Reumatológiai szakrendelés:
Dr.Szakács István szakrendelése szabadság miatt elmarad: 2017.08.07.-én, valamint 2017.08.14.-én.
Dr. Radics Judit szakrendelése szabadság miatt elmarad: 2017.08.03.-án valamint 2017.08.10.-én csütörtökön.


Megértésüket köszönjük!

Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet fényképe.

Rendelési idő változás a kórházban Tovább
Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp, avagy a vulkánból született mesevilág

Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp, avagy a vulkánból született mesevilág

2017. augusztus 09. Szerkesztő: TóthKovácsEszter.

Erdélyi pillanatok. Szerző: Németh Andrea Fotók: Csizmadia József

Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp, avagy a vulkánból született mesevilág

 „… Erdély legköltőibb helyét láttam. Vannak nagyszerűbb, pompásabb, elragadóbb látványok Erdély tájai közt, de oly magasztos alig lehet több, mint a Szent Anna tava… Háromezer lábnyi magasban a tengerszint felett, körös-körül ezerkétszáz lábnyi magasban a bércek által képzett medencében, vad erdők árnyékában terül el egy gömbölyű, nagyszerű tengerszem, melynek körülete egy negyedrész mérföldet meghalad. Sima tükörlapja sötétzöld a belenéző erdős bércektől, a legnagyobb vihar sem ingatja azt meg, hab sem fodorul rajta. A körülfekvő bércek ideforduló oldalát cser és bükk fedi, míg a tó partján körül roppant fenyők emelkednek, mint egy sötét rámába fogva az ércvilágú vizlápot.” (Jókai Mór)

A Szent Anna-tó Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványosság, a tengerszint felett 950 m magasságban fekszik. Csíkszeredától délre 55 km-re található. A 12-es országútról a jelzéseknek megfelelően Sepsibükszádnál még közel 17 km-t kell megtenni, hol földúton kanyarogva, hol kitűnő minőségű aszfalton gurulva úticélunkhoz. A tó és a tóhoz vezető út két megye tulajdona, így ez régi vita tárgya, hogy a szép lassan romló utat ki javítsa meg.

sza1.jpg

Lélegzetelállító látvány a fenyők közül kibukkanó tó

A Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp a Csomád nevű vulkán kialudt ikerkráterében keletkezett. A tó Közép-Kelet-Európa egyetlen krátertava, vízgyűjtő területe kicsi, semmilyen kapcsolatban nincs a helyi vízrajzi hálózattal, főleg a csapadék táplálja. Közvetlen lefolyása nincs, a víz csak a földbe szivárog el és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén. Jelenlegi legnagyobb mélysége 7 m, de a föld alatti lefolyás miatt folyamatosan csökken. Néhány évtized múlva, előreláthatólag az egykori Mohos-tó sorsára jut, helyén nem marad más, csak egy láp. Élővilága szegényes, ami a víz alacsony ásványi só tartalmának tulajdonítható. A tó alakja felülről egyesek szerint szív, míg mások szerint inkább festőpaletta alakú. Minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a parkolótól kb. egy kilométernyi séta után kibukkan a fák közül. Legszebb arcát ősszel mutatja meg. A körülvevő fák lombja sárgás-bordós-narancsos színben tündököl, s ahogy visszacsillan a víz tükrén, nincs oly látogató, akit ez a látvány nem érint meg. S hiába készítünk bármennyi fotót – a tavat körbejárva –, a képek meg sem közelítik a valós élményt. Ha itt járunk, feltétlen kóstoljuk meg a kürtős kalácsot, mert bizton állítom, a kürtős kalács a Szent Anna-tó mellett a legfinomabb Erdélyben.

sza2.jpg

Csodás látvány minden évszakban a Szent Anna-tó

A tóban nyáron fürödhetünk, csónakázhatunk, nem ritka a 24-25 C fokos vízhőmérséklet sem. A helyiek szerint mindenképpen fürödjünk, vagy legalább mosakodjunk meg, mert így – állítólag – a tó tündére védelmez egy kerek évig. A tó mellett romantikus kis kápolna áll, a Szent Anna-kápolna, melyet 1977-ben építettek egy fakápolna helyén. A környék katolikusai számára a mai napig jelentős zarándokhely a kápolna környékén minden év július végén megrendezett Anna-napi búcsú. A legenda szerint a vízben tündérek éltek. Esténként a tó tükrén táncolva vigadtak, azonban zavarta őket a tó melletti kápolna harangjának kongása. Rávettek egy legényt, hogy lopja el nekik a harangot, jutalom ellenében. Jutalom helyett azonban a fiút vízbe fojtották és tovább folytatták esti táncukat sok-sok székely legényt a vízbe veszejtve. Egyszer egy Gergő nevű székely legény megcsókolta az egyik tündért, aki így elveszítette varázserejét, s feleségül ment Gergőhöz. Az ifjú pár visszaszerezte a harangot a tó fenekén élő tündérkirálytól. S mikor a harang újra megkondult a tündérsereg hallá, a tündérkirály pedig békává változott.

