ZIRCINFO

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 14. (befejező) rész - A választás után

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 14. (befejező) rész - A választás után

2014. október 30. Szerkesztő: Atyavilág

Önkormányzati választások 2014. október 12. – A választás után

A politikai környezet

„Ma van a helyhatósági választás Magyarországon. A kormányzópárt, a Fidesz fogja nyerni. Az ellenzék esélytelen, mivel a választás manipulált.

Az országgyűlési választáson idén áprilisban a Fidesz, amely a mérsékelt svéd párt, az M testvérpártja, a szavazatok 44,5 százalékát kapta. A választási törvény alapján, amelyet a Fidesz azért írt újra, hogy számára megfelelő legyen, ez kétharmados országgyűlési többséghez volt elég.

...

Az EBESZ nemzetközi választási megfigyelői a választás után igen kritikus jelentést írtak, amelyben felhívták rá a figyelmet, hogy mind a törvényalkotás, mind a hivatalok és a média a hivatalban levő kormánynak kedveztek.

Azóta, hogy a nemzeti és konzervatív párt, a Fidesz – Orbán Viktor vezetésével – 2010-ben átvette a hatalmat Magyarországon, az ország mindinkább autoriter irányba változott.

A mai helyhatósági választásra olyan politikai klímában kerül sor, amelyben ténylegesen megkérdőjelezhető, Magyarországot vajon továbbra is demokráciának kell-e valóban nevezni. Orbán Viktor maga mondta, hogy a pénzügyi válság azt mutatja: „a liberális demokrata államok nem képesek nemzetközileg versenyképesek maradni”, és Oroszországot, Kínát és Törökországot hozta elő mint sikeres országokat.”

(Forrás és a teljes cikk: „A jobboldal Magyarországon manipulálja a helyhatósági választást”)

Zircen pedig ez történt

A választásra jogosultak 41,6%-a szavazott. Ez a részvételi arány még az eddigi negatív rekordnak tekinthető, 2010-es részvételt is alulmúlta egy százalékkal.

A polgármester-választás eredménye:

Horváth László Független jelölt 43.49%
Ottó Péter FIDESZ-KDNP 56.51%

(A részvételi arányokat is figyelembe véve Ottó Pétert a szavazásra jogosult állampolgárok 23,1%-a választotta polgármesternek.)

Bár a polgármester-választást a Fidesz-KdNP-jelölt nyerte, az eredmény sokkal szorosabb, mint négy évvel ezelőtt volt: az akkori különbség Ottó Péter és Horváth László között 43%, volt, ez most 13%-ra csökkent.

A képviselő-választás eredményei (a kapott szavazatok sorrendjében):

Horváth László Független jelölt 1 104
Kasper Teréz Ágota Független jelölt 1 026
Lingl Zoltán Független jelölt 1 010

Dr. Benczik Ágnes Adrienn Független jelölt 903
Dr. Horváth Sándor Árpád Független jelölt 891
Dr. Kovács László Független jelölt 877
Vörös Kálmán FIDESZ-KDNP 780
Nemes István FIDESZ-KDNP 736

(A részvételi arányokat is figyelembe véve a legtöbb szavazatot kapott Horváth Lászlót a szavazásra jogosult állampolgárok 18,9%-a, a legkevesebb szavazatot kapott Nemes István a szavazásra jogosult állampolgárok 12,6%-a választotta meg képviselőnek.)

A testületben egyértelműen a függetlenek nyertek. Ez részben annak köszönhető, hogy a Fidesz-csapatban csak a befejeződő ciklus polgármestere és alpolgármestere tekinthető közéleti, városvezetői tapasztalattal rendelkezőnek, a többiek – még ha nevük ismert is – semmilyen közéleti teljesítményt nem tudnak felmutatni; részben egyfajta elégedetlenséget jelent a leköszönő testület munkájával szemben, illetve az óvatosnál erősebb változtatási szándékot fejez ki.

A testületben két olyan képviselő kapott helyet (Dr. Benczik Adrienn és Nemes István), akiknek eddig nem volt városvezetői múltjuk.

A megválasztott polgármester és képviselők listája (névsorban):

Horváth László polgármester Független
Ottó Péter polgármester FIDESZ-KDNP
Dr. Benczik Ágnes Adrienn képviselő Független
Encz Ilona képviselő Független
Horváth László képviselő Független
Dr. Horváth Sándor Árpád képviselő Független
Kasper Teréz Ágota képviselő Független
Kovács Eszter képviselő Független
Dr. Kovács László képviselő Független
Lingl Zoltán képviselő Független
Mészáros Gyula János képviselő Független
Mészáros József képviselő FIDESZ-KDNP
Mészáros Szabolcs képviselő Független
Nagy Tamás Imre képviselő Független
Nemes István képviselő FIDESZ-KDNP
Németh Gábor Zoltán képviselő Független
Sternné Ivanics Andrea Mária képviselő FIDESZ-KDNP
Szakács Péter képviselő Független
Török Béla képviselő FIDESZ-KDNP
Varga Gábor képviselő JOBBIK
Dr. Varga Tibor János képviselő Független
Varga Zita képviselő FIDESZ-KDNP
Vágenhoffer Péter képviselő Független
Virth Csaba képviselő Független
Vörös Kálmán képviselő FIDESZ-KDNP

 

Az elnyert mandátumot kövér betűkkel, színezett háttérrel jelezzük. A polgármesterként és képviselőként is induló jelölteknél az elnyert mandátum esetén a másik jelölés értelemszerűen el nem nyertként szerepel.

Az október 22-én megtartott alakuló ülésen a polgármester az előző ciklus alpolgármesterét, Vörös Kálmánt jelölte alpolgármesternek, akit három támogató, öt elutasító szavazat és egy tartózkodás mellett nem választottak alpolgármesterré.

A jelöltek számáról összetételéről, státuszváltásáról, a támogató szervezetekről a sorozat 10. részében írtunk. Az ebben bemutatott, a zirci önkormányzati választásokon 1990 óta indult jelölteket összefoglaló táblázatunkat most kiegészítettük a 2014-es választási eredményekkel:

Választás utáni lista_2014 (1).jpgVálasztás utáni lista_2014 (2).jpg

Megjegyzések:
A lista nem tartalmazza az 1990. évi választások során a társközségekben megválasztott képviselőket (4 fő).
A lista nem tartalmazza az 1990. évi választások során mandátumot nem nyert jelölteket.
Az elnyert mandátumok esetében csak a választás alkalmával elnyert mandátumok szerepelnek, a ciklus közben megszerzett mandátumok nem.
Ha a jelölt polgármesteri és képviselői mandátumra is pályázott, és valamelyikben nyert, az elnyert mandátumként szerepel.
Az elnyert mandátumot kövér betűkkel, színezett háttérrel jelezzük.

A rövidítések értelmezése:

BAT Békefi Antal Társaskör
FG Független
FIDESZ Fiatal Demokraták Szövetsége
FIDESZ-MPP Fidesz-Magyar Polgári Párt
FIDESZ-MPSZ Fidesz-Magyar Polgári Szövetség
FKGP Független Kisgazdapárt
JOBBIK JOBBIK Magyarországért Mozgalom
KDNP Kereszténydemokrata Néppárt
MDF Magyar Demokrata Fórum
MP Munkáspárt
MSZP Magyar Szocialista Párt
NF Nemzetiségi Fórum
SZDSZ Szabad demokraták Szövetsége
SZKE Sziget Környezetvédelmi Egyesület
TRK TIT Reguly Klub
VBE Vállalkozók a Bakonyért Egyesület
VSZE Városvédő és Szépítő Egyesület
ZNKSZE Zirci Német Kisebbségihagyomány és Származáskutató Egyesület
ZP Zöld Párt

 

A kampányt két választási csoportosulás határozta meg: a Fidesz-KdNP (Ottó Péter vezetésével) és a „Cigánydombi baráti kör” (CBK, Horváth László vezetésével), és egy kivétellel (Kasper Ágota) ezekből kerültek ki a megválasztott képviselők is.

A kampány

A kampány eseménytelen volt. Egyetlen választási gyűlésre került sor, jelképes választói érdeklődés mellett: a kormánypárt küldte le államtitkárát a helyi kormánypárti jelöltek támogatására.

Közterületi plakátolás nem volt. A kormánypárti jelölteket népszerűsítő megállító táblákkal találkozhattunk.

Szórólapokat, nyomtatott kiadványokat a két választási csoportosulástól, továbbá a Jobbik egyetlen jelöltjétől kaptunk a postaládánkba.

CBK1_2014.jpg

CBK2_2014.jpg

A Cigánydombi baráti kör (CBK) választási kiadványa

 

Fidesz2_2014.jpg

A Fidesz-KdNP kiadványa

 

Jobbik_2014.jpg

 A Jobbik-jelölt szórólapja

A kiadványok közül a Fidesz-szórólapok és -prospektusok formában és kivitelben határozott minőségi javulást mutattak az elmúlt két választás Fidesz-jelöltjeinek kiadványaihoz képest. Ebből egyértelműen látszott, hogy a jelölő szervezet sokkal több pénzzel meg tudta támogatni a jelöltjeit. A CBK egyetlen kiadványa és a Jobbik-jelölt szórólapja ugyanakkor szerény kivitelű, jóval kisebb terjedelmű volt, feltételezhetően saját zsebből (vagy mérsékelt külső támogatásból) fizetve.

