ZIRCINFO

Kép-újság, 165. szám  2014. 11. 28.

Kép-újság, 165. szám 2014. 11. 28.

2014. november 28. Szerkesztő: zircblog

Készül a város adventi koszorúja

 ku1651.jpg

Szurgyi Zsuzsanna népi kismesterség-oktató szakmai irányításával, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztálya és a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. hatékony közreműködésével a Művelődési Ház munkatársai idén is elkészítették városunk adventi koszorúját a főtér apátság előtti területén.

– Nemzetközi az idei zirci adventi koszorú! – mondja el érdekességként Encz Ilona, a koszorúépítést szervező Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház intézményi-egységvezetője. A koszorút alkotó fenyők közül ugyanis az egyik Erdélyből, a másik Németországból származik. Idehaza nőttek, nődögéltek, de megértek a kivágásra, és most egy harmadik, Zircen „született” tujával együtt egy kicsit a nemzetek közötti barátságot, összetartozást is jelképezve várják, hogy köréjük gyülekezzenek a karácsony ünnepére készülődő emberek…

 

 ku1652.jpg

A koszorút szombaton díszítik fel, majd vasárnap, 17.30-kor meggyújtják az első adventi gyertyát. Ezt megelőzően, 16 órától a népszerű zenész, Kövi Szabolcs bemutatókoncertjére kerül sor a Látogatóközpont gobelintermében, a Zirci Ciszterci Apátság szervezésében.

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 165. szám 2014. 11. 28. Tovább
Az Év Turisztikai Települése: Csesznek

Az Év Turisztikai Települése: Csesznek

2014. november 28. Szerkesztő: zircblog

Megvan az év szállása

 

Kiosztották az Év szállása 2014 verseny díjait: közel 250 ezer vendégértékelés és 40 ezer szavazat, valamint a szakmai zsűri véleménye alapján az idén a felsőtárkányi Bambara Hotel kapta az elismerést .

A Szallas.hu által elindított versenyben három fő kategóriában hirdettek győztest. Az Év szállása mellett átadták az Év feltörekvő turisztikai települése díjat, amely Abádszalóké lett, az Év turisztikai települése címet pedig a Veszprém megyei Csesznek nyerte el.

 

A közlemény kiemeli, hogy az előző évinél lényegesen több szavazatot kaptak a Tisza-tavi települések, ami a környék fejlesztését szolgáló nemzeti program hatásának is tulajdonítható. Az egy szálláshelyre eső foglalások száma Abádszalókon nőtt a leginkább, amivel a település kivívta az Év feltörekvő turisztikai települése címet. Ráadásul itt található az Év innovatív szálláshelye különdíjjal jutalmazott Butik Design Rooms is, ahol minden szoba más-más hangulatot idéz a tópart életéből.

Jól teljesített Heves megye

Kiemelkedően teljesített a versenyben a szomszédos megye is: a felsőtárkányi Bambara Hotel lett az Év szállása a népszerűségi, a minőségi és a szakmai szempontok összesítése alapján. Szintén Heves megyében található a 2014-es év romantikus szálláshelyének választott Kastélyhotel Sasvár Resort, valamint a 4-5 csillagos szállodák között a minőségi díj első két helyezettje és a szakmai díj nyertese is.

A közlemény szerint egyre erősebb a verseny az apartman kategóriában, ami a családi utazások növekedésének az eredménye. A Szallas.hu versenyében az idén külön díjazták a családbarát szállásokat is: az elismerést a gyulai Családi Wellness Hotel és a sümegi vár melletti Hotel Kapitány megosztva kapta.

Interneten tájékozódnak

A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: nem véletlen, hogy egyre több kistelepülés büszkélkedhet kiemelkedő színvonalú vagy népszerűségű szálláshelyekkel. A szállásfoglalók 80 százaléka interneten tájékozódik, ahol térképes kereső is rendelkezésre áll, így az árak mellett a környékbeli látványosságok és programlehetőségek is egyszerűen áttekinthetők - tette hozzá az ügyvezető. A vendégértékelések jelentősége is töretlenül nő, csak az idén közel 90 ezret adtak le a portál felhasználói.

A Szallas.hu az idén külföldi szálláshelyeket is versenyeztetett: a hotelek közül a székelyföldi Szovátán található Hotel Szeifert, míg az apartmanoknál a horvátországi Crikvenica településen a 3 Palme Apartmani bizonyult a legjobbnak.

Fődíjak
Az Év Szállása: Bambara Hotel Felsőtárkány
Az Év Feltörekvő Turisztikai Települése: Abádszalók
Az Év Turisztikai Települése: Csesznek
Foreign hotel of the year: Hotel Szeifert Sovata
Foreign apartment of the year: 3 Palme Apartmani Crikvenica

 

Különdíjak (szavazatok száma alapján)
Az Év Romantikus Szálláshelye: Kastélyhotel Sasvár Resort Parádsasvár
Az Év Családbarát Szálláshelye: Családi Wellness Hotel Gyula, Hotel Kapitány Sümeg (megosztott díj)
Szakmai szempontok alapján:
Az Év Innovatív Szálláshelye: Butik Design Rooms Abádszalók

Népszerűségi díjak(szavazatok száma alapján)

4-5 csillagos hotelek
1. helyezett: Elizabeth Hotel Gyula
2. helyezett: Kék Duna Wellness Hotel Ráckeve
3. helyezett: Hotel Kapitány Sümeg

1-3 csillagos hotelek
1. helyezett: Club Dobogómajor Hévíz
2. helyezett: Piramis Hotel Gárdony
3. helyezett: Hotel Lidó Siófok

Panziók
1. helyezett: Royal Panzió Cserkeszőlő
2. helyezett: Pelso Panzió Balatonmáriafürdő
3. helyezett: Bélkő Panzió Bélapátfalva

Apartman, Vendégház, Hostel Diákszálló
1 helyezett: Erzsébet Vendégház Csesznek
2. helyezett: Deluxe Apartman Nyíregyháza
3. helyezett: Thermál Motel Kiskunmajsa

Minőségi díjak(vendégértékelések alapján)

4-5 csillagos hotelek
1. helyezett: Bambara Hotel Felsőtárkány
2. helyezett: Hotel Cascade Resort Spa & Conference Demjén
3. helyezett: Hunguest Hotel Palota Lillafüred

1-3 csillagos hotelek
1. helyezett: Hotel Honti Visegrád
2. helyezett: Belenus Thermalhotel Superior Zalakaros
3. helyezett: Erzsébet Park Hotel Parádfürdő

Panziók
1. helyezett: Villa Harmónia Visegrád
2. helyezett: Villa Citadella Wellness Panzió Eger
3. helyezett: Korona Panzió Debrecen

Apartman, Vendégház, Hostel Diákszálló
1. helyezett: Kapri Vendégház Badacsony
2. helyezett: Gellény Szálló Apartman Gyula
3. helyezett: Mediterrán Vendégház Kecskemét

Szakmai díjak(szakmai zsűri döntése alapján)
4-5 csillagos hotelek: Hotel Residence Ózon Mátraháza
1-3 csillagos hotelek: Káli Art Inn Hotel Köveskál
Panziók: Tornácos Panzió és Étterem Hegykő
Apartman, Vendégház, Hostel Diákszálló: Kuruc Vendégház Tivadar

 

forrás:origo.hu

Az Év Turisztikai Települése: Csesznek Tovább
Kép-újság, 164. szám  -  2014. november 26. -  Vízilabda Zircen

Kép-újság, 164. szám - 2014. november 26. - Vízilabda Zircen

2014. november 26. Szerkesztő: zircblog

Kép-újság, 164. szám 

2014. november 26.

 Vízilabda Zircen

 DSCF6271.jpg

Nem tudom, hogy a zirci tanuszoda közel két évtizedes történetében volt-e már példa vízilabda-mérkőzésre, de talán nem is ez a fontos. Inkább az, hogy lesz-e folytatás…

Mert az kétségtelen, hogy a gyerekek nagyon élvezték a játékos foglalkozást, amelyet a fűzfői Balaton Vízilabda Klub tartott számukra november 22-én a Fáy András utcában.

Az ingyenes bemutató edzést a medence méreteihez igazodva 0-tól 10 éves korig hirdették meg nemtől függetlenül. Kerekes Csongor klubelnök érdeklődésünkre elmondta, az edzéseket akkor indítják be Zircen, ha legalább húsz jelentkező lesz. Ez a létszám elsőre nem jött össze, illetve csak idősebbekkel együtt. A céljuk az lenne, hogy lerakják a vízlabda alapjait, majd a későbbiekben beintegrálják a tehetségesebb gyerekeket.

DSCF6280.jpgA klub vezetősége nem áll el attól sem, hogy még egy foglalkozásra sor kerüljön a közeljövőben Zircen. Schreindorfer Károly, a Tanuszodát üzemeltető „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ők ehhez szívesen biztosítják a helyet.   

Kérjük a szülőket, akik úgy érzik, hogy gyermekük szereti a vizet, a labdát, szeretne egy jó közösség tagjává válni, lemaradt erről az alkalomról, de szívesen kipróbálná a vízilabdát, jelezze ezt az alábbi elérhetőségek egyikén. Az előzetes érdeklődés függvénye is lehet a klub által szervezett újabb bemutató edzés.

A Balaton Vízilabda Klub 2010-ben alakult, több bajnokságban érdekeltek a csapatai, és az 1996-os korosztállyal bezárólag foglalkoznak a fiatalokkal.

Kelemen Gábor sportreferens

kelemen83@gmail.com

06 88 593-700/153

06 20 444 85 14

Kép-újság, 164. szám - 2014. november 26. - Vízilabda Zircen Tovább
Elviselhetőbbé tenni a világot

Elviselhetőbbé tenni a világot

2014. november 25. Szerkesztő: zircblog

Újabb sikeres jótékonysági délutánt szervezett a Zirci Római Katolikus Plébánia Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja.

Az eseményre a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának gobelintermében került sor. Huszár G. Lőrinc plébános köszöntőjében hangsúlyozta, a zirci karitász csoport tagjai névadójuk, védőszentjük nyomába lépve elviselhetőbbé szeretnék tenni maguk körül a világot, amiért köszönet jár nekik.

Betegség miatt a Rapszódia Énekegyüttes nem tudta vállalni a fellépést, így a Zirci Városi Vegyeskórus dalcsokrával vette kezdetét a műsor. Majd a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei mutatták meg tehetségüket, furulyán játszott Kuti Panna és Palánkai Hanna, trombitázott Kuti Gergő. Meglepetéssel is kedveskedtek a szervezők, hiszen Petus Mónika zirci és Szentkereszti Judit bakonybéli népdalénekesek az eredeti programban még nem szerepeltek, de annál jobban feldobták a jótékonysági délután hangulatát, viseletükkel is emlékeztetve minket a hagyományainkra.

Ezt követően a szépprózáé volt a főszerep, Stenger Katalin és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak – Klein Vivien, Ulrich Anna Csenge, Detre Csongor – tolmácsolásában részleteket hallhattunk Wass Albert „Ötven erdélyi gyermek levele a Jézuskához” című írásából.

 DSCF6329.jpg

Szentkereszti Judit és Petus Mónika népviseletben énekelt, jobbról az első sorokban a jótékonysági délután gyermekszereplői

Az i-re Heinczinger Miklós énekes, zenész, a magyar és külföldi írók verseit megzenésítő, népdalokat feldolgozó Misztrál együttes tagja tette fel a pontot drámai előadásmódjával, több különféle hangszer megszólaltatásával. Történelmi, irodalmi értékeinkre is felhívta a figyelmet, az addig is színvonalas produkciókat kiegészítve végképp felejthetetlenné téve ezt a késő őszi szombat délutánt.

A rendezvény fővédnöke Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete volt, a műsort Nagy N. Lénárd ciszterci atya vezette. A programon részt vett, annak megvalósulását mindenben támogatta és segítette Zagyva Richárd, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója.   

Ulrich Józsefné, a zirci karitász csoport Caritas Hungarica-díjjal kitüntetett vezetője megköszönte a fellépők közreműködését, felkészítő tanáraik munkáját, egyben köszönetet mondott a vendégeknek is, hogy ilyen szép számmal elfogadták a meghívást. Örömét fejezte ki az emberek segítő szándékáért is. A jótékonyságnak köszönhetően nem kevesebb, mint 120 900 forint gyűlt össze, amit a rászoruló zirci családok karácsonyi csomagjának tartalmára és tűzifával történő segítésére költ a karitász.

Elviselhetőbbé teszik a világot, szebbé a közelgő ünnepet.    

 DSCF6369.jpg

Heinczinger Miklós itt éppen dudán játszik, de „megfért a dudás csárdájában” a gitár, a hosszúnyakú lant és a fidula nevű hangszer is. Hosszú utat tett meg, hogy másokkal együtt egy jó ügyet szolgáljon

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

Elviselhetőbbé tenni a világot Tovább
Kép-újság, 163. szám - 2014. november 24. -Mézes-vajas kenyér reggelire

Kép-újság, 163. szám - 2014. november 24. -Mézes-vajas kenyér reggelire

2014. november 25. Szerkesztő: zircblog

Kép-újság, 163. szám

2014. november 24.

Mézes-vajas kenyér reggelire

 DSCF6217.jpgA Magas-Bakonyi Méhész Egyesület az országos szinten meghirdetett MÉZES-REGGELI akcióhoz csatlakozva a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 270 alsó tagozatos diákjának ajánlott fel mézkóstolási lehetőséget mézes-vajas kenyér kínálatával.

Az iskolások november 21-én, pénteken reggel, az első nagyszünetben fogyasztották el a konyhai személyzet által feltálalt finomságot. Repetát sok kisgyerek kért, és nagyon ízlett a tanulóknak ez a tízórai. Az akció teljes költségét a méhészek vállalták.

A mézes-vajas kenyér elfogyasztása közben Illés Ferenc, az egyesület alapító elnöke, nyugalmazott múzeumigazgató, - az iskola volt pedagógusa - tartott rövid előadást a gyermekeknek. A méhek nektárgyűjtési szorgalmára, a virágok megporzásának hasznosságára hívta fel a figyelmet, és szólt a méhszúrás mérsékelt veszélyéről is: méhész fejvédőt viselt, az üvegben pedig facéliamézet hozott magával, amely az egyik nagyon kedveltkellemes ízű ésillatú mézfajta.

