ZIRCINFO

Régészeti ásatás kezdődik a Borostyán-sziklán

Régészeti ásatás kezdődik a Borostyán-sziklán

2016. szeptember 28. Szerkesztő: KovácsEszter.

Értesítünk minden érdeklődőt, hogy szeptember 26-án, hétfőn régészeti ásatás kezdődik a Borostyán-sziklán, a Szent-kút kálvária dombjának tetején. 
 
Az írott források szerint a középkorban egy kápolna állt ott, a hegyen. Ennek alapjait, maradványait keresik és kívánják feltárni a régészek.

SZEPTEMBER 30-án, PÉNTEKEN a Borostyán-kútnál 16 órától a régészek szakmai vezetést tartanak, az érdeklődőknek bemutatják az ásatás eredményeit. Ha sok érdeklődő lesz, a régészek még egy időpontot kijelölnek majd. 

Az ásatás idejére (09.26-10.08.) a terület lezárásra kerül. 
Beküldte: 
Baky Anna
Turisztikai- és termékmenedzser
Szent Mauríciusz Monostor

Borostyán-szikla
Fotó forrása: panoramio.com
Régészeti ásatás kezdődik a Borostyán-sziklán Tovább
Szuperkrumpli Zircről

Szuperkrumpli Zircről

2016. szeptember 27. Szerkesztő: zircblog

Itt az ősz, az országutak parkolói megteltek krumpliszsákokkal. Az árusok szerint finom, zamatos, télálló krumpli mind, de a télállóság a legtöbbször pár hetet jelent csupán. Az általában külföldről behozott, hihetetlenül olcsón kínált gumó korán elkezd pettyesedni, és hamarosan szemétre kell vinni az egész zsákot, mert a romlás folyamata megállíthatatlan. Amit nyertünk a réven, elveszítjük a vámon, magyarán: nem érdemes az ismeretlen eredetű krumplival kísérleteznünk. Vannak magyar fajtáink, melyek nemcsak hogy olcsók, de a betegségekkel szemben is ellenállóak.

krumpli_1.jpg

Egy marékban elfér a jövő: három új fajta kerülhet a köztermesztésbe (Fotó: Kállai Márton)

Sárvári István az első világháborús hadifogságból hazatérve vette a fejébe, hogy kinemesíti azt a burgonyafajtát, amit nem kell állandóan permetezni, mert legyőzi a ráleselkedő betegségeket. A tudósok azonban csak rezignáltan legyintettek, mert ez már másnak is az eszébe jutott, de senkinek sem jött össze. Sokáig neki sem akart sikerülni, de a kitartó munka végül meghozta a gyümölcsét. A stafétabotot a fia, majd az ő fia vette át, s ma már a déd-, illetve ükunoka viszi tovább a Sárvári nevet. Az ország vezető burgonyanemesítőivel együttműködve féltucatnyi ellenálló burgonyafajtával rendelkeznek.

Különösen az utolsó években gyorsult fel a nemesítési munka, igaz, ehhez komoly uniós támogatás is kellett. A zirci telephellyel működő agrárgazdálkodó és fejlesztő kft. – a debreceni egyetem nyíregyházi kutatóintézetével közösen – a „Burgonyarezisztencia-kutatás a globális éghajlatváltozás pusztításának mérséklésére” című pályázatával több százmillió forintos támogatást nyert el, cserébe olyan fajtajelölt bejelentését vállalták, amely mind multirezisztenciája, mind szárazságtűrése révén mennyiségi és minőségi leromlás nélkül is hosszú ideig termeszthető.

A hároméves program utolsó fázisába léptek, és mint Sárvári Istvántól megtudtuk, vállalásaikat túlteljesítve nem egy, hanem három – az iménti kritériumoknak megfelelő – fajta bejelentésére készülnek. Egy sárga, illetve piros héjú, valamint egy lila színű fajta is a kezükben van. Az utóbbinak a látványra is sokat adó szakácsok örülnek igazán, akik egy-egy különleges alapanyagért a világ végére is képesek elmenni. Ez esetben nem kell olyan nagy utat megtenniük, hiszen akárcsak a korábbiak, a mostaniak is sok éven át visszavethető, kiváló ízű és vegyszermentes fajták, melyeknek a közétkeztetésben is ott a helyük.

A szakemberek szerint hazánkban hektáronként minimum harminc tonna átlagterméssel számolva érdemes burgonyát termeszteni. Sárvári István szerint ők rendelkeznek olyan klónokkal, melyek hatvan tonnát is tudnak, ráadásul a szójánál is magasabb a fehérjetartalmuk. De az új klónok keresése közben nem hanyagolják el a régi, már bevált fajtákat sem. Kellő tenyészanyaggal rendelkeznek, amit igény szerint gyorsan felszaporíthatnak, akár külföldi megbízásoknak is eleget tehetnek.

Szerző: Balogh Géza

 

forrás: szabadfold.hu

Szuperkrumpli Zircről Tovább
Kitüntetéshez várnak javaslatokat

Kitüntetéshez várnak javaslatokat

2016. szeptember 23. Szerkesztő: zircblog

Javaslattételi felhívás

„ZIRC VÁROS közszolgálatáért”

szakmai kitüntetés keretein belüli

„Zirc SZOCIÁLIS ELLÁTÁSÁÉRT”

kitüntetés adományozására

 

Zirc Városi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a város közszolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé,

„ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetéseket alapított.

 „ZIRC VÁROS KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” szakmai kitüntetések a Magyar Állam, a Zirc Városi Önkormányzat, vagy más, Zirc Város területén működő helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartói, feladat ellátási körébe tartozó szakmák, hivatások azon képviselőinek, vagy közösségének  adományozhatók, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.

A kitüntetés átadására a Szociális Munka Napjához kapcsolódóan kerül sor.

A kitüntetésekkel „Zirc város elismerései” egységes arculat keretén belül külön erre a célra Zirc Városi Önkormányzat által biztosított díszoklevél jár.

Jelen felhívás alapján kitüntetésre elsősorban az adott intézmény, szakmai közösség javaslatát várja az Emberi Kapcsolatok Bizottsága, de megfelelő indokolással bárki tehet indítványt.

Kérjük, hogy a határidőt betartva  a mellékelt formában, részletes indoklással, aláírással - tegyenek javaslatot Zirc város szakmai kitüntetésének adományozására!

(A felhívás és a formanyomtatvány letölthető a www.zirc.hu városi honlapról, illetve a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán igényelhető.)

Az előírt formában elkészített ajánlásokat

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottságához

címezve, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzati Osztályára

kérjük eljuttatni 2016. szeptember 30-ig.

Együttműködését köszönjük!                                                                                                            

                                                                                                     Ottó Péter

                                                               polgármester

Forrás: zirc.hu

Kitüntetéshez várnak javaslatokat Tovább
Őszi szabadidős- és sportprogramok

Őszi szabadidős- és sportprogramok

2016. szeptember 23. Szerkesztő: KovácsEszter.

 

október 2. Csesznek Kő-árok terepfutó verseny és teljesítménytúrák
Részletek:
www.vbtse.hu/nevezes
https://www.facebook.com/events/1043432465771479/
A Magas-Bakony északi részén kerül megrendezésre ez a 13 km-es táv ellenére keménynek mondható terepfutó versenyünk, amely a Cseszek melletti Kő-árkon halad végig, majd meghódítják a futók a Zörög-tetőt is mielőtt visszaérnének Csesznekre.
október 9. Fenyőfő II. Ősfenyves futás és teljesítménytúrák
Idén másod ízben invitálunk Benneteket a Bakonyalja csodaszép fenyőkkel fedett tájára Fenyőfőre, hogy a természetvédelmi területen fussatok velünk.
 


október 23. Zirc – Bakonybél Bakony teteje hegyi félmaraton és teljesítménytúrák
Idén az 56-os forradalom 60. évfordulójának ünnepén várunk Benneteket a Magas-Bakonyba, hogy együtt hódítsuk meg futva vagy túrázva a "Bakony Tetejét" azaz a Kőris-hegy csúcsát. A Bakonybéli önkormányzat támogatásának köszönhetően, idén fordított irányban teljesítenek a futók, azaz Zircről indulva Bakonybélben a Faluházál érnek majd be a célba.
Részletek:
 november 6.
Zirc – Csesznek Bakony Félmaraton és Bakony szurdokvölgyei teljesítménytúrák
Idén kilencedik alkalommal kerül sor a Magas-Bakony alighanem legszebb és legnépszerűbb terepfutó versenyére a Bakony Félmaratonra, amellyel együtt idén is természetesen megrendezésre kerülnek a Bakony-szurdokvölgyei teljesítménytúrák, hogy túrázóink ismét megcsodálhassák a csodálatos őszi színekben pompázó bakonyi erdőket a szépséges szurdokvölgyekben.
Részletek: 
 
Őszi szabadidős- és sportprogramok Tovább
Családi ház lángolt Dudaron

Családi ház lángolt Dudaron

2016. szeptember 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

Lángba borult egy körülbelül negyven négyzetméter alapterületű melléképület csütörtökre virradó éjjel Dudar település Vasút utcájában.

A lángok egyhamar az épület közvetlen közelében álló, körülbelül százhatvan négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezetére és belső helyiségeinek egy részére is átterjedtek. Miközben a tűzoltási munkálatokat az elsőként kiérkező zirci önkormányzati tűzoltók kezdték meg, a katasztrófavédelem műveletirányítási központja Veszprémből, Győrből, Pápáról és Pétfürdőről is riasztott hivatásos tűzoltó-egységeket a helyszínre. A tűzoltók végül közös erővel, több oldalról támadva, öt vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épületek átszellőztetését és átvizsgálását. Elsődleges információink szerint az eset során senki nem sérült meg.

Forrás: vehir.hu

tuz.png

Családi ház lángolt Dudaron Tovább
ZIRCRE KERESÜNK MOBILPOSTA-KEZELŐT!

ZIRCRE KERESÜNK MOBILPOSTA-KEZELŐT!

2016. szeptember 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

Jelentkezési határidő: folyamatos a munkakör betöltéséig, de maximum 2016. szeptember 22-ig

A Magyar Posta ZRt. Nyugat-magyarországi Területi Igazgatóság
Zirc posta mobilposta kezelő munkakörbe munkatársat keres

A munkakört betöltő fő feladatai:
• A küldemények érkezés utáni szétosztása, címhelyre rendezése
• Küldemények kézbesítése, kapcsolódó díjak beszedése, számla és nyugta adása.
• Hírlapelőfizetői nyugta alapján díjbeszedés.
• A rábízott értékesítési feladatok ellátása, ajánlás, címközvetítés, előfizetés-gyűjtés.
• Menet (kézbesítés) közben és kijelölt tartózkodási helyen történő küldemény felvétel, annak dokumentálása.
• Támponton való küldemények kézbesítése és felvétele.
• Járással kapcsolatos adatok naprakész ismerete, változások követése, felhasználása, járásfüzet naprakész vezetése.
• Leszámolás a felvett, kézbesített, kézbesíthetetlen, illetve értesített küldeményekről, beszedett összegekről, menetlevél elismertetése.

A munkakör betöltésének követelményei:
• Iskolai végzettség: középiskola
• Szakképzettség (Szakirány) jellege: postaforgalmi
• Bejegyzés mentes erkölcsi bizonyítvány
• Társaság által elfogadott szakképesítés, mely belső képzés során elsajátítható
• Szakmai gyakorlati idő: 1-3 év
• Jogszabály által előírt képesítés: B kategóriájú gépjárművezetői engedély (gépkocsi használata esetén)
• Elvárt képesítés: postai vezetői engedély

Az állás betöltéséhez előnyt jelent:
• jó kommunikációs készség, rugalmasság

További információk:
A munkavégzés helye: Zirc posta mobiljárati kézbesítési körzetei
Bérezés: megegyezés szerint
A munkakör betölthető: 2016. augusztus 22-től

A jelentkezés tartalmazza:
• részletes, fényképes szakmai önéletrajzot fizetési igény megjelölésével

A munkakörrel kapcsolatban további információt ad:
Fellenbeck Helén postavezető
Telefonszám: 06-30/771-3441
Raus Barbara
Telefonszám: 06-30/772-6544

Jelentkezési cím:
Nyugat-magyarországi Területi HESZK
Levélcím: Nyugat-magyarországi Munkaügyi Csoport Pécs 7646
Kérjük, hogy jelentkezésében az alábbi referenciaszámra hivatkozzon: Ny-222/2016.
E-mail-cím: toborzasnyugat@posta.hu

Forrás: Kovácsné Balogh Ivett

ZIRCRE KERESÜNK MOBILPOSTA-KEZELŐT! Tovább
Bakonyi erdő az Andrássy úti korzón

Bakonyi erdő az Andrássy úti korzón

2016. szeptember 21. Szerkesztő: zircblog

Első helyen végzett a Nemzeti Vágta standversenyében Zirc

Városunk – mint az egyik elővágtát rendező település – ismét lehetőséget kapott a Nemzeti Vágtán való részvételre. Zirc a Bakonyi Vágta főszervezőjével, a Tündér Farmmal közösen jelent meg a nagyszabású fővárosi rendezvényen.

Míg tavaly inkább a lovasok sikereinek örülhettünk, idén a turisztikai imázsképével emelkedett ki városunk: a Bakonyi Vágta standja 71 település közül az első helyet szerezte meg a versenyben! A sikerért megdolgoztak a közreműködők, mindenki hozzáadta a magáét, és a sok szép ötletből végül egy olyan látvány kerekedett a Világörökség részét képező Andrássy útra, amely méltán nyerte el a zsűri tetszését. A résztvevők egy kis erdőt is odavarázsoltak az aszfaltra, a felállított vadlesről pedig bakonyi életképek tárultak a látogatók elé egy fotókkal „felszerelt” távcső segítségével.

