Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
Ugrás a tartalomhoz
Időjárás

Biciklivel a Fertő-tó körül - kiegészítés*

A hegyekben lakni, de szűk egy óra autóútnyira Riviérát (Balaton), termál- és gyógyfürdőket (Pápa, Kenyeri, Borgáta, Lipót, Komárom, ...) tudni a közelben, tényleg irigylésre méltó helyzetben vagyunk. Ennél már csak az lenne jobb, ha mindez itt lenne a zirci határban... (volt is, igaz, hideg vizű, csak már semmilyen sincs).

Nagy tavaink hűsítő habjai ilyen melegben először is a fürdést juttatják eszünkbe, másodszor is azt, és sokadszorra jön, hogy ezeket például körbe is lehet kerekezni. A Balaton-kerülő biciklis programokból bőséges a választék (a TÚRA-ZÓNA heti ajánlóiban is rendszeresen ismertetünk ilyeneket), minden életkorra, erőnlétre, komfortigényre kínálnak egyéni és csoportos utakat (http://www.balatonkerekparut.hu/biciklitura/balaton-kortura--sportosanhttp://www.balatontipp.hu/index.php?p=bicikliut), de kis fáradsággal bárki saját maga is összeállíthat egy idejéhez és pénztárcájához szabott programot. Nemrég egy saját szervezésű, 2011-ben lebonyolított biciklis csemetés Balaton-kerülés menetrendjét is ajánlottuk (http://zirc.blog.hu/2012/06/17/cim-nelkul_2459).

Ebben az évben a Fertő-tó körbekerekezését céloztuk meg. Közelebb van, mint a Tisza-tó, és izgalmasabbnak tűnik, mint a Velencei - és mert már két éve tervezzük.

2012-06-30-983.jpg

Naplemente a podersdorfi kempingben

Útjainkat alapvetően a szerényebb igényekhez és a kiskorú résztvevőhöz igazodóan szervezzük: alvás sátorban, kaja zacskóból, naponta egyszer valami melegebb, de ez sokszor csak egy lángos a strandon, vagy egy gyorsan melegített készétel-konzerv - kivételesen egy olcsó éttermi vacsora. Fontos szempont viszont, hogy örömet is találjunk, ne csak a tűző napon letekert kilométerek izzadságára és izomlázára emlékezzünk hetek múlva.

Tovább ►

A Fertő-tó kerüléséhez ugyancsak számos ajánlat található a neten (http://tura.na-tura.hu/turak/kerekparhttp://probike.network.hu/blog/probike-hirei/a-ferto-to-bringavalhttp://www.mozgasvilag.hu/akcio/kerekpartura-a-ferto-to-korul-paradicsomi-kerekparozas), a régebbiek inkább arra jók, hogy a saját szervezésű utakhoz kiegészítő információkat nyerjünk. Abban nagyjából megegyeznek, hogy a kb. 121 kilométeres távot három biciklis nap alatt teljesítik. Mi is három napot szántunk rá, a következő ütemezésben:

* A netre a mai napon (2013.07.25) felkerült, letölthető térkép a Fertő-tó körüli bicikliútról: http://www.mozgasvilag.hu/ferto-to-kerekparut-terkep/

0. nap: érkezés Hegykőre, sátorverés a SÁ-RA kempingben (azért ott, mert egyben van a hegykői termálfürdővel, és a szállásdíj a fürdőbelépőt is tartalmazza).
1. biciklis nap: Hegykő-Fertőszéplak-Fertőd-Pamhagen (határ)-Apetlon-Illmitz-Podersdorf. Táv kb. 39 km. Sátrazás a podersdorfi kempingben.
2. biciklis nap: Podersdorf-Weiden am See-Neusiedl am See-Jois-Winden am See-Purbach am Neusiedler See-Oggau am Neusiedler See-Rust. Táv kb. 50 km. Sátrazás a rusti kempingben.
3. biciklis nap: Rust-Mörbisch am See (határ)-Fertőrákos-Balf-Fertőboz-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő. Táv kb. 32 km.

