ZIRCINFO

Kisgyermekek nagy halakkal

Kisgyermekek nagy halakkal

2016. augusztus 25. Szerkesztő: zircblog

Első alkalommal rendezett a Zirci Sporthorgász Egyesület nyílt gyermek-horgászversenyt a Szarvas-tavon. A szervezők tizennégy éves korig várták a jelentkezőket, és végül tizenketten várták az egyre szépülő tó partján, hogy megszólaljon a kezdést jelző kürt hangja.

– A rajthelyek közös kitűzését megelőzően a gyermekek rövid ismertetőt kaptak a versenyhorgászat rejtelmeiből és az egyesület által szervezett rendezvényekből. Nagy izgalommal és lelkesedéssel indult a csapat a halőrháztól a versenypályára – mesélik a szervezők az új kezdeményezés első pillanatait.

A várt siker érdekében a kezdés előtt tíz perccel lehetőség volt a segítőkkel közösen az etetésre. Egy horgászbottal, azon egy horoggal lehetett versenyezni különösebb megkötés nélkül, így az alkalmazott módszerek igen változatosak voltak. A kísérőknek sem kellett unatkozniuk, hiszen folyamatosan segítséget nyújthattak a gyermekek számára. A szervezők elmondása szerint erre igen csekély mértékben volt szükség, hiszen a résztvevők korukhoz képest magas szintű horgásztudást mutattak be.

 hv1.jpg

A legnagyobb fogás egy 13,64 kg-os amur volt

 

A horgászatra szánt négy óra alatt nem kedvezett mindenki számára a szerencse, a halak kapókedve sem volt az igazi, de még így is szákolásra került néhány nagyon szép példány. A segítőknek köszönhetően kifogott halak a helyszínen mérlegelésre kerültek, és visszanyerték szabadságukat.

Eredmények: 1. Baumgartner Dominik (13,64 kg-os amurjával), 2. Rippert Bálint (10,85 kg össz fogással), 3. Ottó Csaba (5,575 kg-os pontyával). A helyezettek oklevelet, kupát, ajándékutalványt és tárgynyereményeket vehettek át. A verseny támogatóinak köszönhetően egyébként a részvétel ingyenes volt, és senki sem távozott üres kézzel: emléklapot és apró ajándékot mindenki hazavihetett, aki próbára tette tudását az első alkalommal megrendezett zirci gyermek-horgászversenyen.

 hv2.JPG

A helyezettek a jól megérdemelt dísztárggyal

 

A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a szülőknek és a kísérőknek, hogy idejüket szánták a gyermekek szórakozására, valamint az önkéntes segítőknek, akik a versenyen mindenben támogatták a lurkók számára a halfogás lehetőségét, és közreműködtek a zökkenőmentes lebonyolításban.

 hv3.JPG

A verseny résztvevői és az önkéntes segítők

 

A versenyről kisfilm is készült Horváth Nikoletta révén, mely az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/hIo6w167be4

 

Fotók: Zirci Sporthorgász Egyesület

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

 

Kisgyermekek nagy halakkal Tovább
A kereszttől az Ezüstkeresztig

A kereszttől az Ezüstkeresztig

2016. augusztus 25. Szerkesztő: zircblog

A településen található műemlékek megmentését szolgáló alapítvány tagjaként a magyar keresztény kulturális örökség védelme érdekében végzett munkája elismeréseként a Köztársaság Elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Bittmann Károlyt, a Zirci Országzászló Alapítvány titkárát.

A kitüntetés átadására két nappal az államalapítás ünnepe előtt került sor a Pesti Vigadó dísztermében. Az élmények még frissek, azt mondja, felemelő érzés volt részt venni az ünnepségen, a közel kétszáz kitüntetett egyike lenni, majd azokról kezd beszélni elsőként, akiknek köszönheti mindezt.

Először is a Jóistenről, aki erre az útra irányította. Aztán a szülőkről, akiktől a lelki töltést, erőt, szorgalmat kapta. A családról – feleségéről, gyermekeiről, unokáiról –, akik mindvégig mellette voltak, amikor lerakta azt a sok építőkövet a szeretett bakonyi kisváros földjére. Nem utolsósorban a Zirci Országzászló Alapítvány tagjairól, és az őket támogató jóakaratú emberekről.

 bk1.JPG

 

Pedig nem is zirci születésű, egy ötgyermekes család középső fiújaként Bakonyoszlopon látta meg a napvilágot 1949. október 22-én. Igen, éppen betöltötte hetedik életévét az ’56-os forradalom idején. Emlékszik, a kerítés tetejéről nézték, ahogy meneteltek az orosz katonák a házuk előtt. A kis katolikus falu templomának nagy oltárát a mai napig édesanyja hímzett terítője díszíti. Bittmann Károly 1974-ben került Zircre. Házasságából három gyermek született, mindhárman itt élnek helyben családjukkal.

Mindig is az építőiparban dolgozott, és mesterségét a 2003-ban megalakult Zirci Országzászló Alapítványban is tudja kamatoztatni. Az Országzászló-emlékmű megmentéséért hívták életre a civil szervezetet, és azóta nagyon sok mindent tettek a helyére, melybe az idő vasfoga belemarkolt vagy a történelem szele belekapott: felújították az útszéli kereszteket, restaurálták Szent Imre szobrát, új ruhába öltöztettek régi kutakat, és gondozzák is az „örökbe fogadott” műemlékek környezetét.           

 bk2.jpg

A bakonyi turistaútvonalak kiindulópontját jelképező Bakancs is megszépült a keze által…

 

Közel áll a szívéhez minden felújított műalkotás, de amikor arról kérdezem, hogy mire a legbüszkébb eddigi munkásságából, a hittanoktatás beindítását említi a zirci óvodában. Keresztény-katolikus szellemiségéből fakadóan ezt tartja a legfontosabb értéknek, amit sikerült megteremteni.   

Nem először ismerték el egyébként a munkásságát, 2009-ben Zirc város felterjesztésére a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése „A Közművelődésért” díjat adományozta számára. Az átadó-ünnepség örökre emlékezetes marad, hiszen a sors úgy hozta, hogy éppen a hatvanadik születésnapján vehette át a kitüntetést a Megyeházán, ráadásul ekkor kezdődtek meg a nyugdíjas évei.

A titkár úr azonban nem nyugszik, mindig valami új dolgon töri a fejét, alapítványi társaival együtt nyitott szemmel jár, mi az, amire szükség van a városban, hogy teljes legyen a történelmi emlékezet, van-e még valami, ami felújításra szorul. Most tették éppen rendbe Békefi Remig apát emlékhelyét az Arborétumban, és a Kistemplom belső felújításánál sem hiányozhatnak a dolgos civil kezek.

Az ünnepségek, megemlékezések módját mindig megadják, ezeken az alkalmakon mintha megállna kicsit a rohanó idő, az emberek elbeszélgetnek egymással egy kis frissítő mellett, feltöltődnek a hétköznapokra, az alapítvány pedig már nézi a naptárát, melyik lesz a következő nap, amikor ünnepelni vagy éppen emlékezni kell. Fellapozzuk a piros, fehér, zöld színekkel borított emlékkkönyvet, melynek lapjairól ezernyi meghitt pillanat köszön vissza az elmúlt tizenhárom évből.

Bittmann Károly azt vallja, hogy amíg egészségünk engedi, tennünk kell a családunkért és a közösségért, ahol élünk. Ha mindenki egy kicsit hozzátesz a közvetlen környezetéhez, akkor szebb lesz a városunk és a jövőnk is. A Zirci Országzászló Alapítványban véghezvitt munkássága ékes példája mindennek. Náluk a tett az első, és azt követően jöhetnek csak a szavak.

 bk3.JPG

Ottó Péter polgármester gratulál Bittmann Károlynak a kitüntetéséhez

 

A magas rangú kitüntetést Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter adta át, az Ezüstkeresztet pedig Ottó Péter polgármester tűzte fel Bittmann Károlynak az államalapítás zirci ünnepségén, az Országzászló-emlékmű előtt. Az elsőként megmentett történelmi emlékmű előtt…    

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

  

 

A kereszttől az Ezüstkeresztig Tovább
" KTSZ MEG-A PARTY"

" KTSZ MEG-A PARTY"

2016. augusztus 24. Szerkesztő: KovácsEszter.

Várunk benneteket, Zircen 2016. augusztus 27-én 18 órai kezdettel búcsúztatjuk el a nyarat a Betérő udvarban.

 

Zene: FÚZIÓ EGYÜTTES

A BELÉPÉS INGYENES!!!

 tancikep.jpg

De ha szeretnéd támogatni a Zirci Reguly Antal Általános Iskola Alapítványát, akkor az udvarban kihelyezett becsületkasszában belépéskor megteheted.

Amit mi nyújtunk: ha augusztus 10-től augusztus 26-ig a Betérő udvar (Zirc, Rákóczi tér 9.) bármely üzletében vásárolsz, egy lepecsételt tombolát kapsz, amivel részt vehetsz a 27-ei, 20 órakor kezdődő KTSZ MEG-A PARTY sorsoláson.

Betérő udvar vállalkozói

 

Beküldte: Kelemen Gábor

" KTSZ MEG-A PARTY" Tovább
Fogadalomtételt ünnepeltek a Zirci Ciszterci Apátságban

Fogadalomtételt ünnepeltek a Zirci Ciszterci Apátságban

2016. augusztus 24. Szerkesztő: zircblog

Rábaközi Bálint, Benedek testvér örökfogadalmát ünnepelte a zirci ciszterci közösség Szent Bernát rendalapító napján, augusztus 19-én a zirci bazilikában. „A megajándékozottság érzésével ünnepeltünk” – fogalmazott a szentmisén Dékány Sixtus, a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának apátja.

 be1.jpg

Egy szerzetesközösség tagjává fokozatosan válik a jelentkező. Benedek testvér 2009-ben kezdte jelöltként az ismerkedést a közösséggel, aztán először három évre, majd újabb három évre szóló ideiglenes fogadalommal fejezte ki szándékát, az ünnepélyes fogadalommal pedig véglegesen elköteleződött, és a közösség teljes jogú tagjává vált.

be2.jpg

Dékány Sixtus OCist zirci apát örömének adott hangot a szentmisén: „A megajándékozottság érzésével ünnepeltünk. Egy új elköteleződés küldetésünk, hivatásunk igazolása. Ajándék és felelősség” – fogalmazott, és Szent Benedek regulájából idézett: „Az új testvér boruljon le minden egyes testvér elé, hogy imádkozzanak érte. Ettől a naptól kezdve már a közösség tagjának tekintsék.” (Szent Benedek regulája, 58. fejezet)

Benedek testvér a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban tanult, ott ismerte meg a közösséget és született hivatása. Kertészmérnöki végzettséget szerzett, szerzetesi életét Zircen fogja folytatni. Feladata az arborétum szakmai támogatása lesz – tudtuk meg az apáttól.

be3.jpg

A Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának mintegy hetven tagja van. Három monostor tartozik hozzá: a Zirci Ciszterci Apátság, a dallasi apátság (Our Lady Of Dallas) és a Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor Kismaroson.

be4.jpg

A ciszterci szerzetes fogadalmának három eleme az ősi megfogalmazás szerint az állhatatosság (stabilitas), az Isten felé fordulás (conversio) és az engedelmesség (obedientia). Az állhatatosság fogadalma által a szerzetes a zirci apátság közösségéhez csatlakozik, a szerzetescsalád tagja lesz, és mindvégig kitart abban. Testvéreivel megosztja javait, szellemi és lelki értékeit, együtt imádkozik és dolgozik velük, velük együtt igyekszik megjeleníteni azt a szeretetet, amelyet Krisztus tanított nekünk. Az Istenhez fordulás a szerzetes számára a három evangéliumi tanács: a tisztaság, a szegénység és az engedelmesség maradéktalan követését és megvalósítását jelenti.