Lehet mondani tehát, hogy már ekkor jók voltak a kilátások, és mindezt a végeredmény is visszaigazolta. A bakonyi kovácsműhely ezúttal is megnyílt a budapesti korzón, a sétálókat harmonikaszó fogadta, lehetett vágtázni a falovon (amely zirci volt, nem trójai), hagyományőrző viseletbe bújt hölgyek sürgölődtek a sátor körül, és nyereményjáték is várta az érdeklődőket.

neva_001.jpg

Ivanovics Imre muzsikál az Andrássy úti korzón a Bakonyi Vágta erdővel benőtt standja előtt

A nemzetünk lovas hagyományait őrző versenyen a Zirc színeiben induló Takács Zsolt harmadik helyen végzett az előfutamban. A térségből Csetény szintén harmadik helyen zárta a saját futamát.

 neva_002.jpg

Zirc lovasa készülődik a futamra a Hősök terén

„Vágtázó” csapatunk fáradtan, de elégedetten tért vissza a hosszú hétvégéről. Megmutatták a „nagyvilágnak” közvetlen környezetünk értékeit, szépségeit, a standok versenyében elért első helyezés pedig arra ad okot, hogy a sok munka után most egy kicsit hátradőljenek a nyeregben. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Bakonyi erdő az Andrássy úti korzón Tovább
„Arcok által”

„Arcok által”

2016. szeptember 20. Szerkesztő: zircblog

Lukács Ildikó festőművész kiállítása

     Szeptember 10-én Lukács Ildikó Arcjáték c. kiállításmegnyitójára várta az érdeklődőket a Városi Könyvtár, hangulatos klubtermébe.

   A kulturális esemény elején Nesztinger Kornél gitárjátékával hangolódhatott a közönség a portrék által sugallt világ atmoszférájára, amellyel szorosan összefonódtak a felhangzott művek dallamai.

 km_1.jpg

Nesztinger Kornél gitárjátékával hangolódhatott a közönség

a portrék által sugallt világ atmoszférájára.

 

A zenei bevezető után Csaba Lilla, az intézmény munkatársa köszöntötte a megjelenteket, a kiállító alkotót és Sudár Péter festőművészt, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárát, aki a tárlatot megnyitó szavaiban részletesen kitért Ildikó eddigi művészi múltjára, ezzel párhuzamosan érintve az alkotó fiatal életútját is.

 km_2.jpg

Csaba Lilla, az intézmény munkatársa köszöntötte a megjelenteket.

 km3.jpg

Sudár Péter, művésztanár részletesen kitért Ildikó eddigi művészi múltjára,

érintve az alkotó fiatal életútját is.

 

Sudár Péter a jelenlévőknek elmondta, nagy öröm számára, hogy egykori tanítványa, Ildikó első, önálló kiállításának anyagát méltathatja. Szavaiban visszaemlékezett a fiatal tehetség művészi útkeresésére, a festészetben eddig megtett útjára, amelynek tanárként közelről is részese lehetett.

Hangsúlyozta, Ildikó egyike azon tanítványainak, akinek diákként létrehozott alkotásait emlékvilágának képzeletbeli falára kifüggesztett, s máig őriz magában. Akárcsak egy rajzóra keretében, amely ezúttal rögtönzött volt a hallgatóságnak, Sudár Péter kifejtette a portréfestészet technikai fogásait, mindezeket Lukács Ildikó képeinek tükrében „ábrázolva”, kiemelve azt, hogy a festészet ezen ága nem kifejezetten könnyű műfaj.

 km_4.jpg

Sudár Péter kifejtette a portréfestészet technikai fogásait,

km5.jpg

mindezeket Lukács Ildikó képeinek tükrében „ábrázolva.”

 

A művésztanár érintőlegesen felelevenítette egyetemi tanulmányi éveit, annak vonatkozásában, hogy e téren közös szálak kapcsolják össze a kiállító alkotóval, hiszen mindketten a pécsi Tudományegyetem festőművész szakán tanultak, sőt mesterük is közös volt. Megtudtuk, Lukács Ildikó 2015-ben végzett az egyetemen, jelenleg tervezőként dolgozik, számítógépes grafikai feladatokat lát el. Festészettel egyelőre a szabadidejében foglalkozik, amelyre igyekszik a lehető legtöbb időt fordítani. Bár tervezőként is megtalálta helyét szakmájában, igazi vágya az, hogy ne csak szabad perceiben, hanem hivatásként is a festészet álljon mindennapjainak középpontjában.

km6.jpg 

Lukács Ildikó tervezőként is megtalálta helyét szakmájában, igazi vágya az,

 hogy ne csak szabad perceiben, hanem hivatásként is

a festészet álljon mindennapjainak középpontjában.

 

   A kiállításmegnyitó kulturális részeként, a tárlat témájához kapcsolódva elhangzott Dudás Sándor Arcok által c. verse, majd az esemény művészi keretbe foglalásaként Nesztinger Kornél záró akkordjait hallgathatták meg a jelenlévők.

 km7.jpg

A megnyitó s a tárlat megtekintése után

többen is kifejezték dicséretüket a kiállító művésznek,

további termékeny alkotómunkát kívánva neki.

 

A megnyitó s a tárlat megtekintése után lehetőség volt Lukács Ildikóval kifejező portréiról, művészi munkájáról beszélgetni az érdeklődőknek, amelynek során többen is kifejezték dicséretüket számára, további termékeny alkotómunkát kívánva neki.

 

Csaba Lilla

 

„Arcok által” Tovább
Széchenyi-megemlékezés

Széchenyi-megemlékezés

2016. szeptember 20. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í V Ó

  Tisztelettel meghívjuk Önt

 SZÉCHENYI ISTVÁN SZÜLETÉSÉNEK 255. ÉVFORDULÓJA

       ALKALMÁBÓL RENDEZETT ÜNNEPI

           MEGEMLÉKEZÉSRE ÉS TÁBLAAVATÁSRA

 2016. szeptember 21-én, szerdán 16.30-ra a Széchenyi szoborhoz.

 szech_1.jpg

 

Beszédet mond : Egervölgyi Dezső

 

Áldást mondanak:

Huszár Lőrinc O.Cist plébános atya

 Vecsey Katalin ref.lelkipásztor

Szakos Csaba ev. lelkész

 

Széchenyi Kör Zirc

Zirci Országzászló Alapítvány

 

beküldte:

Kelemen Gábor

Széchenyi-megemlékezés Tovább
Magashegységi élmények - gerinctúra az Alacsony-Tátrában

Magashegységi élmények - gerinctúra az Alacsony-Tátrában

2016. szeptember 19. Szerkesztő: Atyavilág

Fontos megjegyzések bevezetőként: 

Az ebben a beszámolóban szereplő élmények egyetlen, a hegység gerincútvonalának teljes hosszára kiterjedő, és az időjárás jóvoltából kifejezetten kedvező, gyakorlatilag nyárideji, nappali túra tapasztalatait tartalmazzák. A neten fellelhető beszámolók között egyetlen olyat találtunk, amelynek szerzői végigjárták a teljes útvonalat (a hivatkozásokat lásd a beszámoló végén), de a beszámolók között egy sincs, amely teljesen friss lenne. A korábbi beszámolóktól a mostani tapasztalatok helyenként eltérnek.

A szerző által megfogalmazott javaslatok nem hivatásos magashegyi vagy professzionális teljesítménytúrázóknak szólnak, hanem olyan, itthon már tapasztalattal rendelkező túrázóknak, akik szeretnék kipróbálni magukat keményebb körülmények között, például azért, hogy felkészüljenek az egyre több túraszervező által kínált magashegységi túrákra. Ettől függetlenül bárki témába vágó észrevételét, tapasztalatát (esetleg helyesbítését) köszönettel fogadjuk, és azt közzé is tesszük. 

A leírásban a szlovák nyelvű földrajzi nevekben a speciális szlovák betűket az alakilag hozzájuk leginkább hasonló magyar ábécé betűivel helyettesítjük. 

A földrajzi nevek első említésekor megadjuk a szlovák megnevezést és annak magyar megfelelőjét is, ha van. A továbbiakban vegyesen használjuk. Tudni kell azonban, hogy a magyar változattal a helyszínen semmit nem lehet kezdeni.

A hivatalos információkat az Alacsony-Tátra honlapjáról (magyar nyelvű változat is) idézzük.

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry)

Ez egy kelet-nyugat fekvésű, kb. 80 km hosszú hegység Szlovákiában. Keleten a Szlovák paradicsomhoz és környékéhez kapcsolódik, nyugaton a Nagy-Fátrához. Északon a Vág völgye választja el a Magas-Tátrától, délen a Garam völgye határolja.

at1_1.gif

A hegységet majdnem pontosan középen vágja ketté a Certovica (Ördöglakodalma-hágó). A keleti és a nyugati hegységrész turisztikai élmény szempontjából elég jelentősen különbözik.

A hegység páratlan természeti értékeinek (számtalan gyönyörű kép látható itt) őrzője az Alacsony-Tátra Nemzeti Park (NAPANT, lásd még itt is). Ez Szlovákia legnagyobb területű nemzeti parkját kezeli. Figyelmeztető és tájékoztató tábláival utunk során rendszeresen találkozunk. A figyelmeztetéseket és korlátozásokat érdemes nagyon komolyan venni.

Hogyan jussunk oda

A gerinctúra nyugati végpontja Donovaly (Dóval), a zirci síelők által is jól ismert, és általuk egykor nagyon látogatott téli üdülőhely és síparadicsom, amely a Nagy-Fátrát és az Alacsony-Tátrát elválasztó hágó tetején van. Keleti végpontja Telgárt (Garamfő), Szlovákia legnagyobb folyóinak (Vág, Garam, Hernád) forrásvidéke, a Poprádról a Garam völgyébe vezető hágó teteje.

A túra mindkét végpontja közösségi közlekedéssel viszonylag kényelmesen megközelíthető. Zircről Győrön keresztül Komáromba utazunk, majd ezer forintért (vagy három euróért) átvisz minket a taxi a révkomáromi (Komárno) vasútállomásra. Itt váltsunk jegyet Besztercebányára (Banská Bystrica), ahová vasúton két átszállással (Érsekújvár (Nové Zámky), illetve Nagysurány (Surany)) jutunk el, 5-6 órás út.

Ha a túrát keletről nyugatra tervezzük, akkor Besztercebányán a Margecany (Margitfalva) felé induló vonatra szálljunk, amelyen jó két óra az út a Garam völgyében Breznóbányán (Brezno) keresztül Garamfőig.

Ha nyugatról indulunk (mint most is), akkor Besztercebányáról háromnegyed órás buszozással jutunk fel Donovalyba. A busz a vasúti pályaudvartól néhány percre található buszpályaudvarról indul. A Rózsahegy (Ruzomberok) irányába tartó járatra kell szállni és a Donovaly-centrum megállónál leszállni. Itt a buszmegálló előtt közvetlenül ível át a gyalogoshíd a főútvonal felett, amelyen a mi turistautunk is érkezik a Nagy-Fátra felől, és amelyen rögtön indulhatunk is neki.

at3_1.jpg

Leszállunk a buszról Donovaly-centrum-nál, és ezt látjuk. A gyalogoshídon balról jön a jelzésünk, mi a jobb oldalon csatlakozunk be, és akkor már nincs más hátra, csak a 90 km, 5-6 nap, és addig nem tapasztalt testi és lelki állapotváltozás.

Ne siessük el az indulást. A túra megkezdése előtt aludjunk még egyet a megszokott(hoz közeli) körülmények között, hogy teljesen kipihenten kezdhessünk bele. Donovalyban is találunk szállásajánlatokat a téli szezonon kívül is. Viszont költség szempontjából kedvezőbb megoldás, ha Besztercebányán keresünk olcsó szállást, és az első reggel busszal megyünk fel Donovalyba. Az SAD Hotelben, amely egy felújított egykori munkásszálló, 17 euróért kényelmesen megalhatunk. A városközponttól nem egészen háromnegyed óra járás, nem kell taxizni vagy buszjáratokat keresgélni, és másnap reggel a fél hatos busszal indulhatunk, negyed hétkor már be is szállhatunk a hegybe.

A célba, Garamfőre várhatóan úgy érkezünk, hogy aznap már nem érdemes hazaindulnunk. Vannak magánszállások, és van panzió is étteremmel. A vasútállomás-közeli panzióban pl. a szállásfoglaló portálokon megadottnál lényegesen olcsóbban kaptunk patyolattiszta, a megelőző túranapok élményeihez képest mennyei szállást.

A szlovák vasutak és busztársaságok kedvezményei az EU-országok állampolgáraira is kiterjednek. Lényegesen csökkenthetjük az utazási költségeinket, ha élünk ezekkel. A menetrendi és kedvezményinformációk a Szlovák Vasutak honlapján (angol, német is) érhetők el, a buszközlekedéssel kapcsolatban pl. a többnyelvű (magyar is) Travel in Slovakia-n.

A gerinctúra útvonala

Az Alacsony-Tátra gerinctúra útvonala az E8 európai turistaútvonal része. Jelzése a vízszintes piros sáv. 

