ZIRCINFO

21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
2014. december 5-étől 2015. január 11-éig
Budapesten, a Néprajzi Múzeumban lesz látható a
 
21. Betlehemi jászol kiállítás

neprajzi-muzeum-epulete.jpg

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a NESZ-szel, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.
A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek.
 
Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal stb.) lehet.
A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a Karácsony titka segít.
 
Pályázati határidők és feltételek
Regisztrációs határidő: 2014. október 24.
Az erre szolgáló internetes felület október 10-étől elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontjában.
Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
 
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2014. október 26.
·          Nevezési lap megküldése
A honlapunkról október 10-étől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Gergely Imre lent olvasható címére) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.
 
·          Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban befizetni vagy átutaltatni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) Határon túli jelentkezők az Alapítvány IBAN számára tudnak utalni: HU79 1170 5008 2043 6209 0000 0000
A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát független a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.
·          Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek:                                                                           4.500,- Ft
az Alapítvány támogatóinak és a BKIK tagjainak:                                  3.500,- Ft
alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):                      6.000,- Ft
 
Az alkotások beadásának időpontjai: 2014. november 3. (hétfő) és 4. (kedd) 10-16 óráig.
A beadás helyszíne azonos a leendő kiállítás helyszínével: Néprajzi Múzeum (Budapest, V. ker. Kossuth Lajos tér 12. – belépés a Múzeum bal oldalán található, Szalay utcai személyzeti portán.)
 
A pályázatra beadott alkotások válogatása:
Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum kijelölt munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerült alkotók/alkotóközösségek nevét a zsűri munkájának végezte után egy héten belül közzétesszük a www.amka.huweboldalon.
 
Elismerés, díjazás: 
A kiállításra bekerülő alkotók a december 5-ére tervezett ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.
 
Az alkotások visszaadása: a kiállítás befejezését követően, annak helyszínén történik.
 
A kiállítás anyagát az előző 12 évhez hasonlóan idén is színes fotóalbumban örökítjük meg, amit az ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.
 
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA
1087 Budapest, Luther u. 4-6.
Tel: 06-1/354-3146; 06-30/394-6010
21. Betlehemi jászol kiállítás - pályázat Tovább
Ajándékkal jönni haza

Ajándékkal jönni haza

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Ciszterci Apátság Látógatóközpontjának körcsarnokában.

Balázsné Györek Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntőjében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy kiállíthatnak az apátságban, és örömét fejezte ki a ciszterci renddel történő együttműködésért.

Dékány Árpád Sixtus apát hasonló érzelmeket fejezett ki, azt mondta, külön örül annak, hogy nemcsak most, hanem már korábban is birtokba vette az iskola az apátság különböző részeit.

Erre reagálva a kiállítást megnyitó Szeifert György, az iskola művészeti igazgató-helyettese úgy fogalmazott: „Engedje meg az apát úr, hogy ne csak használatba vegyük az apátságot, hanem egy kicsit haza is jöjjünk ide”. Elmondta, itt nagyon sok olyan inger éri a tanítványaikat, amelyek máshol nem. Szabad bejárásuk van az arborétumba, az apátsági épületekbe, ahol találkozhatnak a művészet és a múlt sok szép csodájával. Sokszor kapnak megbízást is a ciszterciektől, legutóbb például a „200 éve a magyar ifjúságért” programsorozat arculatának kialakításában működtek közre.

 DSCF5300.jpg

Remek az együttműködés az apátság és az iskola között. A képen balról Molnár Zoltán művészdiák, Szeifert György igazgató-helyettes, Dékány Á. Sixtus apát és Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató

Az iskola egyik tehetséges művészdiákja, Molnár Zoltán odaajándékozta festményét a ciszterci rendnek, amiért a főapát köszönetét fejezte ki. Ennek jegyében a kiállítás is „A művészet ajándék” címet kapta. Az ajándékozáshoz Sixtus apát is csatlakozott, ő egy kis ajándékcsomaggal köszönte meg Cseh Vanessa molinóját, melyet sokáig az arborétum kőfalán láthattunk. Hozzátette, az alkotást elviszi Bécsbe is, ahol egy épület homlokzat-felújítási munkájánál szintén bemutatásra kerül.

A gyönyörű festmények mellett zenével és irodalommal is megajándékozta az iskola a közönséget. A megnyitón közreműködött Tarcsay Beáta, Kapitány Dénes, Szakács Ádám művésztanárok, Szilágyi Zalán diák, valamint Karácson Zoltán és fúvószenekara. Verset mondott Szmulai Éva, konferált Kozicska Cintia, mindketten gimnáziumi tanulók.    

 Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Ajándékkal jönni haza Tovább
Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián

Zircen rendezték meg az elmúlt hétvégén a sportlövők megyei diákolimpiájának döntőjét. Az MTTSZ Területi Klub Zirc felkészítésében szereplő iskolások kiválóan szerepeltek.

