ZIRCINFO

Bakony Volán menetrend, bérlethosszabbítás

Bakony Volán menetrend, bérlethosszabbítás

2014. december 21. Szerkesztő: zircblog

A Bakony Volán Zrt. értesíti a tisztelt forgalmi utazókat, hogy a 2014. december hónapban megvásárolt havi, illetve a 2. félhavi bérletjegyek érvényességi ideje – tekintettel a tanszünetre, a karácsonyi és az újévi időszakra eső munkaszüneti napok nagy számára - meghosszabbításra kerül 2015. január 7-én 24:00 óráig.

 

Forrás: www.zirc.hu 

Zirc város honlapján megtekinthető a társaság járatainak közlekedési rendje is az ünnepek időszakára vonatkozóan.

 

beküldte:

Kelemen Gábor sajtóreferens

Bakony Volán menetrend, bérlethosszabbítás Tovább
Év végi rendelési idő a kórházban

Év végi rendelési idő a kórházban

2014. december 18. Szerkesztő: KovácsEszter.

doktor_maszkban.jpg

2014. év végi rendelési idő változások:

Nőgyógyászat:
A nőgyógyászati szakrendelés 2014. december 22-től január január 5-ig szünetel.
Dr Szabadka Ödön első rendelési napja január 20.

Reumatológia:
2014. december 16-tól január 2-ig szünetel.

Szemészet:
2014. december 19-től január 2-ig szünetel.

Rehabilitációs rendelés:
2014.december 22-től január 2-ig szünetel.

Belgyógyászat:
Dr Kovács László december 22, 23,29-én nem rendel.
December 30, 31-én rendel.

Dr Cziniel Szabolcs december 22-től január 12-től nem rendel.

Dr Kozma Zoltán december 31-től január 6-ig nem rendel.

Sebészet:
December 22-én 9:00- 11:00-ig van rendelés.
December 23-án 8:00- 14:00-ig van rendelés.
December 29-én 9:00- 11:00-ig van rendelés.
December 30-án 8:00- 11:00-ig van rendelés.
December 31-én 8:00- 11:00-ig van rendelés.

Forrás: Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

Év végi rendelési idő a kórházban Tovább
Mai tündérmese a színpadon

Mai tündérmese a színpadon

2014. december 18. Szerkesztő: zircblog

A Veszprémi Petőfi Színházban léptek fel a zirci gyermekszínjátszók

Nagy sikert aratott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „MA, mint Ti” színjátszó csoportja „Csőr-döngölő” című darabjával, amelyet a Petőfi Színház meghívására mutattak be.

Nyáriné Nagy Angéla, az iskola pedagógusa, a tizenkét éve működő zirci színjátszó csoport vezetője elmondta, Veszprém megyéből nyolc, Fejér megyéből egy csoport kapott lehetőséget, hogy produkcióját bemutathassa a Veszprémi Petőfi Színház „Bóbita táncol” című rendezvényén.

A zirci iskola előadása mai környezetre átültetett Weöres Sándor adaptáció volt. A forgatókönyvet Gecsei Judit és Nyári Zoltán, a Reguly Antal Szakképző Iskola tanárai írták a 21. század nyelvezetére és aktualitására tekintettel, kiegészítve a helyenként tapintható humorforgácsokkal is. Úgy gondolták, a maguk eszközeivel görbe tükröt tartanak a mai magyar társadalom felé, megmutatva mindazt, amit ők kifigurázásra érdemesnek tartanak.

 proba20.jpg

Bepillantást nyerhetünk a próbába

A kisdiákok egy éven keresztül szorgalmasan próbáltak Nyáriné Nagy Angéla irányításával, aki színpadra állította a darabot. A csoport vezetője a kulisszatitkokba is beavatott minket, megtudtuk például, hogy a bemutató napján mennyire izgultak a gyerekek, tartottak a kőszínházi körülményektől. A játékukon azonban ez egyáltalán nem látszott meg, hiszen a közönség először az ő darabjukon nevetett többször is hangosan, majd vastapssal jutalmazta kitartásukat, lelkesedésüket.

 

Lássuk a tanítványok nevét, akik sikerre vitték a darabot: Dávid Boglárka, Dávid Andrea (ők ketten óvodások), Kauffmann Adél, Köncz Rebeka, Szücs Barbara (6.c), Szabó Boglárka (6.d), Bereczki Eszter, Béres Balázs, Fürge Márk, Hédl Patrik, Heim Márk, Murai Panna, Kovács Laura, Panyi Krisztián és Rónaszéki Andrea (7.c).

A darab újszerűségéről és „maiságáról” a színház képviselője is elismerően szólt, sőt később levélben is gratuláltak a zirci színjátszó csoport teljesítményéhez, ami további erőt és kedvet adhat számukra az újabb produkciók megvalósításához.

 bobita.jpg

Jelenet a zirci színjátszó gyerekek műsorából

 bobik31.jpg

Együtt a Petőfi Színház színpadán a fellépők

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Mai tündérmese a színpadon Tovább
Hírek az EU-pályázatokra váróknak

Hírek az EU-pályázatokra váróknak

2014. december 17. Szerkesztő: Atyavilág

sz2020logo2.pngÚgy tűnik, várniuk kell még azoknak, akik a fejlesztéseiket, beruházásaikat uniós pályázati támogatásokkal tervezik megvalósítani. Egy mai hír szerint "Újabb kifogásokkal élt az Európai Bizottság a novemberben benyújtott nyolc operatív programmal (OP) kapcsolatban, részben elutasította azokat és visszadobta a kormánynak."

"Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára később cáfolta a hírt. „Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai között létező információs csatornán néhány órával ezelőttig nem érkezett az operatív programok elutasításáról szóló jelzés, mint ahogy korábban sem. Az operatív programokról a múlt héten is egyeztettek Brüsszelben, ahol a bizottság képviselői szintén megerősítették, még decemberben lezárják a magyar javaslatok értékelését. Hét benyújtott, engedélyezésre váró operatív program van jelenleg a bizottság előtt, miután a Rászoruló személyek támogatását lehetővé tevő programot nemrég már engedélyezték."

A 2014-2020 közötti Európai uniós támogatási ciklus (a Széchenyi2020 program) operatív programjainak (OP) felsorolását, ezek tartalmát, a társadalmi egyeztetések menetrendjét és a beérkezett észrevételeket, valamint az OP-ok előzetes értékelésének vezetői összefoglalóit a program honlapján találjuk meg. A pályázókat természetesen az egyes OP-okon belül a konkrét kiírások érdeklik majd (mire, mikor, mekkora támogatástartalommal lehet pályázni), de a fő támogatási területeket az OP-ok tartalmazzák.

Zirc és térsége (valamint általában a vidék) számára nem jó hír, hogy a vidékfejlesztési operatív program, amelyből az előző ciklusban számos fejlesztés valósult meg a térségünkben, még be sincs nyújtva Brüsszelnek.