Az útvonal végig igen gondosan és jól jelzett. Kb. 1500 méter alatt, ahol jellemzően fenyőerdőkben halad, a jelzések, ahol lehet, fákra vannak festve. A magasabb, kúszófenyős-borókás régiókban, még magasabban a havasi gyepeken az ösvényen fekvő, vagy út menti kövekre. Ahol kiemelkedő sziklaalakzatok szegélyezik az utat, ott azokon találunk jelzéseket.

 at1_1.jpg

A jelzések méretben kb. a megszokott magyarországiaknak felelnek meg. Azzal a nem kis különbséggel, hogy nem bonyolítják túl: egy fehér sáv felül, egy alul, a színes sáv középen. Így a jelzés akár egy menetben is felfesthető. Itthon több tíz oldalas útmutatók tartalmazzák, hogy először fel kell festeni a fehér alapot, majd amikor megszáradt, akkor mehet rá a megfelelő színű forma.

 at1_3.jpg

Egy tipikus jelzéselhelyezkedés az ösvény mellett. Ilyenekkel találkozunk az út legnagyobb részén. Azért is praktikus, mert a szemünknek gyakorlatilag állandóan a lábunk elé kell tekinteni. Viszont az első hónál, vagy kissé magasabbra nőtt gyepben már eltűnnek.

A festett jelzéseken kívül az útvonalat magas karósor is jelzi. Ez a téli túrázóknak szól.

at1_5.jpg

A nyugati hegységrész tipikus útvonalszakasza 1700 méter körül. Az ösvény az előttünk kanyargó gerinc élén halad. Az útvonalat jelző karósort a futók (igen!) jobb oldalán látjuk.

A karósor azonban nem mindenütt halad pontosan a festett jelzések mentén. Ennek az a magyarázata, hogy az ösvény sokszor halad olyan terepen, ahol sível nem lehetne elmenni (pl. sűrű fenyvesben, nagyon kanyargós, éppen egy ember széles borókásban), vagy olyan hegyoldalban, amely télen lavinaveszélyes. Ilyenkor a karósor elválik a festett jelzésektől, kikerüli a kritikus szakaszt (pl. felmegy a hegygerincre), majd ismét visszacsatlakozik.

at1_1.png

Az internetes térképen jól látható, hogy a meglehetősen kanyargós (a valóságban igen meredek, köves, szűk), festéssel jelzett turistaútvonaltól már a Hédeli-nyeregnél (Hiadelské sedlo) elválik a karósor (vastag pontsorozat), és szinte egyenes úton kapaszkodik fel a gerinc felé, ahol visszacsatlakozik a jelzett útba.

 A gerinctúra útvonalán szinte lehetetlen eltévedni, mert

 • ott vannak a festett jelzések,
 • ott van a karósor,
 • az ösvény mindenütt ki van járva, a Chopok környékén néhány kilométeren ki is van építve,
 • a gyepes területeken kilométerekre előre látjuk magunk előtt,
 • nagy a turistaforgalom,
 • az internetes térképekről letölthető az útvonal okostelefonra.

Azonban el lehet tévedni. Na nem végzetesen, de az is elég, ha csak néhány száz méter után vesszük észre, és vissza kell fordulni. Ez ugyanis mindig fájdalmas kapaszkodással vagy ereszkedéssel jár. A szerzővel kétszer fordult elő, mindkétszer az aznapi cél előtti utolsó kilométeren, tehát amikor már igen fáradtak vagyunk. A nehezítő időjárási körülmények jelentősen növelhetik az eltévedés kockázatát.

A gyalogút

A teljes úthosszból nem egészen 5 km a három érintett lakott hely (Donovaly, Certovica, Garamfő) be- vagy kivezető települési vagy erdei útjai.

A hegység központi, legmagasabb tömbjében a Chopoktól keletre-nyugatra (kb. a Derestől (Derese) a Gyömbér menedékház (Chata gen. M. R. Stefanika) előttig) kb. 7 km hosszan hatalmas lapos kőtömbökből van kirakva az út.

 at1_6.jpg

Az épített út egy szakasza a Gyömbér (Dumbier) oldalában. Ha ezt tényleg a turisták kedvéért csinálták évtizedekkel (évszázaddal?) ezelőtt, akkor ez hatalmas teljesítmény. Nem lehet, hogy inkább katonák valamelyik világháborús készülődésben?

 A teljes túraútvonal fennmaradó 85%-ának néhány jellemző szakasza:

at1_4.jpg

A legeslegkönnyebb. A havasi gyepek világában a sok százezer láb az évtizedek alatt egynyomú ösvényt mélyített (bal oldalon), ami éppen csak olyan széles, hogy elfér benne a pár cipő. Amikor már elég mély ahhoz, hogy az oldalába belerúgjunk, amikor gyalogolunk, akkor új ösvényt kezd a túrázó a még érintetlen terepen (jobb oldalon).

at1_7.jpg

Ez sem nagyon nehéz. Köves-humuszos talaj, laza kövekkel, de mert van kitérési lehetőség, alternatív nyomvonalak alakulnak ki, ízlés szerint választhatók. (Sajnos nem látszik jól, ez egy fiatal házaspár, az elöl kapaszkodó apa hátán a zsákban ott a pici gyerek. Nagy a meleg és meredek az ösvény.)

at1_9.jpg

A keleti hegységrész jellemző erdei ösvénye. A talpunk alatt csak mozgó kövek. Lefelé veszélyes, felfelé nagyon fáradságos.

at1_2.jpg

Ha végre nem laza, hanem szilárdan ülő köveken járhatunk, akkor a sűrű növényzet fékez. Helyenként annyira össze vannak nőve, hogy úgy kell átküzdenünk magunkat. Igen tanácsos a hátizsákról minden mozdíthatót leszedni vagy rögzíteni, különben leszedik az ágak.

at1_8.jpg

Ha az ösvény meredek, a kövek laposak, nincs kitérési lehetőség, akkor leginkább oldalazni érdemes, ha nem akarunk hátizsákostól hanyatt esni. A Priehyba-nyereg (víz, pihenő) karnyújtásnyira, de addig még néhány perc igen fájdalmas ereszkedés vár ránk.

Jó tanács: a szemünk legyen az ösvényen. A legváratlanabb helyen és helyzetben csúszhat ki alólunk a lábunk, botolhatunk el egy kőben vagy gyökérben, billenhet ki alólunk egy szilárdnak hitt kő. Még ha nem is esünk el, a bokánknak és az izmainknak külön megterhelés. Ha pedig esünk, akkor nagyot, mert a hátizsák leránt (a szerzőnek négy kisebb balesete volt, ezek közül egynél csak a szerencsén múlott, hogy nem lett nagyobb baj: a Gyömbér oldalában, az épített úton billent meg egy lapos kő, az előreesésnél a hátizsák még tovább rántott előre, éppen a meredeken leszakadó oldal felé.) Ha a páratlan panorámában akarunk gyönyörködni, fényképezni, szelfizni, álljunk meg, fújjunk egyet. Az egyébként is mindig aktuális.

Számoljunk azzal, hogy a teljes útvonal gyakorlatilag fel-le, és nagyon kevés az olyan, talpkímélő, talpsimogató szakasz, ahol gondtalanul sétálhatunk néhány tíz-száz métert vízszintesközel, botlási kockázat nélkül. Az emelkedők és az ereszkedők meredekek és hosszúak.

Az útvonalon sehol nincs sziklamászási tapasztalatot, szédülésmentességet, kéz-láb együttes használatát igénylő szakasz. Talán egy hely van, ahol az ösvény egy meredeken leszakadó hegyoldal éléhez közel megy, de ott is teljes biztonsággal át lehet haladni, mert elég széles.

A csoportban túrázók az útvonal nagyobb részén csak libasorban tudnak haladni, mert olyan szűk a járt ösvény.

Akkor nézzük a részleteket

Az Alacsony-Tátra gerincútvonal magassági profilja így néz ki:

at18_3.png

A bal szélén Donovaly, az indulási hely, a jobb szélén Garamfő, a cél, a függőleges vonal középtájon az Ördöglakodalma-hágó (Certovica), amely a hegységet két részre osztja. A magassági adatok (méter, függőleges tengely) és a távolságadatok (km, vízszintes tengely) arányos beosztásúak. Jól látszik, milyen változatosan hullámzik a felszín.

Az Alacsony-Tátra-honlapról letöltöttük a gerincútvonal nyugat-kelet irányú haladást ábrázoló "domborzati profiljait" (az ellentétes irányú haladáshoz eltérő adatok tartoznak). Ezek azonban nem valóságos domborzati profilok. A magassági adatok (függőleges tengely) arányos méteradatokat mutatnak, azonban a vízszintes tengely nem távolságadatokat tartalmaz, hanem arányos időadatokat (menetidőket); vagyis azt, hogy egy óra alatt honnan hová jutunk el. Ráadásul az időadatok csak a szelvényen pontokkal megjelölt és megnevezett földrajzi helyek közötti menetidőket mutatják, a két pont közötti (jellemzően igen változatos) domborzatot nem. A két profil a keleti és a nyugati hegységrészt elválasztó hágónál, a Certovicánál kapcsolódik egymáshoz.

at5_1.png
at5_2.pngMegjegyzés a menetidő-adatokhoz: Az ábrákon feltüntetett időadatok tiszta menetidőt jelentenek. Ezeket pl. azok tudják betartani, akik - hómentes, optimális körülményeket feltételezve -  a minimálisan szükséges felszereléssel (ivóvíz) járnak be egy-egy szakaszt. Teljes menetfelszereléssel (hálózsák, sátor, víz, több napi élelem, tartalékok) ezeknek az időknek legalább a másfélszeresével érdemes számolni. Tovább lassíthatja a tempót, ha csoportosan túrázunk.

Megjegyzés a földrajzi pontokhoz: Ahol a profilon pontot és megnevezést látunk, ott a valóságban is tájékoztató oszlopokat találunk. Ezeken a legfelső tábla mutatja a földrajzi hely nevét, tengerszint feletti magasságát. A többi tábla mutatja az útvonalon jobbra-balra található legközelebbi pontok (földrajzi helyek: hegycsúcsok, nyergek), vagy a menedékházak nevét, magasságát, és az odáig tartó tiszta menetidőt. Ahol az adott ponton más jelzett túraútvonal csatlakozik be (a nyergekben szinte mindenütt, de néha a csúcsokon is csatlakozik egy felvezető út a völgyek felől, amelyek egyúttal kiszállási útvonalak is szükség esetén), ott ezeket is külön tábla jelzi. A táblákon szereplő adatok megbízhatóak.   

at4_1.jpg

Tájékoztató oszlop a Velká Chochula (Nagy Chochula, 1753 m) csúcsán. Az E8 a mi útvonalunk jelzése. A zöld sáv jelzés a gerincről dél, a Garam völgyében fekvő Brusno (Borosznó) felé vezet, 4 óra alatt ki is tudunk szállni a túrából, ha úgy vagyunk. De itt minek, amikor nyugat felől éppen csak elindultunk, kelet felől érkezve pedig szinte a célban vagyunk.

Kiegészítettük a "domborzati profilokat" (lásd a fenti diagramokat): A honlapról letöltött profilokat kiegészítettük azokkal az információkkal, amelyek nélkülözhetetlenek a túra tervezéséhez (szállás, ellátás, víz, szemételhelyezési lehetőség). Az indulás és a cél helyén ezeket külön nem jelöltük, ezek adottak. A továbbiakban a részletes információkat az egyes szolgáltatási helyek (narancssárga nyilakkal jelölve) közötti szakaszokra bontva ismertetjük. Ez nem feltétlenül azonos a túra egyéni ütemezésével, de a tapasztalatok alapján a gerinctúra egyéni ütemezése alapvetően a szolgáltatási helyekhez igazodik.

1. szakasz: Donovaly (980 m) - Hédeli-nyereg (Hiadelské sedlo) (1099 m)

Úthossz: kb. 9 km, kb. 3-4 óra pihenőkkel együtt

Donovalyból kb. 2 km-en aszfaltos, majd erdei úton emelkedünk. Fenyőerdőben kapaszkodunk a Kecka (1225 m) csúcsára, majd havasi legelőn a Hadlanka-nyeregbe ereszkedünk. Innen már meredekebb, de még mindig gyepes út vezet fel a Kozí Chrbát (1330 m) csúcsára.

at6_1.jpg

A Keckán tehenek legelnek. Se pásztor, se kutya, pedig néhány kilométerrel lejjebb és néhány száz méterrel alacsonyabban tábla figyelmeztet a medvékre. Itt talán nem olyan veszélyes a kárpáti barna?

at6_2.jpg

Előttünk a Hadlanka-nyereg, felette a Kozí Chrbát, balra hátul a Nagy Chochula

A csúcsról levezető út végig fenyőerdőben halad, igen meredek és csúszós. Még kedvező körülmények között is csak a legnagyobb óvatossággal és nagyon lassan lehet lejutni. Ezért kifejezetten javasolható, hogy bármilyen nehezítő körülmény esetén (pl. eső) a csúcsra kapaszkodás helyett a Hadlanka-nyeregnél válasszuk a balra eltérő sárga sáv jelzést (táblával jól jelezve), amelyen veszélytelenül érhetjük el a Hédeli-nyerget (Hiadelské sedlo).

at6_3.jpg

A bivakszállás a Hédeli-nyeregben kívülről...

at6_4.jpg

...és belülről. A létra a tetőtér fekvőhelyeire vezet. A priccseken a leterített derékaljainkon hálózsákjainkban éjszakázhatunk. Ha későn érkezünk és nem jut hely, akkor csak a sátor marad, vagy a tűz mellett a szabadban.

A nyeregben forrásvíz, sátorozási lehetőség, szemétgyűjtő konténer. Itt akkor érdemes (és kell) éjszakáznunk, ha viszonylag későn indultunk Donovalyból, és nincs esélyünk világosban elérni a következő szálláshelyet a Durkován, ami bizony messze van. Tehát inkább töltsünk itt látszólag üres órákat és induljunk másnap kipihenten, mintsem nekivágni a bizonytalan, ismeretlen útnak.