 DSCF6256.jpg

Megtudtuk, hogy a méz nagyon fontos emberi táplálék, erősíti a szervezet ellenálló képességét, az immunrendszert, sokféle vitamin és nyomelem van benne, cukortartalma egyszerű szőlőcukor, amikönnyen emészthető és egészséges. Ennek ellenére Magyarországon nagyon kicsi az egy főre jutó mézfogyasztás. Pár évvel ezelőtt csak 47-50 dekagramm volt évenként, de a méhészek népszerűsítő előadásainak, bemutatóinak köszönhetően ez a mennyiség mára 70-72 dekagrammra emelkedett.   

Néhány további statisztikai adatot is megismertünk az előadás során, így például azt, hogy Magyarországon egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető a méhcsaládok száma, és közel húszezer méhészet működik idehaza. Egy átlagos évben termelt mézmennyiség – melynek fele akácméz – 22-24 ezer tonna, és hazánk az Európai Unió méztermésének tíz százalékát adja. A diákok ismertető kiadványt is kaptak a mézről.  

Illés Ferenc végül köszönetét fejezte ki Bácsiné Nyiri Éva igazgató-helyettes asszonynak és az iskola közreműködő munkatársainak, hogy az ügy iránti szeretettel, példásan megszervezték diákjaiknak a MÉZES-REGGELIT.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 163. szám - 2014. november 24. -Mézes-vajas kenyér reggelire Tovább
Adventi Forgatag - a Bakonyi Helyi Márkával

Adventi Forgatag - a Bakonyi Helyi Márkával

2014. november 25. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

adventiForgatag1.jpgA "Vidék Minősége" jegyében Fertőszéplakon, a Széchényi kastélyban, 2014. november 28. 17.00 órától kerül megrendezésre az Adventi Forgatag 2 napos programja. A zirci "Bakonyért" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület és térségünk helyi termelői is a Bakonyi Helyi Márkával képviselteti magát a rendezvényen. 2014. november 29 -én egész napos program várja az érdeklődőket.


adventiForgatag.jpgA 2. nap folyamán minden térség elkészíti táj jelegű ínyencségét. Az zirci egyesület bakonyi sertésoldalas olaszfalui párolt káposztával és ízes nyögve nyelőt készít Brevics Lászlóné segítségével. A vásár során a helyi termelők mézet, lekvárokat, szörpöket, bort és mézeskalácsot árulnak, illetve zöldség és káposztaféléket állítanak ki. A kastélyban kapcsolódó programként Gyermek Kézműves Ház várja a kisgyermekeket, ahol a "Bakonyért" egyesület képviseletében Somodi Edit segítségével lehet mézeskalácsot díszíteni.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Forrás: A Bakonyért Egyesület

Adventi Forgatag - a Bakonyi Helyi Márkával Tovább
25. IFD Világbajnokság

25. IFD Világbajnokság

2014. november 24. Szerkesztő: zircblog

2014 november 19-22 között Bukarestben került megrendezésre a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) szervezésében a 25. "Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága".

A Bajnokságon a fiatalok három kategóriában - tetőfedés, lapostető szigetelés, bádogozás - mérhették össze tudásukat.

Magyarországot idén tetőfedés kategóriában Virth Csaba mentor vezetésével Szűcs Gergő és Sándor István képviselte.

Versenyzőink a megmérettetésen kiváló munkával a 3. helyet szerezték meg, ezzel hatalmas dicsőséget szerezve hazánknak, és elsősorban a magyar tetőfedő szakmának! Ezúton is köszönjük kimagasló teljesítményüket, és gratulálunk a kiváló eredményhez!

Köszönjük továbbá mentoruk felkészítő munkáját, a veszprémi Medgyaszay Szakképző Iskola által biztosított felkészülési lehetőséget és támogatást!

Köszönjük a támogatóknak az anyagi-, és alapanyag formájában nyújtott hozzájárulást: Construma, Bramac Kft., Pilisi Pléh-Boy Kft., Tondach Magyarország Zrt., Prefa Hungária Kft., UMICORE Building Products Hungary Kft.

Fiúk: GRATULÁLUNK!

 

forrás: emsz.weboldal-webaruhaz.com/

25. IFD Világbajnokság Tovább
Magashegységi élmények: medvék és pásztorkutyák Erdélyben

Magashegységi élmények: medvék és pásztorkutyák Erdélyben

2014. november 23. Szerkesztő: Atyavilág

Az Erdélybe látogató túrázónak olyan veszélyekre is fel kell készülnie, amelyek itthon (és tőlünk nyugatra) elképzelhetetlenek: a vadon élő medvékre és a havasi legelőkön tartott juhnyájakat, tehéncsordákat őrző pásztorkutyákra.

A következőkben összefoglaljuk a saját tapasztalatainkat, a helybéliek (helyi lakosok, erdőjáró emberek, vadászok) által elmondott tanácsokat, eseteket, hivatkozunk internetes forrásokra. Természetesen semmilyen statisztika nincs arról, hány ember-állat találkozásból született vagy nem született konfliktus, így azt sem lehet megmondani, hogy az ilyen esetek elkerülésére alkalmazott eszközök hatására melyik találkozást sikerült kicsit vagy nagyon elkerülni.

Amit általánosságban megszívlelendőnek tartunk: ha csak lehet, Erdélyben ne túrázzunk egyedül. Minél többen vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elkerüljük a találkozást, vagy ha nem lehet elkerülni, csökkentsük a veszélyét. Az éjszakai túrázás pedig végképp nem ajánlatos. Ha sátrazni akarunk, akkor csak olyan helyen, ahol rajtunk kívül mások is vannak (kijelölt, vagy hagyományosan használt sátrazóhelyek).

Sokat segít, ha van helyi vezetőnk, akire rábízhatjuk magunkat. Ez azonban inkább a csoportos túráknál valószínű, egyéni túrázók kísérőt, ha csak nem helyi jó barát, nem vesznek igénybe.

A témával kapcsolatban köszönettel fogadjuk az észrevételeket, tapasztalatokat.

A medvékről

A barna medve a Kárpátok koronázatlan királya, csúcsragadozó. A fűfélétől a nagyvadakig mindent megeszik. Az Európai Unióban fokozottan védett. Romániai egyedszáma jelenleg az ottani erdők által eltarthatónak közel kétszerese.

Magashegység_Medvék (7).jpg

Ilyen dupla ketrecben éltek Marosfőn egy privát (?, állítólag a forradalom előtt a szenvedélyes vadász hírében álló Conducator érdekeltségébe tartozó) állatkertben a kárpáti barna medvék. Ezt a képet közel egy évtizede készítettük a magas, zárt palánk felett. Ebben az évben minden állatnak hűlt helyét találtuk, sorsukról nem tudtunk meg semmit.

A túráink során legfeljebb csak azokban a magasságokban nem kell különösebben tartani tőle, ahol már sziklák és legfeljebb havasi gyep uralják a tájat, tehát (hegységtől függően) kb. 2000-2200 méter felett, itt ugyanis nincs elég tápláléka. Egyébként az erdőkben akárhol, látogatott turisztikai célpontokban,  a települések határában a művelt földek környékén és ahol állattartás van, és a településeken belül is találkozhatunk velük. A könnyen megszerezhető élelem (a szántóföldön termelt növények, háznál tartott állatok, sátorozóhelyeken hagyott ételmaradékok, kukák) vonzzák a medvéket.

Magashegység_Medvék (8).jpg

Medveveszélyre figyelmeztető tábla az egyik legforgalmasabb turisztikai térségben, a Prahova völgyében, a Bucsecs alatti egyik sétaösvényen.

A medve nem játék. Az embernek a medvével szemben nincs esélye. A látása nem nagyon jó, de szimata és hallása kiváló. Erőben, futásban, mászásban, úszásban nem vehetjük fel vele a versenyt. A fizikai érintkezés többnyire tragédiával végződik. Ezért tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük vele a találkozást.

Magashegység_Medvék (9).jpg

Vadászház a Hargita oldalában a Csíki-medence felett, mellette medveetetőhely és magasles. Ha éhes, bármilyen épületet képes feltörni. Néhol ilyen műszaki megoldásokkal is védekeznek ellene.

A medve támadására akkor kell számítani, ha az ember meglepi a medvét, vagy a medve sebesült, vagy ha bocsai vannak. De ha időben észleli az ember közeledését, akkor kerüli a találkozást. Több olyan esetünk volt, amikor egy útszakaszon visszafelé teljesen friss medvenyomokat (esetleg ürüléket) találtunk ott, ahol nemrég odafelé még semmi nem volt, tehát a medve ott volt a közelben, és egészen biztosan érzett is minket.

Magashegység_Medvék (5).jpg

Magashegység_Medvék (4).jpg

Anyamedve két bocsával Kisbacon és Bibarcfalva felett, beetetett helyen. A teljesen zárt magaslesben is szinte vissza kellett tartani a lélegzetünket, hogy észre ne vegyen minket a mama, mert rögtön elmenekültek volna.

Magashegység_Medvék (1).jpg

Magashegység_Medvék (6).jpg

Magashegység_Medvék (2).jpg

Ahol ilyeneket látunk, ott medve járt.

Tipp a találkozás elkerülésére

Erdélyi túráinkon - bármennyire is vétünk az itthon megszokott szabály ellen, hogy ne zavarjuk meg az erdő csendjét - nagyon tanácsos jó hangosan haladni. Ez lehet élénk beszélgetés, ha elég sokan vagyunk, de már kettesben is lehet zajt csapni. Mi azt szoktuk meg, hogy az elöl és a hátul haladó felváltva kurjongatnak, mintha kérdés-feleletet játszanának. Így senkiből nem fogy ki a szufla idő előtt.

Magashegység_Medvék (3).jpg

Ne hangoskodjunk az erdőben. De néha mégis szükség van rá.

Eddig egy olyan esetünk volt, amikor néhány tíz méterre magunk előtt láttuk meg egy - már szerencsére távolodó - medve hátát a Csicsói Hargita oldalában. Ugyanezen a túrán a Kakukk-hegy alatt érhettünk még medve közelébe, amelyet azonban a teljes zárt fiatalos fenyvesben nem láttunk, viszont a Madarasi Hargitán hozzánk csapódott, és minket már két napja kísérő két kóbor kutya vad csaholással eltűnt a fenyvesben, nagy csörtetést hallottunk, és a kutyák utána nem is kerültek már elő.

Magashegység_Kutyák (16).jpg

Béla és Jani, a Madarasi Hargitán hozzánk csapódott és két napig minket kísért két kóbor kutya. Egy feltételezhető medveközelség során tűntek el örökre a Kakukk-hegy aljának sűrűjében.

A mancsnyomokon és ürüléken túl egyéb közvetlen nyomát is volt alkalmunk megélni a Hargita gerincén, amikor egy erdőszéli tisztás lejtőjén termő dús, érintetlen málnás közepén egy lejtőnek mutató sáv teljesen le volt hosszan taposva, a jelekből ítélve egészen frissen.

Ha mégis támadás ér

Azok, akiket támadás ért, vagy meghaltak, vagy nagyon komoly sérülésekkel, esetleg egy életre nyomorékká válva élték túl (lásd pl. itt, itt). Sylvester Lajos Ablak Erdővidékre című publicisztikai gyűjteményében (Tortoma Kiadó, Barót, 2012) ismertet egy, a kilencvenes években történt esetet, amikor egy tizenhét éves fiút ért egy anyamedve támadása szénacsinálás közben ("Nem jó kölykes medvének fiát faggatni", 113. oldal).

Helybéliektől hallottunk olyat, hogy le kell feküdni arccal a földre és nem mozdulni, vagy mozdulatlanul megállni, nem nézni a medve szemébe. Mindez olyan önuralmat igényel, amelyre biztosan nem mindenki képes abban a helyzetben. A neten is találunk tanácsokat, pl. itt.

E sorok írója - a pásztorkutyák ellen használt eszközökön kívül - az erdélyi túráin hord magánál egy 20 cm-es tőrt is, de ezt is inkább csak megnyugtatásként. Biztosan nem ismétli azonban meg a 2002-ben és 2003-ban, két részletben megjárt Hargita-gerinctúráját ismét egyedül (három fős csapatban már megismételte), különösen nem a rengetegben egyedül sátrazást. (Amikor az egyszeri hályogkovácsnak, aki számos embert meggyógyított a bicskájával, egy orvos megmutatta, hogy meg is vakulhat a beteg, ha hibázik, a hályogkovács soha többet nem nyúlt emberhez.)

A pásztorkutyákról

Amitől nem kell félni

Erdélyben rengeteg a kóbor kutya, falvakon, városokon belül és kívül is. Ezek az embert nem támadják meg, legfeljebb ennivalót kunyerálnak. A településeken kívül, az utak melletti parkolókban néha csapatosul tanyázó kutyákkal ugyanez a helyzet. A pásztorkutyákkal - esetleg elkóborolt vagy elcsapott pásztorkutyákkal - szemben a kóbor kutyákon többnyire nincs kolonc.

Amire fel kell készülni

A hagyomány szerint Szent György a tavasz kezdete, a pásztorok (csobánok) felfogadásának, az állatok kihajtásának napja. A havasi legelőkön innentől Szent Mihályig vannak kint az állatok (de ezt ne vegyük napra pontosan). Lényeg, hogy ebben az időszakban, tehát tavasztól őszig kell számítanunk arra, hogy túráink során juhnyájakkal, ritkábban tehéncsordával találkozunk a pusztákon (erdő által körülvett nagy kiterjedésű legelőn), a nyári szálláson, az esztenánál, kalibánál, többnyire lakott helyektől távol. A nyájak olyan magasságokban is megtalálhatók, hogy a juhok által még legelhető füvön kívül semmilyen más növény nem él meg, tehát akár 2400 méter körül is.

Magashegység_Kutyák (1).jpg

Lakatlan nyári szállás valahol az alacsonyabb hegyekben, őszidőben,

Magashegység_Kutyák (18).jpg

és télen a Gyergyói-havasokban. Ilyenkor nincs kutyaveszély. 