Azt nem lehet eléggé hangsúlyozni - amit az előző, 2007-2013-as ciklusban csak késve és nem is kellő hangerővel kommunikáltak a pályázati közreműködő szervezetek és a média -, hogy a leendő pályázók (vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek) a fejlesztési elképzeléseiket jó előre dolgozzák ki, esetleg több változatban; ahol lehet, készítsék el terveiket, esetleg szerezzék be az engedélyeket, és ne várjanak addig, amíg megjelenik egy konkrét pályázati kiírás. Sokkal könnyebb egy már kidolgozott elképzelést hozzáigazítani a tényleges pályázati kiíráshoz, mint akkor kapkodni, amikor a pályázati kiírás megjelenik. Az a pályázó, aki a pályázat láttán ötletszerűen vág bele egy fejlesztésbe, sokkal könnyebben esik pályázatíró hiénák áldozatává, akik tetemes díjazás ellenében ígérik meg, hogy határidőre minden elkészítenek és a pályázat biztosan nyerni is fog.

A megfelelő pályázatíró kiválasztása eldöntheti a pályázat sikerét. Feltétlenül olyat érdemes választani, akiről megfelelő referenciát kapunk ismerősöktől. Néha elképesztő történeteket lehet hallani (és tapasztalatokat lehet szerezni) gátlástalan díjazásért dolgozó pályázatíró szervezetekről, ráadásul a pályázatírás díja általában nem is számolható el a pályázatban.

Érdemes ügyelni, hogy ne kerüljünk a pályázati maffia karmai közé (jóllehet úgy tűnik, mintha egyes állami, önkormányzati szervezetek, vállalkozások szándékosan igyekeznének oda). Tanulságos összeállítás olvasható erről az egyik hírportál mai hírében. A hírben hivatkozott táblázat itt letölthető.

Koós Gábor

Hírek az EU-pályázatokra váróknak Tovább
Erdei útvonalak december 18-án lezárva

Erdei útvonalak december 18-án lezárva

2014. december 16. Szerkesztő: zircblog

vadaszat.jpgA Bakonybéli Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt december 18-án, csütörtökön az alábbi területek kerülnek lezárásra:

- Mária út - Szentkúttól az Éliás-hegyi közútig
- Az Országos Kékkör - Bakonybéltől Nyugatra indulva 6Km távolságban a Laposokig
- Zöld jelzés - Bakonybéltől a Bányászkútig tartó szakasza
- Zöld kereszt jelzés - Bakonybél és Odvaskő között
- Piros jelzés - Odvaskő Hoteltől Dél-nyugatra az Öreg Kecskeakol árokig, Öreg Kecskeakoltól Királykapuig
- Piros háromszög jelzés - Kecskeakol ároktól Witt padig
- Piros négyzet és sárga jelzés - Bakonybéltől délre 4Km hosszan
- Piros jelzés - Öreghálástól Pápavárig, valamint Öreghálástól a Tisztavíz forrás irányába

A balesetek és kellemetlenségek elkerülése végett kérjük, hogy a fenti útszakaszokon az adott napon ne tartózkodjanak.

Megértésüket köszönve

Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészet

Erdei útvonalak december 18-án lezárva Tovább
Megváltozott a nyitva tartás

Megváltozott a nyitva tartás

2014. december 16. Szerkesztő: KovácsEszter.

Az uszoda emeletén működő Fáy Kondi&Fitness terem ezúton tájékoztatja olvasóinkat, hogy a plakátjain szereplő nyitva tartása az alábbiak szerint módosult:

Hétfő-Szombat 16.00 - 20.00

További információ:

- 18 év alattiak számára (diákigazolvánnyal) 30% kedvezmény jár

- Szép-kártyát és bankkártyát is elfogadnak

Napi információikat a facebook oldalukon találjátok: https://www.facebook.com/FayKondi?ref=hl

kondi.jpg

Beküldte. Szelthoffer Ferenc

Megváltozott a nyitva tartás Tovább
Önkormányzati hírek

Önkormányzati hírek

2014. december 15. Szerkesztő: zircblog

Egyenlőre nem érkeztek meg az önkormányzati hírek oldalunkon olvasható formában, de az elérhetőségük útvonalát megmutatjuk. A kellemetlenségért elnézéseteket kérjük.

http://www.zirc.hu/fooldal-akadalymentes/hirek/2014/287-ajandek-a-bobitanak.html

http://www.zirc.hu/fooldal-akadalymentes/hirek/2014/289-minositessel-zartak-az-evet.html

http://www.zirc.hu/fooldal-akadalymentes/hirek/2014/288-akcio-diakvonat-gozoes.html

 

Az okokról itt olvashattok:Polgármesteri utasításra hírzárlat a zirc.blog.hu felé  

Önkormányzati hírek Tovább
Arccal a vasút felé - vasárnaptól menetrendváltozás!

Arccal a vasút felé - vasárnaptól menetrendváltozás!

2014. december 13. Szerkesztő: Atyavilág

mav_menetrendvaltozas_2.png(A képforrása: itt)

A közösségi közlekedés új menetrendjei december 14-től, vasárnaptól lépnek életbe, és már olvashatók az internetes menetrendekben (itt érdemes keresni, mert minden együtt van: http://www.menetrendek.hu/). Mi most a vasúti menetrend-változásokat néztük meg, és érdekes újdonságokat találtunk a Veszprém-Győr vonalon.

Javasoljuk minden utazónak, hogy tájékozódjon a változásokról, mielőtt elindul! A következőkben olvasható információk nem tekinthetők hivatalos tájékoztatásnak!

Részletes elemzésre nem volt idő, azért csak a legérdekesebb változásokról számolunk be.

Ahhoz szoktunk hozzá, hogy a vonatok minden nap egyforma menetrenddel közlekednek. Itt a december 13-ig érvényes menetrend Veszprém-Győr viszonylatban:

mav_14-12-13_datum.png

mav_14-12-13_jaratok.png

A december 14-től érvényes menetrendben háromféle változatot találtunk.

Az egyik változat vasárnapra, általában ünnepnapokra (de vannak kivételek) és az ünnepek körüli hosszú hétvégékre érvényes, amikor csak négy vonatpár közlekedik. Decemberben pl. az alábbi napokon: 14, 21, 28 (vasárnapok), 25, 26 (ünnepnap), 27 (hosszú hétvége szombatja):

mav_14-12-14_datum.png

mav_14-12-14_jaratok.png

A második menetrendi változat a közösségi közlekedés szempontjából csúcsterhelésnek tekinthető napokon érvényes. Decemberben két ilyen napot találtunk: 23 (kedd) és 31 (szerda). Ekkor hat vonatpár közlekedik:

mav_14-12-23_datum.png

mav_14-12-23_jaratok.png

A harmadik változat általában hétköznapokra érvényes, de vannak kivételek. Ezeken a napokon a megszokott öt vonatpárral számolhatunk. Decemberben minden hétköznap, de pl. január 1-én (ünnepnap) is ez érvényes, a január 1-ét követő hosszú hétvége további három napján már csak a négy vonatpár változat.

mav_14-12-15_datum.png

mav_14-12-15_jaratok.png

A vonatok indulási idejében is vannak kisebb változások a jelenlegihez képest.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy munkanapokon a munkába járók életét nem érinti lényegesen a változás, az öt vonatpár megmarad (feltehetően már ennek ismeretében hirdette meg a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség a bérletes akcióját ezen a héten). A csúcsterhelésű napokon közlekedtetett plusz egy vonatpár feltehetően az utazóközönség igényeihez való igazodást jelent. A vasárnapi, ünnepnapi négy vonatpár (ahol a hajnali járat marad el) talán nem fogja a kirándulóforgalmat lényegesen befolyásolni.