Fotó: Zirci Ciszterci Apátság

 

forrás: magyarkurir.hu

Fogadalomtételt ünnepeltek a Zirci Ciszterci Apátságban Tovább
Szaktudás, egyensúly, támasz

Szaktudás, egyensúly, támasz

2016. augusztus 24. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Emberi Kapcsolatok Bizottsága a városért végzett kimagasló szakmai munkásságának elismeréseképpen a „Zirc Város Tisztviselője” szakmai kitüntetést adományozta Kovárcziné Sárfi Andrea, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztályának munkatársa részére.

szaktudas.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

Beküldte: 

Kelemen Gábor

Szaktudás, egyensúly, támasz Tovább
Az iskolák falain túlmutató életmű

Az iskolák falain túlmutató életmű

2016. augusztus 23. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kiemelkedően hasznos munkássága elismeréseként, megbecsülése és tisztelete jeléül Pro Urbe Emlékérem kitüntetést adományozott Slajchó György nyugalmazott iskolaigazgató részére. 

 
Slajchó György két zirci oktatási intézménynek is meghatározó alakja volt. Pedagógusi munkáját hivatásnak tekintette. Kötelező feladatain túl folyamatosan olyan újító szakmai tevékenységet végzett, amely az iskolák életében a mai napig megtalálhatóak.
 
1957 és 1964 között lakatosként dolgozott a Dudari Szénbányák gépműhelyében, majd a vájárképzés megszűnése és a mezőgazdasági gépszerelők képzésének beindításakor felkérték a zirci 307. MÜM Ipartanulói Intézettől a tanulók gyakorlati oktatására. Szakmai ismereteket is tanított, osztályfőnöki tevékenységet látott el. A profilváltás miatt a képzés tárgyi feltételeinek megteremtése a pedagógusok aktív közreműködésével valósult meg. Ennek elősegítésére szemléltető eszközöket tervezett, készített. 1979-től igazgató-helyettesként irányította a szakmai munkát. Kiemelt figyelmet szentelt a gyenge előképzettségű, hátrányos helyzetű tanulók szocializációjának segítésére, felzárkóztatására. Fontosnak tartotta a tanórán kívüli programok szervezését, a jó kapcsolatot a város intézményeivel.

1987. augusztus 1-től közel tíz éven át a zirci Reguly Antal Általános Iskola igazgatója volt, mely idő alatt javultak az oktatási intézményben a tárgyi feltételek, infrastrukturális fejlesztések történtek – többek között ekkor adták át az új tornatermet – új oktatástechnikai eszközök kerültek bevonásra az ismeretátadás hatékonyságának érdekében. Slajchó György a szakmai munka megújításában, fejlesztésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett igazgatói tevékenysége alatt.
 
Munkája során mindig fontosnak tartotta, hogy kollégáiban ne beosztottakat, hanem pedagógustársakat lásson, akik együttműködő, egyenrangú partnerként vesznek részt a feladatok elvégzésében. A kölcsönös megbecsülésen, humanitáson alapuló munkakapcsolatra törekedett az iskola minden dolgozójával, és az iskolával kapcsolatban álló városi és társadalmi szervezetekkel.
 
Diákévei alatt végzett magas szintű sporttevékenységét Zircre költözése után is folytatta. Nyugdíjas évei alatt is élénken érdeklődik az iskola helyzetéről, eredményeiről, az oktatás területén bekövetkezett változásokról, a sport iránti szeretetét pedig a mai napig őrzi. Tevékenységével az iskolákon és sporton keresztül a városban szinte minden zirci család kapcsolatba került.
 
Az intézményekben betöltött vezető szerepe és ennek hatása messze túlmutatott az iskolák falain.

A Pro Urbe Emlékérmet Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke adta át Slajchó György részére az augusztus 20-ai ünnepségen.


Kelemen Gábor

Forrás: zirc.hu

Az iskolák falain túlmutató életmű Tovább
Az embereket gyógyítani és képviselni

Az embereket gyógyítani és képviselni

2016. augusztus 23. Szerkesztő: zircblog

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, megbecsülése és tisztelete jeléül a Zirc Város Díszpolgára címet adományozta dr. Horváth Sándor Árpád orvos részére. 

Dr. Horváth Sándor Árpád – aki orvosi hivatása mellett Zirc város alpolgármesteri tisztségét is betölti – 1952. október 26-án született Budapesten. A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet orvos-igazgatója, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa.

Az általános iskola elvégzése után Győrben, a Bencés Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. A budapesti Semmelweis Egyetemen 1980-ban általános orvosi diplomát szerzett. 1985-ben sebészeti, 1994-ben traumatológiai, 2007-ben mozgásszervi rehabilitációs szakvizsgát szerzett. 2002 és 2007 között a zirci kórház igazgatója volt. Sokat tett és dolgozott azért, hogy a Mozgásszervi Rehabilitációs épület megépülhessen.
 
Három lánygyermek édesapja, akik közül Bea fogorvos, Rita szülész-nőgyógyász orvos, Janka formatervező mérnök. Két unokája van.
 
Folyamatosan részt vesz a helyi közéletben, a rendszerváltás óta egy ciklus kivételével tagja a zirci önkormányzati képviselő-testületnek, jelenleg a képviselők egybehangzó támogatásával Zirc város alpolgármestere. Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és a „Zirci Zeneiskoláért” Alapítvány elnöke volt, zenélt a Zirci Fúvószenekarban.

A díszpolgári címet Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke adta át dr. Horváth Sándor Árpád részére az augusztus 20-ai ünnepségen.

Kelemen Gábor

Forrás: zirc.hu

Az embereket gyógyítani és képviselni Tovább
Nem ismer határt az aktivitásuk

Nem ismer határt az aktivitásuk

2016. augusztus 23. Szerkesztő: KovácsEszter.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kiemelkedően hasznos munkássága elismeréseként, megbecsülése és tisztelete jeléül Pro Urbe Emlékérem kitüntetést adományozott az Erdélyi Baráti Kör Egyesület közössége részére.

 
Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület 2000-ben alakult, tagjai az elmúlt másfél évtizedben igyekeztek elősegíteni, erősíteni mindenkiben a határon túl élő magyarsággal és a helyi közösségekkel való kapcsolatokat. Működésük első éveiben elsősorban erdélyi testvérvárosunk közösségeinek nyújtottak támogatást. Állandó közreműködői a testvérvárosi rendezvényeknek, rendszeresen fogadják a városi vagy civil rendezvények alkalmával Zircre érkező baróti közösségeket, művészeti csoportokat, magánszemélyeket, számukra hazai programokat, fellépéseket, civil találkozókat szerveznek.
 
2008-tól az egyesület tagjai megkezdték Erdővidék turista útvonalainak felmérését, engedélyeztetését és felfestését, amelyet azóta is folyamatosan végeznek. A tagok önköltségen vállalt egyesületi munkája során az elmúlt években több mint 200 kilométer túraútvonal készült el. Erdélyi útjaikról rendszeresen készítettek útifilmeket a Stúdió KB városi televízió hírműsorai számára.

Az egyesület életének eddigi legnagyobb programját 2009-ben valósította meg a Kárpát-medencei Fiatalok Hagyományőrző Találkozójának megrendezésével, amikor meghívták a vajdasági Törökbecse, a csallóközi Ekecs, a kárpátaljai Dercen és a székelyföldi Barót települések néptánccsoportjait. A találkozó folytatásaként 2010-től könyvgyűjtésbe kezdett az egyesület, és több ezer kötet magyar nyelvű irodalmat sikerült eljuttatni a derceni és a szolyvai könyvtárakba.
 
Az elmúlt években bekapcsolódtak a különböző környezetvédelmi és városszépítő akciókba is, a Zirciek Adventje – Mindenki Karácsonya rendezvényen pedig kürtöskalács sütésével, forró teával és forralt borral örvendeztetik meg az apátsági díszudvari forgatag közönségét. A Zirc várossá nyilvánításának harminc éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozatból is kivették részüket: a baróti delegáció fogadásában, kísérésében, ellátásában, és a velük közös programokban vállaltak vezető szerepet. Ekkor született a Zircet körülölelő három, összesen 30 km-es túraútvonal kijelölésének, engedélyeztetésének és megfestésének ötlete is. A „ZIRC30” néven országosan is ismertté vált túraútvonalon minden évben három évszakköszöntő túrát hirdet meg a Művelődési Ház.
 
Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület jelen van a helyi civil szervezetek életében is: többször színesítették a „ZIRCI BULI” – a család és barátság fesztiválja CivilFaluját, a Bakonyi Finnbarátok Körével együtt a Szent Mihály-napi forgatagokat, vagy a 2014-ben negyvenéves születésnapját ünneplő Zirc Városi Nyugdíjas Klubnak szervezett ünnepi estet. Előadásokat tartottak az időseknek Székelyföldről, és évek óta részt vállalnak az Ösvénytaposó Egyesület Reguly Antal emléktúrájának lebonyolításában is.


Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület augusztus 20-ai ünnepségen jelenlévő tagjai egy derceni vendéggel 
(Fotó: Vecsey András)

Az egyesület a 2015-ös ukrajnai események hatására kezdett nagyszabású pénzgyűjtésbe a kárpátaljai Dercen településen élők megsegítésére. Jótékonysági koncertet szerveztek, tavaly és idén nyáron is derceni gyerekeket fogadtak, számtalan élményt szerezve nekik az itt töltött idő alatt. A Zirc és Dercen között a tavalyi évben létrejött testvértelepülési megállapodásban is meghatározó szerepe volt a már másfél évtizedes múltra visszatekintő civil szervezetnek.  
 
Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület példaértékű önkéntes munkájával, az együttműködéseket generáló, a helyi közösségeket és a várost is fejlesztő értékőrző- és teremtő tevékenységével, a magyarságtudatot, a kárpát-medencei összetartozást, a nemzetközi kapcsolatokat építő, ápoló és erősítő programjaival nemcsak Zircen és a megyében, hanem Erdélyben is elismerést vívott ki magának.