A Veszprém Megyei Sportlövő Szövetség által rendezett versenyen egyéniben és csapatban is született zirci első helyezés, helyben és nem helyben tanuló diák egyaránt felállhatott a dobogó legmagasabb fokára az MTTSZ Területi Klub növendékei közül.

Az általános iskolás fiúk légpuska húszlövéses számát Károlyi Gergő (aki tavaly országos első helyezést ért el a diákolimpián) ezúttal is megnyerte. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola másik két tanulója is kiválóan szerepelt, Mihályfi Vendel második, Ambrus Szabolcs negyedik helyen végzett. Ezek után nem is lehetett kérdéses, hogy a csapatversenyt a zirci iskola nyeri, megvédve címét.

 dio.jpg

A diákok remekül teljesítettek a zirci versenyen, megérdemelten vehették át oklevelüket, érmüket

A középiskolás lányok között Panyi Kinga, a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákja ismét remekelt, a légpuska húsz- és a légpisztoly húszlövéses számot egyaránt megnyerte. Félig-meddig zirci elsőség született a fiúk versenyében is, a kategória győztese, Eszlinger Csaba a balatonfűzfői Öveges József Szakközépiskola tanulója és az MTTSZ Területi Klub Zirc tagja. Ugyanebben a kategóriában Bagi István második helyével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a III. Béla Gimnázium nyerje meg az összetett versenyt. Ehhez persze kellett Palkovics Roland 133 köregysége is. A zirci Vágenhoffer Dávid (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium) ötödik helye is szép eredménynek mondható.

Az egyéni kategóriák első három helyezettje továbbjutott az országos döntőre, melyet november 8-án, Ácson rendeznek meg. A zirci iskolákat négyen fogják képviselni a versenyen.    

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

Házigazdához méltó szereplés a megyei sportlövő diákolimpián Tovább
Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban

Felsőörs geológiai kincsei: előadások és terepbejárás

Felsőörs, 2014. október 19. (vasárnap)

„Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” cím adományozásával 2013 óta minden évben egy-egy kiemelkedően érdekes földtani értékre hívjuk fel a figyelmet, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti nevelés szempontjából példaértékű összefogásvalósult meg.

Felsőörsön az önkormányzat, helyi önkéntesek, nemesvámosi és szombathelyi Waldorf iskolák diákjai és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tett azért, hogy a Forrás-hegy Európa hírű feltárását bemutató geológiai tanösvény látogatható legyen és hogy tovább épüljön a Malom-völgyi Tanösvény.

Az év folyamán geotúra, geototó, iskoláknak szóló geonap keretei között mutattuk be Felsőörs földtani értékeit az Önkormányzattal, a Nők Felsőörsért Egyesülettel és a FÉK Egyesülettel együttműködve.

Ezen a vasárnapon ismeretterjesztő előadások és ehhez kapcsolódó terepbejárás segítségével megismerhetjük a felsőörsi Forrás-hegytudományos érdekességét, méghozzá „első kézből”, olyan geológusok tolmácsolásában, mint Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus, akik a ma élő tudósok közül a legtöbbet tették e csodálatos geológiai érték feltárása, tudományos feldolgozása és népszerűsítése terén.

Az előadásoknak az Önkormányzat támogatásával a felsőörsi Civil Ház ad otthont. Az előadásokat követő túra során nem csak a Forrás-hegy geológiai tanösvényéhez, hanem a Szent Kerszt-hegyen található, látványos Miske-sziklához is ellátogatunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Malom-völgyre. Az út során érintjük a Malom-völgyi tanösvény nyomvonalát is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt erre a térítésmentes rendezvényre!

Találkozási hely: Felsőörs, Civil Ház, Szabadság tér 5. 
Dátum és időpont: 2014. október 19. (vasárnap), 10.00 óra
Előadók: Dr. Vörös Attila akadémikus és Dr. Budai Tamás térképező geológus

Az előadást követő terepbejárás indulási időpontja: kb. 11:15 óra
Terepbejárás indulási helye: Civil Ház, Szabadság tér 5.
Terepbejárás vezeti: Dr. Vörös Attila és Dr. Budai Tamás
Terepbejárás jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: telefonon vagy e-mailen, telefonos elérhetőség megadásával, 2014. október 16. (csütörtök) 12:00 óráig
Programfelelős neve és elérhetőségei: Knauer Anna, a Bakony–Balaton Geopark Csoport munkatársa, mobiletlefonszám: +36 30 491 0087, e-mail: knauer@geopark.hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

A hír a geopark weboldalán:

a Programoknál: http://www.geopark.hu/aktualis/programok

az Eseménynaptárban: http://www.geopark.hu/component/jevents/icalevent.detail/2014/10/19/1360/-

 

Beküldte:

Knauer Anna
Bakony–Balaton Geopark Csoport
geoturisztikai szakreferens

Az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban Tovább
Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15.