Néhány fontos szempont:

 • itt még sátrazhatunk, mosakodhatunk, a következő 18 km-en egyáltalán nem;
 • itt még vehetünk vizet (a következő napra elegendőt!), gyújthatunk tüzet, a következő 18 km-en egyáltalán nem;
 • itt még letehetjük a keletkezett hulladékainkat (csomagolóanyagok, stb.), utána már csak kb. 40 km múlva!  

2. szakasz: Hédeli-nyereg (Hiadelské sedlo) - Durková menedékház (Útulna pod ChabencomDurková) (1630 m)

Úthossz: kb. 17 km, kb. 8-10 óra pihenőkkel együtt

A Hédeli-nyeregből igen meredek, köves ösvényen emelkedünk először fenyőerdőben, majd törpefenyők, borókás között 1600-1700 m-es magasságba. Elérünk a havasi gyepek világába. A hullámzó gerincen haladunk nagyon-nagyon hosszan, csodálatos kilátással északra és délre. Víz sehol, ha valaki kifogy belőle, nagyon bizonytalan és sok időveszteséggel, fáradsággal járó kereséssel számoljon az északi vagy déli völgyfőkben!

at7_1.jpg

at7_2.jpg

Magányos túrázó üldögél a lenyugvó nap fényében a gerinc egyik csúcsán. A kép alsó-középtáján egy sziklára festett turistajelzés világít az alkonyatban. Az ilyen sziklás szakaszokon jobb, ha nem nyúlkálunk a zsebünkbe és nem piszkáljuk a fényképezőgépünket, mert ha valami leesik, az menthetetlenül eltűnik a sziklák között és csak földtörténetileg értelmezhető idő (évmilliók) múlva kerülhet ismét napvilágra.

A Durková menedékház nem a gerincútvonalon áll, hanem kb. 120 méterrel lejjebb, egy déli völgyfőben. Ha a tetőtéri szálláshelyek (elég széles szivacs derékaljak) megtelnek, akkor a későn érkezők a földszinti étkező-nappali széles padjain alhatnak, vagy a padlón, vagy a szélfogóban, ha ez is foglalt, akkor marad a sátor. A szállásdíj 5 euró. Kedvező áron egyszerű ételek (pl. meleg leves) kapható, mindenféle italok magashegységi turistaházi árakon (sör 2+ euró, stb.). Vezetékes áram nincs, tehát telefonok nem tölthetők. Bőséges forrásvíz a közelben. Figyelem: a szemeteinket nem hagyhatjuk ott. Még az ott vásárolt élelmiszer csomagolóanyagát (pl. sörösdobozt) is magunkkal kell vinnünk!

at7_4.jpg

at7_3.jpg

A Durková forrása. Innen viszünk inni, itt mosakodhatunk. A macit meg szabad simogatni, de az élő változatát, ahogy a figyelmeztető táblák is tanácsolják, nagy ívben kerüljük el.

3. szakasz: Durková menedékház - Chopok menedékház (Kamenná Chata pod Chopkom, Kamienka) (2010 m)

Úthossz: kb. 11 km, kb. 5-6 óra pihenőkkel együtt

A menedékháztól indulva visszakapaszkodunk a gerincre és az egyre magasabb csúcsok és nyergek élén kapaszkodunk a hegység legmagasabb tömbjére. Az eddig is figyelemre méltó turistaforgalom itt megsokszorozódik: a Chopokra északról és délről felvezető kabinos felvonókon érkezők kirajzanak a gerincen, főként nyugatra, elzarándokolnak a legközelebbi csúcsokig, majd visszasétálnak a felvonóhoz, vagy valamelyik jelzett úton visszaereszkednek a völgyi szálláshelyükre.

at8_1.jpg

Egyre közelebb, de még mindig messze

at8_2.jpg

Ott a nagyon távolban már látszik a Chopok felvonóinak épülete, de még előttünk a Deres csúcsa

at8_3.jpg

Már mindjárt a Deresen vagyunk, ez már az épített út

at8_4.jpg

A Chopok kabinos felvonóinak futurisztikus fogadóállomása. Jobbra az a kőhalom a Chopok csúcsa. Egyes források sziklaként emlegetik, de ez nem szikla, hanem egy rakás kő, mintha egy óriás família csemetéje kiborított volna egy vödör óriás kavicsot.

A Chopok-i menedékház valószínűleg a legforgalmasabb a hegység menedékházai közül (hiszen igen könnyű a völgyből megközelíteni a felvonókkal). Már minden szálláshely foglalt volt délután háromkor, ezért továbbmentünk. A honlap szerint 23 euróért már reggelivel kapunk szállást, ami valószínűleg emeletes ágy, és vezetékes víz is valószínű.

at8_6.jpg

Nagy építkezések folynak a menedékház körül, és rengeteg vendég

at8_5.jpg

A konyha kínálata, az árak magashegyiek, de nincsenek elszállva. Viszont másfél liter ásványvíz többe kerül, mint egy korsó sör. Ha vízutánpótlásra van szükségünk, itt csak vásárlással tehetjük meg.

4. szakasz: Chopok menedékház - Gyömbér menedékház (Chata gen. MR Stefanika, Stefanicky) (1740 m)

Úthossz: kb. 6 km, kb. 2-3 óra pihenőkkel együtt

Ez a legnagyobb befogadóképességű menedékház az útvonalon. Emeletes ágyak, takaró, reggelivel 23 euró. Vezetékes víz (ivóvíz is), wc, zuhany, még ha sorba is kell érte állni (meleg víz viszont inkább nem, mint igen). Viszont van vezetékes áram, lehet tölteni az akkukat, de a dugaszoló aljzatokért ugyancsak harcolni kell. Kiváló konyha! Az átutazó túrázóknak a konyhában töltenek ivóvizet.

at9_1.jpg

A magányos női túratárs szembe jön, a Chopok felé igyekszik. Hátul, a következő csúcs oldalában már ott fehérlik a menedékház.

at9_2.jpg

És itt is van.

at9_4.jpg

Minden menedékház büszkén kiállítja az ereklyéit, a vendégei ajándékait, az okleveleket. Ez a faragott tábla azt mutatja, hogy azokban az időkben, amikor ezt a közel száz éve épített menedékházat még háton felvitt élelmiszerekkel lehetett csak ellátni, ki mennyi terhet cipelt fel a völgyből a hegyre. A csúcstartó Fabricius Igor, aki 181.334 kg (!!!!!!) ellátmányt vitt fel. El tudjuk ezt képzelni? A Magas-Tátrában egyébként ma is üzemel ilyen turistaház, az önkéntes teherhordókat meg is jutalmazzák.

at9_5.jpg

Ez már másnap: visszatekintés a Gyömbér-menedékházra. Jobbra a Gyömbér (2043 m) tömbje, amelyet a turistautunk csak megkerül (de ha kedvünk lett volna, jelzett úton felmehettünk volna a tetejére).

5. szakasz: Gyömbér menedékház - Ördöglakodalma-hágó (Certovica) (1238 m) 

Úthossz: kb. 8 km, kb. 4 óra pihenőkkel együtt

A havasi gyepek világából fokozatosan ereszkedünk a törpefenyők, majd a fenyőerdők közé. Fárasztó ereszkedés után érkezünk a hágóba, ahol panziók, éttermek, büfék, buszközlekedés várnak. Kb. 40 kilométer óta ez az első hely, ahol megszabadulhatunk az eddig cipelt hulladékainktól.

A szemét-ügyet úgy tűnik, mindenki komolyan veszi. A teljes túraútvonalon - a szemétgyűjtő konténereket kivéve - gyakorlatilag nem lehet eldobált szeméttel találkozni - kivéve a testi szükségletek során elhasznált papírzsebkendőket.

at10_1.jpg

Lábunk alatt a a forgalmas hágó, a túloldalon (jobbra a fák alatt) pedig már a hágóból tovább vezető utat is látjuk

at10_2.jpg

A Motorest, büfé, étterem, de van más kínálat is a hágóban

6. szakasz: Ördöglakodalma-hágó - Ramza menedékház (Útulna Ramza) (1260 m) 

Úthossz: kb. 6 km, kb. 3-4 óra pihenőkkel együtt

Az Ördöglakodalma-hágó után a hegység alacsonyabb részeire érünk. Innen gyakorlatilag az Andrejcová menedékházig, tehát az utolsó szakaszig (ahonnan ismét a magasba emelkedünk) erdei ösvényeken, és leginkább a déli hegyoldalakon haladunk, nem a gerincen. Illetve, helyenként ez is csak korlátozottan igaz. Ugyanis hosszú szakaszokon korábbi viharok által letarolt, hatalmas területeken keresztül vezet az út. Az évekkel (évtizeddel?) ezelőtti pusztítás eredményeként a kidőlt erdőségek helyén felnőtt aljnövényzet (málna, madárberkenye, áfonya) gyakorlatilag összeér a turistaösvényen, amelyen át kell törnünk magunkat. A hatalmas kidőlt fatörzseket sok helyen még nem vágták át, így azokat kerülgetnünk kell. Bár a turistaút még így is viszonylag jól követhető marad, a lankásabb szakaszokon nem árt ha nagyon figyel a túrázó. 

at11_1.jpg

A sok évvel ezelőtti viharpusztítás nyomai, óriási területen. A fekvő törzsön még látható egy valamikori festett turistajelzés.

A Ramza "igazi" menedékház: fapriccsek, téglából rakott kályha, a túratársak által ott hagyott túrakellékek, a favágáshoz szükséges szerszámok (senki nem viszi el). Két szinten alhatunk. Ottlétünkkor viszonylag csekély volt a forgalom: délután egy három fős áthaladó csapat tartott frissítőt (evés, mosakodás, vízpótlás), két helybéli túrázó esett be kora este aludni, majd éjjel tizenegykor két fiatal leány, akiknek - amennyire ki lehetett venni a csacsogásukból a két fiúval - valamilyen medveélményük volt.

at11_2.jpg

at11_3.jpg

Itt is az a szabály érvényes: aki időben érkezik, és még helyet tud magának szorítani a többiek között, az fedél alatt alszik. Öten bőven elfértünk a 15 férőhelyen. Éjjel medvemocorgást ugyan nem hallottunk, de a szarvasbőgésre felébredtünk.

A Ramzánál szemétgyűjtő tartály is van.

7. szakasz: Ramza menedékház - Priehyba-nyereg (1190 m) 

Úthossz: kb. 14 km, kb. 7-8 óra pihenőkkel együtt

A Ramzától kb. 6-7 km-re, a Homólkán érünk ki megint 1600 m fölé, havasi gyepes területre a gerincen, azonban nemsokára újból ereszkedni kezdünk, és visszatér a szálban álló és széldöntéses fenyőerdő. A domborzati profilokon nem tüntettük fel, de ezen a szakaszon két forrást is találunk közvetlenül az ösvény mellett, tehát pótolhatjuk, ha víztartalékaink kimerültek volna.

at12_1.jpg

Az egyik forrás így néz ki. Gondos kezek faragták a kis vályút, vigyázzunk rá!

at12_2.jpg

Itt még nem kezdtük meg a meredek ereszkedést a nyeregbe, az egyik tetőről szép kilátásunk van a még ránk váró útra. A gerinc legtávolabbi végén látható magas csúcs, a Király-hegy (Králová hola, 1946 m), a keleti hegységszárny utolsó, egyben legmagasabb pontja, ahonnan majd leereszkedünk a túra végpontjához Garamfőre. A csúcson magas adótorony áll.

A nyereg autóval is jól megközelíthető a hegység mindkét völgyi oldaláról, ezért ott nagy az autós-kerékpáros kirándulóforgalom is. Ezt jól mutatja a többszörösen túlcsordult szemétgyűjtő konténer, valamint a környéken széthagyott szemetek, ürülékek. Egyetlen fából készült fedett pihenő van, tehát néhány ember le tud ülni. 

at12_4.jpg

A szokásos turisztikai és nemzeti parkos tájékoztató táblák

A nyeregben nincs forrásvíz, hanem a pihenőtől kb. 100 méterre északra zúdul le egy sebes vizű hegyi patak a keleti hegyoldalból, innen lehet vizet vételezni. Az érzékenyebb gyomrúak inkább csak forralva igyák.

at12_3.jpg

Ha biztosabbra akarunk menni, sétáljunk fel néhány tíz (vagy száz) métert a patak mentén, és onnan merítsünk. A lenti szakasz környéke ugyanis rendkívül szemetes és vécének is használják.

8. szakasz: Priehyba-nyereg - Andrejcová menedékház (Útulna Andrejcová) (1410 m) 

Úthossz: kb. 6 km, kb. 3-4 óra pihenőkkel együtt

Ezt a szakaszt azzal kezdjük, hogy egy nagyon hosszú és meredek kapaszkodóval, 500 méter szintkülönbséget legyűrve felmegyünk a Nagy Vápenicára (Velká Vápenica, 1691 m). Itt már megint 1600 méter felett vagyunk, a törpefenyők, borókák, havasi gyepek világában. A kilátást nem akadályozzák magas fák, élvezhetjük a körpanorámát, ennek részeként természetesen a Magas-Tátra égbe szökő hegyeit, amelyek látványa már egy idő óta kísér minket. Ez az élmény most már velünk marad egészen az út végéig, amíg a Király-hegyről le nem érünk majd ismét a fenyőerdők régiójába.