A Pro Urbe Emlékérmet az Erdélyi Baráti Kör Egyesület képviseletében Sztana Évatitkár vette át a városvezetéstől az augusztus 20-ai ünnepségen.

Kelemen Gábor

Forrás: zirc.hu

Nem ismer határt az aktivitásuk Tovább
Az államalapítást ünnepelte Zirc városa

Az államalapítást ünnepelte Zirc városa

2016. augusztus 23. Szerkesztő: zircblog

– Több mint ezer évvel ezelőtt államalapító királyunk kijelölt a magyarságnak egy helyet Európában. Felismerte, hogy ezen a földön népünk gyökeret akar verni, a kereszténység lehet az egyetlen út számára. Az, hogy ma itt élhetünk, az a törekvésének a bizonyítéka. 

aug20.JPG

A teljes cikk ITT olvasható

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Az államalapítást ünnepelte Zirc városa Tovább
Baleset - 5 méter magas szikláról zuhant le

Baleset - 5 méter magas szikláról zuhant le

2016. augusztus 22. Szerkesztő: KovácsEszter.

Súlyos fejsérülést szenvedett egy 14 éves fiú vasárnap délután a Bakonyban. A család Bakonynána közelében a Római Fürdőnél túrázott, a fiú itt zuhant le egy körülbelül 5 méter magas szikláról. Mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

A baleset a közkedvelt túrázó hely azon pontján történt, ahol számtalan hasonló baleset a közelmúltban - tudtuk meg Szelthoffer Ferenctől, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokától. 

A riasztás 15 óra után érkezett a katasztrófavédelem megyei központjába. A körülményekről annyi tudható, hogy a fiú a magas sziklafal szélén megcsúszott a nedves köveken és a patakba zuhant. 

Zirci önkormányzati tűzoltók értek elsőként a helyszínre, akik számára már jól ismert a terep, több sérült turistát mentettek ugyanitt az elmúlt években. A csapatot Kovács Dénes rajparancsnok vezette. A fiút hordágyon rögzítették, majd körülbelül 10-15 percen keresztül gyalog vitték ki a legközelebbi murvás útig. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgazgatóság Műveleti Szolgálatának speciális jűrműve, egy Ford Ranger terepjáró itt várta a zirci csapatot. 

A terepjáróval perceken belül a műúthoz értek, ahol a mentők átvették a sérült fiatalt. Súlyos fejsérülése miatt a füredi mentőhelikoptert is riasztották. 

Információink szerint a fiú állapota súlyos, de stabil, már nincs életveszélyben. 

Forrás: omegahirek.hu

Baleset - 5 méter magas szikláról zuhant le Tovább
PIXA és ESSEMM - buli augusztus 20-án

PIXA és ESSEMM - buli augusztus 20-án

2016. augusztus 20. Szerkesztő: KovácsEszter.

2016. AUGUSZTUS 20. - SZOMBAT
  PIXA & ESSEM

Ha Augusztus 20. akkor buli! Ez nem is kérdés!
Na de hol? És mekkora?
NÁLUNK! ÉS EGY HATALMAS!!!!
Mitől is??
EGY ÉJSZAKA!
KÉT SZTÁRVENDÉG!

Magyarország egyik legfelkapottabb és legismertebbe rappere:
!! ESSEMM !!

Magyarország legfelkapottabb elektronikus zenei producere, a Nobody Moves formációval bejárta az egész világot:
!! PIXA !!

13925064_1148222945249466_3979356714442880910_n.jpg

Rezidens: Music Dealers

** BELÉPŐ: 1500 Ft **
BELÉPÉS CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!
18 ÉVEN ALULIAKAT SZESZES ITALLAL NEM SZOLGÁLUNK KI!
18 ÉVEN ALULI VENDÉGEINK ELTÉRŐ SZÍNŰ KARSZALAGOT KAPNAK A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSA ÉRDEKÉBEN!
FACE CONTROL!
A BELÉPTETÉS JOGÁT FENNTARTJUK!

Déjá Vu Garden & Club

PIXA és ESSEMM - buli augusztus 20-án Tovább
Állásajánlat - autómosó

Állásajánlat - autómosó

2016. augusztus 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

Naponta 8-20 óráig nyitva tartó, Zircen Mol töltőállomáson üzemelő gépi autómosóba keresünk éves állásra megbízható, munkájára igényes kisegítő Munkatársat azonnali kezdéssel.
A munkakörrel kapcsolatos tapasztalat nem feltétel.
Diákok vagy nyugdíjasok jelentkezését is várjuk!
Bérezés: fix+borravaló.
Érdeklődni a 20 / 294 70 12-es telefonszámon, vagy e-mailben a mehringer.szabolcs@gmail.com e-mail címen lehet.

Forrás: MolMosó Zirc

Állásajánlat - autómosó Tovább
Gyertek, és tekerjünk együtt!

Gyertek, és tekerjünk együtt!

2016. augusztus 15. Szerkesztő: zircblog

Március óta épül egy kerékpáros közösség Zircen. Teljesítménytől függően szerdán és csütörtökön indulnak útnak, hogy környezetbarát kétkerekűvel meghódítsák a bakonyi hegyeket. Bárkit szívesen látnak köreikben, aki szeret közösségben bringázni.

 zike_001.jpg

Nézzétek ezt a „Mountain Bike-paradicsomot”! (Fotó: Varga János)

A közösség vezetőjét, Varga Jánost a közelmúltban lezajlott 24 órás zánkai kerékpárverseny apropóján kerestem fel, hiszen három társával együtt ezüstérmet szereztek az embert próbáló megmérettetésen. Az élménybeszámoló azonban a végére marad, mert János a közösségépítés fontosságát hangsúlyozza. Tekintettel arra, hogy nincs helyben konkurencia, talán nem csinálunk nagy reklámot, ha megemlítjük, hogy másfél évvel ezelőtt nyitotta meg kerékpárboltját Zircen.

Az üzlet azonban – a mindennapos forgalom mellett – kezd egyfajta találkozóhellyé, „szellemi műhellyé” kialakulni a bringások számára, s innen rajtolnak azok a bizonyos kerékpártúrák a hét közepén. Ennek megfelelően van kialakítva a helyiség: a régi téglákból kirakott pult előtt két bárszék biztosítja a társalgás lehetőségét, az üzlet előtt pedig elegendő hely van a kerékpárosok gyülekezésére.

Varga János kerékpárhoz fűződő barátsága egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, csepeli fiúként végigtekerte a Duna-partot. Aztán valamiért sok év kimaradt, és itt a Bakony szívében újra lángra lobbant a kerékpározás iránti szerelem. A bolt falára ereklyeként kihelyezett rajtszámok mesélnek a versenyekről és a teljesítménytúrákról, de amikor ezekről kérdezem, önzetlenül a közösségre, a csapatra tereli a szót, mert szerinte így van igazán értelme a bringázásnak.

Ezért döntött úgy, hogy életre hív egy közösséget, amely nemrégiben alakult, és máris mintegy tíz állandó tagot számlál. A kerékpározás iránti hajthatatlan szerelem tartja őket össze, találkozásaik pedig többnyire túrákban öltenek testet. Két napot jelölték ki erre a célra, szerdán a már edzettebb, nagyobb teljesítményre képes bringásokkal indulnak útnak, csütörtökön az abszolút kezdőké a terep. A túrákat a „Zirc Kerékpár” Facebook-oldalon szervezik meg, az útirány, távok tekintetében pedig alkalmazkodnak a résztvevőkhöz. Így hát korosztálytól függetlenül mindenkit szeretettel várnak, aki nem magányosan szelné át a bakonyi hegyeket, hanem egy jó közösség tagjaként hódolna hobbijának.

 zike_002.jpg

 

Tervben van, hogy idővel egyesületté formálódjanak, hiszen a szabadidő hasznos eltöltése mellett céljaik között szerepel a versenyzés, a tehetségesebb fiatalok versenyeztetése is. Már most találtak támogatókra, és örömmel vennék, ha minél többen állnának a kezdeményezés mellé. Falunapon is közreműködtek már, az egyik térségi településen kincskereső játékot szerveztek a gyerekek számára.   

A „Zirc Kerékpár” négytagú csapattal részt vett a 24 órás balatoni váltóversenyen, melynek július utolsó hétvégéjén Zánka adott otthont. Az Érsek Flóra, Vikartovszky János, Lezsák István, Varga János alkotta váltócsapat az öt kilométeres kört 93-szor tekerte körbe, négyen együtt mintegy 450 „kilit” tettek bele a kerekekbe. Ezzel a kimagasló teljesítménnyel a dobogó második fokára állhattak fel. Az ezüst megcsillan a bolti árukészletben, de természetesen nem eladó: ahogy a tókerülős, bakonyi erdős versenyek rajtszámai, ez is féltett ereklye, hiszen keményen meg kellett dolgozni érte…

 zike_003.JPG

A szervezők által az ezüstcsapatról készített montázs

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

Gyertek, és tekerjünk együtt! Tovább
Magashegységi élmények - a Hargita-gerinctúra

Magashegységi élmények - a Hargita-gerinctúra

2016. augusztus 10. Szerkesztő: Atyavilág

Retro

Kivételesen nem egy friss élménybeszámoló következik. Ezt az útvonalat a szerző eddig két alkalommal járta be: 2002-ben és 2003-ban két részletben egyedül, majd 2007-ben egy három fős baráti társaságban (gyakorlatilag) egyben.

A Hargita vadregényes tájai felejthetetlen élményt jelentenek, ezért is gondoljuk, hogy a hegység leghosszabb és legnagyobb kihívást jelentő túraútvonalának bemutatásával érdemes "őt" közelebb hozni a túrakedvelő közönséghez.

Leírások

A Hargita-hegységről minden erdélyi útikönyvben olvashatunk. A hegység összes túraútvonalának leírását egyben sehol nem találjuk, de ha kiválasztjuk azt a területet, ahol túrázni akarunk, akkor a létező forrásokból összeszedhetők a szükséges információk (lásd a hivatkozásokat a bejegyzés végén).

A Hargita-gerinctúra egy észak-déli irányú útvonal, amely a hegység teljes hosszán végigvonul. Északi végpontja a Hargitát a Görgényi-havasoktól elválasztó Libán-tető (Libán-hágó, 1000 m), déli végpontja a Hargitát a Baróti-hegységtől elválasztó Hatod-hágón (700 m) van. Jelzése fehér alapon függőleges kék sáv (a kék sáv északra a Görgényi-havasok felé, délre a Baróti-hegység keleti főgerincén folytatódik). Hossza 90 km.

16-08_hargita_gerinctura_nyomvonal.jpg

A megnevezéstől eltérően az útvonal nem mindenhol fut a tényleges gerincen, de jól kivehető, hogy a hegység "sűrűjében" halad. Az útvonalon a szállás és ellátás szempontjából legfontosabb helyeket tüntettük fel.