Piros pecsételő-hely Zircen

 ku159.JPG

 

Sok idő után végre Zircen is be lehet szerezni a Közép-Dunántúli Piros túra pecsétjét. Nem is kell érte messze menni, a 0 km-es bakanccsal szemben, a Rákóczi tér másik felén, a Tourinform irodában nyílik erre lehetőség – tájékoztatott Varga-Halmosi Eszter irodavezető.

Mint az a képen látható, a megfáradt túrázók, turisták meg is pihenhetnek a közelmúltban új helyre, az apátság épületébe költöző, komfortosan kialakított irodában, amely október 1. és április 30. között hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig tart nyitva.  

A munkatársak mindenkit szeretettel várnak, s ajánlják az érdeklődők figyelmébe Facebook-oldalukat is, melyet „Bakonyi Kalandok” néven indítottak. Az instagram csatornájukon csodaszép fotókat tesznek közzé a Bakonyról, s „légből kapott” mozgófilmen is megismerhető ez a sokszínű, változatos tájegység: https://vimeo.com/94765954

   Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

Kép-újság, 159. szám 2014. 10. 15. Tovább
Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15.

Nekifutottak ennek is

 

 ku158.jpg

 

Az általános iskola „B” épület tetőjének felújítási munkálatai a végéhez közelednek, már a zárószigetelés zajlik. Az iskola sportudvarán egy kisebb volumenű, de szintén fontos fejlesztés is megvalósul. A munkások a távolugrógödör nekifutóját építik 2014. október 14-én, kedden a késő délelőtti órákban.  

A cél ezzel a sportlétesítmény használhatóbbá tétele. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola folyamatosan bizonyít a különböző atlétikai versenyeken, legutóbb a Köztársaság Kupán értek el kimagasló eredményt. A diákok, testnevelők rászolgálnak arra, hogy minél jobb feltételek között gyakorolhassanak.   

 

 

Kelemen Gábor sport- és sajtóreferens

www.zirc.hu

 

    

Kép-újság, 158. szám 2014. 10. 15. Tovább
Aszfalton az év állatai, növényei

Aszfalton az év állatai, növényei

„Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás” címmel hirdette meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma aszfaltrajz-versenyét a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. 

A programra eredetileg október 3-án került volna sor – kötődve az egy nappal későbbi Állatok Világnapjához –, de akkor a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé az alkotást, így a szervezők egy héttel későbbre halasztották a Nagy Rajzolást.

A résztvevőknek az idei év állatait, növényeit kellett megrajzolniuk a múzeum épülete előtti zsákutcában. Magyarországon a 2014-es esztendő rovara a földi poszméh, fája a mezei juhar, vadvirága a szibériai nőszirom, hüllője a mocsári teknős, madara a túzok, hala a magyar bucó, emlőse a keleti sün, denevére a nagy patkósdenevér, gombája pedig a mezei szegfűgomba lett. (Folytatáshoz kattints a címre!)

Aszfalton az év állatai, növényei Tovább
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS

TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS

 A ZIRCI JÁRÁS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 

GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK 

szervezésében

 

2014.10.28. kedd

PINTÉR-HEGYI PARKERDŐ-ZIRC

 Gyülekező: 9 30 Zirc, Rákóczi tér

 Érkezés:      kb. 13 00  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            kb.6 km

Részvételi díj: INGYENES

 

2014.10.29.szerda

HUSZÁROKELŐPUSZTA- „GYILKOS TÓ”

Gyülekező:        9 25  Zirc,   Rákóczi tér 

Érkezés:     kb. 16 15  Zirc, Rákóczi tér

Táv:            12 km

Részvételi díj: kb.800 Ft útiköltség 

 

Túra cipő, túra ruházat!

Ételt, italt mindenki hozzon magával!

  

Rossz idő esetén a programok elmaradnak!

Jelentkezés és bővebb információ

munkaidőben, az alábbi telefonszámon kérhető:

Hanich Henrietta családgondozó

88/416-936

Beküldte: 

Vankó Zoltánné Gyermekjóléti Szolgálat  
TERMÉSZETJÁRÓ TÚRA - SZÜLŐKNEK IS Tovább
Álláshirdetés

Álláshirdetés

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár  kisegitő alkalmazottat (takarítót) keres.

szines_szoro_csatolt másolata.jpg

Bérezés a Kjt-ből kiindulva megbeszélés szerint.

Feladatok: Takarítási munkák elvégzése a műemlékkönyvtár területén, esetlegesen látogatói csoportok kísérése.

Feltételek: 8 általános/ érettségi, büntetlen előélet

Elvárások: precíz munkavégzés, jó kommunikációs készség

A munkakör az álláshirdetés elbírálását követően azonnal betölthető.

Jelentkezni személyesen Németh Gábor osztályvezetőnél, a 06-88-593-800-as telefonszámon vagy a nemeth.gabor@oszk.hu e-mail címen lehet 2014. október 28-ig.