2012-07-03-991.jpg

Körbeértünk! Csúcscsoki helyett csúcsjégkrém és csúcssör (38 fok árnyékban...)

Bár minden nap hőségriadós volt, a reggel 5-6-7 órai indulásokkal sikerült a kánikulai csúcsokat kivédeni, és minden biciklis napon délben már a vízben voltunk. 

Az útvonalról: A Mörbish-Fertőrákos-Balf szakasz és néhány kisebb forgalmú, jellemzően lakott területen belüli útszakasz kivételével mindenütt elkülönített kerékpárúton hajthatunk. Ugyanezen a szakaszon, és még Hegykő-Fertőszéplak között kell nagyobb dombokra is számítani, egyébként gyakorlatilag vízszintes (na jó, néha hullámos). A bicikliutak minősége az osztrák részeken kiváló, még a Podersdorf-Weiden szakasz kb. 5 kilométeres részén is, ahol természetvédelmi okokból nem aszfaltos, hanem murvás. A magyar rész bicikliútjai már változatosabbak, de általában - figyelemmel - jól lehet haladni. Nagyon rossz minőségű viszont a Fertőrákos-Balf közötti közúti szakasz.

Az osztrák oldalon az útvonal jelzése mind táblákkal, mind aszfaltjelekkel kiválóan megoldott, ettől függetlenül érdemes figyelni a településeken belül és az elágazásoknál, mert könnyen felesleges kerülőutakon találhatjuk magunkat. Az osztrák jelzés szerint a mi útvonalunk a B10 kerékpárút (magyar nyelvű leírás és térkép itt: http://www.burgenland.info/hu/themen/sport/radfahren/radwege/radns/b10nord/), amelynek azonban vannak leágazásai, valamint alternatív útvonalai (ezeket a térképek és a táblák is Variante néven jelzik), és ezeknek is mind B10 a jelzése (tehát ne az autóvezetői eszünkkel keressük a jó utat). Magyar oldalon aszfaltjelzések szinte egyáltalán nincsenek, a táblák is gyérebbek (néhány ezek közül szemmel láthatólag a sógorok jóvoltából került magyar oldalra az idelátogató biciklis szomszédok dolgának megkönnyítésére).

2012-07-02-986.jpg

Az osztrák települések határában részletes településtérképek, útmutatók, kiváló pihenőhelyek

2012-06-30-971.jpg

2012-06-30-969.jpg

A Fertő-tó (Neusiedler See) osztrák oldalon is szigorúan védett. Kilátó és bicikliút Illmitz-Podersdorf között

2012-06-30-979.jpg

Nem vicc: a vadkacsák és a vadludak együtt fürdenek a fürdőzőkkel, és senki nem háborgatja őket

A szálláslehetőségekről: A magyar oldalon Hegykőn kívül még Balfon van kemping, az osztrák oldalon gyakorlatilag minden vízparti településen. Ettől felfelé (falusi szálláshely, magasabb kategóriájú panziók, szállodák) pedig ami szem-szájnak ingere. Így tehát ha bármilyen okból (időjárás, stb.) el kell térni az előzetes menetrendtől, kis távolságon belül lehet szálláshelyet találni. Arra ügyelni kell, hogy ha nagyon jó az idő, akkor az osztrák oldalt teljesen ellepik a helyi hét végi fürdőzők, és számos panzió dugig tele van.

Az általunk választott kempingek (Hegykő, Podersdorf, Rust) tiszta, jól szervezett helyek, kiváló vagy jó szociális helyiségekkel, infrastruktúrával, nyugalommal, árnyékkal.