16-08_domborzati_profil.jpg

Az útvonal domborzati profilja

A  túraútvonal megközelítése

A gerinctúra mindkét végpontja jól járható (aszfaltos) közútba csatlakozik. A Libán-tető a (Székelyudvarhely-)Fenyéd-Gyergyószentmiklós (138. sz.) úton, a Hatod-hágó a Barót-Mikóújfalu (122. sz., innen Sepsiszentgyörgy vagy Csíkszereda felé lehet továbbutazni) úton. Azonban mindkét pont viszonylag távol esik lakott helyektől, és nincs használható közösségi közlekedés sem. Ezért ezeknek a megközelítéséhez barátok, ismerősök segítségére van szükség, akik oda- és elszállítják a túrázót, ennek hiányában stoppolni kell. Az autóstop igen népszerű (mert kényszerű), de az elterjedt gyakorlat szerint fizetős. Igaz, a helyiek a magyarországiaktól, pláne, ha túrázók, általában nem kérnek pénzt. A román hatóságok által már régóta lebegtetett autóstop-tiltás egyelőre nem lépett érvénybe, de itt egyik közút sem olyan jelentőségű, hogy komolyabb ellenőrzésre kellene számítani.

Javasolható az a megoldás, hogy az indulási ponthoz legközelebb eső lakott helyen szállást foglalunk (több nagy szállásportál is jelez szállásokat viszonylag közel), és ott megállapodunk a szállásadóval, hogy másnap szállítson minket a túra kezdőpontjához.

16-08_vegpontok_1.png

A gerinctúra északi végpontja a Libán-tetőn. A műút választja el a Görgényi-havasokat (balra) a Hargitától (jobbra) A póznán található tábla az egyetlen útmutatás, hogy merre induljunk. (A Google Utcaképben itt most nyugatról keletre felé haladunk.)

16-08_pilis-hargita.png

Kivételes felvétel a Libán-tetőn: a Google Utcakép fotósautója akkor kapta el a Pilis-Hargita túramozgalom csapatát, amint éppen a túrára készülődnek 

16-08_vegpontok_2.png

Itt, a Hatod-hágón viszont keletről nyugat felé haladunk az aszfaltos úton, ezért balra a Baróti-hegység, jobbra a Hargita, háttérben a Nagy-Murgó vulkáni kúpja (amit majd meg is kerülünk), teteje 2 méterrel van a Kékestető, Magyarország legmagasabb pontja fölött. A jobbról becsatlakozó köves út a gerinctúra déli végpontja. Sajnos erre semmi sem utal, se jelzés, se tábla. Vagyis aki innen akarja kezdeni a túrát és nincs helyismerete, jobb, ha a GPS-re támaszkodik. De hátunk mögött néhány száz méterre ott a büfé/étterem a hágó magaspontján (figyelem, ez nem a neten is megtalálható Hatod-fogadó, az a hágó alján, az uzonkafürdői elágazónál van), ők is biztos segítenek.

Ütemezés

Az Erdélyi túrák-könyv és a Hargita-térkép hátoldala is ad útvonaltervet, mindkettő hat napra osztja fel az útvonalat. Itt most egy (oda- és visszautazás, valamint megszakítás nélkül) ötnapos programot adunk közre, mert kipróbáltuk. Ha azonban a túrázónak ismeretlen terep a Hargita, esetleg nincs elég túratapasztalata, továbbá az esetleges időjárási kényszerpihenő miatt is, érdemes rátartással tervezni.

Az útvonal szakaszolásánál vegyük figyelembe a szálláslehetőségeket: az induláshoz Libán (esetleg visszább Sikaszó vagy Zeteváralja); a túraútvonalon a Madarasi-Hargita turistaközpont, Hargitafürdő, Tolvajos-tető, Szentimrei Büdösfürdő, Uzonkafürdő; majd a túra végén Mikóújfalu, Málnásfürdő, Bacon, Bibarcfalva, Barót.

Az útvonaltervben az észak-dél irányt vesszük figyelembe. A 2002-es túra délről északra haladt a Tolvajos-tetőig, a 2003-as északról délre ugyancsak a Tolvajosig, a 2007-es végig északról délre. Érzelmileg-gyakorlatilag is ez utóbbi vált be.

Túra indul

1. nap: Libán-tető - Madarasi-Hargita turistaközpont

Táv: kb. 25 km, menetidő kb. 10 óra

Ez a legnehezebb nap. Vízvételi lehetőség az Ördög-tónál (kb. 7 km-re az indulástól, pihenőhely, tájékoztató tábla, borvízforrás), a Fertő-nyeregben (további 6 km, borvízforrás), és további kb. 8 km után a jelzett turistaút mellett a Gyöngyös-kút (édesvíz).

Nyári szállásra ("puszta") kell számítani az Ördög-tó előtt és után, valamint a Fertő-nyeregben.

Kiszállási lehetőség az Ördög-tónál (kék kereszt jelzés vissza a 138. sz. útra Libánba, 6 km); a Fertő-nyeregben a köves úton kelet felé Csíkmadarasra (14 km), nyugat felé Ivóba (11 km); a Madarasi-Hargita turistaközpontban Ivó felé aszfaltos úton (10 km), köves úton Kápolnásfalu felé (13 km) vagy Szentegyházasfalu felé (13 km).

Szállás, étkezés a Madarasi-Hargita turista-/menedékházban vagy az üdülőházak, panziók valamelyikében.

16-08_hargita-beszamolo_1.JPG

Ősrégi tábla a Libán-tetőn - talán már a fa sem áll. Sok ilyenre kell útközben számítani.

16-08_hargita-beszamolo_2.JPG

Indulás után kapaszkodunk fel az Osztoros csapásán és visszanézünk. Háttérben a Görgényi-havasok, középtájt túratársunk baktat felfelé.

16-08_hargita-beszamolo_3.JPG

A borvízforrás az Ördög-tónál

16-08_hargita-beszamolo_4.JPG

Az Ördög-tó után a Fertő-tetőre kapaszkodunk fel. Előttünk a Fertő-nyereg pusztája, háttérben a Madarasi-Hargita, mai úticélunk.

16-08_hargita-beszamolo_5.JPG

A borvízforrás a Fertő-nyeregben. Nem túl nagy a hozama, van úgy, hogy sorba kell állni, amíg az Ivóból érkezettek megtöltik a Dacia csomagtartóját pillepalackokba mert borvízzel. Na jó: a sietős turistát előre engedik. A forrás a jelzett útvonaltól kicsit távolabb van, de jól megtalálható az elhagyott pillepalackokat követve.

16-08_hargita-beszamolo_7.JPG

Az a híres, hányatott sorsú menedékház. Találkoztunk már vele teljesen vagy félig bezártan, és teljes üzemben is.

16-08_hargita-beszamolo_8.JPG

A turistaközpont néhány épülete

2. nap: Madarasi-Hargita turistaközpont - Fenyő turistaház (Tolvajos-tető)

Táv: kb. 16 km, menetidő kb. 6 óra

Ez egy laza nap. Engedjünk meg magunknak egy oda-vissza kb. 2,5 kilométeres kitérőt a Madarasi-Hargita csúcsára (a kék sávból ágazik ki a kék háromszög), és Hargitafürdőn egy kb. 2 km-es kitérőt (kék kereszt) a Kossuth-sziklához (nincsenek benne a gerinctúra útvonalában).

Nyájra kell számítani közvetlenül a Fenyő turistaház felett.

Kiszállási lehetőség: Hargitafürdőn (közvetlen buszjárat Csíkszeredára), illetve a Tolvajos-hágón a 13A ("Hargitai") főúton Csíkszereda, Székelyudvarhely felé.

Bolti élelmiszer vásárlási lehetőség Hargitafürdőn.

Szállás, étkezés a Fenyő (Kisfenyő, Fenyőke) turistaházban.

16-08_hargita-beszamolo_9.JPG

Túratársaink Hargitafürdő határában. Háttérben Jani kutya, még hátrébb a Kossuth-szikla.

16-08_hargita-beszamolo_10.JPG

A Fenyő (Kisfenyő, Fenyőke, ki hogyan fordítja) turistaház a Tolvajos-tetőn. Itt és megéltünk már teljesen és félig zárt állapotot is.
A bejárat előtti gyepen a 2007-es túránk során a Madarasi-Hargitán hozzánk csatlakozott két kóbor kutya heverészik, akiket Janinak és Bélának kereszteltünk el (a túrán nélkülözött két rendszeres túratársunk után). Mindig kaptak tőlünk egy-két falatot. Igazi túlélő kutyák voltak, egyikük mindig szaladt előre, szimatolt medve után, a másik körülöttünk bóklászott, aztán cseréltek. Egészen a Kakukk-hegy lábáig kísértek minket napokon keresztül, sőt, amikor az időjárás miatt meg kellett szakítanunk a túrát, és két nap múlva visszatértünk folytatni, ugyanazon a helyen vártak minket.

3. nap: Fenyő turistaház (Tolvajos-tető) - Szentimrei Büdösfürdő

Táv: kb. 15 km, menetidő kb. 6 óra

Ha kedvünk és erőnk van, belefér egy látogatás az utunkba eső Lucs tőzeglápban, amely Erdély legnagyobb tőzeglápja. A rajta keresztül folyó a Kormos-patak a nevét a láp vizének sötét színéről kapta. Mielőtt azonban a láp területére lépnénk, gondosan olvassuk el a figyelmeztető táblát: a lápban nagyon könnyű eltévedni, és ha ritkán is, de történtek itt már emberi tragédiák.

Büdösfürdő feltétlenül megér egy sétát, gyönyörű természeti környezet, az utóbbi években szépen helyreállított mofetták (innen az üdülőhely neve) különleges élményt nyújtanak. 

A túra során ezen a napon több nyári szállásra ("pusztára") kell számítanunk: a Karós-, Tekerő-, Hirtelen-pusztán, valamint a Lucs mellékén is.

Vízvételi lehetőség a pusztákon az itatóknál.

Kiszállási lehetőség: Szentimrei Büdösfürdőn Csíkszentkirály felé (buszjárat is, de nem minden nap).

Szállás, bolti élelmiszer vásárlási lehetőség ugyancsak Büdösfürdőn. Ha nem akarunk panzióba menni, magánházaknál biztos akad valamilyen fedett helyiség, ahol leteríthetjük a derékaljat a hálózsákunknak kedvező áron. Érdeklődjünk a kocsmában/boltban.

16-08_hargita-beszamolo_11.JPG

Ez a látvány fogad minket, amikor kiérünk az erdőből a nyári szállásra ("pusztára"). Hatalmas havasi legelő, előtérben a pásztorok kalyibája, hátrébb az állatok karámja. Sajnos a gerincútvonal számos ilyen helyen vezet keresztül, ugyanis a pásztorkutyákkal nem könnyű megküzdeni. Azt nem lehet kiszámítani, hogy egy adott évben melyik pusztán folyik legeltetés és melyiken nem.

