ZIRCINFO

Karambol Csetény és Szápár között

Karambol Csetény és Szápár között

2016. december 06. Szerkesztő: zircblog

Két személyautó karambolozott Veszprém megyében, Szápár közelében, a Csetény felé vezető úton. Egy ember beszorult a roncsok közé, a mentők szerint súlyos sérüléseket szenvedett, végül a zirci önkormányzati és a pétfürdői hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. A beavatkozás idejére félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Fotó: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

Információt beküldte: Gombkötő Krisztián

Részletek forrása: vehir.hu

Karambol Csetény és Szápár között Tovább
Mit főzzünk Csapónénál? - Gyuritúra

Mit főzzünk Csapónénál? - Gyuritúra

2016. december 06. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Lassan közeleg a karácsony, ilyenkor mindenki már elkezd gondolkozni az ünnepi menü fogásain.
Erre a hétvégére én egy egészen más menüt ajánlok:
csapo.jpg
Előétel: Csapóné-konyhájában egy kávé.
Főétel: az Ördög-árokban egy tál meleg leves.
Desszert: a cseszneki vár óratornyában egy kis forraltbor.
Megkérek minden kedves túratársat, hogy alapanyagokat is hozzon, én viszek gázfőzőt:)
E hét szombatján, december 10-én ugyanis egy kis túrával ezeket a nevezetes helyeket keressük fel.
Találkozó Zircen a Rákóczi téri buszmegállóban lesz 8:45-től, 9:02-kor induló busszal átmegyünk Dudarra, onnan egy kb. 14km-es túrával Csesznekre érünk, majd élményekkel telve jöhetünk haza kipihenni a fáradalmakat.
Részletes kiírás itt olvasható, aki pedig tömegközlekedve jönne, ajánlom neki a http://menetrendek.hu/ oldalt.
​Jelentkezni már lehet a szokásos email, sms, doodle lehetőségeken.

 

 

Szeretettel várom az érdeklődőket!
 
Üdvözlettel: Cseh György
Mit főzzünk Csapónénál? - Gyuritúra Tovább
Zirci kupagyőzelem 35 felett

Zirci kupagyőzelem 35 felett

2016. december 06. Szerkesztő: zircblog

A harmincötödik életévüket betöltött labdarúgók számára rendeztek teremtornát a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében.

A már hagyományosnak mondható labdarúgó-versengés a Zirci Öregfiúk szervezésében valósult meg, akik természetesen a résztvevő csapatok közül sem hiányozhattak a szombati megmérettetésen.

Papp Zoltán főszervező meghívását hat csapat fogadta el, amelyek körmérkőzéses rendszerben versenyeztek egymással. Végeredmény: 1. Patkó FC Zirc, 2. Herend, 3. Balatonfüred. Az első három helyezett csapat teljesítményének méltányolása mellett a rendezők különdíjakat is átadtak. A Gólkirály a győztes csapatból került ki Répás Zsolt személyében, a legjobb mezőnyjátékosnak Karsai Pétert (Balatonfüred) választották, míg a legjobb kapus címet Horváth Péter (Herend) érdemelte ki.  

 patko_fc_zirc.jpg

A 35 év felettiek számára kiírt teremtornát a Patkó FC Zirc csapat nyerte. Felső sor, balról: Vörösházi Zoltán, Vörösházi Attila, Kecskés Imre, Vörösházi Zsolt, Orvos Nagy János, Nagy László. Alsó sor: Udvari Antal, Tárkányi Barnabás, Bujtás András, Csizmadia Sándor, Répás Zsolt (Fotó: egy szurkoló)

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Zirci kupagyőzelem 35 felett Tovább
Meleg ebéd a rászorulóknak

Meleg ebéd a rászorulóknak

2016. december 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

Karácsonyi hangulatot idéző zene, meghitt és szeretetteljes hangulat fogadta a meghívott rászoruló családokat és egyedül élőket a karácsonyi díszbe öltöztetett Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB Alkotmány utcai épületének nagy termében.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és a Bakonyi Finn Baráti Kör közös összefogással egy jó és nemes kezdeményezésének részesei lehettek azok, akik elfogadták a meghívást december 3-án, szombaton délben egy gulyásleves ebédre. Negyvenöt család, százhúsz fővel személyesen kapott meghívót a szervezőktől.

 melegetel.jpg

Készül a meleg ebéd a rászorulóknak a Művelődési Ház udvarán (Fotó: Sztana Éva)

Sokan már a megadott időpont előtt megérkeztek. Meleg tea és kellemes beszélgetés mellett várták meg a déli harangszót. Huszár G. Lőrinc ciszterci plébános atya köszöntötte az egybegyűlteket adventi gondolatával, az étel megáldásával és közös asztali áldással. Ujvári Ivett „Völgyi János: A fény felragyog” című versének szavalata után fogyasztották el a vendégek a meleg gulyáslevest. Azoknak a családtagoknak, akik nem tudtak eljönni, ételhordóban elvitték a hozzátartozók. Volt, aki előre jelezte, hogy szívesen elfogadja a meghívást, de nem tud eljönni, Neki kiszállítottuk. Senki sem sietett haza, mert jó volt ott lenni. Mindenki kapott a jó szó mellé szaloncukrot, csoki Mikulást, almát – számolt be a jótékonysági akcióról Ulrich Józsefné, a Katolikus Karitász zirci csoportjának vezetője.