A kiadványokban szélsőséges megfogalmazásokat nem találtunk. Az előző ciklus polgármestere a (a 2002-2006-os ciklusból megismert polgármesteri „öninterjú”-ra emlékeztető) terjedelmes nyilatkozatban sorolta a megvalósult fejlesztéseket, eredményes intézkedéseket, és mint ahogy a választások során jellemző, ezekben számos eufemizmus is előfordul. Helyenként hasonlóan nagyvonalú a számadatok, statisztikák felhasználása a vélt vagy valós érdemek alátámasztására. A CBK a választási kiadványában saját eredményeket értelemszerűen nem tudott felmutatni, így tehát csak a terveiket, célkitűzéseiket tudták ígéretek formájában felsorolni, azonban ezeken legalább látszik, hogy szerzőik a városirányítás közelében élnek. A Jobbik szórólapjának ígéretei inkább általánosak, a vágyakhoz állnak közelebb.

A CBK az A Bakony-oldalon tette közzé felhívását, amelyhez egy „Lakossági felmérés” kérdőívet is mellékelt. Nem tudni, hányan töltötték ki, és a válaszstatisztikák sem érhetők el a kerdoivem.hu honlapon, de a kérdések esetenként manipulált, tendenciózus megfogalmazása nagyon emlékeztetett a Horváth László polgármesterségének utolsó évében, 2006-ban a Jelenkutató Intézet (akkor még közvélemény-kutatás, ma már felsőfokú oktatás fő tevékenységű cég) által Zircen lefolytatott ún. „demokrácia-felmérés” és a közvetlenül a választások előtt, 2006. szeptember 21-én lebonyolított telefonos közvélemény-kutatásra.

A képviselő-jelöltek kampányidőszak alatti megjelenéseiből, megnyilvánulásaiból több esetben megkérdőjelezhető volt szándékuk komolysága, helyzetük és esélyeik reális felmérése. Míg a ZIRCINFO bemutatkozási felhívásának mindkét polgármester-jelölt és a 23-ból 21 képviselő-jelölt eleget tett, a Stúdió KB által felkínált vitafórumot nem igényelték, a képújság-hirdetési lehetőséggel három jelölt élt. Az A Bakony internetes honlap által meghirdetett fórumra hat jelölt ment el (Kasper Ágota, Németh Gábor, Varga Gábor, Vágenhoffer Péter, Szakács Péter képviselőjelöltek, illetve Hédl József nemzetiségi jelölt). Olyan képviselők kaptak mandátumot, akik a korábbi ciklusokban a legalacsonyabb részvételi arányokat produkálók közé tartoztak a testületi üléseken.

A kampányt összefoglalva azt mondhatjuk, hogy – egyetlen esettől eltekintve – sem formailag, sem tartalmilag nem hozott újdonságot. A Fidesz a helyben alkalmazott eszköztárával és mondanivalójával most érhetett annak közelébe, amit az SZDSZ 2002-2006 között már kifinomultan művelt. Ez a kampány is igazolta, hogy a helyi hatalom megszerzésének módját tekintve nincs lényegi különbség az egykori SZDSZ és az akkori és mostani Fidesz között (sőt, vezetői mentalitásban sem).

Az előző bekezdésben említett egyetlen kivétel azonban – zirci viszonylatban – brutális volt. A ZIRCINFO blogon szeptember 25-én közzé tett felhívás a „Mobil fogadóóráról” – amelyben a kormányhivatalként működő Járási Hivatal, a Rendőrőrs és a Közös Önkormányzati Hivatal lett volna kíváncsi „a zircieket foglalkoztató problémákra, megoldandó feladatokra, és javaslataikra” – ordított a durva állami beavatkozásról az önkormányzati kampányba a kormánypárti jelöltek mellett. Külön pikantériája, hogy az e sorok írójának kommentje következményeként az önkormányzati hivatal sajtóreferense által közzé tett felhívást a közzé tevő kérésére órákon belül törölték, majd másnap változatlan formában újra megjelentették. Mondani sem kell, hogy gyakorlatilag nulla lakossági érdeklődés kísérte.

A helyi választási médiakínálatból továbbra is nagyon hiányzott a nyomtatott sajtó. A 2008 óta szüneteltetett, és korábban a város teljes lakosságához eljuttatott Zirc és Vidéke havilap közéletben betöltött szerepét eddig semmi nem tudta pótolni. Újraindítására viszont – annak ellenére, hogy a város „az önkormányzatiság két és fél évtizede alatt még egyetlen ciklus végén sem volt ilyen jó, a jövőt megalapozó pénzügyi helyzetben” (idézet az újraválasztott polgármester kampánykiadványából), továbbá annak ellenére, hogy a 2005-ben kiadott polgármesteri jelszó („minden civil szerveződés tartsa el önmagát”) szellemében akkor leállított civil támogatások többsége már „visszaszivárgott” a város költségvetésébe – alig van esély: ez a lap ugyanis független szerkesztőséggel működött. Ez pedig a mindenkori hatalomnak nincs ínyére. A Stúdió KB a megszokott formáját hozza, gondosan kerülve mindenfajta közéleti állásfoglalást, oknyomozást, tényfeltárást, rendszerkritikát, vagyis a magyar önkormányzati fenntartású média tipikus képviselője. Bár a Zirc szempontjából jelentőséggel bíró két internetes honlap, a 2011-ben indított, vegyes helyi hírportálként működő ZIRCINFO blog, valamint a céltudatosan moderált A Bakony fontos közéleti szerepet töltenek be, vitafórumként is működnek, látogatottságuk folyamatosan nő, az általuk elért olvasóközönség mégis erősen korlátozott; hatásukat főként az interneten „járatos”, véleményformáló olvasók multiplikátori szerepén keresztül érik el.

Véleményem

Mivel rossz előérzeteim voltak, ezért 2010-ben az önkormányzati választásra (1974 óta először) el sem mentem. Jól tettem. A választás után, 2010. október 6-án ezt írtam a zirci választáson indult jelöltekről egy azóta megszűnt internetes oldalon:

A képviselői névsor tizenkilencből állt. Kategorizáltam őket. 2-3 jelöltet fenntartás nélkül, 3-4 jelöltet fenntartással alkalmas kategóriába soroltam. Hogy mit hozott a választás? Az első kategóriából 1 (egy) jelöltem, a másodikból 1 (egy) került be a képviselő-testületbe.”

A 2014-es önkormányzati választás jelöltlistáját olvasva arra jutottam, hogy a jelöltekből nem tudok összeállítani egy olyan testületet, amelyet jó szívvel támogatni tudnék. Ezért 2014-ben sem mentem el szavazni.

Megismerve a választás eredményét, a választás másnapján, október 13-án ezt írtam az A Bakony oldalon:

„3. A legkisebb esélyűnek az a forgatókönyv néz ki, hogy a két tábor békés egymás mellett élésben működteti a várost az öt év alatt. Ez vagy az jelentené, hogy a „Cigánydombi baráti kör” simul bele a (nem elsősorban a helyi, hanem az országos kezdeményezésű, erőszakosan nyomuló) Fidesz-akaratba (esetleg adja fel identitását kellő nagyságrendű személyes előnyökért, vagy hátrál meg kilátásba helyezett személyes következmények miatt), vagy pedig a helyi Fidesz-frakció áll ellen a felülről jövő nyomásnak, és a város érdekében megegyezésre törekszik (amit egy bizonyos határon túl nyilván nem néz majd jó szemmel a felsőbb politikai hatalom).” (Az A Bakony blog költözése miatt ez a bejegyzés jelenleg nem érhető el, ezért a megjelent bejegyzés szövege - sajnos, a beépített hivatkozások nélkül - itt letölthető).

A Fidesz-kampánykiadványok szlogenje ez volt: „A jövő elkezdődött!”. Sajnos, az a rossz érzésem, hogy ez nem az a jövő, amit nagyon kívánunk magunknak. Bár ne így lenne. Azt viszont már bőven tapasztaljuk, hogy a múlt folytatódik.

A sorozat előzményei:
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész – Murphy politizál
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 12. rész – Ajándékkosár 2019
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 11/1., 11/2., 11/3. rész
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 10. rész – 2014 – a választás előtt
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 9. rész – 2010
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 8. rész – 2006
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 7. rész – 2002
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 6. rész – 2001
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 5. rész – 1998
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 4. rész – 1994
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 3. rész – 1990
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 2. rész – Előrehozott áttekintés
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 1. rész

Tisztelt Olvasó! Mint tapasztalhatja, a ZIRCINFO blog az elmúlt napokban arculatot váltott. Erről szerzőként előzetesen nem tudtam, és azóta sem sikerült a blogtulajdonostól választ kapnom, mi indokolta az arculatváltást. A váltás következtében a korábban megjelent bejegyzések zavaró, kevéssé olvasóbarát formában jelenhetnek meg, formázások és hivatkozások tűnhetnek el. Elnézést kérek tehát, ha az általam jegyzett korábbi bejegyzésekben bosszantó változásokat, hibákat talál. Igyekszem ezeket javítani, de várhatóan hosszabb ideig fog tartani.