16-08_hargita-beszamolo_12.JPG

Az ott a távolban már Büdösfürdő, oly sok kellemes korábbi és későbbi élményünk színhelye

16-08_hargita-beszamolo_13.JPG

Megérkeztünk Büdösfürdőre

4-5. nap: Szentimrei Büdösfürdő - (Uzonkafürdő) - Hatod-hágó

Táv: kb. 34 km, menetidő kb. 13 óra

Az utolsó táv megosztása a két utolsó nap között attól függ, milyen fizikai/lelki állapotban van a túrázó. A táv teljesíthető egy nap alatt is.

Szállásalternatívák, ha a távot két napra osztjuk:

- Kakukk-hegyi vadászház (Büdösfürdőtől kb. 8 km a gerinctúra útvonalán, majd a Kakukk-hegy oldalában nyugat felé (jobbra) rátérünk a kék háromszög jelzésre. Ezen kb. 1,3 km után ugyancsak jobbra térünk egy jelzetlen erdei úton, és 500 m után elérjük a vadászházat. Oda-vissza kb. 3,6 km-es kitérő. Érdeklődni: nagyzsuzsa1998@gmail.com;
- Mitács-puszta (15 km), sátorozás, vagy a jelzett útvonaltól kb. 800 m távolságra nyugat felé, jelzetlen úton a Rakottyás vadászház (érdeklődni az előbbi email címen);
- Uzonkafürdő. Maga a település nem a jelzett gerinctúra útvonalán fekszik, azonban egy másfél kilométeres kényelmes kitérővel beérkezünk a településre, és onnan egy kb. 500 méteres úton (kék kereszt) vissza is térhetünk a jelzett gerinctúra útvonalra a Nagy-Murgó lábához anélkül, hogy vissza kellene mennünk arra a pontra, ahol elhagytuk a gerinctúra útvonalát (vagyis nincs többletútvonal). Szállás a szálláskereső portálokon.

Most is több nyári szállásra ("pusztára") kell számítanunk: a Bakratás-tetőn, Mitács-pusztán,, Jáhoros-pusztán, Nagy-mezőn, Uzonkafürdő határában, valamint a Nagy-Murgó alatt.

Vízvételi lehetőség a pusztákon az itatóknál, a vadászházak melletti forrásokban, Uzonkafürdőn a borvízforrásnál.

Kiszállási lehetőség: a Nagy-Piliske oldalában a kék kereszt jelzésen Tusnádfürdő felé (5 km),  utána már csak  csak Uzonkafürdőn érdemes, de ott sincs közösségi közlekedés (kb. 3,5 km a Barót-Mikóújfalu 122. sz. közútig).

16-08_hargita-beszamolo_16.JPG

Itt kiszállhatunk a túrából Tusnádfürdő felé. Kicsit megviselte a táblát az idő, de higgyük el, a Hargita-gerinctúra útvonalán néha az ilyeneknek is örülnénk. 

16-08_hargita-beszamolo_14.JPG

Egy matuzsálem a Nagy-mezőn a Hargita-gerinctúra turistajelzésével. Vajon áll-e még az elmúlt évek óriási viharai után?

Tippek az összekészüléshez

Ha csak nincs mögöttünk olyan logisztika, amelyik minden lehetséges csatlakozási ponton ott áll az utánpótlással és mentéssel, tehát ha valóban élménytúrázni akarunk, akkor gondoljunk arra:

- Készüljünk úgy, hogy esetleg egynél több napig nélkülöznünk kell a civilizációt. Sátor, hálózsák (a szükséges kiegészítőkkel) akkor is legyen nálunk, ha egyébként mindenhol fedett szálláson akarunk aludni, és azt netalán le is foglaltuk. A Hargitában bármikor lecsaphat a kemény vihar, amely felborítja a menetrendünket.

- Ha ennivaló nem is, de másfél napi tartalék édesvíz legyen. Nem mindenki bírja a borvizet, akármilyen egészséges. Személyes tapasztalat alapján a lakott helyek felett a patakok is ihatók, de a völgyfőkben szinte mindenütt édesvízhez juthatunk.

- Soha nem lehet kiszámítani, hogy egy turista-/menedékház miért van éppen zárva akármilyen ok (tulajdonosváltás, felújítás, mindenféle előfordult már) miatt. Mindig legyen nálunk tartalék ennivaló végszükség esetére.

- A térkép akkor is nélkülözhetetlen, ha egyébként van nálunk GPS, és azon rajta van az útvonal, vagy bármilyen digitális segédeszköz.

- A telefonokat a szálláshelyeken fel tudjuk tölteni, de a vadászházakban nincs áram. 

Kockázatok

- A romániai turistautak gazdája, a Salvamont hegyimentő szolgálat komoly erőfeszítéseket tesz a jelzett turistaút hálózat felújítására. A teendők azonban meghaladják a lehetőségeiket. Ezért arra kell számítanunk, hogy a Hargita-gerinctúra útvonalának turistajelzései egyelőre még mindig igen hiányosak.

- A Hargita-gerinctúrára induló túrázó felejtse el a Magyarországon megszokott túratapasztalatait, és készüljön "túlélési" típusú túrára. Ezért is javasoltuk az előzőekben a megfelelő tartalékokat.

- Sem az útikönyvek, sem a térkép nem említik a pásztorkutyák ("puszták") és a medvék jelentette veszélyt. A Hargita-gerinctúra - de valószínűleg minden erdélyi túra - során ezekkel számolni kell. Ezekről bővebben itt írtunk, érdemes elolvasni, mielőtt nekilátunk a készülődésnek.

- Ha végképp úgy érezzük, hogy eltévedtünk, és feladjuk, akkor induljunk el szekérnyomon, vagy bármilyen úton völgynek lefelé. A Hargita kicsit olyan, mint egy háztető, a gerincéről kétoldalt lejuthatunk a völgyekben fekvő települések valamelyikére. 

Koós Gábor

Minden pontosítást, észrevételt, aktuális ismeretet köszönettel veszünk. A saját képek 2007-ben készültek, tehát nem feltétlenül tükrözik a mai állapotokat. A megadott távolságadatok hozzávetőlegesek, és helyenként eltérnek a hivatkozott források (könyvek, térkép) adataitól. A túra tervezése során feltétlenül érdemes beszerezni az aktuális információkat a jelenlegi helyzetről.

Túraútvonalak leírásai:

Horváth Alpár: Hargita hegység. Erdély hegyei sorozat 18.
Pallas-Akadémia Könyvkiadó
Csíkszereda, 2002

Pusztay Sándor és Zsigmond Enikő szerk.: Erdélyi túrák. Turistakalauz
Kornétás Kiadó
Budapest, 2002
(már nem kapható)

Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
Heiling média Kiadó Kft.
Budapest, 2010

Térkép:

Hargita turistatérkép 1:60 000 (hajtogatott)
Dimap-Zsigmond
2011

Letölthető digitális útvonalak, online térképek pl.:

Waymarked Trails: Turistautak

OpenMaps.eu - The map source for Central Europe

Aktuális tájékoztatás magyar nyelven a turistautakról:

Salvamont Harghita

Linkek a korábbi magashegységi élménybeszámolókhoz és ajánlásokhoz:

Tátra – a megunhatatlan (Lengyelország, Zakopane, Magas-(Lengyel-)Tátra):
http://zirc.blog.hu/2016/07/14/tatra_a_megunhatatlan_lengyelorszag_zakopane_magas-_lengyel-_tatra

A Gesäuse Nemzeti Park Stájerországban:
http://zirc.blog.hu/2015/05/22/magashegysegi_elmenyek_a_ges_use_nemzeti_park_stajerorszagban

Medvék és pásztorkutyák Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/23/magashegysegi_elmenyek_medvek_es_pasztorkutyak_erdelyben

A Maros és az Olt forrása Erdélyben:
http://zirc.blog.hu/2014/11/20/magashegysegi_elmenyek_a_maros-forras_es_az_olt-forras

A Hohe Wand Alsó- Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2014/11/04/magashegysegi_elmenyek_a_hohe_wand_also-ausztriaban

A Medve-szurdok és a Hochlantsch:
http://zirc.blog.hu/2013/10/14/magashegysegi_elmenyek_a_medve-szurdok_es_a_hochlantsch

A Magas-Tátra Szlovákiában:
http://zirc.blog.hu/2013/05/28/magashegysegi_elmenyek_tavaszveg_a_magas-tatraban

Szlovénia, a Triglav-csúcs:
http://zirc.blog.hu/2012/10/12/magashegysegi_kihivasok_szlovenia_teteje_a_triglav-csucs

A Lengyel-Tátra, Zakopane:
http://zirc.blog.hu/2011/11/17/holtszezon_a_siparadicsomban_zakopane

A Rax-Schneeberg Ausztriában:
http://zirc.blog.hu/2011/10/31/magashegysegi_elmenyek

Ezek a helyek térképen:

16-07_magashegysegi_elmenyek.jpg

Magashegységi élmények - a Hargita-gerinctúra Tovább
Felnőtté vált a betyárok bakonyi találkozója

Felnőtté vált a betyárok bakonyi találkozója

2016. augusztus 10. Szerkesztő: zircblog

Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó. Bár az időjárás ezúttal is beleavatkozott a kétnapos program menetrendjébe, sikerült méltóképpen megünnepelni Zirc város egyik kiemelt rendezvényének felnőtté válását.

betyfiat.JPG

A teljes cikk ITT olvasható 

 

Beküldte:

Kelemen Gábor

Felnőtté vált a betyárok bakonyi találkozója Tovább
Megvédték a Betyárkupát

Megvédték a Betyárkupát

2016. augusztus 09. Szerkesztő: zircblog

Hatodik alkalommal került megrendezésre Zirc Városi Önkormányzat szervezésében a „Betyáros Hajrá” sportprogram a Bakonyi Betyárnapokhoz kapcsolódóan.

A verseny szokásosan a Bakonyi Betyárkupa kispályás labdarúgótornával vette kezdetét, amelyre a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is hét csapat adta le nevezését. Körmérkőzéses rendszerben játszottak egymással a résztvevők, majd az alapszakaszt követően rájátszás döntött a helyezések sorsáról.

A rájátszás eredményei, 3. helyért: Legelő Hősei–Zirci Erdőtűz 2:1 (hetes-rúgásokat követően). A döntőben: In-Team–ATF 1:0. Mindez azt jelenti, hogy címvédés történt, a Bakonyi Betyárkupát ezúttal is az In-Team csapata emelhette a magasba, amely egyébként azt a bravúrt is elmondhatja magáról, hogy zsinórban ötödik alkalommal jutott a mindig is színvonalas versengés fináléjába.

 betyh1.JPG

A kupagyőztes In-Team csapata. Álló sor, balról: Bachstedter Szabolcs, Eszlinger János, Budai Attila, Papp Bence, Szakács Péter. Elöl: Vörösházi Gábor és Heinrich Péter

 

A helyezett csapatok dísztárgyat és Zirc város polgármesterének elismerő oklevelét vehették át. Az eredményhirdetésen három különdíj is kiosztásra került. A „Gólbetyár” címet négy találatával Bachstedter Szabolcs (In-Team) érdemelte ki, a Sobri-díjat „Legjobb mezőnyjátékos” kategóriában Dávid Ádám, „Legjobb kapus” kategóriában Hermann Dávid (mindketten ATF) vehette át.