Kérem, hogy önéletrajzot ill. a végzettségét igazoló dokumentumokat, nyilatkozatot a személyes adatok kezeléséről hozzon magával.

A kiválaszotott munkavállaló kinevezése előtt hatósági erkölcsi bizonyítványt köteles benyújtani.

Az elbírálás határideje: 2014. október 31.

Álláshirdetés Tovább
Halászat Hantiföldön

Halászat Hantiföldön

Az 1920-as évek óta Magyarországon, Finnországban és Észtországban október harmadik hetében a finnugor nyelvű népek felé fordul a figyelem. Tavaly a magyar országgyűlés határozatba is foglalta, hogy október harmadik szombatja a finnugor nyelvrokon népek napja.
A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház névadója munkássága nyomán természetesen szintén készül rendezvényekkel. Idén a harmadik szombat, október 18. munkanap, így a múzeum kihelyezett foglalkozásokat tart a Reguly Antal Általános Iskola alsó tagozatában. A Múzeumban október 20-án, hétfőn 17 órakor tartjuk meg ünnepünket, melyet idén a halászatnak szentelünk. 
halaszat_ea.jpg
(Folytatáshoz kattints a címre!)

Halászat Hantiföldön Tovább
Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok

A tegnapi nap folyamán sajnálattal vettem tudomásul, hogy Porva-Csesznek állomásról a felújítási munkálatok céljából elhelyezett eszközöket, anyagokat az utazó közönség számára nem nyitott területről eltulajdonították, a keletkezett kár 10 ezres nagyságrendű, plusz a munka, amíg az eszközöket vonattal felvittem, és egyenként beszereztem őket. Nem vagyok megbizonyosodva róla, hogy a lopások nem érintették a kiállítás jelenleg nyitott részén elhelyezett tárgyakat, mivel korábban onnan is sor került eltulajdonításra.

Ezen ok miatt az állomás várótermében berendezett kiállítás határozatlan ideig nem lesz megtekinthető, amíg a leltározási munkák be nem fejeződnek, és a megfelelő biztonsági óvintézkedések elvégzésre nem kerülnek. Szintén nevetségesnek tartom azt is, hogy egyesek a nyár folyamán még a kihelyezett virágok egy részét is ellopták, ennyire nem becsülik meg Szövetségünk munkáját. Az okozott károk következtében a felújítási munkálatok ideiglenesen szünetelnek, ugyanis az eszközök, és anyagok pótlására nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér.


Forrás: Bakonyvasút

Lopás miatt szünetelnek a felújítási munkálatok Tovább
A Bakony Volán menetrendi értesítője

A Bakony Volán menetrendi értesítője

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS

A Hivatalos Autóbusz Menetrend

Veszprém Megyei Területi kötetéhez

 

 

BAKONY VOLÁN KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

mint az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. többségi tulajdonában álló társaság

8500 Pápa, Celli u. 69., Tel.: 89/313-855, Fax: 89/313-310, E-mail: bakonyvolan@bakonyvolan.hu

 

Érvényes: 2014. október 17-étől 2014. november 3-áig

 

 

 

Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy az Október 23-i Ünneppel

és az iskolai őszi tanszünettel összefüggésben

2014. október 17. és 2014. november 3. közötti időszakban

 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

A Bakony Volán menetrendi értesítője Tovább
Világra jönni... /3.

Világra jönni... /3.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház "Világra jönni..." című előadássorozata a végéhez közeledik. 
Szécsi Noémitől október 9-én megtudhattuk, hogy a 19. századi női ideál tudatlan és ártatlan volt, míg a születéssel kapcsolatos tudás maga is züllöttségnek számított. Bepillanthattunk különös asszonyi sorsokba, házasságokba, szerelmi kalandokba. Átélhettük a szüléstől való rettegést a higiéniai viszonyok elégtelensége miatt. Szigorúan elméleti síkon tanulmányoztuk az anyarozs hatásait. Aki ezek után sajnálja, hogy nem lehetett jelen, annak ajánljuk az írónő Halcsontos fűző című blogját, melyben e témákról teszi közzé írásait (http://halcsontosfuzo.postr.hu/), és természetesen történelmi regényeit, a Nyughatatlanok-at és a Gondolatolvasó-t.
zirc.2014.10.09.jpgA tudatlanság mint az ártatlanság szimbóluma. Kép Szécsi Noémi előadásából
A sorozat záróelőadására október 16-án 17 órakor kerül sor. Térbeli és időbeli kalandozásunk után visszatérünk Zircre, hiszen Dr. Merkly Tamás fog beszélni a zirci szülészeten eltöltött 30 évéről. Az 1975 és 2005 közötti időszak emlékei mellett a zirci kórház előtti időszakról is fogunk hallani, hiszen előadónk a helyi bábaság történetével is foglalkozik.