Koós Gábor

A forráskutatás természetéből adódóan az adatokban pontatlanságok, hibák előfordulhatnak. Köszönettel vesszük, ha ezekre felhívják a figyelmünket, a hibákat javítani fogjuk. Ugyancsak köszönettel fogadunk névvel aláírt személyes megnyilatkozásokat, visszaemlékezéseket, véleményeket, elemzéseket akár a korábbi, akár a most előttünk álló választással kapcsolatban. Névtelen (felhasználónéven írt) megjegyzések (kommentek) írására a megszokott módon természetesen továbbra is lehetőség van.

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 14. (befejező) rész - A választás után Tovább
Elözönlötték a múzeumot a zirci ovisok

Elözönlötték a múzeumot a zirci ovisok

2014. október 29. Szerkesztő: KovácsEszter.

A Magyar Természettudományi Múzeum Napján (okt. 29.) az MTM Bakonyi Természet-tudományi Múzeumának kiállítását elözönlötték a zirci ovisok.

ovis múzeum.jpgFoglalkozást tartottunk, melynek témája a vizek élővilága, elsősorban az állatvilág volt. A nagyterem közepén alkottunk egy képzeletbeli tavacskát és kezdődött a játék. Beszéltünk a közelgő télről, mely az állatvilág egy részének nyugalomba vonulását hozza, aztán a tavasz kezdetével újra életre kel a sokszínű élővilág. Mindenki kapott egytáblácskát, rajta egy-egy állat képével. Eljátszottuk, ki kire vadászik, mivel táplálkozik. Néhány vízhez kötött állat preparátumát (pl. mocsári teknős, sikló) meg is foghattak a gyerekek, érezhették a teknőspáncél keménységét, a sikló pikkelyeit. Nagyon nagy sikere volt a függőcinege fészkének, a puha nyárfaszöszökből épített fészket lelkesen tapogatták. A foglalkozás végén pedig gólyás, békafogó játékot játszottunk, boldogan ugrándozott a sok kis béka, miközben a gólya megpróbálta megfogni őket. Mindezek után a kiállítás megtekintése is nagy élmény volt, sok pici most látta először. 

Írta: Harmat Beáta, fotó: Ujvári Judit

Elözönlötték a múzeumot a zirci ovisok Tovább
Kép-újság, 160. szám  2014. 10. 28.

Kép-újság, 160. szám 2014. 10. 28.

2014. október 29. Szerkesztő: zircblog

Kész a tető

 Megvalósult a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „B” épületének tetőfelújítása. A szükséges fejlesztést Zirc Városi Önkormányzat saját forrásból végezte el. Az új tető önmagában is szép, de ha megnézzük, hogy a beavatkozást megelőzően milyen állapotban volt…

 


 

 

 

Fotók: Lingl Zoltán, Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztálya

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

 

Kép-újság, 160. szám 2014. 10. 28. Tovább
Méltó helyen nyughatnak

Méltó helyen nyughatnak

2014. október 28. Szerkesztő: zircblog

Városunk határában bújik meg az egykori zsidó hitközség temetkezési helye, amely sokáig az enyészet áldozata volt, ám most példás összefogással megújult.

Zirc Városi Önkormányzat még a nyáron határozta el a temető megújítását, s ezzel gazdasági társaságát, a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft-t bízta meg. A sírkert megtisztult, teljesen új bejárata lett, s tujákkal ültették körbe a munkatársak.

Látva az önkormányzat hozzáállását a fővárosban élő, de megyénkhez több szálon is kötődő Winkler Miksa – aki már több zsidó temető megújításában működött közre – úgy döntött, hogy a romos sírkövek helyreállításához támogatókat keres, és lelt is. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mellett ő maga is hozzájárult anyagilag a munkálatokhoz. Az avatóünnepségen elsőként szólt az egybegyűltekhez, s megköszönte a városvezetésnek a temető rendbetételét, amely elmondása szerint a hetven évvel ezelőtt történtek következtében jutott „árva sorsra”. A holokausztnak ugyanis kevés túlélője volt, közülük többen elköltöztek, nem volt, aki gondozza a sírokat.

Ezen a vasárnap délelőttön eljött Zircre a szintén budapesti Spielmann János, akinek a nagyapja a temetőben nyugszik, és Auschwitzban elhunyt nagyanyja emlékét is őrzi az egyik sír 1944-ből. Rőfös boltjuk volt, amire az idősebb zirciek még emlékeznek is. Nehéz, ugyanakkor szép pillanatnak nevezte, hogy rátalált a nagyszülőkre, és ő is köszönetét fejezte ki a városnak azért, hogy egyáltalán felmerült a temető megújításának a gondolata, s hogy ez végül meg is valósult.  

  

zsid1.JPG

A zsidó temetőt tuják szegélyezik, a düledező, romos sírköveket helyreállították

 

Petró Gábor számára is szép élményt jelentett a megújult temető látványa, ő ezt megelőzően csak egyszer járt Zircen, amikor megszületett. Negyvenhét év után tért ide vissza, s azt mondta, boldog, hogy szülőhelyének mondhatja és érezheti ezt a kis várost. 

Deutsch Péter rabbi azt hangsúlyozta, hogy a halottakkal, temetővel való foglalkozás a zsidóságban a legszentebb cselekedetek közé tartozik, majd elmondott egy imát.

„Áldott leszel a városban, s áldott leszel a mezőn” – idézte Vörös Kálmán önkormányzati képviselő Mózes ötödik könyvét, s hozzátette: a város régi adósságát törlesztette azzal, hogy szebbé formálta a zsidó temetőt, így méltó környezetben emlékezhetünk meg azokról, akik egykor köztünk éltek.

Az ünnepség végén az emberek egy kis követ emeltek fel a földről, odaléptek valamelyik sírhoz, s elhelyezték az emlékezés jeleként. 

 

zsid2.JPGVörös Kálmán önkormányzati képviselő elhelyezi az emlékezés kövét az egyik sírkövön. Mellette a fiatal rabbi, Deutsch Péter

 Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Méltó helyen nyughatnak Tovább
Birminghamben nincs idő futni

Birminghamben nincs idő futni

2014. október 28. Szerkesztő: zircblog

Sikeresen teljesítette Anglia második legnagyobb félmaratonját, a birminghami „Great Run”-t dr. Kovács Zalán zirci gyógyszerész, akinek volt mesélnivalója bőven számunkra.

Zalán két évvel ezelőtt határozta el, hogy a budapesti mellett egy másik félmaratont is teljesít ősszel, valamelyik külföldi nagyvárosban. Tavaly Párizst vette célba (http://zirc.blog.hu/2013/11/12/_parizs_az_en_bakonyom),  idén Angliára esett a választás. A felkészülését a sok eső mellett egy sérülés is hátráltatta, de így is teljesítette a kitűzött célokat.

– A félmaraton egy nemzetközi versenysorozat egyik állomása volt, így több, úgynevezett elit kategóriás futó is rajthoz állt. A sajtó huszonkétezer résztvevőről cikkezett – kezdi élménybeszámolóját Kovács Zalán.

Időközben előkerül a rajtszám, amit természetesen megőrzött souvenirként. A hátlapján rengeteg adat, amelyek az eligazodást szolgálták a rajtnál. Az előlapra, a szám mellé felkerült a versenyzők keresztneve is, hogy a szurkolók – akik egyébként szép számmal vettek részt az eseményen – személyre szólóan is tudják biztatni a futókat.

 zal1.jpg

Kovács Zalán rajtra készen, a rajtszámon a nevével. Szurkoltak neki az angliai utcákon

El is kelt ez a biztatás, mert mint megtudjuk, egy nagyon nehéz pályát alakítottak ki a szervezők: a szokottnál kevesebb frissítő állomás volt, csak folyadékot kaptak, és más szénhidrátpótlót nem, a vége felé pedig egy öt kilométeres emelkedőt kellett lebirkózniuk, ami igencsak szokatlan félmaratoni versenyeken.

Nagyon sok minden volt azonban, ami segítette ezeket a nehézségeket áthidalni.

– Nem felejtem el azt a bájos öreg házaspárt, akik kint ültek a házuk előtt, s mindenkihez intéztek egy jó szót. Az utcán játszó gyerekek pacsiztak velünk. Néhány úr egy templomnál csak a mi kedvünkért állt össze, s dixielandet játszottak. Egy hangszerboltos kirakott egy dobfelszerelést az ajtóba, s hatalmas dobszólóval biztatott minket. Zöldség-gyümölcs boltból az alkalmazottak banánt osztogattak nekünk. Látszott, hogy ezek nem előre megszervezett akciók, ezért jelentettek plusz élményt. 

 zal2.JPG

„Az a bájos öreg házaspár mindenkihez intézett egy jó szót”

A verseny rangját jelzi, hogy egy vezető angol sportcsatorna élőben közvetítette.