Innen a Priehybka-nyeregbe ereszkedünk (nem azonos a szakasz kiindulópontjával, a Priehyba-nyereggel!) Itt külön kétnyelvű figyelmeztető tábla áll, hogy a hegységben hol megengedett az egynapos sátrazás - ezen a helyen pl. nem.

at13_1.jpg

A sziklára festett szöveg vízre mutat a völgyfőben, a térkép is hozza, de az egyik túrabeszámoló szerzői nem találták meg. De szinte mindegy is, mert itt a menedékház, egy óra járásra sincs.

at13_2.jpg

 Utolsó szálláslehetőség a túra vége előtt

Az Andrejcová menedékház érdekes hely. A földszinti kicsi, zsúfolt hálóhelyiségben a kétszintes priccseken vastag szivacsalátéten alhatunk, de a szállás ingyen van. Az üzemeltetői működtetnek kis büfét, ahol a megszokott hegyi árakon juthatunk innivalóhoz, és korlátozottan meleg ételhez is (pl. főznek bográcsban szabad tűzön).

A háztól kb. 50 méterre igen bővizű forrás tör föl, amelyet szépen kiépítettek vízvételre, mosásra, mosakodásra. Jól karbantartott, viszonylag tiszta pottyantós vécé a háztól távolabb, rendben tartott környezet. Több tűzrakó hely, rönkasztalok és -padok.

A szállásfoglalás itt is érkezési sorrendben történik, aki későn jön, már csak sátorban vagy a szabad ég alatt alhat. 

9. szakasz: Andrejcová menedékház - Garamfő, községközpont (Telgárt námesti) (890 m)

Úthossz: kb. 15 km, kb. 7-8 óra pihenőkkel együtt

Ezen a szakaszon ugyancsak nagyot kell emelkedni (1400 méterről 1900 méter fölé), de a kétszeresét kell ereszkedni (több mint ezer métert). A kettő között az a különbség, hogy az emelkedő - az előző napitól eltérően - hullámzó felszínen, hosszú szakaszon vár ránk, míg az ereszkedő gyakorlatilag egyetlen 6 kilométeres, meredek lejtő.

at14_2.jpg

A menedékház után folyamatosan emelkedünk, amíg ki nem érünk a havasi gyepekre. A Bartková csúcstól (1790 m) aztán a hullámzó gerincen közeledünk a Király-hely (Králová hola) felé, pazar kilátással minden égtáj irányába.

at14_3.jpg

 Ez a csúcs! Természetesen itt is sok kiránduló (autóval is fel lehet jönni) és túrázó.

Amikor az ember azt gondolná, hogy már csak egy ugrás a cél, akkor még gyűjtsön elég lelkierőt az ezt követő, néhány órás ereszkedéshez. Nagyon-nagyon fárasztó.

at14_4.jpg

De egyszer csak leérünk. Garamfő községközpont, jó sörözővel, délután ötkor bezáró élelmiszerbolttal. A buszmegálló néhány lépésre, a vasúti megálló (Telgárt Penzión) kb. 10 perc gyaloglás. Szállás, étterem után érdeklődjünk a sörözőben, vagy nézzük a reklámtáblákat.

Összesítés: az 1-9. szakaszok összeadva 92 km-t adnak ki, a hivatalos adat 90 km. A különbség abból adódik, hogy beleszámoltuk a nem a jelzett útvonalon fekvő menedékházakhoz (Durková, Andrejcová) vezető utakat is, és a résztávolságoknál felfelé kerekítettünk. A várható időigény pedig 42-51 óra.

A napi ütemezés tervezése: Ne tervezzük túl a napi távokat. Mindig legyen tartalék idő a nem tervezett késésekre, hogy még világosban a következő szálláshelyre érjünk. A 10 óra +/- menetidő éppen elég ahhoz, hogy jól elfáradjunk, de még el tudjuk készíteni a napi főétkezést és eleget tudjunk aludni. Kipróbáltuk a 8 órás és 14 órás túranapot is, ez utóbbi már az elviselhetőség határa, az előbbi viszont kényelmes napirendet enged meg.

Túrafelszerelések és más tudnivalók

Hálózsák, derékalj, sátor

Igen. Mindegyiket külön fóliába vagy egyéb vízhatlan csomagolásba.

Ruházat

A várható időjárásnak megfelelő, egyéni igények szerint. DE:

 • nélkülözhetetlen - az egész túra sikerét meghatározhatja - a 1. magashegyi túrázásra kifejezetten alkalmas, 2. bejáratott, 3. vízhatlan, 4. magas szárú minőségi túracipő (a menedékházakban, ahol a túracipőknek külön helye van, mert le kell vetni, mielőtt felmegyünk a szálláshelyre, minden bakancstalpon ott virított a Vibram sárga logója);
 • nélkülözhetetlen egy minőségi (a varratoknál sem áteresztő) esőkabát és hátizsákvédő esőhuzat.

Nagyon ajánlatos egy mindenféle terepre alkalmas, minőségi túraszandál, egyrészt az oda- és visszautazás idejére, másrészt a napi gyaloglás végén pihentetni a lábat, harmadrészt tartalékként, még ha nem is teljes értékűen helyettesíti a túrabakancsot.

Sapka, kalap, kendő, stb.

Túrabot

A szerző itthon egyáltalán nem használ, de a gerinctúra során szinte nélkülözhetetlenné vált, különösen ereszkedéskor. Nagyon ajánlható.

Innivaló

A szerző minden túranap reggelén 3 db másfél literes pillepalack vízzel indult neki. Ezek közül két palack másnap reggelig elfogyott (beleértve a főzéshez és a menet közbeni felfrissüléshez, gyorsmosdáshoz elhasznált vízmennyiséget is). Az utolsó palack (ez a Chopokon vásárolt ásványvíz volt) a hazaúton fogyott el, mert a szűk átszállási idők miatt először csak Nagysurányban volt idő a pályaudvari büfében innivalót venni.

Gyümölcsérési időszakban (mint ezen a túrán is) a hatalmas mennyiségben termő áfonya és vadmálna nagyon jól csillapítja a szomjúságot. Amikor meredek kapaszkodón megállunk egy rövid pihenésre, le sem kell hajolni érte, marokszámra tömhetjük magunkba. 1500 méterig a kék áfonya uralkodik, afölött a piros, amiért viszont már le kellene hajolni, és nem is olyan finom.

Ennivaló

Ahol a menedékházakban (meleg) ételt kínálnak, ott számolhatunk ezzel, de ha a konyha készletei kifogynak, akkor a kínálat beszűkül vagy megszűnik. A túra során egyedül a Gyömbér menedékházban a szálláshoz járó finom rántottát fogyasztottuk, más meleg ételt nem. 

A korábbi hosszú hátizsákos túrák tapasztalataiból jól tudjuk, hogy minden elkészített, felbontott ételt azonnal el kell fogyasztani, mert a hátizsákban rövid idő alatt ehetetlen állagú lesz. A tapasztaltabbak konzerveket, zacskós leveseket, szárazkolbászt és hasonlókat ajánlanak.

A magashegységi túrák különösen energiaigényesek. Az energiaigény, a szállíthatóság, a fogyaszthatóság, a kezelhetőség szempontjait együttesen figyelembe véve az alábbi megoldásokat alkalmaztuk:

1. Reggeli első étkezésként Forró bögre zacskós leves (Maggi és Knorr is van). Ez villámgyorsan elkészül, átmelegít, finom. A melegítéshez szinte minden túrázó már gázfőzőt használ, de súly és terjedelmi okok miatt inkább a hagyományos spiritusztablettákat részesítettük előnyben.

at16_1.jpg

Ennyi az egész, és már kész is a forró leves. Két-három spirituszkocka gyorsan felmelegít egy fél literes bögre vizet. A tablettákat a túraboltokban lehet kapni (Veszprémben is van a Kossuth utca hátsó üzletsoron). Napközben is jól csillapítja az éhséget.

2. Az "igazi" étkezéseket az ún. "amerikai katonai kajacsomagokkal" oldottuk meg. Négy, különböző menüket tartalmazó csomagot vittünk itthonról az 5 napos túrára.

at16_2.jpg

Ilyen egy csomag MRE (Meal Ready-to-Eat, fogyasztásra kész étel) kívülről. Ebben az egyéni kajacsomagban a főétel húsgombóc marinara mártással.

at16_3.jpg

Ez egy csomag tipikus tartalma, itt konkrétan az utolsóé, ami nem fogyott el belőle, tehát ennél több mindenféle van a csomagban.

Egyszer már kipróbáltuk egy Bucsecs-túra során több mint egy évtizede, és akkor nagyon jó volt. Most sikerült ismét nyomára bukkanni. A MILITARY-SHOP.HU-n rendelhető, egy csomag ára 3500 Ft. A menüválaszték szinte minden igényt kielégít.

Egy csomag a katona teljes napi kalóriaszükségletét tartalmazza. Aki még nem kóstolta, nem hiszi el, szinte minden hihetetlenül finom. A főétkezés önmelegítő (szükség esetén ugyanígy lehet forró vizet is készíteni zacskóban), fűszerek, kávé, limonádé, menet közben is fogyasztható, energiapótló rágcsálnivalók, sütemény, stb. Semmilyen edényre nincs szükség. Az étkezés után visszamaradó hulladék csak fóliazacskó, tasak, kis helyen elfér, könnyű. Az étkezés után tisztálkodáshoz nedves és száraz törlőkendők, a szájhigiéniához rágógumi. Nagyon pontos - igaz, angol nyelvű, de sokszor képekkel illusztrált - használati utasítás.

Tehát a zacskós levesek és a négy MRE elég volt a túra teljes időtartamára.

Apróságok

Lámpa (közös hálóhelyiségekben sem örülnek, ha lámpát kapcsolunk éjjel, még ha van is áram a házban), gyufa, fásli vagy kötszer, sebtapasz, személyes gyógyszerek, tisztálkodószerek. Jó erős napvédő krém, mert fent megégünk! (meg is történt, igen fájdalmasak az égési sebek). Sportkrém. Minden külön zacskóban vagy vízhatlan csomagolásban. Zsebkés.

Kommunikáció

Magyarral nem érdemes kísérletezni. Az idősebbekkel esetleg németül, a fiatalabbakkal, szinte mindegyikkel angolul.

A gerinctúra gyakorlatilag teljes hosszában van mobiltelefon térerő. Ami nincs, az a töltési lehetőség. Illetve legfeljebb csak a Chopok-i és a Gyömbér menedékházban, ha sikerül. Ezért tanácsos nagyon kímélni az akkut, vagy accu pack-jellegű tartalék áramforrást vinni. Certovicán WIFI-hez is hozzájuthatunk.

A túra útvonalán több helyen megtalálhatjuk a hegyimentő szolgálat telefonszámait. A váratlan helyzetekre azonban sokkal nagyobb biztonságot nyújt egy utazási biztosítás. A biztosításközvetítő portálok (pl. Netrisk) a tervezett utazás adatai alapján több biztosító ajánlatát kínálják fel, ezek közül teljesen az egyéni igényekre lehet biztosítót választani. Egy 6-7 napos szlovákiai út, mint ez is volt, 4000 forinttól már nagyon kiterjedt szolgáltatásokat nyújt. Ennek az is az előnye, hogy egy esetleges baleset bekövetkezésekor nem kell próbálkoznunk idegen nyelven a helyi segélykérő számokon, hanem a biztosító 24 órás szolgálatának magyarul tudjuk leírni az eseményeket, ők aztán intézkednek az adott ország mentőszolgálatainál (pl. helikopteres mentéshez).

Medvék

Az útvonalon több helyen medvére figyelmeztető táblákat találunk, a menedékházakban részletes (szlovák nyelvű) ismertetésekkel is. Megfaragva is láthatjuk néhány helyen. Ennek ellenére nem az volt a benyomásunk, hogy különösebben tartanának tőlük a túrázók (egy erdélyi figyelmeztető tábla valamiért komolyabb elővigyázatossági érzést vált ki). Ennek az lehet az oka, hogy az Alacsony-Tátra gerincút az általunk itthon megszokotthoz képest rendkívül látogatott (egyes szakaszait talán leginkább a Cuha-szurdok Porva-Csesznek-Vinye közötti szakaszához lehetne hasonlítani egy kellemes szombati kirándulónapon), ami távol tartja őket.

at18.jpg

Költségek

A túra időtartama 5 túranap + egy-egy nap oda- és visszautazás volt,  teljes költsége (utazási költség nélkül) kb. 55 ezer forint, ebből 70 euró (kb. 22 000 forint) a szállásköltség Szlovákiában. A többi az élelmiszer beszerzés itthon és az utazás két szélső napján Szlovákiában, illetve a menedékházakban az esti jutalomsörök és egyéb apróságok.

Egy érdekesség

Végül egy műszaki különlegesség Garamfőről.

A keletről érkező vasútvonal felér a hágóra, átmegy egy viadukton, tesz egy teljes kört, majd egy hosszú alagúton áthalad saját korábbi nyomvonala alatt, és így ereszkedik tovább a Garam völgyébe. A magashegységekben így is oldják meg, ha a rendelkezésre álló úthossz nem elegendő a magasságkülönbségek legyőzéséhez.

at15_3.png

Így néz ki a térképen: keletről jön a vonat, kb. a viaduktoknál eléri a hágó tetejét, majd a pálya elkezd lejteni, bemegy az alagútba, és kibukkan a narancssárgával keretezett Telgárt Penzión vasúti megállóban. Itt szállhatunk fel Besztercebánya felé.

at15_2.jpg

A szerelvény a viadukton,

 

at15_1.jpg

ugyanez négy perc múlva kifelé az alagútból Telgárt Penzión megállóhelyen.