sza3.jpg

A Szent Anna-tó melletti kápolna mi is kedvelt búcsújáró hely

A Mohos-tőzeglápba, hol korábban a Mohos-tó állt, csak túravezetővel mehetünk be. Vize eltűnt, csak sűrű növényzettel, főleg tőzegmohával benőtt láp, maradt utána. A láp a tengerszint felett 1050 méter magasságban fekszik, becsült átmérője 800 méter, területe 80 hektár. Vezetőnk vicces, medvés történetekkel megtűzdelt, a helyi növény és állatvilágot bemutató bevezetője után indul a csoport – naponta több alkalommal – a rövid vezetett sétára. A tőzeges talaj 10 méter vastagságú, néhol vékonyabb, alatta pedig jelenleg is nagy mennyiségű víz található. Az ingoványos tőzegszőnyegre a túravezető engedélyével rá lehet lépni (jóváhagyása nélkül meg se próbáljuk, ő tudja, hol bírja el a súlyunkat), ami „idegbizsergető” érzést nyújt. S hogy honnan tudták, hova kell a pallókat tenni? Mivel a lápban a mai napig is medvék élnek, a nagy medvetalp oly érzékeny, hogy ők tudják, hová érdemes lépni, így a csapások mentén biztonságos. Esti, szürkületi időpontban már nem ajánlott belépni a lápba, hiszen a mackók estére előjönnek, megijesztve a látogatókat. Megtudjuk az előző nap utolsó vezetett csoportja futva hagyta el a lápot.

sza4.jpg

A lápban csak a kijelölt útvonalon szabad haladni

sza7.jpg

Tengerszem a törpefenyők ölelésében

A hajdani tóból mára már csak pár tószemet figyelhetünk meg, ezeknek a tőzeg alatt közvetlen összeköttetésük van. Vize a vulkáni hamu miatt sötétfekete és erősen savas, ezért csak apró élőlények vannak, halak nem élnek meg benne. A láp legnagyobb mélysége 74 méter, amely a vízzel feltöltött vulkáni kúp közepén található. Rendkívüli növényritkaságokat csodálhatunk itt meg, többféle húsevő növényt, például a kerek levelű harmatfüvet, több mint húszféle mohafüvet. Megtalálható itt a tőzegáfonya, a kéttős erdeifenyő, a vörös áfonya, ritkaság a jégkorszakból maradt tőzegrozmaring. Érdemes megemlíteni, hogy a túravezető képeken szemléltette a túra előtt az áfonyát, tőzegáfonyát, valamint egy megtévesztésig az áfonyára emlékeztető bogyót, amely hallucinációkat okoz, mellékhatásként két nap vécéfogsággal jár. Így elrettentve már akkor sem mertünk a bogyókhoz nyúlni, ha szinte biztosan áfonyának véltük őket.

sza6.jpgÁfonya? … vagy valami más

A legkisebbek és az idősek is végigjárhatják a könnyed túrát, de vezetőnk külön kéri, hogy semmit ne szedjünk vagy tépjünk le, illetve sose térjünk le a kijelölt ösvényről. Megszállhatunk Tusnádfürdőn és gyalogosan is megközelíthető a Szent Anna-tó és Mohos-tőzegláp. Mindenképp legalább egy napot szánjunk a látogatásra, felejthetetlen élményekkel gazdagon távozunk.

Élménybeszámoló: Németh Andrea, fotók: Csizmadia József

 

Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp, avagy a vulkánból született mesevilág Tovább
Szeretné iskolás gyermekét köztük látni?

Szeretné iskolás gyermekét köztük látni?

2017. augusztus 06. Szerkesztő: Atyavilág

17-08-06_2.jpg

Már nem kell soká várnia!

1462/2017. (VII. 25.) Korm. határozat

a védelmi felkészítés egyes kérdéseiről

1. melléklet az 1462/2017. (VII. 25.) Korm. határozathoz

A védelmi felkészítés 2017. évi feladatterve

3. A védelmi felkészítés feladataival kapcsolatban:

c) A hazafias és honvédelmi nevelés programjának tantervi szintű megjelenítése a testnevelés kerettanterv módosításával, illetve ehhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása.