A kispályás futballal párhuzamosan lövészverseny zajlott a Művelődési Ház lőterén, amelyet az önkormányzattal közös szervezésben az MTTSZ Területi Klub Zirc bonyolított le. Idén sem csak a betyárpuskák sültek el, ezt bizonyítja, hogy harmincöten álltak hivatalosan céltábla elé. Eredmények, ifjúsági lány: 1. Bittmann Kata, 2. Vintze Regina, 3. Kovács Mira Zoé. Fiú: 1. Mihályfi Vendel, 2. Horváth Bálint, 3. Kaszás Ármin. Felnőtt nő: 1. Panyi Kinga, 2. Lakatosné Nagy Henrietta, 3. Horváthné Antal Zsuzsa. Férfi: 1. Kovács Bertalan, 2. Vágenhoffer Dávid, 3. Lakatos Krisztián.

A helyezettek Csizmadia Géza főbetyár kommentálásával a rendezvény nagyszínpadán vehették át érmüket és oklevelüket Ottó Péter polgármestertől és a rendező klub képviseletétől.

 betyh2.JPG

Egy kis betyáros olimpia… A színpadon a lövészverseny helyezettjei

 

„Nem vénbetyárok!” hajrákiáltással késő délután Zirc–Herend öregfiúk mérkőzésre került sor a sportpályán. A közönség sok szép hazai gólnak tapsolhatott, így a „Szegénylegények Vigasztaló Oklevelet” ezúttal a vendégcsapat vihette haza. A mérkőzés szünetében tizenegyes-rúgó verseny várta az érdeklődőket, a büntetőt a jól bevált módszerrel, egy betyárbatyu váll fölötti kézben tartásával kellett végrehajtani. A tizenkét induló közül Kovács Áron célzott a legpontosabban, tíz büntetőt értékesített, ami egyben arra is utal, hogy hosszas párbajt követően lett övé végül a megérdemelt díj.

 betyh3.JPG

Kovács Áron ügyesen bánt a betyárbatyuval és a labdával

 

A „Betyáros Hajrá” sportprogramot támogatta az Inter-Medál Serlegbolt Veszprém.

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Megvédték a Betyárkupát Tovább
Kárenyhítés a kényszermunkában résztvevők számára

Kárenyhítés a kényszermunkában résztvevők számára

2016. augusztus 09. Szerkesztő: KovácsEszter.

A Zirci Német Önkormányzat közérdekű felhívása, amely sajnos már nem sokakat érint, de aki még él a keserű emlékekkel, azok számára kínálkozik most lehetőség a fájdalom enyhítésére.
Kérjük beszéljetek róla szülők, nagyszülők jelenlétében, hogy a felhívás minél több érintetthez eljuthasson!

Hédl József

13923257_1229301720482376_1729835474784594602_o.jpg

Kárenyhítés a kényszermunkában résztvevők számára Tovább
Táncolj!

Táncolj!

2016. augusztus 06. Szerkesztő: KovácsEszter.

13895311_662313717266469_2438281911483970512_n.jpg

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt !

Kicsiket és nagyokat valamint fiúkat és lányokat egyaránt. Középiskolásoknak illetve Egyetemi vagy Főiskolai hallgatóknak testnevelés igazolást biztosítunk. Valamint lehetőség van nálunk az érettségihez kötelező közösségi munka letöltésére.Megosztást minden kedves ismerősünknek köszönjük!

 Ritmus Tánc-és Mozgásművészeti Egyesület

Táncolj! Tovább
Dornyai Béla Emlékút első szakasza - Gyuritúra

Dornyai Béla Emlékút első szakasza - Gyuritúra

2016. augusztus 05. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!
Szeretettel hívlak benneteket a Dornyai Béla Emlékút első szakaszának bejárására augusztus 7-én.
(tudom, hogy most lesz a Balaton IVV túra...)
Útvonal: Porva-Csesznek - Csesznek - Vinye - Üveghuta - Porva-Csesznek (17,6km, +510m)
dornya_1.jpg
Találkozó a Zircről 11:31-kor induló vonatnál/vonaton, azaz lehet jönni Veszprém felől, vagy a zirci vasútállomáson 11:20-kor, de lehet ki/beszállni Cseszneken, Vinyén is annak, aki csak rövidebb szakaszra jönne.
Íme a bővebb kiírás, valamint az előző túra képei, és a jelentkezős doodle.
Üdvözlettel: Cseh György

 

Dornyai Béla Emlékút első szakasza - Gyuritúra Tovább
Elkerülő útjaink - közlekedésfejlesztési kilátások Zircen és környékén

Elkerülő útjaink - közlekedésfejlesztési kilátások Zircen és környékén

2016. augusztus 04. Szerkesztő: Atyavilág

"...a friss kormányhatározat országszerte számos egyéb projektet is töröl, illetve visszavonja a korábban biztosított támogatást hozzá. Így tehát a kormány visszavonja:

  • a Veszprémmel kötött együttműködési megállapodásban szereplő útfejlesztéseket, azaz törlik a 8-as számú főút és a 82-es számú főút összeköttetésével tervezett beruházást..."

(Index, 2016.08.01)

A hét elejei hír azért keltett különös feltűnést, mert a kormány 1200 milliárd forint értékű közlekedésfejlesztési operatív programot alakított át, köztük olyanokat törölt (pl. M1, M7 háromsávosítás), amelyeket másfél héttel (!) azelőtt hirdettek ki a hivatalos közlönyben és hozta nagy csinnadrattával a sajtó. A kínos pálfordulás mögött a találgatások szerint a kormányon belüli politikai harcok állhatnak, továbbá az a szándék, hogy a törölt vagy későbbre halasztott fejlesztésekből felszabaduló pénzeket gyorsabban megvalósítható, és a 2018-as választások kampányában készként átadható (részben látvány-)beruházásokra fordíthassák.

Mit jelent Zircnek a 8-as/82-es összeköttetés elmaradása?

Ennek az útszakasznak a nyomvonaltervét egyelőre nem sikerült megtalálni, de a részinformációkból az valószínűsíthető, hogy a 8-as út litéri elágazásában már évek óta megépített körforgalomból indulna, és Kádártát, Gyulafirátótot keletre elkerülve valahol a Gyulafirátót feletti lőtéri aluljáró környékén csatlakozna be a 82-esbe. Veszprém megye Területrendezési Terve 2016. februári változata "Engedélyezés alatti – de a megvalósítás időszaka még nem eldöntött" kategóriába sorolja.

8-82_osszekottetes_16-08-04.jpg

A szaggatott sárgával berajzolt nyomvonal feltételezés. Az összekötő szakasz nyilván 2x1 sávos lesz, a 82-es jelenlegi forgalma nem indokol autóutat, bár érdekes, hogy a források között felbukkan egy M82-es jelzésű autópálya kijárat is, talán harminc év múlva négy sávon közlekedhetünk rajta?  

A 8/82 összekötő leginkább Gyulafirátótnak hasznos, hiszen mentesíti az átmenő forgalom egy részétől. Kérdés, hogy a veszprémi körgyűrűn Körmend felől Győr felé haladók inkább a 8-asra hajtanak majd fel Székesfehérvár irányába, majd a litéri elágazónál térnek rá az új 82-esre Győr felé, vagy a jelenlegi útvonalat választják a Tesco-körforgalmon és Gyulafirátóton keresztül (és persze vissza irányban is), mivel az új 82-es felé 4 kilométerrel hosszabb az út.

A Győr (Zirc) felől Székesfehérvár felé tartók most a Gyulafirátót-Hajmáskér útvonalon érik el a Várpalota kivételével végig négysávos 8-ast. Ha megépülne a 8/82-es összekötő, akkor ez 2,5 kilométerrel lenne hosszabb, azonban teljesen kikerülné a lakott helyeket, vagyis a hosszabb út a rövidebb utazási időben megtérülne.

A 82-es zirci elkerülő szakasza

Veszprém megye Területrendezési Terve "Főutak tervezett településelkerülő szakaszai" bekezdésben említi: "82. sz. főút: Veszprém, Eplény, Zirc" - semmi utalás arra, mikorra lehet rá számítani.

A Zircinfo öt évvel ezelőtt megkérdezte, szeretnék-e az olvasók, hogy megépüljön a zirci elkerülő. A válaszadók háromnegyede nemmel szavazott.

A 82-es május óta tartó felújítása az olaszfalusi elágazó és a Rákóczi tér között azt jelzi, hogy a 82-es zirci elkerülő szakaszának megépítése egy évtizedre biztos, de talán hosszabb időre is lekerül a közlekedésfejlesztési programok napirendjéről.

A Komplex útfelújítási program

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ez évi Komplex útfelújítási programjában a 82-es út Veszprém megyei szakasza két szakasszal szerepel: 7,05 km Gyulafirátót faluközpont és Kökényes (Eplény) között, valamint 2,54 km az olaszfalusi elágazó és Zirc Rákóczi tér között (ezekről mindenkinek, aki május óta járt busszal vagy autóval Veszprémben, közvetlen tapasztalata is van).

Aki járja az országot, több útfelújításba is belefuthat: minden megyében van néhány ilyen szakasz (forrás: Magyar Közút):

komplex-utfelujitasi-program-hun.jpg

Ez a program tehát ugyanaz megyei méretekben, ami egy település saját kezelésében lévő útjainál a kátyúzás: megszüntetjük a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket, amelyek néhány év alatt újratermelődnek, aztán kezdődik elölről, mint a városi utakon az évenkénti kátyúzás. Igaz, ezzel valamelyes növekszik a közlekedésbiztonság - mert az úthibák eleve baleseti veszélyforrást jelentenek -, egy kicsit a közlekedési komfort is javul - az autó nem ráz annyira -, a járművek igénybevétele is csökken, azonban a közlekedés nem vagy alig lesz gyorsabb, a levegő szennyezés nem csökken, a térség nem lesz elérhetőbb.

Megtapasztalva a Komplex útfelújítási program által érintett néhány, más megyében lévő főútvonali szakaszt is, szinte mindenhol felmerül a kérdés: vajon milyen szempontok alapján választották ki a felújítandó szakaszokat? Ugyanis a számos esetben semmilyen különbség nem látszik a felújításra kijelölt szakasz eredeti állapota és a csatlakozó, felújításba be nem vont szakaszok állapota között. Néhol (ilyen pl. a Kökényes Eplénynél) a mostani felújítás a korábban (talán 2014-ben?) felújított szakaszhoz csatlakozik. De ki emlékszik pl. arra, hogy az olaszfalusi elágazótól (a zirci felújítási szakasz kezdetétől) Eplény felé mikor volt utoljára felújítás? Mi indokolja, hogy éppen itt van a mostani felújítási szakasz kezdete?