– Eddig csak tévénézőként tapasztaltam hasonlót. Helikopterek keringtek felettünk, motorosok haladtak el mellettünk kamerákkal felszerelve. Top atlétákat is csak a képernyőn keresztül láttam eddig, most ott futottak el mellettem. Volt ugyanis a pályának egy olyan szakasza, amikor az út meg volt felezve. Mi még odafelé tartottunk, az élmezőny már jött vissza. Ekkor is történt valami olyasmi, amihez hasonlót nem tapasztaltam: a versenytársak a saját ritmusukat feladva kezdték biztatni azt a két futót, akik a mezőny élén haladtak.        

A zirci versenyző – aki egyébként hazánkat is egyedüliként képviselte az angliai félmaratonon – két órán belül teljesítette a 21 kilométeres távot, ami remek idő, ugyanakkor elég hosszú ahhoz, hogy elgondolkodjon bizonyos dolgokon, amiken a mindennapok során nem, vagy csak ritkábban szokott.

– Angliában nagy hagyománya van a különböző alapítványok segítésének. Már a rajtszám átvételénél is lehetett támogatást felajánlani, és a pálya több pontján álltak alapítványi buszok, beteg gyerekekkel, akik szurkoltak nekünk. „Tudok futni” – ez volt az első gondolatom, amikor megláttam őket. Arra is bőven volt időm, hogy elolvassam, milyen feliratok vannak a futótársak pólóján. Ezekből kiderült, hogy nagyon sokan a beteg családtagjaikért futottak vagy rájuk emlékeztek. Elérzékenyül, amikor ezekről a pillanatokról beszél, majd kijelenti: – Ezen a félmaratonon nem volt idő a futásra.

Végül egy felemelő érzést is megoszt velünk. A kritikus öt kilométeres emelkedő után, párszáz jardnyira a céltól úgy érezte, mintha egy arénában lenne, és őt élteti a tömeg.

– Egy aluljáróba érkeztem, ami tele volt hangszórókkal. Teljes hangerővel szólt Vangelis híres szerzeménye, „A paradicsom meghódítása”. Ez egy óriási lökést adott, hogy leküzdjem az utolsó métereket, s mosolyogva érkezzek a célba.

Erre meg is volt az oka, hiszen 22 000 induló közül a 3341. helyen végzett összetettben, a férfiak mezőnyében benne volt az első háromezerben, korcsoportjában ő volt az 507. befutó. Hozzá kell tenni, hogy sokaknak a célba érkezés sem sikerült, több mint hétezer versenyző volt kénytelen idő előtt feladni a versenyt.  

A célban a felesége várta, akinek ezúton is köszönetet mond, hogy elkísérte a hosszú útra, s mindvégig támasza volt. És persze minden családtagjára hálás szívvel gondol, aki egyengette lépteit a célok elérése felé…

zal3.jpg

Dr. Kovács Zalán büszkén mutatja érmét Birminghamban, miután célba érkezett Anglia második legnagyobb félmaratonján

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Birminghamben nincs idő futni Tovább
Németül szavaltak, meséltek

Németül szavaltak, meséltek

2014. október 28. Szerkesztő: zircblog

Nemigen találkoztunk magyar szóval a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelvű vers- és prózamondó versenyének megnyitóján, még Lingl Zoltán iskolaigazgató is idegen nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. Igaz, segítségül hívott egy kis papírlapot, amit ezúttal természetesen elnézett a zsűri… 

Szaturiné Biber Mária német munkaközösség-vezető beszédében már több ismerős kifejezéssel találkoztunk: Nagyesztergár, Olaszfalu, Bakonynána, Bakonybél, Lókút, Olaszfalu, Borzavár, Porva, Zirc. Nem kellett különösebb nyelvi tudás hogy rájöjjünk, ezekről a településekről érkeztek tanulók a versenyre.

Az óvodások kedves műsorral igyekeztek oldani az izgalmakat, s miután még egyszer utoljára elmondta magában mindenki a verset, kezdetét vehette a versengés.

Az ötvenkét tanuló négy kategóriában mérte össze tudását. A szavalókat szakértők értékelték Szlottáné Hanich Anna, Farkas Józsefné, Hofferné Hanich Erika, Tamási Ivett és Burján Ágnes tanárnők, valamint Hédl József személyében, aki a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzatot képviselte.

nemet.jpg

A versenyzők között volt, aki gesztikulált is a szavalathoz, így mesélte el a német gyermekirodalom színes világát

Iskolánk német nyelvi versenyén az alábbi eredmények születtek.

1-2. osztályosok: 1. Kutasi András, 2. Gregosits Bence, 3. Buda Tekla (valamennyien Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), különdíjas: Sárossy Bence (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola).

3-4. osztályosok: 1. Lázár Hanna, 2. Erdélyi Zalán, 3. Lajtafalvi Eszter (valamennyien Reguly), különdíjas: Auer Dorka (Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Nagyesztergár).

5-6. osztályosok: 1. Tóth Réka (Ált Isk. Borzavár-Porva), 2. Szabó Boglárka, 3. Ulrich Attila (mindketten Reguly).

7-8. osztályosok: 1. Ulrich Anna és Mészáros András (holtversenyben), 2. Pálosfalvi Zsófia, különdíjas: Molnár Petra (valamennyien Reguly).

A helyezett és különdíjas diákokat Bakyné Fenyvesi Erzsébet, Forsthofferné Ivanics Lívia, Mészárosné Gelesz Edina, Rigó Barnabásné, Rimainé Wittmann Erika, Szaturiné Biber Mária, Szeifert Gyöngyi és Tóthné Mészáros Annamária készítették fel.

A versenyt a Reguly Iskoláért Alapítvány és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

A zirci iskolát a kategóriánként legelőkelőbb helyezést elérő diákok képviselik a november 14-én megrendezésre kerülő Városlődi Kulturális Vetélkedőn.  

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

Németül szavaltak, meséltek Tovább
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS - ELMARAD

TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS - ELMARAD

2014. október 28. Szerkesztő: zircblog

 

ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN A PROGRAMOK SAJNOS ELMARADNAK!

 

 

 A ZIRCI JÁRÁS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 

GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK 

szervezésében

 

2014.10.28. kedd

PINTÉR-HEGYI PARKERDŐ-ZIRC

 Gyülekező: 9 30 Zirc, Rákóczi tér

 Érkezés:      kb. 13 00  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            kb.6 km

Részvételi díj: INGYENES

 

2014.10.29.szerda

HUSZÁROKELŐPUSZTA- „GYILKOS TÓ”

Gyülekező:        9 25  Zirc,   Rákóczi tér 

Érkezés:     kb. 16 15  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            12 km

Részvételi díj: kb.800 Ft útiköltség 

 

Túra cipő, túra ruházat!

Ételt, italt mindenki hozzon magával!

  

Rossz idő esetén a programok elmaradnak!

Jelentkezés és bővebb információ

munkaidőben, az alábbi telefonszámon kérhető:

Hanich Henrietta családgondozó

88/416-936

Beküldte: 

Vankó Zoltánné Gyermekjóléti Szolgálat  
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS - ELMARAD Tovább
Zircen jönni a világra

Zircen jönni a világra

2014. október 27. Szerkesztő: zircblog

Dr. Merkly Tamás, az Erzsébet kórház nyugalmazott szülész-főorvosa tartott előadást a zirci szülészet születéséről, történetéről a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.

Az előadás egy sorozat részét képezte, amely a „Világra jönni” címet kapta, és a múzeum „Születés – A gyermekáldás kultúrája” című kiállításához kapcsolódóan került megrendezésre.

Az előadó – aki harminc éven át nagyon sok gyermek világra jövetelét segítette Zircen – felvezetésként az ókorig visszamenőleg beszélt a születés történetéről. Szakmai érdeklődése a szülészet előtti világra, a bábák tevékenységére is kiterjed. Megtudtuk, hogy az első levéltári források, amelyek bábára tesznek utalást az akkori, még cseszneki járásban, 1804-ből származnak.

A zirci kórház majd száz évvel később épült fel, s kezdetben csak ápolási célokat szolgált. Luksz Sándor igazgatósága alatt mutatkozott egyre nagyobb igény arra, hogy a nők a kórházban szüljenek. A nővérek apácák voltak, ők azonban nem vezethettek szülést. Ezért az igazgató 1941-ben felvett egy szülésznőt, s tíz ágyat különítettek el szülés céljára. 

1953. január 1-jén elrendelték, hogy nem lehet otthon szülni, ettől kezdve a kisebb kórházakban is létesültek szülészetek. Az intézményesített zirci szülészet kezdetei erre az időszakra nyúlnak vissza, húsz ággyal indultak. Dr. Merkly Tamás 1975-ben érkezett Zircre. Elmondta, jó örökséget kapott elődjétől, és sokan jöttek ide szülni, még Veszprémből is. 2005-ös nyugdíjazásáig vezette a zirci szülészetet, amely ezt követően megszűnt. Hangsúlyozta, nem azért, mert nem tudták őt pótolni, hanem orvoshiány volt.

 zisz.jpg

Dr. Merkly Tamás magával hozta az előadásra azt a tablót is, amelyre a zirci kórház igazgatói, jelesebb alakjai kerültek fel

 

Az előadó szerint a szülészet többet fejlődött ötven év alatt – a huszadik század közepétől napjainkig – mint az azt megelőző ötezer évben. Mindez köszönhető a gépeknek, az aneszteziának, a véradásnak, az antibiotikumoknak és a képzett személyzetnek. Zirc kezdetben Szombathelyről kapta a bábákat, majd később Veszprémben is létesült bábaképző. A hetvenes években pedig megalakultak az egészségügyi szakközépiskolák. Dr. Merkly Tamás arról is beszélt, hogy a zirci szülészet korszerűsítésében nagy segítségükre voltak olyan eszközök, mint a nyolcvanas évek második felében kapott ultrahang, vagy a kardiotokográf.