Koós Gábor

Leírások

Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
Heiling média Kiadó Kft.
Budapest, 2010

Alacsony-Tátra-gerinctúra beszámolók a neten:  

2009.08.03 - Alacsony-tátrai gerinctúra

2009.09.25 - Tátrai gerinctúra amatőröknek

2013.10.02 - Gerinctúra az Alacsony-Tátrán

2013.10.18 - Gerinctúra az Alacsony-Tátrában

Térkép:

Alacsony-Tátra turistatérképek 1:25 000 (hajtogatott, a hegység egészét több térképlap fedi le)
Cartographia

Letölthető digitális útvonalak, online térképek pl.:

Waymarked Trails: Turistautak

OpenMaps.eu - The map source for Central Europe 

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Magashegységi élmények - a Hargita-gerinctúra
http://zirc.blog.hu/2016/08/10/magashegysegi_elmenyek_a_hargita-gerinctura

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek térképen:

at17.png 

Magashegységi élmények - gerinctúra az Alacsony-Tátrában Tovább
Játékos barangolás a mesék birodalmában - Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban

Játékos barangolás a mesék birodalmában - Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban

2016. szeptember 13. Szerkesztő: zircblog

  Többféle, közösségben eltölthető kikapcsolódási lehetőséget kínált a nyári szünidőben a vakációzó gyermekek számára a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. A Bábos Csütörtök és a Kalandos Kedd elnevezésű népszerű programok mellett Mesedélelőtt is várta a kisebbeket és a kicsit nagyobbakat is, július 8-tól péntek délelőttönként.

Már az első alkalommal lelkes, a mesék varázslatos birodalmában kalandozni vágyó, kis csapat gyűlt össze a könyvtár klubtermében, melynek színpadán kényelmes párnák várakoztak leendő gazdáikra, a meséket kedvelő apróságokra.

li1.JPG

Kényelmes párnák várakoztak leendő gazdáikra, a meséket kedvelő apróságokra. 

A kezdeti lendület és érdeklődés végigkísérte a nyarat, minden pénteken érkeztek kisebb-nagyobb létszámban gyerekek a Mesedélelőttre, legtöbbjüket a szülő - nagyszülő is elkísérte.

Nem egyszer volt példa arra, hogy egy-egy édesanya, illetve nagymama is aktívan bekapcsolódott a foglalkozásba.

li2.JPG

Egy-egy édesanya, illetve nagymama is aktívan bekapcsolódott a foglalkozásba.

 

E közösségi alkalmak középpontjában elsődlegesen a mesékkel való találkozás, a mesehallgatás állt, amelyet azért is tartott fontosnak intézményünk, mert napjainkban a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre kevesebb gyermeknek olvasnak otthon mesét, viszont egyre tájékozottabbak a rajzfilmek, televíziós sorozatok és a számítógépes megjelenítés világában. A mesehallgatás a gyermeket arra készteti, hogy a történetet, amit hall, saját képi világából alkotja meg, azt be tudja építeni a fantáziavilágába, ez hozzásegíti őt érzelemgazdagsága fejlődéséhez. A mesék azért is fontosak, mert meghatározó nevelési tanulságokat is tartalmaznak, amelyekre egy formálódó személyiséggel rendelkező kisgyermeknek, fellazult erkölcsi irányvonalak mentén működő világunkban, egyre nagyobb szüksége van.
li3.JPG

A mesehallgatás a gyermeket arra készteti, hogy a történetet, amit hall,

saját képi világából alkotja meg, azt be tudja építeni a fantáziavilágába.

 

A Mesedélelőttökön többnyire a kisebb, óvodás korosztály képviseltette magát, akikre a meséken túl olyan játékos feladatok is vártak, amelyek fejlesztik kreativitásukat, figyelem-koncetrációjukat, mozgásukat, hallásukat, zenei érzéküket. Mindezek együtt akár szorosan egy adott meséhez kapcsolódva, vagy attól függetlenül. A kicsiknél a foglalkozásokon gyakran előkerült a körjáték: énekkel, mondókával, mozgással kísérve. Népszerű volt a gyerekeknél az is, amikor egy adott szereplő (pl. állat) bőrébe kellett bújniuk, annak tulajdonságait, természetét, alakját magukra öltve, követve a mese fonalát. Élvezettel indultak képzeletbeli kirándulásra például egy erdőbe vagy barlang mélyére, ahol szintén saját fantáziájukat használva alkották meg belső képvetítéssel az erdő vagy barlang környezetét, s azokat az érzékelési mintázatokat, amelyek egy-egy ilyen teret áthatnak.

li4.JPG

A kicsiknél a foglalkozásokon gyakran előkerült a körjáték:

 énekkel, mondókával, mozgással kísérve.

 

Egy júliusi péntek délelőttön szép számú, alsó és felső tagozatos, általános iskolás, Erzsébet-táboros gyermek érkezett a programra, akikkel a zirci Családsegítő-és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai látogattak el intézményünkbe. Esetükben egy-egy mese meghallgatása után lehetőség adódott a történet elemzésére, tanulságainak megbeszélésére.

li5.JPG

A nagyobbaknál egy-egy mese meghallgatása után lehetőség adódott

a történet elemzésére, tanulságainak megbeszélésére.

 

A nagyobbaknál is fontos a fejlesztés, vonatkozzon az a meséket figyelembe véve személyiségükre vagy bármely más területre. Kreativitásukat nemcsak egyéni, hanem közös mesealkotás útján is kibontakoztathatták. Nagy létszámuk több feladatnál is lehetővé tette azt, hogy csoportokat alkossanak, ahol a közös együttgondolkodás, együttműködés került előtérbe, ezáltal is erősítve egymás ötleteit és ösztönözve a másikat.

Volt olyan feladat, ahol emlékezőtehetségükre támaszkodhattak, másutt figyelmüket és mozgásukat kellett

összehangolni.

li6.JPG

Csak emlékezőtehetségükre…

 

li7.JPG …támaszkodhattak.

 

li8.JPG A gyerekeknek mozgásukat, figyelmüket is össze kellett hangolni.

 

Az Activitynél képzelőerejüket mozgatták meg, a találós kérdéseknél leleményes észjárásukat mutathatták meg.

li9.JPG Az Activitynél…

 li10.JPG

…képzelőerejüket…

li11.JPG 

…mozgatták meg.

 li12.JPG

A találós kérdéseknél leleményes észjárásukat mutathatták meg.

 

Ahogy a képek is példázzák, mindazok, akik részesei voltak a nyári Mesedélelőtt programjainak, jókedvvel, közösségi élménnyel, egyéni tudásuk, képzelet/fantázia-és érzelemviláguk fejlődésével gazdagodtak. Ezúton is megerősödött, hogy a közös játék és a mesék által a képzeletbeli kalandozásra milyen nagy szüksége van kicsinek, nagynak, de még felnőttnek is egyaránt.  És nemcsak nyáron…

 

Csaba Lilla

Játékos barangolás a mesék birodalmában - Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban Tovább
Miről dönt a testület szeptember 15-én?

Miről dönt a testület szeptember 15-én?

2016. szeptember 13. Szerkesztő: zircblog

 Az előterjesztéseket a címükre kattintva olvashatjátok el.

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének  ülésének előterjesztései    2016.  szeptember 15-én  (csütörtök) 18,00 órára .

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

 1. Személyi ügyek

1./ Szavazatszámláló Bizottságokba póttagok megválasztása (zárt ülés keretében)

     Előadó: Sümegi Attila jegyző

 1. Önkormányzati rendeletek alkotása

2./ Az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 6/2015.(III.13.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata

Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

 

III. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

3./ Zirc turisztikai tevékenységének szervezése, lehetséges egységek, megoldások, működtetés

      Előadó: Kasper Teréz Ágota képviselő

 

4./ A 2017. évi bérrendezéssel kapcsolatos döntés meghozatala

     Előadó: Ottó Péter polgármester

 

5./ Zirc egyes területeit érintően a helyi építési szabályzat és a mellékletét képező szabályozási terv módosításának véleményezési szakaszát lezáró képviselő-testületi döntés

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

6./ A Zirci Közös Önkormányzati Hivatal alapító okiratának módosítása

     Előadó: Ottó Péter polgármester

 

7./ A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB alapító okiratának módosítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

8./ Alpolgármesteri tiszteletdíjról történő lemondás következtében meghozandó támogatási döntés

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

9./ A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének támogatásáról szóló döntés meghozatala

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

10./ Tiszteletdíjról történő lemondás következtében meghozandó támogatási döntések

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

11./ A „Turisztikai Termékfejlesztési Pályázat” támogatására kiírt pályázat elbírálása

       Előadó: Vörös Kálmán bizottsági elnök

 

12./ A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság kérelme a Zirc, Petőfi u. 8. – 1035 helyrajzi szám alatti volt „Trosits ház” kapualjának és garázs épületének használatára

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

13./ A menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés üzemeltetési támogatása

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

14./ Törvényességi felhívás a Zirc város helyi építési szabályzatának, valamint szabályozási tervének jóváhagyásáról szóló 6/2005.(IV.5.) önkormányzati rendelettel kapcsolatban

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

15./ Balaton-Bakony Kocka Klub zirci állandó kiállítás és játszóház elhelyezésével kapcsolatos döntés

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

16./ Egervölgyi Dezső hozzájárulási kérelme a Zirc, Március 15. téren lévő Széchenyi szobor talapzatán tábla elhelyezéséhez

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

17./ Vezeték nélküli Internet hozzáférési pontok kiépítése Zircen

        Előadó: Ottó Péter polgármester

 

18./ Utcanév táblák kihelyezésére beérkezett ajánlatok

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

19./ Az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK-56P-02 jelű „Büszkeségpontok” pályázathoz kapcsolódó döntéshozatal

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

20./ Pályázat kiírása az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítást végző szolgáltató kiválasztására

      Előadó: Ottó Péter polgármester

 

21./ A helyi földbizottságként eljáró Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állásfoglalása elleni kifogás elbírálása (zárt ülés keretében)

      Előadó: Sümegi Attila jegyző

 

22./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

 

 1. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

23./ A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola beszámolója a 2015/2016-os tanév munkájáról

Előadó: Lingl Zoltán igazgató

 

24./ Tájékoztató a Zirc város középiskolai tanulmányi ösztöndíja 2016. II. félévi pályázati döntéséről

      Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke

 

25./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

26./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

 

27./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

                            

28./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről

       Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

                    Lingl Zoltán bizottsági elnök

 Forrás: zirc.hu

Miről dönt a testület szeptember 15-én? Tovább
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Zircen

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Zircen

2016. szeptember 12. Szerkesztő: zircblog

M E G H Í V Ó

 

Tisztelettel meghívjuk Önt, kedves családját és ismerőseit

 2016. szeptember 14-én, szerda 17 órára

 

NÓGRÁDI GYÖRGY

biztonságpolitikai  szakértő

közönségtalálkozójára

 

Helyszín:

Zirc VÁROSHÁZA NAGYTEREM

 

Zirci Országzászló Alapítvány

 

Bittmann Károly               Máj János

titkár                             elnök

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

13879438_868071389990486_4914523828636061861_n.jpg

 

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Zircen Tovább
Gyermekemberek a játékbirodalomban

Gyermekemberek a játékbirodalomban

2016. szeptember 12. Szerkesztő: zircblog

Megnyílt a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása Zircen

Nagy volt az élet a városban, amikor megérkeztünk. Forgalmas utcák, zsúfolt repülőtér, kígyózó vonatok, punk koncert, sportesemények. A másik oldalon a történelem és a sci-fi találkozott. Kék vásznon kalózhajók közeledtek, odébb vitézek védték a várakat, birodalmi lépegetők masíroztak. Darth Vader a háttérből nézte, ahogy jönnek az emberek a fantasztikus világba.

A vonatkattogás elhalkult, és felcsendült a Tarzan rajzfilm egyik betétdala. Kuti Gergely hatodik osztályos diák örömtől csillogó arccal énekelte: „Gyermekember az égre nézz, lelked már a jóra kész”.

 lego01.JPG

A kivetítőn a város életképei peregtek, s valahol éppen egy építkezés zajlott, amikor Ottó Péter polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Először is örömét fejezte ki, hogy a klub javaslatát elfogadta a képviselő-testület, és ennek eredményeként az országban egyedülálló módon egy állandó kiállítás jöhetett létre Zircen, ahol minden a LEGO-ról szól. Hozzátette: a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház tetőtere ideiglenesen ad helyet a tárlatnak, addig, amíg az épületnek más célú hasznosítása ezt lehetővé teszi, illetve amíg egy nagyobb teret tud biztosítani a város a gyűjtemény részére, ahol sokkal több figurát, életképet és játékot lehet majd megtekinteni.

Ezt követően méltatta a kiállítást megnyitó dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténészt, aki ezúttal mint szenvedélyes LEGO-gyűjtő és építő van jelen Zircen. Megtudtuk, hogy az első kiállítása Devecserben, a vörösiszap-katasztrófát követően volt, ott szeretett volna egy kis mosolyt varázsolni a gyerekek arcára a színes játékokkal, amelyeket a nagyközönség elé tárt. Azóta több kiállítása nyílt meg a klub tagjaival együtt, többek között Veszprémben, a Dubniczay-palotában, ahol egy ezres „lélekszámú”, LEGO-figurákkal belakott város tiszteletbeli polgármesterének is megválasztották.

Ily módon elmondhatjuk, hogy Dubniczay-palotából Dubniczay-házba jött a kiállítás, és polgármester adta át a szót a „polgármesternek”. – Amíg én játszom, addig gyermekember maradok. Nem óhajtok felnőni, és amíg játszom, addig jól is vagyok – ezzel a játékos gondolattal foglalta össze az építőkockák iránti kortalan szeretetet dr. Praznovszky Mihály, utalva a kiállítást bevezető dalra is.      

 lego02.JPG

Dr. Praznovszky Mihály nyitotta meg a kiállítást, mellette Ottó Péter polgármester

 

Dán eredetű, fakockákból indult, ez a formája ötven évvel ezelőtt készült, mégis összeköthető a ma készíthetővel. Készült belőle film, készült róla film, épültek LEGO-városok, használják az oktatásban, a művészetben, behálózta az informatikát, a technikát, világszerte gyártják, évente húszmilliárd kockát állítanak elő – sorolta a közönséget körülvevő színes játékok sajátosságait az előadó. „Nem tudok olyat kitalálni, ami ne lenne a LEGO-ban” – tette hozzá, s kíváncsi volt, vajon megtalálja-e a közönség a denevért és a pókot a tárlatban?