Összességében üdvözlendők az utasforgalomhoz igazodási szándékot tükröző változások, amelyek várhatóan a vonal veszteségeit is csökkentik.

Koós Gábor 

Arccal a vasút felé - vasárnaptól menetrendváltozás! Tovább
IV. Veszprém Megyei Nemzeti Szavalóverseny

IV. Veszprém Megyei Nemzeti Szavalóverseny

2014. december 13. Szerkesztő: zircblog

A hagyományoknak megfelelően idén is várják Ajkarendekre a szavalókat. Jelentkezni magyar szerző bármilyen hazafias szellemiségű, a magyarságtudatról, hazaszeretetről szóló művével lehet - korhatár nélkül.

IV. Veszprém Megyei Nemzeti Szavalóverseny

ajkanemzetiszavaloverseny2014_0.jpg

Az eseményen koncerttel, vacsorával várják az érdeklődőket. A szavalók értékes tárgyjutalomban részesülnek. 

A zsűri tagja lesz többek között Csatlós Melinda író Bakonyjákóról, továbbá Varga Gábor költő Zircről.

2013-ban telt ház fogadta a szavalókat.

Tavaly két korcsoportban mérték össze tudásukat a szavalók. 

Tavaly az 1. korcsoport I. helyezettje Bajkó Mercédesz (11 éves), Zírc, Wass Albert: Véren vett ország című versével.

Reméljük ez idén sem lesz másképp, és idén is öregbíti valaki városunk hírnevét!

Beküldte:
Varga Gábor
IV. Veszprém Megyei Nemzeti Szavalóverseny Tovább
Polgármesteri utasításra hírzárlat a zirc.blog.hu felé

Polgármesteri utasításra hírzárlat a zirc.blog.hu felé

2014. december 13. Szerkesztő: zircblog

2014. december.13., 9 .00 :  Ma reggel megkaptuk a polgármester levelét, melyben jelezte, hogy visszaállítható az együttműködésünk megszokott formája. 

Amint tisztáztuk Ottó Péter úrral a helyzet részleteit , tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Íme a levél:

Tisztelt Zircblog Csapata!

Nagyra becsülöm az Önök magas színvonalú önkéntes munkáját, amellyel évek óta törekednek a városunkat érintő hírek, információk, vélemények egy felületen történő megjelentetésére. Bízom abban, hogy az önkormányzat sajtóreferensének írásai továbbra is megjelenhetnek az Önök által biztosított felületen. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy azok elsődleges megjelenési felülete eddig is a város önálló,hivatalos, s reményeim szerint egyre jobban használható honlapja volt.

A zirc.hu látogatottságának növelése érdekében kértem Kelemen Gábort arra,hogy írásait teljes terjedelemben csak a város honlapján lehessen elérni, de minden írása elérhető legyen közvetett úton is, az Önök oldalán megjelenő figyelemfelkeltő részletre kattintva. Nem gondoltam, hogy ez problémát jelent, hiszen más médiák esetén (pl. veol.hu) is alkalmazott módszerükről van szó.

Természetesen, ha Önök ilyen formában nem támogatják az együttműködést, akkor a minél szélesebb körű tájékoztatás szándékát messzemenőkig szem előtt tartva, továbbra is teljes terjedelmű írások jelenhetnek meg Önöknél. Bízom benne, hogy megértik indokaimat, s azokat elfogadva partnerek lesznek egy olyan megoldásban, amely által az Önök oldalának látogatottsága nem csökken, a város honlapjáé nő, s amellyel egyébként az olvasókat semmilyen hátrány nem éri.

Üdvözlettel: Ottó Péter


2014. december.13., 0.30:
Szerdán értesültünk arról, hogy Zirc város polgármestere megtiltotta Kelemen Gábor önkormányzati sajtóreferensnek, hogy jövőben teljes terjedelmű cikkeit, írásait elküldje a zirc.blog.hu-nak. Értetlenül álltunk a döntés előtt, ezért e-mailben megkérdeztük a polgármestert, hogy miért döntött így. Kértük, hogy ha érdemesnek tartja arra olvasóinkat és csapatunkat, akkor péntekig válaszoljon nekünk. 

Nem válaszolt...

Ezzel a döntéssel mindannyian szegényebbek lettünk. Ti az olvasók, Mi a szerkesztők és az is aki ezt a döntést meghozta.

Nem értjük, hogy a város vezetése a városi programokat, lakóhelyünkről szóló híreket, zirci sportolók, táncosok, művészek és más tehetséges emberek sikereiről szóló beszámolókat, miért tartja vissza. Nem az az érdek, hogy minél több helyi lakoshoz eljusson az információ? Vajon miért hoz egy ilyen döntést a város vezetője?  Miért jó az, ha kevesebb információ jut el hozzátok?

Tele vagyunk kérdéssekkel, de egy biztos: Mi ezután is meg fogunk jelentetni minden információt a város életéről ahogy azt az elmúlt 4 évben tettük. 

Ezúton szeretnénk megköszönni Kelemen Gábor önkormányzati sajtóreferensnek a közös munkát Ahogy ő fogalmazott, az "együttműködés rendkívül korrekt volt". További sok sikert kívánunk munkájához.

 

Zircblog

Polgármesteri utasításra hírzárlat a zirc.blog.hu felé Tovább
Apátság látogatóközpont - zárva tartás

Apátság látogatóközpont - zárva tartás

2014. december 12. Szerkesztő: KovácsEszter.Tájékoztatás:

a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja 

• 2014. december 1-től, keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között tart nyitva.

2014. december 22. és 2015. január 4. között ZÁRVA

előzetes bejelentkezés alapján, csak csoportok érkezését fogadják,

mely bejelentkezéseket a nnrl73@gmail.com e-mail címre várják.

Forrás: Zirci Ciszterci Apátság

Apátság látogatóközpont - zárva tartás Tovább
JÉGPÁLYA ZIRCEN

JÉGPÁLYA ZIRCEN

2014. december 12. Szerkesztő: KovácsEszter.

Horváth László, gazdasági tanácsnok a FB közösségi oldalon kérte a zirciek véleményét egy Jégpálya bérlésével kapcsolatban. A  téma minden zircit érint, ezért a felhívást-tevővel egyeztetve, a facebookkal nem rendelkezők számára oldalunkon tesszük elérhetővé az információkat.