Magashegység_Kutyák (2).jpg

Itt már elővigyázat szükséges: nyári szállás Szováta felett, ahol magyarul beszélnek,

Magashegység_Kutyák (14).jpg

és a Bucsecsben 2000 méter körül, ahol meg nem, ráadásul a turistaút úgy ereszkedik le ide, hogy átmenet nélkül kapjuk szembe a kutyákat.

A jelzett túraútvonalak szinte mindegyike keresztez vagy érint pusztát. Ez azért is fontos, mert itt mindig található forrás, hiszen az állatoknak inni kell; friss vízre pedig a túrázónak is szüksége van, mert a települések közötti távolságok a túraútvonalakon többszörösei az itthon megszokott távolságoknak. A pásztor, akire a nagy értékű állatállomány rá van bízva, felelősséggel tartozik az állatokért. Ezért gondoskodni kell a védelmükről.

A nyájat, csordát a medve, a farkas és a tolvajok ellen kell védeni. Erre szolgálnak a pásztorkutyák vagy kalibáskutyák. Ilyen értelemben a pásztorkutyák munkakutyák.

Magashegység_Kutyák (5).jpg

A pásztorkutyák jellemzően nagy testű, erőteljes, időjárástűrő állatok, hiszen nagyon erős (medve), vagy falkában jól szervezett (farkas) ellenség ellen kell megvédeni a nyájat. Számukra minden ember, akit nem ismernek, így a túrázó is, ugyancsak ellenség. Egy nyájra akár 10-15 kutya is felügyelhet. Ha a nyáj legel, akkor akkor a kutyák akár 100 méterre vagy távolabb is körbeveszik a nyájat, fekszenek a fák árnyékában; ha vonul, akkor a nyáj előtt, és két oldalt távolságot tartva vonulnak vele együtt. Ha bármelyik észrevesz valami fenyegetőt, elkezd ugatni, az összes többi kutya azonnal a segítségére siet. Elég ijesztő látvány.

Magashegység_Kutyák (6).jpg

Így figyelnek a legelészve, lassan vonuló nyájra 

Magashegység_Kutyák (9).jpg

Ez egy "halálmegvető bátorsággal" készített fénykép: zuhogó esőben távolodik a román pásztorok által terelt nyáj, miközben a kutyák ránk figyelnek, miután többgenerációs csapatunk védekező állásba helyezkedett egy esőtől valamennyire védő hatalmas tölgy alatt. Utána újból ránk támadtak.

A pásztorkutyák nyakában általában kolonc van. Ennek az a rendeltetése, hogy lassítsa a kutya futását, ne érhesse utol a vadat. Ugyanis akkor vadászni menne, és nem a munkájával törődne.

A kutyákat a pásztor tejtermékekkel eteti, mert hús nem nagyon van, legfeljebb ha egy-egy állat elpusztul. Az őszi lehajtás után a pásztor nem tartja meg az összes kutyát, mert azokat télen etetni kellene, a legjobbakon kívül a többit elcsapja, majd tavasszal megint összeszedi. Az elcsapott kutyák esetenként csapatokba verődve keresnek élelmet. Az elcsapott pásztorkutyákra érdemes ugyanúgy felkészülni, mint a nyájőrzőkre, azzal a nehezítéssel, hogy itt nincs pásztor, aki esetleg visszahívja őket.

Azt, hogy egy adott évben egy adott pusztán legeltetnek-e vagy nem, előre nem lehet kiszámítani, ez mindig a területtulajdonos faluközösség döntése. Többször is tapasztaltuk már, hogy ahol egy egyik évben volt nyáj, ott a másik évben nem és fordítva. Néhány túratapasztalat alapján a turistatérképekről nagyjából következtetni lehet, hogy az összefüggő erdőségben látható irtásos területeken, figyelembe véve a terepviszonyokat, az odavezető utakat, forrás meglétét, várható-e nyáj. Eddig egyetlen olyan térképpel találkoztunk, amelyen kutya-ábrával jelölték, hogy ott nyári szállásra kell számítanunk, és ugyancsak egyetlen esettel, amikor a helyszínen táblázták ki a kutyaveszélyt.

Magashegység_Kutyák (8).jpg

A Salvamont (a romániai hegyimentő szolgálat) által kiadott térkép a marosfői turisztikai információs iroda falán. Sárgával emeltük ki a kutya-ábrákat. Ilyen térképet eddig sehol nem láttunk.

Magashegység_Kutyák (10).jpg

A tehéncsordák mellett nem mindig vannak kutyák. Általában azoknál a faluközeli legelőkön tartott csordáknál sem, amelyeket naponta hazaterelnek.

Esztenák, nyájak elkerülése

A túrázó csak a helyszínhez közeledve tud meggyőződni arról, lesz-e ott állat: juh- vagy marhaürülék az odavezető úton, kolompolás, kutyaugatás, pásztorkurjongatás. Mielőtt a kutyák észlelési távolságába kerül, el kell döntenie, ki tudja-e kerülni. Ha igen, akkor teljes csend és ütemes tempó ajánlatos, ha lehet, bokrok, fák, dombhajlat takarásában mielőbb elhagyni a kutyák területét (amit nehéz kiszámítani, hogy mekkora). Ha ez sikerül, a kutyák akkor sem jönnek utánunk, ha felfedeznek. Ez a módszer nálunk többször jól bevált.

Ha azonban még nem tudtuk elhagyni a területüket, de már kifelé tartunk, és mégis felfedeznek minket, akkor védekeznünk kell (erről lejjebb írunk).

Magashegység_Kutyák (12).jpg

Juhnyáj a Bucsecsben, 2200 méter körüli magasságban. Ilyen terepviszonyok és a magas növényzet teljes hiánya mellett nem nehéz dolog elkerülni őket és visszatalálni a jelzett turistaútra.

Ha keresztül kell haladnunk, vagy nem tudjuk vagy akarjuk elkerülni

Arra kell számítanunk, hogy a pásztorkutyákat nem lehet elkergetni. Ha a nyáj vagy az esztena felé tartunk, mielőbb fel kell hívnunk a pásztor figyelmét magunkra. Ennek kézenfekvő módja a hangos kiabálás, ordítás. Amikor a pásztor észrevesz minket, elindul felénk, közben hívja vissza a kutyákat; azok azonban nem tágítanak addig, amíg a pásztor oda nem ér! Nem vált be az a módszerünk, hogy elkezdünk a pásztor felé menni, miközben ő már jött felénk, ennek ugyanis az lett a következménye, hogy már nem csak elölről támadtak, hanem körbevettek a kutyák. Tehát álljunk meg, ügyeljünk, hogy ha lehet, ne kerülhessenek mögénk, és várjuk meg a pásztort. Onnan kezdve együtt mehetünk vele tovább, és az előbb még fogvicsorgatva támadó kutyák békés ölebként ballagnak mellettünk.

Magashegység_Kutyák (3).JPG

Ha a túrázónak helybéli kísérője van, akit mindenki ismer és ráadásul a munkájához a fegyverviselés is hozzá tartozik, teljesen biztosra mehet, nem kell semmitől félnie. Ilyen, sajnos, csak kivételes esetben adódik.

Nehezebb a helyzet, ha a pásztor román, mert akkor nem tudjuk jól megértetni magunkat, és nem is mindig mutatnak hajlandóságot arra, hogy kimenekítsenek minket a szorult helyzetből. Ilyenkor csak az a lehetőségünk marad, hogy mielőbb kihátrálunk a kutyák területéből arra, amerről jöttünk, és törjük a fejünket, hogyan tovább. Néha kalandos megoldásokra kényszerülünk, hogy visszataláljunk a jelzett turistaútra. Éltünk meg olyat, hogy egy magyar pásztor által lakott esztenán szerencsésen túljutva lovon jött utánunk a gazda fia, mert a következő esztenán, ahol ugyancsak az ő állataik voltak, román volt a pásztor, és a fiú nem volt biztos benne, hogy az kimenekít, megóv minket a kutyáktól. Így még az ő segítségével is csak komoly konfliktussal, nagy kerülővel tudtunk keresztül haladni a pusztán, ahol öt évvel korábban egyáltalán nem találkoztunk állatokkal. (Van olyan vélemény, azért nem hívják vissza a kutyákat, hogy azok ne szokják meg, hogy meg kell hátrálniuk az ellenség elől.)

Magashegység_Kutyák (11).jpg

A legelés nélkül vonuló nyáj (pl. egyik legelőről a másikra, akár  szűk erdei utakon) érdekes módon eddig nem okozott kutyakonfliktust. Lehet, azért, mert egy tömegben van gazda, nyáj és kutya, és viszonylag gyors a tempó, a kutyák nem érzékelik veszélyként az embert.

Módszerek, eszközök a távoltartásra, védekezésre

Ha a pásztorkutyák támadnak, és a pásztor nem jön segíteni, az elfutás reménytelen, mert utolérnek. Ilyenkor védekezzünk, és távolodjunk a nyájtól folyamatosan, amíg el nem hagyjuk a területüket. Itt most a védekezéshez, távoltartáshoz adunk néhány, részben általunk is kipróbált tippet. 

Egy jó erős husáng: ez ad magabiztosságot, de a kutya nem azt érti belőle, hogy mi védekezünk, hanem azt, hogy őt támadjuk. Több kutya ellen pedig csak akkor hatásos, ha többen is vagyunk, és minden oldalról tudjuk védeni magunkat. Ha egyedül vagyunk, akkor bizony forogni kell, mint a körhinta, és közben hátrálni: kényszerhelyzetben kipróbáltuk, ez nem egyszerű feladat.

Lekenyerezés: a kutyahelyzethez közeledve készítsünk elő néhány szendvicset, és amikor már közel vannak, darabokban dobjuk közéjük. Ha jól célzunk, felfedezik, hogy hús van benne, és ez visszafogja a tempójukat. Ez azonban csak pillanatnyi hatás, mivel nincs annyi csalétkünk, hogy minden kutyának jusson, de ha a vezérkutya kapja, akkor jobb a helyzet. A megoldás hátránya, hogy közben mindkét kezünk foglalt, és nem tudunk védekezni, ha kell. Volt olyan esetünk, amikor néhány szendvicsre megbékéltek, a román pásztor hívására visszafordultak, majd amikor megindultunk, újból nekünk támadtak.

Lombos ág: népi bölcsesség, amire felkészültünk, de kipróbálására nem került sor. Ha egy lombos ágat húzol magad mögött a földön, akkor a kutyák azt nem kerülik ki és nem támadnak oldalról.

Magashegység_Kutyák (7).jpg

A lombos ág bevetésre készen

Bors- vagy paprikaspray: legálisan kapható a boltokban. A kutya ellen biztosan hatásos, mert nagyon csíp. Hátránya, hogy elég közel kell engednünk a kutyát. Veszélye, hogy ha nem ügyelünk a szélirányra, esetleg saját magunkat ütjük ki vele.

Petárda: a szilveszterről megmaradt petárda fékezheti és távol tarthatja a kutyákat. Hátránya, hogy mindkét kezed foglalt, és nem biztos, hogy abban a stresszben elsőre meg tudjuk gyújtani a gyufásdoboz oldalán, mert pl. a doboz elázott az izzadságtól.

Riasztópisztoly: ennek tartásához engedély kell, feltehetően Romániában is. Viszont a hanghatás (mint a petárdánál is) elegendő visszatartó erőt jelent, ami adhat annyi időt, hogy elhagyhassuk a kutyák területét.

Sokkoló: egy használatra kaptuk kölcsön Erdélyben, és eddig a legjobb eredményt produkálta a távoltartásban a TW-10 márkanéven az interneten számos helyen megtalálható eszköz. Ennek hármas funkciója van: egy (nem nagyon ütős) LED-lámpa, egy sziréna és egy nagyfeszültségű érintkezőpár. A hálózatról tölthető, könnyen kezelhető készüléknek már a szirénahangja is megtorpanásra készteti a kutyákat, de ha még jönnének, akkor a nagyfeszültségű érintkezőpár közötti szikrázás hangjára biztosan megállnak és csak néhány tíz méter távolságból követnek. Az érintkezőpár testközeli védekezésre is alkalmas lenne, de ilyenre több támadó kutya esetében nyilván nem kerülhet sor, mert ha már karnyújtásnyira vannak, akkor valamit előtte rosszul csináltunk.

A pásztorkutyákkal kapcsolatos élményekről, javaslatokról bővebben az Erdélyi Turizmus Félünk a kutyától? fórumán olvashatunk.

Zárógondolat

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy az erdélyi túrázás valami horror vállalkozás, meg kell nyugtatnunk, szó nincs róla. Évente (néha többször is) ott vagyunk, rengeteget járjuk a hegyeket, sokszor több generáció együtt. Voltak izgalmas élményeink, és a konfliktushelyzetekből leszűrjük a tapasztalatokat, felkészülünk rájuk. Ezt az összefoglalót azért adtuk közre, hogy fel tudjon készülni, aki a túrázásban leli örömét, ne kelljen megküzdenie olyan helyzetekkel, amelyekre mások már kipróbált megoldással rendelkeznek.

Fénykép: Horváth Ivett, Valler Szilvia, Benedek Szabolcs, Kaszás Béla, KoósG.

Koós Gábor 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

A Maros és az Olt forrása Erdélyben: http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch: http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában: http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs: http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane: http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek 

Ezek a helyek térképen:

Magashegységi élmények_14-11.jpg

Magashegységi élmények: medvék és pásztorkutyák Erdélyben Tovább
Felelős állattartók lesznek

Felelős állattartók lesznek

2014. november 22. Szerkesztő: zircblog

„Ismerd meg a legjobb barátodat!” címmel másodszor rendezte meg Állatos Napját a Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház.

A játékos és ismeretterjesztő elemeket egyaránt felvonultató programon kicsik és nagyok is megtalálták számításukat, a hasznos információkon kívül számos élménnyel gazdagodtak – tudtuk meg ifj. Kőműves Sándor kulturális közfoglalkoztatott munkatárstól, a program felelősétől. 