A szervezők köszönik a támogatást a Vezir-Hús Coop Kft-nek, a Zirc-Coop Zrt-nek, a Piller Pék Kft-nek, Máj Jánosnak, Hannich Gyulának (Olaszfalu), valamint a segítséget a Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Háznak és a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft-nek.

 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu

Meleg ebéd a rászorulóknak Tovább
Adventi kamarazene tücsökmuzsikás nyitánnyal

Adventi kamarazene tücsökmuzsikás nyitánnyal

2016. december 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

A város óriás adventi koszorúján már égett a második gyertya, amikor a Petőfi utcai rendezvényteremben megszólaltak a vonós hangszerek. Újabb nagy sikerű koncertet adott a Mendelssohn Kamarazenekar Zircen.

A Zirc Városi Önkormányzat szervezésében és támogatásával megvalósuló koncertnek ezúttal a Hit Gyülekezete biztosított helyet, méltó környezetet teremtve a lélekemelő ünnepi muzsikához.

A koncertet a helyi Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanszakos növendékeiből alakuló Zirci Tücsökzenekar nyitotta meg, majd egy zeneművet közösen játszottak el a Mendelssohn Kamarazenekarral. A produkció nagy sikert aratott a közönség soraiban. Ezt követően a „tücskök” szeretett hangszerükkel elhelyezkedtek a nézőtéren, hogy hallgassák a művészeket, tanuljanak tőlük.

Tarcsay Beáta, a Zirci Tücsökzenekar vezetője megtiszteltetésnek nevezte a közös zenélés lehetőségét, Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője pedig gratulálta tanárnőnek és a tanítványainak, és elmondta, szívesen játszanak a későbbiekben is együtt a gyerekekkel. 

dscn1070_800x600.jpgA közönség először egy szerenádot kapott a zenészektől advent második vasárnapján: Mozart „Kis éji zenéje” vezette fel a megyeszékhely kamarazenekarának városunkba hozott repertoárját. A bő egy órás műsorban elhangzott többek között Bach: d-moll kettősversenye, Frank Bridge két tétele, és részletet hallhattunk a karácsonyi hangulatot idéző Diótörőből. A közönség visszatapsolta a zenészeket, akik ezért egy ráadás zeneművel is megajándékoztak minket a várakozás időszakában.

dscn1130_800x600.jpg

Dr. Benczik Ágnes Adrienn köszönetét fejezte ki Ottó Péter polgármesternek és a városvezetésnek, hogy támogatták a rendezvényt, Horváth Lászlónak és a Hit Gyülekezete közösségének pedig, hogy biztosították a helyet a koncerthez. Az ifjú muzsikusoknak és a művészeknek köszönetként a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban készült mézeskalácsszíveket nyújtott át, hiszen a közelgő szeretet ünnepén is kölcsönösen ajándékozzuk meg egymást, kifejezzük hálánk jelét.

A koncert ingyenes volt, de a vendégek tehettek felajánlásokat, és tanúbizonyságot is tettek jótékonyságukról, zeneművészeti életünk támogatásáról: 30 000 forint gyűlt össze a helyszínen a Zirci Tücsökzenekar javára.  

 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu

Adventi kamarazene tücsökmuzsikás nyitánnyal Tovább
I. Zirci Mézeskalácsfalu - megnyitó

I. Zirci Mézeskalácsfalu - megnyitó

2016. december 05. Szerkesztő: KovácsEszter.

Holnap 16.00 órakor nyitja meg kapuit az I. Zirci Mézeskalácsfalu.

Ma még bőven a dekoráció közben engedélyt kaptam a szervezőktől a fotózásra, melyet ezúttal is köszönök! Egy olyan esemény megnyitója lesz holnap 16.00 órakor a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház helyiségében, melyet mindenkinek látnia kell. A csodás alkotások és az illat, ami betölti a levegőt fényképen vissza nem adható élmény! Mivel sok ember áldozatos munkája van benne ezért kérem osszátok!

Kaufmann Ferenc

15267568_691277381050986_6392152765274190926_n.jpg

15267887_691278321050892_1154960754156690210_n.jpg

15284175_691278674384190_497424363862852841_n.jpg

15284983_691278464384211_7687974187022880263_n.jpg

15319068_691279261050798_3272408972374555741_n.jpg

15390971_691279047717486_6604552120748683933_n.jpg

I. Zirci Mézeskalácsfalu - megnyitó Tovább
Jól működő napelemes rendszerek

Jól működő napelemes rendszerek

2016. december 05. Szerkesztő: zircblog

Több mint öt millió forintos költséget takarított meg Zirc Városi Önkormányzat a napelemes rendszerek telepítésével.