Ruttkay-Miklián Eszter, az előadást szervező Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója megköszönte a doktor úrnak az előadást, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az április végén megnyílt Születés kiállítás még egy hétig tekinthető meg.  

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Zircen jönni a világra Tovább
Megújult a zirci zsidó temető

Megújult a zirci zsidó temető

2014. október 22. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete júniusi ülésén döntött arról, hogy felújítja a város határában található zsidó temetőt.

A kivitelezési munkálatokat a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. végezte el 816 500 forint összegben. A temető megtisztult a gaztól, teljesen új bejárata lett, s tujákkal ültették körbe a munkatársak. Az önkormányzat a jövőben is gondot fordít az egykori zsidó hitközség temetkezési helyére, a város többi sírkertjével együtt karbantartja azt.

 DSCF5484.jpg

Immár méltó környezetben nyughatnak zsidó polgártársaink

A temetőben a sírköveket is rendbe teszik, ez a munka a megyében már több zsidó temető felújításában közreműködő Winkler Miksa nevéhez fűződik.

A megújult zsidó temető átadására október 26-án, vasárnap, 11 órakor kerül sor a temető kapujánál. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

A cikk kiegészítéseként mutatunk pár "Ilyen volt" képet, 2012. márciusában fotóztuk. - a szerk.

 

 

Megújult a zirci zsidó temető Tovább
I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep

I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep

2014. október 21. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ünnepeljük együtt ennek a nagyszerű sportnak a Magyarországi meghonosítását!Program:

9.00-10.00 Regisztráció a mászóversenyre

10.00-13.00 Mászóverseny

A "Körverseny" a pihenőtől indul, elsőként az Ostromlók Útján kell végighaladni, majd a mászóiskola érintésével kell lejönni a Várpanoráma út beszállásához. A Várpanoráma Út teljesítése után a cél a pihenőnél lesz.

A versenyen csak szabályos felszerelésben lehet indulni, haladás közben az energiaelnyelő kantárt szabályosan kell használni.
A vasalt utak közötti útvonal szalaggal lesz jelölve.
Akinek nincs szabályos felszerelése, vagy azt nem előírásszerűen használja, az nem folytathatja a versenyt.
Aki a jelzett útról letér, az nem folytathatja a versenyt.

13.00-15.00 Szüreti felvonulás

19.00- Éjszakai Via Ferrata Túra. 
Utána tábortűz, szüreti bál.

A mászóverseny ideje alatt csak a versenyzők használhatják az útvonalakat. 
A mászóversenyre jelentkezők számára a felszerelés bérlés díjtalan.

A versenyen nincs nevezési díj.

www.csesznek-viaferrata.com

Tel: 20-421-9945

Forrás: Kovács Tamás

I. Cseszneki Via Ferrata Ünnep Tovább
A gyerekek is mesehősökké váltak

A gyerekek is mesehősökké váltak

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

A Békefi Antal Városi Könyvtár népszerű Mesekuckó programját ezúttal is megtartotta az Országos Könyvtári Napok keretében.

Az első körben a második osztályosoknak mesélt Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Sashalmi Jánosné (Olgi néni), a Zirc Városi Nyugdíjasklub tagja, Kasper Ágota önkormányzati képviselő, ny. múzeumigazgató, Vecsey Katalin református lelkész és Kertész Milán, a Művelődési Ház munkatársa.

A második körre érkeztünk, amikor első osztályosok hallgattak meséket. Szinte minden mesélő bevonta a közönséget a történetbe, így aztán egy kicsit a gyerekek is mesehősökké váltak.

Kovács Anett a Bagolyvár Fogadó részéről a világ leggazdagabb verebéről mesélt. Mondhatnánk, „Bagolyvár mondta verébnek”, hiszen amikor a kis madárka következett a mesében, akkor a gyerekek egyszerre mondták: „csip-csup”. Kasper Ágota másodszor szerepelt ezen a délelőttön, ezúttal egy Aranyszőrű bárányról mesélt. A történet már ismerős volt a közönség számára, így az előadó időnként udvariasan átengedte a szó jogát az iskolásoknak, együtt meséltek.

Huszár G. Lőrinc plébános atya nem szerzetesruhában érkezett, mégis sokan felismerték, s már előre üdvözölték. Sámson történetét mesélte el a gyerekeknek, akinek a hajában volt az ereje, így teremtette az Isten, hogy legyőzze az ellenséget. Tervet eszeltek ki ellene, kedvesét, Delilát pénzjutalom ellenében azzal bízták meg, hogy szedje ki és árulja el, miben rejlik Sámson különleges ereje. „Sámson, Sámson, légy szíves, mondd meg az igazat, mi a titka a te erődnek” – hangzott újra és újra a kérlelés a gyereksereg részéről.

 DSCF5410.jpg

Az elsősök érdeklődve hallgatták Huszár G. Lőrinc plébános atya Sámsonról szóló történetét, majd amikor kellett, ők is bekapcsolódtak

Kirmer Anna, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház néprajzos munkatársa bemutatkozásában elmondta, abban a múzeumban dolgozik, amely előtt két gólya van. „Járt már valaki ott?” – kérdezte, és sok kéz lendült ekkor a magasba. A mesélő kérte a gyerekeket, hunyják le a szemüket, így utazzanak a cselekmény színhelyére. Nemsokára egy csodálatos királyi palota tárult eléjük…

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

A gyerekek is mesehősökké váltak Tovább
Örökké ragyogó Egri csillagok

Örökké ragyogó Egri csillagok

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

Az Egri csillagok nem ifjúsági, hanem történelmi regény – ezt dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész mondta a „titokzatos” Gárdonyiról szóló előadásában.

Az eseményre a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében került sor az Országos Könyvtári Napok keretében. A vendégeket Bieberné Réz Ágnes igazgató köszöntötte.

Fenti állítással természetesen nem azt szerette volna mondani az előadó, hogy iskolások számára nem ajánlott a regény, hanem hogy a felnőtteknek még nagyobb élvezettel kell olvasniuk.

Megtudtuk, hogy az Egri csillagok 1901-ben jelent meg először könyvalakban, korábban folyóiratok közölték folytatásokban. 1913 után sokáig nem adták ki, mert Gárdonyi összerúgta a port a kiadókkal. 1923 és 1945 között negyvenezer, a háború után több millió példányban fogyott el. Az ötvenes évek kultúrpolitikájának eredményeként lett ifjúsági regény. Két évvel ezelőtt török nyelven is kiadták.  

Praznovszky Mihály azt bizonygatta, hogy az Egri csillagok – csakúgy, mint Gárdonyi Géza másik két legismertebb regénye, a Láthatatlan ember és az Isten rabjai – történelmi regény. Az elején rögtön egy bibliai párhuzamot fedezhetünk fel, az ember teremtésére asszociál a két gyermek fürdőzése, az őket körülvevő csend és nyugalom. Majd egyszer csak megjelenik a kígyó, aki a gyermekeket elrabló török képében ölt testet. A világirodalomból is nagyon sok motívum van a regényben, ilyenek például a titokzatos tárgyak, az álruhás hősök, az erények és bűnök.

 DSCF5321.jpg

Praznovszky Mihály mindenki számára ajánlja az Egri csillagok újbóli elolvasását

Az előadó elmondta, Gárdonyi gazdag történelmi ismeretanyaggal rendelkezett, és csak arról írt, amit alaposan megnézett előtte. Falusi tanítói hivatása is érezhető a műben, erre utalnak a könyvben fellelhető illusztrációk. A regény stilisztikailag is egyik legszebb részét, a Dobó-beszédet az író találta ki.

S hogy miért volt titokzatos az Egri csillagok írója? Elsősorban azért, mert sok félénkség, gátlás volt benne a nőkkel szemben, a házassága is tönkrement. Vándor volt, akár Petőfi, húsz helyen élt hosszabb-rövidebb ideig. Az „egri remete” néven is illették, hiszen a mozgalmas, az író számára biztos megélhetési lehetőséget kínáló pesti életet hagyta ott Eger kedvéért, ahová gyermekkori emlékek kötötték. Csak neki van sírja az egri várban.

Az előadó végül arra hívta fel a figyelmet, hogy félt ugyan a nőktől Gárdonyi, de mégiscsak kifejezte a tiszteletét előttük: a regény úgy végződik, hogy az ostromot követően, a vár kapujánál „visszacserélik” a magyar és a török gyermeket, a két anya pedig kezet fog egymással.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Örökké ragyogó Egri csillagok Tovább
Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

2014. október 21. Szerkesztő: zircblog

Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

A Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közhasznú egyesület 
és a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma 
szeretettel meghívja Önt és kedves családját 
„A Bakony biodiverzitása” című
 tudományos ismeretterjesztő konferenciára, amelyet
2014. november 8án, szombaton tartunk Zircen, a Polgármesteri Hivatal előadótermében.