A Veszprémi Állatvédő Egyesület két munkatársa vetítéssel színesített interaktív előadást tartott a felelős állattartás mikéntjéről. Az állatvédők beszélgetést kezdeményeztek a közönséggel, többek között arról, hogyan kell tartanunk az egzotikus állatokat. A klubteremben a Black Molly Díszállatkereskedés lakóival ismerkedhettek meg a látogatók. A ketrecekben, terráriumokban tengerimalacok, aranyhörcsögök futkároztak, itt volt Nagy Sándor, a papagáj, és egy gekkopár is megtisztelte jelenlétével a programot. Valamennyien nagy népszerűségre tettek szert, de elfogultság nélkül állítják a házigazdák, hogy a prímet önkormányzati közfoglalkoztatott munkatársuk, Kertész Milán brazíliai óriás madárpókja vitte, amelyet a gyerekek kedvéért hozott el otthonról.

 DSCF1101.JPG

Nagy kedvvel hajtogattak a gyerekek állatokat, a munkatársakon kívül segédkönyvek is segítségükre voltak (Fotó: Kertész Milán – Művelődési Ház)

A zsibongóban origami állatok hajtogatásával kézügyességüket tehették próbára a résztvevők az intézmény munkatársa, Pucsek Kata, valamint önkéntes segítők, Valler Krisztina és Kulin Emese közreműködésével, akik „állati” festett jelmezt is szívesen kölcsönöztek a vidám gyermekarcokra. Málna, a Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány fekete színű golden retrievere is ott termett a nap végén, kitörő lelkesedéssel fogadták gyerekek, szülők egyaránt, és mindannyian aktívan használták ki a rendkívül okos terápiás kutyával való gyakorlatok és játék lehetőségét.

A program felelőse végül örömmel újságolja, hogy több iskolás visszatért a napközi után, sőt magukkal hozták a testvéreiket is, hogy ők is megcsodálhassák a különféle állatokat, és tudatosítsák bennük: nagyon szívesen lennének felelős kis állattartók otthon!

Kelemen Gábor - sajtóreferens

www.zirc.hu

Felelős állattartók lesznek Tovább
Hogyan táplálkozzunk?

Hogyan táplálkozzunk?

2014. november 22. Szerkesztő: zircblog

 

Metodic 2014 dec. A6..jpg

Csak egy tested van, szeresd!  Lehetsz fitt koplalás nélkül is!

Ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében?! Egyebet sem kell tennünk, mint helyesen táplálni a testünket? De milyen étkezés illik hozzánk? Ebben segít a METODICanyagcseretípus-mérés
Sokszor hangoztatjuk, hogy az alkatunk, a göndör hajunk, a körömformánk a mozdulataink mind genetikai örökségünk. S bár hozunk külső és belső sajátosságokat szüleinktől, nagyszüleinktől - akár hetedíziglen felmenőinktől -, nem vagyunk egyformák. Mindenki egyedi. De vajon csak külsőleg, szemmel jól látható jegyekben különbözünk? 

Kevesen gondolnak arra, hogy mindez igaz belsőnkre, szervezetünk működésére is. Ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében? Ehhez egyebet sem kell tennünk, mint helyesen táplálni a testünket. Ha azt adjuk a szervezetünknek, amire valóban szüksége van egészséges működéssel, magas energia szinttel és pompás formával hálálja meg. Honnét tudhatjuk biztosan, hogy mi számunkra a megfelelő alapanyag, hogy vajon a szénhidrátban vagy a fehérjében gazdag táplálkozás hozza-e meg számunkra a várva várt eredményt?
Az információk sűrűjében való eligazodást segíti a METODICanyagcseretípus-mérés, ami a korszerű technikának és a tudományos hátterének köszönhetően lehetővé teszi anyagcseretípusunk és hormonális beállítottságunk feltérképezését. A mérés egy orvostechnikai mérőműszer segítségével történik. Mindannyiunk szervezetének másra van szüksége ahhoz, hogy a rendszer tökéletesen működjön, hogy energikusak legyünk, hogy a testünk, ha szükséges, minden szenvedéstől mentesen váljon meg a felesleges kilóktól. 

A műszer alkalmas arra, hogy akár egyenként is megtudjuk az élelmiszerekről, hogy ártanak vagy használnak-e? A mérést követően felállítható egy tartható, csakis számunkra tökéletes étrend, amit nem kényszeres fogyókúrának, sokkal inkább egy egészséges és egyénre szabott táplálkozási életmódváltásnak nevezünk. 

Az igazán nagy eredmény azonban az, amikor valakinek az itt kapott táplálkozási és életviteli tanácsoknak köszönhetően elmúlik a refluxa, vagy normalizálódik a vérnyomása, megszűnik a vércukorproblémája, esetleg újraindul a pajzsmirigye egészséges működése. Mindez nem azért történik, mert ez egy csodamódszer, hanem azért, mert maga az emberi szervezet csodálatos. Ha úgy érezzük, valami nem jól működik a testünkben, derítsük ki az okát - akár egy ilyen egyszerű vizsgálattal!

Minden hónapban egy alkalommal ingyenes előadást tartunk, melynek pontos

időpontjáról a www.metodic.hu/eloadasok honlapon kaphat információt.

 

A helyes táplálkozás alapfeltétele a jó egészségnek, a magas energiaszintnek, a

teljesítőképességnek és az ideális testsúlynak!

 

Ne feledje! Útmutatásunk egy életre szól!

Beküldte:

Kocsyné Garamvölgyi Tímea

Metodic tanácsadó

Hogyan táplálkozzunk? Tovább
Tizenkét érmet szereztek a zirci sportlövők

Tizenkét érmet szereztek a zirci sportlövők

2014. november 21. Szerkesztő: zircblog

Az MTTSZ Területi Klub idén is megrendezte a Zirc Kupa lövészversenyt az Alkotmány utcai légpuskás lőtéren. A házigazdák nem akármilyen teljesítménnyel rukkoltak elő.

Lövészklubunk hét arany-, két ezüst- és három bronzérmet gyűjtött, zirci sportlövő vehette át a legeredményesebb versenyzőnek járó díjat női és férfi kategóriában egyaránt, és amire már régóta nem volt példa: Zirc megelőzte a csapatversenyben Szentlászlót.

A résztvevők légpuska húszlövéses és légpisztoly húszlövéses számban, serdülő, ifjúsági és felnőtt kategóriában mérték össze tudásukat. Az alábbi eredmények születtek.

Légpuska 20, serdülő lány: 1. Molnár Csenge, 2. Pekker Boglárka (mindketten Szentlászló LK), 3. Nagy Boglárka (Pécsely). Serdülő fiú: 1. Károlyi Gergő, 2. Mihályfi Vendel (mindketten Zirc LK), 3. Fülöp Péter (EMPL Pápa). Ifjúsági lány: 1. Panyi Kinga (Zirc LK), 2. Albert Dorina, 3. Mázi Klaudia (mindketten Szentlászló LK). Ifjúsági fiú: 1. Eszlinger Csaba, 2. Köteles Attila (mindketten Szentlászló LK), 3. Bagi István (Zirc LK). Felnőtt nő: 1. Szücs Alexandra, 2. Szücs Gáborné (mindketten Szentlászló LK), 3. Dr. Mihályfiné Frómann Edit (Zirc LK). Felnőtt férfi: 1. Dombi János, 2. Varjas József (mindketten Zirc LK), 3. Csonták Szilárd (Szentlászló LK).

Légpisztoly 20, serdülő lány: 1. Nagy Boglárka (Pécsely), 2. Molnár Csenge (Szentlászló LK). Serdülő fiú: 1. Fülöp Péter (EMPL Pápa). Ifjúsági lány: 1. Panyi Kinga (Zirc LK). Ifjúsági fiú: 1. Bagi István (Zirc LK), 2. Vers Bence (Pécsely), 3. Steigler Bence (Szentlászló LK). Felnőtt nő: 1. Szücs Gáborné, 2. Szücs Alexandra, 3. Ottleczné Sárvány Margit (mindhárman Szentlászló LK). Felnőtt férfi: 1. Varjas József (Zirc LK), 2. Ottlecz Károly (Szentlászló LK), 3. Dombi János (Zirc LK).

A csapatversenybe klubonként négy versenyző eredményei számítottak bele. Végeredmény: 1. Zirc LK, 2. Szentlászló LK, 3. Első Magyar Polgári Lőegylet Pápa.

 lovesz1.jpg

A zirciek kupagyőztes csapata. Balról: Varjas József, Panyi Kinga, Károlyi Gergő. A képről hiányzik: Dombi János

 

Az egyéni verseny helyezettjei érmet és oklevelet, a csapatverseny dobogósai kupát és oklevelet vehettek át. Gajdics Sándor zirci vállalkozó négy különdíjat ajánlott fel, melyek szintén kiosztásra kerültek az eredményhirdetésen. Legidősebb versenyző: Ottleczné Sárvány Margit (Szentlászló LK). Legfiatalabb versenyző: Mihályfi Vendel (Zirc LK). Legeredményesebb női versenyző: Panyi Kinga (Zirc LK). Legeredményesebb férfi versenyző: Varjas József (Zirc LK). 

lovesz2.jpg

Mihályfi Vendel nemcsak a legfiatalabb versenyző volt, hanem a verseny legfiatalabb résztvevőjeként szerzett ezüstérmet a serdülő fiúk mezőnyében, légpuskában

 

A házigazdák minden résztvevőt ebéddel láttak vendégül. A rendezvényt Zirc Városi Önkormányzat támogatta.

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

  

Tizenkét érmet szereztek a zirci sportlövők Tovább
Tücsökzene szólt az iskolában

Tücsökzene szólt az iskolában

2014. november 21. Szerkesztő: zircblog

Nagy sikerű növendékhangversenyt rendezett a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Jakabné Kiss Éva, az Alapfokú Művészeti Iskola vezetője köszöntötte a koncerttermet zsúfolásig megtöltő közönséget. Elmondta, már harmadik alkalommal szervezik meg a növendékhangversenyt azzal a céllal, hogy a kisebb növendékek is szerepelhessenek, megmutathassák tudásukat. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek a rendezvényre.

Az első előadó meglepetésre nem zenélt, hanem szavalt. Turóczi Mária: A hegedű című versét adta elő Fleisz Patrik Bence. Majd sorra szólaltatták meg a gyerekek a különféle hangszereket, esetenként duettet alkotva tanáraikkal. A hangversenyen fellépett Ősz Noémi Csenge, Révész Enikő, Béres Domonkos, Bognár Emma, Molnár Réka, Nemes Martin, Vastag Zselyke, Kuti Panna, Drahovszky Gergő Bence, Bittmann Teréz, Szakács Zille, Albrecht Vivien, Sáfrány Cseperke, Müller Zsombor, Palánkai Tünde, Béres Balázs, Molnár Petra, Adler Anna, Bácsi Kristóf.

A területi versenyeken kiemelkedően szereplő és most is épp egy furulyaversenyre készülő  Palánkai Hanna Dóra az Elvesztettem zsebkendőmet, az Anyám, édesanyám és a Susato Rondo című műveket játszotta el, a nemrégiben egy országos zongoraversenyen is elismerést szerző Ulrich Anna Csenge pedig Beethoven mindenki számára ismert Für Elise című darabját adta elő.

 DSCF6127.jpg

Búzásné Rezsőfi Lívia és az egyik tanítványa fuvolán játszik

A növendékeket Buzásné Rezsőfi Lívia, Böjti Henriett, Kapitányné Vadas G. Zsuzsanna, Karácson Zoltán, Szakács Ádám és Tarcsay Beáta készítették fel, Kapitány Dénes zongorán kísért.

A hangulatos est méltó zárása volt a Zirci Tücsökzenekar fellépése, amely az iskola hegedű-tanszakos növendékeiből alakult ez év márciusában Tarcsay Beáta kezdeményezésére. Az együttes a nagycsoportos óvodásoktól a középiskolás gyerekekig minden korosztályt felvonultat azzal a céllal, hogy a közös zenélés örömét a kicsik is megtapasztalhassák a nagyobbak példamutatásával.

A zöld színű egyenpólóban színre lépő ifjú muzsikusok Joseph Haydn Üstdobütés című szimfóniájának egy részletét adták elő, s tették mindezt olyan színvonalasan, hogy a közönség visszatapsolta őket.

 DSCF6165.jpg

A Zirci Tücsökzenekar nagy sikert aratott, a közönség kívánságára kétszer is előadták a zeneszámot

Jakabné Kiss Éva végül megköszönte a diákok munkáját és a szülők támogató hozzáállását, hogy ez a koncert ilyen szépre sikerült. Reményét fejezte ki, hogy a következő rendezvényeikre is minél többen eljönnek, s akár egy nagy család, együtt lesznek.

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Tücsökzene szólt az iskolában Tovább
Magashegységi élmények: A Maros-forrás és az Olt-forrás

Magashegységi élmények: A Maros-forrás és az Olt-forrás

2014. november 20. Szerkesztő: Atyavilág

"Balánbánya fölött élő Tarkő nevű tündérnek volt két szép lánya, az egyiket Marosnak a másikat Oltnak hívták. A két lány örökösen vitatkozott, ezzel is növelve édesanyjuk bánatát. Tarkő férje után epekedett, akit a tündérkirály a Fekete-tenger partjához űzött. A két lány egyszer felajánlotta édesanyjuknak, hogy megkeresik édesapjukat. A tündér folyóvá változtatta őket, s szigorúan meghagyta nekik, hogy mindig együtt haladjanak. A civakodó testvérek azonban megint nem tudtak megegyezni, és külön utakon indultak el. Maros szép csendesen átfolydogált a mezőkön, réteken, míg a Dunába nem ért. Olt átvágtatott a hegyeken, de mire a Vöröstoronyi-szoroshoz ért, igencsak elfáradt. A végkimerülés határán egyszer csak meghallotta testvére, Maros hangját. Boldogan ölelkeztek össze a Duna habjaival. Ahol a Duna beömlik a Fekete-tengerbe, meglátták édesapjukat, de mire megszólították volna, örökre elnyelték őket a tenger hullámai."

Maros-Olt.png

(Maros és Olt legendája számtalan helyen elolvasható, meghallgatható: itt, itt, itt, stb.)