Felelős: emberi erőforrások minisztere

honvédelmi miniszter

Határidő: 2017. december 31.

17-08-06_4.jpg

17-08-06_5.jpg

17-08-06_3.jpg

17-08-06_1.jpg

„A hazafias nevelés bevezetésével kapcsolatosan értelmetlen és okafogyott a 6-12 éves gyerekeket direkt módon ideológiával bombázni, csak arra jó, hogy alkalmazkodást kényszerítsenek ki, hogy a gyerekek megtanulják, dekódolják az elvárást, és ennek megfelelően viselkedjenek.”

„...egy olyan országban élünk, ahol a patriotizmus, a hazafiasság erősítése, a honvédelemre való felkészítés általában az uralkodó elit politikai ideológiai indoktrinációs tevékenységének a része volt. Tehát felölről az emberekre ráerőszakolt marhaság volt. Az emberek ezt így is dekódolták. ...”

(Újságírói kérdés: Ön szerint mennyit árthat a gyerekek személyiségének a hazafias és honvédelmi oktatás-nevelés?)

„...az eredeti céljait tekintve teljesen értelmetlen. A hazafias nevelés és a honvédelemre való felkészítés direkt eszközei általában a saját paródiájukba fordulnak a magyar oktatásban. A másodlagos hatásait tekintve viszont borzasztó, mert minél inkább militarizáljuk az oktatást, minél több kötelező ideologikus, vagy direkt honvédelmi … felkészítő elemet viszünk be az oktatásba, az annál inkább arról szól, hogy megfosztjuk, megfosszuk a gyerekeket az autonómiájuktól, az integritásuktól, tehát … hatását tekintve, ha ez tömegessé válik és kötelezővé válik, akkor nem tud más lenni, mint egy alattvalóképzés … bevitele a magyar közoktatásba ...”

Interjú Radó Péter oktatáskutatóval

Klubrádió, Hetes stúdió, 2017. augusztus 5., 15:21:20-tól

Sajtóvisszhangok:

Tesióra helyett hazafias és honvédelmi nevelés jöhet az iskolákba (Kisalföld)

Jönnek a hazafias tornaórák (Magyar Nemzet)

Újabb változás a tesiórákon: jön a hazafias nevelés (eduline.hu)

Szeretné iskolás gyermekét köztük látni? Tovább
Melege van? Még itt a legjobb a helyzet!

Melege van? Még itt a legjobb a helyzet!

2017. augusztus 05. Szerkesztő: Atyavilág

17-08-05_hoterkep.png

Szombaton, augusztus ötödikén délután fél hatkor még nálunk van az egyik leghűvösebb az országban: 31 fok. Az Időkép hőtérképén folyamatosan figyelemmel kísérheti a kánikulával érintett területeket. A hőségriadó ebben a pillanatban vasárnap éjfélig érvényes. A Bakonyban holnapra, vasárnapra már alacsonyabb hőmérsékletek várhatók, de a hidegfront intenzív záporokat, zivatarokat, jégesőt hozhat.

Be van fizetve a lakásbiztosítása? Ha nem, és egy villámcsapás éri a házát, nagy bajba kerül. De még ha igen, és bekövetkezik ez a statisztikailag elhanyagolható gyakoriságú véletlen, akkor is igen kellemetlen tortúráknak nézhet elébe - mint az a legutóbbi zirci éjjeli zivatarkor ténylegesen elő is fordult.

Ha a kánikulai komfortérzetét javítani akarja, gondolkozzon el a teraszhűtésen. A Zircinfo blogon másfél hónapja közzé tett megoldás, az eddigi tapasztalatok birtokában, igen jó szolgálatot tesz, elviselhető költséggel. Érdeklődőknek szívesen megmutatjuk, kapcsolat a Zircinfo blog email címén.

Koós Gábor

Melege van? Még itt a legjobb a helyzet! Tovább
Kigyulladt egy busz Zirc és Csesznek között

Kigyulladt egy busz Zirc és Csesznek között

2017. augusztus 02. Szerkesztő: Atyavilág

Kigyulladt egy autóbusz a 82-es főút Zirc és Csesznek közötti szakaszán. A tűzesethez a veszprémi hivatásos és a zirci önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat. Az elsődleges információk szerint a busz utasai közül nem sérült meg senki. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták - tájékoztat a katasztrófavédelem.