Az előadássorozattal együtt lassan a tavasszal megnyitott Születés-kiállítás is bezár október végén. A záróelőadás jó lehetőséget kínál még egyszer végignézni a kiállítást is. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

gyrajz.jpg

 

Kiss Benjamin 5. osztályos tanuló rajza a "Város születik" rajzpályázatra

 

Beküldte:

Ruttkay-Miklián Eszter

Világra jönni... /3. Tovább
Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés

Egy héttel ezelőtt, szeptember 27-én indítottuk újra a Zircinfo blogon a Hoffer-földekre tervezett kőbánya környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló sorozatunkat. Az előző két év alatt kilenc bejegyzésben ismertettük az engedélyezési eljárások történéseit.

Most egy egészen friss, e hét hétfőn nyilvánosságra került példát mutatunk arra, mi történik akkor, amikor egy látszólag minden szempontból szabályos, minden engedéllyel rendelkező gazdasági tevékenység következményeit az ártatlan kívülállónak, a lakosságnak kell megszenvednie. Az index hírportál tudósítását elolvashatják itt (érdemes), a tudósításban látható videót külön kiemeltük ebbe a bejegyzésbe.

Vastagon áll a fehér por a bicskei nagyállomáshoz vezető utca házaiban. 2011 augusztusa óta, amikor elkezdtek az állomás melletti közrakodón reggel hat és este kilenc között aprószemű, porszerű murvát rakodni, naponta többször kellene port törölniük, szellőztetni csak éjjel tudnak, a kerti sütögetésekről pedig le kellett mondaniuk az ott lakóknak.

Hogyan kapcsolódik ez a zirci kőbánya ügyéhez? A kőbányából a kamionok a városon keresztül a Borzavári út – Deák Ferenc utca – Rákóczi tér – Széchenyi utca – Kossuth Lajos utca útvonalon szállítják el a kitermelt követ Veszprém felé. A tervekben egyelőre nem szerepel, de csak gazdaságossági mérlegelés kérdése, hogy később nem lesz-e olcsóbb a zirci vasútállomásra szállítani a Rákóczi tér – Köztársaság utca – Vasút utca útvonalon, és ott vagonokba rakni.

Az ezeken az útvonalakon lakók tehát számíthatnak arra, hogy sorstársai lesznek a bicskeieknek, mert ha mégis bekövetkezik egy hasonló helyzet, senki nem érzi majd felelősnek magát.

Akkor pedig elmerenghetünk a régmúlton is, amikor a bánya előtti időkben még ezt írhattuk: „A Bakony fővárosának is nevezett Zirc - a hegység oxigéndús levegőjének köszönhetően - kiváló levegőminőséggel büszkélkedhet.

Egy ma, október 11-én megjelent hírportál-tudósítás a témában: Kőpor és narancsköd

Koós Gábor

Széljegyzetek a kőbánya-ügyhöz 1. - A bicskei eset - frissítés Tovább
Kis csodákat teremtettek

Kis csodákat teremtettek

Díjazták Zirc város legvirágosabb portáit

„Virágos Zircért” címmel elismerésben részesítette Zirc Városi Önkormányzat a város legszebbnek ítélt ingatlanait. A díjátadó ünnepségre a Zirci Ciszterci Arborétumban került sor.

Az elmúlt hónapban egy háromtagú szakmai zsűri járta a várost, hogy értékelje a legvirágosabb kerteket, előkerteket, udvarokat. A sok szép porta közül – tekintettel Zirc várossá nyilvánításának harmincéves évfordulójára is – 30 lakóház, ezenkívül intézmények, vendéglátóipari egységek, szálláshelyek részesültek elismerésben, a kategóriák győztesei pedig különdíjat kaptak.

 zvi1.jpg

Környezetbarát közlekedési eszközzel, lovas kocsival járta a várost a háromtagú zsűri Somogyi József közreműködésével

(Folytatáshoz kattints a címre!)

Kis csodákat teremtettek Tovább
Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09.

Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09.

Féltve őrzött kincs

 ku155.jpg

Emlékeket idéz fel Szemmelveiszné Teri néni a Zirc Városi Nyugdíjasklub fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényen, a Városházán. A mikrofon mögött Müller Anikó.

Teri néni a legrégebbi klubtagok közé tartozott. Elmondta, az utcájukból nagyon sokan szerettek járni a klubba. Időnként meg is ajándékozták egymást, imádsággal, verssel. Emlékszik, 1991 karácsonyán az egyik klubtársa nem tudott eljönni az ünnepi rendezvényre, s Teri néni vitte haza az ajándékát. Cserébe egy nagyon szép verset kapott tőle, amelyet azóta is féltve őriz, s amelyet a közönség nagy tetszésére fel is olvasott.  

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

Kép-újság, 155. szám 2014. 10. 09. Tovább
A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük

A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük


A Polgármester-jelölteknek is eljuttattunk egy levelet, melyben arra kértük őket, mutatkozzanak be, írják le céljaikat olvasóinknak, segítve ezzel a szavazók 2014. október 12-i választását.