A Székelyföldre először látogatók a kötelező látványosságokat, emlékhelyeket keresik fel: Csíksomlyó, Madéfalva, Gyilkos-tó/Békás-szoros, Gyimesbükk/az ezeréves határ, a Szent Anna-tó/Mohos-láp, Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő, stb.Még a sokadik látogatásra is bőven jut a történelmi, építészeti, népművészeti látványosságokból. A turistáknak egyelőre még elég kicsi, de örvendetesen növekvő tábora utazik csak oda-vissza vagy kétezer kilométert azért, hogy a szinte megszámlálhatatlan, páratlanul szép természeti értékben örömét lelje.

A földrajzilag egymástól szinte karnyújtásnyira eredő, de nagyon különböző utat bejáró, a történelmi Magyarország és Havasalföld történelmében, gazdaságában nagy jelentőségű két testvérfolyó, a Maros és az Olt különlegességét a nevükhöz fűződő legenda adja. A két forrás felfűzhető akár egyetlen egynapos gyalogtúrára Marosfőtől Gyergyószentmiklósig. Mi most olyan útvonalakat ajánlunk, amelyek a legközelebbi településről indulnak és oda is térnek vissza, így két, kényelmesebb túraprogram kerekíthető ki a nevezetes források felfedezéséből.

A Maros-forrás

Az erdélyi körutazások programjában gyakran olvashatjuk: "Marosfő, Maros-forrás". Marosfőn, a Gyergyói és a Csíki medencét elválasztó hágón fekvő klimatikus üdülőhely központjában a Mókus bisztró parkolójából néhány perces sétával érhető el a Mária-, vagy más néven turisztikai Maros-forrás. Ez az, amely az utazási programok egyik könnyen elérhető, kötelező eleme.

2014_1029Marosfő0021.JPG

A turisztikai Maros-forrás. Ennek vize kb. 3 km-rel nyugatabbra találkozik a Fekete-Rez oldalán lecsorgó, a földrajzi Maros-forrásból fakadó patak vizével.

Néhány Erdély-járó váltig ragaszkodik ahhoz, hogy ez az "igazi". A vita azonban már - legalább is a szakemberek körében - eldőlt: ami lent van, az a turisztikai, ami fent, az a földrajzi.

A földrajzi Maros-forráshoz vezető jelzett túraútvonalakon a vasútállomástól célszerű indulni, még ha a jelzéseket esetleg máshol is látjuk. Két jelzett útvonal vezet fel: egy kék ponttal jelzett körtúra a vasútállomás-Pombükk-Fekete-Rez-vasútállomás útvonalon, valamint egy piros kereszt, amely a Gréces-tetőről érkezik a vasútállomásra, itt összetalálkozik a kék ponttal, és a Fekete-Rez csúcsáig együtt haladnak. Itt a piros kereszt elmegy tovább a Sipos-kő - Kovácspéter (Olt-forrás) felé, mi a kék ponton haladunk tovább, immár lefelé kb. 350 métert a Maros-forrás pihenőig, ahonnan kb. 250 m-es kitérő maga a forrás. (Felhívjuk a figyelmet, hogy a Marosfő és a Fekete-Rez közötti jelzett útszakaszok e bejegyzés készítésének időpontjában még egyetlen, általunk látott online térképen sincsenek feltüntetve, és pl. a marosfői turisztikai információs iroda falára kifüggesztett turisztikai térképek sem mutatják. A Dimap kiadó Gyergyói havasok és Hagymás hegység térképét nem ismerjük, ott lehet, hogy jelezve van. Reméljük, hogy a felmérésünk legalább a Közép-európai online turisztikai térképre hamarosan felkerül.) 

De akárhonnan is közelítjük meg: egy nagyon kellemesen fárasztó túraélményben lesz részünk, igen jóízűen fogyasztjuk majd el az áfonyást és a sört a kocsmában, utána a vacsorát a Mókusban vagy a szállásunkon!

Maros-forrás.png

Maros-forrás GE.JPG

Igen melegen tudjuk ajánlani, hogy a Maros-forráshoz a kék pont-piros kereszt közös jelzésen induljunk el a vasútállomástól, majd a Fekete-Rez csúcsán, ahol a piros kereszt jobbra letér, folytassuk utunkat balra a kék ponton a Maros-forrás pihenőig. A visszatérést is ezen az útvonalon javasoljuk, kivéve, ha nagyon kalandkedvelők vagyunk: ez utóbbi esetben kövessük a kék pontot hegynek lefelé.

A vasútállomástól a kék pont-piros kereszt jelzésen jobbra indulva a Fekete-Rez csúcsa kb. 5,5 km, innen lefelé a Maros-forrás kb. 600 m. Az útvonal igen jól, (2014. októberében) frissnek tűnő jelzésekkel jelzett, azonban korlátozott látási viszonyok között (köd) figyelni kell, mert az útvonal jelentős része ligetes-legelős részen vezet, ahol a jelzések a az útvonaltól távol álló fákra vannak festve. A csúcstól a forrásig már erdőben vezet a jelzett útvonal, ahol nem lehet eltévedni. A szintemelkedés több mint 600 méter, és érdemes komolyan venni a táblákat, hogy pihenőkkel együtt legalább 3-3,5 óra kell hozzá. Lefelé persze már könnyebben megy majd.

PC170848.JPG

A marosfői vasútállomás. Jöttünk ide már autóval és vonattal is. Érdemes a túrára innen indulnunk, jobbra mellette ABC-kocsma, barátságos árakkal. 

Azért javasoljuk ezt az utat oda és vissza is, mert összehasonlíthatalanul szebb kilátást kínál a Nagyhagymás hegység és Marosfő felé, mint a kék pont körút Pombükk felé vezető, visszatérő ágán. A kék pont visszatérő ágán 2014. októberében olyan szakaszt is találtunk, amelyen közel másfél órát bóklásztunk a ködben, amíg megtaláltuk a folytatást.

A székelyföldi turistaútvonalaknál fel kell arra készülnünk, hogy akár évtizedekkel ezelőtt kihelyezett jelzések, táblák adnak hasznos, vagy akár már régen nem aktuális, esetenként félrevezető útmutatásokat. Marosfő környékén is számos ilyennel találkozhatunk. Érdemes tehát a viszonylag legújabb felmérésekre, internetes térképekre (http://openmaps.eu/), műholdas adatokra (GPS) támaszkodni.

2014-10-24-5180.jpg

Az 1100 m-en lévő pihenő a ködben,

2014-10-24-5183.jpg

ahol az asztal felirata: "Itt járt Gyürkei Berecki Vince 2014 IV hó 20án Marosfői tehén pásztor"

A 2014-es utunk felfelé nagyrészt ködben telt, ezért most egy kilenc évvel ezelőtti, sikertelen Maros-forrás-felderítő túránk képeivel mutatjuk meg, milyen látványokban van része a túrázónak.

PC180882.JPG

Legelöl a szűz hóban az úttörő, a hátul ballagó hótaposó az azóta közülünk eltávozott Erdély-utazó barátunk, Pucsek Jani. Akkor a cél előtt néhány száz méterrel adtuk fel és fordultunk vissza.

PC180886.JPG

Alattunk Marosfő és a hágó túloldalán emelkedő Gréces-tető

PC180918.JPG

Szemben a Nagyhagymás-hegység

PC180874.JPG

A távolban a Naskalat 

PC180881.JPG

A hágóról lefelé a Csíki-medencébe érkezünk 

PC180890.JPG

Az ott egészen hátul pedig a Hargita

Visszatérve 2014-hez:

2014-10-24-5191.jpg

Akármi van, a Fekete-Rez csúcsáig tartsuk magunkat a kék pont-piros kereszt jelzésekhez!

2014-10-24-5184.jpg

A felfelé (és lefelé) úton ilyen, más helyeken még nem látott figyelmeztetéssel találkozunk: puszta következik juhokkal, kutyákkal. Érdemes nagyon komolyan venni, lélekben és eszközökkel is felkészülni rá. Az erdélyi pásztorkutyákkal és medvékkel magashegységi élmény-sorozatunk következő részében foglalkozunk.

DSCF1709.JPG

Már közel a Fekete-Rez csúcsa, csak még nem így érezzük

DSCF1712.JPG

Na, itt van végre!

DSCF1714.JPG

Ez a tábla az igazolás, hogy feljutottunk. Innen már szinte csak pár lépés a Maros-forrás pihenője.

DSCF1719.JPG

Ez a Maros-forrás pihenőjének a táblarengetege. Innen azonban még kb. 250 méter kitérő lefelé a forrásig.

2014-10-24-5209.jpg

Ez a Maros földrajzi forrása

DSCF1722.JPG

Innen csordogál ki a Maros a hegyből

DSCF1720.JPG

Ez a tábla felette hibás, de évek (évtizedek?) óta jól megvan. Mi 1505 métert mértünk nagyon rossz vételi viszonyok között, a hihető az 1480 körüli érték.

Hogyan jutunk oda:

Ha egyenesen Marosfőre akarunk jutni, akkor autóval az észak-erdélyi, közismert Kolozsvár (illetve az elkerülő A3 autópálya Gyalu-Aranyosgyéres között)-Nyárádtő-Ákosfalva-Balavásár útvonalat választjuk, majd Balavásárnál elmegyünk balra Szováta felé, onnan Székelyudvarhely irányába, és Parajdnál balra lekanyarodunk Gyergyószentmiklós felé a Bucsin-tetőn keresztül. Gyergyószentmiklóson Csíkszereda felé fordulunk, és a harmadik, hosszú falu lesz Marosfő. Ez Zirctől 850 km. Ha egyébként erdélyi körutazáson vagyunk, akkor  a Csíki- és a Gyergyói-medencét észak-dél irányban átszelő 12-es úton minden irányból áthaladunk rajta.

Vonattal a Coroná-t szoktuk választani, mert ezzel majdnem mindenhová eljutunk Székelyföldön, ahová akarunk. Marosfőre is utaztunk már ezzel.

Szállás, étkezés:

Más helyen is megszállítunk már, de a 2014-es ajánlatunk: Feketerez Vendégház, Fő utca 61, Tatár Imre és Judit (feketerezvendeghaz@gmail.com). Ne szállásközvetítő oldalakon keressük, írjunk nekik közvetlenül. Ár-érték arányban a legjobbak, amit eddig ott tapasztaltunk (kb. 21 ezer forintot fizettünk négyünknek két éjszakára, kétágyas szobákban). Kedves vendéglátók. Komplett felszerelt konyha, az itthonról vitt nyersanyagból főztünk. A központtól távolabb van, de amíg begyalogolunk a főúton, útközben is akad látnivaló.

Az Olt-forrás

Az Olt forrását Gyergyószentmiklós felől keressük fel. Az úgynevezett 4-es kilométer a városnak szebb időket is látott egyfajta üdülőkörzete a 12/C (többek között a Gyilkos-tó, Békás-szoros felé vezető) út mellett. A szálláskereső oldalakon viszonylag kedvező árú, bérelhető szállásokat találunk itt. Mi is ezt tettük, amikor öt éve szilveszterre ide utaztunk.

A 4-es kilométertől a DJ125 számú, gyakorlatilag köves-murvás országos közút vezet Balánbánya-Csíkszentdomokos felé, ott csatlakozik a Gyergyó-Csíki 12-es útba. Azért ne gondoljuk, hogy ez egy kényelmesen járható közút: egy jobb minőségű erdőkitermelő útra hasonlít. Ezen jutunk fel 6,7 km és valamivel több, mint 350 méter szintemelkedés után Kovácspéter faluba (2011. évi népessége 7 fő), ahol aztán megtaláljuk az Olt forrását.

Az útvonal 2009-ben turistajelzésekkel nem volt jelzett, azonban lehetetlen eltévedni rajta.  

Olt-forrás.png

Olt-forrás GE.jpg

Amikor legutóbb, 2009-ben ott jártunk, ezen az útvonalon nem találtunk turistajelzést. Erre azonban nincs is szükség: állami útról van szó, egyértelmű, nem lehet eltéveszteni. Kicsit akkor kell figyelni, amikor Kovácspéterre felérünk.

 P1170471.JPG

Az odavezető állami út

P1170477.JPG

Ez már Kovácspéter falu fenn a hágón. Az út innen már az Olt völgyében ereszkedik Balánbánya felé.

P1170475.JPG

Ez is a falu része

P1170476.JPG

Például ilyen kilátás is kínálkozik a Nagyhagymás-hegység felé az Olt forrásától

P1170474.JPG

Eligazító tábla a falu határában, amikor felérünk a hágóra

P1170478.JPG

Kápolna háromnyelvű (magyar-román-német) üdvözlő felirattal

P1170483.JPG

Az Olt-forrás 1240 m-en, a táblán ugyancsak háromnyelvű felirat

Ahogy az előzőekben is utaltunk rá, az Olt- és a Maros-forrást a piros kereszt jelzés köti össze. Mi nem jártuk be ezt a szakaszt, tehát nem is tudunk beszámolni a jelzések állapotáról, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján feltételezzük, hogy jól követhető jelzéseket találunk. A távolság nem nagy, kb. 10 km. Ez azt jelenti, hogy ha a túrázó egy nap alatt akarja meglátogatni a két tündérlány forrását, Marosfőtől Gyergyószentmiklósig nem egészen 30 km-t kell gyalogolnia.

Hogyan jutunk oda:

Ahogyan leírtuk Marosfő megközelítésénél: autóval Gyergyószentmiklósig, csak ott nem Csíkszereda felé délnek, hanem a Gyilkos-tó felé kell tovább mennünk. Vonattal is ugyanúgy, mint Marosfőnél, csak Gyergyószentmiklóson kell leszállni. Az állomás kicsit messze van a belvárostól, de gyalogosan még hátizsákkal is kényelmesen beballaghatunk, majd onnan tovább a 4-es kilométerig, ha ott béreltünk szállást.

Szállás, étkezés:

Mi az erdélyi-székelyföldi szálláskereső oldalakon találtunk nagyon kedvező ajánlatot, egy egész faházat béreltünk hármunknak szilveszterre a 4-es kilométernél. Ennek persze megvan az a hátránya, hogy ha nincs autónk (mert például vonattal utaztunk), naponta be kell gyalogolnunk a városba bevásárolni. Ez azonban nem olyan nagy baj, hiszen egy sor turisztikai érdekességet amúgy is csak a városon keresztül lehet elérni.