JÉGPÁLYA ZIRCEN

Véleményeket kérek/kérünk !!!
A Polgármester javasolja, hogy december közepétől január közepéig a város béreljen egy műanyag jégpályát (300 m2..Ez egy speciális felület, amely környezetbarát műanyag panelekből, kirakószerűen áll össze és a hatékonyság miatt glicerines folyadékot is permeteznek rá), ami a városközpontban lévő korárlabda pályán kerülne felállításra. A bérleti díj egy hónapra kb. brutto 960 000 Ft. lenne. A használata ingyenes. Az lenne a szerencsés, ha valamilyen programot is szerveznének rá pl. állandó zene, forralt bor, sült gesztenye, éjszakai megvilágítás stb., de őszintén szólva nem tudom eldönteni, hogy jó e ez, vagy sem.

Van-e Zircen olyan igény - és éles korcsolya :) -, hogy érdemes legyen a bérleti szerződést megkötni.

December 16-án dönteni kell.

Várom/várjuk a véleményeiteket!!!! Sürgős!

Horváth László

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testület 

Gazdasági tanácsnok

JÉGPÁLYA ZIRCEN Tovább
2015. januárjától élményfürdő és wellness nyeremények

2015. januárjától élményfürdő és wellness nyeremények

2014. december 10. Szerkesztő: KovácsEszter.

10801568_1032460570112672_1507347285600639469_n.jpgTisztelt Utasaink!
2015. JANUÁRJÁTÓL ÚJRA BÉRLETES AKCIÓ! 
A nagy sikerű akciót ezúttal a hagyományos forma mellett megtoldjuk egy főnyeremény kisorsolásával is, a sorsoláson minden beküldő részt vesz!

A fődíj egy Wellness hétvége Zirc-Szarvaskúton,emellett minden beküldő kap kettő(!) 2015 decemberéig érvényes, bármikor felhasználható belépőt a pápai élményfürdőbe.

További részletek:
AJÁNDÉKAKCIÓ BÉRLETES ÉS TÖRZSUTASAINKNAK
A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ajándék akciót hirdet a Győr-Veszprém vasútvonal bármely állomása és megállóhelye között havi, vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel utazóknak, továbbá a Győr-Veszprém (ide értve Győr-Gyárváros, vagy Győrszabadhegy állomásokat is) viszonylatban a teljes útvonalon, vagy minden a két végponton bármelyik irányban túl utazó, azon legfeljebb 50%-os kedvezményű menetjegyet váltó utasoknak, akik nem turisztikai célból, egyénileg, rendszeresen utaznak.

Küldje be

2014. december 1 – 2015. április 15. között érvényes 2 db havibérletét

vagy

2 db 30 napos bérletét,

vagy

4 db félhavi bérletét,

vagy

ezek munkáltató által igazolt másolatait, 20 darab, leutazott, a fenti kritériumoknak megfelelő menetjegyét

a Bakonyvasút Szövetség alábbiakban feltüntetett postafiók címére, 2015. április 20-ig történő postára adással.

Ezt követően 2015. április 30-ig postázzuk Önnek ajándékát, 2 db 2015. december 31-ig érvényes belépőt a pápai termál- és élményfürdőbe. Egy személy egy beküldéssel vehet részt játékunkban. Főnyereményünket – Wellness napok 2 személyre a Szarvaskút Hotelben - minden beküldő között 2015. április 27-én sorsoljuk ki.
Felelős kiadó: Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség 1502 Bp. Pf. 394. E-mail: info@bakonyvasut.hu,tmate.bakonyvasut@yahoo.de web: www.bakonyvasut.hu

Forrás:Bakonyvasút

2015. januárjától élményfürdő és wellness nyeremények Tovább
Képviselő-testületi ülés - 2014. december 16.

Képviselő-testületi ülés - 2014. december 16.

2014. december 09. Szerkesztő: zircblog

ZIRC VÁROS POLGÁRMESTERE

8420 Zirc, Március 15. tér 1.

Szám: 24/2014. 

M E G H Í V Ó

Zirc  Városi  Önkormányzat  Képviselő-testületének  ülését    2014.  december  16-án  (kedd) du. 18,00 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

Amennyiben a képviselő-testület által megállapított napirendi pontok megtárgyalása e napon nem fejeződik be, akkor az ülés folytatása az SZMSZ 24. § (6) bekezdése alapján 2014. december 18-án (csütörtök) 18,00 órakor lesz.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

I. Önkormányzati rendeletek alkotása 

1./ A lakások bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII, törvény végrehajtásáról szóló 18/1993.(XII.13.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjára vonatkozóan

Előadó: Ottó Péter polgármester

2./ A nevelési intézményekben alkalmazandó intézményi térítési díjakról, valamint a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjairól szóló 26/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelet módosítása

Előadó: Ottó Péter polgármester

3./ Zirc Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2013.(V.28.) önkormányzati rendelet módosítása

      Előadó: Lingl Zoltán Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke

4./ A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 28/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata a helyi járatú autóbuszbérlet támogatására vonatkozóan

      Előadó: Ottó Péter polgármester

II. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

5./ Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. I. félévi munkaterve

     Előadó: Ottó Péter polgármester

6./ Zirc Városi Önkormányzat 2015. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyása

     Előadó: Sümegi Attila jegyző

7./ Borzavár Községi Önkormányzatnak a Zirc és Lókút Óvodatársuláshoz való csatlakozási szándékról szóló döntés meghozatala

      Előadó: Ottó Péter polgármester

8./ Zirc Városi Önkormányzat fenntartásában, illetve működtetésében lévő konyhák vendég étkeztetés térítési díjának meghatározása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

9./ A Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Megállapodásának 29. számú módosítása         

     Előadó: Ottó Péter polgármester

10./ A Belügyminisztériummal kötendő Együttműködési Megállapodással kapcsolatos döntés

       Előadó: Ottó Péter polgármester

11./ A Zirc, Damjanich u. 1/A. szám alatti ingatlan hasznosításáról szóló döntés

       Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnök

12./ A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. 2014-2020. évekre szóló továbbképzési tervének jóváhagyása

      Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke

13./ Közvilágítás korszerűsítés tervezésére beérkezett ajánlatok értékelése

       Előadó: Ottó Péter polgármester

14./ Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft-vel megkötött, a gyepmesteri-állatmentési tevékenység ellátására vonatkozó szerződés módosítása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

15./ A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetével kötendő ellátási szerződés jóváhagyása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

16./ Zirc-Akli és Szarvaskút városrész szennyvízkezelésének megoldására megvalósíthatósági tanulmányterv készítése

      Előadó: Ottó Péter polgármester

17./ Tanulmányterv készítése a Zirc, Alkotmány u. – Fáy A. u. – 82. számú főút rendezési tervben kijelölt összekötő út, továbbá az 1904/2, 1929, 1897, 1895 hrsz-ú ingatlanok közlekedési feltárására