A rendezvény napján a konferenciára regisztrált résztvevők számára ingyenesen

látogatható a MTM BTM állandó kiállítása, ahol megtekinthetik többek között a

konferenciához kapcsolódó időszaki kiállításunkat is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

A regisztráció helyszíne és időpontja:

2014. november 8., 8:00—9:00

Zirc, Polgármesteri Hivatal (Március 15. tér 1.)

 

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SOK SZERETETTEL VÁRUNK!

 

Kérjük, tekintse meg a csatolt meghívót a részletes programmal!

biodivkonf2.png
 

 Beküldte:

Újvári Judit

Meghívó konferenciára - MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Tovább
21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

2014. október 20. Szerkesztő: KovácsEszter.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
2014. december 5-étől 2015. január 11-éig
Budapesten, a Néprajzi Múzeumban lesz látható a
 
21. Betlehemi jászol kiállítás

neprajzi-muzeum-epulete.jpg

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a NESZ-szel, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.
A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek.
 
Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal stb.) lehet.
A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a Karácsony titka segít.
 
Pályázati határidők és feltételek
Regisztrációs határidő: 2014. október 24.
Az erre szolgáló internetes felület október 10-étől elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontjában.
Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
 
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2014. október 26.
·          Nevezési lap megküldése
A honlapunkról október 10-étől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Gergely Imre lent olvasható címére) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.
 
·          Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban befizetni vagy átutaltatni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) Határon túli jelentkezők az Alapítvány IBAN számára tudnak utalni: HU79 1170 5008 2043 6209 0000 0000
A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát független a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.
·          Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek:                                                                           4.500,- Ft
az Alapítvány támogatóinak és a BKIK tagjainak:                                  3.500,- Ft
alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):                      6.000,- Ft
 
Az alkotások beadásának időpontjai: 2014. november 3. (hétfő) és 4. (kedd) 10-16 óráig.
A beadás helyszíne azonos a leendő kiállítás helyszínével: Néprajzi Múzeum (Budapest, V. ker. Kossuth Lajos tér 12. – belépés a Múzeum bal oldalán található, Szalay utcai személyzeti portán.)
 
A pályázatra beadott alkotások válogatása:
Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum kijelölt munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerült alkotók/alkotóközösségek nevét a zsűri munkájának végezte után egy héten belül közzétesszük a www.amka.huweboldalon.
 
Elismerés, díjazás: 
A kiállításra bekerülő alkotók a december 5-ére tervezett ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.
 
Az alkotások visszaadása: a kiállítás befejezését követően, annak helyszínén történik.
 
A kiállítás anyagát az előző 12 évhez hasonlóan idén is színes fotóalbumban örökítjük meg, amit az ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.
 
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA
1087 Budapest, Luther u. 4-6.
Tel: 06-1/354-3146; 06-30/394-6010
21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat Tovább
A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása

2014. október 19. Szerkesztő: zircblog

Nyitva tartás

 A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának ünnepi nyitva tartása
 
FONTOS!
 
2014. OKTÓBER 21-ÉN (KEDD) TECHNIKAI OKOK MIATT LÁTOGATÓKÖZPONTUNK ZÁRVA TART!
 
Október 23. és 26. (csütörtök-vasárnap) közötti hosszú hétvégén NYITVA tartunk, várunk minden kedves látogatót!
 
November 1. és 2. (szombat-vasárnap) ZÁRVA tartunk!
 
Megértésüket köszönjük!
Forrás: ocist.hu
A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont ünnepi nyitva/zárva tartása Tovább
Ajándékkal jönni haza

Ajándékkal jönni haza

2014. október 17. Szerkesztő: zircblog

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Ciszterci Apátság Látógatóközpontjának körcsarnokában.

Balázsné Györek Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntőjében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy kiállíthatnak az apátságban, és örömét fejezte ki a ciszterci renddel történő együttműködésért.

Dékány Árpád Sixtus apát hasonló érzelmeket fejezett ki, azt mondta, külön örül annak, hogy nemcsak most, hanem már korábban is birtokba vette az iskola az apátság különböző részeit.

Erre reagálva a kiállítást megnyitó Szeifert György, az iskola művészeti igazgató-helyettese úgy fogalmazott: „Engedje meg az apát úr, hogy ne csak használatba vegyük az apátságot, hanem egy kicsit haza is jöjjünk ide”. Elmondta, itt nagyon sok olyan inger éri a tanítványaikat, amelyek máshol nem. Szabad bejárásuk van az arborétumba, az apátsági épületekbe, ahol találkozhatnak a művészet és a múlt sok szép csodájával. Sokszor kapnak megbízást is a ciszterciektől, legutóbb például a „200 éve a magyar ifjúságért” programsorozat arculatának kialakításában működtek közre.

 DSCF5300.jpg

Remek az együttműködés az apátság és az iskola között. A képen balról Molnár Zoltán művészdiák, Szeifert György igazgató-helyettes, Dékány Á. Sixtus apát és Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató

Az iskola egyik tehetséges művészdiákja, Molnár Zoltán odaajándékozta festményét a ciszterci rendnek, amiért a főapát köszönetét fejezte ki. Ennek jegyében a kiállítás is „A művészet ajándék” címet kapta. Az ajándékozáshoz Sixtus apát is csatlakozott, ő egy kis ajándékcsomaggal köszönte meg Cseh Vanessa molinóját, melyet sokáig az arborétum kőfalán láthattunk. Hozzátette, az alkotást elviszi Bécsbe is, ahol egy épület homlokzat-felújítási munkájánál szintén bemutatásra kerül.

A gyönyörű festmények mellett zenével és irodalommal is megajándékozta az iskola a közönséget. A megnyitón közreműködött Tarcsay Beáta, Kapitány Dénes, Szakács Ádám művésztanárok, Szilágyi Zalán diák, valamint Karácson Zoltán és fúvószenekara. Verset mondott Szmulai Éva, konferált Kozicska Cintia, mindketten gimnáziumi tanulók.    

 Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Ajándékkal jönni haza Tovább
Átadták a képviselői megbízóleveleket

Átadták a képviselői megbízóleveleket

2014. október 17. Szerkesztő: zircblog

A Helyi Választási Bizottság átadta a megbízóleveleket a Városházán az október 12-én megválasztott polgármesternek, települési és német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek.

 A HVB nevében dr. Tóth István elnök köszöntötte a megjelenteket, s bejelentette, hogy az önkormányzati választás eredménye október 16-án, 16 órakor jogerőssé vált, miután fellebbezés nem érkezett. Ennek megfelelően és a választási eljárásról szóló 2013. évi törvény alapján a bizottság átadta a megbízóleveleket.

 DSCF5363.jpg

Findeisz János, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat korelnöke átveszi megbízólevelét a Helyi Választási Bizottság tagjaitól. Balról: Dr. Stadler Jenő elnök-helyettes, Dr. Tóth István elnök és Ulrich József bizottsági tag

A bizottság elnöke azzal a kéréssel adta át a megbízóleveleket a polgármester és a képviselők részére, hogy a város érdekében működjenek együtt, vigyék előre Zircet.

A megbízólevelet elsőként Ottó Péter, Zirc város harmadik alkalommal megválasztott polgármestere vehette át, majd következtek a képviselők, Kasper Teréz Ágota, Dr. Benczik Ágnes Adrienn, Lingl Zoltán, Dr. Horváth Sándor Árpád, Dr. Kovács László, Horváth László, Vörös Kálmán és Nemes István.

 A megválasztott német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek – Bittmann Károly, Schoffhauser János, Findeisz János, Hédl József – is átadta a bizottság a megbízóleveleket.

 Ottó Péter polgármester köszönetet mondott a Helyi Választási Bizottságnak az önkormányzati választásokon történő közreműködésért, a települési és a német nemzetiségi önkormányzati képviselőknek pedig nagyon jó együttműködést kívánt a város lakóinak és településünk jövőjének érdekében.

DSCF5371.jpg

Városunk megválasztott polgármestere, települési és német nemzetiségi önkormányzati képviselői. Balról Ottó Péter, Nemes István, Vörös Kálmán, Schoffhauser János, Kasper Teréz Ágota, Dr. Kovács László, Dr. Benczik Ágnes Adrienn, Dr. Horváth Sándor Árpád, Horváth László, Findeisz János, Bittmann Károly, Lingl Zoltán.  A képről hiányzik: Hédl József

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete alakuló ülését október 22-én, 17 órakor tartja.

  

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Átadták a képviselői megbízóleveleket Tovább
Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

Zircen rendezték meg az elmúlt hétvégén a sportlövők megyei diákolimpiájának döntőjét. Az MTTSZ Területi Klub Zirc felkészítésében szereplő iskolások kiválóan szerepeltek.

A Veszprém Megyei Sportlövő Szövetség által rendezett versenyen egyéniben és csapatban is született zirci első helyezés, helyben és nem helyben tanuló diák egyaránt felállhatott a dobogó legmagasabb fokára az MTTSZ Területi Klub növendékei közül.