Fényképek: Kaszás Béla, Lamszider József, KoósG.

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch: http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában: http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs: http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane: http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában: http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek 

Ezek a helyek térképen:

Magashegységi élmények_14-11.jpg

Koós Gábor

Magashegységi élmények: A Maros-forrás és az Olt-forrás Tovább
Van élet a halál után?

Van élet a halál után?

2014. november 20. Szerkesztő: Békefi A. Könyvtár_Művház_Stúdió Zirc

 

2014. november 17. 17:00

A zirci Városi Könyvtár Közművelődési Klubtermében R. Kárpáti Péter „Élet az élet után” című beszélgetős estjén a témában felmerülő kérdésekre keresték a választ. 

R. Kárpáti Péter.jpg

A halállal kapcsolatban nem csupán az életből való távozás tudata nehéz, de legalább annyira fájó a szeretetkapcsolatok visszavonhatatlan szétszakadása. De elgondolkoztunk-e valaha azon, hogy eltávozott szerettünk lelke, lénye tovább él-e, és ha igen, vajon mi történik vele?

A klinikai halál állapotából visszatért emberek gyakran számolnak be különös, misztikus élményekről. Testüket elhagyva kívülről látják magukat, lebegnek, súlytalanná válnak, fénylénnyel találkoznak vagy lepereg előttük életük filmje.

A színészként már jól ismert előadót elmondása szerint az inspirálta legújabb vállalkozására, hogy Magyarországon egyetlen olyan hivatalos értekezést sem talált ebben a témában, amely sokkal több embert érint, mint amennyire gondolnánk.

Még tizenhét éves korában olvasta egy amerikai pszichiáter bestsellerét, amely a halálközeli élményeket boncolgatta. Az a mű akkor jelentősen megosztotta az orvosokat és a közvéleményt. Százötven esetet írt le, amelyek a klinikai halál állapotából visszatért emberek beszámolóiból építkezett. Ezek között több olyan is volt, amelyeket nem lehet egyszerűen természettudományos módszerekkel megmagyarázni. Magyarországon egy-két kisebb kezdeményezésű úttörőmunkát leszámítva nem nagyon született átfogó feldolgozás. 

Ez adta az ötletet R. Kárpáti Péternek, hogy mintegy a témában hiánypótlóként többrészes ismeretterjesztődokumentumfilmet forgasson a klinikai halál állapotát megjárt személyekkel, illetve a témában szakértőnek számító pszichológusokkal, orvosokkal, vallási szakértőkkel.

Első két részét vetítéssel egybekötött beszélgetős találkozókon tekinthették meg az érdeklődők. 

A dokumentumfilmben több országosan ismert és elismert közéleti személy is megszólalt. Többek között dr. Bárdos György neurobiológus professzor, Benkő László zenész, Jókai Anna író, dr. Papp Lajos szívsebész, Réz András esztéta, dr. Szűcs Ferenc teológus professzor, Vágó István, a Szkeptikus Társaság volt elnöke, dr. Vekerdy Tamás pszichológus. Olyan hiteles személyek, akik markáns véleményt képesek formálni a témában. 

A színész olyan magyarországi személyekkel készített riportot, akik visszajöttek a klinikai halál állapotából és szívesen beszéltek az „átélt” élményről.

Különös dolgok hangzottak el. Semmihez nem hasonlítható fényességről, békességről, szeretetről, nyugalomról, meg nem nevezhető formákról beszéltek.

Mindent fizikai testüktől eltávolodva, kívülről láttak, érzékeltek, visszatérésük után teljes részletességgel fel tudták idézni a körülöttük zajló dolgokat, ami a tudomány állítása szerint lehetetlen, mivel a klinikai halál állapotában nincs, (vagy nem érzékelhető?) agyi működés. 

Fontos a szerepük, hiszen ebben a témában semmiféle kézzelfogható segítsége nincs egy hasonló élményeket átélt embernek vagy, a családtagjainak. A nyugati orvostudományban pedig sem apparátus, sem igény nincs arra, hogy egy a halálból visszahozott beteg testi gyógyulásán és felépülésén túl az eset mentális részével is foglalkozzanak. Ezért a dokumentumfilm-sorozat sokak számára segítség is lehet abban, hogy minél inkább megnyíljanak azok az emberek, akiknek volt halálközeli élményük, de azt mondták nekik, hogy ne beszéljenek róla, mert úgy is bolondnak titulálják őket. 

R. Kárpáti Péter az előadásában és dokumentumfilmben igyekezett tényszerű maradni, a tudományos, bibliai és a kételkedő megközelítés azonos arányban jelent meg. A filmben látottakhoz több magyarázatot is hozzáfűzött, mely továbbgondolkodásra ösztönözte, megerősíthette, avagy kétkedővé tehette a közönséget.

Nem kívánt állást foglalni, hogy amit a személyek a halálközeli állapotban láttak, tapasztaltak az valós volt-e, vagy csak vízió. 

Az eredetileg egy-, esetleg kétrészesre tervezett filmről menet közben derült ki, hogy mennyi lehetőséget rejt, így most a nyolcadik résznél jár a sorozat, hiszen a téma nagyon összetett és szerteágazó. Rengeteg sejtés, teória és sokféle vélemény van, amelyet érdemes tovább kutatni.

A dokumentumfilm alapján azonos címmel könyv is készült, melyet megtalálnak a Városi Könyvtárban.

 

Bieberné Réz Ágnes

Van élet a halál után? Tovább
Város születik - a Reguly múzeumban

Város születik - a Reguly múzeumban

2014. november 19. Szerkesztő: zircblog

Zirc várossá válásának 30. évfordulójára "Város születik" címmel meghirdetett pályázatra érkezett alkotásokból a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban  újra megépült a város.

Íme a város születése:

A felhasznált pályaműveket a Szín-Vonal AMI diákjai készítették, Gurobi Bernadett felkészítő tanár vezetésével.

Beküldte: 

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház dolgozói nevében:
Ruttkay-Miklián Eszter és Kirmer Anna
Város születik - a Reguly múzeumban Tovább
Egy jobb jövőért is lehet futni

Egy jobb jövőért is lehet futni

2014. november 19. Szerkesztő: zircblog

Harmadik alkalommal rendezte meg Zirc Városi Önkormányzat a „Márton-Maraton” mozgásnépszerűsítő programot.

A rendezvény célja ezúttal sem volt más, mint a korábbi években: felhívni a figyelmet a mozgás fontosságára, és a Diabétesz Világnapján emlékeztetni annak jótékony hatására a cukorbetegséggel szemben. Márton-nap után nem sokkal pedig az is fontos szempont volt, hogy minél több kilométerrel tömjük meg a libát. A nevezési feltételek teljesültek, ott volt a mosoly az arcokon, a bázist és a futókört pedig különleges lampionok világították meg.

A program a napközisek egészségügyi sétájával vette kezdetét, akik egyben elhelyezték, vagy megmutatták a tanítóik segítségével készített lampionokat. Ezt követően a harmadik osztályosok rendőri biztosítással elindultak még egy körre, immár futólépésben. Tamási Ivett gimnáziumi tanárnő, valamint Hujberné Horváth Ágnes és Fiausch László, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanítói kísérték őket.

A kellemes őszi időben lezajlott kocogást követően már várta őket az Egészségforrás üzlet jóvoltából ezúttal is biztosított teafrissítő, melyből természetesen minden résztvevőnek jutott.

Az első alkalommal felállított „Egészségfalon” üzeneteket juttathattak el egymásnak az emberek, miért tartják fontosnak a rendszeres mozgást, milyen szerepe lehet a betegségek kialakulásának megelőzésében. A gyerekek inkább névjegyükkel látták el a falat, de ez is felért egy üzenettel: itt voltak, sportoltak, és nemcsak sportoltak, hanem népszerűsítették is a mozgást. Egy jobb jövő is köszönthet ránk, ha futunk – üzente egy felnőtt mindenki számára.

 MMaraton.jpg

A teapultnál frissülhettek a résztvevők, a művészeti szakközépiskolások által készített molinó előtt pedig fényképezkedhettek a teljesítményért járó oklevéllel

Volt, aki igazi kihívásnak tekintette a futást. Komenda József például félmaratoni távot teljesített a zirci belvárosban, de a hetedik osztályos Panyi Krisztián tizenöt lefutott köre is figyelemreméltó eredmény. Bogi kutya 2,4 kilométert tömött Márton-lúdba. De mindenki hozzáadta a magáét, így összességében, néhány száz méter híján 150 kilométerrel tömtük meg a libát 2014-ben.

A teljesítményéért minden regisztráló Zirc város polgármesterének elismerő oklevelét vehette át.

A szervezőség köszönetét fejezi ki Detre Anitának a rendezvény eredményes lebonyolításához nyújtott segítségéért, valamint minden intézménynek és azok dolgozóinak, akik segítették a program megvalósulását.

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Egy jobb jövőért is lehet futni Tovább
"...a zircieket foglalkoztató problémák, megoldandó feladatok, és javaslatok" - 1. rész

"...a zircieket foglalkoztató problémák, megoldandó feladatok, és javaslatok" - 1. rész

2014. november 18. Szerkesztő: Atyavilág

A 2014-es önkormányzati választási kampány hajrájában, szeptember 25-én felkerült egy közéleti felhívás a Zircinfo oldalára. A felhívást közzé tevő néhány óra múlva a felhívást levettette az oldalról, majd másnap változatlan tartalommal újra közzé tetette.

A felhívás szerint három szervezet, a Zirci Járási Hivatal, a Zirci Rendőrőrs és a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal "MOBIL FOGADÓÓRÁK"-at szervezett Zircen, hogy "a zircieket foglalkoztató problémákat, megoldandó feladatokat és javaslataikat megismerjék".

A kezdeményezés igen üdvözlendő, és ezt e bejegyzés szerzője az első közzétételhez fűzött megjegyzésében ki is fejezte. A tragikomikus az időzítés és megjelentetés módja. Erről e bejegyzés szerzője itt írt.

A felhívást közzé tevő mindhárom szervezet az adófizetők pénzéből működik. A jogszabályokat pártfüggetlenül, legjobb tudásuk és képességük szerint, kizárólag az állampolgárok érdekében kell alkalmazniuk. Az ennek érdekében végzett munkájuk és a szervezetük folyamatos tökéletesítéséhez nélkülözhetetlen az állampolgárok véleményének ismerete, nem csak kampányszerű akciók keretében, hanem folyamatosan (hogy ilyen a rendőrségnél működik, erről írt pl. a Zircinfo-n kommentet Heródes felhasználó 2014.10.06. 15:15:07-kor, de a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal szervezetfejlesztési projektje keretében is be kellett vezetni a folyamatos ügyfélvisszajelzés rendszerét).

A most induló sorozatunkkal olyan eseteket mutatunk be, amelyek - hmmm... - nincsenek egészen összhangban e három szervezet 2014. szeptemberében oly látványosan kinyilvánított szándékával, ezzel együtt e szervezetek eredeti rendeltetésével sem. Célunk kifejezetten az, hogy a dolgok jó irányba változzanak, és nem az, hogy bármely szervezetet pellengérre állítsunk.

"A foglalkoztató probléma": Áruszállítás a buszmegállóban 

2013. november 18-án, tehát napra pontosan egy évvel ezelőtt elektronikus levelet írtam Zirc város jegyzőjének a Rákóczi tér 15. szám alatti (az OTP melletti) pékáruüzlet áruszállításával kapcsolatban. Jeleztem, hogy az üzlet árufeltöltése általában úgy történik, hogy a kisáruszállító gépkocsi felhajt a járdára, az üzlet bejárata elé, és onnan hordják be az árut az üzletbe (esetenként a buszöbölben áll meg, de onnan értelemszerűen hosszabb a gyalogút az üzletbe). Felhívtam a figyelmet, hogy ez nem csak a KRESZ több előírásába ütközik, hanem tényleges veszélyt jelent a gyalogosokra is, mert a gépkocsi az üzlet előtti buszmegállóban várakozók közé hajt. Mellékeltem néhány fényképet, olyanokat is, amelyeket kisiskolás készített, amikor a buszra várakozva közéjük hajtott a gépkocsi.

Rákóczi 15 pékség (5).jpg

Ezt a képet egy kisiskolás készítette, miközben a helyi járatra várt a buszmegállóban

A bejelentésemre Zirc város jegyzőjétől egy év óta semmilyen válasz nem érkezett. De nem csak válasz nem érkezett, hanem láthatólag semmilyen intézkedés nem történt, a helyzet változatlan. Néhány fénykép ennek alátámasztására:

Rákóczi 15 pékség (1).jpg

 2013. december 13-án hajnali ötkor

Rákóczi 15 pékség (2).jpg

2014. augusztus 14-én

Rákóczi 15 pékség (3).jpg

2014. augusztus 19-én

Rákóczi 15 pékség (4).jpg

 2014. november 12-én

"Megoldandó feladat"

Ha valaki üzletet kíván létesíteni, akkor az üzlet alapterületétől függő számú parkolóhelyről is gondoskodnia kell. Ha a parkolóhelyeket a saját ingatlanán nem tudja kialakítani, akkor azokat közterületen is kialakíthatja, ezért azonban a városnak bérleti díjat kell fizetnie. A 49/2009. (XII.31.) számú önkormányzati rendelet szerint a közterületi gépjármű várakozóhelyért, valamint az üzlet közterületi szállítási-rakodási tevékenységéhez szükséges helyért évi 20.000,- Ft + ÁFA közterület-használati díjat kell fizetni az I. kategóriába tartozó városi közterületeken (gyakorlatilag a belvárosban). Az szinte kizárható, hogy az önkormányzat engedélyt adott volna arra, hogy az üzlet áruellátása a buszmegállónak az utasok várakozására szolgáló részére, vagy a járdára felálló gépjárműből történhessen (és itt akkor az is kérdés, hogy vajon megfizeti-e az üzlet a közterületi-használati díjat a szállítási-rakodási tevékenységéért). A járdán egyébként is csak akkor szabadna megállni, ha pl. tábla megengedi, és más feltételek is teljesülnek (KRESZ, 40.§ (8), stb.)   