      Előadó: Ottó Péter polgármester

18./ A Zirc 1283/3 hrsz-ú köztemető (felső temető) járda építési munkái

       Előadó: Ottó Péter polgármester

19./ A Zirc 1893/1 hrsz-ú gyep/rét művelési ágú ingatlan bérmunkaszerződésének felülvizsgálata

      Előadó: Ottó Péter polgármester

20./ A Zirc-Akliban található egyes önkormányzati ingatlanokra kötött bérmunkaszerződés meghosszabbítása  

      Előadó: Ottó Péter polgármester

21./ Jégpálya bérléssel kapcsolatos döntés meghozatala

       Előadó: Ottó Péter polgármester

22./ Szolgáltató kiválasztása meghatározott városüzemeltetési feladatok elvégzésére

       Előadó: Ottó Péter polgármester

23./ Zirc, Reguly Antal utca Bakonybéli utcától a Malom-árokig terjedő szakaszának csapadékvíz elvezetés felújítás tervezése

      Előadó: Ottó Péter polgármester

24./ A 2014-2020 közötti időszak terület- és településfejlesztési, valamint ágazati operatív programokban a Zirc várost érintő projektjavaslatokkal kapcsolatos tervezési feladatokról

      Előadó: Ottó Péter polgármester

25./ Zirc, Alkotmány u. 2. szám alatti COOP Áruház mögött lévő 1907 hrsz-ú önkormányzati terület rendezésére tervező kiválasztása

      Előadó: Ottó Péter polgármester

26./ Egyéb ügyek (A testületi anyag kiküldésekor még nem ismert, de a fontosságukra tekintettel a testületi ülésen megtárgyalandó napirendi pontok)

III. Konkrét határozati javaslatot nem tartalmazó előterjesztések (tájékoztatók)

27./ BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2015. évi pályázati elbírálás – tájékoztató 

      Előadó: Dr. Benczik Ágnes Adrienn Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke         

28./ Tájékoztató a 28/2014.(IV.1.) BM rendeleten elnyert támogatásról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

29./ Tájékoztató az 1.G.40.150/2007. ügyszámú kártérítési perben megítélt követelések behajtásával kapcsolatosan (zárt ülésre javasolt)

      Előadó: Ottó Péter polgármester

30./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről (az anyag később kerül kiküldésre)

       Előadó: Ottó Péter polgármester

31./ Jelentés a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

       Előadó: Ottó Péter polgármester

32./ Tájékoztató az átruházott hatáskörben hozott jegyzői döntésekről

       Előadó: Sümegi Attila jegyző

Kérem a képviselő-testület tagjait, hogy az ülésen szíveskedjenek részt venni.

Esetleges távolmaradásukat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán jelezzék.

 

Z i r c, 2014. december 8.

                                                                                                Ottó Péter

                                                                                              polgármester

 

Zárt ülésen tárgyalandó napirendi ponthoz minősített többségű szavazást igénylő határozati javaslat:

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének

 

……../2014.(…..) határozata

 

„Tájékoztató az 1.G.40.150/2007. ügyszámú kártérítési perben megítélt követelések behajtásával kapcsolatosan”

napirendi pont zárt ülésen történő tárgyalásáról

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján a „Tájékoztató az 1.G.40.150/2007. ügyszámú kártérítési perben megítélt követelések behajtásával kapcsolatosan” előterjesztést zárt ülés keretében tárgyalja, mivel nyilvános tárgyalása az önkormányzat és az érintettek üzleti érdekét sértené.

Felelős: Ottó Péter polgármester

Határidő: azonnal

 

Melléklet a 2014. december 16-i képviselő-testületi ülés meghívójához

Tisztelt Képviselő-testület!

Az érvényben lévő Szervezeti és Működési Szabályzat 17. § (6) bekezdése  szerint a képviselő-testület részére írásban tájékoztatást kell adni  arról, hogy a munkatervben jelzett napirendi pontok közül melyek és miért maradtak ki az ülés napirendjéről. Az aktuális üléssel kapcsolatosan az alábbi tájékoztatót adom:

A képviselő-testület 2014. november 27-ei ülésének napirendjei tárgyában tájékoztattam a képviselő társaimat, hogy „Az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 28/2011.(X.25.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata” című napirend előkészítése során a bizottság tagjai között  nem alakult  ki egységes álláspont a rendelet tartalmára vonatkozóan, s emiatt kértem a december testületi ülésre áthelyezni a tárgyalását.

A rendelet-tervezettel kapcsolatosan azonban további egyeztetések szükségesek még, így javasolom a képviselő-testületnek, hogy a 2014. évi I. félévi munkaterv február havi ülésére ütemezze be a rendelet felülvizsgálatának tárgyalását.

Zirc, 2014. december 4.

                                                                                      Dr. Benczik Ágnes Adrienn

                                                                                     Emberi Kapcsolatok Bizottság

                                                                                                     elnöke

Melléklet a 2014. december 16-i képviselő-testületi ülés meghívójához

Tisztelt Képviselő-testület!

Az érvényben lévő Szervezeti és Működési Szabályzat 17. § (6) bekezdése  szerint a képviselő-testület részére írásban tájékoztatást kell adni  arról, hogy a munkatervben jelzett napirendi pontok közül melyek és miért maradtak ki az ülés napirendjéről. Az aktuális üléssel kapcsolatosan az alábbi tájékoztatót adom:

A képviselő-testület 2014. II. félévi munkaterve szerint 2014. december hónapi ülésén szerepel a „Zirc város közművelődési intézményeinek 2015. évi összehangolt  munkaterve  - Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. stratégia terv elkészítése, intézményi jövőkép kialakítása”című napirend.

 A Szervezeti és Működési Szabályzat 11. § 1. pontja alapján az Emberi Kapcsolatok Bizottság átruházott hatáskörben dönt a tevékenységi körébe tartozó intézmények munkaterve, szervezeti és működési szabályzat és házirendje jóváhagyásáról. A Szervezeti és Működési Szabályzat alapján tehát az Emberi Kapcsolatok Bizottság fogja jóváhagyni a két közművelődési intézmény 2015. évi munkatervét.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. igazgatója tájékoztatott, hogy a  stratégiai terv készítése folyamatban van, de mivel nem készültek el sem országosan, sem helyileg az új közművelődési koncepciók,  ezen anyagok elkészítését célszerű volna megvárni azért, hogy az intézményi stratégia is megfelelően illeszkedjen  az országos és helyi stratégiához is.

Zirc, 2014. december 5.

                                                                                                 Ottó Péter

                                                                                                polgármester

Forrás: zirc.hu

                

Képviselő-testületi ülés - 2014. december 16. Tovább
Zirci táncoslányok nemzetközi sikere

Zirci táncoslányok nemzetközi sikere

2014. december 09. Szerkesztő: zircblog

Kiemelkedően szerepeltek a zirci Hangszóró Alapítvány növendékei a szerbiai Magyarkanizsán megrendezett, Europa Open elnevezésű nemzetközi táncversenyen.