Önkormányzatunk a tavalyi évben pályázati úton négy helyre – az általános iskola két épületére, a gimnázium épületére és a Városházára – telepített napelemes rendszert, a Művelődési Ház megújuló energiával történő ellátása pedig már korábban megtörtént.

Varga Gábor városüzemeltetési ügyintéző a napelemes rendszerek hozamáról készített egy kimutatást, amiből kiderül, hogy az elmúlt esztendőben beüzemelt napelemek 126 922 kWh áramot termeltek, ami 5,4 millió forintos megtakarítást jelentett a város számára. Figyelemreméltó adat továbbá, hogy 118 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátással egyenértékű áramot termelt az önkormányzat, ennyivel csökkentve közvetetten az ország üvegház hatású gázkibocsátását.

 nap1.JPG

Napelemek a Városháza tetején. Telepítésük az épületre 1,2 millió forintos megtakarítást eredményezett idén

 nap2.JPG

A gimnázium épületén is jól működik a napkollektoros rendszer (képünk előterében), az általános iskola szomszédos épülete pedig az energetikai korszerűsítés során lett ellátva napelemmel

 

Fotók: Városüzemeltetési osztály

 

A Művelődési Ház épületén lévő 6 kilowattos rendszer is igen szépen dolgozik, 7-8 ezer kWh áramot termel évente, és a napkollektor a melegvíz-ellátásban is hatékonyan részt vesz.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Jól működő napelemes rendszerek Tovább
Tartós élelmiszer a rászorulóknak

Tartós élelmiszer a rászorulóknak

2016. december 02. Szerkesztő: zircblog

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ az idei évben is csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank tartós élelmiszergyűjtő akciójához.

Zirc egyike volt azon 120 településnek az országban, ahol gyűjtőhely került kialakításra annak érdekében, hogy örömtelibbé tegyék a rászoruló családok karácsonyát. Városunkban a Tesco biztosított helyet a gyűjtésnek, a szervezést pedig a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ munkatársai – Bodáné Németh Ágnes, Czigler Anita, Fülöp Károlyné, Galgán Kitti, Hanich Henrietta, Horváthné Pál Andrea, Klauszné Jely Zsuzsanna, Koós Kata, Kovács Józsefné, Nagyné Fáró Katalin, Petrovics Ilona, Piedl Éva, Piedl Péterné, Schoffhauser Zoltán, Tehel Erzsébet és Vajcsné Polgár Krisztina – végezték. Önkéntesként segített az akcióban Cserepes Marianna, Felföldi Dávid, Máténé Garai Noémi, Seliga Katalin, Széperdei Andrea, Ulrich Anna és Wágenhoffer-Koós Raul.

 tartos.JPG

Nagyné Fáró Katalin intézményvezető az összegyűlt adományt mutatja, kezében pedig egy díszpárnát tart, melyet a Tescóban dolgozó diákok közösen vásároltak meg és ajánlottak fel a rászorulók részére

A munkatársak és az önkéntesek három napon keresztül, különböző időszakokban várták az adományokat az erre kijelölt helyen. Az emberek jótékonyságának köszönhetően 320 kilogramm tartós élelmiszer – többek között olaj, cukor, liszt, tej, száraztészta, édesség, bébiétel – gyűlt össze. Az akciót évről évre támogatja Hoffer Ervin zirci termelő is, aki ezúttal mintegy 60 000 forint értékű burgonyával segíti az intézményen keresztül a rászorulókat – tudtuk meg Nagyné Fáró Katalin intézményvezető asszonytól, aki beszámolójában a zirci szupermarket partnerségét is kiemelte.

Az adományt becsomagolják, előkészítik, és hamarosan kiosztásra kerül. Az alapvető élelmiszerek mellett minden csomagban ott lesz egy szelet szeretet, amelyet az adományozók és az akcióban közreműködők közösen adnak karácsonyhoz közeledvén rászoruló embertársaiknak.  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Tartós élelmiszer a rászorulóknak Tovább
Az udvar ünnepi varázsa

Az udvar ünnepi varázsa

2016. december 02. Szerkesztő: zircblog

A nyárbúcsúztató parti sikerét követően a Betérő udvar közössége újra megmozdul: adventi vásárt szerveznek, játékos programmal várják a gyerekeket, és meghívták a Mikulást is.

Az udvar végében egy óriás ezüstfenyő csillogtatja díszeit, este pedig kigyúlnak a fények az üzletsoron. – Van ennek az udvarnak egy varázsa – mondja Kukoda Elekné, aki már lassan harminc éve folytatja kereskedelmi tevékenységét ezen a helyen. Karácsonyfa-állításra és Mikulás-ünnepségre volt már korábban példa, az adventi vásárt viszont először szervezik meg.