"És javaslatok"

1. Ebben a konkrét esetben mindhárom, a bevezetőben említett intézmény (külön-külön vagy együttműködve) hozhat eredményes intézkedést. Az Önkormányzati Hivatal felülvizsgálhatja az üzlet működéséhez előírt közterület-használati feltételek betartását (szállítás-rakodás, díjfizetés). A Járási Hivatal, amennyiben szabálysértés valósul meg, elindíthatja a szabálysértési eljárást. A Rendőrség pedig helyszíni bírságot szabhat ki. Ha dokumentumokra van szükség, akkor felhasználhatók pl. az ehhez a bejegyzéshez csatolt fényképek, de mindhárom intézmény szinte bármelyik nap maga is meggyőződhet a helyzetről.

2. A hasonló esetek megelőzéséről tágabban: A város (főként a belváros) közterületein naponta többször is tanúi lehetünk a gépjárművekre vonatkozó közlekedési szabályok kisebb-nagyobb súlyú megsértésének. Lehet azt mondani, hogy a kisebb veszélyességű szabálysértésekkel ne foglalkozzunk, de tudjuk, hogy ez a hatóság számára nem mérlegelési szempont. A járdán rakodás-parkolás, a pénzszállító gépkocsik szabálytalanul vagy tilosban várakozása, a tehergépkocsik, turistabuszok várakozása csak személygépkocsik számára kijelölt helyen (Széchenyi utca apátsági oldal, Köztársaság utca), amelyekbe mindenki belebotlik, ha a városban jár. Ha már "A város egyetlen korábbi képviselő-testülete sem kezdhette így, ilyen kedvező pénzügyi helyzetben a jövőt megalapozó rendelkezésre álló forrásokkal az új választási ciklust" (idézet Ottó Péter polgármester választási kiadványából), akkor ismét itt lenne az ideje újból helyi illetőségű, a várost jól ismerő közterületi ellenőrök alkalmazásának. A közterületekkel összefüggő teendők igen szerteágazóak, ezeknek a szabályozási-adminisztrációs terhei lekötik az Önkormányzati Hivatalban dolgozó szakemberek idejének nagy részét. A hatékony közterület-ellenőrzés azonban csak úgy végezhető eredményesen, ha vannak olyanok, akik egész napjukat a terepen töltik. Akár már két, rugalmas munkaidő-beosztású ellenőr le tudná fedni a hét minden napját és minden napszakot (tehát akár a hajnalt és az estét is). Ez természetesen nem csak az említett közlekedési szabálytalanságok miatt lenne hasznos, hanem a közterületeken zajló egyéb tevékenységek miatt is.

3. A közérdekű észrevételekről általában: Egy több mint másfél éve közzé tett bejegyzésben összegyűjtöttünk olyan közérdekű eseteket, amelyek a Zircinfo-n megjelentek, és megnéztük, hogyan reagáltak rá az abban az ügyben illetékes szervezetek vezetői. Az eredmény kiábrándító volt.

A mostani, áruszállítós példánkban viszont először nem a nyilvánossághoz fordultunk, hanem közvetlenül az intézkedni jogosult szervezet vezetőjéhez.

Véleményem szerint az adófizetők pénzéből fenntartott szervezet, intézmény vezetője nem teheti meg (de például a közszolgáltatók sem), hogy válasz nélkül hagyja az irányítása alatt álló szervezet, intézmény munkáját érintő nyilvános vagy személyesen hozzá (intézményéhez) intézett észrevételeket, még ha azok kritikusak, vagy rá nézve sértők is. Írhatja azt, hogy az észrevétel hülyeség, az illető nem érti dolgot. Írhatja azt, hogy az észrevétel jogos, de akkor sem csinálunk semmit, mert ez így jó, ahogy van. Írhatja azt, ismerjük a problémát, de most nincs pénz/ember rá, hogy változtassunk. Kikérheti magának, ha sértőnek érzi. Csak azt nem teheti meg, hogy nem szól semmit. Mert ez nem csak annak az illetőnek a semmibe vételét jelenti, aki az észrevételt tette, hanem azoknak is a megalázása, akik érdekeltek az észrevétel témájában, csak valamilyen okból nem teszik szóvá, és akiknek az adójából az adott intézmény működik és a vezetőjének a bérét fizetik.

Az észrevételeket tartalmazó blogbejegyzésekre felhasználói néven érkező, sokszor gyalázkodó megjegyzések gyakran utalnak bennfentesekre, amiből arra lehet következtetni, hogy ott valakiket foglalkoztat az ügy. Úgy gondoljuk azonban, hogy nem ez az a mód, ahogyan egy intézménynek kezelnie kell a lakossági (ügyfél-) észrevételeket.  

Koós Gábor

Fényképek: W-K Raul, Koós G.

"...a zircieket foglalkoztató problémák, megoldandó feladatok, és javaslatok" - 1. rész Tovább
Dávid angyallá változott

Dávid angyallá változott

2014. november 18. Szerkesztő: zircblog

És még sok minden más is történt a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ által első alkalommal megrendezett Érzékenyítő nap gálaműsorán, melynek a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának gobelinterme adott otthont.

A vendégeket Koósné Stohl Ilona, a szervező intézmény nyugalmazott vezetője köszöntötte, a rendezvényt pedig Dékány Árpád Sixtus zirci apát nyitotta meg.

Fontos minden társadalomban, hogy az egymás iránti érzékenységet megőrizzük, ami nem más, mint az egymásra való odafigyelés, meglátni az emberben azt, ami értékes – mondta a ciszterci rend főapátja. Ha nem tudjuk elsajátítani ezt az értékes és igazán emberi érzékenységet, akkor sok mindent nem tudunk meg erről a világról, így saját emberségünkről sem – tette hozzá.

A gálaműsor első fellépője a már több versenyen és fesztiválon elismerést szerző fővárosi Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat volt a siketek és nagyot hallók képviseletében. A jeltánc műfaj nemcsak az egészséges és a sérült társadalom közeledését segíti, hanem a különböző fogyatékossággal élők együttműködését is – tudtuk meg.

Napsugár Anna, a társulat vezetője teljesen siketen énekel. Köszönetet mondott azoknak a művészeknek, akik segítették őt, hogy felfedezhessen egy olyan rezgésvilágot, amivel tudja követni a saját énekhangját. Ráadásul tizennégy évvel ezelőtt kerekesszékbe került, s úgy látja, a Jóisten, a szeretet és az édesanyja együttesen segítették, hogy talpra tudott állni. Show-műsorával nagy hatást gyakorolt a közönségre, egy fogyatékkal élő fiú, Dávid például őszintén megvallotta, s megbánta előtte a bűneit. Bocsánatot kért a lányoktól, s megfogadta, hogy többé nem piszkálja őket. Anna ezért angyallá változtatta őt. A társulat repertoárjában szerepelt az egyetlen magyar has-jeltáncdal, és egy kétszeres senior magyar bajnok hip-hop duó előad
ása is.

 DSCF5904.jpg

A Zenei Jeltánc Társulat egyik száma, középen Napsugár Anna, a társulat vezetője

A vakokat és gyengén látókat képviselte énekes, gitáros, verses produkciójával Pány-Bocsánczi Csaba, majd a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye fiataljainak műsora következett Szemmelveiszné Pécsi Ildikó és Bodáné Németh Ágnes felkészítésében. A zenét és prózát szintén felvonultató, szívhez szóló összeállításban többek között azt üzenték a szereplők: „A legnagyobb szükségünk arra van, hogy szükség legyen ránk”. A fellépők sorát a néhány évvel ezelőtt alakult, de máris nagy népszerűségre szert tevő Veszprém megyei Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport zárta, vidám hangulatot varázsolva a terembe.   

Valamennyi produkciót vastaps kísért, és sokszor nem lehetett tudni, hogy az öröm-, vagy éppen az érzékenység könnyei szöktek a szemekbe, de a reakciókból ítélve felejthetetlen élményben volt része a termet zsúfolásig megtöltő nézőseregnek.

 DSCF5951.jpg

A szociális szolgáltató központ fogyatékkal élő fiataljai is nagy sikert arattak műsorukkal

Érzékenyítő napnak indult, de az összefogás és az önkéntesség napja lett” – mondta a rendezvényről Nagyné Fáró Katalin ötletgazda, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetője. Hangsúlyozta, hogy a közösségi munkával megvalósított programnak több célja is volt. A Művelődési Házban megrendezett esélyórákkal a mozgásukban, látásukban, vagy éppen értelmi képességükben akadályozott emberek mindennapjaiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők. Ugyanitt kiállítás nyílt a Segítő Kezek Házában készített tárgyakból, amivel azt szerették volna megmutatni, hogy korlátozottságuk ellenére is milyen fantasztikus teljesítményre képesek ezek az emberek, csakúgy, mint a gálaműsor fellépői.

A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték azokat, akik szociális területen dolgoznak helyben, vagy zirci lakosok, de más településen végeznek szociális tevékenységet. Külön köszöntötték a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását megálmodó Koósné Stohl Ilonát és a szociális végzettségű, de verseket is író Kerner Mariannt, akinek egyik költeménye el is hangzott a műsorban.  

A rendezvény fővédnöke Ottó Péter polgármester volt.

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Dávid angyallá változott Tovább
Kézműves foglalkozások négy héten át

Kézműves foglalkozások négy héten át

2014. november 14. Szerkesztő: KovácsEszter.

Közeledik a Karácsony, így a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház is összeállította programjait. Idén szeretnénk végre alkotóházas karácsonyi kézműveskedést tartani: rászánva az időt, az alapanyagot, a türelmet, a szaktudást a készülő ajándékokra. November 24-től négy héten át folyamatosan kínálunk kézműves foglalkozást azoknak, akik valóban szeretnének elmélyülni egy-egy mesterség, technika művelésében. Igyekeztünk mindenkire gondolni, így napközben is, de este és szombaton is lesznek foglalkozások. Lesz kötés, csipkekészítés, csuhé- és szalmadísz készítés, nemezelés, gyöngyvarrás, szövés, karmantyúbaba készítés, és persze mézeskalács sütés is. A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy mindenkire figyelhessen a foglalkozásvezető.
A foglalkozás díja általában tartalmazza az alapanyagok árát, az eszközök használatát és az oktatás díját. Jelentkezni a múzeum facebook oldalán, e-mail címén (regulymuzeum@invitel.hu), telefonon (88-415422, 30-2376493) vagy személyesen (Rákóczi tér 10.) lehet, ugyanitt tudunk további részletekkel is szolgálni.

November 24 és 29 között az alábbi foglalkozások lesznek:

DSCN6675.jpgNovember 24-26-án 10-16 óráig Mikulás zokni kötésére invitáljuk az érdeklődőket. A tanfolyamon mindenki elsajátíthatja a felülről kötött zokni készítésének rejtelmeit. A zokni vastag fonalból és hozzá illő tűk segítségével készül, így a mintadarab elkészítése gyors sikerrel kecsegtet. Ha ismeri a kötés alapjait, tehát a sima és fordított szemek kötése nem okoz gondot, és szeretné elsajátítani a zokni készítésének alapjait, jelentkezzen tanfolyamunkra. Szükséges eszközök: 5-ös méretű zoknikötőtű (5 db), tompa hegyű varrótű a szálak eldolgozására. A foglalkozás ára 1500 Ft, amely tartalmazza egy db Mikulás zokni alapanyagárát és az oktatás költségét. A foglalkozást Vida Bea vezeti.
DSC00455.JPG
November 24-én 16-19 óráig Szurgyi Zsuzsától az érdeklődők megtanulhatják, hogyan lesz a ropogós, merev, aranyló szalmaszálakból természetesen ragyogó karácsonyi dísz. Szalmadísz nélkül talán nincs is karácsony... Részvételi díj: 1500 Ft, amely tartalmazza az alapanyag és az oktatás díját.

sony 292.jpgNovember 25-én 16-19 óráig Szurgyi Zsuzsa egy másik természetes alapanyagból, a kukoricacsuhéból alkot díszeket. Néhány laza hajtás, ráncolás, és a kukorica durva csuhéjából angyalok, virágok, csillagok jönnek létre kezei által. Ha Ön is szeretne természetes alapanyagú, hagyományos technikájú karácsonyi dekorációt készíteni, itt ellesheti a mesterfogásokat. Részvételi díj: 1500 Ft, amely tartalmazza az alapanyag és az oktatás díját.

DSCN6656.jpg
November 28-án délután 13-16, majd 29-én 10-16 óra közötti foglalkozásunkat a kézimunka szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk. Egy kevésbé ismert, ám annál mutatósabb csipkézés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket Vida Bea: tűs frivolitás csillag készítésére invitáljuk Önöket.
A frivolitás egyfajta csomózásos technika. Első írásos emlékek a XVIII. századból maradtak fenn. Egyesek szerint angol apácák "találták fel", mások szerint francia eredetű. Frivolité a franciában könnyűt jelent, de legtöbben mégis a frivolra (könnyelmű, komolytalan, könnyűvérű, szemérmetlen, erkölcstelen, stb.) asszociálnak. A frivolitás kétféle eszközzel is készíthető: hajócskával (innen a hajócsipke elnevezés), valamint tűvel. Miután sikerült elsajátítani ezt a technikát, szabadon engedheti fantáziáját. Fülbevaló, nyaklánc, karkötő, gallér, de akár terítő is születhet fonal, gyöngy és tű felhasználásával. A foglalkozás ára 1500 Ft, amely tartalmazza alapanyagokat, a munkaeszközöket és az oktatás költségét. 


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Reguly Antal Múzeumés Népművészeti Alkotóház

 

Kézműves foglalkozások négy héten át Tovább
Országos első a zirci sportlövő

Országos első a zirci sportlövő

2014. november 14. Szerkesztő: zircblog

Panyi Kinga, a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója első helyezést ért el a Sportlövő Diákolimpia Országos Döntőjén, Ácson.

Az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzője a középiskolás lányok nyíltirányzékú légpuska húszlövéses számában állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A tehetséges sportlövő a légpisztoly húszlövéses számban is érdekelt volt, itt a 11. helyen végzett a megyei győzelmet követően.   