Olvasóink nevében is köszönjük a bemutatkozásokat!

 

A Polgármester-jelölteket a szavazólapon feltüntetett sorrend alapján mutatjuk be.

A helyi önkormányzati választásokon a Polgármester-jelöltek közül érvényesen szavazni 

1 

jelöltre lehet.

 

 

A Képviselő-jelöltek bemutatkozásit megtaláljátok ITT.

A szavazatok leadásának helyeit megtaláljátok itt.

 

 Copyright ©Zircinfo.
Jelen bejegyzés tartalma sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.A bejegyzés
 csak a bejegyzés linkjének közvetlen megosztásával használható fel. 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

 

A Polgármester-jelölteket is bemutatkozásra kértük Tovább
Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál

Murphy politizál

Larson szabálya

A politikusok feladata, hogy érvekkel alátámasszák, hogy miért dobjunk ki egy rakás pénzt arra, ami magától is megoldódott volna.

A Veaver-féle mértékelv

A politika mértékegysége az ígérgetés per tehetetlenség.

Mosley harmadik szabálya

A diktátorokat többször egymás után, mégpedig elsöprő fölénnyel, újraválasztják.

Elmore törvénye

Aki több rendszert kiszolgált, az nem ártatlan.

Rusk választótörvénye

A választáson elhangzó ígéretek minimuma a megválasztás után maximummá változik.

trial-and-error-murphys-law-words.png

Tovább ►

Hátraarc - az önkormányzati választások negyedszázada Zircen. 13. rész - Murphy politizál Tovább
Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08.

Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08.

Bagoly tobozból, a dobozból

 

 ku154.jpg

Nyulasi József fafaragó művész és dr. Hermann Róbert hadtörténész beszélgetnek az 1848–49-es szabadságharc vértanúinak zirci emlékműve előtt a Március 15. téren, október 5-én vasárnap, az emlékmű felavatását követően.

 

A népi fafaragó művész készítette a háttérben látható kopjafát, de más alkotásokkal is készült az ünnepségre. Fából, tobozból készült apró baglyokat hozott egy dobozban a gyerekeknek, amiből jutott a felnőtteknek is.  Az emlékmű avatóbeszédét tartó professzor, hadtörténész is örömmel vitt haza a souvenirből.  

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

 

Kép-újság, 154. szám 2014. 10. 08. Tovább
Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony

Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony

A Bakony biodiverzitása címmel nyílt időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában.

 

A házigazda intézmény részéről Iliáné Rechner Szilvia köszöntötte a megjelenteket.

A kiállítást Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg. Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb tájának nevezte a Bakonyt, amire tudományos bizonyítékok hosszú sora gyűlt össze az 1962-ben elindult Bakony-kutató program óta. Hangsúlyozta, a múzeum jelentős szerepet játszik abban, hogy az eredményeket, adatokat folyamatosan közzéteszi, bemutatja.

A természet sokfélesége, változatossága jelenik meg a Bakonyi Természettudományi Múzeum állandó kiállításán, s tulajdonképpen a most nyíló időszaki kiállításon is. Azonban nemcsak a természet sokféleségét mutatja be a tárlat, hanem azt is, hogy milyen sokféle probléma jelentkezik a természeti rendszerek megőrzésében. Ezért hát érdemes megtekinteni a kiállított tablókat, állatokat, s elgondolkodni esetleg azon is, hogy mi az, amit mi, emberek megtehetünk a természet védelmének érdekében – hallhattuk a szakértő részéről.

 bio.jpg

A kiállítás-megnyitón balról dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató, Iliáné Rechner Szilvia preparátor és Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese

 

Dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója mutatta be a kiállítást, amelyet a múzeum baráti körével közösen szerveztek. Elmondta, a biodiverzitás fogalmát a legjobban a fajdiverzitás, azaz a növény- és állatfajok sokszínűsége kapcsán tudják bemutatni a Bakonyra vonatkozóan. Megjelenítették azokat a kutatóprogramokat is, amelyek szükségesek voltak a Bakony alapos megismeréséhez, amely a legjobban feltárt tájegységek közé tartozik országos viszonylatban.

A kiállítás-megnyitón Tarcsay Beáta művésztanár és növendéke, Tóth Réka hegedült a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében.  

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

Sokszínű, változatos és alaposan feltárt tájegység a Bakony Tovább
Életet adnak az éveknek

Életet adnak az éveknek

40 éves a Zirc Városi Nyugdíjasklub

  

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Zirc Városi Nyugdíjasklub. A jubileumi rendezvényre október elején, egy kellemes őszi napon került sor.    

 Az ünnepség a Kistemplomban vette kezdetét, ahol negyven gyertya égett, és a szentmise megkezdéséig Huszár G. Lőrinc plébános atya vezetésével a Rózsafüzér Társulat imádkozott azokért a klubtagokért, akik már nem lehetnek közöttünk.