Az általános iskolás fiúk légpuska húszlövéses számát Károlyi Gergő (aki tavaly országos első helyezést ért el a diákolimpián) ezúttal is megnyerte. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola másik két tanulója is kiválóan szerepelt, Mihályfi Vendel második, Ambrus Szabolcs negyedik helyen végzett. Ezek után nem is lehetett kérdéses, hogy a csapatversenyt a zirci iskola nyeri, megvédve címét.

 dio.jpg

A diákok remekül teljesítettek a zirci versenyen, megérdemelten vehették át oklevelüket, érmüket

A középiskolás lányok között Panyi Kinga, a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákja ismét remekelt, a légpuska húsz- és a légpisztoly húszlövéses számot egyaránt megnyerte. Félig-meddig zirci elsőség született a fiúk versenyében is, a kategória győztese, Eszlinger Csaba a balatonfűzfői Öveges József Szakközépiskola tanulója és az MTTSZ Területi Klub Zirc tagja. Ugyanebben a kategóriában Bagi István második helyével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a III. Béla Gimnázium nyerje meg az összetett versenyt. Ehhez persze kellett Palkovics Roland 133 köregysége is. A zirci Vágenhoffer Dávid (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium) ötödik helye is szép eredménynek mondható.

Az egyéni kategóriák első három helyezettje továbbjutott az országos döntőre, melyet november 8-án, Ácson rendeznek meg. A zirci iskolákat négyen fogják képviselni a versenyen.    

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián Tovább
Remekelt atlétikában a zirci iskola

Remekelt atlétikában a zirci iskola

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

 Kimagasló eredményt ért el a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a Köztársaság Kupa megyei versenyén.

 A Reguly-sok huszonkilenc pontszerző iskola közül a második helyen végeztek a versenyen, maguk mögé utasítva a megyeszékhely valamennyi iskoláját, közöttük a versenyt rendező Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolát.

 A rangos versenyt – melynek ezúttal is a veszprémi stadion adott otthont – felső tagozatosok számára írták ki évfolyamonként és nemenként. Két-két futó-, ugró-, dobószámban, valamint váltóban mérték össze tudásukat az iskolások. Az egyes versenyszámokban az első nyolc helyezett kapott pontot, ezeket összesítették, s így alakult ki a végeredmény.

 Tribel András testnevelő tanár elmondta, a Köztársaság Kupán több mint ötszáz résztvevő volt, Zircet 44 diák képviselte. A térségből a csetényi, a dudari és a bakonynánai iskola nevezett a versenyre. A négy település oktatási intézményei közös busszal utaztak az esemény helyszínére.

 A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói közül első helyezést ért el 2000 méteres síkfutásban Molnár Dominika, magasugrásban Dobos Csanád. Második helyen végzett 2000 méteres síkfutásban Hoffer Dávid, súlylökésben Balázs Márton és Molnár Noémi. Szintén a dobogó második fokára állhatott fel a hatodik és a hetedik osztályosok fiú 4x100-as váltója. (6. osztály: Somogyi Gergő, Kálovits Gergő, Dér Ákos, Horváth Roland, 7. osztály: Dobos Csanád, Hoffer Dávid, Helt Gergő, Janus Martin).  

 kok1.jpg

Dobos Csanád magasugrás számban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a hetedik osztályosok versenyében

 (Folytatáshoz kattints a címre!)

Remekelt atlétikában a zirci iskola Tovább
Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

2014. október 16. Szerkesztő: zircblog

Felsőörs geológiai kincsei: előadások és terepbejárás

Felsőörs, 2014. október 19. (vasárnap)

„Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” cím adományozásával 2013 óta minden évben egy-egy kiemelkedően érdekes földtani értékre hívjuk fel a figyelmet, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogásvalósult meg.

Felsőörsön az önkormányzat, helyi önkéntesek, nemesvámosi és szombathelyi Waldorf iskolák diákjai és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tett azért, hogy a Forrás-hegy Európa hírű feltárását bemutató geológiai tanösvény látogatható legyen és hogy tovább épüljön a Malom-völgyi Tanösvény.

Az év folyamán geotúra, geototó, iskoláknak szóló geonap keretei között mutattuk be Felsőörs földtani értékeit az Önkormányzattal, a Nők Felsőörsért Egyesülettel és a FÉK Egyesülettel együttműködve.

Ezen a vasárnapon ismeretterjesztő előadások és ehhez kapcsolódó terepbejárás segítségével megismerhetjük a felsőörsi Forrás-hegytudományos érdekességét, méghozzá „első kézből”, olyan geológusok tolmácsolásában, mint Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus, akik a ma élő tudósok közül a legtöbbet tették e csodálatos geológiai érték feltárása, tudományos feldolgozása és népszerűsítése terén.

Az előadásoknak az Önkormányzat támogatásával a felsőörsi Civil Ház ad otthont. Az előadásokat követő túra során nem csak a Forrás-hegy geológiai tanösvényéhez, hanem a Szent Kerszt-hegyen található, látványos Miske-sziklához is ellátogatunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Malom-völgyre. Az út során érintjük a Malom-völgyi tanösvény nyomvonalát is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt erre a térítésmentes rendezvényre!

Találkozási hely: Felsőörs, Civil Ház, Szabadság tér 5. 
Dátum és időpont: 2014. október 19. (vasárnap), 10.00 óra
Előadók: Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus

Az előadást követő terepbejárás indulási időpontja: kb. 11:15 óra
Terepbejárás indulási helye: Civil Ház, Szabadság tér 5.
Terepbejárás vezeti: Dr. Vörös Attila és Dr. Budai Tamás
Terepbejárás jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: telefonon vagy e-mailen, telefonos elérhetőség megadásával, 2014. október 16. (csütörtök) 12:00 óráig
Programfelelős neve és elérhetőségei: Knauer Anna, a Bakony–Balaton Geopark Csoport munkatársa, mobiletlefonszám: +36 30 491 0087, e-mail: knauer@geopark.hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

A hír a geopark weboldalán:

a Programoknál: http://www.geopark.hu/aktualis/programok

az Eseménynaptárban: http://www.geopark.hu/component/jevents/icalevent.detail/2014/10/19/1360/-

 

Beküldte:

Knauer Anna
Bakony–Balaton Geopark Csoport
geoturisztikai szakreferens

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban Tovább
Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások

Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

2014. 10. 10.

A „Virágos Zircért” zsűrije által városunk legszebbnek ítélt kertjei virágpompájukon kívül mással is felhívták magukra a figyelmet. Volt, ahol lámpást tartó kerti törpével találkoztunk (bár a vesszőből készült virágszállító jármű sem akármi), másutt óriások sorakoztak egy kosárban.

 043.jpg

Az idei esztendőben lehullott temérdek mennyiségű csapadék a veteménynek nem kedvezett, a tökök viszont igen nagyra nőttek…  

 

DSCF5218.jpg

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 157. szám - A törpe és az óriások Tovább
Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

Piros pecsételő-hely Zircen

 ku159.JPG

 

Sok idő után végre Zircen is be lehet szerezni a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét. Nem is kell érte messze menni, a 0 km-es bakanccsal szemben, a Rákóczi tér másik felén, a Tourinform irodában nyílik erre lehetőség – tájékoztatott Varga-Halmosi Eszter irodavezető.

Mint az a képen látható, a megfáradt túrázók, turisták meg is pihenhetnek a közelmúltban új helyre, az apátság épületébe költöző, komfortosan kialakított irodában, amely október 1. és április 30. között hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig tart nyitva.  

A munkatársak mindenkit szeretettel várnak, s ajánlják az érdeklődők figyelmébe Facebook-oldalukat is, melyet „Bakonyi Kalandok” néven indítottak. Az instagram csatornájukon csodaszép fotókat tesznek közzé a Bakonyról, s „légből kapott” mozgófilmen is megismerhető ez a sokszínű, változatos tájegység: https://vimeo.com/94765954

   Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15. Tovább
Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

Nekifutottak ennek is

 

 ku158.jpg

 

Az általános iskola „B” épület tetőjének felújítási munkálatai a végéhez közelednek, már a zárószigetelés zajlik. Az iskola sportudvarán egy kisebb volumenű, de szintén fontos fejlesztés is megvalósul. A munkások a távolugrógödör nekifutóját építik 2014. október 14-én, kedden a késő délelőtti órákban.  

A cél ezzel a sportlétesítmény használhatóbbá tétele. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola folyamatosan bizonyít a különböző atlétikai versenyeken, legutóbb a Köztársaság Kupán értek el kimagasló eredményt. A diákok, testnevelők rászolgálnak arra, hogy minél jobb feltételek között gyakorolhassanak.   

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

    

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15. Tovább
Aszfalton az év állatai, növényei

Aszfalton az év állatai, növényei

2014. október 15. Szerkesztő: zircblog

„Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás” címmel hirdette meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma aszfaltrajz-versenyét a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. 

A programra eredetileg október 3-án került volna sor – kötődve az egy nappal későbbi Állatok Világnapjához –, de akkor a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé az alkotást, így a szervezők egy héttel későbbre halasztották a Nagy Rajzolást.