A klubbal kapcsolatban elmondta: a LEGO-gyár által hivatalosan elismert szerveződésről van szó, tíz-tizenkét aktív tagot számlálnak, és egyenként hatalmas gyűjteménnyel rendelkeznek a tagok. Zircen öt kiállító van jelen, Vágó Dávid és Bódi Zoltán egy-egy egységet hoztak, a tárlat Törzsök Gábor, Pallagi László és dr. Praznovszky Mihály gyűjteményére épül, ők hárman képesek lennének akár egyedül is betölteni a teret. Tulajdonképpen a gyűjteményük nagy része otthon maradt, egyelőre kénytelenek voltak néhány űrhajót is visszairányítani a „padlásbolygóról”.

 lego03.JPG

A gyermekemberek várják, hogy a kalózhajók kikössenek a tengerparton. Az iskolatáska is könnyebb egy kicsit

Dr. Praznovszky Mihály beszélt arról is, hogy miért Zircet választották az állandó kiállításuk helyszínéül. Elmondta, ismerték már a várost, és tudták, hogy jó helyre fog kerülni a gyűjtemény. Van diákélet, és nemcsak látogatóként számítanak a tanulókra, a művészeti szakközépiskolát a későbbi szépítésbe, látványtervezésbe is be szeretnék vonni, hiszen arra törekednek, hogy állandóan megújuljon a tárlat. Nem utolsósorban van turizmus – vallási, természettudományi, népismereti –, és az önkormányzat komolyan vette a klubot az első naptól kezdve.

Köszönetét fejezte ki a házigazda intézménynek az együttműködésért, végül hangsúlyozta, a kiállítás elsősorban Pallagi László érdeme, ő kezdeményezte, szervezte, szabályzatokat készített, számolt, dolgozott, és a továbbiakban teremőrként vesz részt a működtetésben. Arra biztatott mindenkit, jöjjenek játszani, a múzeum földszinti helyiségében berendeztek erre a célra egy építőszobát.    

A közönség nehezen talált jelzőket arra a világra, amelyet a Balaton-Bakony Kocka Klub megálmodott a múzeum tetőterébe. Tudták, hogy a lényeg a részletekben rejlik, ezért elindultak denevérlesre, pókkeresésre, gondosan kikerülve a gerenda alatt parkoló versenyautókat. A gyerekek máris birtokba vették a játékszobát, ahol nemcsak utasai lehettek a vonatnak, hanem ők irányíthatták a mozdonyokat. A puha szőnyegen pedig lerakhatták együtt az első zirci kockaházak alapjait…

 lego04.JPG

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Gyermekemberek a játékbirodalomban Tovább
Szolgálni, védeni és egy életen át tanulni

Szolgálni, védeni és egy életen át tanulni

2016. szeptember 09. Szerkesztő: zircblog

Zirc város közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és bűnügyi munkájának eredményességét szolgáló példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseként a Köztársaság Elnöke Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozott Komenda József címzetes rendőr főtörzs-zászlós, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrse Közrendvédelmi Alosztályának szolgálat-irányító parancsnoka részére.

A teljes cikk ITT olvasható

dscf9901.JPG

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

Szolgálni, védeni és egy életen át tanulni Tovább
"Kiskerekes" futamok

"Kiskerekes" futamok

2016. szeptember 09. Szerkesztő: zircblog

kiskerekes.png

Rolleresek, görkorisok, futóbiciklis, „motoros” kisgyermekek, figyelem!

Van kedvetek egy gyorsasági, egyben játékos ügyességi versenyhez az új kerékpárúton? Itt a lehetőség, hogy megmutassátok, mit tudtok kedvelt közlekedési eszközötökkel!

A verseny időpontja: 2016. szeptember 22. (csütörtök), az Autómentes Nap

Találkozó, technikai értekezlet a kerékpárúton, az óvoda előtti szakaszon, 17.00 órakor. A versenyzőket egyenként indítjuk, a stopper és a kerékpárúton megjelenő akadályok ellen kell megmérkőzniük! A kijelölt táv körülbelül 500 m, a műanyagmotoros kisgyermekeknek 200 m.

Kategóriák, korcsoportok:

 • Futóbicikli – óvodásoknak
 • Lábbal hajtható műanyagmotor – óvodásoknak
 • Roller – alsó, felső tagozatosok, ifjúsági (18 éves korig), felnőtt
 • Görkorcsolya – alsó, felső tagozatosok, ifjúsági (18 éves korig), felnőtt

 

A versenyre előzetes regisztráció szükséges, melyet a kelemen83@gmail.com e-mail címen vagy a 20/444-85-14-es telefonszámon lehet megtenni 2016. szeptember 19-ig. A regisztráció során a név mellett kérjük megadni a korcsoportot és egy telefonos elérhetőséget!

Kategóriánként és korcsoportonként az I-III. helyezett érem- és oklevéldíjazásban részesül.

Sisak, könyök-, kéz- és térdvédő viselése ajánlott! A rendezvényen mindenki a saját felelősségére vesz részt!

 

Zirc Városi Önkormányzat

roll.jpg

lablec.png

Beküldte: Kelemen Gábor  - sportreferens

"Kiskerekes" futamok Tovább
Ingyenes nyelvi és informatikai képzés

Ingyenes nyelvi és informatikai képzés

Ingyenes nyelvi és informatikai képzés Tovább
Ma - SALSA kezdőknek

Ma - SALSA kezdőknek

2016. szeptember 07. Szerkesztő: KovácsEszter.

Kezdő kubai salsa oktatás

IDŐPONT: 2016. szeptember 7. 18:30-20:00

Az első óra ingyenes!

Hozd el a párod, és légy részese te is az önfeledt kikapcsolódásnak!

HELYSZÍN: Zirc, Deák Ferenc út 26.
(sarokvédő vagy lapos váltócipő szükséges)

Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100004635405910&fref=ts
zircisalsa@gmail.com
+36309726216

 

Ma - SALSA kezdőknek Tovább
21 km új turistaút Erdővidéken

21 km új turistaút Erdővidéken

2016. szeptember 05. Szerkesztő: Atyavilág

Az immár Pro Urbe díjas Erdélyi Baráti Kör Egyesület idén augusztusban egy, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján valaha létezett turistautat újított fel Erdővidéken.

ebk_p_festes_2016_0.png

A piros kereszttel jelzett útvonal a Hargita gerinctúra útvonalát köti össze a Vargyas-szoros bejáratával. Ezzel az Egyesület által újonnan kijelölt, vagy valaha létezett, felújított történelmi turistautak hossza 193,9 km-re nőtt.

ebk_p_festes_2016_1.jpg

A festő csapat a piros kereszt és a Hargita gerincútvonal (kék sáv) találkozásánál, 1300 méteren

ebk_p_festes_2016_2.jpg

A program részletesebb leírása az Egyesület honlapján olvasható.

21 km új turistaút Erdővidéken Tovább
Tutta?!? - máris frissítés

Tutta?!? - máris frissítés

2016. szeptember 04. Szerkesztő: Atyavilág

Az október másodikai népszavazás kampánya teljes gőzzel beindult. A településeket a kormány korlátlan pénzügyi forrásaiból fizetett – nem mellesleg egy kormánytag közeli lakótársa által elnyert – reklámhadjárat oszlopreklámjai lepték el az elmúlt napokban.

 

16-09-04_plakat1.jpg

 

16-09-04_plakat2.jpg

Nem tudni, hogy Zircre miért nem jutottak oszlopreklámok, amelyek minden, akár néhány száz lelket számláló kistelepülésen is legalább négy példányban jelen vannak. Nálunk csak két óriásplakátra tellett.

16-09-04_plakat3.jpg

 

16-09-04_plakat4.jpg

Ezúton szeretnénk hozzájárulni a plakátkampány sikeréhez néhány helyi vonatkozású, a kormányzati plakátkampány lényegét – a hiteles és valósághű tájékoztatást – szem előtt tartó plakáttal.

plakat.png

plakat_1.png

plakat_3.png

Aki esetleg azt gondolná, hogy itt valamilyen trollkodásról lenne szó, ajánljuk figyelmébe: Kübekháza polgármestere is úgy gondolta, hogy "sokkal inkább kell törődnünk a helyieket érintő mindennapi gondokkal, az ő bajaikra kell valami megoldást találnunk."

Kübekházáról itt írtunk tavaly.

Máris frissítés (köszönjük olvasónknak):

plakat_4.png

Koós Gábor

Tutta?!? - máris frissítés Tovább
Pusztítanak Zircen is

Pusztítanak Zircen is

2016. szeptember 04. Szerkesztő: KovácsEszter.

Akár egy nap alatt képesek lerágni az összes levelet a tömegesen kikelő hernyók a növényekről. Évente háromszor rajzik a lepkéje.

A selyemfényű puszpángmolyok 2011. körül jelentek meg Németországban, valószínűleg gyökeres (konténeres) növényszállítmánnyal érkeztek.

Hazánkban Sopron környékén figyelték meg első ízben 2011 őszén. 2012-ben Szombathelyen pusztított, 2013-ban Zalaegerszegen rágták tarrá a dísznövényeket. Balaton melletti kertekben és Budapesten is károsította  a kártevő a puszpángokat.

Az idén Zircen ítéltek halálra a bokrokat.

herny.jpgFotó: Kovács Eszter

Selyemfényű puszpángmoly (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. Bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék.

A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: a fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket (csak egyik oldalról rágják le a levélszövet felszínét), ezek a levelek kisárgulnak.

 A kifejlett példányok képesek pár óra alatt elpusztítani a teljes levélzetet.

 puszpang.jpg

Fotó: Kovács Eszter

Erős fertőzésnél tipikus, hogy csak a csupasz hajtás és levélnyél marad vissza, melyen a lárvák szövedéke is látható zöld ürülékükkel.

Védekezés

Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat, és megsemmisíteni. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hataónyagú Dimilin rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A rovarölő szerek ölő hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett. (Forrás: Dr. Némethy Zsuzsanna www.novenydoktor.hu)

A természetes ellenségeik, a madarakat hatékonyságát illetően H. Dr. Harmat Beátát, a Bakonyi Természettudományi Múzeum múzeumpedagógusát kérdeztem. Elmondása szerint a madarak számára ugyan táplálékként szolgálnak, de a a hernyók meglehetősen jól álcázzák magukat, és a levelek alatt nehezen észrevehetők.
A cinegék házhoz szoktatásával - odú kihelyezésével- nagyobb esély van arra, hogy a madarak észrevegyék a  nemkívánatos vendégeinket -helyben lévő táplálékot-  , segítve ezzel növényeink egészségét, szépségét.

Az odú készítése nem mellesleg  kiváló  családi/apukás program is, mellyel a barkácsolás fortélyainak átadása mellett a természet megismerésében, megszerettetésében is segíthetjük a gyerekeket.

Odú készítéséről itt olvashattok:

http://www.mme.hu/oduk_es_koltoladak

egy kis kedvcsináló pedig itt: http://www.nlcafe.hu/kert_hazikedvenc/cikk/madar-kert-odu/

 

 

 

Pusztítanak Zircen is Tovább
A nyáron is figyelték, keresték, hol van szükség a segítségre

A nyáron is figyelték, keresték, hol van szükség a segítségre

2016. szeptember 02. Szerkesztő: zircblog

Tevékenyen telt az elmúlt időszak a zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász számára. Rászoruló gyermek táboroztatását, iskolakezdését segítették, hogy szebb legyen a vakáció, és könnyebb az iskolatáska. Ulrich Józsefné csoportvezető számolt be az eseményekről.

A támogatások nagy részét eredményes pályázatok útján tudta biztosítani a zirci karitatív csoport. A Veszprém Főegyházmegyei Karitászhoz benyújtott pályázaton 60 000 forint értékű Erzsébet-utalványt nyertek, melynek köszönhetően a június 27. és július 2. közötti hittantáborban olyan gyermekek is részt vehettek, akik a család hátrányos, nehéz anyagi helyzete miatt kimaradtak volna. Ezen kívül a munkájukkal is segítették a tábor működését. A cserkésztábort pedig tartós élelmiszerrel támogatták.

Egy közös segélyakcióból is kivették a részüket: a Vöröskereszt, a Három-hegyi utca lakói, a Rekord Üzletház és a Karitász karöltve vásárolt hűtőszekrényt egy halmozottan súlyos, beteg rászoruló családnak. A csoportvezető ezúton is köszönetét fejezi ki a segítőknek. Sok család számára az iskolakezdés is nehéz anyagi megterhelést jelent, ezért évek óta igyekeznek enyhíteni a kiadásokat.