 A jubilánsok ünnepi fogadására a Városházán került sor. Müller Anikó, a műsor vezetője – aki népművelőként közreműködött a klub 1974-es megalakulásában is – ugyanazzal a megszólítással köszöntötte a vendégeket, amellyel az első klubvezető, Kovács József szokta: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!”.

 Ezt követően a Zirci Városi Vegyeskórus előadásában elhangzott a „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” című dal.

 „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” ismételte Ottó Péter polgármester immár énekszó nélkül, s hozzáfűzte: annyi kincset rejt ez a kicsi hon számunkra, hogy nem lehet betelni vele, a legfontosabb értékét pedig az emberek jelentik.

 Elmondta, hozzá képest fiatal a klub, hiszen az ő életkorában két négyes is szerepel. Gyorsan félretéve a tréfát hangsúlyozta, negyven év nagyon nagy idő, negyven évvel ezelőtt ő még olyan pici gyermek volt, hogy nem is emlékszik a Zirc Városi Nyugdíjasklub megalakulására…

 nyk1.jpg

Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntője

  (Folytatáshoz kattints a címre!)

Életet adnak az éveknek Tovább
Egy kopjafa, amely az életről szól

Egy kopjafa, amely az életről szól

Felavatták az 1849. október 6-án kivégzett vértanúk emlékművét Zircen

 

A Zirci Országzászló Alapítvány széles társadalmi érdeklődés mellett avatta fel és adta át a városnak a tizenhárom aradi vértanú és az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emlékére állított emlékművet a Március 15. téren.

Nagyon sokan eljöttek a Városháza előtti térre, hogy ezen a napfényes őszi vasárnapon, egy nappal a Nemzeti Gyásznap előtt ünnepeljenek. Egervölgyi Dezső, az alapítvány kulturális felelőse köszöntőjében ki is fejtette: nagy öröm az alapítványi tagok számára, hogy a tevékenységük ennyi ember lelkét, szellemét megérintette. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője is.    

Avatóbeszédet dr. Hermann Róbert professzor, hadtörténész mondott az emlékműnél.

Emlékeztetett arra, idén 165 éve, hogy 1849. október 6-án a magyar szabadságharcot lezáró megtorlás legvéresebb napjára sor került. Aradon ezen a napon végezték ki a honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Pesten, ugyanezen a napon sortűz végzett gróf Batthyány Lajossal, az első felelős magyar kormány miniszterelnökével, és ugyanitt végezték ki Fekete Imrét is, akinek az volt az összes bűne, hogy feltartóztatott egy császári futárt, és miután elvette tőle a futártáskáját, hogy továbbadja a magyar hatóságoknak, az illetőt továbbengedte. A professzor hozzátette: még az ilyen humanista hozzáállás is halálos büntetéssel járhatott 1849 októberében.

 veta1.jpg

Dr. Hermann Róbert hadtörténész emlékezett vissza a 165 évvel ezelőtti eseményekre

  (Folytatáshoz kattints a címre!)

Egy kopjafa, amely az életről szól Tovább
Biológiai sokszínűség a Bakonyban, a múzeumban

Biológiai sokszínűség a Bakonyban, a múzeumban

 

Fotón balról:

Dr. Kutasi Csaba, a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója

Iliáné Rechner Szilvia, a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának munkatársa

 Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese


biod.jpg

Megnyílt „A Bakony biodiverzitása” c. időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma SarokGalériájában.

A kiállítást Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki méltatta a múzeum több évtizedes tevékenységét a Bakony természeti értékeinek feltárásában és ennek közkinccsé tételében, a szakmai kiadványokat és az ismeretterjesztő köteteket egyaránt. Dr. Kutasi Csaba, a múzeum igazgatója elmondta, hogy milyen megfontolásból, hogyan és miként jött létre a kiállítás. A biodiverzitás (biológiai sokszínűség) megőrzése az emberiség számára létfontosságú, különben az emberiség léte is veszélybe kerül. A kiállítás előfutára a november 8-án sorra kerülő, biodiverzitással foglalkozó konferenciának.

 

 Forrás: Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc

Biológiai sokszínűség a Bakonyban, a múzeumban Tovább
Mindenben számíthatunk a szépkorúakra

Mindenben számíthatunk a szépkorúakra

Az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötték városunk szépkorú polgárait.

 

A Reguly Antal Szakképző Iskola étkezőjében megrendezett ünnepségen Takács Józsefné, a Veszprém Megyei Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének nyugalmazott vezetője köszöntötte a megjelenteket, egyben bemutatta utódját, Markovics Erzsébetet.

A Zirci Benedek Elek Óvoda Tőzike csoportja játékos műsorral, Tárkányi-Nagy Roberta és Oláh Lili, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai verssel kedveskedtek a szép számmal megjelenő idős néniknek, bácsiknak.   