December 16. és 23. között várják az érdeklődőket különböző kézműves portékákkal. Sorolják, hogy mi mindennel, de talán egyszerűbb lett volna felsorolni, hogy mivel nem, annyira széles lesz a kínálat. Komlós Ildikó elmondja, nagyon szép számmal várható árusok érkezése, nemcsak Zircről és környékéről, hanem távolabbi helyekről is bejelentkeztek náluk, így például Sepsiszékről jönnek majd kürtőskalácsot sütni.  A helyet az udvarban ingyenesen biztosítják a vásárosok számára.

 betero.JPG

Komlós Ildikó (balról) és Kukoda Elekné a Betérő udvar karácsonyfájánál

 

Örömüket fejezik ki, hogy nyílik a korcsolyapálya a Ligetben, úgy látják, ez a két program kölcsönösen jó hatást gyakorolhat egymásra. Az udvar a Télapó titkát is rejtegeti magában, hogy aztán december 6-án feltárja azt a gyerekek előtt. Délelőtt óvodásokat, délután iskolásokat várnak, majd a városházi ünnepséget követően este hat órától nyolc óráig az udvari Mikulás és krampuszai fogadják a helyi lakosokat, környékbelieket egy kis kedvességgel, szaloncukorral, mandarinnal.

Most szombaton, a Betérő udvar kollektívájának jóvoltából egy új játék is megjelenik Zircen: az úgynevezett Bicik-Ló az első olyan, lovaglást szimuláló játék, amelyet minden gyermek használhat, de még a felnőttek is kipróbálhatják. Reggel nyolctól délután egy óráig lehet majd vágtázni az udvarban.

Az üzletvezetők, alkalmazottak közösen veszik ki részüket az ünnepi készülődésből. A lányok elkészítették a fára a masnikat, a fiúk pedig beüzemelték a díszkivilágítást. Szombaton feldíszítették a boltok ablakait és a fenyőfájuk is ünnepi díszekbe öltözött. További dekorációs elemekkel – így például hóemberrel, rénszarvasokkal – tervezik még hangulatosabbá tenni „második otthonukat”.

A fenyőfát Borzavárról kapták egy házaspártól, akik el is jöttek Zircre, hogy megnézzék a karácsonyt jelképező ajándékukat. Sütötte a nap, amikor megkezdte Adventtől Vízkeresztig tartó itteni életét…  

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

 

Az udvar ünnepi varázsa Tovább
Az álmok hídja összeköt

Az álmok hídja összeköt

2016. december 02. Szerkesztő: zircblog

Hat regénye után megjelent Mail Karolin zirci írónő novellákat és elbeszéléseket tartalmazó könyve „Álmok Hídján” címmel.

A kötet tizenöt történetében egy valami közös: mindegyik a szeretetről szól. Karolin ugyanis azt vallja, hogy a szeretet a legfontosabb érzés az ember életében, az tesz minket boldoggá. Ezeket az érzéseket adja vissza az írónő prózai alkotókészségével. A novellák között vannak kitalált történetek – ahogy a regényeit is a saját fantáziavilága köré építi –, és megtörtént dolgokat is leírt: régi karácsonyok emlékei, vagy egy kellemes zirci nap az unokákkal, múzeumban, cukrászdában eltöltött órákkal.

A novellák és elbeszélések párhuzamosan íródtak a regényekkel az elmúlt hat év során. Ez egy válogatás tulajdonképpen, az írónő tarsolyában vannak még hasonló terjedelmű írások. Három részre oszlik a kötet, az első konkrétan a szeretetről szól. A második az „Igaz mesék” címet kapta, hét szál virágból álló csokrot rakott össze Karolin az életéből. Nagy telekre emlékszik a gyerekkorából, és nem felejti el, amikor egy igazi angyallal találkoztak otthon karácsony délután. Hófehér kesztyűjében rakosgatta a csomagokat a fenyőfa alatt, nem szólt semmit, csak megsimogatta a gyerekeket, majd még látták a szobaablakból, ahogy a hóesésben a kandeláber megvilágította mozgó szárnyait… 

Az emlékek tárháza után a harmadik részben fiktív karácsonyi történetekkel találkozhatunk. Egy ötvenhatos disszidens, aki negyven év után tér vissza hazájába, az ünnep fényeitől világító bakonyi szülőházába. Egy karácsonyi ajándéknak szánt tűzoltóautó, amely figyelmetlenség miatt elveszik, de egy becsületes megtalálónak köszönhetően mégis megérkezik időben a fenyőfa alá. Karolin kedvenc története a „Csodás karácsony”, amely egy hosszabb lélegzetvételű, falun játszódó elbeszélés.