A showtánc-verseny mini kategóriájában Horváth Kiara Mary Poppins koreográfiájával első, Vuk-táncával a második helyet szerezte meg, Vincze Kitti egy arany- és egy bronzéremmel tért haza, míg Horváth Nikoletta negyedik helyen végzett egy erős és színvonalas mezőnyben.

A fiatalok a Hangszóró Alapítvány keretei között, annak támogatásával működő HoneySweet Táncstúdióban táncolnak, amely idén szeptemberben alakult, s jelenleg mintegy húsz tagot számlál. Kertay Zsuzsanna veszprémi táncoktató művészeti vezetésével hetente kétszer négy órát próbálnak, keddenként a Művelődési Házban, csütörtökön pedig a Patkóban – tájékoztat Vincze Szilvia, az alapítvány társelnöke, aki határtalan lelkesedéssel, sok befektetett energiával intézi az ügyeket, és örömmel adott számot a zirci táncstúdió első eredményeiről.

A foglalkozásokra járó legfiatalabb gyermek öt éves, de vannak felnőttek is, akiknek alakformáló latin tornát tartanak. Különböző koreográfiákat tanulnak a növendékek, s már több helyen is felléptek. Az alapítvány elsődleges célja a gyermekek személyiségének, képességeinek, esztétikai érzékének és mozgáskultúrájának a fejlesztése, a különböző kulturális irányzatokkal és művészeti ágakkal történő megismertetése – mondja el Kovács Eszter, a Hangszóró Közhasznú Alapítvány alapítója, aki természetesen nagyon büszke a Zirc város hírnevét is öregbítő eredményekre, s elismerően szól a vezetők önzetlen, áldozatos munkájáról.

  cskep12.jpg

Az eredményesen szereplő zirci táncos lányok. Balról: Vincze Kitti, Horváth Kiara és Horváth Nikoletta (Fotó: Hangszóró Alapítvány)

 

Vincze Kitti már az idősebbek közé tartozik a HoneySweet táncstúdióban, rutinjával, tapasztalatával az oktatómunkából is kiveszi a részét. A budapesti Oktogon Versenytánc Egyesületben is sportol, és egyértelmű célja, hogy az érettségit követően a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytassa tanulmányait. Unokatestvére, Horváth Kiara felkészülését is segítette. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a hatéves kislánynak ez volt élete első versenye, és nála idősebbeket is felülmúlt a teljesítményével. Horváth Nikolettát eddig inkább mazsorett-táncosként ismerhettük Zircen, de mint látható, a versenytáncban is ügyeskedik a junior korú leányzó.

A versenyzők egy-egy történetet meséltek el a produkciójukkal, bizonyos kategóriákban eszközt is használhattak, Vuk tánca pedig rókajelmezben került előadásra. A versenynek egyébként szigorú szabályzata volt, így például a kiszabott időkeretet egy másodperccel sem lehetett átlépni.        

Vincze Szilvia fontosnak tartja, hogy az ügyesebbek számára a jövőben is biztosítsák a versenylehetőséget. Tavasszal beneveznek a látványtánc-bajnokság területi kvalifikációjára, s a nívós veszprémi Connector Táncfesztiválon is fel szeretnének lépni. Miközben az újabb terveket szövögetik, az új gyerekeket nagy szeretettel várják a próbákra. Azoknak a szülőknek pedig, akik együttműködtek velük az eddigiek során, ezúton is köszönetüket fejezik ki, hiszen az ő bizalmuk rendkívül fontos az eredményes, kiegyensúlyozott működéshez. 

A Hangszóró Alapítvány most a karácsonyi műsorára készül, amelyet december 21-én, 17 órától rendeznek meg a Patkó Étteremben, és minden érdeklődőt szeretettel várnak. A szintén az alapítvány keretei között működő veszprémi „Dansing” ének- és táncstúdió tagjai is bemutatkoznak majd a nagyközönség előtt. A HoneySweet táncstúdió műsorában pedig láthatjuk majd azokat a számokat is, amelyekkel sikeresen szerepeltek a növendékek a szerbiai versenyen. Hipp-hopp, jön Vuk…

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Zirci táncoslányok nemzetközi sikere Tovább
Megvitatták a közlekedésfejlesztési koncepciót

Megvitatták a közlekedésfejlesztési koncepciót

2014. december 05. Szerkesztő: zircblog

Közmeghallgatást tartott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, melyen lehetőség volt Zirc város közlekedésfejlesztési koncepciójának a véleményezésére is.

A szükséges közlekedési fejlesztéseket megalapozó dokumentum elkészítésével egy évvel ezelőtt bízta meg az önkormányzat a veszprémi Via Futura irodát. A koncepció célját, főbb irányait Lantai Gyula, a cég ügyvezetője ismertette. Elmondta, a tanulmányban foglalkoztak az országos közutakkal és a helyi utakkal, a vasúti, a kerékpáros- és a tömegközlekedés, a gyalogos forgalmi létesítmények, a parkolók, illetve a forgalombiztonsági beavatkozások kérdésével.

Hangsúlyozta, hogy Zirc szempontjából alapvető fontosságú a 82-es számú főút elkerülő szakaszának a megépítése, amit alátámasztanak a koncepció során végzett forgalomszámlálási adatok is. Ez azonban egy olyan volumenű beruházás, amelyet az önkormányzat nem tud megvalósítani, a hasonló beruházásokat a nemzeti infrastruktúra-fejlesztő végzi. A vasúti kapcsolatnál fejlesztésről szintén nehéz beszélni, ez sem önkormányzati feladat, a kerékpárút kiépítését ugyanakkor a 82-es főút teljes szakasza mentén javasolják. Vizsgálja a tanulmány azt is, hogy hol szükséges járdák, zebrák, parkoló-állások kialakítása.        

A koncepció elkészítésébe egyébként bevonták a közlekedés kapcsán érintett szerveket, és az állampolgároknak is lehetőségük volt arra (nemcsak a közmeghallgatáson, hanem már korábban is), hogy javaslatokat fogalmazzanak meg. A beérkező észrevételeket a koncepció készítői szintetizálták, átvezették a tanulmányba, és ezek után véglegesítették a dokumentumot.