17-08-02_kigyulladt_busz.jpg

(Kép: kisalföld.hu, több kép is)

"„Három busszal indultak a bercsényisek a balatonalmádi gólyatáborba, ezek közül délelőtt tíz óra környékén az egyik jármű kapott lángra. Szerencsére senki sem volt veszélyben, nem tört ki pánik, s miután mindenki biztonságban leszállt, még a csomagokat is sikerült kiszedni a raktérből. Mentesítő járat érkezett a diákokért, akik azzal folytathatják útjukat a Balatonra. Összességében elmondható, kezelhető volt a helyzet" – mondta lapunknak Németh Zsolt a Bercsényi-iskola igazgatója. 

A diákok annyit láttak, hogy a busz hátuljából füst terjeng. Szóltak a sofőrnek, megálltak, a gépjármű-vezetője a helyzetet érzékelvén mindenkit leszállított a buszról. A diákok aztán már biztonságos távolságból látták, hogy kigyullad s egyre jobban ég a busz, majd több méter magas lángok csapnak fel."
(Forrás: kisalföld.hu)
A busz tehát Győr felől tartott Veszprém felé. A Kisalföld fényképei és a police.hu térképe alapján a tűz akkor ütött ki, amikor a busz Gézaházát elhagyva kezdett ereszkedni a gézaházai tetőről. A helyismerettel rendelkezők szerint ez nagy hőségben nem az első eset, ugyanis a nem teljesen jó műszaki állapotban lévő, esetleg korosabb, vagy túlterhelt járművek a cseszneki szerpentinen felfelé kapaszkodva annyira túlmelegednek, hogy kigyulladhatnak.
Kiegészítés:
Az eset kapcsán -nem sokkal dél után- a zirci tűzoltók is nyilvánosságra hozták az oltás alatt készített fotóikat:
Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.
Zirci Önkormányzati Tűzoltóság fényképe.További fotók megtekinthetők itt: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság
Kigyulladt egy busz Zirc és Csesznek között Tovább
Amit nem biztos, hogy tudtál Bernátról

Amit nem biztos, hogy tudtál Bernátról

2017. augusztus 01. Szerkesztő: Atyavilág

17-08-01_bernat_1.png"Minden bizonnyal a középkori Európa legnagyobb szabású vállalkozása volt a Szentföld meghódítására és megtartására tett kísérlet. Szinte lehetetlen volna túlbecsülni a keresztes hadjáratok hatását az európai politika-, gazdaság és kultúrtörténetre, nem beszélve arról, hogy ekkor fogant meg az egységes Európa gondolata is. E vállalkozás során születtek meg a lovagrendek is, amelyek fantasztikus gyorsasággal váltak néhány tagot számláló kis szervezetekből a világ történelmét meghatározó tényezőkké. Rejtélyes története - és ennek drámai végkifejlete - emeli ki a templomos rendet a harcos szerzetesrendek közül." (BBC History 2011. május, I. évf. 2. szám, 29. o.)

17-08-01_bernat_2.png"A templomos lovagrend 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szentföldön alakult. Hugues de Payns vezetésével nyolc vagy kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli." (Wikipédia)

(Képek az Arn, a templomos lovag című filmből)

 17-08-01_bernat_2.jpg"Hugues de Payns ... 1126-ban Európába utazott, hogy megszerezze az egyház támogatását és pénzt gyűjtsön. Szerencséjére nem kisebb személyiség, mint Clairvaux-i Bernát, Claivaux cisztercita apátságának később szentté avatott alapítója vette pártfogásába. ... Bernát írt az új, 'félelem nélküli, mindenfelé biztos lovagról, aki felölti a hit mellvértjét, hogy megvédelmezze lelkét éppúgy, mint ahogy testére ölti a vas mellvértjét', és e kettős páncéllal felvértezve rettenthetetlen lélekkel száll szembe Krisztus ellenségeivel.

De az apát nem csak ebben segített Hugues-nak, az új rend szabályzatát is a cisztercita regula alapján, az ő közreműködésével állították össze. Ez a regula fő célul a zarándokok és a jeruzsálemi szent helyek védelmét tűzte ki, és az 1129-es troyes-i zsinaton jóvá is hagyták, így a templomosok szerzetesrendként működhettek tovább." (BBC History i.m.) 

"Szent Bernát szobor

A Szent Bernát szobor az Arborétum területén, az apátság épülete előtt látható.

A szobrot 1931. augusztus 17én Dr. Werner Adolf apát állíttatta fel díszes talapzatára, az arborétum területén, az apáti lakosztállyal szemben. A szobrot dr. Vargha Domján pécsi egyetemi tanár hozta Hollandiából, s ő ajándékozta Zircnek.