 almok.JPG

Mail Karolin legújabb kötete a szeretetről szól, novellákat, elbeszéléseket tartalmaz

 

Az írónőnek szinte minden regényében szerepel a tél, a téli táj, és ennek kötelékeként a karácsony. Hiszen mint mondja, élvezi az ünnepek melegségét, nyugalmát, ilyenkor legszívesebben megállítaná az időt. „Az ember életében nem lehet minden karácsony felhőtlenül boldog. Érhet olyan bánat, ami árnyként vetődik az ünnepre. Ami segít, az a szeretet. Ha nem is rögtön hozza meg a gyógyulást, akkor is a szeretet maradjon a fő érzés a szívünkben. Merjünk álmodni, jobbat remélni, hívjuk elő képzeletünkből azt a bizonyos hidat, amiről a könyvemben írtam! Álmaink hídja mindig átsegít a túlsó partra, oda, ahol fényesebben süt a nap, szebben ragyognak a csillagok. Gyógyír lehet lelkünknek, melegséget hozhat szívünknek” – üzeni az írónő az adventi készülődés időszakában.

Karolin már az újabb karácsonyi történetén dolgozik, amely egy idősek otthonában játszódik. Lehet, hogy ez majd egy újabb novelláskötetben kap helyet, de az biztos, hogy a családi karácsonyfa alá oda fog kerülni. A közelgő ünnep egyébként is különleges lesz számukra, hiszen már öt unoka várhatja a Jézuska érkezését. Vagy talán egy angyalt küld majd maga helyett, mint azon a régi karácsonyon?   

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Az álmok hídja összeköt Tovább
December 11-től új vasúti menetrend - Zircet nem  érinti változás

December 11-től új vasúti menetrend - Zircet nem érinti változás

2016. december 01. Szerkesztő: Atyavilág

A 2016/2017. évi új vasúti menetrend nem hoz változást a Győr-Veszprém vonalon.

2016-12-01_2.png

2016-12-01_3.png

Sajnos most sem változott az a helyzet, hogy péntek kivételével a délutáni órákban Vinye felől 4 órán keresztül nem lehet vonattal Zirc felé jönni. A korábban éveken keresztül létezett, a kirándulók, családok által kedvelt "délután hármas" vonat csak pénteken közlekedik.

Az új teljes menetrend elérhető a MÁV honlapján.

Itt egy jó hír is:

"Decembertől Budapest és Veszprém között – egy délelőtti vonatpár kivételével – óránként közlekednek a vonatok. Veszprémből Budapestre a kora reggeli, Budapestről Veszprémbe a délutáni időszakban pedig további szerelvények közlekednek munkanapokon, így csúcsidőben félóránként járnak a vonatok ezen a vonalon."

Forrás: Propeller 

(A bejegyzésben szereplő információk tájékoztató jellegűek, a hiteles információk a hivatalos menetrendben szerepelnek).

 

December 11-től új vasúti menetrend - Zircet nem érinti változás Tovább
Sokrétű személyiség az ifjúság soraiból

Sokrétű személyiség az ifjúság soraiból

2016. november 30. Szerkesztő: zircblog

Fiatalok találkoztak szombat délután egy családi ház társalgójában. Beszélgettek művészetről, kultúráról, felidézték a zirci diákéveket. Megnézték a falra kihelyezett különleges grafikai alkotásokat is, amelyek Kőrös János Levente keze munkáját, fantáziáját dicsérik.

A fiatal zirci alkotó a hetedik kiállító a Szikla 5 Galériában. A Szeifert György művésztanár által 2014 tavaszán nyitott galéria nem vagy nem elsősorban bemutató jelleggel üzemel, általa a kapcsolatok kialakításának a valóságos lehetőségei teremtődnek meg. Ezúttal az ifjúságnak nyitott ajtót a házigazda, és a vendégszeretet mellett jó tanári szokás szerint feladatot is kapott egy „vén diák”.

Mentegetőzött, hogy nem a szavak embere, és egy picit ódzkodott a „felelettől” Kelemen Richárd, de felesleges volt aggódnia, hiszen remekül felkészült a tananyagból, elnyerte a szűk osztályközösség és a tanár úr tetszését. Szerinte Kőrös János Levente munkái önmagukért beszélnek, ezért inkább a sokrétű személyiségéről beszélt. Mint elmondta, középiskolában ismerte meg a művészt, aki akkoriban is polihisztorként tevékenykedett. Grafikáit finom, kiművelt vonalak jellemezték, mindig ő rajzolta a legszebb fákat. Munkáinak érzékenységéhez groteszk humor is társul. Képzőművészeti alkotásai mellett készített rövidfilmeket, zenél, foglalkoztatja az irodalom és a tudomány is.    

 szikla5.JPG

Kelemen Richárd méltatja művésztársát, Kőrös Jánost (középen). Jobbról Szeifert György házigazda

 

Kőrös János Zircen született 1990-ben, itt végezte az általános- és a középiskolát is. 2009-től 2014-ig Sopronban, az Alkalmazott Művészeti Intézetben tanult tervezőgrafikus szakon. A diploma megszerzését követően négy osztálytársával közösen kezdtek el dolgozni Budapesten, szabadúszó grafikusokként. A megrendelésekre készült munkák mellett főleg betűkkel kapcsolatos dolgokkal foglalkozik, és ebből a fővárosi műhelymunkából kaphatunk most egy kis ízelítőt Zircen.