Nem csak a koncepcióval, hanem általánosan a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban is elhangzottak javaslatok az érdeklődők részéről. Szükségesnek tartották például az Egészségház helyi járattal történő megközelíthetőségét, ami elsősorban az idős emberek számára okoz problémát. Ottó Péter polgármester válaszában kifejtette, az önkormányzat kész tervekkel rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a helyi járat útvonalába bekapcsolja a Kossuth utcát, így meg tudna állni a busz az orvosi rendelőnél is. A megvalósításra azonban eddig eredménytelenül pályáztak.

 kmh.jpg

A közlekedésfejlesztési koncepció volt az egyik témája a képviselő-testület közmeghallgatásának

A közmeghallgatás második napirendjének keretében az érdeklődő állampolgárok által felvetett kérdéseket, közérdekű bejelentéseket, javaslatokat lehetett megvitatni. Bognár Magdolna helyi lakos a Deák Ferenc utca és a Borzavári út rossz vízelvezetését, a város magas idegenforgalmi adóját és a karácsonyi díszkivilágítás szegénységét kifogásolta.

kmh1.jpg

A felvetésekre Ottó Péter polgármester válaszolt.

kmh3.jpg

A városvezető elmondta, a szóba hozott utcák vízelvezetésével egyelőre nehéz mit kezdeni, hiszen azok a járdákkal és az árokkal együtt a megyei közút kezelésében vannak. Az önkormányzat már évekkel ezelőtt kezdeményezte a tulajdonba vételt, amire remélhetőleg sor kerül a közeljövőben. Az idegenforgalmi adóval kapcsolatban úgy reagált: a TDM szervezet létrehozásakor, a turizmus akkor jelenlévő szereplőinek az egyetértésével emelték meg azzal a céllal, hogy több pénzt tudjon a város a turizmusra fordítani, hiszen minden idegenforgalmi adóforinthoz az állam további 1,5 forint támogatást ad. Hozzátette: vannak mérhető eredmények, évről évre nagyobb a Zircen töltött vendégéjszakák száma. Nem ellenzi az idegenforgalmi adó csökkentését, de ehhez szükségesnek látja az egyeztetést a turizmus szereplőivel is. Ezúton is felhívta a figyelmet arra, hogy van a városban egy turisztikai szövetség, amely azért jött létre, hogy a kisebb szolgáltatók képviselete is biztosított legyen a szervezet által, és érdemben is hozzá tudjanak szólni a fejlesztési irányok meghatározásához. A harmadik felvetett témával kapcsolatban azt mondta: tettek már lépéseket annak érdekében, hogy ebben az évben egy picivel több ünnepi fénnyel rendelkezzen a város, ennek megvalósítása folyamatban van.

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Megvitatták a közlekedésfejlesztési koncepciót Tovább
Aki lenyűgözte Picassót

Aki lenyűgözte Picassót

2014. december 05. Szerkesztő: zircblog

Gyógyszerészettel foglalkozott, a festészet csak később jött az életébe. Teljesen autodidakta módon hozta létre művészetét. Nem lehetett sehová besorolni, ideahaza sokáig nem tudtak mit kezdeni vele.

A „napút festőjeként” is emlegetett Csontváry Kosztka Tivadarról tartott előadást Szeifert György művésztanár a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében, a Bakonyi Finnbarátok Körének szervezésében. Az egyesület részéről Németh István elnök köszöntötte a vendégeket, majd át is adta a szót az előadónak.

– Olyan festő volt, aki úgy teljesítette ki a géniuszát, hogy szinte senkitől nem tanult semmit, teljesen autodidakta módon hozta létre a művészetét. Próbálkozott ugyan külföldi akadémiákon, de azok a módszerek és témák, amelyekkel találkozott, inkább elriasztották, minthogy segítették volna a saját munkáját – mondta el Szeifert György, aki az első Csontváry-képpel kisgyermekkorában, az édesanyjától kapott bélyeggyűjteményben találkozott, s rögtön a hatása alá került, az egyik kedvenc festője lett.

Idézte a képzőművészeti főiskola korabeli igazgatója, Keleti Gusztáv gondolatait, s ebből kiderült, hogy kezdetben nem magasztalták az egekig Csontváry-t. Nemhogy tehetségnek, de még ígéretnek sem nagyon tartották. (A művésztanár e két fogalmat is feszegette, visszautalva egy tudományos konferenciára, amelyen részt vett. Arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy valakiből akkor lesz tehetség, ha be is váltja a hozzáfűzött reményeket. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a tehetség jeleinek nem kell feltétlenül megmutatkozniuk már gyerekkorban.)

Így volt ez a 19. század közepén születő Csontváry Kosztka Tivadarral is, aki 27 éves korában kezdett el festeni, s a kezdeti nehézségek ellenére sem adta fel. Megfogadta a szakmai tanácsokat, tanult, patikusi állásával pedig olyan jövedelemre tett szert, aminek köszönhetően minden idejét a festészetre tudta fordítani.

csontv.jpg 

Szeifert György előadását érdeklődve hallgatták a baráti kör tagjai és a meghívást elfogadó vendégek

 

Művészetét mitikus képzelőerő hatotta át, valami olyan, az ember és a természet által létrehozott motívumot keresett, amiben az időtlenség, a távlat, a különböző szférák, történelmi korok besűríthetők. Egyik művészeti irányzathoz sem tudták igazából besorolni, leginkább az expresszionizmus és a szürrealizmus jegyei jelennek meg a képein. Úgynevezett „napút festő” volt, a szabad ég alatt festett, a természet nagy motívumait próbálta vászonra vinni. Az előadó részletesen elemezte Csontváry főbb motívumait (Magányos cédrus, Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, Baalbek). Beszélt a festő képeinek különböző interpretációs lehetőségeiről, a Csontváry-hagyaték különleges megmeneküléséről. Idehaza még halála után is, sokáig nem tudtak vele mit kezdeni, a hatvanas, hetvenes években rehabilitálták. Külföldön is komoly elismerésre tett szert, monumentális képei a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festőjét, Picassót is lenyűgözték – tudtuk meg Szeifert György előadásából.  

 

 

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

 

 

    

 

 

 

 

 

 

        

 

Aki lenyűgözte Picassót Tovább
Hogyan táplálkozzunk?

Hogyan táplálkozzunk?

2014. december 05. Szerkesztő: zircblog

 

Metodic 2014 dec. A6..jpg

Csak egy tested van, szeresd!  Lehetsz fitt koplalás nélkül is!

Ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében?! Egyebet sem kell tennünk, mint helyesen táplálni a testünket? De milyen étkezés illik hozzánk? Ebben segít a METODICanyagcseretípus-mérés
Sokszor hangoztatjuk, hogy az alkatunk, a göndör hajunk, a körömformánk a mozdulataink mind genetikai örökségünk. S bár hozunk külső és belső sajátosságokat szüleinktől, nagyszüleinktől - akár hetedíziglen felmenőinktől -, nem vagyunk egyformák. Mindenki egyedi. De vajon csak külsőleg, szemmel jól látható jegyekben különbözünk? 

Kevesen gondolnak arra, hogy mindez igaz belsőnkre, szervezetünk működésére is. Ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében? Ehhez egyebet sem kell tennünk, mint helyesen táplálni a testünket. Ha azt adjuk a szervezetünknek, amire valóban szüksége van egészséges működéssel, magas energia szinttel és pompás formával hálálja meg. Honnét tudhatjuk biztosan, hogy mi számunkra a megfelelő alapanyag, hogy vajon a szénhidrátban vagy a fehérjében gazdag táplálkozás hozza-e meg számunkra a várva várt eredményt?
Az információk sűrűjében való eligazodást segíti a METODICanyagcseretípus-mérés, ami a korszerű technikának és a tudományos hátterének köszönhetően lehetővé teszi anyagcseretípusunk és hormonális beállítottságunk feltérképezését. A mérés egy orvostechnikai mérőműszer segítségével történik. Mindannyiunk szervezetének másra van szüksége ahhoz, hogy a rendszer tökéletesen működjön, hogy energikusak legyünk, hogy a testünk, ha szükséges, minden szenvedéstől mentesen váljon meg a felesleges kilóktól. 