Az ünnepeltek köréből is elhangzott egy szavalat, Tatár Kiss Lajosné előadásában.

Ezt követően a Bakonyi Finnbarátok Köre műsora következett, előbb Márai Sándor Füves könyvéből tolmácsoltak gondolatokat, majd a „Gyógyszertárban” című kabaréval nevettették meg a közönséget.

 id1.jpg

Jelenet a kabaréból

 (Folytatáshoz kattints a címre!)

Mindenben számíthatunk a szépkorúakra Tovább
Töretlen a testvéri segítség

Töretlen a testvéri segítség

Közel két tonna mennyiségű adomány érkezett Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből.

Tavaly ünnepeltük a huszadik pohlheimi adomány érkezését, és német testvérvárosunk vöröskeresztes szervezete most újból a rászorulók segítségére sietett. Ruhaneműt, cipőket, játékokat, ágyneműket hoztak. Az adomány október 5-én, vasárnap került kiosztásra a zirci óvoda udvarán.  (Folytatáshoz kattints a címre!)

Töretlen a testvéri segítség Tovább
Kő-árok meghódítva, jöhet a Kőris-hegy

Kő-árok meghódítva, jöhet a Kőris-hegy

nemethistvan.JPG

Október 5-én gyönyörű őszi időben került sor az első ízben megrendezett Kő-árok terepfutó versenyre, Csesznek és Zirc között. A futók 15,5 km valamint közel 300 méter szintemelkedés legyőzése után érkeztek be Zircre a Bagolyvár Fogadóba. A Célban minden teljesítőnek emlékérem került a nyakába, és a kemény néhol köves, néhol sáros, néhol kidőlt illetve kivágott fákkal nehezített útvonalon elégetett energiát palacsintával és gofrival pótolhatták a résztvevők.

A szervező Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE legközelebb október 26-án várja ismét a Bakonyba a terepfutókat, akkor a Kőris-hegy meghódítása lesz a feladat a közel 20 km-es verseny Bakonybél és Zirc között kerül megrendezésre.”

 A részleteket megtaláljátok ITT.

  

Fotón: Nemes István

Forrás: Bagolyvár Fogadó

 Beküldte: Hites Viktor

Bagolyvár Fogadó

Kő-árok meghódítva, jöhet a Kőris-hegy Tovább
Kosárfonó tanfolyam haladóknak a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

Kosárfonó tanfolyam haladóknak a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

A tavasszal nagy sikerrel lezajlott kezdő kosárfonó tanfolyamok után most haladók számára hirdet képzést a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. A tanfolyamot Bittmann-né Heinrich Judit vezeti. A résztvevők számára az alapanyagot és az alapvető szerszámokat biztosítjuk. A 30 órás tanfolyam heti egy alkalommal, 3 órás időtartamban kerül megrendezésre, a résztvevők által közösen kiválasztott időpontban. Helyszíne a Múzeum műhelye. A részvételi díj: 20.000 Ft. Jelentkezni a Múzeum elérhetőségein lehet (88/415-422, regulymuzeum@invitel.hufacebook.com/regulymuzeum) október 22-ig. Várható kezdés az ezt követő héten.

kosarfono_halado.jpg

 

Beküldte:

Ruttkay-Miklián Eszter

Kosárfonó tanfolyam haladóknak a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban Tovább
Világra jönni... /2.

Világra jönni... /2.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház új padlásterében megkezdődött a Világra jönni... című előadássorozat. Mihályfi Márta néprajzkutató mexikói kutatási beszámolójára sokan voltak kíváncsiak, hiszen az előadó dúlaként szó szerint "testközeli" információkat osztott meg a mexikói hagyományos bábák életéből. 
re2.jpg
 Mihályfi Márta előadás közben
(Folytatáshoz kattints a címre!)

Világra jönni... /2. Tovább
A Képviselő-jelöltek bemutatkozásai  - Zirc,2014.

A Képviselő-jelöltek bemutatkozásai - Zirc,2014.

 A képviselő-jelölteknek eljuttattuk az alábbi levelet, melyben arra kértük őket, mutatkozzanak be olvasóinknak, segítve ezzel a szavazók október 12-i választását.

(A polgármester-jelöltek által beküldött bemutatkozásokat elolvashatjátok itt.

A Képviselő-jelölteket a szavazólapon feltüntetett sorrend alapján mutatjuk be.

A helyi önkormányzati választásokon

a képviselő-jelöltek közül érvényesen szavazni legfeljebb

8

jelöltre lehet.

 

A szavazatok leadásának helyeit megtaláljátok itt.

 Copyright ©Zircinfo.
Jelen bejegyzés tartalma sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.A bejegyzés
 csak a bejegyzés linkjének közvetlen megosztásával használható fel. 

(Folytatáshoz kattints a címre!)

A Képviselő-jelöltek bemutatkozásai - Zirc,2014. Tovább