Az ellátásról: Minden kempingen belül, vagy a közvetlen közelében van bolt, büfé, vendéglő, amelyek a hét végén is nyitva tartanak. Menet közben pedig a településeken lehet beszerezni az éppen szükséges enni-innivalót. Ez azért fontos, mert a nagy melegben semmilyen ételt nem érdemes (nem is szabad) biciklin magunkkal vinni, ugyanis perceken belül gusztustalan állagú és ehetetlen lesz. A jéghidegen vásárolt italok nagyjából negyed óra alatt válnak lábvíz minőségűvé. Így tehát - különösen a csemetéket - a lefekvés előtt jól megetetni-megitatni, éjszakára ásványvizet kitenni a sátor mellé, hogy legalább húsz fokra "hűljön", és a reggeli boltnyitáskor megvenni a friss zsömlét, kefirt, kakaós tekercset, amit aztán rögtön meg is eszünk.

2012-06-30-963.jpg

Biciklis pihenő Pamhagen után

Mitől fogják élvezni az utat: Ismerősömnek - aki kikapcsolódásként a napi munka után még teker vagy hatvanat a bakonyi dombok között - mondom, hogy neki nem lenne nagy kihívás a Fertő-tó körül, mert ha reggel ötkor elindul, délre körbe is ér. De a család kisebbjei élményt is várnak, különben soha többé nem lehet őket rávenni, hogy eljöjjenek.

Mi úgy terveztük, hogy minden szálláshelyen két éjszakát töltünk, így legalább egy délután és egy egész nap jut fürdésre (vagy ha rossz az idő, a környék bejárására, de szinte biztos, hogy ez utóbbi esetben is a fürdés maradt volna).

Podersdorfban a kemping fürdője a tópart; a közvetlenül hozzá csatlakozó városi fürdő egyszerűen a kempingfürdő folytatása. A kettő együtt közel 3 km kavicsos-homokos part, amely lassan mélyül - egészen kb. 1-1,2 m mélységig, ugyanis a Fertő-tó átlagmélysége is ez, a legmélyebb pontja talán 2 m. Begyalogolhatunk több száz méter a bójákig, és a felnőttnek még mindig csak a derekáig ér. Gyermekeknek ideális, jól áttekinthető, senki nem veszhet el. A víz meleg, és bár zavarosnak néz ki (mert a kis szél is elég hamar felveri az iszapot), minősége az osztrák szabvány szerint az ivóvíz alatt van egy fokozattal.

Rustban (Ausztria legkisebb városa, "szabad város", gólya-webkamera: http://www.rust.or.at/webcam/page/storch.html) a kempingnek nincs saját fürdője, a közvetlen szomszédos városi strandra mehetünk át, ami a családosoknak már nem annyira vonzó, mert a kikötőből hasítottak le egy darabot, gyorsabban mélyül és iszaposabb is, viszont van kristálytiszta vizű, napmelegítette élményfürdő két csúszdával, vadpatakkal, gyermekpancsoló. Itt csak egy éjszakát töltöttünk, de előtte bőséges strandolással.

Hegykőn a rajt és a cél helyszíne a termálfürdő kempingje volt. Azért nem töltöttünk több időt Rusztban, mert a csemetének jobban tetszett ez, mint az. Feszített tükrű úszómedence, tanmedence, pancsoló, fedett és nyitott gyógymedencék, nagy zöldterület, játszótér, strandlabdapályák, büfék, vendéglők. A visszaérkezés után maradtunk még három napot, mert jó volt és megérte.

A Fertő-kerülésre ráhúzott napok egyikén gyermekes programot szerveztük, mert esős napnak ígérkezett. Elsőként Nagycenk, mert ott ugye van a Széchenyi Múzeumvasút. Odaérve kiderül, hogy csak péntek-szombat-vasárnap jár (az utolsó napon azért pótoltuk). Na, akkor a fertőrákosi kőfejtő (útba ejtve a sopronkőhidai fegyházat és a határnyitó '89-es páneurópai piknik helyszínét). Ez meg két évig zárva, felújítás miatt. A kőfejtő parkolójában nagy tanácstalanságunkban ránk talált viszont egy később nagyszerűnek bizonyult fertőrákosi program: egy gumikerekes kisvonattal háromórás környéknézés, benne a határ menti Mithrasz-szentély, a fertőrákosi falumúzeum és keramikusműhely, az ország egyetlen eredeti közterületi pellengére, a fertőrákosi püspöki kastély, és egy egyórás hajókázás a tavon (osztrák-magyar oldalon), mindenhol szakszerű idegenvezetéssel, mindez kettőnknek szűk hatezerért, és mindketten nagyon élveztük. Méltó befejezésként pedig az ország egyetlen, kizárólag kalcitokra specializálódott, egyébként magántulajdonú (magángyűjtésű) ásványkiállítása.