A műszer alkalmas arra, hogy akár egyenként is megtudjuk az élelmiszerekről, hogy ártanak vagy használnak-e? A mérést követően felállítható egy tartható, csakis számunkra tökéletes étrend, amit nem kényszeres fogyókúrának, sokkal inkább egy egészséges és egyénre szabott táplálkozási életmódváltásnak nevezünk. 

Az igazán nagy eredmény azonban az, amikor valakinek az itt kapott táplálkozási és életviteli tanácsoknak köszönhetően elmúlik a refluxa, vagy normalizálódik a vérnyomása, megszűnik a vércukorproblémája, esetleg újraindul a pajzsmirigye egészséges működése. Mindez nem azért történik, mert ez egy csodamódszer, hanem azért, mert maga az emberi szervezet csodálatos. Ha úgy érezzük, valami nem jól működik a testünkben, derítsük ki az okát - akár egy ilyen egyszerű vizsgálattal!

Minden hónapban egy alkalommal ingyenes előadást tartunk, melynek pontos

időpontjáról a www.metodic.hu/eloadasok honlapon kaphat információt.

 

A helyes táplálkozás alapfeltétele a jó egészségnek, a magas energiaszintnek, a

teljesítőképességnek és az ideális testsúlynak!

 

Ne feledje! Útmutatásunk egy életre szól!

Beküldte:

Kocsyné Garamvölgyi Tímea

Metodic tanácsadó

Hogyan táplálkozzunk? Tovább
Az ördög a részletekben rejlik!- tartja a mondás.

Az ördög a részletekben rejlik!- tartja a mondás.

2014. december 04. Szerkesztő: zircblog

Rendkívüli képviselő-testületi ülését tartotta Zirc önkormányzata. Két napirendi pontot tárgyaltak meg, illetve újra. Ottó Péter polgármester élt a törvényekben adott jogával, és úgy ítélte meg, hogy a múlt héten hozott két döntésük súlyosan sérti Zirc érdekeit. Első pontban a Bakonykarszt Zrt. Felügyelő Bizottságába delegálandó bizottsági tag jelölését tartotta helytelen döntésnek. A szokásjog alapján a Zirci Járási Tanács javaslatát terjesztették a Zirci Képviselő-testület elé. A tanács Bakonyszentkirály jegyzőasszonyát javasolta erre a posztra. Ottó Péter ezt terjesztette a Zirci testület elé. Az elmúlt években ezt a feladatot Dudar jegyzője látta el. A társulási tanács legfontosabb érve a változás mellett az volt, hogy ezentúl, bizonyos időnként változtatva, mindig más és más személyt bíz meg a feladattal. Dudar jegyzője mellett érvelők azt hozták fel álláspontjuk védelmében, hogy a Dudaron lévő szennyvíztisztító működését Dudar polgármestere irányításával a jegyző és munkatársai végezték el. Ez sokszor komoly megterhelést jelentett személyesen a jegyző és az egész jegyzőség számára. Horváth László képviselő ezért nyújtott be módosító indítványt, melyben Dudar jegyzőjét javasolta továbbra is felügyelő bizottsági tagnak. A Zirci képviselők akceptálták véleményét és így is szavaztak.

A megismételt szavazás előtt élénk és néha hangos, csaknem személyeskedésig menő vita folyt a képviselők között. Azt nem lehetett pontosan érzékelni, hogy milyen okból, de többen megváltoztatták a véleményüket, és a megismételt szavazáskor Bakonyszentkirály jegyzőjét választották meg a Bakonykarszt Zrt. Felügyelő Bizottságába.

A második napirendi pont az uszoda fenntartásáról és működéséről szólt. Ez egy olyan fontos és nagy téma, hogy a későbbiekben külön szeretnék vele foglalkozni.

 

Fekete Zsigmond

Az ördög a részletekben rejlik!- tartja a mondás. Tovább
Képviselő-testületi ülés - 2014. december 3.

Képviselő-testületi ülés - 2014. december 3.

2014. december 03. Szerkesztő: KovácsEszter.

Coa_Hungary_Town_Zirc.svg.pngZIRC VÁROS POLGÁRMESTERE

8420 Zirc, Március 15. tér 1.

 

Szám: 23/2014.

M E G H Í V Ó

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülését a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (1) bekezdésében foglaltak alapján  a napirendi javaslatban megjelölt napirendek ismételt tárgyalása miatt 2014. december  3-én (szerda)  17,00 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Városháza nagyterme

NAPIRENDI JAVASLAT:

I. Személyi ügyek

1./ levelpolgm.pngBakonykarszt Zrt. Igazgatóságába igazgatósági, a Felügyelő Bizottságba felügyelő bizottsági tag jelölése

     

Előadó: Ottó Péter polgármester

 

 

II. Határozati javaslatot tartalmazó, döntést igénylő ügyek

2./  A Tanuszoda 2015. évben történő üzemeltetése

      Előadó: Ottó Péter polgármester

Kérem a képviselő-testület tagjait, hogy az ülésen szíveskedjenek részt venni.

Esetleges távolmaradásukat a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal titkárságán jelezzék.

 

Zirc, 2014. november 28. 

                                                                                                 Ottó Péter

                                                                                               polgármester

Forrás: zirc.hu

Képviselő-testületi ülés - 2014. december 3. Tovább
„EGY DOBOZNYI SZERETET„

„EGY DOBOZNYI SZERETET„

2014. december 03. Szerkesztő: KovácsEszter.


Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata, a Bagolyvár Étterem és Galériával közösen- ebben az évben is- ajándékgyűjtési akciót hirdet a Zirci Járás területén élő hátrányos helyzetű 0-15 éves korú gyerekek részére.

A becsomagolt cipős dobozra kérjük jól láthatóan írja fel, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánja ajándékát. Az ajándékcsomagolásnál gondoljon arra, hogy mi az, aminek saját gyermeke is örülne.

Ha szívesen részt venne az akcióban, kérjük, hogy az ajándéknak szánt cipős dobozát 2014. december 15-ig a Bagolyvár Fogadó 8420 Zirc, Kossuth L. u. 35. szám alatt szíveskedjen leadni.

Az összegyűjtött ajándékokat a Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével 2014. december 22-én, egy kis ünnepség keretében adjuk át a rászoruló gyermekeknek a Bagolyvár Fogadóban.


További információért hívja:
Gyermekjóléti Szolgálat 88/416-936
Bagolyvár Fogadó 20/256-36-32

cipsdoboz2.jpg

Forrás: http://www.bagolyvarfogado.hu/

 

„EGY DOBOZNYI SZERETET„ Tovább