Erre a célra nyújtottak be pályázatot Zirc Városi Önkormányzathoz, és 158 100 forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek. Az összeget a karitász saját forrásból kiegészítette, így a WB-Iron Papír és Írószer üzletben a leadott névsor alapján 36 rászoruló család 63 gyermeke 3000 forint értékben vásárolhatott. Ulrich Józsefné köszöni a bolt dolgozóinak az évek óta tartó együttműködést és segítséget. A rászoruló családokat augusztus 27-én várták a karitász irodájában, ahol – szintén 3000 forint értékben – tartós élelmiszer- és mosószercsomagot vehettek át a csoport tagjaitól.

 karitasz_2.jpg

Élelmiszerrel és mosószerrel segítette a családokat a nyár végén a karitász (Fotó: Stúdió KB)

A Veszprémi Főegyházmegyei Karitásznál az iskolakezdésre is nyújtott be pályázatot a zirci karitatív csoport, és az elnyert 5000-5000 forint értékű Erzsébet-utalvánnyal járultak hozzá a családok kiadásaihoz, amit további taneszközök, ruhák, cipők vásárlására költhetnek. A tevékeny nyarat követően sem pihen a csoport, szeptember 8-án reggel nyolc órától szeretettel várják az érdeklődőket irodájukban, ahol használt ruhákat, cipőket, könyveket, ágyneműket lehet válogatni és hazavinni. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

A nyáron is figyelték, keresték, hol van szükség a segítségre Tovább
Vi­gyázz, le­lő­nek! Er­re­felé ne ki­rán­dulj Ma­gyar­or­szá­gon!

Vi­gyázz, le­lő­nek! Er­re­felé ne ki­rán­dulj Ma­gyar­or­szá­gon!

2016. szeptember 02. Szerkesztő: KovácsEszter.

Bár gyö­nyörű az idő, és az em­ber­nek kedve lenne egész nap a ter­mé­szet­ben sé­tál­gatni - most még­sem ta­ná­csos. El­kez­dő­dött a szar­va­sok pár­zási idő­szaka, ez pedig a va­dá­szok­nak maga a ká­naán. Jól ki is til­tot­ták a ki­rán­du­ló­kat sok er­dő­ből.

Nem elég a sok párzó őz és vadbaleset az utakon, most még jobban vigyázni kell - de nemcsak az aszfaltcsíkon, hanem kinn a természetben is!

Nemcsak a párzó vadak izgatottak most, hanem a vadászok is:

szeptemberben kezdődik ugyanis a vadászati idény és a szarvasbőgés - vagyis a szarvasok párzási időszaka. Emiatt az ország több erdejében is részleges erdőlátogatási tilalmat vezetnek be.

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura.

Ebben az időszakban ajánlatosabb elkerülni a kijelölt erdőket. A szarvasbőgés idejére meghirdetett erdőlátogatási tilalmat a te érdekedben vezették be! Ezeken a területeken ugyanis szeptemberben a vadászok veszik át az irányítást, és véletlenül golyóba szaladhatsz...

Mutatjuk, hová nem tanácsos menni, mert a vadászok csőre töltött fegyverrel várják a szarvasokat.

A Veszprém megyei erdőkbena VERGA Zrt. területén nem érdemes kirándulni, a Mecsektöbb részén, a MECSEKERDŐ Zrt. területén, de a sárszentágotai erdőben, a VADEX Mezőföldi Zrt. területén sem.

A bakonyi erdőkben, a Bakonyerdő Zrt-hez tartozó nyirádi, sümegi, tapolcai, zalahalápi, lesenceistvándi, lesencetomaji és uzsai erdőkben is vadásznak majd.

(Térképek és egyéb infó: Szeptemberi erdőlátogatási tilalom a Veszprém megyei erdőkben - a szerk.)

Ezen kívül a Somogy megyei Kaszó erdeiben, a Kaszó Zrt. területén sem lesz jó ötlet sétálgatni.

Ez a lista nem teljes, itt lehet ellenőrizni, hogy újabb helyekkel bővült-e.

Kirándulás előtt mindenképpen érdemes rákérdezni a helyi erdőgazdálkodóknál, hogy ott lőhetnek-e ránk...

(Térképek és egyéb infó: Szeptemberi erdőlátogatási tilalom a Veszprém megyei erdőkben - a szerk.)

A törvény szerint az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, ha az az életet vagy a testi épséget veszélyezteti, valamint az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza. Vadászatkor pedig a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását.
Forrás: http://ripost.hu/
Vi­gyázz, le­lő­nek! Er­re­felé ne ki­rán­dulj Ma­gyar­or­szá­gon! Tovább
Baleset Dudar és Bakonynána között

Baleset Dudar és Bakonynána között

2016. szeptember 01. Szerkesztő: zircblog

Baleset történt Dudar és Bakonynána között. Az egyik balesetet szenvedett autó kettészakadt, a másik kigyulladt.

 

Összeütközött két személyautó Veszprém megyében, Bakonynánánál, a Dudarra vezető úton. A balesetnek súlyos sérültjei is vannak.
A karambol során az egyik jármű kigyulladt és teljesen kiégett. A másik jármű kettészakadt az ütközés erejétől. Az oltást és a műszaki mentést a zirci önkormányzati tűzoltók végzik, akik elfojtották a lángokat, majd habbal locsolták a kiégett járművet, amelyből folyt az üzemanyag és fennállt a visszagyulladás veszélye. Az első információk szerint a balesetben ketten súlyosan, ketten könnyebben sérültek meg. Az érintett útszakaszt a mentési és a helyszínelési munkálatok mostani fázisában lezárták a forgalom előtt, a tűzoltók tovább folytatják a műszaki mentési munkálatokat, később megszüntetik a forgalmi akadályt. (forrás:http://www.katasztrofavedelem.hu/)

Beküldte: Gombkötő Krisztián

 Az RTL klub beszámolóját itt nézhetitek meg: 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/az-egyik-kigyulladt-a-masik-ketteszakadt

 

Baleset Dudar és Bakonynána között Tovább
Tűzönjárás - 2016.szeptember 10-11.

Tűzönjárás - 2016.szeptember 10-11.

2016. szeptember 01. Szerkesztő: KovácsEszter.

Nagyon izgalmas és egyedi programra invitálunk, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodj egy különleges helyszínen, különleges emberekkel.

14115400_1723132884603864_998559120065076085_o.jpg

Természet, Tűz, Önbizalom, Bátorság, Közösség, Szeretet, Kaland, Bogrács, Csillagos ég, Öko kemping... A többi csak rajtad múlik.
Várunk sok Szertettel!

Tűzönjárás Simon András vezetésével
Helyszín: Csesznek – Szeretet Tér
Időpont: 2016. szeptember 10-11.
www.h-line.hu, http://tuzonjaras.blogspot.hu/

A tűzön járást sok mítosz övezi. A világszerte ismert, az ősidőkben elsősorban beavatási, szertartás és más vallási célú rituálé napjaink modern világában is népszerű, talán pont amiatt, mert a mai kor tudományos világa sem tud egyértelmű magyarázatot adni arra, hogy mindez hogyan lehetséges.

A program csúcsélményeként a résztvevők mezítláb sétálnak végig egy 600-800 fokos frissen gereblyézett parázsszőnyegen. Miután ezt a legtöbb ember lehetetlennek vagy képtelenségnek tartja, a gyakorlat kézenfekvő módon demonstrálja, hogy lehetséges paradigmát váltani, másként szemlélni mi a lehetséges, és mi a lehetetlen.

Mi a tűzön járás célja?

A tűzön járásnak nem az a célja, hogy átgázoljunk, vagy rálépjünk a forró parázsszőnyegre. A Tűzönjárás aktusa csak puszta eszköz ahhoz, hogy egy legbenső elhatározást, vagy célt magunkban megerősítsünk. A parázs szőnyegre lépve a hőérzet és a sérülés veszélye csak akkor küszöbölődik ki, ha a parázson járó ember a maga számára kitűzött célt vagy fogadalmat tartja szem előtt. A tűz a közvetlen megmondója, hogy elhatározása elegendően mély meggyőződésből fakad-e.

Milyen hatással van a résztvevőkre?

A résztvevőknek természetesen nem kötelező a parázsszőnyegre lépni. Már a helyzettel való
puszta szembesülés is lényegi változást hoz minden résztvevő számára. A tűzzel való közvetlen kapcsolat megteremtése, a benső erőgyűjtés, és saját félelmekkel való szembesülés elegendő ahhoz, hogy minden résztvevő lelki élményekben gazdagon távozzon. A résztvevők túlnyomó többsége, úgy 80-85%- a a felkészülés végére át akar és át is tud sétálni a parázson, bár megjegyezzük, hogy a programnak nincs semmilyen teljesítmény elérésére vonatkozó

Van-e kockázata?

A tűz és a forró parázs természetesen éget. A parázs 600-800 fokos miközben sétálnak rajta. Aki nincs tudati értelemben kész arra, hogy átmenjen rajta, megégetheti magát. Ez igen ritkán fordul elő, de azért megeshet. Ilyen esetben sem szenvedhet senki semmi komolyabb vagy maradandó sérülést, legfeljebb egy-két vízhólyag keletkezik a talpán. Ennek kockázatát mindenki maga viseli, hiszen mindenki maga dönt arról, elindul-e. A tűzön járók többsége semmiféle hőt nem érez, égései egyáltalán nem keletkeznek, teljesen sértetlenül jut át a 5-6 méteres parázsszőnyegen. És ennek a megtapasztalása a program legmegfoghatatlanabb része.

Parázson járunk - a program fő keretei:

Minimális tréneri instrukció és nagyon kevés betartandó szabály ismerete elégséges ahhoz, hogy a résztvevők sikerrel megoldják ezeket az első pillanatra lehetetlennek tűnő feladatokat. Ez egy olyan lehetőség, amely hozzásegít ahhoz, hogy megtegyük azt, amiről korábban azt hittük, hogy lehetetlen.

A máglya köré gyűlünk:

Az előre elkészített máglya impozáns. A csapat közösen, szertartás szerűen gyújtja meg a máglyát. A lángok igen magasra csapnak, és ez az első alkalom, hogy a résztvevők megtapasztalják a tűz erejét. A máglya hatalmas lángjai fényében csoportképek készülhetnek. A felkészülés első gyakorlatában a csoport megtanulja a fegyelem/figyelem és társas észlelésen keresztül az egymásra-figyelés fontosságát, amikor együtt dolgozik egy közös cél elérésében. A 25 perces blokk egy, egyre bonyolultabb, rövid botokkal járt mozgásos formagyakorlat elsajátításából áll, ahol az egyre nehezedő összetett mozgás, az egész csapat összehangolt, együttműködésére épít. Az életminőséget alapvetően meghatározza a saját magunkba vetett hit és az önbizalom. A nyílvessző eltörése az első olyan megpróbáltatás, amely hozzájárul teljesítőképességünkről eddig alkotott kép megváltoztatásához.

Betonacél hajlítás

A feladat, egy vasbetonszerkezetekhez használt bordás betonacél meghajlítása. Az akarat, a cél elérésére való összpontosítás, a feladat végrehajtásának összehangolása a siker alapvető tényezői. A csapatmunka, egymás bátorítása elengedhetetlen, mivel a betonacél végeihez két torok feszül.

A résztvevők eltérő várakozásokkal tekintenek a parázson járás elé. Izgalmak a tetőfokon. A parázson járás technikája nagyon egyszerű. Az instrukciók betartása mellett megnyílik a lehetősége annak, hogy akár több alkalommal is átsétáljunk a parázságyon, egyénileg, párokban, csoportokban.
A programot az élmények megosztásával zárjuk, hiszen nem mindennapi kalandon vagyunk túl. A részvételt igazoló oklevél és az elkészült fényképek hosszú ideig segítenek felidézni az emlékeket. Képes voltam rá, megtettem, amiről azt gondoltam, hogy lehetetlen!

A tűzönjárás porgram díja, 10000 Ft
Melyhez AJÁNDÉKBA adunk egy via ferráta túra vezetést, egy bográcsban készült paprikás krumplit vacsira és a helyszínen lehet töltheted az éjszakát öko kempingünkben, vagy 2700 Ft ellenében a turistaházban töltheted az éjszakát

A jelentkezéshez és további infókért:
-írj a termeszetelmenye@gmail.com -ra
vagy hívd a 06-70-4218859-es telefonszámot
-a jelentkezés 3000 Ft elutalásával érvényes:
CIB bank 10700031-68431082-53300005
számlaszámra, megjegyzésbe: név és TŰZÖNJÁRÁS, szerepeljen.
A fennmaradó 7000 Ft-ot a helyszínen fizetendő.
-jelentkezési határidő: 2016 szeptember 5
-Minimum 15 fő jelntkezése szükséges. Megköszönjük, ha meghívod a barátaidat, hiszen mi is először szervezünk ilyen programot.

A bátor jelentkezők számára a tűzönjárás előtt délelőtt 10 órától via ferráta túrát szervezünk Cseszneken, amelyen a részvétel ingyenes, felszerelésbérlés lehetséges a helyszínen . Találkozó: 10 órakor Vasut utca és a Farkashegyi utca kereszteződésében
További információk a via ferrátáról:
http://www.vasaltutak.hu/via-ferrata/csesznek

Szeretet tér megközleítése:
Bakonyszentkirály felől Csesznek felé haladva a fő uton, a Csesznek táblát elhagyva egyből fordulj ballra egy murvás úton, kellj át a hídon és megérkezel egy rétre, ahol le parkolhatod kocsidat, lovadat, bringádat, majd ismét ballra fordulva haldj tovább gyalog 100 métert és megtalálod a Szeretet Tér bejáratát.

Mit hozz maddal?
-Jókedv
-Kényelmes ruházat, estére valami melegebbet
-kulacs/flakon ivóvíznek. Amit feltölthetsz nálunk forrás vízzel
-Ha itt töltöd az éjszakát, hálózsák, sátor, függőágy...
-Ha úgy érzed, hozz magaddal gyümölcsöt, sütit, vagy bármit a közösbe, ezzel is fokozva az esemény hangulatát.
-Na és a legfontosabb, hogy hozd a barátaid, ha nem érnek rá sebaj, találsz újakat.


Mit is mondhatnék még?
Itt a szó már nem elég. :)

Várunk sok szerettel!

Tűzönjárás - 2016.szeptember 10-11. Tovább