DSCF6002.jpg

Panyi Kinga az országos diákolimpiai elsőségért járó éremmel és oklevéllel

Az általános iskolás fiúknál ugyanebben a számban a tavalyi győztes Károlyi Gergő negyedik helyezést ért el. Mihályfi Vendel is szépen helytállt, 36 versenyző közül a 21. helyen végzett úgy, hogy ő volt a legfiatalabb, aki céltábla elé állt ebben a kategóriában.  

A középiskolás fiúk versenyében a Balatonfűzfőn tanuló, de szintén az MTTSZ Területi Klub Zirc felkészítésében induló Eszlinger Csaba Győző 17. helyen végzett, Bagi István Béla, a III. Béla Gimnázium diákja 19. lett a 49 fős mezőnyben. Ők ketten tagjai voltak annak a csapatnak, amely a kategória megyék közötti versenyében 5. helyen zárta az országos döntőt.

Az eredményesen szereplő, és ezzel városunk hírnevét öregbítő fiatalokat Varjas József készítette fel.

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Országos első a zirci sportlövő Tovább
Tüntetés Zircen

Tüntetés Zircen

2014. november 13. Szerkesztő: KovácsEszter.

Útlezárás, demonstráció Zircen


utlezaras-demonstracio-zircen
F
orrás: http://www.liganet.hu/

November 19-én, szerdán, demonstrációt tart a Veszprém megyei LIGA Szakszervezet Zircen, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra a sajnálatos tényre, hogy a Robix Hungary Kft. május óta nem fizet munkabért a munkavállalóinak. Ennek ellenére sem felszámolási eljárás nem indult, sem más szankció nem lépett életbe a cég ellen, a munkavállalók egyénileg illetve a segítségünkkel küzdenek a jogaikért.

Célunk, hogy felhívjuk minél szélesebb kör figyelmét a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetére. A tüntetésfélpályás útlezárással valósul meg és várhatóan 9.00-13.00-óráig tart.

A LIGA Szakszervezetek álláspontja szerint az ügy nem csak megyei, hanem országos figyelemre is igényt tarthat, tekintettel arra, hogy nem egyedüli példa a Zircen történt eset.

Beszámolók:

A helyi TV felvétele: Robix demonstráción készült riportok

A TV2 Tények műsorában: Zirci tüntetés a TV2 Tények műsorában

Veol cikke:Nem csak a volt dolgozók jelentek meg a demonstráción 

 

 

Tüntetés Zircen Tovább
Még erősebb a kapcsolat

Még erősebb a kapcsolat

2014. november 13. Szerkesztő: zircblog

Négytagú zirci delegáció járt Pohlheimben, hogy tovább erősítse Zirc német testvérvárosi kapcsolatát. Kevés pihenés, sok program jellemezte a kint eltöltött időt.

A delegációt a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesülete részéről Szeifert Gyöngyi, Slajchó Lujza, Szeifert György és dr. Buda Imre alkották.

A civil küldöttség öt napot töltött el Pohlheimben, ez alatt az idő alatt sikerült tovább erősíteniük a két város között fennálló testvérvárosi kapcsolatot.

Szeifert Gyöngyi, az egyesület elnöke elmondta, új kapcsolatot próbálnak majd kialakítani a pohlheimi általános iskolákkal és a tanulóikkal is, hiszen a zirci diákok is tanulnak németül, tudnak egymással kommunikálni. A III. Béla Gimnázium és a giesseni Justus-Liebig Egyetem között is érdekes lehet a kapcsolat létesítése, főleg művészeti vonalon. A küldöttség az egyetemen is látogatást tett.

A zirciek részéről szó volt arról is, hogy örülnének a testvérvárosi kapcsolat sport- és gazdasági tevékenység irányába történő kiszélesítésének. 

 DSC_0271.JPG

A zirci testvérvárosi küldöttség a giesseni egyetem egyik tízemeletes épületének tetőteraszán. Elöl dr. Buda Imre, Szeifert Gyöngyi és Sabine Schele, a pohlheimi testvérvárosi egyesület és a városi magisztrátus tagja. Hátul Slajchó Lujza és Szeifert György

A küldöttség tagjai megtekintették Pohleim és környékének főbb nevezetességeit, közöttük a magyar vonatkozású marburgi Erzsébet-templomot. Kirándultak a Rajna-vidéken, s ellátogattak Frankfurtba, ahol éppen egy maratoni futóverseny zajlott.   

Megtudtuk, hogy 2015 januárjától új polgármestere lesz Pohlheimnek Udo Schöffmann személyében. A jelenlegi vezető, Karl-Heinz Schäfer 1990 óta irányítja a német testvérvárost, ebben az évben létesült a partnerkapcsolat is. A pohlheimiek hangsúlyozták, hogy folytatni akarják az eddig fennálló jó kapcsolatot és barátságot városunkkal. Ottó Péter polgármestert újraválasztották, így a folyamatosság biztosított – mondta Herr Schäfer.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Még erősebb a kapcsolat Tovább
Megalakultak a képviselő-testület bizottságai

Megalakultak a képviselő-testület bizottságai

2014. november 12. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülésen döntött a szakmai bizottságok tagjainak megválasztásáról. Az eddigi kettő helyett négy bizottság működik a jövőben.

A bizottsági struktúra változásának eredményeképpen a Zirc Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is döntöttek a képviselők.

Öttagú bizottságok alakultak, amelyeket három képviselő-testületi és két nem képviselő-testületi tag alkot az alábbi összetételben.

Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság: Dr. Horváth Sándor Árpád elnök, Vörös Kálmán, Horváth László, Detre Miklós, Schmidla Edit tagok.

Pénzügyi Ellenőrző Bizottság: Lingl Zoltán elnök, Dr. Kovács László, Horváth László, Sztana Éva, Nagy Tamás tagok.

Gazdasági, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság: Vörös Kálmán elnök, Kasper Teréz Ágota, Nemes István, Ambrus Árpád, Boros Dénes tagok.

Emberi Kapcsolatok Bizottság: Dr. Benczik Ágnes Adrienn elnök, Kasper Teréz Ágota, Lingl Zoltán, Németh Gábor, Váradiné Tóth Mária tagok.

A képviselő-testület gazdasági tanácsnokának Horváth Lászlót választották meg.

 DSCF5887.jpg

A nem képviselő-testületi bizottsági tagok letették esküjüket a megválasztásukat követően. A kép előterében dr. Hevesi Gusztáv, városunk díszpolgára, aki vendégként volt jelen a rendkívüli ülésen

Ottó Péter polgármester gratulált a bizottsági elnököknek, tagoknak a megválasztásukhoz, és eredményes munkát kívánt mindannyiuknak. Tájékoztatást adott arról, hogy a képviselő-testület a rendes üléseit már nem hétfői, hanem csütörtöki napokon fogja tartani.  

A rendkívüli ülés napirendjei között szerepelt a város önkormányzati kezelésű belterületi útjainak téli hóeltakarítását és síkosságmentesítését végző vállalkozás kiválasztása is. Mivel ajánlat nem érkezett az önkormányzat felhívására, a munkával 2014. december 31-ig a tevékenységet a korábbi években is ellátó DJP Combi Kft-t bízta meg a képviselő-testület. Döntés született arról is, hogy pályázat kerül kiírásra a jövő évben elvégzendő városüzemeltetési feladatok egy részének ellátására, amely tartalmazza a 2015. január 1. és 2015. március 31. közötti időszak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáinak elvégzését is.   

A következő – közmeghallgatással egybekötött – testületi ülésre november 27-én kerül.

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Megalakultak a képviselő-testület bizottságai Tovább
Gäste aus Ungarn in Pohlheim und Umgebung

Gäste aus Ungarn in Pohlheim und Umgebung

2014. november 12. Szerkesztő: zircblog

Pohlheim (rge). Auf Einladung des Pohlheimer Partnerschaftsvereins hat am Freitagnachmittag eine Delegation aus der ungarischen Partnerstadt Zirc die Justus-Liebig-Universität Gießen besucht.

agl_Partnerschaftsverein_Po
Möglich gemacht hatte dies Stadträtin Sabine Scheele, die im Hochschulrechenzentrum tätig ist. Seit Mittwoch ist die vierköpfige Zircer Delegation – bestehend aus Gyongei und György Szeifert, Lujza Slacho und Dr. Imre Buda – in Pohlheim zu Gast.

Die ungarisch-deutsche Gruppe an der Gießener Universität. (Foto: rge)
© Roger Schmidt

Sie wollen mit ihrer Stippvisite, die bis zum morgigen Sonntag andauert, die Zusammenarbeit mit Universität, Grundschulen und in der Seniorenbetreuung anstoßen. In diesem Jahr war zwischen den drei Pohlheimer Partnerkommunen Admont, Strehla und Zirc bereits ein Kunstprojekt initiiert worden, das mit Ausstellungen auch in der ungarischen Stadt zu sehen war. »Wir denken hier insbesondere an den Austausch von Lehrern«, erläuterte Gyöngei Szeifert zum angestrebten Projekt. Dr. Imre Buda bestätigte, dass beide Seiten von den Erfahrungen eines solchen Transfers profitieren können. Das trage zu einer Festigung der deutsch-ungarischen Freundschaft in den Städten bei. Der Allgemeinmediziner war zu Praktika bereits in Pohlheimer Arztpraxen, so bei Dr. Gruhl in Garbenteich und Dr. Marck in Watzenborn-Steinberg.

Organisiert vom Vorsitzenden des Partnerschaftsvereins, Horst Biadala, sowie von Walter Damasky und Glades Lang haben die Zircer am Donnerstag Pohlheim erkundet sowie das ehemalige Kloster Schiffenberg besucht. Für den heutigen Samstag ist eine Rhein-Tour mit der Besichtigung von Rüdesheim und einem anschließenden Abendessen geplant. Am morgigen Sonntag geht es in den Hessenpark und zum Römer-Kastell Saalburg. Am Abend trifft sich die Gruppe zum Abschluss im Gasthaus »Grüner Baum« in Watzenborn-Steinberg unter anderem mit Bürgermeister Karl-Heinz Schäfer, bevor sie sich am Montag auf die Heimreise begibt.
forrás: giessener-allgemeine.de
Gäste aus Ungarn in Pohlheim und Umgebung Tovább
Az 1935-ös Zirc és Vidéke legújabb száma

Az 1935-ös Zirc és Vidéke legújabb száma

2014. november 12. Szerkesztő: zircblog

Bemutatták a Városházán Müller Anikó „Zirc anno… 2015” naptárát

Jövőre lesz nyolcvan éve, hogy megjelentek a Zirc és Vidéke újságnak azok a hírei, amelyek most egy naptár lapjain újra aktuálisak lettek.

Szép számú közönség mellett mutatta be tizenkettedik Zirc anno naptárát Müller Anikó, amely ezúttal a korabeli zirci sajtó hasábjain keresztül mutatja be a harmincas évek társadalmi életét.

A jóízű stílusban megírt híreket a szerző mellett Palkovics Jánosné és Nagy N. Lénárd ciszterci atya tolmácsolták a hallgatóság felé, a naptárhoz pedig Cuhavölgyi Klára mondott ajánlót.

– Úgy tűnik, hogy egy jókedvű, aktív közösség élt itt, akik sokat dolgoztak, de jutott idejük a szórakozásra, a szabadidő eltöltésére, az egymással való törődésre is – jellemezte a kor társadalmát a zirci származású, jelenleg a fővárosban élő könyvtáros.

Megtudhattuk, hogy a harmincas évek első felében a község látványos fejlődésnek indult, ami elsősorban az egyesületek, egyletek, egyszóval a civil szféra működésének köszönhető. Rendkívül felkapott lett a bakonyi nyaralás, a turisták számára nyáron műsoros esteket, koncerteket, táncos rendezvényeket, télen síversenyeket rendeztek. Az itt élők mindennapjai is változatosan teltek, báloztak, korcsolyáztak, színházat játszottak, olvastak, sportoltak, moziba jártak, szüreti mulatságon, teaesten vettek részt, jótékonykodtak. 

A naptárt azért is ajánlotta mindenkinek a figyelmébe, mert a benne található fotókon sok korabeli épület tűnik fel, és megjelennek Zirc egykori lakói is, akik között akár őseinket is felfedezhetjük. A szövegekből megismerhetjük apáink, nagyapáink hétköznapjait és ünnepnapjait, olvashatjuk őseink, rokonaink, ismerőseink családi nevét.

 zanno.jpg

Cuhavölgyi Klára ajánlója, mellette Müller Anikó. A kép bal oldalán Nagy N. Lénárd és Palkovics Jánosné

 

Kaszás Béla közreműködésével megjelentek az imént méltatott régi fotók a vásznon, láthattuk például az Országzászló emlékművet, a behavazott Postás-üdülőt, az egykori tűzoltószertárat, a ródlizó ciszterci atyákat, a bálozó fiatalokat, a strandoló gyerekeket.

A híreket örökzöld slágerek szakították meg, a Balázsné Györek Zsuzsanna, Mavizer Erzsébet pedagóguspáros remek hangulatot varázsolt a terembe. A repertoárjukban olyan dalok szerepeltek, amelyek kapcsolódtak az éppen szóban forgó témákhoz, ünnepekhez, évszakokhoz. Az énekes-gitáros műsor nagy tetszést aratott a közönség soraiban, szinte „dagadtra tapsolták a tenyerüket”, hogy a korabeli zirci sajtó egyik nyelvi fordulatával éljünk.   

Müller Anikó elmondta, azért választotta ezt a témát, mert mindig is érdekelte, hogy hogyan éltek elődeink, milyen gondolatok foglalkoztatták őket. „Van új a nap alatt?” – kérdezte, hiszen nyolcvan évvel ezelőtt is kiemelt téma volt a turizmus, a városszépítés, megszépült a Rákóczi tér. Maga a Zirc és Vidéke újság – mint a helyi nyilvánosság fóruma – is foglalkoztatta mindig, a lapnak egy későbbi periódusában aktív közreműködője volt.

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

    

 

 

 

Az 1935-ös Zirc és Vidéke legújabb száma Tovább