A fenti térképet nézve 2013. nyara juthat eszünkbe, amikor minden megyére útügyi biztost neveztek ki "hogy a legtöbb utazó közlekedési lehetőségein javító beruházások indokolt mértékű előnyt élvezzenek a fejlesztések tervezése, ütemezése során". Ekkor pettyeződött be a térkép néhány kilométeres mellékúti szakaszok sokaságával, amelyekhez akkor még - választások előtt jártunk - az állampolgárok véleményét is várták "a legsürgetőbb helyi igényekről". 2014. nyarától aztán már ez nem volt olyan fontos, és a program következő szakaszába már csak az 1-2-3 számjegyű főútvonalak kerültek be, és itt már a Magyar Közút megyei igazgatóságai készítettek listát. Ennek a programnak vagyunk most mi is részesei.

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a választások előtt felgyorsuló, a választóknak jól "eladható" fejlesztéseknek szavazatszerzési célja is van. 2013-14-ben eldugott kistelepülések sokasága kapott egy-egy felújított útszakaszt, most inkább nagyobb térségeknek jut belőle, de mindenütt el lehet mondani, hogy te is kaptál valamit. A politikai hátsó szándékok egyik ékes bizonyítéka, hogy a 82-es mostani felújítását nem a kormányszóvivő, nem a szakminisztérium képviselője, nem a programgazda Magyar Közút szakembere jelentette be, hanem a Fidesz választókerületi elnöke.

Zirc sokat nyert 

A 82-es mostani felújításából Zircnek a legnagyobb haszna, hogy a kb. 1 km-es belterületi szakaszát (Kossuth és Széchenyi utcák) állami pénzen teljes rendbe rakják: csapadékvíz elvezetés, útszegélyek, műtárgyak, buszmegállók, kapubejárók, útkereszteződések, és természetesen a burkolat is. A városnak ez a része már most, a beruházás befejezése előtt sokkal rendezettebb képet mutat, és a legtöbb helyen egyértelműbbé vált a gépjárművek várakozása. A  Kossuth utca önkormányzati megrendelésre készülő rendezési terve remélhetőleg tovább fogja javítani a városképet.

Elkerülik Zircet

A bevezetőben említett, közlekedésfejlesztési beruházásokat visszavonó/módosító kormányhatározat (1422/2016. (VII.29.) Korm.) 1. számú melléklete ("Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program nevesített kiemelt projektjei") 108 tételt tartalmaz. Ezek között egyetlen egy sincs, amely Zircet közlekedésfejlesztési szempontból érintené.

Alig öt nap telt el, belengették az első új fejlesztési csomagot: "30 milliárdot öntenek a bicikliutak fejlesztésébe", amelynek során "A fejlesztésekhez szükséges forrásokat uniós és hazai források biztosítják, a fejlesztések többsége 2018-ra megvalósulhat" (lásd még: választási ígéretek). A tervezett, a sajtóból eddig megismerhetővé vált útvonalak közül Zircet egyik sem érinti. Úgy tűnik, hogy a régóta tervezett Győr-Balaton kerékpárút - amelynek eddig egyetlen megvalósult szakasza a 2005-ben a Tesco mellett és tavaly a folytatásában a Hosszúréten átadott, a Cuhával párhuzamos összesen kb. 600 méter - még mindig csak ígéret lesz, amikor ezeket a szakaszokat már fel kell majd újítani.

Nem lesz gyorsabb, nem lesz komfortosabb, nem lesz biztonságosabb a közlekedés, nem csökken a légszennyezés, a zaj,  a por a városban.

Koós Gábor

Elkerülő útjaink - közlekedésfejlesztési kilátások Zircen és környékén Tovább
Derceni gyerekek nyaralnak városunkban

Derceni gyerekek nyaralnak városunkban

2016. augusztus 03. Szerkesztő: zircblog

Tegnap érkezett meg kárpátaljai testvértelepülésünkről, Dercenből a Gyöngyösbokréta Néptánccsoport. A fiatal táncosok fellépnek majd a Bakonyi Betyárnapokon. Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület gondoskodik arról, hogy minél több élményben legyen részük.

2009-re nyúlik vissza a két település, Dercen és Zirc kapcsolata, akkor az Erdélyi Baráti Kör a „Gyöngyösbokréta” mellett még további három néptánccsoportot hívott meg a határon túlról: a Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből. Két évvel később a derceni néptáncosok újra felléptek Zircen, a Bakonyi Betyárnapokon. Az Erdélyi Baráti Kör tagjai is jártak Dercenben, és ekkor szembesültek vele, hogy hiányt szenvednek a magyar nyelvű irodalomból. Ezért több alkalommal könyvadomány-gyűjtést szerveztek, és el is juttatták a „hiánycikket” a kárpátaljai településre.  

Tavaly jótékonysági koncertet rendezett az Erdélyi Baráti Kör Dercen település megsegítésére, az Ukrajnában kialakult háború okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete ugyanerre a célra 500 000 forintos támogatást szavazott meg, majd a nyáron kárpátaljai gyerekeket látott vendégül. Dercen és Zirc ezt követően testvértelepülési kapcsolatot létesített egymással, és testvérgyülekezeti kapcsolat is létrejött a református egyházak között.   

 derc1.JPG

A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport a Bakonyi Betyárnapokon, 2011-ben (Fotó: Archív)

Koósné Stohl Ilona, Erdélyi Baráti Kör Egyesület képviselője elmondta, pályázatot is benyújtottak a határon túli kapcsolatok ápolására, egy közös programot szerettek volna szervezni a baróti, a derceni és a zirci fiatalok számára. A pályázat a visszajelzés alapján nyert, de csak a 386. helyre sorolták őket, így végül eredménytelennek bizonyult. A közelgő Bakonyi Betyárnapokra való tekintettel elhatározták, hogy a Gyöngyösbokréta Néptánccsoportot ennek ellenére is vendégül látják. Szerencsére nagyon sok támogatóra leltek. Az egyesület két önkormányzati tisztségviselő tagja mondott le tiszteletdíjáról, helyi vállalkozások pénzbeli és természetbeni támogatást nyújtottak, a kollégium ingyen biztosítja a szállásukat, két vendéglátó szinte minimális térítésért megvacsoráztatja őket, a helyi önkormányzat pedig az oda-vissza utaztatásukban, valamint a napközbeni ellátásukban nyújt jelentős támogatást.

 derc2.JPG

A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport derceni és zirci kísérőkkel az apátság udvarában, érkezésük másnapján

 

A programokat az Erdélyi Baráti Kör szervezi a kárpátaljai fiatalok számára, és a vendéglátásból is kiveszik a részüket a civil szervezet tagjai. A néptánccsoport hétfőn érkezett városunkba egy kis budapesti kirándulást követően. Megnézték az Országházat és sétáltak a Várban a zirci egyesület fővárosban élő tagjának kíséretében, majd a Bakony fővárosa felé vették az irányt. A csoportot két kisbusz szállította, az egyiket a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ, a másikat Zirc Városi Önkormányzat biztosította. – Azt mondták, hogy fáradtak, de amikor mentünk vacsorázni, akkor már azt kérdezték: „Lemehetünk a pályára?” – idézte fel a találkozás első pillanatait Ilona.

Tavaly is valahogy így kezdődött, alighogy megérkeztek, máris arról érdeklődtek, mikor focizhatnak a zirci gyerekekkel. Persze nem csak a labda körül forog majd a világ, a helyi nevezetességek megtekintése mellett Ajka, Pápa, Veszprém is az úticélok között szerepel, balatoni fürdőzésre, vadregényes bakonyi kirándulásra is jut idő az egy hét alatt. A szerdai napi programot a Zirci Református Egyházközség állítja össze és anyagilag is hozzájárul nemcsak ennek a napnak, hanem a további napok esti szabadidős programjaihoz, azok kellemes eltöltéséhez.       

A Gyöngyösbokréta Néptánccsoport a Betyárnapok mindkét napján fellép, és pénteken a baráti körrel közös főzéssel hangolódnak az eseményre. Vasárnap reggel indulnak majd vissza. Reméljük, hogy sok élménnyel feltöltődve térnek haza, és megőrzik szép emlékeik között a bakonyi nyaralást. 

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu

 

 

Derceni gyerekek nyaralnak városunkban Tovább
Jönnek a betyárok a Bakonyba

Jönnek a betyárok a Bakonyba

2016. augusztus 03. Szerkesztő: zircblog

Közeleg Kisasszony havának első hétvégéje, s közelednek a betyárok is a Bakony fővárosába, hogy megünnepeljék Zirc egyik kiemelt rendezvényének felnőtté válását.

jonnekabety.jpg

Augusztus 5-én és 6-án immár XVIII. alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó Zircen, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében. Az Alkotmány utcai rendezvénytéren „Betyárjó” színpadi produkciók, népi játékok, Kézműves Liget és vásár, Bográcsos erőpróba, látványos betyár- és lovasbemutatók sora várja az érdeklődőket. Kicsik és nagyok betyáros jókedvéről egyaránt gondoskodnak a szervezők és ígérik, hogy remek hangulatú, közös vigasságokból ezúttal sem lesz hiány a két nap alatt!

A Kőrösök Völgye Vitézi Bandérium és a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete a betyárvilág felidézésével és bemutatókkal hangol a késő esti vigasságra, Herbály András „Betyártanodájában” pedig megismerkedhetünk régi betyáros ereklyékkel, harci eszközökkel. Varázslatos hangjukkal repítenek el bennünket a képzelet világába a Fourtissimo együttes fúvós hangszerei. A Free Dance és a Zirci Winner's Elements Hip Hop tánccsoport tehetséges fiataljai lendületes produkciókat mutatnak be, és mindkét napon színpadra lép a derceni „Gyöngyösbokréta” Néptánccsoport.

A Betyárnapi lovas-fesztivál szombat délelőttjén a kezdő lovasok ügyességi versenyei, délután a haladó lovasok látványos ügyességi próbái, és a fogathajtók versenyei várják a közönséget a lovas-pályán. 14.00 órától a városi főútvonalon a hagyományosnál is látványosabb lovas, fogatos, betyáros, harmonikaszóval kísért felvonulás kápráztatja el a rendezvény látogatóit, majd „Pepe”, a motoros betyár látványos streetfighter show-ja fokozza az izgalmakat a „Pepe Cukrászda” előtti útszakaszon.

Péntek este a Borra Való zenekarral vigadhatunk, majd az első nap végén a z’Energia együttes szolgáltatja a talpalávalót. Szombaton „Sztárok a betyárok között” – Poór Péterrel nosztalgiázunk. Utána nem a vízözön jön (legalábbis reméljük) – mint ahogy a táncdalénekes első slágere szólt –, hanem a Blackrider’s együttes zenél, végül a Retroleum zenekar „betyárjó bulija” zárja a rendezvényt. 