2012-07-04-1000.jpg

Határkő a páneurópai piknik (a '89-es határnyitás) helyszínén. Ők köztársaság voltak és maradtak is.

2012-07-04-1091.jpg

A remek fertőrákosi körutazásunk szervezője és járműve

2012-07-04-1019.jpg

A fertőrákosi falumúzeum és keramikusműhely pénztárcanyitogató kollekciójának egy részlete

2012-07-04-1034.jpg

Irány a mörbischi tószínpad (Európa egyik legnagyobb víziszínpadja, közel félszázszor megy az idén a Denevér)

2012-07-04-1081.jpg

A fertőrákosi püspöki kastély (egyébként felszentelt) kápolnája

2012-07-06-1105.jpg

A Széchenyi Múzeumvasút Kastély megállója. A vasutasok, jegykezelők, pénztárosok, állomásfőnökök mind környékbeli iskolások!

Mennyibe kerül: Támpontként néhány költségadat.
A hegykői kemping egy éjszakára (egy felnőtt, egy gyermek, egy autó, egy sátor): kb. 4000 forint, de ebben a strandbelépő is benne van, ami a két személyre önmagában is 2200 forint lenne. A Fertő-kerülés időtartamára a kempingben hagytuk az autót, ezért napi hatszáz forintot kértek. A hét éjszakáért (három csak autó, négy teljes) kb. tizennyolc és fél ezret fizettünk.

Az osztrák kempingekben (egy felnőtt, egy gyermek, egy sátor) napi kb. tizenöt euróval kell számolni. Ezért viszont kapunk egy névre szóló, vonalkódos Neusiedler See-kártyát is, amellyel az adott szálláson tartózkodás időtartama alatt ingyen mehetünk be a strandokra (összehasonlításként: egy felnőtt a kempingben napi kb. 7 euró, a külön strandbelépő pedig 4,5 euró lenne), ingyen utazhatunk a tó körüli buszokon-vonatokon (nem próbáltuk ki), és még egy sor ingyenes és kedvezményes szolgáltatás jár hozzá.

A hegykői kemping étel-ital árai kb. a balatoniak (sima lángos - a legjobb, amit az utóbbi években ettünk - 270, a sajtos-tejfölös 480, üdítő 350, korsó sör 400), egy kiló gyümölcs ezer plusz-mínusz. Az osztrák bolti árak kb. a magyar kétszeresei, de egy vendéglői vacsora osztrák oldalon 20 eurónál kezdődik itallal kettőnknek.

Megközelítés: Hegykő a Győrből Sopronba vezető 85-ös útról, Fertődön keresztül közelíthető meg, kb. 120 km-re van Zirctől, és két órát kell rászánni. Az útvonaltervező programok mutatnak optimális (rövidebb) utat is pl. Veszprémvarsány-Gic-Lovászpatona-Tét-Kapuvár útvonalon, de időben az sem rövidebb, mint a 82-es Győrbe, az M1 a 85-ös útig, majd a 85-ös (M85-ös).

(Fényképek: KoósG)

Copyright ©Zircinfo.A szöveg nem kereskedelmi célra, változatlan formában és a forrás (zirc.blog.hu) megjelölésével szabadon felhasználható. Üzleti célból más on-line szolgáltatásokban vagy más médián sem egészben, sem pedig részeiben nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Zircinfo előzetes engedélye nélkül.