17-08-01_bernat_3.jpgA szobrot tartó alapzatot és vaskos oszlopát, mely a szobor méltóságához, nagyságához kellett, Kasper József zirci kőműves és ácsmester készítette. Megáldása, felszentelése 1931. augusztus 23-én volt. Ez alkalommal a szentbeszédet dr. Vargha Domján pécsi egyetemi tanár mondta. Az ünnepélyes nagymisét Werner Adolf pontifikálta. Közreműködött a Cecília énekkar. Az esős idő miatt a körmenet megtartható nem volt, de az apát úr papi segédlettel a Szent Bernát-szoborhoz vonult és csendben elvégezte a megáldás szertartását. A szobor gyönyörű környezetével Zirc egyik ékessége lett, melyhez minden évben a Bernát napját követő első vasárnap körmenetben vonult ki az ünneplő közönség.

A monostorba telepített katonák ledöntötték 1951. február 26-án. Ekkor nagyobb darabokra tört szét és megcsonkultan sokáig hevert az oszlopa mellett. Az 1960-as évek végén utasításra a szakmunkásképző intézet kőműves tanulói az oszlop mögé elásták.

A Szent Bernát szobor helyett Liska Szilveszter zirci plébános 1991-ben erdélyi fehérmárványból egy új, kisebb Szent Bernát szobrot készíttetett, a tartóoszlopot is alacsonyabbra építették, de ugyanazon a helyen, ahol a régi volt. A szobor Nagy István János szobrászművész alkotása.

17-08-01_bernat_1.jpg

1991. augusztus 29-én áldotta meg és szentelte fel az új szobrot Kerekes Károly apát úr. Szentbeszédet Lázár Kelemen zirci plébános úr mondott, méltatva az elmúlt 800 év történelmének útját." 

Forrás17-08-01_bernat_3.png

Amit nem biztos, hogy tudtál Bernátról Tovább
Érdekességek zirci utcanévadókról - Thury György

Érdekességek zirci utcanévadókról - Thury György

2017. július 21. Szerkesztő: Atyavilág

"Egy magyar vitéztől még holtában is rettegtek a törökök.

A végvári harcok idején  a török és magyar katonák még békeidőben is rendszeresen párbajoztak egymással. A kihívó általában levelet küldött a kiszemelt ellenfélnek, amelyben megadta a viadal helyét és módját - válogatott sértésekkel körítve. Piski István tihanyi kapitányt például Ibrahim koppányi aga "hazug, bestye kurafinak" nevezi 1589-es levelében,  majd javasolja, hogy "mindaddig vívjunk, te hitetlen rósz bestye, fegyverrel is vagy foggal is lehet, amíg egyik a másikat kivégezze a világból."

Talán azért is mert ilyen bátran gyalázkodni, mert a magyarok első számú bajvívója, Thury György már nem volt az élők sorában. A "magyar El Cid" néven ismert vitéz állítólag 600-nál is többször győzött párviadalban, legtöbbször hatalmas pallosával vetve véget a küzdelemnek.

A törökök nem túl sportszerű módon 1571-ben 150 lovassal csalták tőrbe Thuryt, levágott fejét Isztambulba küldték, pallosát viszont Bécsbe, a császárnak. Állítólag annyira rettegtek a fegyvertől, hogy még a magyar vitéz halála után sem mertek hozzáérni."

(BBC History 2012. június, II. évf. 6. száma, p. 90)

 A helybéliek a legritkább esetben jegyzik meg az utcaneveket. A gyüttmentek mind tudják.

Arról, hogy ki és mikor nevezte el Zircen a Wathay utcát a Bakonybéli utca magasparti páratlan oldalával összekötő utcát Thury Györgyről, az ismert településkutatóktól sem sikerült információt szerezni.  Talán egykor előkerül valamilyen jegyzőkönyv, amely utcanévadásokról szól. Erről az utcáról van szó:

2017-07-21_thury.png

Koós Gábor

Érdekességek zirci utcanévadókról - Thury György Tovább
Pályázati felhívás két lakótelek értékesítésére

Pályázati felhívás két lakótelek értékesítésére

2017. július 11. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat a tulajdonában lévő

1796/3 hrsz-ú (Álmos köz);  

a 2358/13 hrsz-ú (Győri utca)

lakótelkeit értékesítésre meghirdeti

 

A részletes pályázati megtekinthető ITT: http://www.zirc.hu/download/palyazatok/2017/2_telek_meghird.pdf

 

A pályázat benyújtásának helye: Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztály

(8420 Zirc, Március 15. tér 1. Fszt. 106. szoba)

 A pályázat beérkezésének határideje: 2017. augusztus 23. (szerda) 1200 óra

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Pályázati felhívás két lakótelek értékesítésére Tovább