A szervezők idén is több versenyt hirdettek meg. A bográcsos bajnokok mellett díjazzák a Leghetykébb Betyárbajusz gazdáját, újabb Bakonyi Betyárokat avatnak, és jelen lesznek a világ legszebb Csárdabéli Szépasszonyai is. Az országos felhívásra nevező települések közül kiválasztják a Legbetyárosabb Szalmabála-figurát, és értékes tombolanyereményeket sorsolnak majd ki.   

Szombaton „Fények Városa” címmel élményszerű fotókiállítás lesz látható a város több pontján Fekete Zsigmond ötletgazdaságában, az Alkotmány utcai sporttelepen pedig hatodik alkalommal kerül megrendezésre a „Betyáros Hajrá” az önkormányzat rendezésében. A kispályás foci nevezési határideje kitolódott, a bandáknak augusztus 3-ig még lehetőségük van arra, hogy benevezzenek a betyáros küzdelmekbe, és csatába induljanak a labdával a hosszúréti futball-pusztán.   

A rendezvényről mindkét napon élőadás szolgáltatás érhető el nyílt WiFi hálózat biztosításával, és timelaps video is látható a http://www.hungary-live.com felületen! A kétnapos programról bővebben a rendezvény honlapján, a www.betyarnapok.hu oldalon tájékozódhat a Kedves Olvasó.    

A Bakonyi Betyárnapokhoz kapcsolódóan a szervező intézmény az idei évben is megépítette szalmabála-figuráit a település határánál. Rozi még állja a sarat, de az özönvízszerű esőzés miatt Ferkó sajnos csak egy hétig tudta fogadni a Veszprém felől érkezőket, „újraélesztésén” jelenleg is dolgoznak. A betyárcsalád is készülődik már a műhelyben, hiszen hamarosan vadétel füstje száll az ég felé…

 

 

Kelemen Gábor

Jönnek a betyárok a Bakonyba Tovább
Álláshirdetés - esetmenedzser

Álláshirdetés - esetmenedzser

2016. augusztus 02. Szerkesztő: zircblog

Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ pályázatot hirdet

Család és Gyermekjóléti Központ

esetmenedzser

munkakör betöltésére

A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozott idejű GYES idejére várhatóan 1 év.

                       

Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő

A munkavégzés helye: Zirc, Alkotmány u. 14.

                       

Pályázati feltételek:

  • Főiskola, 15/1998.(IV.30.) NM rendelet 2. melléklete alapján,
  • családgondozói munkakörben szerzett legalább 1-3 év szakmai tapasztalat
  • felhasználói szintű MS Office ( irodai alkalmazások)
  • Büntetlen előélet, cselekvőképesség

 

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

Részletes szakmai önéletrajz, iskolai végzettségeket, szakképesítéseket igazoló bizonyítványok, okiratok másolata, közalkalmazotti jogviszony létesítése esetén erkölcsi bizonyítvány

A munkakör betölthetőségének időpontja: 2016. 08. 22.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. 08. 12.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Nagyné Fáró Katalin nyújt, a 88/414-690-es telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja: Postai úton, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ címére, 8420 Zirc, Ady Endre u. 3.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. 08. 18.

Részletes információ:  https://kozigallas.gov.hu

Beküldte. Kelemen Gábor

Álláshirdetés - esetmenedzser Tovább
Lakossági tájékoztató KULLANCSOKRÓL

Lakossági tájékoztató KULLANCSOKRÓL

2016. augusztus 02. Szerkesztő: zircblog

Megyénkben megnőtt a fertőzött kullancsok száma, így az ezzel összefüggő fertőző megbetegedések előfordulásának gyakorisága is.

A VEMKH Veszprémi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tájékoztatója

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A KULLANCSOKRÓL

A kullancsok változatos klimatikus feltételek között, világszerte előforduló vérszívó ízeltlábúak. Human szempontból legfontosabb fajaik különféle kórokozókat (vírusok, baktériumok, protozonok) közvetítenek hazánkban többek között a kullancs okozta Agyvelőgyulladás és a Lyme kór terjesztői. Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik és akár több 10 percen keresztül keresi a bőrön a megfelelő beszúrási helyet. Nagy számban különösen tavasszal április-június között és ősszel, szeptemberben fordul elő.

Az emberre esős, nyirkos, de meleg időben is akár többnyire a kerti munka során vagy kirándulás közben kapaszkodik fel. Kertjeinkbe a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök „potyautasaként” kerül be. Vérszívása szinte teljesen fájdalmatlan, így észrevétlen marad. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe.

Védekezés a kullancsártalom ellen:

Az irtásra korábban alkalmazott permetezés jelenleg nem alkalmazható, mivel nincs engedélyezett készítmény. Legfontosabb a megelőzés egyéni védekezési módszerekkel.

  1. Bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása un. kullancsvizit
  2. Kullancsriasztó szerek használata
  3. Kullancs okozta agyvelő gyulladás elleni védőoltás. Mivel a betegség kórokozója nyers tej közvetítésével is szervezetbe juthat, elengedhetetlen a frissen fejt tej forralása
  4. Társállatok kullancscsípés elleni védelme

 

Kullancsvizit: Kerüljük a kullancsokban gazdag sűrű aljnövényzetet bozótost, az erdőkben a kijelölt gyalogutakon haladjunk. Ha a bőrünkbe fúródott kullancsot időben eltávolítjuk, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetbe, az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja a kórokozókkal fertőzött nyálát az emberbe. A természetben járva a nap során többször is érdemes ruházatunkat (különösen a cipő, zokni és a nadrágszárat) figyelmesen átvizsgálni, mert a kullancsok az aljnövényzetről ránk kapaszkodva elsőként itt keresnek beszúrásra alkalmas helyet. A kirándulóruházat megválasztásakor szempont lehet, hogy a világosabb színű ruhaneműn könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Zárt ruházat viselése nagyon fontos, az inget tűrjük a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba vagy a bakancsba.

Eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz legközelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. Eltávolításhoz speciális eszköz un. Dr. Kapiller-féle kullancs –eltávolító kanál is beszerezhető (gyógyszertár), de szükség esetén a két körmünk közé fogva is kihúzható a kullancs. Eltávolításkor leszakadhat a kullancs szájszerve és a bőrben idegen anyagként viselkedik, a szálkához hasonlóan gennyedést okozhat. Ennek kezelése orvos feladata lehet. A beszúrás helye a kullancs eltávolítása után is néha még napokig vörös és viszket.

Kullancsriasztó szerek: a kullancsokat a kezelt bőrfelülettől távol tartják, így csípésüket megakadályozzák. A készítmények hatásának időtartama a felvitt mennyiségtől függ. A rovarriasztó szerekkel a szabadon hagyott bőrfelületeket kell bekenni, de az aeroszol palackkal a ruházat is kezelhető.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, amely 3 oltásos alapimmunizálásból áll. Az oltást a megfelelő védelem érdekében ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 3 évenként emlékeztető oltás szükséges.

A B vitamin (akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve) a vérszívó ízeltlábúak, így a kullancsok riasztására alkalmatlan!

Amennyiben a kullancscsípést követően bőrelváltozás, láz, fejfájás, influenza szerű tünetek jelentkeznének, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A települések parkjaiba, illetve a kertekbe a természetbe kijáró vagy ott sétáltatott kutyák, macskák jelentős mennyiségű kullancsot hurcolhatnak be. Különösen az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme fontos.

Beküldte: Kelemen Gábor - sajtóreferens

 

 

Lakossági tájékoztató KULLANCSOKRÓL Tovább
Gyuritúra - Kőris-hegy - 2016. július 31., vasárnap

Gyuritúra - Kőris-hegy - 2016. július 31., vasárnap

2016. július 29. Szerkesztő: zircblog

Kedves Túratársak!

Július 31-én, azaz most _vasárnap_ aki velünk tart, körbenézhet a Bakony tetejéről: felkeressük ugyanis a kőris-hegyi Vajda Péter kilátót, valamint Bakonyújvár romjait és a végén egy kisebb barlangot is megcsodálhatunk.

​ 
Van még hely, gyertek bátran:)
Útvonalunk: Porva - Kőris-hegy - Bakonyújvár - Likas-kő - Bakonybél, ami kb. 15 km és 555m szintemelkedéssel jár.

 

p3183626.JPG

Találkozó a zirci Rákóczi-téri buszmegállóban, 9:15, indulás a 9:32-es busszal. 
Bő​vebb leírást is mellékelem​ ​a mostani kirándulásunkról. Elvileg jó időnk lesz, azt ígérik, sütni fog a nap.

 

Jelentkezni a szokásos email, telefon, sms, doodle lehetőségeken lehet.

 

A végére egy szolgálati közlemény is maradt:
A következő hétvégén is lesz Gyuri-túra, útvonala pedig a Dornyai Béla emlékút első szakaszán fog vezetni. Aki teheti, szerezzen be egy füzetkét a túra útvonaláról, vagy jelezze nekem ezen igényét, és intézem a beszerzést. Az emlékutat amúgy három túrával fogjuk bejárni, a következő szakasz októberben várható,​ az utolsóval​pedig ​Herendre érkezve a porcelán múzeumot is megnéznénk. (Ez valószínű csak a tavasszal lesz. )

Ü​dvözlettel: Cseh György​

-----------------------------

    Dr. Cseh György              

    ✉  8420 Zirc
       Damjanich u. 2.  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ☏  +36-70/321-51-45          

Gyuritúra - Kőris-hegy - 2016. július 31., vasárnap Tovább
IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom

IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom

2016. július 26. Szerkesztő: zircblog

Egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze a település belterületén kedden kora délután.

Személyi sérüléses baleset történt a 82-es számú főúton 2016. július 26-án 14 óra 10 perckor. A mentés és a baleseti helyszínelés félpályás útlezárás mellett folyik - közölte a rendőrség.

Később hozzátették, teljes útlezárást rendeltek el a baleseti mentés idejére. A főút forgalmát önkormányzati utakon át terelik. 

A mentők tájékoztatása szerint egy gyermek és egy felnőtt könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben. 

 

Frissítve: 14.45 órától a baleseti helyszínelés félpályás útlezárás mellett folytatódik. A forgalom váltakozó irányból, rendőri irányítás mellett halad.

Frissítve2: 17 óra után a forgalom ismét zavartalanul közlekedhet.  A baleset körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Forrás: http://8200.hu/

13723947_1029232187131417_9182504019163561939_o.jpg

Fotó: Zirci Önkormányzati Tűzoltóság

IDEIGLENES TELJES ÚTZÁR EPLÉNYNÉL - már zavartalan a forgalom Tovább
Vágányzár - hirdetmény

Vágányzár - hirdetmény

2016. július 18. Szerkesztő: zircblog

A MÁV-START Zrt tájékoztatása szerint  2016. augusztus 1-től 2016. augusztus 10-ig a GyőrszabadhegyVeszprémvarsány állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve GyőrszabadhegyVeszprémvarsányBakonyszentlászló állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.

vaganyzar.PNG

Beküldte: Kelemen Gábor

Vágányzár - hirdetmény Tovább