Szeifert György köszönete jeléül a Magyar Grafika Évkönyvét nyújtotta át a két fiatalnak, a kiállító pedig átvehette a galéria jelképének számító szikladarabot is. Jánost a családja és a barátai is elkísérték a kiállítás-megnyitóra, és örömét fejezte ki, hogy művésztársa, Kelemen Richárd – akivel egyébként közös projekten is dolgoznak – elfogadta a felkérését és megnyitotta a Sziklára felrakott tárlatát.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Sokrétű személyiség az ifjúság soraiból Tovább
Harmadik helyen végeztek a focista lányok

Harmadik helyen végeztek a focista lányok

2016. november 29. Szerkesztő: zircblog

Várakozáson felül szerepelt a PSzC Reguly Antal Szakképző Iskola leány focicsapata Veszprémben, a Fair Play Cup elnevezésű torna őszi mérkőzésein.

A Somogyi Tünde, Hegyi Barbara, Szüszenstein Dzsenifer, Vessző Barbara, Tóth Alexandra, Csaplár Lea, Rózsavölgyi Nikolett összetételű csapat első helyen végzett csoportjában, megelőzve a Vetési Albert Gimnázium két csapatát és a városi vetélytárs III. Béla Gimnázium hölgykollektíváját.

A lányok ezzel bejutotta a döntőbe, ahol a Táncsics Mihály Szakiskola és a Lovassy László Gimnázium csapatával találkoztak. Itt egy döntetlen és egy vereség lett a mérleg, így az előkelő harmadik helyen fejezték be a versengést. A felkészítő tanáruk Horváth Csaba testnevelő volt.

reguly_zirc_3_hely.JPG

A Reguly Szakképző Iskola harmadik helyezést elérő leány csapata felkészítő tanárukkal

A folytatásra tavasszal műfüves pályán kerül sor. A zirci csapat kiváló szerepléséhez gratulálunk!

 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

Harmadik helyen végeztek a focista lányok Tovább
Küzdenek a mozdonyvezető életéért - Kettészakadt a kamion, miután vonattal ütközött Nyúlon - Frissítés

Küzdenek a mozdonyvezető életéért - Kettészakadt a kamion, miután vonattal ütközött Nyúlon - Frissítés

2016. november 28. Szerkesztő: Atyavilág

FrissítésHétfő éjszaka meghalt a nyúli vasúti balesetben megsérült tolatásvezető (Index)

 

 

16-11-28_vonat-kamion_utkozes_nyulon.jpg

"10.40 - Nyúlon, a Coop bolt utcájában történt vasúti baleset, egy gabonaszállító teherautó és egy gázolajat szállító vonat ütközött az átjáróban...

...

10.05 - A mozdonyban két mozdonyvezető utazott, egyikük sértetlenül kiszállt, a másik életért ezekben a percekben is küzdenek..."

Pannonhalma és Győrszabadhegy között pótlóbuszok járnak.

A kép forrása és további részletek a Kisalföld honlapján.

Küzdenek a mozdonyvezető életéért - Kettészakadt a kamion, miután vonattal ütközött Nyúlon - Frissítés Tovább
A zöld mérleg nyelve

A zöld mérleg nyelve

2016. november 26. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat harmadik alkalommal szervezte meg a zöldhulladék begyűjtését a kerti hulladék égetése okozta légszennyezettség csökkentésének érdekében.

Az eddigi három közül a most hétvégén lezajlott akció volt a legeredményesebb, közel 22 tonna zöldhulladék került elszállításra a balatonfüredi komposztáló telepre. Önkormányzatunk a gyűjtéshez családi házas ingatlanonként két darab zsákot biztosított ingyen, további zsákokat a szolgáltatótól lehetett vásárolni.

A Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési osztályának számadatai alapján 997 fő igényelte a két ingyenes zsákot, 284 fő pedig vásárolt is a szolgáltatótól. Az összegyűjtött hulladék négy fordulóban került elszállításra, önkormányzatunk bruttó egy millió forintot fordított az akcióra.

A zöldhulladék begyűjtése egy évvel ezelőtt került először megszervezésre. Akkor 16 880 kilogrammot mutatott a „zöld mérleg” nyelve. A második őszi akció tehát mintegy öt tonnával felülmúlta az elsőt. A tavaszi gyűjtés számadatai már jócskán elmaradnak ettől, áprilisban nem érte el a négy tonnát az összegyűjtött hulladék súlya. Ekkor az igénylők száma is jóval kevesebb volt.