A résztvevőknek az idei év állatait, növényeit kellett megrajzolniuk a múzeum épülete előtti zsákutcában. Magyarországon a 2014-es esztendő rovara a földi poszméh, fája a mezei juhar, vadvirága a szibériai nőszirom, hüllője a mocsári teknős, madara a túzok, hala a magyar bucó, emlőse a keleti sün, denevére a nagy patkósdenevér, gombája pedig a mezei szegfűgomba lett. (Folytatáshoz kattints a címre!)

Aszfalton az év állatai, növényei Tovább
Álláshirdetés

Álláshirdetés

2014. október 14. Szerkesztő: muemlekkonyvtar

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár  kisegitő alkalmazottat (takarítót) keres.

szines_szoro_csatolt másolata.jpg

Bérezés a Kjt-ből kiindulva megbeszélés szerint.

Feladatok: Takarítási munkák elvégzése a műemlékkönyvtár területén, esetlegesen látogatói csoportok kísérése.

Feltételek: 8 általános/ érettségi, büntetlen előélet

Elvárások: precíz munkavégzés, jó kommunikációs készség

A munkakör az álláshirdetés elbírálását követően azonnal betölthető.

Jelentkezni személyesen Németh Gábor osztályvezetőnél, a 06-88-593-800-as telefonszámon vagy a nemeth.gabor@oszk.hu e-mail címen lehet 2014. október 28-ig.

Kérem, hogy önéletrajzot ill. a végzettségét igazoló dokumentumokat, nyilatkozatot a személyes adatok kezeléséről hozzon magával.

A kiválaszotott munkavállaló kinevezése előtt hatósági erkölcsi bizonyítványt köteles benyújtani.

Az elbírálás határideje: 2014. október 31.

Álláshirdetés Tovább
Halászat Hantiföldön

Halászat Hantiföldön

2014. október 14. Szerkesztő: zircblog

Az 1920-as évek óta Magyarországon, Finnországban és Észtországban október harmadik hetében a finnugor nyelvű népek felé fordul a figyelem. Tavaly a magyar országgyűlés határozatba is foglalta, hogy október harmadik szombatja a finnugor nyelvrokon népek napja.
A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház névadója munkássága nyomán természetesen szintén készül rendezvényekkel. Idén a harmadik szombat, október 18. munkanap, így a múzeum kihelyezett foglalkozásokat tart a Reguly Antal Általános Iskola alsó tagozatában. A Múzeumban október 20-án, hétfőn 17 órakor tartjuk meg ünnepünket, melyet idén a halászatnak szentelünk. 
halaszat_ea.jpg
(Folytatáshoz kattints a címre!)

Halászat Hantiföldön Tovább
Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

2014. október 14. Szerkesztő: KovácsEszter.

A tegnapi nap folyamán sajnálattal vettem tudomásul, hogy Porva-Csesznek állomásról a felújítási munkálatok céljából elhelyezett eszközöket, anyagokat az utazó közönség számára nem nyitott területről eltulajdonították, a keletkezett kár 10 ezres nagyságrendű, plusz a munka, amíg az eszközöket vonattal felvittem, és egyenként beszereztem őket. Nem vagyok megbizonyosodva róla, hogy a lopások nem érintették a kiállítás jelenleg nyitott részén elhelyezett tárgyakat, mivel korábban onnan is sor került eltulajdonításra.

Ezen ok miatt az állomás várótermében berendezett kiállítás határozatlan ideig nem lesz megtekinthető, amíg a leltározási munkák be nem fejeződnek, és a megfelelő biztonsági óvintézkedések elvégzésre nem kerülnek. Szintén nevetségesnek tartom azt is, hogy egyesek a nyár folyamán még a kihelyezett virágok egy részét is ellopták, ennyire nem becsülik meg Szövetségünk munkáját. Az okozott károk következtében a felújítási munkálatok ideiglenesen szünetelnek, ugyanis az eszközök, és anyagok pótlására nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér.


Forrás: Bakonyvasút

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok Tovább
A Bakony Volán menetrendi értesítője

A Bakony Volán menetrendi értesítője

2014. október 13. Szerkesztő: zircblog

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS

A Hivatalos Autóbusz Menetrend

Veszprém Megyei Területi kötetéhez

 

 

BAKONY VOLÁN KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

mint az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. többségi tulajdonában álló társaság

8500 Pápa, Celli u. 69., Tel.: 89/313-855, Fax: 89/313-310, E-mail: bakonyvolan@bakonyvolan.hu

 

Érvényes: 2014. október 17-étől 2014. november 3-áig

 

 

 

Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy az Október 23-i Ünneppel

és az iskolai őszi tanszünettel összefüggésben

2014. október 17. és 2014. november 3. közötti időszakban

 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

A Bakony Volán menetrendi értesítője Tovább
Világra jönni... /3.

Világra jönni... /3.

2014. október 11. Szerkesztő: zircblog

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház "Világra jönni..." című előadássorozata a végéhez közeledik. 
Szécsi Noémitől október 9-én megtudhattuk, hogy a 19. századi női ideál tudatlan és ártatlan volt, míg a születéssel kapcsolatos tudás maga is züllöttségnek számított. Bepillanthattunk különös asszonyi sorsokba, házasságokba, szerelmi kalandokba. Átélhettük a szüléstől való rettegést a higiéniai viszonyok elégtelensége miatt. Szigorúan elméleti síkon tanulmányoztuk az anyarozs hatásait. Aki ezek után sajnálja, hogy nem lehetett jelen, annak ajánljuk az írónő Halcsontos fűző című blogját, melyben e témákról teszi közzé írásait (http://halcsontosfuzo.postr.hu/), és természetesen történelmi regényeit, a Nyughatatlanok-at és a Gondolatolvasó-t.
zirc.2014.10.09.jpgA tudatlanság mint az ártatlanság szimbóluma. Kép Szécsi Noémi előadásából
A sorozat záróelőadására október 16-án 17 órakor kerül sor. Térbeli és időbeli kalandozásunk után visszatérünk Zircre, hiszen Dr. Merkly Tamás fog beszélni a zirci szülészeten eltöltött 30 évéről. Az 1975 és 2005 közötti időszak emlékei mellett a zirci kórház előtti időszakról is fogunk hallani, hiszen előadónk a helyi bábaság történetével is foglalkozik.

Az előadássorozattal együtt lassan a tavasszal megnyitott Születés-kiállítás is bezár október végén. A záróelőadás jó lehetőséget kínál még egyszer végignézni a kiállítást is. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

gyrajz.jpg

 

Kiss Benjamin 5. osztályos tanuló rajza a "Város születik" rajzpályázatra

 

Beküldte:

Ruttkay-Miklián Eszter

Világra jönni... /3. Tovább
Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

2014. október 11. Szerkesztő: Atyavilág

Egy héttel ezelőtt, szeptember 27-én indítottuk újra a Zircinfo blogon a Hoffer-földekre tervezett kőbánya környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló sorozatunkat. Az előző két év alatt kilenc bejegyzésben ismertettük az engedélyezési eljárások történéseit.

Most egy egészen friss, e hét hétfőn nyilvánosságra került példát mutatunk arra, mi történik akkor, amikor egy látszólag minden szempontból szabályos, minden engedéllyel rendelkező gazdasági tevékenység következményeit az ártatlan kívülállónak, a lakosságnak kell megszenvednie. Az index hírportál tudósítását elolvashatják itt (érdemes), a tudósításban látható videót külön kiemeltük ebbe a bejegyzésbe.

Vastagon áll a fehér por a bicskei nagyállomáshoz vezető utca házaiban. 2011 augusztusa óta, amikor elkezdtek az állomás melletti közrakodón reggel hat és este kilenc között aprószemű, porszerű murvát rakodni, naponta többször kellene port törölniük, szellőztetni csak éjjel tudnak, a kerti sütögetésekről pedig le kellett mondaniuk az ott lakóknak.

Hogyan kapcsolódik ez a zirci kőbánya ügyéhez? A kőbányából a kamionok a városon keresztül a Borzavári út – Deák Ferenc utca – Rákóczi tér – Széchenyi utca – Kossuth Lajos utca útvonalon szállítják el a kitermelt követ Veszprém felé. A tervekben egyelőre nem szerepel, de csak gazdaságossági mérlegelés kérdése, hogy később nem lesz-e olcsóbb a zirci vasútállomásra szállítani a Rákóczi tér – Köztársaság utca – Vasút utca útvonalon, és ott vagonokba rakni.

Az ezeken az útvonalakon lakók tehát számíthatnak arra, hogy sorstársai lesznek a bicskeieknek, mert ha mégis bekövetkezik egy hasonló helyzet, senki nem érzi majd felelősnek magát.

Akkor pedig elmerenghetünk a régmúlton is, amikor a bánya előtti időkben még ezt írhattuk: „A Bakony fővárosának is nevezett Zirc - a hegység oxigéndús levegőjének köszönhetően - kiváló levegőminőséggel büszkélkedhet.

Egy ma, október 11-én megjelent hírportál-tudósítás a témában: Kőpor és narancsköd

Koós Gábor

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés Tovább