A szervező Zirc Városi Önkormányzat ezúton is köszönetét fejezi ki azoknak, akik éltek a zöldhulladék-begyűjtés adta lehetőséggel, hiszen tudjuk, ha „Zsákban a zöld, tisztább a Föld!”. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

  

A zöld mérleg nyelve Tovább
Zirc lakossága ismét példát mutatott - 2,6 tonna adomány

Zirc lakossága ismét példát mutatott - 2,6 tonna adomány

2016. november 25. Szerkesztő: KovácsEszter.

Ajándékozni öröm - a Dercennek szánt gyűjtés eredményei

Zirc Erdélyi Baráti Kör, 2 órája   Forrás és további információk : https://sites.google.com/site/ebkzirc2000/

Amikor az elmúlt hónapban közzé tettük felhívásunkat adománygyűjtésre, melyet a kárpátaljai Dercen óvodásainak és kisiskolásainak Mikulás napi ajándéknak szántunk, álmunkban sem gondoltuk, hogy több tonnányi játékot, könyvet, ruhát, cipőt, videokazettát és felsorolni nem lehet, mi mindent kaptunk a város négy pontján - a Benedek Elek Óvodában, a Reguly iskola alsó és felső épületében és a Művelődési Házban – kihelyezett gyűjtődobozokban és a református egyháznál összegyűjtött csomagokban.

Zirc lakossága – különösen a kisgyermekes szülők és persze maguk a gyerekek - ismételten példát mutatott segítőkészségből, jó szándékból, tenni akarásból.

Eleinte féltünk egy kicsit, hogy így év vége felé, karácsony közeledtével mennyire tudjuk megszólítani a gyermekes családokat az önzetlen adakozásra, de utólag belátjuk, rengetegen éltek az ajándékozás nyújtotta élmény és öröm megszerzésének lehetőségével. És nem találtunk a dobozokban haszontalan vagy használhatatlan dolgokat, a használt ruhákat szépen rendbe rakva, összehajtogatva, becsomagolva találtuk, a játékok tiszták voltak, a könyvek, kifestők, ceruzák, ecsetek külön voltak, szóval nekünk is öröm volt célzottan dobozolni. És sokan vásároltak – ruhaneműt, mesekönyvet, kifestőt, szaloncukrot, csokoládét, stb.- csak azért, hogy adhassanak.

Hetente mentünk és ürítettük a gyűjtődobozokat, majd szortíroztunk, dobozoltunk, zsákokba tettük a begyűjtött adományokat. Még szerencse, hogy Sztana Éváék felajánlották a garázsukat, ott tárolhattuk az útra kész csomagokat. November közepére a garázs színültig telt adománnyal. A gyűjtés ideje alatt folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a derceniekkel, de arra ők sem számítottak, hogy egy kamionnyi ajándékot kapnak. Persze, amikor az adomány szállításáról beszélgettünk először, azt gondoltuk, hogy kisbusszal, terepjáróval elvisszük majd a határig, ott átadjuk a dercenieknek.

Amikor viszont félidőben láttuk az adományok mennyiségét, kezdtünk volna kétségbe esni, de arra már nem volt idő, mert újabb, hatalmas felajánlás érkezett:
Turi Ferenc vállalkozó felajánlotta, hogy az ajándékok mennyiségétől függően kisteherautóval, vagy a kamionjával elviszi azokat a megjelölt helyre, ahonnan majd továbbviszik Dercenbe.
November 16-án begyűjtöttük a dobozokat, mindenhonnan elhoztuk az adományokat, és szinte egész nap csomagoltunk, pakoltunk.
November 18-án este megérkezett a kamion. Turi Ferenc előrelátásának köszönhetően viszonylag gyorsan raklapokra raktuk a csomagokat, majd praktikusan körbefóliázta a feltornyozott dobozokat, zsákokat, hogy ne dőljenek össze. Tíz raklapot pakoltunk tele ajándékokkal.
Másnap, szombaton hajnalban
2,6 tonna rakománnyal útnak indultak Nyíregyházára, ahol egy telephelyen lerakták az adományokat. Innen szállítják majd Dercenbe a csomagokat, hogy Mikulás napján meglepetést szerezzenek a gyerekeknek. Szívesen invitáltak bennünket is az átadási ünnepségre, de most itthon van/lesz dolgunk.

A zirciek nagyon sok mindent adtak nekünk, hogy továbbadhassuk azokat a nehezebb körülmények között élő kárpátaljaiaknak.
Ezért mi, az Erdélyi Baráti Kör tagjai is szeretnénk adni a zircieknek, mégpedig kürtőskalácsot, finom teát, forralt bort a város karácsonyi ünnepségén. Ezzel is szeretnénk megköszönni önzetlenségüket, segítőkészségüket. Önök nem is tudják mekkora öröm számunkra ez a fajta összefogás, a sok névtelen jótevő együttműködése velünk!

Mert: Jót tenni könnyű, ha sokan segítenek!
16-11-18_derceni_gyujtes_2.jpg

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg és képek: Koósné Ilike
Zirc lakossága ismét példát mutatott - 2,6 tonna adomány Tovább
Bombariadó van a veszprémi törvényszéken

Bombariadó van a veszprémi törvényszéken

2016. november 24. Szerkesztő: KovácsEszter.

2016. november 24., csütörtök 12:09 Írta:  Kategória: Exkluzív

Nagy erőkkel vonultak ki a helyi rendőrök a veszprémi törvényszék épületéhez, ahonnan bombafenyegetés érkezett.

A helyszínre rendőrkocsi rengeteg rendőr, valamint a Mélységi Közterületi Támogató alosztály szakemberei érkeztek. A területet azonnal kordonszalaggal lezárták, a gépjármű és a gyalogos forgalmat sem engedik át az épület utcáján. A létesítmény teljes átvizsgálása jelenleg is tart.

Forrás: omegahirek.hu

Bombariadó van a veszprémi törvényszéken Tovább
Zirci aranyérem az országos döntőn

Zirci aranyérem az országos döntőn

2016. november 23. Szerkesztő: zircblog

Gödöllőn került megrendezésre a Sportlövő Diákolimpia országos döntője. Az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzői ismételten szép eredményeket értek el.

A középiskolás lányoknál légpuska húszlövéses számban Panyi Kinga, a PSzC Reguly Antal Szakképző Iskola diákja első helyezést ért el, légpisztolyban pedig ötödik helyen végzett. Mázi Klaudia – aki szintén a szakképző iskola diákjanyolcadik helyen végzett légpuskában.

 aranyerem.JPG

Panyi Kinga a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel kategóriájában (Fotó: Horváth Csaba)

Szintén légpuskában, az általános iskolások versenyében a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai közül Mihályfi Vendel hatodik, Végh Attila nyolcadik helyezést ért el. A versenyen a többi zirci résztvevő is tisztességesen helytállt: Horváth Bálint, Bittmann Kata, Vintze Regina, Vágenhoffer Dávid, Kovács Mira Zoé és Janászek Evelin képviselte még városunkat az országos döntőn. A versenyzőket Varjas József készítette fel. A térségből Csetény is érdekelt volt a diákolimpia versenyén Tóth Botond Máté személyében, felkészítője Mavizer István volt.

Az MTTSZ Területi Klub Zirc – kiváló szereplése mellett – a megyét képviselő versenyzők utaztatását és a diákolimpián való részvételét is lebonyolította. 

 

                                                                                                          Dalmadi-Honyecz Edina

www.zirc.hu

Zirci aranyérem az országos döntőn Tovább
Virágkötő - állásajánlat Zircen

Virágkötő - állásajánlat Zircen

2016. november 16. Szerkesztő: KovácsEszter.

Gyakorlattal rendelkező, munkájára igényes főállású virágkötőt felveszünk Zircen, nagy forgalmú virágüzletbe, azonnali kezdéssel.

Elvárásaink:
-szakképesítés
-kreativitás
-kedves, empatikus személyiség

Feladatok:
- vágott virágok, cserepes növények, virágkötészeti anyagok kezelése, előkészítése virágkötészeti felhasználásra
- virágdíszek elkészítése, koszorúkötés
-virágüzleti kiszolgálás, csokor készítés

Érdeklődni lehet: 06 30 9569563

Forrás: Klausz Éva

Virágkötő - állásajánlat Zircen Tovább
Zirci égképek - egy zimankós nap

Zirci égképek - egy zimankós nap

2016. november 13. Szerkesztő: Atyavilág

A mai, első igazi téli nap eszünkbe juttatja a zimankós zirci teleket. 2008. január elseje is olyan nap volt, amikor ugyan nem volt nagyon hideg, de a metsző északi szél miatt nagyon fáztunk. A videó egy percben adja vissza a 24 órát.

A felvétel a Háromhegy felől a Kossuth utca városból kivezető szakaszát mutatja. Előtérben a Vízmű Reguly-forrás védterületének fái, a Reguly és az Akácfa utcák vége, jobbra hátul Olaszfalu fényei. 

Korábbi égkép felvételek:

Zirci égképek - chemtrails

Zirci égképek - front vonul át

Zirci égképek - vándorló szivárvány

Zirci égképek - éjszakai zivatar

Zirci égképek - madarak és bogarak 

A felvételeket a Viharvadász (ma Időkép) már nem üzemelő időjárásmegfigyelő kamerája készítette. A kamera pozíciója: N47,254958 E17,870057, iránya kb. Kelet volt.

Zirci égképek - egy zimankós nap Tovább